zondag 17 februari 2019

Vereniging van Cambiohouders: 'Vlucht van dollarkoers op valutamarkt is een paniekreactie'

'Op eenieder wordt een beroep gedaan om niet mee te gaan met speculatie'


De situatie op de valutamarkt, waarbij de dollarkoers een vlucht heeft genomen, is volgens de Vereniging van Cambiohouders een paniekreactie. De organisatie zegt zondag 17 februari 2019, in een verklaring, ondertekend door voorzitter Remy Bhailal, dat het hoofd koel gehouden moet worden. 

Na het ontslag van Glenn Gersie als governor van de Centrale Bank van Suriname, dinsdagavond, wordt de Amerikaanse dollar voor Srd 8 opgekocht, daarvoor was het nog Srd 7,85. Benadrukt wordt dat iedere burger gebaat is bij koersstabiliteit. Hetzelfde geldt voor de cambio's.

'Bij een situatie van stelselmatige grote schommelingen en onzekerheid, ondervindt ook het geldwisselbedrijf ernstig nadeel. Als vereniging doen wij daarom altijd het beroep aan alle cambio's om niet mee te gaan met handelingen die het karakter dragen van speculatie en koersopdrijving. Onze bedrijfsvoering moet gericht zijn om een betrouwbare en snelle service te bieden aan zowel het publiek als bedrijfsleven, en altijd te handelen conform de richtlijnen van de Centrale Bank', stelt het bestuur van de vereniging.

'Wij dienen ons te onderwerpen aan het toezicht van de Centrale Bank en hebben in de afgelopen jaren veel geïnvesteerd om ook CFATF compliant (Caribbean Financial Action Task Force), dus te voldoen aan anti-witwassen en tegen terrorisme financiering, te zijn. 

'De thans heersende situatie op de valutamarkt lijkt sterk door paniek te worden aangedreven met als gevolg een instabiele wisselkoers. Het feit dat we tevens in overleg zijn met de autoriteiten om onze samenwerking met het bankwezen te versoepelen, versterkt de wil welke aanwezig is bij alle verantwoordelijke stakeholders om het geld- en betalingsverkeer voor Suriname ten alle tijden in goede en veilige banen te leiden.'

'Op eenieder wordt het beroep gedaan om niet mee te gaan met speculatie en zich door paniek te doen bevangen daar deze factoren ons als volk tot de grote en enige verliezer zullen maken. Het moeizaam opgebouwd vertrouwen in onze Srd dient door ons allen, regering, volk en bedrijfsleven te worden gekoesterd en verdedigd ten koste van elke prijs', stelt Bhailal.

PRO installeert haar eerste onderafdeling in district Paramaribo, te Latour

Partij zet zich in voor mensen in Latour, Livorno, Ramgoelam die hard geraakt zijn door verwaarlozing en verloedering

(Bron foto's: PRO)

De Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) heeft haar eerste onderafdeling in district Paramaribo, te Latour, geïnstalleerd. De partij zegt een bewuste keuze te volgen om een stem en ondersteuning te geven aan de kiezers die zijn achtergelaten door de bestaande partijen en vergeten door de zittende machthebbers. Dit bericht Starnieuws zondagmiddag 17 februari 2019.

Het onderafdelingsbestuur van Latour wordt voorgezeten door Patricia Pinas. Mariella Wallerlei is de penningmeester, Simon Prins de secretaris en Jeane Abisoina en Angracia Linkers zijn lid.

'Het gaat hierbij om trouwe en loyale kiezers, die vol geloof in een beter Suriname, net als de districtsbewoners, hard geraakt zijn door de economische situatie. Ze hebben de PRO, maar vooral de beleidsvoorstellen en principes van recht en gelijke kansen, welkom geheten', stelt Joan Nibte, politiek leidster.

De PRO zegt zich onvermoeibaar in te zullen zetten voor de mensen van Latour, Livorno, Ramgoelam en deze omgeving die hard geraakt is door verwaarlozing en verloedering.

De mensen putten ook kracht uit de kansen die onderwijs en economische vooruitgang onder een beleid door de PRO met zich mee zullen brengen voor de omgeving en de jeugd, meent Nibte.

'Gezinnen in de wijk Wit Boitie ontberen de toegang tot veilig en schoon drinkwater. Sommigen zijn genoodzaakt water uit het kanaal te gebruiken voor hun huishouding. Het is een kinderrijk gebied en deze zaken vragen dringend om verbetering. De PRO zal zich conform haar statutaire doelstellingen inzetten voor rechtsbeleving door iedere Surinamer. Want recht op schoon en veilig drinkwater, grond en huisvesting behoren iedere Surinamer toe.'

Nicaraguaanse president Ortega tracht relatie met bedrijfsleven te herstellen

'Belangrijke inspanning om een ​​deur te openen die al lang gesloten is'


De Nicaraguaanse regering zegt, dat het onderhandelingen met de privésector in het land op gang heeft gebracht in wat waarnemers zien als een poging om de relatie tussen de onder vuur liggende president Daniel Ortega en zakenwereld te herstellen en een politieke crisis te verlichten die het land sinds afgelopen lente heeft overspoeld.

De dialoog tussen de regering en zakenwereld 'heeft de noodzaak bevestigd van een akkoord om de onderhandelingen te beginnen door middel van een inclusieve, serieuze en openhartige bijeenkomst', zei de regering zaterdagavond 16 februari 2019 in een verklaring:
https://www.el19digital.com/articulos/ver/titulo:87463-nota-de-prensa-del-gobierno-de-reconciliacion-y-unidad-nacional

Nota de prensa del Gobierno de Reconciliación y Unidad Nacional

Nota de prensa del Gobierno de Reconciliación y Unidad Nacional
Gobierno de Nicaragua se reunió con un grupo de empresarios representativos del Sector Privado Nicaragüense. Foto: Archivo
El día de hoy 16 de febrero de 2019, el Gobierno de Nicaragua se reunió con un grupo de empresarios representativos del Sector Privado Nicaragüense para abordar temas importantes para el Bien Común del País.

En el abierto intercambio, se ha confirmado la necesidad de un entendimiento para empezar una negociación, a través de un encuentro incluyente, serio y franco.

En la reunión estuvieron presentes como invitados de las dos partes el Excmo. Señor Cardenal Leopoldo José Brenes Solórzano, Arzobispo de Managua, y el Excmo. Mons. Waldemar Stanisław Sommertag, Nuncio Apostólico de su Santidad en Nicaragua.

Gobierno de Reconciliación 
Y Unidad Nacional.

Managua, 16 de Febrero, 2019

José Adán Aguerri, de president van de Hoge Raad voor Particuliere Ondernemingen, vertelde de lokale media, dat de bijeenkomst een 'belangrijke inspanning is om een ​​deur te openen die al lang gesloten is.'

Volgende week zal Nicaragua's nationale vergadering, die wordt gedomineerd door parlementsleden die loyaal zijn aan de overheid, naar verwachting belastinghervormingen bespreken die de belastingen op bedrijven verhogen en een aantal uitzonderingen opheffen.

Protesten braken voor het eerst uit in april, toen de linkse regering van Ortega de bijstandsuitkeringen verlaagde, maar geëscaleerd werd in bredere oppositie tegen Ortega, die sinds 2007 in functie is.

Meer dan 320 mensen zijn gedood en meer dan 600 gedetineerd sinds protesten begonnen, volgens cijfers van mensenrechtengroepen.

De rooms-katholieke kardinaal Leopoldo Brenes en aartsbisschop Waldemar Stanislaw nemen ook deel aan de besprekingen. De katholieke kerk van Nicaragua organiseerde eerdere gesprekken tussen Ortega en de oppositie.

Kevin Sullivan, de Amerikaanse ambassadeur in Nicaragua, prijst de bijeenkomst. 'De Amerikaanse regering verwelkomt deze inspanning om de onderhandelingen tussen de Nicaraguaanse overheid en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld te hervatten', schreef hij zaterdagavond op Twitter. 'De onderhandelingen zullen te goeder trouw inspanningen vereisen om echte oplossingen in real time voor het Nicaraguaanse volk te bereiken.'


Organisaties zoals de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten, Amnesty International en een groep van deskundige onderzoekers van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) hebben de regering beschuldigd van geweld tegen demonstranten.

De regering heeft echter gezegd, dat zij het slachtoffer is van een poging tot staatsgreep die door de Verenigde Staten en Europa wordt gefinancierd. In de afgelopen week zei Ortega in vergaderingen met de OAS, dat hij bereid was om staatsinstellingen te hervormen voorafgaand aan de presidentsverkiezingen in 2021, volgens een verklaring van de OAS.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/el19digital.com)

Europees Parlement waarschuwt regering van Daniel Ortega, Nicaragua

(Bron foto: Confidencial)
Ortega moet politieke gevangenen vrijlaten, repressie stoppen en terugkeer  mensenrechten- organisaties toestaan


Het Europees Parlement heeft de afgelopen week zijn toon naar de regering van Daniel Ortega opgevoerd. Het waarschuwt, dat er snel maatregelen en sancties zullen komen als Ortega de politieke gevangenen niet vrijlaat, de repressie stopt en de terugkeer van mensenrechtenorganisaties toestaat. Dat waren de drie verzoeken van een delegatie van leden van het Europees Parlement (EP-leden), die eind januari in Nicaragua waren. 

De president van het Parlement, Antonio Tajani, stuurde donderdag 14 februari 2019 een brief naar president Ortega, waarin hij stelt: 'Het Europees Parlement zal een openbare aanklacht indienen en de Europese Unie verzoeken in overeenstemming te handelen met de ernst van de situatie momenteel in Nicaragua. Verwacht snel actie als het regime geen concrete voorbeelden geeft dat het de drie verzoeken die zijn ingediend respecteert.' 

Tajani zegt tegen Ortega: 'Tot nu toe heeft uw regering geen stappen ondernomen die de intentie tonen om aan deze verzoeken te voldoen. Het nieuws, dat we met ontzetting hebben ontvangen, wijst nogal in de tegenovergestelde richting. Dit draagt ​​bij aan de frustratie die we ervaren als we leren dat de mensen, die we als veilig beschouwen bij het ontmoeten van de Europese afgevaardigden, nu onder druk staan ​​en lastig gevallen worden.'De president van het Parlement klaagt, dat het regime van Ortega heeft gesuggereerd dat de delegatie van EP-leden deel uitmaakte van een 'complot' om een ​​coup in Nicaragua uit te lokken. Tajani beschrijft deze beschuldigingen als 'onaanvaardbaar'. 'Maar, wat meer voor de hand liggend is, is de luiheid van zijn regering op te merken als het gaat om het nemen van de beslissingen die ons in staat stellen om een ​​uitweg uit de huidige crisis te zien', voegt de brief eraan toe.

Op Twitter bracht het Spaanse Europarlementariër Ramón Jáuregui Atondo, die de missie van elf Europese parlementsleden in het land leidde, het nieuws naar voren, dat het Europees Parlement in maart een 'zeer harde' resolutie tegen de regering van Ortega zal goedkeuren en om 'strenge sancties' zal verzoeken tegen het regime.


De Portugese Europarlementariër Ana María Gomes sprak onlangs met het programma Esta Noche, via Skype, en zegt dat ze voorstander is van sancties die het land niet raken, maar die rechtstreeks zijn gericht tot 'de belangrijkste verantwoordelijken van de regering, de belangrijkste folteraars in gevangenissen en de verantwoordelijken binnen de politie.'

