zaterdag 16 februari 2019

'Hoefdraad mastermind achter ontslag governor Gersie'

'De regering heeft geen goede bedoelingen met het ontslaan van de governor'

'Het is duidelijk, dat het een-tweetje is geweest tussen Bouterse en Hoefdraad'


Hoewel het ontslag van governor Glenn Gersie van de Centrale Bank van Suriname als een donderslag bij heldere hemel kwam, was dat voor velen geen verrassing, maar wel verontrustend. De regering heeft de afgelopen week steevast hardnekkig ontkend, dat governor Glenn Gersie ontslagen zou worden. De ‘gossips’ die daarover al geruime tijd gonsden werden door ministers Soewarto Moestadja en Gillmore Hoefdraad afgedaan als stemmingmakerij, leugens, gossip en vals nieuws. 

Waarom het ontslag van de governor in een waas van geheimzinnigheid? Waarom geen transparantie? Waarom werd er steevast gelogen? Moestadja was slechts de boodschapper van Gillmore Hoefdraad, om de leugens van Hoefdraad aan het parlement en de samenleving over te brengen. Het is duidelijk, dat zowel Hoefdraad als Moestadja geen waarde hechten aan normen en waarden. Deze regering neemt normen en waarden niet serieus. Ik vraag me af waar die maatschappelijke verloedering vandaan komt. Wat is de reden voor het toenemende onfatsoen, asociaal gedrag en zelfzucht? 

Ik kan met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen, dat de maatschappelijke verloedering is begonnen na de staatsgreep van 25 februari 1980. Na de staatsgreep zijn normen en waarden in ernstige mate ondergraven en dat heeft diepgaande invloed op de samenleving gehad. Het is nu duidelijk, dat de regering geen goede bedoelingen heeft met het ontslaan van de governor, als we naar de vele financiële deskundigen luisteren. 

Met het ontslaan van Glenn Gersie beoogt Bouterse meer greep te kunnen krijgen op de Centrale Bank van Suriname waardoor hij zijn eigen futu boi daar kan plaatsen, die wel bereid is om aan monetaire financiering te doen. 

Gillmore Hoefdraad is ongetwijfeld de mastermind achter het ontslag van Glenn Gersie, want Bouterse heeft geen kennis van monetaire financiering. Dus op instigatie van Gillmore Hoefdraad is Glenn Gersie ontslagen. Volgens financieel deskundigen heeft Glenn Gersie zijn been stijf heeft gehouden om aan monetaire financiering te doen, en dat is de druppel die de emmer heeft doen overlopen. 

Bouterse en Gillmore Hoefdraad zijn zeker niet over één nacht ijs gegaan om Glenn Gersie te ontslaan, het is zeker een weloverwogen besluit geweest van Bouterse en Gillmore Hoefdraad. Het is duidelijk, dat het een-tweetje is geweest tussen Bouterse en Hoefdraad. 

Ashwin Adhin en de rest van de ministers droegen zeker geen kennis van het ontslag van de governor, ze zijn gewoon de poppetjes van Bouterse. De regering zegt, 'dat er absoluut geen reden is om bezorgd te zijn over de ontwikkeling van de economie, de uitspraken van Bousaid en Ramautarsing bij de recente VES-receptie hebben totaal geen economische grondslag'. De berichtgeving van de regering is een grote klinkklare onzin. 

Waarom is het ontslag van de governor dan in een waas van geheimzinnigheid gehuld? De ex-directeur van de Hankrinbank heeft in een interview op ABC duidelijk gesteld, dat we armer gaan worden, de koopkracht gaat dalen. De namen die hij heeft gehoord voor de post van governor bij de Centale Bank van Suriname zijn in het kwadraat incompetente personen, in het kwadraat onbetrouwbare personen, het zijn politieke zetbazen van deze regering. 

