maandag 7 januari 2019

BvL en ALS hebben eigen bondscentrum geopend in het district Nickerie

'De opening van ons bondscentrum is een markant moment'


De Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) hebben vrijdag het eigen bondscentrum geopend in het district Nickerie. Dit zegt Premesh Debi, bestuurslid van BvL/ALS, maandag 7 januari 2019 in het Dagblad Suriname. 

Hij spreekt van een mijlpaal, aangezien zo'n bondscentrum, gevestigd aan de Annastraat # 4, na 25 jaren gerealiseerd is.

Wilgo Valies, die meer dan 20 jaren de belangen van de onderwijsgevenden heeft behartigd, heeft  vrijdag tevens afscheid genomen van zijn leden in Nickerie. De voorzittershamer wordt dinsdag in Paramaribo officieel overgedragen aan de nieuwe vakbondsleider Reshma Mangre.

'De opening van ons bondscentrum is een markant moment. Het symboliseert dat er ontwikkeling is in Nickerie en dat ons ledenbestand toegenomen is. Als we op deze manier verder gaan, ben ik ervan overtuigd dat we op een gegeven moment zullen moeten uitkijken naar een nog groter bondscentrum', zei Valies.

Politiefunctionarissen negeren eigen regels

Bijna alle leden van de Politiebond lopen rond met zichtbare tatoeages

De waarnemend korpschef toont geen daadkracht en verdere verloedering wordt gevreesd


Het is opvallend, dat de laatste tijd heel wat leden van het Korps Politie Suriname (KPS) zichtbare tatoeages hebben. Bijna alle leden van de Politiebond lopen rond met zichtbare tatoeages, ook bestuursleden. 'Het KPS is een gettopad ingeslagen', zegt een kenner van het KPS. Bij de vrouwelijke politiefunctionarissen zijn ook lange nagels verboden. Toch ziet men, dat deze regels alleen in het keuringsreglement staan, maar  de naleving daarvan niet wordt afgedwongen. Volgens het politiekeuringsreglement is dit verboden en kan een tuchtstraf tot ontslag volgen, zo schrijft het Dagblad Suriname maandag 7 januari 2019. 

Toen commissaris van politie Humphrey Tjin Liep Shie de scepter zwaaide als korpschef heeft hij tegen politiefunctionarissen die zonder hoofddeksel op een plaats delict aanwezig waren, een maatregel getroffen en moesten zij op korpsrapport verschijnen.

In de laatste jaren blijkt, dat de KPS-leiding deze overtredingen van politiefunctionarissen negeert. In een gedisciplineerd korps heb je politiefunctionarissen die niet meer voldoen aan een representatief voorkomen. In het politiekeuringsreglement staan alle gedragscodes waaraan de politie moet voldoen.

De waarnemend korpschef toont geen daadkracht en pakt deze zaken niet aan waardoor een verdere verloedering wordt gevreesd van het KPS. Het steeds over de schreef gaan van politieambtenaren is duidelijk ook een voorbeeld van het falend toezicht op de politie.

Jogi (VHP) bezorgd over het enorme begrotingstekort en de staatsschuld

'Steeds meer mensen nemen Bouterse niet meer serieus, het lijken meer op sprookjesverhalen'


De Nationale Assemblee (DNA) hoopt medio januari een aanvang te maken met de algemene politieke beschouwingen op de Jaarrede van president Desi Bouterse. Gelijk daarna zal worden begonnen met de behandeling van de begroting. VHP-parlementariër Mahinder Jogi zegt maandag 7 januari 2019 in het Dagblad Suriname, dat hij zich zorgen maakt over het enorme begrotingstekort en de staatsschuld wanneer dat in relatie wordt gebracht met de vele voornemens en projecten die president Desi Bouterse zowel in zijn Jaarrede als zijn nieuwjaarstoespraak naar voren heeft gebracht. Hierover zal hij zich zeer kritisch opstellen in het parlement. 

Het begrotingstekort voor het dienstjaar 2019 komt neer op meer dan Srd 8 miljard. Hiervan zal een bedrag van bijna Srd 7 miljard gefinancierd worden middels leningen. Het schuldplafond komt hiermee steeds verder onder druk te staan.

'Bij de algemene politieke beschouwingen zullen wij ingaan op de Jaarrede van de president, maar hij heeft ook een tweede Jaarrede gehouden op nieuwjaarsdag. Ook daarover hebben wij vragen. Als je kijkt naar de opmerkingen vanuit verschillende hoeken na de nieuwjaarstoespraak van de president, merk je dat steeds meer mensen Bouterse niet meer serieus nemen. Het lijken meer op sprookjesverhalen. Het begrotingstekort stijgt sinds het kabinet Bouterse is aangetreden in 2010 en precies daar is de ellende van het Surinaamse volk begonnen. Vanaf 2010 heeft dezelfde president ook een aantal zaken gezegd en beloofd, maar bitter weinig daarvan waargemaakt. Wanneer je met zoveel middelen geen ontwikkeling heb kunnen brengen en dit land juist hebt geleid naar een ondergang, wat ga je dan nu doen een jaar voor de verkiezingen? Zal het weer het jaar worden van de vele beloftes?', stelt de VHP’er.

Jogi is bezorgd, dat de regering dit jaar genoodzaakt zal zijn politieke maatregelen te treffen om zodoende een rooskleurig beeld bij de samenleving te scheppen om voordeel te krijgen bij de verkiezing van 2020. Dat zal ervoor zorgen dat de economie na mei 2020 verder in elkaar zal zakken wanneer een nieuwe regering aantreedt.

'Kijk maar naar de 205 miljoen Amerikaanse dollar die men bij de Export Import Bank of China wil gaan lenen voor de uitbreiding van de Johan Adolf Pengelluchthaven. Hier wil de regering toestemming van het parlement om te kunnen afwijken van het obligoplafond voor de staatsschuld. De president is overduidelijk op verkiezingstoer met zijn beloftes. Hij gaat zich meer bezig houden met brood en spelen door minivoetbalvelden aan te leggen, ergens een sleutel te overhandigen van een woning, enkele studenten een flat toewijzen op AdeKUS, daar een grondbeschikking uitreiken en ergens een startsein geven van een lang termijn asfalteringsproject. Meer gaat er niets meer kunnen gebeuren. De wisselkoers zal hij in ieder geval niet omlaag kunnen brengen zoals hij dat enkele jaren terug beloofd heeft', aldus Jogi. 2019.

'Al zeggen de president en zijn ministers dat de economie weer aantrekt, is dat slechts theoretisch bekeken. In de praktijk is alles nog steeds even duur of zelfs duurder dan een jaar terug. Mensen komen nog steeds niet uit met hun salaris', voegt de volksvertegenwoordiger eraan toe. Hij verwacht daarom weer een jaar met weinig daden in 2019.

