zondag 29 oktober 2017

Financiële directeur PdVSA Simon Zerpa nieuwe minister van Economie Venezuela

Vertrokken minister van Economie Roman Lobo wordt nieuwe Centrale Bank-directeur
 

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft een nieuwe minister van Economie en een nieuwe voorzitter van de Centrale Bank aangewezen. Dat blijkt uit een zaterdag gepubliceerd decreet. Het gaat om twee belangrijke posten in het door een zware economische crisis getroffen land in Zuid-Amerika.

Maduro benoemt Simon Zerpa, de financiële directeur van het staatsoliebedrijf Petróleos de Venezuela S.A. (PdVSA), tot nieuwe minister van Economie en Financiën.


Zerpa komt voor op de lijst van dertien Venezolaanse regeringsfunctionarissen tegen wie de Verenigde Staten op 26 juli sancties hebben uitgevaardigd wegens aantasting van de democratie of medeplichtigheid aan gewelddaden en corruptie. Het is niet duidelijk of Zerpa zijn functie als CFO bij PdVSA zal opgeven. Zerpa vervangt Roman Lobo, die sinds januari de economieminister van Venezuela was.

Lobo verkast naar de Venezolaanse centrale bank waar hij op zijn beurt Ricardo Sanguino vervangt.


Zijn benoeming als voorzitter werd officieel bevestigd door de grondwetgevende vergadering, die begin augustus werd geïnstalleerd door Maduro en als bovengeschikt staatsorgaan de taken van het door de oppositie gedomineerde parlement heeft overgenomen.

Venezuela verkeert momenteel in een zware economische crisis met onder meer een groot tekort aan voedsel en geneesmiddelen. De inflatie voor dit jaar wordt op 1.400 procent geschat. Het IMF (Internationaal Monetair Fonds) voorspelt voor volgend jaar zelfs een torenhoge inflatie van 2.349 procent.

(Suriname Mirror/Het Laatste Nieuws/Reuters/Twitter)

NDP: 'Geen boodschap aan controverse en commotie die Somohardjo probeert te creëren'

NDP wil geen pre-electorale combinaties meer toelaten tot verkiezingen

Misiekaba (NDP): 'Ik begrijp dat de heer Somohardjo bang is'


De Nationale Democratische Partij (NDP) heeft geen boodschap aan de commotie die de voorzitter van de Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo, creëert over de wijziging van het kiesstelsel. Ondervoorzitter van de NDP, André Misiekaba, zegt vandaag, zondag 29 oktober 2017, op Starnieuws, dat het standpunt van de NDP is om geen combinaties te vormen vóór de verkiezing. 

'Onze verklaring is geheel in lijn met wat de partij denkt. Het voorstel dat wij hebben gedeponeerd, is in lijn met de aspiraties van het volk', stelt de politicus.

In deze fase heeft de NDP ervoor gekozen om geen reactie te geven op de andere punten. 'Ik begrijp dat de heer Somohardjo bang is, mocht het zover komen dat verschillende politieke partijen gaan voor het voorstel van de NDP om pre-electorale combinaties niet meer toe te laten. Alle partijen waren vrij om hun visie te geven op de verschillende zaken die de afgelopen maanden naar voren zijn gekomen over de wijziging van het kiesstelsel. Uiteindelijk zal de commissie een voorstel doen aan de regering. Uiteindelijk zal het parlement moeten beslissen', aldus Misiekaba.

De NDP'er voert aan, dat het niet zo is dat nu reeds gekozen is voor één voorstel. 'Dat is niet waar. Er is nog een hele lange weg te gaan. Ik begrijp natuurlijk dat men gewicht plaatst bij een visie van de grootste partij, die 26 zetels heeft in het parlement. Ik begrijp dat, maar toch denk ik dat het laatste woord nog niet gesproken is. De heer Somohardjo wil zomaar een politieke dyugu dyugu maken van iets dat er niet is. Wij blijven erbij dat op dit moment dat ons voorstel is en dat de andere zaken voor ons voorlopig niet van belang zijn. Te zijner tijd zullen wij onze visie geven, indien nodig.'

De commissie 'Evaluatie Kieswetgeving', onder leiding van ex-president Jules Wijdenbosch moet verder werken. Alle visies die gepresenteerd zijn door de verschillende partijen, zullen gegoten worden in een voorstel aan de regering, deelt Misiekaba mee.

