maandag 16 april 2018

Argentinië, Paraguay en Uruguay willen 100e WK-voetbal in 2030 organiseren

Landen zijn het eens geworden over 12 steden waar in 2030 gevoetbald kan worden


Argentinië, Paraguay en Uruguay zijn het eens geworden over 12 steden waar ze in 2030 het honderdjarig Wereldkampioenschap voetbal willen organiseren. De Argentijnse voetbalbond (Asociación del Fútbol Argentino) zei maandag 16 april 2018, dat het plan acht steden zou toewijzen aan Argentinië en twee aan Paraguay en Uruguay. De namen van de steden zijn niet bekendgemaakt. 

Bieden voor het WK opent niet de komende vier jaar, maar de voorzitters van alle drie nationale voetbalbonden zeggen dat ze een gezamenlijk bod willen doen. Van de Zuid-Amerikaanse landen wordt verwacht dat ze te maken krijgen met zware concurrentie voor de hostingrechten van een toernooi waaraan waarschijnlijk 48 teams gaan deelnemen.

Uruguay organiseerde het eerste wereldkampioenschap in 1930 en was al lang van plan om samen met Argentinië gastland te worden.
Paraguay sloot zich later aan.

Argentijnse voetbalofficials zeiden. dat ze tijdens een recente reis naar Spanje een ontmoeting hadden met de nationale aanvoerder Lionel Messi. Messi en de Uruguayaanse spits Luis Suarez hebben het plan al publiekelijk gesteund.

Tijdens een recent vriendschappelijk duel tussen Argentinië en Spanje, werd Messi verwacht een armband te dragen met de tekst '2030 samen', maar hij nam niet deel vanwege een blessure. De armband werd gedragen door Javier Mascherano.

Tot nu toe hebben de mede-organisatoren niet gezegd hoeveel het toernooi zal gaan kosten als ze het bod zouden winnen.

'Vandaag kunnen we niet zeggen wat de uiteindelijke kosten zullen zijn voor elk van onze landen, maar het kan niet alleen worden gemeten aan de bouw van infrastructuur', zei de Uruguayaanse minister van Sport Fernando Caceres.

'We vonden te allen tijde (Messi) bereid om ons te helpen de boodschap te verspreiden over de mogelijkheid dat de drie landen het Wereldkampioenschap organiseren', zei de Argentijnse minister van Sport Carlos Mac Allister. 'Het is erg belangrijk voor ons om te voelen, dat we de steun van spelers hebben en dat het volledig los staat van enige politieke connotatie.'

(Suriname Mirror/The Associated Press)

Terreurverdachte, vluchteling uit Syrië, Suriname uitgezet....

Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV) geeft terreurverdachte aan 

Voorzitter Bipat: 'Wij weten nog niet in hoeverre het ging om een aanslag'


De Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV) blijkt, zo bericht het Dagblad Suriname maandag 16 april 2018, op 26 maart een verdacht persoon te hebben aangegeven bij de politie. De persoon zou die dag vanuit Albina, rechtstreeks naar de hoofdmoskee van de SIV aan de Keizerstraat zijn gereden. Een taxi stond ook gereed om hem weer naar Albina te rijden. 

Hij zou tijdens de gebedsdienst aan alles hebben meegedaan. Maar, op een gegeven moment begon de persoon foto’s van het hele gebouw te maken, van kolommen tot waterkranen. Een hoofdbestuurslid van de SIV kreeg vervolgens de behoefte om met de man te praten. Die kon zich niet legitimeren. Toen kreeg het hoofdbestuurslid het vermoeden. dat iets niet klopte, dat het mogelijk ging om een terreurverdachte. De politie werd meteen ingeschakeld en de man werd aangehouden. Hij spreekt  geen Nederlands.

Waarom meteen werd gedacht, dat de man mogelijk een terreurverdachte zou kunnen zijn, wordt uit het bericht van het dagblad niet duidelijk. Ook is het curieus, dat het Korps Politie Suriname niets over een en ander heeft bericht.... Het artikel roept dan ook veel vragen op.

Robbert Bipat, voorzitter van de SIV, bevestigt dat er inderdaad zo'n aangifte is gedaan. 'Wij weten nog niet in hoeverre het ging om een aanslag. Ik denk dat de politie bezig is met hem. De man is hier illegaal, zonder papieren en geld. Hij had niets bij zich. Het is een buitenlander', stelt Bipat. De verdachte is geen bekende bij de SIV. Bipat benadrukt, dat de SIV niets weet van plannen van de man.

'Wij waren al alert, maar nu natuurlijk nog meer', aldus Bipat.

Het onderzoek van de politie heeft uitgewezen dat de verdachte een vluchteling was van Syrië. Hij is ondertussen het land uitgezet..., maar niet in maart (zie onderaan).
Nadere informatie moet nog volgen.

http://www.politie.sr/vreemdelingen-dienst-deporteert-56-illegalen/

(Suriname Mirror/Dagblad Suriname)

Peruaanse Camposol koopt mandarijnenplantage in Uruguay

(Bron foto: Camposol)
Camposol wereldleider op de markt voor gezonde verse voeding


Camposol heeft in het departement El Salto in Uruguay een citrusplantage van ongeveer 1.000 hectare aangekocht. 500 Hectare mandarijnenplantages behoorden eerst toe aan Citrícola Salteña en nog eens 500 hectare zullen worden ontwikkeld. In combinatie met haar ruim 500 hectare tellende bestaande mandarijnenplantage in Peru zal Camposol dankzij deze aankoop haar klanten gedurende het hele commerciële seizoen op het zuidelijke halfrond tegen dezelfde prijs mandarijnen aan kunnen bieden. 

