woensdag 19 december 2018

Brandweer: ‘Kindervuurwerk bestaat niet’

'Vuurwerk is vuurwerk, alle zijn even gevaarlijk, dus we moeten te allen tijde voorzichtig zijn'


'Er bestaat geen kindervuurwerk', zei plaatsvervangend brandweercommandant Ewald Kartowikromo bij de lancering van het Voorlichtingscampagne Preventie Vuurwerk 2018 op het commissariaat Wanica Zuid-Oost. 'Vuurwerk is vuurwerk. Alle zijn even gevaarlijk, dus we moeten te allen tijde voorzichtig zijn bij het afschieten', zei Kartowikromo, aldus woensdag 18 december 2018, het Dagblad Suriname.

Brandweervoorlichter Olton Pinas toonde enkele voorbeelden van de zogenaamde 'kindervuurwerksoorten', die ook grote schade kunnen richten aan de gezondheid. Zo haalde hij als voorbeeld aan de zogenaamde 'pop-up', die in de volksmond bekend staat als babybombel. Enkele jaren geleden kwam zo’n klein vuurwerk in het oog terecht van een kind, dat het nu moet doen met één oog.

'In 2016 waren er 25 vuurwerkongevallen, in 2017 was dat afgenomen naar 12 gevallen. Wij willen altijd gaan naar 0 ongevallen, in elk geval veel minder dan vorig jaar. Elk ongeval is 1 teveel', zei Kartowikromo.

Hij haalde aan dat het afschieten van vuurwerk een traditie is geworden in Suriname. 'Het is leuk en brengt je in de sfeer, maar het is ook altijd gevaarlijk. Het is geen kinderspel, daarom mogen kinderen nooit alleen vuurwerk afschieten. Het moet altijd onder begeleiding van ouders zijn. Daarbij moeten de veiligheidsvereisten ook in acht worden genomen, zoals het dragen van een veiligheidsbril, afsteken met een wierook en geen vuurwerk met je handen gooien', benadrukte de plaatsvervangend commandant.

Volgens hem houdt niet een ieder van vuurwerk. Vooral zieke mensen en dieren houden er niet van. Voorlichter Pinas vulde ook aan om vuurwerk, dat in een keer niet afgeschoten is, niet voor een tweede keer te gaan schieten, vooral niet van overblijfselen. Daarom is het ook van belang dat vuurwerk meteen na afgeschoten te zijn, wordt opgeruimd.

Bij de lancering op het commissariaat waren ook schoolkinderen van het GLO-, VOJ- en VOS-niveau uitgenodigd. Pinas hield ze op eenvoudige wijze voor om altijd voorzichtig te zijn en de gouden regel in acht te nemen, te weten ‘er bestaat geen kindervuurwerk’.

De vuurwerk-afschiet-periode is ook dit jaar gesteld van 27 december tot en met 2 januari.

Somohardjo, voorzitter Pertjajah Luhur: 'Bij 2020-verkiezingen wil niemand met NDP samenwerken

'De regering zal vlak voor de verkiezingen allerlei projecten uitvoeren'


De voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, meent dat bij de komende verkiezingen niemand met de NDP wil samenwerken. Dit zei hij dinsdagavond tijdens de installatie van twee kernen te Saramaccapolder, Leiding 8 A, zo bericht Starnieuws woensdag 19 december 2018.

De PL heeft in 2010 samengewerkt met de NDP, maar stelde zich op het standpunt kritisch het beleid te willen volgen, legde Somohardjo uit. Vanwege die kritische houding moest de partij in 2014 volgens hem het veld ruimen.

De PL-voorzitter hekelt de vele leningen die de regering heeft genomen of nog wil nemen om projecten uit te voeren. Zo wil de regering voor de uitbreiding van de luchthaven een lening van $ 205 miljoen aangaan.

Ook vraagt Somohardjo zich af hoeveel geld is gemoeid met de aanschaf van de betonnen palen waarmee de EBS de huidige houten stroompalen aan het vervangen is.

De PL-voorzitter zei dat Suriname potentieel het zeventiende rijkste land was, maar vandaag de dag het derde armste land op het westelijk halfrond is, na Venezuela en Haïti. Somohardjo vindt het absoluut niet kunnen, dat een kleine groep 'toppers' zich met weelde omringt, terwijl een groot deel van de bevolking in armoede leeft.

De politicus bereidde de mensen ook er op voor, dat de regering vlak voor de verkiezingen allerlei projecten zal uitvoeren om mensen het idee te geven dat er werkelijk iets voor hen wordt gedaan, maar na de verkiezingen zal men de bevolking in armoede laten terugvallen. 'We willen verandering van beleid, niet omdat we niet van Bouterse houden, maar omdat we van ons land houden en iets goeds voor onze kinderen willen achterlaten', gaf Somohardjo de kersverse kernleden mee. Hij heeft hen opgeroepen tot nauwe samenwerking. Dat zal hard nodig zijn om verandering van het huidige beleid te bewerkstelligen.

Doekhie (NDP): ‘Van jonge natie tot meest welvarend land in regio’

Minister van Financiën Gillmore Hoefdraad krijgt een pluimpje van Doekhie


Uitgroeien van een jonge natie tot het meest welvarend land in de regio, dit staat Suriname te wachten in de voor ons liggende jaren, althans volgens het NDP-Assembleelid Rachied Doekhie in Nickerie. De politicus is ervan verzekerd, dat de potentie om op de lijst van de meest welvarende landen te staan, zeker aanwezig is in Suriname. Maar, er is een beetje geduld en begrip nodig om deze te realiseren. Zoals Doekhie het verwoordde, worden de komende jaren geweldige projecten ten uitvoer gebracht, zo bericht het Dagblad Suriname woensdag 19 december 2018.

Dit jaar zijn er vooral veel projecten uitgevoerd op het gebied van de nutsvoorzieningen en infrastructuur. Zo zijn er drinkwaterprojecten en elektrificatie gerealiseerd voor de personen in de dorpen ver in het binnenland. Volgens Doekhie moet het belang van gezond drinkwater en elektrificatie voor een leefgemeenschap niet onderschat worden. In alle uithoeken van het land zijn burgers voorzien van drinkwater en stroom. Ook de infrastructuur wordt landelijk aangepakt. Verder is op het gebied van de gezondheidszorg goed werk verricht, waaronder de bouw van een RGD-kliniek te Nickerie, de bouw van het Marwina Ziekenhuis in het district Marowijne, de oplevering van nog een etage in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en de bouw van het ziekenhuis in Wanica, dat momenteel in volle gang is.

