zaterdag 4 augustus 2018

Colombiaanse ELN-guerrilla's bereid om zes ontvoerde mensen vrij te laten

Gijzelaars, waaronder 3 agenten en 1 soldaat, ontvoerd toen ze in boot op Arquia-rivier reisden
Colombiaanse ELN-guerrilla's (Ejército de Liberación Nacional) zeiden zaterdag 4 augustus 2018, dat ze bereid zijn om zes mensen, die een dag eerder waren ontvoerd, vrij te laten in een oerwoudgebied in het noorden van Colombia. 

De gijzelaars - waaronder drie politieagenten en een soldaat - werden ontvoerd toen ze in een boot op de Arquia-rivier in het Choco-departement reisden. De ontvoering vond plaats net twee dagen nadat vertrekkend president Juan Manuel Santos de nederlaag erkende in zijn poging om een ​​staakt-het-vuren te ondertekenen met de rebellen van het Nationale Bevrijdingsleger, voordat hij de macht dinsdag overhandigt aan zijn rechtse opvolger Ivan Duque.

Het ELN, dat bevestigt dat het verantwoordelijk is voor de ontvoering, zei zaterdag dat het de vredesonderhandelaar van de Colombiaanse regering informeerde dat ze bereid waren hun gijzelaars vrij te laten.

In een verklaring hebben de guerrillastrijders er bij de Hoge Commissaris voor de Vrede op aangedrongen, dat het Colombiaanse leger de 'optimale veiligheidsvoorwaarden' creëert om de vrijlating te vergemakkelijken:


Het ELN 'oorlogsfront' dat de ontvoering claimde, zei dat er in de Choco-regio intense militaire en paramilitaire operaties zijn 'die de guerrilla's en hun gijzelaars in gevaar brengen'.

De verklaring voegde eraan toe, dat de gijzelaars de juiste bescherming en behandeling krijgen. Het leger zei eerder, dat de soldaat die is ontvoerd op de boot aan een tropische ziekte lijdt en dat hij behoefte heeft aan 'dringende behandeling'.

De verkozen president Duque heeft opgeroepen tot een hardere houding tegenover onderhandelingen met het ELN, de laatste militante groep die de autoriteiten in Colombia bevecht, na het historische vredesakkoord 2016 getekend met grotere FARC-guerrillastrijders (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia).

(Suriname Mirror/AFP/Twitter)

Oud-president Brazilië Luiz Inácio Lula da Silva officieel presidentskandidaat voor zijn partij

(Bron foto: Twitter)
Voormalige Braziliaanse president zit sinds april in de cel te Curitiba wegens corruptie

Kiescommissie moet zich over zijn kandidatuur uitspreken


Luiz Inácio Lula da Silva is zaterdag 4 augustus 2018 voorgesteld als presidentskandidaat voor zijn partij Partido dos Trabalhadores (PT). De voormalige Braziliaanse president zit sinds april in de gevangenis wegens corruptie. 

De 72-jarige voormalige vakbondsleider zit in de zuidelijke stad Curitiba een straf van 12 jaar uit. Daardoor kon hij niet fysiek aanwezig zijn op het congres van zijn Arbeiderspartij 400 kilometer verder in Sao Paulo.

Maar, zijn portret met zijn glimlach en baard was alomtegenwoordig op de meeting.'Brazilië, het is dringend, Lula president', scandeerden jonge militanten. Maar, het is niet zeker of Lula ondanks de steun van zijn partij zal kunnen opkomen. De kiescommissie moet zich over zijn kandidatuur uitspreken.


Lula, die het land leidde van 2003 tot 2010, is de populairste president ooit in Brazilië. Hij werd later beschuldigd van betrokkenheid in een smeergeldaffaire rond staatsoliebedrijf Petrobrasm maar hield zijn onschuld steeds staande. Hij noemde de gevangenisstraf een complot om hem van een derde ambtstermijn te houden.

Zaterdag zijn in Brazilië bij drie belangrijke partijen de kandidaten aangeduid voor de stembusslag. De voormalige gouverneur van Sao Paulo, Geraldo Alckmin, werd voorgedragen als de kandidaat van de centrumrechtse PSDB (Partido de la Social Democracia Brasileña). De man zonder al te veel charisma geldt als de kandidaat van het establishment.

