donderdag 27 oktober 2016

Den Blauwvinger: Artiest King Koyeba klust bij als drugshandelaar en ophef en niets door Parbode

COLUMN: De 'King' beweert bij OM drugs te verkopen om voor z'n 9 kids en 2 hoogzwangere vrouwen te kunnen zorgen

Zanger is gewoon een ordinaire drugs'hosselaar' – Minister Hoefdraad doet gewoon wat velen doen, een huis kopen

27-10-2016  Den Blauwvinger/De Surinaamse Krant


Suriname werd afgelopen week ietwat opgeschrikt door twee 'breaking news' berichten in de lokale media. Het ene had betrekking op een in drugs handelende min of meer bekende artiest en het andere op een minister die gewoon een woning heeft gekocht. De artiest werd gearresteerd en zit nog steeds achter slot en grendel en de bewindsman werd door het magazine Parbode feitelijk om niets gelyncht.

De bekende Surinaamse zogenoemde 'dancehall artiest' King Koyeba werd op zaterdag 15 oktober tijdens een gezamenlijke actie van de Narcotica Brigade, de Recherche Regio Midden, het Regionale Bijstand Team en Surveillance Wanica met twee andere personen aangehouden in het district Wanica, Suriname, met drugs, marihuana, in zijn bezit. Vijf dagen later verklaarde hij tegenover de rechter-commissaris in drugs te verkopen.
Hij beweerde verder, dat het vanwege de slechte financieel economische situatie in Suriname moeilijk voor hem is en dat hij begon met de verkoop van drugs om zijn negen kinderen te verzorgen. Hij wilde dat al zijn kinderen te eten zouden hebben. De zogenoemde artiest c.q. drugshandelaar heeft momenteel ook nog eens twee vrouwen die hoogzwanger zijn en hij zei er voor ze te willen zijn, ze financieel bij te willen staan staan. King Koyba verklaarde ook, hij af en toe marihuana gebruikt, hetgeen volgens hem normaal is in de artiestenwereld. Die opmerking zal hem door menig collega niet in dank worden afgenomen, of......??

Natuurlijk zijn zijn verklaringen grote onzin. Hij zoekt gewoon een soort excuus voor zijn drugshandeltje. Het is een artiest onwaardig, maar hebben we hier echt te maken met een artiest of met niets meer en niets minder dan een ordinaire laag bij de grondse drugshandelaar die zich liever begeeft in criminele drugskringen dan in de muziekwereld?

Hoe haal je het in je hoofd om je bewust gekozen drugshandel te gebruiken als een (drog)reden om voor je negen kinderen te kunnen zorgen en je twee hoogzwangere vrouwen? Heb je dan helemaal geen verantwoordelijkheidsgevoel? Negen kids, twee vrouwen en nog hoogzwanger ook? Hoe zit het met zijn muziekcarrière?
Gaat het zo slecht met zijn zogenoemde muzikale carrière?
Treedt hij zo weinig op?
Verdient hij niets?
Tja, dan maar drugs..... Er zijn toch genoeg andere hosselbaantjes te verzinnen? Ga cd's verkopen, ga je bling bling aan de man of vrouw proberen te brengen, boter- en kokoskoekjes bakken en gemberbier maken en verkopen of warme worst, ga op straat zingen voor wat geld, enzovoorts. Onzin verhaal dus, om voor z'n kids te kunnen zorgen.... Negen kinderen en hoeveel Kinderbijslag levert dat op? Zou iedereen eens moeten gaan doen, drugs verkopen, omdat het financieel even tegenzit.... dan wordt het nog gezellig in dit land... Zeg gewoon dat je een notoire drugsdealer en -gebruiker bent in plaats van aan te komen waaien met kleuter-excuses.


Nee, dan zou er meer respect moeten zijn voor minister Gillmore Hoefdraad van Financiën.
Hij heeft onlangs een woning gekocht in Paramaribo-Noord, maar dat bleek weer om een of andere duistere reden voer te zijn voor het magazine Parbode en voor de Ware Tijd, die vorige week aandacht besteedde aan het Parbode-artikel.

De droomvilla waarin Gillmore Hoefdraad, minister van Financiën, onlangs zijn intrek nam, zou niet misstaan in Dubai. Alleen staat het 'optrekje' niet in een ver buitenland, maar in een exclusief villapark in Clevia, Paramaribo-Noord. Volgens Parbode hebben meerdere onafhankelijke bronnen bevestigd, dat Hoefdraad zich sinds kort de eigenaar van het pand mag noemen. Ook beamen verschillende buurtbewoners dat de minister recent in deze villa is komen wonen, zo schreef de Ware Tijd.


De villa is aan Hoefdraad verkocht door de originele eigenaren, die al enkele jaren zijn verhuisd naar het buitenland. De makelaar vroeg 650.000 Amerikaanse dollar voor het luxe huis dat op een perceel van maar liefst 3.450 vierkante meter staat - waarvan bijna 700 vierkante meter is bebouwd.

De berichtgeving was nota bene voor de bewindsman aanleiding om zich te verdedigen in een verklaring, waarin hij schrijft dat het gaat om een privé kwestie. 'Ik heb besloten om niet langer in een gehuurd huis te wonen, daar deze mij een fortuin aan huur kostte. Dit resulteerde in een koopwoning waarop er een hypotheek rust welke afgelost wordt via mijn internationale pensioen die ik nu verdien na 18 jaar hard werken in het buitenland.'

Natuurlijk, Hoefdraad heeft gelijk, het is een privézaak. Maar, dat laat het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi koud. 'Dat Financiënminister Gillmore Hoefdraad na het creëren van alle financiële ellende in Suriname nu lekker in de zespersoons jacuzzi van zijn peperdure villa mag genieten, is een klap in het gezicht van het volk', zo zei hij in het Dagblad Suriname.

Iedereen zou zich eens goed achter de oren moeten krabbelen.
Waarom is Parbode met haar opruiende artikel op de proppen gekomen?
Opruiend, ja. Het blad creëert willens en wetens een bepaalde sfeer rond Hoefdraad en zijn nieuwe woning. Maar, waarom? Wat beoogt de redactie van Parbode ermee? Het is op het randje van ordinaire riooljournalistiek.
Het staat iedereen toch vrij om welke woning tegen welke prijs dan ook te kopen, ongeacht de staat waarin het land verkeert? Kan het de minister kwalijk worden genomen dat hij financieel in staat is om een mooie woning te kopen? Heeft Parbode ook de woningen en de prijzen ervan van de overige ministers tegen het licht gehouden? Neen? Komt er geen 'Parbode-Top-10' van de meest dure en opzichtige woningen ooit gekocht door ministers?

Deze hele kwestie is door Parbode opgeblazen, wetende dat het bericht door andere media zou worden opgepikt om Hoefdraad te schaden, bewust, willens en wetens. Natuurlijk mag Parbode kritisch zijn en kritisch berichten, maar wel met de juiste instelling, de juiste bedoelingen en niet om een persoon bewust, en met waarschijnlijk een agenda, aan de schandpaal te nagelen voor iets dat zovelen voor hem in stilte hebben gedaan, namelijk gewoon een huis kopen met een hypotheek. So what!?

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
27 oktober 2016
Amsterdam-Paramaribo