maandag 12 maart 2018

Prijs toeristenkaart voor bezoek aan Suriname weer omhoog

In twee jaar tijd is prijs toeristenkaart 15 euro gestegen....

 
Het tarief van de toeristenkaart, die nodig is voor een bezoek aan Suriname, gaat weer omhoog. De kaart die nu nog 30 euro kost, is vanaf donderdag 15 maart 2018 te koop voor 35 euro of 40 Amerikaanse dollar. Dat heeft het Consulaat van Suriname in Nederland afgelopen vrijdag, 9 maart, bekend gemaakt. 

De toeristenkaart, die in prijs op 15 maart 2016 al werd verhoogd van 20 naar 30 euro, kan vooraf worden aangeschaft op het Consulaat van Suriname te Amsterdam.

Toeristen richting Suriname kunnen op de dag van vertrek, ook terecht bij de toeristenkaartbalie van Suriname te Schiphol. De toeristenkaart is bij aankomst op de Johan Adolf Pengel internationale luchthaven in Suriname ook te koop. Daar kan echter alleen contant en met gepast geld betaald worden.

Van alles èn betaalbaar te koop bij de Bunkopuseri van sociale werkplaats Unu Pikin

Stichting blijft zich inzetten voor mensen en organisaties die extra steun nodig hebbenDe Stichting Unu Pikin houdt vrijdag 16 maart 2018 een Bunkopuseri aan De Boerbuitenweg, Unu Pikinweg 5. Bezoekers kunnen die dag 's middags van één tot vier uur  allerlei mooie en leuke spullen kopen, tegen lage prijzen. Ook worden drinken en snacks verkocht en is er iets leuks te doen voor de kinderen. 

Sinds 2003 houdt Stichting Unu Pikin zich bezig met stage en arbeid voor mensen met een beperking en (oud-)leerlingen van het speciaal onderwijs. Er is een meubelafdeling, fietsenafdeling en boekenafdeling, waar de deelnemers en medewerkers zich voor in zetten.

Door de recente economische situatie in het land wordt het moeilijk om alle activiteiten uit te voeren. Toch wil de stichting zich blijven inzetten voor mensen en organisaties die extra steun nodig hebben.

Er is echt van alles te koop: allerlei speelgoed, een buggy en kinderbedjes, fietsen en fietstassen, kleding en schoenen, huishoudelijke artikelen en serviesgoed, snuisterijen en cadeautjes. Ook zijn er veel goedkope en nieuwe kinderboeken en boeken voor volwassen te koop.

Magalie Loswijk-Keerveld benoemd tot financieel-directrice Hakrinbank NV

'Met uitbreiding directie kan verder gestalte worden gegeven aan ontwikkeling van de bank'


Magalie Loswijk-Keerveld is benoemd tot financieel-directrice van de Hakrinbank NV. Haar benoeming is bij acclamatie goedgekeurd tijdens een bijzondere algemene vergadering van aandeelhouders van de bank op 7 maart. Samen met algemeen directeur Jim Bousaid en commercieel directeur R. Sheorajpanday maakt Loswijk-Keerveld nu de bankdirectie uit. Dit meldt Starnieuws maandag 12 maart 2018.

Met deze uitbreiding van de directie kan volgens Bousaid verder gestalte worden gegeven aan de groei en ontwikkeling van de bank.

Tot haar benoeming tot financieel-directrice was Loswijk-Keerveld onderdirecteur Financiële Zaken. Loswijk-Keerveld heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam, waar zij ook haar opleiding tot register-accountant heeft gevolgd. Nadat zij 12 jaar had gewerkt bij de ING Bank Nederland, is zij in 2012 met haar gezin geremigreerd naar Suriname en is zij in dienst getreden bij de Hakrinbank als hoofd Internal Audit Department.

In 2016 werd zij benoemd tot senior manager Finance en vervolgens tot onder-directrice Financiële Zaken.

Zes verdachten aangehouden in zaak verduistering gelden Kinderbijslag

Verdwenen gelden bestemt voor betaling Kinderbijslag over het gehele jaar 2016


Zes personen zijn aangehouden in verband met zaak rond de verduistering van geld bij het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting. Dit meldt de Times of Suriname vandaag, maandag 12 maart 2018. Het geld was bestemd voor uitbetaling van de maandelijkse Algemene Kinderbijslag, AKB. 