Hij merkt op, dat de NDP geen boodschap heeft aan de controverse en de commotie die Somohardjo probeert te creëren. De coalitiepartij wil geen combinaties vóór de verkiezingen. De NDP vond het niet nodig om een powerpoint presentatie te doen zoals de commissie het had gevraagd, omdat het ging om een simpele, maar gewichtige verklaring van een paar regels.

Guyanese travestiet besteelt klant en wordt vervolgens het land uitgezet

Verdachte, illegale, travestiet ontkent diefstal, maar gestolen geld wordt op hem aangetroffen


De 25-jarige Guyanese travestiet S.B. wordt na het bestelen van een klant afgelopen dinsdag het land uitgezet. Dit meldt het Korps Politie Suriname vandaag pas, zondag 29 oktober 2017.

Het slachtoffer deed dinsdagavond aangifte tegen de Guyanees bij de politie van ressort Centrum.

Volgens de aangever had hij eerder op die avond zaken gedaan met de travestiet. Deze had hem beroofd van een geldbedrag. Na te zijn opgespoord kon B. worden aangehouden. Hij ontkende, maar het gestolen bedrag werd op hem gevonden en afgestaan aan de benadeelde.

Verder onderzoek wees uit dat de travestiet illegaal in Suriname vertoeft. Op grond hiervan is hij in afwachting van zijn uitzetting in vreemdelingenbewaring genomen.

NDP ondersteunt proclamatie politieke partij HVB

'Afgelopen twee jaren hebben HVB en BEP getoond dat zij geen chantagepolitiek voeren'


De Nationale Democratische Partij (NDP) ondersteunt de proclamatie van de politieke partij, Hervormings en Vernieuwings Beweging (HVB). Meer dan twee jaar zet de HVB zich in voor de ontwikkeling van het land. Dit zei de ondervoorzitter van de NDP, Ramon Abrahams, gisteravond bij de feestelijke start van de HVB, aldus Starnieuws vandaag, zondag 29 oktober 2017. 

Hij merkte op, dat NDP-voorzitter tevens president Desi Bouterse graag aanwezig had willen zijn om de HVB persoonlijk te feliciteren. Abrahams zei dat Bouterse binnen enkele dagen zijn ambt weer oppakt.

'We ondersteun a coalitiepartner san sori dat den man daadwerkelijk ondersteun a belang fu a kondre. Den ondersteun NDP nanga BEP fu tiri a kondre. NDP no abi no wan reden fu twijfel aan HVB en ook tu BEP niet', zei Abrahams. De afgelopen twee jaren hebben zij getoond dat zij geen chantagepolitiek voeren.

Hij vroeg de HVB om op dit pad te blijven. De HVB heeft volgens Abrahams de potentie om uit te groeien en een partij te worden die op de goede weg is. Hij merkte op dat Raymond Sapoen, Diepakkoemar Chitan, Mike Noersalim en anderen de juiste weg bewandelen. 'Wi leki bigi brada, NDP, sa knap na yu see, fu gi yu a ondersteuning.' Als er problemen zijn, zal de NDP de helpende hand bieden.

Politieke partij Hervormings en Vernieuwings Beweging (HVB) geproclameerd

Mike Noersalim eerste voorzitter HVB


Mike Noersalim (minister van Binnenlandse Zaken) is de eerste voorzitter geworden van Hervormings en Vernieuwings Beweging (HVB). Deze politieke partij is gisteravond geproclameerd op een druk bezochte bijeenkomst aan de Indira Gandhiweg bij het Virova complex. Raymond Sapoen, de trekker van de HVB, heeft het nieuwe bestuur aangekondigd. Hij heeft ervoor gekozen om geen voorzitter te worden, aldus Starnieuws vandaag, zondag 29 oktober 2017.

Sapoen merkte op, dat de HVB al meer dan twee jaar bestaat. De mensen van HVB zijn verguisd, 'maar, wij hebben geloofd in ons kunnen'.


Noersalim stelde, dat de HVB niet een partij is die nooit slaapt, doelende op de slogan van Pertjajah Luhur, maar een partij die zelfs tijdens de slaap beweegt. Hij merkte op dat slaap nodig is om te kunnen dromen.

Sapoen is benoemd als politiek leider van de partij en Diepakkoemar Chitan, die samen met Sapoen in De Nationale Assemblee zit, is technisch directeur van de HVB geworden.

Noersalim zei, dat met de proclamatie de achterliggende periode wordt afgesloten, ook al verwacht hij dat er met modder zal worden gesmeten vanuit de Pertjajah Luhur waar velen van de HVB uit afkomstig zijn. De politicus merkte op, dat Suriname op de eerste plaats komt.

