maandag 17 december 2018

Eerste fase rehabilitatie Martin Luther Kingweg afgerond

(Bron foto: NII)
Tweede fase tussen Meursweg en Waterhyacintstraat in volle gang


De eerste fase van de rehabilitatie van de Martin Luther Kingweg is afgerond, de strekking tussen Paranam en Meursweg. De tweede fase van deze asfalteringswerkzaamheden is in volle gang, aldus maandag 17 december 2018 het Nationaal Informatie Instituut (NII). Hierin is de strekking tussen de Meursweg en de Waterhyacintstraat opgenomen. 

De werkzaamheden zijn afgelopen donderdag van start gegaan. Dit project, dat in de maand juni 2018 is gestart, is onderdeel van het Dalian IV project. CGN (Dalian) voert de werkzaamheden uit, in opdracht van het ministerie van Openbare Werkenm Transport en Communicatie (OWT&C).

Sunecon-Sintec is belast met de controle werkzaamheden. Als de werkzaamheden zoals gepland verlopen dan dient de tweede fase, afhankelijk van de heersende weersomstandigheden, eind december 2018 reeds van een eerste laag te zijn voorzien.

'Vanwege de verkeersbelasting heeft het ministerie gekozen voor een constructie opbouw, zodat de weg een lange levensduur zal hebben', zegt Maya Rampiare van de afdeling Wegensectie Planning Voorbereiding en Begeleiding van OWT&C.

'Men heeft eerst aan grondverbetering gewerkt, daarna is er een fundering aangebracht met gestabiliseerd materiaal (cementgebonden). De weg zal voorzien worden van drie lagen asfalt en wordt 8.2 meter breed, met twee rijstroken van 3.10 meter. Om de veiligheid te waarborgen zal er ook een tussenberm van 0.8 meter worden aangelegd', legt Rampiare verder uit.

Het rijwielpad aan de oostelijke zijde wordt 3.5 meter voor verkeer die beide richtingen op gaat. Tevens worden op verschillende locaties duikers onder de weg vervangen.

De uitvoering van het totaal Dalian IV project duurt 3 jaar en de aanvangsdatum was 13 november 2017.

Handelsdelegatie uit India op bezoek in Suriname

'Suriname steeds meer in het vizier van grote investeerders geïnteresseerd om zaken te doen' 

(Bron foto:  NII)

Een handelsdelegatie uit India heeft de afgelopen dagen een bezoek gebracht aan Suriname. De groep heeft onder andere ontmoetingen gehad met vicepresident Ashwin Adhin en met de directies van de staatsbedrijven Staatsolie, Grassalco, Datasur en Investsur, zo meldt regeringsspreekbuis Nationaal Informatie Instituut, NII, maandag 17 december 2018.

Tijdens deze ontmoetingen hebben de directies van de bedrijven presentaties gehouden voor de delegatie. Van beide kanten is daarbij aangegeven welke mogelijkheden er zijn op het gebied van onder anderen investeringen en partnership. De delegatie heeft ook kennis genomen van hetgeen door de ICT, het bankwezen, de agro- en mijnbouwsector is gepresenteerd.

Adhin geeft aan, dat het contact met de delegatie tot stand kwam, toen hij aanwezig was op de World Diaspora Conference. Hem werd duidelijk gemaakt, dat er interesse bestond om zaken te doen met Suriname.

Zowel de geïnteresseerde investeerders als de directies van de bedrijven hebben samen gekeken welke modellen mogelijk zijn en in het verlengde hiervan concrete voorstellen gedaan, zegt de vicepresident. Ofschoon er interesse bestaat vanuit het buitenland merkte de bewindsman op, dat Suriname zijn huiswerk moet maken.

Voor wat betreft de ontwikkeling van de mijnbouwrechten voor goud, is er volgens Grassalco directeur Sergio Akiemboto interesse om in de exploratie investeringen te doen, alsook in de productie.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen bracht naar voren, dat specifiek gekeken is naar mijnbouw mogelijkheden. Een van de belangrijke zaken is de natuurlijke hulpbronnen op duurzame wijze te ontwikkelen.

De bewindsman merkte op, dat Suriname steeds meer in het vizier komt van grote investeerders die geïnteresseerd zijn in zaken doen met ons land.

Ike Antonius, directeur van Investsur, geeft aan dat de rol van zijn instituut is het tegemoet komen van investeerders. Het streven is om investeerders goed te informeren, met betrekking tot de sectoren die voor Suriname van belang zijn. Hij is ingenomen met de mogelijkheid om van gedachten te wisselen met de leden van de handelsdelegatie. De gesprekken waren zeer positief, vertelt de directeur. Heel belangrijk volgens hem is dat de vragen van de investeerders meegenomen worden, zodat zaken beter kunnen worden voorbereid.

Nieuwe president van Mexico Andres Manuel Lopez Obrador gaat voor de Maya-trein spoorlijn

Spoorlijn van 1.500 kilometer lengte moet passagiers verbinden met archeologische vindplaatsen en toeristische bestemmingen


De nieuwe president van Mexico vraagt bedrijven om te investeren in de Maya-trein, een spoorlijn die passagiers moet verbinden met archeologische vindplaatsen en populaire toeristische bestemmingen. 

Andres Manuel Lopez Obrador nam deel zondag deel aan een traditionele religieuze ceremonie in de in de Maya-taal en riep de voorouders op om hun zegeningen te geven aan het project. De gouverneurs van Chiapas, Tabasco, Campeche, Quintana Roo en Yucatan waren ook aanwezig bij de ceremonie.


De president zei, dat er al $ 296 miljoen in Mexico's 2019-begroting is voor het project, waarvan hij schat dat het zou helpen om honderdduizenden banen te creëren. Lopez Obrador zei echter, dat er nog eens $ 741 tot $ 890 miljoen nodig is voor de trein en zijn 1.500 kilometer lange route.Hij vertelde investeerders, dat ze een federale subsidie zouden krijgen voor elke kilometer die ze bouwen.

Milieuactivisten maken zich zorgen over de impact van de trein op de vijf zuidoostelijke Mexicaanse staten. De route loopt door ongerepte bossen en jaguar-habitats.


(Suriname Mirror/VOA News/YouTube/El Financiero/Twitter/The Yucatan Times)

13 Gewonden bij explosie in een nachtclub in Colombiaanse departement Cordoba

Onbekenden gooien een explosief naar de El Rancho de Jhon-club in de stad Montelibano


Dertien mensen zijn gewond geraakt bij een explosie in een nachtclub in het Colombiaanse departement Cordoba, volgens onder andere Blu Radio. Volgens het radiostation gooiden aanvallers een explosief naar de El Rancho de Jhon-club in de stad Montelibano, waar ze een overwinning van de Junior de Barranquilla-voetbalclub in het Colombia-kampioenschap vierden.