Peruaanse op luchthaven van Cancun, Mexico, opgepakt met bijna 12 kilo cocaïne in bagage

Cocaïne verborgen in dubbele bodem van twee koffers


Een vrouw die met een vlucht uit Peru arriveerde op de internationale luchthaven van Cancun in Mexico is gearresteerd, nadat bleek dat ze bijna 12 kilo cocaïne vervoerde. De vrouw, oorspronkelijk afkomstig uit Tepic, de hoofdstad van de Mexicaanse deelstaat Nayarit, werd gearresteerd in Terminal 2 nadat haar nachtvlucht uit Peru was geland. 

Een röntgenfoto van haar twee ingecheckte koffers toonde onregelmatigheden. Snuffelhonden waren ter plaatse om de aanwezigheid van verdovende middelen te verifiëren.

Tijdens een onderzoek door de Federale Politie werd een verborgen compartiment gevonden in elk van de koffers. In de dubbele bodem vond de politie in één tas 6,2 kilo cocaïne in een tas, terwijl in de tweede zak 5.8 kilo verborgen was.

De vrouw werd gearresteerd voor verdere juridische afhandeling door de procureur-generaal.

(Suriname Mirror/Riviera Maya News)

Buurman burgemeester van Medellin, Colombia, blijkt kopstuk paramilitaire groep AGC

Aanwezigheid Juan Pablo Usuga Torres deed geen alarmbellen rinkelen


De buurman van de burgemeester van Medellin blijkt een vermeend paramilitair leider te zijn. Eén van de vermeende topcommandanten van de paramilitaire groep AGC (Autodefensas Gaitanistas de Colombia - Clan del Golfo) woonde in hetzelfde gebouw als de burgemeester van Medellin zonder dat dat een van de veiligheidsdiensten alarmeerde. 

De autoriteiten arresteerden vrijdag 4 januari 2019 Juan Pablo Usuga Torres, een neef van AGC-leider 'Otoniel', in Carepa, Antioquia, 10 jaar nadat hij naar verluidt lid werd van de AUC-dissidentengroep (Autodefensas Unidas de Colombia) en de bijnaam 'Reseco' aannam.


Volgens minister van Defensie Guillermo Botero, was Reseco de financiële chef van het 'Carlos Vasquez Front' van de AGC in de regio Uraba, het werkterrein van de paramilitaire groepering. Ondanks zijn toppositie in de grootste illegale gewapende groep van het land, verhuisden Reseco en zijn familie acht maanden geleden naar het gebouw waarin ook de burgemeester van Medellin, Federico Gutierrez, woont zonder dat er alarmbellen afgingen.


'We moeten dringend herzien wat onze strategie is en hoe we daadwerkelijke efficiëntie kunnen bereiken in termen van staatsinformatie en contraspionage', zei Colombia's vicepresidente Marta Lucia Ramirez op Twitter.


De beveiligingsanalist Fernando Quijano van Medellin noemde het schandaal 'genant' en zei dat het exemplarisch was voor de manier waarop de Medellin-autoriteiten 'goed zijn als het gaat om mediashows, maar vreselijk wanneer ze de veiligheidssituatie in Medellin moeten monitoren.'

Het schandaal kwam amper een jaar nadat de hoofdcommissaris voor burgerbeveiliging van het politiebureau van Antioquia werd gearresteerd, omdat hij naar verluidt beveiliging regelde voor de vermeende voorganger van Reseco, 'Inglaterra', en minder dan een jaar nadat de voormalige veiligheidssecretaris van Gutierrez voor zijn banden met het plaatselijke misdaadsyndicaat 'Oficina de Envigado' tot gevangenisstraf was veroordeeld.

Chronische corruptie bij de lokale politie en de banden tussen de elite van de stad en de georganiseerde misdaad verwoesten de effectiviteit van de gemeentelijke en politie-autoriteiten in Medellin, waar het aantal moorden het derde jaar op rij steeg in 2018.

Sinds Gutierrez in 2015 werd gekozen zijn moorden in Medellin met 27% gestegen na jarenlang een dalende trend te hebben laten zien.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/Revista Semana/Twitter/YouTube)

Grootste Japanse dagblad buiten Japan, Sao Paulo Shimbun, stopt na 72 jaar de persen

Krant slachtoffer van dalende verkoop, een ouder wordend lezerspubliek en internet

Eigenaresse Helena Mizumoto: 'Mogelijk wordt in de toekomst een online-versie gelanceerd'


De krant Sao Paulo Shimbun, het grootste Japanse dagblad buiten Japan, heeft de laatste editie gedrukt en is na 72 jaar gesloten als een essentieel referentiepunt en stem voor de Japanse gemeenschap in Brazilië. De krant, in de Japanse taal, waarvan de laatste editie op 1 januari van de pers rolde, is het slachtoffer van een daling van de verkoop, een ouder wordend lezerspubliek en internet. 

De eigenaresse, Helena Mizumoto, zei dat een online-versie mogelijk in de toekomst wordt gelanceerd.

De Sao Paulo Shimbun werd opgericht in 1946, kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Mizumoto zei, dat immigranten vóór internet en kabeltelevisie de krant zouden bellen om erachter te komen waar ze Japanse bedrijven konden vinden. 'De Google van de community was hier', aldus Mizumoto, eraan toevoegend, dat de krant behulpzaam was om aan expats door te geven dat Japan de oorlog had verloren.

Vanuit zijn kantoren in de Aziatische wijk Liberdade in Sao Paulo diende de Sao Paulo Shimbun decennia lang als het belangrijkste referentiepunt voor Japanners die in het Zuid-Amerikaanse land woonden. Hoewel het voornamelijk in het Japans is, heeft het ook enkele pagina's in het Portugees geprint.Japanse expats kregen de meeste van hun nationale en internationale informatie van de Sao Paulo Shimbun tot de jaren 1990, maar dat 'eindigde met internet en de NHK Japanse nieuwszender', zei Eduardo Nakashima, secretaris-generaal van de Braziliaans-Japanse Culturele Alliantie.

Nobudazu Kanomata, een 83 jaar oude massagetherapeut die in Japan is geboren en na de oorlog naar Brazilië kwam, zei dat de krant gesloten is, 'omdat er minder mensen in de gemeenschap Japans kunnen lezen en de kwaliteit van de artikelen verslechterd'. Kanomata sprak op het centrale plein van Liberdade, waar hij elke ochtend om zes uur was om radio taiso (oefeningen) te oefenen met andere oudere Japanse immigranten. Zakenman Yoshikatsu Yamashita zei, dat hij alleen het deel van de krant las dat in het Portugees is gedrukt, 'omdat het gedeelte in het Japans een beetje moeilijk was'.