Laat ik duidelijk zijn: Bouterse en Gillmore Hoefdraad bedreigen het volk met het ontslag van de governor, ze gedragen zich onmaatschappelijk. Daarvoor moeten we zeker waken als volk. 

Idris Naipal

Twee op de vlucht zijnde miljonairs uit Ecuador gearresteerd in Miami, Florida (VS), door immigratie-autoriteiten

(Bron foto: La Republica)
Oud-bankiers broers Roberto en William Isaías (74, 75) beschuldigd van verduistering


Twee op de vlucht zijnde miljonairs uit Ecuador, wier familie honderdduizenden dollars in Amerikaanse politieke campagnes stortte terwijl ze vochten om in de Verenigde Staten te blijven, zijn deze week gearresteerd in Miami, Florida (VS), door immigratie-autoriteiten, zeiden functionarissen vrijdag 15 febrruari 2019. 

Roberto en William Isaías, 74 en 75, werden woensdag naar een detentiefaciliteit gebracht waar immigranten zonder papieren worden vastgehouden in afwachting van deportatie, volgens het federale Immigration and Customs Enforcement Agency, ICE. Het was niet meteen duidelijk wat de autoriteiten ertoe bracht de arrestaties te verrichten, maar de verklaring van ICE luidt, dat de broers 'onwettig aanwezig' waren in de Verenigde Staten.


De gebroeders Isaías, bankiers onder vuur in Ecuador vanwege het vergroten van hun rijkdom aan het eind van de jaren negentig, net toen hun bank instortte - en tienduizenden spaargelden van klanten wegvaagden - werden in 2012 veroordeeld voor verduistering door een rechtbank. Ze werden bij verstek veroordeeld tot gevangenisstraffen, bijna een decennium nadat ze in Zuid-Florida waren beland.

De broers hebben heftig de beschuldigingen, dat ze hun bank hebben geplunderd, ontkend en hebben gezegd dat de Ecuadoraanse regering de zaak had gepolitiseerd en hun bezit op oneerlijke wijze had gegrepen. Ze strijden nog steeds in de rechtbank om hun eigendommen thuis te herstellen.

Ecuador schat dat de broers het land 400 miljoen dollar hebben gekost en al jaren hun uitlevering wil. Op een gegeven moment lobbyde zelfs de Amerikaanse ambassadeur in Ecuador voor hun snelle terugkeer, waarbij de mannen werden beschuldigd van het financieren van steekpenningen van $ 2 miljoen om de procureur-generaal van Ecuador ertoe te brengen de zaak te laten vallen.


Toen hun strafzaak in Ecuador werd opgewarmd, begon het geld naar de Verenigde Staten te stromen. Familieleden van de Isaías-broers schonken tienduizenden dollars aan leden van het Congres van de Verenigde Staten en $ 90.000 om te helpen bij het herverkiezen van president Barack Obama. Een jaar na de schenking aan de Obama-campagne verwierp het ministerie van Justitie het uitleveringsverzoek van Ecuador en zei dat het onvoldoende bewijs had.

De Ecuadoraanse regering beschuldigde Washington later ervan zijn verzoek te verwerpen in ruil voor cheques. De regering-Obama zei, dat de donaties niets te maken hadden met haar beslissingen. Een hernieuwd verzoek om uitlevering is in behandeling, zei Alvin B. Davis, de advocaat van de Ecuadoraanse regering in Miami. Het ministerie van Justitie heeft vragen aan ICE voorgelegd.


De Isaías-broers worden nu geacht te verschijnen voor een deportatiehoorzitting in het Hof van Immigratie, zei Nestor J. Yglesias, een woordvoerder van ICE.

Davis zei dat de regering van Ecuador, na een civiele zaak in Florida tegen de broers gewonnen te hebben, zich voorbereidt om te vechten voor zo'n $ 1,3 miljard aan schadevergoeding.De arrestatie stemt hem 'tevreden', zei hij. 'Ze moeten na al die jaren verantwoordelijk worden gehouden,' zei Davis.