Voor de politicus is het haast afgelopen jaar prima geweest. ‘Ik vecht voor land en volk.’

In de achterliggende periode heeft Doekhie scherp zijn stem laten horen over de knelpunten waar hij niet content mee was. ‘Maar, ik sta wel achter de goede zaken’, aldus Doekhie, die Financiënminister Gillmore Hoefdraad een pluimpje geeft. De bewindsman zou hard zijn best aan het doen zijn om de stabilisatie terug te brengen. ‘Het stemt goed. Stabiliteit, orde en rust zijn heel belangrijk. Het zal zeker beter gaan met Suriname.’

Zes mensen afgeslacht in Mapiripan in het centrum van Colombia

Maanden geleden prees regering gebied ver van het gewapende conflict en geweld


Zes mensen zijn vermoord in een stad in centraal Colombia op een plaats die de regering slechts enkele maanden eerder nog omschreef als 'ver van het gewapende conflict en geweld'. Mapiripan, een gemeente in de provincie Meta, was een stad die leek afstand te hebben genomen van zijn gewelddadige verleden en zijn reputatie als een belangrijke corridor voor drugshandel. 

Jarenlang stond het bekend als de thuisbasis van een gruwelijk bloedbad in 1997 waarbij paramilitaire doodseskaders tussen naar schatting 13 en 77 mensen met machetes en kettingzagen hebben afgeslacht. Hoewel dat aantal waarschijnlijk hoger is , omdat lichamen in de rivier werden gegooid en nooit werden gevonden.Maar, het bureau van de president hemelde in juni het gebied op en noemde de consolidatie van de vrede een 'wedergeboorte van hoop' terwijl het land eraan werkt om een ​​halve eeuw gewapende conflicten te beëindigen. 'We hebben een pagina omgedraaid', zei Fredy Patiño, coördinator van de eenheid slachtoffers van de gemeente, in juni. 'Mapiripan is heel anders. Vandaag stellen we ons open voor de wereld van kansen om vooruitgang en vrede te brengen. De rest is voorbij.'


Maar, de recente heropleving van het bloedvergieten in het gebied vertelt een ander verhaal. Dinsdagmorgen 18 december 2018 bevestigde het Colombiaanse leger dat zes mensen zijn vermoord tussen de landelijke gehuchten San Luis en La Realidad.

De Colombiaanse president Ivan Duque was snel om het geweld af te keuren, tweett rond 04.30 uur: 'We veroordelen de moord op zes mensen in Mapiripán, Meta. Ik heb de commandant van @FuerzasMilCol, generaal Luis Fernando Navarro, opgedragen om onmiddellijk naar het gebied te reizen en een veiligheidsraad in te stellen om maatregelen te nemen om de feiten te verduidelijken.'De bron van het geweld is onduidelijk, maar het gebied is de thuisbasis van een aantal illegale gewapende groepen, waaronder de paramilitaire groepen Bloque Meta en Libertadores del Vichada. Ook aanwezig in het gebied zijn dissidenten van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), guerrillastrijders die zich steeds meer herbewapenen terwijl het Colombiaanse vredesproces blijft afbrokkelen.


Een aantal sociale leiders in het gebied heeft de afgelopen maanden te maken gehad met dreigingen als gevolg van een golf van massamoorden in landelijke gebieden van het land.

In juli namen 12 gewapende mannen in zwarte kleding en gezichtsmasten de inheemse leider Juan Ladino en zijn vrouw urenlang gevangen, volgens het Washington Office on Latin America (WOLA). De mannen ondervroegen hem over zijn werk met de inheemse gemeenschap en vertelden hem dat als hij terugkeerde naar Meta hij net als zijn vader zou worden gedood.

Nog recenter zond Aguilas Negras - een extreemrechtse extremistische groep die de voorpagina's heeft gehaald vanwege het sturen van bedreigingen naar activisten, journalisten en oppositieleiders - een dreigement via social media gericht op drie vrouwenrechtenactivisten in Meta, waarvan er een al een moordpoging heeft overleefd eerder in het jaar.

Gewapende mannen en vrouwen zijn ook gespot in het gebied om de lokale bevolking te vragen naar inheemse gemeenschapsleiders, volgens WOLA. En terwijl het Colombiaanse leger en de politieambtenaren onderzoek doen naar de recente sterfgevallen, kan dat geweld alleen maar blijven toenemen.


(SurinameMirror-Reports/Colombia Reports/Diario San Rafael/Vanguardia/Twitter)

Unieke grondoperatie autoriteiten Brazilië ter bescherming geïsoleerd levende stam tegen gewelddadige ranchers

Illegale ranchers verwijderd uit Kawahiva inheems gebied Rio Pardo, in de staat Mato Grosso

'Het is belangrijk dat mensen weten, dat we niet de enige mensen op deze aarde zijn - de Kawahiva en andere ongecontacteerde stammen zijn daarbuiten, in hun bossen'


De Braziliaanse autoriteiten hebben een zeldzame grondoperatie voltooid om een ​​geïsoleerd levende stam te beschermen tegen gewelddadige ranchers in een regio van de Amazone met het hoogste percentage illegale ontbossing in het land. Maar, er zijn groeiende angsten dat, tenzij de resterende stappen in het proces van landbescherming voor de stam snel worden voltooid, het gebied nooit zal worden beveiligd. 

Agenten van het Braziliaanse bureau voor inheemse zaken FUNAI (Fundação Nacional do Índio), speciale agenten en politieagenten van het ministerie van Milieubeheer, werden uitgezonden om de illegale ranchers - van wie velen bewapend waren - te verwijderen uit het Kawahiva inheemse gebied, dat bekend staat als Rio Pardo, in de staat Mato Grosso. De operatie vond plaats van 7 tot 14 december.

Details van de operatie werden gisteren vrijgegeven door FUNAI, de afdeling Inheemse Zaken van de Braziliaanse regering.

Het territorium van Kawahiva ligt in de buurt van de stad Colniza, een van de meest gewelddadige gebieden in Brazilië. 90% Van het inkomen van Colniza komt van illegale houtkap.

De Kawahiva zijn nomadische jager-verzamelaars, die op de vlucht zijn om de invallen van hun leefgebied te ontvluchten. De overgebleven leden van de stam zijn overlevenden van genocidegeweld door indringers die de natuurlijke rijkdommen van het gebied exploiteren. Waarschijnlijk vermijdt de stam contact met de reguliere samenleving als gevolg van deze aanvallen, evenals de angst voor ziekte veroorzaakt door buitenstaanders. Een goede bescherming van hun land is de enige manier om ervoor te zorgen, dat hun recht om te kiezen om niet in contact te komen met de buitenwereld wordt gerespecteerd.

Maar verkozen president Jair Bolsonaro heeft beloofd geen enkel inheems land meer te beschermen en campagnevoerders vrezen dat, tenzij het reservaat van Kawahiva volledig beschermd is voordat hij aantreedt, het proces nooit zal worden voltooid. De Kawahiva werden bekend in oktober 2015, toen Survival International beelden uitbracht van een toevallige ontmoeting met leden van de stam gefilmd door FUNAI. Deze beelden blijven enkele van de meest verbazingwekkende beelden die ooit van ongecontacteerde mensen zijn gezien.

Het proces om hun land te beveiligen begon enkele jaren geleden toen het bestaan ​​van de Kawahiva werd bevestigd en de regering hun grondgebied in kaart begon te brengen voor hun exclusieve gebruik, zoals vereist door nationaal en internationaal recht. Dit kwam echter al snel tot stilstand, waardoor de Kawahiva werden blootgesteld aan genocide en uitsterven.

Survival International, de wereldwijde beweging voor inheemse stammen, leidde toen een succesvolle campagne om het territorium af te bakenen en te beschermen. Aangevoerd door de Oscar-winnende acteur Mark Rylance en gesteund door supporters in meer dan 100 landen, ondertekende Minister Eugênio Aragão het oorspronkelijke besluit om het beschermde gebied voor de stam op 19 april 2016 in te stellen.

In de tussenliggende jaren hebben raadsleden uit Colniza gelobbyd met de minister van Justitie om de omvang van het inheemse gebied van Rio Pardo drastisch te verminderen, zodat meer houthakkers, veeboeren en sojaboeren toegang krijgen.

Twee jaar nadat het decreet werd ondertekend, hebben de autoriteiten de indringers nu verwijderd.

Jair Candor leidt het FUNAI-team dat, gesteund door openbare aanklagers en anderen, werkt aan de bescherming van het Kawahiva-territorium. Hij vertelde Survival: 'Ik ben zo blij, dit is mijn droom. We hebben het werk gedaan en nu zullen we de vruchten plukken ... Het is belangrijk dat mensen weten, dat we niet de enige mensen op deze aarde zijn - de Kawahiva en andere ongecontacteerde stammen zijn daarbuiten, in hun bossen. We moeten hun bos beschermen. Het is de enige manier waarop ze zullen overleven.'

Stephen Corry, directeur van Survival International, zei vandaag, woensdag 19 december 2018: 'Deze operatie bewijst, dat publieke campagnes een echt verschil kunnen maken in de strijd om de aanhoudende genocide van ongecontacteerde volkeren een halt toe te roepen. De recente video van de Last of his Tribe laat zien hoe genocides kunnen eindigen - met slechts één overlevende van een heel volk. De Kawahiva hebben de afgelopen decennia vreselijke trauma's meegemaakt, maar sommige overleven nog steeds, en we zijn vastbesloten dat ze het lot van zoveel stamvolken niet zullen delen. Als hun land wordt beschermd, kunnen ze gedijen, net als de Sentinelese op de Andaman-eilanden. Maar, ze zullen alle hulp nodig hebben die ze kunnen krijgen om het juridische proces te zien om hun land te beschermen.'

(SurinameMirror-Reports/Survival International/Vimeo)

Inval Federale Politie Brazilië in woning minister van Wetenschap en Technologie Gilberto Kassab

(Bron foto: Twitter)
Kassab beschuldigd van aannemen miljoenen aan steekpenningen van JBS-levensmiddelenbedrijf


De Braziliaanse Federale Politie is woensdag 19 december 2018 het huis van minister van Wetenschap en Technologie Gilberto Kassab binnengevallen na beschuldigingen dat hij miljoenen aan steekpenningen ontving van het JBS-levensmiddelenbedrijf tussen 2010 en 2016. 

Openbare aanklagers zeiden, dat ze vermoeden dat de minister maar liefst $ 13,8 miljoen heeft ontvangen in ruil voor het verdedigen van de belangen van JBS tijdens zijn ambtstermijn als burgemeester van Sao Paulo en als Congreslid.


Het Hooggerechtshof van Brazilië heeft de operatie goedgekeurd, die in totaal zes huiszoekingsbevelen omvatte in de staten São Paulo en Rio Grande do Norte, op verzoek van procureur-generaal Raquel Dodge. Het kantoor van de procureur-generaal zei, dat de inval in de woning van Kassab in Sao Paulo volgde op een verklaring van de eigenaar van JBS, Wesley Batista, en de uitvoerende Ricardo Saud, die zei dat zij verantwoordelijk waren voor het betalen van de steekpenningen.

Batista en Saud ontvangen een voorkeursbehandeling in ruil voor hun getuigenis in verschillende corruptiezaken.

In een verklaring aan de Braziliaanse krant G1 verdedigde Kassab zichzelf door te zeggen: 'Gedurende mijn jaren van openbare dienst ben ik nooit in de fout gegaan, ik stel mij beschikbaar ter beschikking van de rechtbanken.'


Volgens het kantoor van de procureur-generaal ontving Kassab tussen 2010 en 2016 een maandelijkse betaling van JBS om de belangen van het bedrijf te verdedigen. Om de betaling te verdoezelen, heeft JBS een fictief contract ondertekend om diensten te verlenen aan een transportbedrijf dat een relatie had met J & F, de holdingmaatschappij van JBS. Het zei ook, dat JBS in 2014 donaties voor contante campagnes heeft gedaan aan de Partido dos Trabalhadores - toen voorgezeten door Kassab - die deel uitmaakte van een coalitie die presidentskandidate Dilma Rousseff steunde.

Op 9 november arresteerde de Federale Politie Joesley Batista, voormalig directeur van JBS, een van 's werelds grootste levensmiddelenbedrijven, als onderdeel van een onderzoek naar corruptie en onregelmatigheden tussen 2014 en 2015 bij het ministerie van Landbouw. Echter, slechts drie dagen later beval het Hooggerechtshof hem vrij te laten, de arrestatie was niet gerechtvaardigd vanwege de bereidheid van Batista om mee te werken en de ouderdom van de beschuldigingen.


Leidinggevenden van JBS vertelden de autoriteiten, dat het bedrijf de afgelopen jaren systematisch steekpenningen betaalde in ruil voor politieke gunsten, waaronder steun aan president Michel Temer. Temer ontkent dat hij iets illegaals heeft gedaan. De getuigenis van Batista was van vitaal belang in de veroordeling van voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva.

(SurinameMirror Reports/veja.abril.com.br/ABC News/Folha de Sao Paulo/The Associated Press/Noticias.r7/Twitter/YouTube)

Politie Nickerie is schuilplaatsen van illegale Haïtianen op het spoor

'Men probeert dagelijks via illegale weg ons land binnen te komen'


De politie is schuilplaatsen van illegale Haïtianen in Nickerie op het spoor en heeft het proces van ontmanteling ingezet. Hoofdinspectrice Retitia Forster van het Korps Politie Suriname denkt dat illegale vreemdelingen zich ook schuilhouden op meerdere adressen buiten het district. 

Volgens het korps zijn vrijdag 24 Haïtianen - acht vrouwen, zes mannen en tien kinderen - aangetroffen in een woning aan de Ciwinistraat in Nickerie. Kort daarvoor waren 18 illegale Haïtianen aangehouden in een bus op weg naar Paramaribo. Er zijn ook twee Surinamers aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij mensensmokkel.

'We weten dat er een vluchtelingenstroom is, onder andere uit Haïti en men probeert dagelijks via illegale weg ons land binnen te komen', zegt Forster woensdag 19 december 2018 in de Ware Tijd. Ze spreekt van mensensmokkelaars die er alles aan doen om de Haïtianen naar Suriname te halen. 'Ze weten dat momenteel registratie van vreemdelingen gaande is in ons land, vandaar dat zij bezig zijn vanuit Nickerie te opereren.'

De hoofdinspectrice zegt, dat de registratie tot 25 december duurt 'en men probeert er alles aan te doen om zich te registreren, om zich te kunnen vestigen in Suriname'.

De afdeling Trafficking in Persons, die zich bezighoudt met onderzoek naar mensensmokkel, buigt zich over de meldingen. Forster houdt als regiocommandant contact met deze afdeling over het verloop van het onderzoek 'en aan de hand van de uitkomst zullen we ook weten welke prognoses wij gaan maken'.

Arrestant in voedingscontainer aangetroffen van cellenhuis politiebureau Geyersvlijt

Ontsnapping mislukt, omdat men 'lege' container toch wel aan de zware kant vond......


Het Dagblad Suriname bericht vandaag, woensdag 19 december 2018, dat een arrestant gisteren trachtte te ontsnappen uit het cellenhuis van Geyersvlijt. Hij zit al meer dan een jaar in voorarrest wegens diefstallen door middel van geweldpleging en wacht op zijn rechtszaak. 

De man kwam op het idee om zich in de container waarin er arrestantenvoeding wordt aangeleverd, te verschuilen teneinde daarin naar de bestelwagen, waarmee de voeding wordt aangeleverd, te worden gesmokkeld. Het lukte hem om zich in die container te verschuilen.

Nadat de voeding was uitgeladen, werd de desbetreffende container door twee arrestanten naar het voertuig gedragen. Toen de leverancier de container hielp sjouwen, merkte hij dat deze nog zwaar woog. Hij opende het deksel om de inhoud te controleren en zag tot zijn schrik de arrestant op zijn zij in foetushouding in de rechthoekige container liggen. De leverancier sloeg alarm waarna de desbetreffende arrestant wederom aangehouden werd.

Regiocommandant Paramaribo, Lloyd Tolud, van het Korps Politie Suriname bevestigt een en ander. Bij fouillering van de kleding van de arrestant werd een mobiele telefoon aangetroffen.

Na vertrek vanuit het cellenhuis merkte de bestuurder van het voedingsbusje op, dat hij door een voertuig achtervolgd werd. De achtervolger staakte de achtervolging, toen hij merkte dat er niemand uit de bestelbus probeerde te stappen. Het vermoeden bestaat, dat de arrestant iemand had ingezet om hem op te halen.

De man zit weer veilig in de cel.

Landingsgestel SLM- Airbus A340-313 wordt in Duitsland vervangen

Toestel vanwege een gepland onderhoudsschema in de Duitse stad HahnHet landingsgestel van de Airbus A340-313 van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) wordt in Duitsland vervangen. De maatschappij zegt, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 19 december 2018, dat het toestel vanwege een gepland onderhoudsschema in de Duitse stad Hahn is. 

Tijdens dit onderhoud heeft de A-check plaatsgevonden, het interieur is geïnspecteerd en waar nodig is een landingsgestel inspectie uitgevoerd. Het landingsgestel zal conform de beschikbare onderhoudsslots van 8 tot 16 januari worden vervangen.

Intussen worden de SLM-vluchten op de Mid-Atlantische route tot en met 23 december met een Boeing 747-400 van het Spaanse Wamos Air uitgevoerd.

De planning is, dat vanaf 26 december de SLM Airbus weer operationeel is op de Mid-Atlantische route.

Jogi (VHP): ‘Gevecht Tyrone Spong om publiek voor NDP te brainwashen’

'Het brengt ons naar de oudheid waar brood en spelen centraal stonden bij koningen'

'Bouterse probeert het publiek te imponeren, beïnvloeden en uiteindelijk aan zijn zijde te krijgen'


Tyrone Spong vecht op 21 december tijdens ‘The King Returns to his Jungle’ in de Anthony Nesty Sporthal tegen de 25-jarige Ytalo Perea, een zwaargewicht kampioen uit Ecuador. VHP-parlementariër Mahinder Jogi ziet dit evenement als een brainwashtechniek van de regerende Nationale Democratische Partij (NDP) om het gevoel van stemgerechtigden te beïnvloeden. 

