woensdag 8 april 2020

Vier patiënten die positief getest waren op Covid-19 genezen verklaard

Een van de genezen patiënten is de Franse ambassadeur Antoine Joly


Vier patiënten die eerder positief getest waren op het Covid-19 virus zijn  genezen verklaard. Dit deelde directrice Cleopatra Jessurun van het ministerie van Volksgezondheid woensdagmiddag 8 april 2020 mee op de dagelijkse persconferentie van het Covid-19 Managementteam. 

Een van de genezen patiënten is de Franse ambassadeur Antoine Joly, die inmiddels is terug gereisd s vanuit Frans-Guyana naar Suriname.

In Suriname zijn geen nieuwe positieve gevallen geregistreerd en staat de teller nog steeds op 10. Hiervan is een overleden en zijn dus nu vier genezen verklaard.

Minister Hoefdraad gaat in op financiële huishouding en Noodfonds tijdens Covid-19 crisis

'De economische impact moet nog komen, maar we moeten het land gezond houden'

'Regering in gesprek met Wereldbank, IDB, IsDB en IMF over mogelijke financiële en technische ondersteuning'


In de Nationale Assemblee is woensdagochtend 8 april 2020 de wet Uitzonderingstoestand aangenomen om de te verwachten negatieve gevolgen van de Covif-19 crisis zoveel als mogelijk op te kunnen vangen. Er is voorgesteld dat in het Noodfonds 400 miljoen Srd wordt gestopt. Dit schrijft het Nationaal Informatie Instituut.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zei 's middags tijdens de persconferentie van het Covid-19 Management Team, dat bij afkondiging van de wet de middelen primair zullen worden aangewend voor het behoud van arbeidsplaatsen, openhouden van bedrijven, stimuleren en verhogen van lokale productie als importvervanging. Een ander deel is bestemd voor versterking van het ministerie van Volksgezondheid, die onder alle omstandigheden de volksgezondheid zal moeten garanderen.

Er wordt verder gewerkt aan belasting verlichtende maatregelen en een fast track faciliteit voor lokale productie. Het gaat in alle gevallen om geoormerkte voorzieningen. De details worden in de komende dagen verder uitgewerkt.

Er zijn inmiddels gesprekken geweest met multilaterale partners zoals de Wereldbank, IDB (Inter-American Development Bank), IsDB (Islamic Development Bank) en het IMF (International Monetary Fund) over mogelijke financiële en technische ondersteuning aan Suriname.

'De economische impact moet nog komen, maar we moeten het land gezond houden. Het IMF heeft aangegeven dat deze crisis de ergste is dat Latijns-Amerika en het Caribisch gebied kon overkomen in de laatste 50 jaar', schetste de bewindsman de ernst van de economische impact. Er wordt nu reeds gesproken van een lost decade (2015 – 2025), in navolging van de grondstoffencrisis van 2015.

'Landen zoals Suriname hebben niet de luxe om miljoenen dollars in de economie te gooien om onze economie te versterken. Wij zijn afhankelijk van export en financiering die momenteel zeer zwakjes zijn. Kleine landen als Suriname betalen altijd een enorme prijs van wat mis gaat in de wereld.'

Covid-19 hulplijn voor Portugees sprekenden - Linha de apoio Covid-19 para falantes de Português

Hulplijn aangeboden door ambassade van Brazilië en het BOG


Portugees sprekenden in Suriname kunnen bij vermoedens van een besmetting met het Covid-19 Managementteam bellen via het nummer +597 818 0606. De melding zal vervolgens worden doorgeleid naar het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG).

Ook voor vragen kan contact worden gemaakt met dat nummer.

Deze dienst wordt aangeboden door de ambassade van Brazilië in Suriname in samenwerking met het BOG.


Linha de apoio fornecida pela Embaixada do Brasil e BOG 

Os falantes de Português no Suriname podem ligar para o número +597 8180606 se houver suspeita de infecção pela equipe de gerenciamento do Covid-19. O relatório será encaminhado ao Serviço de Saúde Pública (BOG). 

Você também pode entrar em contato com esse número para perguntas. 

Este serviço é oferecido pela Embaixada do Brasil no Suriname em colaboração com o BOG.

Distributie oproepingskaarten voor de verkiezingen aan kiesgerechtigden gepland voor 24 april

De 422.000 oproepings- kaarten verschillen per district van kleur


De distributie van oproepingskaarten voor de verkiezingen van 25 mei aan kiesgerechtigden staat gepland voor 24 april. Elke kiezer dient ten minste drie dagen voor de dag der stemming zijn oproepingskaart te hebben ontvangen, meldt het Nationaal Informatie Instituut woensdag 8 april 2020. 

(Bron foto: NII)
De kaarten zullen per district van kleur verschillen: in Paramaribo is het rood, in Wanica blauw, in Nickerie zwart, in Coronie bordeaux, in Saramacca bruin, in Commewijne paars, in Marowijne oranje, in Para geel, in Brokopondo grijs en in Sipaliwini groen.

Kiesgerechtigden moeten op 25 mei hun oproepingskaart en een legitimatiebewijs bij zich te hebben om te kunnen stemmen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft maandag het startsein gegeven voor het drukken van de achterzijde van de oproepingskaarten voor de verkiezingen. Dit gebeurde bij Multiforms NV onder toezicht van de vertegenwoordigers van de werkgroep Oproepingskaarten, het Korps Politie Suriname en het Onafhankelijk Kiesbureau.

Er worden 422.000 oproepingskaarten gedrukt, vertelt Soebhas Bachoe, coördinator van de werkgroep. Multiforms NV drukt de achterzijde van de kaarten, terwijl de voorzijde met onder andere gegevens van de kiezers volgende week door de werkgroep wordt geprint op het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Bachoe zegt, dat voorheen zowel de voor- als de achterzijde werden gedrukt door de externe drukker, maar op grond van evaluatie van de vorige verkiezingen is hierin verandering gekomen. De achterzijde van de oproepingskaart wordt voorzien van de wetsartikelen over verhindering bij de uitoefening van het kiesrecht en details voor de distributie.

De coördinator van de werkgroep vertelt dat woensdag de achterzijden van alle oproepingskaarten gedrukt zullen zijn, waarna er nog twee weken is uitgetrokken om de voorzijde te bedrukken. Hij voegt eraan toe, dat de twee weken te maken hebben met de maatregelen die de werkgroep heeft getroffen om de verspreiding van het Covid-19-virus te minimaliseren en de regels voor de huidige lockdown.

Journaliste Dagblad Suriname rectificeert artikel 'Gentle vertrapt gegeven bevelen OM'

'Inspecteur Gentle heeft geen bezoek gebracht aan in verzekering gestelde agent'Het Korps Politie Suriname bericht vandaag, woensdag 8 april 2020, dat op de voorpagina van Dagblad Suriname gisteren de kop van een artikel luidt: GENTLE VERTRAPT GEGEVEN BEVELEN OM (Objectiviteit onderzoek contra BID-leden in twijfel). Daarbij is een foto van de inspecteur van politie eerste klasse Sergio Gentle afgebeeld naast de kop van het artikel. 

In dit artikel wordt door journaliste Saskia Bandhan beweerd, dat inspecteur Gentle eigendunkelijk een bezoek heeft gebracht aan een in verzekering gestelde politieambtenaar, die geen enkel bezoek mag ontvangen, omdat hij een beperking opgelegd heeft gekregen door het Openbaar Ministerie.

'Het Korps Politie Suriname wil hierbij aangeven, dat uit een intern onderzoek gebleken is, dat inspecteur Gentle nimmer een bezoek heeft gebracht aan de agent die momenteel in verzekering gesteld is. Dit betekent, dat wat in het artikel geschreven staat, met betrekking tot het bezoeken van die agent door inspecteur Gentle, niet juist is.'

Het hoofd van de afdeling Public Relations heeft telefonisch contact gemaakt met de journaliste en na een goed gesprek heeft zij beloofd, dat zij een rectificatie zal plaatsen in het dagblad van morgen.

Noersalim, voorzitter HVB, lijsttrekker partij in Paramaribo bij verkiezingen 25 mei

Politiek leider Raymond Sapoen is lijstduwer in Wanica


Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken, die ook voorzitter is van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB), is lijsttrekker van zijn partij in Paramaribo. Politiek leider Raymond Sapoen die in Wanica woont, is lijstduwer. Dit meldt Starnieuws woensdagmiddag 8 april 2020.

Het congres van de partij heeft de kandidatenlijst op ressortraads-, districtsraads- en Assemblee-niveau goedgekeurd.

De partij zal zelfstandig de verkiezingen ingaan en met uitzondering van Coronie en Brokopondo in de overige 8 districten op alle niveaus kandidaten stellen.

Met inachtneming van de strenge Covid-19 voorschriften heeft de partij de afgelopen twee weken in aparte deelcongressen in de diverse districten conform haar statuten de voorgedragen kandidaten goedgekeurd.

Paramaribo
1. Noersalim Mike
2. Vismale Louis
3. Rebin Vergillio
4. Grant Alisa 
5. Kross Jaïr
6. Pawirokromo Rafaël
7. Burke Carlo
8. Bisphan Romarlisa
9. Pansa David
10. Marije Aargil
11. Hardwarsing Rakeshkoemar
12. Lotion Beryll
13. Madhuban Aniel
14. Jokhoe Renfrum
15. Tjong-Ahin Desiré 
16. Pinas Grace
17. Tonawi Hendrik 

Wanica
1. Towiredjo Marijette 
2. Tedjoe Wikeshkoemar
3. Ligeon Jermaine
4. Pawirooelomo Wagimin
5. Soeroredjo Vanity
6. Samijo Romeo
7. Sapoen Raymond 

Nickerie
1. Kartosentiko Soediana
2. Tewarie Naveen
3. Veira Michel 
4. Abdul Mohamad 
5. Rakiman Johannes 

Commewijne
1. Kasdjo Johnny
2. Soekarnsingh Jutta
3. Tjokroredjo Sine
4. Sawirjo Soeparman

Sipaliwini
1. Sampi Nataly
2. Jarmohamed Marcia
3. Jonathan Denny
4. Flink Mijnard 
Marowijne
1. Asaisie Rosanna 
2. Resowidjojo Derik
3. Akrosie Sebese

Para
1. Wongsoprajitno Clyde
2. Baisie Dora
3. Holwijn Sonny
Saramacca
1. Gauri Shammy
2. Soeropawiro Faranaz
3. Singowikromo Tiffany

Centrale Bank wijst enkele commerciële banken terecht

Banken mogen klanten geen Srd's  verstrekken bij opname vreemde valuta

'Al dan niet omzetten vreemde valuta van cliënten in Srd's moet in overleg met  cliënt gebeuren'


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) tikt enkele commerciële banken op de vinger. Zij mogen niet eenzijdig klanten Srd verstrekken, terwijl zij over een valutarekening beschikken bij de financiële instelling. 

De CBvS laat vandaag, woensdag 8 april 2020, weten, dat deze handeling door de commerciële banken verboden is.

Rekeninghouders moeten en kunnen te allen tijde terecht bij hun bank voor de opname van hun vreemde valuta tegoeden. Het al dan niet omzetten van vreemde valuta van cliënten in Srd moet in overleg met de cliënt gebeuren.

Van deze regel kan niet eenzijdig worden afgeweken door de commerciële banken, aldus de CBvS.

Peru verantwoordelijk gesteld voor willekeurige detentie en verkrachting van LGBT-persoon

Azul Rojas Marín in 2008 door drie officieren  geslagen en verkracht met een knuppel


De Corte Interamericana de Derechos Humanos heeft Peru verantwoordelijk gesteld voor de willekeurige detentie en verkrachting van een LGBT-persoon. Azul Rojas Marín werd in 2008 door drie officieren gestript, geslagen en verkracht met een knuppel terwijl ze in hechtenis zat, zei haar juridische team. 


Het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens zei, dat het een marteling was. Het is de eerste uitspraak van de rechtbank over een klacht over foltering tegen de LGBT-gemeenschap. De regering van Peru heeft nog geen reactie gegeven op de uitspraak.Er is een groeiende acceptatie van LGBT-mensen in Peru, maar velen worden nog steeds geconfronteerd met juridische uitdagingen en wijdverbreide vooroordelen. Koppels van hetzelfde geslacht mogen niet trouwen of een burgerlijke unie aangaan, maar transgenders kunnen hun geslacht legaal veranderen.

In februari 2008 werd mevrouw Rojas Marín - die nu een transvrouw is, maar toen als homoman leefde - laat 's avonds vastgehouden en naar een politiebureau in de noordelijke stad Casa Grande gebracht. De mensenrechtenorganisaties die haar vertegenwoordigden - Redress, de Peruaanse groep Promsex en de nationale coördinator voor mensenrechten van Peru - zeiden dat ze werd geslagen, verbaal misbruikt vanwege haar seksuele geaardheid en beroofd van haar bezittingen.

Mevrouw Rojas Marín diende een strafrechtelijke klacht in tegen de politieagenten, maar de zaak werd afgewezen door openbare aanklagers.

Activisten brachten het vervolgens namens haar naar het Inter-Amerikaanse Hof. De rechtbank is opgericht door de Organization of American States (OAS) en behandelt gevallen van mensenrechtenschendingen in Latijns-Amerika. Het kan regeringen opdragen misdaden te onderzoeken en slachtoffers te vergoeden.

In onderstaande uitspraak van 12 maart, die maandag 6 april 2020 openbaar werd gemaakt, staat dat de arrestatie van Rojas Marín 'zonder motief' was, gebaseerd op 'discriminatie' en daarom 'illegaal en willekeurig'.

'[Mevrouw Rojas Marín] werd met geweld uitgekleed, meerdere keren geslagen, gemarteld en verkracht ... wat een marteling was tegen het slachtoffer', zei de rechtbank in een verklaring.(Suriname Mirror/BBC/PinkNews/Diario Constitucional/Scribd Suriname Mirror/Twitter)

Twee Peruaanse vrouwen gediagnosticeerd met Covid-19 baren gezonde baby's

'Gelukkig is er geen besmetting geweest van moeders tot pasgeborenen'


Twee zwangere vrouwen met het nieuwe coronavirus in Peru hebben baby's gekregen die negatief zijn getest op de ziekte, zei een ziekenhuis in de hoofdstad Lima dinsdag 7 april 2020. 

De eerste van de kinderen werd geboren op 27 maart en de tweede op 31 maart, beide via een keizersnede op advies van artsen om complicaties te voorkomen, meldde het Hospital Nacional Edgardo Rebagliati Martins in Lima.

'Gelukkig is er geen verticale overdracht geweest, wat betekent dat er geen besmetting is geweest van moeders tot pasgeborenen', zegt Carlos Albretch, een arts in de familie-eenheid van het ziekenhuis, dat wordt gerund door staatsbedrijf Essalud. Hij voegde eraan toe, dat beide moeders in goede gezondheid verkeerden, hoewel ze nog steeds werden behandeld voor het coronavirus.


Artsen in de Chinese stad Wuhan, waar de uitbraak is ontstaan, hebben begin februari bezorgdheid geuit over de mogelijke overdracht van het virus door moeders op ongeboren kinderen na ten minste één geval van een baby met symptomen. Een studie van negen zwangere vrouwen in China die positief waren getest op het virus, gepubliceerd in de Lancet medio februari, meldde echter dat er 'nog geen betrouwbaar bewijs beschikbaar was om de mogelijkheid van verticale overdracht van Covid-19-infectie te ondersteunen van de moeder tot de baby.'


De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft gezegd, dat moeders die positief op het virus hebben getest, moeten worden aangemoedigd om hun pasgeborenen normaal te verzorgen en borstvoeding te geven, op voorwaarde dat ze strikte hygiëne handhaven.

Albretch zei, dat de vrouwen zouden worden ondersteund om bij hun baby's te blijven. 'Dit is een nieuwe pandemie, we hebben geen ervaring', zei hij. 'China en Italië hebben enkele publicaties met aanbevelingen voor borstvoeding. Overdracht via de moedermelk is niet aangetoond.'

Hij zei dat voor vrouwen met ernstigere Covid-19-symptomen de begeleiding anders zou kunnen zijn. 'In dit geval moeten de pasgeborenen van de moeder worden gescheiden', zei hij.

(Suriname Mirror/El Comercio/Reuters/Twitter/Peru21/YouTube)

Archeoloog en team in Peru gearresteerd wegens schenden lockdown

Archeoloog Pieter van Dalen bleef graven op een pre-Colombiaanse begraafplaats te Huaral


Een archeoloog en zijn team van negen studenten zijn in Peru gearresteerd, omdat ze zijn blijven graven op een pre-Colombiaanse begraafplaats, ondanks de landelijke lockdown van het land. 

Het team, onder leiding van archeoloog Pieter van Dalen, werd tijdens de noodtoestand op zondag 4 april 2020 betrapt op het Macatón-kerkhof in de stad Huaral.

De groep van Universidad Nacional Mayor de San Marcos werd in hechtenis genomen wegens overtreding van Peru's strikte lockdown-maatregelen, ondanks hun bewering dat ze eenvoudigweg het nationaal erfgoed veilig stelden dat op de locatie werd achtergelaten, zoals overeengekomen met het ministerie van Cultuur.


De Peruaanse minister van Cultuur, Sonia Guillén, die zelf archeologe is, vertelde de lokale nieuwszender Canal N, dat ze de actie van de groep 'betreurt' in een tijd van nationale nood. 'Het is betreurenswaardig en beschamend', zei Guillén.


Het archeologisch team had een vergunning gekregen om op te graven op de archeologische vindplaats ongeveer 80 kilometer ten noorden van de hoofdstad Lima, maar het ministerie van Cultuur zegt in een verklaring, dat de vergunning was 'opgeschort' als gevolg van de huidige lockdown periode om de volksgezondheid te beschermen en de inbreuk een 'onverantwoordelijke en ongerechtvaardigde actie' te noemen.

'We roepen de algemene bevolking op om alle regeringsbepalingen te respecteren en vooral om betrokkenheid en solidariteit met anderen te tonen', zegt het ministerie.


Sinds de lockdown op 16 maart werd opgelegd, zijn meer dan 51.000 mensen gearresteerd, omdat ze de regels negeerden, zei de Peruaanse president Martin Vizcarra maandag. Het land heeft tot nu toe bijna 3.000 gevallen van het virus en meer dan 100 doden geregistreerd sinds het daar in maart voor het eerst uitbrak.

Artnet News nam contact op met Pieter van Dalen, maar hoorde niet meteen iets terug. Van Dalen verdedigde zich tegen het archeologiemagazine Lima Gris en legde uit, dat veel graven open bleven toen de noodtoestand werd uitgeroepen, waardoor waardevolle begrafenisartikelen aan de elementen of diefstallen werden blootgesteld.


In het interview beweerde Van Dalen ook, dat het ministerie van Cultuur wist dat het team op de site bleef werken om het nationale erfgoed te beschermen. De archeoloog zegt, dat hij 'tussen een rots en een harde plek' is achtergelaten, omdat hij een brief heeft ondertekend waarin hij zich verantwoordelijk stelt voor eventuele schade aan de locatietussen februari en oktober 2020 . 'Als een van de mensen die elke dag door de archeologische zone reist materialen meeneemt of vernietigt, zal het ministerie van Cultuur me aanklagen voor vernietiging van cultureel erfgoed', zei hij, en voegde eraan toe, dat 'het ministerie van Cultuur geen protocol heeft ontwikkeld om deze materialen te beschermen.' 
(Suriname Mirror/artnet.com/CanalN/Twitter/Scribd)

Van helden tot paria's: Colombiaans medisch personeel gediscrimineerd vanwege paranoia door coronavirus

Kinderarts in Cali moet ​​supermarkt verlaten, omdat haar uniform klanten een ongemakkelijk gevoel geeft...


Artsen en verpleegsters in heel Colombia melden discriminatie, omdat de algemene angst voor de pandemie van het coronavirus sommigen tegen medisch personeel keert. 

De laatste zaak werd gemeld door een kinderarts in Cali die naar social media ging en in tranen vertelde hoe een bewaker haar vroeg om een ​​supermarkt te verlaten omdat haar uniform andere klanten een ongemakkelijk gevoel gaf.

'Ik werd gediscrimineerd sinds ik in mijn uniform aankwam. Ik wil je vertellen dat ik het niet uit zal doen, omdat ik er trots op ben dokter te zijn. Ik ben het er niet mee eens, dat ze gezondheidszorgpersoneel discrimineren. We verdienen respect, wij allemaal die met deze situatie worden geconfronteerd zonder te weten wat ze kunnen verwachten, wat er met ons en onze families zal gebeuren als we onszelf blootgeven, echt, geen discriminatie meer van gezondheidspersoneel.' 

Kinderarts Angela María Villegas


Anderen melden, dat ze niet in bussen mochten of de lift in hun appartementsgebouwen mochten gebruiken. Meerdere artsen zeiden dat ze zelfs uit hun appartement waren gezet.

De voorzitster van de Sociedad Colombiana de Pediatría (SCP), Marcela Fama, zei dat het 'niet logisch is' dat medisch personeel weken nadat ze een openbare ovatie hebben gekregen, wordt gediscrimineerd.

'Het is niet logisch dat eerst ons werk wordt gewaardeerd en dan worden we gediscrimineerd.' 

De presidente van Sociedad Colombiana de Pediatría (SCP), Marcela Fama


President Ivan Duque, noemde de discriminatie vorige week 'absurd', 'ontoelaatbaar' en 'dom', omdat het het moreel beïnvloedt van degenen die naar verwachting de grootste gezondheidscrisis van het land in de recente geschiedenis zullen meemaken.

Zowel de president als zijn extreemrechtse partij Centro Democrático hebben het idee bedacht om de noodbevoegdheden van het kabinet te gebruiken om een ​​decreet uit te vaardigen dat sancties oplegt aan discriminatie van medisch personeel. Anderen zijn een campagne begonnen om de discriminatie te stoppen door onwetendheid over de pandemie en de professionele gewoonte van het medisch personeel te bestrijden om besmetting van een virus te voorkomen, vertelde Diana Aranda maandag aan Red Mas Noticias.

'We begrijpen dat er op dit moment paniek is, omdat mensen echt bang zijn voor het groeiend aantal gevallen, maar de doktoren zelf hebben benadrukt dat ze beschermingsmaatregelen nemen, omdat ze ook gezinnen hebben.' 

Activiste Diana Aranda

'Zij zijn de eersten die aseptische protocollen toepassen om besmetting te voorkomen', vertelde kinderarts Ivan Alejandro Villalobos ongelovig aan El Tiempo over de fobie die het medische personeel van Colombia in weken van helden tot paria's maakte.

(Suriname Mirror/ Colombia Reports/El Tiempo/Twitter)

Groep verdachten diefstal 50.000 beschermende gezichtsmaskers aangehouden in Sao Paulo, Brazilië

667 Doden als gevolg van Covid-19 in Brazilië, en 13.717 mensen positief 


De burgerpolitie van Sao Paulo heeft een groep verdachten gearresteerd die 50.000 beschermende gezichtsmaskers had gestolen die naar een particulier staatsziekenhuis zouden gaan, te midden van de huidige strijd tegen het SARS-CoV-2-virus in Brazilië. 

De nieuwswebsite van R7 geeft aan, dat politieagenten vandaag, woensdag 8 april 2020, opereren in de tweede fase van Operatie Salvis Salutem. Minstens 42 troepen voerden vier arrestatiebevelen uit en 14 huiszoekings- en confiscatiebevelen voor huizen en bedrijven in Sao Paulo.De zoekadressen waren de huizen van de verdachten, maar ook de bedrijven die de lading hebben gekocht. Het doel is om te verifiëren dat handelaren weten hoe criminelen goederen uit ziekenhuizen weten weg te leiden.


Tijdens de eerste fase van de operatie werden zeven mensen vastgehouden, twee op 30 maart en vijf deze dinsdag.

Volgens de politie hebben 11 magazijnmedewerkers apparatuur en voorraden uit de privékliniek gehaald.

Een zending van 50.000 beschermende gezichtsmaskers werd op 16 maart gestolen en naar het Salvalus-ziekenhuis in Mooca, in het oosten van Sao Paulo, gestuurd. Bij die gelegenheid werd een man gearresteerd. Het incident werd vastgelegd door camera's van het interne veiligheidscircuit. De beelden toonden aan, dat een vrachtwagen met 20 dozen met maskers een schuur in Lapa verliet en dezelfde dag bij het ziekenhuis zou zijn aangekomen. Maar, de maskers zouden niet bij de gezondheidsafdeling zijn afgeleverd.

Het ministerie van Volksgezondheid registreerde 114 sterfgevallen in de afgelopen 24 uur, wat neerkomt op 667 dodelijke slachtoffers als gevolg van Covid-19 in Brazilië, waar bovendien 13.717 mensen bevestigde positieve gevallen zijn.

(Suriname Mirror/Prensa Latina/Estadao)

Directie van zender Trishul ontvangt aanmaning van advocaat ministerie van OWT&C

Satis Baldewsingh zou vicepresident Adhin hebben beledigd...


De directie van Trishul ontving vanmorgen, woensdag 8 april 2020, onderstaande brief van de advocaat van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), Eloa van der Hilst. Dat meldt Starnieuws.

Satis Baldewsingh zou zich schuldig hebben gemaakt aan belediging en smaad van het waarnemend staatshoofd, Ashwin Adhin.

'Het bespreken of kritiek uitoefenen op het functioneren van personen is toegestaan, zij het met enige beperkingen waarbij de grens van het toelaatbaarheid nimmer mag worden overschreden', schrijft Van der Hilst namens OWT&C (de Staat) aan Trishul. Zij beroept zich op artikel 152 van het Wetboek van Strafrecht, waarop een gevangenisstraf staat van 5 jaar en een boete van Srd 50.000.

Op directeur Kenneth Rambali wordt een zeer dringend beroep gedaan om ervoor zorg te dragen, dat zijn medewerkers, in dit geval Baldewsingh, zich onthouden van dergelijk gedrag. Indien dit niet gebeurt, zal terstond overgegaan worden op het treffen van strafmaatregelen. Tevens zal het ministerie niet schromen het proces van intrekken van de vergunning in gang te zetten.
 
Trishul zou de brief hebben ontvangen, kort nadat de Wet Uitzonderingstoestand Covid-19 vanmorgen aangenomen werd in De Nationale Assemblee. De directie van Trishul weet niet op grond van welke uitzending deze ernstige waarschuwing is ontvangen.

Hoewel het hier om samenloop van omstandigheden gaat, heeft deze brief niets te maken met de wet waarin vrije meningsuiting wordt beperkt. Vicepresident Adhin benadrukte vanmorgen, dat de beperking alleen geldt voor berichten die te maken hebben met Covid-19. Hij benadrukte dat de media in het algemeen niet worden beperkt.

Oud-president Rafael Correa van Ecuador veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf

Correa beschuldigd van corruptie en omkoping

Oud-president vindt beschuldigingen 'een politieke heksenjacht'


Een Ecuadoraanse rechtbank heeft oud-president Rafael Correa dinsdag 7 april 2020 schuldig bevonden aan corruptie en hem veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf, waarmee hij de erfenis van een van de meest duurzame en polemische politieke leiders van het land verder bezoedelde. 

Rechter Iván León zei, dat de aanklagers met succes het bestaan ​​van een 'structuur van corruptie' hadden bewezen onder leiding van Correa en 19 andere vooraanstaande politici en bedrijfsleiders die ervan werden beschuldigd deel te nemen aan het omkopingsprogramma. Het besluit zou effectief een einde kunnen maken aan alle ambities van Correa om terug te keren naar de politiek, aangezien het vonnis hem ervan weerhoudt om 25 jaar voor het ambt te gaan.

!Zoveel geld kan niet gemakkelijk worden verborgen', zei León, die de zin voorlas in de gesloten zitting van twee uur waarin rechters maskers en beschermende handschoenen droegen als voorzorgsmaatregel tegen de verspreiding van het coronavirus.


Correa heeft de beschuldigingen tegen hem ontkend en noemt ze een politieke heksenjacht. 'We zullen zeker internationaal winnen', zei hij direct na de veroordeling op Twitter. 'Omdat dit allemaal een monster is.'Het 57-jarige voormalige staatshoofd woont sinds 2017 in het geboorteland van zijn vrouw, België. Hoewel de Ecuadoraanse autoriteiten eerder zijn arrestatie en uitlevering hebben geëist, heeft hij tot nu toe toestemming gekregen om in België te blijven. Van Ecuadoraanse functionarissen wordt niet verwacht, dat ze onmiddellijk om uitlevering vragen voordat de zaak zijn weg heeft gevonden door het verwachte beroepsproces.


Aanklagers stellen, dat de voormalige president toezicht hield op een complot waarin buitenlandse en lokale bedrijven contante betalingen deden aan zijn politieke partij PAIS Alliance in ruil voor lucratieve overheidsopdrachten voor werken. De betalingen zouden zijn gedaan tussen 2012 en 2016, jaren die overlappen met de tijd van Correa in het presidentschap. Correa leidde het land tot 2017, een periode van economische stabiliteit en groei, gedreven door een olieboom en leningen uit China, waardoor hij sociale programma's kon uitbreiden, wegen, scholen en andere projecten kon bouwen die Ecuador veranderden. Maar, hij regeerde met ijzeren vuist - critici in de pers, oppositie en rechterlijke macht het zwijgen opleggen of straffen - en zijn nalatenschap is steeds verder aangetast.

Bij het lezen van de uitspraak zei León, dat er overtuigend bewijs is dat Correa op de hoogte was van de illegale betalingen van in totaal $ 7,5 miljoen en gericht was op het promoten van de campagnes van zijn politieke partij.


Zijn vice-president, Jorge Glas, zat al gevangen in een afzonderlijke corruptiezaak en 16 anderen werden ook schuldig bevonden aan omkoping en veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Twee anderen kregen mindere straffen in ruil voor hun medewerking.
(Suriname Mirror/The Associated Press/eluniverso/pulzo/Twitter)

'VHP presenteert kandidatenlijsten met nationale uitstraling'

In vijf van de tien districten wordt lijst aangevoerd door een vrouw


De VHP heeft vandaag, woensdag 8 april 2020, de kandidatenlijsten voor alle tien districten bekend gemaakt. Het zijn lijsten die, volgens de partij in een persbericht, een nationale uitstraling hebben. In vijf van de tien districten wordt de DNA-lijst getrokken door een vrouw. 

'Het is voor het eerst in haar geschiedenis dat de VHP zelfstandig, in alle districten de verkiezingsstrijd voert. De Assembleelijsten zijn een weerspiegeling van hun district en de uitkomst van het transformatie proces van de VHP tot een waarachtige nationale partij. 

'We zijn er trots op dat we de kiezer sterke Assembleelijsten kunnen bieden. Ze zijn een mooie mix van gender, leeftijd en culturele diversiteit. We hebben op de lijsten ook stevige kandidaten met een achtergrond in het bedrijfsleven, de wetenschap en verschillende andere maatschappelijke en geestelijke stromingen’, aldus voorzitter Chandrikapersad Santokhi. 

Nog niet eerder had de partij zoveel vrouwelijke lijsttrekkers. Over de verschillende districten genomen zijn er 19 vrouwelijke kandidaten van verschillende culturen op de lijsten. 

'De VHP doet wat het zegt! We presenteren nu wat we hebben beloofd. Een partij waar elke Surinamer, ongeacht zijn ras, afkomst of geloof, zich thuis voelt. Nu is de volgende stap om bij de verkiezingen de grootste nationale partij van Suriname te worden', aldus Santokhi. 

De weg naar de kandidaatstelling heeft meer dan een jaar geduurd, met trainingen, interviews en een open sollicitatieronde. In totaal hadden zich 160 aspirant kandidaten gemeld en ruim 1.500 districtsraad- en ressortraadskandidaten. 'Graag bedank ik een ieder die zich heeft ingezet om te komen tot deze lijsten. Het was geen eenvoudige taak voor de landelijke selectie- en advies commissies en de districtsselectie- en advies commissies. Iedereen heeft hard gewerkt en op zijn of haar manier een gewaardeerde bijdrage geleverd.'

Alle selecties zijn uiteindelijk gepresenteerd aan het Centraal Verkiezings Orgaan. Die moest op zijn beurt, met een adviescollege ,voordrachten doen aan het Hoofdbestuur. Deze voordrachten zouden aan het congres worden voorgelegd. Door de Covid-19 epidemie, heeft het Hoofdbestuur, in overleg met het Congresbestuur, mandaat gegeven aan het Dagelijks Bestuur om de lijsten af te ronden. Er is daarbij rekening gehouden met de adviezen van de verschillende organen. Op dinsdag 7 april 2020 zijn de resultaten gepresenteerd aan het Hoofdbestuur, die ze heeft goedgekeurd. 

Ons 'doel:' # Red Suriname, blijft recht overeind en wij zullen ons als VHP blijven inzetten voor een sterke regering met een sterke regeringsploeg voor een betere toekomst van ons land. 

