donderdag 19 januari 2017

Den Blauwvinger: Surinaamse bible belt verzet zich tegen transgender Yvanna Hilton

COLUMN: Ongefundeerde en op bijbel gestoelde hetze tegen transgender op Facebook

Oud-BEP-Assembleelid en homofoob Asabina gooit olie op het vuur met zeer discriminerende uitspraken over homoseksualiteit

19-01-2017  Den Blauwvinger/De Surinaamse Krant


Wat betreft de zaak Yvanna Hilton lijkt Suriname, afgaande op de vele - zonder enige feitelijke kennis van zaken geschreven - bespottelijke, negatieve, discriminerende, veelal ronduit domme en bedreigende reacties her en der op Facebook, een heuse zogenoemde Bible Belt en nog erger dan die 'belt' in Nederland. De bekrompen en oer conservatieve wijze waarop velen in dit toch als tolerant bekend staande landje (moskee, synagoge en kerk naast elkaar in Paramaribo) reageren op de Yvanna-rechtszaak en de voor haar positieve uitkomst ervan is zeer eng te noemen en schokkend.
Wie heeft last van Yvanna of andere transgenders? Niemand toch? Hieronder ter informatie slechts een handjevol, willekeurig gekozen, van de honderden reacties die op Facebook zijn te vinden, voor een lach en een traan (letterlijk overgenomen, inclusief taal- en andere fouten):

Rosita Mohan Wat wil je veranderen vana dat vrouwen mannen worden en omgekeerd ik denk dat God het nooit zo heeft gewild anders was het zo. Wij mensen willen alles veranderen maar is dat God Zijn Wil ?????

Steve GoedschalkJe blijft een homo

Faverus PolienVerberde ziekie no ab dresie bajaaa,valse felicitatie hoor,geboren als man en sterf als een valse vrouw,hahaha

Mildred LeblancIk hou van gays. Elke familie hft wel een paar. Maar dit is vr mij een stap te ver!! Je bent als man geboren en dat blijf j gewoon, papier of geen papier! En ik denk dat j pas vrouw ben als je een kind kan baren! Val maar aan maar dit is mijn mening!! Jullie rechten zoeken vind ik prima maar dit........

Marita KrampNu is het hek van de dam. Sodom en Gomorrah gelegaliseerd!

Sandra GroenveldIn SU is alles mogelijk.straks gaat de rechter ook bepalen dat er gemoord mag worden...pure BELACHELIJKHEID.
Een oncomplete vrouw..ppfff

Miquel PocorniZit me echt dwars want dit is een zware belediging aan et vrouwelijk geslacht

Precious MaayenIk heb 2 zonen, ik moet ze alvast leren of ze verliefd worden op een meisje dat ze eerst onderzoeken wat op haar geboorteakte staat.

Cheryl MalatsMaar gaat nooit een kindje kunen baren ze houdt haar zelf voor de gek deze wereld is verziekt de rechters ook

Jermaine En Mirjam SleurAls ik een Honda koop,en zet een Toyota Lexus embleem erop blijft t een Honda volgens de fabrikant wat ik ook zeg of doe.

Shertje WaakzaamIk vind dit super belachelijk! hij heeft een vagina latn zettn maar geen baarmoeder en eierstokkn enz hij menstrueert nt en kan geen kindern barn dus voor mij is en BLIJFT hij MAN !!! Je bent pas vrouw alsj vrouw bnt geborn God maakt geen fouten !!

Edith DijkgraafDe rechters zijn geen God. We leven in kritieke tijden en de wereld is in handen van de duivel. Al deze dingen staan in de bijbel geschreven en we moeten niet verrast zijn. We leven in de eindtijd. Mensen zullen meer liefde voor geld en lust, mannen zullen bij mannen slapen net in de tijd van sodom en gomora. Wie beter weet moet de juiste weg op zoeken en god oprecht dienen. Verder gaan we dit niet kunnen stoppen.

Mila GoelamhoeseinALLES WAT GOD HEEFT GEMAAKT WAS EN IS ZEER GOED.GOD KAN DEZE MAN/ VROUW NOOIT VERKEERD HEBBEN GEVORMD NAAR ZIJN BEELD EN GELIJKENIS. Ik althans accepteert het niet en op deze aarde heeft hij (zij) de zaak gewonnen maar in GODS wil en ogen, zoals het in zijn woord staat geschreven heeft hij/ zij het verloren. Wij zijn niemand om iemand te veroordelen, maar het kan niet.

Consuela Van Daal1 ding is niet duidelijk uiterlijk ben je vrouw innerlijk geraamte ben je man meneer de rechter u kreeg zeker een diepe onvoldoende .god slaapt niet

Sion Lion FarianWie geeft de rechter het recht Gods wet om te buigen, dit is pure onzin deze zogenaamde vrouw is in strijd met God en als Godvrezend mens moeten we ons niet achter dit ding scharen, deze man heeft zijn vrije wil gebruikt om de duivel te dienen, is dit Gods plan??? Soddom and Gomorrah??? Laten we niet vallen voor dit soort satanistische verleidingen, vergeet niet dat satan in strijd is met God


Jo Vianen HarryAlles heeft een verval datum. Zo ook die neppe poes. Jackson zijn neus viel ook.

God en de Bijbel hebben niet alle wijdheid in pacht
En God en de Bijbel, het dikste sprookjesboek ter wereld, hebben toch niet alle wijsheid in pacht en zeker niet al die mensen die hun frustraties nu uiten op onder andere Facebook en het niet willen accepteren, dat er ook gewoon gewone transgenders zijn. Gewone mensen die net als hun ook recht hebben op het door hem of haar gekozen leven!

Laat al die conservatieve Suri Bible Belt'ers eens reageren op Facebook op de vele zaken van seksueel misbruik van minderjarige kinderen in Suriname door Surinamers (veelal waarschijnlijk behorend tot diezelfde Bible Belt-kliek) en daartegen in 'actie' komen, dan zijn ze in ieder geval een beetje meer geloofwaardig....?

Maar, hoe zat het ook al weer?

Eind vorig jaar spande transgender Yvanna Hilton een rechtszaak aan om gedaan te krijgen dat het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) haar geslacht in de registratie/administratie zou wijzigen van man naar vrouw. Dat simpele gegeven zorgde voor een overspannen beroering onder de Surinaamse kerkgangers, die de kerkklok wel ergens in de verte hadden horen luiden, maar geen idee hadden waar de klepel hing...

Steve Meye ageert met handjevol volgelingen in demonstratie tegen Yvanna
Zo was daar de grote vriend van president Desi Bouterse, de zogenoemde zelfverklaarde bisschop Steve Meye van de Vereniging van Volle Evangelie- en Pinkstergemeenten in Suriname. Hij organiseerde, na het bekend worden van de rechtszaak van Yvanna, een protestmars tegen lesbiennes, gays, biseksuelen en transgenders (zie foto - Bron: de Ware Tijd) die begon en eindige op het Onafhankelijkheidsplein in het centrum van Paramaribo. Met veel bravoure had hij aangekondigd te hopen op een deelname van tienduizend goed gelovigen die hem slaafs zouden volgen in zijn strijd. Hoewel keer op keer op het plein werd benadrukt, dat er niet tegen de transgender Yvanna Hilton werd gelopen, stonden op alle protestborden teksten die te maken hadden met de geslachtsverandering van de transgender. Overigens, maar amper 1.000 mensen wisten de weg naar het plein en Meye te vinden. Meye beweerde na de demonstratieve optocht, dat gelovigen niet op waren komen dagen vanwege 'tegenstand vanuit media' en kritiek op social media en bedreigingen. Tja, wie gelooft dat? Alleen Meye zelf.

De rechter bepaalde woensdag 11 januari 2017, dat Hilton voortaan officieel als vrouw door het leven mag gaan. In een eerste reactie zei Yvanna, dat ze min of meer deze uitspraak van de rechter had verwacht.
Een dag later liet ze weten een normaal leven te willen te gaan leiden en een baan als stewardess te ambiëren. 'Het was soms heel hard voor mij. Mensen hebben mij afgeraden om deze zaak voort te zetten. Aldoor negatieve uitspraken van mensen hebben mij soms ook twijfels gegeven. Dankzij God, Hij heeft mijn gebeden verhoord en ik heb mijn doel bereikt. Niemand hoeft mij te begrijpen en te weten wat in mij omgaat, dat weet God wel. Hij is ten slotte mijn Schepper. Transgenders hebben het vreselijk moeilijk in Suriname. En daar wil ik verandering in brengen. Dit is dus een begin en iedereen in de LGBT community is er heel verheugd over.'

De Ware Tijd berichtte dezelfde dag, donderdag 12 januari, dat de Staat in hoger beroep gaat in de zaak. Een bevestiging daarvan is, voor zover bekend, nog niet publiek gemaakt, maar het heeft veel weg van 'transgender pesten' en lijkt weinig kans van slagen te hebben.

Minister Jennifer van Dijk-Silos uitte zich tevreden over het vonnis van de rechter. Suriname is partner in verschillende mensenrechtenverdragen en moet die dus naleven, ze de bewindsvrouwe, en daarom heeft zij geen begrip voor het feit, dat het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) in Hoger Beroep wil gaan tegen de uitspraak van de rechter. Toch een steun in de rug voor Yvanna en een klap in het gezicht van de kerkganger.

Duveltje uit een diep rood doosje...
Als duveltje uit een diep rood doosje was daar 17 januari het oud-Assembleelid van de BEP (Broederschap en Eenheid in de Politiek) en homofoob Ronny Asabina die zich in een interview met het Dagblad Suriname ouderwets liet gaan en tekeer ging tegen homo's.
'In de Bijbel wordt homoseksualiteit als een gruwel in Gods ogen gezien. Homoseksualiteit moet daarom onder geen beding bevorderd en vooral niet gereguleerd worden in Suriname. Het is tegen de natuur. Het is in strijd met alle religiën in de wereld. Alle heilige geschriften verbieden het', zei hij, totaal gespeend van hoe de wereld er vandaag de dag uit ziet.
Homoseksualiteit, geslachtsveranderingen en de adoptie van kinderen door deze groep vindt de homofobe politicus verwerpelijk gedrag.

In juli 2011 deed Asabina zowel nationaal als internationaal al een keer stof opwaaien met zijn uitspraken over homoseksualiteit. Ook nu keurt hij homoseksualiteit totaal af en vindt hij dat de samenleving duidelijk haar stem tegen deze groep moet laten horen. 'Nu het parlement al die jaren niets hierover heeft gezegd, moeten wij aannemen dat de samenleving content is met de uitspraak van de rechter. Het is jammer, zielig en verwerpelijk', aldus Asabina.

Asabina vindt, dat hij homorechten niet expliciet als mensenrechten kan beschouwen, omdat het ‘homo zijn’ een keus is. 'Mensen maken zelf een keus om homo te worden. Bij kinderrechten, seniorenrechten en vrouwenrechten heeft niemand een keus. Je bent kind, vrouw of senioren burger. Homo's zijn slachtoffers. Als je slachtoffer bent, moeten er mogelijkheden zijn om je uit die situatie te halen. Het is iets dat wij kunnen en moeten genezen.'

'Het is een ontwikkeling die gevoed wordt door de westerse cultuur die steeds middelen beschikbaar stelt om dit gedrag te promoten. Zelfs bij de Verenigde Naties zien wij dat het pad wordt geplaveid voor homoseksualiteit', beweert de politicus.

Tot vandaag de dag is er – nog – niet gereageerd op de discriminerende uitspraken van Asabina in tegenstelling tot medio 2011. Het wordt de hoogste tijd dat Asabina leert in te zien en te begrijpen, dat transgenders en homoseksuelen gewone mensen zijn zoals hij ook tot dat species hoort. Hij heeft geen last van ze, zitten niet op zijn schoot of ergens anders op.

Asabina niet te horen en te zien als 't gaat om misbruik van minderjarige meisjes door Surinaamse jongens en mannen....
Laat Asabina zich eens horen c.q. zien als het gaat
om de zogenoemde precaire financieel economische situatie van het land,
om de gang van zaken rond het vertrek van de Amerikaanse bauxiet-/aluminium gigant Alcoa uit Suriname,
om het nog steeds aanwezige kwik op de goudvelden,
om de issues rond het 8 decemberstrafproces,
om de stakende leerkrachten of
om door Surinaamse jongens en mannen seksueel misbruikte minderjarige meisjes.
Neen, de belastingambtenaar vindt het belangrijker om te reageren op de uitspraak van een rechter in een door een transgender aangespannen en gewonnen rechtszaak. Dat zegt voldoende over de enge belevingswereld van Ronny Asabina.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
19 januari 2017
Amsterdam-Paramaribo