Deze nieuwe internationale stap vormt onderdeel van de strategie van Camposol om zich te consolideren als wereldleider op de markt voor gezonde verse voeding.


Het bedrijf staat al hoog aangeschreven bij de grote supermarktketens in Noord-Amerika, Europa en Azië voor haar waardepropositie, die gebaseerd is op de kwaliteit, consistentie en traceerbaarheid van haar productaanbod, evenals voor haar hoge niveau van dienstverlening, verticale integratie en duurzaam en maatschappelijk verantwoorde teeltmethoden.

'We zijn bijzonder trots op Camposol, niet alleen vanwege de snelle groei van de laatste jaren maar ook vanwege de innovaties en verscheidenheid die we binnen de sector introduceren. Onze aanwezigheid in Uruguay zal ons in staat stellen om gedurende het hele commerciële seizoen op het zuidelijk halfrond mandarijnen te leveren zodat we onze klanten in de VS, Europa en China nog beter kunnen bedienen', aldus Jorge Ramírez, directeur van Camposol.

(Suriname Mirror/AGF.nl)

'Bij regeerverantwoordelijkheid VHP wetgeving om gestolen gelden bij corrupte politici terug te halen'

'Het gaat om terughalen alle middelen die onrechtmatig in zakken corrupte mensen zijn verdwenen'


De Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) is voornemens om bij eventuele regeerverantwoordelijkheid vanaf 2020 nieuwe of eventueel aanvullende wetgeving in het leven te roepen die het mogelijk zal maken om gestolen gelden door corrupte politici terug te halen voor de staatskas. 

'Het gaat om het terughalen van alle middelen die onrechtmatig in zakken van corrupte mensen zijn verdwenen, omdat het uiteindelijk gaat om gemeenschapsgelden', zegt partij ondervoorzitter en parlementariër Asiskumar Gajadien maandag 16 april 2018 in het Dagblad Suriname.

De politicus voert aan, dat in de afgelopen jaren verschillende gevallen van vermeende corruptie zijn ontdekt, maar uiteindelijk al deze corrupte figuren met gestolen gemeenschapsgelden mogen blijven genieten. Ook de recent aangenomen Anti-Corruptiewet blijkt een papieren tijger te zijn.

Recent heeft hij samen met collega-parlementariërs ook een onderzoek door het Openbaar Ministerie (OM) laten starten naar de Wegenautoriteit Suriname en directeur Geo Norden. Hiervoor is ook een audio-opname ingediend, waarop Norden en een aannemer in een telefoongesprek een offerte bespreken, waarin aanbevolen wordt een hoger bedrag op te brengen. Opmerkelijk is dat tegelijkertijd ook geluiden de ronde doen, dat Norden binnenkort zal worden vervangen door president Desi Bouterse.

Gajadien vindt dat deze reshuffling bij staatsbedrijven geen vrijbrief moet zijn voor corruptelingen om de lange arm van Justitie te ontlopen. 'Wij hebben het OM gevraagd een onderzoek in te stellen en rekenen erop dat dit doorgaat. Als er strafbare feiten zijn, moeten Norden en de overige mensen vervolgd worden.'

2-Jarige peuter levenloos aangetroffen in waterput te Latour

Peuter speelde met andere kinderen op erf van woning

 
De 2-jarige Densel Tiopo is gisteren levenloos aangetroffen in een waterput te Latour. De peuter werd afgevoerd naar de RGD-poli te Latour, maar bij aankomst verklaarde de dienstdoende arts, dat het jongetje was overleden.  Dit meldt het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 16 april 2018.

Volgens verklaring van de familie speelden de kinderen buiten op het erf. Toen het begon te regenen haastten de kinderen zich naar binnen. Op een bepaald moment zagen zij, dat Densel niet binnen was.

Een 5-jarig jongetje ging weer naar buiten op zoek naar de peuter en zag hem in de waterput. Het jongetje rende weer naar binnen en stelde de overige huisgenoten in kennis. De familie haalde Densel uit de put en spoedde zich met hem naar de RGD-poli.

Jogi (VHP) wil regeringsstandpunt inzake petflessenproblematiek

'Wij moeten een model zoeken om het smijten met petflessen op straat te voorkomen'

Jogi gooit suggestie van statiegeld op petflessen weer op tafel


Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi vindt dat de regering een standpunt moet innemen inzake de petflessenproblematiek en hoe die op te lossen. Petflessen komen terecht in het ontwateringssysteem, waardoor de reeds beperkte afvoercapaciteit tijdens regenval elk jaar gestremd wordt. Dit zorgt landelijk al jaren voor enorme wateroverlast. 

'Mensen zullen dan boos worden, maar wanneer ondernemers producten in petflessen aanbieden, moeten zij ook verantwoordelijk zijn voor het afval dat daaruit ontstaat en de wijze waarop de consument omgaat met dat afval. Wij moeten een model zoeken om het smijten met petflessen op straat te voorkomen', zegt de VHP’er maandag 16 april 2018 in het Dagblad Suriname.