De Isaías's advocaat in Ecuador, Jorge Zavala Egas, verwees vragen over de arrestatie naar Alfredo J. Balsera, een publicist uit Zuid-Florida. Mevrouw Balsera heeft telefonisch contact opgenomen en zei dat de New York Times in eerdere artikelen over de zaak Isaías 'te kwader trouw' had gehandeld en geen opmerkingen wilde maken.

In een interview in 2014 ontkende Robera Isaías het vragen om gunsten in ruil voor politieke donaties. 'Mijn familie heeft aan ongeveer 20 Congresleden gegeven die strijden voor de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting in Latijns-Amerika', zei hij. 'Dat is legaal.'


(Suriname Mirror/The New York Times/eldiariony.com/Twitter/YouTube)

Peruaanse archeologen ontdekken een Inca-tombe in het noorden van het land

(Bron foto's: AFP/Andina)
Tombe ontdekt op de Mata Indio-opgravingslocatie in de noordelijke regio Lambayeque


Peruaanse archeologen hebben een Inca-tombe ontdekt in het noorden van het land waar een elite-lid van het pre-Columbiaanse rijk werd begraven, meldde een van de onderzoekers vrijdag 15 februari 2019. 

De ontdekking werd gedaan op de Mata Indio-opgravingslocatie in de noordelijke regio Lambayeque, vertelde archeoloog Luis Chero aan het Peruaanse persagentschap Andina.

Archeologen geloven dat het graf toebehoorde aan een nobele Inca, gebaseerd op de aanwezigheid van 'spondylus', een soort zeeschelp die altijd aanwezig is in de graven van belangrijke figuren uit de Inca-periode, die duurde van de 12e tot de 16e eeuw.Het graf was meerdere keren opengebroken, mogelijk was men op zoek naar een schat. Maar ondanks het bewijs van plundering, ontdekten archeologen voorwerpen waaronder vazen.


Het graf had ook een unieke architectuur met holtes voor de plaatsing van afgoden.

Chero zei, dat de bevindingen 'het belang van deze site demonstreren', gelegen op 1.000 kilometer ten noorden van de hoofdstad Lima, en 2.000 kilometer van Cusco - hoofdstad van het Inca-rijk dat zich uitstrekte van het zuiden van Colombia tot centraal Chili.


(Suriname Mirror/O'Globo/AFP/Andina/Debate/YouTube/Twitter)

Luchtmacht VS gestart met vluchten, met tonnen hulp voor Venezolanen, naar Cucuta, Colombia

(Bron foto: Luis M. Alvarez-Associated Press)
Eerste van drie C-17 vrachtvliegtuigen geland in grensstad Cucuta


De Amerikaanse luchtmacht is begonnen met het vliegen van tonnen hulp naar een Colombiaanse stad aan de Venezolaanse grens, als onderdeel van een poging om de socialistische president Nicolas Maduro te ondermijnen. 

De eerste van drie C-17 vrachtvliegtuigen vertrok zaterdag 16 februari 2019van Homestead Air Reserve Base in Florida en landde in de stad Cucuta.


Het is een verzamelpunt voor hulp die wordt gedistribueerd door donoren van Juan Guaido, de Amerikaanse congresleider die door de VS wordt erkend als de legitieme president van Venezuela. Eerdere hulpzendingen kwamen met commerciële vliegtuigen.

Maduro heeft gezworen om de hulp te blokkeren, die hij onnodig en illegaal noemt. Hij geeft de schuld aan de honger in het land aan Amerikaanse beperkingen en zijn binnenlandse vijanden.

De 180-tons verzending van zaterdag omvat voedsel- of gezondheidspakketten voor meer dan 25.000 mensen.