Gomes verwees naar het bevriezen van activa die zijn geïnvesteerd in de landen van de Europese Unie, evenals naar het verbod om naar Europa te reizen. 'Het zijn dit soort sancties die zijn gericht aan de individuen die het meest verantwoordelijk zijn voor wat er gebeurt, en voor de schendingen van de mensenrechten in Nicaragua', zei ze. "Dit is een vraag die op tafel ligt, als er geen echte dialoog is. Er zijn velen in de Europese Unie die denken aan gerichte sancties, niet sancties die meer impact hebben op de moeilijke omstandigheden die de mensen in Nicaragua ervaren', zei de Europarlementariër.

Tajani in zijn brief herinnert Ortega aan de agressie tegen ten minste acht politieke gevangenen.

'We hebben gehoord van het nieuws dat verschillende politieke gevangenen - die de Europese delegatie bezocht in La Esperanza - zijn lastiggevallen, onder wie Ireland Jerez, Brenda Muñoz en Jeysi Lagos - van wie de verblijfplaats is onbekend - waaronder Reyna Valera, Claudia Campos, María Mercedes Chavarría en Tania en Olesia Muñoz. We weten ook dat journalisten Miguel Mora en Lucía Pineda, die de delegatie bezocht in de gevangenis van El Chipote, zijn overgebracht naar andere gevangenissen, in veel slechtere omstandigheden. Aan de andere kant hebben we vernomen dat de intimidatie die is gehandhaafd tegen mensenrechtenorganisaties en sociale activisten verhard is', voegt Tajani toe. De Europarlementariër veroordeelt deze situatie als 'onaanvaardbaar', aangezien 'die blijk geeft van een gebrek aan respect voor het woord dat door de regering is gegeven'.

(Suriname Mirror/Havana Times/Confidencial/Twitter)

Costa Rica ontvangt ruim $ 40 miljoen van VS voor bestrijding drugshandel en georganiseerde misdaad

Veiligheid van burgers en bestrijding georganiseerde misdaad prioriteiten regering Costa Rica


Van de Verenigde Staten wordt verwacht, dat ze meer dan $ 40 miljoen naar Costa Rica stuurt om het land te helpen bij de bestrijding van drugshandel en georganiseerde misdaad, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De financiering, die deel uitmaakt van een begroting ondertekend door de Amerikaanse president Donald Trump, bedraagt ​​volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken 33 procent meer dan vorig jaar. Het nieuws werd vrijdag 16 februari 2019 aangekondigd in onderstaand persbericht.

'Het zijn onze politieagenten die met hun werk dag in dag uit hun inzet voor de veiligheid van het land en de regio demonstreren', aldus de Costa Ricaanse ambassadeur in de Verenigde Staten, Fernando Llorca Castro, in een verklaring.


In het persbericht bedankt de Costa Ricaanse regering de Verenigde Staten voor het voortgezette partnerschap: Trump verklaarde vrijdag een nationale noodsituatie in de Verenigde Staten om wat hij noemt 'een invasie van drugs en criminelen die ons land binnenkomen' via de grens met Mexico. Illegale grensoversteken naar de Verenigde Staten nemen echter al af, volgens The New York Times.

De Costa Ricaanse president Carlos Alvarado reisde naar de Verenigde Staten tijdens zijn eerste buitenlandse reis, na zijn inhuldiging in mei 2018. Zijn ontmoetingen met Amerikaanse functionarissen brachten 'prioritaire zaken voor onze regering' aan het licht, waaronder de veiligheid van burgers en de bestrijding van de georganiseerde misdaad.

Het ministerie van Openbare Veiligheid van Costa Rica kondigde vorige week een partnerschap aan met Colombia, waarin functionarissen uit het Zuid-Amerikaanse land zullen helpen de preventieve veiligheidsmaatregelen te versterken. 'Het bundelen van inspanningen is essentieel om het land te beschermen in de strijd tegen veel voorkomende criminaliteit en georganiseerde misdaad', zei Luis Carlos Castillo Fernandez, de viceminister van Openbare Veiligheid.

https://www.rree.go.cr/?sec=servicios&cat=prensa&cont=593&id=4475

Relaciones Bilaterales

FEBRERO 15, 2019 02:31 PM

Costa Rica recibe cooperación de los Estados Unidos de América


  • Aumento un 33% sobre el monto aprobado el año pasado.
San José, 15 de febrero de 2019. Costa Rica recibirá cooperación por parte de los Estados Unidos de América, por un monto de 40.7 millones de dólares, tras la aprobación del presupuesto por parte del Congreso de ese país, ayer.

El Presidente Donald Trump firmó el presupuesto, que incluye fondos para Operaciones Internacionales del Departamento de Estado y que contiene un paquete de 40.725 millones de dólares en materia de cooperación en seguridad para Costa Rica.

Esto implica un aumento de un 33% sobre el monto aprobado el año pasado. Este incremento, se ha venido trabajando por parte de la Embajada de Costa Rica en Washington DC y ha sido posible gracias al excelente desempeño que ha tenido Costa Rica, el Ministerio de Seguridad Pública y la policía costarricense en sus labores de lucha contra el narcotráfico y el crimen organizado.

Para este logro ha sido clave la labor de la Embajada de Costa Rica en Estados Unidos en su constante comunicación y cabildeo con miembros del Congreso, informando sobre las incautaciones, utilidad del equipo y el entrenamiento que marca un avance del país en materia de seguridad.
Sin embargo, “Son nuestros policías quienes con su trabajo demuestran día a día su compromiso con la seguridad del país y de la región”, dijo el Embajador de Costa Rica ante los Estados Unidos de América, Fernando Llorca Castro.  