De groene Marina Silva, een zwarte huisvrouw die het schopte tot minister, is aangeduid als presidentskandidate voor de centrumlinkse partij Rede. Zij kwam al tweemaal op tegen Lula's vertrouwelinge en opvolgster Dilma Roussef, maar haalde het nooit.

(Suriname Mirror/AFP/El Ppais Brasil/Twitter)

Clarence Seedorf wordt de nieuwe bondscoach van Kameroen

(Bron: Twitter)
Patrick Kluivert wordt zijn assistent...


Clarence Seedorf wordt de nieuwe bondscoach van Kameroen. De 42-jarige trainer neemt Patrick Kluivert mee als assistent. Dat heeft de Kameroense minister van sport Pierre Ismael Bidoung Mpkatt vandaag, zaterdag 4 augustus 2018, aangekondigd op een persconferentie. Details van het contract worden in een later stadium bekend.

Seedorf moet de opvolger worden van Hugo Broos, aan wiens periode als bondscoach eind 2017 een einde kwam. De Belg lag regelmatig overhoop met Kameroenese spelers, waaronder Ajax-doelman Andre Onana. Sindsdien nam oud-international Rigobert Song de honneurs waar.


Seedorf en Kluivert gaan het roer dus overnemen bij de Afrikanen, die zich niet plaatsten voor het WK in Rusland. Kameroen organiseert volgend jaar het toernooi om de Afrika Cup, maar doet wel gewoon mee in de kwalificatiereeks.


In september staan de eerste duels gepland met de Comoren en Malawi.

Afgelopen seizoen stapte Seedorf in bij Deportivo de La Coruña, dat onder zijn leiding geen handhaving in de Primera Division kon bewerkstelligen. Vervolgens kwam er een einde aan de samenwerking tussen de Spanjaarden en de oud-international. Daarvoor was hij trainer van het Chinese Shenzhen FC en AC Milan.


Kluivert was tot vorige zomer technisch directeur van Paris Saint-Germain en was daarvoor actief als jeugdtrainer bij Ajax, bondscoach van Curaçao, assistent-trainer van Louis van Gaal bij Oranje, trainer van Jong FC Twente en assistent-trainer van NEC. De bond en de twee Nederlandse hoofdrolspelers hebben de deal nog niet bevestigd.


(Suriname Mirror/AfricaNews/VI/Twitter/Journal du Cameroun)

Nederland past reisadvies voor Suriname aan

'In Suriname komt (gewelddadige) criminaliteit voor'

'Vaak gaat het om incidenten en is het geweld niet specifiek gericht tegen toeristen'

 
Nederland heeft het reisadvies voor Suriname donderdag 2 augustus 2018 aangepast. Dit na aandringen van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat een protestnota had gestuurd over deze kwestie, zo beweert althans het ministerie in een persbericht via het Nationaal Informatie Instituut. 

'Aan de Nederlandse autoriteiten is duidelijk gemaakt, dat de veiligheidssituatie in Suriname onder controle is en dat daartoe alle maatregelen getroffen zijn ten einde deze op duurzame wijze te garanderen.'

De tijdelijk zaakgelastigde van de Nederlandse ambassade in Suriname zou donderdag een nota hebben overhandigd aan de waarnemend directeur Algemeen Beheer en Consulaire Zaken, ambassadeur Luziano Truideman, waarin met name melding wordt gedaan over de actualisatie van het reisadvies.