De eerste Japanse migranten in Brazilië arriveerden op 18 juni 1908 in de haven van Santos aan boord van het stoomschip Kasato Maru, waardoor een golf van immigratie ontstond die groeide tot ongeveer 2 miljoen mensen. Ze introduceerden voedingsmiddelen die de Braziliaanse keuken veranderden en landbouwtechnieken die hielpen om het grootste land van Latijns-Amerika tot een agrarische supermacht te maken.

De komst van de eerste immigranten was het resultaat van onderhandelingen tussen Japan en de staat Sao Paulo, waar de meeste Japanners nog steeds wonen. Japan had een ontsnappingsklep nodig voor arme boeren die waren weggesloten van de snelle modernisering van het land die aan het einde van de 19e eeuw begon. Ondertussen hadden de koffietelers in São Paulo meer werknemers nodig om hun koffieplantages te onderhouden. Zoals veel immigrantengroepen, waren de vroege kolonisten van plan om over twee tot vijf jaar terug te keren naar huis en een nieuw leven te beginnen met hun verdiensten. Maar, ze beseften al snel dat ze nooit genoeg zouden sparen voor een retourticket. Velen migreerden uiteindelijk naar stedelijke centra of naar andere plattelandsgebieden.

Terwijl sushi wordt gesneden in een restaurant, zei sushi-kok Hiro Konno: 'Ik denk niet dat we zoveel moeten loskoppelen van de Japanse cultuur. Degenen onder ons die Japanse roots hebben, zouden meer moeten doen om ze te behouden. Voor mij is het sluiten van de krant erg verdrietig.'

(Suriname Mirror/The Japan Times/Twitter)

Zes trouwe honden rennen kilometers achter ambulance met hun dakloze baasje naar ziekenhuis in Brazilië

Honden van Luiz wachten meer dan 24 uur bij ingang ziekenhuis op hem....


Zes trouwe honden hebben meer dan 24 uur gewachten op hun dakloze baasje Luiz buiten een ziekenhuis in Brazilië, nadat hij daar met spoed naar toe was vervoerd na een beroerte. 

Een video legt het opmerkelijke moment vast, waarop de trouwe honden arriveren bij het ziekenhuis Santa Casa in Cianorte, Zuid-Brazilië nadat ze de ambulance enkele kilometers hebben achtervolgd, direct naar de deuren van het ziekenhuis.

De toegewijde huisdieren weigerden afgelopen woensdag de ingang van het Santa Casa-ziekenhuis..Ze bleven waakzaam buiten de instelling en huilden urenlang, volgens waarnemers. Luiz, die al meer dan 20 jaar op straat leeft, werd de volgende dag ontslagen, maar vertrok met zijn broer via een andere ingang.


De honden, die hij als zijn familie beschouwt, bleven wachten totdat hij zou opduiken. Ze gingen alleen weg toen hun meester terugkeerde om ze op te halen.

Simone Zilane, een vrijwilligster bij dierenwelzijnsgroep de Amigos de Patas, filmde de zorgzame honden die de deur van het ziekenhuis bewaakten. Ze zei tegen het Braziliaanse mediabedrijf G1: 'De honden waren wanhopig. Ze volgden de ambulance, renden achter de wagen aan en kwamen net op het moment dat Luiz het ziekenhuis werd binnen gebracht. Ze werden kwaad toen ze hem naar binnen brachten en jankten non-stop bij de ingang.'

Na een tijdje gingen ze op de grond liggen en weigerden te vertrekken.

'Toen we ons realiseerden dat Luiz was ontslagen en zijn huisdieren nog steeds op hem aan het wachten waren ging een van onze vrijwilligers hem halen bij het huis van zijn broer en bracht hem naar de plaats waar de honden nog op hem wachtten. Hij had zich niet gerealiseerd dat ze al die tijd buiten waren geweest, maar hij was niet zo verrast', voegde ze eraan toe.

De honden waren dolenthousiast toen hun baasje opdook. Volgens Amigos de Patas is Luiz gediagnosticeerd met psychiatrische problemen, maar hij weigert al jaren hulp te accepteren van dakloze liefdadigheidsinstellingen en zijn familie. Blijkbaar leeft hij het liefste op straat met zijn zwerfdieren.


(Suriname Mirror/The Daily Mail/Olhar Animal/Twitter/YouTube

Cuba's president Miguel Diaz-Canel bevestigt weer dat Cuba Venezuela steunt

'Latijns-Amerika kan niet meer de achtertuin van Washington kan worden'


Cuba's president Miguel Diaz-Canel heeft opnieuw bevestigd, dat het eiland de bevolking en de regering van Venezuela steunt en benadrukte dat Latijns-Amerika niet meer de achtertuin van Washington kan worden. 

Het staatshoofd schreef op Twitter, dat 'de soevereiniteit van onze naties op het spel staat in de opstelling van Venezuela. Ondersteuning van het legitieme recht van die zusternatie om haar bestemming te bepalen, is de waardigheid van iedereen te verdedigen. Ons Amerika kan niet opnieuw de achtertuin van het rijk worden.'


Diaz-Canel en de eerste secretaris van de Cubaanse communistische partij Raul Castro hebben de onvoorwaardelijke en aanhoudende steun aan de Bolivariaanse revolutie herhaald en eisten het einde van de economische, politieke en media oorlog tegen het Zuid-Amerikaanse land.

President Nicolas Maduro treedt op 10 januari in functie voor een nieuwe bestuurstermijn tot 1925, nadat hij op 20 mei met een ruime meerderheid zijn herverkiezing heeft gewonnen.

(Suriname Mirror/Prensa Latina/Twitter)

Rechter uit het Venezolaanse Hooggerechtshof vlucht naar Miami, Florida

Christian Zerpa verlaat Venezuela uit protest tegen herverkiezing van president Nicolás Maduro


Een rechter van het Venezolaanse Hooggerechtshof is gevlucht naar Miami, Florida, in de Verenigde Staten. Dat meldt persbureau Reuters zondagavond 6 januari 2019.

Naar eigen zeggen is Christian Zerpa vertrokken uit protest tegen de herverkiezing van president Nicolás Maduro, wiens tweede termijn deze week begint. Volgens het Hof vlucht hij voor beschuldigingen van seksueel misbruik.

 Zerpa zegt in een televisie-interview dat hij Venezuela verlaat om te laten zien dat hij de regering van Maduro afwijst. Volgens hem was 'de verkiezing die Maduro zogenaamd won niet vrij en competitief'. Ook bekritiseert hij de macht die Maduro uitoefent over het Hof, dat hij een 'verlengstuk van de uitvoerende macht' noemt.


De presidentsverkiezingen die Maduro vorig jaar won, werden geboycot door grote delen van de bevolking en internationaal gezien als onrechtmatig.

Vrijdag riepen twaalf Latijns-Amerikaanse landen en Canada president Maduro op zich niet opnieuw te laten beëdigen, zodat het land zich kan herstellen.Venezuela maakt een ongekende economische crisis door. Miljoenen inwoners zijn de afgelopen jaren het land ontvlucht vanwege chronisch voedseltekorten en torenhoge inflatie. In juli schrapte het land vijf nullen van de munteenheid, de bolivar, vanwege de hyperinflatie.

Het Hooggerechtshof bevestigt dat Zerpa is gevlucht, maar stelt dat het in november een onderzoek naar hem is begonnen vanwege beschuldigingen van seksueel misbruik door vrouwelijke collega’s. De top van het Hof zou geadviseerd hebben hem te ontslaan en het Hof verwees in zijn verklaring dan ook naar Zerpa als 'een voormalig rechter'.

Zerpa was lange tijd een trouwe bondgenoot van Maduro. Hij steunde samen met zijn collega’s de Socialistische Partij van Maduro in alle grote rechtszaken die ze voerde sinds de verkiezingswinst van Maduro in 2013. Ook schreef Zerpa in 2016 een uitspraak van het Hof die de wettelijke grondslag vormde voor het wegnemen van de meeste bevoegdheden van het Congres, nadat de Socialistische Partij daar de meerderheid had verloren.

Zerpa zou niet meteen na de herverkiezing van Maduro in mei 2018 zijn kritiek hebben geuit zodat hij ervoor kon zorgen dat hij en zijn familie veilig naar de VS konden vluchten.

(Suriname Mirror/Time/Reuters/NRC/Veja/Twitter/YouTube)

Schrijfster Bea Vianen (83) overleden

(Bron foto's: Facebook)
Familie maakt overlijden bekend via social media


Schrijfster en één van de klassieke auteurs van Suriname, Bea Vianen, is gisteren overleden. Zij werd 83 jaar. 'Tot onze droefheid is op 6 januari 2019 in Paramaribo onze moeder, groot- en overgrootmoeder en schrijfster Beatrice Sylvia Magdalena Vianen overleden', maakt de familie bekend. Nadere informatie over het afscheid en de begrafenis volgt zo spoedig mogelijk. Dit bericht Starnieuws vandaag, maandag 7 januari 2019.

De nabestaanden willen graag de ruimte en rust om dit grote verlies te kunnen verwerken.

Vianen werd geboren in Paramaribo en ging in 1957 naar Nederland, maar leefde sedertdien voortdurend periodes aan beide zijden van de oceaan.

Vianen debuteerde met poëzie en proza in het tijdschrift Soela. Eén van de meest gelezen boeken van de auteur is 'Sarnami, hai'. Ook 'Strafhok' is een veel gelezen boek van Vianen. De titel Strafhok verwijst naar de verschillende milieus of 'strakhokgebieden' in Suriname zoals zij ze noemde.

Verschillende van haar boeken werden vooral in de jaren negentig van de vorige eeuw gelezen door scholieren voor scripties en voor het examen.

De auteur beschreef in haar proza en poëzie diverse maatschappelijke onderwerpen.

Literair Suriname is opgeschrikt door de dood van Vianen, kort na het heengaan van dichter Michael Slory. Hij werd eveneens 83 jaar.

Opmerkelijke 'ludieke' Nyunyari Brasa-actie met boodschap van DOE enthousiast ontvangen

Initiatief van DOE-kern Uitvlugt/Kasabaholo om saamhorigheid onder gemeenschap te versterken

Breeveld: 'Er is geen enkele reden om het vertrouwen op te zeggen in DOE'


De Nyunyari Brasa-actie van de politieke partij DOE zaterdag in de Domineestraat was een succes. Het initiatief van de kern Uitvlugt/Kasabaholo was onder meer bedoeld om de saamhorigheid onder de gemeenschap te versterken. Eekele kernleden een ‘gratis’ brasa uit. 'Happy new year en een brasa,tek a yari he. Soso lobi', riep Assembleelid Carl Breeveld tegen voorbijgangers.

'Ik vind dit een geweldig initiatief', zei Evelien Watson, die langs reed toen ze de mensen bezig zag. 'Ik ben speciaal uitgestapt om ook een brasa te geven. Je ziet dit nu nog weinig gebeuren, mensen bemoedigen elkaar bijna niet meer, dus wat deze mensen doen is prachtig.'

Een man maakte gebruik van de gelegenheid om zijn woede over de situatie in het land te uiten bij Breeveld. 'San unu e du yongu. Leki parlement un no kan yagi den man disi gwe noh? Soso fufuruman yongu.' Maar, na een brasa en een kort gesprek met Breeveld leek de man niet meer boos. aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 7 januari 2019.

Twee jongedames registreerden zich na de knuffel meteen bij de partij. Breeveld stelt, dat de Nyunyari Brasa-actie deels ook bedoeld is om het vertrouwen in de politiek terug te brengen. Volgens hem is het huidige politieke klimaat niet goed. 'Het brengt ons niet vooruit. Het houdt ons hooguit stationair omdat het vertrouwen in politici enorm is geschaad, en deze regering is niet in staat om het vertrouwen van de gemeenschap te herwinnen.'

Hoewel er veel misgaat, is hij ervan overtuigd dat er nog steeds een aantal politici is met het hart op de juiste plaats die goede bedoelingen hebben met dit land. Breeveld zegt ook, dat er geen enkele reden is om het vertrouwen op te zeggen in DOE. De partij is altijd consistent geweest, ook toen ze in de regering zat. 'We hebben als partij een kans gekregen om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het land en dat hebben we gedaan. Maar, we hebben steeds afgewezen wat niet goed was, dus wie dat niet wil begrijpen, wil dat gewoon niet begrijpen', zegt de politicus over de samenwerking met de NDP.

Hij merkt op dat DOE maar één zetel heeft behaald in 2015. 'Als het volk wil dat we meer moeten doen, dan moet het ons meer zetels geven.'

Douane Schiphol laat 100%-controles passagiers risicovluchten schieten door hoge werkdruk...

Coalitiepartijen in Tweede Kamer VVD en CDA eisen opheldering van de regering


Door roosterproblemen, te weinig capaciteit en hoog ziekteverzuim bij de Douane op Schiphol worden geplande controles van passagiers en bagage geregeld niet uitgevoerd. Juist de strenge 100-procentscontroles op risicovluchten worden overgeslagen of minder uitvoerig gedaan. Coalitiepartijen VVD en CDA eisen opheldering van de regering. Dat blijkt uit documenten die zijn vrijgegeven na een tot dusverre onopgemerkt gebleven beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (wob), zo meldt RTL-Z vandaag, maandag 7 januari 2019.

De Douane schrijft zelf aan de hoogste baas van het ministerie van Financiën, dat er 'geregeld onvoorziene pieken in het werkaanbod ontstaan waardoor er soms moet worden gekozen om controles niet te doen'. Ook schrijft de dienst, dat 'door de onderbezetting de confrontatie met de reiziger niet altijd kan worden aangegaan'.

Om welke controles het precies gaat meldt de Douane niet in de documenten, maar FNV-bestuurder Mieke van Vliet zegt, dat juist de 100-procentscontroles van risicovluchten erbij inschieten. Die 100-procentscontroles worden uitgevoerd op risicovluchten uit Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Maarten, Suriname en Venezuela: landen met een verhoogd risico op drugskoeriers. In principe wordt alle bagage en iedere passagier op deze vluchten gecontroleerd bij aankomst. Ook mag de Douane zonder medeweten van passagiers koffers openen en inspecteren. Als er te weinig mensen zijn om zo'n controle uit te voeren, kan het zo zijn dat reizigers die iets meenemen wat niet geoorloofd is toch door mogen lopen omdat het opmaken van een proces verbaal te tijdrovend is. Soms worden er zelfs helemaal geen controles uitgevoerd, zegt Van Vliet.

Op de vraag of er inderdaad 100-procentscontroles op risicovluchten worden geschrapt door de hoge werkdruk reageert de Douane ontwijkend. 'In een 24-uurs-setting is het een uitdaging om de medewerkers in te zetten op de geplande activiteiten. En zal soms gekozen moeten worden om (onderdelen van) geplande controles op een bepaald moment niet uit te voeren conform de planning', laat een woordvoerder weten aan RTL-Z.

Als er keuzes gemaakt moeten worden om controles wel of niet uit te voeren, worden de medewerkers ingezet op de hoogste risico's, aldus de Douane. Wat dat precies betekent blijft echter onduidelijk.

Het niet uitvoeren van de 100-procentscontroles ligt politiek gevoelig en coalitiepartijen VVD en CDA maken zich daar dan ook zorgen over. 'Dit is een zorgelijk signaal. Om ons land veilig te houden moeten we weten wie er binnenkomt', aldus VVD-Kamerlid Helma Lodders. 'Als de capaciteit daarvoor onvoldoende is, wil ik horen wat de staatssecretaris daaraan gaat doen. Zeker ook omdat de brexit voor de deur staat, wat ook extra druk bij de douane oplevert. Onze veiligheid mag niet in het geding komen', zegt ze.

Grote woorden minister Moersalim in richting fracties oppositie in Assemblee

'Pogingen oppositie invoering nieuwe ID-kaart tegen te houden is bewuste actie om smet te leggen op blazoen regering'


Pogingen van de parlementaire oppositie om de invoering van de nieuwe geavanceerde ID-kaart tegen te houden zijn een bewuste actie om een smet te leggen op het blazoen van de regering. Dit beweert minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken vandaag, maandag 7 januari 2018, in de Ware Tijd. 

De tegenstand van de oppositie, die zich vervolgens onthield van stemmen, heeft het aannemen van het wetsontwerp eind december niet kunnen tegenhouden. De minister noemt de kritiek op de ID-kaart ongegrond, omdat bij de voorbereiding van de wet alle nodige informatie is gegeven aan iedereen die deze wilde. Er zijn volgens hem zelfs proef-ID-kaarten gemaakt.

'Als we kijken naar de bedoeling van de wet, dan zou die kamerbreed gedragen moeten worden. Je hoeft het niet eens te zijn met de regering of de minister, maar als het gaat om zaken die goed zijn voor het land, dan moeten we toch nationalisme tonen.'

Critici plaatsen vooral bij de kosten van het ID-kaartenproject vraagtekens en zeggen dat er gegronde vrees is voor corruptie. Daarnaast wordt beweerd, dat de regering haast maakt met de invoering om te kunnen frauderen bij de verkiezingen van mei 2020. Noersalim: 'Niets is geheim en het heeft niets te maken met de verkiezing, want er is een overgangsregeling van drie jaar.' Noersalim stelt dat de nieuwe ID-kaart meerdere voordelen heeft. Volgens hem wordt het onmogelijk om met een vervalste ID-kaart iemand te benadelen, zoals nog vaak gebeurt. Een ander voordeel is, dat documenten zoals een uittreksel en nationaliteitsverklaring, niet meer hoeven te worden aangevraagd. Hierdoor zal het werk op de CBB-kantoren vlotter kunnen verlopen.

Met name oppositielid Patricia Etnel (NPS) vraagt zich af waarom de regering kiest voor een nieuwe ID-kaart, terwijl er al lopende afspraken zijn tussen Caricom-lidlanden om een Caripas te introduceren. Noersalim zegt, dat Suriname trots moet zijn om binnenkort het eerste land in de regio te zijn met een geavanceerde identiteitspas. 'We weten niet wanneer de Caripas wordt geïntroduceerd, dus we gaan niet wachten. Maar, ik weet bijna zeker dat Caricom ons model zal gebruiken bij de invoering van de Caripas.'

Wereldrecordpoging roeien van Dakar, Senegal, naar Paramaribo strandt

Vier roeiers staken poging door defect roer 1.200 kilometer uit kust Suriname


Schaduw zeilboot sleept roeiboot met vier Britse roeiers naar Paramaribo


Alle bemanningsleden aan boord van 'Year of Zayed' - met als basis Dubai - zijn veilig en wel. Echter, helaas 1.200 kilometer uit de kust in de Atlantische Oceaan, is de derde poging om hun roer te repareren mislukt, zo meldt organisatie Row4Ocean maandag 7 januari 2019.

De vierkoppige bemanning heeft 24 dagen gevochten, roeit dag en nacht in recordtempo, maar het roer raakte te beschadigd om nog een reparatie uit te voeren. Supertramp, de zeilboot die de roeiers schaduwt, maakte een sleeplijn aan de roeiboot vast.

'Alles heeft een zwak punt en de Atlantische Oceaan heeft het gevonden', zegt Row4Ocean Syndicate Partner, Clive Frost, aan boord van Supertramp. 'We hebben zoveel geleerd van het project - voor de volgende keer. Op dit moment concentreren we ons alleen op het veilig terugbrengen van de bemanning en de boot naar het droge land. Ondanks het niet voltooien van de poging, is het team een held.'

Lijden onder zware omstandigheden, zonder enig comfort, het Row4Ocean-team: Nederlander Patrick Bol en drie Britten, Lewis Knollman, Andrew Ruinoff en Matt Wilds hebben besloten aan boord van Year of Zayed te blijven. Ze zullen samen blijven voor de resterende zeemijlen naar Suriname.