'Het brengt ons naar de oudheid waar brood en spelen centraal stonden bij koningen en andere heersers. Dat is precies hetzelfde wat Desi Bouterse doet. Hij probeert daarmee het publiek te imponeren, beïnvloeden en uiteindelijk aan zijn zijde te krijgen. De mensen zullen voor enkele minuten uit hun zorgen worden gehaald. Het publiek zal dan zeggen: ‘wiens unu no njang, ma luku sang a mang tjar gi unu’. ‘Ey Desi bun yere’. Om de armoede, die hij zelf heeft gecreëerd, enigszins te pareren, probeert de president allerlei toestanden naar Suriname te halen, geld te verspillen en hiermee het volk zoet te houden. Het is jammer dat hij niet ervoor kiest om een duurzame oplossing te brengen en hiermee de noden van de samenleving te verlichten', zegt Jogi vandaag, woensdag 19 december 2018, in het Dagblad Suriname.

750.000 Amerikaanse dollar besteden aan zo'n bokswedstrijd is verspilling van geld. Daar blijken de president en diens partijgenoot Ramon Abrahams volgens Jogi kampioen in te zijn.

De organisatie van het sportgala is in handen van Purple Promotion met Ramon Abrahams als president en Vernon Oostwijk als CEO. De VHP’er vergelijkt dit geval ook met de enorme bedragen die in het afgelopen jaar door de regering zijn uitgegeven bij de bezoeken van de president van India, Ram Nath Kovind, en de koning van de Ashanti uit Ghana, Otumfuo Osei Tutu-II. Deze torenhoge bedragen konden volgens de parlementariër aan iets beter worden besteed.

'De regering concentreert zich niet aan het oplossen van problemen, maar creëert juist problemen', aldus de VHP’er.

De VHP’er voert aan, dat aan het einde van het evenement het nog steeds een vaststaand feit zal zijn dat het helemaal niet goed gaat in Suriname. 

'Als we een evaluatie maken van 2018 is een ding duidelijk: de rode draad is dat het volk hard pienaart in Suriname. Dat was ook zo in 2015, 2016 en 2017. Toen hebben wij ook telkens van de minister van Financiën gehoord dat het ergste voorbij is. De realiteit is dat veel mensen niet in staat zijn om dagelijks brood op tafel te leggen, terwijl veel ondernemingen over de kop zijn gegaan. Werkgelegenheid is nog steeds in het geding, deviezeninkomsten van de Staat blijven afnemen, de uitgaven van de overheid blijft toenemen, productiviteit is niet waarneembaar. Dat zijn de harde realiteiten die wij hebben gezien in 2018. Een boksevenement in Suriname gaat deze zaken echt niet oplossen. Er is geen enkele reden voor een hoerastemming', aldus de politicus.

Bekende dichter Michaël Slory op 83-jarige leeftijd overleden

Slory was al enige tijd ziek


Een van Surinames grootste dichters, Michaël Slory, is op 83-jarige leeftijd overleden. Slory is geboren in Totness, district Coronie, op 4 augustus 1935 en geldt als een van de belangrijkste dichters in het Sranan. Hij dichtte ook in het Nederlands, Spaans en in het Engels.

Hij heeft Spaans en Engels gestudeerd. Hij heeft in de loop der jaren vele gedichten geschreven. Hij heeft ook regelmatig gepubliceerd in de Ware Tijd, zo schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 19 december 2018.

Slory had een uitgesproken mening over verschillende onderwerpen en maakte dat bij vele gelegenheden ook kenbaar. Hoewel Slory al enige tijd ziek was, is zijn heengaan bij velen als een schok overgekomen.

Hij is gisterochtend thuis overleden, zegt een nicht van de schrijver Mathilda Slory. Hij was terminaal ziek. 'We zijn bezig de begrafenis te plannen voor volgende week', aldus Mathilda in het Dagblad Suriname

Een van de gedichten die favoriet was van Slory:

Orfeu negro
 
Mi sa singi
a son
opo kon,
te den stari wasi komoto
na loktu.
Mi sa singi
alanya worku,
penipeni pangi fu rediblaw,
blaka, di no man ori ensrefi
te mi son e kon;
wan geri boskopu
fu ala di didon ete na ini den kanpu,
fu ala di sribi breni...
Mi sa singi
a son
opo kon,
fu ondro a watra
di bradi sote,
te un opo kon na doro
fu arki
a nyunsu di mi ati
e lusu:
wanwan dropu fu mamanten son.

Misiekaba (NDP): 'PALU-voorzitter Jim Hok moet zich constructief opstellen'

'Hij moet geen smet op de ontwerpwet 'ID-Kaartenwet 2018' werpen'


NDP-fractieleider André Misiekaba vindt dat PALU-voorzitter Jim Hok zich constructief moet opstellen. 'Hij moet geen smet op de ontwerpwet 'ID-Kaartenwet 2018' werpen.' Misiekaba die voorzitter is van de commissie van rapporteurs, denkt dat Hok de Assemblee-vergadering niet heeft gevolgd, die live via DNA-tv werd uitgezonden, anders had hij gehoord dat de regering ingegaan is op vragen over het Servische bedrijf Vlatacom. Dit bericht Starnieuws vandaag, woensdag 19 december 2018.

Misiekaba adviseert de voorzitter van de PALU om alsnog de vergadering te volgen. De kwestie van de vermeende corruptie in Botswana, die gepleegd zou zijn door Vlatacom, heeft voor het gerecht gediend. De krant die deze kwestie over het betalen van smeergelden gepubliceerd had, is veroordeeld en moest $ 35.000 betalen.

'Ik denk dat het verder van belang is de scheiding te maken met de wet en de uitvoering van het project', stelt Misiekaba.

Ongeacht met welk bedrijf de regering in zee gaat, wordt hier een technische wet behandeld over de introductie van de nieuwe ID-kaart.

Anton Paal, ex-Assembleelid en prominent lid van de PALU, staat aan de wieg van deze wet. Kennelijk is er volgens Misiekaba geen afstemming gepleegd hierover in de partij. Nu gaat de PALU-voorzitter in het openbaar in de strijd. Misiekaba roept Hok op om dit pad te verlaten.

De NDP'er merkt op, dat hij als voorzitter van de commissie van rapporteurs juist zich scherp opstelt en het onderste uit de kan wil halen om een zo goed mogelijke wet te hebben. Er wordt niet over één nacht ijs gegaan om het beste voor Suriname uit te halen met de wet, benadrukt Misiekaba.