Op de website van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken staat, dat het reisadvies opnieuw is beoordeeld op 2 augustus. De rubriek ‘criminaliteit’ is bijgewerkt:


Op de bewuste webpagina is nog steeds een kaart van Suriname te zien waarop het Tigrigebied in het diepe zuidwesten niet is meegenomen binnen de landsgrenzen:

Oud-president Venetiaan: 'Alcoa's toegezegde studie naar bauxietvoorraden Bakhuis is een loze belofte'

(Bron foto: NPS)
'Locaties bewezen voorraden al bekend en onderzoek is gedaan naar haalbaarheid bauxietoperaties'


De door Alcoa toegezegde studie naar bauxietvoorraden in het Bakhuisgebergte als basis voor een doorstart van de bauxietindustrie in Suriname is een loze belofte, aldus Ronald Venetiaan, ex-president tevens erevoorzitter van de NPS, tijdens een lezing van de partij over de Alcoa-kwestie gisteravond in partijcentrum Grun Dyari, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 4 augustus 2018.

Volgens hem zijn de locaties van bewezen voorraden al bekend en is al onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van bauxietoperaties in het westen. De ex-president gelooft dat in de kwestie die nu speelt alles nog niet verloren is. Hij adviseert De Nationale Assemblee te blijven trekken aan deze zaak zodat het beste voor Suriname uit het vuur gesleept wordt. Ook moet voorkomen worden dat de bauxietreserves worden verkocht, zonder dat de begunstigde maatschappijen deze tot ontwikkeling brengen.

Verder moet Suriname zoeken naar schonere en milieuvriendelijkere procedés om bauxiet te verwerken en omzien naar partners die de voorraden wel tot ontwikkeling willen brengen.

'Ik weet niet wat voor studies men nog meer wil', reageerde Venetiaan op de toezegging van Alcoa dat er haalbaarheidsstudies over West-Suriname zullen worden gemaakt.

Hij reageerde ook op opmerkingen van regeringsleden die zaken uit het verleden aangrijpen om hun verantwoordelijkheid in de Alcoa-kwestie, van zich af te schuiven. 'Onzin', noemde Venetiaan de zaken die de huidige regering aanvoert om eerdere regeringen in een kwaad daglicht te stellen. Venetiaan legde uit, dat nabij de destijds aangelegde spoorbaan een bewezen reserve van 53,4 miljoen metrieke ton bauziet was vastgesteld. Daarnaast is in een straal van 25 kilometer in de omtrek ook nog eens een bauxietvoorraad van ruim 11,4 miljoen metrieke ton vastgesteld.

Venetiaan merkte op dat tijdens zijn presidentschap een kopstuk van Alcoa naar Suriname kwam met een investeringsbod van zo'n 2,4 miljard Amerikaanse dollar. Met die investering zouden in West-Suriname een aluinaardefabriek, aluminiumsmelterij en waterkrachtwerk worden neergezet. De directie van Alcoa in Pittsburgh, VS, vond het project echter financieel niet haalbaar.

Ter informatie:


Hysterisch schreeuwende knaap in centrum Paramaribo beledigt en bedreigt voorbijgangers

(Bron screenshots: Facebook)
Twee passerende dames uitgescholden en met de dood bedreigd

Autoriteiten zouden er goed aan doen om dit groepje vermeend gelovigen van straat te plukken


Op social media is vrijdag 3 augustus 2018 onderstaande video opgedoken die heeft geleid tot honderden vooral woedende en verontwaardigde reacties. Op de beelden is te zien hoe een zogenaamd gelovige hysterisch schreeuwende jongen in een mislukt soort kungfu-outfit en zijn mede-gelovige vrienden in de Domineestraat in het centrum van Paramaribo tekeer gaat tegen twee voorbij lopende dames.

De jongens worden hysterisch als een van de dames terecht vraagt waarom ze haar filmen.
Tegen de vrouw wordt vervolgensgeschreeuwd, dat zij niet zou klagen als het een witte Nederlander was die zou filmen.


Een andere knaap heeft zogenaamd problemen met het haar en de deels zichtbare borsten van een van de dames.

'Zulke dames ga ik doodmaken. Je bent een schaamteloze vrouw en een schaamteloze vrouw zien we als een hond. Bitch!', schreeuwt een van de jongens, die naar het zich laat aanzien rijp zijn voor een gedegen psychologische èn psychiatrische behandeling.

Ook zou door een van de vermeend gelovigen zijn geschreeuwd, dat hij de ingewanden van de vrouw eruit zal halen.

