dinsdag 3 december 2019

Verschil tussen Messi en Van Dijk? Slechts zeven punten, mede dankzij sportjournalist Desney Romeo, ABC TV

ABC-sportjournalist Desney Romeo boort Virgil van Dijk Gouden Bal door de neus


Romeo toont weer eens aan weinig voetbalverstand te hebben


Het scheelde weinig of niet Lionel Messi had de Gouden Bal in ontvangst genomen maandagavond 2 december 2019, maar Virgil van Dijk. Het verschil tussen de twee in de uitverkiezing voor Voetballer van het Jaar was slechts 7 punten: 686 punten voor Messi, 679 voor Van Dijk.

Als bijvoorbeeld maar enkele voetbaljournalisten, zoals de Surinaamse ABC-TV-sportjournalist Desney Romeo die Cristiano Ronaldo boven Virgil van Dijk plaatste (!), hun punten anders hadden verdeeld en de verdediger van Oranje en Liverpool op 1 hadden gezet, had de uitslag er al anders uitgezien.

De Gouden Bal wordt jaarlijks uitgereikt aan de voetballer die wereldwijd de meeste stemmen krijgt. Aan de verkiezing doen 176 landen mee en per land mag één gezaghebbend medium een lijstje van vijf voetballers indienen. Het klassement wordt samengesteld door het tijdschrift France Football.

Door 69 media werd Van Dijk bovenaan het lijstje gezet, terwijl Messi slechts 61 keer op de eerste plaats prijkt. Maar, aangezien ook de ereplaatsen punten opleveren (de puntenverdeling voor de eerste vijf is: 6, 4, 3, 2 en 1) en Messi vaker voorkomt op alle lijstjes, is de Argentijnse dribbelaar voor de zesde keer de winnaar geworden.


Het is de eerste keer dat Messi met zo'n klein verschil de prestigieuze uitverkiezing wist te winnen. Voor Nederland mocht Voetbal International zijn voorkeur insturen. Dat medium zette Van Dijk op 1 gevolgd door Messi, Cristiano Ronaldo, Frenkie de Jong en Alisson.

(Suriname Mirror/NOS/The Independent/Twitter)

Arnold Kruisland: 'Suriname heeft geen enkel voordeel aan overeenkomsten regering en China'

'China wil van Suriname een departement van hun staat maken'

'China wil Suriname gebruiken als onderpand, om zijn doelen te bereiken voor een goede toekomst'


Arnold Kruisland, oud-diplomaat en politicus, zegt dinsdag 3 december 2019, in De West, dat Suriname geen enkel voordeel heeft aan de overeenkomsten die de regering met China heeft getekend. Kruisland zegt, dat Suriname de nodige financiën niet heeft, terwijl China die wel heeft, om zich nu te verenigen met overeenkomsten met betrekking tot ontwikkelingshulp en gemeenschappelijk belangen met de Chinese regering. 

President Desi Bouterse en de Chinese president Xi Jinping hebben afgelopen woensdag gesprekken gevoerd over bilaterale betrekkingen en andere kwesties van gemeenschappelijk belang, waarbij Suriname en China ruim tien overeenkomsten hebben getekend.

Kruisland geeft verder aan, dat Bouterse grote sympathie blijkt te hebben voor het communisme. 'Hij staat er niet bij stil, dat zijn land een democratisch land is. Er wordt vanuit Bouterse's oogpunt alleen op gelet, dat China en Suriname een goede verstandhouding hebben, zodat zaken in Suriname, in het bijzonder op economisch gebied, een andere wending zullen nemen als China inspringt. Maar, China ziet niet, dat Suriname alleen maar leeft van leningen.'

Volgens Kruisland zal deze samenwerking alleen draaien om leningen voor grote projecten die de regering samen wil uitvoeren met China.
'China wil Suriname gebruiken als onderpand, om zijn doelen te bereiken voor een goede toekomst', aldus Kruisland. Volgens de politicus wil China van Suriname een departement van hun staat maken, wat volgens hem niet kan. 'China weet ook dat Suriname een democratisch land is en ook een van de Caricom-lidlanden.'

Wereldwijd is het bekend dat China een communistisch land is. 'Er zou dus dan geen sprake moeten zijn om over overeenkomsten aan te gaan met een land, dat economisch heel erg sterk staat, waardoor het alleen maar nadelige gevolgen zal hebben voor Suriname', aldus Kruisland.

China is een investeringsland, dat op economisch gebied heel erg sterk naar buiten komt, en heeft Suriname een lening van 12.3 miljoen, kwijtgescholden. De president en zijn delegatie, die zondag na terugkeer uit China, een persconferentie hielden te Colakreek, gaven aan, dat ze niet met lege handen terug zijn gekomen, maar dat China Suriname de nodige steun op het gebied van financiën heeft gegeven.

Volgens Gillmore Hoefdraad, minister van Financiën, zal dit de relatie tussen China en Suriname versterken, en zal erop diverse gebieden een goede samenwerking zijn om verschillende projecten samen te realiseren.

Zoon Braziliaanse president Jair Bolsonaro geschorst door zijn partij

Eduardo Bolsonaro probeerde oprichter partij af te zetten


De zoon van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro is geschorst door zijn partij de  Partido Social Liberal (PSL), omdat hij eerder probeerde om de oprichter van de partij af te zetten. Eduardo Bolsonaro wilde zelf de partijleider worden.

Hij is voor een jaar geschorst en dreigt zijn plek in de buitenlandcommissie van het Huis van Afgevaardigden kwijt te raken.


President Bolsonaro wilde dat zijn zoon de nieuwe partijleider zou worden en startte na de mislukte poging zijn eigen partij. Of Eduardo Bolsonaro ook naar de Aliança pelo Brasil van zijn vader gaat, is nog niet bekend. De PSL heeft achttien leden geschorst vanwege de interne strijd.


Jair Bolsonaro heeft dertig parlementsleden van zijn oude partij meegenomen. Zijn positie in het Congres is echter wel enorm verzwakt, waardoor hij niet meer zomaar zijn beleid door kan voeren.

(Suriname Mirror/Estadao/ANP/Gauchazh/Twitter)

Vijf bronzen medailles voor Surinaamse sporters op Consude Games in Asunción, Paraguay

Vier Surinaamse judoka's winnen elk een bronzen medaille

Ronald Green won de eerste medaille op de 80 meter sprint bij de specials


Suriname heeft nu vijf medailles, allemaal brons, binnengehaald op de Consude Games in Asunción, Paraguay. Vier Surinaamse judoka's - Jahdiel Redout, Damian Kemper en de tweeling Leonie en Leontine Williams - wonnen vanmorgen, dinsdag 3 december 2019, elk een bronzen medaille. Gisteren won de Surinaamse atleet met een beperking Ronald Green de eerste medaille op de 80 meter sprint bij de specials. Dit meldt Waterkant.net.


Kemper won brons in de gewichtsklassetot veertig kilo. Guilherme Dias (Brazilië) en Said Olvera (Ecuador) veroverden goud en zilver. Redout werd derde in de categorie tot 48 kilogram achter Geovani Ferreira (Brazilië) en Pablo Alava (Ecuador).

De andere twee bronzen plakken van Suriname kwamen op naam van de tweelingzusjes Williams. In de gewichtsklasse tot 53 kilo werd Leonie derde achter Maria Oliveira (Brazilië) en Veronica Villagomez (Ecuador). Leontine boekte dezelfde prestatie in de categorie tot 58 kilogram. Goud en zilver waren voor Bianca Rosa (Brazilië) en Helen Paredes (Ecuador).

Suriname doet voor de 8e keer mee aan de Zuid- Amerikaanse scholierencompetitie voor sporters van 12, 13 en 14 jaar. Het toernooi is zondag begonnen en duurt tot en met 6 december.