Van de gewonden zijn drie slachtoffers zwaar gewond. De commandant van de politie van Cordoba, kolonel Jairo Alfonso Baquero Puentes, meldde dat 'van de dertien gewonden, drie moesten worden overgebracht naar de kliniek in Monteria, waar ze werden geopereerd', aldus de krant El Heraldo.

De politie onderzoekt het incident.(Suriname Mirror/Blu Radio/Twitter/El Tiempo/El Heraldo)

Braziliaanse vrouw met bijna kilo cocaïne in maag gearresteerd in Marokko

49-Jarige vrouw heeft 28 bolletjes met in totaal 815 gram cocaïne in bagage en evenveel geslikt


Een Braziliaanse vrouw is op de luchthaven van Casablanca in Marokko met bijna twee kilo cocaïne betrapt. In de bagage van de 49-jarige vrouw werden 28 bolletjes met in totaal 815 gram cocaïne gevonden. De vrouw had dezelfde hoeveelheid cocaïne geslikt. 

Volgens de nationale veiligheidsdienst werd de vrouw na haar arrestatie naar het Ibn Rushd ziekenhuis in Casablanca gebracht waar de cocaïne uit haar maag werd verwijderd.

De vrouw kwam vanuit Sao Paolo in Brazilië aan. Het is niet duidelijk of de cocaïne voor de Marokkaanse markt bestemd was of als de vrouw enkel een tussenstop maakte in Casablanca.

(Suriname Mirror/Bladna.nl)

20 Open putten in Flora, Paramaribo, voorzien van stenen putdeksel

(Bron foto's: NII)
'Bij zware regenval lopen straten onder water lopen en vooral door de open putten'


Ressortraadsleden van Flora hebben het initiatief genomen om 20 putten in het gebied te voorzien van een stenen putdeksel. De werkzaamheden zijn zaterdag uitgevoerd, aldus vandaag, maandag 17 december 2018, het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Valerie Klinker, voorzitster van de ressortraad van Paramaribo Zuid-West, zegt dat de buurtbewoners tijdens een hoorzitting hadden aangegeven, dat bij zware regenval de straten onder water lopen en dat de voornaamste oorzaak ligt aan de open putten.

'Wij hebben een begroting ingediend bij de districtscommissaris Remi Polak, die op zijn beurt de nodige medewerking heeft verleend en de middelen heeft vrijgegeven om de putdeksels te maken', geeft Klinker aan.

De buurtbewoners zijn blij met het initiatief van de ressortraadsleden. 'Wij hebben jarenlang op dit moment gewacht en vandaag is het een feit', zegt buurtbewoner Sylvester. De bewoners van de buurt hopen dat dit een continuerend karakter zal hebben. Zij koesteren de hoop, dat er meer middelen ter beschikking zullen worden gesteld om het gehele ressort aan te kunnen pakken.

Braziliaanse tegenstander van Tyrone Spong, Pedro Otas, zegt af vanwege blessure

(Bron foto: tss.ib.tv)
25-Jarige zwaargewichtkampioen Ecuador Ytalo Perea in ring van 'The King Returns To His Jungle'


Pedro Otas, die aanvankelijk de tegenstander van Tyrone Spong op 21 december zou zijn tijdens het boksevenement 'The King Returns To His Jungle' heeft zich uit het gevecht teruggetrokken. Dit heeft het management van Otas per brief aan de promotor A&T Events in Miami laten weten, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, maandag 17 december 2018. 

In het schrijven heeft zijn management aangegeven ,dat Otas zich tijdens zijn voorbereidingen naar dit gevecht met Spong geblesseerd heeft aan zijn elleboog en hierdoor voor acht weken uit de running is.

Nadat de World Boxing Council hiervan op de hoogte gesteld was, heeft zij direct een andere tegenstander voor Tyron Spong genomineerd. De nieuwe tegenstander van Spong is de 25 jarige zwaargewicht kampioen van Ecuador Ytalo Perea. Deze bokser heeft een goede staat van dienst in zijn carrière als zwaargewicht bokser en heeft uit zijn afgelopen 11 gewonnen partijen 7 weten te beslechten middels knock-outs.

Tyrone Spong heeft sinds zijn intrede in het professioneel boksen in de zwaargewicht klasse, al zijn 12 partijen gewonnen middels knock-outs.

Met betrekking tot de informatie die in de samenleving circuleert over een uitverkochte show, wenst de organisatie te benadrukken, dat de kaarten van Srd 200 uitverkocht zijn, maar de toegangsbewijzen van Srd 300 nog te verkrijgen zijn.

Dronken aspirant agent negeert stopbevel van collega's te Tamansari

Aspirant agent moet door collega's worden klemgereden


De aspirant agent van politie F.K., te werk gesteld bij Regio Bijstandsteam Midden, heeft vrijdag te Tamansari een bevel tot stoppen van collega's genegeerd. De politie was op dat moment bezig met een reguliere verkeerscontrole. De aspirant politieman reed door en werd kort daarna klemgereden, zo bericht het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 17 december 2018.

De verbalisant merkte toen dat de aspirant politieman onder invloed van alcohol verkeerde. Hij werd onderworpen aan een blaastest en het resultaat was tweemaal hoger dan het maximum vastgestelde alcoholpromillage. In het belang van het onderzoek is het rijbewijs van deze dronken aspirant politieman ingevorderd.

Hoofdpolitievoorlichter Humphrey Naarden zegt in een reactie, dat wanneer het ambtelijk bevel rechtmatig is, elke politieman c.q. burger zich eraan dient te onderwerpen.

'Een politieambtenaar staat niet boven de wet. Bovendien moet een politieman de meest voorbeeldige burger zijn in een land, omdat wij optreden tegen burgers die zich niet houden aan wet- en regelgeving', aldus Naarden. Volgens hemzal de desbetreffende politieman bekeurd worden en zullen mogelijk ook disciplinaire maatregelen tegen hem worden getroffen.

Man schiet zijn broer dood tijdens jachtpartij in Maratakkagebied, Nickerie

Jager ziet zijn broer voor wild aan...

Schutter niet in bezit van vergunning voor jachtgeweer


Het Korps Politie Suriname meldt vandaag, maandag 17 december 2018, dat de politie van Nickerie vrijdag in kennis werd gesteld van een jachtincident in het Maratakkagebied waarbij een jager het leven verloor. 

Onderzoek heeft uitgewezen, dat twee broers op jacht waren toen de een man zijn broer per ongeluk met een jachtgeweer doodschoot. Het slachtoffer was voor wild aangezien.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie is het jachtgeweer in beslag genomen, omdat de schutter geen vergunning daarvoor had. De schutter zelf is na verhoor heen gezonden.

'Er waren goede redenen voor de bezorgdheid van de visseriisector'

Jim Hok, PALU: 'De minister doet nogal nuchter over de ongerustheid van de sector'


De bezorgdheid van de visserijsector is ongegrond, tenminste, dat vond de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in eerste reactie op de woede van belanghebbenden in de sector. Het ging om de aanvraag van een beschikking voor een zestal grote Chinese vissersschepen. Jim Hok, voorzitter van de PALU, is van mening, dat er goede redenen waren voor de bezorgdheid van de sector. Dat blijkt achteraf uit verschillende zaken. 

'In de eerste plaats zijn daar de technische zaken als de aanwezigheid van een hijskraan aan boord van de Chinese schepen, met de kennelijke bedoeling om tegen de regels in, vis op zee te kunnen overhevelen naar een ‘moederschip’. 
Ten tweede speelde het grote motorvermogen van de schepen een rol. De minister doet nogal nuchter over de ongerustheid van de sector. Hij stelt, dat er alleen vergunningen gegeven worden als de schepen voldoen aan de voorwaarden. Maar, de Surinamers die de buitenlanders vertegenwoordigen en in deze zaken begeleiden, die zijn daar toch ook van op de hoogte? Ze kennen de wetten, regels en de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een visvergunning toch ook? En toch wordt er een lijntje uitgegooid. 

Achteraf blijkt, dat het bedrijf Ros National Fishery NV, waar het hier om gaat, niet alleen toestemmingsbriefjes heeft gekregen voor zes trawler visvergunningen, maar ook voor andere vergunningen. De directeur van LVV die deze toestemmingsbriefjes heeft verstrekt moet toch ook wel een minimaal idee hebben gehad van de schepen waarvoor hij de toestemmingsbriefjes heeft afgegeven? Hij had dus van tevoren kunnen weten dat de schepen niet zouden voldoen aan de voorwaarden. Toch zijn de briefjes verstrekt en zijn de schepen naar ons land gedirigeerd. 

Zijn de eigenaren van de schepen zo dwaas dat ze gewoon een gokje wagen om te zien of het lukt om in Suriname een visvergunning te krijgen voor deze grote schepen, terwijl ook zij vooraf zouden kunnen weten wat de regels zijn? Of zijn daar eerder afspraken over gemaakt? 

De PALU-voorzitter is van mening, dat de hele gemeenschap samen met de direct belanghebbenden in de sector, alert moet zijn. De vrees van delen van de visserijsector dat verantwoordelijken bezig zijn om wetten en regels aan te passen om de drijvende visfabrieken toch op de visgronden te krijgen, komt namelijk niet uit de lucht vallen. En hoe nuchterder de minister daarover doet, des te meer moeten we ons zorgen maken.'

'Als je niet gecontroleerd wilt worden, ga dan niet naar een evenement'

'Alleen wanneer iemand zich niet kan legitimeren als politieagent mag hij geweerd worden'


'Als je niet gecontroleerd wilt worden, ga niet naar het evenement.' Dit zegt NDP-parlementslid en voormalig politie-inspecteur Keshopersad Gangaram Panday vandaag, maandag 17 december 2018, in de Ware Tijd. Hij reageert op verklaringen van de politie, dat ook een politieagent die privé een evenement bezoekt, zijn dienstwapen bij zich moet hebben. Die verklaringen kwamen nadat gebleken is, dat steeds vaker de toegang wordt geweigerd aan politieagenten die buiten diensttijd gewapend een evenement willen bezoeken. 

De parlementariër stelt ook, dat alleen wanneer iemand zich niet kan legitimeren als politieagent hij geweerd mag worden. In de uitgegeven evenementenvergunning staat, dat vuurwapenbezit verboden is.

Het Handvest van de Politie schrijft voor dat de politieambtenaar een legitimatieplicht heeft. Het artikel luidt:

'Ambtenaren van politie, die niet in politie-uniform zijn gekleed, zijn verplicht zich desgevraagd tegenover eenieder, tot wie zij een vordering richten of aan wie zij een bevel geven, behoorlijk te legitimeren.'

Gangaram Panday legt uit, dat gevallen van weigering zich eerder hebben voorgedaan in discotheken in de binnenstad met een permanente vergunning. Hierin staat het wapenverbod vermeld. Hij zegt dat politieagenten die daar tekeergingen door de korpschef zijn gestraft. 'Zij vonden dat een burger onbevoegd is om hen te controleren op het al dan niet dragen van een vuurwapen. Als een wapen werd aangetroffen, werd dat door de beveiliging opgeëist voor bewaring, maar ook dat wilden de politieambtenaren niet.'

De kwestie van het al dan niet gewapend bezoeken van een evenement werd weer actueel, nadat donderdag tijdens het GOw2-concert in @Live Entertainment Center agenten de toegang is ontzegd op grond van wapenbezit.

Politievoorlichter Humphrey Naarden maakt zich boos, omdat dit probleem zich vaker voordoet. Hij stelde vrijdag, dat een politieman altijd zijn dienstwapen bij zich moet hebben. In het verlengde hiervan zei inspecteur Revelino Eijk van de Politiebond, op persoonlijke titel, dat door de weigerachtige houding van organisatoren van evenementen politieambtenaren dan bijna nergens heen kunnen om zich te vermaken.

Rastafarian Orders in Suriname hebben nu hun Rastafari Federatie Suriname

(Bron screenshot: YouTube)
Met federatie kunnen de Rastafarians nu gezamenlijk verschillende doelen aanpakken en realiseren


Na een lange periode van onderzoek, praten en overwegen hebben de Rastafarian Orders in Suriname voor het eerst een federatie, Rastafari Federatie Suriname, (RFS), opgericht. Tijdens een zaterdag gehouden algemene ledenvergadering hebben de leden een verzoekschrift goedgekeurd dat samen met de statuten deze week naar de president gaat. De federatie krijgt de rechtsvorm van een vereniging, zo bericht Starnieuws vandaag, maandag 17 december 2018. 

De federatie staat onder leiding van Adolf Kintie. De overige leden van het dagelijks bestuur zijn Saskia Kontino, penningmeester en Gilliano Gezius, secretaris.

Rastafarians zijn vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw bezig met het vraagstuk van reparaties, waarbij zij vanaf toen de slogan 'Reparations for Repatration' hoog in het vaandel dragen. De Nationale Reparatie Commissie Suriname is al gedurende een jaar de facilitator geweest om de Rastafarians technisch bij te staan om te komen tot de vorming van een federatie.

