woensdag 24 april 2019

10% Toename van het aantal deelnemers van de Avondvierdaagse (AVD)

Meer dan 5.000 lopers nemen tot en met 27 april deel aan de 55e AVD

(Bron foto: NII)


Er is dit jaar 10% groei in het aantal deelnemers van de Avondvierdaagse (AVD), hetgeen betekent dat er meer dan 5.000 lopers deelnemen. Dit gaf de voorzitter van de Bedrijven Vereniging Sport en Spel (BVSS), Purcy Olivieira woensdag 24 april 2019 aan bij de start van het wandelevenement, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII. 

(Bron foto: Ala Dey Media/Facebook)
Minister Lalinie Gopal van Sport- en Jeugdzaken heeft de 55e BVSS- Fernandes Mc Donald's Surinaamse Avondvierdaagse geopend.

Ze gaf tijdens haar toespraak aan, dat de welbekende wandelmars een culturele manifestatie is. Volgens de bewindsvrouwe is het een prestatie om het wandelevenement intussen 55 jaren te organiseren vol inspanning, met een historisch nationaal, als internationaal karakter.

De minister gaf ook aan, dat lopen de makkelijkste manier is om in beweging te komen, iets waaraan de BVSS een leuk Surinaams cultureel tintje heeft gegeven. 'Dit noemt men gezond bezig zijn op een sportieve en creatieve wijze en is dus een concept waarachter het ministerie van Sport- en Jeugdzaken staat. De regering is de BVSS dankbaar voor het initiatief om een bijdrage te leveren aan de bewustwording van bewegen binnen de samenleving', benadrukte de minister.

De BVSS-Fernandes Mc Donald's Surinaamse Avondvierdaagse duurt tot en met 27 april. Het thema van dit jaar is 55 yari w'e waka kba.

Man (37) brengt 35-jarige ex-vrouw ernstige kapverwondingen toe

In zijn auto aangetroffen verdachte verklaart  verdelgingsmiddelen te hebben ingenomen


De 37-jarige D.R. heeft in de vroege morgen van woensdag 24 april 2019 zijn 35-jarige ex-vrouw ernstige kapverwondingen toegebracht. Het slachtoffer werd door agenten van politiebureau Kwatta met ernstige verwondingen aangetroffen. Per ambulance werd de vrouw afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo waar operatief moet worden ingegrepen, zo bericht het Korps Politie Suriname.

Na de mishandeling van zijn ex is de verdachte verdwenen, met medeneming van het scherp voorwerp. De afgelopen tijd heeft de politie vaak ruzies tussen de man en de vrouw moeten beslechten. Onderzoek wees uit dat de twee reeds geruime tijd de relatie hadden verbroken, maar nog in hetzelfde huis wonen met hun vier kinderen.

Volgens verklaring van het slachtoffer ging R. om vier uur 's morgens naar de kamer van de vrouw en vroeg haar om de liefde met haar te bedrijven. Zij weigerde, waarna hij de kamer verliet, maar kwam korte tijd daarna terug om haar over tehalen aan zijn verzoek te voldoen. De vrouw bleef bij haar standpunt. De man liep de kamer uit en keerde meteen, gewapend met een scherp voorwerp, terug naar de kamer van de vrouw, waarna hij haar begon te kappen.

De oudste dochter schoot haar moeder te hulp en kon erger voorkomen. De moeder zag op dat moment kans de kamer uit te rennen. De dochter liep tijdens de schermutseling een snijverwonding op aan een oog. Na medische behandeling  kon ze weg.

De verdachte werd tegen half twaalf in zijn voertuig op het woonadres aangetroffen. Hij verklaarde aan de politie verdelgingsmiddelen te hebben ingenomen. In het voertuig werden aangetroffen een lege fles glyfosaat en een fles grammaxone. Verder zijn er twee scherpe voorwerpen in de auto gevonden en eveneens in beslag genomen.

Onder politiebewaking is de verdachte afgevoerd naar het Academische Ziekenhuis Paramaribo. Het verdere onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de afdeling Huiselijk Geweld van regio Midden.

32 Slachtoffers geborgen van aardverschuiving die acht huizen in zuidwesten Colombia verzwolg

(Bron foto's: Twitter)
Dertien mannen, veertien vrouwen en vijf kinderen uit Rosas zijn tot nu toe geïdentificeerd


Reddingswerkers hebben de overblijfselen van 32 slachtoffers van een aardverschuiving, die acht huizen in het zuidwesten van Colombia heeft bedolven, geborgen volgens de UNGRD (Unidad Nacional para la Gestión del Riesgo de Desastres - Agentschap voor Rampenbestrijding) woensdag 24 april 2019. Lichamen worden nog steeds gevonden en geïdentificeerd op, nadat de dodelijke aardverschuiving Rosas, een afgelegen gemeente in het landelijke departement Cauca, zondag trof. Acht huizen werden bedolven onder de modder in de vroege uren van de ochtend, nadat zware regenval een helling had doen instorten . Dertien mannen, veertien vrouwen en vijf kinderen zijn tot nu toe geïdentificeerd, volgens de UNGRD. De organisatie voegde toe dat 152 voedselsets, 200 matten, 200 dekens, 52 toiletsets en 52 keukensets zijn afgeleverd op de site.


Meer dan 150 reddingswerkers van het Rode Kruis en andere instanties hebben gewerkt aan het vinden van andere vermiste personen.

President Ivan Duque bezocht Rosas zondag en zei dat er 'noodzakelijke acties' werden ondernomen om voor de slachtoffers te zorgen.

Rosas' burgemeester Jezus Eduardo Diaz zei, dat andere huizen in het gebied ook in gevaar zouden kunnen zijn vanwege zware regenval.

Aardverschuivingen komen veel voor in het bergachtige Colombia en degenen die in arme, landelijke regio's wonen, worden vaak hard getroffen vanwege slecht gebouwde huizen op heuvels. Een van de meest dodelijke aardverschuivingen in de recente geschiedenis was in het regenwoudstadje Mocoa in 2017, waar meer dan 300 mensen omkwamen nadat zware regenval de oevers van de rivier deed barsten. Maar, ondanks de tragedie zijn er nog steeds geen middelen toegewezen om mensen te hervestigen en nieuwe huizen te bouwen.