Deze spelen dienen als meetmoment voor de Surinaamse scholieren in de leeftijdscategorie 12-14 jaar. Ook de vriendschapsbanden tussen de deelnemende landen door acceptatie van elkaars cultuur zal middels deelname aan deze spelen worden versterkt.


Suriname doet aan acht takken van sport mee met name schaken, atletiek, atletiek voor scholieren met een beperking, basketbal, zaalvoetbal, zwemmen, judo en volleybal.

In 2018 werden de spelen in Arequipa, Peru georganiseerd. Daarbij wist Suriname twee medailles te bemachtigen. Door Imaan Kalidjo werd een zilveren medaille bij het onderdeel schaken behaald en door Ezra Bouwer een bronzen medaille bij judo.




Vrouwencentrum Pikin Saron volledig hersteld.

(Bron foto: Grassalco)
NV Grassalco heeft kosten renovatie op zich genomen


Het vrouwencentrum Pikin Saron is voor zo'n Srd 75.000 volledig hersteld. NV Grassalco heeft de kosten voor de renovatie op zich genomen. Het dorp Pikin Saron ligt niet ver van de goudoperatie van het bedrijf. Begin dit jaar heeft het staatsmijnbouwbedrijf ook een speeltuin aan de dorpsgemeenschap gedoneerd, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 3 december 2019. 

Het gebouw dat er al meer dan 20 jaar staat, kwam er op initiatief van de Nationale Vrouwenbeweging Suriname. Door de jaren heen was het gebouw in een deplorabele staat geraakt.

'Dit gebouw heeft een emotionele en materiële waarde voor vrouwen van Pikin Saron. De stenen zijn door de vrouwen zelf gemaakt', aldus Deborah Bisai, dorpsbasja en bestuurslid van de vrouwenorganisatie in een persbericht van NV Grassalco.

In het verleden werd het pand gebruikt om de vrouwen sociaal-maatschappelijk en economisch te versterken. Dat zal volgens haar weer worden opgepakt. Het vrouwenbestuur wil de leden van haar organisatie trainen in het vervaardigen van textiel voor diverse ziekenhuizen.

Het voert daartoe gesprekken met het ministerie van Volksgezondheid om via de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling, de vrouwen van de organisatie te trainen. In het centrum zal daartoe een speciale textielruimte worden ingericht.

LVV tevreden over inspecties visserijsector districten Coronie en Nickerie

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
'De opkomst van vergunninghouders en boten is zelfs zeer goed te noemen'


De inspectiewerk- zaamheden in de districten Coronie en Nickerie zijn afgesloten. Naar zeggen van het hoofd Monitoring en Inspectie van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, LVV, Parveen Amritpersad, is de inspectie goed verlopen. De vergunninghouders hebben met zijn allen gevolg gegeven aan de gemaakte afspraken en hebben al hun boten ter inspectie aangeboden. De opkomst is zelfs zeer goed te noemen, aldus het ministerie vandaag, dinsdag 3 december 2019.

Hiermee is de inspectie, die liep van 27 tot en met 29 november 2019, volgens schema afgesloten en wordt nu een programma opgesteld voor de industriële diensten.

Zoals bekend dienen de kustvissersvaartuigen per januari 2020 voorzien te zijn van een Vessel Monitoring Systeem (VMS). De volgende stap is de installatie van VMS op de vissersvaartuigen.

De lijst met de goedgekeurde kustvaartuigen wordt doorgeleid naar de afdeling vergunning, die zal zorgdragen voor de verdere afhandeling van de vergunningsaanvragen. Bij vertoon van het betalingsbewijs voor de vergunningsrechten 2020 en het betalingsbewijs voor VMS wordt de vergunning verstrekt.

Het ministerie zit in vergelijking met de voorgaande jaren op schema en kunnen de vergunningen tijdig worden verstrekt. Het ligt nu aan de vergunninghouders om de overige zaken in orde te maken, zodat zij geen stagnatie ondervinden bij de uitvoering van hun visserij activiteiten.

Minister Rabin Parmessar geeft aan, dat een succesvolle uitvoering van een inspectie schema wederom een goed voorbeeld is van een goede samenwerking tussen de visserijsector en het ministerie. Hij brengt zijn dank uit voor de goede samenwerking. Het ministerie doet er alles aan om de visserijsector te ordenen en deze naar grotere hoogten te tillen.

Moordrecord in Mexico: 127 doden op één dag

Beleid van 'knuffels, geen kogels' van overheid lijkt niet effectief


Ongekend hoog dodental roept vragen op over het beleid van 'knuffels, geen kogels' van de overheid bij de aanpak van drugskartels. De strijd tegen drugscriminaliteit in Mexico nam een ​​dodelijke wending toen het land zijn ergste dag van geweld tot nu toe dit jaar registreerde. Het Mexicaanse secretariaat van Openbare Veiligheid rapporteerde in totaal 127 mensen gedood op 1 december, dezelfde dag waarop president Andres Manuel Lopez Obrador zijn eerste verjaardag in functie markeerde. 

De gebieden met de meeste moorden waren Coahuila met 21, de staat Mexico met 14, gevolgd door Guanajuato en Oaxaca met elk 10 moorden. In Coahuila zei de regering, dat zestien gewapende mannen, vier politieagenten en twee burgers werden gedood nadat een konvooi voertuigen van een vermoedelijk lokaal drugskartel de stad binnenreed en begon te schieten. De aanval werd bevestigd als de dodelijkste in de vredestijd geschiedenis van Mexico.

Voorheen was de dag met het hoogste aantal moorden 28 juli dit jaar met 106 doden.


Mexico worstelt al jaren met geweld, aangezien eerdere regeringen vochten tegen drugskartels, in de meeste gevallen leidend tot een fragmentatie van bendes en interne vicieuze gevechten.

De linkse Lopez Obrador beloofde gemilitariseerd optreden tegen drugskartels ongedaan te maken en beloofde in plaats daarvan corruptie en ongelijkheid aan te pakken. Hij richtte ook een nieuwe civiele Nationale Garde op en stelde een nieuwe aanpak voor om geweld aan te pakken, waarbij 'knuffels, geen kogels' een van zijn campagneslogans werden.



Maar, het aantal moorden ligt op een historisch hoog niveau en het land is in een recessie beland. 'Een jaar geleden, op dezelfde plek, heb ik 100 verplichtingen aangegaan met de bevolking van Mexico. Vandaag kan ik zeggen, dat we 89 hebben bereikt en dat er nog 11 in afwachting zijn. In deze eerste 12 maanden hebben we vooruitgang geboekt, maar we zijn nog steeds bezig een overgangsperiode', zei Obrador zaterdag 30 november 2019. Ondanks de uitdagingen, keurt 64 procent van de Mexicaanse kiezers goed wat hij doet.

'Natuurlijk heeft hij nog een lange weg te gaan, maar als je dingen anders doet, gaat alles langzaam en als mensen meedoen, als dingen veranderen, gaat hij zijn doelstellingen bereiken', vertelde Patricia Rodriguez, een voorstandster van de regering in Mexico-Stad, Al Jazeera. 'Hij heeft mijn verwachtingen vervuld.'

(Suriname Mirror/Al Jazeera/YouTube)

Chinees bedrijf Zijin Mining Group Co Ltd koopt Buritica goudmijnproject van Canadese Continental Gold in Colombia

Bezorgdheid over veiligheid in Colombia vormt risico voor de deal


Vier medewerkers van het Canadese goudmijnbedrijf Continental Gold zijn vorig jaar in één maand in Colombia vermoord. De Chinese Zijin Mining Group Co Ltd heeft ermee ingestemd om Continental Gold Inc te kopen voor 1,3 miljard Canadese dollar (US $ 1 miljard), maar een topman bij het bedrijf zei maandag 2 december 2019, dat verhoogde bezorgdheid over de veiligheid in Colombia een risico voor de deal vormt.


Het aanbod van de door de staat gesteunde Zijin voor Continental heeft tot doel het vlaggenschipproject Buritica gold van Continental Gold in Colombia veilig te stellen. 

'Zijin heeft geen ervaring in Colombia, en we hebben duidelijk in het verleden enkele incidenten gehad', vertelde Paul Chief, financieel directeur van Continental, aan Reuters News Agency. 'Maar, als er bij een project een groot veiligheidsincident zou gebeuren, dan zou dat als een materiële negatieve verandering worden beschouwd en zouden ze eruit zijn als ze dat wilden', zei hij.


Vier medewerkers van het op Colombia gerichte Continental zijn vorig jaar in een maand gedood, een in de buurt van Buritica en de anderen op een andere verkenningslocatie. Het bod van Zijin in contanten van 5,50 Canadese dollar (US $ 4,13) per aandeel vertegenwoordigt bijna 13 procent premie voor de afsluiting van Continental op vrijdag. De aandelen van Continental stegen bijna 10 procent tijdens de maandagmiddaghandel in Toronto.

Het Buritica-project heeft goudreserves van 165,47 ton en een afgeleide reserve van 187,24 ton gemeten en aangegeven, zei Zijin. Zijin verwacht dat haar goudreserves na de aankoop meer dan 2.000 ton zullen bedragen, waarbij de productie uiteindelijk met ongeveer 20 procent zal toenemen. Het verwacht dat het Buritica-project robuuste winst en cashflow zal genereren nadat het in 2020 operationeel is geworden.

Buritica, wiens hoogwaardige erts het een zeldzame vondst maken, vormt een belangrijke test voor de toekomst van grootschalige ondergrondse mijnbouw in Colombia, wiens meestal onontgonnen minerale rijkdommen mijnwerkers in hun handen doen wrijven.

Ari Sussman, CEO van Continental, zei dat het project naar verwachting volgend jaar in productie zal gaan en dat de timing voor Continental is om te verkopen aan een meer ervaren mijnexploitant. In een afzonderlijke verklaring zei Newmont Goldcorp Corp ,dat het zijn belang van 19,9 procent in Continental zou aanbieden. De deal vereist ook goedkeuring van de Canadese en Chinese overheid.

Canada blokkeerde vorig jaar een voorgestelde overname van bouwbedrijf Aecon van 1,5 miljard Canadese dollars door de Chinese staatsbouwer China Communications Construction Co Ltd om redenen van nationale veiligheid. Continentale aandeelhouders stemmen in januari over de deal.

(Suriname Mirror/La Republica/Al Jazeera/Ambito/Twitter)

Leider grootste drugskartel Dominicaanse Republiek gearresteerd in Cartagena, Colombia

(Bron foto: Twitter)
César Emilio 'El Abusador' Peralta smokkelde drugs naar VS


Het hoofd van een van de grootste drugskartels van de Dominicaanse Republiek is maandag 2 december 2019 gearresteerd in Colombia, zeiden de Dominicaanse autoriteiten. 

César Emilio Peralta, algemeen bekend onder zijn bijnaam César 'El Abusador', wordt beschuldigd van het runnen van een netwerk dat heroïne en cocaïne door Colombia, Venezuela, de Dominicaanse Republiek en de Verenigde Staten heeft gesmokkeld.

Hij werd gezocht door Dominicaanse autoriteiten en de FBI.



Aanklachten tegen hem werden in augustus aangekondigd.

De Dominicaanse procureur-generaal Jean Rodríguez schreef de arrestatie in Cartagena, Colombia, toe aan de medewerking van de Dominicaanse, Colombiaanse en Amerikaanse autoriteiten. 'Toen hij zich in het Zuid-Amerikaanse land bevond, werd onmiddellijk een operatie gestart om samenwerking aan te vragen', zei Rodríguez op een persconferentie.


De Dominicaanse autoriteiten zeggen dat het netwerk van Peralta de Dominicaanse Republiek gebruikte als een brug voor de doorvoer van illegale drugs vanuit Zuid-Amerika naar de Verenigde Staten.

Het netwerk werd in augustus ontmanteld met de sluiting van een aantal Santo Domingo-clubs en restaurants waarvan werd aangenomen dat ze hun winst witwassen.

'Meer dan 60 operaties hebben geleid tot de arrestaties van vijf leiders en 13 leden van de criminele organisatie in iets meer dan drie maanden sinds het netwerk werd ontmanteld', zei hij.

Men denkt dat Peralta dagen geleden over zee naar Zuid-Amerika is gevlucht vanaf de zuidkust van de Dominicaanse Republiek.


(Suriname Mirror/Listin Diario/The Associated Press/Dominican Today/YouTube/Hoy Digital/Twitter)

Celstraf voor Braziliaanse moeder die homoseksuele zoon doodstak en verbrandde

Tatiana Ferreira Lozano Pereira 25 jaar de gevangenis in


Een moeder in de Braziliaanse deelstaat São Paulo moet 25 jaar de gevangenis in na het vermoorden van haar 17-jarige zoon vanwege zijn homoseksuele geaardheid. Ze had twee huurmoordenaars ingeschakeld, maar toen die weigerden de jongen van het leven te beroven, nam ze het heft in eigen hand. 

Naast de moeder moeten ook de twee huurmoordenaars de cel in. Zij krijgen volgens het Braziliaanse tijdschrift Veja een celstraf van 21 jaar.


De moeder zou nooit hebben geaccepteerd dat haar zoon homoseksueel is.

In december 2016 zou de moeder haar zoon, Itaberli Lozano, naar haar huis hebben gelokt. Lozano woonde bij zijn oma, vanwege zijn moeders houding tegenover homoseksualiteit. In de gedachte dat zijn moeder hun verschillen zou willen bijleggen, ging Lozano naar zijn ouderlijk huis. Daar werd hij door de twee ingehuurde mannen belaagd en in elkaar geslagen. Toen de huurmoordenaars weigerden een kind te willen vermoorden, pakte de moeder een mes en stak haar zoon neer.


De stiefvader van Lozano hielp vervolgens om het lichaam van de 17-jarige jongen te verbranden in een suikerrietveld. De stiefvader moet nog op zijn uitspraak wachten.

Tijdens de rechtszaak zei Lozano’s moeder, dat ze met haar zoon had gevochten omdat hij mannen en drugs mee naar huis zou brengen. Ze benadrukte niet homofoob te zijn, maar dat haar zoon in woede was uitgebarsten en bedreigde haar te vermoorden. Toch hebben onderzoekers wel degelijk bewijs gevonden dat de moeder de huurmoordenaars had benaderd.


De oom van het slachtoffer verklaarde: 'Hij had een baan, hij was erg beleefd en hij maakte nooit ruzie met iemand. Hij had enkel problemen met zijn moeder, die zijn homoseksualiteit niet accepteerde.'

Het aantal haatmisdrijven tegenover LHBT+-personen in Brazilië is de afgelopen jaren sterk gestegen. De huidige president van het Zuid-Amerikaanse land, Jair Bolsonaro, is bekend om zijn homo- en transfobe uitspraken. Zo zei hij recentelijk nog dat zijn land ‘geen paradijs voor homo-toerisme moet worden’ en dat hij niet in staat zou zijn om van een homoseksuele zoon te kunnen houden.


(Suriname Mirror/Out TV/Veja/Oveja Rosa/Twitter)

Eén van de Venezolanen die uitgezet had moeten worden blijft op Curaçao

'Deze persoon is volgens ons beschermingsrecht niet uitgezet'

'Hij zou gevaar lopen bij terugkeer in Venezuela gemarteld te worden'


Eén van de Venezolanen die uitgezet had moeten worden afgelopen zaterdag - er zijn uiteindelijk 89 personen op het vliegtuig gezet naar Venezuela - heeft zich beroepen op artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en is uiteindelijk op Curaçao gebleven. Hij zou gevaar lopen bij terugkeer in Venezuela gemarteld te worden. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 3 december 2019.