Door zich in een federatie te verenigen kunnen de Rastafarians nu gezamenlijk verschillende doelen aanpakken en realiseren. De doelen die de federatie stelt komen onder andere neer op het ontwikkelen van gebedshuizen (‘Tabernacles’) voor het beleven en uitdragen van het erfgoed van de Rastafarians, een lap grond van tenminste 250 hectare bij de autoriteiten aanvragen om agrarische activiteiten daarop uit te voeren, opzetten van een craftmarket voor Rastafarians, regelmatig radio en tv over Rastafarians te presenteren, werken aan de legalisatie van marihuana.

In de tussenliggende periode werken naar een gedoogbeleid door de autoriteiten voor de leden van de Rastafari Federatie voor het gebruik van marihuana voor religieuze doeleinden. Tenslotte wenst de federatie ook te werken aan het stichten van scholen, opvangcentra, crèches, bibliotheken en het opzetten van een eigen begraafplaats voor Rastafarians.

Dreamliner van TUI op Aruba aan de grond gehouden na een bommelding

(Bron foto: 24Ora)
Onbekende Nederlandse vrouw door de politie van boord gehaald


Een Dreamliner van TUI die vandaag, maandag 17 december 2018, vanaf Aruba naar Nederland zou vertrekken, is aan de grond gehouden na een bommelding. Een onbekende Nederlandse vrouw is door de politie van boord gehaald. Dat bevestigt TUI Nederland. 

'Het toestel is helemaal gecontroleerd en alle passagiers en bagage werden van boord gehaald voor een extra securitycheck. Het bleek vals alarm. Er is niets gevonden', aldus een woordvoerster. Passagiers en bemanning werden naar een hotel gebracht.

Later vandaag vertrekt de Boeing 787 alsnog richting Schiphol.


De vrouw riep volgens TUI alarmerende dingen en gedroeg zich zo vreemd vlak voor vertrek dat de captain besloot haar van boord te verwijderen. Wat de vrouw bezielde is onduidelijk. Zij is opgepakt en verhoord door de Arubaanse autoriteiten. Ze zou nog steeds vastzitten. Volgens de woordvoerster is dit standaard procedure bij TUI. 'We nemen geen enkel risico met de veiligheid.'

Volgens lokale media verkeerde de vrouw onder invloed van alcohol.


(Suriname Mirror/NoticiaCla/24ora/De Telegraaf/Awe24)

Regels voor de komende editie Fuikdag op Curaçao worden aangescherpt

Geen vergunning wordt uitgegeven voor de verkoop van alcohol tijdens Fuikdag

Ook wordt harde muziek op een vlot of een podium niet meer toegestaan


Traditiegetrouw wordt op de eerste zondag van het jaar Fuikdag georganiseerd. Aangezien het botenfeest ieder jaar groter wordt en daar verschillende veiligheidsrisico’s bij komen kijken, hebben de autoriteiten na een vergadering met de minister van Justitie besloten om de regels voor de komende editie aan te scherpen, zo meldt vandaag, maandag 17 december 2018, het Antilliaans Dagblad.

Zo is bijvoorbeeld besloten om geen vergunning uit te geven voor de verkoop van alcohol tijdens Fuikdag.

Ook is harde muziek op een vlot of een podium niet toegestaan en moeten alle boten die deelnemen aan het evenement naast de nodige documenten, ook genoeg veiligheidsvesten (conform het aantal passagiers) aan boord hebben.

Bovendien zal de brandweer controles verrichten bij het aansteken van vuur aan boord van een boot voor bijvoorbeeld een barbecue.

Ook wordt eraan herinnerd dat het niet langer is toegestaan personen van en naar de locatie voor Fuikdag te transporteren. Alleen personen met een eigen boot kunnen dus bij Fuikbaai arriveren, aldus de autoriteiten. 'Deze maatregel wordt nodig geacht, omdat ieder jaar weer mensen die een ‘lift’ naar Fuikbaai hebben gekregen, daar stranden en niet terug kunnen keren naar Caracasbaai. Het gevolg hiervan is dat zij via het privéterrein van Barbara Beach de stad proberen te bereiken. Dit zorgt voor nóg meer chaos en risico’s voor de veiligheid. Daarom wordt dit niet langer getolereerd', aldus de autoriteiten.

PdVSA zegt medewerking toe bij de transitie van de Isla-raffinaderij aan nieuwe operator

Meerjarig leasecontract met PdVSA eindigt op de laatste dag van 2019


Het Venezolaanse staatsoliebedrijf Petróleos de Venezuela S.A. (PdVSA) heeft aangegeven en beloofd medewerking te verlenen bij de transitie van de Isla-raffinaderij aan een nieuwe operator. Dat zegt interim-directeur Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) vandaag, maandag 17 december 2018, in het Antilliaans Dagblad en zo wordt hij ook aangehaald door persbureau Reuters. 

Reuters berichtte zaterdag onder de kop ‘Motiva preliminary picked torun Curaçao refinery’. PdVSA reageerde volgens Reuters nog niet op het verzoek om commentaar.

Het meerjarige leasecontract met deze Venezolaanse staatsoliemaatschappij eindigt op de laatste dag van 2019. Dan moet een nieuwe huurder de exploitatie van de raffinaderij aan het Schottegat, de CRU-centrale (Curaçao Refinery Utilities; nu nog gerund door RdK) en de oilterminal bij Bullenbaai overnemen.

Ook Petróleos de Venezuela zelf zou hiervoor belangstelling hebben getoond, maar vooralsnog heeft Curaçao door middel van RdK gekozen voor een andere ‘preferred bidder’ terwijl tegen een tweetal overige partijen is aangegeven dat er nog steeds interesse is in hen, maar dat nu eerst een traject wordt bewandeld met de voorkeurskandidaat.

Staten van Curaçao stelt uit eigen begroting 250.000 gulden beschikbaar voor goede doelen

'Ieder mens heeft recht op een waardig bestaan'


De Staten van Curaçao hebben door middel van een amendement 250.000 gulden van de eigen begroting 2019 voor het parlement gehaald om deze beschikbaar te stellen aan goede aan maatschappelijke doelen. De leden Rozendal, McWilliam, Plet, Hato, Cleopa (van MAN), El Ayoubi, Seferina, Millerson, Waltoud en Obispo (van PAR) zijn van mening dat ieder mens recht heeft op een waardig bestaan, zo luidt de toelichting, aldus vandaag, maandag 17 december 2018, het Antilliaans Dagblad

Dit betekent, dat eenieder het minimum heeft om op een zo waardig en comfortabel mogelijke manier te kunnen wonen in zijn huis. Een kapot raam, defecte deur of lekkend plafond brengt veel ongemak met zich mee.