Noersalim somde de acht speerpunten van de partij op, waar hij zich volledig achter schaart en beloofde hoog te houden: vrije ondernemerschap, gezondheidszorg, sociale zekerheid & welzijn, cultuur, gendergelijkheid, onderwijs, milieu & natuurbehoud en rechtszekerheid.

Het hoofdbestuur van de HVB bestaat met voorzitter Noersalim uit zestien leden: Radjen Chitan, Inderpersad Baboeram, Soeparman Sawirjo, Sanjay Nannan, Benz Abas, Vergillio Rebin, Franklin Todie, John Doelatip, Ashwien Karaya, Mariette Nahar-Tawiredjo, Ingrid Mook, Jutta Soekarnsingh, Eric Samiran, Rudi Soerodimedjo en Mohammed Isaak.

Sapoen zei, dat op alle gebieden in het land wordt hervormd. Er vindt hervorming plaats van de economie, gezondheidszorg, het onderwijs, de sociale sector. Het is volgens hem de tijd van hervorming. Daarom is de HVB er. Hij merkte op dat mensen diarree zullen krijgen van de enorme opkomst bij de proclamatie. De HVB levert al langer dan twee jaar haar bijdrage en zal dit door blijven doen, benadrukte Sapoen.

Hij merkte op, dat Suriname uit het zware weer zal komen, daar is hij van overtuigd. De samenleving heeft volgens hem genoeg veerkracht.

BuZa-delegatie op reis naar Marokko en Rusland

Suriname zoekt verdieping van de banden met beide landen

'We weten dat het voor Suriname een hele boost zal betekenen'


De regering zoekt naar meerdere samenwerkingsmogelijkheden om de ontwikkeling van Suriname naar grotere hoogten te stuwen. Woorden gisteren, zaterdag 28 oktober 2017, van het Nationaal Informatie Instituut (NII). Tijdens de laatst gehouden jaarlijkse vergadering van de VN heeft Surinamr gesprekken gevoerd met een enkele landen, waaronder Rusland en Marokko. 

Naar aanleiding van het onderhoud met Rusland werd Suriname uitgenodigd om de bilaterale band te verstevigen en duidelijke contouren te geven aan de relatie. Deze band past in het beleid dat Suriname voert met betrekking tot diversificatie van partners. Vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) vertrekt een delegatie naar de Russische federatie (waarover de Suriname Mirror al berichtte op 18 oktober) en naar Marokko om de mogelijkheid tot samenwerking op verschillende vlakken te bekijken.

'Rusland is een van de grote machten binnen de associatie BRICS (BRICS is een acroniem gevormd uit de beginletters van de Engelstalige namen voor de vijf landen Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika - South Africa -), en wij hebben mogelijkheden bij de BRICS bank. Hiertoe is al baanbrekend werk verricht', aldus minister Yldiz Pollack-Beighle.

BuZa is gezamenlijk met Rusland bezig gericht te kijken naar mogelijkheden om de samenwerking te kunnen opvoeren. Er is volgens de bewindsvrouwe al een aantal overeenkomsten ter ondertekening aangeboden aan Rusland. Deze hebben betrekking op Defensie, Onderwijs en Cultuur. Verder zal  ook gekeken worden naar de mogelijkheid tot samenwerking met de Russische diplomaten- academie.

De samenwerking met Marokko zal onder ander gericht zijn op het bankwezen en de havens van beide landen. Verder zijn overeenkomsten aangeboden ten aanzien van visumafschaffing voor paspoorten van diplomatieke origine. De BuZa-minister ziet deze missie als een investering en weet dat het in het voordeel zal zijn van Suriname. 'We weten dat het voor Suriname een hele boost zal betekenen.'

Wanneer de delegatie vertrekt of is vertrokken vermeldt het NII voor het gemak niet...

DA'91 - 'Kiesstelsel: Versterking democratie of vestiging dictatuur?'

'Wijzigingen Kiesstelsel mogen pas na de verkiezingen van 2020 ingaan'DA’91wenst duidelijk te maken dat zij niet aanwezig was tijdens de  zaterdag 28 oktober 2017 gehouden bijeenkomst van de commissie Wijziging Kiesstelsel, omdat een uitnodiging voor deze bijeenkomst de partij niet heeft bereikt. De partij vindt dat de wijzigingen pas na de verkiezingen van 2020 mogen ingaan. 