Het betrof de betaling over het gehele jaar 2016. De verduistering vond in 2015 plaats, tijdens de eerste regering Bouterse. President Desiré Bouterse had tijdens zijn verkiezingstoer in het binnenland al laten doorschemeren dat er iets aan de hand was. Volgens het staatshoofd was het geld al vrijgegeven door het ministerie van Financiën. De bedoeling was de AKB op tijd te betalen aan ouders. Het gebeurde niet.

Bouterse zei toenmalig minister Alice Amafo (ABOP) van Sociale Zaken & Volkshuisvesting  om rekenschap te zullen vragen.

Kopstukken van Bouterses politieke partij NDP vermoedden politieke motieven achter de verduistering, met de bedoeling het imago te schaden van de NDP in het achterland.

Het is uiteindelijk uitgemond in een strafrechtelijk onderzoek. De huidige minister, Christien Polak, kondigde dat onderzoek vorig jaar aan. Het geld is inmiddels uitbetaald. De AKB wordt per gezin voor maximaal vier kinderen uitgekeerd.

Conservatieve miljardair Sebastian Pinera nu, weer, president van Chili

Pinera belooft te helpen de armoede uit te bannen en Chili in een ontwikkelde natie te veranderen


De conservatieve miljardair Sebastian Pinera zwoer de economische 'stagnatie' van jaren van centrumlinks te bestrijden, toen hij zondag 11 maart 2018, een nieuwe termijn als president van Chili begon, waarin hij opriep tot soberheid en steun voor de krimpende middenklasse in een van Latijns-Amerika's rijkste landen. 

Nadat hij de presidentiële sjerp had ontvangen van de vertrekkende socialistische presidente Michelle Bachelet, beloofde Pinera, die vier jaar lang president was vòòr Bachelet, te helpen de armoede uit te bannen en Chili binnen een decennium in een ontwikkelde natie te veranderen.

Hij zei in een toespraak, dat zijn regering 'grote operaties' zou uitvoeren aan het openbare gezondheidszorgsysteem, terwijl hij welzijnsprogramma's zou versterken en de 'bulldozer'-benadering van het land zou gaan hanteren voor beleidsvorming op basis van geleidelijke verandering en consensus.

'Om vooruitgang te boeken in al deze doelen, is het van fundamenteel belang , dat we de stagnatie van de afgelopen jaren tegengaan, het fiscale evenwicht herstellen, evenals ons leiderschap, dynamisme en vermogen om te groeien', zei Pinera in een toespraak vanaf een balkon in het presidentiële paleis in de hoofdstad Santiago.

Pinera, 68, werd in december verkozen met een sterk mandaat en werd het nieuwste lid van een groep conservatieve leiders die de afgelopen jaren aan de macht zijn gekomen in Zuid-Amerika - die allen zijn inauguratie bijwoonden.

Een door Harvard opgeleide econoom en de zoon van een prominent centristisch politicus, maakte Pinera zijn fortuin met het introduceren van creditcards in Chili in de jaren '80. 'De staat moet sober en efficiënt zijn in het gebruik van openbare middelen ... en mag nooit worden gevangen door bureaucratie, corruptie of politieke actoren', zei Pinera.De minister van Financiën van Pinera, Felipe Larrain, zei dat hij de overheidsuitgaven dit jaar in toom zal houden, nadat de regering van Bachelet een groter dan verwacht begrotingstekort van 2,1 procent van het bruto binnenlands product liet zien in plaats van 1,7 procent als doelwit. 'Zonder twijfel, het is slecht nieuws', vertelde Larrain journalisten bij de inauguratie. 'We zullen moeten gaan werken om te onderzoeken en te begrijpen hoe deze toename van het tekort zich heeft voorgedaan.'

Als kandidaat zei Pinera, dat hij de begroting geleidelijk over zes tot acht jaar zou uitbalanceren. Om de groei in de grootste koperproducent ter wereld nieuw leven in te blazen, zei de inkomende minister van Mijnbouw, Baldo Prokurica, dat Pinera's regering zou proberen om $ 50 miljard aan mijnbouwinvesteringen te redden van bureaucratische rompslomp.

Maar, Pinera zal moeten regeren met een verdeeld Congres en een stekelige linkse coalitie die heeft gezworen om zijn plannen te bestrijden om de belastingen te verlagen en het progressieve beleid van Bachelet te 'corrigeren'.

'De linkerzijde is mogelijk de verkiezingen kwijtgeraakt, maar ik denk dat ze nog steeds het gevoel hebben dat ze de straat opgaan, de populaire mening', zei Kenneth Bunker, een Chileense politicoloog. 'Pinera zal voelen dat als hij iets te extreem doet, mensen zich zullen mobiliseren.'

Maar, de timing van Pinera is goed. De stijgende koperprijzen hebben de export van Chili gestimuleerd, waardoor de overheidsinkomsten zijn gestegen en de groei van de $ 250 miljard-economie is toegenomen. Terwijl zijn regering in 2010-2014 werd ontsierd door straatprotesten over toenemende ongelijkheid, begon Pinera zijn nieuwe term door verschillende knikjes te maken naar progressieve oorzaken, van de noodzaak van pensioenhervorming tot bescherming van de natuur en het milieu.

Tijdens zijn eerste officiële activiteit als president bezocht Pinera een kindercentrum dat geleid werd door een overheidsdienst die werd beschuldigd van ongepaste zorg die heeft bijgedragen aan de dood van 1.300 kinderen in het afgelopen decennium. 'Ware ontwikkeling heeft een menselijk gezicht', zei Pinera.

(Suriname Mirror/South China Morning Post/Twitter/YouTube)

Noorse aluminium raffinaderij Hydro Alunorte in Brazilië heeft ongeoorloofde lekkages veroorzaakt

Een lek van giftig bauxietafval rond de faciliteit zorgt voor nodige bezorgdheid

(Bron foto: Reeters/Ricardo Moraes)


De Noorse aluminiumfabrikant Norsk Hydro Alunorte aluminium raffinaderij in Brazilië heeft vorige maand ongeoorloofd afvalwater gelekt, zo maakte het bedrijf zondag 11 maart bekend, meer dan twee weken nadat de lokale autoriteiten voor het eerst vragen begonnen te stellen.

Zware regenval en overstromingen in de fabriek medio februari leidden tot de vrees voor een lek van giftig bauxietafval rond de faciliteit en waarschuwingen van de overheid voor verontreiniging, maar Hydro heeft tot nu toe volgehouden, dat het geen bewijs van uitstoot heeft gevonden.De autoriteiten gaven eind februari opdracht aan de fabriek, 's werelds grootste aluminiumoxide-raffinaderij, om de productie te halveren.

Een Braziliaans, door de overheid gesteund, onderzoeksinstituut zei vrijdag tegen persbureau Reuters, dat het binnenkort bewijs van een afvallek van Alunorte, gelegen in de noordelijke staat Para, zal publiceren.

Hydro-woordvoerder Halvor Molland zei zondag, dat het bedrijf twee keer besloot om water uit te stoten nadat zware regens de behandelingsfaciliteit van de fabriek onder druk hadden gezet. 'Het kanaal dat we voor deze emissies hebben gebruikt, valt niet onder onze vergunning', zei Molland, eraan toevoegend dat het bedrijf later toezichthouders had ingelicht.

'We hebben geen aanwijzingen dat deze gecontroleerde uitstoot een negatieve impact had op het milieu', voegde hij eraan toe.

Hydro's erkenning dat er gemorste hoeveelheden afvalwater hadden plaatsgevonden, werd voor het eerst gemeld door de Noorse krant Dagens Naeringsliv.(Suriname Mirror/Reuters/YouTube/Twitter)  

Drama voor ex-guerillabeweging FARC in verkiezingen Colombia, slechts 0,4 procent van de stemmen

Centrumrechtse Centro Democrático grote winnaar parlementsverkiezingen

Colombianen kiezen ook presidentskandidaten voor de verkiezingen van 27 mei


Centro Democrático, de centrumrechtse partij die kritisch staat tegenover Colombia's vredesakkoord met de FARC, is zondag 11 maart 2018 bij de parlementsverkiezingen in Colombia als grootste uit de bus gekomen. De partij die ontstond uit de ontwapende guerillabeweging behaalde minder dan een half procent van de stemmen. Centro Democrático, de partij van ex-president Álvaro Uribe, behaalde met 16 procent de meeste stemmen in de Senaat. Inmiddels zijn 96,5 van de kiesbureaus geteld.


