zondag 15 april 2018

Minister Pollack-Beighle wijst in toespraak op 8e Top van de Amerika's in Peru op belang van vrede

'Isolatie en uitsluiting niet bevorderlijk voor oplossen vraagstukken de regio rakende'


Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken, die president Desi Bouterse, vertegenwoordigde tijdens de 8e Top van de Amerika’s in Lima, Peru, heeft in haar toespraak in wollige cliché bewoordingen het belang benadrukt van het betrekken van alle landen in discussies die van belang zijn voor vrede, veiligheid en duurzame ontwikkeling van het Westelijk Halfrond. 

'De geschiedenis heeft ons voldoende ervaringen gelaten, welke aangeven dat isolatie en uitsluiting niet bevorderlijk zijn voor het oplossen van vraagstukken de regio rakende.'

Suriname heeft in dit kader het belang benadrukt, aldus zondag 15 april 2018 het Nationaal Informatie Instituut, van dialoog voor de vreedzame oplossing van geschillen, respect voor de soevereiniteit alsmede het niet inmengen in de interne aangelegenheden van een land. Voorts is benadrukt, dat het versterken van democratisch bestuur, alsmede de bestrijding van corruptie belangrijke elementen zijn voor het verwezenlijken van duurzame ontwikkeling. De samenwerking op nationaal-, regionaal- en internationaal niveau, alsmede tussen de publieke en private sector, en het maatschappelijk middenveld, werd benadrukt.

Suriname heeft voorts opgeroepen tot capaciteit en institutionele versterking, onderwijs en bewustwording in democratische waarden voor het kunnen creëren van een cultuur van transparantie teneinde de duurzame ontwikkeling van de naties en burgers te waarborgen.

Pollack-Beighle heeft in de marge van de topontmoeting geparticipeerd in ontmoetingen van de CARICOM, die gehouden zijn met premier Justin Trudeau van Canada en een vertegenwoordiging van het Amerikaans Congres. Deze ontmoetingen hadden onder meer tot doel de prioriteiten van de Caribische Regio te benadrukken.

Er hebben voorts enkele gesprekken in de marge van de top plaatsgevonden met onder andere: Bolivia, Brazilië en Guyana voor het bespreken van de bilaterale samenwerking met die landen.

Ook heeft de top geresulteerd in de aanname van een slotdocument, de 'Lima Commitment', waarin de landen zich uitspreken om gezamenlijk te werken aan het treffen van maatregelen voor het beteugelen van corruptie:

Duizenden Brazilianen in Rio de Janeiro eisen antwoorden inzake de moord op Marielle Franco

(Bron foto's: Twitter)
'We willen niet alleen weten wie haar heeft vermoord, maar ook wie de persoon erachter is'


Duizenden Brazilianen zijn zaterdag 14 april 2018 de straat op gegaan in Rio de Janeiro om antwoorden te eisen inzake de dood van gemeenteraadslid en mensenrechtenactiviste Marielle Franco, wiens moord een maand geleden door haar aanhangers wordt gezien als een politieke moord.

Franco was scherp kritisch over de overname van de politie door veiligheidsdiensten in Rio. Zij en haar chauffeur Anderson Pedro Gomes werden op 14 maart door aanvallers doodgeschoten, terwijl ze terugkwamen van een evenement over het 'empoweren' van jonge zwarte vrouwen.

Volgens de autoriteiten zijn op bewakingsbeelden twee voertuigen te  zien die de auto van Franco volgen en ze proberen vingerafdrukken te achterhalen op kogelhulzen die ter plaatse zijn gevonden en gsm-signalen te volgen. Volgens de politie zijn op de auto van de politica ten minste 13 schoten afgevuurd, waarvan er vier haar hoofd hebben getroffen. Er zijn nog steeds geen arrestaties verricht.




Demonstranten hingen zaterdagochtendvroeg al spandoeken op over enkele van de iconische bezienswaardigheden van Rio en bespoten muren met slogans zoals 'Vecht als een Marielle'.