Het project ‘Retoke’ van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn heeft in het verleden een helpende hand kunnen bieden om dit soort reparatiewerkzaamheden te bekostigen, specifiek voor mensen onder de armoedegrens. Met ‘Retoke’ kunnen relatief kleine klachten worden verholpen, maar dit heeft een grote impact op de kwaliteit van het leven van mensen.

De Statenleden van coalitiepartijen PAR en MAN roepen SOAWminister Hensley Koeiman (MAN) op om ook het bedrijfsleven hierbij te betrekken. Ook sport kan een extra steuntje in de rug goed gebruiken.

'Wegenautoriteit Suriname heeft een succesvol jaar achter de rug'

(Bron foto: NII)
'Er zijn zeker zaken geweest die anders konden worden aangepakt'


Directrice Grasella Jozefzoon van de Wegenautoriteit Suriname laat zondag 16 december 2018 via het Nationaal Informatie Instituut, NII, weten dat haar organisatie een succesvol jaar achter de rug heeft. De eerste vrouwelijke directeur van deze overheidsorganisatie voert aan, dat er zeker zaken zijn geweest die anders konden worden aangepakt, maar blikt desondanks tevreden terug als het gaat om werkzaamheden die zijn verricht in het jaar 2018.

Wegenautoriteit Suriname is een overheidsorganisatie die reeds 17 jaren aan de weg timmert en zich bezighoudt met het onderhoud en beheer van alle primaire wegen en bermen, alsook de oeververbindingen. Het is van essentieel belang dat primaire wegen de nodige aandacht krijgen. Het ligt in de bedoeling dat de wegen zo veilig mogelijk worden gehouden, zodat de weggebruikers gevaarvrij deel kunnen nemen aan het verkeer.

De organisatie is momenteel bezig met een landelijk schoonmaakproject, waarbij verschillende districten een schoonmaakbeurt ondergaan. In de districten Nickerie, Coronie, Saramacca, Wanica, Paramaribo, Commewijne, Brokopondo en een deel van Sipaliwini zijn de opschoonwerkzaamheden van start gegaan en niet al te lange tijd moeten worden afgerond.

De samenwerking met het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) en de verschillende actoren zijn zeer positief te noemen. Zodra er projecten moeten worden uitgevoerd op de openbare wegen, worden verzoeken ingediend bij het eerdergenoemde ministerie. Het ministerie wordt vervolgens op haar beurt voorzien van adviezen door de Wegenautoriteit Suriname om het werk tot uitvoer te brengen.

Volgens de directrice moeten de projecten in het jaar 2019 normaal voortgang kunnen vinden. Wegen die nog beheerd worden door het ministerie zelf, zouden ook overgedragen kunnen worden aan de Wegenautoriteit Suriname, zodat deze organisatie de problemen in die betreffende wegen kan aanpakken.

De extra inkomsten door het innen van de Rij- en Voertuigenbelasting, ingaande 01 januari 2019, zal de autoriteit de ruimte bieden om het onderhoud en beheer te optimaliseren, waardoor de veiligheid van de weggebruiker gegarandeerd blijft.

Zorgen onder leden Assemblee over ongelukken met vrachtwagens op Wijdenboschbrug

Assembleeleden willen dat overheid snel maatregelen treft om veiligheid op brug te garanderen

'Meeste ingevoerde trucks zijn afgekeurd volgens internationale keuringsvoorschriften, ze worden hier gedumpt'


Parlementariërs maken zich zorgen over ongelukken op de Wijdenboschbrug waarbij vaak zwaarbeladen trucks betrokken zijn. Auto’s lopen regelmatig schade op, terwijl bestuurders en inzittenden gewond raken. Ook ontstaan er files op de brug. Assembleeleden, voornamelijk uit de vaste commissie voor Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), willen dat de overheid snel maatregelen treft om de veiligheid op de brug te garanderen. Zij zullen de situatie opnieuw aankaarten in De Nationale Assemblee (DNA) en voorstellen doen, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 17 december 2018. 

Het DNA-lid Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur) uit Commewijne rijdt regelmatig over de brug en heeft het veiligheidsprobleem vaak aangekaart en adviezen gegeven. Zij concludeert, dat het beleid van OWT&C te wensen overlaat. 'We brengen mensenlevens in gevaar door de aanrijdingen. Als het om een enkel geval gaat, konden wij nog zitten kijken, maar wat wij recent in het nieuws zagen, is niet mooi. Misschien moeten de voertuigen op een later tijdstip wanneer het niet druk is, over de brug', zegt ze, doelend op de vaak zwaarbeladen trucks die onder andere boomstammen vervoeren. Haar voorstellen zijn vaak gericht aan het ministerie van Justitie en Politie.

'De bestuurders hebben politiebegeleiding nodig. Ze komen elke keer met dezelfde smoes dat hun remmen ze in de steek laten en daarom moet er een controlemechanisme zijn. Als je met een zware truck rijdt, moet je weten dat zoiets kan gebeuren als je voertuig niet in orde is.' De politica dringt erop aan, dat de politie streng gaat opletten.

Collega-parlementariër Riad Nurmohamed (VHP) schrijft de oorzaak van de problemen op de brug vooral toe aan de keuringsinstanties en aan het gebrek aan zorg van de eigenaren voor hun voertuigen. 'De meeste ingevoerde trucks zijn afgekeurd volgens de internationale keuringsvoorschriften. Ze worden hier gedumpt.'

Hij wil dat de keuringsbedrijven serieuzer werken en voertuigen afkeuren die niet voldoen. 'Het blijkt steeds weer dat trucks en vrachtwagens waarvan duidelijk te merken is dat ze niet veilig zijn, op straat rijden en eigenlijk niet door de keuring hadden mogen komen.' De parlementariër pleit ervoor dat keuringsinstanties de bevoegdheid krijgen voertuigen af te keuren voor deelname aan het verkeer. Dit zou vanuit de regering beter gecoördineerd moeten worden. Ook aan het tonnage moet aandacht besteed worden, waarbij rekening gehouden moet worden met de conditie van de wegen. 'Dit zijn zaken die al voorgelegd zijn aan de regering.'

Nurmohamed zal met collega's aandacht voor deze zaken vragen, gezien de ernst van de situatie.

AZP heeft problemen met - op tijd - voorzien patiënten van prothese in lichaam

'Het is een ongemak voor de patiënten, maar we brengen ze niet in gevaar'


Algemeen directrice van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) Claudia Redan, onderkent het probleem dat patiënten die een prothese nodig hebben ervaren. Assembleelid Dew Sharman (VHP) heeft aan de kaak gesteld, dat mensen die een prothese nodig hebben, niet geholpen kunnen worden in het AZP. Volgens hem zijn er geen materiaal en middelen om de mensen te helpen. Operaties worden steeds uitgesteld, ondanks een eigen bijdrage. Ruim 30 patiënten wachten op behandeling. Hij hoopt dat de mensen niet langer gedupeerd worden, zo bericht Starnieuws vandaag, maandag 17 december 2018. 

De AZP-directrice zegt, dat in de Wet Basiszorg 2014 is opgenomen dat de patiënt die een prothese nodig heeft, knie of heup, een eigen bijdrage heeft van 40% in aanschaf. De kosten per prothese liggen tussen $ 2.500 tot 4.000. Voor een 60-plusser is het een lijdensweg om aan het bedrag te komen, merkt Redan op.

Een eigen bijdrage wordt gestort in n de kas van het Staatsziekenfonds, waarna het ziekenhuis een garantiebrief ontvangt, maar nog geen geld. De patiënt verliest al maanden voordat dit in orde is. 'Vanwege de slechte financiële situatie van het ziekenhuis is er een wachtlijst van patiënten ontstaan, niet alleen bij orthopedie, ook op de andere afdelingen. Dus het is een hels karwei om alle achterstanden plus nieuwe patiënten binnen een bepaald tijdsbestek te behandelen. Gelukkig hebben wij onze achterstallige tegoeden ontvangen middels de financiële injecties vanuit Financiën en hebben wij al een flink aantal patiënten kunnen helpen', zegt de AZP-directrice.

Het gemiddelde budget per maand om alle maten prothesen in huis te hebben is $ 180.000. 'Het is inderdaad zo dat sommige maten niet aanwezig zijn, maar wij zijn ook afhankelijk van de leverancier'. legt Redan uit. Om 'out of stock' te voorkomen, heeft het AZP twee leveranciers. Gehoopt wordt dat deze week de levering van alle maten plaatsvindt.

De resterende patiënten die nog geholpen moeten worden, hoeven niet te vrezen, zegt de directrice. Zij worden binnen twee maanden geholpen De afdelingsmanager is in nauw contact met ze. Zo'n operatie duurt 3 tot 4 uren.'Het team van orthopedie dat ook verantwoordelijk is voor traumaoperaties werkt met man en macht. Het is een ongemak voor de patiënten, maar we brengen ze niet in gevaar. Met name de patiënten die lang wachten.'

Wilgo Valies draagt in januari 2019 voorzittershamer BvL/ALS over aan Reshma Mangre

Valies: 'We hebben een moeilijk jaar gehad, maar we hebben het kunnen omzetten in winst'

Mangre is 18 jaren actief in de vakbond en momenteel de secretaris-generaal van BvL/ALS


Vakbondsleider Wilgo Valies houdt het na 29 jaren voor gezien. Hij draagt in januari 2018 de voorzittershamer officieel over aan Reshma Mangre. Zij zal net als Valies voorzitter zijn van de Bond van Leraren (BvL) én de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS). Het vertrek van Valies is gisteren bij de jaarafsluiting van Bvl en ALS in Lalla Rookh aangekondigd, aldus Starnieuws vandaag, maandag 17 december 2018.


'We hebben een moeilijk jaar gehad, maar we hebben het kunnen omzetten in winst', vatte Valies het afgelopen jaar samen. 'Maar, er is nog een lange weg te gaan en veel te doen. We hebben zaken kunnen realiseren, maar het lijkt alsof je steeds weer de strijdbijl moet oppakken om verbetering te brengen in onze omstandigheden. Die basja's komen weer in beeld. Er is veel werk te verzetten, ze zullen merken dat ze moeten afblijven van de onderwijzers. Als we dat niet doen, gaan ze ons blijven intimideren.'

De strijd zal in 2019 worden voortgezet onder leiding van Mangre. 'De formele zaken zal ik overdragen aan het zittende bestuur. Vol overtuiging, vol vertrouwen zal ik de hamer overdragen aan Reshma', zei Valies. 'Het moet nog formeel gebeuren, maar mijn voorstel is dat we een vrouw aan het roer moeten zetten.'

Gelet op de reactie van de leden in de ruimte is het voorstel in goede aarde gevallen. Mangre is 18 jaren actief in de vakbond. Zij is momenteel de secretaris-generaal van BvL én ALS.

'Het is een waar genoegen om met meneer Valies te werken. Ik word de voorzitter van beide organisaties. Het is een uitdaging, maar ik ga het aan. Ik ben de leden en de voorzitter dankbaar voor het vertrouwen in mij gesteld. Ik zal het werk voortzetten, dit beleid continueren.'

Export van rivierwater door Amazone Resources stille dood gestorven

Plan vanaf de start gedoemd te mislukken voordat ook maar een druppel naar Barbados is gesleept

Waterforum Suriname viert haar 6-jarig bestaan zonder een woord over Amazone Resources


Het Dagblad Suriname bericht zaterdag 15 december 2018, dat donderdag het Waterforum Suriname haar 6-jarig bestaan heeft gevierd. Door voorzitter Manodj Hindori werden diverse zaken gememoreerd die het waterforum hebben bereikt, met name bewustwording rond het gebruik van water, de voordelen van water op de gezondheid en de vele projecten die zijn ontplooid en nog ontplooid moeten worden ten aanzien van water. 

Ook werd heel kort gesproken over de samenwerking en gesprekken die gevoerd zijn met het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen over vier conceptwaterwetten, te weten de Wet Toezicht Drinkwaterkwaliteit, Wet Grondwaterbeschermingsgebieden, Grondwaterwet en Wet Suriname Waterautoriteit. De voorzitter wilde in dit licht het partnerschap met het ministerie van NH benadrukken. Voor hem was dit een succesvol voorbeeld van public private partnership.

Echter geen woord werd gerept over het zoetwaterproject van de overheid, waarbij men over zou gaan tot de duurzame export van zoet water vanuit Suriname naar Barbados.

In november 2016 werd bekendgemaakt, dat het eerste transport van rivierwater met een sleepboot en een flextank naar Barbados zou plaatsvinden. Tijdens de testfase zou ongeveer 2.500.000 liter water uit de Surinamerivier verscheept worden. De 'corporate executive officer' van Amazone Resources, Auke Piek, was hoopvol gestemd over duurzaam export van zoet water vanuit Suriname naar Barbados. Dit was een testfase, waarin het water afkomstig uit de Surinamerivier in een zak zou worden gesleept over een afstand van circa 1.000 kilometer. Amazone Resources zou in dit verband ongeveer Euro 50 miljoen investeren in Suriname.

De haalbaarheidsstudie werd mede gefinancierd door Amazone Resources. Dit Zwitsers-Nederlandse bedrijfje kreeg al in 2012 van de Surinaamse regering een vergunning om Surinaams rivierwater te mogen ‘pompen’ en verkopen.

Onderzoekers waren tot de conclusie gekomen, dat Suriname veel geld zou kunnen verdienen met de export van zoet oppervlaktewater. De Nederlandse ambassade in Suriname had ruim Euro 120.000 beschikbaar gesteld voor nader onderzoek naar de gevolgen van waterexport voor de natuur. Het Nederlandse kennisinstituut Deltares voerde dit onderzoek samen met een Surinaams milieu-instituut uit. Onder andere het toeristische eiland Barbados was geïnteresseerd in het Surinaamse water. Dit bleek uit een studie die Conservation International Suriname (CIS) had uitgevoerd.

Barbados zou per jaar behoefte hebben aan 8 miljoen kubieke meter drinkwater. Er werd toen aangegeven dat Barbados gemiddeld 3,50 euro per kubieke meter betaalde voor water. Door het Surinaamse water af te nemen, zouden ze ongeveer 1,50 euro per kubieke meter betalen. De regering van Suriname zal vooral profiteren van de waterverkoop via royalty’s en belasting, die het verkopende bedrijf zal afdragen. Per jaar zal dat bijna 5 miljoen euro bedragen, ongeveer 40% van de totale inkomsten uit de zoetwaterexport.

Men had voor ogen om door Amazone Resources water af te laten tappen op een locatie, 30 kilometer van de monding van de Coppenamerivier. Vervolgens moest dat niet gezuiverde water in grote zakken over de oceaan worden getransporteerd naar de exportbestemming, zoals het Caribisch eiland Barbados, waar zoetwaterschaarste zou heersen. Amazone Resources zal volgens haar website - inmiddels offline ! - minimaal 12 bn m3 aan zoetwater aftappen per jaar. Hiervoor zal het ‘royalties’ aan de staat betalen die de eerste 5 jaar 50% van de brutowinst en vanaf het 25ste jaar 80% van de brutowinst zullen uitmaken.

Nog meer gegoochel met cijfers om 'de zin' van export van zoetwater te ondersteunen Met een afzet van water op onder andere Antigua, Haïti, Barbados, Bahama's en St Kitts & Nevis, welke tropische Caribische eilanden allemaal een tekort aan zoetwater zouden hebben, kan Suriname, volgens Conservation International Suriname, rond de 4,5 miljard Amerikaanse dollar per jaar verdienen. Dit bedrag zou zelfs, als we de natuurbeschermingsorganisatie mogen geloven, vele malen hoger kunnen worden aangezien de 4,5 miljard dollar slechts van drie procent van het water dat nu wordt afgevoerd naar zee (151 miljard kubieke meter) berekend is. Elke Surinamer heeft de beschikking over 228.000 kubieke meter in tegenstelling tot iemand op bijvoorbeeld de Bahama’s die slechts over 57 kubieke meter beschikt. Gooi al die cijfers – waarvan de herkomst onduidelijk is – maar in mijn pet, zeggen we, de doorsnee lezers, dan.

Conservation International Suriname directeur John Goedschalk heeft destijds de garantie gegeven, dat het bedrijf een gedegen achtergrond check zou moeten doorstaan alvorens besloten zou worden om wel of niet tot samenwerken over te gaan. 'Het hoofdkantoor van ons in Washington is nog bezig met een gedegen achtergrondonderzoek naar het bedrijf. Zolang dat niet is afgerond kan er geen sprake zijn van een formele samenwerking', aldus Goedschalk op 4 april 2015 in de Ware Tijd. Of dat onderzoek werkelijk heeft plaatsgevonden is niet bekend.

Volgens de website van Amazone Resources zijn ene Cor de Ruiter (honorair consul van Suriname in Nederland....(!)) en ene Floriska Hoogedoorn de personen achter dit 'bedrijf'. Maar, verdere informatie over genoemde personen ontbrak op de website. Het 'bedrijf' was ook niet via een e-mailadres te bereiken. Hooge(n)doorn zou ook werken voor FC Corporate Services AG in het Zwitserse Zug zoals zou blijken uit deze internetlink.

Waarom stortte de Surinaamse tak van de internationale natuurbeschermingsorganisatie Conservation International zich welhaast als een geobsedeerde bezetene destijds op de export van zoet water, oppervlaktewater, water uit in eerste instantie vooral de Coppenamerivier, water dat vanuit het schone diepe zuiden uiteindelijk vervuild de oceaan in stroomt? Hiermee wordt de natuur in Suriname toch echt niet beschermd, integendeel.

Een organisatie als Conservation International Suriname had beter tijd en energie kunnen steken in de bescherming van natuurgebieden en het tropisch regenwoud en de biodiversiteit in het land tegen met name de ongebreidelde – illegale – houtkap en kleinschalige en grootschalige goudwinningsactiviteiten (denk aan de grote Surgold/Newmont goudmijn in het Meriangebied in het oosten van het land). Maar, waarom je als natuurbeschermingsorganisatie blindstaren op de export van water in samenwerking met een onduidelijk Zwitsers/Nederlands 'bedrijf' met de sprookjesachtige naam Amazone Resources?

Goedschalk, een directeur die dollartekens in de ogen schijnt te hebben in plaats van de bescherming van de Surinaamse biodiversiteit. Natuurlijk, Conservation International Suriname kwam niet voor niets met haar waterplan op de proppen, er zou zeker iets aan de bekende strijkstok zijn blijven hangen. Een andere gemotiveerde - dan slechts een financiële - reden om met een dergelijk plan tevoorschijn te komen is vooralsnog niet in de mist van mooie woorden en vele cijfers te vinden.

Maar, Amazone Resources en haar plannen lijken een stille dood te zijn gestorven en Conservation International Suriname is nooit met een verklaring gekomen....

(Suriname Mirror/Dagblad Suriname)

Zo'n 40 homokoppels zijn tijdens collectieve ceremonie in Sao Paulo, Brazilië, getrouwd

Koppels vrezen dat Jair Bolsonaro huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht gaat beperken


Ongeveer 40 homokoppels zijn tijdens een collectieve ceremonie in Sao Paulo in Brazilië getrouwd. De paren zijn getrouwd, omdat ze vrezen dat de verkozen president Jair Bolsonaro het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht zou kunnen beperken, meldde Associated Press (AP) zaterdag 15 december 2018.

