vrijdag 5 april 2013

Ludieke foto B-fit tijdens AVD leidt tot misplaatste discussie over ‘onzedelijk gedrag’

Hoe bekrompen en hypocriet kunnen mensen zijn

Sommige ‘dansen’ jongeren te snel opgevat als ‘onzedelijk gedrag’

05-04-2013 COLUMN Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Deze week werd de 49e Avondvierdaagse in Paramaribo gelopen. Naast een sportief evenement met een maatschappelijke boodschap, ook een kleurrijk jaarlijks terugkerend festijn met bont gekleurde groepen ouderen en jongeren die enthousiast een paar avonden de straten van de stad veranderen in een vrolijk en vooral muzikaal en dansend feest.

Ingehouden dansen om vooral niet te 'paren'
Maar, dit jaar hing er een zweem van behoudendheid en conservatisme boven de wandelvierdaagse. Deelnemers moesten deze keer wel erg op hun dansen letten. Vooral niet te ‘vulgair’ en ‘erotisch’. Leden van het Korps Politie Suriname werden geïnstrueerd te letten op dat soort dansen. Vooral dansende bewegingen die toch wel iets te veel lijken op ‘parend’ gedrag. Politiewoordvoerder Humphrey Naarden zei voor de start van het festijn op de televisie in keurige bewoordingen, dat in de vierdaagse niet zou worden toegestaan wanneer een jongen achter een meisje tegen haar aan zou komen staan en bewegingen zou maken, gelijkend op een parende beweging.

Aanleiding voor dit conservatieve beleid waren dergelijke taferelen tijdens de Avondvierdaagse in 2012. Van die taferelen verschenen foto’s op social media als Facebook en de bekende poppen waren aan het dansen. Mensen reageerden verontwaardigd over het ‘onzedelijke’ gedrag van enkele wandelaars.

Dit jaar zou dat anders moeten: geen onzedelijk gedrag tijdens de wandelmars. Dat zou niet worden getolereerd en er zou tegen worden opgetreden.

Leuke foto van B-fit wordt totaal verkeerd geïnterpreteerd
En toen verscheen deze foto deze week plotseling op Facebook, onder andere op de Facebookpagina van het nieuwe jongeren internetforum boks.sr en op de Facebookpagina van Radio 10 en de vermeend verontwaardigde poppen waren weer aan het dansen. Dergelijk onzedelijk gedrag kon toch niet?

Bij het zien van deze foto vroeg ik mij meteen af: wat is er nu onzedelijk aan wat die beide dames van B-fit doen? Niets dus. Het is gewoon, en niets meer en niets minder dan dat, een leuke foto. Gewoon dansende dames die aan fitness doen en de foto werd toevallig gemaakt op het moment dat de twee sportieve dames een motor van de politie passeerden.

Grap
Boks.sr was duidelijk geschrokken door de ontstane ‘commotie’ over die ene leuke foto. Op de Facebookpagina van dit jongerenforum verscheen vandaag, 5 april, deze tekst:‘(...) Terwijl wij eigenlijk de ludieke grap van de sportschool wilden laten zien. De eigen foto van de sportschool blijft daarom op FB staan, en dat is de foto die van voren is genomen, en de andere foto zetten we op 'hide'. Want er was geen sprake van vulgaire dansbewegingen, het ging om een grap van B-Fit.’

Gelukkig dacht ik, einde commotie.

Genieten van 'parende' dansende jongeren
Bij toeval belandde ik vanavond langs de zijlijn van de Avondvierdaagse in de stad. En ik genoot, vooral van groepen oudere dames in traditionele Surinaamse kledij. Maar, ook van de dansende jongeren groepen en ja hoor, ik zag ‘parende’ jongeren en gelukkig werd er niet tegen opgetreden. Waarom zou er opgetreden moeten worden? Het is onschuldig gedrag van plezier makende jongeren. Gun ze hun ‘fun’. Het is absoluut geen onzedelijk gedrag.

Overigens kijk ik liever naar die ‘parende’ dansende jongeren, dan naar stevige meiden die waarschijnlijk met pijn en moeite hun goed gevormde grote billen hebben weten te persen in te strakke ‘leggings’ waardoor je alle trillende deeltjes heel goed kon zien. Onzedelijk? Neen? Aantrekkelijk? Absoluut niet.
En zijn ‘parende’ dansende jongeren in hun gedrag onzedelijker, dan dansende meiden in te strakke shirtjes waarbij je je afvraagt hoe het mogelijk is dat ze hun ‘bobbies’ er onder weten te houden....? Het is maar net wat het oog wil zien en wie geen vermeend ‘onzedelijk gedrag’ wil zien, draait zijn of haar hoofd maar even snel de andere kant op. Overigens zijn dat veelal wel de mensen die op de eerste rij zitten of staan om te zichtbaar genieten van al het moois dat langs komt.....

Elkaar gewoon respecteren
Kortom, laten alle zedenpredikers met hun opmerkingen over ‘onzedelijk gedrag’ terugkeren naar hun eigen parochies en hun eigen werkelijkheid. Suriname kent vele culturen, kent vele tradities, kent vele muzieksoorten, kent vele danssoorten uit diverse culturen en bevolkingsgroepen en kent vele aantrekkelijke en minder aantrekkelijke mensen. Laat iedereen elkaar gewoon eens beginnen te accepteren en respecteren in alle uitingsvormen en gedragingen, en daar vallen ook de 'parende' dansen onder, en het leven zou een stuk aangenamer en gemoedelijker zijn, zonder hypocriete kritieken en gejammer.