donderdag 6 oktober 2016

Den Blauwvinger: Surinamers niet op straat te krijgen om Bouterse weg 'te demonstreren'

COLUMN: Suriname gaat niet plat door een mislukt mini protest van Burgercollectief

(Bron foto: NDP/Facebook)
Niet meer dan paar honderd burgers weet als demonstrant in de dop weg naar Onafhankelijkheidsplein te vinden

06-09-2016  Den Blauwvinger/De Surinaamse Krant


Suriname verkeert in een financieel-economische crisis door wanbeleid van de regering Bouterse-I en Bouterse-II. Althans dat wordt door Jan en Alleman beweerd. Om het hoofd boven water te houden sluit de regering de ene forse lening na de andere bij internationale kredietverstrekkers, waaronder het Internationaal Monetair Fonds, IMF, dat met strakke hand de regering aan de leiband houdt. Over hoe alle leningen terug betaald moeten gaan worden lijkt niemand zich binnen regeringskringen te bekommeren, laat staan zich druk te maken.

Ondertussen heeft president Desi Bouterse in zijn op 30 september uitgesproken Jaarrede in het Surinaamse parlement het volk weer allerlei projecten in het vooruitzicht gesteld en een loonsverhoging uiterlijk april 2017 voor ambtenaren, zonder de hoogte te noemen en zonder hierover in overleg te zijn getreden met de vakbonden.


Maar, Suriname weet ondertussen dat de door Bouterse opgeworpen projecten, zo hij ze ook vorig jaar deed en jaren daarvoor opvoerde, vooral gebakken lucht zijn.

Maar, het volk lijkt Bouterse nog steeds te pruimen. Er is veel gejammer en geklaag te horen, vooral over de op de hol geslagen wisselkoers waar Bouterse geen grip op heeft en over de op hol geslagen prijzen van producten in met name de supermarkten. Maar, toch stromen winkels overal vol klanten, is het verkeer niet minder druk, werden tijdens de grote vakantie de recreatieoorden in het land druk bezocht, worden de uitgaansgelegenheden goed bezocht waar allerlei zogenoemde dj's uit binnen- en buitenland optreden tegen forse entreegelden en hebben ouders en verzorgers van schoolgaande kinderen gewoon schoolartikelen en uniformen gekocht.

Hebben de mensen het werkelijk zo slecht als bijvoorbeeld de actiegroep van het eerste uur We Zijn Moe en het nieuw ontstane initiatief Burgercollectief iedereen wil laten doen geloven? Neen, dus. Immers, bij de diverse protestmanifestaties de afgelopen maanden kwamen weinig mensen op de been om te protesteren tegen het regeringsbeleid en tegen de persoon Desi Bouterse en zijn NDP.

Afgelopen maandag, 3 oktober, werd een zoveelste protestactie gehouden, op het Onafhankelijkheidsplein, georganiseerd door dat nieuwe Burgercollectief en We Zijn Moe met als motto 'Bouta, go home'. Met veel bombarie werd het protest via Facebook en filmpjes op televisie aangekondigd en werden mensen opgeroepen om vooral met potten, pannen en deksels en toeters naar het plein te komen onder het motto 'alles plat'. Maar, het enige dat maandag plat was, was het Onafhankelijkheidsplein. Met zo'n protest gaat Bouterse echt niet naar huis. De man hecht aan zijn presidentiële status die hem immers ook nog eens beschermt als hoofdverdachte in het 8 decemberstrafproces.


Maar, het Burgercollectief wist slechts een paar honderd mensen op de been te brengen op het Onafhankelijkheidsplein. De actiegroep had opgeroepen om alles plat te leggen, maar niets lag plat en het protest was een zielige vertoning, tot plezier en genoegen uiteraard van de NDP die pardoes luchtfoto's van het plein en de demonstranten vanuit de lucht had gemaakt en op Facebook plaatste om aan te tonen dat de actie weinig voorstelde.

Terecht een beetje leedvermaak, maar wel met de kanttekening dat niet bekend is op welk tijdstip die foto's waren gemaakt.

Na afloop van de protestactie weigerden organisatoren gezichtsverlies te erkennen. Neen, ze beweerden glashard stuk voor stuk tevreden te zijn over de zeer magere opkomst. Een van ze sprak over niet meer dan driehonderd demonstranten..... Het zou ze gesierd hebben wanneer ze gewoon ronduit hadden gezegd 'Neen, we zijn verre van tevreden, dit hadden we niet verwacht'. Maar, de activisten in de dop probeerden zich groot te houden, tegen beter weten in.

Het magere protest was koren op de molen voor Bouterse en zijn NDP. Immers, zij zijn de lachende derde en kunnen nu zeggen, dat het volk de president en het beleid van zijn regering nog steeds steunt, ondanks de tot cliché geworden precaire financieel-economische situatie. Het protest van het Burgercollectief en We Zijn Moe heeft dus contra productief gewerkt.

Het is nu de taak voor de democratische oppositionele krachten in De Nationale Assemblee (en voor de vakbonden...) om te beginnen met echte oppositie en niet steeds de vergaderzaal jammerend te verlaten als ze iets niet goed gezind is.

Het is nu aan de politici in het oppositionele roze pluche om in actie te komen, nu weer duidelijk is geworden, dat het volk niet op de been te krijgen is.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
6 oktober 2016
Amsterdam-Paramaribo