(Suriname Mirror/The Washington Post/The Associated Press/Twitter)

Duizenden huishoudens getroffen door storing in Telesur netwerk

(Bron foto:  Telesur)
Kabel van Telesur in de Tweede Rijweg beschadigd door derden tijdens graafwerkzaamheden


Sinds gisteravond rond elf uur merken abonnees van Telesur een storing in het netwerk. Hierdoor is breedband internet niet mogelijk. Ook wordt ongerief ervaren bij het bellen met vaste telefoon en via mobiel. Manager 'Corporate Communication' van Telesur, Jennis Asraf, zegt vanmiddag iets na twaalf uur op Starnieuws, dat een kabel van Telesur in de Tweede Rijweg beschadigd is door derden tijdens graafwerkzaamheden. 

Gebruikers te Welgelegen, Kwatta, Kasabaholo, Sophia's Lust, Leidingen en een deel van Saramacca ervaren het ongerief.

Asraf deelt mee, dat de plek van de breuk is gelokaliseerd. Er wordt alles aan gedaan om het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Verwacht wordt dat binnen twee tot drie uren de verbinding hersteld zal zijn.

Ruim 5.000 huishoudens ondervinden last van de situatie.

Wie naar klantenservice 152 belt krijgt te horen dat er een storing gaande is. Ook via de staats tv-zenders ATV en Telesur is bekendgemaakt vanmorgen, dat gewerkt wordt aan het oplossen van de storing.

Grote NDP-delegatie op werkbezoek naar de Communistische Partij van China...

NDP-ondervoorzitter Ramon Abrahams geeft delegatie 'belangrijke adviezen en instructies'


Een delegatie van de Nationale Democratische Partij (NDP) zal een werkbezoek brengen aan de Communistische Partij van China (CPC). Het samenwerkingsverband tussen de partijen wordt verder geïntensiveerd. Dit bezoek wordt afgelegd op uitnodiging van CPC. De delegatie, onder leiding van Amzad Abdoel, bestaat uit tien personen en vertrekt op 19 februari en is 2 maart terug. 

Ondervoorzitter van de NDP, Ramon Abrahams, heeft de delegatie gesproken en belangrijke adviezen en instructies gegeven.

Om dit werkbezoek goed voor te bereiden hebben de delegatieleden vrijdag een beleefdheidsbezoek gebracht aan de ambassadeur van China, Liu Quan en minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken. Hierbij is informatie met elkaar uitgewisseld en de ontwikkelingsvisie met elkaar besproken.

De CPC en NDP hebben al jaren een heel goede samenwerkingsverband, zegt Abdoel. De idealen van beide partijen vertonen veel overeenkomsten. De delegatieleden vinden het enorm belangrijk om hun partij op een waardige manier te vertegenwoordigen, deze samenwerking meer inhoud te geven, kennis en ervaring op te doen en het maximale te halen uit dit bezoek.

De delegatie bestaat verder uit: Kim van Zichem, Enrique Ralim, Joanna Aroepa, Claudie Doornkamp, Fabio Perk, Meriam Asodanoe, Juliette Tranadi, Anwar Moenne en Eric Boldewijn.

Curaçao gaat rechtspositie Amerikaanse militairen en burgerpersoneel op eiland regelen

Nota minister Blok aan Tweede Kamer valt samen met nieuws rond hub-positie eiland humanitaire hulp Venezuela


Curaçao gaat de rechtspositie van Amerikaanse militairen en burgerpersoneel regelen die op het eiland zijn voor oefeningen. Dat blijkt uit een nota die minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd ‘ter stilzwijgende goedkeuring’. De overeenkomst is gisteren via gouverneur Lucille George-Wout ook naar de Staten gestuurd, aldus  het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 16 februari 2019.

Het lijkt toeval dat dit samenvalt met het nieuws dat Curaçao een hub wil zijn voor humanitaire hulp aan Venezuela. Die hub wordt mede op verzoek van de Verenigde Staten ingesteld. De uitbreiding van een verdrag dat de status van Amerikaanse militairen op Curaçao regelt is al op 15 november 2018 met de Curaçaose regering overeengekomen.

