woensdag 14 november 2018

Zorgen bij PALU over het conflict bij de SLM

'Optreden SLM richting vakbond is op zijn minst klungelig te noemen'


De PALU maakt zich zorgen over de arbeidssituatie in het land in het algemeen, maar in het bijzonder over het conflict bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). De politieke organisatie heeft woensdag 14 november 2018 een brief geschreven aan Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons. PALU wil weten wat er nu precies gaande is bij de SLM. 

'We hebben al moeten ervaren dat de werkers die jarenlang hun krachten aan de Suralco hebben gegeven volledig in de steek zijn gelaten door de presidentiële onderhandelingscommissie en in navolging daarvan ook door de regering. We zien dat IAmGold weigert om met een Surinaamse minister van Natuurlijke Hulpbronnen om de tafel te gaan zitten als bemiddelaar bij een conflict met de arbeidersorganisatie', schrijft voorzitter Jim Hok van de PALU.

'Dat multinationals vaak denken dat ze in Suriname de rechten van arbeiders kunnen buigen in een richting die hen goed uitkomt, is natuurlijk geen nieuws. Maar. het wordt wel wat anders wanneer de directie van een Surinaams staatsbedrijf zich manoeuvreert in een halsstarrige powerplay situatie met de rechtmatige vertegenwoordiger van het eveneens Surinaams personeel. En dat de directie daarbij niet schroomt om de zaak op de spits te drijven door uitgerekend op dit moment de vergaderruimte van de bond af te pakken is, als het al niet opzettelijk zou zijn, dan toch op zijn minst klungelig te noemen. Wij kunnen ons dit niet permitteren, en zeker niet in een staatsbedrijf, dat bovendien nog verlieslatend is en waar een reorganisatie moet worden doorgevoerd.'

'De PALU vindt dat veranderingsprocessen in bedrijven, en zeker in staatsbedrijven, alleen maar succesvol kunnen worden afgerond wanneer het personeel samen met de top meedenkt om processen op de werkvloer effectief te wijzigen. De partij maakt zich zorgen over de richting waarin er gekoerst wordt en de bescherming van de belangen van alle stakeholders, dus ook van het personeel bij dit staatsbedrijf.'

President van Guyana David Granger op Cuba gediagnosticeerd met kanker, non-Hodgkin-lymfoom

(Bron foto's: News Source)
Granger begint 15 november chemotherapie behandeling

Doktoren hebben de president 'een goede prognose' gegeven


De president van Guyana, David Granger, is op Cuba gediagnosticeerd met non-Hodgkin-lymfoom en begint de chemotherapiebehandeling donderdag. Een hoge ambtenaar van de regering bevestigde de diagnose woensdagavond op de nieuwswebsite News Source en legde uit dat de ambassade van Guyana op Cuba de komende 24 uur een volledige verklaring zal uitbrengen over de ontwikkeling. 

De president, die twee weken geleden naar Cuba reisde om enkele gezondheidskwesties te onderzoeken, zal naar verwachting in Cuba blijven totdat zijn chemotherapiebehandeling is voltooid. Een tijdlijn voor die behandeling is niet verstrekt, maar het zal waarschijnlijk een paar weken duren.

President Granger zal ook op Cuba moeten blijven tot zijn dokters hem toestemming geven om te reizen, volgens de bron van de regering. De hoge regeringsfunctionaris vertelde News Source, dat doktoren de president 'een goede prognose' hebben gegeven en dat wordt verwacht dat hij volledig hersteld is, zodra de behandeling is voltooid. 'Hij heeft een goed humeur', zei de regeringsfunctionaris.

De American Cancer Society beschrijft non-hodgkin-lymfoom als een kanker die begint in de witte bloedcellen, lymfocyten genoemd, die deel uitmaken van het immuunsysteem van het lichaam. 'Lymfoom beïnvloedt het lymfesysteem van het lichaam (ook bekend als het lymfestelsel). Het lymfesysteem maakt deel uit van het immuunsysteem, dat infecties en sommige andere ziekten helpt bestrijden. Het helpt ook vloeistoffen door het lichaam te bewegen. Lymfomen kunnen overal in het lichaam waar lymfeweefsel wordt aangetroffen starten', legt de American Cancer Society uit op haar website.

De 73-jarige president verliet op 30 oktober Guyana voor Cuba, dagen nadat hij met zijn artsen op Trinidad en Tobago terugkwam van een gezondheidscontrole. Zijn beslissing om naar Cuba te reizen was op advies van zijn arts. Hij had bij zijn artsen geklaagd over het verliezen van zijn eetlust en gewichtsverlies.

Sinds hij opCuba was, is de president opgenomen in het ziekenhuis en werd een chirurgische ingreep bij hem uitgevoerd als onderdeel van de sonde om zijn diagnose te bepalen.

De president is op Cuba samen met zijn vrouw, First Lady Sandra Granger, en heeft naar verluidt geregeld contact opgenomen met zijn kantoor en hoge overheidsfunctionarissen.

(Suriname Mirror/News Source)

Procureur-generaal in Colombia onderzoekt dood belangrijke getuige in Odebrecht corruptiezaak

Zoon Jorge Enrique Pizano sterft drie dagen later aan cyanidevergiftiging..

Pizano werkte als auditor voor de Ruta del Sol (Sun Route), een van Colombia's grootste infrastructuurprojecten


Het kantoor van de procureur-generaal in Colombia heeft een onderzoek geopend naar de dood van Jorge Enrique Pizano. Pizano was een belangrijke getuige in een onderzoek naar corruptie waarbij de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht betrokken was. Hij stierf donderdag 8 november 2018 aan wat forensische experts oorspronkelijk beschreven als een hartaanval.

Maar, onderzoekers werden achterdochtig toen de zoon van Pizano drie dagen later stierf aan vergiftiging nadat hij gedronken had van een fles bij zijn vader thuis. Alejandro Pizano was vanuit Barcelona, ​​waar hij als architect werkt, naar Colombia gereisd om de begrafenis van zijn vader bij te wonen. Toen hij in het ouderlijk huis ten noorden van de hoofdstad, Bogotá, nam hij een slok uit een fles water met smaak, dat op het bureau van zijn vader stond. Getuigen zeiden, dat hij onmiddellijk hevig ziek werd en stierf op weg naar het ziekenhuis. Artsen diagnosticeerden cyanidevergiftiging.

Zijn vergiftiging heeft ertoe geleid, dat onderzoekers de forensische tests die zijn uitgevoerd op het lichaam van zijn vader opnieuw onderzoeken. De mogelijkheid, dat de dood van Jorge Enrique Pizano misschien niet het gevolg was van een natuurlijke oorzaak heeft in Colombia tot opschudding geleid met veel speculaties over wie de ingenieur het zwijgen had willen opleggen.


Pizano werkte als auditor voor de Ruta del Sol, een van Colombia's grootste infrastructuurprojecten gericht op het aanleggen van wegen om het centrum van het land te verbinden met de Caribische kust. Het contract om een ​​groot deel van de 1.000 kilometer lange autosnelweg aan te leggen, werd toegekend aan de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht en zijn lokale partners. Maar, de concessie van Odebrecht werd geannuleerd in februari 2017 nadat bewijsmateriaal naar voren kwam waaruit blijkt, dat het bedrijf steekpenningen had betaald om het contract te krijgen.

Odebrecht vormt het middelpunt van een omvangrijk corruptieschandaal in Latijns-Amerika en heeft, als onderdeel van een schikkingsvoorstel met het Amerikaanse ministerie van Justitie, toegegeven steekpenningen te hebben betaald in 12 landen, waaronder Colombia. Aanklagers in Colombia schatten dat het bedrijf $ 27 miljoen heeft betaald om het contract voor het Ruta del Sol-project te sluiten. Pizano werd in 2010 ingehuurd als auditor en begon in 2013 een zaak inzake wat volgens hem verdachte betalingen waren van Odebrecht en Grupo Aval, Colombia's grootste bankgroep die ook betrokken was bij het Ruta del Sol-project.

In augustus overhandigde de heer Pizano het Colombiaanse nieuwsprogramma Noticias Uno een geheime geluidsopname waarvan hij zei, dat hij die in 2015 had gemaakt over de betalingen aan Néstor Humberto Martínez. De heer Martínez was op dat moment juridisch adviseur van Grupo Aval en is nu de procureur-generaal van Colombia. Noticias Uno zegt, dat Pizano vreesde dat er mensen acties tegen hem planden en dat hij de verslaggever de opname en andere documenten in bewaring gaf totdat hij veilig in een ander land was of voor publicatie in het geval van zijn overlijden.




Noticias Uno zond de audio zondagavond uit en het heeft telefoontjes voor de heer Martínez tot gevolg gehad om af te treden.


Martínez zei in een verklaring, dat Pizano hem destijds had verteld over onregelmatige betalingen, maar dat het niet duidelijk was dat die betalingen steekpenningen waren. Martínez zei ook, dat hij indertijd de zorgen van Pizano had doorgegeven aan bedrijfsfunctionarissen.

Grupo Aval heeft een verklaring vrijgegeven waarin het zegt, dat het 'onmiddellijk een interne audit had bevolen naar de vermoedens van Pizano' en dat het niet op de hoogte was van steekpenningen die vóór 21 december 2016 zijn betaald, toen Odebrecht de betalingen toegaf als onderdeel van de pleidooi overeenkomst.

(Suriname Mirror/BBC/Twitter/YouTube)

Cuba haalt duizenden artsen terug uit Brazilië

(Bron foto: Carta capital)
Aankomend president Bolsonaro heeft zich 'neerbuigend en dreigend' uitgelaten over de artsen


Cuba haalt duizenden artsen terug uit Brazilië. Dat besluit volgt op kritiek van de aankomende Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die vindt dat de rechten van de Cubanen worden geschonden. Cuba stelt, dat sinds 2013 zo'n 20.000 Cubaanse artsen in Brazilië hebben gewerkt. Zij zijn vaak actief in arme en afgelegen delen van het land.


Het grootste deel van hun salaris stroomt naar de Cubaanse staatskas, dat tot weerzin van de rechts-populistische Bolsonaro, die op 1 januari 2019 aantreedt als president.



Bolsonaro zegt, dat de Cubaanse artsen maar een kwart van de vergoeding mogen houden die wordt betaald voor hun diensten. Hij vindt, dat zij recht hebben op het volledige bedrag. Ook wil de politicus dat de kwalificaties van de Cubanen nog een keer worden getoetst in Brazilië.


Het Cubaanse ministerie van Volksgezondheid reageert boos en meldt, dat het medisch hulpprogramma in Brazilië wordt gestaakt. Het departement verwijt de aankomende president dat hij zich 'neerbuigend en dreigend' heeft uitgelaten over de aanwezigheid van de artsen.


Medisch personeel uit Cuba is ook actief in andere landen. Het 'verhuren' van artsen is voor het communistische land een lucratieve bron van inkomsten.

(Suriname Mirror/BBC/ANP-RTR/Reuters/La Vanguardia/Twitter/YouTube)

Zo'n 2.000 voormalige guerrillastrijders van de FARC, Colombia, zijn opnieuw bewapend

In 2016 gesloten vredesovereenkomst tussen FARC en regering wankelt

(Bron foto: Telepacifico)

Ongeveer 6.500 voormalige guerrillastrijders van de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) hebben hun reïntegratie-kampen verlaten en ongeveer 2.000 mensen zijn opnieuw bewapend, volgens een bron die dicht bij het vredesproces van Colombia staat. Slechts 1.500 ex-FARC-guerrilla's van de 8.000 geregistreerde leden leefden volgens vredeswaarnemers van de Verenigde Naties begin 2017 in re-integratiekampen, en zijn er nog steeds, volgens het laatste rapport van de vredesmonitors.

Het is onzeker waar de overgebleven FARC-leden zijn, maar tussen 1.800 en 2.200 van de 14.000 leden van de FARC zijn herbewapend, vertelde een bron in de buurt van het proces woensdag 14 november 2018 tegen de nieuwswebsite Colombia Reports.

Meer dan 30 leiders zijn vermist, maar hebben mondeling hun inzet voor het vredesproces opnieuw bevestigd en beschuldigen de regering van het schenden van de overeenkomst.

Het massale vertrek en herbewapening volgden op chronisch falen van de staat om het vredesproces te faciliteren en de dreigementen van president Ivan Duque om de vredesovereenkomst van 2016 met de oudste guerrillagroep van het land te negeren. Bovendien hebben de nationale strijdkrachten niet de macht overgenomen over het voormalige FARC-territorium, dat leidde tot een machtsvacuüm, massale moord op sociale leiders en toenemende vrees voor gewelddadige represailles onder gedemobiliseerde leden van de FARC, die nu een politieke partij is.

De desertie van de FARC-leden kreeg een hoogtepunt nadat de controversiële aanklager van Colombia, Nestor Humberto Martinez, de arrestatie beval van een voormalige guerrilla-ideoloog op grond van ongefundeerde Amerikaanse beweringen dat hij samen zweerde in de handel in drugs. Oud-president Santos en de FARC hadden vier jaar nodig om te onderhandelen over een bilateraal staakt-het-vuren en de overgang van de FARC naar de politiek en het leven van burgers.

Het gewapende conflict tussen de FARC en de traditionele elite over de controle over de staat heeft niet alleen miljoenen slachtoffers achtergelaten, maar ook duizenden vermeende oorlogsmisdadigers en tienduizenden vermeende collaborateurs. Voormalige presidenten, top militaire commandanten, media moguls en duizenden in het bedrijfsleven konden worden gekoppeld aan het slachtofferschap van meer dan 8.5 miljoen mensen die het slachtoffer werden in de oorlog, die begon in 1964.

Onder leiding van oud-president Alvaro Uribe, die wordt onderzocht inzakeaanklachten in verband met oorlogsmisdaden, hebben traditionele conservatieve elites en extreemrechts met succes campagne gevoerd om een ​​eerste vredesovereenkomst te sluiten door middel van een referendum in oktober 2016.

Nadat de vredesovereenkomst was herzien en goedgekeurd door het Congres en het vredesproces in december 2016 begon, begon de overheid met het falen van enkele van de meest elementaire elementen van het demobilisatie-, ontwapening- en demobilisatieproces van de FARC. Uribe zette zijn verzet voort tegen de vredesovereenkomst, onderhandeld door voormalig president Juan Manuel Santos, en stelde junior-kandidaat Ivan Duque voor als 'zijn' kandidaat bij de verkiezingen van 2018.

Illegale economieën die lang gedijen in wetteloosheid, zoals drugshandelaren en landdieven, hebben met geweld hun belangen beschermd en zijn tegen het vredesproces.

De arrestatie van 'Jesus Santrich' en de verkiezingsoverwinning van Duque verzonken het guerrilla's vertrouwen in het vredesproces, en veel herbewapenden. Degenen die nog steeds in het vredesproces zitten, hebben hun reïntegratiekampen verlaten te midden van mislukte pogingen van de regering om hun reïntegratie in de samenleving te vergemakkelijken.

Het FARC-leiderschap, de linkse en gematigde sectoren, en de Verenigde Naties hebben Duque aangespoord om het proces uit te voeren en de gesprekken met de resterende ELN-guerrilla's (Ejército de Liberación Nacional) voort te zetten, maar met weinig effect. De regering verloor naar verluidt ook het contact met de AUC-(Autodefensas Unidas de Colombia) dissidentengroep AGC (Autodefensas Gaitanistas de Colombia), die vorig jaar aanbood zich over te geven aan Justitie.

(Suriname Mirror/Colombia Reports)

Personeel St. Vincentius Ziekenhuis akkoord met voorstel directie en bond inzake loonsverhoging

Stakende medewerk(st)ers hebben het werk weer hervat


Het personeel van het St. Vincentius Ziekenhuis is vandaag, woensdag 14 november 2018, akkoord gegaan met het voorstel van de directie en het bestuur van de bond, dat alle werknemers hetzelfde bedrag aan loonsverhoging zullen ontvangen. Dit is ook conform de geuite wens van het personeel, zegt algemeen directeur Manodj Hindori op

Het personeel is tevreden met het bereikte resultaat en heeft het werk gelijk hervat. De bond heeft de actie dan ook per direct opgeheven. Wel heeft de bond gesteld, dat de gesprekken over aanpassing van de toelagen en over de terugwerkende kracht in januari 2019 moeten worden hervat.

'Ik ben opgelucht dat wij er vandaag zijn uitgekomen met het bondsbestuur en het personeel. Ik heb alle begrip voor de moeilijke leefomstandigheden van het personeel van het St. Vincentius Ziekenhuis. Het zijn dure tijden voor de mensen en men wil uitkomen met het salaris. Aan de andere kant moet de directie er ook altijd rekening mee houden waar het geld voor de verhoogde loonkosten vandaan moet komen', benadrukt Hindori.

'Aangezien de ligdagtarieven van de ziekenhuizen al jaren maar niet verhoogd worden moeten wij de verhoging van de personele lasten zelf zien te dragen uit onze reeds zeer beperkte middelen. Het is op deze manier geen eenvoudig werk voor de directie om de eindjes aan elkaar te knopen. Maar voor nu ben ik blij dat het personeel tevreden is en vooral dat de zorg voor onze patiënten weer genormaliseerd is', stelt de algemeen directeur.

Suriname gaat zijn eerste kredietregistratiebureau krijgen

'Met zo'n kredietregistratiebureau zien we in één oogopslag waar personen allemaal leningen hebben afgesloten bij officiële instanties'


Tal van actoren zijn op gisteren geïnformeerd over onder andere de voordelen van een kredietregistratiebureau voor Suriname. De informatiesessie, welke tot stand kwam door Banking Networks Suriname NV, de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de Surinaamse Bankiersvereniging, vond plaats in de Banquethall van Torarica. Daarbij waren enkele van de inleiders JenniferGeerlings-Simons (voorzitster van De Nationale Assemblee, DNA), Glenn Gersie (governor van de CBvS), Eblein Frangie (voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging) en Kenneth Hendrison (directeur van Banking Networks Suriname NV). 

'We hebben de eerste aanzet gegeven voor de opzet van het kredietregistratiebureau. In 2016 is er een ontwerpwet gemaakt over de kredietregistratiebureaus, welke op dit moment nog in concept is (zie hierna). Toch vinden we het noodzakelijk om alvast te kijken hoe we gezamenlijk met alle stakeholders een wet op onze kredietregistratiebureaus kunnen opzetten. Dit is namelijk bepalend voor hoe een land beoordeeld kan worden voor wat betreft de financiële positie', benadrukte Hendrison tijdens de persconferentie, aldus vandaag, woensdag 14 november 2018, het Dagblad Suriname.



Frangie ging eveneens in op het belang van zo een kredietregistratiebureau. Naar zeggen van Frangie is op de informatiesessie voldaan aan het aspect van internationale best practices, waar volledige transparantie en efficiëntie in het kredietverleningsproces belangrijk zijn. Hij is zich ervan bewust dat het kredietverleningsproces tijdrovend kan zijn, zowel voor de consumenten als voor de bankinstellingen, doordat er tal van documenten overgelegd en beoordeeld moeten worden.

'We vragen de salarisslip of andere stukken op en dat zorgt ervoor, dat cliënten voor een klein krediet een week bezig zijn om stukken te verzamelen. En dan moeten wij nog een week de tijd nemen om de stukken te controleren. Met zo'n kredietregistratiebureau zien we in één oogopslag waar personen allemaal leningen hebben afgesloten bij officiële instanties, en is het voor de bank makkelijker om vast te stellen of een persoon kredietwaardig is of niet.'

Het kredietregistratiebureau, wat toegang verschaft tot het betaalgedrag van personen, zorgt dus voor een snel kredietverleningsproces.

Met die transparantie wordt eveneens beoogd om klanten te behoeden voor de gevaren van informele kredietverschaffing. 'Wat we ook zien als banken is dat consumenten soms vanwege het inefficiënt proces van de banken en ook de snelheid waarmee ze geld nodig hebben, in handen terechtkomen van geldschieters, die niet altijd de juiste bedoelingen hebben. Met het kredietregistratiebureau kunnen dit soort activiteiten veel minder worden.'

Niet alleen voor de banken is zo'n bureau wenselijk, maar ook voor de nutsbedrijven, handelshuizen en verzekeringsmaatschappijen. 'We hopen dat we met de introductie van het kredietregistratiebureau de zaadjes hebben gelegd voor de next steps', aldus Frangie.

Rechter: Landelijke Sinterklaasintocht Zaanstad kan gewoon doorgaan

'Stichting Majority Perspective heeft verzuimd fatsoenlijk te overleggen met gemeente Zaanstad'


De landelijke intocht van Sinterklaas zaterdag in Zaandijk, gemeente Zaanstad, kan gewoon doorgaan. Dat heeft de rechtbank in Haarlem vandaag, woensdag 14 november 2018, besloten, aldus onder andere De Telegraaf en Nu.nl. De stichting Majority Perspective (MP), gevestigd in een kraakpand in Utrecht, eiste gisteren in Kort Geding dat de in haar ogen 'racistische' Zwarte Piet daar niet bij is.

De stichting vindt dat de Pieten niet geschminkt moeten zijn, geen kroeshaar of rode lippen horen te hebben en geen gouden oorringen horen te dragen. Daarnaast zou de onderdanige rol van Zwarte Piet als knecht niet meer van deze tijd zijn.

Volgens de rechter heeft de stichting verzuimd fatsoenlijk te overleggen met de gemeente Zaanstad. De gemeente is volgens hem ’overvallen’ en kreeg geen tijd om te reageren, aldus de rechtbank.




Rogier Meijerink van Majority Perspective kondigde direct na de uitspraak aan in beroep te gaan. Er wordt een bodemprocedure gestart, of ze gaan naar het Europese hof.

Of MP zaterdag ook actie gaan voeren bij de intocht, wilden de actievoerders niet zeggen. 'Dat blijft een verrassing. '

Een aantal leden van MP heeft een straatverbod gekregen tijdens de intocht. Ook is Michael van Zeijl, van Grauwe Eeuw, die eerder Sinterklaas bedreigde, in preventieve hechtenis genomen door de politie.


De klagers hadden ook een verbod op rechtstreekse uitzending van de intocht door NTR gevraagd. De rechter heeft ook die eis afgewezen.

Over het Sinterklaasjournaal, zegt de rechter, dat de NTR genoeg moeite heeft gedaan om de figuur van Zwarte Piet de afgelopen jaren aan te passen aan de kritiek. De rechter vindt dat de stichting zich te weinig aantrekt van de verandering van Zwarte Piet in de maatschappij. Voor de één gaat dat te snel, de ander vindt dat dat te langzaam gaan, aldus de rechter. 'Er is te meer reden in gesprek te blijven. Ik wens u allen een vredig Sinterklaasfeest', aldus de rechter.



Het Rijk stelt op en voor Bonaire een ‘Programmamanager Bestuursakkoord’ aan

Programmamanager Bestuursakkoord gaat Bestuursakkoord 2018-2022 actief aansturen


Het Rijk stelt op en voor Bonaire een ‘Programmamanager Bestuursakkoord’ aan die zorg moet dragen voor een goede samenwerking en die de uitvoering van het Bestuursakkoord 2018-2022 actief aanstuurt, monitort en toeziet op de coördinatie en de voortgang van het programma. Dat staat in een vandaag, woensdag 14 november 2018, in Kralendijk te ondertekenen document ‘Bestuursakkoord gesloten tussen De Staat der Nederlanden en Het Openbaar Lichaam Bonaire, aldus het Antilliaans Dagblad, dat het concept in handen heeft.

Het lijkt de bedoeling, dat het vandaag worden ondertekend door de Nederlandse CDA-staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), gezaghebber Edison Rijna en de gedeputeerden Cecilia, Kroon en Martis.

Het Bestuurscollege zou in de voorbereiding met ‘Den Haag’ hebben opgetrokken, maar de Eilandsraad (lees: de oppositie) niet hebben betrokken. Die kwam hierover gisteravond in spoedvergadering bijeen.

In het Bestuursakkoord worden verschillende afspraken gemaakt die nadrukkelijk worden gekoppeld aan het opengaan dan wel op de knip gaan van de Nederlandse geldbeurs: indien de afspraken niet worden nagekomen en er ook geen oplossing gevonden wordt, kan de staatssecretaris van BZK besluiten om de verstrekking van middelen - in de vorm van personele inzet of financieel - per direct tot nader order stop te zetten.

In het strafdossier Maximus, OM Curaçao, ontbreekt tekstuele uitwerking van 78 sms’jes...

Sms'jes maanden voorafgaand aan moord op Helmin Wiels tussen Jamaloodin en Fonseca verstuurd

'Het OM heeft daarmee (bewust) geen volledig beeld geschetst van de waarheid'


In het dossier Maximus ontbreekt de tekstuele uitwerking van niet minder dan 78 sms’jes die, in de maanden voorafgaand op de moord op Helmin Wiels, tussen George Jamaloodin en Burney Fonseca zijn verstuurd. Dat stelt de verdediging van Jamaloodin, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 14 november 2018.

Namens cliënt heeft het verdedigingsteam het onderzoek ‘Making a Murderer’ ingesteld, waarbij voornamelijk onderzoek wordt verricht naar het sms-contact tussen de oud-minister van Financiën en Fonseca, die wordt gezien als de link tussen de opdrachtgevers en de uitvoerders van de moord op Wiels op 5 mei 2013.

Voor het onderzoek is een privédetective ingehuurd - Elise Krielen van A Fondo Recherchebureau - die het dossier Maximus gaat analyseren en onderzoek gaat doen naar het bewijs.

Met betrekking tot de sms-berichten tussen Jamaloodin en Fonseca heeft zij het volgende vastgesteld. Op 30 april 2013 om 15.28 uur gaat een sms van Fonseca naar Jamaloodin: ‘Ruman, hoe gaat het nu met je gezondheid? Wanneer kan ik je zien, zodat ik kan beginnen met werken? Ruman, ik heb reeds mijn uniformen’.
Om 15.42 antwoordt Jamaloodin: ‘Kom bij mij thuis, zodat ik ze kan zien’.
Om 16.01 uur sms’t Fonseca: ‘Ja, ik ben er’.

Welgeteld zijn er volgens de verdediging 78 sms-berichten tussen Fonseca en Jamaloodin in de
maanden voorafgaand aan de moord niet tekstueel uitgewerkt. 'Al in een van de verhoren van
Jamaloodin gedurende het onderzoek constateren Jamaloodin en de verbalisanten dat er sms-berichten ontbreken. Jamaloodin geeft aan dat hij de voorgehouden sms-berichten niet begrijpt in die context',
zo stelt de verdediging.

'De verbalisanten vinden het bij nader inzien ook raar maar geven aan dat dit het enige is dat ze hebben gekregen. Het grote deel van de sms-berichten tussen Jamaloodin en Fonseca is dus niet aan het dossier toegevoegd. Het OM heeft daarmee (bewust) geen volledig beeld geschetst van de waarheid.'

Sinds 2017 controleert Fundashon Marshe illegale medicijnen in de Ronde Markt (Marshe), Curaçao

(Bron foto: New Winds Realty)
'Controles in samenwerking met deskundige inspecteurs, dat is nodig, want er is heel grijs gebied'


Fundashon Marshe is sinds 2017 structureel begonnen met de controle van illegale medicijnen in de Ronde Markt (Marshe). Deze controles gebeuren in samenwerking met de inspecteurs van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) en van Gezondheidszorg, Milieu en Natuur (GMN). 

'De controles vinden soms op grote schaal plaats, maar er zijn ook kleinschalige controles die gericht zijn op specifieke ondernemers, indien er vermoedens zijn dat ze illegale medicijnen verkopen', zegt Roxanne de Leeuw, directrice van Fundashon Marshe, vandaag, woensdag 14 november 2018, in het Antilliaans Dagblad.

'We oefenen de controles uit in samenwerking met inspecteurs die over de nodige kennis beschikken van medicijnen en bovendien de bevoegdheid hebben om producten in beslag te nemen. Dat is echt nodig, want er is een heel grijs gebied. Laat ik een crème als voorbeeld nemen. Soms zijn het crèmes die alleen op recept worden afgegeven, dat heeft dan te maken met de ingrediënten of met merkbescherming van een farmaceutisch bedrijf. Crèmes zónder die specifieke bestanddelen mogen weer wél bij een drogist verkocht worden, of door een ander type winkel, zoals we in de Marshe hebben. Daarom is het belangrijk dat we die controles uit laten voeren door specialisten.'

Directeur van Refineria di Kòrsou, Roderick van Kwartel, met verplichte vakantie gestuurd

Verplichte vakantie mogelijk vanwege poging tot omkoping door partij die deel uitmaakt van onderhandelingen partnerschap van raffinaderij


Terwijl de onderhandelingen voor het vinden van een partner voor een ‘early step in’ bij de Isla-raffinaderij en een strategische partner voor de lange termijn nog volop gaande zijn, is de directeur van overheidsbedrijf Refineria di Kòrsou (RdK) Roderick van Kwartel met verplichte vakantie gestuurd. Dat schrijft het AntilliaansDagblad vandaag, woensdag 14 november 2018, van verschillende welingelichte bronnen te hebben vernomen. 

De Raad van Commissarissen (RvC) zou het besluit voor de verplichte vakantie gisteren tijdens een spoedvergadering hebben genomen.

Van Kwartel laat weten toen nog niet officieel op de hoogte te zijn gesteld. Nader commentaar wilde de RdK-directeur lopende het onderzoek nog niet geven.

De verplichte vakantie zou verband houden met een poging tot omkoping door een partij die ook deel uitmaakt van de onderhandelingen voor het strategisch partnerschap van de Curaçaose raffinaderij.

Niet alleen Van Kwartel, maar ook enkele overige medewerkers bij RdK, al dan niet tijdelijk, zouden op een zijspoor worden gezet. Om welke personen het hierbij gaat, is vooralsnog onduidelijk.

Twee Braziliaanse broers gearresteerd, omdat ze drone over woning minister Getrouw lieten vliegen

Advocate van broers: 'Het vliegen met een drone is niet strafbaar'

'Broers kennen Getrouw niet en wisten niet eens dat hij in het huis woont waar hun drone overheen vloog'


Het Korps Politie Suriname heeft twee broers aangehouden van Braziliaanse afkomst die een drone lieten vliegen over de woning van minister Stuart Getrouw van Justitie & Politie. Het duo is in verzekering gesteld voor deelname aan een criminele organisatie, het afluisteren met technisch hulpmiddel, gekwalificeerde diefstal en het plegen van voorbereidingshandelingen, aldus de Times of Suriname, zo schrijft Waterkant.net vandaag, woensdag 14 november 2018. 

Volgens hun advocate is er niets dat de twee verkeerd hebben gedaan. Van een misdrijf is al helemaal geen sprake.

'Het vliegen met een drone is niet strafbaar. Er is veel meer voor nodig om te komen tot de misdrijven waar de broers van worden verdacht', zegt advocate Michella Lau-Kerssenberg.

'De broers kennen minister Getrouw niet. Ze wisten niet eens, dat hij in het huis woont waar hun drone over heen vloog. Van de politie kregen de twee te horen dat Getrouw er woont.' De broers wonen al ruim twintig jaar in Suriname. De laatste zes jaar was het hun gewoonte met drones bezig te zijn. Dit gebeurde steeds in het noordelijk deel van Paramaribo.

De broers werden deze week thuis verrast. In de avonduren, terwijl ze de drone oplieten, verscheen plots een team zwaar gewapende politieagenten. Hun woning is doorzocht. Er zijn geen wapens of ander verboden spul gevonden.

Bond SLM-personeel roept leden op voor spoedvergadering - Sfeer tussen bond en directie gespannen

Bondskantoor op terrein SLM aan Jagernath Lachmonstraat moet worden ontruimd

'C-47 zal reageren op deze vorm van powerplay van de SLM-directie'


De Bond van Personeel bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (BPSLM) houdt vanavond, woensdag 14 november 2018, een spoed algemene ledenvergadering. De bond heeft de leden opgetrommeld om de ontstane situatie met de directie te bespreken, zo bericht Starnieuws. 

Naast het feit, dat de directie geen verzoeningsgesprek wil voeren met de bond, moet ook per eind november het kantoor dat gebruikt wordt op het terrein van de SLM aan de Jagernath Lachmonstraat worden ontruimd. De directie van de SLM heeft het bestuur schriftelijk te kennen gegeven dat er een tekort is aan kantoorruimte voor de bedrijfsvoering. De directie heeft daarom besloten dat per 1 december de ruimte niet meer ter beschikking wordt gesteld van de bond. Daarom moet deze worden ontruimd.

De situatie tussen bond en directie wordt steeds erger.

De directieleden van het parastatale bedrijf, Gerard Lau en Steve Silos, willen dat 'de onjuiste uitspraken' gedaan door bondsvoorzitter Robby Maaijen over de SLM en de leiding van het bedrijf worden gecorrigeerd. Dan pas kan er sprake zijn van een verzoeningsgesprek.

Op de vergadering vanavond zullen de leden besluiten welke stappen ondernomen zullen worden. De vakcentrale C-47 zal ook aanwezig zijn. De vergadering begint om half acht in het gebouw van C-47, waarbij de bond aangesloten is.

C-47 is ook niet te spreken over de manier waarop zaken momenteel aan toegaan binnen de SLM. Robby Berenstein, voorzitter C-47, vindt de aanstaande ontruiming van het bondskantoor 'vertrappen van vakbondsrechten'. 'Het is iets dat wij niet zullen accepteren. Ik heb het dan niet eens over BPSLM. Wij als C-47 kunnen dit niet accepteren', zegt hij vandaag in het Dagblad Suriname.

De vakbondsman meent dat deze situatie niet moet leiden tot precedenten in Suriname. Indien dit geaccepteerd wordt, zou het een boodschap van vrij spel zijn voor directies bij andere bedrijven. C-47 meent te zullen reageren op deze vorm van powerplay van de SLM-directie.

Hij meent dat de wetten, regels en conventies over dit onderwerp duidelijk zijn. Dat vakbonden gefaciliteerd moeten worden om het vakbondswerk te kunnen doen, is volgens de vakbondsleider een verplichting. Een vakbondsruimte is cruciaal in het werk van de vakbond.

'Het is een drogreden als men zegt dat men de ruimte nodig heeft. Nodig waarvoor? Als men dat doet, weet men dat het werk van de vakbond daar enorm onder zal lijden. Dit ook nog zonder erbij na te denken dat het bedrijf het werk van de vakbond ook nodig heeft. Arbeidsverhoudingen onderhouden, wat tot rust moet leiden in het bedrijf, wordt gedaan vanuit de vakbondsruimte', zegt Berenstein.

De SLM heeft door de jaren heen een bedrijfscultuur opgebouwd qua arbeidsverhoudingen. Zaken werden in het zogenaamde harmoniemodel van gemeen overleg uitgevoerd.

De vakbond werd voorheen zodanig betrokken in de bedrijfsvoering, dat de vorige directie het huidige gebouw, waar de vakbond in gehuisvest is, vernoemde naar wijlen vakbondsleider Fred Derby. 'En nu komt er een nieuwe directie die alles vertrapt. Het harmoniemodel is weg. Waar men binnen de SLM vroeger vakbondsvergaderingen kon houden, is dat nu niet meer mogelijk. Men vertrapt een hele bedrijfscultuur, zonder de effecten op het bedrijf na te gaan. Men komt hiermee aan de belangen van de werkers', aldus Berenstein.

Minister Moestadja installeert commissie inzake modernisering arbeidswetgeving

Commissie onderzoekt of werkterrein Bemiddelingsraad kan worden uitgebreid naar publieke sector


In het kader van de modernisering van de arbeidswetgeving wordt ook de Arbeidsgeschillenwet van 1946 herzien. Hiertoe heeft minister Soewarto Moestadja van Arbeid, na goedkeuring verkregen te hebben van de Raad van Ministers, een commissie geïnstalleerd bestaande uit deskundigen, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII, dinsdag 13 november 2018. 

Deze wet is vooral van belang voor de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname (BR), omdat zijn mandaat hieraan wordt ontleend. De wet heeft tot doel geschillen tussen vakbonden en werkgevers te voorkomen. Als deze er eenmaal zijn biedt de wet handvatten om ze vreedzaam bij te leggen. Het gaat in deze vooral om verschillen van mening die uitmonden tot staking of uitsluiting van het personeel.

Arbeidsonrust is volgens de minister niet bevorderlijk voor de economie, daarom ziet hij graag dat de verbeterde wet de basis legt voor een goed functionerend effectief en efficiënt systeem van arbeidsgeschillenpreventie.

De bewindsman vroeg de commissie om de mogelijkheid te bekijken of het werkterrein van de Bemiddelingsraad kan worden uitgebreid naar de publieke sector toe, die al decennialang veel arbeidsconflicten kent die verlammend werken op de economie. Volgens de huidige wet is de Bemiddelingsraad niet bevoegd zich in te laten in arbeidsgeschillen bij de overheid. De commissie dient volgens de minister de wet dusdanig te herzien, dat deze tenminste een bijdrage levert aan harmonieuze arbeidsverhoudingen in zowel de private als publieke sector.

De Arbeidsgeschillenwet dateert van 1946 in een tijd toen er veel arbeidsonrust heerste in de kolonie Suriname. Gouverneur Johannes Brons zag deze wet als een effectief wapen om ongevraagd te bemiddelen in arbeidsgeschillen als het conflict uit de hand dreigde te lopen. Op 26 september 1946 werd de eerste Bemiddelingsraad bemenst met als voorzitter de Nederlander mr. dr. Buiskool.

De Arbeidsgeschillenwet is de eerste wet in de reeks van nieuwe generatie arbeidswetten die in de tweede helft van de jaren veertig zijn aangenomen door de Koloniale Staten. Deze wetten markeren een tijdperk in de geschiedenis van Suriname, waarbij de eerste stappen werden gezet om aspecten van mensenrechten op te nemen in de arbeidswetgeving. Nu worden al deze oude wetten herzien op basis van de beginselen van decent work.

De commissie Herziening Arbeidsgeschillenwet zal in de komende vijf maanden verscheidene belanghebbenden consulteren met de bedoeling de huidige wet af te stemmen op de economische ontwikkeling van ons land, met als basis de waarborging van evenwichtige arbeidsverhoudingen. Ook zal de wet in lijn gebracht worden met standaarden van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), die wij als lidland hebben erkend.

De commissie bestaat uit Glenn Piroe (voorzitter), Meena Kandhai-Ramai, Maisa Wijngaarde, Helen Doelwijt, Glenn van der San, Donaghy Malone en Jane Moerawi.

Assemblee debatteert over wet inzake regels voor de Buitenlandse Dienst van BuZa

Misiekaba (NDP): 'Op dit moment geen formele wetgeving die onze buitenlandse diensten regelt'

De buitenlandse dienst nu via circulaires en interne regelingen georganiseerd


In De Nationale Assemblee (DNA) is gisteren in een openbare commissievergadering de wet 'Vaststelling van regels voor de Buitenlandse Dienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa)' (zie hieronder) besproken. 'Het zal menigeen verbazen, maar de realiteit is dat wij tot op dit moment geen formele wetgeving hebben die onze buitenlandse diensten regelt', zei commissievoorzitter André Misiekaba (NDP), aldus vandaag, woensdag 14 november 2018, Starneuws.

In een eerdere bespreking tussen de DNA-commissie en de minister van BuZa, Yldiz Pollack-Beighle, en haar staf, is uitgelegd dat de buitenlandse dienst nu via circulaires en interne regelingen is georganiseerd. Deze circulaires en regelingen dateren sinds voor de onafhankelijkheid van Suriname. Misiekaba benadrukt dat deze situatie niet gewenst is en dat de nieuwe wet duurzame verbetering hierin moet brengen.



De Buitenlandse Dienst heeft als taak om het beleid van Suriname met het buitenland te onderhouden, het bevorderen van de ontwikkeling van de internationale rechtsorde, het ambtelijk voorbereiden, gestalte geven, coördineren en uitvoeren van deze ontwikkeling. De Buitenlandse Dienst staat onder leiding van de minister.

Grace Watamaleo (NDP) is de mening toegedaan dat de ontwerpwet heel belangrijk voor Suriname, omdat het meer regulering zal brengen in de Buitenlandse Dienst van het ministerie van BuZa. 'Het ministerie van Buitenlandse Zaken is het enige departement met vertegenwoordigingen in het buitenland, vandaar het belang om te beschikken over een professionele Buitenlandse Dienst die bestaat uit opgeleide deskundigen.' Watamaleo wil van de minister weten hoe de overgang zal plaatsvinden van de circulaires naar de wet.

Bij de inwerkingtreding van deze wet zal het gebruik van circulaires binnen een overgangsperiode van maximaal één jaar zullen worden afgebouwd. Bepaalde aspecten zijn reeds doorgevoerd bij recente detacheringen.

'43 Jaar na de onafhankelijkheid, is het niet te laat zal men vragen', stelde Gregory Rusland (NPS). 'Naarmate jij jouw land ontwikkelt, zal jij de regels, de omstandigheden moeten aanscherpen naar de nieuwe inzichten die er bestaan. Vandaar dat ik het toejuich, dat wij deze wet in behandeling nemen. Het is de bedoeling om zaken over de afgelopen 43 jaar die zijn vastgelegd in diverse stukken, zaken die vervangen zijn in de tussentijds, dat deze zaken nu in de wet worden vastgelegd waardoor er duidelijkheid is. Hierdoor hebben de beleidsmakers meer houvast aan de regels die er zouden moeten zijn. Ik denk dat wij in de komende jaren die voor ons liggen wij moeten komen tot verdere aanscherping van structuren waarbij beleid wordt ontwikkeld op basis van studie en uitgangspunten die wij als land willen hebben, die in de eerste plaats zijn ten voordele van Suriname.'

Rusland pleit voor een systeem dat niet gebonden is aan toevallige regeringen.



Minister Yldiz Pollack-Beighle gaf aan, dat vanwege het constant veranderde karakter van de internationale politiek en het diplomatieke speelveld, de Surinaamse diplomatieke beleving in staat moet zijn om zich aan te passen.

'We moeten over het vermogen beschikken om niet alleen tijdig op mondiale en internationale ontwikkelingen te reageren, maar ook de ontwikkelingen te kunnen analyseren ter bescherming en verdediging van nationale belangen van de republiek Suriname. Om dit doel te bereiken is een sterk, deskundig en professioneel diplomatieke korps nodig dat over de nodige kennis en vaardigheden beschikt om Suriname adequaat te vertegenwoordigen en uitvoering te geven aan deze uitgangsdoelen en punten', aldus de bewindsvrouwe.

Situatie op het complex van Rosebel is zeer gespannen... - Ook de contractors zijn in staking

Contractors richten de Rosebel Contractors Werknemers Organisatie op

'Vreselijk dat werknemers worden bedreigd en dat we als land deze werknemers niet kunnen beschermen tegen de multinational'


Volgens Starnieuws vandaag, woensdag 14 november 2018, is de situatie op het complex van Rosebel Gold in het district Brokopondo zeer gespannen. De hele plant ligt stil, omdat ook de contractors voet bij stuk houden. 

Lloyd Read, voorzitter van de Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie (RGWO), zegt dat de werknemers gewoon in actie blijven. Een bemiddelingspoging van minister Regillio Dodson heeft de directie van Rosebel Goldmines/IAmGold afgewezen, terwijl de vakbond al akkoord was gegaan met de bemiddeling. De zaak voor de Canadese multinational is bij deze staking ettelijke malen erger, omdat de contractors nu ook meedoen.

Bij eerdere stakingen van de vakbond, kon de RGM-directie de productie samen met de contractors deels nog op gang houden. Nu is ook dat weggevallen. De inkomstenderving van het bedrijf zou volgens informatie meer dan een miljoen Amerikaanse dollar zijn. In 24 uur tijd – zo lang als de actie nu al duurt – zou het bedrijf zo’n 36 kilo goud hebben geproduceerd wat gelijk staat aan 1.2 miljoen Amerikaanse dollar.

Ofschoon de druk op de contractors via hun werkgevers groot is, zijn ze niet gezwicht. De contractors hebben Read gevraagd om ze te leiden. Intussen is de Rosebel Contractors Werknemers Organisatie in leven geroepen. Read zegt dat hij gevraagd is om de arbeidsomstandigheden, arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen van deze groep op de rails te krijgen.

'Rosebel ligt volledig stil, niets draait', zegt de vakbondsleider die gisteravond de werknemers in Brokopondo heeft toegesproken. Hij stelt, dat de actie onder controle is en ze de verdere stappen van de directie afwachten.

Hij zegt het vreselijk te vinden, dat de werknemers worden bedreigd en dat we als land deze werknemers niet kunnen beschermen tegen de multinational. Verondersteld wordt dat de directie de druk verder zal opvoeren op het personeel.

Nu de RGM-leiding bemiddeling heeft afgewezen, is het te verwachten dat zij kiest om dit geschil aan de groene tafel uit te vechten.

 De werknemers zijn sinds maandag in actie uit onvrede dat afspraken zoals overeengekomen met de directie niet dienovereenkomstig worden uitgevoerd. Het gaat om de toekenning van verlofdagen op basis van acht normale uren. De werknemers werken 12 uren, de andere vier uren moeten worden aangerekend als overuren. Maar de directie rekent ze aan als normale werkuren. Ook bij de uitbetaling van toelagen, houdt de directie zich niet aan de afspraken zoals overeengekomen.

Minister Dodson betreurt het dat zijn bemiddelingspoging om staking bij Rosebel te beëndigen is mislukt

Dodson heeft bestuur van de bond namens de regering op het hart gedrukt zich correct op te stellen


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen vindt het jammer, dat zijn bemiddelingspoging om de staking bij Rosebel Gold Mines op te lossen is mislukt. Hij heeft na veel overredingskracht de bond onder leiding van Lloyd Read zover gekregen om de staking op te heffen, zodra de directie bereid was om de tafel te zitten. 

De bewindsman zegt vandaag, woensdag 14 november 2018, op Starnieuws dat hij maandagavond bericht kreeg van een staking bij Rosebel Gold Mines/IAmGold. Er was toen niet veel aan de hand. Hij heeft de veiligheidsdiensten op de hoogte gesteld van de staking. Gisteren kreeg hij echter een telefoontje dat de situatie was verergerd. Ook de contractors die diensten verlenen aan de Canadese multinational zijn in staking gegaan.

'Ik heb met de leiding van het bedrijf en het bestuur van de bond gesproken en een bemiddelingspoging ondernomen', zegt Dodson. Zijn insteek was dat partijen het pad van confrontatie onmiddellijk verlaten en de werknemers het werk direct hervatten. Als mediator zou Dodson met partijen praten over de pijnpunten. Indien dit initiatief niet succesvol zou zijn, zouden partijen naar de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname gaan.

Als de kwestie niet zou oplossen, zou deze aan de rechter voorgelegd worden. De bond is akkoord gegaan met het bemiddelingsvoorstel, maar de directie heeft het afgewezen.

De werknemers hebben het werk neergelegd uit onvrede met de uitvoer van de onlangs overeengekomen collectieve arbeidsovereenkomst (cao). De totale productie op Rosebel ligt compleet stil. Dit betekent een enorme inkomstenderving voor het bedrijf én voor het land.

Dodson zegt, dat hij het bestuur van de bond namens de regering op het hart heeft gedrukt om zich correct op te stellen. In geen geval moet er overgegaan worden tot vernielingen van eigendommen van het bedrijf. Dodson zegt verder, dat de situatie op de voet wordt gevolgd. Er was geen reden voor de regering om extra veiligheidsmaatregelen te treffen.

De bewindsman hoopt dat er snel een oplossing wordt gevonden voor de situatie waardoor de rust terugkeert in het bedrijf en de productie kan worden opgestart.

Volksgezondheid en SZF openen 'verstrekpunten' Drietabbetje en Stoelmanseiland

In dorpen kunnen nu direct basiszorgkaarten vervaardigt worden voor de lokale bevolking


In het voornemen van de regering om de toegang tot de zorg voor iedereen landelijk bereikbaar te maken, zijn donderdag 8 november te Drietabbetje en Stoelmanseiland verstrekpunten geopend. Ter plaatse zijn datacardprinters in gebruik genomen, waarmee de mogelijkheid is gecreëerd om per direct basiszorgkaarten te vervaardigen voor de lokale bevolking. Een delegatie van het ministerie van Volksgezondheid, met name de minister van Volksgezondheid Antoine Elias, de Stichting Staatsziekenfonds (SZF), haar directeur Rick Kromodihardjo en de Medische Zending Suriname (MZ), de adjunct-directeur Herman Jintie, zijn voor die gelegenheid afgereisd naar de bovengenoemde dorpen, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII, dinsdag 13 november 2018.

Lokale mensen, waarvan die door het SZF worden ingezet, zijn getraind in het ter plekke printen van de kaarten. In deze gaat het om de zogenoemde BaZo- en BZV-kaarten. Voor een BaZo-kaart komt iedereen in de leeftijdscategorie 0 t/m 16 jaar en 60 jaar en ouder in aanmerking, terwijl personen in de leeftijdsgroep 17 t/m 59 jaar na screening in aanmerking komen voor een BZV-kaart. Beide producten die door het SZF worden uitgegeven, vallen onder de zogenoemde basiszorgverzekering vanwege de overheid, doch hebben elk hun eigen dekking.

Voor het printen van de verzekeringsbewijzen in deze rurale gebieden, is de aanwezigheid van een stabiele internetverbinding van groot belang. In totaal zullen in eerste aanleg 15 printmachines geplaatst worden in diverse dorpen en plaatsen in de verschillende districten. Met de decentralisatie van deze dienstverlening hopen het ministerie van Volksgezondheid en het SZF het gemak en de zekerheid voor de verzekerde te vergroten. De rechthebbende hoeft met deze maatregel niet meer naar een van de kantoren van het SZF in Paramaribo voor het maken c.q. verlengen van zijn BaZo- of BZV-kaart.

Het SZF investeert in opdracht van de regering voortdurend in decentralisatie van de dienstverlening, om de lange wachttijden en rijen bij de verschillende SZF-kantoren tot het verleden te doen behoren.

Eerder is Brokopondo aangedaan met een mobiele unit van het SZF, terwijl in Wageningen en Coronie permanente verstrekpunten zijn opgezet. Voor het welslagen van dit project werken het SZF en de Medische Zending voor wat betreft facilitering van de kantoren, beide werkarmen van Volksgezondheid, nauw samen.

De verantwoordelijke districtscommissarissen particperen verder met logistieke ondersteuning en vaststelling van waar de printmachines het hardst nodig zijn. Via de districtscommissarissen wordt eveneens het contact gelegd met de lokale traditionele leiding. Het SZF is verantwoordelijk voor het verstrekken van ziektekostenverzekeringskaarten, aan door de regering aangewezen groepen.

Gajadien (VHP): 'Huizenbouwplan Bouterse niets anders dan lekkere worst om zieltjes te winnen'

VHP'er vindt hijgerige toon president over bezoek onbekende Ashanti-koning overtrokken

'Een vrijwel geïsoleerde president zal bij elk wissewasje een bezoek aangrijpen om dat groots ten toon te stellen'


VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien ziet in het nieuw ‘huizenbouwplan’ van president Desi Bouterse niets anders dan een lekkere worst om zieltjes voor de komende verkiezingen te winnen. Gajadien voert aan, dat het staatshoofd de afgelopen acht jaren vaker plannen en nieuwe inzichten heeft gepresenteerd met betrekking tot het oplossen van de woningproblematiek, maar tot nu toe zijn belofte om 18.000 woningen neer te zetten nog steeds niet heeft waargemaakt. 

'Ondanks dat er steeds honderden miljoenen voor woningbouw uitgetrokken zijn, is er toch bitter weinig gerealiseerd. De verkiezingen naderen, dus de 10.000 op te zetten woningen worden nu weer als worst gehangen voor woningzoekenden. Een worst met een lekkere geur', zegt Gajadien dinsdag 13 november 2018 in het Dagblad Suriname.

President tevens NDP-voorzitter Desi Bouterse heeft vrijdag in partijcentrum Ocer op een kadertreffen uitgebreid verslag gedaan over de huizen die door verschillende personen en instanties worden gebouwd. Huizenbouw is het hoofdthema geweest op de politieke vergadering. Het staatshoofd vindt, dat de woningnood groot is en zoekt daarom samen met particulieren naar oplossingen hiervoor.

Bouterse deelde mee, dat er ‘poppenhuizen’ zijn, verkrijgbaar vanaf Srd 50.000. Daarvoor moet men wel een eigen terrein hebben. De overheid faciliteert, er is voor 1.000 aanvragen geld opzij gezet. P&D Real Estate van ondernemer Sarwen Poenai zal 10.000 woningen bouwen tegenover Blauwmeer, waar een nieuw project zal verrijzen het komende jaar.

Gajadien vindt dat Bouterse met zo'n presentatie zijn eigen falend beleid aangeeft, omdat mensen nu zo erg te gronde zijn gebracht, waardoor ze zelfs kleine ‘poppenhuizen’ hard nodig hebben. Overigens vindt hij de aanduiding ‘poppenhuizen’ denigrerend overkomen. Bovendien heeft het staatshoofd niets gezegd over hoe een groot deel van deze verarmde mensen aan een stuk perceel zal komen.

Bouterse is op de kadermeeting ook vol lof geweest over de aankomende bezoeken van koning Asantehene Osei Tutu-II van Ghana en de premier van Barbados, Mia Mottley. De Ashanti-koning wordt op 22 november in Suriname verwacht en is de eregast tijdens de viering van de 43ste Srefidensi in Saramacca. 'Een vrijwel geïsoleerde president zal bij elk wissewasje een bezoek aangrijpen om dat groots ten toon te stellen. Bouterse als president kan niet vrij naar alle landen reizen en zit ook overhoop met landen, die ons juist iets positiefs te bieden hebben. Al deze bezoekjes hebben ons tot nu toe niets voor de samenleving opgeleverd, terwijl er enorm veel geld hiervoor wordt uitgetrokken', zegt Gajadien.

De politicus benadrukt dat Bouterse geen ander buitenlands beleid kan voeren vanwege zijn arrestatiebevel door Interpol en isolement als president. 'Ook vanwege zijn corruptiefaciliterend beleid en druggerelateerde imago, dat hij aan Suriname heeft gegeven, kan hij ook niets van andere landen verwachten. In alle internationale rapporten wordt Suriname getypeerd als doorvoerland voor drugs, waardoor zelfs de financiële sector daar last van ondervindt', aldus de VHP’er.

De VHP’er verwijst naar de bezoeken van de president van Equatoriaal Guinea, Theodoro Obiang Nguema Mbasogo, in de eerste regeertermijn van Bouterse. Obiang is in februari 2012 door staatshoofd Bouterse benoemd tot Grootmeester in de Ereorde van de Gele Ster. Hij heeft de hoogste onderscheiding gekregen. Hij kreeg ook een gouden sleutel van Paramaribo, waardoor hij op elk gewenst moment het land binnen mag komen. Voor het laatst is Obiang gezien tijdens de inauguratie van Bouterse als president op 12 augustus 2015.

'Er zou een geweldig samenwerkingsverband met Equatoriaal Guinea tot stand worden gebracht, terwijl er ook een groot aantal huizen hier zou worden gebouw. Er zou een samenwerking komen op gebieden van infrastructuur, industrie, handel, transport, onderwijs, gezondheidszorg, sport, financiën, bankwezen, onroerend goed, telecommunicatie en maatschappelijke dienstverlening. Tot de dag van vandaag is er niets uit de bus gekomen', aldus Gajadien.

Surinaamse orchideeën komen steeds vaker uit het buitenland...

'Bij het kappen van bomen wordt geen rekening gehouden met het leven in de bomen'

'Er wordt niet gekeken naar wat in de bomen voorkomt, ook al betreft het een soort orchidee die met uitsterven wordt bedreigd, alles wordt met de grond gelijk gemaakt, zelfs in natuurreservaten'


Surinaamse orchideeën komen steeds vaker uit het buitenland, waarna ze in Suriname verder worden vermenigvuldigd door kwekers. John Sahebdin, voorzitter van de Surinaamse Orchideeën en Sierteelt Vereniging (SOSV), zegt dinsdag 13 november 2018 in het Dagblad Suriname, dat hij ook orchideeën importeerde, maar nu is overgestapt op het zelf vermenigvuldigen. De Surinaamse orchideeën komen echter steeds minder voor op de Surinaamse markt. 

Eerder had de arts Ruben Del Prado gesteld, dat dit te maken heeft met het fenomeen van ontbossing, waarbij tijdens het kappen van bomen geen rekening wordt gehouden met het leven in de bomen. Deze lezing wordt bevestigd door Sahebdin. 'In het binnenland komen bijzonder veel orchideeën voor die we niet zien  Maar, wanneer we uit winstbejag de bomen omhakken dan begrijp je dat er op den duur niets overblijft. Er wordt niet gekeken naar wat er in de bomen voorkomt, ook al betreft het een soort orchidee die met uitsterven wordt bedreigd, alles wordt met de grond gelijk gemaakt', zegt de voorzitter van de SOSV.

'Zelfs in natuurreservaten is men bezig, dan kan je uitrekenen wat het resultaat zal zijn op lang termijn', zegt de voorzitter. Instanties moeten erop bedacht zijn hoeveel ander leven er ook verloren gaat.

Sahebdin zegt, dat het goed zou zijn om gedegen studies te doen voordat er concessies worden uitgegeven. De voorzitter van de SOSV ziet voor bosbouwers een mogelijke taak om onze orchideeënrijkdom in kaart te brengen.

Eerder in de jaren tachtig heeft Marga C. M. Werkhoven reeds prachtig werk geleverd, dat is vervat in boekvorm. Guno Marjanom, medewerker van het herbarium, bevestigt dat sinds de uitgave van dit boek in 1986 er geen nieuwe gedegen onderzoeken zijn geweest.

Ten aanzien van de ontbossingsactiviteiten zegt de assistent-onderzoeker van het herbarium, dat wanneer je een boom naar beneden haalt, je niet alleen één leven omhaalt, maar diverse levensvormen teniet doet. Marjanom illustreert dit aan de hand van het voorbeeld, dat in de bomen ook mossen, varens en bromelia’s voorkomen. De bromelia’s hebben een functie. Er is een heel ecosysteem in het kronendak van de bossen gekoppeld. De bromelia’s zorgen voor de vochtregulatie en huisvesting voor verschillende dieren en insecten. Orchideeën komen eveneens veelvuldig voor in dit kronendak.

Marjanom stelt, dat voor de uitgifte van concessies de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) de instantie is. De SBB kijkt onder andere naar het productieproces bij de houtkap en draagt zorg voor de controle op de bosinrichting en verricht veld-, weg-, zagerij- en mobiele controlewerkzaamheden. De SBB is een werkarm van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer.

Zoals de voorzitter van de SOSV aangaf, is het belangrijk dat ook meegenomen wordt, de bescherming van de inheemse planten, om de biodiversiteit van Suriname voor de komende generaties veilig te stellen. Dit beleid zal echter op ministerieel niveau moeten plaatsvinden.

Milieu- en mensenrechtenorganisaties stellen op COP14 bedreigingen van natuur door aankomende regering-Bolsonaro van Brazilië aan de kaak

Organisaties wijzen in open brief deelnemers conferentie COP14 op het gevaar Bolsonaro



Milieu- en mensenrechtenorganisaties zullen de bedreigingen van de democratie en de natuur door de toekomstige regering van Brazilië op de VN-conferentie over biodiversiteit (COP14), die vandaag, dinsdag 13 november 2018, begon in Sharm El Sheikh, Egypte, aan de kaak stellen. 

Volgens de website Rede Brasil Atual zullen deze groepen een open brief (zie hierna) uitbrengen aan de afgevaardigden tijdens het evenement, waarin zij ook waarschuwen voor mogelijke acties door de regering van president-elect Jair Bolsonaro, die de verplichtingen van de bescherming van de biodiversiteit, bossen, en inheemse- en traditionele gebieden in Brazilië in gevaar brengt.



De bijna 100 ondertekenaars van de brief hekelen ook de strategieën die hebben geleid tot de verkiezing van de extreemrechtse kandidaat, die van plan is sociale bewegingen op te nemen in de lijst van terroristische organisaties.

Ze waarschuwen hoe Bolsonaro probeert alle vormen van activisme te beëindigen, politieke tegenstanders te achtervolgen en vooral totale minachting te tonen voor de Braziliaanse biodiversiteit en het milieubeleid.

Het bericht van acht pagina's waarschuwt ook voor de mogelijkheid van ondergeschiktheid van het ministerie van Milieu aan dat van Landbouw, de terugtrekking van Brazilië uit de Overeenkomst van Parijs inzake klimaatverandering en de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen in de Amazone in samenwerking met particuliere sectoren, met name uit de Verenigde Staten.

Evenzo maken de niet-gouvernementele organisaties, die het document hebben ondertekend, zich zorgen over de mogelijke flexibilisering van het gebruik van agro-toxines die de kwaliteit van het leven van Brazilianen zouden schaden.

Ze vragen de internationale gemeenschap om de politieke transitie in Brazilië te begeleiden, op een moment dat president Michel Temer de macht overdraagt ​​aan Bolsonaro. Onlangs verklaarde de uitvoerend directeur van het VN-Verdrag inzake Biodiversiteit, Cristiana Pasca Palmer, dat het verlies aan biodiversiteit een even dringend probleem is als klimaatverandering en kan leiden tot het uitsterven van de menselijke soort.

(Suriname Mirror/Prensa Latina/Scribd cida de oliveira)