woensdag 8 november 2017

Aantal kinderen dat in Colombia werkt is de afgelopen vier jaar met bijna 300.000 gedaald

'Maar, kinderarbeid blijft wijdverbreid in landelijke gebieden'


Het aantal kinderen dat in Colombia werkt is de afgelopen vier jaar met bijna 300.000 gedaald, maar kinderarbeid blijft wijdverbreid in landelijke gebieden, aldus onderzoekers. Het percentage kinderen in de leeftijd van 5 tot 17 jaar dat in het Zuid-Amerikaanse land werkt, daalde tot 7,8 procent in 2016 van 10,2 procent in 2012 - gelijk aan 291.000 kinderen - volgens een rapport van het onderzoekscentrum van de Escuela Nacional Sindical (ENS). 

Terwijl het kinderarbeidspercentage in Colombia is gedaald, werken ongeveer 850.000 kinderen nog steeds en zitten niet op school, voltijds of helemaal niet, aldus het rapport dat dinsdag 7 november 2017 werd vrijgegeven.

De meeste kinderen zijn werkzaam in de sectoren landbouw, veeteelt en bosbouw, maar ook in hotels en restaurants, aldus het rapport. Het is nog steeds gebruikelijk om kinderen te zien werken in stadsstraten als verkopers en schoonmakers van voorruiten van auto's, en ook op boerderijen.

'Het is onbetwistbaar dat zolang de werkomstandigheden van volwassenen niet verbeteren, kinderen deel zullen blijven uitmaken van een alternatieve vorm van inkomsten voor gezinnen', zei het centrum, gevestigd in de stad Medellin in Colombia, in zijn rapport.

Verder zijn in de kinderarbeidcijfers meegenomen lokale culturele gewoonten, waarbij werk wordt gezien als karaktervorming voor kinderen en als een normaal onderdeel van ontwikkeling, aldus het rapport.

Volgens de Colombiaanse wetgeving mogen kinderen onder de 15 jaar niet werken en mag geen enkel kind in een gevaarlijke baan werken, die een risico voor de gezondheid of het leven vormt.

Op het platteland zijn de percentages voor kinderarbeid bijna tweemaal zo hoog als in stedelijke gebieden, aldus het rapport. 'Dit verschil is begrijpelijk, maar niet acceptabel, gezien het gebrek aan fatsoenlijk werk op het platteland en de toegang tot diensten zoals onderwijs.'

Honderden kinderen in Colombia zijn ook onder dwang gerekruteerd door bendes om als koeriers van drugs en wapens te werken, aldus mensenrechtengroepen.

(Suriname Mirror/Reuters)

Verdachte betrokkenheid bij executie 2 Nederlanders in Dominicaanse Republiek aangehouden te Medellín (Colombia)

Verdachte Brit (35) was van plan Colombia te verlaten met een vlucht naar Engeland


Op het vliegveld van Medellín (Colombia) is 4 november 2017 een verdachte aangehouden die onder meer werd gezocht voor betrokkenheid bij de executie van twee Nederlanders in de Dominicaanse Republiek. Hun lichamen werden in juni in het oosten van dat land gevonden in een kuil op een suikerrietplantage.

Volgens Colombiaanse media is de verdachte een 35-jarige Brit uit Liverpool. De autoriteiten verdenken hem van doodslag en/of moord, lidmaatschap van een criminele organisatie, drugshandel en ontvoering. Het is niet bekend of er nog andere verdachten in beeld zijn.

De Brit was van plan Colombia te verlaten met een vlucht naar Engeland. De man is ter beschikking gesteld aan het bureau van de procureur-generaal, wachtend tot de regering van de Dominicaanse Republiek om zijn uitlevering vraagt.

Het Openbaar Ministerie in de plaats El Seibo in de Dominicaanse Republiek zei destijds dat alles erop wijst dat de moord op de Nederlanders een afrekening in kringen van drugscriminelen betreft.


(Suriname Mirror/Noticias Ya!/Twitter/De Telegraaf)

Geldkoeriers smokkelden aanzienlijke hoeveelheden crimineel geld van Nederland naar Zuid-Amerika

Vijf aanhoudingen in witwasonderzoek - Verdachten uit Frankrijk en Dominicaanse Republiek


De politie heeft zaterdag 4 november drie personen aangehouden op verdenking van witwassen en een persoon voor drugsbezit in zijn woning. Een vijfde verdachte werd maandag aangehouden op verdenking van witwassen. In totaal heeft de politie meer dan vijf ton aan contant geld in beslag genomen. Dit bericht de politie vandaag, woensdag 8 november 2017.

Na binnengekomen informatie startte de politie dit onderzoek. Al snel kwam de politie erachter, dat de verdachten gebruik maakten van geldkoeriers die aanzienlijke hoeveelheden contant geld, dat van criminele activiteiten afkomstig is, van Nederland naar Zuid-Amerika smokkelden.

De politie deed zaterdagavond invallen in drie woningen aan de Clauskinderenweg, de Kneppelweg en de Gouden Leeuw in Amsterdam. Hierbij is ook een geldhond ingezet. Er is rond de 534.000 euro aan contant geld in beslag genomen.

Verder trof de politie geldmachines aan en een kilo harddrugs en 870 xtc-pillen. De verdachten komen uit Frankrijk en de Dominicaanse Republiek en variëren in de leeftijd van 21 tot 49 jaar.

De verdachten zijn vandaag voorgeleid bij de rechter commissaris in Zwolle en zijn in bewaring gesteld.


7 Verdachten aangehouden in verband met diefstal 19 bromfietsen uit.... een politiebureau

Bromfietsen, die geveild zouden worden, onder neus en ogen politie gestolen...


De politie van Paramaribo heeft binnen vier dagen tijd zeven verdachten aangehouden in verband met bromfietsdiefstallen uit een politiebureau in Paramaribo. Een openbare veiling zou zaterdag 4 november plaatsvinden van in beslag genomen goederen, waaronder 19 bromfietsen, zo meldt het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 8 november 2017. 

