donderdag 29 november 2018

'VHP gaat voor een democratisch kiesstelsel'

'VHP Nederland ondersteunt de moederpartij en diens leiding te Suriname ten volle'


De Vooruitstrevende Hervormings Partij heeft vandaag, donderdag 29 november 2018, tijdens een persconferentie in partijcentrum De Olifant, weer expliciet en nadrukkelijk aangegeven alleen en zelfstandig de verkiezingen in te zullen gaan. De partij gaf verder aan geen voorstander te zijn van het verbod op pre-eloctorale samenwerking tussen partijen. 

De VHP heeft, onder leiding van wijlen Lachmon tot de huidige voorzitter Santokhi, de afgelopen zeventig jaar een visie rondom goede gezondheidszorg, goed onderwijs, een welvarende economie, culturele, maatschappelijke en educatieve activiteiten goed weten te ontwikkelen en goed weten te bewerkstelligen. Ook heeft de partij zich hard gemaakt voor de versterking van instituten van de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht. De rol van de VHP is op grond hiervan prominent te noemen en is niet meer weg te denken uit de politiek van Suriname. 

Tijdens de persconferentie heeft de VHP duidelijk benoemd geen voorstander te zijn van het politieke beleid welke momenteel gehanteerd wordt door de huidige regering. 

De VHP heeft democratische waarden binnen een rechtsstaat hoog in het vaandel zitten. Uit respect voor democratische waarden heeft de partij zich daarom steeds actief ingezet tegen de afbraak ervan. Eenieder die deze grondbeginselen een warm hart toedraagt, is bij de VHP welkom voor een eventuele samenwerking. 

VHP Nederland ondersteunt de moederpartij en diens leiding te Suriname ten volle. De oproep van de moederpartij om een zo groot mogelijk draagvlak te creëren bij de verkiezingen van 2020, worden aangemoedigd eveneens ondersteund door VHP Nederland. 

VHP Nederland zal alles in werking stellen om deze doelstelling te helpen verwezenlijken. 

VHP Nederland

Zeven zaken in de militaire kamer Krijgsraad in het 8 decemberstrafproces

Tegen Stephanus Dendoe en Iwan Dijksteel is elk 20 jaar cel geëist

Auditeur militair Elgin eist vrijspraak tegen Imro Themen, Errol Alibux, Iwan Krolis, Dick de Bie en Edgar Ritfeld


Zeven zaken hebben vandaag, donderdag 29 november 2018, gediend in de militaire kamer van de Krijgsraad in het 8 decemberstrafproces, aldus Starnieuws. In het proces tegen Stephanus Dendoe, Iwan Dijksteel, Imro Themen, Errol Alibux, Iwan Krolis, Dick de Bie en Edgar Ritfeld zal de Krijgsraad op de eerstvolgende zitting het vonnis bekendmaken. Wanneer deze zitting gehouden zal worden, is nog niet bekend. 

Tegen Dendoe en Dijksteel is elk 20 jaar cel geëist. Voor de overige verdachten heeft auditeur militair Roy Elgin vrijspraak geëist. Hij is bij zijn standpunt gebleven.

Ritfeld was de enige verdachte die op de zitting aanwezig. Hij heeft het laatste woord gevoerd.

In de burgerkamer moet er ook een uitspraak volgen tegen Desi Bouterse, Etienne Boerenveen en Jimmy Stolk. De eis tegen Bouterse en Boerenveen is 20 jaar en vrijspraak voor Stolk.

De zitting van de Krijgsraad wordt vrijdag voortgezet. Dan wordt de zaak behandeld tegen Ernst Geffery, Luciën Lewis, Kenneth Kempes, Benny Brondenstein, Winston Caldeira, Wim Carbière en Orlando Heidanus.

Tegen Geffery, Lewis, Kempes en Brondenstein is elk 20 jaar cel geëist door Elgin. Bij de overige verdachten heeft hij vrijspraak voorgesteld. Harvey Naarendorp en John Hardjoprajitno zijn ook op de verdachtenlijst. Hun zaak is echter nooit aangevangen. Omdat het hier om ex-ministers gaat, moet het proces bij de rechtbank voorgaan.

Tienduizenden studenten, docenten, vakbonden en inheemse groepen de straat op in 32 grote steden Colombia

Belangrijkste eis demonstranten: een groter nationaal budget voor openbare universiteiten

(Bron foto's: EFE-Mauricio Dueñas Castañeda)

Colombiaanse studenten, docenten, vakbonden en inheemse groepen zijn woensdag 28 november 2018 in staking gegaan. Tienduizenden zijn de straten op gegaan van 32 grote steden. Honderdduizenden Colombiaanse studenten beschuldigen de regering van het verwaarlozen van het onderwijs van het land. 

Op woensdag namen studenten en leerkrachten de straten van Bogota in bezit, met het grootste protest sinds ze in oktober met hun protesten begonnen. 'We hebben veel protesten gehad, maar we staan ​​op het kritieke punt waar sommige universiteiten binnenkort sluiten vanwege een gebrek aan budget. Daarom besloten we om nationaal samen te komen, en we hebben de afgelopen 48 dagen gestaakt', zegt Miguel Angel Gomez, student Architectuur.

