vrijdag 9 augustus 2019

Bouterse: 'Verschillende organisaties moeten beseffen dat oprecht samengewerkt moet worden om grondenrechtenvraagstuk op te lossen'

'Historisch gezien zijn wij het verst gekomen met het traject over de grondenrechten'

(Bron foto: NII)
Organisatie van Inheemsen in Suriname vraagt beleidsmakers meer aandacht te schenken aan bescherming van het bos


President Desi Bouterse heeft vrijdag 9 augustus 2019 in de Palmentuin tijdens de viering van de Dag der Inheemsen gezegd 'trots te zijn dat wij, historisch gezien, het verst zijn gekomen met het traject over de grondenrechten en niet ver meer zijn van het afronden hiervan. De verschillende organisaties moeten beseffen dat er oprecht samengewerkt moet worden om dit vraagstuk op te lossen.'

Bouterse gaf verder aan, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII, dat niet goud of bauxiet ons grootste exportproduct is, maar vrede. 'Vrede willen wij in dit klein land als voorbeeld geven, voor wat daarbuiten in de grote wereld gebeurt.'

Ook de minister van Regionale Ontwikkeling Edgar Dikan was aanwezig in de Palmentuin. De minister merkte op, dat niet overal in de wereld deze dag wordt herdacht 'zoals wij dat in Suriname doen'.

De bewindsman vroeg eveneens de ondersteuning van de totale gemeenschap bij het traject van het grondenrechtenvraagstuk. Dikan hoopt dat over een jaar een traject is afgelegd en een oplossing ervoor hebben gevonden.

De Ware Tijd meldt, dat een vertegenwoordiger van de Organisatie van Inheemsen in Suriname de beleidsmakers vroeg om meer aandacht te schenken aan bescherming van het bos. Dit verzoek kwam ook van enkele milieuactivisten uit Brazilië. Vreemd en opvallend was, aldus de Ware Tijd, de afwezigheid van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden(VIDS). Waarom de groep niet vertegenwoordigd is vooralsnog onduidelijk.

First Lady Ingrid Bouterse-Waldring, de ambassadeurs van Brazilië, Laudemar Gonçalves de Aguiar Neto, en China, Liu Quan, districtscommissaris Armand Jurel en andere hoge functionarissen waren eveneens aanwezig bij de viering van de Dag der Inheemsen.

Mogelijk weer problemen bij IAmGold/Rosebel-goudmijn

(Bron foto's: Waterkant.net)
Een mast van IAmGold zou zijn vernield en er zou geschoten zijn


Rond het gebied van de IAmGold/Rosebel goudmijn zijn mogelijk weer problemen. Waterkant.net bericht vrijdag 9 augustus 2019 achter in de middag vernomen te hebben, dat er sprake zou zijn van vernielingen aan een mast van IAmGold. Dat blijkt uit foto’s die in dat gebied zijn gemaakt. 

Ook zou er geschoten zijn op enkele voertuigen. Wie daar voor verantwoordelijk is, is niet bekend.

Bronnen dichtbij het bedrijf melden, dat het momenteel inderdaad weer onrustig is in het gebied. Details zijn nog niet bekend. Er is ook nog geen officiële mededeling van de Surinaamse autoriteiten.

In België met drugs opgepakte actrice Imanuelle Grives zou gaan spelen in gangsterfilm Suriname

'We willen alleen bevestigen dat ze het liefje van een crimineel speelt'


Actrice Imanuelle Grives, die vorige maand in België werd opgepakt met een grote hoeveelheid hard- en softdrugs en zei dat ze zich voorbereidde op een nieuwe rol, zou gaan spelen in de gangsterfilm Suriname. Of Imanuelle ook drugs zou smokkelen en dealen in de film, wil producent Rodney Leysner niet zeggen. 'We willen alleen bevestigen dat ze het liefje van een crimineel speelt, dat ze zelf ook bepaalde ambities heeft en dat het echt een actiefilm is.'

Grives wilde de drugs binnensmokkelen op festival Tomorrowland. Meteen na haar aanhouding liet ze weten dat ze dat deed als voorbereiding voor een rol in een nieuw project.

Haar manager bevestigt nu dat het gaat om Suriname. Die film gaat over een zakenman die na een leven als drugsdealer terugkeert naar Suriname, maar daar geconfronteerd wordt met zijn oude bestaan.

Leysner zegt, dat hij niet wist dat Grives zich op deze manier zou voorbereiden. 'Imanuelle is een fantastische actrice die zich altijd goed inleeft in rollen. Daarom hadden we haar ook gecast. Maar als we hadden geweten dat ze zo ver zou gaan, waren we daar tegenin gegaan.'

Volgens Leysner kwam de arrestatie van Grives als een grote schok voor de crew van de film. 'We waarderen haar als mens en hopen dat dit met een sisser afloopt.'
 
De film is een remake van de gelijknamige film uit 2011 en wordt geregisseerd door Danny Leysner, die hiermee zijn filmdebuut maakt. Danny is hele verre familie van Rodney.
Vanaf februari volgend jaar is Suriname te zien in de Nederlandse bioscopen.

Fajah Lourens - model, dj, modeontwerpster, fitnessgoeroe - neemt de rol van Grives over. Dat maakte de Killerbody-fanate vanochtend, vrijdag 9 augustus 2019, bekend in De 538 Ochtendshow met Wietze de Jager. 'Het kwam nu een beetje toevallig op m’n pad, omdat er een actrice uitviel', zei Fajah.





Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door MKBM Faya (@mykillerbodymotivation) op


(Suriname Mirror/RTL Boulevard/AD/Instagram)

Man (52) vermoord gevonden in zijn woning aan de Ephraïmzegenweg

Joe Louis Primchand vermoedelijk slachtoffer van een roofmoord

Uit woning zijn twee zangvogels en een jachtgeweer gestolen


De 52-jarige Joe Louis Primchand is vanochtend, donderdag 9 augustus 2019, dood aangetroffen in een slaapkamer op zijn woonadres te Ephraimzegen in het politie ressort Latour, zo meldt het Korps Politie Suriname. 

Vanochtend werd de politie gebeld door een huisbewoner van het slachtoffer, die aangaf dat er was ingebroken en dat Primchand waarschijnlijk was neergeschoten.

Agenten troffen het lichaam van de man aan in een slaapkamer. Het lijk vertoonde sporen van geweld aan het hoofd en andere delen van het lichaam. Volgens verklaring van de belster hoorde zij gestommel in het huis en vervolgens dat geluid hoorde als dat van een schot dat af ging.

Een der toegangsdeuren tot de woning vertoonde sporen van braak. Uit het huis zijn twee zangvogels en een jachtgeweer gestolen.

De politie van Latour heeft deze zaak voor nader onderzoek overgedragen aan de collega’s van de afdeling Kapitale Delicten.

Paar maakt fatale val tijdens kussen op brug in Cusco, Peru

Innige kus op brugleuning wordt Héctor Yulino Vidal López (36) en Maybeth Espinoza Flórez (34) fataal


Een verliefd stel deelde een romantische knuffel op een brugleuning in Peru die ze echter fataal werd, toen ze hun evenwicht verloren en hun dood tegemoet stortten. Héctor Yulino Vidal López (36) en Maybeth Espinoza Flórez (34) waren zaterdag 3 augustus 2019 in een innige omhelzing op de Bethlehem Bridge in Cusco toen ze zo'n 15 meter naar beneden vielen. 

Bewakingsbeelden toonden Espinoz rond een uur 's ochtends op de reling van de brug terwijl ze haar vriend kuste. Te ziet is hoe ze haar benen om Vidal's taille klemt voordat ze achterover over de barrière valt - en haar vriend met zich meeneemt terwijl ze naar naar beneden stortten.


Espinoz stierf onderweg naar een lokaal ziekenhuis, terwijl Vidal later bezweek aan zijn verwondingen later op de intensive care.

Espinoz en Vidal waren naar verluidt bergbeklimmers en waren naar Cusco verhuisd om als gids te werken.

(Suriname Mirror/La Industria/The New York Post/YouTube)

Colombia verleent ongeveer 24.000 kinderen van Venezolaanse ouders burgerschap

(Bron foto: nypost.com)
Kinderen geboren na 18 augustus 2015 in Colombia dezelfde rechten als Colombiaanse kinderen


Save the Children, gevestigd in Londen, verwelkomt het besluit van de Colombiaanse regering om een ​​einde te maken aan de statenloosheid van ongeveer 24.000 kinderen van Venezolaanse ouders, door hen burgerschap te verlenen. De maatregel is een belangrijke stap om ervoor te zorgen, dat kinderen die na 18 augustus 2015 in Colombia zijn geboren dezelfde rechten hebben als Colombiaanse kinderen. 

Luz Granada, Save the Children's Advocacy Director in Colombia, zegt: 'Staatloze kinderen zijn onzichtbaar voor het systeem. Ze blijven onopgemerkt, hun stemmen worden zelden gehoord en ze hebben in principe geen rechten, omdat ze officieel niet bestaan. Voor hen is het een hele uitdaging om naar school te gaan of om medische zorg te krijgen die andere kinderen als vanzelfsprekend beschouwen. Daarom is deze stap die nu door de Colombiaanse regering wordt genomen zo cruciaal.'

'Save the Children blijft ervoor zorgen dat de rechten van kinderen worden gerespecteerd, daarom vieren we deze maatregel van de regering uit Colombia. Tegelijkertijd dringen we erop aan om haar solidariteit uit te breiden, zodat migrantenkinderen op dezelfde manier toegang kunnen krijgen tot kwaliteitsonderwijs en een certificaat van studies, gezondheid, bescherming en andere rechten. We zien dit als onderdeel van het antwoord van de Colombiaanse regering op de nijpende situatie van honderdduizenden Venezolanen die in het ongewisse leven.'

'Evenzo roepen we de regering en het maatschappelijk middenveld op om de omstandigheden te verbeteren van kinderen die getroffen zijn door de migratiecrisis op de grens tussen Venezuela en Colombia, zoals we hebben gedaan in Arauca, La Guajira en nu in de stad Cali en de gemeente van Tumaco.'

(Suriname Mirror/ReliefWeb/Save the Children/VoA News)

Mexico: 19 Lichamen gevonden hangend aan bruggen, verlaten op wegen

Doden te Uruapan lijken verband te houden met strijd rivaliserende drugsbendes in gebied 

(Bron foto: Twitter)
'Andere lichamen gevonden in stukken gesneden en achtergelaten langs de weg'


Autoriteiten in de Mexicaanse stad Uruapan hebben de lichamen van zeker 19 mensen -  onder de doden zeker drie vrouwen - op drie verschillende locaties gevonden, waaronder enkele die aan bruggen hingen. 

Sprekend met verslaggevers donderdag 8 augustus 2019, zei de hoofdaanklager van de westelijke staat Michoacan - waar Uruapan is gevestigd - dat het incident verband lijkt te houden met rivaliserende drugsbendes die in het gebied actief zijn.

'Er is een strijd gaande tussen de lokale cellen van verschillende criminele groepen. Ze vechten voor territoriale controle over de productie, distributie en consumptie van drugs', zei Adrian Lopez. 'Dat leidt tot dit type incident, dat de bevolking alarmeert, en terecht', voegde hij eraan toe.



Beelden die werden getoond door lokale media laten verschillende lichamen ziendie aan een viaduct in Uruapan hangen, naast een dreigende boodschap die op een groot vel plastic was gedrukt - een intimidatietactiek die vaak wordt gezien in karteloorlogen.

Andere lichamen werden gevonden in stukken gesneden en achtergelaten langs de weg, zei Lopez.



'Dit vorm van publiek, theatraal geweld, waarbij je niet alleen doodt, maar je opschept over moord, is bedoeld om rivalen te intimideren en een bericht naar de autoriteiten te sturen', vertelde Alejandro Hope, een veiligheidsanalist van persbureau Associated Press. 'Dit soort cynische straffeloosheid is toegenomen in Michoacan', zei Hope.

De staat is een middelpunt in de gewelddadige oorlogen van de georganiseerde misdaad die Mexico de afgelopen jaren hebben overweldigd.

Michoacan is de plaats waar de regering het leger voor het eerst heeft ingezet om criminele bendes in 2006 te bestrijden - een strategie die volgens critici alleen maar heeft geleid tot een escalatie van het geweld. Mexico heeft sindsdien meer dan 250.000 moorden geregistreerd, waaronder een nieuw record van 33.755 vorig jaar.


De linkse president Andres Manuel Lopez Obrador, die in december aantrad, heeft beloofd het geweld te beteugelen met behulp van een strategie rond een nieuw gelanceerde Nationale Garde, die de taak van het bestrijden van drugskartels van de militaire en federale politie overneemt.

Tot nu toe is zijn regering er echter niet in geslaagd het aantal moorden, dat op weg is naar een nieuw record, terug te dringen, met 14.603 moorden gemeld van januari tot juni 2019.


(Suriname Mirror/El Universal/Al Jazeera/Twitter/Quadratin/YouTube)

Braziliaans Hooggerechtshof blokkeert gerechtelijk onderzoek naar journalist Glenn Greenwald

Hooggerechtshof honoreert verzoek van de partij Rede Sustentabilidade


De Federale Hooggerechtshof  (STF, Supremo Tribunal Federal) rechter Gilmar Mendes heeft woensdagochtend 7 augustus 2019 een bevel gegeven om te voorkomen dat de Amerikaanse journalist Glenn Greenwald, redacteur van The Intercept Brasil, wordt onderzocht of aansprakelijk wordt gesteld voor het ontvangen, verkrijgen of publiceren van informatie. 

Het verzoek om een ​​gerechtelijk bevel was ingediend door de Rede Sustentabilidade-partij.


De media outlet publiceert sinds juni berichten over de voormalige federale rechter Sérgio Moro en Officieren van Justitie van de task force van operatie 'Lava Jato'. De journalist beweert het materiaal van een anonieme bron te hebben verkregen.

In de beslissing schrijft Gilmar, dat het 'een onmiddellijk gevolg van de vrijheid van meningsuiting is het recht om feiten en nieuws op alle mogelijke manieren te verkrijgen, te produceren en bekend te maken. De constitutionele vertrouwelijkheid van de journalistieke bron (art. 5, item XIV, van de Federale Grondwet) voorkomt dat de overheid dwangmaatregelen gebruikt om professionele prestaties te beperken en de manier waarop het ontvangt en onthult wat onder de aandacht van het publiek wordt gebracht, te vernielen'.


Voor de rechtvaardigheid, hoewel de federale politie en andere instanties het bestaan ​​van onderzoeken tegen de journalist niet hebben bevestigd, 'heeft geen van deze instanties hun toekomstige mogelijkheid uitgesloten', en daarom besloot hij het bevel te geven.

'De zeer verkapte en geautomatiseerde manier waarop nieuwsgierige acties zijn uitgevoerd naar de financiële transacties van burgers, bevestigt dat de vertraging bij het verlenen van de bescherming die in deze actie wordt gezocht, een bedreiging vormt voor onherstelbare schade aan de individuele garanties van de journalist', schrijft Mendes.

(Suriname Mirror/The Rio Times/The Intercept/Twitter)

Inheemse bevolking uit Venezuela zoekt veiligheid over de grens in Brazilië

1.300 Pemon inheemsen van over de grens zoeken toevlucht in Tarauparu, met 263 inwoners

(Bron foto's: UNHCR)

Nadat geweld uitbrak in hun geboorteland Venezuela, vluchtten honderden leden van de inheemse gemeenschap Pemon naar een dorp over de grens in Brazilië. Op een nacht in februari werden de bewoners van een klein inheems gehucht in een van de meest afgelegen gebieden van Brazilië gewekt door ongewone geluiden: menselijke stemmen en voetstappen die de kakofonie van nachtdieren en ruisende bladeren braken die de gebruikelijke nachtelijke soundtrack vormen afkomstig van het omliggende bos. 

De nieuwkomers kwamen van over de nabijgelegen grens met Venezuela. Ze waren hun huizen ontvlucht en hadden alleen kleine bundels kleding, lakens en andere benodigdheden bij zich, en urenlang door ruw, met jungle bedekt terrein getrokken, op zoek naar een veilige haven. Plunderende gewapende groepen hadden hun gemeenschappen aangevallen en ze waren bang voor hun leven.

De nieuwkomers waren Venezolanen uit de inheemse gemeenschap Pemon-Taurepã - dezelfde groep waartoe de inwoners van het dorp Tarauparu, aan de Braziliaanse kant van de grens, ook behoren. De mensen van Tarauparu verwelkomden onmiddellijk de bange, uitgeputte nieuwkomers. 'Er waren zieke en gehandicapte mensen, baby's, kinderen en zwangere vrouwen', zei Aldino Alves Ferreira, 43, die optreedt als tuxaua, of chef, van de Tarauparu. 'We besloten deze vluchtelingen met een open hart te ontvangen.' 'De eerste dag kwamen 67 mensen aan. Elk van de volgende twee dagen was het meer dan 100. En mensen bleven zes dagen achter elkaar komen', zei Aldino, eraan toevoegend dat in totaal meer dan 1.300 Pemons van over de grens hun toevlucht hebben gezocht in Tarauparu - wat vóór de crisis net was 263 inwoners.

'Het was heel moeilijk. We konden ons niet voorstellen hoeveel er zouden komen.'

Een van de nieuwkomers was Magdalena, een 21-jarige die haar geboortestad Sampay, Venezuela, ontvluchtte, nadat gewapende groepen in een nabijgelegen stad daar op demonstranten het vuur hadden geopend, en een aantal van haar Pemon-Taurepã-buren werden gedood of verwond. 'We woonden in onze geboortestad, gelukkig en vredig tot het geweld kwam', zei Magdalena, die zwanger was toen ze samen vluchtte met haar moeder, grootmoeder en drie kinderen van vijf, drie en één. 'Ik dacht niet dat dit ons zou overkomen. We moesten heel plotseling vertrekken.'

De familie ging naar het zuiden, zocht een weg door de dichte begroeiing en bleef weg van wegen en platgetreden paden, waar ze vreesden dat ze het slachtoffer konden worden van de plunderende bendes. Met alleen bundels kleding en lakens aangekomen, arriveerde het gezin midden in de nacht in Tarauparu en werd het opgewacht door lokale dorpsbewoners, die hen inleidden onder de vage gloed van zaklampen.

Annabel, haar echtgenoot Levy en de vijf kinderen van het echtpaar, werden op dezelfde manier verwelkomd toen ze Tarauparu bereikten na een aangrijpende reis vanuit hun huis in het uitgestrekte Canaima Nationaal Park, in het oosten van Venezuela. De Pemon-mensen hebben dit gebied al generaties lang thuis genoemd, en vóór de crisis werkten Annabel en Levy als gidsen en namen ze bezoekers mee naar bezienswaardigheden zoals Salto Ángel of Angel Falls, waarvan bekend is dat het de hoogste ononderbroken waterval ter wereld is. 'Elke ochtend werd ik wakker van geluk en begon mijn werk', herinnerde de 28-jarige Annabel zich, eraan toevoegend dat het plotselinge geweld hun wereld omgooide. 'Toen we hoorden dat er strijdkrachten kwamen, vluchtten we door het bos.'

Hoewel de inwoners van Tarauparu opmerkelijk behulpzaam en veerkrachtig zijn gebleken in het licht van deze ongekende toestroom van mensen - het geven van de nieuwkomers toegang tot een gemeenschappelijke watertank en het organiseren van gemeenschappelijke maaltijden - de middelen van de stad waren gespannen. UNHCR, het Vluchtelingenagentschap van de VN, kwam snel tussenbeide om te proberen de last te verlichten door voedsel, dekens, matrassen, keukensets, hygiënevoorraden, onderdakmateriaal en andere levensreddende hulp aan Tarauparu te leveren.

'Logistiek is een enorm probleem', zei Aldino, de chef. 'UNHCR is hier elke dag. We werken aan uitdagingen.' 

Met de ineenstorting van de economie van Venezuela en de daaruit voortvloeiende tekorten aan voedsel en medicijnen, verlammende inflatie en wijdverbreide sociale onrust, is het niet duidelijk wanneer - of zelfs als - de honderden Pemons die veiligheid hebben gevonden in Brazilië terug naar Venezuela kunnen. Als gevolg hiervan werkt UNHCR samen met Aldino aan huisvestingsoplossingen voor de langere termijn in Tarauparu en andere nabijgelegen dorpen.

Ondertussen wordt het dorp dat de afgelopen maanden in omvang is gegroeid, nog groter.


Magdalena, de jonge moeder van drie, is bevallen van haar vierde kind in de schaduw van een boom net buiten Tarauparu. De baby werd geboren voordat de ambulance haar naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis kon brengen, dat op ongeveer 10 kilometer afstand ligt. Terwijl de Pemon-cultuur over het algemeen een aantal dagen wacht voordat hij een pasgeborene een naam geeft, merkte Magdalena op dat een arts een naam op de kaarten van de baby had gekrabbeld: Neymar, de naam van de Braziliaanse voetbalsuperster. 'Ik wil dat hij hier een naam krijgt', zei Magdalena met een glimlach, 'dus het is prima om Neymar te houden.'

(Suriname Mirror/UNHCR)

Douane haven Rotterdam vindt 1.500 kilo cocaïne in container met boomstammen uit Suriname

(Bron foto: Arrondissementsparket Rotterdam)
De boomstammen waren bestemd voor een bedrijf in Bangladesh


Het Arrondissementsparket Rotterdam meldt vandaag, vrijdag 9 augustus 2019, dat op dinsdag 16 juli de Douane een partij cocaïne heeft gevonden van in totaal 1.500 kilo tijdens een controle in de haven van Rotterdam. De drugs zaten verstopt in een container. 

