maandag 3 december 2018

Haven van Santa Marta, Colombia, verbindt zich met Noord-Europa

Nieuwe dienst wordt uitgevoerd door Duitse reder Hapag Lloyd en Caribbean Express Service


Dankzij een handelsovereenkomst zal de Colombiaanse haven van Santa Marta vanaf januari beschikken over een nieuwe dienstregeling voor de containerscheepvaart naar Noord-Europa. Hierdoor zal de export van gekoelde landbouwproducten als bananen, avocado's, bloemen, goudbessen, gulupa's en citroenen, evenals die van droge vracht als koffie, bevorderd worden. 

De nieuwe dienst zal worden uitgevoerd door de Duitse rederij Hapag Lloyd en de Caribbean Express Service. In de eerste week van januari zal de nieuwe dienstregeling ingaan.

De schepen zullen op zaterdag arriveren in Smitco, een containerterminal in de haven van Santa Marta. Hapag Lloyd zal voor de operatie beschikken over schepen met een capaciteit van 2.500 TEU. Volgens de prognoses zullen er in het eerste jaar meer dan 10.000 containers ingezet worden voor de import- en export-operaties.


Deze belangrijke handels- en werkovereenkomst is het resultaat van de groeiende export van Colombiaanse producten, met name gekoelde producten, via de haven van Santa Marta. Hapag Lloyd zag hierin een kans om nieuwe markten in de wereld te veroveren, afgestemd op de behoeften van klanten.

(Suriname Mirror/El Tiempo/AGF.nl/YouTube)

Aandacht en inzet voor mensenrechten in Colombia door kabinet-Rutte vergroot

'Wereldwijd is Colombia het gevaarlijkste land om actief te zijn als vakbondslid'

Nederland doneert twee miljoen euro extra voor de wederopbouw van Colombia


'Wereldwijd is Colombia het gevaarlijkste land om actief te zijn als vakbondslid. Gezien de fragiele voortgang van het vredesakkoord in Colombia is de vergrote aandacht voor de mensenrechtensituatie en het vredesakkoord in Colombia een belangrijk resultaat van de missie', zegt Marionne Lips, regio-coördinatrice van Latijns Amerika voor CNV Internationaal, zo bericht CNV Internationaal maandag 3 december 2018. Lips verwijst naar premier Rutte en minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit die de mensenrechten aankaartten tijdens hun handelsreis eind november in Colombia. 

Op verzoek van tien organisaties uit het Colombia Platform, waaronder CNV Internationaal en PAX, is vicepremier Schouten in gesprek gegaan met zes mensenrechtenverdedigers en vakbondsvertegenwoordigers over de onvolledige uitvoering van het vredesakkoord en het gebrek aan vrijheid voor vakbondsleden om zich te organiseren.Zij wezen het Nederlandse kabinet ook op de moorden en mensenrechtenschendingen in Colombia.

Vicepremier Schouten heeft een petitie van de vakbondsleiders en mensenrechtenverdedigers in ontvangst genomen, waarin wordt opgeroepen om belangrijke onderdelen van het vredesakkoord uit te voeren, zoals de bescherming van gemeenschappen en sociale leiders. Het kabinet toont hiermee vergrote aandacht en inzet voor mensenrechten in Colombia.

'Het is van belang dat we in de gaten houden of er resultaten worden geboekt als het gaat om het vredesproces. Daarom zijn we voortdurend in gesprek met onze vakbondspartner in Colombia', aldus Lips.

De oproep van onder meer CNV Internationaal en PAX heeft de premier ook overgebracht tijdens zijn gesprek met de Colombiaanse president Ivan Duque. Bovendien kondigde hij aan dat Nederland twee miljoen euro extra doneert aan de wederopbouw van Colombia. Deze steun van Nederland voor het uitvoeren van het vredesakkoord is hard nodig.De eerste acht maanden van dit jaar zijn er al 110 mensen vermoord, omdat ze actief waren voor hun vakbond, mensenrechten- of milieuorganisatie, buurtraad of een comité van slachtoffers. Meer dan 100 bedrijven, kennisinstellingen én CNV Internationaal waren bij de handelsmissie aangesloten.

Man (28) valt met twee slagersmessen mensen in kerk aan in Aparecida de Goiania, Brazilië

Uilker Alves schreeuwt 'iedereen zal sterven' en steekt vier bezoekers neer


Een met bloed doordrenkte man is zondag 2 december 2018 gearresteerd nadat hij een angstaanjagende aanval met messen had uitgevoerd op bezoekers van de  Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (Jesus Cristo dos Santos dos Últimos Dias) in Aparecida de Goiania in Brazilië. Vier kerkgangers raakten gewond.

Uilker Alves kwam binnenvallen tijdens de zondags dienst en viel de aanwezigen aan met twee slagersmessen. Alves schreeuwde 'iedereen zal sterven' toen hij onschuldige families met twee slagersmessen aanviel, volgens de nieuwswebsite Globo. Vier mannen raakten gewond.Alves voerde zijn aanval uit slechts twee dagen nadat hij erover opschepte op zijn Facebook-pagina in een bericht dat sindsdien is verwijderd. Hij was boos, dat vertegenwoordigers van de kerk nooit de belofte hadden gedaan om hem in 2013 te bezoeken nadat ze hem op straat hadden benaderd.'Ik heb mijn adres aan de Mormoonse kerk gegeven. Ze kwamen niet. Ik ga ze het bloedbad bezorgen. Ik zal de dag niet navertellen ... ', schreef Alves. 'Ik heb geen dorst, ik heb dorst, ik zal wachten, iedereen zal binnenkomen. Sluit de deur en begin met het afsnijden van de hoofden.' 'Dit weekend ga ik de Mormoonse kerk aanvallen en de hoofden afsnijden', voegde hij eraan toe.


Volgens Globo zei de politie, dat een van de gewonde aanbidders was neergestoken toen hij alleen probeerde Alves te stoppen.De bebloede 28-jarige werd uiteindelijk uitgeschakeld door gemeenteleden in de kerk en gearresteerd en beschuldigd van poging tot moord.

Tijdens zijn op video opgenomen ondervraging bij een politiebureau, kwam Alves over als een verward individu, volgens onderzoeker Divino Batista dos Santos. Alves vertelde Dos Santos, dat hij gehoord had, dat de kerk pacten met de duivel heeft gesloten, terwijl hij eraan toevoegt dat niemand van de kerk in zijn huis in Goianesia een bezoek bracht, dat hij met zijn moeder deelde.

Alves, die met zijn handen met handboeien om achter zijn rug zat, wordt in de video gezien neerkijkend. 'Ik heb een video bekeken die de geboorte van Jezus Christus [ontkent] en zegt dat in de eerste strijd tegen Lucifer, Jezus Christus de vloek op het lichaam van donkere [gevilde mensen] plaatste en nadat hij aan het kruis stierf gooide hij de vloek over de mensen.'

Dos Santos vertelde Globo, dat de verdachte de twee messen zaterdag had gekocht en naar Anapolis reisde, waar hij de nacht doorbracht. Zondag maakte hij de reis naar Aparecida de Goiania voordat de steekpartii plaatsvond rond half elf 's morgens  De kerk zat vol met 120 aanbidders terwijl de dienst aan de gang was.