'Deze persoon is volgens ons beschermingsrecht niet uitgezet', zo wordt gemeld in een bericht van het ministerie van Justitie. 'Uit de gehouden interviews met betrokkenen kan geconcludeerd worden, dat de rest van de personen sociaal-economische vluchtelingen waren. Onze lokale wetgeving verleent geen verblijfsvergunning aan personen die om sociaaleconomische redenen ons land binnenkomen', zo wordt vervolgd.

Voordat de Venezolanen het land werden uitgezet is hen elk individueel het proces uitgelegd, zowel mondeling als schriftelijk in een document. In totaal zijn uiteindelijk 29 vrouwen en 60 mannen uitgezet. De regering weerlegt uitlatingen van advocaten en andere groeperingen dat het hier gaat om ‘collectieve uitzetting’. 'Daarvan is sprake als er geen individuele gesprekken hebben plaatsgevonden', zo wordt aangevoerd.

Het ministerie van Justitie stelt ook nog: 'In de voorbije jaren is op Curaçao aan circa 8.000 Venezolanen een vergunning gegeven zodat zij zich legaal op het eiland konden vestigen. Dat is een bewijs dat wij vele buitenlanders met open armen ontvangen. Maar het kan niet zo zijn dat mensen die op illegale wijze het land binnenkomen worden beloond met een verblijfsvergunning.'

IMF: 'Monetaire unie Curaçao en Sint Maarten in greep negatieve schokken'

Terugslag Curaçao door Venezuela-crisis groter dan flinke groei toerisme 


De monetaire unie Curaçao en Sint Maarten zit in de greep van negatieve schokken en wordt geconfronteerd met aanzienlijke uitdagingen, zo constateer het IMF, aldus vandaag, dinsdag 3 december 2019, het Antilliaans Dagblad.

Curaçao kampt met een langdurige recessie als gevolg van de impact van de crisis in Venezuela, waardoor de al veel langer bestaande zwakheden van de overheidsfinanciën bloot zijn komen te liggen.

Het herstel van Sint Maarten na de vernietigende orkaan in 2017 is onevenwichtig, aldus IMF, en wordt niet bevorderd door de tekortkomingen als gevolg van de zeer beperkte eilandelijke schaal en de regelmatig opspelende politieke instabiliteit. 'Grote hervormingen in beide landen zijn nodig.' Dat stelt ‘The Kingdom of the Netherlands - Curaçao and Sint Maarten: Staff Concluding Statement of the 2019 Article IV Mission’ in een gisteren uitgebracht verslag.



Het IMF projecteert dat de recessie op Curaçao verder verdiept. Maar daarbij gaat het Internationaal Monetair Fonds er voorzichtigheidshalve vanuit, dat de raffinaderij eind 2019 sluit. De Curaçaose economie slinkt in dat geval in 2020 met 4,5 procent ‘ondanks de positieve bijdrage van het toerisme’.

De inflatie neemt toe tot 3,7 procent als gevolg van de verhoging van de indirecte belastingen. De werkloosheid van 21,2 procent zal mogelijk met 2 procentpunten dalen.

Het is het vierde achtereenvolgende recessiejaar van Curaçao, aldus het IMF, dat hierbij verwijst naar de nadelige effecten van de toestand in Venezuela. Ondanks forse groei in de toeristische sector, kromp het bruto binnenlands product in 2018 met 2,2 procent in verband met de Isla-raffinaderij die praktisch stil kwam te liggen. Voor 2019 verwacht het IMF een negatieve groei van 2 procent, met een inflatie van 2,7 procent.

Ministerie van Onderwijs op Curaçao werkt met spoed aan Landsverordening schoolveiligheidsplan

Schoolveiligheids- plan in de maak 

Minister waarschuwt dat gangs en gangactiviteiten ook op scholen aanwezig kunnen zijn


Het ministerie van Onderwijs werkt op dit moment met spoed aan de Landsverordening schoolveiligheidsplan. Op de Dag van het Onderwijs gisteren - officieel was het op zondag 1 december - heeft Onderwijs-minister Marilyn Alcalá-Wallé (PAR) stilgestaan bij de veiligheid op en rond scholen, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 3 december 2019.

In augustus werd tussen het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur & Sport (OWCS), het ministerie van Justitie, het Openbaar Ministerie (OM) en de minister-president een samenwerkingsovereenkomst getekend om de veiligheid op en om scholen te verbeteren.

'Zowel leerlingen, leerkrachten als ander personeel moeten zich veilig kunnen voelen, zodat er een sfeer is waarin ook daadwerkelijk geleerd kan worden', aldus de bewindsvrouwe. Het gaat haar niet alleen om fysieke veiligheid zoals het gebouw, maar ook om sociale veiligheid.

'Daarmee bedoel ik dat iedereen zich gerespecteerd en geaccepteerd moet voelen, ongeacht religie, afkomst, sekse of huidskleur. Het gaat ook om gewelddadig gedrag en materieel, fysiek en psychisch geweld, waardoor mensen zich onveilig voelen. Kortom, het leerproces moet veilig zijn, op een plek waar niet gepest wordt, geen wapens zijn, gestolen wordt of drugs verkocht, en waar geen sprake is van agressie, geweld en seksuele intimidatie', zo somde Alcalá-Wallé op.

De minister heeft ook stilgestaan bij ‘gangvorming’ op school. Er is volgens haar geen eenduidige definitie van een ‘gang’, maar het is naar haar mening in elk geval een groep asocialen die elkaar kennen of onderdeel zijn van een familie met een leider en interne organisatie. De gang heeft de macht in een bepaald territorium waarbinnen deviant gedrag vertoond wordt of illegale, onacceptabele en gewelddadige activiteiten plaatsvinden. De groep heeft identificatiekenmerken waarmee zij kenbaar maken tot een bepaalde gang te horen.

De minister waarschuwt ervoor dat gangs en gangactiviteiten ook op scholen aanwezig kunnen zijn en dat onderwijsgevenden en leidinggevenden daar alert op moeten zijn. 'We moeten daar het personeel op voorbereiden en vanuit de regering moet geïnvesteerd worden in schoolveiligheidsplannen', aldus de bewindsvrouwe.

Bestuurskundige Boldewijn: 'Geen ideologie bij aanhangers Bouterse, maar liefde voor de man'

'Er een persoonlijke relatie op na houden met een leider is niet goed voor een land'

'Het buitenland zal niet met een veroordeelde gesprekspartner om de tafel willen zitten'


Velen hebben zich na de opkomst van zondag in de vroege ochtend op Zanderij en Colakreek, ter verwelkoming van president Desi Bouterse uit China, afgevraagd waarom de massa nog achter hem aanloopt, ondanks de smet van de 8 decembermoorden. De Krijgsraad heeft de vroegere legerleider veroordeeld tot twintig jaar celstraf. De partij riep haar achterban op om de NDP-voorzitter groots te verwelkomen op de Johan Adolf Pengelluchthaven. Aanhangers waren in groten getale aanwezig. 

Bestuurskundige August Boldewijn zegt vandaag, 3 december 2019, in de Ware Tijd, dat dit beeld zich voordoet, omdat er geen politiek wordt bedreven op basis van ideologie, maar op grond van personele aangelegenheden en het feit dat 'den lob a man'.

