vrijdag 18 mei 2018

Passagiersvliegtuig neergestort op Cuba - 104 Passagiers en 9 bemanningsleden aan boord

(Bron foto: Twitter)
Boeing 737 crasht kort na opstijgen op de Cubaanse internationale luchthaven José Martí

Er zouden slechts drie overlevenden zijn, die in kritieke toestand verkeren


Op Cuba is vandaag, vrijdag 18 mei 2018, een passagiersvliegtuig neergestort. De Boeing 737 crashte kort na het opstijgen op de Cubaanse internationale luchthaven José Martí. Er zijn volgens lokale media minimaal 100 mensen om het leven gekomen. Over de nationaliteit van de inzittenden bestaat nog onduidelijkheid. Vijf bemanningsleden, twee mannen en drie vrouwen, zouden uit Mexico komen. De Boeing 737 crashte om onduidelijke redenen kort na het opstijgen van de Cubaanse internationale luchthaven José Martí bij Havana.


Het vliegtuig zou onderweg zijn geweest naar Holguin, gelegen aan de noordkust van Cuba. Het gaat volgens de Cubaanse tv om een toestel van de Cubaanse luchtvaartmaatschappij Cubana de Aviación. De rookwolken zijn vanaf het vliegveld te zien. Het vliegveld ligt op zo’n vijftien kilometer van de stad Havana.


Cubaanse staatsmedia zeggen, dat de jet betrokken bij de crash een Blue Panorama Airlines (Italië) Boeing 737 is - dit vliegtuig werd gehuurd door Cubana. Andere media melden, dat het neergestorte toestel van de Mexicaanse luchtvaartmaatschappij Global Air is en werd gehuurd door het Cubaanse Cubana de Aviación....Er zitten naar verluidt 104 passagiers in het toestel.De neergestorte Boeing ligt een akker en is zwaar beschadigd en verbrand. Getuigen hebben gezegd dat ze overlevenden hebben gezien die werden afgevoerd in ambulances.

Miguel Diaz-Canel, de nieuwe Cubaanse president, is ter plaatse gekomen. Hij zegt te vrezen voor een hoog aantal slachtoffers. Bewoners van het landelijk gebied zeggen volgens Cubaanse media dat ze hebben gezien dat enkele overlevenden werden weggevoerd in ambulances.

Een militaire officier zei tegen verslaggevers ter plaatsen, dat er slechts drie overlevenden zijn, die in kritieke toestand verkeren, van wie er een later in het ziekenhuis alsnog overleed.
De andere overlevenden verkeren in kritieke toestand. 'Ze leeft, maar is erg verbrand', zegt een familielid van een van hen tegen persbureau Reuters.
Onder de inzittenden zijn volgens de autoriteiten vijf kinderen. Er zijn nog geen officiële cijfers bekend over het aantal overlevendenOp de plek van de ramp hebben zich volgens persbureau AP meerdere familieleden van inzittenden gemeld. 'Mijn dochter is 24, mijn god, ze is pas 24!', riep Beatriz Pantoja, wier dochter Leticia aan boord was. Pantoja en andere familieleden zijn opgevangen in een privéruimte op het vliegveld.

De crash is het derde zware dodelijke vliegtuigongeluk op Cuba sinds 2010. Op 29 april 2017 stortte een militair toestel neer tegen een heuvel in de westelijke provincie Artemisa. Acht mensen kwamen om.
Op 4 november 2010 ging een vlucht van AeroCaribbean vanuit Santiago naar Havana gebukt onder slecht weer, 68 inzittenden werden gedood.

(Suriname Mirror/teletica.com/AD/Twitter/Facebook/CNN/De Telegraaf/YouTube/Cubadebate)

Weer een vluchtende - mogelijk ongewapende - verdachte door politie doodgeschoten

Man zou twee dagen geleden betrokken zijn geweest bij diefstal met geweld


De politie heeft vandaag, vrijdag 18 mei 2018, voor in de middag, tijdens een achtervolging van een verdachte in de Herman Steinbergstraat, te Abrabroki - Paramaribo -, gericht op hem geschoten, omdat hij geen gevolg gaf aan een stopbevel. Dat meldt althans het Dagblad Suriname

De politie zag zich gedwongen om het vuur te openen. Er waren waarschuwingsschoten gelost om de verdachte tot stoppen te bewegen, maar daaraan gaf hij geen gehoor. De politie heeft toen gericht op hem geschoten.

De man raakte gewond en overleed op straat ten gevolge van de opgelopen schotverwonding. De verdachte zou twee dagen geleden betrokken zijn geweest bij diefstal met geweld.

Niet bekend is waar de man werd geraakt en of hij gewapend was. Ook zijn identiteit is nog niet bekend.

SZF verhoogt niet de premie voor de basiszorgverzekering

Staatsziekenfonds stelt haar verzekerden gerust


De premie van de basiszorgverzekering wordt niet door het Staatsziekenfonds (SZF) verhoogd per 1 juni. Dit deelt de directie van het Staatsziekenfonds vandaag, vrijdag 18 mei 2018, mee. 

Na aanhoudende vragen, talloze telefoontjes en grote onduidelijkheid vanuit de samenleving, meent het SZF ten overvloede het publiek gerust te stellen, dat het geen weet draagt van enige premieverhoging.

De premies voor de basiszorg vrijwillige verzekering blijven bij het SZF dus vooralsnog ongewijzigd. Alle premies van SZF zijn nog hetzelfde.

De particuliere verzekeringsmaatschappijen Assuria, Self Reliance en Parsasco hebben besloten per 1 juni hun premie te verhogen met 115%.....

Waterberg (BEP) bepaalt in december zijn politieke toekomst

'Die maand is een goede tijd om bekend te maken of ik in BEP blijf'


BEP-parlementslid Celsius Waterberg bepaalt in december zijn politieke toekomst. Hij vindt die maand een goede tijd om bekend te maken of hij in BEP blijft. Hierover wil hij niet uitweiden, hij wenst de partij niet publiekelijk te bespreken. 'Als ik iets te zeggen heb aan BEP, meld ik ze dat wel', aldus Waterberg vandaag, vrijdag 18 mei 2018, in de Ware Tijd.

Hij is vijf jaar voorzitter van de BEP geweest, maar leed 3 februari bij de bestuursverkiezing een smadelijke nederlaag, ten gunste van Ronny Asabina. Na de verkiezing zei Waterberg tegen verslaggevers. dat hij klaar is met BEP. Hij lijkt de daad bij het woord te voegen, want toen de partij drie weken geleden haar 45e verjaardag vierde, bleef hij weg.

Waterberg is sinds 1996 lid van de BEP die in 2005 in de A-Combinatie (AC) meedeed aan de verkiezingen. De combinatie behaalde vijf zetels en trad toe tot de derde regering-Venetiaan met drie ministers, van wie Waterberg er één was. Hij beheerde het ministerie van Volksgezondheid. Na de verkiezingen van mei 2010 bleef hij minister van Volksgezondheid in het kabinet-Bouterse, maar na de herschikking als gevolg van de stemming over de Amnestiewet 2012, werd hij de laan uitgestuurd, om het ministerie te depolitiseren.

Bij de verkiezing van 2015 werd Waterberg, samen met partijgenoot Rudolf Zeeman, gekozen tot parlementslid. Waterberg is van huis uit arts. In 1989 begon hij als assistent-arts bij de stichting Regionale Gezondheidsdienst (RGD) in Moengo. Een jaar later werd hij beëdigd als arts. In 1991 werd hij bestuurslid van de mensenrechtenorganisatie Moiwana '86. Het jaar daarop werd hij zaalarts interne geneeskunde in 's Lands Hospitaal en twee jaar later assistent van de patholoog-anatoom bij de EHBO. Vanaf 1997 is hij - met een korte onderbreking - verbonden aan een privé-polikliniek in Kasabaholo.

Waterberg was van 1998 tot 2004 rayon-coördinator en arts bij de RGD-Latour.

Eerste Caribische Plastic Attack vindt plaats op Curaçao

Actie gericht op bewustmaken van publiek over probleem van plasticvervuiling op eiland


 
De eerste Caribische Plastic Attack vindt plaats op Curaçao, zo wordt bekendgemaakt door de organisatie Clean Caribbean Coalition (CCC). De actie is gericht op het bewustmaken van het publiek over het probleem van plasticvervuiling op het eiland. 

'Tegelijkertijd wordt er met dit vredige protest, een serieus signaal afgegeven aan leveranciers en beleidsbepalers om dringend actie te ondernemen ten einde de onnodige en excessieve hoeveelheden plastic verpakkingen, die verspreid worden op ons eiland, te verminderen en te voorkomen', aldus CCC.

 
De organisatie werkt samen met het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Centrum Supermarket Piscadera en Green Force. Tijdens de Plastic Attack zullen supermarktbezoekers boodschappen doen en deze na afrekening aan de kassa, bij speciaal daarvoor opgezette tafels, ontdoen van de plastic verpakkingen.

De gekochte producten worden overgepakt naar door de bezoekers zelf speciaal daarvoor meegenomen, herbruikbare containers en verpakkingen. Het plastic verpakkingsmateriaal zal vervolgens gesorteerd worden in verschillende boodschappenkarren waarna Green Force Curaçao zal zorgdragen voor de juiste verwerking.

Het evenement zal plaatsvinden op zondag 20 mei 2018, van 11.00 tot 13.00 uur, in Centrum Supermarket Piscadera. 