Het verdrag met de VS stamt al uit 2012, maar was door Curaçao nooit goedgekeurd. Daardoor was het sinds 1 september 2013 alleen geldig voor Aruba, Sint Maarten en Caribisch Nederland. In het verdrag wordt de rechtspositie geregeld van militair en civiel personeel van de Amerikaanse strijdkrachten ‘in het kader van scheepsbezoeken, trainingsdoeleinden, oefeningen en andere gezamenlijk overeengekomen activiteiten’.

Het aanvankelijk eenjarige verdrag (Sofa genaamd) uit 2005 werd via een overeenkomst vanaf 2013 automatisch met telkens vijf jaar verlengd. Deze meerjarige Sofa gold tot nu toe niet voor Curaçao, maar dat wordt nu alsnog geregeld.

Het verdrag geeft de VS niet het recht om zonder toestemming het grondgebied van Curaçao (of een ander eiland) te betreden, staat in de toelichtende nota van minister Blok. Daarover beslissen de betreffende autoriteiten. Wel staan er bepalingen in over de rechtsmacht, claims, import en export van goederen en het dragen van wapens. Dit maakt het de Amerikaanse strijdkrachten mogelijk om oefeningen te houden en bijstand te verlenen bij rampenbestrijding, aldus de nota.Aantal Venezolanen op Bonaire neemt toe en ze leven meer ondergronds dan op Curaçao en Aruba.

'Dit probleem wordt op Bonaire nog niet door iedereen herkend of erkend'


Op Bonaire lijkt sprake te zijn van een silent invasion waar het gaat om illegale vreemdelingen, en dan met name Venezolanen, maar ook Chinezen. 'Silent invasion met betrekking tot Venezolanen wil zeggen dat dit aantal toeneemt en dat zij op Bonaire meer ondergronds leven dan op Curaçao en Aruba. Dit probleem wordt op Bonaire nog niet door iedereen herkend of erkend', zo staat in het onlangs uitgebracht onderzoek ‘Veiligheidsbeeld BES 2018’, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 16 februari 2019.

Tegelijkertijd wordt geconstateerd dat er nog onvoldoende zicht is op de omvang van de illegale groep vreemdelingen. Dit komt, omdat zij nauwelijks deelnemen aan het openbare leven op Bonaire waar ze vanwege de kleinschaligheid gemakkelijk opvallen.

De onderzoekers schrijven: 'Ze wonen vaak met lotgenoten in woningen met kleine kamertjes en worden ’s ochtends door een busje opgehaald om naar het werk te gaan en ’s avonds weer thuis afgezet. Je vindt hen onder meer in de bouw, de schoonmaaksector, horecagelegenheden en hotels. Deze groep is uitermate kwetsbaar. Ze zijn bereid met weinig loon genoegen te nemen en zijn daardoor een gemakkelijke prooi voor uitbuiting door ondernemers.''Omdat het voor lokale Bonairianen onmogelijk is met dergelijke lonen een gezin te onderhouden, vindt verdringing op de arbeidsmarkt plaats. De kwetsbaarheid van de illegale vreemdelingen zorgt er soms voor dat ze verzeild raken in de criminaliteit of in de illegale prostitutie.'

Respondenten melden, dat het toelatingssysteem op Bonaire wordt misbruikt door ondernemers en malafide ‘uitzendbureaus’ die profiteren van de zwakke positie van migranten door hoge bedragen voor hun veelal summiere dienstverlening te vragen.

Vakbonden in Solidaridat Sindikal protesteren tegen Curaçao als humanitaire hulp hub voor Venezuela

'Curaçao moet zone van vrede blijven en zich niet laten misbruiken door VS en Nederland'


De vakbonden verenigd in Solidaridat Sindikal vormen één blok en protesteren tegen het standpunt dat de regering heeft ingenomen om bereid te zijn als hub te functioneren voor humanitaire hulp aan Venezuela. De bonden komen vandaag, zaterdag 16 februari 2019, weer bijeen om te bepalen welke actie zij nu zullen ondernemen, aldus het Antilliaans Dagblad.

Premier Eugene Rhuggenaath heeft eerder deze week verklaard, dat Curaçao bereid is als hub te fungeren voor het leveren van humanitaire hulp aan het noodlijdende Venezuela. Dit deed hij een dag nadat de Nederlandse minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken hier enigszins te vroeg over uit de school klapte in een brief aan de Tweede Kamer.

Hoewel er nog geen officieel verzoek is binnengekomen, heeft de bereidwilligheid van de Curaçaose regering voor nogal wat consternatie gezorgd. Niet alleen de bonden, maar ook verschillende Statenleden hebben kritiek geuit en zich publiekelijk afgevraagd of de minister-president wel goed heeft nagedacht over de mogelijke gevolgen voor Curaçao.

De bonden die aangesloten zijn bij Solidaridat Sindikal begaven zich gisteren naar Fòrti waar zij een brief aan de premier overhandigden en met hem in overleg traden. De strekking van dit schrijven was dat Curaçao een ‘zone van vrede’ moet blijven zoals Rhuggenaath eerder had gesteld en zich niet moet laten misbruiken door de Verenigde Staten en Nederland.

Na afloop stond Angelo Meyer (voorzitter van PWFC) de pers te woord. Hij werd vergezeld door Gherrel Remilia (voorzitter Apri), adviseur Errol Cova, Kenneth Valpoort (voorzitter Horecaf), Frensley Sille (voorzitter BTG) en Wendy Calmes (CGTC). 'Ik praat en praat en praat, maar de premier wil het niet horen. Ik weet niet meer hoe ik met hem moet communiceren', zei Meyer.

Zeven mensen in Suriname overleden als gevolg van AH1N1-virus

Aantal griepgevallen dit jaar boven het te verwachten niveau gestegen


Het ministerie van Volksgezondheid heeft de monitoring en responscapaciteit voor griepgevallen in Suriname vergroot. Vanaf begin januari hebben verscheidene ziekenhuizen al 144 acute, ernstige luchtweginfecties gerapporteerd. In de afgelopen drie jaar (2016-2018) waren in dezelfde periode gemiddeld 63 gevallen. 

Op basis van informatie afkomstig van de nationale influenzasurveillance zijn 12 sterfgevallen gerelateerd aan acute ernstige luchtweginfecties, 7 mannen (leeftijd 50-68 jaar) en 5 vrouwen (leeftijd 1, 5, 6, 33 en 72 jaar). Zeven van de twaalf sterfgevallen werden in het laboratorium bevestigd als positief voor het Influenza (H1N1)-virus.
Verder werd van vier van de overledenen gemeld dat die een ernstige medische aandoening hadden, namelijk diabetes, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut vrijdag 15 februari 2019.

Het aantal griepgevallen voor dit jaar is boven het te verwachten niveau gestegen, waarbij influenza A (H1N1) overheerst in aanwezigheid met hogere percentages bij ouderen en kinderen van 0-4 jaar. De seizoen influenza virusinfectie met H1N1 wordt gekenmerkt door een plotseling begin van koorts, hoest (meestal droog), hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, ernstige malaise (zich onwel voelen), keelpijn en een loopneus. De hoest die ermee gepaard gaat, kan ernstig zijn en kan tweee of meer weken duren.

Tijdens het griepseizoen wordt verwacht dat het aantal gevallen met een milde of ernstige respiratoire aandoening toeneemt, als gevolg van de verhoogde circulatie van influenza.

Vanuit het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) zijn 3.000 personen met een hoog risico gevaccineerd tegen griep. De meeste mensen die griep oplopen, herstellen binnen een week van koorts en andere symptomen zonder vereiste medische hulp.

Griep kan echter ook ernstige ziekte veroorzaken of zelfs tot sterfte lijden, vooral bij mensen met een verhoogd risico zoals ouderen, jongeren en mensen met onderliggende aandoeningen (diabetes, zwaarlijvigheid, chronisch hartfalen, nier- en longklachten). Preventieve maatregelen, zoals de sanitaire maatregelen, waaronder het bedekken van neus en mond tijdens het niezen, hoesten en regelmatig handen wassen met water en zeep, moeten altijd in acht worden genomen.

Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt, dat mensen die griepachtige verschijnselen hebben, thuis moeten blijven gedurende de periode dat zij besmettelijk zijn, om te voorkomen dat ze anderen besmetten. Wel moeten deze personen veel uitrusten, genoeg water drinken, paracetamol voor koorts en pijn en genoeg vitamine-C voor de weerstand innemen. Indien mensen die tot de risicogroep behoren griep oplopen, moeten die wel meteen naar hun huisarts. Baby’s en peuters met griep mogen absoluut niet naar de oppas en naar school; aangeraden wordt dat de ouders ze thuishouden totdat de griep helemaal over is.

NPS-voorzitter Rusland zeer bezorgd over consequenties afzetten Gersie als governor Centrale Bank

'Er worden scenario's uitgevoerd om alle financiële stromen in het land onder controle te krijgen'


NPS-voorzitter Gregory Rusland is zeer bezorgd over de consequenties van het besluit van de regering om Glenn Gersie als governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), naar huis te sturen. Deze bezorgdheid wordt gedeeld door ex-Hakrinbank-directeur Jim Bousaid en monetair-econoom tevens oud-adviseur van de CBvS, Anthony Caram, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 16 februari 2019.

Zij hebben gisteravond een inleiding gehouden in NPS-centrum Grun Dyari voor een groot publiek. De boodschap was duidelijk. Volgens de inleiders mogen ernstige zaken op financieel-monetair gebied worden verwacht.

Rusland, die zijn gasten verwelkomde, zei dat het niet gaat om de persoon van Gersie, maar om de wijze waarop het land wordt bestuurd. Het gaat om het belang van de samenleving en niet om het dienen van partijpolitieke belangen. De regering heeft volgens de politicus een besluit genomen zonder in acht te nemen wat de consequenties van dit besluit zijn voor het land.

De NPS-voorzitter merkte op dat een vergadering is aangevraagd in De Nationale Assemblee om het terugtreden van Gersie te bespreken, maar de vergadering is nog steeds niet uitgeschreven. Hij voerde aan dat de meerderheid in het parlement uit ja-knikkers bestaat. Daarom ontplooit de NPS ook buiten De Nationale Assemblee activiteiten om het volk goed te informeren.

Het is voor Rusland onacceptabel, dat de regering, die afgelopen jaren gemiddeld Srd 6,5 miljard uitgaf, nu plotseling een begroting indient waarin ze Srd 15 miljard wil uitgeven. Dit heeft te maken met de verkiezingen. De NPS is zeer bezorgd over de ontwikkelingen.

De regering is volgens de politicus van plan om het geld te verbrassen. Er worden volgens hem scenario's uitgevoerd om alle financiële stromen in het land onder controle te krijgen. 'Dit kan zo niet verder gaan', aldus Rusland. 'Dit land kan zo niet worden achtergelaten voor de toekomstige generatie.'

VES verwerpt beschuldigingen van de regering en eist correctie

'Regering heeft niet de kennis noch de ervaring en autoriteit een uitspraak te doen over de economische grondslag van VES-analyses'


'In de eerste plaats willen wij aangeven, dat de regering niet de kennis noch de ervaring en de autoriteit heeft om een uitspraak te doen over de 'economische grondslag' van de analyses van de VES. Niet alleen heeft zij in de loop der jaren nimmer inhoudelijk kunnen reageren op de economische analyses van de VES, ook de resultaten van het door haar gevoerde 'economisch beleid' spreken voor zich. 