Volgens hem was dit gedrag in de achttiende eeuw wenselijk, omdat er toen geen politieke partijen waren en de kandidaten niet van tevoren bekend waren. 'Er was toen geen sprake van een ideologische keuze.' Vaak wordt de vergelijking gemaakt tussen Bouterse en premier Johan 'Penpen' Pengel, maar de bestuurskundige zegt, dat er bij Pengel sprake was van ideologie, de wijze waarop hij zijn gedachten liet gaan. In Bouterses geval gaat het om de persoonlijke relatie die delen van de samenleving met hem hebben.

'Zijn manier van doen en iemand die de taal van het volk kan praten. Hij kan een kleine hint geven en hij krijgt mensen op straat. De volgers gaan in dat geval doen wat die leider wil.' Hij vermoedt dat de liefde voor Bouterse groot is vanwege dingen die mensen gedaan hebben gekregen, zoals een baan, een huis of erf.

Hij stelt echter, dat ideologie belangrijker is dan een persoonlijke relatie. 'Er een persoonlijke relatie op na houden met een leider is niet goed voor een land.' Hij zegt dat wetten zijn gemaakt om in een bepaald kader te plaatsen en het gedrag van de mensen te beoordelen. Bij hem kan het er niet in, dat een leider bij ontevredenheid over een vonnis mensen op straat brengt. Voorts wijst Boldewijn erop, dat Bouterse niet veroordeeld is als president maar als militair, vandaar dat de krijgsraad ook uit burgers bestond. 'Hij moet als militair worden veroordeeld en beoordeeld. De president heeft niets gedaan.'

Uit egards zou Bouterse daarom moeten opstappen. Het buitenland zal niet met een veroordeelde gesprekspartner om de tafel willen zitten, aldus de bestuurskundige.

Import van vuurwerk in Suriname dit jaar enorm toegenomen

Al 57 containers vol vuurwerk ingeklaard


De import van vuurwerk in Suriname is dit jaar enorm toegenomen. Tot op dit moment zijn er reeds 57 containers ingeklaard. Vorig jaar bedroeg het aantal aan het eind van de vuurwerkperiode slechts 36, meldt de Times of Suriname vandaag, dinsdag 3 december 2019, aldus Waterkant.net.

Paul Soebai, waarnemend hoofd Invoer-, Uitvoer- en Deviezencontrole zegt, dat het aantal containers kan oplopen, omdat de importeurs tot en met 31 december vuurwerk mogen binnenhalen.

Vorig jaar waren er ronde deze periode 22 containers geïmporteerd. In 2015 waren 80 containers geïmporteerd. Vanaf 2016 was er een enorme daling merkbaar, toen maar 26 containers waren ingevoerd. De voorgaande jaren bedroeg het aantal tussen de 50 en 80 containers.

Inmiddels is de groothandel vanaf 1 december gestart. De verkoop aan consumenten en de afsteekperiode begint 27 december en duurt tot en met 2 januari.

Mathoera (VHP) pleit voor permanente instelling om jongeren in nood op te vangen

'Jeugdprobleem ontwikkelt zich als een sociale tijdbom in samenleving'


Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) pleit voor een permanente instelling die jongeren in nood moet opvangen en begeleiden. Volgens haar ontwikkelt het jeugdprobleem zich als een sociale tijdbom in de samenleving. Ze uit haar bezorgdheid op basis van cijfers die zijn gepresenteerd uit een onderzoek van Julia Terborg van het Institute for Graduate Studies in 2018, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 3 december 2019.

Jaarlijks worden 5.000 kinderen slachtoffer van lichamelijk geweld met letsel, ongeveer 8.000 worden seksueel misbruikt en of gemolesteerd en meer dan 500 jongeren komen in de gevangenis.

De gevallen van zelfdoding en tienerzwangerschappen, pesterijen en het groeiende geweld en alcoholgebruik onder jongeren maakt het probleem groter en complexer.



Ook op school doen jongeren het niet goed gezien het aantal van 5500 GLO-leerlingen die niet kunnen doorstromen. Volgens Mathoera is dit slechts een deel van het jeugdprobleem. Het gaat alleen om geregistreerde aantallen.

De politica wijst een beschuldigende vinger naar de overheid, die de grondwettelijke plicht heeft ook nog voortvloeiende uit het geratificeerd kinderrechten verdrag en andere internationale verdragen om te zorgen voor het beschermen van kinderen. 'De belangrijkste doelstelling van het jeugdbeleid is de ontwikkeling van de persoonlijkheid van de jonge mens en het gevoel van dienstbaarheid aan de gemeenschap. Hierin faalt de overheid schromelijk. Kinderen dienen in een veilige omgeving op te groeien, waar ze beschermd worden tegen onheil.'

Volgens de parlementariër is het ministerie van Sport- en Jeugdzaken, dat in 2010 in het leven is geroepen en waar intussen vijf ministers leiding aan hebben gegeven, niet in staat geweest een degelijk beleidsplan te ontwikkelen en de jeugdzorg adequaat te organiseren. 'Ministers misten een bredere kijk op de jeugdproblematiek en hebben in het parlement geen zinnig antwoord kunnen geven over de omvang van de problemen en welke resultaten zijn bereikt. Interventie naar de jeugd is incidenteel en meer gericht op symptoombestrijding dan de minimalisering van oorzaken van de problemen van jongeren. Een ad hoc beleid met elk jaar een conferentie rond de dag van de rechten van het kind lost de problemen niet op.'

Zij wijst er op, dat mishandeling, seksueel misbruik en verwaarlozing, naast de fysieke pijn en schade ook zorgen voor veel stress onder jongeren en knagen aan het zelfvertrouwen en hun zelfbeeld. Dit heeft vaak impact op de verdere ontwikkeling van het kind in de samenleving. Ongeveer een derde van de kinderen, die slachtoffer worden van geweld, gebruiken zelf geweld in hun latere relatie of als ze zelf ouder zijn geworden.

Ook de maatschappelijke gevolgen zijn enorm: overlast, jeugdcriminaliteit, drugs en alcoholverslaving. De schade kan enorm zijn en de kosten om die overlast terug te dringen kunnen heel hoog worden. Het budget voor jeugdbeleid moet drastisch omhoog. Op een totale begroting van Srd 14 miljard heeft het ministerie van Sport -en Jeugdzaken een budget van Srd 52 miljoen. Hiervan gaat Srd 5 miljoen naar jeugdontwikkeling en jeugdprogramma's en slechts Srd 400.000 is bestemd voor versterking en begeleiding van risico jongeren. 'Dit is ronduit belachelijk', zegt Mathoera.

'Nog geen 0,5 procent van de begroting, terwijl 60 procent van onze samenleving bestaat uit jongeren. Die verdienen een hogere prioriteit. Vooral als wij kijken naar de omvang van het probleem en de risico's die jongeren lopen. De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen en het ministerie van Sport en jeugdzaken moet het initiatief nemen. Beleid, aanpak en toegang tot jeugdzorg moeten goed en op korte termijn geregeld worden. Elk kind is belangrijk. Hoe sneller de interventie, hoe beter de kansen voor het kind. Het ministerie kan beginnen met een team van deskundigen om kind slachtoffers van geweld en kindermisbruik te begeleiden', aldus Mathoera.

Harmen Boerboom stopt als correspondent voor de NOS - 'Ik ben door dit land gevormd'

'Het is tijd voor een nieuwe wending in mijn leven'

(Bron foto: Twitter)

Harmen Boerboom stopt met zijn werk als correspondent voor de NOS. Hij vestigde zich in 2009 in Suriname als regiomanager voor de Wereldomroep en werd twee jaar later het gezicht en de stem van de NOS in Paramaribo, als opvolger van Hennah Draaibaar. 'Met heel veel pijn in mijn hart', zegt Boerboom vandaag, dinsdag 3 december 2019 op Starnieuws. 'maar het is tijd voor een nieuwe wending in mijn leven.'  