Hij stelt voor om bijvoorbeeld het heffen van statiegeld op flessen en petflessen in te voeren. 'Laat dat geld ergens gedeponeerd worden. Wanneer een producent kan aangeven waar het afval van zijn verkochte producten is, kan die dat geld dan terugkrijgen. Wij hebben een model nodig om de willekeur en het smijten met vuil te voorkomen.'

De politicus voert aan dat dit een kans voor minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie is om het imago van zijn ministerie op te poetsen door hier het mes in te zetten.

Colombiaanse mensenrechtenactiviste Doris Valenzuela vermoord in Spanje

(Bron foto: Twitter)
Activiste gedwongen Colombia te verlaten, omdat haar veiligheid niet kon worden gegarandeerd

'Het is noodzakelijk, dat de Colombiaanse staat garandeert dat vrouwelijke activisten beschermd worden’


De Colombiaanse mensenrechtenacttiviste Doris Valenzuela is op 11 april 2018 in Murcia, Spanje, vermoord. De activiste was gedwongen Colombia te verlaten, omdat de autoriteiten haar veiligheid en die van haar familieleden niet kon garanderen. Ze is slachtoffer geworden van gender-gerelateerd geweld. 

‘Het is onacceptabel dat vrouwelijke mensenrechtenverdedigers het nog steeds extra moeilijk hebben: omdat ze activist zijn en omdat ze vrouw zijn. Vaak komt het geweld van mensen die dicht bij hen staan. Het is noodzakelijk, dat de Colombiaanse staat garandeert dat vrouwelijke activisten beschermd worden’, zegt Erika Guevara Rosas, directeur Noord- en Zuid-Amerika bij Amnesty International (AI), vandaag, maandag 16 april 2018, in een door AI uitgebrachte verklaring.


Enkele dagen voor de moord op Doris Valenzuela had Amnesty de Colombiaanse regering opgeroepen snel maatregelen te nemen, omdat geweld tegen mensenrechtenverdedigers in het land toeneemt.

Volgens officiële cijfers die door de staat bekend gemaakt zijn, werden tussen 1 januari 2017 en 27 februari 2018 in Colombia 148 activisten vermoord.‘Gezien het aantal moorden, bedreigingen en intimidaties, is het ongelofelijk, dat de hoogste rangen van de Colombiaanse staat simpelweg ontkennen dat mensen worden vermoord vanwege hun voortrekkersrol en hun werk als pleitbezorger voor de mensenrechten’, zegt Erika Guevara Rosas.

Sexy Braziliaanse politieagente Mari Ag onthult geheimen achter haar lichaam

De populairste agente van Brazilië actief in bikini en uniform op Instagram

'Brazilianen dansen veel, we zijn zulke gelukkige mensen'


's Werelds heetste agent? Sexy agente onthult geheimen achter haar sexy lichaam. Een vrouw die de bijnaam 'de populairste politievrouw van Brazilië' heeft gekregen, heeft een tipje van de sluier opgelicht van hoe zij de perfecte billen krijgt. 

Mari Ag wist 106.000 volgers te lokken met haar verbluffende foto's op Instagram. De agente van de snelwegpatrouille deelt vaak foto's van haar rondingen in bikini. Nu tilt ze het deksel op van de geheimen achter haar perfecte strandlichaam.

De schoonheid zegt: 'Zorg voor een gezonde levensstijl, vermijd alcohol en eet schoon. Laten we het leven vieren en schudt het lichaam.' 

Mari, uit Rio de Janeiro, ging vorig jaar viraal, toen beelden van haar in uniform, samen met foto's in een bikini, online werden geplaatst. De blonde schoonheid  beweert dat het geheim van haar geweldige figuur, haar actieve levensstijl en haar liefde voor dansen is. Ze voegt eraan toe: 'We komen uit Rio en Brazilië staat bekend om samba en funk, beide ritmes worden gedanst door ons lichaam te schudden zoals je kunt zien tijdens carnaval. We dansen veel, we zijn zulke gelukkige mensen.'Senhor! Tu nos deste o Brasil por pátria de luz para o trabalho! Ajuda-nos a viver de modo a nos transformarmos nos teus braços no mundo. Contudo, nesta hora grave, pela qual passa o povo brasileiro, faze com que o Espiritismo nos permita contribuir de forma lúcida e competente. Então, Senhor, concede-nos o momento para pedirmos por esta nação e, sobretudo, por nossa gente: – Que nenhum brasileiro seja o símbolo da guerra; – Que nenhum de nós fomente a discórdia e a desunião; – Que nas lutas da vida nossas armas sejam a honestidade, a bondade, a dignidade e a força irrefreável do labor; – Que nossas críticas ferinas sejam transmutadas no apoio moral e na ordem que do alto emana: Pacificai! – Que as disputas no cenário político sejam um convite à reflexão; e que o refletir traduza a necessidade da ação por meio da disciplina e da democracia conscientes! Irmãos! Amemos o Brasil! Confiemos nas milícias celestes que guiadas pelo Cristo nos inspiram força e coragem! O poder no mundo é uma experiência na qual poucos triunfam. Confiemos na bondade mesmo quando os homens dela se esquecerem! Os espíritos do Senhor nos pedem: – Amemos a Pátria do Cruzeiro! Ao soldado importa a batalha. Somos soldados do Cristo!🙏🏾🙏🏾🙏🏾 🇧🇷💙🇧🇷💚🇧🇷💛🇧🇷💙🇧🇷💚🇧🇷
A post shared by Mari (@mari_ag7) on


Acredite em você mesmo, pois é só você que pode se auto julgar. Ouse, arrisque e nunca se arrependa. Não desista jamais e saiba valorizar quem te ama, esses sim merecem seu respeito. Quanto ao resto, bom, ninguém nunca precisou de restos para ser feliz.❤️❤️💙💙 Na plenitude da felicidade, cada dia é uma vida inteira.📿🐚🙏🏾✌🏾💙❤️👙☀️🌊💃🏼 😍#amor #paz #esperança #felicidade #confiança #gratidao #goodvibes #positivevibes #soleil #sol #mar #aguasalgada #peace #love #allgood #beachgirl #depraia #praia #arraial #vemcomamari #arraialdocabo ❤️so in love with this paradise @arraial.do.cabo @arraialdocaboofficial @euamoarraialdocabo @arraialdocabocaribebrasileiro @arraialdocaborjbrasil_oficial @arraialdocabooficial 👙 #amor #paz #esperança #felicidade #confiança #gratidao #goodvibes #positivevibes #soleil #sol #mar #aguasalgada #peace #love #allgood #beachgirl #depraia #praia #arraial #vemcomamari #arraialdocabo
A post shared by Mari (@mari_ag7) on

Wanneer ze een pauze neemt in de strijd tegen de misdaad, kijkt Mari graag naar hiphopvideo's van zanger Anitta. Ze gelooft dat mensen moeten leren zichzelf lief te hebben en gelukkig te zijn met het lichaam dat ze hebben.

Mari legt uit: 'Ons lichaam is onze tempel, dus laten we het goed behandelen. Iedereen werkt in Rio om gezond te zijn en er natuurlijk goed uit te zien. We gaan elke gelegenheid die we hebben naar het strand en in Rio is het altijd zomer.'

Vanaf haar dertiende tilde Mari gewichten op en is ze actief. Ze werkte ook aan haar lichaamsbouw door te sporten, zoals voetbal en boksen. 'Ik hou van sporten , de natuur en ik hou van de zee, ben dol op duiken, vooral met haaien.'
Ecuador en Colombia voeren hun jacht op leden van rebellengroep Oliver Sinisterra-front op

Oliver Sinisterra-front verantwoordelijk voor ontvoering en dood twee Ecuadoraanse journalisten en hun chauffeurEcuador en Colombia hebben hun jacht op leden van een  rebellengroep die twee Ecuadoraanse journalisten en hun chauffeur vorige week doodde opgevoerd. Ecuador zegt, dat het 550 politieagenten naar Mataje had gestuurd, waar de journalisten op 26 maart werden gekidnapt. 

De president van Ecuador, Lenín Moreno, bevestigde vrijdag, dat de drie waren gedood. Twee weken nadat ze waren ontvoerd gaf het Oliver Sinisterra-front een verklaring uit waarin stond, dat de drie waren 'gestorven' toen het leger dichterbij de locatie kwam waar ze werden vastgehouden.

Hun moord veroorzaakte verontwaardiging in Ecuador, dat grotendeels onaangetast bleef door het gewapende conflict dat Colombia gedurende tientallen jaren heeft verwoest.

(Bron foto: AFP)
President Moreno zei, dat Guacho op de meest gezochten lijst van Ecuador was geplaatst en dat een beloning van $ 100.000 is uitgeloofd voor informatie die leidt tot zijn gevangenneming.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos zei dat Guacho 'vroeg of laat' zal vallen.

Een groep dissidente FARC-rebellen zei verantwoordelijk te zijn voor de moord. De groep wordt geleid door Walter Artízala, die beter bekend is bij zijn alias, Guacho. Guacho was lid van de linkse Colombiaanse rebellengroep FARC, maar haakte af toen de FARC in 2016 een vredesakkoord sloot met de Colombiaanse regering.


Guacho's groep, die zichzelf het Oliver Sinisterra Front noemt, wordt geschat op 70 tot 80 leden en is actief in de grensregio Colombia-Ecuador. Er wordt aangenomen dat het een groot deel van de drugshandel in het gebied controleert, dat een van de hoogste dichtheden van cocaplantages in Colombia heeft.

Verslaggever Javier Ortega, 32, fotograaf Paúl Rivas, 45, en hun 60-jarige chauffeur Efraín Segarra werden ontvoerd toen ze een piek in geweld in Mataje aan het onderzoeken waren, net over de grens in Ecuador.

(Suriname Mirror/BBC/El Nacional/La FM/Twitter)

BEP bezoekt achterban in Marowijne en Frans-Guyana

Partij houdt in Moengo eerste gedecentraliseerde hoofdbestuursvergadering


'Unaniem is men het erover eens, dat de partij de nodige slagkracht moet ontwikkelen'


Een delegatie van de Partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP), onder leiding van voorzitter Ronnie Asabina, bezocht afgelopen weekend het oosten van het land. De minister van Regionale Ontwikkeling, tevens één van de ondervoorzitters van de partij, Edgar Dikan, maakte ook deel uit van de delegatie. 

In Moengo vond zaterdagochtend de eerste gedecentraliseerde hoofdbestuursvergadering plaats. Hiermee is vorm en inhoud gegeven aan een belangrijk onderdeel van de nieuwe strategie van de partij om overlegmomenten, met name hoofdbestuursvergadering niet alleen in Paramaribo te houden maar ook te decentraliseren. Aan Marowijne, met name Moengo, viel de eer te beurt de eerste gedecentraliseerde hoofdbestuursvergadering te hosten.

Voorafgaand aan de hoofdbestuursvergadering vond vrijdagavond een werkoverleg plaats met vertegenwoordigers van de structuren van regio Moengo en omgeving. Dezelfde delegatie heeft  zaterdag op uitnodiging van partijstructuren te Frans-Guyana een krutu met vertegenwoordigers van de plaatselijke kern belegd. De voorzitter en de bestuursleden informeerden het gehoor over de plannen en activiteiten van de vereniging.

'De boodschap van de structuren, is zeer enthousiast, nuttig, positief, maar bovenal leerzaam overgekomen. Het is als een welkome stimulans ervaren om eensgezind, vastberaden en liefdevol te werken om de partij voldoende glorie en glans te geven. Unaniem is men het erover eens dat de partij de nodige slagkracht moet ontwikkelen, breed gedragen moet worden, in de actualiteit moet blijven en dus meer dan ooit zichtbaar en aanspreekbaar moet zijn. In dit kader zijn concrete aktiepunten en werkafspraken gemaakt', aldus de partij.

De voorzitter herinnerde de partijgenoten aan de noodzaak om lering te trekken uit het verleden, vergevingsgezind te zijn en vooral hun inzet te vergroten om aan de verwachtingen en verantwoordelijkheden te voldoen.

Voorafgaand aan de oversteek naar Frans-Guyana hebben voorzitter Asabina en minister Dikan korte gesprekken gevoerd met de straatventers, de marktverkopers en de taxichauffeurs over wonen en werken in Albina.

'De partij is bijzonder tevreden met de startbijeenkomsten in het oosten van het land en bezoekt de komende periode, mede in het kader van haar lustrumviering op 29 april, diverse gebieden.'

Assembleellid Kalloe (VHP) bezorgd over levensgevaarlijke situatie op Henarbrug

'Deze kwestie heb ik meerdere keren bij de districtscommissaris van Nickerie aangekaart'

'Juist voor de prioriteiten in het land heeft de regering geen geld'


Assembleelid Jitendra Kalloe (VHP) vraagt zich af hoe lang nog moet worden aangezien, dat de Henarbrug in levensgevaarlijke situatie verkeert. Het betreft een betonnen en stalen brug die door zware voertuigen veel te verduren heeft. Zo is het reeds voorgekomen, dat derden de stalenroosters indertijd moesten vervangen door houten planken, aangezien de overheid geen belangstelling toonde voor herstelwerkzaamheden. 

'Maar, nu zijn ook de houten planken eraf gegaan; het had veel gaten en scheuringen gekregen', aldus Kalloe vandaag, maandag 16 april 2018, in het Dagblad Suriname. Dit eist daarom een dringende en duurzame aanpak, zoals het aanleggen van nieuwe stalenroosters door de overheid.

Volgens Kalloe is deze brug enorm belangrijk, omdat het de enige verbinding vormt met de overige districten. 'Deze kwestie heb ik meerdere keren bij de districtscommissaris van Nickerie aangekaart.'
Maar, dat mocht niet baten.

Het parlementslid merkt op, dat er wel iedere keer beloofd wordt om financiële middelen beschikbaar te stellen, maar uiteindelijk komt er niets tot stand. 'Juist voor de prioriteiten in het land heeft deze regering geen geld.'

Kalloe brengt in herinnering, dat de autoriteiten zich in 2016 hadden voorgenomen om grote infrastructurele projecten uit te voeren ter waarde van 235 miljoen Amerikaanse dollar. 'Wat is met deze voornemens gebeurd? Nickerie is een agrarisch gebied, waar een deel van de productiesector voorkomt. Desondanks investeert de regering totaal niet om de wegen en bruggen van dit district te onderhouden.'

'Het centrum van Willemstad is veranderd in een ghosttown’

(Bron foto: eigen foto Suriname Mirror)
'Afgelopen twee jaar hebben ruim 40 bedrijven in Punda en Otrobanda de deuren gesloten'

'Het is tijd dat de regering actie onderneemt'


Het centrum van Willemstad is veranderd in een ghosttown. Dat stelt voorzitter van Boneco, de vakbond voor kantoor- en winkelpersoneel in de binnenstad, Erwin Koenze. Volgens hem is het tijd dat de regering actie onderneemt. 

De vakbondsman zegt vandaag, maandag 16 april 2018, in het Antilliaans Dagblad, dat de afgelopen twee jaar ruim veertig bedrijven in Punda en Otrobanda de deuren hebben gesloten. 'Deze ontwikkeling is in eerste instantie langzaam gegaan, maar nu in een versnelling geraakt', aldus Koenze.


'Het is geen vijf voor twaalf meer. Het is allang twaalf uur geweest. Als deze economische malaise blijft voortduren, verliezen honderden mensen hun werk, waardoor de koopkracht achteruit gaat en de problemen alleen maar erger worden. Wij houden ons hart vast.'

Er zijn verschillende dingen die de overheid volgens de Boneco-man moet doen.

'De overheid moet stimuleren dat er meer leven in de brouwerij komt in Willemstad. Het voormalige Curaçao Plaza Hotel moet nieuw leven in geblazen worden, er moet meer te doen zijn op het gebied van uitgaan en de winkels moeten toestemming krijgen om duty free producten te verkopen. Behalve kledingwinkels moet er ook meer aandacht komen voor entertainment en horeca. En het betaald parkeren moet worden afgeschaft.'

Statenlid Calmes, Curaçao, wil opheldering van minister van Financiën over afluisterapparatuur in Centrale Bank

'Kan de minister garanderen dat vertrouwelijke informatie veilig is bij de Centrale Bank?'


Statenlid Rennox Calmes, van de kleinste regeringspartij PIN, wil van minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN) exact weten wat er klopt van de berichten dat er bij de Centrale Bank afluisterapparatuur zou zijn aangetroffen.

Calmes stelt hierover - zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 16 april 2018 - een reeks vragen, waaronder: 'Kan de minister garanderen dat vertrouwelijke informatie veilig is bij de Centrale Bank?'

Opmerkelijk is, dat de Statenvragen wel zijn gesteld, namelijk op 10 april via parlementsvoorzitter William Millerson (PAR) waarna ze voor ontvangst officieel zijn afgestempeld, maar dat ze niet in de publiciteit zijn gebracht.

Publiciteitsschuw is ook de Centrale Bank CBCS zelf. Nadat een en ander niet geverifieerd in social media belandde en president ad-interim Leila Matroos-Lasten tegenover de krant Amigoe de ontdekte afluisterapparatuur leek te bevestigen, deed de CBCS er verder volledig het zwijgen toe.

Hoewel de Raad van Bestuur (RvB) aanvankelijk aangaf bereid te zijn tegenover het Antilliaans Dagblad een toelichtende verklaring af te geven en er zelfs een afspraak voor een telefonisch interview was gemaakt, werd de redactie vlak voor het afgesproken tijdstip gebeld door de afdeling communicatie die op geen enkele redelijke vraag antwoord kon geven, anders dan dat de kwestie nog in onderzoek was.

Eerste acht Venezolaanse barkjes op weg van La Vela de Coro naar Curaçao

Ook twee grote, volgeladen vrachtschepen uit Venezuela worden verwacht


De eerste acht Venezolaanse barkjes hebben vanochtend vanuit de Venezolaanse havenstad La Vela de Coro koers gezet naar Curaçao. Dat maakt het ministerie van Economische Ontwikkeling bekend, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 16 april 2018.

(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)
De zeeroute is weer vrij sinds de Nederlandse minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zaterdag 7 april in de Venezolaanse hoofdstad Caracas een akkoord tekende dat een einde maakte aan de grenssluiting die Venezuela op 5 januari instelde.

De Venezolaanse schippers kregen evenwel niet onmiddellijk toestemming om uit te varen. Vandaag worden twee grote, volgeladen vrachtschepen verwacht, evenals zes barkjes die zonder producten aan boord de Annabaai zullen binnenvaren. Deze kleine bootjes zullen opdracht krijgen om aan de Kleine Werf aan te meren, terwijl de grote vrachtschepen naar de Grote Werf worden gedirigeerd om daar dozen met groenten en fruit te lossen.

De renovatie van de Sha Caprileskade is nog in volle gang ten behoeve van lokale ondernemers

Statenvoorzitter Millerson, Curaçao, wil financiële hulp EU voor Curaçao en Aruba

'Commissie in Brussel richt zich op steun aan Colombia en Brazilië'

'Aantal Venezolanen dat naar onze eilanden komt veel kleiner, maar impact voor Aruba en Curaçao is vele malen groter dan voor grote landen Zuid-Amerika'


Statenvoorzitter William Millerson dringt, mede namens de voorzitter van het Arubaanse parlement, aan op financiële hulp van de Europese Unie voor Curaçao en Aruba in verband met de toestroom van Venezolanen naar de eilanden. Dit bericht vandaag, maandag 16 april 2018, het Antilliaans Dagblad.

In een brief aan Europarlementariër Ramón Jáuregui Atondo vraagt Millerson of de situatie van buurlanden van Venezuela, inclusief de Benedenwindse Eilanden, afgelopen dinsdag is besproken in het Europarlement.

Millerson: 'Van 3 tot 6 april jongstleden waren de Arubaanse Statenvoorzitter, Juan Thijssen, en ik in Panama voor de bijeenkomst van Eurolat, het samenwerkingsverband van Parlatino en het Europees Parlement. Daar gaf Europarlementariër Ramón Jáuregui Atondo een presentatie, waarin hij bekendmaakte, dat er in Brussel een commissie is opgericht die zich richt op steun aan Colombia en Brazilië, waar Venezolanen in groten getale hun toevlucht hebben gezocht.'

Het verbaasde beide Statenvoorzitters dat niet werd gesproken over de eilanden voor de kust van Venezuela.

'Na afloop van de vergadering hebben wij Jáuregui Atondo aangesproken. We hebben uitgelegd dat de aantallen Venezolanen die naar onze eilanden komen weliswaar veel kleiner zijn, maar dat de impact voor Aruba en Curaçao vele malen groter is dan voor de grote landen op het Zuid-Amerikaanse continent.'

Verontwaardiging bij actiegroep van Matawai over hervatten houtactiviteiten

'Dagelijks rijden weer trucks beladen met houtstammen uit het gebied'


De actiegroep van Matawai is er niet over te spreken dat de houtactiviteiten onder leiding van granman Lesley Valentijn weer zijn begonnen. Dagelijks rijden volgens Djoelin Valentijn, coördinator van de actiegroep, opnieuw trucks beladen met houtstammen uit het gebied.

