woensdag 18 juli 2018

Illegale goudwinning vernietigt groot gebied van nationaal park Tambopata in Madre de Dios, Peru

Tambopata een ​​van de meest biodiverse natuurreservaten ter wereld


Tussen januari en juni 2018 heeft illegale goudwinning ongeveer 1.725 ​​hectare van de bufferzone van het nationale park Tambopata in Madre de Dios, Peru,vernietigd. De bufferzone is bedoeld om een ​​van de meest biodiverse natuurreservaten ter wereld te beschermen, maar illegale mijnbouw heeft meren met kwik en andere chemicaliën vervuild, vegetatie en dieren gedood en riskeert de natuurlijke balans van de regio. 

Een rapport genaamd 'Gold Mining Continues Devostating the South Peruvian Amazon' registreerde een verlies van 1.725 hectare, gelijk aan 2300 voetbalvelden, vooral in de regio's die bekend staan ​​als La Pampa en de Malinowski Highlands.



Sinds 2013 heeft de goudwinning tot een oppervlakte van bijna 8.800 hectare ontbost. Dat zijn 11.600 voetbalvelden. Het rapport was een gezamenlijke inspanning van de Asociación para la Conservación de la Cuenca Amazónica (ACCA) en de Amazon Conservation Association (ACA), die satellietbeelden analyseerde om het Madre de Dios-bos te volgen en meer te weten te komen over de gevolgen van illegale mijnbouw in de regio.

'Illegale mijnbouw neemt toe in grote delen dicht bij het Tambopata-reservaat. Dit toont aan dat sporadische interventies door autoriteiten in de regio niet effectief zijn geweest. Om deze crisis op te lossen, hebben we een strategische, grootschalige inspanning en veel middelen nodig', vertelde Matt Finner, een onderzoeker bij ACA die het project leidt, aan de Peruaanse krant El Comercio.

Finner zei, dat ontbossing vooral La Pampa en de hooglanden van Malinowski heeft getroffen. Volgens de rapporten van de organisaties, sinds 2013, zei Daniel Castillo, die verantwoordelijk is voor de afdeling Technische Bbijstand van het Nationaal Programma voor het Behoud van Bossen van het ministerie van Milieu (MinAm, Ministerio del Ambiente), dat het percentage ontbossing dat door het rapport wordt geregistreerd, een van de meest versnelde is  in de laatste twee of drie jaar.

De Servicio Nacional de Áreas Naturales Protegidas por el Estado (Sernanp) coördineert acties met de Nationale Politie, de milieu aanklagers en de marine, in een poging om het reservaat te beschermen, maar ze zijn onvoldoende bewezen

Op zijn beurt wordt de bufferzone beschermd door de regionale regering van Madre de Dios, die ook geen effectieve maatregelen heeft geïmplementeerd om illegale mijnbouw en de gevolgen voor het milieu daarvan te voorkomen.

'De verantwoordelijke autoriteiten controleren de zone, maar hoewel ze effectief zijn, zijn ze niet constant. Dus, omdat de aanwezigheid in de zone niet constant is, keren de activiteiten terug', zegt Castillo.

Pablo Sanchez, procureur-generaal van Peru, zegt dat het Openbaar Ministerie werkt aan een project dat vertrouwt op satelliettechnologie om milieucriminaliteit zoals illegale mijnen te vervolgen. Hij erkent, dat er in deze gevallen weinig straffen worden uitgesproken wegens gebrek aan bewijs, maar technologie kan dit veranderen.

En moe van incompetente autoriteiten hebben de inheemse gemeenschappen van Madre de Dios hun eigen maatregelen geïmplementeerd om illegale mijnbouw tegen te gaan. Leden van Peru's Masenawa-gemeenschappen gebruiken een app genaamd ForestLink om autoriteiten te documenteren en te waarschuwen voor de aanwezigheid van een illegaal goudmijnkamp en bij uitbreiding de verstoring van de biodiverse Amazone-locatie te elimineren.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Issuu-Suriname Mirror)

FARC-rebellen Colombia rekruteerden ruim 5.000 minderjarigen in 52-jarige oorlog met de staat

Internationaal Strafhof: 'Werving van minderjarigen van 14 jaar en jonger is oorlogsmisdaad'


De gedemobiliseerde FARC-rebellen (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) in Colombia rekruteerden meer dan 5.000 minderjarigen tijdens hun 52-jarige oorlog met de staat, volgens het Openbaar Ministerie. Het Tribunaal voor Oorlogsmisdaden van het land ontving een rapport van het parket van de procureur-generaal waarin het beweert bewijs te hebben van de werving van 5.252 kinderen en minderjarigen. 

Minder dan 20% van de minderjarigen die onder dwang werden gerekruteerd door de FARC waren jonger dan 15 jaar, volgens de statistieken van het Openbaar Ministerie die aan de pers zijn overgedragen.

Het Internationaal Strafhof, dat toezicht houdt op Colombia's overgangsjustitie-systeem, heeft aangegeven dat de werving van minderjarigen van 14 jaar en jonger een oorlogsmisdaad is. Dit zou betekenen, dat de FARC moet reageren op de werving van 910 kinderen van 14 jaar en jonger.


Volgens een persbericht van het Openbaar Ministerie heeft de FARC de kinderen gewelddadig geronseld of de kwetsbare situatie van de minderjarigen gebruikt om hen ervan te overtuigen zich bij de guerrillagroep aan te sluiten.

De kindsoldaten, zoals hun volwassen tegenhangers, riskeerden executie als ze probeerden hun guerrilla-eenheid te verlaten, zei de aanklager. De overgrote meerderheid van de door de FARC geworven minderjarigen was afkomstig uit het zuiden van Colombia, waar de groep van oudsher de meeste controle uitoefende tijdens het gewapende conflict dat tussen 1964 en 2016 duurde.



Of de aantallen die door de aanklager zijn ingeleverd accuraat zijn, is twijfelachtig, gezien de decennia lange nalatigheid van het bureau bij het indienen van rapporten over oorlogsmisdaden, vooral op door de FARC gecontroleerd grondgebied.

Slachtoffers van oorlogsmisdaden kunnen aanklachten indienen tegen de FARC en het leger voor het gebruik van kindsoldaten, waardoor het mogelijk is dat het totale aantal aanklachten voor de illegale rekrutering van kindsoldaten toeneemt.

(Suriname Mirror/Colombia Reports)

Leerkrachten in Colombia houden 25 juli nationale staking

Staking is protest tegen geweld paramilitaire groepen gericht op leraren en voor meer budget


 
De Colombiaanse Nationale Federatie van Leerkrachten(Fecode, Federación Colombiana de Trabajadores de la Educación) heeft dinsdag 17 juli 2018 aangekondigd, dat ze op 25 juli een nationale staking zal houden om regeringsmaatregelen te eisen tegen het geweld van paramilitaire groepen die zich richten op leraren en voor meer budget om de toegang tot en kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. 

'Gewelddadige actoren vermoorden leraren en intimideren de onderwijsgemeenschap in verschillende delen van het land. Garanties voor de veiligheid van leraren en sociale campagnes om scholen te promoten als vredesgebieden zijn urgent', aldus een persbericht van Fecode.


Leraren hebben aan de kaak gesteld, dat velen van hen geconfronteerd worden met doodsbedreigingen, omdat ze voormalig presidentskandidaat Gustavo Petro hebben gesteund. 'Het is hun grondwettelijk recht om een  ​​politieke keuze te hebben in een presidentieel voorstel, maar dit kan geen reden zijn voor vervolging of bedreigingen', zei Fecode.

Ze hebben ook ouders en studentenvertegenwoordigers opgeroepen om zich bij het protest aan te sluiten.

De Districtsvereniging van Leerkrachten van Bogota kondigde aan, dat ze zich bij de staking zullen aansluiten om vermeende daden van corruptie in het budget voor het schoolvoedselprogramma te veroordelen.

'De protesten in opleidingscentra worden voortgezet vanwege de tekortkomingen in de infrastructuur, het schoolvervoer en het gebrek aan investeringen', aldus Fecode, en drong er bij de regering van Juan Manuel Santos op aan om zijn verplichtingen na te komen voordat hij zijn ambt verlaat.

De regering en leerkrachten hebben in juni 2017 een 24-puntenovereenkomst getekend na een 37-daagse staking. Volgens de federatie zijn slechts acht van de verplichtingen nagekomen. De anderen, waaronder een verhoging van het onderwijsbudget, het wegwerken van loonverschillen en verbeteringen in hun gezondheidsdiensten en het nationale fonds voor sociale voorzieningen, blijven in behandeling.

Dit is de derde staking van de federatie dit jaar. De eerste was georganiseerd op 21 februari, toen ze de slechte gezondheidszorg voor leerkrachten aan de kaak stelden, en de tweede vond plaats in mei, toen ze protesteerden tegen de niet-naleving door de regering van hun overeenkomsten.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Vleesproducent JBS in Brazilië schort levering vlees van Amerikaans bedrijf op na dierenmishandeling

Dierenrechtenorganisatie toont schokkende beelden mishandeling varkens


JBS SA (José Batista Sobrinho), 's werelds grootste vleesproducent, zei dinsdag 17 juli 2018, dat het een van zijn leveranciers niet meer wil gebruiken nadat een dierenrechtengroep een video uitbracht waarin mishandeling van varkens wordt aangetoond. 

Dierenrechtengroep Mercy For Animals heeft dinsdag onderstaande videobeelden vrijgegeven, waarvan wordt gezegd dat ze zijn opgenomen in de Verenigde Staten en laten zien, dat arbeiders biggen slaan en hun testikels afrukken zonder verdoving, terwijl vrouwelijke varkens in zeer kleine metalen kooien worden opgesloten.

Persbureau Reuters kan de authenticiteit van de video niet onafhankelijk bevestigen.



JBS zei in een verklaring, dat het zendingen van die leverancier heeft opschort en een onderzoek is gestart, zonder het betrokken bedrijf te noemen. JBS stelt, dat het geen enkele vorm van misbruik van dieren goedkeurt of eraan deelneemt.

'De afbeeldingen in de video vallen volledig buiten de normen van het bedrijf', aldus de verklaring van JBS.


Mercy For Animals, dat zichzelf omschrijft als een non-profitorganisatie die zich inzet voor het voorkomen van wreedheid tegen landbouwhuisdieren, zegt in een e-mail aan Reuters, dat de video tussen december 2017 en maart 2018 is geschoten in een faciliteit van Tosh Farms LCC in Franklin, Kentucky.

Tosh Farms behoort tot de 25 grootste Amerikaanse varkensproducenten en is een leverancier van JBS, volgens Mercy For Animals. Mercy for Animals beschrijft de beelden als 'schokkend' en roept partijen op die naar verluidt verantwoordelijk zijn voor het welzijn van de dieren om hun praktijken te veranderen.

(Suriname Mirror/Reuters/YouTube/Twitter)

Veel naar Brazilië vertrokken Venezolanen hebben het land weer verlaten

(Bron foto: Marcelo Camargo-AgBr)
Zo'n 1.500 Venezolanen leven in parken en slapen op straat in 11 van 15 grootste steden Roraima


Meer dan de helft van de bijna 128.000 Venezolanen die de laatste anderhalf jaar Brazilië zijn binnengekomen, via de noordgrens van het land in de staat Roraima, hebben het land verlaten, volgens de stafchef van Brazilië, Eliseu Padilha.

'Tussen 2017 en 2018 passeerden 127.778 Venezolanen de grens bij Pacaraima, waarvan 68.968 het land verlieten - van hen hebben 47.855 Braziliaans grondgebied over land verlaten, terwijl 21.113 internationale vluchten namen', verklaarde Padilha dinsdag 17 juli 2018 op zijn social mediapagina.


De ernstige politieke crisis waarmee Venezuela de afgelopen jaren geconfronteerd werd, leidde tot een toename van de instroom van mensen die hun toevlucht zochten in Brazilië. Honderdduizenden Venezolanen marcheerden over de grens naar de Noord-Braziliaanse deelstaat Roraima en vestigden kampen in steden als Boa Vista.

Volgens gegevens van het Braziliaanse leger leven momenteel meer dan 1.500 Venezolanen in parken en slapen ze op straten in elf van de vijftien grootste steden van de staat. Honderden anderen leven in make-shift tenten die worden aangeboden door de Verenigde Naties.

De enorme last van honderden mensen die dagelijks de grens met Roraima overstaken, leidde ertoe dat de gouverneur van de staat in april het Hooggerechtshof van Brazilië tevergeefs vroeg om de grens met Venezuela tijdelijk te sluiten en het aantal binnenkomende mensen te beperken.

Met de toegenomen spanning aan de grens tekende de Braziliaanse regering vorige maand een nieuwe wet waarin noodmaatregelen voor immigranten werden vastgesteld op het gebied van sociale bescherming, gezondheid, onderwijs, mensenrechten, voedsel en openbare veiligheid. De wet biedt ook hulp aan Venezolanen die in andere staten in Brazilië willen wonen, de zogenaamde internalisering.

Tot op heden hebben de Braziliaanse strijdkrachten meer dan 650 Venezolanen naar São Paulo, Manaus, Cuiabá, Rio de Janeiro, Igarassu (PE) en Conde (PB) vervoerd. Gedurende de laatste achttien maanden hebben 35.540 Venezolanen officieel toevlucht tot Brazilië aangevraagd.

Volgens de autoriteiten leidt migratie als gevolg van economische ontbering echter niet noodzakelijk die vluchtelingenstatus. 'De vluchtelingenstatus is heel specifiek: er moet een duidelijke schending van de mensenrechten zijn', zegt Bernardo de Almeida Laferte, vertegenwoordiger van het nationale secretariaat voor Justitie en Burgerschap.

(Suriname Mirror/The Rio Times/Facebook)

Politie Venezuela schiet 13-jarige jongen dood tijdens betoging

Vier agenten van de staat Bolívar opgepakt, omdat ze het vuur openden

 
In Ciudad Guayana, een stad in het zuiden van Venezuela, is een dertienjarig kind neergeschoten door de politie tijdens een betoging. Het kind is later overleden aan zijn verwondingen, zo melden de lokale autoriteiten.

Vier officieren van de politie van de staat Bolívar zijn opgepakt,omdat ze het vuur hebben geopend op de menigte tijdens de betoging.


Bewoners waren in Ciudad Guayana massaal op straat gekomen om te betogen tegen een gebrek aan water en elektriciteit.

Volgens de politie vonden er ook plunderingen plaats en hadden sommige manifestanten molotovcocktails gegooid.

In Venezuela wordt massaal betoogd tegen de slechte economische situatie. Volgens een Venezolaanse non-gouvernementele organisatie vonden er in de eerste jaarhelft van 2018 ongeveer 5.300 betogingen, ofwel 30 per dag, plaats. Het Zuid-Amerikaanse land bevindt zich al maandenlang in een ernstige economische en politieke crisis.


(Suriname Mirror/Belga/El-Carabobeno/Twitter)

Minister Blok geeft Tweede Kamer een toelichting op uitspraak 'Suriname is een failed state'



Santokhi (VHP) over ondoordachte uitspraken minister Blok

'Waarschijnlijk is de minister onvoldoende op de hoogte van recente ontwikkelingen in Suriname'

'Het wordt tijd dat onze landen de diplomatieke banden op het hoogste niveau herstellen'


VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi zegt vanmiddag, woensdag 18 juli 2018, op Starnieuws, in reactie op de uitlatingen van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, dat de partij zich niet in de uitspraken herkent. 

'Waarschijnlijk is de minister onvoldoende op de hoogte van de recente ontwikkelingen in Suriname, Suriname is een multiculturele samenleving waar alle bevolkingsgroepen vreedzaam naast elkaar leven. De partij is zelf een weerspiegeling van de ontwikkeling naar een grote nationale partij, waar etniciteit en afkomst geen rol spelen. Dat Suriname onder deze regering gedaald is tot een land dat door sommigen wordt aangeduid als een failed state, ligt niet aan haar multiculturele bevolkingssamenstelling. Waar Suriname mee kampt is een gebrek aan goed bestuur en ongebreidelde corruptie tot op het hoogste niveau', stelt Santokhi.

Het gebrek aan inzichten bij Nederlandse politici is ook een teken dat het tijd wordt dat onze landen de diplomatieke banden op het hoogste niveau herstellen, vindt de VHP-voorzitter

184 Docenten van het IOL zijn onbevoegd....

'Het lijkt plotseling en onvoorbereid, maar er is al heel veel voorbereid en uitgezocht'


Slechts 68 van de 252 docenten op het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) zijn volledig bevoegd om kwalitatieve lessen te verzorgen. Dit deelde minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur gisteren mee in De Nationale Assemblee, aldus het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 18 juli 2018.

De bewindsvrouwe benadrukte weer het belang van de spoedige incorporatie van het IOL binnen de Anton de Kom Universiteit van Suriname, dat nog steeds normaal doorgaat. Nieuwe inschrijvingen zullen al tussen 12 en 15 augustus plaatsvinden. Slechts de locatie moet nog worden afgestemd.

Voor nu zullen slechts VWO-geslaagden zich rechtstreeks kunnen inschrijven. HAVO- en kweekschoolstudenten zullen zich via een schakeljaar moeten aanmelden.

Voor het gemak heeft het ministerie besloten om het collegegeld op hetzelfde niveau te houden als vorig jaar. 'Het lijkt plotseling en onvoorbereid, maar er is al heel veel voorbereid en uitgezocht', stelde Ferrier. Zij benadrukte, dat de rechtspositie van de docenten niet zal veranderen, omdat het proces 3 tot 4 jaar in beslag zal nemen.

Ferrier hekelt ook het feit, dat een volledige lesurenweek op het IOL 12 uren bevat. 'Alle andere verrichtingen, daar staat een financieel plaatje tegenover voor extra uren. Dat kost het ministerie vele duizenden', zei ze. Op de Anton de Kom Universiteit van Suriname geldt daartegenover een volledig lesurenweek van 40 uren, waarbij alles is inbegrepen. Hierin moet van de minister verandering komen.

De bewindsvrouwe stelde verder, dat de IOL-docenten in feite niet onder de herwaardering van de leerkrachten hadden mogen vallen, maar dat dit echter door een schrijven van haar voorganger Robert Peneux toch is gebeurd. Dit is de reden waarom ook de universiteitsdocenten acties hebben gevoerd om een soortgelijke salarisverhoging te eisen. De overheid moest hierdoor, ondanks een juridisch probleem, de eis toewijzen.

Copa Airlines vliegt nu dagelijks tussen Curaçao en Panama Stad

Copa vliegt sinds 2012 al vier keer per week naar Curaçao


Copa Airlines is gisteren begonnen met haar dagelijkse vluchten tussen Curaçao en Panama City. De eerste vlucht binnen het nieuwe schema werd gisteren op Curaçao International Airport ontvangen met een watersaluut, zo meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 18 juli 2018.

De vluchten vertrekken nu dagelijks om 9.13 uur lokale tijd vanuit Panama en komen om 12.18 uur aan op Curaçao. Daarna vertrekt Copa om 13.18 uur terug naar Panama, waar het toestel om 14.30 uur lokale tijd landt.

Zowel een Embraer 190 als een Boeing 737- 700/800 zullen deze route gaan vliegen.

Copa Airlines exploiteert momenteel gemiddeld 350 dagelijkse vluchten via het Panamese Tocumen International Airport, dat ook wel de ‘Hub of the Americas’ wordt genoemd.

'Met de nieuwe vluchten in Noord- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied zullen passagiers die belangrijke toeristische bestemmingen willen bezoeken, merken dat ze meer stoelen en meer data hebben om uit te kiezen. Dankzij de connecties die we bieden via de Hub of the Americas, bestaat er geen twijfel over dat deze uitgebreide service meer economische activiteit zal stimuleren, evenals sterkere zakelijke en handelsbetrekkingen tussen Curaçao en de rest van Amerika', aldus de ceo van Copa Airlines, Pedro Heilbron.

Copa vloog sinds 2012 al vier keer per week naar Curaçao.

Overheid Curaço en musici en kunstenaars op één lijn als het gaat om aanpak geluidsoverlast

Partijen gaan resultaten wetenschappelijk onderzoek naar geluidsoverlast  respecteren


Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en de belangenvereniging voor musici en kunstenaars (AMAK, Asosiashon Di Musiko I Artista Di Korsou) zitten op dezelfde lijn als het gaat om de aanpak van geluidsoverlast. Zo laat het ministerie van GMN weten, aldus vandaag, woensdag 18 juli 2018, het Antilliaans Dagblad

Het ministerie zal wetenschappelijk onderzoek laten doen naar geluidsoverlast en partijen zullen de resultaten van dit onderzoek respecteren, zo is afgesproken. GMN-minister Suzy Camelia-Römer heeft zich bereid verklaard de normen te herzien of aan te passen zodat er een situatie ontstaat waarin alle betrokken partijen - musici, omwonenden en ondernemers - zich kunnen vinden.

De minister benadrukte in het overleg dat de gezondheid van burgers op de eerste plaats komt. Het ministerie maakt geen onderscheid tussen de bronnen die geluidsoverlast veroorzaken. Partijen zullen aan de normen moeten voldoen die door een team van AMAK en deskundigen van GMN worden vastgesteld.

AMAK en het ministerie zijn het met elkaar eens dat iedere burger het recht heeft op rust in de avonduren. Net zoals burgers het recht hebben om buiten de deur zich te ontspannen en naar muziek te luisteren. Daarbij maakt het niet uit of het om lokale muziek, culturele muziek of buitenlandse muziek gaat.

Raad van Bestuur Sehos, Curaçao: 'Vanaf 3 juli tot en met 15 juli zijn zes operaties per dag uitgevoerd'

'Er bestaan diverse onjuiste voorstellingen van zaken binnen de gemeenschap’


De Raad van Bestuur (RvB) van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) stelt, dat er ‘diverse onjuiste voorstellingen van zaken binnen de gemeenschap bestaan’ over de maatregel die op dit moment getroffen is met betrekking tot de operaties. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 18 juli 2018.

'Het is niet zo, dat er helemaal geen activiteiten in het ziekenhuis gedurende de periode vanaf eind juni hebben plaatsgevonden. Als voorbeeld wil de RvB hierbij infomeren dat vanaf 3 juli tot en met 15 juli, inmiddels 97 operaties zijn gerealiseerd in de Operatie Kamer (OK)-complexen van het ziekenhuis, hetgeen overeenkomt met een aantal van zes operaties per dag. Daarbij functioneren de diagnostische, therapeutische en verpleegkundige afdelingen van het ziekenhuis op normale sterkte', aldus het Sehos.

Het bestuur legt uit dat het voorschot van 7,5 miljoen op dit moment wordt gebruikt om de schulden aan de leveranciers af te lossen en bestellingen te doen, ‘waardoor het ziekenhuis wederom op norm kan worden bevoorraad’. 

'Deze bevoorrading vindt momenteel plaats en is gericht op één maand operations, binnen welke periode het structurele traject waarover met de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur, Suzy Camelia-Römer, overleg is gepleegd, gereed zal moeten zijn. Op deze wijze tracht het ziekenhuis de veiligheid en kwaliteit van de te leveren zorg te borgen', zo wordt verder aangevoerd.

Minister Suzy Camelia-Römer: 'Ik voer geen enkele strijd inzake Sehos' - Curaçao

'Ik heb met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gezorgd voor 7,5 miljoen voorschot in totaal'


'Ik voer geen enkele strijd', zegt minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, en daarmee primair politiek verantwoordelijk voor het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos), in reactie vandaag, woensdag 18 juli 2018, in het Antilliaans Dagblad op het hoofdredactioneel commentaar ‘Patiënt slachtoffer’ in dagblad gisteren.

Daarin wordt gesteld dat er op de hoogste niveaus een strijd wordt gevoerd, een krachtmeting, tussen de top van het ziekenhuis, de ministers van Gezondheid en van Financiën en de medische staf.

Camelia-Römer: 'Ik heb samen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gezorgd voor 7,5 miljoen voorschot in totaal, om het onmiddellijke probleem op te lossen. Ik heb reeds op 28 juni 2018, toen ik door het Sehos-bestuur over het materiaaltekort werd geïnformeerd, verzocht om het overzicht van de benodigde financiële middelen.' Dat was met het oog op een onmiddellijke en daarnaast óók structurele oplossing, vervolgt de bewindsvrouw.

'Ik heb nog diezelfde dag alle instanties bij elkaar gezet, GMN (Gezondheid, Milieu en Natuur) en ook het ministerie van Financiën, de MRT (Ministeriële Regisseur en Toezichthouder voor het nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo Otrobanda) en het Sehos, en daarnaast de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) en de SVB gesproken.'

Procureur-generaal Baidjnath Panday: 'Getrouw heeft niet met mij gesproken over ontbinden unit'

'Met buitenlandse rechtshandhavings- diensten heeft unit bijgedragen aan opschalen informatie'


Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday zegt vandaag, woensdag 18 juli 2018, op Starnieuws, dat minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie nimmer met hem gesproken heeft over het ontbinden van de Counter Terrorism Intelligence Unit. 

De minister zei gisteren  in De Nationale Assemblee, dat hij de politiemannen heeft teruggetrokken na overleg met de procureur-generaal.

Tijdens een kennismakingsgesprek deelde de minister zijn informatie over onjuist handelen van enkele leden van het team met het hoofd van het Openbaar Ministerie en vroeg de aandacht van hem hiervoor.

Baidjnath Panday benadrukt, dat de Counter Terrorism Intelligence Unit 'met buitenlandse rechtshandhavingsdiensten bijgedragen heeft aan het opschalen van informatie welke effectief is toegepast in de opsporing van enkele ernstige strafbare feiten waaronder de duikbootzaak, het drugsvliegtuig in Saramacca alsook in het onderzoek met betrekking tot de terreurverdachten.'

'Minister Blok heeft geen kaas gegeten van het reilen en zeilen in Suriname'

'Nederland zou juist van Suriname kunnen leren op punt harmonieus samenleven diverse groepen'
  
'Ik adviseer hem om in te werken en geen gekke dingen te zeggen die lachwekkend overkomen'


'Deze minister van Buitenlandse Zaken van Nederland heeft geen kaas gegeten van het reilen en zeilen in Suriname. Met zijn uitspraken over 'failed state' slaat hij de plank volkomen mis. Juist op een punt waar Suriname heel sterk staat, bekritiseert hij ons', aldus NDP-fractieleider tevens voorzitter van de vaste commissie van Buitenlandse Zaken in De Nationale Assemblee, André Misiekaba, vanochtend, woensdag 18 juli 2018, op Starnieuws in reactie op uitlatingen gedaan door de Nederlandse minister Stef Blok over Suriname.

Misiekaba benadrukt, dat Nederland juist van Suriname zou kunnen leren op het punt van harmonieus samenleven van verschillende groepen, ondanks de verdeel- en heerspolitiek die de koloniale heersers, de voorouders van deze minister, hebben gevoerd.

De politicus beweert, dat de koloniale machthebbers de verschillende bevolkingsgroepen juist verdeeld wilden houden. 'De koloniale voorouders van deze meneer schroomden niet om de verschillende bevolkingsgroepen geografisch verdeeld te situeren in het land. Hierdoor zouden wij een verdeelde bevolking moeten hebben. Het volk van Suriname heeft samen met de politieke leiders van toen en nu het gemanaged om toch broederlijk met elkaar en naast elkaar te wonen en te leven. Wat een verdeelde toestand zou moeten zijn, is niet gelukt', stelt Misiekaba.

Hij stelt verder, dat Suriname juist wordt geroemd dat ondanks diverse bevolkingsgroepen, religiën, cultuur en talen er voorbeeldig met elkaar geleefd wordt. Suriname is een voorbeeld in de wereld.  

'Als ik Suriname mag vertegenwoordigen in het buitenland, wordt Suriname door mij voorgesteld als 'the little United Nations'. Want dat is wat wij zijn. Deze meneer heeft duidelijk geen kaas gegeten van de situatie en ik zou zeggen 'shame on him'. Een minister van Buitenlandse Zaken zou zich toch wel meer moeten verdiepen in Suriname. De relatie tussen Suriname en Nederland is toch wel een relatie waarbij wij zouden moeten zeggen, dat hoewel het politiek niet gemakkelijk is, dat de twee volkeren toch nauwe banden met elkaar hebben. Alleen maar op basis van die feit zou de man zich moeten laten inwerken. Dat is duidelijk niet gedaan.'

Misiekaba adviseert Blok om te praten met zijn ambtgenoot van Frankrijk. Suriname grenst aan Frans-Guyana, dat een overzees departement is van Frankrijk. De Franse minister kent Suriname wel. 'Hij zou hem kunnen raadplegen. Hij zou verder ook zijn zaakgelastigde hier in Suriname kunnen raadplegen, want die weet en die kent wel de sterke punten van ons. Nogmaals juist op het punt waar wij het allersterkst zijn en op het punt waar wij kampioen zijn, op dat punt komt deze meneer ons bekritiseren. Hij slaat de plank volledig mis. Dus ik adviseer hem om in te werken en geen gekke dingen te zeggen die lachwekkend overkomen.'

Arbeidsinspectie moet binnen twee jaren een modern inspectieapparaat zijn

Minister Moestadja stelt Transformatie en Managementteam (TMT) in bij Arbeidsinspectie

(Bron foto: NII)

 Minister Soewarto Moestadja van Arbeid heeft een Transformatie en Managementteam (TMT) ingesteld bij de Arbeidsinspectie. Dit team heeft als opdracht om binnen twee jaren, samen met de inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie,  John Courtar, de dienst te transformeren naar een modern inspectieapparaat. Hiertoe zullen in alle geledingen bij het inspectieapparaat vernieuwingen worden doorgevoerd, zo meldt vandaag, woensdag 18 juli 2018, het Nationaal Informatie Instituut, NII. 

Uiteindelijk moet de transformatie resulteren in verdere verbetering van de service, het optimaliseren van de dienstverlening en het versterken van de handhavingsfunctie.

Het ministerie is hiertoe verplicht, omdat het zich heeft gecommitteerd aan verdragen en standaarden gericht op decent work voor iedereen. In dit verband is een goed functionerende inspectieapparaat een noodzakelijke voorwaarde.

Met de instelling van het Transformatie en Managementteam heeft minister Moestadja een eerder gedane belofte in de Nationale Assemblee (DNA) ook ingelost. De leden van het team zijn verschillende deskundigen op het ministerie met specifieke expertises

Natuurbeheer wil geen hetze tegen katachtigen

'Deze dieren behoren tot natuurlijk erfgoed en dienen ook als zodanig beschermd te worden'


De gemeenschap is recentelijk opgeschrikt door berichten over aanvallen van katachtigen op de mens. Het laatste geval, te Pusugrunu, waarbij een kind is aangevallen door een poema, wordt door het ministerie van Regionale ontwikkeling, Grond- en Bosbeheer (RGB) ten zeerste betreurd. De poema, in Suriname ook wel bekend als de redi tigri, is één van de zes katachtigen die in Suriname voorkomen. De vijf andere zijn de jaguar, ocelot, margay, yaguarondi en de ocelot kat. 

Het ministerie constateert dat er een hetze is ontstaan tegen deze diersoorten, zo schrijft ze in een dinsdag 17 juli 2018 uitgebracht persbericht. Echter, katachtigen vallen niet zonder reden aan. Een aanval van katachtigen ontstaat onder andere wanneer ze in het paringsproces zijn, wanneer hun jongen worden bedreigd of wanneer hun habitat wordt verstoord.

Volgens artikel 16 van de Jachtwet mag een persoon, die in een positie komt te verkeren waarbij hij noodzakelijkerwijs direct bescherming moet bieden aan zijn eigen of andermans goed, het dier onschadelijk maken. Betrokkene moet dit wel terstond melden aan de daartoe behorende instanties waaronder de dichtstbijzijnde politie, bestuursdienst, bosbeheer personeel (Jachtopzieners of Boswachters). Daarnaast moet het kadaver ook worden overgedragen.

Het ministerie doet een beroep op de gemeenschap om geen hetze te creëren tegen de katachtigen.

Deze dieren behoren tot het natuurlijk erfgoed van Suriname en dienen ook als zodanig beschermd te worden. Zij hebben een belangrijke functie en zijn bij wet beschermd.

Katachtigen worden internationaal met uitsterven bedreigd en hun populatie neemt sterk af vanwege onder andere verstoring van hun habitat. Jagen op deze diersoorten is bij wet verboden en op overtreding van de Jachtwet worden sancties toegepast.

Bij het betreden van een gebied waar katachtigen kunnen voorkomen is het raadzaam dat kinderen onder toezicht blijven van volwassenen en men in groepen verblijft. Let wel, een katachtige zal nooit onnodig aanvallen! Het ministerie doet een beroep op de gemeenschap om altijd alert te blijven bij het betreden van natuurgebieden.

Suriname en Brazilië pakken samen hiaten in cyberveiligheid aan en bestrijden cybercrime

Brazilië heeft hypermoderne technologie waar Suriname profijt van kan hebben


Suriname gaat in nauwe samenwerking met Brazilië hiaten in cyberveiligheid aanpakken en cybercrime bestrijden. Veiligheidsfunctionarissen uit de beide landen zijn gisteren en vandaag, woensdag 18 juli 2018, in overleg met elkaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

'Geen enkel land kan deze zaken alleen aanpakken, omdat de zaken waarmee cyberveiligheid, -defensie en -criminaliteit samenhangen vaak grensoverschrijdend zijn', zegt Lucretia Redan, directrice Operationele Diensten van het ministerie van Justitie en Politie vandaag in de Ware Tijd.

De tweedaagse bespreking vloeit voort uit een intentieverklaring over hechtere samenwerking op het gebied van veiligheid, die de twee landen in mei van dit jaar in Brazilië hebben getekend. Ze willen samen voornamelijk de grensoverschrijdende misdaad aanpakken. Tijdens het overleg worden diverse aspecten van het vraagstuk besproken, zoals het weerbaar maken tegen cyberaanvallen en bestrijding van cybercriminaliteit. Ook zaken als wet- en regelgeving komen aan de orde.

Bij aanvang van de vergadering stelde Redan, dat digitale ontwikkelingen een integraal onderdeel zijn geworden van het dagelijks leven. Dit stelt gebruikers van digitale technologie echter ook bloot aan aanvallen. Misdrijven zoals identiteitsdiefstal, fraude en andere vormen van cybercriminaliteit en misbruik van digitale toepassingen vinden steeds meer plaats. Zij noemt wetshandhaving essentieel om de digitale ruimte veilig te maken en te houden voor gebruikers en om personen die daarop inbreuk plegen te vervolgen en te berechten. 'Het is erg belangrijk dat je in de digitale ruimte wel beleid gaat maken.'

Brazilië heeft hypermoderne technologie waar Suriname profijt van kan hebben. De samenwerking richt zich daarom ook op capaciteitsversterking van Suriname en kennisoverdracht.

Dat Brazilië enorm veel waarde hecht aan veiligheidssamenwerking met Suriname bleek in februari, toen drie Braziliaanse ministers naar Suriname kwamen voor overleg met de regering, zei ambassadeur Laudemar Aguiar. Hij beschouwt cyberveiligheid en defensie als een interdepartementaal vraagstuk.

De diplomaat juicht de samenwerking van de politiekorpsen en veiligheidsinstituten van de twee landen daarom toe. Hij verwacht dat de twee buurlanden door hechtere samenwerking beter in staat zullen zijn om de bedreigingen waarmee ze geconfronteerd worden het hoofd te bieden

Harriette Ramdien (VHP): ‘Iron lady wil het alleen voor het zeggen hebben’

'Er worden  dictatoriale besluiten door de keel van studenten en docenten IOL gedrukt'

‘Als minister kan je geen beleid opleggen, je bent geen dictator, ook al voel je jezelf een dictator’


VHP-politica Harriet Ramdien, die ook actief deel uitmaakt van de onderwijswereld, keurt het ten stelligste af, dat de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur het alleen voor het zeggen wil hebben binnen het onderwijs. De perikelen rond de incorporatie van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) binnen de Anton de Kom Universiteit van Suriname zijn daar een goed voorbeeld van. 

Volgens Ramdien - in het Dagblad Suriname dinsdag 17 juli 2018 - heeft deze minister bij de beëdiging van haar ministerschap, zichzelf gepresenteerd als ‘iron lady’. Helaas blijkt dit het onderwijs niet ten goede te komen. Integendeel, er worden  dictatoriale besluiten door de keel van de studenten en docenten van het IOL gedrukt.

Binnen het onderwijs is het zaak dat het kind, de student, centraal gesteld moet worden. In de kwestie van het IOL is deze gouden regel binnen het onderwijs faliekant overgeslagen. ‘Zo ga je niet om met studenten, docenten en het onderwijsbeleid.’

De politica, die er voorstander van is dat aanpassingen middels goede dialoog en overleg gepleegd worden, moet tot haar stomme verbazing constateren dat al deze spelregels zijn overgeslagen. ‘De minister vertoont een attitude van: ‘ik heb het voor het zeggen’. ‘De leerkrachten en docenten zijn toch onbevoegd’.’ 

Ze kan zich niet indenken, dat uitgerekend een minister van Onderwijs het ministerie maakt tot een ‘ik-ding’ en de rest van de belanghebbenden geheel overslaat. Ramdien vindt deze gedragshouding geheel misplaatst. ‘Het wordt hoog tijd dat de Onderwijsminister de hand in eigen boezem steekt en vooral met de vinger van onbevoegdheid naar zichzelf wijst.

Behalve dat er geen afbouwperiode in acht is genomen, zijn studenten en docenten in het ongewisse gelaten. Dit zorgt alleen maar voor stagnatie van het onderwijsproces voor de studenten, die ingeschreven staan op het IOL en colleges moeten volgen. Ook wijst Ramdien erop dat alvorens er rigoureuze maatregelen worden getroffen om het IOL te doen opgaan binnen de universiteit, er eerst een evaluatie moest volgen met alle betrokken partijen. Er moest breedvoerig hierover gediscussieerd worden of de behoefte er wel bestaat. Indien de noodzaak wel aanwezig zou zijn, diende dit geleidelijk aan te gebeuren, waarbij aan al de belanghebbenden en vooral de studenten ruime afbouwmogelijkheden moest worden geboden.

Veranderingen en aanpassingen binnen het onderwijs zijn goed, maar hoe doe je dit? Niet opeens op een blauwe dag, maar geleidelijk aan in nauw overleg met alle betrokken partijen.’ 

Ramdien kan het zich niet voorstellen, dat de bewindsvrouwe eenvoudige zaken, waaronder samenwerken en samenspraak met de verschillende belanghebbenden van het IOL, met een korreltje zout neemt. ‘Als minister kan je geen beleid opleggen. Je bent geen dictator, ook al voel je jezelf een dictator.’

De politica laat opteken, dat veranderingen binnen het onderwijsproces vooral een breed maatschappelijk draagvlak moeten hebben en gepleegd moeten worden in goed overleg met alle bestaande belanghebbenden. Zij is ook niet te spreken over het feit dat de minister onderwijsgevenden staat te beledigen.

Granman van Kawemhakan trekt zich terug uit South Suriname Conservation Corridor-project

Onvrede over houding CI-Suriname en ACT tegenover lokale bewoners

'De ngo's zijn de nieuwe kolonisten, zij nemen langzaam inheemse leefgebieden over'


De South Suriname Conservation Corridor (SSCC), opgericht in maart 2015 door met name de non-gouvernementele organisaties (ngo's) Conservation International Suriname (CIS) en het Amazon Conservation Team, ACT, moet de unieke ecosystemen en de lokale gemeenschappen in het ongerepte zuiden van Suriname helpen beschermen. De dorpen in Zuid-Suriname die onder het SSCC vallen, zijn Alalapadu, Apetina, Amotopo, Kwamalasamutu, Palumeu, Sipaliwini, Tepu en Kawemhakan.

Het zuidelijke deel van Suriname heeft een aanzienlijke hoeveelheid natuurlijke rijkdom in termen van primair bo, biodiversiteit, zoetwatervoorraden en cultureel erfgoed. Een groot deel van het zuiden is onontgonnen en geïsoleerd. Dit isolement zou volgens CIS steeds meer bedreigd worden door onder meer goudwinning en houtkap, zegt CIS.


Het koppelen van de SSCC met het Centraal Suriname Natuurreservaat (CSNR) moet zorgen voor de bescherming van twee derde van Surinames hoofdwateren en een aantal van de meest ongerepte rivieren op aarde. Het grootste deel van het water in de rivieren van Suriname is afgeleid van deze brongebieden.
Bescherming van dit gebied zou moeten zorgen voor continuïteit in de aanvoer van schoon water en belangrijke voordelen voor het gebruik van water stroomafwaarts, met inbegrip van hernieuwbare energie, landbouw, toerisme, en drinkwatervoorzieningen. De bescherming van het zuiden van Suriname zal het tegengaan van klimaatverandering ondersteunen, zo beweerde CIS bij aanvang van het project.

Daarbij betrekken ze de lokale inheemsen. 'Alleen niet om echt hun mening te horen, maar vooral leuk op de foto zodat ze aan de wereld kunnen vertellen dat ze goed bezig zijn', aldus het kritisch geluid rond het Wayana-dorp Kawemhakan (Anapaike).
Maar, zijn de lokale bewoners niet van oorsprong en vandaag de dag de beste beschermers van het ongerepte regenwoud in het zuiden van Suriname?

De granman van Kawemhakan, Ipomadi Pelenapin, heeft onlangs zelfs CIS en ACT een brief geschreven waarin hij acht punten opsomt waarom hij niet meer wil meewerken aan het SSCC-programma. Dat heeft ertoe geleid, dat CIS en ACT direct een vliegtuig hebben gepakt en de 'granman hebben staan intimideren dat hij de brief moet intrekken', omdat als een dorp zich terugtrekt, het SSCC-programma niet kan doorgaan en dat betekent, dat de ngo's miljoenen gaan missen. De granman was niet bereikbaar voor een toelichting.



De attitude van organisaties als CIS en ACT zit sommige inheemsen rond in ieder geval Kawemhakan erg dwars. Een gezonde dosis wantrouwen en achterdocht komt aan de oppervlakte drijven. Dat blijkt onder andere op de volgende tekst, geplaatst op 26 juni op Facebook:

'De ngo's zijn de nieuwe kolonisten. Al jaren zijn ze actief in Suriname, met als motto, wij komen u en het bos beschermen, nemen zij langzaam inheemse leefgebieden over. Nieuwe regels en manieren van leven worden geïntroduceerd en soms opgelegd. Zij komen ons vertellen hoe we moeten leven en het bos moeten beschermen. Ngo's met hun roots in Amerika en Europa komen ons vertellen hoe we ons bos moeten beschermen. Zijn dat niet juist gebieden waar veel bos verdwenen is? En zij komen ons vertellen hoe wij ermee moeten omgaan. Iets klopt niet hoor! En dan proberen ze de inheemsen in het zuiden ook nog eens in een kapitalistisch systeem te drukken. Waar vroeger ruilhandel de norm was, draait nu alles opeens om geld. Zoals bij de ngo's ook alles om geld draait. De indianen/inheemsen moet gaan produceren, er moet geld gecreëerd worden door ze. En zij maar van alles beloven, beloftes die ze zelden nakomen. Nee het is duidelijk de nieuwe kolonisten zijn druk bezig ons opnieuw te overheersen. En wederom willen ze aan ons verdienen, veel geld aan ons verdienen...... '


'Los van het feit dat het SSCC geen goede oplossing is voor het zuiden, hebben we onderling FPIC afspraken gemaakt over hoe er gecommuniceerd moet worden met de dorpen en de deelnemers. Deze zijn niet nageleefd.'

– FPIC (Free, Prior and Informed Consent) is een specifiek recht dat betrekking heeft op inheemse volkeren en wordt erkend in de Verklaring van de Verenigde Naties over de rechten van inheemse volkeren (UNDRIP, United Nations Declaration on the Rights of Indigenous Peoples ). Hiermee kunnen ze toestemming geven of weigeren aan een project dat van invloed kan zijn op hen of hun territoria. Zodra ze hun toestemming hebben gegeven, kunnen ze het op elk moment intrekken. Bovendien stelt FPIC hen in staat te onderhandelen over de voorwaarden waaronder het project zal worden ontworpen, geïmplementeerd, gecontroleerd en geëvalueerd. Dit is ook ingebed in het universele recht op zelfbeschikking. –

'Bedreigingen en intimidaties hebben er plaatsgevonden en vooral veel disrespect ten opzichte van het traditioneel gezag. Het project heeft miljoenen gekost tot nu toe en er is niets bereikt voor de indianen', aldus iemand die zich op social media roert over de klaarblijkelijk verzuurde relatie tussen Kawemhakan en Conservation International Suriname en het Amazon Conservation Team.

De bewoners van Kawemhakan vinden de uitwerking van de SSCC dramatisch. Het programma zou vooral rekening houden met het beschermen van de natuur. 'De indianen/inheemsen krijgen beperkingen opgelegd en ontvangen nog steeds niet de vooraf beloofde ontwikkelingen. En we blijven het zeggen, tot dat iedereen de onzinnigheid er van gaat begrijpen: het gaat maar om slecht 3.500 mensen in een gebied bijna tweemaal zo groot als Nederland! Laat ze hun gang gaan, en help ze alleen met ontwikkelingen die zij willen.'

De tweede reden waarom het SSCC-project gaat mislukken, is dat de manier waarop men denkt de dorpen in het gebied te gaan managen. 'Een top-down mechanisme wat niet gaat werken. Vanuit het SSCC-project wordt een stichting opgericht, Stichting Trijana, met uit elk van alle negen dorpen in het zuiden één vertegenwoordiger. Maar, die vertegenwoordigers van de dorpen zijn niet geselecteerd op basis van kennis en kunde. Een aantal van de vertegenwoordigers zijn kinderen of kleinkinderen van kapiteins, die dan een klein inkomen hebben en gratis naar de stad (lees: Paramaribo) kunnen vliegen om hun zaken daar te regelen. De vertegenwoordigers van Trijana hebben geen enkele autoriteit binnen hun dorpen. Maar, van hun gaat wel verwacht worden dat ze in onderling overleg met elkaar gaan bepalen welke projecten in welke dorpen gaan plaatsvinden. Kijk naar de problemen die het traditioneel gezag nu al heeft binnen hun dorpen, laat staan dat er een groep mensen is die zich met negen dorpen gaat bemoeien, probleem.'

'Kawemhakan verzoekt de mensen van het SSCC-project hun opzet te veranderen en ervoor te zorgen dat Trijana een denktank wordt waar ideeën en projecten worden bedacht. En dat daarna de dorpen zelf, door middel van hun traditioneel gezag, of door stichtingen die werken in opdracht van het traditioneel gezag, beslissen welke projecten ze wel of niet willen voor hun dorp.'

Conservation International Suriname en het Amazon Conservation Team hebben, ondanks herhaalde verzoeken van Suriname Mirror, niet gereageerd op het terugtrekken van Kawemhakan uit hun South Suriname Conservation Corridor (SSCC)-project.

(Suriname Mirror, met dank aan 'Kruyara Orakel' - 18 juli 2018)

Granman van Kawemhakan trekt zich terug uit South Suriname Conservation Corridor-project

Onvrede over houding CI-Suriname en ACT tegenover lokale bewoners

'De ngo's zijn de nieuwe kolonisten, zij nemen langzaam inheemse leefgebieden over'


De South Suriname Conservation Corridor (SSCC), opgericht in maart 2015 door met name de non-gouvernementele organisaties (ngo's) Conservation International Suriname (CIS) en het Amazon Conservation Team, ACT, moet de unieke ecosystemen en de lokale gemeenschappen in het ongerepte zuiden van Suriname helpen beschermen. De dorpen in Zuid-Suriname die onder het SSCC vallen, zijn Alalapadu, Apetina, Amotopo, Kwamalasamutu, Palumeu, Sipaliwini, Tepu en Kawemhakan.

Het zuidelijke deel van Suriname heeft een aanzienlijke hoeveelheid natuurlijke rijkdom in termen van primair bo, biodiversiteit, zoetwatervoorraden en cultureel erfgoed. Een groot deel van het zuiden is onontgonnen en geïsoleerd. Dit isolement zou volgens CIS steeds meer bedreigd worden door onder meer goudwinning en houtkap, zegt CIS.


Het koppelen van de SSCC met het Centraal Suriname Natuurreservaat (CSNR) moet zorgen voor de bescherming van twee derde van Surinames hoofdwateren en een aantal van de meest ongerepte rivieren op aarde. Het grootste deel van het water in de rivieren van Suriname is afgeleid van deze brongebieden.
Bescherming van dit gebied zou moeten zorgen voor continuïteit in de aanvoer van schoon water en belangrijke voordelen voor het gebruik van water stroomafwaarts, met inbegrip van hernieuwbare energie, landbouw, toerisme, en drinkwatervoorzieningen. De bescherming van het zuiden van Suriname zal het tegengaan van klimaatverandering ondersteunen, zo beweerde CIS bij aanvang van het project.

Daarbij betrekken ze de lokale inheemsen. 'Alleen niet om echt hun mening te horen, maar vooral leuk op de foto zodat ze aan de wereld kunnen vertellen dat ze goed bezig zijn', aldus het kritisch geluid rond het Wayana-dorp Kawemhakan (Anapaike).
Maar, zijn de lokale bewoners niet van oorsprong en vandaag de dag de beste beschermers van het ongerepte regenwoud in het zuiden van Suriname?

De granman van Kawemhakan, Ipomadi Pelenapin, heeft onlangs zelfs CIS en ACT een brief geschreven waarin hij acht punten opsomt waarom hij niet meer wil meewerken aan het SSCC-programma. Dat heeft ertoe geleid, dat CIS en ACT direct een vliegtuig hebben gepakt en de 'granman hebben staan intimideren dat hij de brief moet intrekken', omdat als een dorp zich terugtrekt, het SSCC-programma niet kan doorgaan en dat betekent, dat de ngo's miljoenen gaan missen. De granman was niet bereikbaar voor een toelichting.



De attitude van organisaties als CIS en ACT zit sommige inheemsen rond in ieder geval Kawemhakan erg dwars. Een gezonde dosis wantrouwen en achterdocht komt aan de oppervlakte drijven. Dat blijkt onder andere op de volgende tekst, geplaatst op 26 juni op Facebook:

'De ngo's zijn de nieuwe kolonisten. Al jaren zijn ze actief in Suriname, met als motto, wij komen u en het bos beschermen, nemen zij langzaam inheemse leefgebieden over. Nieuwe regels en manieren van leven worden geïntroduceerd en soms opgelegd. Zij komen ons vertellen hoe we moeten leven en het bos moeten beschermen. Ngo's met hun roots in Amerika en Europa komen ons vertellen hoe we ons bos moeten beschermen. Zijn dat niet juist gebieden waar veel bos verdwenen is? En zij komen ons vertellen hoe wij ermee moeten omgaan. Iets klopt niet hoor! En dan proberen ze de inheemsen in het zuiden ook nog eens in een kapitalistisch systeem te drukken. Waar vroeger ruilhandel de norm was, draait nu alles opeens om geld. Zoals bij de ngo's ook alles om geld draait. De indianen/inheemsen moet gaan produceren, er moet geld gecreëerd worden door ze. En zij maar van alles beloven, beloftes die ze zelden nakomen. Nee het is duidelijk de nieuwe kolonisten zijn druk bezig ons opnieuw te overheersen. En wederom willen ze aan ons verdienen, veel geld aan ons verdienen...... '


'Los van het feit dat het SSCC geen goede oplossing is voor het zuiden, hebben we onderling FPIC afspraken gemaakt over hoe er gecommuniceerd moet worden met de dorpen en de deelnemers. Deze zijn niet nageleefd.'

– FPIC (Free, Prior and Informed Consent) is een specifiek recht dat betrekking heeft op inheemse volkeren en wordt erkend in de Verklaring van de Verenigde Naties over de rechten van inheemse volkeren (UNDRIP, United Nations Declaration on the Rights of Indigenous Peoples ). Hiermee kunnen ze toestemming geven of weigeren aan een project dat van invloed kan zijn op hen of hun territoria. Zodra ze hun toestemming hebben gegeven, kunnen ze het op elk moment intrekken. Bovendien stelt FPIC hen in staat te onderhandelen over de voorwaarden waaronder het project zal worden ontworpen, geïmplementeerd, gecontroleerd en geëvalueerd. Dit is ook ingebed in het universele recht op zelfbeschikking. –

'Bedreigingen en intimidaties hebben er plaatsgevonden en vooral veel disrespect ten opzichte van het traditioneel gezag. Het project heeft miljoenen gekost tot nu toe en er is niets bereikt voor de indianen', aldus iemand die zich op social media roert over de klaarblijkelijk verzuurde relatie tussen Kawemhakan en Conservation International Suriname en het Amazon Conservation Team.

De bewoners van Kawemhakan vinden de uitwerking van de SSCC dramatisch. Het programma zou vooral rekening houden met het beschermen van de natuur. 'De indianen/inheemsen krijgen beperkingen opgelegd en ontvangen nog steeds niet de vooraf beloofde ontwikkelingen. En we blijven het zeggen, tot dat iedereen de onzinnigheid er van gaat begrijpen: het gaat maar om slecht 3.500 mensen in een gebied bijna tweemaal zo groot als Nederland! Laat ze hun gang gaan, en help ze alleen met ontwikkelingen die zij willen.'

De tweede reden waarom het SSCC-project gaat mislukken, is dat de manier waarop men denkt de dorpen in het gebied te gaan managen. 'Een top-down mechanisme wat niet gaat werken. Vanuit het SSCC-project wordt een stichting opgericht, Stichting Trijana, met uit elk van alle negen dorpen in het zuiden één vertegenwoordiger. Maar, die vertegenwoordigers van de dorpen zijn niet geselecteerd op basis van kennis en kunde. Een aantal van de vertegenwoordigers zijn kinderen of kleinkinderen van kapiteins, die dan een klein inkomen hebben en gratis naar de stad (lees: Paramaribo) kunnen vliegen om hun zaken daar te regelen. De vertegenwoordigers van Trijana hebben geen enkele autoriteit binnen hun dorpen. Maar, van hun gaat wel verwacht worden dat ze in onderling overleg met elkaar gaan bepalen welke projecten in welke dorpen gaan plaatsvinden. Kijk naar de problemen die het traditioneel gezag nu al heeft binnen hun dorpen, laat staan dat er een groep mensen is die zich met negen dorpen gaat bemoeien, probleem.'

'Kawemhakan verzoekt de mensen van het SSCC-project hun opzet te veranderen en ervoor te zorgen dat Trijana een denktank wordt waar ideeën en projecten worden bedacht. En dat daarna de dorpen zelf, door middel van hun traditioneel gezag, of door stichtingen die werken in opdracht van het traditioneel gezag, beslissen welke projecten ze wel of niet willen voor hun dorp.'

Conservation International Suriname en het Amazon Conservation Team hebben, ondanks herhaalde verzoeken van Suriname Mirror, niet gereageerd op het terugtrekken van Kawemhakan uit hun South Suriname Conservation Corridor (SSCC)-project.

(Suriname Mirror, met dank aan 'Kruyara Orakel' - 18 juli 2018)

SER kan nog geen advies geven over de verhoging van het minimum uurloon

'SER heeft nog veel documenten nodig voordat zij kan adviseren'


De voorzitter van Sociaal Economische Raad (SER), Imro Fong Poen, heeft in een schrijven aan de minister van Arbeid, Soewarto Moestadja, laten weten dat er nog geen advies kan worden gegeven over de verhoging van het minimum uurloon. Dit heeft de minister gisteren meegedeeld tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA), aldus Starnieuws vandaag, woensdag 18 juli 2018.

De SER heeft nog een heleboel documenten nodig, voordat zij kan adviseren in deze kwestie, aldus de minister. 'Het advies is dus nog niet gemaakt door de SER, we hebben meer documenten nodig om het verzoek in te willigen, dus daarop wachten wij', legde Moestadja uit. Hij zei, dat het niet correct is om te stellen dat in de Memorie van Toelichting van de wet 'Minimum Uurloon' vermeld staat dat bij wijziging de loonraad geraadpleegd moet worden. Nergens in de wet staat een loonraad vermeld, zegt de bewindsman.

'Wij hebben vandaag de ontwerpwet Minimumloon 2018 gestuurd naar de Raad van Ministers. Het ontwerp is al besproken in het Adviescollege en het is nu aan de Raad van Ministers om zich hierover uit te spreken', zei Moestadja.

In dit wetsontwerp is wel de loonraad als loonmechanisme ingebouwd om te beoordelen of daarmee de gevoelens beter verwoord worden die eerder ook zijn geuit bij de behandeling van het Staatsbesluit wijziging minimum uurloon.

Assembleelid Patricia Etnel (NPS) vroeg om het rapport waarin de armoedegrens is vastgesteld. 'Als we dit rapport krijgen en we hebben nu het minimum uurloon bepaald en we zien dat het anders ligt qua inkomen, komen we dan niet in problemen met wat we nu hebben? Of hebben die twee geen invloed op mekaar?'

Moestadja: 'Wat nu aan de orde is, is dat men zich afvraagt of het mogelijk is dat met het aangepaste minimum uurloon de mensen niet geholpen zijn. Want het kan zijn dat zij daardoor meer belasting gaan betalen. Vandaar dat we globaal bekijken of het resultaat inderdaad zal zijn en dat de mensen waarvoor je opkomt, zijn geholpen. Het is niet aan mij om DNA te voorzien van het rapport dat in 2016 is uitgebracht onder de verantwoordelijkheid van de toenmalige minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.'

De SER wenst ook een exemplaar van het rapport. Aan minister Cristien Polak is gevraagd om alles in het werk te stellen om het rapport digitaal ter beschikking te stellen. Moestadja zal dan DNA en de SER voorzien van het rapport.

Minister Ferrier: 'De BvL bemoeit zich onterecht met Instituut voor Opleiding van Leerkrachten'

'Ik hoef de BvL niet te horen als vakorganisatie, want die vertegenwoordigt de docenten niet'


Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur blijkt zich niks aan te trekken van het ultimatum dat de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname, ALS, hebben gesteld vrijdag om binnen een week te worden ontvangen. Dat schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 18 juli 2018.

Op de vraag gisteren in De Nationale Assemblee van Assembleelid Edward Belfort (ABOP) wat de minister gaat doen nu er beroering is in het onderwijs, antwoordde zij, dat de BvL zich onterecht bemoeit met het Instituut voor Opleiding van Leerkrachten (IOL).

Ferrier citeerde artikel 6 van de statuten van de BvL. Daarin staat wie toegelaten kunnen worden tot lid van de bond. Het gaat om leraren verbonden aan door de overheid erkende openbare en bijzondere scholen voor middelbaar onderwijs, voorbereidend wetenschappelijk onderwijs of kweekschool. Het IOL is geen middelbare school, voorbereidend wetenschappelijk onderwijs of kweekschool, voerde de minister aan. Ook gaat het hier om docenten en niet om leraren, benadrukte zij.

De minister vindt, dat de BvL geen bemoeienis kan hebben met het IOL. Zij hoeft de BvL ook niet te horen als vakorganisatie, want die vertegenwoordigt de docenten volgens haar niet. Het IOL is ook geen rechtspersoon, maar een instituut van het ministerie.

Verschillende Assembleeleden hadden juist benadrukt om met alle betrokkenen in dialoog te gaan, zodat er een oplossing komt over de integratie van het IOL in de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

Wilgo Valies, voorzitter van de BvL, komt later vandaag met een antwoord op de uitlatingen van de minister.

Onduidelijkheid bij Gajadien (VHP) over al dan niet ontbinden Counter Terrorism Intelligence Unit

Minister Getrouw spreekt van terugtrekken agenten
 
- Dagorder van waarnemend korpschef Roberto Prade rept over het ontbinden van de unit
- Gajadien: 'Door de politiemannen terug te roepen, heeft Getrouw de unit verlamd en in een negatief daglicht geplaatst'


'Uit informatie die ik heb, betwijfel ik dat minister Stuart Getrouw (Justitie en Politie) de waarheid heeft gesproken in De Nationale Assemblee over het ontbinden de Counter Terrorism Intelligence Unit. De minister zegt, dat hij de unit niet ontbonden heeft, maar in overleg met de procureur-generaal de politiemannen heeft teruggetrokken. Maar, uit de dagorder van de waarnemend korpschef, Roberto Prade, blijkt dat het wel om het ontbinden van de unit gaat. Uit veldonderzoek blijkt ook, dat er helemaal geen afstemming is geweest met de leiding van het Openbaar Ministerie, maar vermoedelijk zou hij met andere hogere hand hebben afgestemd', zegt Asiskumar Gajadien (VHP) vandaag, woensdag 18 juli 2018, op Starnieuws. 



Gajadien heeft gisteren vragen gesteld in De Nationale Assemblee over deze unit, die diverse successen geboekt heeft bij drugsbestrijding, waaronder de cocaïne-duikboot en het drugsvliegtuigje die in Saramacca zijn onderschept en onderzoek heeft gedaan naar twee terreurverdachten die ingesloten zijn. Terwijl het strafproces nog gaande is in deze zaak, neemt de minister drastische maatregelen zonder overleg met het Openbaar Ministerie. Gajadien vindt het geen zuivere koffie.

Hij benadrukt, dat terwijl Suriname een groot probleem heeft rond drugsbestrijding de minister zulke drastische stappen neemt, die het vertrouwen in het land alleen maar schaden. Blijkbaar wil de minister vertrouwelingen inschuiven in de unit om te weten welke onderzoeken er allemaal lopen.

Minister Getrouw zei op 10 juli in De Nationale Assemblee, dat de 1.850 kilo cocaïne, die onderschept is door Spaanse autoriteiten, niet uit Suriname afkomstig is. 'Ten aanzien van de drugsvangsten in Spanje, waarbij de drug overgeheveld is geworden op boten nabij de Surinaamse kust, is gebleken dat de drug niet uit Suriname, maar uit Brazilië afkomstig is', zei Getrouw. Gajadien stelde, dat de minister zeven dagen geleden meegedeeld heeft dat de cocaïne niet uit Suriname afkomstig was. 'Nu deelt de minister mee, dat de Spaanse regering een rechtshulpverzoek heeft gedaan in deze zaak. Hij heeft het doorgeleid naar het Openbaar Ministerie.' Het Assembleelid wilde verduidelijking van de bewindsman, die zei dat hij op een later tijdstip de vragen die tijdens interruptie gesteld zijn, zal beantwoorden.

Getrouw bleef erbij, dat hij de unit niet heeft ontmanteld, maar slechts de politiemannen terug heeft getrokken. Hij voerde aan, dat hij de unit niet kan ontbinden, omdat er ook burgers zitting in hebben. Hij heeft de procureur-generaal aangegeven bereid te zijn medewerking te verlenen en politiemannen toe te voegen aan de unit, maar deze moeten een goede screening en monitoring ondergaan. Hij wil met integere mensen te maken hebben.

De minister deelde mee dat hij woensdag, vandaag, nog een onderhoud heeft over deze kwestie met de procureur-generaal.

Gajadien vindt dat de minister ernstige insinuaties doet naar politiemannen die het werk hebben gedaan in de unit. 'Door de politiemannen terug te roepen, heeft hij de unit verlamd en in een negatief daglicht geplaatst', benadrukt de volksvertegenwoordiger. Volgens hem spelen hier duidelijk andere zaken. Over de circulaire van de waarnemend korpschef, zei Getrouw dat het een vergissing in het spel is, want het gaat niet om het ontbinden. 'Ik heb u nu geconfronteerd met de realiteit', stelde Getrouw.

Gajadien zei, dat door de wijze waarop de regering zaken aanpakt en informatie geeft, Suriname in een kwaad daglicht wordt geplaatst in het buitenland.

Gajadien wilde ook informatie over een nieuw focal point voor contacten met buitenlandse inlichtingendiensten. Getrouw had een week geleden in De Nationale Assemblee meegedeeld, dat de president een nieuw focal point zal benoemen. 'Hoe kan de president een focal point benoemen voor de Drug Enforcement Agency? Dat is niet gebruikelijk en is ook nooit eerder gebeurd. Dit is een aangelegenheid van het Korps Politie Suriname. De minister zet de president met deze uitlating vooral internationaal, behoorlijk voor schut', meent Gajadien.

Minister Blok: 'Suriname is een 'failed state'

'Dat heeft ernstig te maken met de etnische opdeling’

 
Suriname is volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken een ’failed state’ en dat heeft ’ernstig te maken met de etnische opdeling’. Dat zei de bewindsman vorige week dinsdag tijdens een besloten bijeenkomst met Nederlanders die werkzaam zijn bij internationale organisaties, aldus vandaag, woensdag 18 juli 2018, de Telegraaf.

Het onderzoeksprogramma Zembla van BNNVARA heeft beelden van de bijeenkomst toegespeeld gekregen.


Blok stelt in een reactie tegenover Zembla, dat hij voorbeelden heeft gebruikt 'die in het publieke debat ongelukkig kunnen overkomen'. Hij wilde een 'open uitwisseling' stimuleren en zijn inbreng was er deels op gericht om 'te prikkelen'.

Tijdens de bijeenkomst ging het onder meer over xenofobie en angst voor migranten. Blok zegt geen land te kennen met een multiculturele of multi-etnische samenleving waar mensen vreedzaam samenleven.

SVB Tuchtcollege lijkt Ronnie Brunswijk niet te durven aanpakken

Hoe serieus is dit tuchtcollege?
Voor zijn laatste wangedrag krijgt Brunswijk slechts Srd 1.000 boete, geen schorsing


Hij komt altijd goed uit de zittingen van het SVB Tuchtcollege. Afgelopen week was dat weer het geval. Ronnie Brunswijk heeft voor zeer ernstig wangedrag tegen scheidsrechter Antonius 'Antolo' Pinas een boete van Srd 1.000 gekregen en geen schorsing. 'Antolo joe na wang dagoe. Joe ma p.p., joe k..olo, joe wan mi nak joe wang klap', riep hij toen richting Pinas, terwijl hij de scheidsrechter op een half meter was genaderd voor confrontatie, aldus het Dagblad Suriname dinsdag 17 juli 2018.

Van het SVB Tuchtcollege voor het Lidbondentoernooi, die vuijf leden telt, was alleen voorzitter John Muntslag aanwezig tijdens de behandeling. Hij vond deze handeling van de recidivist Brunswijk tegen de arbiter geen schorsing waard. Muntslag is ook de directeur van de SVB.

Op zaterdag 23 juni werd in het NGVB-stadion de Lidbondenwedstrijd Real Moengotapoe – Flamingo gespeeld. Brunswijk was aanwezig in het stadion als official van Real Moengotapoe, de kampioen van de Moengo Sportbond. In zijn rapport schrijft arbiter Antolo Pinas, dat hij Brunswijk al voor de wedstrijd gesproken had om zich goed te gedragen. Brunswijk beloofde dat ook aan Pinas.

In de 94e minuut van de wedstrijd kreeg Junglo Brunswijk van Real Moengotapoe de rode kaart wegens beledigen en uitschelden van de scheidsrechter. 'Antolo, f..k you', zei hij. Juglo is de zoon van Ronnie Brunswijk. Na de rode kaart zei Junglo: 'Joe ma p.p. joe boeler, joe k..olo' tegen de scheidsrechter, die na de wedstrijd naar de kleedkamer liep. Vader Brunswijk was ook opgestaan van de reservebank en ging richting Junglo om met hem te praten. Toen Antolo Pinas, op weg naar de kleedkamer, de Brunswijks passeerde, werd hij verbaal aangevallen. Ook Junglo ging zich met de zaak bemoeien met liederlijke taal die hij eerder al had gebezigd tegen de scheidsrechter. Verstek

Hoewel het Tuchtcollege deze zaak als ‘zeer ernstig wangedrag’ bestempelt, bleef Brunswijk bespaard met een boete van Srd 1.000. De boete moet binnen 14 dagen betaald worden, anders wordt dat omgezet in een schorsing van vij wedstrijden. Zoon Junglo was niet aanwezig op de zitting. Hij werd bij verstek veroordeeld tot vijf wedstrijden onvoorwaardelijke schorsing en een geldboete van Srd 500 of drie wedstrijden aan de zijlijn. De boete moet binnen 14 dagen betaald zijn.

Regering Colombia verbiedt gebruik van kwik in goudwinning

Kwik wordt ook geleidelijk uitgefaseerd in andere industrieën



De regering van Colombia heeft maandag 16 juli 2018 aangekondigd, dat het gebruik van kwik in goudwinning verboden is. De zeer giftige chemische stof zal ook geleidelijk worden uitgefaseerd in andere industrieën tot een volledig verbod op het industriële gebruik in 2023, aldus het ministerie van Milieu op zijn website.

Kwik wordt vooral gebruikt in de grotendeels ongereguleerde goudmijnindustrie en wordt is verantwoordelijk voor van extreme vervuiling in gebieden met veel goud.

Volgens Milieuminister Luis Gilberto Murillo moeten mijnwerkers met een mijnbouwtitel en milieuvergunning hun activiteiten voortzetten zonder het gebruik van kwik. 

De legale mijnbouwindustrie in Colombia gebruikt volgens de krant El Espectador ongeveer 95 ton van de chemische stof per jaar. Of het een einde zal maken aan het gebruik van de zeer giftige chemische stof in de mijnbouw is nauwelijks waarschijnlijk; 80% van de goudmijnactiviteiten in Colombia wordt uitgevoerd zonder enige vergunning.

Veel van deze informele of illegale operaties worden gecontroleerd door illegale gewapende groepen die mijnwerkers in dienst hebben of afpersen.

Volgens statistieken website Statista, produceerde Colombia vorig jaar 1.32 miljoen troy ounce goud.
(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Espectador)