'We zijn veilig, maar we zijn ontdaan', zei Patrick Bol van boord aan Year of Zayed via satelliettelefoon. 'Vanuit een praktisch oogpunt moet iemand aan boord van de boot blijven om de wacht te houden. In werkelijkheid is er geen ruimte voor ons alle vier, maar niemand wilde de boot verlaten, ongeacht de ontberingen. We kennen elkaar nu zo goed en we zullen dagen hebben om alleen naar elkaar te kijken, maar ik weet zeker dat de verhalen die verteld worden zeer gedenkwaardig zullen zijn! We hebben genoeg voedsel aan boord en we hebben alle tijd om wat te vissen. Ik wil graag al onze sponsors en supporters bedanken, na zo veel tijd en moeite mislukte het project vanwege een klein stukje metaal. Het is jammer, maar we wilden de belangrijke boodschap over plasticvervuiling verspreiden, en dat hebben we in ieder geval gedaan. We waren zo dichtbij en soms leer je meer van mislukken dan van succes.'

De geschatte aankomsttijd in Suriname voor Row4Ocean en Supertramp zal de komende dagen duidelijker worden. Supporters en fans van Row4Ocean kunnen hun vorderingen op Facebook, Twitter, Instagram en de officiële website volgen.

(Suriname Mirror/Row4Ocean/Instagram)

'Inter Caribbean Trading and Shipping Company handelt in strijd met Hinderverordening'

'Het aanwezig hebben van dieselolie levert een direct gevaar op voor het milieu'


Het bedrijf Inter Caribbean Trading and Shipping Company is zonder de vereiste vergunning milieubelastende activiteiten aangevangen, en voert die nog altijd uit en handelt daarmee in strijd met de Hinderverordening. De Uitvoeringsorganisatie (UO) Milieu & Natuurbeheer (Milieudienst) heeft dat na onderzoek medio december geconcludeerd, is de reactie van Suzy Camelia-Römer (PIN), minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) op de belegde persconferentie van het bedrijf dat 500.000 liter diesel importeerde en opsloeg bij het bedrijf op Heintje Kool, zo schrijft vandaag, maandag 7 januari 2019, het Antilliaans Dagblad

Camelia-Römer stelt, dat het bedrijf zich niet aan de Hinderverordening houdt, waarin bepaald wordt dat het verboden is om zonder vergunning milieubelastende activiteiten aan te vangen, uit te voeren, uit te breiden of te wijzigen.

De minister: 'Het aanwezig hebben van deze vloeistof levert een direct gevaar op voor het milieu. Om deze reden heeft het ministerie de minister geadviseerd om direct over te gaan tot het uitvaardigen van een bevel tot gehele stopzetting van de verboden activiteiten. Daarbij wil ik opmerken, dat wanneer een burger het niet eens is met een door de minister genomen beschikking het hem vrij staat om de beslissing ter toetsing aan de onafhankelijke rechter voor te leggen.'

Zij legt nog eens het gebeuren uit. 'Op 18 december 2018 hebben ambtenaren van de UO Milieu & Natuurbeheer in samenwerking met het multidisciplinair team van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO), toezichtwerkzaamheden verricht in het kader van de Hinderverordening Curaçao. (...)'

Curoil weerspreekt alle aantijgingen van Inter Caribbean Trading & Shipping Company

Curoil naar de rechter om rectificaties af te dwingen

'Wij zijn zwaar beschadigd door alle onterechte, soms zelfs uit de lucht gegrepen aantijgingen, dat laten we niet zomaar voorbijgaan'


Curoil herkent zich niet in alle aantijgingen die Inter Caribbean Trading & Shipping Company afgelopen vrijdag deed in een speciaal belegde persbijeenkomst. Op haar beurt belegde Curoil gisteren een persconferentie, waarin één voor één alle aantijgingen werden weerlegd. Het bedrijf liet tevens weten naar de rechter te zullen stappen om rectificaties af te dwingen, zo meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 7 januari 2019.

'Wij zijn zwaar beschadigd door alle onterechte, soms zelfs uit de lucht gegrepen aantijgingen. Dat laten we niet zomaar voorbijgaan', aldus directeur Yamil Lasten van Curoil.Inter Caribbean Trading & Shipping Company zit in zijn maag met 500.000 liter geïmporteerde dieselolie die niet verkocht mag worden op Curaçao. Er is nu eenmaal vastgelegd dat staatsbedrijf Curoil de importeur is van olieproducten en de distributie daarvan. Bureau Telecommunicatie en Post (BTP) is de ‘waakhond’ die erop toeziet dat Curoil tegen goede tarieven olieproducten inkoopt. Het bureau bepaalt tevens de prijs die de consument aan de pomp dient te betalen.

'Wij zijn volledig onafhankelijk', stelt directeur Franklin Sluis. 'Het feit dat we deze persconferentie samen met Curoil beleggen, is omdat er totaal geen misverstanden en meningsverschillen zijn tussen Curoil en BTP. Alles verloopt volledig transparant en volgens vastgelegde regels. Curoil koopt in en wij bepalen de prijs van het eindproduct. Daarbij wijzen we Curoil soms ook terecht. Dat deden we in november van het vorige jaar nog. Toen hebben we gesteld dat Curoil te duur heeft ingekocht en zijn we niet meegegaan qua prijsstelling. Dat is jammer voor Curoil, maar zo zijn de regels. Zo houden we controle.'

Op 14 december heeft Inter Caribbean Trading & Shipping Company een aanvraag gedaan om aan Curoil te mogen leveren. 'Zoals het hoort', aldus Lasten. 'Dan begint er een screeningsproces, dat een tot twee maanden in beslag kan nemen.'

Karta-Bink (PL): 'Meer mensen zijn in de armoede gestort'

Regering trekt dit jaar ruim Srd 13.5 miljoen uit voor levensmiddelenpakketten....

'Het volk heeft de oplossing voor deze situatie in eigen handen'


De regering heeft voor dit jaar ruim Srd 13.5 miljoen uitgetrokken voor levensmiddelenpakketten. Vorig jaar was Srd 3.9 miljoen begroot. Volgens Assembleelid Ingrid Karta-Bink van de Pertjajah Luhur (PL) wil dit zeggen, dat meer mensen het pakket nodig hebben en dat meer mensen in de armoede zijn gestort, zo bericht Starnieuws vandaag, maandag 7 januari 2019.

Karta-Bink sprak zaterdagavond op de 'Opo Yari' bijeenkomst van de partij te Mariënburg, Commewijne. Zij hield de mensen voor, dat Srd 100 wordt betaald voor een pakket, maar vraagt zich af waar al het geld naartoe gaat. In het parlement zijn hierover vragen gesteld. Zo willen de Assembleeleden weten wie allemaal in aanmerking komen voor een pakket en waar het geld naar toe gaat. Tot op heden hebben zij geen antwoord gekregen. Tot nu toe is er geen enkele inventarisatie, zei Karta-Bink.