Bij de inventarisatie bleek echter dat er 7 bromfietsen ontbraken bij de technische afdeling, en een dag voor de veiling, dus op vrijdag 3 november, ontbraken er nog eens 12 bromfietsen. In totaal zijn er dus alle 19 bromfietsen ontvreemd. Dit gebeurde vanuit een politiepost, vlak onder de neus van agenten van politie...., aldus het dagblad.

Een diepgaand onderzoek werd ingesteld en de politie heeft sinds zaterdag de aanhoudingen verricht. Het gaat in deze om een jeugdige bende. De politie heeft van die 19 gestolen bromfietsen inmiddels 12 teruggevonden.

Er zijn nog meer verdachten in deze zaak. Zij worden door de politie opgespoord.

Het Korps Politie Suriname vermeldt vandaag dit op haar website: 

Nationaal Leger zet bussen in voor studenten van Commewijne, Para en Saramacca die in Paramaribo avondstudie volgen

'Reizen met de staatsbussen is te vermoeiend door de ongunstige tijdstippen van vertrek'


Studenten uit Commewijne, Para en Saramacca die in Paramaribo via avondstudie vervolgonderwijs volgen kunnen weer dagelijks met de schoolbus. Het Nationaal Leger zet sinds maandag weer bussen voor hen in: één bus voor Commewijne, één voor Para en twee voor Saramacca. Drie bussen hebben een capaciteit voor 43 personen en een bus kan er dertig vervoeren. 

'Het was voor de studenten vermoeiend om 's avonds met de staatsbussen te reizen, door de ongunstige tijdstippen van vertrek', zegt majoor Harry Kassels vandaag, woensdag 8 november 2017, in de Ware Tijd. Kassels was door studenten benaderd met de vraag of legerbussen nog ingezet zouden kunnen worden. Hij vroeg ze geduld te betrachten.

'Ik heb instructies gehad om de bussen te laten rijden en belangrijk is dat studenten weer hiervan gebruik kunnen maken.'

Leerkracht Trisro Pinas van Tamarin, een dorp aan de Cotticarivier, is blij dat er weer schooltransport beschikbaar is. Ze moet dagelijks ongeveer vijftig kilometer met de auto van Tamarin naar Stolkertsijver rijden om van daaruit met de staatsbus te reizen naar Paramaribo voor studie op het Surinaams Pedagogisch Instituut. Ze kon soms niet alle lessen volgen, omdat ze zich moet haasten om weer de staatsbus te nemen die eerder vertrekt dan de school is afgelopen. 'Dat de legerbus weer rijdt, is een hele tegemoetkoming voor me en ik hoef hierdoor niet eerder te vertrekken van school.'

Sinds 2010 was de Organisatie van Bushouders in Suriname belast met het vervoer van studenten van avondscholen. Het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur heeft dat echter ingaande het schooljaar 2015/2016 stopgezet. De studenten hebben zich in oktober 2015 geregistreerd bij het ministerie, dat had bekendgemaakt alleen nog de registratie te doen en niet meer voor het schoolvervoer te zullen zorgen.

Het toenmalige ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme zou via het Nationaal Vervoersbedrijf daarmee belast worden, maar heeft daarvan afgezien, vermoedelijk wegens geldtekort, waarna het leger de verantwoordelijkheid op zich heeft genomen.

Bewoners van Pikin Saron in Para barricaderen weg naar Apoera

Wegblokkade uit onvrede over functioneren dorpsbestuur

(Bron foto's: Facebook/video screen shot)

Actievoerders willen dat autoriteiten korte metten maakt met dorpsleiding


Bewoners van Pikin Saron in Para hebben vanochtend, woensdag 8 november 2017, de weg naar Apoera gebarricadeerd, omdat ze het niet langer kunnen verkroppen dat het dorpsbestuur niet naar behoren functioneert. De actievoerders willen dat autoriteiten korte metten maakt met de dorpsleiding en eisen verder dat er nieuwe dorpsverkiezingen worden gehouden. 

'We leven onder slechte omstandigheden en de kapitein doet vrij weinig om deze problemen op te lossen. We hebben geen stroom en schoon drinkwater. Door het ontberen van deze fundamentele zaken kan het dorp zich niet verder ontwikkelen', zegt Nadia Alexander, woordvoerster van de actiegroep, in de Ware Tijd.


De boze dorpelingen hebben sinds zes uur vanochtend de weg gebarricadeerd door het plaatsten van autowrakken en tonnen. Deze barricade heeft voor filevorming gezorgd en alleen schoolvervoer en hulpdiensten worden doorgelaten.

'Wij willen hiermee de aandacht vragen van de overheid, en wij hopen dat deze ook met een oplossing komt voor dit nijpend probleem. Vanwege het gebrek aan communicatie met het dorpsbestuur kunnen wij als bewoners niet verder met dit bestuur', benadrukt Alexander.

Zij wijst erop dat het dorpsleiding in alle talen zwijgt, terwijl de gezondheid van de mensen in gevaar is. De dorpelingen moeten bijvoorbeeld dagelijks de stof inhaleren die wordt ontwikkeld wanneer onder andere de zware houttrucks langsrijden. Ook worden de scholieren vervoerd met een bus die kapotte stoelen heeft.

Ook leerkrachten gaan volgens Alexander gebukt onder de slechte leef - en woon omstandigheden. 'Net als de bewoners moeten ze een emmer buiten zetten om regenwater op te vangen. Vanwege het ontbreken van elektriciteit zijn ook de leraren gedwongen voeding uit blik te gebruiken in plaats van vis of vlees', aldus de woordvoerster.

Sea Turtle Conservation Curaçao: 'Zeeschildpadden zijn bedreigde diersoorten die worden beschermd door wetgeving'

Organisatie slaat alarm na vondst kop groene zeeschildpad op hondenuitlaatstrand Jan Thiel

(Bron foto: Sea Turtle Conservation Curaçao)

De Sea Turtle Conservation Curaçao meldt vandaag, woensdag 8 november 2017, dat gisteren de kop van een een groene zeeschildpad (Chelonia mydas) is gevonden op het hondenuitlaatstrand in Jan Thiel. 'Dit jaar hadden we nogal wat aanwijzingen, dat stropen nog steeds een groot probleem is op Curaçao. Zeeschildpadden zijn bedreigde diersoorten die worden beschermd door internationale en lokale wetten. Maar, er zijn nog steeds mensen die dit niet weten. En er zijn ook mensen die dat wel weten, maar zich niets aantrekken', aldus de organisatie.

Voor 2017 is dit de 10e jonge schildpad die gestroopt is.  

'Dit is echt een grote klap voor onze populatie, want om te beginnen, die is niet zo groot! We hadden het geluk om zes van de tien schildpadden die nog in leven waren te vinden en ze op tijd terug te brengen naar de zee .... maar toch, wanneer je je realiseert dat dit slechts de aantallen stroperszaken zijn die ontdekt zijn en de meeste van hen onopgemerkt plaatsvinden ... het is vreselijk.'

De organisatie roept iedereen die een schildpad in moeilijkheden ziet, het zo snel mogelijk aan haar te laten weten. 

'Als mensen erbij betrokken zijn, bel onmiddellijk de Kustwacht (913), omdat ze de autoriteit hebben om de wet te toe te passen! Deze dieren hebben geen eigen stem. Als we ze nu niet beschermen, zijn ze misschien verloren voor onze toekomstige generaties! Dit zou niet alleen verlies van een soort betekenen, maar het zou ook een enorme negatieve impact hebben op het hele oceaanecosysteem rond het eiland.'

Sint Elisabeth Hospitaal Curaçao weerspreekt geruchten over uitbraak van bacteriën of virussen

'Sehos beschikt over afdeling Hygiëne en Infectie Preventie (HIP)'


Op social media circuleert een bericht waarin wordt beweerd, dat het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) te kampen heeft met een uitbraak van bacteriën of virussen (zie onderaan). De PR-afdeling van het ziekenhuis ontkent in een persbericht dat deze informatie klopt, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 8 november 2017.

Het Sehos zegt te beschikken over de afdeling Hygiëne en Infectie Preventie (HIP) die specifiek werkt aan het tegengaan van de verspreiding van ziekenhuisbacteriën. Wanneer er een verhoging van het aantal besmettingen zou zijn, zou het direct worden opgemerkt door dit team, stelt het ziekenhuis.

'In geval van een uitbraak worden direct maatregelen genomen om dit onder controle te krijgen. Daar moeten we tevens melding van doen bij de Inspectie voor Volksgezondheid', valt te lezen in het statement.


Directie Insel Air Curaçao in Suriname voor overleg start vluchten Curaçao-Paramaribo

Financieel directeur Insel Air verwacht groen licht te krijgen voor de vluchten naar Paramaribo


Insel Air kondigt in advertenties in de dagbladen aan, dat vanaf 20 november vluchten worden uitgevoerd tussen Curaçao en Paramaribo. Maar, de Surinaamse autoriteiten moeten eerst nog toestemming geven. De directie van de Curaçaose luchtvaartmaatschappij is in Suriname voor overleg met de luchtvaartautoriteiten en reisbureaus. Heikel punt zijn de uitstaande schulden, zo meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 8 november 2017.

André Delger, financieel directeur van Insel Air, verwacht eind deze week groen licht te krijgen voor de vluchten naar Paramaribo. 'Tot die tijd verkopen we de tickets onder voorbehoud. Mochten we voor 20 november toch geen toestemming hebben, maar daar ga ik niet vanuit, dan krijgen de mensen die een ticket hebben gekocht natuurlijk hun geld terug.'

Volgens Delger gaat het ‘zoals bij elke nieuwe bestemming’ in eerste instantie om de veiligheidsvoorschriften waaraan voldaan moet worden. 'Gezien onze huidige status kunnen we aantonen dat de veiligheid gewaarborgd is.'

Shell als beste uit de bus met offerte voor bouw LNG-terminal bij Bullenbaai, Curaçao

Titan Petrochemical, dochter van GZE uit China, scoort voldoende, maar niet genoeg


In technisch opzicht scoorde Shell het hoogst wat betreft de offerte voor de bouw van de LNG-terminal bij Bullenbaai voor de levering van liquefied natural gas, waarmee de Isla-raffinaderij veel schoner kan produceren. Dat blijkt uit een rapport van Soab, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 8 november 2017. 

Titan Petrochemical, dochter van Guangdong Zhenrong Energy (GZE) uit China, bungelt qua technische beoordeling onderaan op nummer 10, maar werd later alsnog ‘preferred bidder’, omdat Titan voor een opvallend veel lagere prijs inschreef. Van de zestien bedrijven die een offerte hadden ingediend, zijn er twaalf door de technische beoordeling gekomen. Die twaalf kregen een ‘gemiddelde score’ toegekend die is vertaald naar een rapportcijfer.

Shell kreeg de hoogste gemiddelde score, namelijk een 2,9 en daarmee ook het hoogste rapportcijfer: een 9,7. Na Shell volgden Gas Natural Fenosa; Kogas and Mitsui & Co; Promigas, Hoegh LNG and Repsol; British Petroleum Gas en meer. Titan, die later overall als beste uit de bus kwam, scoorde een 2,1 en daarmee een 7 als rapportcijfer. Terwijl Titan/GZE dus een voldoende haalde, was het Shell-cijfer uitmuntend te noemen.

Suriname en Frankrijk tekenen in Parijs maritieme overeenkomst

Vaststellen grenslijn in territoriale wateren Suriname en Frans-Guyana strategisch en economisch belangrijk voor de verdere samenwerkingDe maritieme (zeegrens) overeenkomst tussen Suriname en Frankrijk wordt een feit. Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken en haar Franse collega Annick Girardin van Overzeese Gebieden plaatsten vandaag, woensdag 8 november 2017, hun handtekening onder het document in Parijs, aldus Starnieuws.

De maritieme overeenkomst regelt de noordelijke grens in de territoriale wateren van Suriname en buurland Frans-Guyana (Frans overzees gebied). Partijen zullen ook een verklaring voor samenwerking op maritiem gebied tekenen. De ceremonie vindt plaats in Hotel Montmorin, het hoofdkwartier van het ministerie dat gaat over alle Franse overzeese gebiedsdelen.


Beighle en delegatie vertoeven sinds het weekend - na terugkeer uit Marokko - in Parijs. De ondertekening zou eerst donderdag 26 oktober te Maripasoula, Frans-Guyana, plaatsvinden. Girardin reisde die dag mee met de Franse president Emmanuel Macron, die bij aankomst in Cayenne gelijk zou doorvliegen naar dit Franse dorp aan de Marowijnerivier. De twee ministers zouden elkaar daar ontmoeten en tekenen. Ook de ondertekening van het rechtshulpverdrag Suriname-Frankrijk was voor die dag gepland. De tekst is nog niet helemaal gereed, liet Girardin toen aan de pers weten. Partijen werken nu nog eraan en binnenkort wordt ook dit document getekend. Suriname en Frankrijk gaan verder in hun justitiële samenwerking.

Na de ondertekening van het rechtshulpverdrag, komen belanghebbenden weer bijeen om een uitleveringsverdrag Suriname-Frankrijk op te stellen.

Het vaststellen van de duidelijke grenslijn in de territoriale wateren van Suriname en Frans-Guyana is strategisch en economisch belangrijk voor de verdere samenwerking. Zoals in het kader van de nieuwe politiesamenwerkingsovereenkomst. De Fransen gaven eerder aan, dat het goed is om te weten wat de status is van de activiteiten aan elke zijde.

Zo hebben al twee landen last van illegale visserij in zee en wordt met de grensbepaling duidelijker voor een ieder wie in wiens water legaal of illegaal vist en wie mag optreden. Ook voor offshore onderzoek naar aardolie is de juiste grensvaststelling bepalend.

 In oktober 2013 startte de Fransen aan boord van het hydrografische en oceanografisch ingerichte marine boot Borda met een onderzoek naar de grenslijn. Ze werkten met satellietfoto’s, zette basispunten uit op beide oevers voor een denkbeeldige middenlijn van de Marowijnerivier en gingen 40 kilometers stroomopwaarts voor de technische berekeningen. In Parijs zijn alle gegevens geanalyseerd en zijn de onderhandelingen verder gevoerd.

'Inmenging van Nederland of andere landen wordt niet op prijs gesteld'

(Bron foto: screen shot DNA/YouTube/Suriname Mirror)
Bouterse: 'Surinaamse regering wil een zakelijke relatie met het Koninkrijk der Nederlanden'


Inmenging van Nederland of andere landen wordt niet op prijs gesteld. Dat heeft de Surinaamse president Desi Bouterse gistermiddag (lokale tijd) gezegd in het Surinaamse parlement. 'De Surinaamse regering hecht grote waarde aan haar zelfstandigheid en onafhankelijkheid.' Bouterse zei dit naar aanleiding van vragen van parlementsleden over het niet toelaten van een nieuwe Nederlandse ambassadeur in Suriname, zo bericht onder andere De Telegraaf vandaag, woensdag 8 november 2017, op gezag van persbureau ANP.

'Het waarborgen van onze eigen soevereiniteit is een hoge prioriteit van Suriname. Wat betreft de relatie met het Koninkrijk der Nederlanden wil de Surinaamse regering een zakelijke relatie, gestoeld op wederzijds respect en voordeel zonder inmenging in interne aangelegenheden', aldus Bouterse.

Het Surinaamse staatshoofd ging niet specifiek in op de situatie van de geweigerde Nederlandse ambassadeur. De bedoeling was dat Anne van Leeuwen deze post in juli zou gaan vervullen. Enkele weken voor zijn vertrek liet de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken echter weten dat hij niet welkom was. Dit terwijl de Surinaamse regering daar in juni wel toestemming voor had verleend.

De Nederlandse regering heeft tot nu toe geen uitleg gekregen over het besluit van Suriname. Pogingen van ex-minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken om duidelijkheid te krijgen, leverden geen resultaat op. Wel heeft Nederland tijdelijk een zaakgelastigde naar Suriname gestuurd. Naast het leiden van de ambassade heeft hij als opdracht de relatie met de Surinaamse regering weer zodanig te verbeteren dat Nederland toch een ambassadeur mag afvaardigen.

Etnel (NPS) houdt fel betoog over zogenoemd sociaal beleid regering-Bouterse

'De standvastigheid en onafhankelijkheid van de vrouw zijn met de grond gelijkgemaakt'

(Bron foto: screen shot DNA/YouTube/Suriname Mirror)


NPS-parlementariër Patricia Etnel heeft de regering gisteren flink op de vingers getikt over haar sociaal beleid, aldus vandaag, woensdag 8 november 2017, de Ware Tijd. Ze heeft zich in de tweede ronde van de Algemene Politieke Beschouwingen vooral gericht op de positie van de vrouw die, volgens haar, mede door de verslechterde economische situatie, verder wordt verzwakt. 

'De standvastigheid en onafhankelijkheid van de vrouw zijn met de grond gelijkgemaakt. Die 'pina' die ze ondervindt is allesbehalve goed', zei de parlementariër.

Etnel merkt op, dat haar oproepen voor een effectief gezinsbeleid aan dovemansoren gericht lijken te zijn. Ze stelt dat aan het hoofd van éénoudergezinnen veelal vrouwen staan. 'Door de slechte situatie zijn ze genoodzaakt om meerdere banen te hebben met alle gevolgen van dien voor het gezin.' Voorts constateert Etnel dat er op allerlei manieren getracht wordt om aan geld te komen, waardoor de vrouw steeds meer in een afhankelijke positie raakt. Als voorbeeld noemt ze jonge meisjes die in de prostitutie terechtkomen.

De parlementariër zei ook, dat de instanties die een begeleidende of ondersteunende rol zouden moeten vervullen, ontbreken of onvoldoende geaccommodeerd worden. Ze noemt als voorbeeld het gebrek aan naschoolse begeleiding vanuit het ministerie van Sport- en Jeugdzaken. Etnel betreurt het wegvallen van het project Naschoolse Opvang. 'Wie is er rijker van geworden?'

Dat er particuliere organisaties zijn die zich inzetten voor betere gezinnen doet de politica wel goed. Ze benadrukt dat de overheid de taak heeft om structuur te brengen in het beleid. 'Nu doet iedereen zijn eigen ding en probeert te redden wat er nog te redden valt. Maar, de regering moet een richtsnoer vaststellen.'

Etnel roept de regering op snel met oplossingen te komen.

President Bouterse: 'Wat moet worden verstaan onder privatisering van staatsbedrijven?'

Regering zoekt voor issue privatisering hulp bij Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank...
 

President Desi Bouterse heeft gisteren op vragen over privatisering van staatsbedrijven in De Nationale Assemblee aangeven, dat 'de vraag is wat hieronder moet worden verstaan'. Gaat het om aandeel verkopen of om een symbolische prijs wanneer ondernemers met een goede bestemmingsplan komen? 

Er is internationale hulp gevraagd bij dit vraagstuk, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 8 november 2017. De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) is gevraagd om assistentie. Gewacht wordt op een rapport.

De president merkte op, dat voorkomen moet worden dat bij privatisering de aandelen niet terechtkomen bij mensen die kapitaalkrachtig zijn. Er moet samen hieraan gewerkt worden, het gaat om een nationale aangelegenheid, zei Bouterse. Voordat tot privatisering overgegaan wordt, moet dit vraagstuk goed bediscussieerd worden, waardoor er vertrouwen is in elkaar.

Terwijl gewacht wordt op het IDB-rapport, moeten de staatsbedrijven hun huiswerk maken. Zij moeten ervoor zorgen dat de financiële verslaglegging in orde wordt gemaakt. De Wet op de Jaarrekening moet worden nageleefd. Parastatale instellingen moeten in staat zijn commercieel gezond te draaien, stelde de president.

Breeveld (DOE): 'De term narcostaat klinkt steeds vaker door met betrekking tot ons geliefd land'

'Niets meer wordt over politieonderzoeken in grote cocaïnezaken vernomen'


Assembleelid Carl Breeveld (DOE) toonde zich, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 8 november 2017, gisteren in De Nationale Assemblee bezorgd over de vele drugsvangsten die gedaan worden. Hij wil graag het beleid rond preventie en bestrijding uitgelegd hebben van de regering. 'Dit is van belang, omdat de term narcostaat steeds vaker doorklinkt met betrekking tot ons geliefd land.'

President Desi Bouterse had eerder op de dag aangeven, dat veiligheid en bestrijding van de criminaliteit prioriteiten zijn van de regering. Breeveld merkte in de tweede ronde van de algemene politieke beschouwingen op, dat met de bij herhaling voorkomende drugsvangsten afkomstig uit Suriname 'wij ons steeds onveiliger beginnen te voelen'.

De politicus vroeg ook hoe het komt dat na bekendheid van de vele gevallen van drugsvangsten niets meer over politieonderzoeken wordt vernomen. Evenmin wordt bekend wie daarbij betrokken zijn. 'Iedere keer wanneer een melding van een drugsvangst ons bereikt, 'un bere e koti'. We willen trots zijn op ons land, waar alles wat goed te betrachten is, waarde toevoegt aan ons land en volk. Met drugs en drugstransporten wordt daaraan niets toegevoegd, maar is er slechts sprake van decadentie en moreel verval', stelde Breeveld.

Er is geen antwoord gekomen op deze en vele andere vragen. De president verwees naar de begrotingsbehandeling, 27 november, voor verdere antwoorden.

Oppositie-motie om regeringsbeleid om te buigen vindt geen steun bij coalitie

Moties oppositie zetten geen zoden aan de dijk


Een motie van de fracties van de VHP, ABOP, Pertjajah Luhur en NPS om het beleid om te buigen, is gisteren verworpen met 23 stemmen tegen en 16 vóór. De moties worden niet meer voorgelezen. De indieners hebben ook geen gebruik gemaakt van de stemmotivering om uit te leggen aan de samenleving waarom de motie is ingediend. De coalitie heeft geen woord vuil gemaakt aan de motie, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 8 november 2017.


De tekst van de motie:

Gelezen:
- de Regeringverklaring, “een welzijnssamenleving door duurzame economische groei”;
- de door de waarnemend President van de Republiek Suriname gepresenteerde jaarrede, d.d. 29 september 2017;
- de door de Regering ingediende begroting voor het dienstjaar 2018;

gehoord,

De inzichten en de antwoorden van de regering op de gestelde vragen in De Nationale Assemblee,

overwegende,

- dat het volk mandaat heeft verleend aan de regering om de belangen van het volk te dienen en met name die te beschermen tegen verval van de leefbaarheid in de samenleving;
- dat de Grondwet van de Republiek Suriname uitdrukkelijk stelt dat de sociale doelstellingen van de Staat gericht zijn op het garanderen van een politiekvoering, die strekt tot verhoging van welzijn en welvaart van de samenleving die gebaseerd zijn op sociale rechtvaardigheid;
- dat de Grondwet verder ook stelt dat de wet i.c. het nationaal ontwikkelingsplan dat door besparingen en een juiste bestemming van de nodige financiële middelen, de investeringen in de productieve sector worden bevorderd;
- dat de President in de jaarrede stelt dat hij er alles aan zal doen om de realisatiegraad van het Ontwikkelingsplan significant te verhogen;
- dat echter de jaarrede meer een politiek van verbale acrobatiek met glanzende beloften inhoudt buiten de politieke realiteit, waarmee de realisatie van aangegeven grondwettelijke vereisten voor de beleidsvoering voor het bereiken van aangegeven doelen, niet kunnen worden gerealiseerd;
- dat met 10-duizenden voedselpakketten, financiële bijdragen aan sociaal zwakkeren en sociale beschermingsprogramma’s, hoe goed die ook bedoeld zijn, niet tot duurzaam beleid en ontwikkeling zullen leiden;
- dat in 2018 de rente en aflossingen van de bestaande leningen SRD 2.1 miljard bedragen, hetgeen de ontwikkelingskansen voor het land en volk vermindert;
- dat voor 2018 zal geleend worden ca. SRD 1.6 miljard, hetgeen aangeeft dat de regering doorgaat met het voeren van een onverantwoord meer-uitgeven-dan-verdienen beleid;
- dat het financieel beleid ook in 2018 zodanig is ontwikkeld dat het geen garantie biedt voor directe investeringen in de productiesector;
- dat het voorgestane beleid niet zal leiden tot vergroting van onze verdiencapaciteit, de duurzame vergroting van de werkgelegenheid en de productie voor de exporten maar de armoede zal verergeren met alle gevolgen van dien voor de samenleving.