'Onze wens om haar erfenis voort te zetten, om te vechten en gerechtigheid te eisen, groeit alleen maar', zei haar zus Anielle Franco, die zich later op de dag voegde bij een grote protestmars van het centrum van Rio naar de wijk Estacio, waar de twee werden gedood. De zus zei, dat demonstranten niet alleen willen weten 'wie haar heeft vermoord, maar ook wie de persoon was die opdracht gaf voor deze misdaad. We willen weten wie de persoon erachter is.'


Verschillende andere steden in Brazilië en de rest van de wereld hebben ook evenementen gepland ter gelegenheid van de sterfdag, één maand na de dood van Franco en Gomes en om te eisen dat hun moorden worden opgelost.

Marcelo Freixo, een vertegenwoordiger van de staat in Rio en een vriend van Franco, noemde haar  dood een 'misdaad tegen de democratie'. 'Het is een poging om een ​​jonge zwarte vrouw uit de favelas te stoppen die in de politiek zat', zei Freixo.



Verschillende internationale mensenrechtengroepen hebben de Braziliaanse autoriteiten opgeroepen snel de daders voor de rechter te brengen. 'De maatschappij moet weten wie Marielle heeft vermoord en waarom. Elke dag dat deze zaak onopgelost blijft, wordt het risiconiveau en de onzekerheid rond mensenrechtenverdedigers alleen maar erger', zei Jurema Werneck, uitvoerend directeur van Amnesty International Brazilië.




Lokale en internationale organisaties zijn bijeengekomen om een ​​fonds op te richten ter ere van Franco, dat zwarte vrouwen zal steunen die streven naar politiek leiderschap in Brazilië. De Ford Foundation, de Open Society Foundations, het Ibirapitanga Instituut en de W.K. Kellogg Foundation zijn enkele van de donoren.

Dagen voor haar moord beschuldigde Franco, een expert op het gebied van politiegeweld, politie officieren ervan, dat ze te agressief waren in het zoeken van personen in de favela-sloppenwijken.

Haar laatste post op Twitter vestigde de aandacht op de moord op een jonge favela-bewoner.
'Nog een moord van een jonge man die aan de politie kan worden toegeschreven. Matheus Melo verliet de kerk toen hij werd gedood. Hoeveel anderen zullen moeten sterven voordat deze oorlog ten einde is?', schreef ze:



Franco, die opgroeide in een favela in het Complexo da Mare, stond bekend om haar sociale werk en werd in 2016 gekozen tot gemeenteraadslid.


(Suriname Mirror/The Associated Press/em.com.br/Twitter/YouTube)

Directeur Medische Zending Van Eer luidt noodklok: 'Minder dan 60% kinderen binnenland is gevaccineerd'

'We hebben de middelen niet meer om met een bootje erop uit te trekken om kinderen te zoeken die niet gevaccineerd zijn'


Minder dan 60% van de kinderen in het binnenland is gevaccineerd. Dit is het laagste percentage in de afgelopen twintig jaar. De directeur van de Medische Zending, Edward van Eer, zegt vandaag, zondag 15 april 2018, op Starnieuws, dat de lage vaccinatiegraad mede komt door de financiële crisis in het land, waardoor de subsidie is teruggelopen. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid zegt, dat hij alles eraan zal doen opdat de kinderen in het binnenland worden gevaccineerd. 

Van Eer legt uit, dat de normale procedure is, dat moeders hun kinderen op de vaccinatiedagen naar de MZ poli’s brengen. Daarnaast gaat MZ buiten de vaccinatiedagen op zoek naar de kinderen in de dorpen die niet zo dicht bij de poli’s wonen. Hiervoor heb zijn bootjes, brandstof en mensen nodig, aldus de MZ-directeur.

'Dat was normaal in het vaccinatieprogramma van de Medische Zending. Jammer genoeg kunnen we dat niet meer doen. We hebben de middelen niet meer om met een bootje erop uit te trekken om de kinderen te zoeken die niet gevaccineerd zijn.' 

Van Eer stelt, dat dit heeft bijgedragen aan de daling van het vaccinatiecijfer. De MZ-directeur vertelt dat er een jaarlijkse daling te zien is in de dekkingscijfers en dat het percentage de afgelopen twee jaar steeds lager wordt. Dit heeft volgens hem te maken met de financiële crisis van het land en ook dat zijn organisatie niet alle subsidie meer krijgt.

Een ander punt is dat de verzekeringsbedrijven geen preventie betalen, zegt Van Eer. De premie die ze geven is voor het beter maken van zieke mensen, maar niet voor het voorkomen dat kinderen ziek worden. Vaccinaties en bijvoorbeeld het screenen op baarmoederhalskanker worden momenteel niet vergoed.

De nieuwe minister van Volksgezondheid heeft beloofd, dat hij alles in het werk zal stellen om die dekking weer op te trekken naar wat het moet zijn, minstens 90%. Het risico van het niet vaccineren van kinderen is, dat het een hele tijd geen gevolgen heeft, maar dat plotseling als er een of twee kinderen die ziekte krijgen er epidemieën uitbreken. Hiervoor worden kinderen slachtoffer van deze kinderziekten waartegen ze beschermd konden worden. Er kunnen zelfs doden vallen onder kinderen die niet gevaccineerd zijn.

Van Eer benadrukt, dat het altijd zo is geweest, dat het dekkingscijfer in het oosten van het land aan de Marowijne bij Stoelmanseiland en de Franse kant laag was. Echter blijkt, dat het niet zo is dat de kinderen niet gevaccineerd zijn, omdat ze ook naar de Franse kant gaan en ook daar gevaccineerd worden.

Het afgelopen jaar blijkt juist de dekking in het district Brokopondo erg laag. In sommige poligebieden is het zelfs 20%. De reden hiertoe is nog onbekend. Minister Elias zegt dat hij verdrietig is om te horen over het lage percentage gevaccineerde kinderen. Hij belooft ervoor te vechten om dit percentage te helpen verhogen, met of zonder overheid of donoren. De kinderen moeten gevaccineerd worden, zodat ze gezond zijn, voor een gezonde gemeenschap, een gezond land.

Gajadien en Sharman (VHP) en Etnel (NPS) door politie gehoord in zaak fraude Wegenautoriteit

'President Bouterse de belofte om zelf een onderzoek in te stellen niet waargemaakt'

'Tot heden is er niets gedaan, waardoor wij genoodzaakt waren het OM in te schakelen'


Het Dagblad Suriname bericht zaterdag 14 april 2018, dat de politie een aanvang heeft gemaakt met het onderzoek naar de dubieuze storting van Srd 54.416 door de Wegenautoriteit op de bankrekening van de Nationale Democratische Partij (NDP). VHP-Assembleelid Asis Gajadien bevestigt, dat hij afgelopen week samen met collega-parlementariërs Patricia Etnel (NPS) en Dew Sharman (VHP) gehoord is door de afdeling Fraude van het Korps Politie Suriname (KPS). 

Nadat op 27 maart een verzoek voor strafrechtelijk onderzoek bij het Openbaar Ministerie (OM) werd ingediend, hebben de drie parlementariërs vorige week een brief van procureur-generaal Roy Baidjnath Panday ontvangen, waarin aangegeven werd dat het verzoek opgestuurd is naar de afdeling Fraude. 'In dat kader zijn wij deze week door Fraude gehoord en gevraagd om naast de brief meer informatie te delen, waardoor gedegen onderzoek kan worden ingesteld. Alle drie parlementariërs zijn al geweest en wij hebben alle informatie gedeeld', aldus de VHP-ondervoorzitter.

Eerder had ouud-minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie in het parlement aangegeven, dat het juist de NDP is die geld geleend heeft aan de Wegenautoriteit om mammoetvlaggen aan te schaffen. Deze zaak bleek comptabel niet te kloppen.

Gajadien vindt dat president Desi Bouterse de belofte om zelf een onderzoek in te stellen niet heeft waargemaakt. 'Tot heden is er niets gedaan, waardoor wij genoodzaakt waren het OM in te schakelen. Als er strafbare feiten zijn, moeten mensen vervolgd worden', aldus de politicus.