Minder dan 50 procent van de 36 miljoen kiesgerechtigden nam de moeite om de gang naar de stembus te maken. Wat de uitslag betekent voor het met de FARC gesloten akkoord, is onduidelijk.

Centro Democrático voerde hevig campagne tegen het vredesakkoord van november 2016 met de FARC. In het Huis van Afgevaardigden was de partij tweede, ook met 16 procent, 1 procent minder dan de Partido Liberal Colombiano. De drie gematigde partijen die behoorden tot president Juan Manuel Santos' coalitieregering behaalden samen evenwel meer stemmen: 43 procent in de Senaat en 38 procent in het Huis van Afgevaardigden. Linkse groepen behaalden 11 procent in beide kamers.

Het zijn de eerste verkiezingen sinds 7.000 FARC-strijders hun wapens inleverden na het vredesakkoord dat op Cuba onderhandeld werd en een conflict van 52 jaar beëindigde.

De FARC namen voor het eerst deel aan de verkiezingen, nu als de zogenaamde Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común. De partij heeft evenwel zijn verleden niet mee, vanwege ontvoeringen van burgers en moorden, en is weinig populair. Ze behaalde slechts 0,4 procent van de stemmen, maar het vredesakkoord garandeert tien zetels in het parlement.

Centro Democrático beschuldigt Santos ervan, dat hij de FARC laat wegkomen met zijn misdaden. Maar, verwacht wordt dat het gematigde blok pogingen om het vredesakkoord terug te draaien, zal tegenhouden.

De Colombianen kozen naast een nieuw parlement ook de presidentskandidaten van de twee grote politieke blokken voor de verkiezingen van 27 mei. Voor het rechtse blok won Ivan Duque, van Centro Democrático, voor het linkse blok Gustavo Petro, de gewezen burgemeester van Bogota.


Andere presidentskandidaten zijn de conservatieve ex-vicepresident German Vargas Lerras, gewezen vredesonderhandelaar Humberto de Calle, de centristische ex-burgemeester van Medellin Sergio Fajardo, en de onafhankelijke ex-defensieminister Juan Carlos Pinzon.

(Suriname Mirror/BBC/Belga/Bogota Post/NOS/YouTube)

Belfort (ABOP) bezorgd over ‘sukru’ (xtc) op lagere scholen

'Dat kinderen nu worden gedrogeerd is verschrikkelijk, waar gaat dit land naar toe?'


ABOP-parlementariër en voormalig minister van Justitie en Politie Edward Belfort maakt zich ernstig zorgen om het feit, dat de drug ‘sukru’, officieel bekend als MDMA (3,4-methyleendioxymethamfetamine - Ecstasy of xtc), nu ook de schoolbanken heeft bereikt. 


De politie maakte afgelopen weekend bekend, dat er vermoedelijk sukru in de drank van een meisje op een lagere school is gedaan. Het spul is vermoedelijk door derden in het flesje gestopt:

http://www.politie.sr/alerte-moeder-ziet-vreemde-substantie-drank-dochter/
  
Belfort zegt vandaag, maandag 12 maart 2018, in het Dagblad Suriname, dat criminelen en kwaadwilligen momenteel vrij spel hebben om alles te doen, omdat de politie vanwege het slechte beleid van waarnemend Justitieminister Ferdinand Welzijn vleugellam is gemaakt. Hij houdt zijn hart vast dat er geen ergere dingen gebeuren.

'Het is verschrikkelijk. Al geruime tijd lopen volwassenen gevaar. Daarna zijn pasgeboren baby’s overleden door bacteriële infecties in het ziekenhuis. Dit werd gevolgd door de kwestie van nepagenten die kinderen komen meenemen. Nu lopen onze schoolgaande kinderen ook gevaar op een plaats waar zij juist veilig behoren te zijn. Dat kinderen nu worden gedrogeerd is verschrikkelijk! Waar gaat dit land naar toe?', vraagt de politicus zich af.


De ABOP’er vindt het vooral kwalijk vanuit de zijde van de regering, dat er geen harde campagne wordt opgestart om kinderen tegen drugsmisbruik te beschermen. Hij vermoedt dat dit niet komt, omdat kinderen van regeringkopstukken, waaronder ministers, wel de nodige bescherming krijgen op staatskosten. 'Ze zijn veilig. Als zij ziek zijn, pakken zij zo een vliegtuig en vertrekken ze, maar wij blijven in de rommel achter', aldus de politicus.