Zware regenval heeft het land de afgelopen weken hard geraakt, met slechte infrastructuur in achtergestelde gebieden van het land die worstelen om het hoofd te bieden.(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/YouTube)

Oud-president van Asociación Colombiana de Minería in opspraak na gelekte video

Santiago Urdinola negeert het liefst lokale gemeenschappen bij goudmijnprojecten


Een video van Santiago Urdinola, hoofd van het goudmijnbedrijf Minesa - grotendeels van de Verenigde Arabische Emiraten - en voormalig president van de Asociación Colombiana de Minería (ACM), is gelekt op Twitter en Facebook, waarop hij zegt dat de enige percepties die van belang zijn, die van regulatoren in Bogotá zijn, en niet de lokale gemeenschappen. 

De opmerkingen van Urdinola, opgenomen tijdens een ongedateerde bedrijfsvergadering, houden verband met de aanvraag van Minesa voor een milieuvergunning voor haar grote ondergrondse goudproject Soto Norte in de provincie Santander, dat 400.000 gouden ons per jaar zou produceren.


Soto Norte is stroomafwaarts van het voormalige Angostura goudproject van Greystar Resources, dat werd stopgezet vanwege milieuzorgen met betrekking tot verontreiniging van watervoorraden. Het ligt ook net buiten de Paramo, een deel van het Andesgebergte bedekt met subalpiene bossen boven de doorlopende boomgrens, maar onder de permanente sneeuwmarkering, waar mijnen sinds 2011 verboden zijn.

Alleen al de setting van Soto Norte heeft tegenstand van de lokale bevolking, omdat 'paramos'  belangrijke watervoorzieningen zijn, die water opslaan in het regenseizoen en het vrijgeven tijdens het droge seizoen. Het bedrijf heeft geprobeerd de omliggende gemeenschap te kalmeren door te zweren de grenzen van de regio Santurbán Paramo te respecteren, en te mijnen zonder gebruik te maken van kwik en cyanide, naast andere beloften.


De gelekte video laat echter zien, dat Urdinola zegt dat het niet uitmaakt of duizenden zich verzetten tegen het project van zijn bedrijf zolang 'Bogotá vindt dat het goed is'. Hij gaat verder met te zeggen dat de beste manier om de mogelijke effecten van de bezorgdheid over het project is 'om een ​​verhaal te ontwikkelen dat demonstranten neerzet als activisten in verband met de oppositie van de huidige regering in Colombia'.

Het Comité voor de Verdediging van Santurbán Paramo, dat de video openbaarde, zei dat het een brief zou sturen aan de ANLA (Autoridad Nacional de Licencias Ambientales) van het land, ANLA neemt de video in overweging bij het nemen van een beslissing over een milieuvergunning voor Soto Norte.

Minesa is van plan om de komende vijf jaar $ 1 miljard in het project te investeren en permanent 1.000 mensen in dienst te nemen, met nog eens 4.000 indirecte banen die worden gegenereerd zodra de mijn van start gaat. Het bedrijf zegt ook, dat Soto Norte de positie van Colombia op de wereldmarkt zou versterken, waarmee het de veertiende grootste goudproducent wordt.

(Suriname Mirror/Mining.com/Facebook/Colombia Reports/Twitter)

In Venezuela zijn vijf mensen gearresteerd in onderzoek naar aanslagen op elektriciteitsnet

Venezolaanse regering veroordeelt de 'politieke motivatie' achter de aanslagen


Vijf mensen zijn gearresteerd en 19 anderen worden gezocht na aanvallen op het  Sistema Eléctrico Nacional (SEN) tussen 7 en 28 maart, zei de Communicatie- en Informatie minister Jorge Rodriguez dinsdag 23 april 2019. Vanuit het Miraflores-paleis presenteerde hij een rapport over het onderzoek naar de aanvallen op het elektriciteitsnet die in maart grote uitval veroorzaakten. 

De minister zei ook, dat een deskundige die betrokken is bij de aanslagen van 25 tot 28 maart in een woning van een officier van de Amerikaanse strijdkrachten woonde, terwijl drie andere verdachten afzonderlijk worden beschermd door de Verenigde Staten, Spanje en Colombia.

Hij zei, dat de afgelopen twee jaar meer dan 50 procent van de elektrische onderstations van het land zijn gesaboteerd. 'Tussen 7 maart en vandaag zijn er 45 kleine aanslagen geweest en de regering van president Nicolas Maduro wordt met de situatie geconfronteerd', zei Rodriguez.


De Venezolaanse regering heeft de 'politieke motivatie' achter de aanslagen veroordeeld. De stroomonderbrekingen, die van invloed zijn op andere openbare diensten zoals water, gas en vervoer, hebben het leven van de Venezolanen aanzienlijk beïnvloed.

De stroomstoring op 7 maart was de ergste in het land, die bijna het hele land in duisternis had gedompeld gedurende ongeveer vijf dagen, terwijl scholen en kantoren tijdelijk werden afgesloten.

(Suriname Mirror/Xinhua/Bloomberg/Twitter)

Papegaai in hechtenis genomen in noorden Brazilië na politie-inval bij crack-dealers

Vogel was geleerd criminelen te waarschuwen voor politieactiviteiten in de buurt...


Een papegaai is in hechtenis genomen in het noorden van Brazilië na een politie-inval gericht tegen crack-dealers. Volgens berichten in de Braziliaanse pers was de vogel geleerd om criminelen te waarschuwen voor politieactiviteiten in Vila Irmã Dulce, een gemeenschap met lage inkomens in de door de zon verschroeide hoofdstad van de staat Piauí, door te roepen: 'Mama, de politie!'

De papegaai, waarvan geen naam bekend is, werd op maandagmiddag 22 april 2019 in beslag genomen toen agenten een drugspand binnen vielen dat door een lokaal stel werd gerund. 'Hij moet hiervoor zijn opgeleid,' zei een officier die bij de operatie betrokken, over de tweevleugelige boef. 'Zodra de politie in de buurt kwam, begon hij te schreeuwen.'


