vrijdag 5 oktober 2018

Oud-president Alberto Fujimori, Peru, doet beroep op huidig president Vizcarra om hem niet terug te sturen naar gevangenis

(Bron screenshot: Video Facebook Alberto Fujimor)
'Ik wil de president van de republiek slechts één ding vragen: dood me alsjeblieft niet'


De voormalige autoritaire leider van Peru Alberto Fujimori deed donderdag 4 oktober 2018 een beroep op huidig president Martn Vizcarra en op rechters om hem niet terug te laten gaan naar de gevangenis, omdat zijn 'hart het niet zou redden'. 

De voormalige president, 80, sprak vanuit een privékliniek waar hij een behandeling ondergaat voor hartaandoeningen en onder politiebewaking, in een video-toespraak die werd uitgezonden op het onafhankelijke Canal N-kabeltelevisiestation in Peru.

'Ik wil de president van de republiek en de leden van de rechterlijke macht slechts één ding vragen: dood me alsjeblieft niet', zei Fujimori. 'Als ik terug ga naar de gevangenis, zal mijn hart het niet redden, het is te zwak om opnieuw hetzelfde te doorstaan.'



De voormalige sterke man drong er ook bij de huidige autoriteiten op aan om hem niet als een 'politiek wapen' te gebruiken, omdat hij 'geen krachten heeft om weerstand te bieden'.

Fujimori werd woensdag door een ambulance naar een plaatselijke kliniek vervoerd nadat een rechter vorig jaar een pardon nietig verklaarde en zijn onmiddellijke gevangenneming en terugkeer naar de gevangenis beval wegens beschuldigingen van schendingen van de mensenrechten.

De uitspraak van rechter Hugo Nunez, Hooggerechtshof, markeerde de laatste ommekeer in geluk voor Fujimori, een landbouwkundig ingenieur die in 1990 president werd en een decennium later ontslag nam per fax uit het land van zijn ouders,.Japan, toen beschuldigingen tegen hem ophoopten.

Na zijn uitlevering aan Peru in 2007, werd Fujimori veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf wegens bevelvoerende doodseskaders die burgers afslachtten tijdens een 'counter insurgency' campagne tijdens zijn rechtse regering. Later werd hij schuldig bevonden aan corruptie.

Voormalig president Pedro Pablo Kuczynski verleende Fujimori een humanitair pardon op kerstavond, drie dagen nadat Kuczynski op het nippertje een afzettingsstemming overleefde met de hulp van Fujimori's aanhangers in het Congres.

Advocaat Miguel Perez van Fujimori heeft woensdag beroep aangetekend en verzocht om opschorting van de arrestatie vanwege de gezondheidstoestand van zijn cliënt.

(Suriname Mirror/The Asahi Shimbun/Reuters/Facebook)

Buitenlandse toeristen zwemmen met zeeleeuwen bij rotsachtige eilanden voor kust Lima, Peru

(Bron foto: Rodrigo Abd/AP)
Activisten waarschuwen dat ecotoerisme gevaarlijk en ontwrichtend kan zijn voor de wilde dieren


Buitenlandse toeristen trekken massaal naar een groep rotsachtige eilanden op enkele kilometers voor de kust van de hoofdstad van Peru voor een unieke ervaring: een kans om te zwemmen met zeeleeuwen. 

De 39 rotsachtige eilanden in de buurt van Lima zijn de thuisbasis van een onnoemlijk aantal zeeleeuwen die zich netjes baden en zich tegoed doen aan de overvloedige vissen die gedijen in de stroomversnelling van Humboldt.


Maar, activisten waarschuwen dat de grotendeels ongereguleerde activiteit van het ecotoerisme potentieel gevaarlijk en ontwrichtend kan zijn voor de wilde dieren en hun leefgebied.

Vorig jaar bezochten meer dan 20.000 toeristen het zeeleeuwreservaat, volgens de regering, met de meeste stops op het eiland Palomino op ongeveer 5 kilometer van de kust. Veel toeristen zwemmen op een steenworp afstand van de gigantische zoogdieren en snappen selfies in de buurt van de rotsen.


Kleine motorboten zorgen ervoor, dat de toeschouwers de hele dag langs het eiland varen. Lokale touroperators zijn dankbaar voor de boost.

Peru heeft een groeiende reputatie verworven voor gerechten van wereldklasse, en de zeeleeuwen zijn een ander aanbod geworden voor reizigers die op zoek zijn naar bekendere attracties zoals de Inca-site van Machu Picchu.

(SurinameMirror/The Province/The Associated Press/YouTube)

Norsk Hydro weer de fout in met haar Braziliaanse Alunorte-aluminiumoxidefabriek

Noors bedrijft verzuimt vergunning aan te vragen voor nieuwe afvalstorting bij Alunorte



De Braziliaanse autoriteiten hebben donderdag 4 oktober 2018 gezegd, dat de Noorse aluminiumgroep Norsk Hydro geen vergunning heeft aangevraagd voor het exploiteren van een nieuwe afvalstorting bij de belangrijkste Alunorte-aluminiumoxidefabriek, 's werelds grootste en nu opgeschort.