In poedervorm lijkt de drug veel op bruine suiker, vandaar de naam ‘sukru’. De politie heeft informatie, dat het vooral door jongeren wordt gebruikt. Op feestjes wordt sukru in drank gedaan van mensen die zich hier niet bewust van zijn. Het effect is, dat de mensen in een roes komen te verkeren, terwijl seksuele driften worden gestimuleerd. Wanneer sukru vaak wordt gebruikt, heeft het invloed op de hersenen, terwijl de eetlust vermindert. Mensen eten slecht en beginnen daardoor te vermageren. De lichamelijke en geestelijke weerstand nemen af. De persoon gaat hallucineren en kan zich ook niet alles meer herinneren.

Onlangs is ook een onderzoek gestart nadat Binnenlandse Zaken-minister Mike Noersalim met dezelfde drug werd gedrogeerd op de jaarafsluiting van het Centraal Bureau voor Burgerzaken. Het spul werd hier vermoedelijk ook in eten toegediend.

Belfort roept ouders en leerkrachten op om extra te letten op de kinderen. Kinderen moeten volgens hem vooral geleerd worden geen eten en drinken onbewaakt te laten staan en ook geen consumptie te accepteren van mensen die zij niet kennen.

Kort Gedingrechter stelt architectenbureau AAC in het gelijk inzake toezicht bouw zeven nieuwe RGD-poli’s

'Zolang wij niet tot het project worden toegelaten, mag het geen voortgang hebben'

Staat moet als gedaagde dwangsom van Srd 10.000 betalen voor elke dag dat zij in gebreke blijft


Architectenbureau AAC mag erop toezien, dat de bouw van zeven nieuwe RGD-poli’s volgens zijn ontwerp verloopt. Zolang AAC hiertoe niet in de gelegenheid wordt gesteld, is verdere uitvoering van de bouwwerkzaamheden verboden. De Staat moet als gedaagde een dwangsom van Srd 10.000 betalen voor elke dag dat zij in gebreke blijft, tot een maximum van een half miljoen. Dit heeft de Kort Gedingrechter beslist. Het vonnis is op 28 februari door de procureur-generaal betekend, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 12 maart 2018.

'De Staat is in feite al in gebreke', meent architect Tommy Mungra. 'Zolang wij niet tot het project worden toegelaten, mag het geen voortgang hebben.' Volgens hem lopen de dwangsommen sindsdien. 'Dat zijn boetes die wij gaan vorderen.'

De RGD-poli's maken deel uit van het Health System Strengthening Project (HSSP), waaronder ook het nieuwe Academisch Medisch Centrum valt. Als ontwerper van de poli's is AAC wegens contractbreuk naar de rechter gestapt. Met het ministerie van Volksgezondheid is het architectenbureau overeengekomen, dat indien het niet de directievoering zou krijgen, het naast toezicht op ontwerpuitvoering financiële compensatie krijgt. Echter, dit werd AAC geweigerd door de projectmanagementunit (PMU), onder leiding van Lothar Boksteen.

De betreffende bepalingen zouden volgens hem alleen betrekking hebben op een 'bijzonder architectonisch ontwerp'.

'We hebben op alle punten gelijk gekregen', zegt Mungra. 'We hadden dit voorspeld vanwege de geheel onjuiste wijze waarop men niet op ons verzoek is ingegaan.' 

De rechter heeft geen uitspraak gedaan over de bedragen die AAC claimt, omdat de berekeningswijzen van partijen te veel verschillen. 'Het zou volgens de rechter te ingrijpend zijn dat in Kort Geding vast te stellen', aldus Mungra.

De bouw van drie RGD-poli's is sowieso nog niet van start gegaan, omdat het OPEC Fonds voor Internationale Ontwikkeling als financier heraanbesteding eist, vanwege een valselijke fraudebeschuldiging door PMU aan het adres van aannemer NeqXtep Buildings, die ook naar de Kort Gedingrechter is gestapt.

Earth Hour dit jaar niet op Onafhankelijkheidsplein

Langdurige zogenoemde 'renovatie' plein frustreert Earth Hour.....


 
Dit jaar wordt Earth Hour, het jaarlijkse wereldwijde evenement om aandacht te vestigen op de noodzaak van energiebesparing, niet gehouden op het Onafhankelijkheidsplein. Dit houdt verband met de renovatie van het plein, waardoor geen opstallen geplaatst mogen worden.