VHP'

De kandidatenlijsten voor de Assemblee

Paramaribo
1. Krishna Mathoera
2. Cedric van Samson
3. Riad Nurmohamed
4. Cheryl Dijksteel
5. Dew Sharman
6. Sham Binda
7. Rui Wang
8. Kishan Ramsukul
9. Ronny Aloema
10. Rayan Nannan
11. Grachella Sluisdom
12. Varsha Ramratan
13. Thalicia Atmodimedjo
14. Michelle Seedo
15. Jason Gummels
16. Reshma Kuldipsingh
17. Ganeshkoemar Kandhai

Wanica 
1. Chan Santokhi
2. Asiskumar Gajadien
3. Reshma Mangre
4. Sidik Moertabat
5. Mohammad Mohab-Ali
6. Henk Aviankoi
7. Melissa Bruinhart

Nickerie
1. Harriet Ramdien
2. Niesha Jhakry
3. Mohamedsafiek Gowrie
4. Stephen Matzaleh
5. Jeetendra Kalloe

Commewijne 
1. Roy Mohan
2. Soerjani Karijomenawi-Mingoen
3. Mohamedsafiek Radjab
4. Mark Lall

Sipaliwini 
1. Harriette Lugard
2. Olvie Gazon
3. Violet King
4. Evert Javinde

Saramacca 
1. Radjinder Debi
2. Nathalie Amatmohamed
3. Mahinder Jogi

Para 
1. Aleandro Karwofodi
2. Desmond MacNack
3. Soeshmakoemarie Bahadoer

Brokopondo
1. Jozef Tooy
2. Antonius Goedewacht
3. Irene Main

Marowijne 
1. Rosinah Tomopawiro-Van Brussel
2. Daniël Prika
3. John van Genderen

Coronie 
1. Merlien Trustfull
2. Cliffy Kartowitono

Bond en directie Rosebel in discussie over wijziging werkrooster vanwege coronavirus

'We zijn niet tegen het nieuwe rooster, maar hebben wel voorwaarden'


Het voorstel van de directie van Rosebel Gold Mines/IAmGold om het werkrooster van de veldarbeiders aan te passen wordt nog niet helemaal geaccepteerd door het bondsbestuur. De bond wil dat de strenge veiligheidsregelen die nu gelden in verband met de uitbraak van het coronavirus, eerst goed in acht worden genomen door de bedrijfsleiding. 

De multinational wil het werkrooster veranderen van twee weken op de concessie met aansluitend een week in de stad, naar vier weken op de concessie en een week vrij. Maar, het bondsbestuur wil eerst goede afspraken maken met de werkgever. 'We zijn niet tegen het nieuwe rooster maar hebben wel voorwaarden. We willen bepaalde zaken over de veiligheid eerst gedaan zien', onderstreept Otmar Biswane, woordvoerder van de bond, vandaag, woensdag 8 april 2020, in de Ware Tijd.

Hij wijst erop, dat de medewerkers veel in contact met elkaar komen. Met name daarvoor moet een alternatief bedacht worden. 'De mannen slapen daar en met het nieuwe rooster ga je voor een langere periode een grotere concentratie van werknemers hebben op de concessie. De voorzorgsmaatregelen zijn nog niet voldoende met ons gecommuniceerd', aldus Biswane.

Gesprekken die tussen de werkgever en de bond worden gevoerd zijn in afrondende fase. Het voorlopige advies van de vakorganisatie aan de werkers is dat ze twee weken op de concessie blijven. 'Als ze langer willen blijven om extra bij te verdienen mag het. Maar, niemand mag ze dwingen, omdat we nog geen overeenstemming hebben bereikt met de leiding. De bond staat nog niet hierachter', benadrukt de woordvoerder.

Het bondsbestuur was er gisteren snel bij toen een aantal arbeiders zich moest melden bij de instaphalte van Rosebel aan de Van 't Hogerhuysstraat. De arbeiders moeten na ruim twee weken thuis vanwege de coronasituatie in het land, nu weer aan de slag. De vakbond wilde erop toezien dat veiligheidsvoorschriften vanuit het ministerie van Volksgezondheid goed in acht worden genomen voordat de arbeiders vertrekken naar Brokopondo. Ze moesten voldoende afstand van elkaar houden en hun temperatuur laten meten alvorens ze in kleine groepen in de bus mochten.

'We zijn komen kijken of alles volgens de voorschriften van de overheid gaat', legt de woordvoerder uit. Het streven van de bond is om zo snel als mogelijk duidelijke afspraken te maken over de nieuwe werksituatie.

SER doet regering aantal aanbevelingen om ondernemingen te versterken

'Situatie rondom het coronavirus heeft vele  bedrijven verzwakt'

SER wil dat regering micro-, kleine en middelgrote ondernemingen een jaarlijkse kapitaalinvestering van 40 miljoen Amerikaanse dollar geeft


De Sociaal Economische Raad (SER) heeft de regering een aantal aanbevelingen gedaan om Micro-, Kleine- en Middelgrote Ondernemingen (MKMO) te versterken. Ze constateert. dat de situatie rondom het coronavirus vele van deze bedrijven heeft verzwakt en dat de voorstellen aan de regering nu 'des te meer' nodig zijn, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 8 april 2020.

Het adviesorgaan heeft op basis van zijn onderzoek een aantal sectoren geïdentificeerd waar micro, kleine en middelgrote bedrijven goede mogelijkheden hebben: de agrarische- en visserijsector met bijbehorende agro-industrie, de bosbouwsector en niet-hout subsector, verwerkingsindustrieën met import van grondstoffen zoals bouwnijverheid, voedsel en textiel, toerismesector, intensieve preventieve gezondheidszorg en sport, de ICT-sector (creatieve industrie) en de transportsector. De regering wordt geadviseerd om deze ondernemingen een jaarlijkse kapitaalinvestering van 40 miljoen Amerikaanse dollar te geven.

Daarnaast wordt aanbevolen om alle bestaande fondsen voor deze sectoren en nieuwe middelen bij de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) te concentreren. In het adviesrapport wordt verder opgemerkt dat de NOB 'behoorlijk versterkt' dient te worden om de ondernemingen de nodige ondersteuning te geven. Optimale begeleiding van de bedrijven, goed overleg met belanghebbenden en voldoende flankerend beleid om de aanbevolen sectoren ruimte tot ontwikkeling te geven.

'Voor het flankerend beleid is niet alleen stakeholdersoverleg nodig, maar ook commitment om dat beleid te formuleren en te implementeren', schrijft het orgaan in een samenvatting. Ze stelt, dat het Suriname Business Forum - waarin vakbeweging, bedrijfsleven en overheid participeren - tot nu toe het wettige instituut is, dat zich hiertoe het beste leent en ook al het nodige gedaan heeft.

Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS) vraagt zich af hoe het adviesorgaan op het bedrag van 40 miljoen Amerikaanse dollar is gekomen. Hij zegt, dat de AKMOS niet is geconsulteerd en daarom niet weet wat de ratio is achter de aanbevelingen. 'Als je een plan hebt, moet je het heel goed uitgewerkt hebben met alle actoren. We moeten steeds achteraf dingen horen en daar hebben we moeite mee.'

