woensdag 17 januari 2018

Tekort aan brandstof legerbussen voor avondscholieren Saramacca

'Het is een kwalijke zaak dat jongeren al 2 weken geen onderwijs kunnen volgen'


Jongeren van het district Saramacca die de diverse avondscholen in Paramaribo bezoeken zijn nu al twee weken verstoken van onderwijs. Het betreft onder andere de avondopleidingen MULO en HAVO. Dit bevestigt het Assembleelid Riad Nurmohamed (VHP) woensdag 17 januari 2018 in het Dagblad Suriname. 

De aanleiding voor deze toestanden is een gebrek aan brandstof voor de dienstverleners van het Surinaams Nationaal Leger (SNL), die al geruime tijd ingezet worden om de schooljeugd te vervoeren.

Het Assembleelid kan zich niet indenken dat de autoriteiten achteloos omgaan met één van de essentiële factoren in het land, namelijk onderwijs. Volgens Nurmohamed is deze kwestie reeds onder de aandacht gebracht van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, welke meedeelde dat de diensten van de SNL-bussen voor de avondstudenten al lang beëindigd is. 'Hun vervoer wordt al jaren geregeld door middel van die SNL-bussen. Het is een kwalijke zaak dat de jongeren al twee weken geen onderwijs kunnen volgen. Ze kunnen niet eens examen maken', accentueert de volksvertegenwoordiger.

Alhoewel dit een ernstige zaak is, krijgt hij het gevoel dat anderen zich niets van aantrekken dat de SNL-bussen momenteel niet rijden. 'Het is de verplichting van de regering om schoolvervoer en onderwijs te garanderen.'

Indien nodig, moet er dringend naar andere alternatieven gekeken worden, zoals het inzetten van de particuliere of openbare bussen in plaats van de jongeren aan hun lot over te laten. 'De jongeren moeten dan wel een studententarief krijgen.'

Nurmohamed vreest dat de ontstane situatie kan resulteren in het afhaken van studenten. Hij beveelt hen daarom aan om massaal op te komen voor hun belangen. Hij drukt de desbetreffende ministeries, in deze de ministeries van Financiën, Openbare Werken, Transport en Communicatie en Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, op het hart om spoedig in te grijpen.

Gewapende roofoverval op supermarkt te Tamansari

Vier overvallers mishandelen winkelier en echtgenote


Vier mannen hebben woensdagochtend 17 januari 2018 rond vier uur een gewapende roofoverval gepleegd op een supermarkt te Tamansari. De mannen hebben de winkelier en zijn vrouw mishandeld, aldus het Dagblad Suriname.

Zij werden aan hun handen en voeten vastgebonden.

De buit bestaat uit  een geldbedrag in Srd's en vreemde valuta, opwaardeerkaarten en mobiele telefoons. De daders zijn via het dak de woonruimte binnengedrongen.

De winkelier heeft een barst op zijn hoofd opgelopen. Hij werd met de kolf van een wapen op het hoofd geslagen.

Nieuw woningbouwproject Hanna’s Lust overwoekerd door bos

'Overal zie je bos, vooral de leegstaande percelen'

'Er worden drugs verkocht en ook worden mensen lastig gevallen, alles komt door het oerwoud'


'Het moet een voorbeeldproject worden', zei president Desi Bouterse ooit. 'Na drie jaar wonen op het project lijkt alles nu meer naar een bos te veranderen dan een project met woongenot', aldus een bewoner van het nieuw woningbouwproject van Hanna’s Lust maandagavond op de hoorzitting van het ressort De Nieuwe Grond van het districtscommissariaat Wanica Zuidoost. Dit schrijft het Dagblad Suriname woensdag 17 januari 2018.

'Ik was gewend vroeger elke ochtend te trainen door de straten, maar daarvoor ben ik nu bang. Overal zie je bos. Vooral de leegstaande percelen. Er is een plek gereserveerd voor een RGD-poli. Deze lijkt nu op een oerwoud. Ik zag een dag een hert eruit komen', gaf ze de situatie aan, terwijl de districtscommissarissen Sarwan Ramai en Audrey Hankers, het NDP-Assembleelid Rosellie Cotino, districtsraads- en ressortraadsleden van het district Wanica aandachtig naar haar luisterde.

'Er is nu ook sprake van criminaliteit op dit project. Er worden drugs verkocht en ook worden mensen lastig gevallen. Alles komt door het oerwoud dat ontstaan is op de vele plekken op het project', haalde ze aan.