Het bedrijf kondigde woensdag aan, dat het de productie moest staken in de fabriek in de buurt van de stad Belem in het noordwesten van Brazilië. Het nieuws deed de koers van het aandeel Norsk Hydro dalen.



De Noorse groep is door Brazilië nauwlettend in de gaten gehouden. Eerder dit jaar beschuldigde Brazilië het ervan de wateren van de nabijgelegen gemeente Baracena te verontreinigen met bauxietresten waarvan vermoed werd, dat ze na zware regenval uit een stortbekken waren overgelopen.

Norsk Hydro ontkende, dat er enige toxische lekkage plaatsvond, maar de Braziliaanse autoriteiten gaven opdracht om de productie te halveren. De fabriek in Alunorte, voor 92 procent eigendom van Norsk Hydro, produceert ongeveer 10 procent van de wereldwijde productie van aluminiumoxide, exclusief die uit China.


De globale prijs voor aluminium, gemaakt van aluminiumoxide, is daarom al gestegen. Het tijdelijk sluiten van de fabriek zal de resultaten van Norsk Hydro, die al last hadden van de maanden van tegenslagen met Braziliaanse functionarissen, zwaar beïnvloeden.


In een verklaring donderdag zeiden Braziliaanse aanklagers, dat Norsk Hydro had moeten weten dat zij een vergunning had moeten aanvragen voor de nieuwe afvalstorting. 'Als Hydro Alunorte wist dat de gebruiksduur van zijn eerste afvalstort, DRS1 genaamd, ten einde liep, had zij de vergunningsaanvraag voor de tweede aanvraag, DRS2, gepland moeten hebben', aldus de verklaring.

Het zei dat de situatie 'Alunorte vereiste om de verantwoordelijke beslissing te nemen om tijdelijk 100 procent van zijn activiteiten te sluiten'. De Officieren van Justitie benadrukten, dat een geldige vergunning voor afvalstortingen een vereiste is onder de Braziliaanse milieuwetten, 'die geen uitzondering voor een bedrijf vormen'. 

Alumina, ook bekend als aluminiumoxide, wordt gewonnen uit bauxieterts gewonnen in Brazilië en andere tropische regio's.

(Suriname Mirror/AFP/Twitter)

Gang van zaken rond huur en verhuur woningen gaat bij wet geordend worden

Bij begrotingsbehandeling 2015 in Assemblee werd al gesproken over issue woning(ver)huur


Er komt wellicht verandering in het beleid rond huur en verhuur van woningen. Een onlangs door het parlement ingestelde commissie van rapporteurs zal zich de komende periode buigen over een initiatiefvoorstel om te komen tot wetgeving voor ordening van het beleid hieromtrent. Er is op dit moment wel een Huurbeschermingswet, maar deze dateert uit 1949 en is dringend aan aanpassing toe, zo bericht de Ware Tijd vrijdag 5 oktober 2018.

Het initiatiefvoorstel voor een nieuwe wet is twee weken geleden ingediend door Assemblee-voorzitater Jennifer Geerlings-Simons en NDP-parlementariër Rossellie Cotino. Het besluit hiertoe vloeit voort uit de discussie die bij de begrotingsbehandeling in 2015 in het parlement werd gevoerd, voor ordening van het beleid rond de huur en verhuur van woningen. NDP-fractieleider André Misiekaba deed toen een voorstel aan de regering, om te komen tot een paraplutarief voor huurwoningen. Dit is ook meegenomen in het initiatiefvoorstel.

Misiekaba zegt, dat hij nog steeds achter zijn voorstel staat. 'Ik blijf van oordeel, dat je personen die een huis huren niet kunt overlaten aan de grillen van de markt. Alle goed geordende landen hebben regels op dit stuk.'

Het is volgens hem noodzaak, dat er criteria en richtlijnen worden opgesteld, die als basis moeten dienen om te komen tot een richttarief voor woningverhuur. Hij merkt, dat er nu ordening en structuur ontbreekt en dat werkt willekeur in de hand. 'Nu bouwt iemand, die vindt het huis is groot, dus ik verhuur het voor een x bedrag. Een ander bouwt iets achter de eigen woning en gaat ertoe over om dat tegen een bepaald bedrag te verhuren. Je zou technische criteria moeten samenstellen die transparant zijn.'

Het is de bedoeling, dat er een huurcommissie in het leven wordt geroepen om erop toe te zien dat de richtlijnen worden gehandhaafd. De commissie zal zich ook bezighouden met geschillen tussen partijen.

Politie Stolkertsijver accepteert 5 kilo cocaïne en Euro 3.000 als 'zwijggeld'

Man en vrouw die 10 kilo cocaïne in auto vervoerden na aanhouding snel vrijgelaten


Het Dagblad Suriname bericht vandaag, vrijdag 5 oktober 2018, dat de politie van Stolkerstijver zaterdag 29 september 5 kilo cocaïne en Euro 3.000 als zwijggeld heeft ontvangen. Op die bewuste avond hielden agenten een personenwagen staande, waarbij bestuurder B. en een vrouw werden aangehouden. Bij onderzoek in het voertuig bleek, dat er in twee tassen samen 10 kilo cocaïne was verborgen. De politie heeft de drugs in beslag genomen.

Volgens B. is hij tijdens de aanhouding door de politie van Stolkertsijver mishandeld en in de boeien geslagen samen met de vrouw. De vrouw heeft op vragen van de politie aangegeven aan wie de cocaïne toebehoort. In opdracht van de politie heeft zij gebeld met de verstrekker en hem werd  gevraagd om zich op de controlepost te melden. De man gaf gevolg hieraan en verscheen ook daadwerkelijk op de controlepost.

Volgens de vrouw moest zij de drugs vervoeren naar Albina, maar omdat zij niet in het bezit is van een rijbewijs, benaderde zij aangever B. om de rit te rijden. Aangekomen op Stolkertsijver onderhandelde de verstrekker met de politie. Hierna kreeg hij 5kilo van de onderschepte cocaïne terug van de politie en moest hij Euro 3.000 betalen. De cocaïne en het geld kreeg de politie om de zaak te laten voor wat het was. De verstrekker mocht de post verlaten met de andere tas waarin 5 kilo coke zat

De aangehouden verdachten, B. en de vrouw, waren vanaf dat moment vrij en mochten samen met de verstrekker de plaats verlaten. Zij hebben hun eerder in beslag genomen documenten en alle persoonlijke spullen in ontvangst genomen.

Na een en ander heeft B. aangifte gedaan bij de politie van Nieuwe Haven in Paramaribo. Daar heeft de politie hem met een doktersverklaring verwezen naar de Spoedeisende Hulp. Hij werd daarbij gevraagd om na de medische behandeling terug te komen op het bureau.

De man vindt. dat de politie hem aan het lijntje heeft gehouden en dat zij de zaak niet adequaat heeft aangepakt. Hierna deed B. zijn beklag bij de afdeling Narcotica Brigade. Ook daar heeft hij geen hulp gevonden.

Waarnemend regiocommandant Oost van het Korps Politie Suriname Glenn Fernand bevestigt deze aangifte. Volgens Fernand is deze zaak reeds overgedragen aan OPZ (Onderzoek Personeelszaken). Zij zijn belast met het verdere onderzoek.

Eerder heeft het dagblad al over de werkwijze van de politie bij de controlepost Stolkerstijver geschreven. Toenmalig regiocommandant Ruben Peiter had het bericht bevestigd, dat de korpsleiding op de hoogte is van zaken waarin politiemannen van deze controlepost, althans de leden van RBT (Regio Bijstand Team) die daar opereren, mensen afpersen. De leiding heeft de zaak zo gelaten, waardoor er steeds meer mensen slachtoffers worden van deze corrupte politieambtenaren.

Staatsolie-directeur Elias: 'Als we olie vinden, maken we het wereldkundig'

'Gezamenlijke visie van coalitie en oppositie hoe verder als we olie vinden is belangrijk'

'De verwachting is dat Suriname aan vooravond staat van olievondst, dat kan 2018 zijn, maar ook 2019 of 2020'


Over een olievondst binnen afzienbare tijd voor de kust van Suriname wordt er steeds luider gespeculeerd. 'De verwachting is dat Suriname aan de vooravond staat van een olievondst. Dat kan 2018 zijn, maar ook 2019 of 2020... Mijn advies is om de discussie op gang te brengen - what if - en niet te wachten tot het zo ver is.'

Zo reageert algemeen directeur van Staatsolie, Rudolf Elias, vandaag, vrijdag 5 oktober 2018, op Starnieuws.

'Als we olie vinden, maken we het wereldkundig', verzekert Elias.

Hij benadrukt, dat Suriname zich klaar moet maken voor een olievondst in de nabije toekomst. 'Laten we nu de maatschappelijke discussie hebben en niet zoals in Guyana als oppositie en coalitie rollebollend over de straat vechten', merkt Elias op.

Een gezamenlijke visie van coalitie en oppositie hoe verder als we olie vinden, is belangrijk, benadrukt de topman van Staatsolie. Deze discussie is het makkelijkste als er nog geen olie is gevonden. Dit is ook het advies van landen zoals Ghana en Guyana, waar de discussie te laat is begonnen.

Jaar van de Preventie op Curaçao afgetrapt met driedaags symposium over veiligheid en preventie

Veel organisaties verzorgen voordrachten over keur aan onderwerpen


Minister Quincy Girigorie van Justitie opende gisteren een driedaags symposium in het World Trade Center over veiligheid en preventie. Tegelijkertijd wordt het Jaar van de Preventie afgetrapt. Tijdens de opening waren er speeches van de Jamaicaanse criminoloog Wendell Walace en Reinald Curiel van Ennia. Verder komen er vanavond, vrijdag 5 oktober 2018 (van 18.00 tot 21.00 uur), en morgen (9.00 tot 17.00 uur) een keur aan onderwerpen aan bod. 

De Gezinsvoogdij Instelling (GVI) komt met het thema ‘Mi so no por, kiko awor?’ De Kustwacht vertelt over veiligheid op zee, de brandweer natuurlijk over brandpreventie en de Stichting Ambulante Justitiële Jeugdzorg over het omgaan met afwijkend gedrag bij jongeren.

Het Openbaar Ministerie houdt verschillende voordrachten, de Justitiële Jeugd Inrichting Curaçao beantwoordt het vraagstuk ‘Mi hoben ta komporta malu, kiko mi por hasi?’ en de Stichting Slachtofferhulp stelt ‘Ban kibra solensio prome ku ta lat’.