De campagne voor de bewustwording van energiebesparing gaat wel gewoon door, zegt Henna Draaibaar van The Back Lot vandaag, maandag 12 maart 2018, in de Ware Tijd. Een persconferentie hieromtrent wordt vandaag gehouden.

Draaibaar zegt dat de organisatie toestemming had om het evenement te organiseren op het oude vlaggenplein, vlakbij het Onafhankelijkheidsplein. 'Wij willen echter het risico niet nemen uit vrees dat het evenement niet zal slagen. Het Onafhankelijkheidsplein staat centraal en dat zou veel beter zijn.'

Het hoogtepunt van de campagne is op 24 maart. Op die dag zal wereldwijd op hetzelfde tijdstip stil gestaan worden bij klimaatverandering en behoud van de natuur. Het is de bedoeling dat dan landelijk van half negen tot en met half tien 's avonds bedrijfsleven en huishoudens het licht uitdoen.

Vorig jaar was in Suriname niet veel animo om hieraan mee te doen.

In het kader van de campagne zal er twee weken op scholen, vooral op VOS-niveau (Voortgezet Onderwijs voor Senioren), aan drieduizend leerlingen voorlichting gegeven worden over klimaatverandering. Deze leerlingen zullen net als voorgaande jaren mogen helpen met de samenstelling van een film. Al twee jaar wordt de campagne in Suriname verfilmd voor opname in een groter videoproject van het Wereldnatuurfonds voor internet.

Harde wind en daardoor een ruwe zee rond Curaçao

Meteo: 'Komende dagen zal in onze omgeving een stevige wind blijven waaien'


Het zal en kan niemand zijn ontgaan, na de windstilte van het weekeinde ervoor, was er afgelopen zaterdag en zondag een harde wind en daardoor een ruwe zee, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 12 maart 2018.

De wind komt volgens de Meteorologische Dienst (Meteo) uit oostelijke richtingen en is vrij krachtig tot krachtig; windkracht 5 tot 6 (dat wil zeggen: 31 tot 50 kilometer per uur; 17 tot 27 knopen). Af en toe zijn er uitschieters tot mogelijk hard; windkracht 7 (51 tot 61 kilometer per uur; 28 tot 33 knopen).

'Gedurende de komende dagen zal door grote luchtdrukverschillen in onze omgeving een stevige wind blijven waaien', aldus de Meteo. Dit heeft als gevolg aanhoudend ruwe zeecondities.


De kans op significante bewolking waaruit buien kunnen vallen blijft zeer klein. Over de zeecondities: vrij ruw tot plaatselijk ruw met golfhoogtes tussen 1,5 tot 3 meter (4 tot 9 voet).

'Zwemmers en opvarenden van kleine vaartuigen wordt aangeraden hiermee rekening te houden.'

'Op dit moment is het niet zinvol om in de Staten een debat over het vrije onderwijs te voeren' - Curaçao

'Geen basisinformatie over vrije onderwijs beschikbaar die met werkelijkheid strookt'


Op dit moment is het niet zinvol om in de Staten een debat over het vrije onderwijs te voeren, de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) is immers nog bezig om naar aanleiding van haar rapport hoor en wederhoor te plegen. Dat schrijft minister Marilyn Alcalá-Wallé van Onderwijs, Wetenschap Cultuur en Sport (OWCS) aan de oppositiepartijen KdNT, MFK, MP en PS. Dat schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 12 maart 2018.

Op dit moment is er geen basisinformatie over het vrije onderwijs beschikbaar die met de werkelijkheid strookt. Tegen dat licht is het niet zinvol om over het vrije onderwijs te debatteren, aldus de minister. Zij stelt dan ook voor om de aangevraagde vergadering uit te stellen totdat er duidelijkheid is en de puzzelstukjes van het vrije onderwijs in elkaar passen.

De situatie rond het vrije onderwijs is zo chaotisch, dat Soab niet zoals verwacht in september vorig jaar, maar pas in januari van dit jaar het onderzoek kon afronden.

Alcalá-Wallé vermeldt in de brief ook verschillende punten van kritiek die zij vanuit het ministerie en andere betrokkenen kreeg. Een van deze punten is dat er geen middelen zijn om de kosten van het vrije onderwijs te dekken.

1,5 Miljoen dollar ