zondag 11 augustus 2019

Marine Colombia arresteert te Tumaco FARC-dissident Yeison 'Chuky' Cortes

'Chuky' nam deel aan ontvoering van en moord op team van El Comercio, Ecuador

(Bron foto: Twitter)

De Colombiaanse Marine (La Armada) heeft FARC-dissident (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) Yeison Cortes, ook bekend als Chuky, gevangen in een landelijk gebied van Tumaco, in Nariño, in het zuidwesten van Colombia. 

Volgens de autoriteiten nam Chuky in 2018 deel aan de moord op twee Ecuadoraanse kooplieden en de ontvoering van- en moord op een team van de krant El Comercio.In april 2018 zou Cortés 'hebben deelgenomen aan de moord op Óscar Efrén Villacís Gómez en Katty Vanesa Plasgote, een paar ontvoerde Ecuadoraanse kooplieden, toen ze door de grensprovincie Esmeraldas reisden', aldus een verklaring van het leger.

In 2017 sloot 'Chuky' zich aan bij de guerrillagroep van Walter Patricio Arizala, alias Guacho, hoofd van het Oliver Sinisterra-front, die in december 2018 werd gedood bij een troepenoperatie in Nariño.

Het front van Oliver Sinisterra is een dissidente FARC-organisatie in de drugshandel die actief is in Noord-Ecuador en Zuid-Colombia en verantwoordelijk was voor een reeks aanvallen in de eerste helft van 2018 waarbij vier Ecuadoraanse militairen werden gedood en vijf burgers. Onder deze laatste zijn drie leden van een krantenteam van de krant El Comercio, de journalist Javier Ortega, de fotograaf Paúl Rivas en hun chauffeur Efraín Segarra.


Volgens de verklaring van de Marine 'zou Chuky in maart 2018 de leiding hebben gehad over de ontvoering van- en moord op het Ecuadoraanse krantenteam van de krant El Comercio, in een grensgebied met Ecuador'.


(Suriname Mirror/Noticias RCN/La FM/Twitter)

Crisis in Venezuela: inwoners van Taos worstelen om te overleven

Eiland werd ooit een paradijs genoemd, nu trachten bewoners te overlevenDe Venezolaanse regering verkoopt dozen met gesubsidieerd voedsel, maar ze komen niet snel genoeg aan. President Nicolas Maduro heeft honderden aanhangers bijeengebracht met een opgewekte boodschap van verzet tegen sancties die door de Verenigde Staten zijn opgelegd. 


Maar, zijn critici zeggen dat de boodschap weinig zal doen om Venezolanen te helpen die lijden aan een ernstig tekort aan essentiële goederen.

Degenen die op een eiland wonen dat ooit 'paradijs' werd genoemd, proberen naar verluidt slechts met een paar cent per maand te overleven en velen op Toas vinden het moeilijk om hun gezinnen te voeden.

Teresa Bo van Al Jazeera doet verslag:


(Suriname Mirror/Al Jazeera/YouTube)

18-Jarige Quishantely Leito uit Rotterdam de mooiste tiener van de wereld

(Bron foto: Shanty Leito/Facebook)
Shanty, Antiliaanse roots, wint in Guatemala de titel Miss Teenager


De 18-jarige Quishantely Leito uit Rotterdam heeft vandaag, zondag 11 augustus 2019, in Guatemala de titel Miss Teenager gewonnen. Ze liet missen uit meer dan dertig andere landen achter zich. 

Quishantely, roepnaam Shanty, heeft Antiliaanse roots. Een deel van haar familie woont op Curaçao. Ze is een fanatieke hockey-speelster bij Leonidas in Rotterdam en heeft dit jaar een havo-opleiding afgerond.

Volgens modellenbureau MB Management is Shanty niet alleen mooi, maar ook 'superzelfverzekerd'. Milou Verhoeks van MB: 'Haar grote kracht tijdens zo'n verkiezing zit in speeches. Waar sommige modellen denken 'ik ben mooi genoeg' ging Shanty vooraf enorm zitten oefenen op haar teksten.'