Gajadien benadrukt dat het gaat om onregelmatigheden zowel bij Wegenautoriteit als bij de NDP. 'De president die ook voorzitter is van de NDP heeft in het parlement zelf bevestigd dat er vermoedelijk een leningsovereenkomst aan te pas was gekomen, maar wij weten dat de politieke partij in en buiten rechte vertegenwoordigd wordt door het dagelijks bestuur. Opmerkelijk dat Jennifer Simons en André Misiekaba als leden van het dagelijks bestuur niets hiervan afwisten. Wij moeten daarom weten of de ex-minister Jerry Miranda en andere verantwoordelijken zich schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte door achteraf zogenaamd een kwitantie op te maken', stelt hij.

Gajadien benadrukt, dat ook een geluidsopname tussen directeur Geo Norden van Wegenautoriteit en een aannemer bij het OM is ingediend, waarin prijsafspraken worden gemaakt. 'Het is publiek geheim dat bij de Wegenautoriteit allerlei werkzaamheden uitgevoerd worden tegen hogere prijzen', aldus de politicus.

De reuze vlaggen werden gekocht met de bedoeling dat ze op 25 november 2017, Onafhankelijkheidsdag, landelijk moesten wapperen.

'Feit is dat de president zand in de ogen van de gemeenschap heeft geprobeerd te strooien door te zeggen, dat er een onderzoek zou komen. Deze vlaggen kwamen pas op 29 november het land binnen. Dit, terwijl Wegenautoriteit op zijn minst meer dan Srd 55.000 in kas had, waardoor er geen behoefte was om te lenen. Het is daarom duidelijk, dat de Wegenautoriteit gewoon middelen gestort had op een NDP-rekening. Het zal mij daarom niet verwonderen, dat dit soort taferelen zich ook voordoen bij andere staatsbedrijven', aldus de politicus.

Jitendra Kalloe (VHP): 'Waar gaat Soerdjan kapitaal vinden om projecten uit te voeren?'

'Bij Algoe waren er ook projecten opgestapeld die niet zijn uitgevoerd'


Assembleelid Jitendra Kalloe (VHP) verwacht, dat de nieuwe minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Lekhram Soerdjan, de achtergelaten chaos van zijn voorganger niet adequaat zal kunnen aanpakken. Kalloe brengt in herinnering dat het ministerie door rijstmagnaat Imro Manglie publiekelijk is verweten van corruptieve praktijken. 

'Tijdens het bewind van Algoe zijn veel zaken aangehaald waarop nooit een antwoord is gegeven, zoals het visvergunningschandaal en de pelmolenfraude ter waarde van 400.000 Amerikaanse dollar. Niet omdat er een nieuwe minister is benoemd, betekent het dat al die zaken in een doofpot worden gestopt', accentueert Kalloe zaterdag 14 april 2018, in het Dagblad Suriname.

Hij is van oordeel, dat Soerdjan de draad moet oppakken om het imago van het ministerie te herstellen. 'We wachten nog steeds op een onderzoek van de Centrale Landsaccountantsdienst (Clad) op LVV.'

Soerdjan heeft getracht om zijn verantwoordelijkheden als minister meteen te dragen. Zo is hij bezig om de landbouw- en veeteeltgebieden te beschermen van wateroverlast. Daarbij beschouwt Soerdjan het opzetten van waterschappen als een goed hulpmiddel. In het kader hiervan heeft hij een bezoek gebracht aan de ressorten Weg naar Zee en Pomona. Alhoewel dit een goede aanvang is voor een nieuwe minister, voorspelt Kalloe dat er uiteindelijk niet veel tot stand zal komen.

'Van waar gaan de financiële middelen komen? Bij Algoe waren er ook projecten opgestapeld die niet zijn uitgevoerd. Een landelijke aanpak voor herstel van lozingen, irrigatie, sluizen en kokers geschiedt bovendien niet binnen één dag. Daarom heb ik keer op keer gezegd om niet te wachten totdat het kalf verdronken is.'

