zondag 29 december 2019

Nog twee arrestaties 855 kilo cocaïne-zaak Jules Sedney Haven

Aangehouden verdachten werkzaam op het havencomplex


De Ware Tijd meldt zondagavond 29 december 2019, dat de politie nog twee aanhoudingen heeft verricht in de zaak waarbij een drugs zijn onderschept in een container op de Jules Sedney Haven. Het gaat om twee mannen die werkzaam zijn op het havencomplex als bewakers, de 31-jarige C.K. en de 27-jarige G.B.

Volgens de politie was de aangetroffen 855 kilo cocaïne verborgen in de bovenzijde van een vriescontainer. De container stond op het havencomplex en had een dubbele bovenzijde. De drugs zaten verstopt tussen de originele en de valse bovenzijde.

Bij het opensnijden van de container werd assistentie van de brandweer gevraagd.

De politie had vrijdag de eerste verdachte, M.T. (25), aangehouden en in verzekering gesteld.

Venezuela vraagt ​​Brazilië om 'deserteurs' verdacht van overval, over te dragen

President Maduro verwacht dat Brazilië de vijf verdachten overhandigt om 'aan het internationale recht te voldoen'


Venezuela heeft zaterdag 28 december 2019 aan Brazilië gevraagd om vijf militaire 'deserteurs' uit te leveren die ervan worden verdacht betrokken te zijn geweest bij een inval in een afgelegen militaire buitenpost in het zuiden van Venezuela, aldus ambtenaren. Afzonderlijk zei de Braziliaanse regering in een verklaring, dat het asielaanvragen verwerkt van vijf gedeserteerde Venezolaanse soldaten die het eerder deze week had opgepikt. De regering heeft de inval van 22 december niet genoemd, maar een Braziliaanse militaire bron zei dat de soldaten worden verdacht van betrokkenheid bij de aanval. Een Venezolaanse soldaat stierf tijdens de aanval op het garnizoen in de staat Bolivar, nabij de grens met Brazilië.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro zei, dat drie verdachten zaterdag zijn aangehouden na arrestaties vorige week en dat de regering 111 van de 120 geweren en acht van de negen granaatwerpers heeft teruggevonden die waren  gestolen.


Maduro beschuldigde Colombia, Peru en Brazilië aanvankelijk - allemaal geregeerd door felle critici van zijn socialistische regering - van medeplichtigheid aan de aanval, dat alle drie landen ontkenden. Maar, hij zei  zaterdag dat hij verwacht dat Brazilië de vijf verdachten zou overhandigen om 'aan het internationale recht te voldoen'. 'Een militaire deserteur die een ander land binnenkomt en wordt vastgehouden, moet onmiddellijk worden overgedragen', zei Maduro op de staatstelevisie. 'Vroeger in plaats van later, zullen deze terroristen in handen zijn van de Venezolaanse justitie.'

De regering zei vorige week, dat ze een voormalig lid van de Nationale Garde had aangehouden in verband met de inval, die een van de honderden soldaten was die eerder dit jaar naar Colombia waren vertrokken tijdens een mislukte poging van de oppositie om humanitaire hulp in te brengen. Sommige van die soldaten hebben gezegd dat ze bereid zijn wapens op te nemen om Maduro af te zetten.

(Suriname Mirror/Diario la Region/Reuters/Twitter/Folha de Sao Paulo)

Vrouw op klaarlichte dag slachtoffer van brute carjacking

Slachtoffer in Kleinestraat, zijstraat Gompertstraat, beroofd van auto en tas


Een vrouw is gistermiddag op brute wijze van haar auto en andere bezittingen beroofd bij een zogenoemde carjacking. De hardhandige beroving gebeurde op klaarlichte dag rond twee uur 's middags in de Kleinestraat, een zijstraat van de Gompertstraat, meldt haar dochter vandaag, zondag 29 december 2019 op Facebook, aldus Waterkant.net.

Het slachtoffer werd eerst van achteren door de daders aangereden. In totale paniek zou ze zijn gestopt en zijn uitgestapt. Op dat moment werd zij door twee mannen gelijk tegen de grond gewerkt. De daders dreigden daarbij om haar neer te schieten.

De rovers namen vervolgens haar tas af en namen haar auto, een vrij nieuwe Toyota Rav4, mee.

Haar dochter heeft het verhaal gedeeld op Facebook en roept de hulp in van de Surinaamse gemeenschap. 'Wij vragen jullie uit te kijken naar de auto op de bijgevoegde foto’s', aldus de dochter:

Colombiaanse presentatrice FOX Sports Mexico ook popular op social media

Populariteit Erika Fernández leidt tot ruim 1.1 miljoen volgers op InstagramDe sensuele 34-jarige Colombiaanse FOX Sports Mexico presentatrice Erika Fernández (1 maart 1985) laat zich graag zien op social netwerken. Volgens La Verdad Noticias op zaterdag 28 december 2019, plaatste zij die dag onderstaande video waarin ze pronkt in een bikini.