Andere burgers brachten problemen naar voren als overlast door mensen die voor winkels alcohol staan gebruiken, dichtgeslibde trenzen, drempels die moeten komen op strategische plekken en overwoekerde percelen. Ook de drugsproblematiek in de verschillende buurten werd aangehaald door de bewoners.

De ressortraad De Nieuwe Grond presenteerde ook twee projecten die ze wil gaan realiseren in het dienstjaar 2019. Deze zijn het herstellen van de vernielde bushokjes aan de Indira Gandhiweg en het aanleggen van looppaden in de verschillende straten van het ressort.

Korps Politie Suriname presenteert criminaliteitsoverzicht 2017

Aantal diefstallen middels braak vertoont een dalende trend

Het aantal verkeersdoden bedroeg in totaal 84


In een uitgegeven criminaliteitsoverzicht van het Korps Politie Suriname (KPS) over het jaar 2017 (zie onderaan) geeft het KPS aan, dat er in het 4e kwartaal van 2017 minder gekwalificeerde diefstallen hebben plaatsgevonden ten opzichte van het 1e kwartaal van 2017. In het 1e kwartaal waren er 1.236 en in het laatste kwartaal 914 gevallen van diefstal. 

Samenvattend kan geconcludeerd worden dat de criminaliteit een piek heeft bereikt in het 1e kwartaal van 2017.

Het aantal diefstallen middels braak betrof in totaal 3.923. Deze vorm van criminaliteit, waar sprake is van diefstal middels inbraak, vertoont een dalende trend bij elk kwartaal van 2017, met uitzondering van het 3e kwartaal waar sprake is van een lichte stijging. De meeste gevallen (1.024) vonden plaats in het 1e kwartaal van 2017.

Het aantal verkeersdoden was in totaal 84, dat is gemiddeld 7 verkeersdoden per maand. Van het 1e naar het 4de kwartaal is het aantal verkeersdoden explosief gestegen van 12 naar 23, dit is een stijging van 91.6%, in het 2e kwartaal vielen de meeste verkeersdoden (25).

14-Jarig 'onhandelbaar' meisje zwanger - Vermoedelijke verwekker (21) aangehouden

Meisje verklaart, dat zij met meerdere mannen naar bed is geweest

Moeder van meisje èn meisje willen geen strafrechtelijke vervolging van de verdachte 


Het Dagblad Suriname meldt vandaag, woensdag 17 januari 2018, dat de 21-jarige R.L. gisteren door de politie is ingesloten wegens het hebben van gemeenschap met een minderjarige. De vader van het 14-jarig meisje deed aangifte bij de politie, dat zijn minderjarige dochter 6 maanden in verwachting is van de verdachte. Hij had de verdachte ettelijke malen gewaarschuwd om ver van zijn dochter te blijven. 

Uit het politieonderzoek blijkt, dat het meisje een onhandelbaar kind is. Zij is zo'n 20 keer van huis weggelopen en zij is ook acht 8 keer door Opa Doelie begeleid.

De politie heeft de verdachte aangehouden en hem ondervraagd. Hij twijfelt of hij de verwekker is. Het meisje heeft bij de politie verklaard, dat zij met meerdere mannen naar bed is geweest, maar zij twijfelt er niet aan dat L. de verwekker is.

De ouders van het kind wonen niet meer samen. Het meisje woont bij haar vader in. Opmerkelijk in deze is wel, dat noch de moeder van het slachtoffer noch het meisje enige vorm van strafrechtelijke vervolging van de verdachte willen.

De politie heeft na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie de verdachte ter zake artikel 289 Wetboek van Strafrecht, het hebben van seks met een jeugdige, ingesloten.

Belgische douane onderschept ruim 1.000 kilo cocaïne in haven Antwerpen

(Bron foto: archiefbeeld politie.nl)
Cocaïne verborgen in container met bananen uit Colombia bestemd voor Nederland


De Belgische douane heeft ruim 1.000 kilo cocaïne gevonden in een zeecontainer die Nederland als bestemming had. Er zijn vier mannen aangehouden, aldus de Politie Nederland vandaan, woensdag 17 januari 2018 in een persbericht.

De Belgische douane ontdekte de cocaïne, die was verborgen in een container met bananen, tijdens een controle in de Antwerpse haven. De container was afkomstig uit Colombia.


Nadat de drugs uit de container waren gehaald werd deze uiteindelijk gelost bij een loods in Zevenbergen. Hier verschenen drie mannen. Ze werden door de politie gearresteerd. Later werd nog een vierde verdachte aangehouden.

De verdachten, drie Nederlanders en een Griek, zitten vast. Drie van hen worden vrijdag voorgeleid.

Begin januari onderschepte de Belgische douane in de Antwerpse haven 7.000 kilo cocaïne in een lading bananen.

(Suriname Mirror/Het Laatste Nieuws/Twitter/Gazet van Antwerpen/De Telegraaf/politie.nl)

Oud-CEO van Colombia's grootste olieraffinaderij Reficar verdacht van verduistering

Reyes Reynoso mag zijn rechtszaak bij hem thuis afwachten


De voormalige CEO van Colombia's grootste olieraffinaderij wordt ervan verdacht meer geld te hebben verduisterd dan de winst van alle narco's in het hele land. Een rechter stuurde hem naar huis, omdat hij geen strafblad heeft, zo bericht Colombia Reports vandaag, woensdag 17 januari 2018.

De hoofdverdachte in het Reficar-corruptieschandaal, Reyes Reynoso, mag zijn rechtszaak bij hem thuis afwachten nadat een rechter in Bogota oordeelde, dat hij en zijn voormalige plaatsvervanger geen bedreiging vormen voor de samenleving.


Reficar's voormalige hoofd juridische zaken, Felipe Arturo Laverde, werd naar huis gestuurd met aanvullende beweringen dat hij nierproblemen had. Vijf andere leidinggevenden zouden vandaag naar huis worden gestuurd. Officieren van Justitie hebben Reynoso en Laverde ervan beschuldigd een publieke en een private financiële administratie te hebben beheerd waarmee de bestuurders ongekende sommen geld konden verduisteren.

Het schandaal kwam in 2016 aan het licht toen de belastingdienst aanwijzingen vond, dat de leidinggevenden van Reficar schade hadden veroorzaakt voor een bedrag van $ 6 miljard. Tegen die tijd hadden bedrijfsleiders naar verluidt al bijna een decennium lang geld verduisterd. De vermeende verduistering overschaduwde alle andere corruptieschandalen van de afgelopen decennia.

Sinds 2007 ondergaat Reficar een groot moderniseringsproject om zijn productie te verdubbelen. Het project zou $ 3,3 miljard kosten. In plaats daarvan is het $ 8 miljard geworden. Dat is het equivalent van 1,5 keer de kosten van de verbreding van het Panamakanaal en is meer dan de geschatte kosten voor het bouwen van het volledige metrosysteem van Bogota. In totaal werden 2.460 subcontracten gesloten, waarvan 18% meer dan het dubbele kostte van wat werd verwacht.

De verklaringen voor deze stijgingen omvatten meer werkuren, lagere productiviteit, stijgende prijzen en vertragingen. De voorzitter van de Rekenkamer van Colombia, Edgardo Maya, zei dat ze betaalden voor een 'exorbitante hoeveelheid overtollige materialen ... (die) onvolledig, vernietigd, beschadigd of anders dan nodig waren.'

Daira Galvis, een senator uit Cartagena, zei dat het project 'een administratieve puinhoop' was, maar 'om veel directeuren van Reficar, en sommige van Ecopetrol, tevreden te houden.'

Een verbluffend bedrag van $ 16 miljoen is misschien alleen aan sekswerkers besteed, aldus de senator. En al dit geld kwam uit de zakken van Colombia's belastingbetaler.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/El Heraldo)

Arbeider (24) van houtbedrijf overlijdt te Django Passie na val van dak skidder

Een skidder aan het werk
Johannes Santos zat op dak skidder met lamp om weg voor bestuurder bij te schijnen


De 24-jarige Johannes Santos is maandag na een bedrijfsongeval te Django Passie in het district Marowijne overleden. Het slachtoffer deed zwaar gewond in gezelschap van twee andere arbeiders het politiebureau Albina aan, zo bericht het Korps Politie Suriname vandaag, woensdag 17 januari 2018. 

Onderzoek wees uit, dat de drie arbeiders, werkzaam bij een houthandel, in de vroege ochtend over de Django Passie een skidder (voertuig om boomstammen te slepen) reden. Daar het vrijwel donker was op de weg zat Santos op het dak van de skidder met een koplamp, om de lichtbundels op dat weggetje voor de bestuurder te laten schijnen, zodat hij de richting waarop zij reden kon volgen.

Op een bepaald moment schudde de skidder waardoor Santos van het dak viel. Het achterwiel van de skidder reed over het hoofd van de man. Het slachtoffer was niet aanspreekbaar en werd voor medische behandeling per boot overgebracht naar St. Laurent.

Later op die dag kreeg de politie de melding dat Santos is komen te overlijden.

Schotte (MFK): 'Premier Eugene Rhuggenaath PAR heeft het parlement voorgelogen'

Oppositieleider toont en verspreidt reeks nog vertrouwelijke stukken


Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) heeft het parlement ‘voorgelogen’ toen hij in de Staten tot driemaal toe verklaarde dat hij niet in gesprek is met Shell in verband met de overname van de Isla-raffinaderij en de petroleumsector op Curaçao. 

Dat was de kern van de boodschap van oppositieleider Gerrit Schotte (MFK) gisteren tijdens een door TeleCuraçao, TV-Direct en Radio MAS live uitgezonden persconferentie van MFK, waarbij een hele reeks nog vertrouwelijke stukken werden getoond en verspreid, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 17 januari 2018.De belangrijkste daarvan betreft een document, een soort plan van aanpak en werkzaamheden, van Ernst & Young (EY) van 22 september 2017 waaruit blijkt, dat dit adviesbureau is ingeschakeld voor het opstellen van een contingency plan - het fameuze Plan B voor het geval de onderhandelingen met het Chinese Guangdong Zhenrong Energy (GZE) op niets zouden uitlopen.


'De grootste sportinvestering aller tijden voor Curaçao'

Ergilio Hato Stadion (SDK) wordt omgetoverd tot centrum voor sport, vitaliteitstraining en verbetering van gezondheid


'De grootste sportinvestering aller tijden voor Curaçao', zo typeert Thaikadzwa Doran de geplande uitbreiding van het Ergilio Hato Stadion, ook bekend als SDK (Sentro Deportivo Kòrsou), tot een centrum voor sport, vitaliteitstraining en verbetering van de gezondheid. Dertien miljoen gulden gaat de uitbreiding van het complex kosten. Dit schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 17 januari 2018.

De investering wordt mogelijk gemaakt door het bestuur van het Algemeen Pensioenfonds van Curaçao (APC), dat ‘een enorme gedrevenheid en visie aan de dag legt’, aldus Doran, directeur van de Fundashon Desaroyo Deportivo Kòrsou (FDDK), de beheerder van het stadion in Brievengat.

Ook de CIIFA (Curaçao International Financial Services Association) is een belangrijke supporter van het bedrijfsplan dat de FDDK heeft opgesteld.

Leden oude MDPT, Curaçao, tevens consultant, ontvingen commerciële vergoedingen

Soab: 'Het feit dat consultants zijn aangesteld als MDPT-lid tegen commerciële tarieven houdt risico in'


Leden van het (oude) Multidisciplinair Projectteam (MDPT), die tevens consultant zijn, werkzaam bij de kantoren KPMG en VanEps Kunneman VanDoorne, hebben voor hun inzet commerciële vergoedingen ontvangen. Dat schrijft de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) in het rapport over de nulmeting bij het MDPT dat eind 2013 was opgezet in verband met uitwerking van de plannen voor de toekomst van de Isla-raffinaderij, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 17 januari 2018. 

'Het feit dat consultants zijn aangesteld als MDPT-lid tegen commerciële tarieven houdt een risico in dat dergelijke leden mede hun eigen opdrachten/inzet en omzet creëren', aldus een kritische opmerking van de zijde van Soab. 'In ieder geval hebben deze leden de schijn tegen van belangenverstrengeling.'

Het rapport, dat is gericht aan premier Eugene Rhuggenaath (PAR), meldt voorts dat uit verkregen informatie van het MDPT blijkt dat de samenwerking met KPMG aan het eind van het jaar 2016 ‘is beëindigd door het MDPT’.

Conform het Landsbesluit van 29 november 2013 zijn destijds door het kabinet van PS-premier Ivar Asjes vijftien onafhankelijke leden van het MDPT, onder voorzitterschap van de inmiddels afgetreden Werner Wiels, benoemd op basis van hun relevante kennis en ervaringen. In de praktijk fungeren/fungeerden een achttal van deze MDPT-leden als ingehuurde consultants via hun bedrijf/werkgever, schrijft Soab.

Van den Tweel-supermarkt in Zeelandia, Curaçao, ontkent 'herverpakken' producten

'De spullen die wij niet lokaal invoeren, blijven in de originele verpakking'


Manager van de Van den Tweel-supermarkt in Zeelandia, Mischa Verzuu, heeft de beschuldigingen van de Inspectie van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) naar eigen zeggen met verbazing gelezen in de lokale kranten. Hij ontkent dat er sprake is van ‘herverpakken’.

Verzuu bevestigt vandaag, woensdag 17 januari 2018, in het Antilliaans Dagblad, dat de houdbaarheidsdatum van producten onderwerp van gesprek is geweest tijdens de controle van MEO. Medewerkers van de Inspectiedienst zouden hebben gezegd, dat er op producten een ‘ten minste houdbaar tot’-datum moet staan in plaats van een inpakdatum, zoals nu soms wordt gedaan.