Ex-minister Welzijn weerspreekt verhalen over verkoop in beslag genomen auto's buiten OM om

'Zaken zijn geheel volgens de geldende regels geschied'

'De verkoop van de voertuigen is bij openbare inschrijving geschied


Ex-minister Ferdinand Welzijn vindt, dat onterecht vingerwijzingen worden gedaan naar de verkoop van voertuigen die meer dan tien jaar geleden in beslag waren genomen en opgeslagen waren te Santodorp. De situatie vormde een gevaar voor de veiligheid en gezondheid van personen in de directe omgeving, aldus Starnieuws vandaag, zondag 15 april 2018. Onverlaten hadden ettelijke malen gepoogd daar brand te steken, terwijl de voertuigen regelmatig werden gesloopt. 

Welzijn zegt in een reactie, dat hij ettelijke brieven heeft gericht naar het Openbaar Ministerie om een oplossing te zoeken voor de situatie, zonder het gewenste resultaat. Welzijn verwijst naar verschillende wettelijke bepalingen en naar de manier waarop soortgelijke situaties in andere landen worden aangepakt.

'Zoals bij vele andere zaken dreigde ook deze kwestie op bureaucratische procedures te stuiten. Men scheen onderdeel te zijn van een oplossing maar verkoos deel van het probleem te blijven, terwijl de dreiging en het gevaar rondom de opslagplaats te Santodorp steeds verder toenam.'

Er werd gekozen voor een praktische oplossing waarbij eerst belanghebbenden in de gelegenheid waren gesteld hun voertuig eventueel op te halen. Zij waren daartoe behoorlijk opgeroepen, zegt Welzijn, die ook de bekendmakingen hiertoe toont (zie onderaan).

Er is voor gekozen om een commissie te belasten met de afhandeling om reden van transparantie en 'checks and balance'. 'De directeuren bij Justitie en Politie hebben volledige inzage gehad in het proces. De verkoop van de voertuigen is bij openbare inschrijving geschied. De opbrengst van de verkoop is in de staatskas gestort en is ter beschikking van de rechthebbende. Dit is geheel volgens de artikelen 102-104 van het Wetboek van Strafvordering geschied. Ook is rekening gehouden met de wettelijke bepalingen betreffende de openbare orde en veiligheid van personen', zegt Welzijn.

De gewezen bewindsman, die jurist is en jarenlang docent is geweest in het vak Strafrecht en Strafprocesrecht, geeft aan dat zaken geheel volgens de geldende regels zijn geschied. Ook is volgens Welzijn in het proces rekening gehouden met zowel de belangen van de rechthebbenden als die van belanghebbenden en het algemeen belang. Het algemeen belang is hierbij doorslaggevend geweest, benadrukt hij.

'Hoewel het onwaarschijnlijk is dat personen zich na tien jaar nog zullen aanmelden, is van elk voertuig een dossier opgemaakt waarin foto's en de getaxeerde waarde terug te vinden is. Belanghebbenden hebben te allen tijde de gelegenheid om zich te wenden tot de voorzitter van de commissie, inspecteur Marciano Williams voor informatie.'



Minister Moestadja: '3 Procent van de kinderen verricht arbeid en gaat niet naar school'

'Nationale Commissie Uitbanning Kinderarbeid een dringende noodzakelijkheid'


'Het is een doorgeprikte illusie om ervan uit te gaan dat slechts arbeid kinderarbeid kan uitbannen'


Volgens minister Soewarto Moestadja van Arbeid is de instelling van de ‘Nationale Commissie Uitbanning Kinderarbeid’ een dringende noodzakelijkheid. Dit zegt hij, omdat het ministerie over informatie beschikt dat ongeveer 3 procent van de kinderen arbeid verricht in plaats van in de schoolbanken te zitten, zo bericht het ministerie vrijdag 13 aprill 2018 via het Nationaal Informatie Instituut (NII)

Het ministerie weet uit ervaring, dat kinderen die werken nauwelijks in staat zijn om iets aan hun situatie te veranderen. Ook zullen ze als volwassenen minder mogelijkheden hebben om bij te dragen aan hun eigen onderhoud en aan de economie van ons land.