Het homohuwelijk is sinds mei 2013 legaal in Brazilië, maar er is vrees dat Bolsonaro dat recht kan intrekken wanneer hij in januari aantreedt. Bolsonaro haalt al vele jaren de krantenkoppen vanwege zijn opmerkingen, waarvan er vele zijn gericht tegen de LGBT + -gemeenschap.

In mei 2002 bedreigde hij ook homoseksuele mannen, zeggende dat als hij 'twee mannen elkaar op straat aan het kussen' zag, hij ze zou 'slaan'.

Hij vertelde Playboy in 2011 ook, dat hij liever heeft dat zijn zoon sterft dan dat hij homo is: 'Ik zou niet in staat zijn om van een homoseksuele zoon te houden. Ik geef er de voorkeur aan dat hij sterft door een ongeluk.'

In 2015 overwon hij controverse toen hij zei dat ziekenhuispatiënten de optie hadden om 'homo-bloed' te weigeren.

Tientallen paren wisselden geloften uit tijdens de ceremonie in Casa1, een non-gouvernementele organisatie (ngo) die ondersteuning biedt voor kansarme LHBT-jongeren. De organisatie bracht bijna $ 12.000 bijeen om uitgaven te dekken als onderdeel van een campagne om de ceremonie te houden in het licht van de 'politieke situatie'. 'Het is onze manier om de vlag te hijsen voor onze rechten in deze nieuwe setting', vertelde Lais Risatto, een ngo-lid, aan AP.Gewelddadige sterfgevallen onder LHBT-mensen in Brazilië bereikten in 2017 een recordaantal, zo meldde de oudste LGBT-waakhond van het land, Grupo Gay de Bahia, eerder dit jaar. Er waren vorig jaar 387 moorden en 58 zelfmoorden onder LHBT's, een stijging van 30 procent ten opzichte van de gemelde 327 doden in 2016.

Brazilië heeft een hoog aantal moorden, maar de waakhond heeft gezegd dat het alleen sterfgevallen omvat die rechtstreeks door homofobie werden veroorzaakt of transfoob geweld. Luiz Mott, de president van Grupo Gay de Bahia, zei, dat het toenemende geweldsniveau gedeeltelijk werd veroorzaakt door de groei en publiciteit van ultraconservatieve politici.

(Suriname Mirror/PinkNews/YouTube/EuroNews)

Door Braziliaanse Justitie gezochte 'spirituele genezer' Joao de Deus meldt zich bij Justitie

'Spirituele genezer' Joao Teixeira Faria de Faria verdacht van seksueel misbruik vrouwen


Joao de Deus, de 'spirituele genezer' die in Brazilië door het gerecht gezocht werd wegens seksueel misbruik, heeft acht miljoen euro van zijn bankrekening gehaald. Dat meldt de krant O Globo zondag 16 december 2018. 

Het was die geldopname van woensdag die de autoriteiten ertoe bracht om vrijdag een aanhoudingsbevel uit te schrijven tegen de genaamde Joao de Deus, omdat ze vreesden dat hij het land zou uit vluchten, melden Braziliaanse media. Er waren onderhandelingen aan de gang over zijn overgave. Zondagavond heeft de 76-jarige 'spirituele genezer' zich gemeld bij Justiyie.

Het parket beschouwde hem als voortvluchtig en er was ook een arrestatiebevel met hoge prioriteit uitgegeven door Interpol.

Volgens O Globo was woensdag 35 miljoen réais (circa 8 miljoen euro) van de bankrekening gehaald die toebehoort aan Joao Teixeira Faria de Faria (zijn echte naam). Dat was vijf dagen nadat het schandaal was losgebarsten rond zijn persoon.

Vrouwen hadden in een reportage op TV Globo, de grootste zender van Brazilië, getuigd hoe ze slachtoffer geworden waren van zijn seksueel geweld tijdens zogeheten therapeutische sessies of 'geestelijke genezingen'.De vrouwen verklaarden, dat ze gedwongen werden tot masturbatie en fellatio.

In een interview met het tijdschrift Veja zei Dalva Teixeira, de dochter van Joao de Deus, dat ze van haar tiende tot haar veertiende jaar seksueel misbruikt was door haar vader. Ze was gevlucht nadat hij haar was beginnen slaan, omdat ze zwanger was geworden. 'Mijn vader is een monster', zei de Braziliaanse, die nu 49 jaar is.

Na de uitzending van de reportage op TV Globo zijn al honderden vrouwen naar buiten gekomen met getuigenissen over gelijkaardige feiten.

Naast Braziliaanse vrouwen zijn er ook klachten van slachtoffers uit Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Bolivia, de VS en Zwitserland. En ook de drie laatste presidenten van Brazilië hebben een beroep gedaan op zijn diensten.(Suriname Mirror/g1.globo/Folha de Sao Paulo/Belga/YouTube)

Asielbeleid VS onder vuur na dood Guatemalteeks meisje (7) in opvangcentrum

Familieleden wijzen niet beschuldigende vinger naar de grenspolitie


- Familie roept wel op tot grondig onderzoek naar overlijden meisje
- Jakelin Amei Rosmery Caal Maquin kreeg stuiptrekkingen in opvangcentrum grenspolitie in Lordsburg, in de staat New Mexico


Het asielbeleid van de Verenigde Staten ligt zwaar onder vuur, maar nu nadat een zevenjarig meisje uit Guatemala stierf nadat zij en haar vader werden vastgehouden door Amerikaanse grensagenten. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn de omstandigheden in de opvangcentra slecht. 

Eerder gingen geluiden dat Jakelin Amei Rosmery Caal Maquin zou zijn overleden aan de gevolgen van uitdroging door haar lange reis van Guatemala via Mexico naar de Amerikaanse grens. Nu blijkt dat ze voldoende had gegeten en gedronken. Dat zegt de familie van het meisje in een verklaring.
De dood van het meisje wakkert de kritiek aan op het harde Amerikaanse asielbeleid van de Verenigde Staten.

In de verklaring wijzen de familieleden echter niet naar de grenspolitie. Wel riepen zij op tot grondig onderzoek naar het voorval.
Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft al zo’n onderzoek beloofd.

Het meisje maakte met haar vader deel uit van een groep van 163 migranten die illegaal de grens waren overgestoken tussen Mexico en de Verenigde Staten. Volgens de Washington Post verbleef het meisje al acht uur in een opvangcentrum van de grenspolitie in Lordsburg, in de staat New Mexico, toen ze stuiptrekkingen kreeg. Ze overleed later in een ziekenhuis.(Suriname Mirror/The Washington Post/ANP/La Prensa/The Columbian/YouTube/Twitter)