Boerboom bracht zijn jeugd in Suriname door. 'Ook al ben ik qua uiterlijk het prototype van een 'bakra, ik voel me hier meer thuis dan in Nederland. De sfeer, het klimaat, de mensen, het bos en de soela’s. Tussen mijn vierde tot mijn veertiende woonde ik in Paramaribo. Ik ben door dit land gevormd.'

Boerbooms leeftijd (63) speelt een belangrijke rol bij zijn beslissing om te stoppen. 'Ik ben nu nog gezond en wil nog veel dingen doen in mijn leven. Ik wil daarnaast meer vrijheid hebben om voor langere periodes uit Suriname weg te zijn. Mijn ouder wordende vader en mijn zoon van 18 wonen allebei in Nederland en hebben mij af en toe ook nodig. Toen ik me in 2009 in Suriname vestigde had ik voor mezelf een verblijf van maximaal 10 jaar in mijn hoofd. Sinds augustus van dit jaar ben ik die grens gepasseerd. Ik wilde het vonnis tegen president Bouterse afwachten. Dat kwam onverwacht, dus mijn vertrek in die zin dus ook.'


'Wat ik nu ga doen? Allereerst met een grote sprong het diepe zwarte gat ontwijken dat op de loer ligt. Ik heb dit werk ruim veertig jaar gedaan en ben met de journalistiek vergroeid. Ik was bij de val van de Berlijnse Muur, bij het uiteenvallen van Joegoslavië en rook het leed van de Afrikaanse burgeroorlogen. En de laatste 10 jaar dus een standplaats in switi Sranan. Het vonnis van afgelopen vrijdag is historisch en daarmee een bijzondere afsluiting van mijn NOS-carrière in dit land. Het zal wel even wennen zijn, maar dat diepe zwarte gat gaat me niet pakken. Ik blijf hier voorlopig wonen en er komt vast wel weer iets moois op me af. In Paramaribo of ergens anders.' 

Wie hem opvolgt vermeldt Starnieuws niet....



Beslag gelegd op onroerend goed in Suriname van frauderende 59-jarige Eindhovense vrouw

(Bron foto: letselschade.nu)
OM wil dat zorgfraudeur Eindhoven bijna twee miljoen terugbetaalt 

Vrouw incasseerde via haar stichting Zwarte Stokroos ziekengeld voor cliënten die niet ziek waren


Een 59-jarige Eindhovense, die jarenlang fraudeerde met zorgbudgetten, moet bijna twee miljoen betalen aan de staat, vindt het Openbaar Ministerie (OM). Jarenlang incasseerde de Eindhovens Ilse M. forse bedragen, onder meer van zorgverzekeraar CZ en de Sociale Verzekeringsbank, door te frauderen met de persoonsgebonden budgetten (PGB's) van tientallen cliënten, zo bericht het Eindhovens Dagblad maandag 2 december 2019.

De vrouw regelde PGB's en beheerde die namens haar cliënten, die haar daarvoor bankgegevens en Digid-codes gaven. De vrouw vervalste handtekeningen onder aanvragen en incasseerde via haar stichting Zwarte Stokroos ziekengeld voor cliënten die niet eens ziek waren. De vrouw werd hiervoor twee jaar geleden veroordeeld tot 28 maanden gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk en kreeg een beroepsverbod.

De fraude vond plaats in de jaren 2007 tot en met 2013.

Maandag diende bij de rechtbank in Den Bosch de ontnemingszaak. Het OM heeft becijferd, dat de vrouw een kleine twee miljoen verdiende met de fraude; crimineel verkregen geld dat zij moet betalen aan de staat. Tijdens de zitting ging de rechtbank uitgebreid in op de hoogte van het bedrag. Het OM heeft daartoe de afgelopen jaren de dossiers van 24 cliënten onder de loep genomen.

Advocaat Marco Vermeirssen betoogde dat het bedrag veel lager ligt dan de 1,9 miljoen die het OM heeft berekend. 'Als ik de rekenmethode van het OM toepas, kom ik op een bedrag van 1.147.000.' Maar, ook dat bedrag klopt volgens de raadsman niet. 'Het was veel minder', zei hij. Volgens de advocaat waren er ook heel wat cliënten van het zorgbureautje van Ilse M. die zelf zorggeld kregen uitgekeerd. 'Die budgethouders gingen er ook op vooruit.' Diverse cliënten hebben het aan hen teveel betaalde geld terugbetaald, aldus Vermeirssen.

Volgens de advocaat heeft zijn cliënt - niet aanwezig op de zitting - geen rode cent en moet ze leven van een uitkering omdat ze arbeidsongeschikt is verklaard. Een kale kip valt niet te plukken, was zijn boodschap. De Officier van Justitie wees erop, dat er beslag is gelegd op onroerend goed van de vrouw in Suriname en lopen er nog enkele inbeslag-procedures meer. Ook beschikte zij over contant geld toen ze tijdens familiebezoek in Suriname werd gecontroleerd, aldus Vermin.

De rechtbank maakt over zes weken zijn vonnis bekend.

Den Blauwvinger: Bouterse veroordeeld tot 20 jaar cel, maar blijft - voorlopig - vrij man...

COLUMN: NDP reageert naïef onthutst op vonnis Krijgsraad

Bouterse neemt in mei 2020 gewoon deel aan de verkiezingen....


Opluchting, blijheid, verbijstering en ontzetting gaan bijna hand in hand in Suriname, nadat de Krijgsraad vrijdag 29 november geheel onverwachts president Desi Bouterse veroordeelde tot 20 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de 8 decembermoorden in 1982. Maar, het bleef rustig. Politieke partijen waren er als de kippen bij om tot rust op te roepen, terwijl andere – vooral buiten-parlementaire – partijen juist als kippen zonder kop reageerden en het onmiddellijk aftreden van Bouterse als president eisten, daarmee juist olie op het vuur gooiend. Aanhangers van Bouterse spreken vooral van een politiek proces georkestreerd door Nederland. Dat is een paranoïde anti-koloniaal diepgeworteld hersenspinsel. Sinds wanneer is een rechtszaak rond de moord op 15 onschuldige burgers – een misdrijf – een politiek proces?

Bouterse heeft al jaren een strafblad
Ook onbezonnen, van enige kennis gespeende reacties, op social media van mensen die om het hardst schreeuwen dat Bouterse moet aftreden, nu hij dus een strafblad heeft. Maar, Bouterse heeft al jaren een strafblad.

Bouterse werd op 16 juli 1999 in Nederland voor zijn betrokkenheid bij een drugstransport van 474 kilogram cocaïne, dat in 1997 werd onderschept in de haven van Stellendam, bij verstek tot zestien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Voor zijn betrokkenheid bij andere drugstransporten of deelname aan een criminele organisatie was volgens de rechtbank onvoldoende bewijs geleverd (Bouterse werd aangeklaagd voor de smokkel van in totaal 1.200 kilo cocaïne). Nadat zijn advocaat Bram Moszkowicz in hoger beroep ging werd de straf verlaagd tot elf jaar. In de Nationale Democratische Partij (NDP), de politieke partij van Bouterse, waren er weinigen die bereid waren te reageren op het vonnis. Jennifer Simons, toen parlementariër namens de Nationale Democratische Partij (nu voorzitster van De Nationale Assemblee, het parlement), zei dat het vonnis geen invloed zou hebben op de politieke carrière van Bouterse. 'Hij heeft zoveel politieke tegenslagen moeten incasseren, dat hij allang dood had moeten zijn.'