Wilson Alves Batista, 40, werd zondag geopereerd om een ​​verwonding in zijn rechterarm te behandelen en blijft in het ziekenhuis. Twee andere slachtoffers werden uren na de gruwelijke aanval behandeld en ontslagen uit het ziekenhuis en een andere man werd maandagmorgen vanuit het ziekenhuis naar huis gestuurd.(Suriname Mirror/O Correio News/The Daily Mail/g1.globo/YouTube/Twitter)

Turkse president Recep Tayyip Erdoğan in Caracas ter versterking bilaterale met Venezuela

Van Erdoğan en Maduro wordt verwacht dat ze verschillende overeenkomsten ondertekenen


President Recep Tayyip Erdoğan arriveerde maandagochtend vroeg, 3 december 2018, in Venezuela voor officiële besprekingen gericht op het versterken van de bilaterale banden. De president en de first lady Emine Erdoğan werden op de Simon Bolivar Airport in de hoofdstad Caracas opgewacht door de Venezolaanse vice-president Delcy Rodriguez, minister van Industrie en Nationale Productie Tareck El Aissami, minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza en minister van Defensie Vladimir Padrino Lopez. 

De Turkse ambassadeur in Caracas Şevki Mütevellioğlu en de Venezolaanse ambassadeur in Ankara, Jose Bracho Reyes, waren ook aanwezig. Erdoğan ontmoette later op de dag in het Miraflores-paleis zijn Venezolaanse collega Nicolas Maduro.


Van de twee leiders wordt verwacht dat ze verschillende overeenkomsten ondertekenen en een gezamenlijke persconferentie houden.

Venezuela is de derde bestemming van de Latijns-Amerikaanse tournee van Erdoğan, die begon met de Groep van 20 (G-20) in Argentinië, die vrijdag begon.

Erdoğan's reizen naar Paraguay en Venezuela markeren de allereerste keer van een Turkse president. Erdoğan hield een drukke agenda bij op de tweedaagse G-20-top in Buenos Aires, ontmoeting met acht staatshoofden en regeringsleiders, waaronder zijn Amerikaanse tegenhanger Donald Trump en de Russische tegenhanger Vladimir Poetin.


(Suriname Mirror/Daily Sabah/El Universal/Haber Turk/Anadolu Agency/Twitter)

De grootste Chinese handelsbeurs van Panama sinds start diplomatieke betrekkingen in juni 2017

Panama en China werken aan verbreding onderlinge economische samenwerking


Een 26-tal Chinese bedrijven, waaronder zeven van de 500 belangrijkste ter wereld, ontmoetten elkaar zondag 2 december 2018 in het Atlapa Convention Centre in hoofdstad Panama-Stad, als onderdeel van een vakbeurs. 'Het belangrijkste idee van deze tentoonstelling is het leggen van zakelijke banden tussen Panamese en Chinese zakenlieden, en dat Panama het aanvangsplatform is voor nieuwe producten voor de regio', zei de uitvoerend directeur van de Kamer van Koophandel, Industrie en Landbouw van de Midden-Amerikaanse markt natie, Rafael Zuñiga. 

In verklaringen voor de pers verklaarde de ondernemer, dat het doel van de tentoonstelling is het begrip van mensen over China te verbeteren, zijn producten, technologieën en visie op samenwerking te tonen, en een platform te bouwen om uitwisselingen in economie, handel en cultuur mogelijk te maken.

Op de expo, de grootste van het hoogste niveau van China in Panama sinds de start van diplomatieke betrekkingen in juni 2017, zijn internationaal erkende bedrijven zoals Cosco Shipping, Air China, Huawei en Xugong Group, aanwezig.

Opkomende technologiebedrijven zoals Keda Xunfei, Beijing Didi Technology en Hytera Communications Corporation zijn ook aanwezig. Deze bedrijven zijn van plan hun samenwerking met het lokale bedrijfsleven uit te breiden, zei Chen Zhou, Chinese vice-voorzitter van de Council for the Promotion of International Trade.

De beurs is open tot 6 december en wordt bijgewoond door representatieve bedrijven uit onder meer infrastructuurconstructie, apparatuurproductie, transportlogistiek, financiële dienstverlening, automotive, kunstmatige intelligentie, mobiel internet, elektronische producten en engineering van machines. Meer dan 3.200 vierkante meter tentoonstellingsruimte laten het publiek de sociale en economische ontwikkeling van China waarderen, evenals de resultaten van samenwerking tussen beide landen.

Tegelijkertijd met deze tentoonstelling, die samenvalt met het bezoek van president Xi Jinping, zal het China-Panama Economische en Commerciële Samenwerkingsforum worden gehouden, met de aanwezigheid van vertegenwoordigers van meer dan 70 financiële gerelateerde bedrijven uit de Aziatische natie, infrastructuur, energie, elektriciteit, mineralen en informatie.

Beijing is momenteel de op één na grootste handelspartner van Panama, de grootste bron van goederen voor de Colon Free Zone, van waaruit de meeste Chinese producten opnieuw worden geëxporteerd naar naburige Latijns-Amerikaanse en Caribische landen. Het is ook de op één na grootste gebruiker van het Panama Kanaal, na de Verenigde Staten, waar in 2016 meer dan 400 schepen zijn gepasseerd, wat ongeveer 150 miljard dollar aan inkomsten heeft gegenereerd voor Panama.

(Suriname Mirror/Prensa Latina)

Politie houdt 50-jarige verdachte dodelijke steekpartij in Prinsessestraat aan

Ook man (31) opgepakt die zakken slachtoffer meteen na steekpartij leeghaalde...


Het Korps Politie Suriname bericht vandaag, maandag 3 december 2018, dat zaterdag de 50-jarige H.A. is aangehouden als verdachte van het doodsteken die dag van Amessi Lief (41) in de Prinsessestraat te Paramaribo. 

O.G. (31) is aangehouden voor diefstal. Terwijl het slachtoffer zwaar gewond op de grond lag moet G. zijn zakken hebben leeg gehaald.

Het slachtoffer raakte zaterdagmorgen in een woordenwisseling met A., alias 'Momentie'. Die woordenwisseling werd een handgemeen en op een gegeven moment moet A. het slachtoffer met een scherp voorwerp hebben neergestoken. Na zijn daad liep hij weg.

Amessi Lief is ter plaatse overleden.

Bronto Somohardjo: ‘Misiekaba moet minder oe-oe-a-a doen’

(Bron foto: Twitter)
Zoon van Paul Somohardjo neemt op 20e verjaardagsfeest PL ook Bouva (NDP) en Sapoen (HVB) op de korrel


‘Hee, oe-oe-a-a’, zo imiteerde Bronto Somohardjo, de zoon van de voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, zaterdagavond de fractievoorzitter van de NDP, André Misiekaba, tijdens het feest in het PL-partijcentrum te Beekhuizen in verband met het 20-jarig bestaan van de PL. 

De zoon van Paul Somohardjo nam geen blad voor zijn mond en leverde felle kritiek op enkele NDP-bonzen, waaronder André Misiekaba, die slechts erop uit zou zijn om mensen belachelijk te maken. Ook NDP-Assembleelid Melvin Bouva bleef niet bespaard. Hij zou volgens Somohardjo junior miljoenen Srd's in zijn zak hebben gestopt van de naschoolse opvang.

Eveneens aan het adres van de NDP-voorzitter Desi Bouterse had hij een belangrijke boodschap. ‘Make no mistake. De onzichtbare hand die hem van een pikin ingi boi tot de president van Suriname heeft gemaakt, een onzichtbare hand heeft vader van een eenvoudige jampanesi boi tot de parlementsvoorzitter van Suriname gemaakt. En deze onzichtbare hand waakt nog steeds over hem en zal altijd over hem blijven waken. Ik kan niet boos op u zijn’, aldus Bronto naar de president toe. Hij bracht ter herinnering dat hij in het jaar van de coup, in 1980, is geboren. ‘Ik wens u succes, kracht, geluk en gezondheid toe’, waren zijn woorden richting Bouterse.

Bronto sprak vol lof over zijn vader. 'Hij heeft zijn zoon altijd wijze levenslessen meegegeven, om op te komen voor het volk en zich niet te schamen voor zijn afkomst zijn enkele van ze. Verder is hij een voorzitter die altijd klaarstaat voor het volk en het daadwerkelijk meent met het volk. Hij deinst er niet voor terug om basisgoederen voor het volk te subsidiëren uit zijn eigen zak.'

Bronto zei ook dat het geen enkele voorzitter is gelukt om zijn eigen partij te laten (doelende op de Pendawalima) en een nieuwe partij op te richten, de PL, en deze partij bestaansrecht te laten verwerven vanwege het vele verraad en partijpolitieke inbraak. Bronto beschouwt de PL als zijn kleine zus. Het lievelingskind van de voorzitter, zijn vader.

Voor Raymond Sapoen (Hervormings- en Vernieuwingsbeweging, HVB) had Bronto een duidelijke boodschap. Hij typeerde hem als beroepsverrader, die de eerste daad van verraad 20 jaren geleden pleegde. Toen werd hij beloond met de post van onderminister van Financiën. Hoewel Sapoen aan het roer zat van de Pendawalima, eindigde hij bij verkiezingen keer op keer met 0 zetels, door Bronto verwoord als te zijn ‘politieke gevangenis.’ De PL begon medelijden met hem te krijgen en plaatste hem bij de verkiezingen in 2010 op de lijst. Ondanks zijn politiek verraad in het verleden kreeg hij de post van minister van Onderwijs, Handel en Industrie en werd hij ook nog de ondervoorzitter van de PL. Niet wetende dat hij op 29 mei, 4 dagen na de verkiezing van 2015. zijn tweede politieke verraad zou plegen. Bronto noemde dit ‘zwaar verraad’ dat hem nooit vergeven zal worden.

Opmerkelijk is, aldus het dagblad, dat Bronto aanhaalde dat indien voorzitter van de Abop, Ronny Brunswijk, geen eigen partij zou hebben, hij zeker PL’er zou zijn. ‘Bij de PL voelen mensen zich thuis.’ Brunswijk op zijn beurt sprak die avond de volgende woorden toe aan het adres van Paul Somohardjo: ‘Mi de zeker yo meking’.

Brunswijk memoreerde, dat de PL in de 20 jaren een wezenlijke bijdrage heeft geleverd. Hij typeerde zijn ‘brada Somo’ als een strijder, een doorzetter en deed uit de doeken dat ‘we wroko samen’. Alleen middels bundeling gaat het hun lukken om verandering te brengen in de huidige situatie. ‘Fu puru a regeersani unu moes meki wang bigi kofu.’ Brunswijk voegde eraan toe dat nu de tijd rijp is om de ‘bigi kofu’ te maken. ‘United we stand, dividend we fall’, aldus Brunswijk.

Internationale klimaatconferentie in februari 2019 in Suriname

Suriname wil discussie over vergaren gelden ter bescherming tegen zeespiegelstijging


Van 11 tot en met 15 februari 2019 wordt een top klimaatconferentie in Suriname gehouden. 'Ons land wil een discussie hebben over de toegang tot financiële mogelijkheden om de duurzame sociaal-economische ontwikkeling verder op gang te brengen', zegt Winston Lackin, ambassadeur Milieuaangelegenheden voor Suriname, zondag 2 december 2018, aldus het Nationaal Informatie Instituut. 

Suriname vervult met tien andere landen een belangrijke rol als het gaat om een hoog percentage bosbedekking (93%), dat de negatieve gevolgen van de verwarming van de aarde minimaliseert. Suriname, als een van de High Forest Cover, Low Deforestation (HFLD)-landen, beschikt over unieke milieucondities, maar wordt tegelijkertijd buiten zijn schuld om ook bedreigd door de zeespiegelstijging, stelt Lackin.

'Ons land wordt geconfronteerd met negatieve gevolgen, waarvan wij de oorzaak niet zijn en die het land veel geld kosten. Toegang tot financiën is erg moeilijk.'

Tijdens de conferentie moet gediscussieerd worden over hoe de toegang tot middelen vergemakkelijkt kan worden. Op diverse fora is deze kwestie reeds besproken met diverse internationale organisaties.

Lackin bestempelt de conferentie als zeer belangrijk aangezien de toegang tot de financiële middelen versoepeld moet worden. Dit zal overwegend de focus zijn tijdens de conferentie. Dit geldt eveneens voor de overige 10 HFLD landen: Guyana, Frans-Guyana, Colombia, Peru, Bhutan, Belize, Panama, Zambia, Gabon en de Democratische Republiek Congo.

Voor de conferentie zullen alle relevante lokale en internationale actoren uitgenodigd worden.

Momenteel is in Polen de COP24 klimaat-bijeenkomst, die duurt tot en met 14 december. Cedric Nelom, waarnemend directeur van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS), zegt aan NII, dat ook Suriname deze belangrijke bijeenkomst bijwoont. Maar, wie er aanwezig is wordt niet gemeld....

Gajadien (VHP): 'Er is geen enkele rechtvaardiging om Rij- en Voertuigenbelasting weer in te voeren'

'De rek is er uit, mensen hebben gewoon geen ruimte meer om deze extra uitgaven te betalen'


De Wet Rij- en Voertuigenbelasting treedt onverkort op 1 januari 2019 in werking. Autobezitters hebben wel tot eind februari van het nieuwe jaar de gelegenheid om de betaling te verrichten. VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien ziet de twee maanden verlenging slechts als uitstel van executie aangezien eigenaren van voertuigen toch de hoge bedragen zullen moeten voldoen. 

'Twee maanden respijt is niet op zijn plaats. Als het een tegemoetkoming was, zou men de invoering van deze belasting direct terugdraaien. De rek is er uit. Mensen hebben gewoon geen ruimte meer om deze extra uitgaven te betalen', zegt Gajadien vandaag, maandag 3 december 2018, in het Dagblad Suriname.

Er is volgens de parlementariër geen enkele rechtvaardiging om de Rij- en Voertuigenbelasting weer in te voeren, aangezien dat al is ingebouwd in de government take op elke liter brandstof. Dit alles zal volgens hem doorwerken op de prijzen van goederen en diensten.