Wegens lopend onderzoek is de vondst nu pas bekend gemaakt.

De bewuste container was afkomstig uit Suriname en geladen met boomstammen. Tussen de boomstammen troffen douaneambtenaren de cocaïne aan.

De boomstammen waren bestemd voor een bedrijf in Bangladesh. Het bedrijf lijkt niets met de smokkel te maken te hebben.

Het HARC-team (Hit and Run Container), een samenwerkingsverband van Douane, FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst), Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

Lees ook dit artikel van Suriname Mirror van vandaag, 'Havenbeheer Suriname staat machteloos tegenover cocaïnesmokkel: 'Containerscan al meer dan jaar defect'' 

Nederlands christelijke zendingsdrang ook anno 2019 onder inheemsen binnenland

Eind augustus start vierde sessie van Bijbelschool Weejo

'De indiaanse kerkleiders die deelnemen aan de Bijbelschool hebben een grote honger naar het Woord van God'...


In Suriname start eind deze maand de vierde sessie van de Bijbelschool Weejo. 'De indiaanse kerkleiders die deelnemen aan de Bijbelschool hebben een grote honger naar het Woord van God', zegt MAF-vlieger Andy Bijkerk vandaag, vrijdag 9 augustus 2019, in het Reformatorisch Dagblad.

De Bijbelschool Weejo startte in april vorig jaar met in totaal zestig deelnemers in het zuiden van Suriname. De cursus is bedoeld voor voorgangers van indiaanse gemeenten in het land die met name in de vorige eeuw gesticht zijn door zendingsarbeid van de Southern Baptists uit de Verenigde Staten. Het Evangelie was in een deel van Suriname al veel eerder bekend. De hernhutters werkten er vanaf 1735. Zij bereikten vooral de stad, de plantages en de dorpen in de kuststreek en langs de rivieren. Pas in de jaren zestig van de vorige eeuw is de zuidelijke helft van Suriname bereikt met het Evangelie. Nu is in vrijwel elk indianendorp in het zuiden een baptistengemeente te vinden.


In de jaren '90 begonnen Fred en Trudy Vermeulen met onderwijs aan indiaanse stammen. Ze organiseerden een Bijbelschool, maar na hun vertrek is er jarenlang geen structureel Bijbelonderwijs gegeven. MAF Suriname nam het initiatief om de Bijbelschool, bedoeld voor voorgangers, te herstarten. In 2017 verklaarde Trainingsinstituut Apollos in Paramaribo zich bereid om de kerkleiders van een aantal indiaanse stammen een vierjarige basisopleiding te geven. Sinds april 2018 zijn er tot nu toe drie keer lesblokken van twee weken geweest. In de tussenliggende tijd konden de cursisten het geleerde in praktijk brengen.

De Bijbelschool staat in Weejo op een stuk kaalgekapte grond met een aantal kleinere hutten en een grote onderwijshut. Het schiereiland is alleen per boot bereikbaar. Het dichtstbijzijnde vliegveld ligt op twee uur vaarafstand. Die geïsoleerde ligging is bewust gekozen.

De cursisten van verschillende indiaanse stammen komen vanuit dertien dorpen uit Suriname, Brazilië en Guyana naar het verzamelpunt. Ze worden gehaald en gebracht door vliegers van de MAF. Een van hen is Andy Bijkerk, tevens een van de initiatiefnemers van de Bijbelschool.

De MAF-vlieger, die sinds 2011 in Suriname werkt, was al lange tijd bewogen met het lot van indianen die hij op zijn vliegtochten regelmatig ontmoette, vertelt hij. 'Nadat de zending zich terugtrok, kwamen de gemeenten op zichzelf te staan en maakten ze een moeilijke tijd door. De tweede en derde generatie christenen waren minder betrokken bij het Evangelie. Er was minder kennis van de Bijbel en ook kreeg wereldgelijkvormigheid weer ingang in gemeenschappen. De uitzichtloosheid was soms schrijnend. Tegelijk haast ik me om te zeggen, dat er ook delen in het zuiden zijn waar we een bijzondere opwekking zien. God heeft hen op ons hart gebonden.'

IAmGold: 'Resultaten tientallen diamantboorgaten Saramacca Project zeer bemoedigend en rechtvaardigen extra diamantboringen'

Saramacca Project heeft geschatte bewezen minerale reserve van meer dan 3 miljoen ounces goud


IAmGold zal extra diamantboringen verrichten om minerale hulpbronnen af te bakenen die kunnen worden gewonnen door ondergrondse mijnmethoden. De boorresultaten langs een strook van de Saramacca-afzetting blijven volgens Craig MacDougall, vicepresident Exploration van IAmGold, het exploratiepotentieel benadrukken om de minerale hulpbronnen bij en langs de mineralenformatie van Saramacca verder uit te breiden.

De Canadese multinational, die de Rosebel goudmijn exploiteert, heeft de resultaten van een exploratieboorprogramma dat is uitgevoerd op het Saramacca Joint Venture Project (Saramacca Project), woensdag bekendgemaakt, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 9 augustus 2019:



De resultaten van tientallen diamantboorgaten op de concessie, die 25 kilometer ten zuidwesten van de Rosebel ligt, zijn 'zeer bemoedigend en rechtvaardigen extra diamantboringen'. Het Saramacca Project herbergt een geschatte bewezen en waarschijnlijke minerale reserve van meer dan 3 miljoen ounces goud op basis van een open mijnwinning.


Het boorprogramma voor ondergrondse mijnbouwmogelijkheden in Saramacca richtte zich op het bevestigen van de continuïteit van de mijnoperaties onder de huidige ontwerp pit van de Mineral Reserve. Tegelijkertijd was het gefocust op de afbakening van potentiële ondergrondse minerale hulpbronnen die het toekomstige economisch voordeel van het project en de Rosebel zouden kunnen verbeteren. Op ongeveer 300 meter ten noordwesten van de ontwerp pit is een secundaire mineralenformatie ontdekt, in een gebied met een relatief dunne laag verweerde gesteente.


Het boorprogramma heeft de aanwezigheid bevestigd van een brede mineralenformatie van 200 meter lang, 15 meter breed en 200 meter diep. De mineraalrijke laag bevindt zich onder de reserve ontwerp pit.

De ontdekking van een tweede mineralenformatie in een gebied waar overwogen wordt om een ingang te maken, toont volgens IAmGold ook het potentieel voor verdere uitbreiding van hulpbronnen. De tweede minerale laag wordt voorlopig geschat op 300 meter lang met een variabele breedte van 1 tot 10 meter en een diepte van 200 meter. De laag blijft open in alle richtingen.

17-Jarige duorijder bromfiets overlijdt na bizar ongeluk op Indira Gandhiweg

Bromfiets rijdt tegen planken over plas water...


De 17-jarige Julien Wielingen is woensdag 7 augustus 2019 in het het Academisch Ziekenhuis Paramaribo overleden, na betrokken te zijn geweest bij een bizar verkeersongeval een dag eerder op de Indira Gandhiweg. Julien zat als duorijder op een bromfiets, bestuurd door zijn neef. Dit meldt het Korps Politie Suriname.

De neef reed met hoge snelheid op het fietspad langs de Indira Gandhiweg. Ter hoogte van Pontbuiten kwam de bromfiets tegen enkele planken aan die over een plas water voor een handelszaak, een houtmarkt, waren geplaatst om het voor klanten mogelijk te maken de zaak binnen te stappen zonder door het water te moeten waden.

De bromfietser en Julien kwamen te vallen en liepen verwondingen op. Per ambulance werden zij overgebracht naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis.

Julien werd in kritieke toestand op de afdeling Intensive Care opgenomen, waar hij woensdag overleden is.

Plakkaat onthuld in Palmentuin ter ere van alle inheemse gevallenen en strijders tegen slavernij, uitbuiting, onderdrukking en overheersing

'Inheemsen hebben getoond veerkrachtig te zijn, om sterk te staan ondanks de omstandigheden'



Henk Herrenberg, voorzitter van de Commissie Herdenking Jubileumjaren , en minister Lillian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, namens president Desi Bouterse, hebben gisteravond een plakkaat - 'Di strey ben musu strey, den no ben frede' -, een schilderij en twee kopstukken van inheemse strijders, onthuld in de Palmentuin ter ere van alle inheemse gevallenen tijdens de kolonisatie van Suriname en als eerbetoon aan de inheemse strijders die zich hebben verzet tegen slavernij, uitbuiting, onderdrukking en overheersing door de koloniale machthebbers. Dit schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 9 augustus 2019.

Herrenberg deelde mee dat Bouterse later vandaag aanwezig zal zijn in de Palmentuin waar traditioneel de Internationale Dag der Inheemsen wordt gevierd.


Kunstenaar August Bohé heeft meegewerkt aan het stuk. De kopstukken, die hij beschilderd heeft, stellen strijders voor die de plek bewaken, zei hij.

Het schilderij genaamd ‘strey’ is van zijn hand: op de voorgrond een strijder, achter hem enkele volgelingen. Dit stelt de ‘strey’ van de inheemsen voor van toen en het heden. Achter de strijders zijn er verschillende opkomende vormen. Die stellen de andere bevolkingsgroepen voor die later zijn opgedaagd.

Gekozen is voor Palmentuin, omdat het van grote historische en culturele betekenis is voor de onheemsen. Hier stond een dorp genaamd Paramuru, een centrale plek voor verschillende stammen. Voor de nazaten is het ook nog steeds een heilige plek.

Verschillende sprekers stelden, dat de inheemsen hard hebben gestreden om te overleven. Ze strijden nog steeds. Actueel is de strijd om de grondenrechten. Minister Ferrier merkte op, dat de Surinaamse inheemsen een bijzondere groep zijn. 'Als we kijken naar het wapen dan hebben de inheemsen vanaf het begin van onze republiek een speciale plek gehad. Zij zijn de originele bewoners. Ze hebben getoond veerkrachtig te zijn, om sterk te staan ondanks de omstandigheden.'

ESAV, Mulokoth Kawemhakan, SetiSrnan en PRO stellen manifest op ter steun grondendenrechten inheemsen

'Leefgebieden inheemsen worden door houthandelaren, garimpeiros en internationale mijnbouwbedrijven onleefbaar gemaakt'

(Bron foto: Facebook)

In Suriname worden de inheemsen bedreigd. 'Hun leefgebieden worden door houthandelaren, garimpeiros en internationale mijnbouwbedrijven onleefbaar gemaakt. Aan dit rampzalige proces moet een einde worden gemaakt', aldus las Jupta Ituwaki gisteren een manifest voor tijdens een solidariteitsbijeenkomst voor de Braziliaanse en lokale inheemsen in Paramaribo, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 9 augustus 2019.

Met het oog op de Internationale Dag der Inheemse Volken vandaag, worden alle Surinamers opgeroepen 'om de zaak van de grondenrechten van de inheemsen in Suriname en de gehele wereld te ondersteunen'. Achter het manifest staan de samenwerkende organisaties ESAV (Inheems Platform Eenheid en Solidariteit voor Alliantie en Vooruitgang), Mulokoth Kawemhakan, SetiSrnan en PRO.

Op 25 november 2015 gaf het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten Suriname de opdracht om binnen drie jaar de grondenrechten van de inheemse volkeren bij wet te regelen. Na zo'n vier jaar zijn er weinig tekenen zichtbaar dat gewerkt wordt aan de uitvoering van het vonnis, geven zij aan. 'Wij roepen iedereen op om acties te ondernemen, zodat dit vastgelopen proces weer in beweging komt. The time to act is now.'


De samenwerkende organisaties stellen, dat 'vijfhonderd jaar grondroof en culturele genocide moeten ophouden. De grondenrechten van de inheemsen moeten in de Grondwet worden verankerd.' Volgens hun niet slechts om de historische rechten van de inheemsen te eerbiedigen, 'maar, vooral om ons land, en de hele planeet aarde, te beschermen tegen vernietiging'.

De tribale inheemse volkeren zijn de bewakers en de beheerders van de natuur waarin zij leven en helpen daarmee de planeet te behouden voor de mensheid.

In de verklaring worden tal van problemen aangehaald, zoals nationale regeringen en multinationale ondernemingen die leefgebieden van mensen binnendringen. 'Kapitalisten kappen de bossen kaal waarvan de mensen afhankelijk zijn voor voedsel en onderdak, vervuilen de lucht die zij moeten inademen en vergiftigen het water dat zij moeten drinken.' De opsomming gaat verder met de zorgpunten over uitholling van menselijke relaties en culturele tradities. 'Traditionele culturen worden irrelevant. Alcoholisme, prostitutie, drugsmisbruik en armoede verspreiden zich naarmate de traditionele cultuur van de samenleving verloren gaat.'

Volgens de organisaties gaat dit gepaard met toenemende ongelijkheid en sociale spanningen. Zij schrijven: 'De veelvuldige moordpartijen in de goudvelden, het doden van goudzoekers door bewakers van concessies, de illegale gewapende bendes, de betrokkenheid van regeringsfunctionarissen en politici bij de goudhandel en de inzet van militairen om concessies van particulieren te beschermen, zijn enkele van de sociale ziekteverschijnselen die gepaard gaan met de jacht op onze natuurlijke hulpbronnen.'

De organisaties betuigen ook hun solidariteit naar de inheemse volkeren van de Amerika’s en andere tribale volkeren, die volgens hun onderhevig zijn aan de moordende effecten van de zucht naar grondstoffen. 'In de Amerika’s is dit proces al eeuwen gaande en bereikt thans weer nieuwe hoogtepunten, zoals blijkt uit de moordpartijen die door houthandelaren, goudzoekers en grootgrondbezitters worden aangericht onder inheemse bewoners van het Amazonegebied.'

De solidariteitsbijeenkomst stond in het teken van de petitie aanbieding aan de Braziliaanse ambassadeur Laudemar Gonçalves de Aguiar Neto. Hij ontving dit document uit handen van Sarah Arupa, een Surinaams Braziliaanse Carib. In de petitie, getekend door verschillende inheemsen, natuuractivisten, dorpsgemeenschappen, politieke en sociaal-maatschappelijke organisaties, wordt het verzoek gedaan aan de Braziliaanse regering om respect en bescherming voor de Braziliaanse inheemsen en het milieu.

Witwasonderzoek Troya: Monterrey Trading Co nv op Curaçao in beeld als centrale locatie van geldwisseltransacties

Itzhak Grynsztein vrijwel dagelijks in pand  Monterrey Trading Co aanwezig


De bevindingen in het grootschalige witwasonderzoek Troya zijn afgelopen woensdag uitvoerig door het Openbaar Ministerie (OM) gepresenteerd. Hierin zijn verschillende observaties, maar ook getuigenverklaringen aan bod gekomen. Na de start van het onderzoek Troya in februari 2015 is door middel van observatie op het pand van Monterrey Trading Co nv aan de Columbusstraat 19 vastgesteld, dat Itzhak Grynsztein vrijwel dagelijks in dat pand aanwezig was. Ook diens vader Nachman werd regelmatig daar gezien, aldus het OM in het requisitoir, zo schrijft vandaag, vrijdag 9 augustus 2019, het Antilliaans Dagblad.

Verder werd gezien, dat individuen en groepjes mensen van vermoedelijk Latijns-Amerikaanse afkomst het pand in- en uitgingen en bij het verlaten papieren (pin-)bonnetjes in hun handen leken te hebben, maar géén goederen.

'Daarmee is het pand aan de Columbusstraat 19 A/B met daarop een naamplaat van Monterrey Trading Co nv in beeld gekomen als de centrale locatie waarop financiële diensten worden verleend die het karakter dragen van geldwisseltransacties, die gepaard gaan met verschillende (andere) strafbare feiten zoals valsheid in geschrift (valse pin-bonnetjes), bankieren zonder vergunning (aantrekken van gelden van het publiek) en witwassen (verhullen/verbergen van de herkomst/aard c.q. de verplaatsing van de creditcardtegoeden en/of het verhullen/verbergen van de werkelijke eigenaar, i.c. de kaarthouder)', aldus het OM.

Op een gegeven moment komen door middel van de observaties de volgende personen aan het licht: Lucho A. Gonzales Zwanenburg, Ravi M. Balaraman en S.G. Ogenia. Balaraman, zo blijkt uit het requisitoir van het OM, hield zich ook bezig met de transacties- het swipen - in het pand aan de Columbusstraat.

Olietanker Icaro voor anker bij raffinaderij El Palito in Puerto Cabello, Venezuela

(Bron foto: balticshipping.com)
'We hebben niets meer van de Icaro gehoord en de voor juli beloofde olie is nooit aangekomen'

Icaro zwerft het heen en weer langs de Venezolaanse noordkust


De olietanker Icaro lag gisteren voor anker bij raffinaderij El Palito in Puerto Cabello. Sinds het schip van het Venezolaans staatsoliebedrijf PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) in maart uit Bullenbaai vertrok, zwerft het heen en weer langs de Venezolaanse noordkust. Dat blijkt uit informatie op vesselfinder.com, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 9 augustus 2019.

De Icaro vaart onder de Panamese vlag en kwam op 5 augustus aan bij El Palito. De raffinaderij is van PdVSA en ligt in Puerto Cabello, in de buurt van Valencia en het meer van Maracaibo.

Deze week wees politieke partij PAR erop, dat ‘dankzij de inzet van Refineria di Kòrsou (RdK)’ de Icaro in maart de olie die aan boord was kon lossen en ‘kon uitvaren om nieuwe olie te halen’ voor het opstarten van Refineria Isla op Curaçao. 'Maar, we hebben niets meer van de Icaro gehoord en de voor juli beloofde olie is nooit aangekomen', stelt de PAR-fractie die een spoedvergadering heeft aangevraagd in verband met de situatie bij de Isla-raffinaderij.

De olietanker van PdVSA wordt de komende weken ook niet verwacht in de havens van Curaçao. Tot en met 22 augustus staat de Icaro niet bij de schepen die zullen binnenvaren op de website van Curaçao Ports Authority (CPA). De olie is dringend nodig voor het opstarten van de raffinaderij op het eiland.

Op verzoek van Isla draait een van de zes stoomketels van Curaçao Refinery Utilities (CRU) inmiddels voor 84 procent, zo liet Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy eerder deze week weten. De stoom is nodig voor het opwarmen van de units in afwachting van de olie en het weer op gang brengen van het raffinageproces.

Tussen 17 maart en 1 juni dit jaar beweegt de Icaro zich voornamelijk tussen de havenstad Pamatacual in Puerto la Cruz en Amuay in de staat Falcón op het schiereiland Paraguaná.

Refineria di Kòrsou wijst Geopetroleum af als overnamekandidaat Isla

De Lannoy (RdK): 'Bedrijf hield zich niet aan de regels'


Refineria di Kòrsou (RdK) heeft het bedrijf Geopetroleum afgewezen als kandidaat voor de overname en modernisering van de raffinaderij op Curaçao. Directeur Hubertus Grebe heeft daarvan ook bericht gekregen. Dat zegt Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy, interimdirecteur van RdK, vandaag, vrijdag 9 augustus 2019, in het Antilliaans Dagblad, in reactie op een brief van 22 juli waarin Grebe zich richt tot gouverneur Lucille George- Wout. 

De directeur van Geopetroleum uit daarin zijn teleurstelling over het feit dat nooit is gereageerd op twee offertes van het bedrijf, terwijl die wel voor de deadline van 26 augustus werden ingediend.

De Lannoy zet de drie redenen op een rijtje die RdK deed besluiten niet in zee te gaan met Geopetroleum: de organisatie is niet operationeel en heeft ook niet de ervaring die nodig is, de nv wil zich als tussenpersoon profileren en zegt bedrijven te vertegenwoordigen waar RdK al rechtstreeks contact mee heeft en Hubertus Grebe houdt zich niet aan de regels die vooraf zijn bepaald.

'De heer Grebe wil uitsluitend met mij praten of met de politiek. Wij houden ons aan het principe van vier ogen en staan dat dus niet toe', zegt de RdK-directeur. De Lannoy concludeert dat Grebe ‘kennelijk niet blij is’ na de afwijzing van RdK en heeft besloten ‘andere wegen te bewandelen’. 'Blijkbaar denkt hij bij de gouverneur weer een ingang te vinden om tot het selectieproces te worden toegelaten.'

Geopetroleum-directeur Grebe zegt in de brief aan de gouverneur dat hij persoonlijk drie brieven aan premier Eugene Rhuggenaath heeft overhandigd. Rhuggenaath wil alleen in het algemeen iets zeggen over de zaak en vindt vooral dat de politiek buiten het proces voor een nieuwe partner van de raffinaderij moet worden gehouden.

Parking Authority Curaçao (PAC) binnenkort, na bijna 10 jaar, alsnog bij wet officieel

Maar, overeenkomst met overheid loopt al in februari af


Parking Authority Curaçao (PAC) is al bijna tien jaar verantwoordelijk voor de betaalde parkeerplaatsen in Punda en Otrobanda. Maar. pas deze maand buigen de Statenleden zich over de wet waarmee de overeenkomst tussen PAC en de overheid officieel wordt goedgekeurd. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 9 augustus 2019.

PAC staat in het handelsregister geregistreerd als Global Metals nv met directeur Enrique Ribeiro als enige bestuurder. Ribeiro is ook een van de eigenaren van Centrum Supermarkt. Het lijkt niet veel meer dan een formaliteit, want als de Staten akkoord gaan met de ‘Landsverordening goedkeuring looptijd overeenkomst Global Metals nv’, zijn er nog maar een paar maanden te gaan. De beheersovereenkomst gaat met terugwerkende kracht in op 1 februari 2010 en eindigt tien jaar later, dus op 1 februari volgend jaar.

