zaterdag 11 november 2017

Gezondheidsvoorlichting Medische Zending Primary Health Care in gevaar

(Bron foto: Ursine Jabini/Facebook)
Vermindering financiële bijdrage vanuit overheid leidt tot problemen


De Medische Zending Primary Health Care (MZ) stelt, dat haar gezondheidsvoor- lichting in gevaar is door de vermindering van de financiële bijdrage vanuit de overheid. MZ-directeur, Edward van Eer, benadrukte tijdens de gezondheidsbeurs te Brownsweg het belang van voorlichting over gezondheidsonder- werpen in het binnenland. De beurs werd gisteren en vandaag, zaterdag 11 november 2017 gehouden waarbij IAmGold/Rosebel Gold Mines als financieringspartner is opgetreden. Dit schrijft Starnieuws vandaag.

Dorpelingen en verschillende scholen hebben de gezondheidsbeurs bijgewoond en hebben meegedaan aan onder andere de bewegingsgymnastiek.

De beurs is tot stand gekomen door een goede samenwerking tussen IAmGold, MZ en het Diakonessenhuis. Aan de beurs, onderdeel van het gezondheidsprogramma van de goudmaatschappij, hebben tien instanties meegedaan met het verstrekken van gezondheidsinformatie vanuit hun stands. Het ministerie van Volksgezondheid ontbrak bij de opening van de beurs.

MZ heeft via haar medewerkers van verschillende poliklinieken in alle stands geassisteerd in het geven van informatie of de vertaling van gesprekken met bezoekers uit de verschillende woongemeenschappen. Ook de afdeling Gezondheidsbevordering van MZ heeft veel bezoek gehad van beursgangers, onder wie schoolkinderen.

Van Eer merkte op, dat de MZ al meer dan 250 jaren actief is in het binnenland.

Cocaïnehandel tussen Suriname-Frans-Guyana en Frankrijk ontmanteld in Franse stad Toulouse

1.3 Kilo cocaïne uit Suriname en grote sommen geld in beslag genomenEen cocaïnehandel tussen Suriname en Frankrijk, via Cayenne (Frans-Guyana) en Toulouse, is begin november 2017 in Toulouse ontmanteld. Vijf mensen werden gearresteerd, zo bericht actu.fr vandaag, zaterdag 11 november 2017. 

Dealers, afkomstig uit Frans-Guyana, zijn door de politie gearresteerd in Toulouse, in het zuiden van Frankrijk. Agenten kwamen in actie in het district Minimes om een ​​paar jonge Guyanezen, die net voor hun ogen cocaïne hadden verkocht, te arresteren, aldus La Dépêche du Midi.

Op deze vrouw en man (26 en 28) vond de politie ongeveer 110 gram poeder verpakt in olijven en €3.000 in contanten. Agenten vonden ook een sleutel, die afkomstig. bleek te zijn van een hotel dichtbij. Toen ze daar aankwamen, kwamen ze oog in oog te staan ​​met een man uit Guyana, die 820 gram cocaïne en €1.700 euro contant bij zich had.

Alle drie werden in verzekering gesteld in het hoofdbureau van politie in de stad.

Woensdag 8 november arresteerden agenten een vrouw in een tweede hotelkamer die onder andere zo'n 410 gram cocaïne, ook verpakt in olijven, in bezit had. Uiteindelijk werd meer dan 1.3 kilo cocaïne in beslag genomen en werden vijf mensen in hechtenis genomen, evenals de 'muilezel', 51 jaar oud. Het is deze persoon die, met het risico van zijn leven, de olijven met cocaïne zou hebben ingenomen.

De cocaïne  is afkomstig van drugshandel tussen Suriname en Frankrijk, via Cayenne en Toulouse.

Ter informatie:


(Suriname Mirror/actu.fr/LaDepeche/YouTube)

Surinaamse Padie Boeren Associatie vraagt president Bouterse importverbod Glyfosaat te herzien

'Schade voor volksgezondheid nog niet duidelijk bewezen, zowel in Europa als in Amerika'


De Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) heeft vrijdag president Desi Bouterse gevraagd om het importverbod op het bestrijdingsmiddel Glyfosaat te herzien. Voorzitter Harinandan Oemraw zegt, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 11 november 2017, dat dit besluit is genomen omdat het middel schadelijk zou zijn voor de volksgezondheid. 