'Denk maar aan de bedrijven die wagens verhuren. Op de één of andere dag moeten zij honderd duizenden voor al hun wagens uitgeven. Dat is onberekenbaar. Je gaat heel wat sectoren onder druk zetten. Dat zal allemaal doorwerken naar de samenleving. De prijzen gaan verder stijgen', aldus de politicus.

Op 28 augustus is de Wet Rij- en Voertuigenbelasting aangenomen met 28 stemmen vóór en 9 tegen. De VHP heeft tegen deze wet gestemd. Dat zaken organisatorisch niet in orde zijn om de betaling soepel te laten geschieden, is iets waarvoor Gajadien tijdens de behandeling in De Nationale Assemblee al had gewaarschuwd.

'Er zijn diverse mogelijkheden. De minister had kunnen kiezen voor een spreiding, waardoor de betaling van de belasting gezamenlijk kon geschieden bij het verzekeren van het voertuig. Dan zou het verspreid zijn over het hele jaar. Het probleem is dat deze regering zo snel als mogelijk meer dan Srd 80 miljoen uit de samenleving wil halen, terwijl zij daarop niet voorbereid is.'

De parlementariër vraagt zich ook af waarom de belastingstickers aan de buitenkant van de voorruit van voertuigen geplakt moeten worden, terwijl er al een systeem bekend is met de verzekeringsstickers die aan de binnenkant van de voorruit worden geplakt. 'Waarom moet het nu afwijken bij de belastingstickers?'

Gajadien ziet het steeds opzadelen van de samenleving met diverse belastingsoorten als een verarmingsbeleid van de regering Bouterse-Adhin. 'Dan kan men met een voedselpakket komen naar de armen toe. Dan moeten wat aardappelen, uien en tomatensardien de mensen in leven houden', aldus de politicus.

Arbeiders Suriname Wood Dynamics al vier maanden niet betaald

Opdrachtgever Greenheart zou niet in staat zijn betalingen te voldoen door verlies afzet


'Ze willen ons het geld in delen geven, maar wij willen alles hebben. Wij kunnen niet zo werken', zegt de woordvoerder van werknemers van het contractorbedrijf Suriname Wood Dynamics, Ricardo Machintosch. Hij uit zijn ongenoegen vandaag, maandag 3 december 2018, in de Ware Tijd, over wanbetalingen van het bedrijf Greenheart waar Suriname Wood Dynamics diensten aan levert. Het gaat om een groep van dertig man die al vier maanden lang geen salaris heeft ontvangen. 

Volgens Machintosch betaalt de eigenaar van het bedrijf Wood Dynamics de arbeiders gedeeltelijk uit eigen zak, zodat die toch kunnen overleven. 'Wij wachten al zo lang en kunnen het tenslotte niet meer aan. Wij hebben met onze baas gesproken en hij helpt ons, maar wij willen ons geld. Onze gezinnen gaan eraan. Onze relaties. Alles gaat gewoon eraan. Je blijft soms 25 dagen in het bos en als je terug bent, wil je wat voor je gezin meenemen en dan kan je niet, omdat je dat geld dat je verdient niet krijgt. Dit moet echt ophouden.'

De woordvoerder zegt, dat hij toch tevreden is met de steun van zijn werkgever, maar hij vreest dat die op den duur ook zal wegvallen, doordat hij een grote groep arbeiders uit eigen zak betaalt en dit ondragelijk zal worden. 'Hij toont begrip voor ons, maar onze salarissen willen wij nu wel hebben.' Het gaat om een bedrag van ruim 1 miljoen Surinaamse dollar aan achterstallige uitbetalingen.

'We struggelen echt. Wij zoeken zelf geld om het hoofd boven water te houden.' De woordvoerder zegt dat zij door het wereldkundig maken van het probleem aandacht van de leiding van Greenhart hopen te krijgen voor de problemen rond uitbetaling van salarissen. Hij zegt dat de groep ook juridische stappen zal ondernemen om haar rechten aan te vechten. 'Wij willen niet dat het bedrijf ten onder gaat. Het enige dat wij willen is dat de mensen ons uitbetalen zodat wij verder kunnen leven. We verdienen niet slecht en daarom willen wij juist een goede verstandhouding. Wij kunnen geen delen krijgen van het bedrag. Dat zal niet werken voor ons', aldus Machintosch.

Hij zegt dat de groep meerdere keren brieven heeft gericht aan Greenhart om het probleem te bespreken. Het bedrijf zou hen hebben meegedeeld, dat het geen afzet heeft en niet optimaal kan produceren, waardoor het er op financieel vlak niet rooskleurig uitziet voor het bedrijf. Hierdoor kunnen betalingen niet worden voldaan. Greenheart was na herhaaldelijk proberen voor de Ware Tijd niet bereikbaar voor commentaar.

Incassoloper bij Firgos NV aan Industrieweg-Zuid beroofd van ruim half miljoen Srd

Man door twee mannen, onder bedreiging van een vuistvuurwapen, overvallen


Een zogenoemde incassoloper is zaterdagmiddag rond half twee door twee mannen, waarvan een gewapend met een vuistvuurwapen, is overvallen op het terrein van Firgos NV aan de Industrieweg-Zuid. Dit meldt het Dagblad Suriname vandaag, maandag 3 december 2018.

De overvallers zijn ervandoor gegaan met een geldbedrag groot Srd 573.130.

Volgens het slachtoffer zijn de daders in een gereedstaand voertuig gestapt en weggereden. De politie is bezig met het onderzoek.

Het slachtoffer heeft zich op geen enkel moment verzet en werd heelhuids gelaten. Het onderzoek duurt voort.

VHP-voorzitter Santokhi met partijdelegatie naar China op uitnodiging Communistische Partij

Samen- werking met CPC op basis wederzijdse vriendschap en wederzijds respect


Op uitnodiging van de ‘International Department of the Central Committee of the Communist Party of China (CPC)’ is een VHP-delegatie afgereisd naar China. De voorzitter van de VHP, Chandrikapersad Santokhi, leidt de zeven personen tellende delegatie, zo meldt het Dagblad Suriname vandaag, maandag 3 december 2018. Het bezoek van de VHP-delegatie aan China dient gezien te worden in het kader van een bredere betrokkenheid van buitenlandse partners voor duurzame ontwikkeling van Suriname. 

De basisprincipes van het VHP buitenlands beleid zijn:
op zoek gaan naar oplossingsmodellen voor samenwerking en steunverlening voor verlichting van de heersende sociaal-economische situatie en het ontwikkelen van strategieën om sterkere diaspora-betrokkenheid bij de ontwikkeling van Suriname te bevorderen.

In dit verband draagt het lidmaatschap van de VHP bij COPPPAL (Conferencia Permanente de Partidos Políticos de América Latina) – het belangrijkste forum van politieke partijen in Zuid-Amerika en het Caraibisch gebied – bij aan een indirecte relatie tussen VHP – CPC, vanwege het lidmaatschap van de CPC van ICAPP (International Conference of Asian Political Parties), het belangrijkste forum van politieke partijen in Azië.

