zaterdag 28 oktober 2017

Commissie Evaluatie Kieswetgeving tevreden over bijeenkomst met politiek over wijziging Kiedstelsel

Commissievoorzitter Jules Wijdenbosch spreekt van 'een constructief vervolgonderhoud'


De Commissie Evaluatie Kieswetgeving onder leiding van ex-president Jules Wijdenbosch heeft zaterdag 28 oktober 2017 een constructief vervolgonderhoud gehad met politieke partijen. Alle partijen die schriftelijk gereageerd hadden op de voorstellen van de commissie hadden de ruimte een presentatie te geven. Het ging om de NDP, PDO VHP, DOE, BEP, DA’91, ABOP, PL en de KTPI. Wijdenbosch laat via het Nationaal Informatie Instituut (NII) weten, dat DA’91 vanwege een communicatiestoornis niet aanwezig kon zijn, maar dat deze partij wel heeft aangegeven mee te gaan met de verdere activiteiten van de Commissie Evaluatie Kieswetgeving.

Partijen hebben wijzigingsvoorstellen die van technische aard zijn, aangedragen waarvan in sommige gevallen de voorgestelde zaken de goedkeuring van twee derde meerderheid van De Nationale Assemblee (DNA) nodig hebben. Die voorstellen zullen dan ook aan de regering worden gepresenteerd door de commissie.

Het streven is erop gericht om voor het einde van het eerste kwartaal van 2018, een definitief voorstel te presenteren aan de regering, zegt de commissievoorzitter. Het definitieve voorstel zal uit drie categorieën bestaan, in acht nemende de uitvoerbaarheid daarvan.

De bedoeling is, dat na zaterdag alle informatie verwerkt wordt en dat de commissie in een later stadium het concept advies gaat bespreken met de politieke organisaties. Indien er toch nog nog toevoegingen nodig zijn zullen die ook doorgevoerd worden.
Wijdenbosch zegt, dat hiermee partijen de ruimte hebben gehad om mee te werken aan een aangepaste kieswetgeving.

In mei van dit jaar is de commissie samen met de politieke organisaties bijeen gekomen om van gedachten te wisselen over de resultaten van de consultaties die gehouden zijn.

Tijdens de bijeenkomst van zaterdag hebben vertegenwoordigers van de Pertjajah Luhur de vergadering vroegtijdig verlaten, omdat ze vonden dat de NDP een nadere bijdrage had moeten geven op hetgeen door de commissie in de maand mei van dit jaar naar voren is gebracht.

De wintertijd gaat in Nederland weer in

Tijdsverschil met Suriname weer vier uurDe wintertijd gaat in Nederland weer in. Komende nacht wordt de klok een uur teruggezet en is het tijdsverschil met Suriname weer vier uur. Dit betekent dat in deze nacht van zaterdag op zondag de klok van 3 uur ’s nachts naar 2 uur ’s nachts, achteruit dus, gezet wordt. 

De wintertijd is eigenlijk de normale tijd en duurt vijf maanden. Het is ’s ochtends eerder licht en ’s avonds eerder donker doordat de daglichtperiode een uur verschuift bij de overgang naar wintertijd. In Nederland is het onderscheid tussen zomer- en wintertijd in 1977 opnieuw ingevoerd.

In de nacht van 24 op 25 maart 2018 gaat de zomertijd weer in. Het is dan voorjaar en dus gaat de klok een uur vóóruit, luidt het ezelsbruggetje.

Een meerderheid van het Europees Parlement wil nog dit jaar de eerste stappen zetten om een einde te maken aan de zomer- of wintertijd, meldde het AD deze week. Het maakt Europa niet uit, als er maar één vaste tijd voor het hele jaar geldt.

Paus Franciscus overschrijdt aantal van 5 miljoen volgers op Instagram

Paus heeft vooral volgers in Brazilië, de VS, Colombia, Italië en MexicoPaus Franciscus heeft het aantal van 5 miljoen volgers op het sociale netwerk Instagram overschreden. Vooral in Brazilië, de VS, Colombia, Italië en Mexico is zijn Instagram populair. 

Sinds de lancering op 19 maart 2016 werden al 468 pauselijke foto's en video's gepubliceerd. Die worden vooral gezien door Instagrammers tussen 18 tot 35 jaar. De paus zorgt uiteraard niet zelf voor zijn posts. Die taak heeft hij gedelegeerd aan het Secretariaat voor Communicatie, dat gevestigd is in de gebouwen van Radio Vaticaan.

Instagram is een app waarmee gebruikers via hun smartphone of tablet foto's delen. Naar schatting 400 miljoen mensen gebruiken de applicatie.

A post shared by Pope Francis (@franciscus) on


A post shared by Pope Francis (@franciscus) on


(Suriname Mirror/Radio Vatican/Kerknet.be/Instagram)

Pertjajah Luhur verlaat uit protest tegen NDP vergadering Commissie Evaluatie Kieswetgeving

NDP komt tegen afspraak in met een verklaring

Partij wil wijziging Kieswet waardoor deelnemen pre-electorale combinaties aan verkiezingen niet langer mogelijk is


Uit protest heeft de Pertjajah Luhur (PL) de vergadering van de Commissie Evaluatie Kieswetgeving vanmorgen, zaterdag 28 oktober 2017, verlaten. De politieke partijen waren uitgenodigd om een presentatie te houden, waarin zij hun visie moesten geven over eventuele wijzigingen van de Kieswet, maar de NDP kwam in plaats daarvan met een verklaring, waar de PL het absoluut niet eens mee was, aldus Starnieuws.

De PL heeft samen met PDO het perscentrum van de president verlaten. Ook overige partijen, met name de VHP, DOE, BEP en ABOP, hebben hun teleurstelling uitgesproken over het feit dat de NDP geheel tegen de afspraken in met een verklaring is gekomen, in plaats van een presentatie te geven.

PL-voorzitter Paul Somohardjo is diep teleurgesteld, maar ook zeer verontwaardigd. 'We hebben ons als partij maanden voorbereid om de Kieswet door te spitten en een gedegen evaluatie te plegen, zodat we deze presentatie vandaag konden houden. De VHP is, volgens programma, als eerste aan de beurt gekomen. Daarna volgden DOE en de BEP. Hierna zouden de vertegenwoordigers van DA‘91 aan de beurt moeten komen, maar zij waren er niet. Vervolgens kwam ABOP en daarna de NDP. Die kwam dus met een verklaring in plaats van een presentatie. En met die verklaring is in feite alle werk dat de partijen hebben gestopt in de evaluatie van de Kieswet teniet gedaan. Dat kan niet. Dan hadden wij ook kunnen volstaan met een verklaring in plaats van een gedegen presentatie te houden', zegt Somohardjo.

In de verklaring heeft de NDP het volgende wetswijzigingsvoorstel genoemd:

'De Nationale Democratische Partij stelt voor Artikel 7 van de kiesregeling in dier voege te wijzigen, dat het deelnemen van pre-electorale combinaties aan de verkiezingen niet langer mogelijk is. Hiertoe dient de kiesregeling te worden gewijzigd. Dit is nodig om de kiezer in de gelegenheid te stellen de keuze te maken op grond van wat de partij eigen is, onder meer de ideologie, maatschappij- en ontwikkelingsvisie en de beginselen van de partij, alsook het partijprogramma.'

PL-voorzitter Somohardjo vindt dit onacceptabel. 'De statement slaat nergens op. Het gaat niet alleen om het binnenhalen van zetels, maar ook om onder meer het bespreken van partijprogramma’s. De NDP wil samenwerking tussen partijen verbieden, omdat zij bang is dat de andere samenwerkende partijen meer zetels zullen binnenhalen dan de NDP wil. Wij zijn niet bang om alleen de verkiezingen in te gaan, want we hebben eerder op eigen kracht vijf zetels kunnen binnenhalen. Maar, daar gaat het niet om. De NDP beoogt twee derde meerderheid te behalen door andere partijen uit te sluiten. Dat is haar hoofddoel. Je moet dan geen listen toepassen om je doel te bereiken. We zijn uitgenodigd om een presentatie te houden en dan kom je met zo’n statement. Dat kan niet. We voelen ons beetgenomen. We verwijten de organisatie evenwel niets, het is niet haar schuld.'