Twee jaar geleden won Lotte van der Zee dezelfde titel. Zij overleed in maart van dit jaar na een hartstilstand. Op de verkiezing werd voor haar een minuut stilte gehouden. Toen Quishantely vorig jaar in Nederland won (Miss Teen of the Netherlands) zat Lotte van der Zee in de jury. 'Deze titel draag ik voor Lotte', zei de nieuwe Miss Teenager in Guatemala.

Volgens de organisatie van de Nederlandse editie is het bijzonder dat de winnares twee keer vlak achter elkaar uit Nederland komt. De verkiezing is vooral in latino-landen populair.Bij de vragenronde stelde de net geslaagde HAVO-leerlinge onder meer: 'Wij zijn niet rijk, wij wonen gewoon in Rotterdam-Zuid. Maar, wij leven en het leven is je gegeven. Daar moet je altijd het beste uit halen.'

Verder onthulde ze dat haar grootste angst is dat zij zichzelf zou verliezen. 'Waardeer altijd wat je hebt in het leven. Het afgelopen jaar heb ik mijn vader verloren, de laatste maanden zat hij in een rolstoel, maar zelfs toen was hij altijd positief.'


Van Dijk-Silos: 'Het politiekorps en de douane zijn waarschijnlijk compleet corrupt'

'Immigratiebeleid deugt niet en drugs, illegaal goud, zwart geld en corruptie hebben vrij spel'


'Het politiekorps en de douane zijn waarschijnlijk compleet corrupt', zei Jennifer van Dijk-Silos afgelopen woensdag 7 augustus 2019,  tijdens een lezing van de Kenniskring over het belang van een National Risk Assesment voor Suriname, zo bericht De West.

Volgens haar deugt het immigratiebeleid in ons land helemaal niet, gezien het aantal illegalen in ons land en hebben drugs, illegaal goud, zwart geld en corruptie, vrij spel. Ook bij de douane is er volgens haar sprake van chaos. Dit zijn volgens Van Dijk-Silos risicofactoren die ervoor zullen zorgen, dat Suriname op de zwarte lijst komt indien ze niet tijdig aangepakt worden.

Van Dijk-Silos is voorzitter van het Project Management Team (PMT), dat samen met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IADB), informatie gaat verzamelen uit de publieke en private sector voor het opstellen van een Nationaal Risk Assesment rapport. De grootste focus hierbij moet liggen op de risico’s van het witwassen van gelden.

Volgens Van Dijk-Silos is het goed om te beseffen in wat voor gevaarlijke situatie Suriname nu is, waarbij er rekening moet worden gehouden met zaken van buitenaf, zoals cocaïnesmokkel. Daarnaast is belastingontduiking een groot probleem. Het immigratiebeleid is volgens Van Dijk-Silos, aan herziening toe: 'Zelf ons immigratiebeleid is een groot risico, omdat als 10 procent van jouw bevolking illegaal is, je een ander beleid moet opzetten, want het oude deugt dan niet.'

Ze gaf verder aan dat de casino’s helemaal niet reageren op het NRA-proces, terwijl ook van hen medewerking wordt verwacht. 'Daar zit er gevaar.'

Het korps en de douane zijn volgens haar beide corrupt. Dit zegt Van Dijk-Silos naar aanleiding van de drugs die op de haven waren onderschept, maar na drie dagen verdwenen waren. 'De verdachte is nooit aangehouden', zegt zij. Natinder Oemrawsingh werd doodgeschoten, hierover zegt Van Dijk-Silos: 'Hij werd gehoord als getuige en niet als verdachte, en wordt na twee dagen geliquideerd.' Dit maakt volgens haar dat de drugsgelden een positieve invloed hebben op onze money laundring.

NPS heeft geen problemen met sterke profilering leden richting 2020-verkiezingen

Hoofdbestuurs- leden Wayne Telgt, Roseline Daan en Patricia Etnel roeren zich op social media


De Nationale Partij Suriname (NPS) laat leden vrij om zich te profileren op weg naar de verkiezingen. De NPS staat achter elk lid dat zich inzet om de partij uit te dragen. Er is een algemene strategie uitgezet door de partij. 