Hun belangrijkste eis: een groter nationaal budget voor openbare universiteiten. Terwijl studentenvakbonden met overheidsfunctionarissen onderhandelen, blijven studenten demonstreren.President Ivan Duque sprak deze week de natie toe en zei dat hij hun zorgen hoorde. Duque beweert dat zijn regering het hoogste onderwijsbudget in de geschiedenis van het land heeft gehaald. 'We hebben enorme inspanningen geleverd te midden van ernstige beperkingen. Daarom nodig ik studenten uit om dit te waarderen en door te blijven denken over de toekomst in de komende vier jaar.'

De arbeiders vakbond en politieke partijen deden mee aan de demonstraties van woensdag en verklaarden zich tegenstander van de Duque-regering.

Hun grootste klacht gaat over hervormingen van de belastingheffing door de overheid, die op een bepaald moment een belasting op de toegevoegde waarde bevat voor basisgoederen zoals brood en fruit. 'Deze financiële hervorming door president Duque hoopt de belastingen te verhogen voor de armste mensen in het land met als doel de belastingen voor transnationale bedrijven en grote bedrijven te verlagen', zei Manuel Sarmiento, een lokale functionaris bij de Colombiaanse oppositiepartij.

Terwijl de toenemende oppositie de regering dwong om haar oorspronkelijke plan om basisvoedselproducten te belasten te herroepen, bleven werknemersvakbonden ontevreden over het beleid van Duque. 'Morgen, zeven uur 's morgens, zullen we een vergadering beleggen om vast te stellen wat we doen... als de regering deze burgeruitingen negeert', zei Diojenes Orjuela, president van de Central Unitaria de Trabajadores.

Protesten vinden plaats in 32 steden van Colombia en daarom wordt dit de 'Tomas de Capitales' genoemd - de 'overname van steden'.

(Suriname Mirror/CGTN America/Infobae.com/YouTube)

Controverse over documentaire in Colombia die oud-president Uribe omschrijft als 'Vijand van de Vrede

Uribe beweert, dat documentaire 'La Negociación' de waarheid verdraait


De première van de documentaire 'La Negociación' heeft tot grote controverse geleid in de politiek van Colombia, met Alvaro Uribe, voormalig president en huidig ​​senator van de Centro Democratico-partij, die de documentaire beschuldigt van het verdraaien van de waarheid door hem te beschrijven als een 'vijand van de vrede' tijdens het onderhandelingsproces.


'La Negociación', geproduceerd door Margarita Martínez, onthult ongepubliceerde beelden van het vredesakkoord tussen de ex-guerrilla's van de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) en de regering van de toenmalige president Juan Manuel Santos, in Havana, Cuba.'Gentlemen van Cinema Colombia: ze missen objectiviteit wanneer ze ons, Fernando Londoño en mij, beschuldigen van het zijn van vijanden van de vrede. Toen het Nee de volksstemming won, hebben we voorgesteld om de overeenkomsten te wijzigen, niet om ze te schrappen. De regering negeerde de volksstemming in een belediging van de democratie', zei Uribe publiekelijk.Terwijl tot nu toe wat bekend is van de documentaire slechts informatie is die is verzameld uit de trailer, is de voormalige president duidelijk geïrriteerd door de film en begon zelfs commentaar te geven op social media, dat deze zou worden verwijderd uit de bioscopen van Cinema Colombia, waar de film zou worden vertoond.


Margarita Martinez verklaarde dat 'van hen (Uribe en bondgenoten) op geen enkele manier wordt beweerd, dat zij vijanden van de vrede zijn'. Ze voegde eraan toe, dat de documentaire een intieme blik is (achter de schermen) van het onderhandelingsproces om de FARC-guerrilla's hun wapens in te laten leveren en te demobiliseren en vervolgens een overgang maken naar het burgerlijke en politieke leven.Ondanks wat het product heeft gezegd over het vastleggen van de objectiviteit van het vredesproces, is er ook ruimte voor interpretaties en subjectiviteiten binnen het kader van de documentaire.

Volgens het onderzoek van Daniela Zavala, in het geval van cinema, wordt de documentaire beschouwd als een creatieve interpretatie van de realiteit, omdat deze een narratieve modus en een subjectieve kijk heeft. 'De realiteit wordt gerepresenteerd vanuit het perspectief van de auteur of regisseur, dus soms wordt de echte realiteit aangepast.' Ze waarschuwt echter, dat deze definitie in veel gevallen niet correct is, aangezien een documentaire in feite streeft naar objectiviteit.

(Suriname Mirror/PanAm Post/Twitter/YouTube)

Twee zoons Mexicaanse drugsbaron Joaquin Guzmán Lora alias 'El Chapo' in voetsporen vader

'Alfredillo' tracht voor Sinaloa-kartel greep te krijgen op de Colombiaanse cocaïnemarkt


Terwijl vader Joaquin Guzmán Lora alias 'El Chapo' terechtstaat in New York - er is een dagvaarding gepubliceerd met 17 feiten: samenzwering, drugshandel, moorden en witwassen, iedere moord en ieder drugstransport staat er apart in aangegeven (zie hierna) -  staat zijn zoon Alfredo Guzmán Salazar (1983) ook op de lijst van door de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) gezochte personen, aldus Crimesite.nl vandaag, donderdag 29 november 2018.Volgens verschillende media is 'Alfredillo' voor het Sinaloa-kartel bezig greep te krijgen op de Colombiaanse cocaïnemarkt. Verschillende media hebben recentelijk bericht over bezoeken van Guzman aan Colombia.