Erika Fernández, is een van de vrouwen die ervan houdt social netwerken te gebruiken om brandende foto's te delen waarin ze haar benijdenswaardige sculpturale figuur toont en in anderen waarin ze zichzelf laat zien in uitdagende lingeriesets of kleine badpakken.

Fernández is host en persoonlijkheid van een televisieshow en bekend staat om haar werk op FOX Sports in Mexico. Haar populariteit op het netwerk leidde ertoe, dat ze meer dan 1.1 miljoen volgers verzamelde op haar 'eriferca' Instagram-account. Na het afronden van de middelbare school verhuisde ze naar Miami, Florida (VS), waar ze verpleegkunde studeerde. Ze was ook een model in de variëteit TV-show TurNocturno.Een bericht gedeeld door Eri Fernández (@eriferca) op
Een bericht gedeeld door Eri Fernández (@eriferca) op

De sensuele Colombiaanse presentatrice is een sensatie op het web geworden vanwege het grote aantal sexy foto's dat ze meestal uploadt naar het web, waar de verbluffende presentatrice haar lichaam onthult.Een bericht gedeeld door Eri Fernández (@eriferca) op
Een bericht gedeeld door Eri Fernández (@eriferca) op

De FOX Sports-vrouw toonde haar meest sexy kant door de mooie korte video te delen waarin ze volledig doorweekt lijkt in een sauna in Cali, Colombia, terwijl ze een indrukwekkende mini-bikini draagt ​​waarmee ze haar spectaculaire en goed gevormde lijf laat zien.

Erika Fernández heeft zichzelf verliefd verklaard op de natuur en dieren, dus profiteert ze ook van haar geweldige eigenschappen om een ​​soort activisme uit te stralen ten gunste van de bescherming van flora en fauna, een campagne die een sterke impact heeft gehad dankzij het materiaal waarmee ze het bewustzijn probeert te vergroten.

Een bericht gedeeld door Eri Fernández (@eriferca) op(Suriname Mirror/La Verdad Noticias/Instagram)

Dronken Guyanese automobilist zonder rijbewijs ramt twee auo's en rijdt door

Illegaal in Suriname verblijvende Guyanees klemgereden door een aangereden automobilist


Het Korps Politie Suriname bericht vandaag pas..., zondag 29 december 2019, dat de 47-jarige Guyanese automobilist K.S., zonder rijbewijs, dinsdag door de politie van het bureau Flora is aangehouden en na overleg met het Openbaar Ministerie in verzekering is gesteld. 

De man had maandag twee aanrijdingen veroorzaakt en reed door. Hij reed over de Albertlaan en verleende op de kruising met de Coppenamestraat geen voorrang aan het verkeer op de Coppenamestraat. Het resultaat daarvan was, dat hij een auto aanreed. S. reed door en ramde vervolgens een tweede personenauto. Dit keer aan in de Floralaan. Hij reed na deze aanrijding ook gewoon door.

De tweede getroffen automobilist zette echter de achtervolging in en reed S. in de Fagarastraat klem. Toen de aangereden automobilist uit zijn voertuig stapte om naar S. te gaan reed die weer weg. De man zette de achtervolging weer in en kon S. uiteindelijk in de Lalarookhweg klem rijden Hij hield S. aan en droeg hem over aan de politie.

S. bleek te diep in het glaasje te hebben gekeken en kon in eerste instantie zelfs zijn personalia niet doorgeven. Toen hij nuchter was werd hij voorgeleid aan een hulp officier van Justitie. S. blijkt illegaal in Suriname te vertoeven.

Zijn auto en die van de benadeelden zijn zwaar beschadigd. De politie heeft de auto van S. in beslag genomen en zal onderzoeken of die wellicht is gestolen, omdat de Guyanees geen autopapieren had.

Reizigers naar Nederland kunnen voor groenten en fruit terecht in taxfree-ruimte J.A. Pengelluchthaven

Personen die groenten en fruit in taxfree-ruimte kopen krijgen fytosanitaire certificaat op naam


Sinds de export van verse sopropo naar de Europese Unie is stopgezet per 13 december vanwege strenge EU -regels, wordt er alles aan gedaan om de Nederlandse afzetmarkt van groenten niet te verliezen. De nieuwe EU-regels houden ook in, dat alle groenten en fruit die worden meegenomen door passagiers aan beperkingen onderhevig zijn. 

Nu zijn passagiers gedwongen verse groenten en fruit die ze van huis willen meenemen naar Nederland te laten keuren door de Dienst Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Het is wel toegestaan bepaalde groenten en fruit mee te nemen die gekocht worden in de taxfree ruimte op de luchthaven Zanderij.