Bij de installatie van de commissie zei de minister, dat het een doorgeprikte illusie is om ervan uit te gaan dat slechts arbeid kinderarbeid kan uitbannen. 'Als de handen niet ineen worden geslagen vanuit verschillende sectoren en op multipartiet niveau, zullen wij als land ook niet staat zijn om de spijker op de kop te slaan in het belang van het kind, hield hij de commissie voor. Een van de voornaamste voorwaarden om kinderarbeid tegen te gaan, is ervoor zorgen dat er een goed wettelijk kader is ter bescherming van kinderen in ons land.'

Voor wat het ministerie van Arbeid betreft is volgens Moestadja het voorwerk hiertoe reeds gedaan, doelend op verdragen die intussen zijn geratificeerd en wetsproducten die hieruit voortvloeien. Hij noemt in dit verband de ratificaties van twee belangrijke verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) in 2006 en 2018. Het gaat in deze om het verdrag tegen de ergste vormen van kinderarbeid en het verdrag dat betrekking heeft op minimum arbeidsleeftijden.

Deze ratificaties hebben mede in geresulteerd in het slaan van een staatsbesluit over gevaarlijke Arbeid en een wetsvoorstel ‘Arbeid door Kinderen en Jeugdige Personen’ Dit wetsvoorstel wordt nu in behandeling genomen door de Nationale Assemblee. In het ontwerp is onder andere opgenomen, dat de minimumleeftijd om arbeid te mogen verrichten in ons land wordt opgetrokken van 14 jaar naar minimaal 16 jaar. Het ligt in de bedoeling dat de huidige leerplichtige leeftijd van 12 jaar zich ook aanpast aan de nieuwe arbeidsminimumleeftijd.

Voorts noemt de minister een onderzoek over kinderarbeid in ons land dat reeds is afgerond. De verwachting is dat de resultaten van dit onderzoek spoedig bekend gemaakt zullen worden door het Instituut voor Maatschappijwetenschappelijk Onderzoek (IMWO) dat belast is met het onderzoek. Het gaat in deze om een onderzoek dat haast alle districten bestrijkt, met uitzondering van Brokopondo en Sipaliwini. Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van het project Country Level Engagement and Assistance to Reduce child labour (CLEAR-Project) in opdracht van het ministerie van Arbeid met medewerking van de ILO (International Labour Organization). Mede met de resultaten van het onderzoek zal de commissie een actieplan vanuit verscheidene invalshoeken dienen voor te bereiden.

De brede aanpak tegen kinderarbeid kan volgens Moestadja niet voldoende worden benadrukt. Hij ziet een integrale aanpak van beleid van de verschillende ministeries en maatschappelijke organisaties als een fundamentele voorwaarde om als land succes te kunnen boeken in de strijd tegen kinderarbeid.

De taken van de commissie zijn onder andere: 
samenstellen van een nationaal actieplan voor de uitbanning van kinderarbeid; 
initiëren van specifieke ontwikkelingsprogramma’s voor kinderen van inheemse en in stamverband levende volkeren; 
doen van onderzoek naar de sociaal economische situatie van kinderen die kinderarbeid verrichten; en 
het adviseren van de minister over de sociaaleconomische re-integratie van kinderen betrokken in het arbeidsproces.

In de Nationale Commissie Uitbanning Kinderarbeid, die een zittingsperiode heeft van drie jaren, hebben zitting:
Genti Mangroe (voorzitter/Arbeid), 
Maisa Wijngaarde (Arbeidsinspectie), 
Herman Edoo (Justitie en Politie), 
Bruce Sariredjo (Sociale Zaken), 
Nunzio Koningsbloem (Onderwijs Wetenschap en Cultuur), 
Telina Cooten (Regionale Ontwikkeling), 
Helen Doelwijt (VSB), 
Roy Haverkamp (RaVakSur), 
Mirjam Lieuw Kie (ADEK), 
Sulakshana Sewkaransing (Arbeid) en 
G. Lie Kwie Sjoe ( Natuurlijke Hulpbronnen). 

