donderdag 12 april 2018

Eindelijk gaat een staatsbus rijden tussen Apoera en Paramaribo

'Staatsbus is een hele opluchting voor de gemeenschap'

Districtscommissaris maakt zich sterk om weg van Apoera naar Nickerie te realiseren


Bewoners van Kabalebo in West-Suriname zien binnenkort een lang gekoesterde wens in vervulling gaan: ze kunnen gebruik maken van staatsvervoer. De bus die diensten zal verlenen aan het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB) zal dinsdag de eerste rit maken van Apoera naar Paramaribo, een afstand van ongeveer vierhonderd kilometer. 

'Dit is een hele opluchting voor de gemeenschap, omdat de mensen alleen afhankelijk waren van busjes die Srd 200 vragen voor een rit', zegt Theresia Cirino, districtscommissaris van Kabalebo, vandaag, donderdag 12 april 2018, in de Ware Tijd.

De busrit zal Srd 125 kosten en het tarief is bepaald door het NVB. 'Het is wel stukken minder dan wat er nu wordt betaald', zegt de districtscommissaris.

De bus, die zitplaatsen heeft voor dertig personen, zal niet elke dag rijden. De districtscommissaris weet echter nog niet precies op welke dagen het vervoer beschikbaar zal zijn. Mogelijk zal de bus op dinsdag en zaterdag rijden. Volgens Cirino was het de bedoeling om twee bussen in te zetten. Nu is besloten om een pilot te draaien.

De bewoners verlangen al geruime tijd naar staatsvervoer. Dat hebben ze kenbaar gemaakt in de ressortplannen van 2016 en 2017. De districtscommissaris maakt zich sterk om de weg van Apoera naar Nickerie te realiseren. Het tracé van ongeveer zeventig kilometer is een paar jaar terug uitgezet. Een aannemer is volgens haar bereid de weg aan te leggen.

'We zijn nog in het prille begin van dit project, maar als deze weg komt, zal het een hele opluchting zijn voor de gemeenschap', zegt ze. Kinderen die in Nickerie naar school gaan, kunnen dan ook dagelijks op en neer gaan en hoeven niet meer te wonen in een kindertehuis in het rijstdistrict. Ook kunnen zieken sneller voor hulp vervoerd worden naar het Mungra Medisch Centrum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten