donderdag 20 december 2018

Rechtbank Amsterdam wijst schadevergoeding tegen ex-directielid DSB af voor familie omgekomen piloot

(Bron foto: Local10)
Moison zou in boek grievende uitlatingen over omgekomen piloot Van Ommeren hebben gedaan 


De rechtbank in Amsterdam heeft een vordering voor schadevergoeding tegen Hans Moison, ex-directielid van De Surinaamsche Bank, DSB, afgewezen. Familieleden van de in april 2015 bij een vliegtuigcrash in de Amerikaanse staat Florida omgekomen piloot Perry van Ommeren hadden de zaak aangespannen, omdat Moison voor hun grievende uitlatingen over de overledene zou hebben gedaan in zijn boek. De goede naam en eer van Van Ommeren zouden volgens de nabestaanden zijn aangetast. Dit bericht de Ware Tijd donderdag 20 december 2018.

In zijn boek over De Surinaamsche Bank brengt Moison Van Ommeren in verband met creditcardfraude. Ten tijde van zijn overlijden deed de bank onderzoek naar deze zaak. Van Ommeren had zoals onderzoek had uitgewezen onrechtmatig vier miljoen Amerikaanse dollar met zijn creditcard opgenomen.

De eisers - broer, moeder en zus van Van Ommeren - stellen immateriële schade te hebben geleden door de uitlatingen van het ex-directielid. De rechtbank oordeelt evenwel, dat de uitlatingen niet onrechtmatig zijn jegens de verongelukte piloot indien hij nog in leven was geweest. Volgens de rechtbank zijn de uitlatingen gebaseerd op feiten en niet onnodig grievend. De voorzieningenrechter oordeelt dat voor de uitlating in het boek ten tijde van de publicatie voldoende steun in de feiten bestond.

Uit een BDO-accountantsrapport blijkt, dat Van Ommeren bewust gebruik heeft gemaakt van een technische fout in het computersysteem van DSB. Hierdoor werden bedragen van de creditcardrekening wel bijgeboekt op de betaalrekening, maar niet afgeboekt van de creditcardrekening. Dit bleef lange tijd onopgemerkt, omdat menselijke controle faalde.

Uit het vonnis van de rechters blijkt verder, dat de door Van Ommeren opgenomen bedragen in de loop der tijd in omvang toenamen. Uiteindelijk werd door hem totaal vier miljoen Amerikaanse dollar onttrokken.

Voor de uiting is niet vereist, dat Van Ommeren voor fraude moet zijn veroordeeld door de (straf)rechter. De voorzieningenrechter acht de formulering en inkleding van de uitlating van Moison overigens ook niet onnodig grievend. De naam van Van Ommeren was immers al eerder in Surinaamse media in verband gebracht met de creditcardfraude. Nu de uitlatingen niet onrechtmatig zijn geweest jegens hem, als hij nog in leven zou zijn geweest, is de vordering niet toewijsbaar, vonniste de rechtbank.

De piloot stortte op 12 april 2015 neer met een Piper PA-31-vliegtuigje dat hij bestuurde, nadat hij problemen aan de verkeerstoren had gemeld. Het vliegtuig boorde zich kort vóór de landing op de airport te Fort Lauderdale in de grond en vloog in brand. Bij het ongeluk kwamen ook de echtgenote en twee dochters van de piloot om het leven. Daags na zijn overlijden werd bekend dat De Surinaamsche Bank onderzoek deed naar de creditcardfraude. Vanwege deze zaak zijn door de bank maatregelen getroffen tegen medewerkers die onvoldoende controle zouden hebben uitgeoefend.

Mexicaanse duiker (35) doodgebeten door haai voor de kust van Puerto Penasco

Van Nahum Verdugo Aguilera werd linkerbeen en deel van zijn buik afgebeten


Een 35-jarige duiker is overleden nadat een haai hem aanviel en zijn hele linkerbeen en deel van zijn buik had afgebeten. De schokkende haaienaanval vond plaats voor de kust van Puerto Penasco, een stadsresort in de noordwestelijke Mexicaanse staat Sonora aan de Golf van Californië.


Volgens de lokale media verloor de 35-jarige Nahum Verdugo Aguilera, die uit de staat Baja California kwam, zijn leven kort na de aanval.

De laatselijke politie zei, dat het incident plaatsvond rond elf uur toen het slachtoffer met vrienden ging vissen. Zodra ze zich realiseerden dat hij was aangevallen, namen zijn metgezellen hem mee naar de boot, maar de duiker was al overleden.


De politieverklaring zei: 'Zodra hij het water inging, ging er nog geen minuut voorbij voordat hij werd aangevallen en vervolgens aan het oppervlak dreef. Toen zijn collega's hem aan boord brachten, realiseerden ze zich dat hij een been en een deel van zijn buik miste en haastte hem naar Puerto Penasco te brengen.'

Specialisten kwamen, evenals het begrafenisbedrijf Santa Cecilia. Het Ministeriële Agentschap voor Strafrechtelijk Onderzoek heeft de boot, de Lidia Isabel, veiliggesteld. Volgend op een voorlopig onderzoek, zeiden officiële bronnen: 'Getuigen zeiden dat de man aan het duiken was in een gebied genaamd Hawey, 10 kilometer ten zuidoosten van San Jorge, toen de haai hem aanviel, zijn linkerbeen afbeet van de heup.' 

Het onderzoek gaat door.

(SurinameMirror-Reports/Tribuna/The Daily Mail/Excelsior)

Mexicaanse autoriteiten onderzoeken dood twee Hondurese tieners in grensstad Tijuana

(Bron foto: Twitter)
Beide jongeren maakten deel uit van migratiekaravaan op weg naar grens tussen VS en Mexico

De twee vertonen tekenen van steekwonden en wurging


Mexicaanse autoriteiten onderzoeken de dood van twee Hondurese tieners afgelopen weekend in de grensstad Tijuana, nadat zij zich in oktober bij een migratiekaravaan hadden gevoegd, op weg naar de grens tussen de VS en Mexico, zeiden functionarissen woensdag 19 december 2018. 

De twee jongeren, vermoedelijk ongeveer 16 of 17 jaar oud, vertoonden tekenen van steekwonden en wurging.


De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador vertelde woensdag tegen journalisten, dat zijn regering 'een eerlijke behandeling' voor migranten wil en dat zijn minister van Binnenlandse Zaken later op de dag zou uitwerken hoe de veiligheid aan de grens met de Verenigde Staten zal worden versterkt. 'We moeten een immigratiebeleid voeren dat is geworteld in de verdediging en bescherming van de mensenrechten', zei Lopez Obrador op zijn ochtend persconferentie en benadrukte het recht om asiel aan te vragen.

De Hondurese ambassadeur in Mexico, Alden Rivera, zei eerder dat de twee dode migranten de gewelddadige stad San Pedro Sula verlieten op 13 oktober. Er kon niet onmiddellijk worden vastgesteld of de slachtoffers van plan waren om asiel aan te vragen.

Meer dan 2.000, voornamelijk Hondurese, immigranten die met de karavaan reisden, verbleven in een opvangcentrum in Tijuana, zei Lopez Obrador woensdag.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft erop aangedrongen dat ze de Verenigde Staten niet binnen mogen, maar een paar asielzoekers zijn de grens al overgestoken.

De moorden zullen waarschijnlijk de kritiek voeden op een beleidsvoorstel dat Mexico en de Verenigde Staten eerder dit jaar bespraken om Midden-Amerikaanse migranten in Mexico te laten wachten, terwijl hun asielaanvragen worden verwerkt. Het voorstel zal waarschijnlijk worden geconfronteerd met juridische uitdagingen in de Verenigde Staten. Mexicaanse functionarissen hebben niet bevestigd of het plan momenteel wordt besproken.

Drie mensen zijn aangehouden voor moord op de twee jonge Hondurese migranten in Tijuana, zeiden de autoriteiten woensdag.


(SurinameMirror-Reports/Reuters/Twitter)

Arrestatie oud-president Voetbal Federatie Peru toont relatie tussen voetbal en corruptie in Latijns-Amerika

(Bron foto: Twitter)
Oviedo in detentie in afwachting volgende stappen in de 'Cuellos Blancos del Puerto'-zaak


De arrestatie van de voormalige president van de Federación Peruana de Futbol (FPF), Edwin Oviedo, toont een nieuw hoofdstuk in de winstgevende relatie tussen voetbal en corruptie in Latijns-Amerika. 

Op 6 december werd Oviedo gearresteerd voor misdaden die hij zou hebben gepleegd als lid van de 'Cuellos Blancos del Puerto', gevestigd in Callao, inclusief invloed op omkoping, geleid door de voormalige Hooggerechtshof rechter César Hinostroza, de 'Cuellos Blancos del Puerto', gevormd door onder andere zakelijke leiders, rechters en andere gerechtelijke functionarissen.Oviedo zou de illegale uitgaven van Hinostroza tijdens het WK van 2018 in Rusland hebben gedekt en hem verschillende tickets hebben gegeven voor wedstrijden van het Peruaanse nationale team, volgens een getuige die bescherming geniet. In ruil voor deze geschenken werd Oviedo schijnbaar begunstigd in een rechtszaak tegen een ander crimineel netwerk waarvan hij wordt verdacht te behoren tot, bekend als de Wachiturros van Tumán. Hij wordt ervan beschuldigd de groep te hebben geleid, die naar verluidt de moord had gepleegd op twee vakbondsleden bij het suikerbedrijf Tumán, eigendom van het conglomeraat van Oviedo.


'Er was een criminele organisatie binnen het suikerbedrijf die iedereen die zich verzette tegen de gerechtelijke administratie, gekozen door de heer Edwin Oviedo, het zwijgen oplegde', zei Officier van Justitie Juan Carrasco, die de leiding heeft over de zaak Wachiturros.

Op dit moment is Oviedo in detentie in afwachting van de volgende stappen in de 'Cuellos Blancos del Puerto'-zaak, terwijl Agustín Lozano is benoemd tot waarnemend president van de FPF. Lozano ligt echter dicht bij Oviedo en wordt ook onderzocht.


(SurinameMirror-Reports/InSight Crime/Peru21/Twitter/YouTube)

Autoriteiten Peru redden in gevangenschap levende wilde dieren van toerisme in Amazone

Sommige van de in Puerto Alegría geredde dieren zijn bedreigde diersoorten


Luiaards, toekans, anaconda's en ander wild waren onder de dieren die vorige week door de Peruaanse autoriteiten werden gered uit een toeristische onderneming in Puerto Alegría. De reddingsmissie werd uitgevoerd door het Peruaanse Milieu-Openbaar Ministerie toen ze de dieren ophaalden die gevangen werden gehouden in het Amazonegebied. Sommige van de geredde dieren zijn bedreigde diersoorten. Een ondervoede zeekoe en een aap behoorden tot de 22 geredde dieren in totaal. 


Een Colombiaanse non-profitorganisatie, Entropika, was ook onderdeel van de coördinatie van de missie, volgens National Geographic, die eerder een onderzoek heeft uitgevoerd naar dierenleed in deze illegale toeristencamping in Puerto Alegría, waar dieren werden getroffen die lijden, zodat toeristen, die van nabijgelegen boten kwamen, op de foto konden met hen.

'Dit was het juiste moment om actie te ondernemen, omdat dit een nogal vergeten gebied in Peru is', vertelde de Milieudienst van de provincie Loreto Alberto Caraza Atoche aan Nat Geo.


'Maar wij, als het Openbaar Ministerie, hebben de plicht om ervoor te zorgen dat de wetten worden gehandhaafd en dat dieren worden beschermd.'

Sommige dieren werden extreem ondervoed gevonden, zoals een margay (Leopardus wiedii) met een ernstig ondergewicht en zonder pels op plekken.

Men gelooft, dat de lamantijn (zeekoe) drie jaar van revalidatie nodig heeft om weer op een normaal gewicht te komen.
Er worden nog steeds zes dieren in gevangenschap gehouden, die de autoriteiten nog niet konden vinden.

(SurinameMirror-Reports/Peru Reports/Twitter)

Onduidelijkheid in Colombia over aantal FARC-dissidenten dat vredesproces heeft verlaten

Twee Colombiaanse inlichtingenrapporten hanteren verschillende cijfersColombiaanse inlichtingenrapporten, drie maanden na elkaar gepubliceerd, vertonen tegenstrijdigheden over het aantal dissidente ex-FARC-guerrilla's en hun tempo van expansie, hoewel beiden het erover eens zijn, dat deze splintergroepen groeien. 

Volgens een inlichtingenrapport, ingezien door de krant El Tiempo deze week, kunnen 1.749 ex-guerrillastrijders van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia - FARC) nu als dissident worden geteld en het vredesproces verlaten.

Het rapport, dat door het ministerie van Defensie aan het Congres is gepresenteerd, laat zien dat het aantal voormalige strijders dat het vredesproces verlaat, toeneemt.

Maar, een ander inlichtingenrapport uit oktober is echter in tegenspraak met dat rapport, waarin staat dat het aantal dissidenten van de FARC nu al tussen de 2.500 en 3.000 is, verdeeld over 10 departementen zijn.Ter vergelijking: het rapport van december telt minder dissidenten, maar stelt dat ze verspreid zijn over 19 departementen.

De regering van Colombia lijkt niet te weten hoeveel ex-militanten het vredesproces hebben verlaten en waar ze zich bevinden, gezien de flagrante tegenstrijdigheden in deze twee rapporten. Beide inlichtingenrapporten weerspiegelen echter toenemende bezorgdheid over de groei van het aantal FARC-dissidenten.

Van de meer dan 10.000 FARC-guerrilla's die demobiliseerden, vormen duizenden nu opnieuw een bedreiging voor de nationale veiligheid. Bovendien tellen volgens hetzelfde El Tiempo-rapport criminele groepen, die door de Colombiaanse staat worden erkend, nu meer dan 7.200 mensen in totaal, waarvan het Nationale Bevrijdingsleger (Ejército de Liberación Nacional - ELN) de grootste is met 2.206 mannen.

(SurinameMirror-Reports/InSight Crime/El Tiempo/YouTube)

VHP Nederland richt zich in 2019 met name op voorbereidingen op 2020-verkiezingen

Alle activiteiten hebben ook als doel aandacht vragen voor huidige situatie in Suriname


Na de officiële installatie van VHP Nederland in september 2018, zijn het bestuur, de diverse kernen en het Wetenschappelijk Bureau voortvarend aan de slag geweest. Alle kernen zijn opgestart en zijn thans actief bezig diverse ontwikkelingen op gang te brengen. Het bestuur heeft, naast de start van implementatie van diverse aanbevelingen, welke gedaan zijn tijdens het bezoek van voorzitter Santokhi aan Nederland, voor het nieuwe jaar een actieplan in de vorm van een jaarkalender ontwikkeld. Dit meldt de Nederlandse tak van de VHP vandaag, donderdag 20 december 2018.

'De jaarkalender biedt een enorme diversiteit aan activiteiten door heel het land. Alle activiteiten hebben als doel aandacht te vragen voor de huidige situatie van Suriname en bewustwording rondom de naderende verkiezingen te vergroten, bij zowel de Nederlandse diasporagemeenschap als bij de gemeenschap in Suriname zelf. 

Onze missie is mensen aan te moedigen bij de verkiezingen van 2020 daadwerkelijk te kiezen voor verandering. 

De jaarkalender van VHP Nederland is een weerspiegeling van onze boodschap aan het Surinaamse volk. Omdat wij er tevens van overtuigd zijn dat jongeren ontzettend belangrijk zijn voor de toekomst van Suriname, doen wij ook een oproep aan Surinaamse jongeren. Wij beschouwen jongerenparticipatie in Suriname als zeer essentieel en onmisbaar voor de wederopbouw van het land. Een proactieve houding, maar ook kritisch(er) nadenken, zelfstandigheid én onafhankelijkheid in het maken van keuzes, zien wij als cruciaal binnen goede jongerenparticipatie. Jongeren hebben een stem, jongeren hebben een visie. 

Echter, door gebrek aan gezonde en inspirerende voorbeeldfiguren en door de gedachte niet mee te tellen of niet serieus genomen te worden, word het doek veel te snel in de ring en talent te snel overboord gegooid. 

Verbeterde levensomstandigheden zijn afhankelijk van actieve participatie, van het laten horen van de eigen stem. 

Laten wij inzichten, opgedaan in 2018, als vruchtbare grond bieden aan het jaar 2019 en Suriname díe groei en bloei brengen die het verdient.'

VHP Nederland

Curaçaose Miss Akisha Albert warm onthaald op Hato Airport

Miss Akisha Albert eindigt in Bangkok, Thailand, in top 10


De Curaçaose Miss Akisha Albert werd gisteren op Hato Airport onthaald door vele fans, pers, ministers en natuurlijk haar trotse familie en vrienden, aldus vandaag, donderdag 20 december 2018, het Antilliaans Dagblad.

De schoonheid bereikte afgelopen zondag tijdens de Miss Universe-verkiezing in Bangkok, Thailand, de top 10 en zette zo niet alleen zichzelf, maar ook Curaçao internationaal op de kaart.

Curaçao gaat de teelt van cannabis legaliseren voor medicinale doeleinden

Alle Curaçaoënaars kunnen daar een vergunning voor krijgen


Het klonk de aanwezigen in de aula van de Universiteit van Curaçao als muziek in de oren. 'Alle lokale mensen kunnen een vergunning krijgen om cannabis te gaan verbouwen voor medicinale doeleinden', zo opende minister Suzy Camelia-Römer dinsdagavond haar betoog. Maar, er zitten veel haken en ogen aan het plan, zo schrijft donderdag 20 december 2018 het Antilliaans Dagblad.

Minister Suzy Römer en secondant Alvin Daal brachten het nieuws met veel enthousiasme: Curaçao gaat de teelt van cannabis legaliseren en alle Curaçaoënaars kunnen daar een vergunning voor krijgen. Het zou een enorme economische impuls kunnen zijn voor het gehele eiland, want cannabis is big business anno 2018. Canada loopt daarbij voorop, Amerika volgt en in Nederland wordt de cannabisteelt min of meer gedoogd.

Sinds 2003 produceert Bedrocan medicinale cannabis in opdracht van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De overheidsinstelling Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) is verantwoordelijk voor de uitvoering van het Nederlandse cannabisprogramma, de productie, verpakking en levering aan Nederlandse apothekers. Ook draagt de instelling zorg voor export vanuit Nederland naar onder meer Australië, Denemarken, Duitsland, Finland, Italië, Macedonië, Polen en Tsjechië, evenals naar onderzoekers over de hele wereld.

Het lijkt erop, dat minister Camelia-Römer de Nederlandse opzet wil gaan implementeren op Curaçao. Iedere Curaçaoënaar kan wel een vergunning krijgen, maar dan moet er wel verbouwd worden op een stuk terrein van de overheid, gelegen op Sint Joris. Nergens anders. Verder wordt er een vergunning verleend voor vijf jaar en daarna wordt bekeken of deze verlengd wordt.

Toch weer donkere wolken boven Insel Air op Curaçao

inter- Caribbean nog niet komen opdagen met een bankgarantie 

Bewindvoerder Rogier van den Heuvel grijpt naar Kort Geding in de hoop zekerheidsstelling af te kunnen dwingen bij interCaribbean


De rechter heeft Insel-bewindvoerder Rogier van den Heuvel tot 28 december uitstel gegeven om ervoor te zorgen dat interCaribbean alsnog een bankgarantie laat zien. Van den Heuvel zet via een Kort Geding morgen druk op de ketel. Van den Heuvel ziet het als een uiterst redmiddel om alsnog een zekerheidsstelling af te dwingen bij de luchtvaartmaatschappij in de Turks- en Caicoseilanden. Want alleen dan zal de rechter op 28 december het akkoord voor de overname van Insel Air International goedkeuren, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 20 december 2018.

In de Heads of Agreement is vastgelegd ,dat interCaribbean over een periode van negen jaar 11.050.000 dollar beschikbaar stelt ten behoeve van de crediteuren. Bovendien zouden op korte termijn drie nieuwe vliegtuigen naar Curaçao komen.

Tijdens de zitting gistermiddag was behalve Van den Heuvel, als bewindvoerder in de surseance van Insel, ook algemeen directeur Lars de Brabander in de rechtszaal aanwezig. Na verontrustende berichten uit de Turks- en Caicoseilanden was de zitting al een dag uitgesteld, juist om van de directie van interCaribbean te horen wat er aan de hand was. Maar. de stoelen die waren gereserveerd voor de vertegenwoordigers van interCaribbean bleven leeg. Noch advocaat Arndt van Hoof, noch de directieleden Lyndon Gardner en Trevor Sadler kwamen opdagen.

Etienne Ys, voorzitter van de commissie die de onderhandelingen voert namens de overheid, laat desgevraagd aan de rechter weten een app te hebben ontvangen van Gardner. 'Hij wil telefonisch toelichten dat hij in overleg is met de bank', zegt Ys, maar op dat verzoek gaat de rechter niet in.

Minister Hoefdraad van Financiën verrast met eis van de Douanebond

'Het moet wel duidelijk zijn dat deze minister zich niet laat dicteren'

'Als minister tref ik geen ongefundeerde maatregelen tegen welke ambtenaar dan ook op basis van berichten afkomstig van schimmige klokkenluiders of geruchten op social media'


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is verrast met het ultimatum dat de Douanebond heeft gesteld op zijn ledenvergadering van gisteren. De bond wil dat de bewindsman de Douaneleiding bedankt. Hem is de ruimte gegeven tot maandag. De minister zegt vandaag, donderdag 20 december 2018, op Starnieuws, dat er geen arbeidsconflict is met de bond. Hij heeft een uitstekende werkrelatie met de bond en hoopt deze zo te houden. 

'Het moet wel duidelijk zijn dat deze minister zich niet laat dicteren over benoeming of ontlasting van een leiding van een der instituten die onder zijn verantwoordelijkheid vallen', stelt Hoefdraad. Tot vanmorgen was er geen officiële communicatie met de bond over de vergadering die op 19 december is gehouden. Er is wel contact met bondsvoorzitster Joyce de Vlugt.

De minister geeft aan, dat hij altijd goede nota heeft genomen van achterstanden en misstanden binnen het korps. 'Ik heb mij enorm ingezet om zaken die jarenlang verkeerd zijn gegaan recht te trekken. Het feit dat we nu aan het vierde management team zijn, geeft aan hoe moeizaam het proces van hervormingen in een organisatie, waar niet naar is omgekeken, verloopt.'

Hoefdraad benadrukt, dat hij als minister geen ongefundeerde maatregelen zal treffen tegen welke ambtenaar dan ook op basis van berichten afkomstig van schimmige klokkenluiders of geruchten op social media. 'Maar, ik geef wel de garantie dat ik elke aanwijzing en of informatie aangaande de integriteit van deze diensten zeer serieus neem en gedegen laat onderzoeken voordat eventuele maatregelen worden getroffen.'

Op dit moment vindt er een diepgaand onderzoek plaats over mogelijke malversaties binnen het corps. Er is een commissie binnen Financiën ingesteld, bestaande uit juristen, accountants en douane experts. Verder zijn ook nog fraude- en veiligheidsdeskundigen die samen met de CLAD (Centrale Landsaccountantsdienst) bezig zijn. Het resultaat van dit onderzoek moet worden afgewacht voordat er besluiten worden genomen.

De minister doet een beroep op de bond deze werkwijze te respecteren. Hij nodigt het bestuur uit voor een gesprek in de tweede week van januari om allerhande zaken die het op tafel wil leggen te bespreken. Hoefdraad zegt verder, dat hij altijd bereikbaar is voor de bond en steeds een gewillig oor heeft gehad voor het bestuur.

Brazilianen verontwaardigd over ruw, agressief optreden politie in hotels in Anamoestraat

'De mensen moesten plat op grond liggen en er werd geen rekening gehouden met ouderen'


Het politieoptreden bij hotels in de Anamoestraat afgelopen maandag, waarbij 34 illegale personen zijn aangehouden, is niet in goede aarde gevallen bij Brazilianen. Ze beschuldigen agenten van agressief gedrag. 'De mensen moesten plat op grond liggen en er werd geen rekening gehouden met ouderen. Sommigen zijn geboeid afgevoerd', zegt Jessica Iglesias, ondervoorzitster van de Raad van Braziliaanse burgers in Suriname, vandaag, donderdag 20 december 2018, in de Ware Tijd. 

De eigenaars van de hotels zijn evenmin te spreken over het gedrag van de politie. 'De agenten hebben deuren opengetrapt, waardoor ze zijn beschadigd. Ze hadden geen tijd om op de sleutels te wachten en spraken ruw tegen ons', zegt een hoteleigenaar. Hij stelt politieoptreden tegen illegalen toe te juichen, omdat sommige Brazilianen geen gehoor hebben gegeven aan het project 'Legalisatie' van de overheid dat het afgelopen weekend is geëindigd. Ook benadrukt hij dat er Brazilianen zijn die zich bezighouden met criminele activiteiten.

'Maar, ook als de politie op zoek is naar illegalen, denk ik niet dat de mensen als criminelen behandeld moeten worden', zegt de hoteleigenaar.
Iglesias wijst erop, dat er niets gedaan kan worden voor illegale Brazilianen, omdat ze veel tijd hebben gehad om zich aan te melden voor het legalisatieproces. Registratie voor legalisatie kostte zeshonderd Amerikaanse dollar en zij heeft van de opgepakte illegale Brazilianen begrepen dat zij dat geld niet hebben. Ondanks de illegale status van de mensen blijft Iglesias op het standpunt staan, dat agressie niet geaccepteerd zal worden. 'De politie moet hiervan geen misbruik maken, en we kunnen dat niet nog keer laten gebeuren.'

In een verklaring stelt de Braziliaanse ambassadeur Laudemar Gonçalves de Aguiar Neto, dat er individueel is gesproken met de mensen die illegaal in Suriname zijn en dat de gevallen van agressie en mishandeling zijn doorgegeven aan de Surinaamse autoriteiten. 'Er zijn geen zichtbare blauwe plekken aantoonbaar, maar dat wil niet zeggen dat er geen sprake is van agressie.'

Mensen met een retourticket worden spoedig teruggestuurd naar Brazilië, mensen zonder ticket krijgen volgens de Surinaamse wetgeving dertig dagen om hun terugkeer in orde te maken.

Humphrey Naarden, hoofd van de afdeling Voorlichting van het Korps Politie Suriname, kan niet specifiek ingaan op de actie van de politie, aangezien hij er niet bij was. 'De politie handelt naar omstandigheden', zegt hij. Mensen plat laten liggen op de grond en het boeien van personen zijn volgens hem standaardhandelingen. 'Je boeit iemand voor de veiligheid van zichzelf en van de politie. Die persoon kan de politie dan niet aanvallen en de agent kan ook niet zeggen dat de geboeide persoon hem heeft geklapt.'

De voorlichter stelt, dat vooral wanneer de politie te maken heeft met meerdere mensen het beter is om hen plat te laten liggen om hierdoor een beter overzicht te hebben. Over het opentrappen van deuren zegt Naarden, dat dit niet zomaar wordt gedaan. 'Ik heb een foto hiervan gezien en zal natrekken wat de reden daartoe was.'

Regering wil straten van Suriname zoveel mogelijk voorzien van straatnaamborden

(Bron foto: NII)
Straatnaamborden plaatsen met oog op 2020-verkiezingen


In het kader van de voorbereidende werkzaamheden voor de komende 2020-verkiezingen is het hebben van een correct adres erg belangrijk. De verkiezingswerkgroep Straatnaamborden en Huizennummering is drie maanden geleden gestart met een project om de straten van Suriname zoveel mogelijk te voorzien van straatnaamborden, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII. 

Het hoofd van de afdeling Straatnaamborden en Huizennummering van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), Kisoor Maharadjdin, is tevens coördinator van de werkgroep Straatnaamborden en Huizennummering. 'Een adres bestaat meestal uit een straatnaam en een huisnummer. Met dit project willen wij de straten van Suriname zoveel mogelijk van straatnaamborden voorzien en de huizennummering zodanig ordenen dat adressen gemakkelijk vastgesteld en gevonden kunnen worden', zegt Maharadjdin.

De coördinator geeft aan, dat het project bestaat uit drie deelprojecten, te weten: Straatnamen, Huizennummering en Voorbereidende werkzaamheden ten behoeve van straatnaamgeving.

'Momenteel zijn we bezig met de oriëntatiewerkzaamheden van bestaande straatnamen. Hierbij wordt nagegaan waar de straatnaamborden en palen geplaatst, vervangen of hersteld moeten worden.'

De districten Coronie, Saramacca, Wanica, Commewijne, Para en Paramaribo Noord-Oost zijn reeds afgehandeld. Momenteel worden de ressorten Tammenga, Weg naar Zee en Paramaribo Zuid-West aangedaan.

Braziliaans Hooggerechtshof drukt hoop op vrijlating ex-president Lula de kop in

(Bron foto: Twitter)
Rechter had beslist dat gevangenen in een beroepsprocedure konden worden vrijgelaten


Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft woensdag 19 december 2018 de hoop op een mogelijke vrijlating uit de gevangenis van voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva de kop ingedrukt.

Eerder op de dag had een rechter nog geoordeeld dat gevangenen die een beroepsprocedure hadden aangespannen, konden worden vrijgelaten. Maar, die beslissing werd door het Hooggerechtshof geannuleerd.


Na het vonnis van de lagere rechtbank hadden de advocaten van Lula meteen een aanvraag ingediend om hem vrij te laten.

Gleisi Hoffmann, leider van de linkse Partido dos Trabalhadores (PT) die Lula heeft opgericht, zei via Twitter, dat de partij al juridische verzoeken bij de hoogste rechtbank had ingediend om Lula te laten bevrijden.Lula werd gevangen gezet in april in de zuidelijke stad Curitiba nadat hij was veroordeeld tot meer dan 12 jaar gevangenisstraf en wordt geconfronteerd met zes andere processen wegens vermeende corruptie.

Hij heeft zijn onschuld gehandhaafd, de aanklacht afgewezen als een politiek complot tegen hem.

(SurinameMirror-Reports/Belga/Al Jazeera/Twitter/O'Globo)

Douanebond eist dat minister Hoefdraad managementteam wacht aanzegt

Hoofd van de Douanedienst en zijn team zouden ad hoc maatregelen nemen

'Wij zijn moe van de onheuse en onbeschofte manier waarop omgegaan wordt met het personeel'


Op een spoed algemene ledenvergadering hebben de leden van de Douanebond aangegeven, dat zij het gedrag van het hoofd van de Douanedienst zat zijn. Van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën wordt geëist, dat hij August van Lobbrecht, coördinator van het managementteam, bedankt. Ook de rest van het team moet de wacht worden aangezegd, aldus Starnieuws vanochtend, donderdag 20 december 2018.

Minister Hoefdraad heeft tot maandag de tijd om zich te buigen over de eis van de bond, zegt Joyce de Vlugt, voorzitster van de bond. De algemene ledenvergadering is tot maandag 8.00 uur geschorst. Het resultaat van het overleg tussen het bestuur van de bond en de minister zal bij de hervatting van de vergadering worden besproken op de ledenvergadering.

De bond vindt dat het hoofd van de dienst en zijn team ad hoc maatregelen nemen.

'Wij zijn moe van de onheuse en onbeschofte manier waarop omgegaan wordt met het personeel. Willekeur en rancune spelen hoogtij binnen de organisatie', zegt De Vlugt. Ambtenaren krijgen een brevet van ongeschiktheid. De bond is niet van plan dit gedrag langer te accepteren.

Kustwacht Caribisch Gebied onderschept voor kust Bonaire verdachte Go Fast

(Bron foto's: Kustwacht Caribisch Gebied)
Vier opvarenden gooien pakketten, kleding en andere spullen over boord

Verdachten overgedragen aan politie op Bonaire


De Zr. Ms. Zeeland had dinsdagavond in korte tijd haar tweede vangst in het Caribisch gebied, een Go Fast met vier personen aan boord die vermoedelijk illegale middelen transporteerden. De personen en de middelen zijn aan de Bonairiaanse autoriteiten overgedragen voor verder onderzoek, zo bericht de Kustwacht Caribisch Gebied woensdag 19 december 2018. 

Zr. Ms. Zeeland kreeg dinsdagavond even na zeven uur een melding van de Rescue Coordination Center (RCC) dat er een verdacht voertuig in de wateren nabij Bonaire voer. De NH-90 helikopter van de Zeeland en de Dash van de Kustwacht zijn vervolgens op zoek gegaan naar de Go Fast.

Tijdens de achtervolging van de Go Fast zijn meerdere waarschuwingen gegeven om te stoppen. Uiteindelijk hebbben waarschuwingsschoten vanuit de helikopter de speedboot gedwongen tot stoppen.

De vier opvarenden van de Go Fast begonnen daarop direct pakketten, kleding en andere spullen over boord te gooien, maar de inmiddels naderende FRISC van de Zeeland kon veel spullen uit het water vissen.

De personen en het bewijsmateriaal, inclusief de door het stationsschip gesleepte Go Fast, konden woensdagochtend overgedragen worden aan de politie op Bonaire. Zij gaan nu verder met het onderzoek. De Zeeland vervolgt haar patrouille voor de Kustwacht.

'Voor The King Returns to His Jungle is tijd, geld noch moeite gespaard'

En toch kost een toegangskaartje maar liefst Srd 300.....


Voor het internationale boksevent ‘The King Returns to His Jungle’ is tijd, geld noch moeite gespaard. Dat heeft volgens Vernon Oostwijk van de organisatie zijn reden: 'Het is op verzoek van de president en Tyrone wilde vechten in Suriname. We hadden geen andere keus … Tyrone is onze kampioen!' Geld noch moeite gespaard? En toch kost een toegangskaartje Srd 300..... Vecht Spong voor het volk in 'zijn' Suriname, of slechts voor de elite en de omgeving van vriend Bouterse?

Tyrone Spong zet vrijdagavond in de Anthony Nesty Sporthal zijn WBC Latino-zwaargewichtbelt op het spel tegen de Ecuadoraan Ytalo Perea. Die werd in allerijl erbij gehaald nadat de beoogde tegenstander Pedro Otas van Brazilië zondag geblesseerd afhaakte, zo is woensdag 19 december 2018 te lezen in het de Ware Tijd..

Het gevecht staat gepland voor tien ronden. Hoewel Spong tot nu toe elf van zijn twaalf gevechten middels knock-out won, wilde hij geen voorspelling doen over de duur van zijn thuispartij. Perea zegt er - ondanks de korte voorbereiding - in elk geval klaar voor te zijn. 'Ik bereidde me voor op een gevecht in Europa, maar vanwege visumproblemen kon ik niet meer afreizen.' De Ecuadoraan had op 15 december in Zagreb moeten vechten tegen de Kroaat Filip Hrgovic. Zijn plek werd ingenomen door de Amerikaanse veteraan Kevin Johnson.

Spong noemt Parea een 'waardige tegenstander' en 'groot talent', 'maar, we zijn zelfverzekerd'. Hij toont erkentelijkheid naar president Bouterse die hem heeft geholpen zijn droom te realiseren om voor eigen volk te vechten. 'Ik heb hard gewerkt voor één datum: 21 december. Ytalois a great warrioren ik ben voorbereid op oorlog … we zullen kijken wie aan het langste eind trekt.'

Op het programma staan nog twee andere titelgevechten. Roamer Angulo uit Colombia neemt het om de WBC Latino superweight-titel (tien ronden) op tegen de Venezolaan Reinaldo Gonzalez.
Om de cruiserweight belt van Mundo Hispano (acht ronden) neemt Siarhei Novikau uit Wit-Rusland het op tegen Gilberto Domingo uit Brazilië.
De vier andere partijen van de avond zijn Ruben Hernandez (Mex.) tegen Marlembron Acuña (Ven.), Ivan Ramirez (Mex.) tegen Nohel Arambulet (Ven.), Roque Cervera (Mex). tegen Dionis Martinez (Ven.), Santos (Bra.) tegen Alexandre (Bra.).

De veertien vechters zijn donderdagmiddag twaalf uur bij de Hermitage Mall voor de weging.

Mogelijk illegaal aangelegd vliegveld te Kabalebo

Politie en Nationaal Leger gaan  naar gebied om het 'illegaal aangelegd vliegveld te bezichtigen


Met de recente aanhouding van twee Guyanezen heeft de politie informatie verkregen, dat er mogelijk een vliegveld is aangelegd te Kabalebo, in de regio West, aldus het Dagblad Suriname woensdag 18 december 2018. De verdachten werden afgelopen weekend gearresteerd voor overtreding van de Vuurwapenwet. Zij hadden een vuistvuurwapen en een jachtgeweer in hun bezit. 

De verdachten konden de herkomst van de vuurwapens niet verklaren, maar zij hebben wel andere belangrijke informatie doorgegeven.

De politie en het Nationaal Leger gaan met meer manschappen voor onderzoek naar het gebied om het illegaal aangelegd vliegveld te bezichtigen. Het onderzoek in deze zaak duurt voort. Saskia Bandhan