Het wordt gebruikt door rijstboeren om hoog onkruid op de dammen te bestrijden en het onderhouden van sloten zodat het water uit de arealen afgevoerd kan worden.

In de brief die vrijdag naar de president is gestuurd staat, dat eerder het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) het gebruik van sommige pesticiden had verboden op basis van de Rotterdam Conventie, maar Glyfosaat valt daar nog niet onder. Mocht het zover komen dan zal een gedoogperiode moeten worden toegestaan.

'Wij van de organisatie uiten ons misnoegen, omdat we weten dat dit product onder de loep wordt genomen door internationale organisaties en dat het eerder aangehaalde - schade aan de volksgezondheid - nog niet duidelijk bewezen is zowel in Europa als in Amerika.'

Oemraw zegt, dat de wijze van gebruik van het middel in Suriname verschilt met die van het buitenland. Daar wordt het product aan het gewas toegediend. 'Wij onderkennen dat deze manier van toepassen gevaarlijk kan zijn voor de consument.'

Oemraw zegt verder begrepen te hebben, dat importeurs door het ministerie zijn geadviseerd om naar een alternatief uit te kijken. Dat hebben zo ook gedaan, maar het product dat ze op het oog hebben is vijfmaal duurder dan Glyfosaat en bovendien is het ook niet zo effectief.

Ter informatie:

https://www.ad.nl/politiek/eu-totale-impasse-over-landbouwgif-glyfosaat~aaaf5e8d/
 

Jeugd Verkeerspark van Curaçao in financieel zwaar weer

Alleen in schoolvakanties is het Verkeerspark open voor publiek


Het Jeugd Verkeerspark van Curaçao houdt met veel moeite het hoofd boven water. Dat zegt penningmeester Riglène de Gouverneur, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 11 november 2017. 

Sinds de overheidssubsidie van 2.000 gulden per maand in 2010 werd opgezegd, is het lastig rondkomen voor het verkeerspark. Om die reden zijn de deuren ook nog maar beperkt geopend. Alleen in de schoolvakanties is het Verkeerspark open voor publiek, doordeweeks worden er lessen gegeven aan scholen en daar buiten gaan de deuren enkel open wanneer het park is afgehuurd.

Waar het financiële tekort verder vooral in terug te zien is, is het lesmateriaal dat de vereniging heeft ontwikkeld voor basisscholieren. 'We geven aan de groepen 7 van verschillende scholen theoretische en praktische verkeerslessen en hebben een nieuw lesboek voor ze gemaakt. Maar we hebben het geld niet om het te drukken en uit te delen aan de leerlingen', vertelt De Gouverneur.

'Daarnaast maken wij in onze lessen gebruik van audiovisueel materiaal van voor het jaar 2000. Die beelden en informatie zijn verouderd en moeten dringend geüpdatet worden.'

Soab-deelrapportage: 'Oud-MDTP-voorzitter Werner Wiels ging volstrekt solistisch te werk'

Wiels weigert elke medewerking aan het onderzoek van Soab


Overheidsaccountantsbureau Soab doet onderzoek naar het Multidisciplinair Projectteam toekomst Isla (MDPT) en komt met aanbevelingen over de (nieuwe) structuur van het deskundigenteam. Uit de voorlopige, eerste versie van de Soab-deelrapportage komt een beeld naar voren van een ex-voorzitter, Werner Wiels, die volstrekt solistisch te werk ging, zo schrijft vandaag, zaterdag 11 november 2017, het Antilliaans Dagblad.

De andere leden, althans de leden die zijn aangebleven, stelden nauwelijks kritische vragen en legden hem blijkbaar geen strobreed in de weg.

Overigens weigert Wiels - broer van wijlen Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels en ook broer van voormalig Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels van het Curaçaohuis in Den Haag - elke medewerking aan het onderzoek van Soab. Want, zo schrijven de overheidsaccountants, gebleken is dat ‘de vorige voorzitter van het MDPT niet wilde meewerken aan deze nulmeting’.