'Maar, nu lijkt het net alsof wij spullen die we uit Nederland importeren herverpakken. Dat is beslist niet waar. De spullen die wij niet lokaal invoeren, blijven in de originele verpakking met de originele houdbaarheidsdatum erop', aldus de supermarktmanager. Waarom toch een aantal producten in een eigen verpakking zitten, is volgens Verzuu makkelijk te verklaren.

'Niet meer dan1.500 hectare ingezaaid te Wageningen en omgeving door watertekort'

'Overheid verzuimt de verstoppingen in de hoofdaanvoer op te heffen'


De inzaai van padie in Wageningen en omgeving heeft te lijden onder watertekort. Doordat er onvoldoende water is, zijn rijstarealen niet optimaal bewerkt en daardoor is 'niet meer dan vijftienhonderd hectare ingezaaid'. Dit zegt Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), ondersteund door rijstboer Soerjadie Diran, vandaag, woensdag 17 januari 2018, in de Ware Tijd.

Diran schuift de schuld in de schoenen van de overheid die verzuimt de verstoppingen in de hoofdaanvoer op te heffen. De SPBA-voorzitter is het met hem eens.

'De hoofdirrigatieleiding is dichtgegroeid, waardoor achtergelegen gebieden helemaal niet over water kunnen beschikken. Door mismanagement hebben veel rijstboeren in die gebieden niet kunnen inzaaien terwijl zij hun arealen droog hadden bewerkt', aldus Oemraw.

Ook worden boeren die nu alsnog inzaaien geteisterd door de bibitvlieg waardoor jonge plantjes verloren gaan. Oemraw is er niet over te spreken dat de overheid de boeren niet inlicht en hen in de steek laat.

Hoewel de pompen te Wakay vanaf 6 januari draaien, is ook daar de situatie niet rooskleurig, zegt de SPBA-voorzitter. 'We merken dat bepaalde gebieden in zowel de oostelijke als westelijke polders in Nickerie niet over voldoende water beschikken.'

Als oplossing ziet hij het opvoeren van de pompcapaciteit door het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijnproject, maar directeur August Lila zegt dat eind van deze week de brandstofvoorraad op is. 'We zijn bezig om nog een hoeveelheid brandstof geleverd te krijgen, zodat er geen stagnatie optreedt in de pompactiviteiten te Wakay.' Dat enkele hoger gelegen arealen over onvoldoende water beschikken, schrijft hij toe aan verstopte secundaire irrigatieleidingen. 'De boeren zijn zelf verantwoordelijk om die op te schonen.'

Antoin Deul weg als directeur NiNsee

Deul kon geen overeenstemming bereiken met het bestuur over een nieuw contract


Antoin Deul stopt als directeur bij het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee). Dit maakte het instituut gisteren, dinsdag 16 januari 2018 bekend (zie onderaan). 

Deul was in februari 2016 aangetreden als voorzitter van het instituut, in april 2017 werd hij directeur. De reden van zijn vertrek is volgens NiNsee vanwege het feit dat hij geen overeenstemming kon bereiken met het bestuur over een nieuw contract.

Het NiNsee bestuur is Antoin Deul erkentelijk voor zijn inzet en zal op korte termijn beslissen over de nieuwe invulling van het directeurschap.

Het NiNsee is een kenniscentrum ter bevordering van onderzoek naar en verspreiding van kennis en informatie over het Nederlandse slavernijverleden en de gevolgen daarvan voor de hedendaagse samenleving.


De Nationale Assemblee heeft in 2017 38 wetten goedgekeurd

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
Assembleevoorzitster Jennifer Geerling-Simons presenteert Jaarverslag over 2017


Assembleevoorzitster Jennifer Geerling-Simons zei gisteren tijdens een presentatie van het Jaarverslag over 2017, dat in 2017 69 openbare-, 30 huishoudelijke- en 1 buitengewone vergadering zijn gehouden. De verschillende commissies hebben 247 keer vergaderd. Afgelopen jaar heeft De Nationale Assemblee (DNA) 38 wetten goedgekeurd alsook het Herstel en Stabilisatieplan. Dit bericht vandaag, woensdag 17 januari 2018, Starnieuws.

Parlementariërs zijn 25 keer op dienstreis geweest, waaronder naar de Inter Parlementaire Unie, waar bijna alle parlementen van de wereld lid van zijn. Geerlings-Simons werd herkozen als hoofdbestuurslid van de ParlAmericas, terwijl vicevoorzitter Melvin Bouva gekozen is tot bestuurslid van het ICU forum van jonge parlementariërs.

Op de griffie van DNA werken 126 personen; hiervan is ongeveer 50% top en hoger kader op basis van opleiding en functie. Volgens Geerling-Simons is de Communicatie en Informatie afdeling van DNA de afgelopen vijf jaren behoorlijk versterkt, 'omdat het belangrijk is dat er een connectie is met de samenleving, die moet zien wat er in DNA gebeurt. Er moet openheid zijn in het werk van de assemblee en de communicatie naar het volk'. Suriname vervult een voorbeeldfunctie op dit gebied in de regio, zei Geerlings-Simons.

Sinds 30 januari 2017 heeft DNA een eigen televisiekanaal, waarvan de pilotfase eind februari wordt afgesloten. Op dit kanaal worden de vergaderingen live uitgezonden. In 2018 is het de bedoeling dat er meer informatie komt over wetten die worden aangenomen of waarover burgers informatie vragen. Sinds 24 augustus is er ook een mobiele applicatie gelanceerd, die in 2018 meer gepromoot zal worden.

Het ombudsbureau van DNA krijgt voornamelijk klachten over huisvesting (104), sociale gevallen (102), niet gerealiseerde gronddocumenten (88) en grondproblemen (65). Ook zijn er 24 klachten tegen de overheid binnengekomen. 'Wat wij dan doen is met de burger kijken wat er eigenlijk aan de hand is, we maken een file en sturen die op naar Sociale Zaken, Grondbeleid of elders.'

Simons prijst ook burgerparticipatie van mensen die voorstellen sturen naar DNA. Ze geeft aan dat deze serieus worden genomen.

De Assembleevoorzitster is ook ingegaan op de tijdsregistratie applicatie, DNA Dashboard, dat door de afdeling ICT ontwikkeld is, waarbij tijdens de vergaderingen spreektijden en activiteiten beheerd worden. Ook worden regelmatige bezoekers sinds kort digitaal geregistreerd, zodat ze makkelijk herkend worden.

AZP kan mogelijk aansprakelijk gesteld worden voor dood acht pasgeboren baby’s

Ziekenhuis zou grove nalatigheid en onzorgvuldigheid verweten kunnen worden


Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) zou aansprakelijk gesteld kunnen worden voor het overlijden van acht pasgeboren baby’s, zegt advocate Joan Nibte vandaag, woensdag 17 januari 2018, in  de Ware Tijd. In ongeveer tien dagen zijn dit jaar in het AZP acht pasgeboren baby’s overleden op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het ziekenhuis. 

Het ziekenhuis zou volgens Nibte 'misschien grove nalatigheid en onzorgvuldigheid' verweten kunnen worden, mochten nabestaanden van de overleden baby's een juridisch proces aanspannen tegen het ziekenhuis. Mogelijk zou ook het Medisch Tuchtcollege over dit geval een uitspraak kunnen doen indien de case aan het college wordt voorgelegd.

Nibte voegt eraan toe, dat mocht het AZP aansprakelijk worden gesteld voor de sterfgevallen, nabestaanden 'hooguit materiële schade, bijvoorbeeld begrafeniskosten et cetera' vergoed kunnen krijgen.

'Immateriële schade, dus smartengeld, is niet mogelijk in Suriname', aldus de juriste.

Nadat het verhoogde aantal sterfgevallen werd geconstateerd is de afdeling gesloten en een diepgaand onderzoek ingesteld, meldt het AZP. Gebleken is dat een groot deel van de overleden zuigelingen een infectie van een 'weinig voorkomende ziekenhuisbacterie' had opgelopen. 'Aangezien het gaat om een heel kwetsbare groep van pasgeborenen, zal de infectie met deze ziekenhuisbacterie hebben bijgedragen aan verslechtering van hun conditie', stelt het ziekenhuis.

Op de getroffen afdeling worden baby's die te vroeg zijn geboren en/of beademd moeten worden verzorgd om ze een betere overlevingskans te bieden. Deze afdeling is, aldus de ziekeninstelling, een zeer specialistische waar pasgeborenen met een hoog risico op overlijden, worden behandeld. Het AZP zegt alles op alles te zetten om de dienstverlening op de getroffen unit te normaliseren. Bij alle baby's die nog op de afdeling waren, zijn extra voorzorgsmaatregelen getroffen.

Raymond Sapoen: 'Er moet zero tolerance voor scalians zijn in het stuwmeergebied'

'Er wordt een loopje genomen met het overheidsgezag'

'Maar, veel erger is de onherstelbare schade die wordt toegebracht aan de flora en fauna evenals de gezondheid van de bewoners van de omliggende dorpsgebieden'


Assembleelid Raymond Sapoen vraagt van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen om transparant te zijn over de scalians die op het stuwmeer bezig zijn met goudwinning. Wat is het beleid over goudwinning per 2018 door de scalians, omdat de schikkingsperiode is verstreken, vraagt Sapoen zich af, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 17 januari 2018.

De politicus vindt dat er 'zero tolerance voor scalians moet zijn in het stuwmeergebied. Er wordt een loopje genomen met het overheidsgezag, maar veel erger is de onherstelbare schade die wordt toegebracht aan de flora en fauna van het stuwmeergebied evenals de gezondheid van de bewoners van de omliggende dorpsgebieden', stelt Sapoen.

De overheid moet zonder aanzien des persoons overgaan tot onmiddellijke intrekking van de vergunning van de scalians die nu weer actief zijn in het stuwmeer, 'waarvan ik vorige week zelf getuige was'.

Volgens de schikking die in 2015 was getroffen tussen de minister van Natuurlijke Hulpbronnen en vier scalianhouders is duidelijk afgesproken, dat hen slechts toestemming wordt verleend om vanaf december 2015 tot december 2017 goud te winnen in uitsluitend het zuidoostelijk deel van de Sarakreek. 'Goudwinning in het stuwmeergebied is verboden.' Daarbij is ook afgesproken dat deze bedrijven naast hun belastingafdracht ook moesten bijdragen aan de districtskas van Brokopondo en gemeenschapsprojecten voor de omliggende dorpen. Sapoen wil duidelijkheid van de minister.

'De situatie in de ziekenhuizen is enorm alarmerend geworden!'

Ziekenhuisdirecteuren slaan alarm bij vicepresident Adhin

'De patiëntenzorg in de ziekenhuizen is in ernstig gevaar, met alle mogelijke fatale gevolgen van dien!'


'De situatie in de ziekenhuizen is enorm alarmerend geworden!' Dit schrijven de directeuren van alle zes ziekenhuizen in het land in een brief (zie hierna) aan vicepresident Ashwin Adhin, zo meldt Starnieuuws vandaag, woensdag 17 januari 2018.

'Wij wensen te benadrukken dat wij ons enorm veel zorgen maken over de alarmerende situatie in de ziekenhuizen. De patiëntenzorg in de ziekenhuizen is in ernstig gevaar, met alle mogelijke fatale gevolgen van dien!'

De ziekenhuisdirecteuren hebben in een brief aan Adhin gevraagd om met spoed te worden ontvangen. In de brief van 12 januari wordt benadrukt, dat de steeds verslechterende situatie niet plotseling is ontstaan. De diepliggende oorzaken zijn nog steeds niet weggenomen. De directies zetten de verschillende zaken in het schrijven op een rijtje.Per 1 januari 2014 zijn de suppleties aan de ziekenhuizen abrupt stopgezet door de regering. De voortdurende situatie van verouderde tarieven zonder aanvullende financiering heeft gezorgd voor het in elkaar klappen van de financiële positie van de ziekenhuizen, stellen de ziekenhuisdirecteuren.

Op 16 april 2015 is een overeenkomst getekend tussen de ziekenhuizen en het Staatsziekenfonds (SZF) om per 1 februari 2015 de ziekenhuizen uit te betalen tegen het zogeheten 'semi all-out tarief'. Het SZF heeft tot nu toe deze overeenkomst naast zich neergelegd, met als argument dat het de middelen daartoe niet ter beschikking heeft.

In oktober 2017 heeft de Raad van Ministers Srd 13 miljoen goedgekeurd voor betaling van 'kritische' crediteuren van vier ziekenhuizen. De uitvoering van de missive is uitgebleven. Een overleg op 1 december 2017 met de raadsadviseurs Jules Wijdenbosch en Errol Alibux heeft niet anders opgeleverd dan uitingen van sympathie.

De ziekenhuisdirecteuren stellen dat er niets wordt gedaan om de financiële positie van de instellingen te verlichten. Getekende overeenkomsten worden niet nageleefd, gemaakte afspraken worden niet nagekomen en toegezegde fondsen blijven uit. Inmiddels zijn de totale tegoeden van de ziekenhuizen bij het SZF opgelopen boven de Srd 100 miljoen. Aan de andere kant zijn de totale schulden van de ziekenhuizen aan crediteuren/leveranciers, medische specialisten, bankinstellingen uitgegroeid tot meer dan Srd 200 miljoen. De ziekenhuizen moeten deze maand kledingtoelage betalen en in maart prestatietoelage.