De commissie zal spoedig worden uitgebreid met vertegenwoordigers van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken en het Kabinet van de President.

Districtsadministratrice Hanisha Jairam, Nickerie, beschuldigd van 'sjoemelen' met geld

Jairam: ‘Dagblad Suriname mag mij niet vragen van waar ik geld krijg’ 

NDP'er Doekhie: 'Ik word plat gebeld door verontruste burgers, deze zaak moet liever grondig onderzocht worden'


Districtsadministratrice Hanisha Jairam is niet betrouwbaar en zou gelijk haar biezen moeten pakken en ophoepelen. Tot deze conclusie komt een deel van de Nickeriaanse gemeenschap, die beweert dat Jairam flink sjoemelt met geld dat bestemd is voor het districtsfonds, aldus het Dagblad Suriname zaterdag 14 april 2018.

Ook zou zij tijdens kantooruren op het commissariaat financiële middelen van mensen aannemen, die zogenaamd voor sociale projecten zullen worden ingezet. 'Uiteindelijk ziet men deze sociale projecten niet en weet niemand wie, wat en hoeveel geeft, terwijl het ook nergens wordt geboekt. Je kunt in de functie van districtsadministrateur geen enkele cent aannemen en zeker niet tijdens kantooruren. Dat is heel gevaarlijk. Alles wat zij ontvangt, moet gestort worden in het districtsfonds. Wanneer er uitgegeven wordt, moet de districtsraad dan fiatteren. Dan pas is het legaal', zegt een bron.

Jairam ontkent met klem, dat zij zich schuldig heeft gemaakt aan deze strafbare handelingen. Zij hekelt het feit, dat haar naam steeds negatief naar buiten wordt gebracht. 'Het is absoluut niet waar. Wie zijn dan de mensen die het aan me geven? Men moet gewoon beter kijken wat de wetgeving zegt en de structuren.'

Ze benadrukt dat zij een sociaal persoon is. 'Ik denk dat ik als persoon mensen wel mag helpen en daar mag Dagblad mij niet vragen van waar ik het geld krijg en waar niet.' Volgens haar zorgt haar populariteit in het district ervoor dat mensen haar steeds aanvallen. 'Het is namelijk zo dat ‘mensen hun mondje nooit kunnen houden. Ik denk dat men hierdoor eerder negatief gaat praten over een persoon dan positief. Wanneer iemand iets goeds doet, hoor je het heel weinig, maar wanneer mensen negativiteit moeten rondbazuinen hoor je dat overal.'

NDP-parlementariër Rachied Doekhie zegt in een reactie, dat hij sinds afgelopen maandag plat wordt gebeld door verontruste burgers nadat bij de oplevering van een project van het Mungra Medisch Centrum aangegeven werd, dat Jairam het project ondersteund zou hebben met gelden die zij van derden heeft ontvangen.

'Deze zaak moet liever grondig onderzocht worden. Ik hoor de geluiden ook al geruime tijd en vind het heel triest. Ik roep justitiële instanties, de minister, districtscommissaris op om op te treden door duidelijkheid hierin te brengen. Er is onlangs een Anti-Corruptiewet aangenomen, dus het moet snel afgekondigd worden waarna dit soort handelingen zwaar kunnen worden afgestraft. Indien dit alles waar is, moet zij zelf instaan voor de consequenties. Je kunt geen middelen van de gemeenschap aftroggelen.'

Districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh bleek in eerste instantie geschrokken te zijn van de aantijgingen aan het adres van de districtsadministratrice. Volgens hem kan hij wel zo goed als zeker zeggen, dat Jairam in ieder geval niet kan sjoemelen met geld dat al in het districtsfonds zit. 'De districtsadministratieve zaken zijn zodanig geregeld dat het gewoon niet kan zonder de districtscommissaris. Als zij privé dingen doet, is het dan weer iets anders.'

In afgesloten auto gevonden dode man geïdentificeerd als de 48-jarige Dietrich Spalburg

Vooralsnog niet bekend of sprake is van misdrijf of suïcide...