De actiegroep had in maart de weg naar Pusugrunu gebarricadeerd en geëist dat alle houtactiviteiten in het gemeenschapsbos van de stam der Matuariërs zouden worden opgeschort.

'De bedrijven waren er twee weken mee gestopt, nadat we in actie waren gekomen. We hebben gehoord, dat de granman de houtondernemers heeft gezegd dat hij het probleem met ons heeft besproken en dat alles in orde is. Maar, dat is helemaal niet waar', aldus Djoelin Valentijn vandaag, maandag 16 april 2018, in de Ware Tijd.

Hij legt uit, dat de granman een bemiddelaar naar hen had gestuurd, en die had met hen gesproken. 'Hij heeft ons verteld, dat we 70 procent van het gemeenschapsbos zullen krijgen om te werken, maar dat is niet wat we willen. Elk dorp moet zijn deel van het gemeenschapsbos krijgen.'

Het Matawaigebied telt tien dorpen. De actiegroep wil ook aan houtkap doen om zo jongeren te stimuleren tot ondernemen.

Regering niet in staat BTW in te voeren ingaande 1 juli 2018....

Ministerie van Financiën verschuift invoeringsdatum voor onbepaalde tijd

Opluchting bij RaVakSur: 'Vanaf het begin was het duidelijk dat de voorbereiding veel te kort was'
 

Het ministerie van Financiën heeft gisteren via het Nationaal Informatie Instituut bekendgemaakt, dat de invoeringsdatum van de Belasting op de Toegevoegde Waarde (BTW) is verschoven en in plaats van 1 juli 2018 op een nader tijdstip zal plaatsvinden. 

De redenen van de verschuiving zijn gelegen in de transformatie van het huidige computersysteem in een nieuwe, de wetsvoorbereidingen en enkele andere zeer belangrijke nog door te voeren processen. Om de BTW volledig te kunnen invoeren zijn optimalisering van bovengenoemde activiteiten bij de Belastingdienst van eminent belang.

Aangezien het ministerie voorstander is van een effectieve, efficiënte en goed voorbereide implementatie van het BTW systeem, heeft zij gemeend dit besluit te moeten nemen. Bovendien zou een niet goedgeorganiseerde uitvoering van het nieuwe systeem de thans bereikte stabiliteit en economische ommekeer ernstig kunnen verstoren. De voorbereidingen om uiteindelijk de BTW in te voeren gaan gestaag verder en de gemeenschap zal regulier geïnformeerd worden over de gemaakte vorderingen via de officiële informatiebronnen.

Robby Berenstein, voorzitter van C-47/coördinator van de Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur), is opgelucht dat de BTW niet meer ingevoerd wordt per 1 juli.

'Vanaf het begin was het duidelijk dat de voorbereiding veel te kort was. Zoveel zaken zijn nog niet in orde', zegt de vakbondsleider vandaag, maandag 16 april 2018, op Starnieuws.

De vakorganisatie is niet a priori tegen BTW, maar er is nog verdere discussie nodig over de zorgpunten. 1 juli was voor RaVakSur niet haalbaar. 'Wij willen een aantal garanties hebben als vakbeweging. In de redenen die aangegeven worden tot uitstel, mis ik fundamentele zaken', zegt Berenstein. De minder draagkrachtigen moeten ook gecompenseerd worden. De belastingverlichting voor de werknemers is nog steeds onduidelijk. 'Hoe gaat men tot alle uithoeken van het land de BTW in zo een korte tijd in werking stellen?', vraagt Berenstein zich af.

Hij vermoedt dat er toezeggingen gedaan zijn aan credit ratingbureaus, daarom werd er van alles gedaan om de BTW door te drukken. 'Gelukkig is men nu tot inkeer gekomen', zegt Berenstein.

 De vakbondsleider verwacht dat verdere discussies in alle openheid zullen plaatsvinden. Ook het bedrijfsleven is helemaal nog niet klaar voor invoering van de BTW, omdat de voorbereidingen nog niet rond zijn. Hij kijkt uit naar het vervolgtraject dat zal worden bewandeld.

BvL/ALS-voorzitter Valies zet de toon: 'Minister Ferrier is een amateurtje'

'De minister doet overkomen alsof de leerkrachten het niet menen met de kinderen'

'Als de nieuwe minister op deze manier doorgaat, krijgt ze het hele onderwijsveld tegen zich'


Het bestuur van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) heeft,  een week na de beëdiging van Lilian Ferrier als nieuwe minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, geconstateerd dat er weer sprake is van intimidatie en onderdrukking naar de leraren toe. In het kader hiervan waren de shopstewards vrijdag in het BvL-centrum bij elkaar om zich te buigen over de ‘aanval’ van Ferrier. 

Tijdens een persconferentie op dezelfde dag liet de voorzitter van beide bonden, Wilgo Valies, duidelijk merken, aldus zondag 15 april 2018 het Dagblad Suriname, dat het continueren van de 'basjacultuur' op geen enkele wijze getolereerd zal worden door de leraren. Net als bij de ex-minister Robert Peneux zal ook Ferrier de kracht van de vakbonden ervaren, indien zij haar koers niet verandert.

'De opstelling van de minister is heel teleurstellend. Wij weten dat zij in de afgelopen jaren heel actief was op het gebied van begeleiden van kinderen als kinderpsycholoog. Ze heeft altijd een positie ingenomen waarbij het kind centraal staat. Dus wij hadden gedacht dat haar opvattingen niet zo negatief zouden zijn naar de leraren toe.'

