zondag 1 april 2018

Namen drie ontvoerde Ecuadoraanse journalisten bekendgemaakt door hun families

(Bron foto: El Comercio)
'We vonden het verstandig om te eindigen met de stilte en naam en gezicht te geven aan onze geliefden'


De families van de drie Ecuadoraanse journalisten die vorige week werden ontvoerd, onthulden zondag 1 april 2018 hun identiteit toen ze hun ontvoerders oppriepen om compassie te tonen en hen vrij te laten. 'We vonden het verstandig om te eindigen met deze stilte en een naam en een gezicht te geven aan onze geliefden', zeiden de families in een persverklaring. 

Fotograaf Paul Rivas Bravo (45), chauffeur Efrain Segarra Abril (60) en schrijver Javier Ortega Reyes (32) werden op 26 maart in de noordelijke provincie Esmeraldas ontvoerd door een nog niet bekendgemaakte groep. Ze deden verslag van de leefomstandigheden van de bewoners die getroffen waren door de recente bomaanslagen en de toenemende onveiligheid in de regio, voor de krant El Comercio.

'Familieleden van de ontvoerde drie communicatieprofessionals hebben besloten om hun namen openbaar te maken, omdat we ervan overtuigd zijn, dat wetende wie ze zijn, het hele land zal aanmoedigen de eis voor hun onmiddellijke vrijlating te steunen', aldus de families. De families geloven dat door hun naam bekend te maken, het hun zichtbaarheid zal vergroten en hun kwetsbaarheid zal verminderen.

Ze hopen dat hun ontvoerders mededogend zullen zijn, wetende dat hun slachtoffers familie en vrienden hebben die wachten op hun terugkeer 'elke dag en zullen niet rusten totdat ze veilig thuis zijn'.

Paul Rivas wordt beschreven door zijn familie en vrienden als een gevoelige, levendige, slimme en ondersteunende fotograaf die zich inzet voor sociale strijd. Paul Rivas heeft 20 jaar voor El Comercio gewerkt en heeft verschillende nationale en internationale prijzen gewonnen, waaronder de Eugenio Espejo National Journalism Award en de Golden Feather-prijs voor zijn fotografieprojecten over migratie en ontbrekende mensen.

'Paul groeide op tussen fotografiefilms en camera's. Zijn passie voor het maken van foto's werd geërfd van zijn vader, die ook een fotograaf is', aldus de verklaring.

Javier is een journalist die gepassioneerd is over sport. Javier Ortega keerde terug naar Quito vanuit Valencia om communicatie te studeren en trad eerst als stagiair toe tot het team van El Comercio, maar bleef voor een vaste baan, omdat hij een journalist waardig was.

Zijn familie zegt, dat Javier gepassioneerd is over voetbal, een sport die hij elke woensdag speelt ondanks het feit dat hij een veeleisende baan heeft.

De familie van Efrain zegt, dat hij in staat is om vrienden te maken met elk dier dat hij op straat vindt, wat hij soms besluit te adopteren.

Efrain Segarra is verantwoordelijk voor het rijden van El Comercio-teams, waar ze het publiek dan ook moeten informeren. Segarra werkt al 16 jaar bij El Comercio, waar hij is 'besmet' met liefde voor journalistiek, en van hem een ​​assistent, een verslaggever en een fotograaf is gemaakt.

De drie die vorige week op de Colombiaanse grens zijn gekidnapt, leven en maken het 'goed', zei minister van Binnenlandse Zaken Cesar Navas zaterdag. 'Vandaag hebben we wat informatie om met hen te delen (familieleden) en bepaalde adressen die belangrijk zijn dat ze die weten', vertelde Navas op een persconferentie. 'Sinds gisteren wisten we dat ze het goed maken en de situatie stabiel is, dat is wat we in eerste instantie wilden: de situatie stabiliseren.'
Na de bijeenkomst zeiden familieleden van de journalisten dat ze de identiteit van hun ontvoerde familieleden zouden onthullen.

(Suriname Mirror/TeleSUR/YouTube)

Twee doden (17, 22) bij eenzijdig verkeersongeluk bij de Rotterdamsluis in Nickerie

Dronken automobilist heeft waarschijnlijk met hoge snelheid gereden tegen betonnen verhoging bij sluis

Auto belandt op zijn kop in de Nickerierivier


Twee jongeren hebben vanmorgen, zondag 1 april 2018, het leven gelaten bij een verkeersongeval in Nickerie. Het gaat om André Wonokarijo (22) en Samentha Wirjomengolo (17). De politie van het ressort Waldeck kreeg rond half zes een melding van een verkeersongeval op de Van Idsingaweg, bij de Rotterdamsluis in Nickerie. Dit meldt Starnieuws.

Bij aankomst werd een personenvoertuig (Toyota Vitz) over de kop aangetroffen, in de Nickerierivier. Volgens de politie zaten drie personen in de auto.


De bestuurder heeft waarschijnlijk met een hoge snelheid gereden tegen de betonnen verhoging bij de sluis, waardoor het voertuig over de kop is gegaan en in de rivier terecht kwam.

Met behulp van de brandweer zijn de lijken geborgen en het voertuig uit het water gehaald. De bestuurder, K. J., die lid van het Korps Penitentiaire Ambtenaren - die uit het voertuig kon komen en naar de kant wist te zwemmen - is afgevoerd naar het politiebureau in verband met het onderzoek. Een ingeschakelde arts stelde de dood vast.

J., die in het bezit is van een geldig rijbewijs, bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Bij een blaastest blies hij 455 microgram per liter uitgeademde alcohollucht. Het toegestane alcoholpromillage is 220 microgram.

'Nu gaan mensen bewust van huis om de jaguar te doden en te verhandelen'

Starnieuws: Jaguar op het Menu (deel 7) 

Jaguar gedood te Nickerie, februari 2011

- 'Surinaamse jagers spelen in op de grote vraag naar jaguars en jaguardelen'
- 'D
e vraag is gecreëerd door vooral nieuwe stroom Chinese migranten'


De criminaliteit in bedreigde in het wild levende diersoorten, wordt als de vierde meest lucratieve illegale business in de wereld gezien. De illegale stroperij en handel in de jaguar neemt toe. Starnieuws laat in een serie van negen artikelen ‘Jaguar op het Menu‘ verschillende instanties aan het woord die vertellen over de huidige gang van zaken in Suriname en de toekomst. 

Vandaag, zondag 1 april 2018,
Roy Ho Tsoi, chef Beheer afdeling Natuurbeheer, en  bioloog Paul Ouboter, directeur van de Nationale Zoölogische Collectie en het Centrum voor Milieu Onderzoek van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.


Uit vrees, onwetendheid en vergelding schieten mensen de jaguar dood. Zo was dat in het verleden. Jachtopzieners spreken van incidentele gevallen van doodgeschoten jaguars. Men liet toen het kadaver achter. Soms namen ze de kop mee als trofee. 'Maar, nu gaan mensen bewust van huis om de jaguar te doden en te verhandelen', zegt Roy Ho Tsoi, chef Beheer afdeling Natuurbeheer aan Starnieuws.

De Surinaamse jagers spelen in op de grote vraag naar jaguars en jaguardelen. Zonder te stigmatiseren geeft Ho Tsoi aan dat de vraag is gecreëerd door vooral de nieuwe stroom Chinese migranten. Er wordt grof geld betaald. De verhalen uit het veld klinken als anansi tori’s. De sluwe geldbeluste anansi die op ba’ tigri loert, bejaagt en verkoopt. De gerespecteerde en gevreesde Bubu – zoals de binnenlandbewoners de grote roofkat noemen - is niet meer veilig.

'Mensen specialiseren zich in de jacht.' Zelfs de afschietmethode is zodanig aangepast, dat het dier zo min mogelijk schade oploopt en aantrekkelijk blijft voor de verkoop.

Centraal Suriname Natuure Reservaat, camera-trap (Bron: Treehugger,.com)
Zes jaar lang onderzochten bioloog Paul Ouboter en zijn studenten onder andere de impact van het toerisme op zoogdieren op de Brownsberg. Ouboter is ook directeur van de Nationale Zoölogische Collectie en het Centrum voor Milieu Onderzoek van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Bij hun onderzoek wordt camera-trapping gebruikt; een camera met infraroodsensoren die automatisch een foto maakt wanneer een warm voorwerp passeert. 'Aan het aantal triggers zien wij dat de jaguar is verdwenen uit het gebied', zegt Ouboter.

Soms liep er maandenlang niets voorbij de dertig camera’s die verspreid zijn opgesteld. 'Dan weet je bijna zeker dat die uit de populatie is geschoten.' Vertrek om ontbossing en illegale goudwinning? Ouboter denkt het niet. 'We zien ook andere dieren op de foto dus er is genoeg prooi voor de jaguar.' Het aantal triggers lag in de eerste onderzoekperiode 2012-2014/15 meestal tussen de 10 en 25 per maand en betrof verschillende exemplaren. 'Op een gegeven moment liep dat terug naar nul en soms één exemplaar per maand.' Er zijn wel meer poema’s te zien. Afgelopen januari was slechts één jaguar met een jong te zien. Er moet dus ergens in het gebied een mannetje zijn. Dezelfde neerwaartse trend is ook te zien in het Boven-Coesewijne gebied. De camera’s zijn van de Brownsberg gehaald en in dit gebied geplaatst voor diepgaander onderzoek.

Wanneer je het top roofdier uitmoordt, leidt dat automatisch tot een verschuiving in de diergemeenschap, geeft Ouboter aan. 'Uiteindelijk kan dat tot verandering leiden van het hele bos.'

De poema vindt nu voldoende prooi, maar kan niet de jaguar, een tapir of pingo aan. Hij verwacht dat bepaalde diersoorten nu zullen toenemen, zoals herten, zwijnen en grote knaagdieren. 'Die hebben weer invloed op de vegetatie want zij doen aan de zaadverspreiding. Dus het hele bos kan veranderen als wij de jaguar niet beschermen.'

Ouboter is zeer bezorgd en zegt dat de jaguars bejaagd worden in gebieden die goed bereikbaar zijn. Er zijn nog wat houtconcessies aan Chinezen uitgegeven, 'ik ben er zeker van dat daar vrij weinig overblijft'. Zijn ervaring leert dat inheemsen van nature geen jaguars schieten. 'Maar, ik ben bang dat de sommen geld die geboden worden hen best zou kunnen verleiden.'

De jachtopzieners vallen onder de afdeling Natuurbeheer bij de dienst ’s Lands Bosbeheer van het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer. Zij controleren en houden toezicht op de naleving van de wetten. De jachtdruk op de jaguar wordt steeds groter, bevestigt Ho Tsoi. De jachtopzieners zijn door een tekort aan mankracht en middelen niet opgewassen tegen de illegale jacht op en handel in bedreigde in het wild levende diersoorten. En het verhandelen - soms via wederverkopers – neemt steeds listigere vormen aan. 'Men zegt dat de wildlife crime en handel hetzelfde niveau heeft als de drugshandel', geeft Ouboter aan.

En toch, hij denkt niet dat de jaguar helemaal uit te roeien is in Suriname. Er zijn gelukkig nog gebieden die minder toegankelijk zijn voor de jagers. Maar, als de weg naar Brazilië echt komt, zal de jaguar uit een nog groter gebied verdwijnen. 'Het ergste is dan dat hele ecosysteem verandert. Jaguars zijn nog te redden als er nu actie volgt en meer controle komt. Het is een kwestie van prioriteit stellen.' 

Het is heel zeldzaam dat een jaguar de mens aanvalt, zegt de wetenschapper. Het geval van het tienjarig jongetje te Goejaba betrof een poema. Een familielid schoot die daags later in het bos, nadat hij het dier herkende aan de kapwond die de moeder met een houwer had veroorzaakt. Ouboter weet niet of het om een vrouwtje met een jong ging, want daar moet je wel oppassen. De katachtigen gaan hun jong verdedigen. Op de Brownsberg ziet hij soms volwassenen en kinderen langslopen met grote afstanden tussen ze in. 'Ik zeg hou de kinderen in de buurt, het is en blijft een roofdier.'

Ook Ouboter wil helpen met meer onderzoek. In 2010 werkte zijn afdeling al met de internationale dierenbeschermingsorganisatie Panthera, gespecialiseerd in katachtigen. Hij ziet een toekomstige samenwerking weer tegemoet.

Ter informatie:
Sinds 2011 al vraagt de website https://jaguar-in-suriname.blogspot.com/ aandacht voor de jaguar in Suriname - en elders op het continent -, maar pas sedert 2018 krijgt de jaguar aandacht bij instanties en media in Suriname...

Kalloe (VHP): 'Luchthaven Nickerie is aan het doodbloeden'

'Renovatie- werkzaam- heden gestart in 2010 tot op heden nog steeds niet voltooid'


De Henry Fernandes Luchthaven in het district Nickerie verkeert al geruime tijd in erbarmelijke omstandigheden. Alhoewel dit reeds aan de kaak is gesteld door volksvertegenwoordiger Jitendra Kalloe (VHP), is er totaal geen werk van gemaakt om de luchthaven te herstellen. Hij zegt vandaag, zondag 1 april 2018, in het Dagblad Suriname, dat er reeds voor het jaar 2010 een aanvang was gemaakt met de renovatiewerkzaamheden die echter tot op heden niet zijn voltooid, met alle gevolgen van dien. 

Zo is de verkeerstoren/controletoren niet om aan te zien. Ook de aankomsthal en de vertrekhal hebben een dringende aanpak nodig vanuit de autoriteiten.

Kalloe betreurt het dat de coördinatie van de diverse vluchten hierdoor niet optimaal kan plaatsvinden. 'Het vliegveld is nog sterker achteruitgegaan dan voorheen ooit het geval was; de overheid heeft totaal niets gedaan aan de renovatie hiervan. De begroeiing en weersomstandigheden hebben het vliegveld verder verslechterd. Als je het niet onderhoudt, krijg je dus deze puinhoop.'

Kalloe vraagt zich af hoe met deze situatie sprake kan zijn van toerismebevordering. Onder de lokale bevolking bestaat namelijk de behoefte om zich vanuit Nickerie naar de buurlanden te verplaatsen. Deze vliegtuigen zijn bovendien niet alleen bedoeld om passagiers te vervoeren, zet worden ook aangewend voor landbouwactiviteiten. 'Als hiermee iets gebeurt, hebben de agrariërs ook een probleem, aangezien dit het enige vliegveld van de Staat is.'

Kalloe vindt het daarom wenselijk dat de landingsbaan verruimd wordt. 'De huidige landingsbaan is alleen bedoeld voor kleine vliegtuigen.'

Volgens de parlementariër kan er bovendien middels de kleine cargovliegtuigen de export van agrarische producten gerealiseerd worden in de omliggende landen, zoals onder andere Aruba, Curaçao, Bonaire en St. Maarten. 'Maar, als de regering niet zorg draagt voor een goed onderhoud, hoe zal men dan verder produceren? Als je producten vandaag hebt geoogst, moeten ze binnen drie dagen afgezet worden om uitdroging te voorkomen.' 


(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)

SLM en regering falen om J.A. Pengelluchthaven grootste luchtvaarthub in regio te maken

American Airlines gaat op Guyana vliegen

Met het in beeld komen van Guyana als luchtvaarthub slinken mogelijkheden voor SLM


De  Ware Tijd bericht vandaag, zondag 1 april 2018, weer - in negatieve zin - over de SLM. Wilfred Leeuwin van die krant lijkt zich de afgelopen dagen als een pitbull te hebben vastgebeten in de SLM.

Nu schrijft hij, dat de SLM en de regering alle kansen verspelen om van de Johan Adolf Pengelluchthaven de grootste en belangrijkste luchtvaarthub van de regio te maken. Het is niet slechts een kwestie van concurrentie, maar van weggedrukt worden, nadat eerder deze week bekend werd dat American Airlines zich opmaakt om Guyana in haar operaties op te nemen. Ook andere internationale luchtvaartmaatschappijen staan klaar om Guyana als hub te gebruiken.

De SLM heeft volgens eigen luchtvaartdeskundigen dit alles aan zichzelf te wijten. Regering en leiding van het staatsbedrijf hebben immers een plan, geschreven door een internationaal consultantsbureau, naast zich neergelegd. Dit plan, dat al in de vorige regeerperiode was goedgekeurd door de algemene aandeelhoudersvergadering, gaat uit van een compleet nieuwe aanpak voor het ontwikkelen van tal van routes en de ontwikkeling van de Surinaamse luchtvaart.

SLM zou moeten zorgen voor de modernisering van de luchthaven, dat internationaal wordt gezien als een van de meest geschikte luchtvaarthubs in de regio.

Zowel binnen de SLM als daarbuiten is het nieuws van American Airlines met grote bezorgdheid ontvangen. Met het in beeld komen van Guyana als luchtvaarthub slinken de mogelijkheden voor de SLM. Een hub biedt mogelijkheden voor uitbreiding van routes en bestemmingen en voor verlaging van de ticketprijzen.

John van Coblijn: 'Dubbele functies in Assemblee, omdat leden gewoonweg gierig zijn'

'Je kunt geen beleidsmedewerker, beleidsadviseur en ambtenaar zijn om meer geld te verdienen'

'Het wordt tijd dat dit soort zaken middels wetgeving geregeld wordt'


Politicus John van Coblijn, de man van de opkomende politieke beweging Unopo, vindt dat Assembleeleden daadkracht moeten tonen en samen moeten werken om eindelijk het fenomeen van dubbele functies binnen De Nationale Assemblee (DNA) af te schaffen. 

'Als je parlementariër bent, ben je 1 maal 24 uur parlementariër. Je kunt geen beleidsmedewerker, beleidsadviseur en ambtenaar zijn of in commissies zitten om meer geld te verdienen. Het is gewoonweg gierig zijn', zegt de politicus vandaag, zondag 1 april 2018, in het  Dagblad Suriname.

Er zijn in totaal 31 leden van het parlement die maandelijks dubbele salarissen toucheren. De Unopo-trekker voert aan, dat het een schande is dat er zelfs leden tussen zitten die 4, 5 tot 6 extra bronnen van inkomsten hebben zonder dat zij daartoe de nodige arbeid leveren.

In februari is het fenomeen van dubbele salarissen ook aan de kaak gesteld binnen ’s landsvergaderzaal. Echter concrete stappen om de daad bij het woord te voegen is wederom uitgebleven vanuit de zijde van de DNA-leden.

'Het wordt tijd dat dit soort zaken middels wetgeving geregeld wordt. Zodoende hoeven mensen, die al een redelijk betaalde job hebben, niet opnieuw betaald te worden', stelt Van Coblijn voor. Volgens de politicus wordt met dit gedrag de staatskas legaal leeggeroofd.

Belfort (ABOP) houdt regering verantwoordelijk voor weer onderschepping cocaïne uit Suriname

'Waarom zwijgt de regering in alle talen en waarom wordt geen actie ondernomen?'


ABOP-volksvertegenwoordiger Edward Belfort houdt de regering verantwoordelijk voor de zoveelste drugsvangst met Suriname als plaatst van herkomst. Hij zegt vandaag, zondag 1 april 2018, op de nieuwswebsite Suriname Herald, dat het nu een gewoonte is geworden. Suriname als klein land staat nu internationaal bekend als een doorvoerland van drugs. Het land wordt volgens Belfort gebruikt om drugs te vervoeren naar de rest van de wereld en dan met name naar Europa. 

Belfort is van mening, dat de huidige regering tot nu toe geen enkele moeite heeft gedaan om klaarheid te brengen in de zoveelste drugsvangst. Hierdoor blijft het land een slechte naam hebben. 'Het spul wordt niet in Suriname geproduceerd en toch zien we dat er zoveel drugs via Suriname grote delen van de wereld bereiken.'

Onlangs hebben de justitiële autoriteiten in Antwerpen, België, melding gemaakt van de vondst van 270,5 kilo cocaïne. De cocaïne zat verstopt in een lading bananen afkomstig uit Suriname. De douanediensten troffen de drugs aan bij een controle van de container. De cocaïne zat verstopt in een dubbele wand.

Belfort zegt niet te willen geloven, dat de Surinaamse autoriteiten niet weten wie de afzender van deze lading is. Hij vraagt zich af hoe dit kan. Naar zijn mening is de regering verantwoordelijk voor dit alles, omdat de zaak met de mantel der liefde wordt bedekt. 'Suriname heeft in de geschiedenis nog nooit zoveel drugsduidelijkheid geproduceerd. Nu dragen we de naam van een drugsproducerend land.'

Het valt Belfort op, dat de meeste drugsvangsten via de buitenlandse media naar buiten worden gebracht. De politicus vraagt zich af waarom de regering in alle talen zwijgt en geen actie onderneemt. Op dit moment kijkt de wereld anders naar Suriname. Dit komt volgens hem puur door het beleid dat gevoerd wordt door de huidige machthebbers.

Het ministerie van Justitie en Politie zou volgens Belfort gezamenlijk met de andere justitiële autoriteiten zaken moeten aanpakken. Dit departement zit al maanden zonder minister. Hij vraagt zich af of dit een vertragingstactiek is om zaken hun vrije loop te laten hebben. Suriname is voor het eerst op zo'n manier te schande gezet, aldus Belfort.

Den Blauwvinger: Greenpeace waar blijf je.....

COLUMN: Suriname heeft dringend een echte milieuorganisatie nodig die actie weet en durft te voeren

WWF Guianas en Conservation International-Suriname zijn papieren tijgers, brave lobbygroepen, en durven geen echte actie te voeren


Deze dagen publiceert de Surinaamse nieuwswebsite Starnieuws een serie van negen artikelen over de jaguar in Suriname en de gevaren waaraan de Panthera onca wordt blootgesteld. Zes artikelen zijn nu verschenen, waarin achtereenvolgens hun verhaal doen over de jaguar: 

(Bron foto: jaguar-in-Suriname.blogspot.com)
districtscommissaris Margaretha Malonti van het binnenlanddistrict Sipaliwini,
jager Helmond Proeve, voorzitter van de Vereniging Sport Jagers en Vissers van Suriname,
Els van Lavieren, Conservation International-Suriname, 'Technical Manager Marine & Wildlife Conservation Program',
Jiang Xiaoyan, 'Deputy Chief of Mission (DCM)' op de Chinese ambassade in Paramaribo,
vertrekkend minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, en
Laurens Gomes, WWF-vertegenwoordiger in Suriname.

De geïnterviewden vertellen echter niets nieuws, weten amper tot niets over de jaguar. Al hetgeen ter sprake wordt gebracht is sinds 2011 te vinden op de website jaguar-in-Suriname.blogspot.com. Iedereen zegt te weten, dat de jaguar een beschermde diersoort is, dat ze geen idee hebben hoe groot de jaguarpopulatie is, dat de jacht erop toeneemt en dat lichaamsdelen van het dier in vooral China en onder Chinezen gewild zijn voor met name allerlei medische doeleinden.
Maar, al in februari 2013 (!) schreef de hiervooor genoemde website onder andere 'Deskundigen: Jaguar zou vervanger van de bedreigde tijger kunnen worden – Dierlijke producten in alternatieve geneeskunde Suriname niet ongewoon'.
 
Vandaag werd bekend, dat Mexico, met zijn beschermingsstrategie, de leider in de Amerika's is wat betreft de bescherming van de jaguar.

De deskundige Gerardo Ceballos, een onderzoeker aan de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM), kondigde de voortgang aan van de tweede Nationale Jaguar Census en verklaarde dat sinds 2011 een geschatte populatie van 4.000 jaguars is geïdentificeerd in Mexico, die 'waarschijnlijk is toegenomen,' zoals hij zei. 'De eerste jaguar-telling werd gedaan tussen 2009 en 2011 en het was de eerste keer dat het werd uitgevoerd voor Mexico en Latijns-Amerika', zei hij in een interview.

Maar, pas dit jaar krijgt de jaguar beetje bij beetje meer aandacht (zij het te laat!), mede door berichten over de jaguar in bijvoorbeeld Bolivia en Belize, waarover Suriname Mirror heeft bericht, en het bericht over onderschepte jaguartanden op de J.A. Pengelluchthaven in februari van dit jaar.  Die berichten hebben milieuorganisaties, overheid en media aan het denken gezet, een beetje wakker geschud. Beschamend. Let wel, nog nooit heeft iemand die een jaguar heeft doodgeschoten een boete gekregen, laat staan aangehouden en voor een rechter verschenen....

Geen enkele zichzelf respecterende milieuorganisatie in Suriname (WWF Guianas en Conservation International-Suriname) is bijvoorbeeld echt in actie gekomen op momenten dat bekend werd, dat een jaguar was doodgeschoten. Ook hebben ze nimmer besloten de krachten te bundelen – eventueel met biologen - om bijvoorbeeld gericht onderzoek naar de jaguarpopulatie (financieel) mogelijk te maken, terwijl dat in diverse anderre landen in Latijns-Amerika wel mogelijk is (zie hierboven, Mexico).
WWF Guianas en Conservation International-Suriname zijn vooral brave lobby-achtige lompe organisaties, die – om welke redenen dan ook – geen vuist durven te maken tegen de regering-Bouterse. Ze zijn passief en dat gaat ten koste van de flora en fauna .

Het zijn ook geen actiegroepen, zoals Greenpeace, die wel aanwezig is in Argentinië en Brazilië.
Greenpeace zou goed werk kunnen verzetten in Suriname en een belangrijke speler kunnen zijn om de biodiversiteit (flora en fauna) van het land echt te beschermen en bescherming niet slechts met woorden te belijden!


Een Greenpeace Suriname kantoor in Paramaribo zou een welkome aanwinst zijn voor de werkelijke bescherming van de kust(wateren), het regenwoud (houtkap, goudwinning) en onder andere de jaguar, laagland tapir (Tapirus terrestris) en reuzen miereneter (Myrmecophaga tridactyla). Van laatstgenoemde soort werden nota bene in 2016 twee dieren geëxporteerd naar China:

'De reuzen miereneters zijn beland in de dierentuin van Shanghai, zo blijkt uit eigen onderzoek door de Suriname Mirror. De website van het bestuur van Shanghai bericht 7 november 2017 onder andere, dat '(…) A pair of giant anteaters from Surinam in South America have also made the zoo their home. They are fed with a mixture of banana, apple, egg, milk, yoghurt, kiwi fruit — and ants. Because giant anteaters love swimming in the wild, the zoo has installed a private pool for them. (...)' 

Verantwoordelijke autoriteiten weigerden te reageren op vragen van Suriname Mirror over deze curieuze export!

Ondergetekende zal over het voren gaande in contact treden met Greenpeace.... want met stilzitten bereik je niets!

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
31 maart 2018
Paramaribo – Suriname

VHP'er Soerdjan accepteert ministerspost Landbouw, Veeteelt en Visserij

'Ik heb open kaart gespeeld met de voorzitter van de VHP'


Lekhram Soerdjan, lid van de VHP, heeft positief gereageerd om de functie van minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij te accepteren. Dit bevestigt hij zaterdagmiddag 31 maart 2018 op Starnieuws. 

President Desi Bouterse heeft besloten minister Soeresh Algoe te vervangen. In eerste instantie was René Lieveld gepolst. Vissers hadden bezwaren hiertegen en maakten dit kenbaar aan de president. Uiteindelijk is afgezien van de benoeming van Lieveld.

Soerdjan zegt dat hij gevraagd is om invulling te geven aan deze functie. 'Ik heb open kaart gespeeld met de voorzitter van de VHP. Hij heeft mij voorgehouden dat er regels zijn binnen de partij', zegt Soerdjan. Dit houdt in dat hij het lidmaatschap van de VHP moet opzeggen. 'Ik heb ja gezegd tegen de functie, omdat ik op deze manier een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van het land', benadrukt Soerdjan. Hij ziet de functie als een uitdaging.

Soerdjan is Assembleelid geweest namens de VHP. Hij was ook hoofdbestuurslid van de partij. De laatste tijden was Soerdjan inactief.

VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi zei eerder, dat als een VHP'er toch op eigen houtje kiest om minister te worden, dan is dat een besluit op persoonlijke titel en in strijd met het VHP-besluit. Deze zaak zal dan ook niet zonder consequenties blijven. De persoon moet het lidmaatschap van de VHP opzeggen. Tevens zal de VHP afstand nemen van het besluit om zitting te nemen in de regering.

Venezuela arrresteert vijf leden staatspolitie wegens hun rol in oproer en brand in cellencomplex politiebureau Carabobo in Valencia

68 Mensen vinden de dood in de cellen van het hoofdbureau van de regionale politie

Oppositie parlementslid Miguel Pizarro: 'De situatie in detentiecentra en politiecellen in Venezuela is onaanvaardbaar!


Venezuela heeft vijf leden van de staatspolitie aangehouden wegens hun vermeende rol in een oproer en een brand waarbij 68 mensen in een overbevolkt cellencomplex van het politiebureau Carabobo in Valencia werden gedood, zei de landelijk Officier van Justitie zaterdag 31 maart 2018.

'Het parket heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd voor vijf politiefunctionarissen van PoliCarabobo die zijn aangewezen als verantwoordelijken voor het tragische incident dat heeft geleid tot de dood van 68 burgers in de cellen van het hoofdbureau van de regionale politie: ZE ZIJN gedetineerd #Justice', tweette openbaar aanklager Tarek Saab.Saab, een voormalige gouverneur van de Socialistische Partij dichtbij president Nicolas Maduro, heeft geen verdere details verstrekt over de oorzaak van de ramp, de ergste die de beruchte gewelddadige gevangenissen van Venezuela in meer dan twee decennia heeft getroffen.

Verwanten van dode gevangenen en een overlevende gevangene zeiden tegen persbureau Reuters, dat er woensdagochtend een schietpartij met de politie was in het cellencomplex. De weduwe van een gevangene zei, dat functionarissen het gebied met benzine hadden besprenkeld, waardoor brand ontstond in de kleine cellen die waren vastgebonden met hangmatten en verdeeld waren door lakens. Er was geen directe reactie van de staatspolitie van Carabobo.

De Venezolaanse oppositie geeft de schuld van de tragedie aan het onvermogen van Maduro om de wetteloze gevangenissen van Venezuela te hervormen, waar gedetineerden rondzwerven met wapens en misdaden vanuit cellen orkestreren. 'De situatie in detentiecentra en politiecellen in Venezuela is onaanvaardbaar!', zei oppositie parlementslid Miguel Pizarro.


Oppositiepolitici hebben ook kritiek geuit op de regering vanwege haar lange stilzwijgen over het incident. Maduro's regering heeft vrijdagavond alleen een verklaring afgelegd waarin zij haar condoleances aan familieleden betuigt, maar de president moet nog publiekelijk spreken over de doden.

Als voormalig buschauffeur en vakbondsleider die erg onpopulair is geworden, gaat Maduro voor herverkiezing in mei bij verkiezingen grotendeels geboycot door de oppositie
Met een groot gebruik van staatsmiddelen en een conforme Kiesraad wordt van hem verwacht, dat hij weer een termijn van zes jaar wint, ondanks de hyperinflatie, een vijfde opeenvolgende jaar van recessie en ongebreidelde misdaad.

De staatstelevisie richtte zich op het tonen van beelden van Venezolanen op het strand tijdens de paasvakantie, terwijl de ministers van Maduro ook grotendeels wegblijven van de ramp in Valencia.

Maar Delcy Rodriguez, de presidente van het pro-regering wetgevende superlichaam dat bekend staat als de constituerende vergadering, reageerde fel op kritiek op de manier waarop de regering omgaat met de gevangenissen. 'We verwerpen het gebruik van de pijn van de Venezolanen als een politiek instrument', tweette Rodriguez.


(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Braziliaans Afrikaans Instituut (IBRAF) opent eerste hoofdkantoor in Afrika, in Accra, Ghana

'Ik zeg meestal, dat het instituut een brug is tussen de regio's, Brazilië en het Afrikaanse continent'


Het Braziliaans Afrikaans Instituut (IBRAF, Instituto Brasil África) heeft haar eerste hoofdkantoor in Afrika geopend. Accra, hoofdstad van Ghana, is de nieuwe gaststad van de instelling. De lancering, op dinsdag 27 maart 2018, werd bijgewoond door de voormalige president van Ghana, John Kufuor, die de tevredenheid niet verstopte door de komst van het instituut naar het continent. 

'De relatie tussen Brazilië en Afrika, meer bepaald met Ghana, moet worden ondersteund en gepromoot. Dit is wat professor Bosco aan het doen is en ik steun hem', zei John Kufuor.
Voor de voorzitter van de IBRAF, professor João Bosco Monte, is dit de gelegenheid om de relatie tussen de twee zijden van de Atlantische Oceaan te versterken. 'Ik zeg meestal dat het instituut een brug is tussen de twee regio's, Brazilië en het Afrikaanse continent, en we moeten op een bepaald moment beginnen. Het punt dat we hebben gekozen is Accra. We danken u hartelijk voor de kans die we hier hebben en ik ben ervan overtuigd dat we in een korte tijd geweldige resultaten zullen zien komen uit dit nieuwe partnerschap ', zei de professor.

Het Brazil Africa Institute is een non-profitorganisatie die in 2012 in Fortaleza, Brazilië, is opgericht en die het debat faciliteert tussen overheden, bedrijven en academici in het kader van 'Triangular Technical Cooperation' om ontwikkelingskansen voor Brazilië en het Afrikaanse continent te bevorderen.

Bij de opening van het hoofdkantoor in Accra waren ook aanwezig de Braziliaanse ambassadeur in Ghana Maria Elisa Teófilo de Luna, de ambassadeur van Ghana in Brazilië Abena Abusia, de minister van Landbouw van Ghana, dr. Owusu Akoto, vertegenwoordigers van Braziliaanse bedrijven, universiteiten en vertegenwoordigers van internationale organisaties zoals het Forum voor Landbouwkundig Onderzoek in Afrika (FARA), het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling (IFAD) en het Japan International Cooperation Agency (JICA).

Voormalig president John Kufuor werd aangekondigd als voorzitter van het eerste Afrikaanse hoofdkantoor van IBRAF. 'Het is een geweldige dag en ik ben blij om hier te zijn. Ik wens het instituut een lang leven', zei  Kufuor.

(Suriname Mirror/Modern Ghana/Twitter)