De oud-ambassadeur bij de Verenigde Naties, Henry Mac Donald, deelde de video op zijn Facebookpagina met de volgende niets aan duidelijkheid overlatende tekst:


De verantwoordelijke autoriteiten zouden er goed aan doen om dit groepje vermeend gelovigen van de straat te plukken, omdat ze ordeverstoorders zijn en mensen bedreigen en beledigen. Hun agressieve houding heeft veel weg van een gedrogeerde sekte en staat ver verwijderd van hoe echte gelovigen hun geloof uitdragen. Daarenboven zou het kunnen dat zij geen vergunning voor hun theater hebben....

De beelden geven alleen al voldoende aanleiding voor Justitie en politie om in te grijpen.

(Suriname Mirror/DAGonline/Facebook)

Hysterisch schreeuwende knaap in centrum Paramaribo beledigt en bedreigt voorbijgangers

(Bron screenshots: Facebook)
Twee passerende dames uitgescholden en met de dood bedreigd

De groep 'van de Black Hebrew Israelites' zou zijn aangehouden


Op social media is vrijdag 3 augustus 2018 onderstaande video opgedoken die heeft geleid tot honderden vooral woedende en verontwaardigde reacties. Op de beelden is te zien hoe een zogenaamd gelovige hysterisch schreeuwende jongen in een mislukt soort kungfu-outfit en zijn mede-gelovige vrienden in de Domineestraat in het centrum van Paramaribo tekeer gaat tegen twee voorbij lopende dames.

De jongens worden hysterisch als een van de dames terecht vraagt waarom ze haar filmen.
Tegen de vrouw wordt vervolgensgeschreeuwd, dat zij niet zou klagen als het een witte Nederlander was die zou filmen.


Een andere knaap heeft zogenaamd problemen met het haar en de deels zichtbare borsten van een van de dames.

'Zulke dames ga ik doodmaken. Je bent een schaamteloze vrouw en een schaamteloze vrouw zien we als een hond. Bitch!', schreeuwt een van de jongens, die naar het zich laat aanzien rijp zijn voor een gedegen psychologische èn psychiatrische behandeling.

Ook zou door een van de vermeend gelovigen zijn geschreeuwd, dat hij de ingewanden van de vrouw eruit zal halen.

De oud-ambassadeur bij de Verenigde Naties, Henry Mac Donald, deelde de video op zijn Facebookpagina met de volgende niets aan duidelijkheid overlatende tekst:


De verantwoordelijke autoriteiten zouden er goed aan doen om dit groepje vermeend gelovigen van de straat te plukken, omdat ze ordeverstoorders zijn en mensen bedreigen en beledigen. Hun agressieve houding heeft veel weg van een gedrogeerde sekte en staat ver verwijderd van hoe echte gelovigen hun geloof uitdragen. Daarenboven zou het kunnen dat zij geen vergunning voor hun theater hebben....

De beelden geven alleen al voldoende aanleiding voor Justitie en politie om in te grijpen.

UPDATE zaterdag 4 augustus, vier uur 's middags
Volgens Waterkant.net zijn de jongens aangehouden, zo zou uit deze foto blijken:


De groep predikte de boodschap van de uit Amerika afkomstige religieuze beweging de Black Hebrew Israelites (Afrikaanse Hebreeërs) in de Domineestraat.
De politie van Keizerstraat heeft op zaterdag 4 augustus de vijf, te weten Z.R. (30), V.B. (29), K.A. (20), P.Z. (20) en de 17-jarige K.S., aangehouden. Uit het onderzoek blijkt, dat K.A., K.S. en V.B. broers van elkaar zijn. Ze behoren tot een groep die geleid wordt door een in Amerika woonachtige man.

Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie zijn ze, na ernstig te zijn aangesproken, door de politie heengezonden, aldus het Korps Politie Suriname...

(Suriname Mirror/DAGonline/Facebook)

'Onderschepte cocaïne uit Suriname in buitenland speelt belangrijke rol bij inbeslagname in Nederland van euro's'

'Suriname heeft geen behoorlijk bestuur als het gaat om geldstromen'

'Nederland gaat anders naar Suriname kijken als de Anti-Corruptiewet inwerking treedt'


De onderscheppingen van cocaïne uit Suriname in het buitenland, spelen een belangrijke rol bij de inbeslagname in Nederland van in totaal 23,5 miljoen euro. Dat zegt DOE-Assembleelid Carl Breeveld vandaag, zaterdag 4 augustus 2018, op de nieuwswebsite Suriname Herald. 

'Het zijn allemaal schokkende dingen, waar men allemaal naar kijkt. Wat vooral een rol speelt is dat we nooit horen dat grote drugsbendes worden opgerold. Er wordt drugs vernietigd, maar dat is niet voldoende. Van waar komen al die drugs? En als we horen dat geld in beslag is genomen, dan moeten we die richting opkijken', aldus Breeveld.

'De in beslag genomen gelden moeten niet gezien worden als een druk, maar juist als een eye opener om ons huiswerk te maken. Suriname heeft geen behoorlijk bestuur als het gaat om geldstromen. Er is een Wet Ongebruikelijke Transacties, er is ook een handvat van waaruit er gewerkt kan worden om te zorgen dat zaken op een correcte manier plaatsvinden, maar er wordt niet mee gewerkt.'

Breeveld vindt het belangrijk, dat Suriname gaat kijken naar wat fout is gegaan in deze kwestie van de inbeslagname van de 23,5 miljoen euro door Nederland.

'Als wij als land niet kunnen verantwoorden waar het geld vandaan komt, hoe wil je dan dat Nederland mee moet werken om dat vrij te geven?', vraagt Breeveld zich af. 'De implementatie van de Anti-Corruptiewet is een van de zaken om de euro’s terug te halen. Het is vervelend voor ons land, het houdt de economie op, maar dat ligt deels aan onszelf. Voor Nederland is 23,5 miljoen euro niet veel geld, maar het is een enorm bedrag voor een land als Suriname. Willen we weten wat er precies aan de hand is, dan moeten wij zorgen dat we openbaarheid van bestuur hebben.'

De manier waarop Suriname met geldstromen omgaat is onverantwoord, zegt Breeveld. Hij is ervan overtuigd, dat Nederland anders naar Suriname gaat kijken als de Anti-Corruptiewet inwerking treedt. Suriname zal volgens hem dan minder verdacht worden van witwaspraktijken

Avianca vliegt elf keer per week tussen Curaçao en Bogota, Colombia

'We zijn constant bezig onze diensten aan de passagiers te verbeteren'


 
Sinds gisteren vliegt Avianca elf keer per week tussen Curaçao en Bogota in Colombia. De vluchten worden uitgevoerd met een A320-toestel, dat een capaciteit heeft van 150 stoelen; 12 in businessclass en 138 in economy class. Het toestel werd gisteren warm verwelkomd op luchthaven Hato en kreeg het traditionele watersaluut van de Hato-brandweer, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 4 augustus 2018.

'We zijn constant bezig onze diensten aan de passagiers te verbeteren', zo liet Juan Pablo Serrano, de regionale salesmanager van Avianca in Panama en het Caribisch gebied gisteren weten.

'Met het verhogen van de frequentie tussen Curaçao en Bogota streeft Avianca ernaar de opties voor connectiviteit op de eilanden te verbeteren. Dit doen we door passagiers vier keer in de week op twee verschillende tijden de mogelijkheid te bieden om te vliegen. We zijn ervan overtuigd dat passagiers voordeel zullen trekken uit deze uitbreiding.'

Avianca vloog al dagelijks tussen Curaçao en Colombia, nu worden op maandag, vrijdag, zaterdag en zondag additionele vluchten uitgevoerd, waardoor het aantal vluchten van zeven naar 11 wordt opgekrikt.

Avianca is een Colombiaanse luchtvaartmaatschappij. Ze is de grootste luchtvaartmaatschappij van Colombia en de zesde van Zuid-Amerika.