Ze zei ook, dat het geenszins waar is dat het een NDP-pakket is. Zij benadrukte, dat het gaat om een lanti pakket. 'NDP-plus regering e pina unu', stelde ze. Zo kostte een brood vroeger Srd 3.50 en moet nu Srd 8 neergeteld worden. Melk, dat vroeger Srd 3.50 kostte, heeft nu een prijs van Srd 10, terwijl voor 10 kilo rijst niet meer Srd 16 wordt betaald, maar Srd 36. Door de koersontwikkeling is het geld van de burger meer dan 100% gedevalueerd, sprak de PL-parlementariër.

Het volk heeft de oplossing voor deze situatie in eigen handen, liet het Assembleelid weten. Dat is wanneer het in 2020 naar de stembus gaat. Dan moeten ze zich niet meer laten misleiden.

Haar boodschap voor 2019 luidt: 'Maak iedereen bewust dat de regering Bouterse-Adhin naar huis moet, dat we een beter leven verdienen en dat de verantwoordelijkheid daarvoor in onze eigen handen ligt.'

Hoogleraar Marten Schalkwijk dient per direct ontslag in bij bestuur universiteit

Huidig IGSR-bestuur zou de hele universiteit in een kwaad daglicht plaatsen


Hoogleraar Marten Schalkwijk heeft per direct zijn ontslag ingediend bij het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS). Hij zegt niet bereid te zijn te werken met het huidige IGSR-bestuur (Institute for Graduate Studies and Research), onder leiding van Robert Power. Dit bestuur zou niet alleen het IGSR en de PhD School in een kwaad daglicht plaatsen, maar de hele universiteit. 

Starnieuws schrijft vandaag, maandag 7 januari 2019, te hebben vernomen, dat het bestuur van de IGSR onderzoek verricht naar ernstige onregelmatigheden en onverantwoorde gang van zaken. De directie moet zich hierover verantwoorden.

Schalkwijk is oud-directeur van de IGSR. Hij is lid van de PhD Board en coördinator van de PhD School. Ook zijn naam wordt veelvuldig genoemd in de rapportage van het IGSR-bestuur, dat verder bestaat uit John Codrington (secretaris) en Nailah van Dijk (penningmeester).

Jack Menke, voorzitter van het universiteitsbestuur, heeft in het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC te kennen gegeven dat omzichtig te werk zal worden gegaan.

Luister vanaf minuut 45Hij zal een onderhoud hebben met Schalkwijk die hoog bij hem staat aangeschreven. Het probleem zal met de nodige tact worden aangepakt, zegt Menke.

Intussen zijn er diverse standpunten ingenomen in deze kwestie door betrokken partijen. Zoals de kaarten nu op tafel liggen, zal de situatie niet met een sisser aflopen, aangezien het bestuur van IGSR in concrete gevallen rond geldstromen verantwoording wil hebben van directeur Danny Lachman en de onderdirecteuren.

Argentijnse bisschop Gustavo Zanchetta in het Vaticaan verdacht van seksueel misbruik

Gustavo Zanchetta, 54, is voormalig bisschop van Oran in het noordwesten van Argentinië

Zanchetta werkzaam sinds december 2017 in het Vaticaan


Een Argentijnse bisschop die werkzaam is op een vooraanstaande financiële afdeling van het Vaticaan, wordt verdacht van seksueel misbruik, zei het Vaticaan vrijdag 4 januari 2019, in wat een nieuwe tegenslag voor paus Franciscus zou kunnen worden ten opzichte van seksschandalen die de kerk doordringen. 

Gustavo Zanchetta, 54, de voormalige bisschop van Oran in het noordwesten van Argentinië, was werkzaam in het departement dat bekend staat als APSA (Amministrazione del Patrimonio della Sede Apostolica), een algemeen bureau voor boekhouding en personeelszaken dat ook de onroerendgoedbelangen van het Vaticaan in Italië beheert.

In een verklaring, in reactie op recente berichten in de Argentijnse media, zei woordvoerder van het Vaticaan Alessandro Gisotti, dat er geen beschuldigingen van seksueel misbruik waren op het moment dat Zanchetta in december 2017 bij APSA begon te werken, ongeveer vijf maanden nadat hij Oran verliet.

'De beschuldigingen van seksueel misbruik kwamen de afgelopen herfst naar boven', zei Gisotti, eraan toevoegend dat hij ten tijde van Zanchetta's ontslag als bisschop van Oran gespannen betrekkingen had met priesters in het bisdom, die hem ervan beschuldigden autoritair te zijn.


Zanchetta kon niet worden bereikt voor commentaar op de beschuldigingen of de verklaring van het Vaticaan, waarin werd gezegd, dat hij zich zou 'onthouden van werk' in APSA - waar de paus een nieuwe positie voor hem had geschapen - terwijl een voorlopig onderzoek werd uitgevoerd.

El Tribuno, een krant in de noordelijke provincie Salta in Argentinië, meldde op 28 december, dat drie priesters beschuldigingen van seksueel misbruik door Zanchetta aan de ambassadeur van het Vaticaan in de hoofdstad Buenos Aires hadden geuit. De beschuldigingen omvatten machtsmisbruik en wanbeheer van de financiën, aldus de krant.


De drie priesters zeiden, dat de misstanden plaatsvonden binnen het St. John XXIII seminarie, dat Zanchetta in 2016 in Oran oprichtte, aldus El Tribuno. Het seminarie is nu gepland om te sluiten.

Het Vaticaan zei, dat de huidige bisschop van Oran een getuigenis had verzameld dat naar de afdeling van de Heilige Stoel zou worden gezonden die de bisschoppen zou overzien, en als de beschuldigingen geloofwaardig zouden worden geacht, zou Zanchetta voor een speciaal tribunaal verschijnen.

Het nieuws van het onderzoek zou niet slechter kunnen zijn voor paus Franciscus, een mede-Argentijn. Hij heeft de hoofden van ongeveer 110 nationale katholieke bisschoppenconferenties en tientallen experts en leiders van religieuze ordes naar het Vaticaan uitgenodigd op 21 en 24 februari voor een buitengewone bijeenkomst gewijd aan de wereldwijde crisis van 'geestelijk seksueel misbruik'.

(Suriname Mirror/Reuters/infosurhoy.com/catholiccitizens.org/El Tribuno/Twitter)

Wie in Costa Rica nepnieuws produceert en verspreidt kan 1-4 jaar in gevangenis belanden

Wetsvoorstel parlementslid Erwen Masis tracht niet vrijheid van meningsuiting te beperkenMet het produceren en verspreiden van nepnieuws ('fake news') kun je in de gevangenis belanden in Costa Rica. Een persoon die nepnieuws produceert en verspreidt met de bedoeling om in Costa Rica lezers te misleiden, kan worden blootgesteld aan een gevangenisstraf van één tot vier jaar. 