El Gobierno de Costa Rica agradece al Gobierno de los Estados Unidos la confianza que este paquete de cooperación demuestra hacia Costa Rica, que además es un testimonio de los lazos cada vez más fuertes entre ambos países, así como a la Embajadora de EEUU en Costa Rica, señora Sharon Day y al equipo de su embajada, por el liderazgo, compromiso con Costa Rica y las prioridades bilaterales en materia de seguridad, que son esenciales para la ejecución exitosa de los proyectos que se lleven a cabo con esta cooperación.

Comunicación Institucional

(382 CR EEUU cooperación)

Viernes 15 de febrero de 2019.

(Suriname Mirror/The Tico Times/Twitter)

Jornal Nacional in Brazilië heeft voor het eerst een zwarte presentatrice/weervrouw

40-Jarige Maju Coutinho maakt haar debuut als gezicht van het Jornal NacionalHet belangrijkste nieuwsprogramma van de Braziliaanse televisie heeft voor het eerst een zwarte vrouw als presentator. De 40-jarige Maju Coutinho maakte zaterdagavond 16 februari 2019 haar debuut als gezicht van het Jornal Nacional, waarnaar dagelijks tientallen miljoenen mensen kijken. 

Ze werkte al als weervrouw voor het programma. In Brazilië is ongeveer de helft van de bevolking gekleurd. Coutinho's presentatiedebuut werd kort voor de uitzending van gisteren bekendgemaakt via Twitter.


De meeste mensen zijn blij met de aanstelling van Coutinho en vonden het hoog tijd.

'De beste dag van de afgelopen veertig jaar van het journaal', zegt iemand. Een ander twittert: 'Bedenk je wat dit betekent voor alle zwarte meisjes die naar de tv kijken? Hoe trots ben ik op je Maju!'

In Brazilië wonen ruim 200 miljoen mensen. Daarvan is ongeveer de helft wit, de andere helft heeft een andere huidskleur.

In een reactie zegt Coutinho, dat ze niet zoveel reacties had verwacht en dat ze niet had voorzien dat ze zelf nieuws zou worden. 'Ik ben natuurlijk erg blij, maar ik wil dat het natuurlijk is.' Ze hoopt dat de aandacht rond haar persoon snel overwaait. 'Ik ben er om te communiceren en het nieuws door te geven.'Russische Gazprombank bevriest rekeningen Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA

Gazprombank stopt transacties met PdVSA uit vrees voor Amerikaanse sancties


De Russische geldschieter Gazprombank heeft besloten de rekeningen van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) te bevriezen en transacties met het bedrijf stop te zetten om het risico te verminderen dat de bank onder Amerikaanse sancties valt, aldus een Gazprombank-bron vandaag, zondag 17 februari 2019, tegenover persbureau Reuters.

Terwijl veel buitenlandse bedrijven hun contacten met PDVSA hebben gereduceerd sinds de sancties werden opgelegd, is het feit dat een kredietverstrekker nauw in lijn met de Russische staat het voorbeeld volgt significant, omdat het Kremlin een van de trouwste supporters van de Venezolaanse president Nicolas Maduro is geweest.

'De accounts van PdVSA zijn momenteel bevroren, en zoals u zult begrijpen, kunnen transacties niet worden uitgevoerd', zegt de bron.

Reuters meldde deze maand, dat PdVSA klanten vertelde over haar joint ventures om olie-verkoopopbrengsten te storten in haar Gazprombank-accounts, volgens bronnen en een intern document, in een poging om nieuweVS-sancties tegen PdVSA te ontlopen. Washington zegt dat de sancties, opgelegd op 28 januari, gericht zijn op het blokkeren van de toegang van Maduro tot de olie-inkomsten van het land, nadat oppositieleider Juan Guaido zichzelf tot interim-president had uitgeroepen en brede steun van het Westen ontving.

Gazprombank is Ruslands derde grootste geldschieter door activa en omvat onder zijn aandeelhouders Russisch staatsgasbedrijf Gazprom.

De bank heeft al meerdere jaren PdVSA-rekeningen. In 2013 zei PdVSA, dat het een deal met Gazprombank sloot voor een financiering van $ 1 miljard voor het Petrozamora-bedrijf. De bron zegt, dat de rekeningen van Petrozamora ook bevroren zijn.

Russische functionarissen hebben gezegd dat ze zich achter Maduro scharen en hebben oppositie-acties veroordeeld als een door de VS geïnspireerde list om de macht in Caracas toe te eigenen. Maar, Russische bedrijven bevinden zich in een dilemma, gevangen tussen de wens om de lijn van het Kremlin te onderschrijven en Maduro terug te betalen, en de angst dat ze zich daardoor zouden kunnen blootstellen aan secundaire Amerikaanse sancties die hun bedrijven zouden schaden.

(Suriname Mirror/Reuters/El Universal/Venezuela al Dia)

SWM sluit drinkwatervoorziening delen van Bennie's Park, Munder en Maretraite af

Auto op Ringweg belandt in trens en beschadigt hoofdbuis van de SWM


Delen van Bennie's Park, Munder en Maretraite zijn verstoken van water. De drinkwatervoorziening is afgesloten, nadat een voertuig vanochtend, zondag 17 februari 2019, een hoofdbuis van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) heeft beschadigd, aldus Starnieuws.

De auto reed  over de Ringweg richting Bennie's Park en kwam op gegeven moment in de trens terecht waar de hoofdbuis van de SWM loopt. De buis werd hierdoor beschadigd en de SWM zag zich genoodzaakt de watervoorziening af te sluiten een en ander te repareren.