Militairen en vrijwilligers Sea Turtle Conservation Curacao verwijderen afval van schildpaddenstrand

(Bron foto's: Defensie Caribisch Gebied)
Vrachtwagen vol plastic, autobanden, touw, visnetten en ander afval van strand bij Tera Cora


Militairen van de Compagnie in de West 28 van DGLC Koninklijke Landmacht (Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando) hebben samen met vrijwilligers van Sea Turtle Conservation Curaçao donderdag 2 augustus 2018, plastic van een schildpaddenstrand in de omgeving van Tera Cora opgeruimd. Dat bericht Defensie Caribisch Gebied.

Daarbij is een vrachtwagen vol met plastic, autobanden, touw, visnetten en talloze andere soorten afval verzameld.


60 Maanden cel voor 3 Venezolanen op Curaçao met 350 kilo cocaïne in EE-zone

Venezolanen zijn eind oktober 2017 op zee aangehouden in een boot met 350 kilo cocaïne


Drie Venezolanen zijn vrijdag 3 augustus 2018 veroordeeld tot ieder 60 maanden gevangenisstraf. Dit is conform de eis van de Officier van Justitie van het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao, zo bericht het OM.. 

De mannen R.E.C.-A. (1980), J.A.A. (1978) i E.A.L.-A. (1980) werden in de nacht van 30 op 31 oktober 2017 op zee aangehouden in een boot met 350 kilo cocaïne.

Op het moment van de aanhouding bevond het bootje zich in de Exclusieve Economische Zone (EEZ) van Venezuela. Conform het vonnis waren Defensie en de Kustwacht Caribisch Gebied gemachtigd om over te gaan tot actie en het enteren van het bootje zonder nationaliteit of vlag.

Oud-minister Jamaloodin blijft vast in Venezuela tot uitlevering aan Curaçao

George Jamaloodin, oud-minister van Financiën, blijft onder huisarrest


George Jamaloodin, die in beroep is getreden tegen de niet-ontvankelijkheidsverklaring van het Gerecht in eerste aanleg op zijn verzoek voor schorsing van detentie in Venezuela, heeft ook bij het Hof nul op het rekest gekregen. De oud-minister van Financiën blijft onder huisarrest tot zijn uitlevering aan Curaçao. Dat meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 4 augustus 2018.

Jamaloodin, die ten tijde van het kabinet-Schotte minister van Financiën was, heeft op 8 maart van dit jaar via zijn advocate Alicia Blonk een verzoekschrift ingediend. De strekking van dit verzoekschrift was dat de rechter-commissaris het Openbaar Ministerie moest bevelen het uitgevaardigde bevel tot aanhouding van Jamaloodin in te trekken en zijn vrijheidsontneming met onmiddellijke ingang te beëindigen.

Bij beschikking van 20 juni 2018 heeft de rechter-commissaris zich deels onbevoegd verklaard, Jamaloodin deels niet-ontvankelijk verklaard en de verzoeken deels afgewezen. De oud-minister is op 22 juni tegen dit besluit in beroep gegaan. Hij stelt zich niet langer tegen de uitlevering te verzetten en alle medewerking te zullen geven.

Het Hof heeft zich nu over de kwestie gebogen en is van oordeel dat het Wetboek van Strafvordering geen regeling bevat die ziet op hetgeen door de raadsvrouw van Jamaloodin in het beroepschrift is aangevoerd.

President Bouterse zoekt oplossing in lang slepend 'drama' opvolging granman der Saramaccaners

(Bron foto: NII)
Bouterse ontvangt deze dagen diverse vertegenwoordigers van de stam der Saramaccaners


President Desi Bouterse zet zich in om een oplossing te brengen in de opvolging van de granman der Saramaccaners. Hij heeft gisteren verschillende vertegenwoordigers van deze stam ontvangen in het paleis, aldus minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling via regeringsspreekbuis het Nationaal Informatie Instituut (NII). 

Drie groepen claimen het granmanschap.

Bouterse zal vandaag, zaterdag 4 augustus 2018, de hoofdkapiteins van de Saramaccaanse gemeenschap ontvangen met hun basja. Bouterse praat maandag met de granmans van de overige gebieden.