Forensic Caribbean doet een boekje open over ‘Seguridat den negoshi, kon pa preveni i proteha? En ook minister Girigorie zal een aantal onderwerpen aansnijden in het kader van veiligheid en preventie. Zo komt er veel aan de orde en is er natuurlijk ook tijd om te discussiëren. Niet alleen gedurende de pauzes, maar ook tijdens debatten.

De entree voor het symposium is gratis. De organisatie hoopt op een grote toeloop, maar om een en ander in goede banen te kunnen leiden is registreren wel gewenst. Dat kan via e-mail op het adres marshediprevenshon@gmail.com, via de Facebookpagina Simposio di Prevenshon i Seguridai i Abo of via app op telefoonnummer 5293011.

Venezuela stort zich op export van haar overvloedige gasreserves om economie te herstellen

(Bron foto: Noticias Diarias)
Als potentiële exportkanalen zijn Aruba en Curaçao in beeld


In een poging de economie te herstellen, probeert Venezuela haar overvloedige gasreserves te benutten en te exporteren. Ook Curaçao en Aruba komen voor in de nieuwe plannen van het Venezolaanse staatsoliebedrijf Petróleos de Venezuela S.A. (PdVSA). Zo blijkt uit een artikel op de nieuwssite Argus Media, die de ontwikkelingen op de oliemarkt nauwlettend in de gaten houdt, aldus vandaag, vrijdag 5 oktober 2018, het Antilliaans Dagblad.

'Het beoogde herstel van Venezuela wordt bijna altijd bekeken vanuit de 300 miljard vaten aan ruwe oliereserves die het land heeft. Het lijdt geen twijfel dat een nieuwe regering de olie-industrie snel moet aanwenden om het land van OPEC weer op de been te krijgen. Maar, in de poging om de welvaart te herstellen, verdienen Venezuela’s kolossale aardgasreserves en de toegang tot nabijgelegen markten meer aandacht', aldus Argus.

Als potentiële exportkanalen in dit verband wordt ‘Caribisch Nederland’ genoemd en specifiek Aruba en Curaçao.

'Op Aruba zal PdVSA’s dochteronderneming Citgo - of een stabielere vervanging - gas nodig hebben om de voormalige Valero-raffinaderij op te knappen tot een ‘heavy crude upgrader', zo valt te lezen in het artikel.

PdVSA Gas zou al een plan hebben ontwikkeld om een pijpleiding te installeren van de Tiguadare-installatie in Venezuela naar Aruba om de geplande upgrader te gebruiken, om met gasoverschotten stroom te genereren. Ook bestaat er een afzonderlijk plan om een dergelijke pijplijn te installeren naar Curaçao.

Ministers van Justitie Curaçao en Aruba gaan samenwerken op gebied van illegale immigrantenproblematiek

'We gaan informatie uitwisselen over mensen die binnenkomen en/of er weer uitgaan'

'We hebben op Curaçao geen vluchtelingenproblematiek, maar wél problemen met illegale immigranten'


De Justitie-ministers van Curaçao en Aruba, Quincy Girigorie en Andin Bikker hebben een Letter of Intent getekend om te gaan samenwerken op het gebied van de illegale immigrantenproblematiek. Dat bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 5 oktober 2018.

'Dat hele plan wordt nu verder uitgewerkt, maar in basis gaat het erom dat we informatie gaan uitwisselen over mensen die een van onze landen binnenkomen en/of er weer uitgaan. Dat gebeurt nu niet en dan heb je kans op een waterbedeffect. Dat willen we niet', aldus Girigorie gisteren tijdens de wekelijkse persconferentie van de regering-Rhuggenaath.

'Even voor alle duidelijkheid, want dit punt wil ik wel maken: we hebben op Curaçao geen vluchtelingenproblematiek. We hebben wél problemen met illegale immigranten. Ook op Aruba hebben ze het over illegale immigranten, trouwens. Want dat zijn het ook. Ga maar na: Aruba heeft in 10 jaar tijd 15 aanvragen voor politiek asiel gekregen. Of toch in elk geval aanvragen voor een verblijfsvergunning op basis van veiligheid; mensen die stellen niet terug te kunnen naar eigen land omdat ze daar gevaar zouden lopen vanwege politieke vervolging. Verder krijgen ze ook daar alleen aanvragen van mensen die werk zoeken.'

Vanuit de zaal werd de vraag gesteld waarom Curaçao al twee negatieve rapporten aan zijn broek heeft inzake de vluchtelingenproblematiek en Aruba bijvoorbeeld niet. Girigorie haalde zijn schouders op.

Granman Albert Aboikoni der Saramaccaners op weg naar zijn residentie te Asindohopo

'Het grootopperhoofd noch de rest van het traditioneel gezag voelt zich bedreigd'

Vooral mensen aan Pikin Rio zouden niet blij zijn met Aboikoni en garanderen zijn veiligheid niet


Granman Albert Aboikoni van de stam der Saramaccaners vertrekt vandaag, vrijdag 5 oktober 2018 naar zijn residentie te Asindohopo aan de Pikin Rio. Aboikoni werd op 12 augustus door president Desi Bouterse beëdigd. 

Volgens Iwan Adjako, secretaris van het grootopperhoofd, zal Aboikoni warm onthaald worden. 'Hij is de granman van de Saramaccaners, waarom zou hij zo'n onthaal niet krijgen?', vraagt Adjako zich af in de Ware Tijd.

Hij weet niet of de politie zal meereizen, maar vindt dat ook niet belangrijk. 'Het grootopperhoofd noch de rest van het traditioneel gezag voelt zich bedreigd. Als het ministerie van Justitie en Politie wil zorgen voor de veiligheid van de granman, is dat meegenomen, maar wij zullen geen beroep doen op veiligheidsdiensten', stelt de secretaris.

Volgens ingewijden lusten vooral de mensen aan Pikin Rio Aboikoni niet en garanderen zijn veiligheid niet.

De bedoeling is volgens Adjako dat de granman tijdens zijn bootreis zal stoppen waar mensen bijeen zullen komen om het grootopperhoofd te zien.

Aboikoni kon eerder niet vertrekken, omdat het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) wat zaken in orde moest maken. Het moet onder andere de reiskosten vergoeden en het grootopperhoofd moet attributen krijgen om zijn werk te kunnen doen. Ook moet de woning van de granman worden gerenoveerd en gemeubileerd. Verder moet het grootopperhoofd kunnen beschikken over een boot met buitenboordmotor.

Misiekaba (NDP) is stiefmoederlijke behandeling Ramgoelamweg van ministerie van OWT&C beu

'Het is tot hier en niet verder, ik waarschuw, dit moet ophouden'

 Eridoriestraat te Ramgoelam, 4 oktober, nadat OWT&C werkzaamheden heeft verricht eerder op de dag
'Mensen moeten niet zeggen, dat omdat na mi birti ik aan de bel trek, maar dit kan echt niet'


NDP-Assembleelid André Misiekaba is niet te spreken over de stiefmoederlijke behandeling die de Ramgoelamweg te Latour krijgt van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C). De straten verkeren in een slechte staat, maar de Eridoriestraat verkeert in een zeer slechte staat. Zelfs in deze droge tijd trekt het water niet weg, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 5 oktober 2018.

OWT&C is gisteren in de straat geweest, maar in plaats van verbetering is de situatie nog erger geworden, stelt Misiekaba. Hij wil ingrijpen van de autoriteiten, want er wordt volgens hem een loopje genomen met de mensen.

Misiekaba zegt, dat hij niet gemakkelijk alarm slaat als het gaat om de Ramgoelamweg, omdat hij van die buurt komt. Mensen moeten niet zeggen dat 'omdat na mi birti daarom trek ik aan de bel. Ik praat veel meer over andere buurten, maar dit kan echt niet. Wat is OW hier komen doen, want er is een poespas van gemaakt', stelt de politicus die gisteravond de situatie is gaan controleren.

'De wegen aan de Ramgoelamweg zijn zo slecht dat ik er geen woorden voor heb. Ressortraadsleden zijn continu bezig de aandacht te vragen, maar er wordt een loopje genomen met de mensen.' 

Hij zegt niet eens zo ver te gaan om politiek te stellen wat Latour oplevert aan verkiezingswinst. Het gaat erom dat de situatie niet geaccepteerd kan worden. De politicus wil niet horen, dat het ministerie bezig is in de buurt.

'Na aandringen is men geweest, maar het is van kwaad tot erger geworden. In de jaren tachtig is de Ramgoelamweg bestraat. Maar, de infrastructuur is niet goed onderhouden in de loop der jaren, waardoor het water niet wegtrekt. De Eridoriestraat is bar, bar, bar slecht. Het is onvoorstelbaar. Er is geen tweede straat in Paramaribo die er zo verschrikkelijk uitziet. Het is tot hier en niet verder. Ik waarschuw, dit moet ophouden.'

'Misiekaba geen onaardige jongen, maar heeft moeilijke opdracht uit te voeren van partijvoorzitter Bouterse'


Bee (ABOP): 'Hij is de marron die op zijn broeder politici van de ABOP moet schieten'

'Soms stel ik mezelf de vraag, hoe zo'n geestelijke leider met zoveel haat en wrok in de politiek is'


De ABOP zegt geen tijd te zullen verliezen tijdens de verkiezingscampagne om politici of andere partijen te bespreken. De energie wordt gestopt in het redden van het land. ABOP-kopstuk Marinus Bee zegt vandaag, vrijdag 5 oktober 2018, op Starnieuws niet lang stil te zullen staan bij uitlatingen gedaan door NDP-ondervoorzitter, André Misiekaba, woensdagavond in partijcentrum Ocer te Paramaribo.



'Misiekaba is geen onaardige jongen, maar heeft een moeilijke opdracht uit te voeren van partijvoorzitter Bouterse. Hij is de marron die op zijn broeder politici van de ABOP moet schieten. Gelukkig heeft hij geen geweer gekregen, maar een stok waarmee hij ons keer op keer mee wil slaan, maar de ABOP gaat niet reageren op uitlatingen van hem. Dit kennen we van de slavenperiode toen de basja zijn broeders moest zwepen voor een bordje linzensoep. Dat is de rol van de heer Misiekaba in de NDP, want na de verkiezing houdt hij niks van over, zelfs wanneer marrons binnen de partij worden gedumpt. In het geval van Joan Dogojo heeft hij het geen dag opgenomen voor haar', voert Bee aan.

'Soms stel ik mezelf de vraag hoe zo'n geestelijke leider met zoveel haat en wrok in de politiek is. Hij zou juist het voorbeeld moeten zijn, maar aangezien hij dat niet is, gaan we hem leren hoe het hoort. Bij de komende verkiezingen gaat de ABOP-propaganda er anders uitzien. We hebben geen tijd voor andere politici of partijen, maar zullen issues bespreken en oplossingsmodellen aandragen om de kiezer te overtuigen dat de ABOP serieus wil werken om dit land wederom op te bouwen, de afgang stoppen en samen Suriname redden.' 

Misiekaba merkte op, dat 'Bravo' en zijn ‘yos yosie’ partij rustig aan een kant mogen blijven. 'De NDP heeft hen niet gevraagd voor een samenwerking en zal dat ook niet doen.'

Bee stelt, dat ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk terecht gezegd heeft, dat hij geen mogelijke samenwerking meer ziet met de NDP. Dit niet om de wijze waarop de relatie is beëindigd, 'maar, we willen met partners werken die in staat zijn het land op te bouwen. Integer leiderschap zal op de eerste plaats moeten zijn en geen groeps- en persoonlijke belangen.'

Aandeelhouder van Digicel Suriname Tjin A Djie verbijsterd: 'TAS schakelt Digicel-internet met Guyana uit'

Minister Pengel: 'TAS heeft Digicel gewezen op illegale microwave link tussen Suriname en Guyana'

- Tjin A Djie: 'Het is een ramp dat nu de helft van de bevolking van Guyana verstoken is van internet en niet kan communiceren'
- 'Onder valse voorwendselen heeft de TAS zich in onze mast begeven en heeft de link uitgeschakeld'


Mitchell Tjin A Djie, aandeelhouder van Digicel Suriname, is verbijsterd dat de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS), de internet-data verbinding met Guyana gisteravond laat heeft uitgeschakeld. 'Het is een ramp dat nu de helft van de bevolking van Guyana verstoken is van internet en niet kan communiceren. Dit is een klap voor de economie én voor mensen die acuut getroffen zijn', zegt Tjin A Djie vandaag, vrijdag 5 oktober 2018, op Starnieuws. 

Vanochtend zullen juridische stappen worden ondernomen door Digicel tegen de TAS en de Staat Suriname.

Minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) bevestigt tegenover, dat de TAS hem per brief donderdag op de hoogte heeft gesteld van het ingrijpen.

De TAS heeft Digicel meerdere malen aangemaand om de verbinding en de apparatuur in de mast uit te schakelen, helaas zonder resultaat. 'De TAS heeft Digicel gewezen op een illegale microwave link tussen Suriname en Guyana', antwoordt de bewindsman. Voor de juridisch-inhoudelijke kant van deze kwestie, verwijst Pengel naar de TAS.

Tjin A Djie betwist dat de verbinding met Digicel Guyana illegaal is. 'Wij waren nog in discussie met de TAS hierover, omdat er een verschil van mening is. Bij de wet wordt niet verboden om de verbinding in stand te houden. Onder valse voorwendselen heeft de TAS zich in onze mast begeven en heeft de link uitgeschakeld.' 

Hij heeft de TAS en de minister eerder gewezen op de consequentie van stopzetten van de verbinding.

'Mijn grootste zorg op dit moment is dat mensenlevens op het spel kunnen zijn door deze handeling. Hoe kan de regering meegaan met een verzoek om de verbinding te verbreken. Het is zo'n belangrijke verbinding. Kan je niet doordenken wat de gevolgen zijn van dit handelen.? Mensen zijn zo afhankelijk van data en communicatie. De verbinding wordt uitgeschakeld terwijl Suriname geen schade lijdt door deze verbinding. Zo ga je niet om met Caricom-nationals', stelt de ondernemer.

Tjin A Djie zegt ervan overtuigd te zijn dat Digicel wettelijk niet in overtreding is. 'Wij liggen met de TAS hierover overhoop. Terwijl wij nog aan het praten zijn, is deze handeling niet acceptabel. Ik kan mij niet indenken dat zo'n beslissing wordt genomen waarbij meer dan de helft van de bevolking wordt gedupeerd.

Doekhie (NDP): 'Noem mij een land in de wereld dat niet leent of geen schulden heeft'

'De wereld ligt aan onze voeten om te investeren want niemand gaat investeren in kale kikker'

‘Als je nooit hebt geleend, heb je gestolen’ 


Inspirerend’, zo typeert NDP-parlementariër Rachied Doekhie de Jaarrede die president Desi Bouterse maandag 1 oktober in De Nationale Assemblee (DNA) heeft uitgesproken. In het Dagblad Suriname van donderdag 4 oktober 2018 zegt de politicus, dat het staatshoofd heel duidelijk naar voren heeft gebracht dat er goede vooruitzichten zijn en dat het land nu gezamenlijk uit de impasse moet worden gehaald. 