Aan de vicepresident wordt meegedeeld dat de ziekenhuizen niet in staat zijn deze verplichtingen aan hun personeel te voldoen.

Leveranciers hebben rechtsmaatregelen getroffen tegen de ziekenhuizen om uitbetaling van hun tegoeden af te dwingen. Bij uitblijven van betaling betekent onherroepelijk dat afdelingen en diensten gesloten zullen worden.

Matjaw familie distantieert zich van granmanschap Albert Aboikoni

(Bron foto: De West)
'Albert Aboikoni heeft binnen de Matjaw familie slechts de functie van hoofdkapitein'

'Granman Naze Amina is grootopperhoofd van de stam der Saamaka'


De Matjaw familie wenst mede namens de totale Saamaka gemeenschap het volgende onder de aandacht te brengen van de Surinaamse samenleving. 

Sinds het verscheiden van granman Belfon Aboikoni in juni 2014, heeft de Matjaw familie de noodzakelijke voorbereidingen getroffen om te kunnen voorzien in zijn opvolging. Op de plechtige vergadering van Dangogo-1 op zaterdag 16 juli 2016 werd de heer Naze Amina door de familie voorgedragen en gekozen tot de opvolger van granman Aboikoni. 

Op maandag 06 maart 2017 werd de heer Naze Amina in het dorp Dangogo-1 aan de Piki-Lio, onder grote belangstelling van de Matjaw familie, vertegenwoordigers van het Saamaka gezag, overige stamgenoten en andere genodigden, cultureel ingewijd en geïnstalleerd als de nieuwe granman van de Saamaka en tevens de opvolger van de in juni 2014 overleden granman Belfon Aboikoni. 

De Matjaw familie distantieert zich dan ook van de berichtgeving van het zogenaamde kabinet van ene granman Albert Aboikoni. De Matjaw familie wil benadrukken, dat zij een dergelijke institutie binnen de Saamaka gezagsstructuur niet kent. 

De Matjaw familie wenst verder de aandacht van de Surinaamse gemeenschap erop te vestigen dat wanneer de in die berichtgeving genoemde Albert Aboikoni dezelfde rebellerende persoon uit de Matjaw familie betreft, die eigendunkelijk en met geweld het granmanschap van de stam opeist en naar zich toetrekt, omdat zijn broer Belfon de granman was, die zich nota bene te Asindo-opo liet inwijden en installeren als granman, dan moet het duidelijk zijn dat die Albert Aboikoni niet de granman is en ook nimmer zal worden gepromoveerd tot grootopperhoofd van de stam der Saamaka. Die Albert Aboikoni heeft binnen de Matjaw familie slechts de functie van hoofdkapitein en die functie kan niet worden ingeruild voor het granmanschap. 

De Matjaw familie wenst ten slotte te benadrukken, dat zij onder aanvoering van het interregnum, hoofdkapitein Ameetje Konoe Pavion, thans bezig is met de regering en de bevoegde autoriteiten de nodige voorbereidingen te het treffen voor een plechtige bevestiging van Granman Naze Amina in het ambt van grootopperhoofd van de stam der Saamaka. 

De Matjaw familie, 
namens deze, Alosa Aboikoni 
Kapitein van Dangogo en Asindo-opo

Zeven doden crash legerhelikopter in departement Antioquia, Colombia

Drie inzittenden worden vermist


Zeven mensen zijn dinsdagochtend 16 januari 2018 om het leven gekomen bij een crash van een legerhelikopter in het noorden van Colombia. Ambtenaren zeggen, dat de helikopter 10 mensen vervoerde toen het in het departement Antioquia neerstortte. 

Reddingswerkers vonden de overblijfselen van zeven mensen aan boord en blijven zoeken naar drie mensen die vermist worden.


De meeste passagiers waren militairen, maar er waren twee civiele leden van een luchtvaartonderhoudsteam. Het team was bezig met het inspecteren van brandstoftanks in de hele regio.
De Colombiaanse bevelhebber van de luchtafdeling van het leger zei dat vooralsnog van een ongeluk wordt uitgegaan. 'Het wordt onderzocht', aldus generaal Juan Vicente Trujillo, die zodoende een aanval van rebellen voorlopig uitsluit. Militairen zijn op de plek des onheils aanwezig om de lichamen te bergen.

In het noorden van Colombia zijn ELN-strijders actief, waarmee de regering tot voor kort een wapenstilstand had. Sinds het bestand vorige week afliep is het geweld in de regio weer opgelaaid.

(Suriname Mirror/AP/El Tiempo/Twitter/El Colombiano)