Voor verdere informatie over deelname aan de Plastic Attack: Facebookpagina van Clean Caribbean Coalition (@cleancaribbeancoalition).

'Lokale producten zijn gezonder, maar ook belangrijk voor de economie van Curaçao'

'We produceren vrijwel niets zelf van ons voedsel'

'Met een professionele, moderne en duurzame aanpak, moet agrarische sector en visserij jaarlijks met 5% groeien'
 

Met een professionele, moderne en duurzame aanpak, moet de agrarische sector en visserij op Curaçao jaarlijks met vijf procent groeien. Lokale producten zijn gezonder, maar ook belangrijk voor de economie van het eiland. De boodschap van minister Suzy Camelia-Römer (PIN) tijdens een persconferentie gistermiddag was glashelder, aldus vandaag, vrijdag 18 mei 2018, het Antilliaans Dagblad.

'De bijdrage van landbouw, visserij en veeteelt aan het bruto binnenlands product is minder dan een procent. We produceren vrijwel niets zelf van ons voedsel.'

Volgens Camelia-Römer wordt er jaarlijks voor 160 miljoen gulden geïmporteerd aan etenswaren, waaronder fruit, groente, vlees, kaas en eieren. 'Een krop sla kan wel vijf parasieten bevatten. Alleen al vanuit het oogpunt van hygiëne en gezondheid is het beter om zelf te telen', meent de minister.

Mogelijk grote veranderingen in de top van verzekeringsmaatschappij Ennia, Curaçao

Het gonst van de geruchten over ontslagen in de top van Ennia


Volgens nog onbevestigde, maar hardnekkige, berichten zouden er grote veranderingen zijn in de top van verzekeringsmaatschappij Ennia, doorgevoerd door de Amerikaanse eigenaar Hushang Ansary van Ennia en van Banco di Caribe. 

Ansary, die momenteel op Curaçao is, zou het voornemen hebben om de huidige directie te vervangen door Richard Gibson als president en Percival Virginia, thans nog directielid van Banco di Caribe, als directeur, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrjdag 18 mei 2018.

Gibson moet dan nog wel goedkeuring krijgen van toezichthouder de Centrale Bank CBCS. Ralph Palm, de huidige president en ceo, die zijn functie ter beschikking zou hebben gesteld, wordt commissaris en adviseur en ook directeur Andraous Abdallah doet een stapje terug.

Het gonsde gisteravond van de geruchten over ontslagen in de top van Ennia. Dit veroorzaakte een schok in de financiële sector van Curaçao en op de overige eilanden.

Ennia behoort tot de grootste verzekeringsbedrijven van de Dutch Caribbean. Het rommelt al tijden bij Ennia, waar de Centrale Bank optreedt als stille curator. Het was gisteravond niet mogelijk om betrokkenen te spreken. Maar, alle berichten en geruchten gingen op dat moment in dezelfde richting. Palm verklaarde rond tien uur gisteravond nog in ‘een urgente vergadering’ te zitten.

De CBCS was niet bereikbaar voor een toelichting. Vanochtend vindt hierover een urgente bijeenkomst plaats bij de Centrale Bank.

Kustwacht Caribisch Gebied weet niet waarom in 2017 minder drugs in beslag genomen zijn dan voorgaande jaren

'Vaartuigen kiezen gewijzigde modus operandi, waardoor ze niet van golven zijn te onderscheiden op radar'


De Kustwacht kan niet precies aangeven waarom in 2017 minder drugs in beslag genomen zijn dan voorgaande jaren, maar uit radaranalyses blijkt wel dat op sommige plekken bij de eilaGebiednden de vaartuigen een andere methodiek toepassen die het nog moeilijker maakt voor de middelen en eenheden van de Kustwacht om de transporten te detecteren. 

'Vaartuigen kiezen een gewijzigde modus operandi, waardoor zij met behulp van de huidige radar niet van golven zijn te onderscheiden', aldus het Jaarverslag 2017, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 18 mei 2018.De Kustwacht heeft in 2017 in totaal 1.502 kilo drugs in beslag genom Permalink en. Het gaat om 1.374 kilo cocaïne en 128 kilo marihuana. Dit aantal is beduidend lager dan de jaren 2016, en 2015 waarin respectievelijk 3.572 en 8.782 kilo in beslag genomen werd. Het grootste aandeel drugs vorig jaar werd in beslag genomen in internationale wateren (1.060 kilo).

Daarnaast leverde het steunpunt Sint Maarten een belangrijke bijdrage aan de drugsvangst. Daar werd 346 kilo in beslag genomen, tegenover 90 kilo op Curaçao en 6 kilo op Aruba. De drugs zijn ontdekt bij elf drugstransporten.

Vorig jaar werden door de Kustwacht in totaal 20 vuurwapens onderschept, 16 op Curaçao en 4 op Aruba. Dit is het hoogste aantal sinds 2011. Daarnaast ging het om een grote hoeveelheid munitie van divers kaliber en twee handgranaten.


Assembleecommissie behandelt ontwerpwet voor wijze van beheer van en toezicht op Staatsfinanciën

'Wetsvoorstel heeft als doel nieuwe regels inzake wijze van beheer van en toezicht op de staatsfinanciën vast te stellen'

Abdoel (NDP) mist wat de sancties zullen zijn wanneer er niet voldaan wordt aan datgene wat in de wet staat


De leden van de commissie van rapporteurs zijn het er allemaal over eens, dat de ontwerpwet voor de wijze van het beheer van en toezicht op de Staatsfinanciën (Comptabiliteitswet 2017) nog technische aanpassing vereist. Dit blijkt uit de vragen die gesteld werden tijdens de openbare commissievergadering gisteren, waar het wetsontwerp werd behandeld, aldus vandaag, vrijdag 18 mei 2018, Starnieuws. 

'Wereldwijd wordt er gewerkt aan transparantie zodat burgers beter geïnformeerd worden wat met hun geld gedaan wordt en een betere verantwoording krijgen van wat de regering met hun geld doet', zei de voorzitter van de commissie, Amzad Abdoel (NDP), in zijn uitgebreide betoog.


Hij is van mening, dat voor de ordening van de financiële administratie en beheer van de overheid, investeren in een automatiseringsproces niet alleen voldoende is. Daar is volgens hem een aantal randvoorwaarden voor nodig. 'Een van de belangrijkste randvoorwaarde om de financiële administratie en het financieel beheer van de overheid te ordenen, is dat het wettelijke kader in place moet zijn. Deze ontwerpwet is een kaderwet. Dit wetsvoorstel heeft als doel nieuwe regels met betrekking tot de wijze van het beheer van en toezicht op de staatsfinanciën vast te stellen.'

De basis voor de Comptabiliteitswet is vastgelegd in artikel 156 van de Grondwet. Abdoel gaf aan bij verschillende artikelen gemist te hebben wat de sancties zullen zijn wanneer er niet voldaan wordt aan datgene wat in de wet staat.Enkele technische vragen die Abdoel stelde waren naar aanleiding van het in artikel 32 van de conceptwet opgenomen lid, waarin staat dat ministers namens de Staat privaatrechtelijke rechtshandelingen verrichten. Abdoel vraagt zich af 'of deze handelingen ook getoetst worden op rechtmatigheid wanneer vakministers de Staat aan verplichtingen verbinden? En welke consequenties voortvloeien wanneer blijkt dat die rechtshandelingen in het nadeel van de Staat zijn?'

Abdoel zei verder, dat het tijd wordt dat de overheid gaat werken aan de verhoging en verbetering van de kwaliteit en standaarden van de algemene verslaggeving. 'Dit zal moeten leiden tot een betere beoordeling van het uitgevoerde beleid en de middelen die zijn aangewend door de overheid.'

Asiskumar Gajadien (VHP) vrroeg om de artikelen niet te effectueren, zolang er nog geen aanbestedingswet is. Hij benadrukte het belang van de aanbestedingswet. 'Een heet hangijzer voor een goed beheer van jouw staatshuishouding ligt in de wijze hoe werken en diensten gegund worden. We kunnen vandaag bijvoorbeeld niet verklaren wat met AMC is gebeurd.'

Hij kan zich niet voorstellen dat de minister die belast is hiermee, niet meteen kan verantwoorden wat daar precies is gebeurd. 'We zien dat regels voor het aanbesteden en gunnen het grootste probleem was van regering Bouterse-Ameerali en is van regering Bouterse-Adhin, waar we gezien hebben dat veel middelen verkwanseld zijn. Ook uit de praktijkervaring willen we zien of de toepassing van de wet wel effectief zal zijn.'

De commissievergadering is na overleg door Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons, die ook een van de initiatiefnemers is, verdaagd naar dinsdag. Dan zullen de initiatiefnemers van deze wet en de minister van Financiën antwoorden op de vragen die zijn gesteld.

Gajadien (VHP) wil van minister Hoefdraad duidelijkheid over besteding te ontvangen Staatsolie gelden

Staatsolie wil schulden 'herschikken' via de internationale kapitaalmarkt

Lukt dat, dan wordt ook de schuld van de obligatie bij de overheid afgelost


Indien het Staatsolie lukt om de schulden van ongeveer 600 miljoen Amerikaanse dollar via de internationale kapitaalmarkt te herschikken, zal ook de schuld van de obligatie bij de overheid worden afgelost. Het gaat om een schuld bij de overheid van 262 miljoen Amerikaanse dollar. De 4,8% aan aandelen die de Staat ter overname heeft aangeboden aan Staatsolie is ongeveer 76 miljoen. Verwacht wordt dat volgende maand meer duidelijkheid komt. Een consortium van internationale banken is betrokken bij de herschikking. Dit schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 18 mei 2018.