DA’91 heeft zich vanaf de intentie bekend werd van de huidige regering om wijzigingen in het kiesstelsel vorm te geven bereid getoond mee te doen aan de discussies hieromtrent. De vormgeving van een kiesstelsel is namelijk van doorslaggevende invloed op het soort bestuur een samenleving krijgt, evenals de wijze waarop inhoud wordt gegeven aan democratie in woord en geest. 

Het is algemeen bekend, dat wijziging van kiesstelsel wordt ingezet door machthebbers en vooral autoritaire machthebbers om de verkiezingsuitkomsten te beïnvloeden en zo consolidatie van de macht te bewerkstelligen. Ook nu is het absoluut niet ondenkbaar dat de regering middels deze wijzigingen het kiesstelsel zodanig wil aanpassen dat het positief uitpakt voor hen. Ook wij zijn daarop bedacht. Het is ook daarom dat om elke vorm van opportunisme de kop in te drukken, DA’91 eist dat welke inhoudelijke wijziging van het kiesstelsel dan ook, deze pas ingaat na de volgende verkiezing. Dus niet geldt voor de verkiezingen van 2020. 

DA’91 is van oordeel dat wijziging van de Kieswet noodzakelijk is. Hoe en op welke wijze deze aanpassing vorm kan krijgen is uiteraard van bijzonder belang. Er is een aantal fundamentele vraagstukken over ons kiesstelsel met enige regelmaat, en door verschillende personen en instanties,aan de orde gesteld in de afgelopen jaren. Het betreft onderwerpen onder andere over gender, stemgewicht per zetel, vertegenwoordiging van minderheidsgroepen, et cetera. 

De aanpassing/vernieuwing van de Kieswet kan niet op basis van een partij politiek electoraal belang plaatsvinden,aangezien het zal leiden tot extreme vervorming van de volkswil. Het zou het 'voting with their feet' namelijk thuisblijven, aanmoedigen in plaats van ontmoedigen. 

DA’91 deelt de analyse dat de huidige inrichting van ons kiesstelsel het democratisch bestel niet optimaal laat functioneren. 
Bij onze beoordeling hanteren wij als partij de volgende uitgangspunten:
• Elke wijziging van de Kieswet waarbij een 2/3 meerderheid zoals vervat in de GW artikel 60 vereist is, dient eerst door middel van een referendum aan het Surinaamse volk voorgelegd te worden voor goedkeuring. 
• Een zo nauwkeurig mogelijke afspiegeling van de aspiraties van het volk in volksvertegenwoordigende organen als een onaantastbaar goed van het stelsel van evenredige vertegenwoordiging. 
• Het streven naar een zo evenredig mogelijke vertaling van stemmen naar het aantal zetels. De verkiezingen voor De Nationale Assemblee kennen twee lagen: de landelijke verkiezingen op basis van evenredigheid waarbij een lijstenstelsel wordt gehanteerd (X-DNA leden worden gekozen op basis van het stelsel van landelijke evenredige vertegenwoordiging), de districtsverkiezingen waar in meervoudige districten kandidaten worden gekozen in volgorde van het aantal stemmen dat ze hebben behaald. de overige Y-DNA zetels op basis van het stelsel van evenredige vertegenwoordiging bij grootste gemiddelde en voorkeurstemmen). 

• Het aantal zetels voor DNA, DR, RR per district wordt bij elke verkiezing opnieuw bepaald op basis van de bevolkingsgroei of afname per kiesdistrict en stemdistrict . 
• Het aantal zetels in de Districtsraad moet worden toegekend aan politieke organisaties, naar evenredigheid van het totaal aantal in de Ressortraden verworven zetels. Indien er na de toekenning van de volle zetels nog zetels over zijn, zullen deze zetels in de Districtsraad worden toegekend aan de politieke organisatie met de opeenvolgende hoogste breukwaarde. Is die breukwaarde even groot dan beslist het lot. 
• De kandidaten voor Ressortraden worden gekozen krachtens het stelsel van evenredige vertegenwoordiging bij grootste gemiddelden met voorkeurstemmen. De eerste zetel wordt toegekend aan de politieke organisatie met het hoogste aantal stemmen. Vervolgens wordt telkens bepaald welke organisatie na toevoeging van een volgende zetel het grootste gemiddelde aantal stemmen heeft. 
• Evaluatie van de huidige districtsindeling dient geëvalueerd worden en de nodige aanpassingen aangebracht worden ter versterking van de ontwikkeling in de betreffende gebieden. 
• De volksvertegenwoordigers in de Nationale Assemblee zijn representanten van het hele volk (alle districten) en kunnen niet o.b.v. “Het Internationaal Verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten,welk Suriname heeft geratificeerd op 28 december 1978 worden gediscrimineerd. 
• Vorming van een stabiel parlement en regering.