Besluit:
De regering op te roepen:
a. om het beleid drastisch om te buigen en een beleid te voeren overeenkomstig de verdiensten van het land, een beleid van “ de tering naar nering zetten” ;
b. dringende beleidsmaatregelen op te nemen in de begrotingen voor het dienstjaar 2018 gericht op de vergroting van onze directe verdiencapaciteit, eveneens voor de veiligheid van het volk, en in dat kader intensief met de functionele groepen hier te lande overleg te voeren over deze beleidsombuiging;
c. het leningenbeleid af te bouwen en dat te richten slechts op de creatie van werkgelegenheid en productie conform de Grondwet ter duurzame bestrijding van armoede;
d. af te zien van verdere maatregelen die lasten verzwaringen en meer armoede voor het volk betekenen.

De motie is ingediend door VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi en is ondertekend door Asiskumar Gajadien. Dew Sharman. Jitendra Kalloe, Djoties Jaggernath, Krishnakoemarie Mathoera, Sheilendra Girjasing (allen VHP), Marinus Bee, Diana Pokie, Edward Belfort (ABOP), Paul Somohardjo, Ingrid Karta-Bink William Waidoe (Pertjajah Luhur) en Patricia Etnel (NPS)

OW en C laat politie beslag leggen op computers afdeling Vervoer

'De vicepresident heeft opdracht gegeven om vervoermiddelen en pc's in beslag te nemen'

- Onderdirecteur Technische Dienst Pahalwankhan ontlast van taken en met verplicht verlof gestuurd
- Bondsvoorzitter spreekt van 'ongehoorde en onaangekondigde politie-inval'


Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OW en C) heeft de politie vrijdag beslag laten leggen op computers van de afdeling Vervoer. Daarnaast is de onderdirecteur Technische Dienst, Julius Pahalwankhan, ontlast van zijn taken en met verplicht verlof gestuurd. 

De voorzitter van de Bond Personeel bij het ministerie, Guno Sabajo, bevestigt een en ander vandaag, woensdag 8 november 2017, in de Ware Tijd. Hij zegt dat de opdracht voor de politie-inval komt van vicepresident (vp) Ashwin Adhin. 'De vp heeft opdracht gegeven om vervoermiddelen en pc's in beslag te nemen.'

Sabajo zegt, dat de bewindsman de opgevraagde gegevens over onderwijsvervoer onvoldoende vindt. Pahalwankhan had hem die juist digitaal gestuurd. Naar verluidt gaat het om informatie over spooktrajecten voor schoolvervoer die bussen zouden onderhouden.

Sabajo heeft het personeel van de betreffende afdeling aangespoord haar stem te laten horen over 'de ongehoorde en onaangekondigde politie-inval. 'Jullie worden gecriminaliseerd doordat politieagenten in burgerkleding de afdeling zijn komen binnenvallen.'

De voorzitter zegt dat alleen de procureur-generaal (pg) een justitieel onderzoek mag instellen. De agenten hadden geen schriftelijk bevel van de pg toen de computers werden weggehaald, stelt Sabajo. Hij zegt verder dat er meer speelt dan wat de minister wil doen geloven. Volgens hem wordt er alles aan gedaan, om de fout die is gemaakt door de Organisatie voor Boot- en Bushouders in Suriname een verhoging van 40 procent toe te kennen met terugwerkende kracht van een jaar, te verbloemen. Er is namelijk geen geld om die verhoging te betalen.

'Nu kunnen ze het niet betalen. Ze zijn een coup aan het plegen om de afdeling over te hevelen naar het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie'. '

Sabajo zegt dat de bond zich ook sterk heeft gemaakt voor het hoofd Begrotingszaken, Henny Dielingen, die na 25 jaar het veld moest ruimen voor een familielid van minister Robert Peneux. De gesprekken tussen de bewindsman en de bond hierover zijn vastgelopen, omdat de in ongenade gevallen functionaris een advocaat in de arm heeft genomen.

Liter benzine bij SOL en Roy Boedhoe Enterprises daalt 0,17 Srd in prijs

Prijs van een liter benzine bij GOw2 gaat met twee cent omhoog...


De prijs van benzine bij SOL en Roy Boedhoe Enterprises (RBE) gaat vanaf vandaag, woensdag 8 november 2017, verder omlaag. Een liter ongelode benzine zonder additieven zal Srd 6,15 kosten. De pompprijs gaat met 17 cent omlaag. Ongelode benzine met additieven is Srd 6,29 per liter. De dieselprijs is ongewijzigd en blijft op Srd 5,72 een liter, aldus Starnieuws.

De prijs van een liter benzine bij GOw2 gaat met twee cent omhoog vanaf vandaag. De pompprijs blijft echter lager dan die bij SOL en RBE. De consument betaalt Srd 6,10 bij GOw2 voor een liter benzine. De dieselprijs is niet aangepast en blijft op Srd 5,67 per liter.

Op 6 oktober was de pompprijs bij SOL fors omhoog geschoten van Srd 6,26 naar Srd 6,80. Op 20 oktober daalde de prijs naar Srd 6,32.