Wij hebben echter noch als individuele leden noch als vereniging de wijsheid in pacht, en blijven altijd openstaan voor eventuele inhoudelijke fouten in of commentaren op onze analyses. 

In de tweede plaats heeft de vereniging voor de nieuwjaarsreceptie vier ministers en vier vaste commissies van De Nationale Assemblee (DNA) uitgenodigd, doch niemand van de regering noch van de coalitie in DNA vond het de moeite waard om aanwezig te zijn. Daarenboven werd de toespraak van de VES-voorzitter, uitgesproken namens 160 leden, allen economische deskundigen actief in alle geledingen van de economie, zowel schriftelijk als audiovisueel beschikbaar gesteld en ook naar het NII (Nationaal Informatie Instituut) toegestuurd. 

In de toespraak van de VES-voorzitter is heel concreet gezegd… 'De grootste uitdaging betreft echter de overheidsfinanciën, dat is de tijdbom onder de broze monetaire stabiliteit. We hebben recentelijk De Nationale Assemblee dan ook gevraagd om het begrotingstekort fors terug te brengen van 40% naar 3%, aangezien we met dit onverantwoorde beleid direct ná de verkiezing weer in een diepe economische crisis zullen belanden.'

Hij heeft ook opgeroepen om van de recente geschiedenis (2014-2016) te leren. In 2014 werd de neergang, telkenmale wanneer de VES een waarschuwend geluid liet horen, glashard door de regering ontkend om nadat ze de ruime deviezenreserves hadden opgemaakt, de tekorten heimelijk toch monetair te financieren. Pas na de verkiezingen van mei 2015 werd de monetaire financiering erkend en werden we vervolgens in een diepere crisis gestort. 

Het is nog niet duidelijk wanneer wij als samenleving volledig zullen zijn hersteld van de diepe littekens die deze crisis heeft achtergelaten. Het is om deze reden dat de voorzitter heeft opgeroepen om het verleden niet te herhalen. Zoals vaker gedaan heeft de voorzitter, ook bij deze nieuwjaarsreceptie, onder het motto liever ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald wederom de hand uitgestoken en namens de VES aangeboden om een bijdrage te leveren aan de verbetering van de economische malaise. De slotzin van de toespraak was dan ook: 'Met goed bestuur en hard en smart werken met inzet van ons allen kunnen we redelijk snel weer een acceptabel welvaartsniveau verdienen'.  

In plaats van dit aan te grijpen komt de regering zonder enige uitleg met drastische interventies in het monetair bestel en wanneer deze niet in goede aarde vallen bij brede lagen van de samenleving gaat men zelfs over tot beschuldigingen aan het adres van de VES. 

Het getuigt niet van behoorlijk bestuur om burgers die, vanwege hun ruime kennis en ervaring, hun bezorgdheid openlijk durven te uiten, vals te beschuldigen. Wij vatten deze beschuldiging als vereniging heel ernstig op aangezien wij geen weet dragen van, noch betrokken zijn bij een 'bepaald plan om de regering schade te berokkenen'. 

Wij eisen van de regering dan ook om dat 'plan' te onthullen evenals onze betrokkenheid daarbij te bewijzen. Het nalaten hiervan zal de onuitwisbare indruk achterlaten, indien geen der ministers zich hiervan distantieert, dat deze keer niet een minister, maar de gehele regering heeft gelogen. Wij vragen derhalve dringend om correctie van de geuite beschuldigingen. 

Tot slot willen wij nogmaals oproepen tot rust op het financieel-economische front; dit hebben zowel het lokale bedrijfsleven als de nodeloos verarmde bevolking erg hard nodig. Hoewel de regering onze ongerustheid absoluut niet heeft weggenomen gaan wij er van uit dat zij, als verantwoordelijke bestuurders, zich in deze wel aan haar woord houdt en ook het voortouw neemt in het terugbrengen van het vertrouwen.'