Dat is het voorstel (wetgevingsdossier 21.187) van de parlementslid Erwen Masis van Partido Unidad Social Cristiana (PUSC) in de wet tegen cybercriminaliteit. Masis zei, dat zijn voorstel niet tracht de vrijheid van meningsuiting te beperken, maar de vaststelling van een rechtsorde voor dit soort situaties.

Adalith Medrano, een advocaat die gespecialiseerd is in computercriminaliteit en die heeft meegewerkt aan het opstellen van het voorstel, zei dat dit niet de mensen betreft die dit soort nieuws of parodieën verspreiden, omdat er geen sprake is van fraude en / of onwetendheid dat het valse informatie is.

De advocaat zei, dat er een verschil is gemaakt tussen nepnieuws en parodie. Als voorbeeld van parodie zijn de sites The Onion, The Babylon Bee en de Qughesi. Op Facebook steekt El Pejibaye de draak met Costa Rica.

Volgens het voorgestelde wetsvoorstel luidt de definitie van het verspreiden van vals nieuws als volgt:  

'het gebruik van valse profielen, Facebook-pagina's en websites die gespecialiseerd zijn in het verspreiden van vals nieuws om het electoraat te manipuleren, is een wereldwijde trend en moet strafrechtelijk worden bestraft als: deze handeling wordt uitgevoerd om de beslissing van burgers te manipuleren met het gebruik van flagrante valse feiten'.

(Suriname Mirror/Q Costa Rica)

Surinaamse Bushoudersorganisatie: 'Hoe kan PLO Srd 66.000 nodig hebben om brandstofcompensatie uit te betalen?'

'Het is nergens voor nodig om zoveel geld uit te geven om bushouders uit te kunnen betalen'

Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur): 'In zeven  jaren is Srd 1.8 miljoen verbrast aan de PLO'


Voor Suraj Sahadew-Lall, voorzitter van de Surinaamse Bushoudersorganisatie (SBO), is het kristalhelder waarom de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) jarenlang een lakse houding heeft aangenomen bij het behartigen van de belangen van de bushouders. PLO toucheert namelijk bij elke overmaking van de brandstofcompensatie Srd 66.000 (per kwartaal) om de uitbetaling van de subsidie te bewerkstelligen (voor de vergoeding van de leden die de uitbetaling verrichten Srd 41.250, locatiekosten Srd 2.250, brandstofkosten Srd 2.750, uitbetalingskosten in Nickerie Srd 2.500, voeding Srd 3.000, administratiekosten Srd 12.000 en vergaderkosten Srd 2.250). 

Sahadew-Lall zegt zondag 6 januari 2019 in het Dagblad Suriname, dat dit geen zuivere koffie is. 'Hoe kan de PLO Srd 66.000 nodig hebben om de brandstofcompensatie uit te betalen? Wij zijn ook een belangen behartigende organisatie. En juist daarom zeg ik, dat het nergens voor nodig is om zoveel geld uit te geven om de bushouders uit te kunnen betalen.' In zijn optiek is er sprake van een 'nyang patu' waarbij het niet verbazingwekkend is, dat de PLO heden ten dage fraude verweten word, de Srd 1.4 miljoen aan subsidie kan de PLO nog steeds niet verantwoorden. Daarom vindt Sahadew-Lall dat er een eind moet komen aan de onnodige staatsuitgaven van Srd 66.000 per kwartaal.

'Met deze besparing kan niet alleen het particulier vervoer verbeterd worden, maar ook een verhoging op de subsidie zal mogelijk zijn.' Het particulier vervoer, waarin circa 1.500 trajectvergunningen zijn verstrekt, is door de jaren heen zodanig verwaarloosd, dat de chaos duidelijk merkbaar is. Desalniettemin heeft de PLO geen verandering hierin kunnen brengen. 'Hoe gaan zij tegen de regering handelen als ze iedere keer zoet worden gehouden?'

Sahadew-Lall laat zich niet misleiden door de zogenaamde inspanningen van de PLO-voorzitter, John Mahadewsing, voor een aanpassing van de bustarieven. Mahadewsing heeft meerder malen verklaard dat hij geen bezwaar heeft als de overheid de brandstofcompensatie wil afbouwen. Als dit zo zou zijn, vraagt Sahadew-Lall zich af waarom er na 2017 geen verhoging meer is gerealiseerd op de achterhaalde bustarieven, terwijl de benzinekosten en kosten bij vervanging van de bussen drastisch gestegen zijn. Ook de implementatie van de Rij- en Voertuigenbelasting is reden genoeg om de bustarieven te verhogen. 'En toch zien we die zaken niet gebeuren. De PLO heeft er alleen maar baat bij, dat de brandstofcompensatie gehandhaafd blijft', aldus Sahadew-Lall.

Voor volksvertegenwoordigster Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur) vindt, als lid van de vaste Assemnlee-commissie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), het onvoorstelbaar dat het ministerie zoiets al zeven  jaren heeft goedgekeurd.

'In zeven  jaren is Srd 1.8 miljoen verbrast aan de PLO. In een periode van crisis kunnen we ons dit niet veroorloven. Dit geld had besteed kunnen worden aan de gezondheidszorg, onderwijs of infrastructuur en niet aan het uitbetalen van subsidie', accentueert Karta-Bink.

Zij vindt het onlogisch dat het bestuur van de PLO alle kosten verhaalt op de overheid. De PLO-voorzitter heeft in het afgelopen jaar kenbaar gemaakt dat er 300 particuliere bushouders zijn aangesloten bij deze organisatie. 'Waarom betalen de leden dan geen contributie?'

Volgens Karta-Bink is het hoog tijd dat de autoriteiten beseffen om prioriteiten te stellen met betrekking tot de staatsuitgaven. Ondertussen heeft het ministerie de bankrekeningnummers van de particuliere bushouders opgevraagd zodat de betaling niet meer via PLO hoeft te geschieden, echter de PLO heeft niet bevestigd dat deze rechtstreekse betaalwijze officieel is.

Agent bedreigt met dienstvuurwapen echtgenoot van vrouw met wie hij sliep...

Politie van Nickerie ontwapent agent van de recherche West


Een politieman van de recherche West is onlangs ontwapend. Hij werd vlak voor kerst in een woning op heterdaad betrapt in bed met de echtgenote van de aangever, zo bericht zondag 6 januari 2019 het Dagblad Suriname.

Er ontstond een woordenwisseling tussen beide mannen waarbij de agent zijn wapen tevoorschijn haalde en daarmee de echtgenoot van de vrouw bedreigde. Deze stapte naar de politie die op haar beurt agent R. heeft ontwapend.

Het onderzoek in deze zaak duurt voort. De politie van Nickerie heeft deze zaak nog niet overgedragen aan de afdeling Onderzoek Politie Zaken, OPZ.