Geen sprake van hongersnood in inheems dorp Apetina aan Tapanahonirivier

'Ik denk niet, dat je om één geval meteen al kan praten van een hongersnood'Van hongersnood in het inheemse dorp Apetina aan de Tapanahonirivier is geen sprake. Irma Jaglall, ressortarts van de Medische Zending (MZ), in de Ware Tijd vandaag, woensdag 19 december 2018: 'Eind november hadden we wel een geval van ondervoeding bij een kind. Na onderzoek bleek dat de moeder het kind onvoldoende voeding gaf, omdat zij niet over de nodige financiële middelen beschikt. Ik denk niet, dat je om één geval meteen al kan praten van een hongersnood.'

Moeder en kind zijn meteen verwezen naar Paramaribo voor verdere begeleiding.

Jaglall reageert op mediaberichten over hongersnood, lepra, huidaandoeningen en luizen in Apetina. Het bericht dat er twee lepragevallen zouden zijn is volgens Jaglall niet valide. 'Er is wel aangegeven door het BOG dat de kinderen vermoedelijk lepra zouden hebben, maar het was prematuur bekendgemaakt. Onderzoek van de dermatoloog heeft uitgewezen dat het slechts om een eczeem gaat. Dus er is ook geen sprake van lepra', stelt Jaglall.

Dat er artsen van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) naar Apetina zouden gaan, was wel bekend bij de stichting. 'De artsen hebben aangegeven dat zij met een delegatie onder leiding van het ministerie van Volksgezondheid naar Apetina zouden gaan en hebben dat doorgegeven. De Medische Zending heeft alle ondersteuning verleend.'

De andere zaken, zoals de verschillende huidaandoeningen en luizen, wijt MZ aan de algemene hygiëne in het dorp. 'Tijdens onze jaarlijkse schoolscreening hebben we ontdekt dat er inderdaad sprake was van luizen bij de kinderen. Dit hebben we meteen aangepakt. Er is ook voorlichting tijdens de screening gegeven aan kinderen over onder andere hygiëne.'

De Medische Zending heeft de voorlichting gefinancierd met geld van donoren, zegt financieel directeur Kris Somai. 'De subsidiegelden die wij krijgen, zijn slechts bedoeld voor het uitbetalen van salarissen en eventueel exploitatiekosten als wij die uitgekeerd krijgen.We moeten extra hard werken om de donoren te overtuigen, maar het komt wel goed.'

Voor wat betreft de uitbetalingen van subsidies heeft MZ over oktober en november niets te klagen. 'Het zou natuurlijk fijner zijn als wij gewoon conform de goedgekeurde begroting onze subsidie tijdig binnenkregen, maar in vergelijking met de voorgaande perioden gaat het nu redelijk goed.' Naast de subsidie over lonen en salarissen over oktober en november, ontving de organisatie ook nog Srd 1.5 miljoen voor exploitatiekosten over het tweede en de derde kwartaal. Verder heeft zij een extra miljoen gekregen voor noodzakelijk onderhoud en stroomvoorziening van de poli's in het binnenland.

Post in hoofdbestuur NDP zou leiden tot heuse felle strijd

In verschillende ressorten zijn meerdere kandidatenlijsten


Er is een 'race' om in het hoofdbestuur van de Nationale Democratische Partij te komen, constateert de voorzitter van de verkiezingscommissie, Raj Jadnanansing. Op Facebook circuleren verschillende lijsten uit diverse ressorten met als advies ‘stem op lijst X’ of ‘stem op lijst Y’. Even lijkt het op de strijd om de algemene vrije en geheime verkiezingen, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 19 december 2018.

Voorafgaand aan de verkiezing vaj het hoofdbestuur worden in alle ressorten verkiezingen gehouden. Met nog anderhalf jaar vóór de algemene verkiezingen is er een felle strijd om zitting te krijgen in het hoofdbestuur van de partij. In verschillende ressorten zijn meerdere kandidatenlijsten. 'Dit geeft het nationaal en democratisch gehalte van de partij aan', vindt Jadnanansing. Er zijn ook ressorten met een consensuslijst.

In de meeste districten zijn de ressortverkiezingen al gehouden. Paramaribo is morgen aan de beurt. Ook Brokopondo, Wanica en Nickerie moeten nog volgen. In het rijstdistrict zijn zaken niet naar behoren verlopen, waardoor de geplande verkiezing moest worden uitgesteld. De verkiezingen in Sipaliwini zijn nog gaande vanwege de uitgestrektheid van dit district.

Jadnanansing stelt, dat het onmogelijk is om de verkiezingen tegelijkertijd in alle ressorten te houden, omdat de partij ook waarnemers afvaardigt. De al gekozen besturen zijn gerechtigd om mee te stemmen op een kandidaat voor het hoofdbestuur. Kort nadat de besturen in alle ressorten zijn gekozen, kan de hoofdbestuursverkiezing worden gehouden. De meeste districten mogen één kandidaat afvaardigen naar het hoofdbestuur, maar Nickerie, Paramaribo en Wanica mogen meerdere kandidaten aanwijzen.

Het is de eerste keer dat Jadnanansing de interne verkiezingen van de NDP mag leiden. Eerder was hij secretaris van de verkiezingscommissie. Hij merkt niets opzienbarends op. Het enige dat de commissie heeft gedaan is het reglement aanpassen aan de eisen van de tijd.

Assemblee wil van regering bewijs dat meerdere bedrijven offertes hebben ingediend voor ID-project

Minister Tsang: 'Vanwege non-disclosure agreement kan ik offertes bedrijven niet prijsgeven'


Oppositie én coalitie hebben gisteren tijdens de behandeling van de ontwerpwet 'ID-kaartenwet 2018' in de Assemblee aan de regering gevraagd om de documenten te tonen van de gehouden aanbestedingen voor het nieuwe Identiteitskaartenproject. De leden willen van de regering het bewijs dat ook andere bedrijven behalve het Servische Vlatacom, offertes hebben ingediend om zo in aanmerking te komen voor de uitvoering van het project. Dit schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 19 december 2018.

De waarnemend minister van Binnenlandse Zaken, Stephen Tsang van Handel en Industrie, had maandag in het parlement gezegd, dat ook andere bedrijven offertes hebben ingediend voor de uitvoering van het project. Gekozen is om met het Servische bedrijf in zee te gaan, omdat het goedkoper zou zijn. De minister zegt ook, dat vanwege een non-disclosure agreement hij de offertes van de andere bedrijven niet kan prijsgeven. Dit is niet in goede aarde gevallen bij de Assembleeleden.