Een Braziliaanse journalist die dinsdag 23 april oog in oog met de opgesloten papegaai kwam, beschreef het als een 'super gehoorzaam' wezen - hoewel hij zijn snavel stevig had gesloten nadat hij was 'gearresteerd'. 'Tot nu toe heeft het geen geluid gemaakt ... volledig stil', zei de verslaggever.


Alexandre Clark, een plaatselijke dierenarts, bevestigde dat de papegaai niet had meegewerkt: 'Er zijn veel politieagenten langsgekomen en hij heeft niets gezegd.'

De Braziliaanse nieuwswebsite Globo meldde, dat de 'papagaio do tráfico' (drugshandel papegaai) was overhandigd aan een plaatselijke dierentuin waar het drie maanden zou doorbrengen om te leren vliegen voordat ze wordt vrijgelaten.

De vogel voegt zich bij een groeiende lijst van dieren die betrokken zijn in de drugshandel in Brazilië, hoewel de meeste reptielen zijn. In 2008 nam de politie twee kleine alligators in beslag tijdens een inval in een favela in het westen van Rio de Janeiro, en beweerde dat lokale gangsters hun vijanden hadden gevoed aan de dieren. Echter, de vader van een van de beschuldigde gangsters verwierp die beschuldigingen, beweerde dat de bende van zijn zoon dat ooit had geprobeerd - maar dat de alligator had geweigerd het lijk te eten....


(Suriname Mirror/g1.globo.com/YouTube/ultimosegundo.ig.com.br/Metro Jornal/Twitter)

Braziliaanse Hooggerechtshof verlaagt celstraf van oud-president Luiz Inácio Lula da Silva fors

Gevangenisstraf teruggebracht van 12 jaar en een maand naar 8 jaar en 10 maanden


Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft dinsdag 23 april 2019 de celstraf van oud-president Luiz Inácio Lula da Silva fors ingekort. Lula ziet zijn verblijf in de gevangenis teruggebracht van 12 jaar en een maand naar 8 jaar en 10 maanden. Daardoor komt de 73-jarige ex-president al vanaf september in aanmerking voor een halfopen gevangenisregime of huisarrest, melden lokale media. 

De rechters spraken zich uit nadat de verdediging van Lula beroep had aangetekend tegen de celstraf. Ze hielden onder andere rekening met de gevorderde leeftijd van de politicus. De debatten waren live te volgen via YouTube.Lula werd begin 2018 veroordeeld tot 12 jaar en een maand cel voor zijn rol in een omkoopschandaal. Die straf zit hij sinds 7 april vorig jaar uit. Zijn dossier was gelinkt aan het grootschalige corruptieonderzoek 'Lava Jato', dat onder meer de link tussen politici en het staatsbedrijf Petrobras onderzoekt. Ten tijde van het presidentschap van Lula zou het oliebedrijf ‘commissies’ hebben uitbetaald in ruil voor de toekenning van boorplatformen en andere concessies.


Door zijn opsluiting kon Lula niet deelnemen aan de presidentsverkiezingen in oktober 2018, waarin hij de favoriet was. Zijn afwezigheid draaide uit in het voordeel van de extreemrechtse kandidaat Jair Bolsonaro, die op 1 januari de eed aflegde als president van Brazilië.

Lula zelf was van 2003 tot 2010 president. De vroegere schoenpoetser zag tijdens zijn ambtsperiode de economie sterk groeien. Zijn sociale beleid maakte hem erg populair bij de armere bevolkingsgroepen, ondanks de groeiende bezorgdheid over corruptie in zijn regering.


(Suriname Mirror.Belga/The Rio Times/YouTube/Twitter)

Steeds meer Brazilianen keren zich af van extreemrechtse president Jair Bolsonaro

(Bron: Metropoles)
'De economie staat stil, er is geen nieuwe economische groei, wat sommigen verwachtten toen Bolsonaro verkozen werd'


Steeds meer Brazilianen keren zich af van hun extreemrechtse president Jair Bolsonaro die vorig jaar in oktober nog moeiteloos de verkiezingen won. Uit een nieuwe opiniepeiling van Ibope (Instituto Brasileiro de Opinião Pública e Estatística) blijkt, dat zo’n 27 procent van de ondervraagden vindt dat de regering het er 'slecht' of 'vreselijk slecht' vanaf brengt. Dat is drie procent meer dan in maart en elf procent meer dan in januari. Ibope ondervroeg 2000 Brazilianen in opdracht van CNI (Confederação Nacional da Indústria), een organisatie die de belangen van de Braziliaanse industrie verdedigt. 

35 Procent van de bevolking geeft Bolsonaro in de peiling een 'goede' of 'zeer goede' score. Dat is vergelijkbaar met de positieve beoordeling in maart (34 procent), maar nog steeds aanzienlijk minder dan in januari, toen 49 procent van de ondervraagden nog erg positief was over het werk van zijn regering.


Sinds Brazilië in 1985 een democratie werd, kreeg een Braziliaanse president nooit eerder zo’n lage waardering in de vroege maanden van zijn presidentschap. Proteststem Volgens Renato da Fonseca, directeur opiniepeiling bij CNI, stemden veel Brazilianen vorig jaar voor Bolsonaro om te vermijden dat de linkse Arbeiderspartij weer aan de macht zou komen. De nieuwe president slaagt er echter niet in om de bevolking te overtuigen van zijn aanpak. 'De economie staat stil. Er is geen nieuwe economische groei, wat sommigen verwachtten toen Bolsonaro verkozen werd, en ze zijn teleurgesteld', licht hij toe.

Het land blijft geplaagd door een hoge werkloosheid, de consumptie is niet toegenomen en investeerders wachten voorlopig op de goedkeuring van een belangrijke belastinghervorming van het Braziliaanse pensioensysteem, verduidelijkt Fonseca.

(Bron: Marco Eusebio)

Meer dan de helft van de kiezers die in oktober voor Bolsonaro stemden, stemden tegen de Arbeiderspartij en hadden geen andere keuze, zegt Leonardo Barreto, hoofd van het Braziliaanse politieke consultancybedrijf Factual. 'Bolsonaro moest meer naar het midden verschuiven om de steun van die mensen te behouden. Maar, hij deed het tegenovergestelde en blijft vasthouden aan extreemrechtse standpunten om zijn oorspronkelijke bondgenoten te behouden.' 

