woensdag 30 mei 2012

Brief bioloog Jan Mol aan ATM: voorstel om van Nassau Gebergte natuurreservaat te maken

Nassau Gebergte wordt wingebied natuurlijke hulpbronnen en geen natuurreservaat


30-05-2012 Door: Paul Kraaijer


Het Nassau Gebergte lijkt definitief een prooi te worden voor de bedrijven Suralco en Newmont. Suralco wil in het gebied een bauxietmijn gaan opzetten en het Amerikaanse goudmijnbedrijf Newmont Mining Corporation heeft plannen voor twee grote goudmijnen in het gebied.

Een al in juli 2011 gehouden pleidooi van bioloog Jan Mol is door de Surinaamse regering genegeerd. Voorzover bekend heeft Mol nooit een reactie mogen ontvangen op zijn op 11 juli 2011 aan de minister van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) verzonden brief met het voorstel om van het Nassau Gebergte een natuurreservaat te maken. De deels vernietiging van een groot gebied dat rijk is aan een unieke biodiversiteit is voor de regering Bouterse-Ameerali ondergeschikt aan het spekken van de staatskas met behulp van grote bauxiet- en goudmijnen en een daarbij behorende op te zetten infrastructuur.

De bioloog schreef zijn drie pagina's tellende brief naar aanleiding van de plannen van Suralco. Hieronder de gehele door Jan Mol op 11 juli 2011 aan ATM verzonden brief.