SWM-directeur Marlon Oosterling zegt, dat er continu gewerkt wordt om het probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Na het herstel van de buis zal er eerst diverse malen gespoeld moeten worden om het water weer zuiver te krijgen. Oosterling legt uit, dat het een heel proces is om het water weer zuiver te maken. Hij denkt dat het over een paar uur zover zal zijn.

Pertjajah Luhur kandideert vrouwen op de drie plekken voor de Assemblee in Marowijne

'Het is niet eerder voorgekomen, dat een partij in één district alleen vrouwen kandidaat stelt'


De Pertjajah Luhur (PL) stelt op alle drie plekken voor De Nationale Assemblee in het district Marowijne vrouwen kandidaat. Hieruit blijkt volgens partijvoorzitter Paul Somohardjo dat gendergelijkheid een zeer belangrijk aandachtspunt is binnen de partij. 'Dat is uniek. Het is nog niet eerder voorgekomen dat een partij in één district alleen maar vrouwen kandidaat heeft gesteld', zegt de politicus vandaag, zondag 17 februari 2019, op Starnieuws.

Somohardjo maakte de kandidaatstelling van vrouwen in Marowijne bekend tijdens een ontmoeting met structuren van Wanica ter voorbereiding van de partijmanifestatie op 9 maart. Met deze activiteit wil de PL aantonen, dat ze één van de grootste partijen van het land is.

Somohardjo merkt op, dat de NDP tijdens de verkiezingen in 2015 drie zetels in Wanica heeft gehaald, maar dat die partij aan het droppen is, is volgens hem overduidelijk. 'Wat de NDP bij de komende verkiezingen aan zetels teruggeeft, willen wij dan ontvangen', zegt Somohardjo. De voorbereidingen zijn intussen in volle gang. Op alle kernen is een beroep gedaan om zich maximaal in te zetten.

'Alles is op schema. De kernen zullen minimaal 100 bussen inzetten, maar naar verwachting zullen meer dan 5.000 mensen de activiteiten bezoeken. We zijn geen kleine partij. In Wanica hebben we altijd minimaal één zetel gehaald en dat is goed voor meer dan 7.000 stemmen. In 2010 had de partij op een paar stemmen na twee zetels',, stelt Somohardjo.

Behalve de massameeting zal er ook een braderie zijn in verband met de Internationale Dag van de Vrouw. De PL zal deze keer niet de reguliere cadeautjes verstrekken, maar wil iets extra’s doen voor de vrouwen. De partij gaat binnenkort met groothandelsbedrijven na, welke goede producten bij hen kunnen worden betrokken, om die tegen 50% korting aan bezoekers van de braderie weer te verkopen. Somohardjo noemt als voorbeeld huishoudelijke apparatuur, zoals mixers, die tegen de helft van de prijs zullen worden aangeboden.

'Wij als PL willen de vrouwen op die dag extra vertroetelen en dat is niet voor het eerst, want de PL denkt altijd aan de vrouwen', zegt Somohardjo.

Braziliaans mijnbouwbedrijf Vale SA evacueert uit voorzorg zo'n 200 mensen bij dam Mar Azul-mijn

Eind januari bezweek een dam bij het stadje Brumadinho in deelstaat Minas GeraisHet Braziliaanse mijnbouwbedrijf Vale SA heeft uit voorzorg ongeveer tweehonderd mensen geëvacueerd bij een dam in deelstaat Minas Gerais. In een verklaring laat het bedrijf weten, dat de mensen zaterdagnacht (16/17 februari 2019) naar een buurtcentrum zijn gebracht en ondergebracht zullen worden in hotels.Het gaat om een dam bij de Mar Azul-mijn op zo’n 25 kilometer afstand van Belo Horizonte, de hoofdstad van Minas Gerais.

Het geplaagde mijnbedrijf evacueerde eerder deze maand ook al vijfhonderd mensen nabij de Gongo Soco-mijn, nadat eind januari een dam bezweek bij het stadje Brumadinho in Minas Gerais.

De ingestorte dam bevond zich bij een ijzerertsmijn en bezweek op 25 januari, met meer dan 160 doden tot gevolg. Het daadwerkelijke dodental ligt vermoedelijk veel hoger. Reddingswerkers stelden deze week dat nog zo’n 200 mensen worden vermist.


http://www.vale.com/EN/aboutvale/news/Pages/Vale-Evacuation-in-Nova-Lima-Minas-Gerais.aspx

2/16/2019

Vale: Evacuation in Nova Lima, Minas Gerais


Vale announces that the Emergency Action Plan for Mining Dams (PAEBM) for the B3/B4 dam at the Mar Azul mine, in Nova Lima, Minas Gerais, was escalated to Level 2 this Saturday evening (February 16). The company made this decision after reviewing data from analysis reports from specialized advisory firms. It is worth emphasizing that the structure is inactive and this is a preventive measure.

For safety reasons, Vale is removing about 200 people from an area comprising 49 buildings (homes and commercial buildings) in the region of Macacos, located 25 km from Belo Horizonte. The company is conducting the work with support of Civil Defense and other relevant authorities.

The evacuees are being assisted and registered at the community center, where they will receive additional information. Subsequently, Vale will accommodate them in hotels in the region.
Vale will provide all support and assistance until the situation stabilizes.


(Suriname Mirror/Agora Noticias Brasil/R7/YouTube/De Telegraaf/Twitter)

Bee (ABOP): 'Ontslag Gersie om de weg vrij te maken voor monetaire financiering op grote schaal'

'De verkiezingen staan voor de deur, dus hun enige optie is monetaire financiering via CBvS'


De Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) werkt aan een fundamentele oplossing voor het occupatievraagstuk te Leiding 20 (Blok 3). Dit zei ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk op een drukbezochte vergadering van de partij, gisteravond te Sunny Point, aldus vandaag, zondag 17 februari 2019, de Ware Tijd. 