Bolsonaro, een voormalige legerkapitein die beloofde de corruptie in het land aan te pakken en de rechtsorde in het land te herstellen, krijgt volgens de opiniepeiling vooral erkenning voor zijn maatregelen om de openbare veiligheid te verbeteren. Zijn initiatieven op vlak van belastingen en intrestvoeten worden het minst geapprecieerd. Uit de poll blijkt ook dat Bolsonaro vooral populair is bij mannen in het rijkere zuiden van het land en bij families met een inkomen dat meer dan vijf keer hoger ligt dan het maandelijkse minimumloon.

(Suriname Mirror/Belga/Reuters/Twitter)

President Maduro, Venezuela, vindt financiering voor raffinage-eenheid Citgo (VS) van PdVSA door oppositie 'illegaal'

'Iedereen die betrokken is bij deze 1,3 miljard dollar diefstal en verduistering van Citgo wordt ontmaskerd'

(Bron foto: vaaju.com)


De Venezolaanse president Nicolas Maduro noemde dinsdag 23 april 2019 een recente financieringsovereenkomst voor de Amerikaanse raffinage-eenheid Citgo van staatsoliemaatschappij PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) door de oppositie 'illegaal' en zei dat de Amerikaanse regering 'medeplichtig' is. 


'Iedereen die betrokken is, Venezolaans en buitenlands, bij deze 1,3 miljard dollar diefstal en verduistering van Citgo wordt ontmaskerd', zei Maduro in een televisie-toespraak.


Vorige maand zei Citgo, dat het $ 1,2 miljard had verkregen via een lening met een looptijd van vijf jaar om de bedrijfskosten te dekken en de bestaande schulden te herfinancieren.

Oppositieleider Juan Guaido beriep zich in januari op de Grondwet van het land om zich tot ​​interim-president te nemen benoemen op grond van de onwettigen herverkiezing van Maduro in 2018. Hij is erkend als de rechtmatige leider van Venezuela door de meeste westerse landen, waaronder de Verenigde Staten.

De herfinanciering in maart vond plaats nadat een nieuwe Raad van Bestuur, benoemd door Guaido, die het congres van de OPEC-natie voorzit, de controle over Citgo, het overzeese juweel van PdVSA's kroonjuweel, overnam.

Oppositiepolitici overwegen een rentebetaling op PdVSA-obligaties gedekt door aandelen in Citgo. Bij niet-betaling kan de schuldeiser Citgo als compensatie aangrijpen, maar de inspanningen van Maduro-gelieerde entiteiten om de betaling op 27 april uit te voeren, zouden in strijd kunnen zijn met Amerikaanse sancties tegen Venezuela. Maduro noemt Guaido een Amerikaanse marionet die hem met een coup wil afzetten.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/YouTube)

Sprankje hoop voor bedreigde zeeschildpadden tijdens legseizoen op legstranden Braamspunt en Babunsanti

Overheid en WWF Guianas te Suriname ondertekenen binnenkort een vernieuwd contract

- Jachtopzieners kunnen in het zeeschildpaddenseizoen weer enig toezicht houden op legstranden 
- Bescherming/toezicht voor WWF vooral bedoeld om toeristen te trekken naar de legstranden en op 2e plaats om de zeeschildpad te beschermen...


Er is hoop dat het zeeschildpaddenseizoen dit jaar niet 
helemaal verloren is, aldus vandaag, woensdag 24 april 2019, de Ware Tijd. De overheid en het Wereld Natuur Fonds (WWF) Guianas te Suriname ondertekenen binnenkort een vernieuwd contract. Dit bevestigt Michael Hiwat, marine officer van WWF in Suriname. 'We hadden het voordeel dat wij tot vorig jaar een driejarig contract hadden met de overheid. We zijn al vanaf december bezig met de overheid om weer een goedgekeurd projectvoorstel te schrijven, maar dat liep enige vertraging op.'

Het projectvoorstel is intussen goedgekeurd en met de ondertekening van het contract tussen het WWF en de overheid zorgt de natuurbeschermingsorganisatie voor de middelen, zodat de jachtopzieners in het zeeschildpaddenseizoen de situatie kunnen monitoren en handhaven op de legstranden Braamspunt en Babunsanti. Het seizoen loopt van februari tot juli/augustus.

Hiwat oppert, dat het goed zou zijn als de overheid het ownership op zich zou nemen om altijd te voorzien in de middelen voor de jachtopzieners om te monitoren en te handhaven. Hij verwijst hiermee naar de rampzalige situatie die vanaf de start van het seizoen heerst te Braamspunt en Babunsanti waar zeeschildpadeieren op grote schaal gestroopt worden. 'De komst van de zeeschildpadden vormt een gegarandeerde inkomstenbron voor de overheid. Daarom alleen al zou ze daar meer ownership op zich moeten nemen. Suriname heeft wel veel dieren als attractie voor toeristen, maar hoe vaak zie je bijvoorbeeld een jaguar? Terwijl als tijdens het legseizoen toeristen naar de legstranden gaan, ze gegarandeerd zeeschildpadden zien', stelt Hiwat.

Hij stipt bovendien aan dat het een zeldzaamheid is om deze dieren in hun natuurlijke omgeving te zien. 'Op andere plekken zie je hotels en veel activiteit op het strand. Dat is in Suriname niet het geval.'

Sinfra Zaandam, managing director van de Suriname Hospitality and Tourism Association onderstreept wat Hiwat zegt. 'Wanneer gaan we het beseffen? We horen heel vaak dat mensen het hebben over nationalisme, maar in de werkelijkheid zien we daar niet veel van. We moeten gaan beseffen dat toerisme een duurzame inkomstenbron oplevert. We zien nog te vaak dat mensen kiezen voor sectoren als mijnbouw, ondanks vele beloften aan de toerismesector. Ik vraag me af wat we gaan doen wanneer de mijnbouwbronnen allemaal op zijn', aldus Zaandam.