Onverlaten dumpen onbekende stoffen in mangrovebos nabij Zakito, Curaçao

(Bron foto: Jeu Olimmpio/Antilliaans Dagblad)
Oplettende vogelaars ontdekken rozerood gekleurd water in mangrovebos


Wandelaars die langs Koredor wandelen of rennen zullen de penetrante stinkende lucht nabij Zakito snel ruiken. Oplettende vogelaars die bij de mangroven op zoek waren naar migrerende vogels troffen een groot stuk mangrovebos aan dat was afgestorven en een afvoerpijp en tevens een groot stuk met rozerood gekleurd water. Ook blijkt er een locatie te zijn waar stoffen lijken te worden gedumpt. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 28 oktober 2017.

Navraag bij de instanties leverde tot op heden geen resultaat op wat de oorzaak kan zijn geweest van het afsterven van de grote plek mangroven, en ook niet wat er precies wordt gedumpt op deze locatie.

Een van de vogelaars die met het water in aanraking kwam omschreef een tintelend en jeukend gevoel te ervaren.

Twee dagen te laat en maar twee keer per dag vliegt Aruba Airlines op Curaçao

Dash-8 kon niet op tijd geleverd worden


Twee dagen later dan aangekondigd en niet drie, maar twee keer per dag vliegt Aruba Airlines op Curaçao. De maatschappij moest hals over kop een ander toestel inzetten, omdat de Dash-8 niet op tijd geleverd kon worden. Dat heeft Francisco ‘Frank’ Arendsz, accountable manager bij Aruba Airlines, gisteren uitgelegd tijdens een persconferentie op de Curaçaose Luchthaven Hato, zo bericht vandaag, zaterdag 28 oktober 2017, het Antilliaans Dagblad.

In plaats van met de Dash-8 worden de vluchten tussen Aruba en Curaçao nu via een wet lease met het Canadese  Voyageur Airways uitgevoerd met een Bombardier CRJ200 die eveneens plaats biedt aan 50 passagiers.

Omdat op het laatste moment een oplossing moest worden gezocht, konden de vluchten van maandag 23 en dinsdag 24 oktober niet doorgaan.

Volgens Arendsz is Aruba Airlines direct gestopt met de verkoop van tickets toen duidelijk werd dat de bestelde Dash-8 niet op tijd zou aankomen. 'Er waren nog niet veel boekingen. We hebben de betreffende mensen direct gebeld. Zij zijn overgeboekt naar een andere dag of kregen het geld terug dat zij hadden betaald voor het ticket.'

Brandweer Curaçao gaat regels verkoop van vuurwerk strenger handhaven

'We willen hier geen vuurwerksupermarkten hebben'


De brandweer wil dit jaar strenger handhaven op de regels omtrent de verkoop van vuurwerk. Dat zegt Dikmar Oleana van de afdeling preventie en veiligheid, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 28 oktober 2017.

Naast de directe verkoop van vuurwerk uit containers, zijn de afgelopen jaren steeds meer winkels ontstaan waar consumenten doorheen kunnen lopen, stelt Oleana. 'Zulke vuurwerksupermarkten willen we hier niet hebben. Als iedereen zo makkelijk bij het vuurwerk kan komen, hebben we de veiligheid niet meer in de hand. Je weet nooit wat de klanten ermee doen.'

Het verkopen van vuurwerk in gebouwen wordt niet verboden, maar het zal een andere vorm moeten krijgen. Verkopers mogen bijvoorbeeld wel het assortiment uitstallen achter een toonbank. 'Zo kunnen de klanten het van een afstand zien en aangeven wat ze willen. De verkoper kan de bestelling dan in orde maken en veilig overhandigen', legt Oleana uit.

Fly Allways voert inaugurele vlucht uit naar Cubaanse Santiago de Cuba

(Bron foto: Fly Allways)
Minister Hoefdraad vliegt samen met Fly Allways-directeur Jhauw mee naar Santiago de Cuba


Nadat het Surinaamse Fly Allways op 9 augustus haar inaugurele vlucht succesvol uitvoerde naar Havana de Cuba, was het gisteren de beurt aan de tweede grote stad van het eiland, Santiago de Cuba, zo meldt het Dagblad Suriname. Enkele hoogwaardigheidsbekleders, waaronder minister van Financiën Gillmore Hoefdraad vlogen samen met Fly Allways CEO Amichand Jhauw, naar dit cultureel centrum van Cuba. 

De delegatie uit Suriname is op de Antonio Maceo Grajales luchthaven grootst ontvangen door vertegenwoordigers van het plaatselijk bedrijfsleven en hoogwaardigheidsbekleders van de Cubaanse overheid.

Santiago de Cuba ligt ruim 870 kilometer ten oosten van Havana in bergachtig gebied. De stad staat niet alleen bekend om haar culturele activiteiten, maar ook om het studentenleven en de vele toeristische bezienswaardigheden. De stad ademt een Caraïbische sfeer, omdat het ligt tegenover Jamaica en Haïti, in tegenstelling tot Havana, dat tegenover Florida ligt.

De stad, met ruim 400.000 inwoners, staat ook bekend om haar traditionele dansen, met name de Son, welke als basis heeft gediend voor de Salsa and de Guaguancó. Maar bovenal staat Santiago bekend om haar carnaval dat wordt gevierd in juli. Gedurende dit feest wordt congamuziek gespeeld op straat, met de traditionele trompet Trompeta china.

Volgens Amichand Jhauw dateren de plannen om Santiago aan te doen van ruim een jaar geleden, op verzoek van zowel de Surinaamse als Cubaanse overheid als ook touroperators. Een grondig marktonderzoek volgde welk, dat aantoonde dat de markt aanwezig is en dus kon de start beginnen van een route die de beide landen rechtstreeks zal verbinden.

Omdat het de eerste lijnvlucht is, keert het Fly Allways toestel vandaag terug naar Paramaribo en niet dezelfde dag zoals gebruikelijk is. Tientallen Cubaanse toeristen hebben geboekt om mee te reizen.Zij keren een week later terug op de vlucht van vrijdag 3 november.

Frans-Guyana laat zich zien en horen tijdens kort bezoek Franse president Macron

(Bron foto: Twitter/@EU_News1)
Demonstranten gooien brandbommen, politie reageert met traangas en vijf arrestaties


Het bezoek van de Franse president, Emmanuel Macron, aan Frans-Guyana is niet vlekkeloos verlopen. Demonstranten en politie raakten donderdagavond in de Frans-Guyanese hoofdstad Cayenne slaags. Demonstranten gooiden met brandbommen, waarop de politie reageerde met traangas. De betogers zijn de sociale ontberingen zat.


Frrans-Guyane kent een werkloosheid van 23% - meer dan het dubbele dan op het vasteland van Frankrijk. Eerder dit jaar was er al een grote staking en waren er dagenlang straatblokkades.

De politie heeft donderdag vijf betogers gearresteerd tijdens botsingen nadat een verzoek om een onmiddellijke ontmoeting met Macron was afgewezen.


In maart hadden demonstranten het ruimtecentrum in Kourou, dat Frankrijk en het Europees Ruimteagentschap gebruiken voor de lancering van satellieten, geblokkeerd. De ontevreden burgers klaagden dat er geld wordt gestopt in prestigieuze ruimteprojecten, terwijl het welzijn van de gewone bevolking in Frans-Guyana werd verwaarloosd. De protestbeweging heeft de slogan Pou Lagwiyann Dekole, wat staat voor 'Let Guiana take off'.

Macron, vergezeld van de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, heeft Kourou vrijdag bezocht.

Hij heeft gepland om 1.26 miljard Amerikaanse dollar te steken in  noodfinanciering voor Frans-Guyana onder een overeenkomst die de vorige socialistische regering had bereikt.

Er heerst ontevredenheid onder de 254.000 inwoners over de instroom van illegale immigranten en verwaarlozing van de zorg- en schoolsystemen. Macron vertrok vrijdag alweer richting Parijs.(Suriname Mirror/Starnieuws/Twitter)

Merian-goudmijn blijkt echte goudmijn te zijn voor Newmont Mining

Newmont publiceert cijfers over derde kwartaal 2017


De Merian-goudmijn heeft bijgedragen aan meer dan een verdubbeling van de kapitaalinkomsten van het Amerikaanse Newmont naar ruim vijfhonderd miljoen Amerikaanse dollar en verhoging van de goudproductie met 7 procent. Newmont publiceerde donderdag zijn cijfers over het derde kwartaal (zie onderaan). 

De multinational behaalde het afgelopen kwartaal een winststijging van 22 procent. In vergelijking met het afgelopen jaar steeg de winst in dezelfde periode van 169 miljoen Amerikaanse dollar naar 213 miljoen dollar.

De Merian-goudmijn produceerde in de verslagperiode 169.000 ounce goud. De verkopen stegen in vergelijking met het vorig jaar met 5 procent, van 1.79 miljard dollar naar 1.88 miljard dollar.

Tijdens een conference call zei Tom Palmer, hoofd van de afdeling Operaties, dat 'onze operaties sterke resultaten leveren en vanaf begin dit jaar 1.7 miljoen ounce goud hebben geproduceerd'.

Newmont heeft goudmijnen in onder andere Suriname, Australië, Peru, Ghana en de Verenigde Staten. Dit jaar werden operaties gestart in de Twin Creeks Underground-mijn in Nevada in de Verenigde Staten en werden de mijnoperaties in Australië uitgebreid. Ook in Peru zal de productie worden opgevoerd; de levensduur van de Yanacocha-mijn is verlengd tot 2027.

Newmont maakte verder bekend, dat in de tweede helft van 2018 de nieuwe crusher in de Merian-mijn in productie zal gaan. Deze mijn, die oktober 2016 officieel met de goudproductie begon, realiseerde in augustus een recordproductie.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd/Twitter/YouTube/Scribd Suriname Mirror)

Breeveld (DOE): 'Leerkrachten in het binnenland zijn boos op de regering'

'50% extra loon, dat door de regering aan hen was beloofd, is uitgebleven'


Assembleelid Carl Breeveld (DOE) stelt vandaag, zaterdag 28 oktober 2017, op Starnieuws dat leerkrachten uit het binnenland boos zijn op de regering. Het 50% extra loon, dat door de regering aan hen was beloofd, is uitgebleven. De president had dit aan de orde gesteld op 16 juli 2017 tijdens een motivatiebijeenkomst voor zesde klassers op Bosbivak. De kinderen bereidden zich toen voor op de toets. De aanwezige leerkrachten die met de president gesproken hadden, waren hoopvol gestemd dat de verhoging spoedig zou plaatsvinden. De president zou het met de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur bespreken, aldus Breeveld. 

Minister Robert Peneux heeft tijdens een openbare vergadering in De Nationale Assemblee meegedeeld, dat de verhoogde uitbetaling in oktober zou plaatsvinden. Helaas is dat niet gebeurd en zijn de leerkrachten ontstemd.

De minister had ook aangegeven dat het binnenland nu voorzien is van gekwalificeerd personeel op de scholen. 'Dat vond ik zonder meer positief. Maar, als dan afspraken met diezelfde gekwalificeerde krachten niet worden nagekomen, dan raakt men terecht teleurgesteld en gedemotiveerd. Met de ontwaarding van de Surinaamse dollar is het voor burgers al complex genoeg om het hoofd boven water te houden. En als een aanpassing enige verlichting zou bewerken, dan blijkt het voor de leerkrachten in het binnenland opnieuw een loze belofte', stelt de politicus.

'Ik vind dit gedrag een regering onwaardig. Zo gaan we niet om met veelal jonge Surinamers, die zich willen inzetten voor de ontwikkeling van onze kinderen. Bij het begin van het schooljaar was er al geen brandstof aan de dorpen geleverd, waardoor leerkrachten in het donker het nieuwe schooljaar moesten beginnen. Daarnaast is er een tekort aan meubilair en leermiddelen. De minister van Onderwijs zou verklaard hebben, dat die tekorten komen door schoolleiders die te laat of helemaal niet die tekorten aan het ministerie doorgeven. Dat zou misschien kunnen voor een enkeling, maar het lijkt me zeer onwaarschijnlijk, dat een schoolleider, die dagelijks geconfronteerd wordt met die tekorten op deze wijze daarmee zou omgaan.'

Navraag leert, dat schoolleiders die contact opnemen met de afdeling distributie van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur vaak te horen krijgen, dat de aangevraagde spullen niet in voorraad zijn of dat het meubilair er wel is maar om onduidelijke redenen niet getransporteerd kan worden.

'Juist in de zogenaamde achterstandsgebieden, die door de regering zelf geïdentificeerd zijn, moet hoge prioriteit gegeven worden aan alles wat daar nodig is. Anders blijven het holle frasen dat alle kinderen in Suriname gelijk zijn en een gelijke behandeling verdienen. Een dringend beroep op de regering is hier op zijn plaats om gemaakte afspraken op zo kort mogelijke termijn uit te voeren en de tekorten aan meubilair en leermiddelen terstond op te heffen. Dit is verre van goed bestuur', constateert Breeveld.

Gajadien (VHP): 'Soms denken bewindslieden echt dat ze met een stelletje idioten te maken hebben'

'Wij moeten geen genoegen nemen met ministers die ons in de maling proberen te nemen'

'Het is niet nieuw van deze regering, dat er allerlei insinuaties over zogenaamde ontdekte onregelmatigheden gemaakt zullen worden, het is een cultuur geworden'


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) vindt, dat de regering de gemeenschap in de maling neemt door de woorden ‘geconstateerde onregelmatigheden’ de laatste periode bij alle financiële zaken en transacties te gebruiken, waardoor mensen niet op tijd kunnen worden uitbetaald. Volgens de politicus geeft dit alleen maar aan dat de overheid erg krap zit met geld. 

'Soms denken bewindslieden echt dat ze met een stelletje idioten te maken hebben. Wij moeten geen genoegen nemen met ministers die ons in de maling proberen te nemen van wat zich feitelijk allemaal voor doet op hun ministeries', zegt Gajadien vrijdag 27 oktober 2017 in het Dagblad Suriname.

De politicus voert aan, dat door de staking van de boot- en bushouders kinderen niet naar school konden, terwijl leerkrachten met extra geld moesten inkomen om voor hun eigen transport te zorgen. Ook bij de uitgestelde betaling van de Algemene Kinderbijslag (AKB) in Wanica is volgens hem de gehele planning van ouders en kinderen in de war gebracht.

'Het is niet nieuw van deze regering, dat er dan allerlei insinuaties over zogenaamde ontdekte onregelmatigheden gemaakt zullen worden. Het is een cultuur geworden, dus wij zijn het gewend. Kijk maar naar het ministerie van Financiën bij de miljoenenfraude bij het Belastingkantoor waar personeelsleden gesjoemeld zouden hebben met belastinggelden. Tot de dag van vandaag hebben wij niets daarvan gehoord. Het AKB moest in Wanica uitbetaald worden en men ontdekt op het moment van de uitbetaling dat er onregelmatigheden in 2014 en 2015 zijn geconstateerd. Dat de mensen voor AKB uitbetaald moeten worden, is hun recht. Als de minister van Sociale Zaken daartoe niet in staat is, moet zij plaats maken voor een ander die het wel kan. Dezelfde tendens zien wij nu ook bij minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Toerisme en Communicatie die aangeeft dat onregelmatigheden zich hebben voorgedaan bij de werkzaamheden die boot- en bushouders verrichten in opdracht van de overheid. Uiteindelijk zullen wij na enkele maanden ontdekken dat de zogenaamde onderzoeken en geïnstalleerde commissies geen enkel resultaat hebben opgeleverd', aldus Gajadien.

Het ‘misleidend gedrag van de regering’ is volgens Gajadien ook te zien bij de recente kwestie van de veelbesproken asfaltplant. De leverancier heeft volgens Miranda besloten om deze niet meer te verkopen aan de regering. 'Hij heeft per brief medegedeeld dat hij de plant niet meer wil verkopen, zelfs niet voor het dubbele', zei Miranda eerder in media. De parlementariër zegt dat er onderzoek gevraagd is in deze kwestie. Er moet volgens hem ook nog aangegeven worden hoe het staat met de invoerrechten die niet betaald zijn.

'Miranda moet ons niet in de maling nemen. Het was dezelfde minister die beweerde hoe goed en nieuw de plant was en hoe de mensen de volgende week nog uit Brazilië naar Suriname zouden komen om alle zaken fijn uit te leggen. Er wordt gewoon een loopje genomen met het volk en de NDP denkt dat zij zo kan doorgaan om het volk in de maling te nemen. Het is gewoon een kwestie van: So langa mi kang sidong drape, mi e sidong drape. Maar, het volk heeft deze gasten al door. Alles heeft een einde. Je kunt hem zo lang uitrekken tot dat hij op een dag breekt', aldus Gajadien.

De parlementariër vindt dat de samenleving openheid moet krijgen nadat onderzoeken naar onregelmatigheden zijn verricht. 'Wij moeten weten waar de middelen van de samenleving naar toe gaan', stelt hij. Volgens Gajadien gaat het uiteindelijk om één regering. Het kan volgens hem vooral in de kwestie van boot- en bushouders niet dat de regering na het ondertekenen van een principeakkoord na enkele maanden terugkomt en weigert de 40% tariefsverhoging door te voeren. 'Wanneer er een principeakkoord getekend wordt, moet het vooraf gepresenteerd worden in de regering. Je kunt dus niet na twee maanden terug komen om aan te geven, dat je niet meer akkoord bent', aldus Gajadien.

Bisschop Choennie: 'Samenwerking met Comité Nabestaanden en Slachtoffers Politiek Geweld voor ons op dit moment onmogelijk'

'Organiseren van conferentie over dialoog en verzoening op 6 december  getuigt van gebrek aan respect voor slachtoffers 8 december 1982 en nabestaanden'


'Het organiseren van een nationale conferentie over de thema’s dialoog en verzoening op 6 december – aan de vooravond van de 35e herdenking van de 8 decembermoorden – getuigt van een gebrek aan respect voor de slachtoffers van 8 december 1982 en hun nabestaanden', is de reactie van bisschop Karel Choennie op een brief van het Comité Nabestaanden en Slachtoffers Politiek Geweld. Dit meldt Starnieuws vrijdag 27 oktober 2017.

Hij betreurt de organisatie van de conferentie 'ten zeerste' en meldt er direct achteraan, dat het Bisdom Paramaribo dit evenement niet ondersteunt en daar ook niet aan zal deelnemen.

Het comité, onder leiding van Humprey Jeroe, had op 23 september een brief geschreven over eventuele samenwerking tussen de organisatie en het Bisdom Paramaribo.

'Het Bisdom respecteert en aanvaardt de onafhankelijkheid van de Rechterlijke Macht in de sinds 30 november 2007 aanhangig gemaakte strafzaak in de ‘Achtdecembermoorden’ en de ongehinderde voortzetting en afronding van dit proces', schrijft de kerkelijke leider. 'Voor ons geldt onherroepelijk, dat elke vorm van bijdragen aan het proces van waarheidsvinding en gerechtigheid moet plaatsvinden binnen de constitutionele contouren van ons land. Deze voorwaarde geldt derhalve voor ons als fundamentele vereiste voor een eventuele samenwerking met uw comité.'

Bisschop Choennie onderstreept, dat precies over deze voorwaarde een belangrijk meningsverschil bestaat tussen het Bisdom en het Comité. 'Dit maakt een samenwerking met u voor ons op dit moment onmogelijk.' Hij laat de deur open voor de toekomst als het comité van mening verandert over deze voorwaarde.

De eerste vrouwelijke burgemeester van El Alto staat op tegen vriendjespolitiek in Bolivia

'Ik ben geen burgemeester geworden om me als een muurbloempje te gedragen’

(Bron foto: Thomson Reuters Foundation/MO.be)

Als eerste vrouwelijke burgemeester van de Boliviaanse stad El Alto, de op een na grootste stad van Bolivia, moet Soledad Chapeton opboksen tegen een cultuur van machismo, corruptie en vriendjespolitiek.

Burgemeester Soledad Chapeton van El Alto, de op een na grootste stad van Bolivia, prijst zichzelf gelukkig dat ze niet in haar kantoor in het stadhuis was toen een brandstichting daar vorig jaar zes mensen het leven kostte. Chapeton werd een doelwit nadat ze de eerste vrouwelijke burgemeester van El Alto werd in 2015. Bij deze verkiezing versloeg ze haar rivaal van de regerende partij en vaagde ze de steun weg voor de linkse president Evo Morales, in de stad die lang werd gezien als het bolwerk van zijn macht.

Ze zorgde ook voor ergernis door haar campagne om vriendjespolitiek en de wijdverbreide corruptie uit te roeien in een van ’s werelds hoogste steden, die een miljoen inwoners telt.


‘De brand was een aanval die volgens ons werd, en wordt, ingegeven door politieke belangen … het was een nachtmerrie’, vertelde Chapeton onder het toeziend oog van haar vrouwelijke lijfwacht. ‘Maar, ik ben geen burgemeester geworden om me als een muurbloempje te gedragen’, zei ze. Ze voegde eraan toe dat vier personen in verband met de brand in de gevangenis zitten.

Chapeton (36) weigert zich te laten tegenhouden door dreigementen. Ze wil onder geen beding de strijd tegen corruptie, die zij tot het belangrijkste thema van haar vijfjarige termijn heeft gemaakt, op een zijspoor laten zetten.

Op verschillende plekken in de kale, winderige stad waar Chapeton is geboren en getogen, zijn 'witte olifantenprojecten' te zien, waaronder een betonnen toren die ooit werd gebouwd als uitkijkpunt maar nu onvoltooid en verlaten blijft staan.

Maar, corruptie aanpakken bleek een moeizame strijd binnen de machocultuur van Bolivia en leverde Chapeton vele vijanden op. Ze ondervond dit aan den lijve toen ze op haar tweede dag als burgemeester de 500 mannelijke ondernemers van de stad in een zaal toesprak. ‘Maar, als een man het niet kon, kan zij dat dan wel? … dit soort opmerkingen…super seksistisch natuurlijk’, vertelde Chapeton. ‘En toen begonnen ze te zeggen “Deze vrouw, ze respecteert ons niet.” Velen van hen sloegen hun vuisten op tafel en zeiden “Wij zijn veel ouder dan jij”', zei Chapeton, zittend aan haar bureau in een conventiecentrum dat werd omgetoverd tot burgemeesterskantoor, gelegen in een onopvallend deel van de groeiende stad.


Lees hier het vervolg van het artikel.


(Suriname Mirror/MO.be/Thomson Reuters Foundation)