Tijdens de vergadering werden kernen van de ressorten Lelydorp, Houttuin en Koewarasan geïnstalleerd die het veldwerk moeten trekken. Brunswijk hield de aanwezigen voor dat er alles aan gedaan moet worden om tijdens de komende verkiezingen een eclatante overwinning te behalen om op die manier de huidige regeerders naar huis te sturen. 'We gaan ze wegstemmen want ze vernietigen dit land', sprak de ABOP-voorzitter.

Congresvoorzitter en Assembleelid Marinus Bee riep de aanwezigen op om een keuze te maken voor een welvarende toekomst bij de komende stembusgang, door op ABOP te stemmen. Hij hekelde het ontslag van governor Glenn Gersie van de Centrale Bank van Suriname (CbvS). Hij vermoedt, dat dit is gedaan om de weg vrij te maken voor monetaire financiering op grote schaal.

Bee gaf aan, dat de overheid niet meer voor leningen kan aankloppen bij financiële instellingen in binnen- en buitenland. Bee: 'De verkiezingen staan voor de deur, dus hun enige optie is monetaire financiering via de Centrale Bank, een levensgevaarlijke zaak. Want daarmee wordt de inflatie aangewakkerd, zal de koers op hol slaan en de prijzen in de winkels gaan dan de lucht in.'

'De regering valt terug op haar oerreflex: schieten op de boodschapper'

'De regering-Bouterse dist een chaotisch ontslagverhaal op'

'Het is kennelijk weer tijd voor politiek plooibare deskundigen aan het roer van de Centrale Bank'


De regering Bouterse heeft met haar factfree beschuldiging, dat de kritische economen Jim Bousaid en Winston Ramautarsing deel uitmaken van 'een plan' om de regering 'schade te berokkenen', bewezen, dat zij de narratieve controle inzake het omstreden ontslag van CBvS governor Glenn Gersie, kwijt is. Door te beweren, dat de breed levende kritiek op het non-transparante, belogen ontslag van de governor de koers omhoog dreigt te stuwen, bevestigt de regering haar onvermogen die kritiek te weerspreken. 

Bij gebrek aan consistentie, competentie en geloofwaardigheid, valt de regering terug op haar oerreflex: schieten op de boodschapper. De man, niet de bal spelen. De kleinzieligheid van de onkunde. 

De regering-Bouterse dist een chaotisch ontslagverhaal op. Het is een samenraapsel van onwaarheden, leugens, verzwijgingen, insinuaties, valse beloften, economische mystificaties en lasterlijke intimidatie. De regering onderschat de Surinamers als zij denkt, dat die deze bruya lanti tori serieus zullen nemen, laat staan zullen geloven. De regering is in paniek geraakt, omdat zij beseft dat zij haar hand heeft overspeeld. Zij beseft, gezien haar beperkte tijdshorizon, waarschijnlijk nog niet dat zij met het ontslag van Gersie, ook de poten onder de stoel van geloofwaardigheid van zijn opvolger, heeft doorgezaagd. 

Toen de Surinaamse dollar in een vrije val was heeft de regering-Bouterse met hangende pootjes aangeklopt bij onafhankelijke deskundigen om de bewaker van de munteenheid, de Centrale Bank van Suriname, nationaal en internationaal weer aan geloofwaardigheid te helpen. Die deskundigen slaagden op zeer verdienstelijke wijze daarin, de vrije val van de Surinaamse dollar werd gestuit en een relatieve, doch kwetsbare, stabiliteit op het monetaire front werd gerealiseerd. 

Maar, echte deskundigen kennen ook beroepsethiek, ze hechten aan kennis, kunde en karakter, ze weigeren marionetten van de politiek te zijn. Zij weigeren de mores van hun vak en het integer omgaan met het vertrouwen van de samenleving te verkwanselen. Gersie eiste beëindiging van de monetaire financiering van bestuurlijke spilziekte. Dat heeft gewerkt. Maar, nu de rekening van het financieel-economische wanbeleid, in de vorm van een reëel begrotingstekort van 40%, betaald moet worden, zijn de echte deskundigen tot last geworden. Weg moet het monetair toezicht, weg met de pottenkijkers! 

Het is, gezien het zwaar gehavende paarse imago en met de verkiezingen in zicht, kennelijk weer tijd voor politiek plooibare deskundigen aan het roer van de Centrale Bank. De regering-Bouterse heeft met het roekeloze ontslag van governor Gersie het vertrouwen in de munt en haar institutionele waarborging, op ernstige wijze geschaad. De reactieve koersstijging getuigde daarvan. Met haar onverdraagzame houding jegens de kritiek uit de civil society gedraagt de regering Bouterse zich als de dief die roept 'houdt de dief!' 

Theo Para

CI-S en KIT trekken zo'n Srd 2 miljoen uit voor duurzaam beheer gemeenschapsbossen Matawai

Kwakoegron (Bron foto: eigen foto Suriname Mirror)
Met het geld kunnen bewoners van 10 dorpen leren hun bossen op duurzame manier te beschermen


Conservation International (CI) en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) trekken samen 336.000 euro, bijna Srd 2 miljoen uit voor het duurzaam beheer van de gemeenschapsbossen van de Matawai-stam in het Pusugrunu-gebied. Met het geld zullen bewoners uit tien dorpen in het gebied aan de Boven-Saramaccarivier leren hoe zij hun bossen op een duurzame manier kunnen beschermen en tegelijkertijd economisch ontwikkelen. 