Zolang hij president is zal hij een vrij man blijven
'Met dikke vette letters'
Kortom, Bouterse moet feitelijk in totaal 31 jaar achter tralies verdwijnen. Maar, zolang hij president is en dus op grond daarvan immuniteit geniet zal hij een vrij man blijven. Daarenboven heeft hij als president onder andere de mogelijkheid om de persoon Bouterse gratie te verlenen, zolang hij dus president is.
Hij heeft maandag 2 december tegen presentator Clifton Limburg (ook zijn woordvoerder) in het SRS (staatsradiozender)-programma Bakana Tori gezegd, dat zijn naam 'met dikke vette letters zal verschijnen' in de kandidatenlijst bij de 25 mei 2020-verkiezingen.... Bouterse is niet van plan af te treden, hij denkt er niet aan om zijn functie neer te leggen. Waarom zou hij? Hij wordt nog steeds door velen op handen gedragen. Het is toch een man met charisma die met zijn twee regeringen veel voor het volk heeft gedaan, maar datzelfde volk ook opzadelt met een hoge schuld.

'Bouterse is nu tot martelaar gemaakt'
De advocaat van Bouterse, Irvin Kanhai, heeft al aangekondigd namens zijn cliënt hoger beroep in te stellen, en daardoor kan het vonnis vooralsnog niet ten uitvoer worden gelegd.
Ook Kanhai houdt vol dat het om een politiek proces gaat (kennelijk voor het gemak uit het oog verliezend, dat het gaat om de moord op 15 burgers). Tegenover de nieuwswebsite Starnieuws zei Kanhai op 1 december, dat de Krijgsraad blij moet zijn dat hij geen president is van het land. Dan zou hij weten wat hij moest doen met a-nationalisten, 'een stelletje mensen dat gekoloniseerd is'.
'Ik ben geen NDP dat weet eenieder. Maar, als men denkt om Bouterse of de NDP op deze manier de pas af te snijden, heeft men het glad mis. Bouterse is nu tot martelaar gemaakt. Hij zal de verkiezing groots winnen. Hij is veel sterker gemaakt met dit vonnis van gekoloniseerde mensen.'

Kanhai lijkt behept te zijn met een diep geworteld koloniaal waanbeeld.

'Behoorlijke klap'
'Het vonnis is zeker als een behoorlijke klap overgekomen!', zei NDP-ondervoorzitter Ramon Abrahams vrijdagavond 29 november in de Ware Tijd.
'Er is gewacht tot wanneer de president uitlandig is, op staatsbezoek in China, om hem op zo'n wijze te veroordelen.'

Abrahams zei het ook opvallend te vinden, dat voordat de media in Suriname met het nieuws over de veroordeling van Bouterse waren uitgekomen, de Nederlandse premier Mark Rutte erover in het nieuws had gesproken. 'Dat geeft wel aan hoe de lijnen lopen. Dit is zwaar politiek beladen, want het is ampertjes zes maanden vóór de verkiezingen.' Hij beseft kennelijk niet, dat het lokaal journaille nu niet bepaald snel en journalistiek gemotiveerd werkt. Het is overigens niet voor het eerst dat Surinaams nieuws eerst nieuws is in Nederland.
Volgens hem zullen sommige landen, zoals Nederland, politiek misbruik gaan maken van het vonnis. 'Omdat we koersen naar de verkiezingen. Alles wordt uit de lade gehaald om die te beïnvloeden', aldus Abrahams, voor wie achterdocht en complot-denken normaal is.....

'Ik zou de eer aan mezelf houden en opstappen als president'
Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, kijkt heel nuchter naar het vonnis. 'Ik ga geen politiek spelen hiermee, maar als ik in zijn plaats was zou ik de eer aan mezelf houden en opstappen als president', zei hij maandag 2 december in de Ware Tijd. De ABOP-voorzitter zei ook, dat de rechtsstaat gerespecteerd moet worden. Brunswijk blijft erbij dat samenwerking met de NDP niet mogelijk is. Dit standpunt is volgens hem al lang vóór de veroordeling van Bouterse bepaald. 'Mi no e wroko samen nanga NDP. Dat heb ik zo vaak gezegd en ik blijf daarbij.'

'Niet de president is veroordeeld'
'Ik ben bijzonder blij dat de president van het land de rechterlijke macht alle ruimte heeft gegeven om haar onderzoek te doen. De president van het land staat ook achter het principe van de rechtsstaat. De president heeft de rechterlijke macht haar werk laten doen. Niet de president is veroordeeld. Laat die verwarring daarover niet ontstaan. De president is een instituut van het land, gewaarborgd bij de grondwet. De persoon die invulling geeft aan de functie, de persoon van Bouterse, die is veroordeeld.' Woorden uit de mond van VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi zaterdagavond in Saramacca. 'De belangrijkste beslissing is dat de rechtsstaat Suriname overeind is gebleven', stelde de politicus. 'De onafhankelijkheid van de rechterlijke macht is gewaarborgd. Dit moet ook na het uitspreken van het vonnis zo blijven. We hebben een zeer kundige rechterlijke macht die haar werk goed en professioneel doet.'

'Recht en wet moet voor eenieder gelden'
Gregory Rusland, voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), zei zondag 1 december tijdens het jaarlijkse partijcongres in partijcentrum Grun Dyari, dat de partij zich houdt aan het principe van de rechtsstaat. 'Recht en wet moet voor eenieder gelden.' Er is volgens Rusland rust nodig om zich te focussen op de problemen waarmee het land worstelt.

'De regering, alle politieke organisaties, maatschappelijke groepen, kortom de totale samenleving, zal consequenties moeten verbinden aan het vonnis in het 8 Decemberstrafproces', aldus Steven Alfaisi, voorzitter van de politieke partij Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE).

'Niemand gebaat bij een verdere polarisatie van de samenleving'
'Niemand is gebaat bij een verdere politisering en polarisatie van de samenleving. De eersten die hierin het voorbeeld moeten geven zijn de regering, alle leiders van politieke partijen en vooral De Nationale Assemblee als vertegenwoordiging van elke Surinamer. Willen wij de rechtsstaat, de democratie, maar vooral de toekomst van dit land behoeden voor moreel en ethisch verval, dan zullen we na deze uitspraak over een kwestie die het land enorm heeft opgedeeld en achtergehouden nu de hoofden bij elkaar moeten zetten om er voor eens en voor altijd een einde aan te maken', zegt hij.

'Uit respect voor het ambt van president en om dat respect in de toekomst te waarborgen zal de tot twintig jaar cel veroordeelde president meteen moeten aftreden. De consequentie voor De Nationale Assemblee is dat die zich zal moeten beijveren en er op moeten toezien dat dat ook gebeurt. Dan hebben we de rechtsstaat alvast beschermd. Ik ben er geen voorstander van dat de president wordt opgesloten. De persoon Bouterse heeft nog voldoende politieke en juridische mogelijkheden om zijn zaak aan te vechten.'

Laat iedereen niet om de hete brei heen draaien
De meeste politieke leiders reageren voorzichtig, ietwat terughoudend, politiek correct dus, op de veroordeling van Bouterse. Maar, laat iedereen niet om de hete brei heen draaien. Wees objectief, nuchter, reëel. Het is toch het beste voor Suriname als Bouterse zijn biezen pakt en aftreedt.... Deze dagen zijn hij en Suriname wereldnieuws. Niet iets om blij over te zijn.

Laat een ander, onbesmet, onbesmeurd persoon de sjerp overnemen. Laat Suriname een wereldwijd gerespecteerd en gewaardeerd land worden, met goede, vrije contacten met landen in de wereld en niet slechts goede vriendjes – vooral vanwege dollars, 'kredietlijnen' – zijn van landen als China, India, Cuba, Venezuela, Bolivia, Equatoriaal Guinea, Ghana, Azerbeidzjan, Servië en Rusland.

De militair en a-politicus Bouterse heeft zijn beste tijd gehad, dankzij zijn paarse Nationale Democratische Partij. Hoogste tijd om weer burger te worden, in vrijheid waarschijnlijk. Genietend van het uitzicht te Leonsberg op de Surinamerivier.

Hoogachtend.
Den Blauwvinger,
3 december 2019
Paramaribo – Suriname

PALU: 'Vonnis tegen persoon Desi Bouterse nieuwe impuls aan grote verdeeldheid in samenleving'

'PALU roept alle vaderlandslievende Surinamers op zich niet te laten meeslepen in verdeeldheid van vóór of tegen'


'Bij de PALU zijn wij oprecht blij voor de mensen die nu hebben gehoord dat er toentertijd geen redenen aanwezig waren om hen op de lijst van verdachten te plaatsen. Dat geldt met name voor al die mensen die toen in de leiding van de PALU zaten. Veel te lang zijn deze vooraanstaanden op de verdachtenlijst gehouden, terwijl al in een heel vroeg stadium van het gerechtelijk vooronderzoek duidelijk was dat er geen bewijzen tegen hen waren. Het is onmiskenbaar dat het maken van deze mensen tot verdachten bijzonder negatieve gevolgen heeft gehad voor de ontwikkeling van de partij.'

'Maar. anderszins heeft de status van verdachte natuurlijk dramatische gevolgen gehad, voor de mensen als persoon, voor hun privé en zakelijke ontplooiingsmogelijkheden, hun gezin, vrienden en relaties, et cetera. Ook met hun vrijspraak nu kan deze schade niet echt worden goed gemaakt.'

Zo verwoordt PALU-voorzitter Jim Hok in een reactie op de vonnissen in het 8 decemberproces de gevoelens, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 3 decemberr 2019.

'Wat ons de afgelopen dagen is opgevallen, is dat het vonnis tegen de persoon van Desi Bouterse een nieuwe impuls heeft gegeven aan de grote verdeeldheid in de samenleving. Deze verdeeldheid bestaat sinds 25 februari 1980 en is sindsdien alleen maar groter geworden. Het gevolg is dat wij onze aandacht niet vrij kunnen richten op de vraag wat wij moeten doen om ons land tot ontwikkeling te brengen. En nu met de verkiezingen voor de deur zouden we ons toch bezig moeten houden met precies deze vraag, namelijk waar we met Suriname naartoe willen en hoe we dat gaan aanpakken? Wat dat betreft blijft het standpunt van de PALU ongewijzigd.

De huidige regering heeft zichzelf steeds meer gediskwalificeerd, omdat men of het eigen belang of dat van het buitenland stelt boven het Surinaamse belang. De aanstormende oppositie biedt geen alternatief, omdat die zich veel te afhankelijk opstelt naar met name de Nederlandse regering. Van deze laatste hoeven wij als onafhankelijke natie niet meer te verwachten dan wat nu zien bij Aruba, Curaçao, Bonaire et cetera, eerder minder. Wij zitten voor wat onze keuzemogelijkheden betreft nog steeds ingeklemd tussen the devil and the deep blue sea. Dáár zit ons nationaal probleem op dit moment, dáár moeten we tussen nu en de verkiezingen een antwoord op vinden. We moeten onze aandacht niet daarvan laten afleiden door het vonnis in het 8-decemberstrafproces.

Ronduit betreurenswaardig is, dat het 8 decemberproces niets heeft opgeleverd waaruit we kunnen leren hoe wij een dergelijke escalatie als van 1982, in de toekomst kunnen voorkomen. Overigens waren er al in het begin aanwijzingen dat dit niet de opzet van het proces was. Het proces moest schuldigen opleveren voor de vraag wie de trekker heeft overgehaald. Men is daarbij nadrukkelijk niet op zoek gegaan naar achterliggende oorzaken. President Bouterse zelf heeft in 2012 overigens ook een schone kans laten liggen om in die dringende nationale behoefte te voorzien. Toen de Amnestiewet in De Nationale Assemblee werd aangenomen, was dat namelijk onder de nadrukkelijke voorwaarde dat er een Constitutioneel Hof zou worden opgezet en dat een Waarheidscommissie aan het werk zou gaan om de onderste steen boven te krijgen. Dit laatste is nooit gebeurd.

In het licht van de huidige ontwikkelingen roept de PALU alle vaderlandslievende Surinamers op om zich niet te laten meeslepen in de verdeeldheid van vóór of tegen. Dat leidt onze aandacht alleen maar af en het mag zeker niet de leidende issue zijn bij de komende verkiezingen. Natuurlijk begrijpen we dat er aan beide kanten van de lijn mensen zullen zijn die graag deze tegenstelling willen aanwakkeren omdat ze denken daar voordeel aan te hebben. De issue bij de komende verkiezingen moet zijn, of we hebben begrepen wat de taak is die op ons Surinamers rust sedert wij het zelf voor het zeggen hebben in dit land. 

De PALU roept daarom iedereen op om zich op deze vraag te concentreren en verder het hoofd koel te houden.'

Vijf bonden bij C-47 willen voor eind 2019 duidelijkheid over uitvoering belastingverlichtende maatregelen

'De belastingdruk op werknemers is al geruime tijd onevenredig hoog'


Vijf bonden aangesloten bij de vakcentrale C-47 willen voor het eind van dit jaar duidelijkheid over de uitvoering van de belastingverlichtende maatregelen. In een brief aan vakcentrale C-47 vragen de bonden hen niet in een positie te drijven om geëigende maatregelen te treffen. Het gaat om de Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie, de Bond bij de Maritieme Autoriteit Suriname, Bond Personeel in dienst van NV Luchthaven Beheer, Bond Personeel in dienst van Stichting Bosbeheer en Bostoezicht en de Staatsolie Werknemers Organisatie Suriname. Al deze bonden worden geleid door Lloyd Read, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 3 december 2019.

In een brief aan de voorzitter van C-47, Robby Berenstein, zeggen de bonden dat zij telkens weer worden geconfronteerd met beloftes waar geen einde aan komt. Al geruime tijd is de vakcentrale C-47 via RaVakSur (Raad van Vakcentrales in Suriname) bezig om te komen tot de uitvoering van belastingverlichtende maatregelen in de sfeer van loon- en inkomstenbelasting.

'De behoefte dat hier uiteindelijk op korte termijn uitvoering aan wordt gegeven, is voor ons als vakbonden om verschillende redenen een zeer urgente aangelegenheid geworden', schrijft Read. Hij wijst op de belastingdruk op de werknemers, die al geruime tijd 'onevenredig hoog' is. Vooral in vergelijking met overige vormen in de sfeer van directe belastingen, benadrukt de vakbondsleider.

Hij zegt ook, dat alle indirecte belastingen rechtstreeks op de schouders van de werkers worden afgewenteld, wat aan de verhoging van de belastingdruk een exponentieel karakter geeft.

Vorig jaar is op verschillende momenten doorgegeven dat RaVakSur in onderhandeling is met de regering en dat de minister van Financiën een belastingverlichting heeft toegezegd, 'omdat ook hij beseft dat dit niet verder kan doorgaan'. 

Read benadrukt, dat de werkers geduld hebben betracht en de regering de tijd hebben gegeven om deze aangelegenheid af te ronden. Het is december en verschillende werkers zullen hun gratificaties uitbetaald krijgen. De jarenlange klacht van deze werkers over de enorme bedragen die hierbij worden betaald aan belasting zijn geen publieksgeheim, zegt Read.

Hij voelt zich nu genoodzaakt om een dringend beroep te doen op de voorzitter van C-47 om nog voor het einde van dit jaar duidelijkheid te verschaffen wanneer de belastingverlichtende maatregelen worden doorgevoerd, zodat de werkers meer geld in hun zak krijgen. De vakbondsleider voegt eraan toe, dat gesprekken met andere vakbonden over dit standpunt in een vergevorderd stadium zijn.