Binda vraagt zich af hoe realistisch de in het rapport aanbevolen jaarlijkse kapitaalinvestering is, 'wetende dat de regering het geld niet beschikbaar heeft'. Zelf doet hij het voorstel, dat er wordt afgestapt van grote importen en dat de regering 'veel meer' investeert in de productiesector. Er moet geïdentificeerd worden welke sectoren de geldverdieners zijn, om vervolgens met die om de tafel te gaan en dan tot een strategisch plan te komen.

De adviesraad constateert in haar rapport als een van de belemmeringen die zich voordoen bij de ontwikkeling van de MKMO omslachtige, kostbare en langdurige processen om titels op geschikte grond te verkrijgen. Binda vindt, dat het beter is als de overheid gronden voor productiedoeleinden tegen zwaar concurrerende prijzen te koop aanbiedt en de mogelijkheid geeft tot aflossing. 'Hierdoor verplicht je de persoon om werkelijk tot productie over te gaan, want ze moeten toch aflossen?' 

De SER constateert verder, dat het verkrijgen van kapitaal en technologie vaak moeilijk en kostbaar is, gebrekkige of niet-aanwezige infrastructuur, beperkte gerichte en diepgaande trainingsmogelijkheden en weinig marktonderzoek.

De aanbevelingen worden gedaan tegen het licht dat micro-, kleine- en middelgrote ondernemingen in de meeste landen de ruggengraat vormen van de economie. Verwezen wordt naar statistieken in een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie ILO die zeggen, dat zeker zeventig procent van alle werkgelegenheid in armere landen door deze ondernemingen wordt geleverd dan in rijkere landen. 'Ook in Suriname is de MKMO van groot belang en vormt zij de kern van het lokale bedrijfsleven.'

Drie personen die besmet waren met Covid-19 genezen verklaard

Een week lang is niemand meer positief getest...Drie personen die besmet waren met Covid-19 zijn formeel genezen verklaard. Dit heeft het Covid-19 Managementteam dinsdagavond 7 april 2020 bekendgemaakt, aldus Starnieuws. 

Het drietal is geïsoleerd geworden nadat de status bekend werd. De personen zijn continu gemonitord tijdens de infectieperiode. Deze personen zijn ontslagen uit het ziekenhuis, nadat gebleken is dat zij volledig genezen zijn en aan de gestelde criteria voldoen.

De laatste persoon die positief getest is in Suriname was op 31 maart.

Een week lang is niemand meer positief getest. Van de tien nog besmette personen is de Franse ambassadeur, Antoine Joly, naar Cayenne vertrokken. Een persoon is overleden en vijf personen zijn nog onder behandeling. Hun situatie is stabiel.

Wet Uitzonderingstoestand Covid-19 door Assemblee na 16 uur vergaderen aangenomen - Oppositie: 'Onder het mom van Covid-19 worden mogelijkheden gecreëerd om ongebreideld monetair te financieren'

Met aan- name wet is ook een noodfonds van Srd 500 miljoen goedgekeurd

- Oppositie: Wet op de Staatsschuld en Bankwet opzij gezet en schulden vanaf 2002 omgezet in langlopende lening
- Oppositie: 'Op basis van bestaande wetten kan de situatie beheerst worden'
- Coalitie: 'Geen sprake van een noodtoestand, maar een uitzonderingstoestand'


De Wet Uitzonderingstoestand Covid-19 is na een marathonvergadering - die gistermiddag begon - vanochtend, woensdag 8 april 2020, om negen uur aangenomen met 27 stemmen vóór en 8 tegen. Er is in eerste aanleg op voorstel van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën een noodfonds van Srd 500 miljoen goedgekeurd. Leningen op de lokale markt voor de financiering van het bedrag, hebben voorkeur boven de voorziening van voorschotten in afwijking van de Bankwet. De termijn voor de uitzonderingstoestand is maximaal drie maanden, met een mogelijkheid tot verlenging. Starnieuws en de Ware Tijd berichten uitgebreid over de vergadering.


De oppositie staat achter de Covid-19-maatregelen, maar is van oordeel, dat de wet op de Staatsschuld en de Bankwet opzij worden gezet en schulden vanaf 2002 omgezet in een langlopende lening. Covid-19 wordt volgens commissielid Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) misbruikt.

De debatten tussen oppositie en coalitie waren, aldus Starnieuws, 'heftig'. Het wantrouwen bij de oppositie tegen de regering over de wet is groot. De president kan volgens de oppositie met resoluties verregaande maatregelen treffen zonder De Nationale Assemblee erin te kennen. Er is veel kritiek geleverd op de afwezigheid van president Desi Bouterse in de vergadering. Vicepresident Ashwin Adhin reageerde hie erop door te stellen, dat de president met andere dringende zaken bezig is.

Oppositie fracties benadrukten dat op basis van bestaande wetten de situatie beheerst kan worden. Zij zijn niet tegen maatregelen, maar vinden dat het niet nodig is om zo'n ingrijpende wet af te kondigen. De periode van drie maanden met nog eens een verlenging is volgens de oppositie onnodig.

Coalitieleden hebben erop gewezen, dat er geen sprake is van een noodtoestand, maar een uitzonderingstoestand, dat in feite al in de praktijk werkzaam is. Er komt een parlementaire crisiscommissie onder leiding van Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons. De regering zal regelmatig contact onderhouden met deze commissie.

'We praten hier niet over de verkiezing verschuiven', zei commissielid Rossellie Cotino (NDP). Dit is ook enkele malen benadrukt door commissievoorzitter Melvin Bouva. Geerlings-Simons merkte op, dat de regering de zittingstermijn van De Nationale Assemblee niet kan verlengen. Volgens de wet is alleen het college hiertoe bevoegd. 'Er is altijd een parlement totdat de nieuwe leden na de verkiezing worden toegelaten', aldus Geerlings-Simons.

NDP'er Melvin Bouva merkte op 'dat in een tijd waar wij als land te maken hebben met financiéél-economische uitdagingen en nog bijkomt kijken een gezondheidscrisis, is het meer dan ooit noodzakelijk dat wij de regering de ruimte bieden om alles in hun macht aan te wenden ten behoeve van het belang van die samenleving. Rijke landen zien hun economie neergaan, maar hebben nog tal van mogelijkheden om die weer een boost te geven. Een uitbraak van Covid-19 zal voor een ontwikkelingsland als Suriname op sociaal-maatschappelijk en economisch gebied desastreuze gevolgen hebben.' 

Hij heeft verschillende voorstellen van Assembleeleden en diverse organisaties meegenomen in de wet. Hij vindt dat de wet is aangescherpt.