CPS kan niet voorkomen dat afnemers boetes moeten betalen voor ‘te laat’ retourneren containers

Ruim 500 containers staan in haven om naar ondernemingen vervoerd te worden


Curaçao Port Services (CPS) kan niet voorkomen dat afnemers boetes moeten betalen voor het ‘te laat’ retourneren van containers. Een voorstel voor vrijstelling van boetes, dat de steun heeft van Economieminister Steven Martina, is in de ambtelijke molen blijven steken, aldus CPS-directeur Fernando da Costa Gomez vandaag, zaterdag 11 november 2017, in het Antilliaans Dagblad

Het is topdrukte in de haven. Momenteel staan er ruim vijfhonderd containers die allemaal door een en dezelfde poort moeten om naar supermarkten en andere bedrijven op het eiland te worden gebracht. Dagelijks kunnen er ongeveer honderd de haven uit, de weg op.

Het transport van de containers wordt geregeld door het particuliere bedrijf Antillean General Transport (AGT), dat kantoor houdt op het CPS-terrein. CPS doet er alles aan om zo min mogelijk vertraging op te lopen, aldus Da Costa Gomez.

In de toekomst geen water meer van Aqualectra's Mundo Nobo, Curaçao

Terrein wordt op verzoek overheid helemaal vrij gemaakt voor economische ontwikkeling


Anders dan eerder aangekondigd, zal Aqualectra in de toekomst naast elektriciteit ook geen water meer produceren bij Mundo Nobo. Het terrein zal op verzoek van de overheid helemaal vrij gemaakt worden om de ruimte te geven aan economische ontwikkeling in het gebied. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 11 november 2017.

Aanvankelijk was het nog de bedoeling dat de reverse osmose-installatie voor de productie van water behouden zou blijven, maar dat is dus niet het geval.

'De oude installatie uit 1995 wordt gesloopt en de kleinere uit 2014 verhuist naar een nieuwe locatie', zegt directeur Darick Jonis. Naar verwachting zal Aqualectra de waterproductie bij Mundo Nobo in 2019/2020 stoppen. Op dit moment komt het leidingwater behalve van Mundo Nobo, van de plant bij Fuik in het oosten van Curaçao.

Utrechts gezin verdacht van grootschalige drugshandel met belangrijke Surinaamse link

Strafzaak tegen familie verdacht van drugshandel loopt forse vertraging op 

OM vermoedt, dat de familie een cocaïnetransport vanuit Suriname wilde opzetten


Het Utrechtse gezin uit de wijk Lombok, dat werd aangehouden op verdenking van grootschalige drugshandel, mag de strafzaak in vrijheid afwachten. De familie wordt ervan verdacht een criminele organisatie te hebben gevormd en het verdiende geld te hebben witgewassen met een zonnestudio. Dit bericht het AD vandaag, zaterdag 11 november 2017.

De zaak draait om vier zoons, hun vader (61) en moeder (53). Zij werden in februari van dit jaar aangehouden. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) gebruikte zoon Mohamed G. de zonnestudio als dekmantel voor de criminele activiteiten van de familie.

Volgens Anis Boumanjal, de advocaat die Mohamed bijstaat, is de verwachting dat de behandeling van de strafzaak nog lang op zich laat wachten. De verdachten hebben wel hun paspoort moeten inleveren en mogen in de tussentijd geen contact opnemen met getuigen. 'Eerder dan 2019 zal de zaak niet behandeld worden. Het OM zet hoog in met de verdenkingen, zodat allerlei nadere onderzoeken, zoals gevraagd door de verdediging en toegewezen door de rechtbank, moeten plaatsvinden. Tal van getuigen moeten worden gehoord, waaronder getuigen die in China en in Zuid-Amerika verblijven. Voordat die getuigen zijn gehoord, zijn we een flinke tijd verder.'

De advocaten van de verdachten hebben aangedrongen op deze verhoren. Een drietal Chinezen werd in Nederland opgepakt toen de politie binnenviel in een hennepplantage. Volgens Justitie knipten deze Chinezen de hennepplanten in opdracht van de familie G. De Nederlandse overheid heeft hen als ongewenst vreemdeling betiteld, waarna ze zijn uitgezet. Mogelijk lopen deze personen in China groot gevaar, omdat betrokkenheid bij drugs in China op een andere manier wordt bestraft. Het OM wilde daarom niet dat deze getuigen uit China worden gehoord.

Boumanjal: 'Maar, het kan niet zo zijn dat belangrijke getuigen worden uitgezet om vervolgens moeilijk te doen over het horen van deze getuigen omdát ze zijn uitgezet, maar tegelijkertijd geen afstand willen doen van de mogelijke belastende verklaringen van deze getuigen voor het bewijs. Dat is de wereld op zijn kop.'

Ook in Suriname zijn er belangrijke getuigen voor de strafzaak. Het OM vermoedt namelijk dat de familie een cocaïnetransport vanuit Suriname wilde opzetten. Getuigen hiervoor bevinden zich in Suriname.

Het onderzoek naar de Utrechts-Marokkaanse familie startte in 2016. Na maanden van onderzoek en vele uren telefoongesprekken af te hebben geluisterd, kwam het onderzoeksteam tot de conclusie dat de familie verantwoordelijk was voor het opzetten van een omvangrijke drugslijn in Utrecht. Zoekteams van de Landelijke Eenheid van de politie en defensie deden zoekingen in zeven woningen in Utrecht, in Amsterdam en drie in België. Daarbij werden sommen geld, drugs en een vuurwapen aangetroffen.

Familie van kapitein inheems dorp Pikin Saron verlaat dorp vanwege bedreigingen

Politie adviseert directe familieleden van kapitein Tapoto tijdelijk het dorp te verlaten

 
'Ik kan sinds woensdag niet meer goed slapen en moet telkens naar buiten kijken, of mensen mij kwaad gaan doen. Ik leef echt met vrees en dat is helemaal niet leuk', zegt Concilia Moera-awali, zus van kapitein Url Tapoto van het inheems dorp Pikin Saron in het district Para vandaag, zaterdag 11 november 2017, in de Ware Tijd. 

Ze praat naar aanleiding van het in brand steken van de schoolbus woensdagavond door onbekenden. Het gaat vermoedelijk om mensen die eerder op de dag de weg naar Apoera hadden gebarricadeerd uit onvrede over het beleid van de kapitein en zijn bestuurders. Hen wordt verweten dat door hun schuld het dorp verstoken is van elektriciteit en stromend water.

Moera-awalie zegt, dat actievoerders haar donderdagavond hebben bedreigd.

Onder andere de politie heeft de directe familieleden van kapitein Tapoto geadviseerd om uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk het dorp te verlaten. Moera-awalie: 'Ik ga met mijn moeder en twee kinderen voorlopig in Paramaribo verblijven. Vanwege die hele dyugu dyugu kan mijn man niet naar het dorp komen, omdat ze onze auto kennen en die kunnen ze vernielen.'

Hoewel ze een huis in Paramaribo heeft, kiest ze toch voor het dorp, om haar bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling. 'Ook al is er geen optimale stroomvoorziening, kies ik niet voor de stad. Ik hou van mijn dorp.' 

De kapitein vindt het jammer dat zijn familie voorlopig uit het dorp weg is. Zelf is Tapoto niet altijd in Pikin Saron. Vanwege zijn werk is hij vaak in Paramaribo voor zaken van het dorp of in het bos.

Groep mannen mishandelt medewerkster Gow2-pompstation

Politie houdt drie verdachten aan en verwacht meer aanhoudingenHet Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTM) van het Korps Politie Suriname heeft gisteren K.B. (34), G.O. (20) en R.V. (31) in verzekering gesteld. Zij hebben een medewerkster van een pompstation op brute wijze mishandeld. In deze zaak moet nog een aantal verdachten worden aangehouden. De politie is hen reeds op het spoor, aldus de politie vandaag, zaterdag 11 november 2017.

De verdachten zijn in beeld gebracht door politie Geyersvlijt, waarna het Regio Bijstand Team Paramaribo werd ingeschakeld. Het slachtoffer deed maandag aangifte van mishandeling. Zij verklaarde geconfronteerd te zijn geworden met een klant die beltegoed had opgewaardeerd zonder ervoor te willen betalen. Zij attendeerde de man erop alsnog te betalen. De klant ging te keer tegen de vrouw. Een andere bezoeker van de zaak assisteerde haar daarbij en kon voorkomen dat zij werd aangevallen door de boze klant. I

In de vroege ochtend van maandag 6 november keerde de klant met een bende van zes mannen terug naar het pompstation die de medewerkrster aanvielen en mishandelden. Op camerabeelden, die via social media is verspreid, is te zien hoe deze vrouw wordt mishandeld:

Vicepresident Adhin laat zich in Coronie informeren over waterkerende dam en afvoer overtollig water

(Bron foto: NII)
Adhin voert ook oriëntatiegesprekken met entrepreneurs over uitvoeren ontwikkelingsprojecten


Het zogenoemd Nationaal Informatie Instituut, NII, bericht vrijdag 10 november 2017, pas dat vicepresident Ashwin Adhin afgelopen weekeinde een  werkbezoek heeft gebracht aan het district Coronie. Hij werd vergezeld vande ministers Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Joan Dogojo van Sport- en Jeugdzaken. De bewindsman heeft met de werkarmen van de overheid en de plaatselijke gemeenschap onder meer van gedachten gewisseld over de kwestie rond de waterkerende dam en de afvoer van overtollig water. Er zijn oplossingsmodellen aan de plaatselijke gemeenschap voorgehouden. 

De vicepresident geeft aan, dat er aan de oostzijde een overlaatklep voor de verdere verwerking van het water komt. Op plekken waar verzakkingen zijn zal de dam verhoogd en verbreed worden waarbij de afvoer van het water gereguleerd wordt via kleppen. Er wordt ook een onderzoek ingesteld naar het installeren bij de dijk van een dusdanig systeem waardoor de vegetatie in de omgeving de gelegenheid krijgt zich te herstellen.

De bewindsman geeft aan, dat in het kader van het waterbeheer, onderhoud en monitoring essentieel zijn. De vicepresident geeft verder aan, dat deze plannen de basis zullen vormen voor komende projecten die de regering wenst uit te voeren voor de verdere ontwikkeling van Coronie.

Adhin heeft in Coronie ook oriëntatiegesprekken gevoerd met entrepreneurs ten aanzien van het uitvoeren van ontwikkelingsprojecten. Volgens de bewindsman is er veel potentie in het district en ziet hij graag dat jongeren gestimuleerd worden om projecten te definiëren en op zoek te gaan naar financiering daarvan.

Oppositie- en coalitie kritisch over afgifte beschikkingen inzake medicinale cannabis

Minister Pengel: 'Er is niks geheimzinnigs rond deze zaak'


Assembleeleden van de oppositie en coalitie hebben gisteren tijdens een openbare commissievergadering vraagtekens geplaatst bij beschikkingen over teelt, cultivering, productie en export van medicinale cannabis. Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid heeft op 16 oktober toestemming gegeven hiervoor aan het Caribbean Management and Project Office. Daarnaast zijn er meer ontheffingen verleend door de minister voor wetenschappelijke en medicinale doeleinden. Dit bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 11 november 2017.

Deze kwestie werd tijdens de openbare commissievergadering over wijziging van de Wet Verdovende Middelen (zie onderaan) aangekaart door Assembleelid Dew Sharman (VHP). Hij kreeg ondersteuning van commissievoorzitter Roché Hopkinson (NDP) en Krishna Mathoera (VHP). Alle drie Assembleeleden hebben hun bezorgdheid en bezwaren kenbaar gemaakt. Zij willen weten waarom de minister toestemming heeft gegeven, terwijl deze wet sinds mei dit jaar in behandeling is bij De Nationale Assemblee.


De minister heeft gebruik gemaakt van deze wet waarin hem de bevoegdheid is gegeven om bij beschikking toestemming te verlenen. Mathoera wilde weten of de procureur-generaal (pg) geraadpleegd is door de bewindsman. Eerder heeft de pg in soortgelijke gevallen geen toestemming gegeven.


Pengel deelde ook mee, dat cannabiszaden op de haven liggen voor inklaring, maar de pg heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hopkinson merkte op, dat toestemming is gegeven aan mensen die geen wetenschappelijke achtergrond hebben. Er is toestemming gegeven aan onbekende organisaties, die niet lang geleden in het leven zijn geroepen.

Minister Pengel zei, dat er niks geheimzinnigs is rond deze zaak. Het Staatsbesluit is gepubliceerd. Er is nauw overleg geweest met de ministeries van Landbouw, Veeteelt & Visserij en Justitie en Politie. De aanvragers hebben diverse presentaties gehouden. Het gaat om een wetenschappelijk onderzoek voor medicinale doeleinden.

Er is niet volgens de bewindsman lichtzinnig omgesprongen met de beschikkingen. Pengel zal alle beschikkingen sturen naar De Nationale Assemblee en zal de onderbouwing op papier stellen.

Sharman zei dat de juridische status van de personen of organisaties die de beschikkingen gekregen hebben niet bekend zijn. Onduidelijk is de achtergronden en wie hun counterparts in Suriname zijn. Mathoera stelde dat de voorwaarden in de beschikking niet duidelijk zijn. In de beschikking is de controle ook niet uitgewerkt en het Tetrahydrocannabinol (THC) gehalte is ook niet aangegeven. Dit bepaalt wanneer de verdovende werking optreedt. In de openbare plenaire vergadering zal verder op deze kwestie worden ingegaan.

Vereniging Surinaams Bedrijfsleven pleit voor ratificatie handelsverdrag EPA

'Willen we export stimuleren, dan moeten markten aangeboord worden en de EU blijft interessante mark'


In tegenstelling tot NDP-fractieleider André Misiekaba is de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) wel voorstander van het EPA-handelsverdrag (Economic Partnership Agreements) tussen de Europese Unie (EU) en voormalige koloniën in Afrika, het Caribisch Gebied en de Stille Zuidzee (ACP). 

VSB-directeur Steven MacAndrew zegt vandaag, zaterdag 11 november 2017, in de Ware Tijd, dat zijn organisatie voorstander is van de ratificatie van de Economic Partnership Agreements (EPA). 'Willen we de export stimuleren, dan moeten markten aangeboord worden en de Europese Unie blijft een interessante markt voor ondernemers, vooral omdat in Nederland en België een groot aantal Surinamers en personen met innige banden met Suriname wonen. Maar, ook andere landen blijven interessant, als afnemers van ruwe grondstoffen, halffabricaten of eindproducten.'

Misiekaba hield dinsdag een vurig betoog in het parlement waarin hij zei, dat Suriname er zeer bekaaid vanaf zal komen als onder de huidige condities de overeenkomst zou worden geratificeerd. De NDP-fractieleider riep regering en parlement met klem op het handelsverdrag (nog) niet goed te keuren.

MacAndrew benadrukt dat overeenkomsten, zoals de EPA en het herziene Verdrag van Chaguaramas, het raamwerk bieden waarbinnen ondernemers opereren. Hij stelt dat de EU ook mogelijkheden biedt voor Surinaamse dienstverleners, maar politici blijven focussen op grondstoffen en gaan volkomen voorbij aan dit feit.

Voor wat betreft dienstverlening, geeft de VSB-voorzitter aan, dat dit op vier mogelijke manieren kan, die in de General Agreement on Trade in Services zijn genoemd. 'In plaats van zaken te bespreken, zoals hoe wij de dienstensector kunnen stimuleren, zodat diversificatie plaatsvindt en ondernemers ook hun diensten kunnen exporteren, komen wij met zake, die in deze globale wereld achterhaald zijn.'

Verdachte in zaak KFC-moord snijdt pols door in cellenhuis: niet in levensgevaar

Verdachte heeft bekend de 55-jarige Marjorie Willems te hebben vermoord


De 22-jarige moordverdachte C.R., die in een cellenhuis is opgesloten, heeft donderdag gepoogd een van haar polsen door te snijden met een scherp voorwerp. Dit meldt het Dagblad Suriname vrijdag 10 november 2017. Zij wordt ervan verdacht de moord op de 55-jarige Marjorie Willems, medewerkster van KFC, te hebben gepleegd. 

De 22-jarige werd zondag 9 juli 2017 aangehouden door de politie.

Willems werd in de ochtend van vrijdag 7 juli badend in haar bloed aangetroffen in de keuken van KFC aan de Wilhelminastraat. Tijdens het onderzoek van de politie werd R. in beeld gebracht, opgespoord en aangehouden.