Bij de behandeling van de Comptabiliteitswet tijdens de openbare commissievergadering in De Nationale Assemblee gisteren, vroeg Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) aan minister Gillmore Hoefdraad van Financiën hoe die besteed zullen worden wanneer Staatsolie de schuld van de obligatie terugbetaalt.

Welke reserveringen zullen plaatsvinden met het geld? Gajadien wees erop dat de staatsschuld enorm hoog is. Hij wilde weten of een deel van het geld in het op te zetten Spaar- en Stabilisatiefonds zal worden gestopt.

Minister Hoefdraad gaat de volgende week antwoorden op vragen die gesteld zijn over de initiatiefwet die in behandeling is.

Algemeen directeur van Staatsolie, Rudolf Elias, heeft eerder gesteld dat het bedrijf geen geld meer gaat lenen. De investeringen die nodig waren, zijn intussen gedaan. 'Datgene wat wij geleend hebben, gaan wij herschikken onder betere voorwaarden', benadrukt Elias. Hoe het uiteindelijke plaatje eruit zal zien, wordt komende maand duidelijk.

Jogi (VHP) fronst wenkbrauwen over cadeau Siemens aan minister Elias

'President Bouterse moet diepgaand onderzoek instellen naar alle aankopen onder supervisie van minister Elias'


VHP-Assembleelid Mahinder Jogi vindt dat president Desi Bouterse een diepgaand onderzoek moet instellen naar alle aankopen die onder supervisie van minister Antoine Elias van Volksgezondheid zijn gepleegd.

Jogi heeft afgelopen dinsdag samen met de leden Chandrikapersad Santokhi, Asiskumar Gajadien, Dew Sharman, Krishna Mathoera, Djoties Jaggernath en Jitendra Kalloe (allen VHP), Marinus Bee en Diana Pokie (ABOP), Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur), Patricia Etnel (NPS), Carl Breeveld (DOE)en Cleon Gonsalves (PALU) een motie ingediend, waarin het staatshoofd opgeroepen wordt om te onderzoeken of er geen belangenverstrengeling heeft plaatsgevonden bij inkopen die gedaan zijn bij Siemens in Nederland.'Waarom moest Elias concreet inkopen doen bij Siemens? Ik heb harde informatie, dat een vertegenwoordiger van Siemens nu in Suriname in een hotel aan de Anton Dragtenweg logeert en dat Siemens een cadeau via die persoon aan de minister van Volksgezondheid heeft gegeven. Het gaat om apparatuur bestemd voor het Mungra Medisch Centrum. Waarom een cadeau? Is het de bedoeling om zaken daarmee te beïnvloeden?', vraagt Jogi zich donderdag 17 mei 2018, af in het Dagblad Suriname.

De politicus voert aan, dat een opvallende zaak hier is dat het om apparatuur gaat van een ander merk dan Siemens. De gehele oppositie heeft geen genoegen genomen met de antwoorden van de minister in De Nationale Assemblee dinsdag, omdat de verklaringen afgelegd door de minister volgens hun tegenstrijdig zijn. Elias bleef toen erbij, dat er geen inkopen zijn gedaan in Nederland en ook geen overeenkomsten van aankopen met Nederlandse bedrijven zijn gesloten. Jogi benadrukt dat de bewindsman de afgelopen weken gedetailleerd tegenover verschillende media heeft verklaard dat er inkopen zijn gedaan.

'De minister maakt kronkels, omdat hij heel veel te verbergen heeft. Daarom wantrouwen wij de verklaringen van deze minister', aldus de VHP’er.

De indieners van de motie willen weten of comptabele bepalingen in acht zijn genomen bij de aankopen, omdat er geen openbare aanbesteding is geweest. Ook is de rol van de bewindsman bij deze dienstreis onduidelijk, terwijl vakdeskundigen en directies van de verschillende ziekenhuizen niet zijn gekend. Elias zei dat het Mungra Medisch Centrum (MMC) in de laatste fase zat waarin afspraken met een bedrijf in Nederland waren gemaakt. Hij zegt, dat de directeur van het MMC gerechtigd is zulke overeenkomsten te sluiten en als gewezen directeur heeft hij deze laatste fase ondersteund, omdat de datum reeds eerder was vastgesteld, nog lang voordat hij minister werd. Op aandringen van oppositieleden gaf hij aan, dat de kosten zijn gedekt door het MMC.

'De minister heeft aangegeven, dat Siemens de apparatuur zal voorfinancieren, alle voorwaarden daartoe ontbreken echter. De minister zegt dat er geen aankopen zijn gedaan, maar dan waarom is hij dan afgereisd? Als je zegt dat het een oude afspraak was, dan bevestig je ook dat je inderdaad aankopen was gaan doen. Het was voor iedereen duidelijk dat Elias leugens in het parlement heeft verkondigd. Bij de eerstkomende vergadering moet hij nader verklaren waarom hij niet de waarheid heeft verteld', aldus de politicus.

Jogi vraagt zich ook af waarom Bisnoepersad Dalloesingh, voorzitter van het stichtingsbestuur Mungra Medisch Center (MMC), aangewezen is om waar te nemen als algemeen directeur en tegelijkertijd ook met de bewindsman moest afreizen naar Nederland. Volgens de VHP’er geven de statuten van dit ziekenhuis aan dat de waarneming altijd moet plaatsvinden door iemand van de directie zelf.

'De minister zegt, dat het een ongeschreven regel is, maar hij negeert geschreven regels. Hoe rijm je dan het controleren en toezicht houden met het besturen? Wie heeft die man aangesteld als waarnemer op die post? Waar is die missive? Heeft de minister van Volksgezondheid dat mondeling gedaan? Als dat is gebeurd, waarom heeft niet iemand opgevolgd die al reeds in het directieteam zit? Wij ontkomen niet aan de indruk dat ‘njang e meki’ over de ruggen van de samenleving.'

Peruaanse regering helpt Paolo Guerrero om te proberen zijn schorsing ongedaan te maken

Internationaal sporttribunaal CAS heeft schorsing vanwege cocaïnegebruik verlengd tot 14 maanden

- Guerrero dreigt WK-voetbal mis te lopen
- President Martin Vizcarra van Peru: 'Deze schorsing is buitenproportioneel en oneerlijk'


De Peruaanse regering gaat Paolo Guerrero helpen om te proberen zijn schorsing ongedaan te maken. De aanvoerder van de nationale voetbalploeg hoorde begin deze week dat het internationaal sporttribunaal CAS (Court of Arbitration for Sport) zijn schorsing vanwege cocaïnegebruik heeft verlengd tot veertien maanden.

Guerrero, die onlangs zijn rentree maakte op het veld nadat zijn oorspronkelijke schorsing van zes maanden was afgelopen, mist daardoor het WK.

'Deze schorsing is buitenproportioneel en oneerlijk', zei president Martin Vizcarra van Peru. 'Onze minister van Buitenlandse Zaken en ambassadeur in Zwitserland, Luis Enrique Chávez, willen Paolo helpen in zijn juridische strijd.'
Een maand voor de start van het WK rekent bondscoach Ricardo Gareca niet meer op Guerrero. Gareca formeerde een selectie van 24 spelers, zonder de 34-jarige spits van Flamengo.

De bondscoach moet nog één speler laten afvallen voor het toernooi. 'Paolo is een geweldige voetballer, een idool', zei Gareca. 'Maar, het leven gaat door en wij moeten ons land zo goed mogelijk vertegenwoordigen in Rusland.'


(Suriname Mirror/De Telegraaf/Twitter/El Comercio/La Republica/YouTube)

Colombiaans tribunaal voor oorlogsmisdrijven stelt uitlevering aan VS van FARC-ideoloog uit

(Bron foto: Twitter)
'Jesus Santrich' verdacht van poging 10 ton cocaïne te smokkelen naar de VS


Het Colombiaanse tribunaal voor oorlogsmisdrijven heeft opdracht gegeven tot uitstel van de uitlevering van een gedemobiliseerde guerrillaleider die door de Verenigde Staten wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de drugshandel. Volgens de rechter voor oorlogsmisdaden, Jezus Angel Bobadilla, had de rechtbank geen bewijs ontvangen, dat de vrijlating of uitlevering van de FARC-leider (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) 'Jesus Santrich' zou rechtvaardigen. 

De rechtbank gelastte de aanklager om binnen vijf dagen het bewijsmateriaal te leveren dat de aanklacht van drugshandel zou ondersteunen om een definitief besluit te nemen. Tot die tijd zal de oude ideoloog van de FARC in hechtenis blijven, volgens lokale media.

Santrich, wiens echte naam Seuxis Hernandez is, heeft sinds 9 april een hongerstaking gehouden, de dag dat hij werd gearresteerd op beschuldiging, dat hij probeerde 10 ton cocaïne te smokkelen naar de VS.

De FARC-ideoloog beweert het slachtoffer te zijn van een 'opzet'. De hoofdverdachte in de vermeende drugshandelovereenkomst, een neef van de FARC-leider 'Ivan Marquez', heeft samengewerkt met de Amerikaanse autoriteiten.

Het uitleveringsverzoek en de arrestatie van de prominente voormalige rebellen ideoloog hebben het vredesproces van Colombia in een crisis gestort. Terwijl Santrich in hongerstaking ging, waarschuwde de politieke leider van de FARC dat de dood of uitlevering van zijn vriend het einde zou betekenen van het vredesproces, dat een einde wil maken aan meer dan een halve eeuw van gewapende conflicten.(Suriname Mirror/Colombia Reports/YouTube)

Autoriteiten in noorden Colombia geven opdracht tot de evacuatie van 12 steden

Energiebedrijf EPM heeft controle over de constructie van de HidroItuango-dam verloren 


Tienduizenden Colombianen leven in angst dat ze hun huizen aan beide zijden van de dam zouden kunnen verliezen


Autoriteiten in het noorden van Colombia hebben opdracht gegeven tot de evacuatie van 12 steden stroomafwaarts van de dam van HidroItuango, nadat energiebedrijf EPM de controle over de constructie had verloren. De omvang van de noodsituatie is onmogelijk te berekenen.


Lokale autoriteiten meldden, dat 5.000 mensen zijn geëvacueerd te midden van de angst voor een dreigende overstroming. Er leven echter meer dan 100.000 mensen in het gebied waar de lokale bevolking werd geëvacueerd.

EPM, burgemeester van Medellin, Federico Gutierrez en gouverneur Luis Perez van Antioquia, hebben de zich ontvouwende crisis wekenlang gebagatelliseerd.Duizenden plattelandsgemeenschappen tussen de dam en de wetlands op 125 mijl stroomafwaarts lopen het onmiddellijke risico van overstromingen, nadat EPM gedwongen was het project te verlaten.De bewoners van dorpen die zouden kunnen worden overstroomd, kregen onderdak in sportfaciliteiten ver weg van de Cauca-rivier waar de HidroItuango-dam in aanbouw was.

De noodsituatie vond plaats nadat het bedrijf de controle over de waterafvoer van het damproject had verloren. EPM had drie leidingen aangelegd waardoor het water van de Cauca-rivier de damconstructie kon omzeilen. Het bedrijf sloot twee van deze leidingen om onbekende redenen. De derde pijp is twee weken geleden geblokkeerd. Volgens EPM was de blokkade het gevolg van een aardverschuiving, maar lokale gemeenschappen waarschuwden al maanden, dat plantmateriaal dat stroomopwaarts was achtergelaten, de leidingen kon blokkeren in geval van zware regenval.
Om de ongecontroleerde overstroming van het bassin te voorkomen, besloot het bedrijf de machinekamertunnel te gebruiken om water te lozen, waardoor de vernietiging van de onafgewerkte turbines, die de kracht van de dam konden genereren, gevaar liep. Toen deze tunnel woensdag tijdelijk werd geblokkeerd en geweldloos werd gedeblokkeerd, werd EPM gedwongen om het project volledig te verlaten en waarschuwde president Juan Manuel Santos over de mogelijkheid van een epische tragedie stroomafwaarts.Wat nu?
Het HidroItuango-project is geëvolueerd van EPM's potentieel meest winstgevende onderneming naar een humanitaire noodsituatie die het bedrijf als geheel bedreigt. EPM was al onder internationale druk komen te staan ​​over de massale verplaatsing door paramilitaire groepen die het bedrijf miljoenen bespaarde in compensaties aan de lokale bevolking die hun huizen zouden verliezen vanwege het project.

Bovendien is het onzeker hoe en wanneer EPM de controle over het project zou kunnen terugkrijgen. Wat zeker is, dat het de deadline van november zal missen.


Als de machinekamer bezwijkt zoals gevreesd, zou dit betekenen dat het hele bassin zou kunnen overstromen, waardoor het onmogelijk wordt om het project af te maken zonder de Cauca-rivier, de op een na grootste rivier van Colombia, om te leiden weg van de dam.

Ratingbureau Fitch waarschuwde investeerders vorige week, dat de problemen bij het miljardenproject van EPM jarenlang hun financiële stabiliteit zouden kunnen beïnvloeden. De negatieve opmerking van het ratingbureau werd uitgebracht voordat het bedrijf het project als geheel moest verlaten.

Terwijl de nationale autoriteiten proberen te reageren op de noodsituatie, leven tienduizenden Colombianen in angst dat ze hun huizen aan beide zijden van de dam zouden kunnen verliezen.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/YouTube)

Steeds meer Belgen en Nederlanders gaan voor plastische chirurgie naar Colombia

(Bron foto: barokah.goodlook.site)
Operaties kosten in Colombia vaak minder dan in het thuisland en wachtlijsten zijn korter


Steeds meer Belgen en Nederlanders ondergaan plastische chirurgie in Colombia. Ingrepen zijn er goedkoper en, volgens de Colombianen zelf, kwaliteitsvoller. Maar, het medisch toerisme heeft een schaduwkant. Naar schatting is een vijfde van alle patiënten voor esthetische ingrepen in Colombia uit het buitenland afkomstig. 

'Internationaal gezien is de kwaliteit van hoogstaand niveau’, zegt Lina Triana, plastisch chirurg in Colombia en lid van de International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS).

Het is een stelling die Moustapha Hamdi, diensthoofd Plastische, Reconstructieve en Esthetische Heelkunde aan het UZ Brussel, niet ontkent. Volgens hem herbergt Colombia inderdaad een aantal uitstekende chirurgen. Voor de medische toeristen spelen echter ook andere factoren een rol. Operaties kosten in Colombia vaak minder dan in het thuisland en de wachtlijsten zijn er korter. Dikwijls koppelt de patiënt een chirurgische ingreep aan een vakantie.

Het Nederlandse reisbureau Calibelezza biedt zelfs volledige ‘schoonheidspakketten’ aan, met vlucht, transport, overnachting en operatie inbegrepen.

'Artsen laten zich onder druk zetten door de toeristen, die soms in een vakantie van vijftien dagen zowel hun borsten, buik als neus willen laten opereren.' 

De succesformule heeft negatieve gevolgen. Artsen laten zich onder druk zetten door de toeristen, die soms in een vakantie van vijftien dagen zowel hun borsten als hun buik en neus willen laten opereren. Nazorg is geen optie: de patiënt moet kort na de operatie al terug op het vliegtuig – waar het risico op een trombose zich voordoet. Uit Colombia komen geen klachten.

Een studie van de marktonderzoeker Oxford Business Group toont aan, dat buitenlanders die er om medische redenen in 2014 heen reisden, niet minder dan 216 miljoen dollar in het land spendeerden.

Lees het volledige artikel in het juninummer van Eos.

(Suriname Mirror/eoswetenschap.eu)

Braziliaanse OM dagvaardt 11 verdachten vanwege plannen om een IS-cel op te zetten

Verdachten zouden ook getracht hebben jihadisten te rekruteren om naar Syrië te sturen


Het Braziliaanse Openbaar Ministerie (OM) heeft 11 mensen gedagvaard, omdat zij bezig waren met het plannen van de oprichting van een cel van Islamitische Staat (IS) in Brazilië en probeerden jihadisten te rekruteren om naar Syrië te sturen, aldus het federale Parket in de staat Goias, donderdag 17 mei 2018.

Twee Brazilianen worden vastgehouden in een maximum beveiligde gevangenis en vijf anderen, gearresteerd sinds oktober, zijn in vrijheid gesteld in afwachting van het proces.


De federale politie volgde de vermeende militanten van Islamitische Staat via hun social media-berichten nadat de Spaanse politie telefoonnummers had verstrekt die waren gevonden bij een Braziliaan die in Spanje was gearresteerd, omdat hij behoorde tot een jihadistische groep, berichtte Estado de S. Paulo donderdag.


(Suriname Mirror/Estado de S. Paulo/Reuters/Twitter)

Grootscheepse politieactie in Brazilië tegen kinderporno

De politie heeft zo'n 132 verdachten in hechtenis genomen


De Braziliaanse politie heeft donderdag 17 mei 2018  honderden opsporings- en beslagleggingsbevelen uitgevoerd in de grootste operatie in zijn soort in het Latijns-Amerikaanse land tegen kinderporno.


Het ministerie van Openbare Veiligheid zegt, dat duizenden politieagenten donderdag in 24 staten en het federale district zijn uitgerukt met meer dan 500 arrestatiebevelen.

De politie heeft zo'n 132 verdachten in hechtenis genomen.
Minister van openbare veiligheid, Raul Jungmann, vertelde verslaggevers, dat de operatie de grootste is, waarbij de civiele politie betrokken is, in de geschiedenis van Brazilië.


Op tv-beelden is te zien, dat de politie op verschillende politiebureaus arriveerde met in beslag genomen computers en opgepakte verdachten.

(Suriname Mirror/The Associated Press/Globo/Twitter/YouTube)

Transplantatiepatiënten in Venezuela hebben levensreddende medicijnen nodig

Zonder juiste medicatie lopen patiënten met getransplanteerde organen risico afgewezen te wordenEen gebrek aan immunosuppressieve medicijnen in Venezuela zorgt ervoor, dat patiënten met getransplanteerde organen het risico lopen afgewezen te worden, zelfs te overlijden. Het ontvangen van een orgaantransplantatie is geen optie meer in Venezuela. De overheid kan het zich niet veroorloven drugs te importeren. 

De overlevingswensen van patiënten die een transplantatie hebben gekregen, vervagen.

De verlammende tekorten aan medicijnen, voedsel en andere essentiële zaken zijn belangrijke zorgen voor de kiezers tijdens de presidentsverkiezingen van zondag.

 Al Jazeera's Lucia Newman doet verslag vanuit Caracas:(Suriname Mirror/Al Jazeera/YouTube)