Zij benadrukt, dat er dringend een Toerisme Autoriteit moet komen, 'omdat de deelgebieden die te maken hebben met toerisme verspreid zijn bij de overheid. Toerisme zit bij het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme. Maar, de jachtopzieners die moeten controleren dat het bos, dat zo noodzakelijk is voor het aantrekken van toeristen, in stand wordt gehouden, zitten bij het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer.'

Op het strand van Braamspunt staat sinds vorig jaar het Toerist Informatiecentrum, dat moet vastleggen hoeveel toeristen Braamspunt bezoeken. Vanwege de afwezigheid van de jachtopzieners heeft het centrum die taak dit jaar nog niet kunnen uitvoeren.

Enkele Bureaus voor Burgerzaken langer geopend voor e-ID aanvragen

(Bron foto: NII)
Enorme toeloop van personen die een e-ID kaart willen


Burgers kunnen op enkele Bureaus voor Burgerzaken (BvB’s) ook na de reguliere openingstijden hun e-ID aanvragen. Het gaat om de bureaus Combe, Flora en Kwatta in Paramaribo, La Vigilantia in Para, Meerzorg voor Commewijne, Groningen in Saramacca en in Nickerie zijn dat Nieuw Nickerie, Corantijnpolder en Henar, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII, vandaag, woensdag 24 april 2019.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken/Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) is verantwoordelijk voor de uitgifte van identiteitskaarten. Medio maart dit jaar is de productie van de e-ID opgestart.

Een van de doelen voor het invoeren van deze elektronische identiteitskaart is om de kwaliteit van het identificatiebewijs te verbeteren.

Bij de BvB’s die de aanvragen verwerken is een enorme toeloop van personen die een e-ID kaart willen. Om deze groep tegemoet te komen heeft het ministerie gemeend de openingstijden van diverse BvB’s voor vier maanden te verruimen.

De samenleving wordt in de gelegenheid gesteld om van maandag tot en met donderdag tot 17:00 uur en op vrijdag tot 16:30 uur e-ID kaarten aan te vragen en af te halen. De BvB’s Groningen, Nieuw-Nickerie, Corantijnpolder en Henar zijn slechts op vrijdag langer opengesteld, tot 16:30 uur.

Plan ordening werk commerciële sekswerkers niet in een la van districtscommissaris Mike Nerkust

Nerkust reageert op arrestatie van negentien commerciële sekswerkers vanwege overlast


Het plan van districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo-Noordoost om ordening te brengen in de beroepsuitoefening van commerciële sekswerkers is niet in de ijskast beland. 'Het wordt uitgewerkt en de uitvoering zal nogal wat tijd vergen.' Dit zegt hij vandaag, woensdag 2 april 2019, in de Ware Tijd, in reactie op de recente arrestatie van negentien commerciële sekswerkers die buurtbewoners in hun werkgebied overlast bezorgden. Officieel heet het dat zij de openbare orde verstoord hebben. Eerder deze maand zijn er ook sekswerkers om dezelfde reden opgebracht door de politie.

Nerkust wil geen uitspraak doen over de arrestatie, omdat dit een politieaangelegenheid is. 'De politie heeft gehandeld naar eigen inzicht. Ik denk niet dat zij de mensen zomaar heeft gearresteerd. Meer kan ik niet zeggen over het geval. Ik ben bezig met het ordeningsplan, maar zaken moeten goed op orde gebracht worden. Als ik zover ben zal ik de mensen weer bijeen roepen om met ze te praten.'

De commissaris adviseert mensen in buurten waar sekswerkers zich ophouden aan de bel te blijven trekken bij de politie.

De groep naar het politiebureau Geyersvlijt opgebrachte prostituees hield zich op aan de Eugène Gessel- en de Waaldijkstraat. Een deel van hen blijkt illegaal in het land te zijn.

Assembleelid Patricia Etnel (NPS) stelde vorig jaar ain het parlement, dat bij de ordening die Nerkust nastreeft veel rekening gehouden zal moeten worden met de gevolgen van het instellen van een tippelzone. Ze vreest, dat het voornemen van Nerkust zal leiden tot meer chaos dan ordening. De commissaris kondigde in de media aan dat zo'n omgeving het overzichtelijk en ordelijk verloop van activiteiten mogelijk moet maken. Dit zou ook minder overlast voor de gemeenschap meebrengen.

Bij de politie komen vaak meldingen binnen van beroving van klanten door prostituees. Volgens justitiële bronnen houden criminelen zich vaak op in de buurt van commerciële sekswerkers vanwege geld dat in hun handen komt.

Zoon van ex-minister Samsoedien deze week voorgeleid bij rechter-commissaris - Man (45) verdacht van seksueel misbruik 10-jarig meisje

'Mijn kind is voor de rest van haar leven getekend, de immateriële schade is heel groot'


De 45-jarige man die verdacht wordt van ontucht met een tienjarig meisje - zoon van ex-minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer - wordt deze week voorgeleid bij de rechter-commissaris, aldus de Ware Tijd dinsdag 23 april 2019. 

Zaterdag zijn de ouders, het slachtoffer en de verdachte gehoord door de politie van de afdeling Jeugdzaken. 'Mijn kind blijft erbij dat de man seksuele handelingen met haar heeft gepleegd. Ze is consistent in haar verhaal. Deze case mag ik niet verliezen. Ik moet doorgaan. Dit is in het belang van mijn kind. There is no way of return', aldus de vader.

Uit de verklaring van een medisch specialist blijkt, dat er geen penetratie heeft plaatsgevonden. Het maagdenvlies is nog intact en er is geen letsel waargenomen, zegt de vader op basis van het medisch rapport

Volgens hem is zijn dochter wel geschaad door de handelingen die de verdachte met zijn dochter heeft gepleegd. 'Hij heeft het kind betast op haar intieme plek en zich oraal door haar laten bevredigen en zijn zaad geloosd op de buik van het slachtoffer. Dat is verschrikkelijk.' De vader zegt dat vanaf 27 maart, de dag waarop het misbruik bekend werd, het meisje zich anders gedraagt. 'Ze wordt opstandig op sommige momenten en is koppig. Het gebeuren heeft heel veel impact op haar.' Vanaf het geval zich heeft voorgedaan verzuimde ze van school. Toen ze de maandag daarop op school terugkeerde begonnen kinderen haar te pesten en uit te lachen. 'Vanaf toen is ze thuisgebleven. De ouders van de medeleerlingen zijn opgeroepen zodat hun kinderen leren op te houden met het meisje te pesten.'