Het Mexicaanse weekblad Proceso schreef vorige maand op basis van een bron in de inlichtingsdienst van de Colombiaanse Nationale Politie, dat Alfredillo of Alfredito in 2016 onder een andere naam enige maanden in Medellín heeft doorgebracht. Hij bewoog zich door de stad in een Toyota Prado en werd voortdurend geëscorteerd door een discrete set van gepantserde voertuigen met 15 bodyguards van La Terraza, dat is een bende die valt onder de Oficina de Envigado, het criminele netwerk dat de onderwereld van Medellín beheerst. Hij woonde in luxeappartementen in Envigado, een duur stadsdeel van Medellín en vergaderde met verschillende zakenmensen, vermoedelijk over witwassen, aldus de bron.

Volgens de bron van Proceso waren de DEA en de Colombiaanse autoriteiten steeds net te laat om Alfredillo in te rekenen.

Alfredillo is de tweede zoon van Joaquin Guzmán, Iván Archivaldo, alias 'El Chapito' is de oudste. Ook die laatste wordt gezocht. Zowel Alfredillo als Chapito hebben een Instagram-account. Hij kwam in 2016 naar Colombia nadat hij enige tijd gegijzeld was geweest in een restaurant in Puerto Vallarta (in Mexico) door leden van het CJNG (Cartel Jalisco Nueva Generación).

Media in Colombia vinden de aanwezigheid van Alfredillo in dat land, en de kennelijke bescherming die hij genoot van de Oficina de Envigado, een belangrijk teken. Het is een aanwijzing voor de indruk die al enige jaren bestaat: dat de Mexicaanse kartels greep proberen te krijgen op de productie van cocaïne in Colombia. Dat is mogelijk geworden doordat de gebieden waar veel productielaboratoria zijn na het vredesakkoord met de FARC-guerilla’s door de FARC zijn opgegeven.

De Colombiaanse krant El Tiempo berichtte dat Alfredillo in verband wordt gebracht met drugstransporten over zee vanuit de Pacifische kant van Colombia, die al jaren zouden plaatsvinden. Overigens is hij pas sinds september van dit jaar op de most wanten-lijst van de DEA geplaatst.

De Oficina de Envigado is voortgekomen uit het Medellín-kartel van Pablo Escobar, als een soort incasso-bureau. Er zijn eerder berichten geweest over contacten tussen de Oficina, en zowel het Sinaloa-kartel als Los Zetas.

(Suriname Mirror/Crimesite.nl/ISSUU Suriname Mirror)

Gouverneur van de staat Rio de Janeiro, Brazilië, gearresteerd

(Bron foto: Mauro Pimentel-AFP)
Luiz Fernando Pezao verdacht van deelname aan corruptie- en witwas-bende


De politie in Brazilië heeft de gouverneur van de staat Rio de Janeiro gearresteerd op beschuldiging van deelname aan een corruptie- en het witwas-bende, aldus federale aanklagers. In de laatste klap in het gezicht van de Braziliaanse politieke elite in het Operação Lava Jato-onderzoek, werd Luiz Fernando Pezao donderdag 29 november 2018 samen met acht anderen aangehouden als onderdeel van het onderzoek, wat heeft geleid tot veroordelingen van tientallen vooraanstaande politici en mensen uit de zakelijke elite voor corruptie.


Noch de regering van Rio de Janeiro, noch de woordvoerders van de gouverneur reageerden onmiddellijk op verzoeken om commentaar.


Aanklagers beweren, dat Pezao tussen 2007 en 2014 deelnam aan een criminele organisatie toen hij secretaris van Openbare Werken en plaatsvervangend gouverneur was van voormalig gouverneur Sergio Cabral, die was veroordeeld en gevangen gezet. Cabral leidde de regeling, die miljoenen in steekpenningen van bouwfirma's in ruil voor infrastructuurcontracten vergde, met inbegrip van één gebonden aan het WK.


Aanklagers stellen nu, dat Pezao geld heeft ontvangen van de publieke schatkist in ruil voor het geven van politieke steun aan leden van de criminele organisatie. Het geld dat hij ontving werd later witgewassen, zeiden openbare aanklagers in een verklaring. Hij ontving in totaal ongeveer 25 miljoen reais, nu ongeveer 39 miljoen reais ($ 6,49 miljoen) van 2007 tot 2015, waarvan de autoriteiten toestemming hebben gekregen om beslag op te leggen, zeiden ze.


(Suriname Mirror/Al Jazeera/G1.Globo/Reuters/Twittter/YouTube)

VHP-leider Santokhi: 'VHP gaat niet samenwerken vòòr en niet nà de verkiezingen'

Santokhi legt in persconferentie uit hoe partij staat ten opzichte van wijziging kiesstelsel


De VHP is geen voorstander van het verbieden van pre-electorale samenwerking, maar kan nog niet aangeven hoe in De Nationale Assemblee het stemgedrag zal zijn. De partij wil een integrale aanpassing van het kiesstelsel en zal met wijzigingen komen van de ingediende ontwerpwetten. Aan bepalingen die indruisen tegen nationale gevoelens, zal niet meegewerkt worden. Dit zei VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi vanochtend, donderdag 29 november 2018, op een persconferentie in partijcentrum De Olifant, aldus Starnieuws. 

Op belangrijke vragen werd volgens Starnieuws, om de hete brij heen gedraaid. Over een eventuele samenwerking met de NDP bleef Santokhi herhalen, dat het volk om minstens 28 zetels wordt gevraagd. De partij wil voldoende mandaat om de leiding van het land over te nemen. De NDP heeft in acht jaren volgens de voorzitter van de VHP het land in een diepe crisis gestort. Mensen zijn verarmd in de afgelopen periode.

Santokhi heeft geen duidelijk antwoord gegeven op de vraag of de NDP wordt uitgesloten van een samenwerking in 2020, zo schrijft althans Starnieuws, terwijl hij bij herhaling zei, dat de VHP niet gaat samenwerken vòòr en niet nà de verkiezingen


De VHP is voorstander van een rechtvaardig, eenvoudig en transparant kiesstelsel, benadrukte partijkopstuk Stanley Raghoebarsing. De situatie waarbij in een ressort alle zetels gaan naar de partij die 51% van de stemmen haalt en de andere die 49% heeft gehaald niets krijgt, is zeer onrechtvaardig. Zo worden volgens Raghoebarsing vijanden gecreëerd, in plaats van vrienden die met elkaar samenwerken in het ressort. Door dit artikel aan te passen naar een evenredig stelsel komt de noodzaak tot samenwerking vóór de verkiezing weg te vallen.

Dan nog is de VHP van mening, dat politieke partijen zelf mogen bepalen of ze met elkaar willen samenwerken voor de verkiezingen. Het voorstel van de wetswijziging over het verbod komt niet van de VHP. maar van de NDP.

De 1% regeling werkt niet in de praktijk. Afgelopen verkiezingen hebben zeven partijen/combinaties minder dan 3.500 stemmen gehaald. De VHP heeft besloten alleen de verkiezing in te gaan in 2020.

Curaçao levert Venezolaan uit aan de VS

De man wordt in de VS gezocht voor een drugstransport

(Bron foto: Openbaar Ministerie Curaçao)

E.A.M.-M. (Venezuela, 30 augustus 1976) is vanmorgen, donderdag 29 november 2018, uitgeleverd door Curaçao aan de Verenigde Staten. Hij was sinds 13 augustus 2016 in ‘uitleveringsdetentie’ in de SDKK-gevangenis (Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou)  in afwachting van de juridische procedure rondom de uitlevering, zo meldt het Openbaar Ministerie.

Hij is op de luchthaven Hato overgedragen door de politie van Curaçao aan US Marshalls voor een commerciële vlucht naar de VS.

Het betreft een uitlevering op verzoek van de Department of State van de Verenigde Staten, afgegeven door de US District Court for the Southern District of Florida.

De man wordt in de VS gezocht voor een drugstransport.

De uitlevering heeft plaatsgevonden op grond van het Uitleveringsverdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Verenigde Staten van Amerika en de Overeenkomst betreffende uitlevering tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten van Amerika alsmede het Uitleveringsbesluit van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Economische activiteiten gebied Lelydorp-mijnen II en III van Suralco werken verstorend voor herstelplannen

Twee studies van externe deskundigen: Gebieden geschikt voor woningbouw en toerisme

Maar, concessies uitgegeven voor afgraven van zand, terwijl vissers en jagers actief zijn


Economische activiteiten in het gebied van de Lelydorp-mijnen II en III van Suralco werken verstorend voor de plannen om deze gebieden te herstellen. Twee studies van externe deskundigen hebben uitgewezen, dat ze geschikt zijn voor onder meer woningbouw en toerisme. Echter, er zijn concessies uitgegeven voor het afgraven van zand, terwijl vissers en jagers de ecologische verbetering verstoren. 

'Ze steken het bos in brand', zegt Marvin Moesan, hoofd van het Burger Informatiecentrum van het districtscommissariaat Para, vandaag, donderdag 29 november 2018, in de Ware Tijd.

Districtscommissaris Armand Jurel en medewerkers mochten onlangs van Suralco de uitgemijnde Lelydorp lll-mijn bezoeken.

Hij werd erop gewezen, dat duidelijk te zien is dat onbekenden delen van het gebied ontbossen. De multinational heeft Jurel gezegd, dat het bedrijf al jaren aan de overheid vraagt welke bestemming de staat aan het uitgemijnde gebied wil geven, maar er is daarop niet gereageerd. De staat kan kiezen voor onder meer toerisme en woningbouw.

Suralco zal, nadat de regering een keuze heeft gemaakt, het gebied herstellen geheel in lijn met de Brokopondo Overeenkomst.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) beweert niets af te weten van een verzoek over herstel van de Lelydorp-mijnen, anders zou daar volgens hem zeker op gereageerd zijn. Suralco heeft volgens hem eerder wel een verzoek gedaan voor de overdracht van de Coermotibomijn en het stafdorp in Moengo.

'In het geval van Coermotibo zijn we nagegaan of alles in orde is en we hebben daarna overdrachtprotocollen getekend', zegt de bewindsman. Zijn ministerie heeft op zijn beurt de concessie overgedragen aan het staatsmijnbouwbedrijf Grassalco. Het stafdorp is overgedragen aan het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer. Dit ministerie zal de terreinen toewijzen aan diverse departementen.

Assembleelid Wendell Asadang (NDP), voorzitter van de parlementaire commissie 'kwestie-Suralco', zegt dat wanneer de Brokopondo Overeenkomst behandeld zal worden in het parlement onder meer de teruggave van concessies ter sprake zal komen. 'Het bedrijf mag de districtscommissaris uitnodigen om hem zaken voor te houden, maar het plaatje, waaronder het teruggeven van terreinen, zal in het parlement besproken worden', aldus Asadang.

Ambtenaren ontvangen in december vier maanden betaling twk van het verhoogde salaris

Leerkrachten, die nog resterend bedrag moeten krijgen, worden in december geheel uitbetaald


De ambtenaren ontvangen in december vier maanden betaling (terugwerkende kracht; twk) van het verhoogde salaris. De salarissen zijn in september verhoogd, maar werken terug tot januari 2017. De leerkrachten, die nog een resterend bedrag moeten krijgen, worden in december geheel uitbetaald. 

Het personeel van de Anton de Kom Universiteit van Suriname krijgt twee maanden salariscorrectie uitbetaald. De gepensioneerde ambtenaren zullen op basis van afspraken gemaakt met de president eveneens twk ontvangen.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, bevestigt vandaag, donderdag 29 november 2018, op Starnieuws dat zoals eerder meegedeeld, op basis van een schema de twk ingelopen wordt. De ambtenaren krijgen twk van mei, juni, juli en augustus 2018 uitbetaald. Vernomen wordt dat het neerkomt op rond een maand salaris.

In januari zal verder gesproken worden met de Centrale van Landsdienaren Organisaties en de andere betrokken organisaties over de uitbetaling van de twk van de overige maanden. De formalisering van de uitbetaling wordt schriftelijk meegedeeld aan diverse organisaties. De brieven zijn reeds onderweg, zegt Hoefdraad.

De loonadministratie van diverse ministeries krijgen ook instructies om het besluit voor uitbetaling te verwerken.

Regering Curaçao stelt budget Sehos voor de jaren 2016 en 2017 met terugwerkende kracht vast

Voor 2017 is budget wat het al was en voor 2016 4 miljoen gulden meer...


De regering heeft het budget van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) voor de jaren 2016 en 2017 met terugwerkende kracht vastgesteld op 124 miljoen gulden. Dat is voor 2017 wat het al was en voor 2016, 4 miljoen gulden meer. Dat blijkt uit twee ministeriële beschikkingen die minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) vorige week donderdag heeft ondertekend, nadat de Raad van Ministers een dag eerder akkoord was gegaan. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 29 november 2018.

Camelia-Römer bevestigde vorige week, dat Sehos meer geld claimt via de rechter, maar wilde, evenals de Sehos-directie, niet ingaan op de zaak. Onduidelijk is of Sehos de rechtszaak intrekt nu de regering een beslissing heeft genomen over de budgetten van 2016 en 2017.

De GMN-minister stelt in beide beschikkingen, dat ‘Sehos structureel faalt ten aanzien van het tijdig aanleveren van betrouwbare (financiële en productie-) informatie’. De cijfers in het door het ziekenhuis op 16 oktober 2018 aangeleverde ‘Rapport Zorgproductie 2014-2017’ zouden niet overeenkomen met of getoetst kunnen worden aan de cijfers van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Terwijl het ziekenhuis zelf een post van 129,2 miljoen gulden noteert voor de zorg die werd geleverd aan patiënten die onder de basisverzekering ziektekosten (bvz) vallen, heeft de SVB voor dat jaar 123,6 miljoen vastgesteld ‘na controle op rechtmatigheid, juistheid en volledigheid van de aangeleverde (productie)declaraties’, aldus de ministeriële beschikking.

Voor 2017 gaat Sehos uit van 124,3 miljoen gulden ‘terwijl SVB over hetzelfde jaar nog geen bedrag aan goedgekeurde productie heeft kunnen vaststellen’, omdat de declaraties ‘niet volledig en juist zijn ingediend’.

Kompania di Tou Kòrsou (KTK) biedt werknemers mogelijkheid om zelf ontslag te nemen

Vrijwillige afvloeiingsregeling lijkt poging om de personeelskosten te drukken

Sleepverkeer van vooral tankers is vrijwel helemaal weggevallen


Kompania di Tou Kòrsou (KTK) biedt werknemers de komende tijd de mogelijkheid om zelf, vrijwillig dus, ontslag te nemen. Het sleepbootbedrijf biedt daartoe zelfs een ‘pakket met incentives’ aan, bevestigt KTK-directeur Suldric Rojer vandaag, donderdag 29 november 2018, in het Antilliaans Dagblad. Dit is onlangs tijdens een vergadering met het personeel aan bod gekomen. 