'We hebben vragen gesteld over de aanbesteding. Ik vind niet dat de regering, in deze de minister, overtuigend is geweest, zodat wij inderdaad kunnen aannemen dat er geen sprake is van corruptie en dat op geen enkele wijze de samenleving wordt benadeeld bij dit project. Ik vraag naar de documenten en de minister moet niet met argumenten en redenen komen die op mij geen indruk maken', zei Mahinder Jogi (VHP). Hij wil weten wat de overweging is geweest van de regering om met deze ondernemer zaken te doen.

'Wij willen controleren of datgene wat de regering doet juist is. Daarom de kritische vragen. Ik had gehoopt dat vanwege het beroep dat is gedaan van de NDP-fractievoorzitter André Misiekaba om scherp aan te geven ene af te wijzen wat hier vermoed en gezegd wordt. De regering is er niet in geslaagd om dat te doen. Ik vraag de regering om alles te doen toekomen aan het parlement zodat wij een oordeel kunnen vellen en wel voor de stemming. Voor de stemming moeten zaken duidelijk zijn', aldus Jogi.

Minister Tsang legde uit waarom de regering ervoor heeft gekozen om met het Servische bedrijf Vlatacom zaken te doen, omdat het volledige systeem verkocht wordt en niet alleen de licentie. Ook biedt het bedrijf de mogelijkheid om zelf randapparatuur te kopen. Vlatacom presenteerde een betere prijs en afbetalingsmogelijkheid. 'Er is geen sprake van omgekeerd werken, het betreft geen lening waarvoor toestemming nodig is van het parlement.'

Patricia Etnel (NPS) vroeg zich af hoe de Assemnlee naar het geheel moet kijken als de belangrijkste zaken die ervoor moeten zorgen, dat de wet moet functioneren, in staatsbesluiten worden geregeld. 'Er is een non disclosure, maar wij in het parlement moeten alles weten. Het kan niet zo zijn dat wij maar een deel weten. Het parlement dient alles te weten, anders kunnen we allemaal lekker thuis zitten', benadrukte het lid.

'Waar ik absoluut ontevreden mee ben, is de uitleg van de minister. Op aanvraag van ons meer duidelijkheid moet komen over niet alleen de procedure, maar ook de andere spelers binnen de procedures. Er is gevraagd om de stukken te presenteren. De zogeheten non-disclosure agreement, het parlement van Suriname niet kan onthouden van informatie. We denken dat inderdaad dat u een weloverwogen besluit heeft genomen, maar we willen dat zien en we willen ervan overtuigd zijn. Ik kijk naar de bedragen', sprak Melvin Bouva (NDP).

Hij werd ondersteund door Misiekaba die zei uit te kijken naar de gevraagde documenten. Hoewel in de vergadering van maandag Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons heeft benadrukt, dat de nieuwe ID-kaartenwet los staat van de overeenkomst met Vlatacom, blijft deze een punt van discussie tijdens de behandeling van de ontwerpwet. Na een lange schorsing van zo'n drie uren besloot Geerlings-Simons om de vergadering te verdagen naar morgen.

De deskundigen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Assembleeleden hebben aangegeven nog tijd nodig te hebben om het beschikbare materiaal verder te lezen. Asiskumar Gajadien (VHP) vroeg aan het eind van de vergadering gisteren nogmaals naar de documenten en wilt die graag vóór morgen, zodat ook deze doorgenomen kunnen worden.

Gajadien (VHP): 'Regering komt niet met overzicht bedrijven aanbestedingsproces voor e-ID'

'Vergelijkbare projecten in de wereld zijn niet zo duur'


'Dat de Assembleevergadering dinsdag over de nieuwe ID-kaart werd verdaagd, had niets te maken met de inhoudelijke wijzigingen van de wet, maar de regering kon niet opdraven met een eerder beloofde overzicht van bedrijven die meegedaan zou hebben aan een aanbestedingsproces voor e-ID', aldus VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien vandaag, woensdag 19 december 2018, op Starnieuws. 

Gajadien blijft erbij, dat vergelijkbare projecten in de wereld niet zo duur zijn. Zelfs een veel groter vergelijkbare project van Schiphol was relatief goedkoper, stelt hij. Nu blijkt dat de eerdere aanbieding van het Servische bedrijf Vlatacom en wat uiteindelijk getekend is qua bedrag niet verschilt maar de inhoud is niet hetzelfde.

Het Assembleelid voert aan, dat het land benadeeld wordt door zo veel voor het project te betalen, dat te vergelijken is met het Ballast Nedam bruggenproject van de Suriname- en Coppenamerivier. Duidelijk is geworden tijdens het proces bij de rechter, dat er smeergelden zijn betaald aan regeringskopstukken in Suriname.

Na urenlange schorsing werd de behandeling van de wet verdaagd naar morgen. Gajadien verwacht dat de regering dan met een aangepast overzicht komt om zaken te verbloemen. Aanvankelijk lag het in de bedoeling dat de wet dinsdag zou worden afgerond.

Vuurwapen van een ex-minister van Justitie en Politie in beslag genomen

Het zou gaan om oud-minister Martin Misiedjan


De politie in Suriname heeft het wapen van een ex-minister van Justitie en Politie in beslag genomen. Met het wapen zou vorige week woensdagavond door de oud minister zijn geschoten, meldt het Dagblad Suriname dinsdag 18 december 2018, aldus Waterkant.net.

Volgens bronnen gaat het om ex-minister Martin Misiedjan.

Uit het onderzoek blijkt, dat er schoten waren gelost in de Latourweg, Paramaribo. Daar zou een automobilist met zijn voertuig tegen die van de ex-minister zijn gereden waardoor schade ontstond. De veroorzaker reed daarna door, waarna de ex-minister een wapen tevoorschijn haalde en in de lucht schoot om de doorrijder te dwingen om te stoppen.

De politie, die beschikte over de kentekennummers van de beide voertuigen, heeft daarna de bestuurder die geschoten had, ontboden en het wapen in verband met het onderzoek in beslag genomen.