DA’91 doet dan ook de volgende voorstellen 
• Aanname van een wet Wet financiering politieke partijen en Wet subsidiëring politieke partijen
• Behoud van Lijstenverbinding/de combinatie als bedoeld in artikel 7 van de Kiesregeling; 
• Het in de Kieswet beschreven verkiezingsproces is niet techniek-onafhankelijk geformuleerd; het veronderstelt een papieren proces. Dat was eind jaren '80 nog wel te begrijpen, maar DA’91 acht nu het moment gekomen om belemmeringen in de Kieswet weg te nemen, die de verantwoorde inzet van digitale techniek -waarmee snelheid, efficiëntie en verhoogde transparantie van het verkiezingsproces kunnen worden verbeterd - verhinderen.
• Quota systeem voor parlementaire representatie van vrouwen, dit zal tot gevolg hebben dat vrouwen gegarandeerd een bepaald aantal of percentage van de leden van De Nationale assemblee zullen vormen. 
• Parlementaire vertegenwoordiging door middel van het quota kiessysteem voor minderheidsgroeperingen en in het bijzonder de indiaanse volkeren ter waarborging van deze groepen voor effectieve deelname aan het openbaar bestuur.

De inhoudelijke wijzigingen in het kiesstelsel kunnen pas van kracht zijn bij de verkiezingen na de eerstvolgende, dus niet in 2020! Elke verandering en/of wijziging in ons Kiesstelsel moet tot doel hebben het versterken van de democratie en vrije keus in onze samenleving. Hieronder valt ook hoe mee te doen aan de verkiezingen, op wie te stemmen en voor welke partij kandidaat te zijn. Het karakter en de cultuur van onze samenleving maakt dit tot meer dan een vereiste.

Elke poging tot het beperken van deze keuzes voor personen, partijen en de totale samenleving kan niet anders vertaald worden dan als een combinatie van vrees vanuit de huidige regering dat zij bewust is dat zij niet meer gewenst is en opportunisme inzet om middels beknotting van de vrije wil, democratische vrijheid en manipulatie van het kiesstelsel, verkiezingswinst te forceren. 

DA’91 eist dat elke inhoudelijke verandering van het Kiesstelsel wordt onderworpen aan een referendum en slechts ingang vindt na de eerstvolgende verkiezing.

DA’91 heeft steeds een beroep gedaan op de Staatscommissie Evaluatie Verkiezingswetgeving belast met de wijziging van het kiesstelsel om met de nodige zorgvuldigheid, transparantie en democratische besluitvorming het eindvoorstel te formuleren. 

In deze heeft elke Surinamer een stem die even veel gewicht moet hebben. 

Angelic del Castilho 
Voorzitter

Branden leggen dit jaar in Brazilië al 10.921 km2 beschermd natuurgebied in de as

Ruim 65.000 hectare natuurreservaat Chapada dos Veadeiros, staat Goiás, in oktober verbrand

(Bron foto: AFP)
 
Branden hebben dit jaar in Brazilië al 10.921 vierkante kilometer beschermd natuurgebied in de as gelegd. Dat is ongeveer een derde van de oppervlakte van België. Landeigenaren zouden verscheidene branden aangestoken hebben.

Het nieuwsportaal 'O Globo' meldt zaterdag 28 oktober 2017 op gezag van het biodiversiteitsinstituut Chico Mendes dat in oktober ook meer dan 65.000 hectare van het natuurreservaat Chapada dos Veadeiros in de staat Goiás (200 kilometer ten noorden van de hoofdstad Brasília) in vlammen opging.De Unesco had het savannegebied in 2001 tot natuurlijk werelderfgoed verklaard.

Het hoofd van het natuurpark, Fernando Tatagiba, zei dat de branden vermoedelijk door grondbezitters werden gesticht uit protest tegen de uitbreiding van het beschermde gebied. Ooggetuigen zeiden dat ze motorrijders met jerrycans hadden gezien.


Steeds opnieuw komt het tot brandstichting in de strijd om land, ook om oorspronkelijke bewoners uit beschermde gebieden te verdrijven.


(Suriname Mirror/De Morgen/Twitter/O'Globo/YouTube)