COPPPAL en ICAPP hebben een samenwerkingsverband, dat voornamelijk te maken heeft met de rol die politieke partijen spelen in de huidige wereldorde en hun beïnvloeding van de mondiale politieke agenda, alsook bestrijding van onder andere de armoede die een ernstige uitdaging is voor zowel Zuid Amerika, het Caribisch gebied en Azië.

De ontwikkeling van de politieke betrekkingen van de VHP met de CPC wordt vooral ingegeven door het feit, dat de samenwerking van de CPC met andere politieke partijen geen ideologie als voorwaarde heeft, maar gebaseerd is op wederzijdse vriendschap en wederzijds respect.

Mondiaal wordt steeds vaker een beroep gedaan op China voor het nemen van meer verantwoordelijkheden om een bijdrage te leveren aan het mede helpen oplossen van grensoverschrijdende vraagstukken van de 21ste eeuw zoals o.a. klimaatverandering, internationaal financieel economische kwesties, armoedebestrijding, voedselveiligheid, migratie, tegengaan van verspreiding van massavernietigingswapens. De opkomst van China biedt uitdagingen en kansen in het kader van Zuid-Zuid samenwerking aan landen die hun ambities willen realiseren en die meer behoefte hebben aan inhoudelijk en lange termijn perspectief.

Amerikaanse oliemaatschappij ExxonMobil voor 10e keer succesvol in wateren Guyana

'Dit is geweldig nieuws voor Guyana'

'ExxonMobil's 10e ontdekking zal naar verwachting de verwezenlijking van substantiële sociale en economische verbeteringen van het land mogelijk maken'


Het Amerikaanse oliemaatschappij ExxonMobil heeft weer een olievondst gedaan voor de kust van Guyana bij de Pluma-bron, waardoor het tot op heden een record van 10 vondsten sinds de ontdekking van wereldklasse Liza in mei 2015 werd aangekondigd. 

Directeur van het ministerie van Energie van Guyana, Mark Bynoe , heeft vanmorgen, maandag 3 december 2018, aangekondigd dat de oliegigant van de Verenigde Staten de ontdekking heeft gedaan. Deze laatste ontdekking heeft de geschatte terugwinbare hoeveelheid van het Stabroek-blok verhoogd tot meer dan 5 miljard olie-equivalente vaten.

'Dit is geweldig nieuws voor Guyana ... het land staat aan de vooravond van transformationele ontwikkeling voor de huidige en toekomstige generaties en het nieuws van ExxonMobil's 10e ontdekking voor de kust van Guyana zal naar verwachting de verwezenlijking van substantiële sociale en economische verbeteringen van het land mogelijk maken', zei een optimistische Bynoe.


De Pluma-1, die ongeveer 27 kilometer ten zuiden van de Turbot-1-put ligt, volgt eerdere ontdekkingen in het Stabroek-blok en kwam ongeveer 37 meter aan hoogwaardige, koolwaterstofhoudende zandsteen tegen.

De put werd veilig geboord tot een diepte van 5.013 meter in 1.018 meter water. Het Noble Tom Madden boorschip begon op 1 november 2018 te boren.

'Guyana is goed voorbereid om echt vooruitgang te boeken in de 21e eeuw. Als een petro-ontwikkelingsstaat zullen we echter strategisch moeten investeren in een mensgerichte en evenwichtige manier, waarbij we onze niet-hernieuwbare bronnen gebruiken voor structurele transformatie en het verbeteren van de levens van mensen op korte termijn, terwijl ze tegelijkertijd de basis leggen om ons in staat te stellen op middellange en lange termijn over te stappen naar een postkoolstofeconomie. De vorige schatting van de recupereerbare middelen van het Stabroek-blok bedroeg meer dan 4 miljard vaten. Deze ontdekking versterkt het potentieel van het land om in 2025 dagelijks meer dan 750.000 vaten olie te produceren en op het potentieel voor ontwikkeling in het zuidoosten van het Stabroek-blok. Het Stabroek-blok is 26, 800 vierkante kilometer', voegde Dr. Bynoe toe.


De Noble Tom Madden zal naar verwachting beginnen met het boren van de Tilapia-1 prospect op zo'n 5.5 kilometer ten westen van de Longtail-1 put.

Het boorschip Stena Carron heeft onlangs zijn werkzaamheden bij Hammerhead-1 voltooid en zal binnenkort zijn volgende put boren, na gepland onderhoud.

ExxonMobil en zijn dochter Esso Exploration and Production Guyana Limited zijn operator en hebben een belang van 45 procent in het Stabroek-blok. Hess Guyana Exploration Limited houdt 30 procent rente en CNOOC Nexen Petroleum Guyana Limited houdt 25 procent rente.

(Suriname Mirror/Oil Now/Seeking Alpha/Twitter)

Vereniging Bedrijfsleven Curaçao hoopt op heroverweging verhogen minimumloon

VBC: 'Tot nu toe is niet gebleken, dat de loonsverhoging het beoogde resultaat heeft gehad'
De Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) hoopt dat de minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), Hensley Koeiman (MAN), zijn plannen om per 1 januari 2019 een minimumloonsverhoging in te voeren heroverweegt. Het zou gaan om een verhoging van 2,1 procent naar 9,37 gulden per uur. Dit zou de vijfde minimumloonsverhoging zijn na een jaarlijkse verhoging de afgelopen vier jaar, zo schrijft vandaag, maandag 3 december 2018, het Antilliaans Dagblad.De VBC toont in een tabel aan dat tot nu toe niet gebleken is dat de loonsverhoging het beoogde resultaat heeft gehad, namelijk dat er dan meer besteed wordt, wat goed is voor de economie. Sterker nog, ‘de verhoging van (minimum)lonen is elk jaar gepaard gegaan met toenemende economische krimp en stijging van de werkeloosheid’.

VBC: 'De verklaring hiervoor is eenvoudig. Er is niet gelijktijdig een flankerend beleid gevoerd om de arbeidsproductiviteit en de concurrentiepositie (cost of doing business) te verbeteren.'

De minister stelt in zijn motivering, dat 2019 een moeilijk jaar zal worden met onzekerheden in diverse sectoren zoals onder andere de raffinaderij. Minimumloners zijn vooral werkzaam in de handel, bouw en nijverheid in de voornamelijk klein- en middenstandsbedrijven. 'Het voorbestaan van dit soort bedrijven, en daarmee het behoud van werkgelegenheid voor voornamelijk minimumloners, is van cruciaal belang', aldus Koeiman.

Premier Eugene Rhuggenaath, Curaçao, woont inauguratie nieuwe president Mexico bij

Rhuggenaath reisde af naar Mexico op verzoek Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken


Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) heeft zaterdag als vertegenwoordiger van het Koninkrijk de inauguratie van de nieuwe president van Mexico, Andrés Manuel López Obrador, bijgewoond. Rhuggenaath reisde af naar Mexico op verzoek van Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken van het Koninkrijk der Nederlanden, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 3 december 2018.Oud-burgemeester van Mexico-Stad López Obrador, ook wel Amlo genoemd, won op 1 juli met 53 procent van de stemmen de verkiezingen en ‘flirt’ volgens de Volkskrant met het idee om de door zijn voorganger doorgevoerde liberalisering van de energiesector terug te draaien.

Ook zou hij armoede en ongelijkheid willen bestrijden, betere pensioenen willen verzorgen, net als meer sociale programma’s en beter onderwijs.

Dreiging faillissement blijft als donkere wolk boven Insel Air International bv Curaçao hangen

Consortium en aandeelhouders brengen crediteurenakkoord in gevaar 


De tijd voor Insel Air dringt, bij de rechter-commissaris vindt morgenmiddag de crediteurenvergadering plaats, maar de aandeelhouders en het consortium van financiers zijn er samen nog niet uit. Als die overeenstemming uitblijft is er geen basis voor het crediteurenakkoord, waarvan het ontwerp onlangs werd aangeboden. Dan zal alsnog het faillissement van Insel Air International bv worden uitgesproken en is er ook geen voortzetting met interCaribbean Airways. Dit  bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 3 december 2018.

De door het gerecht aangestelde bewindvoerder Rogier van den Heuvel heeft partijen laten weten zo nodig vanochtend een kort geding aan te spannen. Daarin wordt gevorderd, dat aandeelhouders en de financiers (MCB Bank, APC pensioenfonds en Vidanova pensioenfonds) de deal met interCaribbean aanvaarden en verder dat zij het onderling zo regelen, al dan niet achteraf, dat de deal niet in gevaar komt. Deze op Turks- en Caicoseilanden gevestigde luchtvaartmaatschappij is bereid alle aandelen Insel te kopen voor één dollar en stelt 11.050.000 dollar - bijna 20 miljoen gulden - ter beschikking over een periode van negen jaar, onder de voorwaarde dat er een crediteurenakkoord tot stand komt.

Voor de schuldeisers is het echter óók nodig, dat de Insel-aandeelhouders meewerken. Zij stellen op hun beurt instemming afhankelijk van een overeenkomst met het consortium.

Bewindvoerder Van den Heuvel had twee weken geleden nog ‘goede hoop’ dat deze overeenstemming spoedig zou worden bereikt. Tot gisteren zat het echter nog muurvast.

Regering lijkt breuk in waterkerende dam in zuiden van Coronie al twee jaar te negeren

Lokale boeren zijn bezorgd, dat door de breuk hun rijstarealen steeds onderlopen


Het is de overheid in twee jaar tijd niet gelukt om een breuk in de waterkerende dam in het zuiden van Coronie te herstellen. Het gaat om een enorme breukvan ongeveer acht meter breed en zes meter diep in het achterland van Burnside, vanwaar het zwampwater op de omliggende rijstarealen terecht komt en het overgrote deel via de afvoerleidingen de zee instroomt. 

'We hebben het probleem reeds van het begin aan de verantwoordelijke ministeries voorgehouden, maar er is tot op heden niet op gereageerd', zegt rijstboer Stevan Hardjopawiro vandaag, maandag 3 december 2018, in de Ware Tijd.

Ter informatie beelden uit juni 2012:De plaatselijke boeren zijn bezorgd, dat door de breuk hun rijstarealen steeds onderlopen, 'want wanneer de regens invallen dan stroomt het zwampwater via de breuk de rijstarealen in en blijft langer liggen. Dat maakt ook dat wij niet durven om onze arealen te bewerken, want de zwakke dam geeft ons ook geen zekerheid om te gaan investeren.'

Volgens Hardjopawiro kampt de totale agrarische sector in Coronie momenteel met een tekort aan irrigatiewater. Hij beweert dat het peil gedropt is naar een zodanig niveau, dat pompen ingezet moeten worden om het water te kunnen onttrekken uit de zwamp 'en dat kost ons extra geld'.

Hij werkt als bedrijfsleider op het landbouwbedrijf van ondernemer Tjon A Loi die iets meer dan 350 hectare heeft ingezaaid. 'We hebben het overgrote deel van de rijpe padie al afgeoogst en er ligt nog ongeveer 120 hectare op het veld. Dat deel gaan wij de komende dagen ook binnenbrengen.'

Districtscommissaris Remie Tarnadi bevestigt dat het gaat om een oude breuk. Volgens hem is het door gebrek aan middelen de overheid niet gelukt de breuk in de afgelopen periode te herstellen. 'Nu zijn de ministeries van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C) en Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) bezig exercities te plegen. Wij hopen dat vóór de kleine regentijd de breuk hersteld kan worden en er voorkomen wordt dat zoveel zoetwater uit de zwamp verloren gaat.'

De districtscommissaris weet niet wat de herstelwerkzaamheden de overheid exact zullen kosten. Hij beweert dat de grootschalige rehabilitatie van de waterkerende dam na jaren nog steeds niet is opgeleverd. 'We weten ook dat er een aantal aannemers eraan gewerkt heeft, maar de werkzaamheden zijn nooit officieel opgeleverd.'

Oehlers (VHP): 'Geschiedenis leert ons, dat afsplitsingen, weglopers en overlopers nooit succesvol zijn'

'PL heeft bewezen geen eendagsvlieg te zijn, de partij heeft haar bestaansrecht bewezen'


'De geschiedenis leert ons, dat afsplitsingen, weglopers en overlopers nooit succesvol zijn. Ondanks het feit, dat de Pertjajah Luhur (PL) in haar twintigjarig bestaan een paar keer geconfronteerd is met overlopers, heeft ze zich in het politieke veld met vallen en opstaan toch staande weten te houden en een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van Suriname', aldus Glenn Oehlers als vertegenwoordiger van de VHP zaterdagavond in zijn felicitatieboodschap aan de PL, in het partijcentrum te Beekhuizen, vanwege haar 20e verjaardag.

Oehlers zei ook - aldus vandaag, maandag 3 december 2018, Starnieuws - dat de PL bewezen heeft geen eendagsvlieg te zijn. De partij heeft haar bestaansrecht bewezen. Het constante succes van de PL en het verschil dat de partij maakt is volgens de VHP-vertegenwoordiger voor een groot deel te danken aan PL-voorzitter Paul Somohardjo, die bewezen heeft dat hij – ongeacht om welke partij het gaat – elke partij waarin hij gezeten heeft, groot en succesvol te maken.

Hij merkte tegenover Somohardjo op, dat 'wij staan voor grote uitdagingen, enorme problemen waar wij al eerder voor gestaan hebben en die niet uit de weg gegaan zijn'. 'Laten wij niet kijken naar datgene wat ons scheidt. Laten we kijken naar datgene dat ons juist bindt, wat ons samen brengt en ons in staat stelt dit volk verder tot ontwikkeling te brengen met welvaart en welzijn.'

Ook ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk stelde, dat de PL een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van Suriname. Hij nam Somohardjo als voorbeeld van een strijder, een doorzetter, iemand die de durf heeft om door te zetten ondanks alle tegenslagen die hij tegenkomt. Brunswijk merkte op, dat Somohardjo hen ook in de moeilijke tijden niet in de steek heeft gelaten. En kijkend in welke situatie het land is gekomen, wil hij de samenleving de boodschap meegeven dat zij niet moet opgeven. Daarom riep hij de Javaanse broeders op om samen te bundelen en dan te stemmen op de partijen zoals de PL, ABOP en de NPS.