In eerste instantie ontkende ze enige betrokkenheid te hebben in de levensberovingszaak van Willems, die een leidinggevende functie bekleedde. De verdachte kwam uiteindelijk terug op haar verklaring en bekende de moord te hebben gepleegd. Willems is op brute wijze vermoord met een ijzeren pijp en een verstelbare sleutel.

In deze moordzaak is ook een tweede verdachte door de recherche aangehouden. R. verkeert momenteel buiten levensgevaar.

Colombiaanse nationaal vrouwen voetbalteam razend op Adidas voor keuze presentatie nieuw tenue

Adidas laat vroeger Miss Colombia-model Paulina Vega Dieppa outfit showenHet Colombiaanse vrouwen voetbalteam is razend nadat Adidas het vroegere Miss Colombia-model Paulina Vega Dieppa gebruikte om de nieuwe outfit te onthullen. Paulina Vega Dieppa werd geselecteerd om het nieuwe tenue te presenteren in plaats van de spelers, terwijl de heren onthulling werd verzorgd door middenvelder James Rodriguez.

Paulina Vega Dieppa, een actrice, tv-presentatrice en voormalig winnares van de Miss Colombia-prijs, heeft de nieuwe outfit getoond in de Adidas-campagne die deze week werd gelanceerd.

Ondanks twee keer als tweede te eindigen in de Copa America Femenina, werd het Colombiaanse team over het hoofd gezien voor de onthulling van het shirt, wat heeft geleid tot veel kritiek op het Duitse sportkledingbedrijf, en het feit dat Colombia international en Bayern München-middenvelder James Rodriguez werd gebruikt voor de mannencampagne, hetgeen voor nog meer woede zorgde bij het damesteam.De Colombiaanse doelvrouw, Vanessa Cordoba, gebruikte social media om de situatie aan te pakken, en hoewel ze Dieppa niet de schuld gaf voor deelname aan de campagne, benadrukte ze dat een van de speelsters in plaats daarvan geselecteerd had moeten worden, zoals de leidende spits Catalina Usme .

'Ik heb niets tegen Adidas en ik erken dat voetbal van iedereen is, of ze nu spelen of niet', zei Cordoba. 'Ik waardeer ook dat ze het shirt aan een succesvolle en invloedrijke vrouw hebben gegeven voor reclamedoeleinden. Echter, in termen van respect en verdienste, had een van de speelsters het als eerste moeten ontvangen. Het is goed dat ze beroemdheden gebruiken om het voetbal te promoten, ik ben het er gewoon niet mee eens, dat Paulina het shirt eerder moet dragen dan, laten we zeggen, Catalina Usme.'


Hun woede wordt gedeeld door het seniorenteam van mannen, met hun officiële Twitter-account waar ze hun ondersteuning aanbieden voor Cordoba. 'Cordoba's woede is volkomen gerechtvaardigd. Adidas heeft een fout gemaakt waarvan we zeker weten, dat ze dit goedmaken.'


A post shared by Paulina Vega Dieppa (@paulinavegadiep) on


(Suriname Mirror/The Independen/El Universal/Twitter/Instagram)

Brazilië: Rapport toont aanhoudende verslechtering situatie inheemse rechten

Gewapende aanvallen op en verwoesting van inheemse gronden gaan door


De Unrepresented Nations and People Organization (UNPO) bericht donderdag 9 november 2017, dat op 5 oktober 2017 de inheemse missionarisraad (CIMI, Conselho Indigenista Missionário) haar rapport - zie onderaan - presenteerde over geweld tegen inheemse volkeren in Brazilië, vastgelegd in 2016.

Het rapport signaleert een aanzienlijke toename van schendingen van inheemse rechten. Daaronder zijn onder meer kindersterfte, zelfmoord, moord en nalatigheid en vertragingen bij de regularisatie van traditionele landen.

Het rapport belicht ook de politieke tegenvallers voor inheemse rechten en besteedt speciale aandacht aan de toeëigening van de voorouderlijke landen van inheemse volkeren en traditionele gemeenschappen. Volgens de federale Grondwet hadden alle inheemse gebieden tot 1993 afgebakend moeten zijn. Vierentwintig jaar later is het demarcatieproces nog steeds niet voltooid.