De hoofdbestuursleden Wayne Telgt, Roseline Daan en Patricia Etnel zijn actief op social media bezig om hun visie kenbaar te maken over diverse onderwerpen. De NPS vindt dat een ieder in de partij een eigen identiteit heeft en zolang zij de partij positief uitdragen, waarbij diversiteit op alle fronten wordt neergezet, wordt dat gewaardeerd door de leiding.

Daan zegt vandaag, zondag 11 augustus 2019, op Starnieuws dat zij een heel bekende slogan gebruik van de oud-Firts Lady van de VS, Michelle Obama: 'When they go low, we go high...' Telgt voegt eraan toe dat hij de slogan volkomen ondersteunt.

Aansluitend hierop zegt Telgt: 'The lower they go, the higher we rise.'

In de komende periode zullen Daan en Telgt nog actiever worden. De NPS stelt dat politiek een belangenspel is en als leden zich zichtbaar willen maken voor welke positie dan ook, is er geen vuiltje aan de lucht.

Uiteindelijk zijn het de structuren van de partij die bepalen wie de kandidaten zullen zijn op Assemblee-, ressortraads- en districtraadsniveau.

'Communicatiedeskundige' Karin Refos pleit voor, zinloze, 'algemene ethische code voor mediawerkers'

Refos negatief kritisch over inhoudelijk functioneren lokale media

SVJ-voorzitster Boetius: 'Regering vaak niet toegankelijk voor media, waardoor het werk van media moeilijker wordt gemaakt'


'Media zijn power. Ze zijn instrumenten om eenzijdig of middels dialoog in communicatie met mensen te gaan. Instrumenten om signalen uit te zenden en zaken die zich voordoen in de gemeenschap aan de kaak te stellen, hetzij positief of negatief.' Woorden van vermeend communicatiedeskundige Karin Refos op een bijeenkomst, in verband met de voorbereidingen van de verkiezingen van 2020, van het ministerie van Binnenlandse Zaken in samenwerking met het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) in de Royal Ballroom van Hotel Torarica. 

Er wordt volgens Refos veel negatief nieuws gepubliceerd. 'Hiermee stimuleer je geen samenleving. De media zijn instrumenten en geen middel en nog minder een doel.' Het zijn clichés. Media moeten nieuws verslaan en dat kan zowel positief als negatief nieuws zijn. Nieuws kan door iedereen verschillend worden gecategoriseerd en heeft amper invloed op het 'stimuleren van een samenleving'.

Zestig procent van de samenleving bestaat uit jongeren en media hebben - volgens de deskundige - 'heel veel invloed' op hen. 'Het effect van het beeld van wat mag en wat geoorloofd is, zullen zij ontwikkelen op grond van die bewerkingen en beweringen van u', zei Refos tegen mediawerkers. Slechte invloed leidt volgens Refos tot slecht gedrag.

Zij maakt onderscheid tussen de offline, online en sociale media. 'Het is niet overdreven als wordt gezegd, dat media macht hebben, maar met macht moet voorzichtig worden omgegaan. Het soort nieuws bepaalt de mate van invloed.'

Zij viel ook over het aantal etnische radio- en televisiestations in Suriname, terwijl Nederlands de officiële schooltaal is. 'Er komt steeds meer differentiatie in de media.' Refos concludeert dat social media nu verworden zijn tot instituten van laster die mensen belachelijk maken en bekladden. Hetzelfde merkt ze bij de offline media. 'In hoeverre is het de taak van de overheid om, op weg naar de verkiezingen, laster een halt toe te roepen?'

'Het publiek leert altijd van u en wordt door u beïnvloed. Wat u geeft aan vorming, leert men niet op school', zei de spreekster. Zij vindt dat media veel meer contact moeten onderhouden met maatschappelijke groepen en niet moeten meewerken aan laster en verwensingen. 'Wat men roept op uw tv-station is wat onze jongeren te zien krijgen.' Daarom is ze voorstander van een algemene ethische code voor mediawerkers. 'Het kan gewoon niet dat ministers worden uitgescholden. Het is niet goed als mensen worden bespot.' Maar, Refos gaat voorbij aan het recht op vrijheid van meningsuiting, mits dat binnen wetgeving blijft.