De oppositie voerde aan, dat de regering ongebreideld monetair wil financieren op basis van deze wet. De Bankwet en het schuldplafond kunnen terzijde worden gezet als er meer geld nodig is. De burgerrechten worden onnodig ingeperkt. De regering zal komen aan eigendomsrechten en de vrije meningsuiting. Geëist werd, dat de regering transparant is en codes invoert over de situatie. De oppositie wil een plan van aanpak en geeft de regering geen blanco mandaat. Opgemerkt werd, dat de regering andere plannen heeft met deze wet. Aangevoerd werd, dat er geen machtsmisbruik mag plaatsvinden. Onder het mom van Covid-19 worden volgens de oppositie mogelijkheden gecreëerd om ongebreideld monetair te financieren.

Adhin zei, dat de regering geleidelijk aan maatregelen heeft getroffen. Als de situatie verergert, wanneer er sprake is van lokale besmetting, dan wordt een complete lockdown niet uitgesloten. Er moeten volgens hem ook middelen zijn om de situatie te kunnen opvangen. 'Het Covid-19-team werkt hard en maakt lange uren. De regering vraagt mandaat om te kunnen handelen, als het noodzakelijk is. Het opvangen van lonen, werklozen en faillissementen bereikt een kritisch punt.' Hij belooft transparantie en zei, dat maatregelen van te voren worden bekendgemaakt en besproken met betrokkenen, waar mogelijk is. 'Wij zijn niet hier om de verkiezingen uit te stellen, een noodtoestand of één of ander toestand te creëren. Wij zullen het samen doen.'

Minister Hoefdraad schetste een zorgwekkende situatie van de financieel-economische situatie. Er zijn middelen nodig om het land draaiende te houden. Diverse inkomsten zijn teruggelopen; de economische activiteiten zijn voor een groot deel stilgevallen. Met internationale financiële instellingen wordt herschikking afgesproken van nog niet opgenomen gelden. Met de Centrale Bank van Suriname zal in overleg getreden worden voor aanpassing van de richtlijnen naar de banken.

De oppositie is echter niet te spreken een nieuw lid dat in de wet is toegevoegd. 'Teneinde te voorkomen, dat oude gecumuleerde voorschotten en leningen vanaf 2002 samenvallen met de noodvoorzieningen die in dit artikel zijn getroffen, dienen de minister van Financiën en de governor van de Centrale Bank van Suriname eerder aangegane leningen en geaccumuleerde voorschotten vanaf 2002 te consolideren in een langlopende lening conform lid 2 van dit artikel.'

De oppositie vindt dat met deze wet misbruik is gemaakt van Covid-19. De fracties van VHP, NPS, PL, ABOP en DOE zeiden, dat ze meewerken aan alle maatregelen om Covid-19 te bestrijden. Maar, met deze wet is het volgens hen niet het geval.  

Asiskumar Gajadien (VHP) zei bij de stemmotivatie, dat met deze wet andere financiële belangen veiliggesteld zijn door de regering en de coalitie.
Dew Sharman (VHP) heeft de indruk dat Covid-19 zal worden misbruikt voor andere zaken. Hij voerde aan, dat de regering de afgelopen periode heeft bewezen dat ze geen democratische inborst heeft, corrupt en niet transparant is. 'De situatie in Suriname, met momenteel nog vijf actieve gevallen, noodzaakt niet tot het afkondigen van een uitzonderingstoetstand. Er is nog geen sprake van een epidemie.'


Mahinder Jogi, VHP, waarschuwde tegen het inzetten van staatsbesluiten waarmee bijzondere maatregelen krachtens de wet Uitzonderingstoestand kunnen worden getroffen. Hij stelde voor, dat er vooraf overleg is tussen de in te stellen parlementaire crisiscommissie met de president, voordat bij staatsbesluit zaken worden bepaald. Het parlement moet niet volledig buitenspel gezet worden.
Gregory Rusland (NPS) voerde aan, dat alleen goedkeuring wordt gegeven aan Covid-19. 'De vrijheid van meningsuiting wordt aangetast. Er wordt afgeweken van de Bankwet en dat is een zorgpunt.'
Marlon Budike van de NPS stelde, dat indien de Begroting-2020 al was behandeld en goedgekeurd, de regering wel middelen zou hebben voor aanpak van de coronacrisis. Indien wat op de begroting staat niet toereikend zou zijn, dan had de regering met een suppletoire begroting naar het parlement kunnen komen.
Paul Somohardjo (PL) beweerde, dat de macht van De Nationale Assemblee overgedragen wordt aan de regering.
Marinus Bee (ABOP) zei, dat een wijze les is geleerd, dat er geld was en dat is verbrast. Net als Patricia Etnel (NPS) zei Bee ook, dat er volgens de minister ruim US$ 26 miljoen beschikbaar is. 'Er wordt meer geld gezocht voor andere dingen. De regering gaat het geld volgens hem gewoon verbrassen met het oog op de verkiezingen.'
Carl Breeveld (DOE) zei, dat er vraagtekens zijn bij de wijze waarop de regering omgaat met financiële middelen en de Bankwet wordt opzij gezet. Hij vindt ook, dat het ministerie van Volksgezondheid met op wetenschappelijke basis geschoeide projecties en prognoses moet komen om de strengere en ingrijpende beperkingsmaatregelen te rechtvaardigen. Volgens Breeveld gaat het nog steeds om een volksgezondheidsprobleem en niet iets dat te maken heeft met staatsveiligheid. Aangezien het een sociaal-maatschappelijk vraagstuk is zouden ook de sociale partners en maatschappelijke groepen betrokken moeten worden bij de totstandkoming van de wet, meent de politicus.
Ook hij sprak zijn bezorgdheid uit dat de wet kan worden misbruikt voor monetaire financiering. Wat betreft het zoeken naar fondsen, stelde de DOE-fractieleider voor, om deze te zoeken bij multilaterale instellingen die ook voor begeleiding kunnen zorgen. De regering geniet niet het vertrouwen dat ze op een behoorlijke wijze met geld weet om te gaan,

Amzad Abdoel (NDP) stelde, dat gezondheidszorg prioriteit is en de middelen zullen vrijgemaakt worden, ook voor de kleine ondernemers die ondersteuning nodig. 'Elk financieel belang is ondergeschikt aan de gezondheid.'

Bekend gezicht binnen de VHP, Ahilia Welles, stapt uit partij

Bijschrift toevoegen
Welles voert 'interessant gesprek' met LVV-minister Parmessar


Het Dagblad Suriname bericht dinsdag 7 april 2020, dat een bekend gezicht binnen de VHP, Ahilia Welles, de partij zondag verlaten heeft. Dit bevestigt Welles zelf. 

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft via zijn Facebook-pagina meegedeeld, dat hij een interessant gesprek heeft gehad met Welles.

Maar, wat maakt dit gesprek zo interessant? Daarop wenste Welles niet in te gaan. Ze benadrukt, dat zij officieel geen lid is van een andere partij, ook niet van de NDP.

Ze staat echter wel open voor andere politieke partijen. In dat kader was zij uitgenodigd door Parmessar.