De parlementariër uit Nickerie heeft geen enkele moeite met het feit dat zeker 50% van de inkomsten op de conceptbegroting uit leningen zal worden gedekt, omdat ‘niemand in de wereld ooit vooruit is gegaan zonder te lenen’.

'If yu no leni, dan yu na wang wonder of je hebt gestolen. Noem mij een land in de wereld dat niet leent of geen schulden heeft. Zelfs China, de Verenigde Staten, Frankrijk en Holland hebben schulden. Zo werkt dat ding in de wereld. Daarom zijn er monetaire autoriteiten en instellingen in de wereld waar je kan aankloppen.'

Dat het buitenland nog steeds bereid is miljardenleningen aan de regering te verstrekken, is volgens de parlementariër een teken, dat president Bouterse en zijn regering kredietwaardig zijn.

'De wereld ligt hierdoor aan onze voeten om te investeren, want niemand gaat investeren in een kale kikker. Je moet het niet zien als bedelen, want men ziet potentie in Suriname. Je kunt niet ’s morgens wakker worden en een geldboom schudden', aldus de politicus.

Begroten is volgens de NDP’er precies als wanneer iemand over een bepaalde periode gaat trouwen en voornemens is om een eigen perceel te kopen en een huis erop te bouwen. Soms lukt het niet direct, maar gaandeweg de rit lukt het wel. 'Plannen zijn altijd vatbaar voor verandering, maar belangrijk is dat je gezegd heb dat je voornemens bent dat te doen. Mensen gaan natuurlijk schreeuwen, dat bepaalde dingen van voorgaande jaarredes niet zijn gedaan, maar wij moeten eerlijk zijn. Niet alles zou je kunnen doen binnen een bepaalde tijd, maar van 15 projecten moet je tenminste de helft kunnen halen. De rest neem je mee naar het volgend jaar en gaande de rit wordt het uitgevoerd.'

In tegenstelling tot de beweringen van oppositiefractieleiders Chandrikapersad  Santokhi (VHP) en Gregory Rusland (NPS) vindt de NDP’er niet dat de regering op het punt is het schuldenplafond te overschrijden. Beide oppositieleiders beweren, dat de huidige leningen al tegen de Srd 20 miljard liggen. 'Dat is niet waar. Het is erg wanneer men moedwillig vals nieuws verspreid', stelt Doekhie.

Dat Suriname nu ook moet lenen, ligt volgens hem aan het feit dat de ontwikkelingsdrempel nu anders ligt dan vroeger. 'De ontwikkelingshulp is niet goed ingezet, want onze oma’s en opa’s waren vroeger niet zo geweldig geschoold. Nu moeten wij anders gaan dealen en anders onze rijkdommen inzetten en daarmee het land proberen op te bouwen.'

Boete van Srd 110.000 voor eigenaar overbeladen houttruck

Nadat boete was voldaan, werd de in beslag genomen vrachtwagen weer vrijgegeven


De politie van Coronie heeft afgelopen dinsdag een truck overbeladen met boomstammen staande gehouden. De bestuurder werd overgebracht naar het bureau en werd bij proces-verbaal gehoord. De overtreder gaf aan, dat hij een opdracht had uitgevoerd en dat de politie contact moest maken met de eigenaar, aldus het Dagblad Suriname donderdag 4 oktober 2018. 

De politie nam de truck met de lading in beslag.

De eigenaar heeft na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie een boete van Srd 110.000 betaald. Nadat de boete was voldaan, werd de vrachtwagen weer vrijgegeven.

Politie van Nickerie onderschept 30 landschildpadden te Burnside in voertuig

47-Jarige dierenexporteur komt er vanaf met slechts een boete van Srd 3.500...


De politie van Nickerie heeft dinsdagavond de 47-jarige dierenexporteur J.H. aangehouden te Burnside. De man had 30 schildpadden in zijn bezit. Bij controle in het voertuig werden de landschildpadden ontdekt, waarna de man als verdachte werd aangemerkt en aangehouden, zo bericht het Dagblad Suriname donderdag 4 oktober 2018.

De verdachte werd overgebracht naar het bureau alwaar hem na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie een boete van Srd 3500 werd opgelegd.

Na de opgelegde boete te hebben voldaan, werd de verdachte heengezonden.

Het seizoen voor het vangen van schildpadden is gesloten. Het duurt van 1 augustus tot en met 31 december 2018.

Autoriteiten Costa Rica houden twee voortvluchtige Roemeense vrouwen aan

(Bron foto: Facebook)
Bica, 44, eens de hoofdaanklager van Roemenië, en Udrea (44) bekleedde ministeriële posten

Udrea in juni bij verstek veroordeeld voor omkoping en machtsmisbruik tot zes jaar gevangenisstraf


De Costa Ricaanse autoriteiten hebben woensdag 3 oktober 2018 aangekondigd, dat ze twee vrouwen hebben aangehouden die door hun thuisland Roemenië werden gezocht, nadat ze waren veroordeeld wegens machtsmisbruik en corruptie. 

Met de hulp van Interpol heeft de politie in San Jose Alina Bica en Elena Udrea gedetineerd nadat een onderzoek van het OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) dat in juni werd gepubliceerd, gedetailleerd beschreef hoe zij zich naar verluidt in Costa Rica zouden hebben gevestigd.