Ruim 50 agenten in São Paulo, Brazilië, gearresteerd, verdacht van banden met drugsbende

Agenten zouden steekpenningen van de grootste drugsbende in Brazilië aannemen


Meer dan 50 politieagenten die in Sao Paulo in hetzelfde gebied patrouilleren zijn dinsdag 18 december 2018 gearresteerd en beschuldigd door openbare aanklagers van het aannemen van steekpenningen van de grootste drugsbende in Brazilië om leden in staat te stellen om drugs te verkopen, zeggen de autoriteiten.


De interne onderzoekseenheid van de staat Sao Paulo werkte samen met openbare aanklagers die zich bezighielden met het bestrijden van de krachtige drugsbende Primeiro Comando da Capital (PCC), om te verzamelen wat Officieren van Justitie in een verklaring het bewijs van samenwerking tussen functionarissen en het kartel hebben genoemd.

De PCC is de afgelopen jaren snel sterker geworden, zeggen onderzoekers, die nu grotendeels de cocaïne- en wapenverzendingen naar Brazilië controleren en ook de stroom drugs die in de buurlanden wordt geproduceerd en via Braziliaanse havens naar Afrika en Europa wordt verzonden.


Tegen het eind van de middag werden 53 leden van het 22e bataljon van de Federale Politie van São Paulo gearresteerd - bijna 10 procent van de totale troepenmacht van dat bataljon, volgens openbare aanklagers. Drie verdachte PCC-leden zijn ook in hechtenis.

Strijden tegen de ongebreidelde misdaad van Brazilië en de steeds groeiende drugsbendes is een topprioriteit voor president-elect Jair Bolsonaro, die campagne voerde op een law-and-order platform en openlijk oproept tot de politie om verdachte drugsbendleden te vermoorden.

De operatie van dinsdag in een van de veiligste staten van Brazilië onderstreepte echter de complexiteit van de veiligheidssituatie in het land, waarbij slecht betaalde en getrainde politie die routinematig drugsbendes tips over politie-invallen, of actieve leden van paramilitaire milities die de drugsbendes aanvallen.

(Suriname Mirror/Reuters/ABS-CBN/Twitter)

Stevige kritiek Jogi (VHP) op houding regering naar Assemblee

Afwezige regeringscoördinator van ministers vervangen door waarnemer van waarnemer...


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) heeft dinsdagmiddag 18 december 2018 in De Nationale Assemblee (DNA) aangekaart, dat de regering het niet zo nauw neemt met de Assemblee. President Desi Bouterse komt sporadisch in het college. Hetzelfde gedrag vertoont vicepresident Ashwin Adhin. Minister Soewarto Moestadja die regeringscoördinator was eveneens afwezig. Met de waarneming was belast minister Edgar Dikan, maar, die was deels niet aanwezig dinsdag, zo schrijft Starnieuws.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons stelde, dat de opmerking van Jogi terecht was. Er zijn afspraken met de regering over de vertegenwoordiging. Dit kwartaal is het vaak voorgekomen, dat de regering zich hier niet aan houdt. Geerlings-Simons deelde mee, dat het steeds moeilijker wordt om vergaderingen uit te schrijven, omdat ze steeds aangepast moet worden aan de beschikbaarheid van de regering. Het gevaar bestaat, dat niet alle wetten die behandeld moeten worden, afgerond kunnen worden.

De opmerkingen werden geplaatst tijdens de behandeling van de ontwerpwet 'ID-Kaartenwet 2018'. Minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie deelde mee dat zijn collega Dikan een dringende verplichting had in Brokopondo. Hij was onderweg naar de vergadering.

Asiskumar Gajadien (waarnemend fractieleider van de VHP) voerde aan, dat de regering een loopje neemt met DNA en totaal geen respect toont. Omdat het geld kost om vergaderingen uit te schrijven, werkte zijn fractie mee om verder te gaan.

NDP-fractieleider André Misiekaba vond ook, dat de regering in de juiste formatie aanwezig moet zijn, maar in belang van de samenleving vond de vergadering normaal voortgang. Volgend jaar zal strakker worden getrokken aan de vertegenwoordiging van de regering.

Kannibaaltrio in Brazilië veroordeeld tot tientallen jaren gevangenisstraf na koken van vlees drie vermoorde vrouwen

Hoofddader veroordeeld tot 71 jaar gevangenisstraf, echtgenote tot 68 jaarEen Braziliaanse man, zijn vrouw en zijn minnares zijn allemaal veroordeeld tot tientallen jaren gevangenisstraf voor het vermoorden van vrouwen en het koken van hun vlees voor traditionele gevulde broodjes vlees, dat ze aan buren hebben verkocht. 

Jorge Beltrao Negromonte da Silveira - die de 'Sweeney Todd'-kannibaal werd genoemd - zijn vrouw Isabel Pires en zijn minnares, Bruna Cristina Oliveira, werden in 2012 gearresteerd vanwege de moord op drie vrouwen, meldt de Braziliaanse nieuwswebsite G1.


Silveira werd veroordeeld tot 71 jaar gevangenisstraf, terwijl zijn vrouw 68 jaar kreeg en zijn minnares 71 jaar en 10 maanden.


Tijdens hun proces hoorde de rechtbank dat het trio vrouwen naar hun huis lokten door hen als kindermeisje te laten werken, maar ze werden vermoord in een gruwelijk zuiveringsritueel. Silveira's echtgenote Pires kookte vervolgens een deel van het vlees van hun slachtoffers om traditionele gevulde broodjes vlees te maken, die zij en Oliveira zouden verkopen in de buurt in Garanhuns, in het noordoosten van Brazilië. De rest van de vrouwenresten werden begraven in de achtertuin van het trio.

Toen de politie Silveira arresteerde, vonden ze een boek met de titel 'Openbaringen van een schizofreen'. Daarin schreef hij over het horen van stemmen en zei hij dat hij verliefd was op het vermoorden van vrouwen.

De rest van de vrouwenresten werden naar verluidt begraven in hun achtertuin.

Dit is de tweede moordveroordeling voor de kannibalenfamilie. In 2014 werd het trio schuldig bevonden aan het doden van Jéssica Camila da Silva Pereira. Silveira werd veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf voor die moord, terwijl zijn vrouw en minnares werden veroordeeld tot 20 jaar, meldde de BBC.(Suriname Mirror/9news.com.au/BBC/Folha do Progresso/YouTube/Twitter).