Ze stelt voor dat Binnenlandse Zaken, als onafhankelijk instituut dat de verkiezingen organiseert, samen met de media deze code  De media zullen zelf moeten controleren wie zich aan de code houdt. 'Wie zich misdraagt, moet geen toegang hebben tot uw medium. Sommige programma's hebben niets met beschaving te maken, gelet op de wijze waarop mensen worden besproken.' 

Een algemene ethische code voor mediawerkers, door Refos voorgesteld, is echter zinloos en ondoordacht. In algemene zin houdt het lokaal journaille zich al niet aan de algemeen geldende journalistieke ethiek. Een algemene ethische code zou niets meer en niets minder zijn dan woorden, een document wellicht. Een goed journalist werkt immers al met- en houdt zich aan de journalistieke ethiek. Helaas zijn die journalisten op een hand te tellen. De overige mediawerkers negeren ethische codes en zouden eigenlijk ander werk moeten zoeken.

Carla Boetius, voorzitster van de Vereniging van Journalisten (SVJ), vroeg mediawerkers om vooral tijdens de verkiezingen oplettend te zijn ten aanzien van politici en geen misbruik van de media te laten maken.

'Wij hebben de rol om te staan tussen de overheid en de samenleving. Echter wordt er vaak gebruik en misbruik gemaakt van de media. Vooral tijdens de verkiezingen worden de politieke partijen zeer actief en worden de beste vrienden met de media om in vele gevallen misbruik te maken', aldus Boetius.

De media zijn volgens Boetius een belangrijk aspect binnen de samenleving en hebben als voornaamste taak om de samenleving zo objectief mogelijk te informeren over alles wat goed en slecht gaat. 'Wanneer het bij politieke partijen een beetje mis gaat, vinden ze het niet leuk dat het nieuws wordt uitgebracht zoals het is. Zorg er als media voor dat je daar geen vrienden hebt.' Ze zei dat in de praktijk is gebleken dat niemand 100 procent objectief kan zijn. 'Maar, wij gaan voor zo objectief mogelijk.' Het is haar ook opgevallen, dat de regering vaak niet toegankelijk is voor de media, waardoor het werk van de media moeilijker wordt gemaakt.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd/De West)

Mexicaanse mariniers nemen 1,2 ton cocaïne in beslag voor de kust van Chiapas

De smokkelaars gooien 38 zakken cocaïne in zee, maar mariniers kunnen ze opvissen


Mexicaanse mariniers namen 1,2 ton cocaïne in beslag voor de kust van de zuidoostelijke staat Chiapas, aldus een rapport dat zaterdag 10 augustus 2019 door het ministerie van Marine werd vrijgegeven. 

De inbeslagname vond plaats op vrijdag, nadat de mariniers via inlichtingenwerk een kleine boot in de Stille Oceaan hadden ontdekt, ongeveer 139 kilometer ten noordoosten van Port Chiapas, gelegen nabij de Mexicaanse grens met Guatemala.

Een vliegtuig, een helikopter en twee patrouilleschepen werden gebruikt in de operatie, volgens het rapport. Een video vrijgegeven door het ministerie toont mariniers die vanuit een helikopter aan boord gaan.


De autoriteiten zeiden dat de smokkelaars 38 zakken cocaïne in zee gooiden, maar de mariniers konden ze ophalen. Zeven mensen werden gearresteerd in verband met de zaak.


De inbeslagname van vrijdag was de tweede operatie in zijn soort in het zuiden van Mexico in minder dan een week. Maandag onderschepte het leger een vliegtuig met 450 kilo cocaïne in een kuststad in Chiapas. De cocaïne die Mexico op zijn grondgebied in beslag neemt, komt volgens het ministerie vaak van Zuid-Amerikaanse kartels.(Suriname Mirror/jalisco.quadratin.com.mx/Twitter/Xinhua/Nopasanada)

Honderden inheemse vrouwen protesteren in hoofdstad van Brazilië tegen beleid president Bolsonaro

'Ontbossing is een moordenaar, als we niet bij elkaar blijven, worden we in nabije toekomst geëlimineerd'


Honderden inheemse vrouwen arriveren zaterdag 10 augustus 2019 in de hoofdstad van Brazilië om te protesteren tegen het beleid van president Jair Bolsonaro. Tamikua Faustino van de Pataxó-stam zei tegen The Associated Press: 'Het is tijd om om hulp te roepen.'