'De regering is rijkelijk tekort geschoten in haar verplichting om de gunning destijds binnen een redelijke termijn te formaliseren', merkt de Raad van Advies fijntjes op in een advies aan de gouverneur. Verder heeft de raad geen inhoudelijke opmerkingen.

Bij een dergelijke termijn is een landsverordening waarmee de duur van de overeenkomst door het parlement wordt goedgekeurd een vereiste. Minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en premier Eugene Rhuggenaath (PAR) als minister van Algemene Zaken voeren in de ontwerplandsverordening die op 2 augustus is aangeboden aan de Staten aan dat ‘in het kader van deugdelijk financieel beheer het wenselijk is de overeenkomst alsnog aan te gaan’ formeel

Amsterdammer J. Curiel doodgeschoten aan de Hogevecht in Amsterdam-Zuidoost

(Bron foto: Twitter)
Curiel had een strafblad, maar stond niet bekend als een zware crimineel


Bij een schietpartij aan de Hogevecht in de Bijlmer in Amsterdam is donderdagavond 8 augustus 2019 de Amsterdammer J. Curiel (1991) zwaargewond geraakt. Later op de avond moest de politie melden, dat het slachtoffer overleden is.

De schietpartij ontstond rond kwart over zeven. 'Het slachtoffer is op straat gereanimeerd en vervolgens overgebracht naar het ziekenhuis. Ter plaatse vindt uitgebreid onderzoek plaats', aldus de zegsman.

Later op de avond liet de politie weten dat de medische hulp niet mocht baten. Getuigen worden opgeroepen zich te melden. De straat werd deels met politielint afgezet.



Volgens Het Parool gaat het om de Amsterdammer J. Curiel. Hij had volgens de krant een strafblad, maar stond niet bekend als een zware crimineel. Hij zou enkele jaren gelden zijn vervolgd voor een woninginbraak en een gewelddadige straatroof.

Amsterdam-Zuidoost wordt de laatste maanden geteisterd door criminelen die elkaar op straat beschieten. Ook zijn er dikwijls overvallen, berovingen en geweldsincidenten. Afgelopen vrijdag hield de buurt een protestmars waarin zij hun afschuw over het vele (dodelijke) geweld in het stadsdeel uitten. Honderden mensen liepen mee en spraken de wens uit dat het geweld zou stoppen.

Zes dagen later blijkt echter dat opnieuw een slachtoffer door vuurwapengeweld is getroffen.


(Suriname Mirror/AT5/De Telegraaf/Twitter)

RCR Zorghotel wint Kort Geding tegen AZP, Hakrinbank en Nationale Ontwikkelingsbank

Eigenaar Zorghotel vecht met succes de veiling van haar onroerende goederen aan


RCR Zorghotel heeft de rechtszaak tegen het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), Hakrinbank en de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) gewonnen. Het Hof van Justitie deed woensdag uitspraak in deze zaak, zo bericht de Ware Tijd donderdagavond 8 augustus 2019 op haar website. 

De eigenaar van het Zorghotel had in Kort Geding een vordering ingesteld om de veiling van haar onroerende goederen aan te vechten. Aangevoerd werd, dat het AZP, Hakrinbank en NOB hadden samengespannen, zodat het AZP het pand en perceel aan de Anton Dragtenweg op de veiling kon kopen. Op verschillende punten heeft het Hof de klager in het gelijk gesteld.

'Naar het oordeel van het Hof is de Kantonrechter ten onrechte ervan uitgegaan, dat partijen na september 2018 nog in contact zijn geweest over het treffen van een schikking in januari 2019. Immers, heeft RCR terecht zoals zij stelt, juist gesteld dat alle communicatie met de banken na september 2018 was verbroken', aldus het Hof.



RCR betoogde, dat de rechter ten onrechte verzuimd heeft te oordelen over de vermeende samenwerking tussen het AZP en de banken. Ook is in Kort Geding verzuimd te oordelen of het ziekenhuis heeft geprofiteerd van de onrechtmatige handelingen van de banken, dan wel daarvan gebruik of misbruik heeft gemaakt. 'Deze grief slaagt. Uit het beroepen vonnis blijkt inderdaad dat de kantonrechter verzuimd heeft om te oordelen over de hiervoor genoemde stelling van RCR', stelt het rechtscollege in het vonnis.

Op basis van al hetgeen zij heeft overwogen komt het Hof tot het oordeel, dat aannemelijk is dat de banken hun zorgplicht jegens RCR hebben geschonden en tevens misbruik hebben gemaakt van hun executierecht, terwijl het AZP hiervan heeft geprofiteerd. 'Naar aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal het proces-verbaal van de veiling dan wel de veilingakte geen stand houden in een bodemprocedure en dus worden vernietigd dan wel nietig verklaard door de bodemrechter.' 

Het Hof oordeelt, dat het vonnis van de Kort Gedingrechter niet in stand moet blijven en moet worden vernietigd. Het rechtscollege heeft derhalve het Kort Gedingvonnis vernietigd.

Het AZP is verboden om beheers- en beschikkingshandelingen te verrichten in het Zorghotel totdat in bodemgeschil is beslist over de rechtsgeldigheid van het proces-verbaal van de veiling. Ook is het AZP veroordeeld om RCR in het genot te laten van de onroerende goederen totdat in bodemprocedure een uitspraak is gedaan. Hakrinbank en NOB zijn veroordeeld om zich neer te leggen bij het vonnis. Doen ze dat niet, dan moeten ze voor elke dag een dwangsom van Srd 500.000 betalen tot een maximum van Srd 10 miljoen.

Havenbeheer Suriname staat machteloos tegenover cocaïnesmokkel: 'Containerscan al meer dan jaar defect'

Duizenden kilo's cocaïne worden het land uit gesmokkeld via de haven van Paramaribo

Minister van Financiën Hoefdraad: 'Nog voor eind 2019 krijgt de haven een aantal nieuwe scanners'


De haven van Paramaribo, Suriname, sinds november 2016 bekend als de Dr. Jules Sedney Haven, timmert al jaren aan de weg om een van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste haven van de Caribische regio te worden. De haven is vanwege haar groei en ontwikkeling drie jaar achtereen prijswinnaar geweest van de Ludlow Steward award van de Caribbean Shipping Association (CSA)

- Elk jaar vergelijkt de Port Awards Commissie van de CSA de prestaties van deelnemende havens om te bepalen wie boven de rest uitsteekt. Det commissie onderzoekt de betrouwbaarheid en flexibiliteit van havens, efficiëntie en productiviteit van havens, groei van havens en ontwikkeling, veiligheid, gezondheid, milieu en veiligheid. Kandidaten worden niet geselecteerd op basis van de grootte van hun werkende poort of terminal. De CSA beoordeelt de verbetering, prestaties en beveiliging van de verschillende havens en terminals en als zodanig heeft elke haven in het Caribisch gebied de kans om de hoofdprijs te winnen, of een van de verschillende and ereprijzen, zodra de beheerssystemen voldoen aan de standaardnormen. en de bedrijfsfunctionaliteit vooruitstrevend is.

Maar, de haven is ook al geruime tijd een belangrijk vertrekpunt voor grootscheepse smokkel van cocaïne, verborgen in verzegelde zeecontainers, op weg naar vooral diverse Europese zeehavens, vooral Rotterdam en Antwerpen. Smokkelbendes krijgen daarbij hulp van onder andere corrupte douaniers en rijstondernemers die toestaan dat drugs het land uit worden gesmokkeld tussen ladingen rijst. Havenbeheer Suriname NV voelt zich echter niet verantwoordelijk voor de smokkelactiviteiten op haar haventerrein. Dat is volgens haar de Douane. Slechts een enkele keer wordt cocaïne in de haven onderschept. De meeste cocaïne verlaat het land onopgemerkt.

Meer dan 90% van de importen en exporten van Suriname via haven
De haven bevindt zich aan de Surinamerivier op circa 40 kilometer van de monding van de rivier in de Atlantische Oceaan, iets voorbij de bekende Wijdenboschbrug over de rivier. Schepen met een maximale diepgang van zo'n 7 meter kunnen de haven aandoen. De haven beslaat in totaal zo'n 55 hectare. De kade is 600 meter lang, waar vier schepen van ongeveer 100 meter lengte geaccommodeerd kunnen worden. Meer dan 90% van de importen en exporten van Suriname, behalve aluinaarde en ruwe olie, verlopen via de Haven Terminal. De haven terminal heeft een containeroverslag capaciteit van meer dan 100.000 TEU (Twintig foot Equivalent Unit) per jaar. De terminal heeft de potentie om de capaciteit in overeenstemming met de marktvraag in de toekomst te verdubbelen. De afgelopen jaren is echter een daling van het aantal schepen te constateren, vooral door de verminderde diepgang van de vaargeul van de Surinamerivier. Al vele jaren heeft de regering plannen om de vaargeul uit te baggeren. Het ziet er nu naar uit, dat dit jaar eindelijk een eerste aanzet wordt gegeven om de rivier uit te diepen, waardoor grotere schepen de haven kunnen bereiken. Dat moet mede gaan leiden tot een opleving van de in een dal zittende economie van het land. Maar, tot vandaag de dag is het bij woorden en plannen gebleven.

Kopzorg
Havenbeheer Suriname NV is verantwoordelijk voor het beheer van de Dr. Jules Sedney Haven en van de Algemene Haven van Nieuw-Nickerie in het westen van het land. Havenbeheer voorziet in haveninfrastructuur, regelgeving en voldoet aan internationale normen.

Maar, naast de daadwerkelijke havenactiviteiten heeft Havenbeheer er feitelijk een kopzorg bij gekregen: de smokkel van grote hoeveelheden cocaïne in zeecontainers via de haven van Paramaribo. Smokkelaars worden bij hun criminele activiteiten geholpen door personeel van de douane op het haventerrein. Enkele douanebeambten zitten al achter slot en grendel, zowel in Suriname als in Nederland.

Havenbeheer: 'Containerscan is al langer dan een jaar defect'
Maar, hoe is het gesteld met de containerscan op het haventerrein en wiens verantwoordelijkheid is dat?
Oppositieleider en oud-minister van Justitie en Politie Chandrikapersad Santokhi van de Verenigde Hervormings Partij, VHP, stelde vrijdag 5 april in het parlement vragen aan de regering tijdens de behandeling van de begroting 2019. Santokhi zei vernomen te hebben, dat de containerscan niet in bedrijf zou zijn, 'wellicht door sabotage.' De regering heeft hierop nog steeds niet gereageerd.
Directeur Andreas Talea van Havenbeheer laat in een reactie weten, 'dat er wel een containerscan op het terrein is, maar die is al langer dan een jaar defect, dus buiten werking'.

Suriname had al in 2009 via een lening van de Volksrepubliek China een containerscan aangeschaft, maar het apparaat was in 2010 nog niet in gebruik. De verantwoordelijk minister liet medio september 2010, na een gesprek met de toenmalig directeur van Havenbeheer weten, dat de scan per 15 oktober van dat jaar in werking zou worden gesteld  'De containerscan moet er voor zorgen dat het imago van Havenbeheer als veilig en betrouwbaar wordt bestempeld. De scan moet duidelijkheid geven over de inhoud van alle import en export containers op het haventerrein.De Surinaamse autoriteiten willen hiermee vooral voorkomen, dat de Surinaamse haven gebruikt wordt als transportroute door drugscriminelen.. De scan zal beheerd worden door de NV Havenbeheer, terwijl voor de operationele activiteiten de douane verantwoordelijk is', aldus lokale media op 10 september 2010.

Begin juli 2017 werd bekend, dat Suriname een lening van veertig miljoen Amerikaanse dollar kreeg van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank voor 'Belastinghervormingen ter ondersteuning van economische groei'. Het ministerie van Financiën liet weten, dat een deel van het bedrag zou worden aangewend voor 'invoering van containerscans op de haven'....

De kwestie rond een al of niet in werking zijnde containerscan dook in januari van dit jaar weer op toen zo'n 2.200 kilo cocaïne werd ontdekt in containers op het haventerrein. Een recordvangst, niet dankzij een containerscan, maar dankzij een drugs(snuffel)hond. Het ging om acht containers die al klaar stonden om via Guadeloupe naar Frankrijk verscheept te worden, toen de cocaïne ontdekt werd door de Port Control Unit. De Franse ambassadeur in Paramaribo Antoine Joly liet in een reactie weten: 'We zijn gereed om te helpen met de versterking en verbetering van de middelen op de haven in Paramaribo. We willen helpen om de services te versterken, in de vorm van trainingen of materiaal, zoals een nieuwe containerscanner.'

Douane verantwoordelijk voor controle op containers
Havenbeheer stelde toen, dat controle op containers, die het land in- en of uitgaan, alsook de controle op de belading van exportcontainers, een prerogatief van de Douane is en niet van Havenbeheer.

Mogelijk krijgt de haven nog voor eind 2019 een aantal nieuwe scanners.
De oude defecte containerscanners op de Jules Sedney Haven zullen volgens Financiën-minister Gillmore Hoefdraad worden vervangen door moderne, 'uitgerust met uitstekende doorzoektechniek met software die de inhoud in een oogwenk elektronisch kan registreren', zei de bewindsman donderdag 6 juni op vragen een oppositie parlementariër in De Nationale Assemblee op de laatste dag van de behandeling van de begroting 2019.

Franse steun
De gelden voor de financiering van de scanners zijn vrijgemaakt door de Inter-American Development Bank (IADB). Daarnaast is de regering in gesprek met het ministerie van Financiën van Frankrijk. Dat land heeft volgens de bewindsman de ondersteuning toegezegd, dat Suriname binnenkort over heel goede scanners zal kunnen beschikken.

Onder de ogen van Havenbeheer worden nog steeds met grote regelmaat – zo blijkt uit cocaïnevangsten wereldwijd – duizenden kilo's cocaïne drugsdoorvoerland Suriname uit gesmokkeld en slechts een handjevol ladingen met cocaïne wordt onderschept in de haven van Paramaribo, en niet dankzij een containerscan. De meeste cocaïne verlaat nog steeds onopgemerkt in containers aan boord van zeeschepen de haven van Paramaribo en dus Suriname. De vraag is of ooit een containerscan effectief in gebruik is geweest in de strijd tegen cocaïnesmokkel en wanneer de haven de beschikking krijgt over een nieuwe containerscan.

(© Suriname Mirror, vrijdag 9 augustus 2019)