Door de fluctuerende wereldmarktprijs voor brandstof, wordt bij elke nieuwe lading een prijs vastgesteld. De prijs wordt na verificatie bekrachtigd door het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme. Advertenties

NDP-fractieleider Misiekaba adviseert parlement EPA (EU) nièt te ratificeren

'ACP-landen hebben geen baat bij vrijhandel met de EU'

'EU stelt nog steeds en nog meer vereisten aan exporten uit de ACP-landen'


NDP-fractieleider André Misiekaba heeft gisteren tijdens de algemene beschouwingen in de Assemblee een uitvoerig betoog gehouden over de handelsovereenkomst die de Europese Unie sinds 2008 wil sluiten met de voormalige koloniën in Afrika, Caribisch Gebied en landen in de Stille Oceaan (ACP). Misiekaba zegt na anderhalf jaar gestudeerd te hebben op de relatie ACP/EU hij nu zover is om De Nationale Assemblee te adviseren om de Cariforum/EU EPA (Economic Partnership Agreement) niet te ratificeren. Dit schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 8 november 2017.

Hij is permanente vertegenwoordiger van De Nationale Assemblee bij ACP/EU. Voordat een definitief besluit wordt genomen om EPA niet te ratificeren, moet Suriname wat huiswerk maken. Er is nog maximaal zes maanden de tijd hiervoor. Daarbij moet een inventarisatie gemaakt worden wat en hoeveel uitgevoerd wordt naar de EU. Ook is het nodig om precies te weten wat uit de EU geïmporteerd wordt. Zijn er andere markten voor deze producten?

Misiekaba stelde, dat de regering enkele belangrijke besluiten moet nemen.

President Desi Bouterse zei, dat inhoudelijk op deze kwestie ingegaan zal worden tijdens de begrotingsbehandeling.

Misiekaba besprak de historie tussen de ACP en EU. Hij benadrukte dat in de internationale handel emoties geen rol spelen. 'Er geldt slechts één ding: belang. Wat EU betreft, ging het nooit om de ontwikkeling van de ACP-landen, het ging altijd om de ontwikkeling van Europa. De voordelen waren voor Europese bedrijven in de koloniën bestemd. Toen na de onafhankelijkheid van de koloniën vele van die bedrijven uiteindelijk in handen kwamen van de nieuwe zelfstandige landen, zocht de EU naar manieren om de preferentiële regelingen te stoppen', betoogde de politicus.

'ACP-landen hebben geen baat bij vrijhandel met de EU, aangezien deze nog steeds en nog meer vereisten stelt aan exporten uit de ACP-landen. Er zou dus nauwelijks geëxporteerd kunnen worden door de ACP-landen naar de EU', stelde Misiekaba.

'De ACP-landen zijn goedkope grondstoffenleveranciers, maar willen dat veranderen door hun eigen grondstoffen zelf te processen en deze verwerkte producten te exporteren, waarvoor ook goede infrastructuur, transport, zee en luchthavens, energie, marketing en distributie nodig zijn. Maar dit wilt de EU niet. Want u moet grondstoffen blijven leveren. De EU heeft geen grondstoffen en haalt de grondstoffen uit de ACP-landen om ze te verwerken om vervolgens de verwerkte producten weer te exporteren naar de ACP-landen en daar goed aan te verdienen, zoals Europa al eeuwen doet.'

In 2008 heeft de EU alleen met de Caribbean/Cariforum een nieuwe handelsovereenkomst (EPA) gesloten. Tot op heden, november 2017, hebben slechts 14 van de 48 Afrikaanse ACP-landen een EPA met EU, en slechts 2 van de 15 Pacific ACP landen (Papoea Nieuw Guinea en Fiji). De EPA heeft niet geleid tot meer exporten naar de EU, maar wel tot meer importen uit de EU!, concludeerde Misiekaba.

Ter informatie:

Diane Rodríguez, de eerste transgendervrouw in Senaat Ecuador, maakt weg vrij voor transgenderpolitici

'Maar, het zijn van een publiek figuur heeft een prijs' - Ze krijgt doodsbedreigingen

'De rechten van transgenders behoren tot de minst beschermde van alle groepen in de LGBTI-gemeenschap'


Diane Rodríguez (zie foto - Bron: Twitter), de eerste transgendervrouw in de Ecuadoraanse Senaat, maakt de weg vrij voor transgenderpolitici en families zoals zij. Ze verloor de steun van haar familie op de leeftijd van 16. En vervolgens wendde ze zich tot sekswerk om te overleven. Maar, Diane (ze spreekt graag haar naam uit in drie lettergrepen: Di-a-ne) Rodríguez had niet verwacht jaren later geschiedenis te schrijven toen zij als de eerste transvrouw in de Senaat van Ecuador werd gekozen. 'Maar, het zijn van een publiek figuur heeft een prijs', aldus Rodríguez, die nu ook psychologe is, dinsdag 7 november 2017, op NBC News; ze heeft recent als senator doodsbedreigingen ontvangen.

Haar ervaring van gediscrimineerd te worden als een transvrouw heeft haar gemotiveerd tijdens een levenslange reis van activisme tot politiek. Rodríguez, geboren als Luis Benedicto, verdedigt LHBT-rechten al een decennium. Maar, hoewel ze campagne gevoerd heeft als activiste om te streven naar wettelijke rechten en meer gelijkheid, zei ze dat veel acties zonder politiek leiderschap tot stilstand waren gekomen. Dus, in 2013 werd Rodríguez de eerste trans-kandidate die ging voor een zetel  in het Congres in Ecuador. En terwijl ze bij die gelegenheid werd verslagen, voelde ze zich gedwongen om te blijven vechten.'Je voelt politiek met je hart', zei ze. 'Het is een verplichting die je met jezelf moet aangaan, een commitment dat je maakt met je mensen en de mensheid in het algemeen. En dat soort verplichtingen moet je met de rest van je leven leven.'