2016 Was opnieuw een jaar van constante invasie en verwoesting van inheemse gronden, zelfs van gronden die al eerder waren afgebakend. In totaal waren er 59 gevallen van bezettingen van gronden en illegale exploitatie van natuurlijke hulpbronnen.

De gegevens die in dit rapport worden gepresenteerd met betrekking tot het weglaten en vertragen van regularisatie van het land, zijn bijgewerkt op 19 september 2017 en tonen aan, dat 836 territoria niet gemarkeerd zijn.Hoewel inheemsen onvoldoende steun hebben van officiële instanties, wordt de kracht van ruralisten versterkt door voorgestelde wijzigingen in de Grondwet, wetsontwerpen, voorlopige maatregelen, voorwaarden, verordeningen, budgettaire knelpunten en de ontmanteling van FUNAI (Fundação Nacional do Índio) - de overheidsinstelling die belast is met de bescherming van inheemse volkeren.

Het rapport wijst op de alarmerende toename van 136 gevallen van overlijden van inheemse kinderen jonger dan 5 jaar sinds vorig jaar. Volgens het speciale secretariaat van Inheemse Volksgezondheid (Sesai, Secretaria Especial de Saúde Indígena), treden de sterfgevallen op als gevolg van een gebrek aan hulp en ernstige ondervoeding.

Met betrekking tot zelfmoorden werden 106 gevallen gemeld; dit waren 15 meer dan in 2015. Het grootste aantal gevallen in 2016 werd gemeld in het gebied van Dsei Yanomami, gevolgd door Mato Grosso do Sul. Vorig jaar kampte de Guarani-Kaiowá gemeenschap van Mato Grosso do Sul met een toegenomen reeks gewelddadige aanvallen op hun inheemse gronden, waaronder de tragedie die plaatsvond in de gemeente Caarapó, die bekend werd als het 'Caarapó bloedbad'. Het is echter moeilijk om een ​​uitgebreide analyse te maken vanwege het gebrek aan gedetailleerde informatie.

Terwijl de inheemse gemeenschappen wachten op de afbakening van hun land, worden ze nog steeds aangevallen door gewapende agressors.

Ophef over nieuwe Amsterdamse 'Zwarte' Piet ’triest’... - Weer geen rust voor 'Zwarte' Piet

(Bron foto: ANP)
Edellieden doen anti-Zwarte Piet activisten denken aan koloniale onderdrukking door Spanjaarden

'Piet onlosmakelijk verbonden aan het Sinterklaasfeest en verwijst op geen enkele wijze naar het begrip racisme of naar het slavernijverleden'


De kritiek op de nieuwe Pieten in Amsterdam leidt tot verbazing bij de organisatie van de Sinterklaasintocht. De bekendmaking van Piets nieuwe pak, waarbij Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw de inspiratie waren, leidde tot grote onvrede van het Landelijk Platform Slavernijverleden (LPS). 'Het ene kwaad wordt ingeruild voor het andere', aldus LPS. 'Triest', zegt Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam.

De edellieden doen de activisten van denken aan de vroegere koloniale onderdrukking door de Spanjaarden, blijkt uit berichten in Het Parool en bij de NOS.

Het LPS stuurde, na de introductie van het compleet nieuwe uiterlijk van de 400 Sinterklaashulpjes, direct een brief aan het college met het verzoek geen vergunning af te geven voor het kinderfeest.

'Ik ben verbaasd dat dit zo via de media naar buiten komt en vind het ook wel een beetje triest dat ze ons niet eerst hebben gebeld', zegt de woordvoerder van Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam. 'We hadden de Pieten net zo goed anders kunnen noemen, maar Sinterklaas komt uit Spanje en dan is de link met edellieden snel gemaakt. We hebben ook niet maar een seconde stilgestaan bij deze associatie', aldus de zegsman. Hij benadrukt dat Piet 'onlosmakelijk verbonden' is aan het Sinterklaasfeest en 'op geen enkele wijze verwijst naar het begrip racisme of naar het slavernijverleden'. 

Volgens Baryll Biekman, voorzitter van het platform, blijkt hieruit 'dat het historisch besef, ook van het gemeentebestuur Amsterdam, ver te zoeken is', zo zei ze vrijdag in het NOS Radio 1 Journaal.

(Suriname Mirror/De Telegraaf/NOS/Het Parool)