Valies accentueert, dat de voorganger van Ferrier genoeg problemen heeft veroorzaakt voor het onderwijs. Hij betreurt het daarom ten zeerste, dat Ferrier op dezelfde voet verder gaat. 'Ferrier heeft zich in het begin al schuldig gemaakt aan uitspattingen. En als dat de start is van de minister gaan wij het heel erg druk hebben.' Valies beklemtoont dat de leraren geen vijanden zijn van onderwijshervormingen.

'De leerlingen zijn ook even belangrijk voor de leerkrachten, maar de minister doet overkomen alsof de leerkrachten het niet menen met de kinderen. De kinderen die opgeleid zijn door dezelfde luie leerkrachten hebben het heel ver geschopt. Ze zitten zelfs in de Assemblee.'

Valies typeert Ferrier als een 'amateurtje' dat niet professioneel is en evenmin bekend is met het Surinaams onderwijsveld. 'Als de nieuwe minister op deze manier doorgaat, krijgt ze het hele onderwijsveld tegen zich', aldus Valies.

Regering levert deel van de government take tijdelijk in....

Overheid komt in met 17 cent voor elke liter ongelode benzine

Door plotselinge drastische verhoging brandstofprijzen op wereldmarkt komt regering samenleving tegemoet


Op grond van recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten, welke hebben geresulteerd in een aanval van de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk op Syrië, is er een drastische verhoging geweest van brandstofprijzen op de wereldmarkt. Deze veranderde prijzen wereldwijd hebben als gevolg, dat er lokaal een aanpassing is van de brandstofprijs.

Met het oog op de fragiele positie van de herstellende economie van Suriname, is er een spoedoverleg geweest over de plotselinge piek in de brandstofprijs. In opdracht van president Bouterse, is het ministerie van Financiën nagegaan hoe de samenleving tegemoet kan worden gekomen, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut zondag 15 april 2018.

Besloten is om een deel van de government take tijdelijk in te leveren. De prijs van ongelode benzine, die in eerste instantie Srd 6,77 zou zijn (een verhoging van 0,34 per liter) is vanwege de interventie van de Surinaamse overheid teruggebracht naar een bedrag van Srd 6.60. De Surinaamse overheid komt in met 17 cent voor elke liter ongelode benzine, omdat bij die benzine de plotselinge verhoging het hoogst was.

Alhoewel deze aanpassing buiten de invloedssfeer ligt van de Surinaamse overheid, heeft de regering er alles aan gedaan om het tot een minimum te beperken. De tijdelijke ingreep is bedoeld om de situatie draaglijker te maken voor de Surinaamse burger.

De minister van van Handel, Industrie en Toerisme, Stephen Tsang, vraagt begrip van de samenleving en haast zich te melden, dat de regering er alles aan zal doen om de situatie draaglijk te houden, waarbij tegelijkertijd verantwoord zal worden omgegaan met de schaarse middelen van de overheid.

De prognose is, dat de situatie in het Midden Oosten nog enige tijd kan voortduren, vandaar dat de overheid gemeend heeft om tijdelijk in te grijpen. De regering blijft de ontwikkelingen in het Midden Oosten op de voet volgen.

De nieuwe prijzen zijn 1 liter ongelood voor Srd 6.60, 1 liter diesel voor Srd 6.25 en super ongelood voor Srd 6.74.

Peru erkent ongecontacteerde inheemsen in de Amazone

Zeven stammen in Amazonegebied in noordoosten Peru wonen in 'vrijwillige afzondering'Het Peruaanse ministerie van Cultuur heeft nu de geïsoleerd levende stammen in de Amazone erkend. De zeven inheemse stammen in het Amazonegebied in het noordoosten van Peru wonen in het grensgebied met Brazilië in het departement van Loreto in 'vrijwillige afzondering'. Dit betekent dat ze geen contact zoeken met de buitenwereld.

De erkenning van deze volken markeert ook een eerste beslissende stap in de erkenning van hun grondrechten. Dit is de eerste vereiste voor de bescherming van hun leefwijze. Een uitbreiding van de inheemse beschermingszones Yavarí Mirim en Yavarí Tapiche is gepland. Deze reservaten beslaan een gebied van 25.000 vierkante kilometer.


Volgens het Peruaanse ministerie van Cultuur omvat de officiële erkenning van de inheemse gemeenschappen Matses, Remo, Marubo, Matis, Korubo, Kulina-Pano en Flecheiro. Het bestaan ​​van deze stammen in hun gebied wordt al lang betwist, vooral door actoren met lokale economische belangen.

Hun manier van leven wordt vooral bedreigd door illegale ontbossing, mogelijke oliebronnen en wegenbouwprojecten.

Een veel voorkomend gevolg van contact met buitenstaanders is de besmetting met ziekten als mazelen en malaria, vaak met fataal gevolg vanwege het ontbreken van weerstand.

Ondanks de officiële goedkeuring door het ministerie, is de positie van de Peruaanse overheid nog steeds niet duidelijk inzake de bescherming van deze groepen. Er worden diverse olieconcessies in het gebied behoren toe aan de Peruaanse staat. De aanleg van een verbindingsweg naar de olievelden zou verwoestende gevolgen hebben voor de geïsoleerd levende groepen.

(Suriname Mirror/Amerika21/Twitter)