Het lichaam dat donderdagmiddag in een afgesloten auto in de Verlengde Gompertstraat is aangetroffen is de 48-jarige Dietrich Spalburg. De politie heeft in het voertuig documenten op naam van de overledene aangetroffen, zo bericht het Dagblad Suriname zaterdag 14 april 2018. 

Op basis van die papieren deden zij het adres aan. Ter plaatse werd de schoonvader van Spalburg aangetroffen. Hij verklaarde, dat de relatie tussen zijn dochter en Spalburg  niet goed ging. Zijn dochter is een dag voor de ontdekking van het lijk naar Nederland vertrokken.

De politie heeft het lijk in beslag genomen ter obductie. Maandag zal de obductie plaatsvinden.

Uit het voorlopig politieonderzoek blijkt, dat het voertuig twee weken daar heeft gestaan. Het voertuig is aangetroffen in een onbewoond gedeelte van de weg. Mensen waren daar bladeren te zoeken, toen zij op de zwarte auto stuitten. Tot hun schrik zagen zij een lijk in de wagen in liggende houding op de bestuurderszitting.

De politie is nog bezig met het onderzoek. Het is vooralsnog niet bekend of sprake is van een misdrijf of wellicht van suïcide. 

Noorwegen schenkt 250 miljoen Amerikaanse dollar aan Colombia in strijd tegen illegale houtkap

'Colombia heeft grote vooruitgang geboekt, Noorwegen blijft bondgenoot op lange termijn' 

(Bron foto: EFE)

Colombia's strijd tegen illegale houtkap wordt verlengd tot 2025 als onderdeel van de 'betaal-voor-resultaat'-strategie van de natie, heeft de premier van Noorwegen aangekondigd nadat zij 250 miljoen Amerikaanse dollar aan het project had geschonken. Als onderdeel van het in 2015 gesloten pact tussen Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Colombia, bevestigde de Noorse premier Erna Solberg, dat de coöperatieve strijd om Colombia's regenwoud te redden wordt verlengd met vijf jaar. 

'Colombia heeft grote vooruitgang geboekt. Noorwegen blijft een naaste bondgenoot op de lange termijn van Colombia', zei Solberg. 'Vandaag gaan we ermee akkoord om ons partnerschap voor klimaat en bossen na 2020 uit te breiden', vervolgde zij, en zei dat de betalingen tot 2030 kunnen duren.


De Colombiaanse milieuminister Luis Gilberto Murillo zei, dat de regering binnen 12 jaar hoopt de ontbossing tot nul te herleiden. De schenking van Noorwegen vertegenwoordigt de eerste alliantie van klimaat en bos onder de Overeenkomst van Parijs.



Premier Solberg hoopt, dat de overeenkomst hogere normen zal opleveren voor inter-institutionele samenwerking bij klimaatinitiatieven.

'De gezamenlijke verklaring van vandaag met Colombia geeft een krachtig signaal, dat het behoud van tropische bossen van cruciaal belang is om wereldwijde klimaatdoelen te bereiken. Het is niet mogelijk om tegen klimaatverandering te vechten als we hier geen rekening mee houden', zei de president van Colombia, Juan Manuel Santos, die Noorwegen als een van Colombia's grootste bondgenoten beschouwt in het behoud van het milieu.



'We zullen de agrarische grens bepalen zodat we voor eens en voor altijd weten waar we kunnen zaaien en van welke grens we voor de bossen zullen zorgen', zei Santos tijdens zijn ontmoeting met Noorse diplomaten. in Leticia, Amazonas.

In totaal is acht miljoen nieuwe hectare bosgrond strategisch gekozen vanwege hun unieke biodiversiteit, naast de 30 miljoen die al worden beschermd. Rechten voor een grotere autonomie zullen ook worden gegeven aan inheemse gemeenschappen in de departementen Guainia, Vaupes en de Amazones. 'De mensen die in de bossen leven, zijn hun beste voogden ... Daarom zijn de rechten van inheemse volken van belang', zei Solberg.

(Suriname Mirror/TeleSUR/YouTube/Twitter)