Veel van de vrouwen droegen traditionele kledij en schilderden hun gezichten als onderdeel van een meerdaags kampement in Brasilia gericht op het benadrukken van inheemse rechtenkwesties.

Sinds zijn aantreden in januari is het beleid van Bolsonaro consequent in botsing gekomen met milieuactivisten en anderen over het mogelijk openstellen van het Amazone-regenwoud voor ontwikkeling en agribusiness.

Recente gegevens wijzen ook op een toename van ontbossing, veelal in inheemse reservaten. 'Ontbossing is een moordenaar. Als we niet bij elkaar blijven, worden we in de nabije toekomst geëlimineerd', zei Faustino.(Suriname Mirror/20minutos/The Associated Press/El Mercurio/Twitter)

Gewapende groep opent vuur op werknemers en klanten club in Zuid-Braziliaanse stad Mostardas: 5 doden en 4 zwaar gewonden g

(Bron foto: Twitter)
Motief voor het misdrijf onduidelijk - Nog geen arrestaties verricht


Een gewapende groep bestormde zaterdag 10 augustus 2019 voor zonsopgang een club in de Zuid-Braziliaanse stad Mostardas en schoot op werknemers en klanten, waarbij vijf mensen werden gedood en vier anderen zwaar gewond raakten, volgens berichten in de lokale media. 

De gewapende groep, gezichten bedekt, nam de bezittingen van de slachtoffers mee, inclusief mobiele telefoons en portefeuilles, voordat ze verdwenenGeen van de slachtoffers had een strafblad, vertelde de politie aan de media en voegde eraan toe, dat de gewonden zijn overgebracht naar een ziekenhuis in Porto Alegre, de hoofdstad van de staat Rio Grande do Sul, bijna 220 kilometer van Mostardas.

Er was geen informatie over een mogelijk motief voor het misdrijf en er waren tegen het einde van de zaterdagavond geen arrestaties verricht.

In mei doodde een andere gewapende groep 11 mensen in een bar in de Noord-Braziliaanse stad Belem.


(Suriname Mirror/Correio do Povo/Reuters/Diario de Canoas/Twitter)

Verzekeringsmaatschappij Self Reliance boekt in 2018 Srd 4.3 miljoen minder nettowinst dan in 2017

Self Reliance Levenbedrijf boekt Srd 4.8 miljoen winst, Srd 1.1 miljoen meer dan in 2017


Verzekeringsmaatschappij Self Reliance heeft in het afgelopen boekjaar een nettowinst van Srd 24.2 miljoen gerealiseerd, Srd 4.3 miljoen minder dan in 2017. Van de winst wordt Srd 5.1 miljoen als dividend uitgekeerd aan aandeelhouders en Srd 19.1 miljoen wordt toegevoegd aan de algemene reserve. Zo blijkt uit het Jaarverslag 2018 van de verzekeringsmaatschappij (zie hieronder), aldus de Ware Tijd vandaag, zondag 11 augustus 2019.

Uit het verslag blijkt dat Self Reliance Levenbedrijf Srd 4.8 miljoen winst heeft geboekt, Srd 1.1 miljoen ofwel 19 procent meer dan in 2017. 'Het jonge Levenbedrijf blijft groeien, maar er zijn veel uitdagingen die invloed uitoefenen op de groei en winstgevendheid van het bedrijf. De beleggingsbeperkingen in ons land zijn een belangrijk aandachtsgebied evenals herstel van het vertrouwen om pensioenen en overige lijfrenten in onze lokale munt af te sluiten', staat in het rapport.

De in maart vorig jaar opgerichte Reliance Service & Repair heeft Srd 505.992 verlies geleden. Deze dochteronderneming heeft onder meer als doel het verrichten van onderhouds-, spuit- en herstelwerkzaamheden aan gemotoriseerde voertuigen. Herstelschade door een aanrijding, kan door dit bedrijf worden uitgevoerd. Aan de andere kant heeft het schadebedrijf van Self Reliance aan netto premies Srd 281.3 miljoen binnengehaald, Srd 35.3 miljoen (14 procent ) meer dan in 2017. Ofschoon schade-uitkeringen met 2 procent zijn gestegen, verbeterde het 'technisch verzekeringsresultaat' in 2018.