Rodríguez is niet de eerste trans-politica in Latijns-Amerika. Maar, voordat ze in 2017 tot senator werd gekozen, werden zij en haar trans-partner Fernando Machado een van de meest spraakmakende trans-paren op het halfrond, nadat ze hun zwangerschap openbaar hadden gemaakt. In 2015 heeft Rodríguez's partner Machado een zoon gekregen. Beiden hebben geen geslachtsaanpassende operaties ondergaan. Maar, terwijl hun hoge zichtbaarheidsgraad als trans-ouders mensen uitdaagde om traditionele geslachtsrollen te heroverwegen en diverse familievormen te bevorderen, leidde de zwangerschap ook tot onverwachte kritiek. 'Mannelijke trans bekritiseerde me het meest', zei Rodriguez's partner, Machado in Olivia Crellin's documentaire Sununú 2017: The Revolution of Love.


Sununú is de sekse neutrale naam van de zoon van het trans-stel, die in de inheemse taal Guaraní 'revolutie' betekent. En hun openbare zwangerschap was bedoeld om zowel critici als ouders te revolutioneren. 'Ze zeiden dat ik achteruit ging. Dat ik nu gewoon een zwanger meisje was. Maar voor mij was mijn zwangerschap een totale evolutie. Ik gaf mezelf de kans om een ​​kind te krijgen, maar ik bleef me als een man voelen', zei Machado in de film.

Nu, als senator, heeft Rodríguez voortgebouwd op haar zichtbaarheid als een trans-ouder en een trans- politicus om te vechten tegen een breder spectrum van onrechtvaardigheden. Maarm ze zegt dat haar inzet voor trans-mensenrechten nog steeds een primaire focus is, omdat de gemeenschap op grote schaal wordt onder-beschermd. 'De rechten van transgenders behoren tot de minst beschermde van alle groepen in de LGBTI-gemeenschap', vertelde ze aan NBC News.

'Wat ons vooral interesseert is dat we niet op straat worden gedood. Dat is ons belangrijkste gevecht. Trans-mensen zijn nog steeds wandelende doelwitten.'

Rodríguez's levensverhaal kan worden omschreven als een zoektocht om aangeboren vooroordelen te overwinnen. Maar, wanneer haar gevraagd wordt of ze zich een pionier voelt, wijst ze naar andere trans (en niet-trans) mensen die in een vergelijkbare privésfeer hebben gevochten. De senator zegt dat die onzichtbare verhalen de manier waarop ze over macht denkt heeft uitgedaagd. 'Macht kan niet worden gevonden in politieke ruimten', zei ze. 'Dat type macht is kortstondig. Echte macht is te vinden in de mensen, hun gemeenschappen en hun organisaties.'(Suriname Mirror/NBC News/Twitter/YouTube/Vimeo)

Jonge scholier gedood bij aanrijding schoolbusje(B en auto in Commewijne

(Bron foto: Facebook)
Na aanrijding slaat de bus over de kop - Verschillende kinderen gewond geraakt

 
Een scholier van ongeveer negen jaar is gistermiddag, dinsdag 7 november 2017, overleden na een aanrijding tussen een schoolbusje en een personenauto. De aanrijding vond plaats op de kruising Soemita- en de Mariënburgweg in het district Commewijne, aldus Starnieuws. Volgens het Dagblad Suriname is het slschtoffertje de 8-jarige Rigemme C.

Starnieuws meldt vernomen te hebben, dat er meer dan twintig kinderen in de schoolbus zaten. Na de aanrijding sloeg de bus over de kop. Verschillende kinderen hebben verwondingen opgelopen.

De politie van Richelieu is nog bezig met het onderzoek. De personenauto is vermoedelijk de veroorzaker van de aanrijding. Het slachtoffertje is ter plekke overleden.

Het Korps Politie Suriname bericht later op de dag op haar  website: Suriname keldert verder in onderste regionen Ease of Doing Business rapport van Wereldbank

Van 190 landen neemt Suriname nu plek 165 in, een val vanaf plaats 158...
 
'Surinaamse rapporteurs rapporteren op onverantwoordelijke wijze en sturen bewust of onbewust verkeerde informatie naar de Wereldbank'

 
Suriname is in het jongste Ease of Doing Business rapport van de Wereldbank (zie onderaan) met  zeven plaatsen gezakt, van de 158e plaats naar de 165e plaats. In totaal zijn 190 landen gerangschikt. In de regio staat Suriname beter gepositioneerd dan Haïti en Venezuela. Dit meldt Starnieuws dinsdag 7 november 2017.

Op de meeste van de zeven gerangschikte indicatoren is Suriname achteruitgegaan. De grootste sprong terug is gemaakt op het gebied van de elektriciteitsvoorziening waar gelet wordt op de procedures, de wachttijden, de beschikbaarheid en de kosten om op het elektriciteitsnet aangesloten te worden. Op dit vlak is een achteruitgang van meer dan vijftig plaatsen genoteerd en wel van de 84e plaats naar de 131e plaats.

Toch is het niet allemaal slecht nieuws. Suriname heeft als belangrijkste positieve notering, een vooruitgang van twintig plaatsen op het gebied van de registratie van onroerende goederen. Deze vooruitgang heeft te maken met de moderniseringsinspanningen bij het Management Instituut GLIS (Grondregistratie en Landinformatiesysteem). Directeur Silvano Tjong-Ahin is echter niet tevreden hiermee. 'Voor wat betreft de registratie van onroerende goederen had Suriname veel hoger moeten staan.' Hij stoort zich eraan dat de Wereldbank in haar rangschikking enkele belangrijke hervormingen niet heeft laten meetellen waaronder de introductie van het perceel identificatienummer en de aanmerkelijk versnelde registratie van perceeltransacties.

Hij wijt dit vooral aan het feit dat enkele Surinaamse rapporteurs op onverantwoordelijke wijze de rapportage doen en bewust of onbewust verkeerde informatie sturen naar de Wereldbank. Hij hoopt dat het ministerie van HandeI, Industrie en Transport een effectiever of in elk geval beter gecoördineerd beleid zal gaan voeren om Suriname hoger op de lijst te doen komen. Tjong-Ahin stelt dat andere landen de lijst heel serieus nemen, 'maar lukt het in Suriname nog niet'.