De familie van het meisje en de verdachte waren bevriend, omdat ze niet ver van elkaar wonen. De moeder en haar dochters gingen vaker bij hem over de vloer om groenten en fruit te leveren. Op die manier is er een vertrouwensband ontstaan. De vader van het meisje vertelt dat het niet de eerste keer is dat de man een poging tot aanranding heeft gewaagd. Hij heeft eerder het kind in de auto meegenomen als hij gras ging snijden. Onderweg zou hij toen al die handelingen met haar hebben gepleegd.

De vader hoopt dat het recht zal zegevieren en vraagt de rechtsprekers zich niet alleen te focussen op het feit dat er geen penetratie heeft plaatsgevonden, maar dat de handelingen die de man met het kind heeft gepleegd wel degelijk worden meegenomen bij een eventuele rechterlijke uitspraak. 'Mijn kind is voor de rest van haar leven getekend. De immateriële schade is heel groot.'

Ontwerpwet ‘Nationaal Garantiefonds Huisvesting’ vooral voor mensen zonder vast inkomen

Veel vragen over werking ontwerpwetten Garantiefonds Huisvesting en Nationaal Woningbouwfonds


De ontwerpwet ‘Nationaal Garantiefonds Huisvesting’, is vooral gericht om personen zonder een vast inkomen in de gelegenheid te stellen een hypothecaire lening aan te vragen bij de banken. Deze mensen worden over het algemeen gezien als een risicogroep. De ontwerpwet werd gisteren tegelijk in De Nationale Assemblee in een openbare commissievergadering behandeld met de ontwerpwet ‘Nationaal Woningbouwfonds’, zo schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 24 april 2019. 

Het doel van het garantiefonds is om burgers tegemoet te komen die heel moeilijk of niet in aanmerking komen voor krediet, een hypothecaire lening. Het gaat dan niet om personen die de lening niet kunnen betalen, maar om personen zonder vast inkomen. Zij kunnen de lening wel betalen, maar vormen een grote risico voor de banken. Wanneer iets mocht gebeuren en de lening niet kunnen betalen, dan kunnen zij een beroep doen op het garantiefonds om in de moeilijke tijden de rentebetaling te voldoen. Hierdoor wordt de persoon in staat gesteld om achteraf alsnog de betalingsverplichtingen te voldoen.

Het fonds zal onder toezicht van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) staan.


'Wat onduidelijk is en niet is opgenomen in de wet is onder wiens beheer de middelen van het fonds staan? Van de directie, van de raad of van de CBvS?', vroeg commissievoorzitter Amzad Abdoel (NDP). Abdoel vulde daarbij aan in de wet te missen, dat de kredietinstelling de rentebetalingen terug moet storten in het fonds, zodra de kredietnemer weer op schema is met de aflossing. Hij pleit er daarom voor, dat duidelijke richtlijnen worden vastgesteld voor wie uit het woningbouwfonds mag lenen en voor wie het garantiefonds moet instaan.

Andere opmerkingen die Abdoel maakte zijn het niet bekend zijn tot welk bedrag het fonds bereid zal zijn een garantiestelling te verlenen én bij het woningbouwfonds is ook niet duidelijk hoeveel een burger maximaal hieruit mag putten. 'Wij willen zoveel als mogelijk personen helpen en dat moet ook in de wet staan', vindt Abdoel. Hij stelde verder voor, dat dit in de wet wordt opgenomen zodat geen misbruik plaatsvindt en de mensen niet worden uitgesloten. 'Belangrijk is dat we het doel van beide wetten niet voorbijstreven.'

Asiskumar Gajadien (VHP) pleitte voor één bestuur voor beide fondsen. 'Het gaat om het specifiek belasten van personen met specifieke taken.' Hij vindt dat alleen natuurlijke personen een beroep mogen doen op de fondsen in plaats van rechtspersonen om te voorkomen dat mensen die het niet nodig hebben hier misbruik van zullen maken. Gajadien vroeg naar een evaluatie van het Huisvestingsplan 2012-2017, omdat daaruit moet blijken wat mis is gegaan met de plannen en waarom de twee fondsen nu noodzakelijk zijn.

'Ik blijf pleiten dat we niet verschillende autoriteiten en fondsen creëren waar meer mensen over het beheer gaan. Daardoor krijg je meer kosten om het te opereren dan dat je de mensen ten dienste stelt. Het gaat om speciale doelgroepen, we willen kapitaal zo goedkoop mogelijk maken voor hen, daarom is het goed dat wij een algemeen plaatje krijgen van hoeveel men kan nemen en over welke periode', merkte Gajadien op.

'Niet in de wet staat hoe lang het garantiefonds de renteschuld op zich kan nemen, de situatie kan maanden en ook jaren duren. Wanneer houdt het op, hoe ver strekt de garantie die wij willen bieden aan deze specifieke doelgroep. Ik mis de hele procedure met betrekking tot het aanspraak maken op de garantie', zei Rossellie Cotino (NDP). Zij haalde aan dat ook mensen met een vast inkomen in problemen komen met het aflossen van hun hypothecaire schuld bij de bank. Zij ziet graag dat ook voor deze personen een mogelijkheid wordt gecreëerd om een beroep te doen op de fondsen.

Premier Rhuggenaath, Curaçao: 'Meerdere partijen zullen geïnteresseerd zijn om de Isla-raffinaderij over te nemen'

'Van de 60+ bedrijven zijn aangeschreven hebben 9 bedrijven al non-disclosure agreement getekend'

'We werken achter de schermen om oplossingen voor te bereiden voor alle scenario’s'


'Van de 60+ bedrijven die we hebben aangeschreven hebben 9 bedrijven al een non-disclosure agreement getekend. We verwachten dan ook dat er meerdere partijen geïnteresseerd zullen zijn om de Isla-raffinaderij over te nemen', aldus minister-president Eugene Rhuggenaath vandaag, woensdag 24 april 2019, in het Antilliaans Dagblad.