Brunswijk liet weten nog niet met de VHP te hebben gesproken. Hij zei reeds met de PL te hebben besproken dat in welke kiesstelsel ze ook komen, ze samen zullen werken bij de komende verkiezing. Zo ook met de NPS. Ook met de broeders van de VHP, zal worden gesproken, omdat zonder bundeling het niet zal lukken verkiezingswinst te halen, zodanig dat de huidige regering naar huis kan worden gestuurd. Daarvoor is het nodig één vuist te maken.

VHP pleit voor storten waarborgsom door politieke partijen voor deelname aan verkiezingen

'De 1-procentregeling werkt niet, maak een financiële drempel, een waarborgsom'

VHP wil ook dat het 'woonplaatsbeginsel' wordt geschrapt 


Politieke partijen die aan verkiezingen willen deelnemen zouden vooraf een waarborgsom moeten betalen. De borgstelling zou in de plaats moeten komen van de wettelijke 1-procentregeling die in de praktijk een farce blijkt te zijn. Mochten zij zetels in de volksvertegenwoordigende lichamen behalen, dan krijgen ze het gestorte bedrag terug. Dit en enkele andere voorstellen voor hoe het huidig kiesstelsel te wijzigen zijn door de VHP aan de regering gedaan, zegt partij-kopstuk Kermechend Ragoebarsing - oud-minister van Planning en Ontwikkelingssamenwerking (PLOS) en van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) onder president Ronald Venetiaan - vandaag, maandag 3 december 2018, in  de Ware Tijd.

Raghoebarsing heeft namens de VHP geparticipeerd in de hoorzittingen van de Commissie-Wijdenbosch die wijzigingsvoorstellen voor het kiesstelsel aan de regering heeft aangeboden. De VHP wil evenwel, dat voorstellen aan de regering integraal worden doorgevoerd. 'We zijn er geen voorstander van dat deze voorstellen individueel eruit worden gepikt en doorgevoerd', zegt hij.

Zijn partij kwam met 34 wijzigingsvoorstellen. Eén van de pijnpunten is de 'slechte waardering' van stemmen in de kiesdistricten Paramaribo en Wanica. De VHP wil een meer inclusief kiesstelsel. Zij pleit er niet voor dat zetels worden weggehaald bij districten zoals Coronie en in het binnenland, waar minder stemmen nodig zijn om zetels te bemachtigen. Voor elke partij is het belangrijk dat de stemmen van de kiezers waar ook in het land een betere waardering krijgen.

De politicus voert aan, dat de 1-procentregeling en het woonplaatsbeginsel het vertrouwen in het kiessysteem de afgelopen decennia hebben ondermijnd. De 1-procentregeling houdt in, dat politieke partijen die zich inschrijven voor verkiezingen minstens 1 procent van het aantal stemgerechtigden in hun ledenbestand moeten hebben. De praktijk heeft de afgelopen decennia uitgewezen, dat politieke partijen die wel aan deze voorwaarde hebben voldaan op de verkiezingsdag slechts een handjevol stemmen kregen, veel minder dan wat ze als ledenaantal hadden opgegeven. 'Die regeling werkt niet. Maak een financiële drempel, een waarborgsom, en op het moment dat ze zetels behaald hebben krijgen ze die waarborgsom terug.' Het bedrag zal evenwel niet te hoog, maar ook niet te laag moeten zijn, vindt Raghoebarsing.

Ook wat betreft het woonplaatsbeginsel heeft de VHP een voorstel gedaan. De praktijk wijst uit dat veel mensen in een bepaald kiesdistrict staan ingeschreven, maar in werkelijkheid hun permanent verblijf in een ander kiesdistrict hebben. De VHP stelt voor dat ook deze regel wordt geschrapt.

De binding die de beoogde kandidaat heeft met het gebied waar die gekozen wenst te worden zou doorslaggevend moeten zijn bij de kandidaatstelling. De Commissie-Wijdenbosch heeft de wijzigingsvoorstellen opgedeeld in korte-, midden- en langetermijnvoorstellen. De VHP heeft er begrip voor dat kortetermijnwijzigingen snel kunnen worden doorgevoerd, maar gekoppeld daaraan dient een duidelijke schema te zijn wanneer en op welke termijn de midden- en lange termijnwijzigingen aan de beurt zijn.

Naarendorp vindt gang van zaken rond zijn dagvaarding in 8 decemberproces niet in de haak

Starnieuws biedt oud-bewindsman kritiekloos ruimte zich vrij te pleiten....

Verdachte Naarendorp jammert: 'Ik moest koste-wat-het-kost maatschappelijk en politiek worden beschadigd'


Harvey Naarendorp, die minister was op 8 december 1982, is door het Openbaar Ministerie voor 10 december gedagvaard in het 8 decemberstrafproces. Hij staat samen met John Hardjoprajitno terecht. Badresein Sital, die ook op de verdachtenlijst staat, is overleden. De zaak van de ex-ministers wordt niet door Krijgsraad, maar door de gewone rechter behandeld. 

Naarendorp vindt de gang van zaken niet in de haak. Hij geeft zijn relaas vandaag, maandag 3 december 2018, aan Starnieuws, zonder ook maar een kritische vraag of opmerking van Starnieuws, die Naarendorp simpelweg ruimte biedt zich in een woordenstroom vrij te pleiten.....

'In juli 2017, heb ik in een televisie interview duidelijk aangegeven dat, wij vanaf de start te maken hebben met een politiek bevlekt juridisch proces. Dat men mij, na elf (11) jaren dagvaardt, in het proces dat op 30 november 2007 is gestart, en het gerechtelijk vooronderzoek vier jaar daarvoor werd afgesloten, spreekt boekdelen over het politiek karakter van het geheel. Hoe kan men politieke tegenstanders zolang mogelijk maatschappelijk schaden, schijnt de bedoeling te zijn.

Zoals de meeste regeringssystemen die hun oorsprong vinden in de westerse wereld, kent ook Suriname de 'trias politica' (leer van de drie machten). In dit politiek bestuurlijk systeem ligt, in principe de uitvoerende macht in de handen van de regering. De wetgevende macht wordt, in principe, geleid door De Nationale Assemblee, terwijl de rechterlijke macht door onze Grondwet is gegeven aan het Hof van Justitie en zijn structuren respectievelijk het Openbaar Ministerie en zijn structuren. Deze drie machten treden onderscheiden op. Dit systeem staat of valt met een mechanisme van machtsuitoefening binnen de grens van ons rechtssysteem, en de controle daarop, de zogenaamde 'checks and balances'. De regering en DNA worden na de nationale verkiezingsronde, gedurende vijf jaar, wat haar beslissingen en handelen betreft, voortdurend getoetst in het parlement, in de pers, sociale media en de georganiseerde burgerij. Om de vijf jaar komt er een wisseling van de wacht. 

De leden rechterlijke macht worden voor het leven benoemd en worden door geen enkele instantie getoetst wat betreft hun doen en laten. Dit is een ernstig manco in ons politiek bestuurlijk systeem. 

Ongecontroleerde macht is een gevaarlijke vorm van macht. Kan iemand zich het Koninkrijk der Nederlanden voorstellen zonder de Hoge Raad, of de Verenigde Staten van Amerika zonder de 'Supreme Court'? Dit geeft reden tot bezorgdheid. 