'Deze bijeenkomst was in het kader om de werknemers op continue basis te informeren.'

De vrijwillige afvloeiingsregeling lijkt een eerste poging van het sleepbedrijf, dochter van overheidshavenbedrijf Curaçao Ports Authority (CPA), om de personeelskosten te drukken. Deze noodgreep is, nodig omdat KTK buiten eigen blaam of schuld om in financieel zwaar weer is beland.

In het afgelopen jaar heeft het sleepbedrijf te maken gehad met een aanzienlijke daling van de inkomsten doordat het sleepverkeer van vooral tankers vrijwel helemaal is weggevallen. Dit wordt veroorzaakt door de crisis in buurland Venezuela, met gevolgen voor het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) en daarmee automatisch ook voor de door PdVSA op Curaçao gerunde Islaraffinaderij en olieterminal bij Bullenbaai.

Eind september werd al aan de bel getrokken, hoewel er nog altijd de hoop is op een ‘early step in’ door een strategische partner die de overheid (met Refineria di Kòrsou, RdK, eigenaar van de raffinaderij) en PdVSA (exploitant) zoeken om de Isla in eerste instantie op korte termijn draaiende te houden.

Registeraccountant Shaif Basier presenteert 'politieke partij' Su-2-the-next-level-Lijst Basier (SU2TNL)

'Het gaat om een beweging welke gelanceerd is, geen partij'...

'Partijpolitiek verdeelt ons in hokjes, dan gaan we met elkaar concurreren, wij kiezen voor inclusieve politiek'


Registeraccountant Shaif Basier heeft gisteren op een persconferentie in Royal Torarica 'Su-2-the-next-level' - Lijst Basier (SU2TNL) gepresenteerd. Hij wil mensen overtuigen om een betere keus te maken in 2020. Het minimum doel is het behalen van twee zetels. Er zijn nog nooit zoveel zwevende kiezers geweest sinds de onafhankelijkheid. 

SU2TNL is een nieuwe maatschappelijke beweging voor emancipatie, armoedebestrijding en smart governance in Suriname. 'Het gaat om een beweging welke gelanceerd is, geen partij. Partijpolitiek verdeelt ons in hokjes, dan gaan we met elkaar concurreren. Wij kiezen voor inclusieve politiek, waarbij elke burger centraal staat. Mensen moeten niet zomaar op basis van partijpolitiek, omdat ze op een lijst staan, toegelaten worden als lid van De Nationale Assemblee en in het kabinet, maar op basis van competenties, aan de hand van functieprofielen en sollicitaties', zei Basier, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 29 november 2018.


De trekker van SU2TNL legde uit, dat de beweging al enige tijd bezig is met de voorbereidingen. Het is heel duur om campagne te voeren, er zijn veelvrijwilligers nodig om het verhaal te vertellen. Hij streeft ernaar om per 30 maart 2019 ten minste 5.000 mensen in Suriname te mobiliseren om vrijwilliger en donateur te worden van minimaal Srd 10. Ook wil de beweging hetzelfde aantal Surinamers in het buitenland bereid vinden om mee te doen.

'Indien dit streefcijfer niet gehaald wordt, zal helaas geconcludeerd moeten worden dat er niet voldoende animo en vraag en belangstelling van de Surinaamse gemeenschap voor nieuwe politiek en dat meneer Basier misschien niet genoeg talent heeft om verhaal aan de man te brengen.' In dat geval zal de beweging stoppen en het opgehaalde geld besteden aan het lenigen van sociale noden.Basier staat voor een zakenkabinet met een solidair hart en is voorstander van geld verdienen zodat armoede uitgeroeid kan worden. Elk kwartaal moeten functioneringsgesprekken gehouden worden met politici, niet pas na vijf jaar. De leiders van het land moeten dan verantwoording afleggen aan de burgers over wat goed gegaan is in de afgelopen drie maanden en wat samen aangepakt moet worden om prestaties op lange termijn te bewerkstelligen.

De beweging zal middels het verzorgen van kiezerseducatietrainingen, lezingen en het organiseren en modereren van debatten en andere media-uitingen actief en constructief bijdragen aan goed burgerschap in Suriname en het helpen smeden van uitstekende samenwerkingen en kennisdeling tijdens de verkiezingen van 2020.

Alle hoofdlozingen, kanalen, trenzen en kreken in Para worden schoongemaakt


Door achterstallig onderhoud zijn kanalen en trenzen dichtgegroeid


Alle hoofdlozingen, kanalen, trenzen en kreken in Para worden opgehaald of opgeschoond. Het startsein voor de grootscheepse infrastructurele aanpak is woensdag 28 november 2018 gegeven door het commissariaat, zo bericht het commissariaat. 

In de bestuursressorten Para-Oost, -Zuid en -Noord worden de werkzaamheden tegelijk uitgevoerd. Door achterstallig onderhoud zijn kanalen en trenzen dichtgegroeid. Hierdoor hebben bewoners te kampen met wateroverlast en ongedierte.

Er zijn graafmachines geplaatst in Oost om de Cocosdam en het Bocuskanaal op te halen. In Para-Noord is de ondernemer gestart in Bernharddorp om alle lozingen naar de Hooikreek op te schonen.

De wegtrenzen van de Petrus Cairoweg in Para-Zuid wordt als eerste aangepakt, waarna de rest volgt.

Binnen een maand moet de aannemer S. Main Transport NV alle waterwegen in deze ressorten hebben schoongemaakt. Het ligt in de bedoeling om alle zandwegen aan te pakken, maar de werkzaamheden kunnen nog niet beginnen door de constante regenval.

De aannemer heeft de opdracht om direct te starten met de rehabilitatie van de zandwegen, zodra het zonnig weer is....

Het startsein voor de rehabilitatie van de wegen zal simultaan geschieden te Overtoom en Matta

Minister Pengel overhandigt symbolisch weegbrug voor Peperpot, Commewijne, aan politie

(Bron foto: NII)
Schenking weegbrug in kader ordenen van zwaar transport


Het ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie( OWT& C ) zal verschillende maatregelen treffen om investeringen in de infrastructuur te beschermen. Het ordenen van zwaar transport is een van de belangrijke maatregelen die het ministerie nastreeft in samenwerking met het ministerie van Justitie en Politie.

In het kader hiervan heeft minister Patrick Pengel van OWT& C dinsdag 27 november 2018 symbolisch een ‘weegbrug’, die te Peperpot in Commewijne in gebruik zal worden genomen, overhandigt aan het Korps Politie Suriname (KPS), zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Het is de bedoeling, dat het KPS zelfstandig wegingen van alle vrachtwagens zal doen bij de controlepost, zegt waarnemend korpschef Roberto Prade, die de weegbrug in ontvangst nam. Hij gaf verder aan, dat de weegbrug belangrijk is om alle vrachtwagens te controleren en zo na te kunnen gaan als men zich houdt aan de toegestane tonnage die bij wet is bepaald. De toegestane tonnage is 13 ton per as.

In de afgelopen jaren is gebleken dat voertuigen overbeladen zijn en schade aan onze infrastructuur toebrengen zegt Henk Wip, hoofd van de afdeling Verkeer van OWT&C. De wegen worden hierdoor kapot gereden.

De controle zal op korte termijn aanvangen. Daartoe zijn de voorbereidingen in volle gang. De voorlichtingsdiensten van beide ministeries zullen de samenleving informeren door middel van voorlichtingsprogramma’s. Wip zegt, dat het ministerie van plan is om op verschillende locaties controleposten met weegbruggen te plaatsen. De gebieden worden geïdentificeerd en de bedoeling is om vanuit meerdere punten de controle en handhaving te plegen.

Assemblee benoemt commissies ter voorbereiding behandeling drie wetsontwerpen wijziging kiesstelsel

Coalitie en de VHP zijn voorstander van de wijzigingen

Standpunt VHP zorgt binnen eigen partij en oppositie voor felle afkeurende reacties


De Nationale Assemblee zal in een huishoudelijke vergadering vandaag,  donderdag 29 november 2018, commissies benoemen die de drie wetsontwerpen voor wijziging van het kiesstelsel zullen voorbereiden voor openbare behandeling. Het gaat om de wijziging van de Grondwet (artikel 163), de Kiesregeling en het Decreet Politieke Organisaties. Dit meldt Starnieuws.

Tot nu toe zijn de coalitiepartijen en de VHP voorstander van de wijziging. Hierdoor zal de 2/3 meerderheid die nodig is om alle wijzigingen door te voeren, worden gehaald. De VHP-leiding heeft al aangegeven voorstander te zijn van wijziging van het kiesstelsel. Dit heeft zowel binnen de eigen partij als bij bondgenoten van de VHP voor opschudding gezorgd.

NPS-voorzitter Gregory Rusland heeft onomwonden gesteld, dat partners en vrienden verraad hebben gepleegd om verkiezingswinst te kunnen behalen in 2020.

VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi belegt vandaag een persconferentie waarin hij zal aangeven, dat de partij steeds heeft gesteld voorstander te zijn van wijziging van het kiesstelsel.


Verschillende voorstellen van de VHP zijn overgenomen door de presidentiële commissie onder leiding van Jules Wijdenbosch.

Naast de felle kritieken van de NPS, hebben ABOP, Pertjajah Luhur, PALU en DOE ook moeite met de wijziging van het kiesstelsel voor de verkiezingen van 2020. Zij vinden dat er nu geen ingrijpende wijzigingen moeten worden aangebracht in het kiesstelsel. Er is een integrale aanpak nodig die breed wordt gedragen voor de verkiezingen van 2025.

De ontwerpwetten zijn met de grootste spoed behandeld in de Staatsraad. De president heeft de ontwerpwetten gelijk doorgestuurd naar De Nationale Assemblee, die er meteen werk van maakt om commissies van rapporteurs te benoemen. Het gaat om invoeren van een evenredigheidsstelsel voor ressortraden, het verbieden van combinaties vóór de verkiezingen en het doen vervallen van de 1% regeling voor politieke partijen om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen.

29 November: Internationale Jaguar Dag

https://suriname-mirror.blogspot.com/2018/11/latijns-amerika-lanceert-nieuwe.html

'Kritiek dat slechts 10% opbrengst rij- en voertuigenbelasting voor infrastructuur is, is zinloos'

'Zelfs met totaalbedrag gaan wij onze problemen op gebied infrastructuur niet kunnen oplossen'


'De kritiek dat slechts tien procent van de opbrengsten van rij- en voertuigenbelasting aangewend zal worden voor infrastructuur is zinloos. Alleen de herasfaltering van de wegstrekking Jenny (Coronie) – Henar (Nickerie), kost de staat meer dan Srd 800 miljoen. Dan praten we nog niet over de andere grote infrastructurele werken en onderhoudswerkzaamheden die landelijk worden uitgevoerd. Ook al zouden we zeggen 100 procent, het is als een druppel op een gloeiende plaat', zegt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën woensdag 28 november 2018 via het Nationaal Informatie Instituut.

'De begroting ten aanzien van onderhoud van de wegen en upgraden van de infrastructuur loopt in de honderden miljoenen. Het is meer een symbolisch karakter waarmee we bezig zijn', aldus de minister. De geschatte inkomsten voor rij- en voertuigenbelasting over het jaar 2019 zijn Srd 82 miljoen. 'Zelfs met het totaalbedrag gaan wij onze problemen op het gebied van infrastructuur niet kunnen oplossen.'

Het gaat om een vorm van belastinginning, waar een wezenlijke bijdrage wordt geleverd door het publiek. Het is voor de minister belangrijk, dat de samenleving zich ervan bewust moet zijn dat dit, hoe weinig dan ook, haar bijdrage is aan het versterken van het belastingstelsel. 'Als we het tegenover het totaalbudget zetten van onze infrastructuur dan is het heel weinig, maar het is een bijdrage die wij heel goed kunnen gebruiken.'

Hoefdraad benadrukt, dat de overheid haar uiterste best doet om bestaande wegen te onderhouden en nieuwe wegen aan te leggen die van belang zijn voor de verdere ontwikkeling van het land.

De voorbereiding voor de introductie van de rij- en voertuigenbelasting heeft de ambtenaren van de Belastingdienst heel veel tijd en inspanning gekost. 'Zij hebben binnen heel korte tijd alle zaken op orde gesteld om 1 januari operationeel te zijn. Binnen pakweg een maand', aldus de minister. Autobezitters kunnen sinds twee weken geleden aan hun belastingplicht voldoen. Na evaluatie is de uiterlijke betaaldatum van 1 januari 2019 verschoven naar 1 maart 2019. Hij hoopt dat het verruimen van de periode voor betaling zorgt voor een situatie van kalmte bij autobezitters en dat zij hierdoor hun zaken beter kunnen plannen.

De minister zegt verder, dat er bepaalde knelpunten zijn geconstateerd, die pas bij de uitvoering zichtbaar zijn. 'Als we letten op de enorme toeloop, dan kunnen we stellen dat de informatie de samenleving heeft bereikt.'Maar, de communicatie met een breder publiek behoeft een betere aanpak.' De gemeenschap zal via alle communicatiekanalen worden geïnformeerd. In verschillende programma’s en talen.

Twee jonge leden van band Nortenos del Rio Bravo vermoord in grensstaat Tamaulipas, Mexico

(Bron foto: @periodista1875)
Bassist Cuitlahuac Ruiz en accordeonist Elias Hernandez vermoord

Verschillende muzikanten zijn in Mexico gedood en de motieven blijven vaak duister


Mexico's noordelijke grensstaat Tamaulipas looft een beloning van 100.000 dollar uit voor informatie over de moord op twee jonge leden van een norteno-muziekgroep. De band Nortenos del Rio Bravo zei zondag 25 november 2018, dat bassist Cuitlahuac Ruiz en accordeonist Elias Hernandez vermoord zijn gevonden.


Ze waren het afgelopen weekend ontvoerd. Ze kwamen uit Rio Bravo, in de buurt van Reynosa, Tamaulipas, een stad verwoest door het geweld van het drugskartel.

Verschillende muzikanten zijn in Mexico gedood en de motieven blijven vaak duister. Maar, experts zeggen dat gewapende gangsters soms musici doden om afpersingsvereisten af te dwingen, ongenoegen te uiten over teksten of wraak te nemen voor persoonlijke beledigingen.(Bron foto: Bureau procureur-generaal, Tamaulipas)
Op dinsdag 27 november kondigde het kantoor van de procureur-generaal de arrestatie aan van twee personen die beschuldigd worden van de moord op de twee muzikanten.

Volgens de procureur-generaal van het Gerechtshof hebben een tip en forensische onderzoeken geleid tot de aanhouding van Carlos 'N', een Guatemalteekse staatsburger en Francisco Abel 'N', een bewoner van Matamoros.(Suriname Mirror/San Marcos Daily Record/Twitter/Animal Politico/El Manana/YouTube/Facebook)