Het proces om te komen tot het vinden van een nieuwe strategische partner voor de raffinaderij loopt gewoon door. Er zijn al gesprekken gevoerd in Amerika en Europa. Een paar weken terug is de delegatie naar Londen geweest. 'Die gesprekken zijn goed gegaan. We verwachten tenminste dat 1 of 2 partijen de komende tijd naar Curaçao zullen komen voor een bezoek aan de raffinaderij', aldus Rhuggenaath. De komende weken zullen er ook missies gaan naar China, daar zal een bedrijf worden bezocht en ten minste twee bedrijven in Amerika.

'Het is een variëteit van bedrijven bestaande uit zowel operators als bedrijven die juist in de productiefaciliteiten geïnteresseerd zijn, dus niet in het beheer. Er is een bredere zoekopdracht uitgezet door het onderhandelingsteam. De reacties zijn tot nu toe positief , aldus Rhuggenaath.

In eerdere berichtgevingen werd gezegd, dat de Isla nog tot juli van dit jaar genoeg geld heeft om de salarissen uit te kunnen betalen. Rhuggenaath: 'De salarisbetaling is een verantwoordelijkheid van de Isla. We zijn bereid om samen te werken bijvoorbeeld door het kopen van producten zodat zij cashflow kunnen genereren. Ook zijn we bezig met de Amerikaanse overheid in Washington om te kijken hoe wij een andere licentie kunnen krijgen om de impact van de sancties op Venezuela, op Curaçao te kunnen vermijden.'

Volgens de minister-president wordt er ook druk gewerkt om voor alle scenario’s plannen voor te bereiden. 'Het is heel belangrijk voor de medewerkers dat ze meer zekerheid krijgen over wat er gaat gebeuren. Daarnaast willen we ook zo veel mogelijk van de expertise hier op Curaçao houden in het geval dat er een nieuwe operator komt, en vermijden dat mensen naar andere plekken toe trekken. Dus we zijn ons bewust van het nationale belang en werken achter de schermen om oplossingen voor te bereiden voor alle scenario’s.'

Maduro en Curiel’s Bank op Curaçao ondervindt gevolgen instorten van de Venezolaanse economie

'Nu het land in crisis is, komen er geen Venezolaanse toeristen meer naar onze eilanden’


Het instorten van de Venezolaanse economie is een van de veranderingen die grote gevolgen hebben gehad voor de Maduro en Curiel’s Bank (MCB). Dat schrijft de directie in het ‘Management’s Report’ bij het Jaarverslag 2018, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 24 april 2019.

De eilanden waar MCB haar diensten verleent, kenmerken zich door een open economie en zijn daardoor extra kwetsbaar voor veranderingen in de omgeving.

'Door gebrek aan voedsel, water, elektriciteit en bijna elke andere levensbehoefte ontstond een humanitaire crisis en verlieten miljoenen inwoners Venezuela als (economische) vluchteling, naar onder andere de dichtbij gelegen Caribische eilanden.'

De toestroom van Venezolanen vormt een grote zorg voor deze kleine eilanden over wat er moet gebeuren en hoe deze vluchtelingen moeten worden opgevangen. Nu het land in crisis is komen er geen Venezolaanse toeristen meer naar ‘onze eilanden’, om ‘te winkelen en producten in onze steden te kopen’.

'Veel winkels en bedrijven in Willemstad hebben op zijn minst 50 procent aan inkomsten verloren en verschillende hebben hun deuren gesloten.' Het gebrek aan verkeer en handel werd nog eens versterkt toen de Venezolaanse president Maduro aan het begin van het jaar besloot de lucht- en zeeverbindingen tussen Venezuela en de Nederlands Caribische eilanden te sluiten. 'Het effect hebben we in Punda duidelijk kunnen zien toen langzaam maar zeker alle barkjes (…) voor ons hoofdkantoor verdwenen.'

Met de crisis kwam de aanvoer van olie voor de raffinaderij stil te liggen. De afname van activiteiten in de haven leidde tot ‘problemen en ontslagen bij de sleepvaart en pilot-bedrijven’. Daarnaast legde de regering van de Verenigde Staten sancties op aan Venezuela en met name op de transfers van fondsen naar en van bepaalde Venezolaanse staatsbedrijven. 'Daardoor moesten lokale banken erg voorzichtig zijn en besloten soms zelfs geen zaken meer te doen met Venezolaanse bedrijven en inwoners om problemen met in de VS gevestigde correspondentbanken te voorkomen', aldus de MCB-directie over 2018.

32 Ongedocumenteerde Venezolanen, die in barakken SDKK vast zitten, voorlopig niet gedeporteerd naar Venezuela

'Medio mei wordt een definitief besluit met betrekking tot deze groep genomen'


De 32 ongedocumenteerde Venezolanen, die in de barakken worden vastgehouden, worden voorlopig niet gedeporteerd naar Venezuela. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft gisteren conform het verzoek van deze groep in een voorlopige voorziening besloten tot de toepassing van ‘Rule 39’, een tijdelijke maatregel die kan worden toegepast wanneer er een onmiddellijk gevaar voor onherstelbare schade bestaat. Hoe lang de uitzetting van deze personen wordt geschorst, is vooralsnog onduidelijk. 

Daniela Victorina, medewerkster van het ministerie van Justitie, laat vandaag, woensdag 24 april 2019, via het Antilliaans Dagblad weten, dat de minister tot medio mei de tijd heeft gekregen van het Europees Hof in Straatsburg, Frankrijk, om antwoord te geven op verschillende vragen en om het Hof van additionele informatie te voorzien. 'Pas dan wordt een definitief besluit met betrekking tot deze groep genomen', aldus Victorina.

In de tussentijd worden de 32 ongedocumenteerde Venezolanen volgens haar gewoon vastgehouden in de barakken van gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK). Het tijdelijk schorsen van de uitzetting, geldt alleen voor de 32 ongedocumenteerde Venezolanen die in de barakken zitten, zo benadrukt de Justitiemedewerkster.