Als getuige optredend in het 8-december proces in het jaar 2008 wordt een verklaring voorgelezen welke ik zou hebben afgelegd ten overstaan van de rechter commissaris. Op de vraag van de rechter of ik het eens ben met de verklaring, antwoordde ik, dat dit pertinent niet het geval was. Haar reactie was dat het haar bevreemde, aangezien ik de verklaring zou hebben geparafeerd. Op mijn verzoek het paraaf te mogen zien reageerde zij positief. De griffier gaf mij inzage en ik zag onmiddellijk dat het om een vervalst paraaf ging. Vervolgens wordt mij gevraagd om op een blanco vel, mijn paraaf drie maal (3x) te maken. Dat gebeurt. De rechter vergelijkt en concludeert dat de twee versies niet overeenkomen. Zij geeft de auditeur-militair de opdracht om binnen twee weken klaarheid te brengen in deze ernstige kwestie van materiële valsheid in geschrifte door een gerechtelijke instantie! Tot op heden heb ik nooit meer iets vernomen. De twee weken zijn inmiddels meer dan tien jaren geworden! Ik kan bij niemand terecht voor een klacht. Mijn persoonlijke ervaring met ongecontroleerde macht. 

De burgers zijn om politieke redenen bij het proces betrokken. Tegen de achtergrond van de ernstige scheuring binnen het toenmalige militair bestel werd het betrekken van burgers in het optreden op of omstreeks 8 december 1982, als zeer onwenselijk ervaren. Dit is mij achteraf duidelijk gemaakt door de militaire leiding. Ik heb dit in alle toonaarden kenbaar gemaakt zonder het gewenste resultaat. 

Ik moest koste-wat-het-kost maatschappelijk en politiek worden beschadigd. De rechterlijke macht gebruiken als politiek wapen moet absoluut uit ons systeem. Onze gezamenlijke uitdaging is en blijft: de koloniale machtsstaat Suriname, ombouwen tot een vrije, democratische rechtstaat.'

Vicepresident Adhin woont vergadering van staatshoofden en regeringsleiders van Caricom bij

Adhin vervangt op Trinidad & Tobago president Desi Bouterse

Caricom Single Market and Economy belangrijkste agendapunt


Vicepresident Ashwin Adhin woont de vergadering zondag, maandag en dinsdag van staatshoofden en regeringsleiders van de Caricom op Trinidad & Tobago bij namens president Desi Bouterse. Minister Yldiz Pollack Beighle van Buitenlandse Zaken maakt ook deel uit van de delegatie, meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) zondag 2 december 2018. 

De vergadering richt zich op de Caricom Single Market and Economy (CSME). De CSME zal als regionaal initiatief het enige onderwerp op de agenda zijn tijdens de tweedaagse bijeenkomst in Port of Spain.

Tijdens de 39e meeting van Caricom staatshoofden en regeringsleiders in juli 2018 op Jamaica, is deze meeting uitgeschreven. De premier van Trinidad en Tobago, Keith Rowley, heeft toen aangegeven dat zijn land bereid is om deze speciale bijeenkomst te organiseren. De premier is van oordeel, dat de CSME van belang is voor de algemene ontwikkeling en vooruitgang van de regio.

Tijdens het recente werkbezoek van de premier van Barbados, Mia Motlley aan president Bouterse, is de CSME een belangrijk onderwerp geweest bij de gesprekken. De leiders zijn er onder meer over eens dat er nog veel werk verzet moet worden. Het deelnemen aan deze speciale CSME-meeting is daarom van groot belang, aldus het NII.

Ghana hoopt na bezoek Ashanti koning Otumfuo Osei Tutu II op intensivering samenwerking met Suriname.

Ambassadrice van Ghana wil in 2019 Surinaamse delegatie naar Ghana


De niet-residerend ambassadrice van Ghana voor Suriname - in Brazilië -, Abena Pukua Adompim Busia (schrijfster, dichter, feministe, docente en diplomate, een dochter van voormalig hoofd van de staat Kofi Abrefa Busia, en de zus van actrice Akosua Busia), maakt er werk van, dat volgend jaar een delegatie vanuit Suriname naar Ghana gaat. 'Alle relaties ontwikkelen zich beter als er ook sprake is van wederzijds respect. We hebben een groep van invloedrijke mensen die nu het belang snappen van een samenwerking tussen Suriname en Ghana.' 

De ambassadrice zegt zondag 2 december 2018, via het Nationaal Informatie Instituut, dat samenwerking op verschillende niveaus mogelijk is.

'We denken aan samenwerking op het gebied van onderwijs, handel, mijnbouw en de agrarische sector. Beide landen hebben ook overeenkomsten binnen deze sectoren.' Zij ziet mogelijkheden op het niveau van de overheden.

Verder zegt zij, dat de koning ook kan ondersteunen bij het leggen van banden met de particuliere sector in Ghana. De ambassadrice was ingenomen met de komst van de Ashanti koning Otumfuo Osei Tutu II, naar Suriname. Hij verbleef 24, 25 en 26 november in Suriname.

Busia zegt, dat hij buiten het gebruikelijke om, rechtstreeks gesproken heeft met de gemeenschappen die hij heeft  bezocht. 'In ons thuisland zou hij niet rechtstreeks hebben gesproken', aldus de ambassadrice.

Volgens de gebruikelijke procedure fluistert hij in het oor van zijn woordvoerder, die vervolgens de boodschap verder vertelt. Otumfuo Osei Tutu II is een moderne koning en hij realiseert zich de veranderende omstandigheden. Hij heeft vaker en het meest gesproken in Suriname dan op andere missies in andere landen. De reden hiervoor is volgens Busia, de connectie die hij voelt met de Surinaamse gemeenschap. 'Deze man is wel gerespecteerd onder het Ashanti volk en anderen.' 

Costa Rica viert 70e verjaardag van de afschaffing van zijn leger...

President Carlos Alvarado herdenkt verjaardag op de Plaza de la Democracia in San JoséCosta Rica vierde zaterdag 1 december 2018 de 70e verjaardag van de afschaffing van zijn leger. Voormalig president José Figueres Ferrer heeft de strijdkrachten in Costa Rica op 1 december 1948 afgeschaft na het einde van de burgeroorlog die hem aan de macht bracht. 

Carlos Alvarado, de huidige president van Costa Rican, herdacht de verjaardag tijdens een evenement op de Plaza de la Democracia in San José.'Het is met een enorme eer en trots dat ik als een Costa Ricaans deelneem aan deze herdenking - een die uniek is in de hele wereld', zei Alvarado.

'Mijn hart vult van vreugde en patriottische liefde voor dit land van ons. Het is een gelegenheid die ons verenigt met onze geschiedenis en door de generaties heen. Mijn hart vult met trots zoals ik vandaag, 1 december, de 70e verjaardag van de afschaffing van het leger vier.'

'Onze grootouders waren de eerste generatie ter wereld die wist hoe het was om in een land zonder leger te wonen. We dragen een verantwoordelijkheid die ons oproept om een ​​beter Costa Rica te bouwen, voor die vierde generatie, voor onze dochters en zonen - de achterkleinkinderen van de afschaffing.'(Suriname Mirror/The Tico Times/Facebook/Twitter)