Ondernemer Nawien Jagroe heeft samen met LVV een ruimte gecreëerd waar  LVV-inspecteurs zijn die ter plaatse de benodigde fytosanitaire certificaten verstrekken. De groenten en fruit moeten dan wel zijn gekocht bij Wientjes Fruittuin. Directeur Nawien Jagroe zegt vandaag, zondag 29 december 2019, op Starnieuws dat zijn lading groenten en fruit gekeurd wordt door LVV in zijn packinghouse alvorens deze worden getransporteerd naar de luchthaven. Aangekomen op de luchthaven wordt aan de hand van een packing list de lading opnieuw gecontroleerd.

Personen die de groenten en fruit in de taxfree ruimte van Wientje Fruittuintje kopen, krijgen ter plekke een fytosanitaire certificaat op naam voor hun aankopen. Er zijn LVV-inspecteurs ter plaatse in een ruimte dat speciaal voor hen is ingericht. De certificaten worden uitgeprint en uitgereikt aan de kopers. Koopt een passagier bijvoorbeeld vijf soorten groenten dan worden die vermeld op een certificaat. Door de week kost een certificaat Srd 32,50 en in het weekend Srd 40. De inningsgelden voor het verstrekken van de certificaten worden afgedragen aan de overheid.

Jagroe zegt, dat hij pakketten aanbiedt om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de klanten. Hij merkt op dat de passagiers blij zijn dat ze toch wat groenten kunnen meenemen. Tot nog toe zijn er geen klachten geweest over de producten die de passagiers van de taxfree hebben meegenomen naar Nederland. Hij verwacht dat ook niet aangezien hij de regels voor voedselveiligheid naleeft. Sopropo wordt nu verwerkt aan de man gebracht, gesneden en bevroren.

Swami Girdhari, secretaris van de VEAPS - waar Jagroe lid van is- zegt dat groenten en fruit alleen worden afgenomen van telers die bekend zijn bij het ministerie van LVV. Hij legt uit dat Suriname op tijd een technisch dossier sopropo heeft ingediend bij de Europese Unie voor vrijstelling van de export van verse sopropo. Helaas wachten wij nog op antwoord van de EU. Ook Thailand, Mexico en Sri Lanka hebben dat gedaan. 'Het gaat erom dat we de belangen van de landbouwers en exporteurs verdedigen en we hebben goede hoop dat er vrijstelling kan komen', legt Girdhari uit.  

'Maar, de nieuwe EU-beperking heeft tegelijkertijd andere mogelijkheden gecreëerd', zoals het exporteren van verwerkte en frozen sopropo. Meerdere exporteurs hebben dit inmiddels al gedaan de afgelopen twee weken. Weliswaar onderkent hij dat de verse sopropo een gewild product is met een significante marktaandeel.

SZF opent huisartsenpost in het Militair Hospitaal

Het is de derde SZF-huisartsenpost landelijk


Het Staatsziekenfonds (SZF) heeft vrijdag een huisartsenpost (HAP) geopend in het Militair Hospitaal, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII, zaterdag 28 december 2019.

Het is de derde huisartsenpost landelijk, waarvan een staat zich bevindt bij het SZF-hoofdkantoor aan de Fred Derby/Prinsessenstraat en een te Sophia’s Lust.

De huisartsenpost bij het Militair Hospitaal is volgens dokter Rudrakanth Oemraw, coördinator van de SZF huisartsenposten, tijdens werkdagen geopend van zeven uur ‘s avond tot zeven uur ‘s morgens en tijdens het weekend en feestdagen de hele dag. Op dinsdag 31 december is de post 24 uur open en wel vanaf maandag 30 december van zeven uur ‘s avonds tot donderdag 2 januari zeven uur ‘s morgens.

Oemraw benadrukt, dat de huisartsenposten deel zijn van het beleid van de regering om de samenleving tegemoet te komen met gezondheidszorg. 'Gratis zorg, 1×24 service, geen drempelkosten en ook geen additionele kosten', voegt hij eraan toe.

De huisartsenpost bij het Militair Hospitaal heeft op dit moment de functie van noodpost en wel van 27 december tot 5 januari. Dit om de druk op de Spoed Eisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) tijdens de feestdagen te verlichten. Na deze periode zal afhankelijk van de toeloop worden besloten of deze post permanent blijft.

Lichaam man aangetroffen in goot langs Mohamed Rashid Pierkhanweg

Geen tekenen van een misdrijf waargenomen


Het lichaam van een man is zaterdagmiddag 28 december 2019 aangetroffen in de goot langs de Mohamed Rashid Pierkhanweg. Familieleden hebben de man positief herkend, zo berichten diverse lokale media. 

Op het lichaam waren geen tekenen van misdrijf zichtbaar. Een ingeschakelde arts stelde de dood vast.

Het vermoeden bestaat dat de man door tot nog toe onbekende reden in de goot terecht is gekomen. De politie van Santodorp heeft de zaak in onderzoek.