De premies voor ziektekostenverzekeringen stegen met 40 procent. De totale nettopremies bedroegen Srd 162.3 miljoen, een toename met Srd 46.5 miljoen.

Self Reliance hoopt dat het Instituut voor de Bevordering van Investeringen in Suriname een proactieve rol zal vervullen bij het aantrekken van investeringen. Verder wordt aangegeven, dat de jaarinflatie 5.4 procent bedroeg. Dat is een daling ten opzichte van 2017. 'Gelet op de druk die ontstaat op de vraag naar US dollars, kan dit de inflatie duwen als gevolg van de vele importen van consumptie- en investeringsgoederen van ons land.'Verder wordt gesteld, dat hoewel de overheid impulsen moet geven aan de economie, de staatsschuld in procenten van het bruto binnenlands product in de afgelopen jaren flink is gestegen, waardoor de overheidsuitgaven onder druk staan. Tevens is er een valutarisico op een groot deel van de staatsschuld die in vreemde valuta is afgesloten.

'De afhankelijkheid van de grondstoffenprijzen blijft een rol van betekenis spelen voor de overheidsbegroting. De uitdaging van het diversifiëren van onze economie blijft dan ook actueel.'

In het verslag wordt ook gemeld, dat de inbeslagname van een geldzending vorig jaar in Nederland zeer negatieve gevolgen heeft voor de valutasector; in het bijzonder is er sprake van ernstige tekorten aan Amerikaanse dollars.

'NDP wil slechts regeermacht om haar voorzitter te beschermen bij veroordeling in 8-decemberstrafzaak/

Somohardjo: 'PL gaat bij komende verkiezingen voor meer dan tien zetels'...

(Bron foto: Paul Somohardjo)
Tevreden partijvoorzitter spreekt zijn leden en sympathisanten toe tijdens eenheidsmanifestatie in Nieuw Amsterdam


'De NDP wil slechts regeermacht verwerven om haar voorzitter te beschermen bij een veroordeling in de 8-decemberstrafzaak.' Dat zei voorzitter Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur (PL) tijdens zijn toespraak op de vrijdag gehouden eenheidsmanifestatie in Nieuw Amsterdam, meldt de politieke partij zaterdag 10 augustus 2019 in een persbericht. 

Een zeer tevreden PL-voorzitter Paul Somohardjo stelt, dat de eenheidsmanifestatie een bijzonder groot succes is geworden. De partij heeft bewezen, dat zij ondanks alle aanvallen overeind is gebleven en juist is gegroeid. De PL gaat bij de komende verkiezingen daarom voor meer dan tien zetels. Die zullen de partij in staat moeten stellen om een wezenlijke bijdrage te leveren aan een daadwerkelijke ontwikkeling van het land.

Volgens de PL-voorzitter gaat het op verschillende fronten niet goed in het land. Zo is het triest gesteld met de gezondheidszorg, waar dienstverleners worden geconfronteerd met achterstallige betalingen en burgers steeds vaker zelf moeten betalen voor hun medicijnen, ook al zijn zij verzekerd bij het SZF.

Somohardjo noemde ook de vele corruptieschandalen die door de regering in de doofpot worden gestopt. Daarnaast zijn de vele beloften die door de NDP zijn gedaan, niet of nauwelijks nagekomen. Voorbeelden zijn de trein van ergens naar nergens, de fly-overs en de 18.000 beloofde woningen.

LVV-minister Parmessar wil 100% inspectiecontrole van alle groenten en fruit exporten naar EU

(Bron foto: NII)
Aantal LVV-inspecteurs wordt met 10 medewerkers directoraat Landbouw uitgebreid

Proces om te komen tot een nieuwe Plantenbeschermingswet is ingezet


Op uitnodiging van de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Rabin Parmessar, heeft vrijdag 9 augustus 2019 een bespreking plaatsgevonden met de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS). Het onderhoud was een tussentijdse evaluatie over de vorderingen van de National Plant Protection Organisation (NPPO) met betrekking tot de nieuwe regels van de Europese Unie (EU), aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Tijdens de evaluatie is naar voren gekomen, dat de LVV-inspecteurs alle medewerking krijgen in het veld. De Good Agricultural Practices (GAP) trainingen vanuit LVV aan de landbouwers zijn inmiddels gestart en zij worden volgens schema de komende week getraind in het Ressort Kwatta. Verder zijn de werkzaamheden van de inspecteurs geïntensiveerd en zijn zij voldoende uitgerust om hun inspectiewerkzaamheden te doen. Aan de minister is wel gevraagd om de groep van inspecteurs te vergroten en te versterken aangezien het werk aan een enorme druk onderhevig is en deze beperkte groep dat niet alleen kan bolwerken. De minister heeft opdracht gegeven om nog eens 10 medewerkers van het directoraat Landbouw toe te voegen aan de inspectiedienst en hen te trainen voor het werk.

Swami Girdhari, secretaris van de VEAPS, is tot nu toe ingenomen met de werkzaamheden van de NPPO en onderstreept de uitvoering van het actieplan door het interim management team onder leiding van Imana Power. Echter vroeg hij via de minister om de communicatie op te voeren naar de werkarmen, zodat de effectiviteit acuut wordt vergroot en er adequaat kan worden gereageerd op vraagstukken. De protocollen en procedures van de inspectiewerkzaamheden moeten duidelijk omschreven zijn en verder dienen er ook inspecties te worden uitgevoerd bij de landbouwers. Dit zal het opsporingsproces naar insecten alleen kunnen versterken en daardoor zal Suriname een grotere kans maken in het behalen van de deadlines.

Power gaf in een korte briefing aan welke concrete zaken reeds in uitvoering zijn en wat nog gedaan moet worden. Het proces om te komen tot een nieuwe Plantenbeschermingswet is ingezet. Verder zijn trainingen aan LVV-medewerkers opgevoerd inzake het herkennen van insecten en zijn de deskundigen van LVV bezig met het vergaren van data ten behoeve van de rapportage naar de Europese Unie. Power onderstreepte hetgeen de secretaris van VEAPS aangaf, dat de communicatie kan worden opgevoerd en vroeg ook medewerking aan alle stakeholders, zodat het dossier ten behoeve van de EU op tijd klaar is en dat Suriname gereed is voor de EU-audit in oktober 2019.

Minister Parmessar gaf aan, dat er alles aan wordt gedaan om Suriname op de kaart te houden. De bewindsman hoopt daarom niet dat de inspanning te niet zal gaan. Hij roept daarom een ieder op om samen te werken en in deze periode serieus om te gaan met het exporteren. In dit kader heeft minister Parmessar de NPPO opgedragen om per heden 100% inspectie controlewerkzaamheden uit te voeren op alle exporten naar de Europese Unie. VEAPS heeft toegezegd aan het ministerie dat de aangesloten exporteurs binnen VEAPS de inspecteurs van LVV de volledige medewerking verlenen om de inspecties uit te voeren.

Afgesproken is dat indien exporteurs zich niet houden aan de gemaakte afspraken met betrekking tot de inspecties, de zending wordt aangehouden en de export niet kan plaatsvinden. 

Landbouwers die zich niet houden aan gemaakte afspraken met betrekking tot het juiste gebruik van bestrijdingsmiddelen zullen worden gestraft. Bij het gebruik van verboden middelen dient aangifte te worden gedaan bij de politie en zullen strenge maatregelen worden uitgevoerd. 

De minister heeft aangegeven, dat het behoud van de exportmarkt essentieel is en dat het ministerie zich hiervoor hard inzet.

Aan de bijeenkomst namen deel naast de minister, de beleidsadviseur Tania Lieuw A Soe, voedselveiligheidsadviseur Jenna Wijngaarde, voorzitter Umar Taus en leden van de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS), voorzitter Prahlad Sewdien en leden van de Federatie van Surinaamse Agrariers (FSA), de deskundigen van LVV, de Fytosanitaire Inspecteurs, het waarnemend hoofd van de afdeling Bestrijdingsmiddelen Carmen van Dijk, waarnemend onderdirecteur van het onder directoraat Landbouwkundig Onderzoek, Verwerking en Afzet Maitrie Jagroep en staf.