Het Matawai-gemeenschapsbos is 97.000 hectare groot. 'De bossen hebben naast een financiële waarde in houtkap, ook een duurzame waarde waarmee de gemeenschappen inkomsten kunnen genereren met behoud van het bos', benadrukte Sheila Marhe, CI-S Wetenschaps- en Beleidsdirectrice vrijdag bij de lancering van het project in het Lalla Rookhgebouw, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zondag 17 februari 2019.

Bij het project zijn ook de Stichting Investeringsfonds Matawai en de Uitvoeringsorganisatie Twinningfaciliteit Suriname-Nederland betrokken.

Samen met de gemeenschap en betrokken partners wil CI-S onderzoeken hoe de Matawaigemeenschap zou kunnen verdienen zonder haar bossen in gevaar te brengen. 'Met de houtkap zou er ontwikkeling en economische welvaart moeten komen. Jammer genoeg merken velen van ons het niet in onze portemonnee terwijl het ontbossingspercentage aanzienlijk is gestegen van 2011 tot 2018', zei Marhe. Was dit in 2011 nog 0,4 procent, in 2018 steeg de ontbossing naar 0,11 procent. 'Doordat deze gordel van economische activiteiten zich verder uitbreidt, ontstaat er een reële dreiging voor gebieden zoals het gemeenschapsbos te Pusugrunu.'

'Met het ontsluiten van een weg in het Matawaigebied wordt nu ook een deur geopend naar Centraal Suriname voor mogelijke illegale activiteiten en dat willen wij voorkomen', aldus Marhe.

Voor projectpartner KIT is de taak weggelegd om een waardeketen op te zetten. 'Dat wil zeggen dat de partner samen met de gemeenschap gaat kijken naar mogelijkheden die zij zouden kunnen ontplooien en waarvoor KIT dan alles wat nodig is in een strategisch bedrijfskundig concept zal gieten. Van opzetten, investeringen tot aan mogelijke afzetmarkten en de koppeling daarvoor ook maken voor de gemeenschap', zei Eunike Alexander-Misiekaba, project leidster van het project voor duurzaam landschapsbeheer.


https://www.kit.nl/project/management-sustainability-and-matawais-community-forest-in-suriname/


Helping an old forest: sustainability and Matawai’s Community Forest in Suriname


Project


Half-way between the north-eastern Atlantic coast of South America and the Brazilian border, KIT Royal Tropical Institute, Conservation International Suriname (CI-S) and the Matawai Investment Fund (MIF) are collaborating to develop a management plan for the sustainable use of the Pusugrunu Community Forest. The forest is owned by the Matawai in Suriname. The Matawai community consists of descendants of former slaves who escaped the Dutch plantations in the 17th and 18th century and built their villages far into the forest along the Samaracca River.
The large-scale forestry project will see CI-S focus on the dimensions of the nature conservation and sustainable resource management, while KIT will review local economic opportunities. KIT will pay close attention to opportunities that are commercially sustainable and socially inclusive.In Suriname 2.8 million hectares of forests have been included in different logging agreements. To put that in perspective: that’s 28,000 square kilometers of forest in a country just under 165,000 square kilometers. Within that total, 770,000 hectares provide an income for indigenous and tribal communities via community forests. Many of these concessions are close to nature reserves. Because there is limited capacity to monitor the nature reserves and community forest areas there is a major threat of illegal logging and mining activities.

Matawai’s Pusugrunu Community Forest

The Matawai manage 97,000 hectares of the Pusugrunu Community Forest—a section about four times the size of Amsterdam. This in turn borders the 1.6 million hectares of the Central Suriname Nature Reserve (CSNR). A community forest gives logging rights to the community for their own use and for the development of the community. Due to the relative remoteness of their territory, the Matawai community struggles with income generating activities and in order to earn income needed to meet the needs of the community, they lease part of their community forest to third parties. These third parties then proceed with destructive activity such as timber harvesting and gold mining, putting unsustainable pressure on the forest.

A sustainable management programme

To help relieve the pressure on this verdant habitat, CI-S, KIT and MIF will develop a management programme for the sustainable use of 37,000 hectares of the Pusugrunu Community Forest. This programme will map the ecosystem services in the Matawai area to prioritise income-generating activities and develop inclusive value chains, with a specific focus on non-timber forest products (NTFPs). A Conservation Agreement will also be developed which provides tangible benefits in exchange for effective conservation of high-priority areas.

The team

CI-S leads the project and covers the dimension of nature conservation. KIT will review local economic opportunities which are commercially sustainable and socially inclusive. Lastly, MIF consists of Matawai representatives from different authority levels from the community and they are directly involved as a partner in the programme.

VHP installeert voor het eerst kern in Trio-dorp Pelelu Tepu

Partijvoorzitter Santokhi: 'Het is een historische mijlpaal'

(Bron foto: VHP)

De VHP heeft voor het eerst sinds haar 70-jarig bestaan zaterdag een kern geïnstalleerd in het Inheemse Trio-dorp Pelelu Tepu in Zuid-Suriname. De partij is onder leiding van voorzitter Chandrikapersad Santokhi met twintig personen gistermorgen vertrokken naar Tepu. 

De reis wordt vandaag, zondag 17 februari 2019, voortgezet naar Palumeu en Apetina. Santokhi zegt op Starnieuws, dat het om een historische mijlpaal gaat. 'Het is de eerste kern van de VHP in de Trio-gemeenschap. De kernen die wij neerzetten mogen mede beslissen over het beleid van de partij, met name voor hun eigen gebied.'

De delegatie is in Tepu ontvangen door hoofdkapitein Mozes Sanaupe. Basja Skiwan Malakaika treedt tijdens de gehele trip op als tolk.

De VHP heeft de reis ondernomen op speciale uitnodiging van de gezagsdragers, die in oktober 2018 tijdens de Liba krutu te Dritabiki afspraken hadden gemaakt hierover. Aangezien de VHP besloten heeft alleen de verkiezingen in te gaan in 2020, profileert zij zich landelijk. De afgelopen verkiezingen heeft de VHP steeds in combinatieverband meegedaan.