Andere Venezolanen die illegaal het land betreden, hierbij worden aangehouden en naar de barakken gestuurd, worden conform het huidige beleid gedeporteerd, zo legt Victorina uit. 'Uiteraard heeft iedereen het recht zich net als deze groep te wenden tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.'

Vier jaguartanden gevonden in bagage 45-jarige vrouw op Johan Adolf Pengelluchthaven

Jaguartanden verstopt in blik poedermelk...


Vrouw na betalen 'fikse boete' weer in vrijheid gesteld


De douane recherche heeft vorige week dinsdag op de Johan Adolf Pengelluchthaven de 45-jarige L.S. aangehouden. De vrouw. die op vertrek stond naar het buitenland, werd betrapt op het smokkelen van vier jaguartanden, aldus het Korps Politie Suriname dinsdag 23 april 2019.

Bij controle werden in een van haar reiskoffers 36 blikken poedermelk aangetroffen. De jaguartanden waren in één van de blikken poedermelk gestopt.

S. werd samen met de tanden overgedragen aan de politie van Zanderij. Zij werd in de gelegenheid gesteld de zaak buiten proces af te handelen. Na overleg met het Openbaar Ministerie moest S. een fikse boete betalen waarna zij door de politie is heen gezonden. De jaguartanden zijn in beslag genomen

De Nederlandse nieuwswebsite Dagonline - waar kennelijk weinig kennis is over Suriname - besteedt ook aandacht aan het politiebericht, waarin consequent wordt gerept over 'tijgertanden', en plaatst er een foto bij van een tijger.... Maar, uiteraard wordt met 'tijger' (tigri) jaguar bedoeld....

https://dagonline.nl/suriname/vrouw-probeert-tijgertanden-uit-suriname-te-smokkelen/

Tijdelijk verbod zwaar verkeer op zandwegen in Para - Wegen onbegaanbaar door aanhoudende regen

Ook geen zwaar verkeer of houttransport over primaire wegen West Suriname en Carolina


Per direct worden zandtransporten op de zandwegen in Para voorlopig stopgezet. Er mag tijdelijk ook geen zwaar verkeer of houttransport over de primaire wegen West Suriname en Carolina. Zwaar verkeer beschadigt het wegdek en er ontstaan grote kuilen, door de aanhoudende regen. Omwonenden kunnen nauwelijks door de blubber met hun voertuigen en raken daardoor geïsoleerd, zo bericht het Burger Informatiecentrum (BIC) Para dinsdag 23 april 2019.

Districtscommissaris Armand Jurel van Para is genoodzaakt deze maatregel te nemen om de bewoners niet te duperen. Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie, de Civiel Technische Dienst van Para, de politie en de Geologisch Mijnbouwkundige Dienst zijn bij dit besluit gekend.

Buurtbewoners van de Rijsdijk-, Grankreek-, van Leesten-,Groenhart-, Bijlhout-, Suralco-, Oud Copie-, Melk-, Stowel, Room- en Maripaweg hebben hun zorgen kenbaar gemaakt bij Jurel. Trucks rijden continue heen en weer. Kleine voertuigen kunnen door de slechte staat van de weg moeilijk rijden. De schoolbus en de staatsbus komen ook al moeilijk doorheen.

De wegen naar West Suriname en rijweg naar Carolina blijven voorlopig - afhankelijk van de weersomstandigheden - gesloten voor alle verkeer met een asdruk boven de 5 ton. Hiermee tracht de districtscommissaris te voorkomen dat de gemeenschap uit de inheemse dorpen: Pikin Saron, Bigi Poika, Cassipora, Redi Doti en Píere Kondre/Kumbasi geïsoleerd raken. Er dreigt verder ook gevaar voor bestuurders van vrachtvoertuigen vanwege de slechte weg.

Gajadien (VHP) hekelt afwezigheid minister Hoefdraad bij behandeling twee ontwerpwetten in Assemblee

Hoefdraad en vicepresident Adhin met delegatie op snoepreis naar Ghana


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) vindt het niet in de haak, dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën dinsdag 23 april 2019 niet aanwezig was tijdens de openbare commissievergadering waarin de ontwerpwetten 'Nationaal Woningbouwfonds' en 'Nationaal Garantiefonds Huisvesting' werden behandeld. Ook was er geen vervanger, want minister Roline Samsoedien die hem verving, is opgestapt, zo schrijft Starnieuws.

Gajadien merkte op dat er zoveel problemen zijn, maar dat de regering op reis is. De volksvertegenwoordiger stelde, dat duidelijkheid moet worden gegeven of het vliegtuig waarmee de delegatie onder vicepresident Ashwin Adhin naar Ghana is gereisd, gecharterd is voor duizenden Amerikaanse dollars.

Volgens De West zou 250.000 Amerikaanse dollars door Adhin zijn opgenomen bij de Centrale Bank van Suriname voor een snoepreis.

http://dagbladdewest.com/2019/04/22/adhin-op-usd250-000-snoepreis-naar-ghana/


Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons had eerder opgemerkt dat hoewel de regering niet vertegenwoordigd is, zoals gebruikelijk, de ontwerpwetten 'Nationaal Woningbouwfonds' en 'Nationaal Garantiefonds Huisvesting' behandeld worden. De wetten zijn belangrijk voor de samenleving. Het gaat om initiatiefwetten, waarvan Geerlings-Simons ook een van de initiatiefnemers is.

Ze zei dat bij de beantwoording van de vragen ervoor gezorgd zal worden dat de regering wel aanwezig is. Minister Hoefdraad is ook naar Ghana.

Geerlings-Simons deed een beroep op Gajadien om de wet technisch te behandelen en de meer beleidszaken te laten voor de plenaire openbare vergadering. Eerder op de dag was commissievoorzitter Amzad Abdoel (NDP) uitgebreid ingegaan op de twee ontwerpwetten die de bouw van woningen makkelijker zullen maken. Ook mensen die nu geen financiering bij de bank kunnen krijgen, kunnen door aanname van deze wetten in aanmerking komen voor kapitaal. De rente via het Woningbouwfonds zal 7% zijn.