Minister Edgar Dikan zegt, dat na een gedegen voorbereiding, het nu zover is om de mensen persoonlijk te ontvangen. Gehoopt wordt om een oplossing te vinden in het conflict. Samen met de betrokkenen wordt nagegaan wat de mogelijkheden zijn om te komen tot een oplossing.

Granman Belfon Aboikoni is in juni 2014 ingeslapen. De stam kan geen consensus bereiken over de opvolging. Minister Dikan verwacht een positieve uitkomst en hoopt dat iedereen meewerkt om tot een oplossing te komen.

Nederland dient twee rechtshulpverzoeken bij Suriname in inzake in beslag genomen euro's

Procureur-generaal Baidjnath Panday: 'Uitvoering zal worden gegeven aan rechtshulpverzoeken'


Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie heeft twee rechtshulpverzoeken ingediend bij minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie. Het gaat om de in beslag genomen 19,5 miljoen euro van Hakrinbank, De Surinaamsche Bank en Finabank. De geldzending is uitgevoerd door de Centrale Bank van Suriname (CBvS). 

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday bevestigt vandaag, zaterdag 4 augustus 2018, op Starnieuws, dat hij gisteren van minister Getrouw de twee rechtshulpverzoeken heeft ontvangen over de geldzending door CBvS.

'Aan het Openbaar Ministerie is gevraagd om het nodige te verrichten, hetgeen betekent dat uitvoering zal worden gegeven aan de rechtshulpverzoeken', zegt de procureur-generaal. Inhoudelijk kan Baidjnath Panday nog geen informatie geven. 'De verzoeken dienen namelijk getoetst te worden aan de Surinaamse wetgeving, alvorens inhoudelijk hieraan te kunnen voldoen.'

Beide verzoeken hebben te maken met de geldzending door CBvS. Er is ook een geldzending van ruim 4 miljoen euro van de Republic Bank door de douane in Nederland aangehouden. Dit geld is nog niet vrijgegeven.

Onhygiënische situatie op en rond Ornamibo loopt uit de hand

Buurtbewoners willen weg barricaderen - 'De maat is vol, we kunnen het niet meer volhouden'

Het wemelt er van de honden en gieren... (Bron foto's: Dagblad Suriname)
Regering heeft al jaren de mond vol over plannen voor de ongecontroleerde vuilstort, maar de facto gebeurt niets...

 
'De maat is vol. We kunnen het niet meer volhouden. De stank is enorm. Vooral ‘s avonds kan je niet meer op je balkon zitten. Ook niet met open ruiten je auto rijden. Ornamibo stinkt', zegt een bewoner van de Marten Luther Kingweg, dichtbij de vuilstortplaats Ornamibo, vrijdag 3 augustus 2018 in heet Dagblad Suriname.

'Ik vecht al jaren tegen deze vuilstortplaats, het ministerie van OWT&C (Openbarre Werken, Transport en Communicatie) heeft er geen oor voor. Over het BO- (bestuursopzichter) kantoor Houttuin en commissariaat Wanica Zuid-Oost wil ik niet meer praten. Zij kunnen niets doen', zegt een bewoner van het Sewdajalproject, dat vlak aan de overkant van de vuilstortplaats ligt.

Een bewoner van het Aventuraproject komt erbij staan, wanneer Dagblad Suriname de interviews afneemt op de hoek van de Adhinweg en Martin Luther Kingweg. 'Ik denk dat we net als Matta en Wit Santi de weg moeten barricaderen om aandacht te trekken van de overheid. Anders gaat het niet helpen', uit hij zijn misnoegen.

Broedplaats van muskieten en ander ongedierte)
Het vuil te Ornamibo wordt nu helemaal voorin gedumpt. Vanuit de Highway zie je het vuil al. 'Dit is nooit eerder gebeurd in de historie van deze vuilstortplaats. De situatie is onlangs uit de hand gelopen, daar het vuil vlak voor de woning van een persoon in de weg van de vuilstortplaats is gedumpt. Die maakte er bezwaar tegen en de politie moest erbij komen om de zaak in toom te houden. Wat moeten we nog doen om deze vuilstortplaats te laten sluiten> Er komen zoveel woningbouwprojecten op Vredenburg, dat grenst aan de achterkant van de vuilstortplaats. Al die mensen hebben er last van. Alleen de mensen van de vuilophaaldienst vinden de situatie normaal. Omdat ze niet hier wonen, daarom', zeggen de omwonenden. 'Ik daag ze uit om op een van de projecten hier te komen wonen.'

De bewoners ergeren zich ook aan het gedrag van de districts- en ressortraadsleden die in de buurt wonen. 'Waarom komen ze niet op voor ons> Slechts enkele ressortraadsleden laten hun gezicht zien of komen op voor ons. De rest blijft dokken. Van de districtsraadsleden zien we geen spoor', zegt een van de bewoners.

Voor de bewoners blijft het een raadsel waarom OWT&C het vuil wat gedumpt wordt, niet verwerkt. 'Volgens de regels moet er op een sanitary landfill toch elke dag een zandlaag komen over het vuil. Zodat het niet stinkt en geen vliegenplaag ontstaat? Maar, OW doet er niets aan. Dit is toch wanbeleid. Ze hebben wel geld om te feesten en pakketten uit te delen', ergeren de buurtmensen zich.

De bewoners vinden dat OW dit probleem moet oplossen. 'Als we dit probleem aankaarten bij Vuilophaal, vinden ze dat er geen ander alternatief is. Dus wil dat zeggen dat we dood kunnen gaan hier van allerlei ziektes', aldus de bewoners van Ornamibo en omgeving.

Lees ook: 'Regeringen laten jarenlang vuilstort Ornamibo links liggen' 20 juni 2016.

Acht mannen en drie vrouwen vermoord in woning Mexicaanse stad Ciudad Juárez

Handen slachtoffers waren vastgebonden en ze zouden door 2 mannen zijn doodgeschoten


In de Mexicaanse stad Ciudad Juárez hebben onbekenden vrijdag 3 augustus 2018 acht mannen en drie vrouwen vermoord. De slachtoffers werden in een huis gevonden, zo heeft het openbaar ministerie van de staat Chihuahua bekendgemaakt.


Volgens getuigen waren de handen van de slachtoffers vastgebonden en zouden ze door twee mannen zijn doodgeschoten. Lokale media melden, dat ze ook zijn gefolterd en waren opgehangen, maar het openbaar ministerie kon dat niet bevestigen.

De lokale media schrijven verder, dat twee mannen van in de 20 die onder de doden zijn, het eigenlijke doelwit van de moordaanslag waren. Zij zouden bij een bende horen. Vermoedelijk zit een drugsbende achter de moordpartij.


Ciudad Juárez ligt op de grens met de Verenigde Staten en geldt als een van de gevaarlijkste steden van Mexico. Het Midden-Amerikaanse land worstelt met een spiraal van geweld. Vorig jaar zijn zo’n dertigduizend mensen vermoord.(Suriname Mirror/sinembargo.mx/De Telegraaf/La Vanguardia/Twitter/YouTube)

Hond vaste passagier in bussen in Santiago, Chili

Buschauffeur legt meereizende hond vast op video - Beelden een hit op social media


Een buschauffeur in Santiago de Chile, Chili, betrapte zondag 29 juli 2018 een passagier op een vrije rit en legde de bijzondere reiziger vast op camera. De hond stapte blijkbaar in de bus met een man waarvan de chauffeur dacht dat hij zijn eigenaar was. 

Maar, toen de bus eenmaal bij de laatste stop was, was de man weg en de hond genoot nog steeds van de rit. En toen besloot de chauffeur de bruine hond te laten rusten.


Cristhian Lizama Fuentes zei, nadat hij de video had opgenomen, dat hij even de bus verliet om wat ontbijt voor hem en de hond te kopen, maar toen hij terugkwam, was de hond weg.

Toen hij rondliep, ontdekte hij dat andere buschauffeurs de pup ook waren tegengekomen en dat hij regelmatig stopt waar hij erin springt.

De video is op grote schaal gedeeld op social media, waarbij één versie meer dan vier miljoen keer is bekeken.

(Suriname Mirror/CBS New York/El Periodico/Noticias24/Twitter)