De gezagsdragers hebben de delegatie van de VHP verwelkomd in het dorp. Na de installatie van de kern, zijn er voetballen overhandigd aan de gemeenschap. In de avonduren heeft de leiding van de partij van gedachten gewisseld met het gezag en samenleving van Tepu over het reilen en zeilen in het dorp. Ook is besproken welke projecten kunnen worden uitgevoerd.

Santokhi zegt dat het uiteindelijk gaat om, dat de mensen door zelfwerkzaamheid zelfstandiger kunnen worden.

'Niet omdat wij praten, stijgt de wisselkoers, maar het heeft met wanbestuur te maken'

(Bron foto: NPS)
'Relatie met Nederland moet worden hersteld en internationale hulp gezocht worden om economie weer op orde te krijgen'


Econoom en ex-directeur van de Hakrinbank Jim Bousaid zei vrijdagavond in het hoofdkwartier van de Nationale Partij Suriname Grun Dyari, dat stijging van de wisselkoers te maken heeft met slecht bestuur. De ontsporing van het begrotingsbeleid zal verdere verarming met zich meebrengen. 'Niet omdat wij praten, stijgt de wisselkoers, maar het heeft met wanbestuur te maken.' 

Door het afnemen van het vertrouwen in de regering wordt minder geïnvesteerd. Bousaid benadrukte dat welke regering ook komt na 2020 er een structureel aanpassingsprogramma uitgevoerd zal moeten worden om de economie weer op de rails te krijgen. Met het oog op de verkiezingen heeft de regering een forse begroting ingediend. In de financiële crisis die gaat komen, volgens de econoom, zal ook het bankwezen meegenomen worden.

Er wordt volgens hem een gevaarlijke agenda afgewerkt. Daarom is het belangrijk om een onafhankelijke governor te hebben op de Centrale Bank van Suriname. 'Wij willen geen Venezuela in Suriname. Het overheidshandelen moet passen in het meerjarenontwikkelingsprogramma en het jaarplan. Het gaat om de ontwikkeling van het land en niet om verkiezingen te winnen', voerde Bousaid aan.

De regering heeft volgens hem een onfinancierbare begroting ingediend voor 2019. Het naar huis sturen van governor Glenn Gersie was, omdat de regering van plan is om aan geldschepping te doen via de Centrale Bank van Suriname. Dit gaat maken, dat de moeizaam opgebouwde monetaire reserve weer omlaag zal gaan. Een deel zal gebruikt worden om de koers te verdedigen om geen prijsstijgingen te laten plaatsvinden.

Bousaid benadrukt dat al deze kunstmatige maatregelen niet zullen werken als de productie niet omhoog gaat en de regering niet gaat saneren. De regering die in 2020 komt, zal volgens hem heel goed moeten communiceren met de samenleving. Pijnlijke maatregelen kunnen niet uitblijven.

Volgens hem moet de relatie met Nederland worden hersteld en internationale hulp gezocht worden om de economie weer op orde te krijgen. Er zullen volgens Bousaid bergen werk moeten worden verzet om orde op zaken te stellen. Hij voorspelt, dat de situatie erger zal zijn dan in 2000, toen de NDP-regering naar huis ging.

Rusland (NPS): 'De NPS is de betrouwbaarste partij'

(Bron foto: NPS)
'Wanneer de NPS het roer van het land overneemt, komt er een landbouwinstituut in Coronie'


Om het land weer op het juiste spoor te krijgen na 2020 is het volgens Gregory Rusland, voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), belangrijk dat er weer vertrouwen zal zijn in de regering. De partij is volgens de politicus de betrouwbaarste partij. De NPS maakt zich op om weer de regeermacht over te nemen. Dit zei Rusland tijdens de 'opo yari konmakandra' van de partij in Coronie gisteravond, aldus Starnieuws vandaag, zondag 17 februari 2019.

Rusland zei, dat de partij bewust ervoor gekozen heeft om het politieke jaar in Coronie te beginnen. Hij merkte op, dat er genoeg vergelijkingsmateriaal is nu wat de NPS allemaal gedaan heeft om ontwikkeling te brengen in het land. De koers is na 2010 van Srd 2,80 gegaan naar nu Srd 8 voor de Amerikaanse dollar. Dit betekent dat het leven veel duurder is geworden, aldus de partijvoorzitter.

Met het ontslag van governor Glenn Gersie van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is de koers verder omhoog gegaan.

Rusland voerde aan dat de regering belangrijke instituten die noodzakelijk zijn voor de ontwikkeling kapot gemaakt heeft. Dit om belangen van een kleine groep mensen. Na 2020 moet het vertrouwen in de instituten terugkomen. Rusland deelde mee, dat wanneer de NPS het roer van het land overneemt, een landbouwinstituut zal komen in Coronie na de verkiezingen om de boeren te ondersteunen.

Maikel Winter, voorzitter van NPS afdeling Coronie, zei dat de NPS veel heeft gedaan voor Coronie. Zo zijn de binnenwegen geasfalteerd en de scholen gerehabiliteerd. Te Coppenamepunt is elektriciteit gebracht. Hetzelfde geldt ook voor water. De ambtswoning van de districtscommissaris is gerenoveerd, net als het logeergebouw. Volgens Winter is het logeergebouw verworden tot militaire kazerne. Na 2020 moet het weer bestemd zijn voor toeristen.

De afdelingsvoorzitter had geen goed woord over voor het feit, dat bij de Regionale Gezondheidsdienst nauwelijks medicijnen te verkrijgen zijn. 'Zelfs calpol (aspirientje) is niet te krijgen.'