Bica, 44, was eens de hoofdaanklager van Roemenië, belast met de bestrijding van de georganiseerde misdaad en het terrorisme. In 2015 werd ze echter beschuldigd van omkoping en machtsmisbruik. Afgelopen zomer bezocht ze Costa Rica en verhuisde ze naar daar voor het einde van 2017.

Kort daarna voegde Udrea zich bij haar, volgens OCCRP.

Udrea, ook 44, had ook carrière gemaakt ​​in de Roemeense regering, bekleedde verschillende ministeriële posten en was lid van het parlement. Ze wilde zelfs de eerste vrouwelijke president van Roemenië worden. Ze werd aangeklaagd voor het ontvangen van $ 315.000 aan steekpenningen om de kosten te dekken die verband hielden met de succesvolle presidentiële herverkiezingscampagne van Traian Basescu in 2009.

Udrea kreeg te maken met andere aanklachten, waaronder het ontvangen van $ 3,8 miljoen aan steekpenningen bij een energiehandelaar. Ze werd in juni bij verstek veroordeeld voor omkoping en machtsmisbruik in een zaak die verband hield met de organisatie van een internationaal boksgala in Roemenië. Ze werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf.

De Roemeense zakenman Mihai Radulescu, 55, wordt verdacht van het helpen van de vrouwen om een ​​voortvluchtig leven te leiden in Costa Rica. Radulescu heeft naar verluidt andere Roemenen geholpen met juridische problemen in het Midden-Amerikaanse land.

Zoals het OCCRP meldde, diende Radulescu als een voorbeeld en gaf advies aan de vrouwen en voorzag ze van onderdak en financiële hulp. Bica en Udrea brachten een handjevol familieleden, vrienden en zakenpartners mee naar Costa Rica, van wie sommigen ook werden beschuldigd van corruptie en in afwachting zijn van definitieve straffen in Roemenië.

In september stond Elena Udrea op de cover van VIVA! magazine, pronkend met haar zwangerschap.


Sinds 1995 zijn meer dan 9.000 kinderen in Mexico verdwenen - 'De cijfers over verdwijningen zijn alarmerend'

Bijna 5.000 kinderen verdwenen tijdens de 6-jarige regeerperiode van Enrique Peña Nieto

Meisjes in een school in Santa Catalina, Jalisco, México. (Bron foto: UNICEF/Richter)
- '4.677 Minderjarigen geregistreerd die nog steeds vermist worden, waarvan 2.840 meisjes'...
- 'Het grootste probleem dat in Mexico heerst is de cultuur van straffeloosheid'


Sinds 1995 zijn meer dan 9.000 kinderen in Mexico verdwenen, zo heeft Luis Raul Gonzalez, president van de Comisión Nacional de los Derechos Humanos (CNDH), woensdag 3 oktober 2018 onthuld tijdens de 3e Nationale Conferentie over de Rechten van Kinderen en Adolescenten.


Bijna 5.000 verdwenen tijdens de 6-jarige regering van Enrique Peña Nieto.

Sandra Mejia, van het Red por los Derechos de la Infancia en México (Redim), zei dat van elke vier gevallen van verdwijningen waarbij kinderen betrokken zijn, er drie zijn opgetreden tijdens de regering van Peña Nieto. Ze zei ook, dat Redim 4.677 minderjarigen heeft geregistreerd die nog steeds vermist worden, waarvan 2.840 meisjes. 'De cijfers over verdwijningen zijn alarmerend', klaagde Mejia.


Gonzalez verklaarde, dat gedwongen verdwijningen de meest extreme vorm van geweld tegen kinderen zijn, omdat het de slachtoffers blootstelt aan mishandeling en zelfs het verlies van mensenlevens.

Hij riep de regering ook op om het probleem 'serieus' aan te pakken en zich in te zetten tegen de onverschilligheid van ambtenaren die zich met deze zaken bezighouden en om de infrastructuur van onderzoeksmogelijkheden te verbeteren. 'Het is onaanvaardbaar dat de pijn en het lijden veroorzaakt door onzekerheid met attitudes van onverschilligheid worden opgevangen door ambtenaren', benadrukte Gonzalez.


Juan Martin Perez, uitvoerend directeur van Redim zei: 'We zijn bezorgd dat dit een onzichtbaar onderwerp blijft, afwezig in de publieke agenda. ... In elk ander land zou dit een internationaal schandaal zijn, niet in Mexico. In Mexico blijft het onopgemerkt.'

Verschillende van de mensen die deelnamen aan de conferentie waren het erover eens, dat het grootste probleem de 'cultuur van straffeloosheid' is die in Mexico heerst.

Jan Jarab, vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Mexico voor de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, legde uit dat dit verschijnsel voorkomt in een 'context van gegeneraliseerd geweld, een context van migratie, (en) doorvoer. Dat stelt kinderen en adolescenten bloot, ongeacht of ze al dan niet vergezeld zijn, aan het risico van verdwijningen, mensenhandel en geweld. ... In een context van extreem gewelddadig beveiligingsbeleid zonder aansprakelijkheid.'

(Suriname Mirror/TeleSUR/Animal Politico/Twitter)