zaterdag 12 april 2014

Presentatie en inhoud 'Mmanten Taki' amateuristisch tranendal

De 'three Stooges' van Mmanten Taki: Echteld, Groenewoud en Lindveld
Te persoonlijk getinte presentatie doet afbreuk aan objectiviteit

Nauwelijks actueel hard nieuws in programma

12-04-2014 COLUMN Door: Paul Kraaijer


Paramaribo - 'Mmanten taki', het live ochtend 'actualiteiten'-programma van de Surinaamse staatszender STVS (Surinaamse Televisie Stichting) dat tussen acht uur en ongeveer kwart voor negen vijf ochtenden in de week wordt uitgezonden en gelijktijdig te beluisteren is op collega staatszender SRS (Stichting Radio omroep Suriname), is qua presentatie en inhoud een waar amateuristisch tranendal. Het goed bedoelde programma komt journalistiek en technisch maar niet van de grond, ondanks een evaluatieperiode van zes maanden van medio 2012 tot begin 3 april 2013 met een herstart en drie presentatoren en een nieuw niet aantrekkelijk decor. Het blijft aanmodderen en volhouden.

Alles kan in Mmantan Taki, maar geen kwalitatief journalistiek verzorgde nieuwsitems
Het is anno april 2014 nog steeds niet ongewoon dat tijdens de live uitzending plotseling een medewerk(st)er in beeld verschijnt om een glaasje water voor een gast te brengen of dat een microfoon plotseling niet blijkt te werken.

Laten we het dan maar niet hebben over de vele persoonlijk getinte opmerkingen van de presentatoren ver een gast of een muziekclip en over het in een uitzending uitgebreid feliciteren van een jarige visagiste die dan ook nog eens zichtbaar tegen haar zin voor de camera wordt gesleept om een treurig 'Happy Birthday To You' aan te moeten horen 'gezongen' door presentator Lloyd Groenewoud.
Alles kan in Mmanten Taki, maar kwalitatief journalistiek goed verzorgde nieuwsitems uitzenden, dan kan en lukt kennelijk maar niet. Belangrijker is het om te slijmen en om duidelijk te tonen dat je als presentator in dienst bent van een staatszender. 'Ik hoop dat u vandaag weer uw bijdrage levert aan de opbouw van ons switi Sranen' of woorden van gelijke strekking in de richting van de kijkers en luisteraars rollen bij iedere presentatie uit de mond van Groenewoud. Die overigens ook niet spreekt over 'president Bouterse' of 'president Desi Bouterse', maar over 'de president van de republiek Suriname Desiré Delano Bouterse'.

Nauwelijks hard actueel nieuws
De actualiteit wordt vaak uit het oog verloren. Tijdens inleidende woorden van de presentator, waarbij het woordje 'dus' welhaast op irritante wijze in iedere zin te horen is, wordt nu en dan een actualiteit aangestipt, niets meer en niets minder dan dat. De redactie lijkt meer waarde te hechten aan het uitnodigen van Jan en Alleman die maar wat graag een activiteit of een stichting of vereniging wil promoten. Enkele personen lijken zelfs vaste gasten van het programma te zijn geworden. Tot vervelends toe duiken dezelfde hoofden op voor de camera. Diverse gasten keren keer op keer terug onder verschillende petten. Is Suriname echt zo klein? Enkele genodigden blijken zelfs goede bekenden van een presentator te zijn en dat wordt ook nog eens niet onder stoelen of banken gestoken. Namen hoeven niet vermeld te worden, iedereen kent ze.
Het maken van slijmerige complimenten door een presentator in de richting van een gast gebeurt ongegeneerd. Tijdens een interview van een gast constant als presentator klanken als 'hmmm', 'ohhhh', 'mmmm', 'mooi' of 'ok' te uiten, terwijl de gast zijn of haar verhaal doet of antwoord geeft op een vraag, is op z'n zachtst gezegd onbehoorlijk te noemen. Amateurisme van de redactie op en top.

Gevijnsde vriendelijkheid en geen 'eerste nieuws' van de dag
Even werd Suriname blij gemaakt toen op 22 september 2012 een bericht verscheen dat Mmanten Taki naar alle waarschijnlijk niet meer zou verschijnen. Na een korte onderbreking vanwege de Olympische Spelen liet de regisseur van het programma, Borger Breeveld, weten zich af te vragen of er nog wel animo zou zijn bij de programmamakers om Mmanten Taki weer te hervatten. De man was kritisch over het programma en stelde dat voor een dergelijke live uitgezonden programma volop inzet en faciliteiten nodig zijn. 'Als ambtenaar kun je niet aan zo'n programma werken. Je moet de juiste mensen hebben, de logistiek moet er zijn en ook instelling', zei hij. Breeveld had overigens geen hoorbare kritiek op de toenmalige presentatoren Lloyd Groenewoud en Carlos Lindveld.

Uiteindelijk verdween het programma werkelijk een paar maanden letterlijk en figuurlijk uit beeld om op 3 april 2013 weer in beeld te komen. Aan het presentatieteam bleek zanger/componist Winston Echteld te zijn toegevoegd, die adieu had gezegd tegen Apintie TV en Radio. Die man moet gewoon blijven zingen en teksten voor liedjes blijven schrijven. Als presentator totaal niet geschikt. De gevijnsde vriendelijkheid straalt van hem af en interview technieken heeft hij niet onder de knie. Het decor was vernieuwd en 'weerspiegelt het ochtendgloren voor een frisse stat van de dag', schreef een webredacteur van Starnieuws die kennelijk weinig kenns van zaken heeft als het gaat om decors en actualiteitenprogramma's. Eindredacter Roy Young a Fat verklaarde dat Mmanten Taki 'de gemeenschap met het eerste nieuws moet confronteren'. Mmanten Taki in de oude vorm was een 'experiment', waarmee hij kennelijk de kritieken erop wilde wegwuiven...... In de praktijk van vandaag de dag blijkt echter dat Young a Fat zijn woorden niet is nagekomen. Zelden wordt de gemeenschap 's morgens om acht uur met het eerste nieuws geconfronteerd.

Nieuw in het programma was in eerste instantie het tot treurens toe uitzenden van filmpjes van diverse ministeries en van het Kabinet van de President. Voorlichtingsfilmpjes. Iedereen met een dosis gezond verstand kon meteen aanvoelen, dat het uitzenden van dergelijke filmpjes kijkers kon gaan kosten. Borger Breeveld was een van die mensen met een dosis gezond verstand. Hij vond het uitzenden van die filmpjes tussen twee interviews met gasten geen goed idee. 'Muziekclips zorgden voor rust en ook om de Surinaamse muziek te stimuleren.'
Maar, ook clips werken niet motiverend om te blijven kijken. Vooral niet de muziekclips die worden uitgezonden..... Heeft de (eind-)redactie ooit soortgelijke buitenlandse actualiteitenprogramma's bekeken? Waarschijnlijk niet, want dan zou Young a Fat gezien hebben, dat daarin alleen aandacht is voor de actualiteit. In zo'n programma is dan ook geen plaats voor muziekvideo's en andere filmpjes tussen de actualiteiten.

De echte actualiteit lijkt veelal te worden gemeden
En er zijn in Suriname iedere dag genoeg actualiteiten die in een programma als Mmantan Taki aandacht zouden verdienen, maar dat niet krijgen. Nu worden in iedere uitzending hooguit drie gasten geinterviewd, waarvan hooguit een direct te maken heeft met een actualiteit. Veel interessante politieke actualiteiten lijken bewust te worden vermeden door de redactie.....het programma wordt immers uitgezonden door twee staatszenders. Een actualiteit over de eigen werkgever wordt ook gemeden. Afgelopen week werd bekend dat er onvrede heert onder STVS-personeel. Gedemotiveerd. Binnen een dag leek de kou echter weer uit de lucht....

Neen, de redactie vindt het zoveelste seminar of de zoveelse workshop van een of andere onbeduidende organisatie, persoon of stichting nog steeds belangrijker dan een echte journalistieke nieuwsactualiteit waar het merendeel van de kijkers en luisteraars toch op zit te wachten.

Laten we hopen dat Mmanten Taki binnenkort weer een half jaar van de beeldbuis en radio verdwijnt en dat in de periode onder andere echte professionals worden aangetrokken om dagelijks inhoud en vorm te geven aan het programma.

* In 2009 trainde RNTC (een trainingsinstituut van de Wereldomroep in Nederland) 20 medewerkers van STVS. Door de veranderde technologie zijn er nieuwe mogelijkheden om de kwaliteit van programma's te verhogen. Door die goed te benutten wil STVS de kwaliteit van televisie in Suriname verbeteren. We zijn vijf jaar verder en de kwaliteit is nog steeds niet om over naar huis te schrijven:

(Bron foto top: Actualiteiten STVS/Facebook)

Noot:
Het is woensdag 16 april, de dag na de persconferentie van president Desi Bouterse naar aanleiding van het uit de coalitie zetten een dag eerder door de voorzitter van het coalitieberaad, Bouterse, van de Pertjajah Luhur van Paul Somohardjo. Dit is/was de afgelopen twee dagen het nieuws van de dag. Uit alle hoeken werd gereageerd, zowel vanuit oppositiepartijen als uit de hoek van politiek-watchers als bestuurskundige August Boldewijn. Maar, waar begint Mmantan Taki vanochtend uitgebreid mee: de Dag van de Stem, met stompzinnig commentaar van Winston Echteld en filmpjes uit onder andere Afrika, zonder ondertiteling voor de kijkers en luisteraars die het Engels niet machtig zijn. Geen woord over het harde actuele nieuws........ Mmanten Taki en Young A Fat zijn door de mand gevallen. Het is absoluut geen actualiteitenprogramma dat als eerste het nieuws wil brengen....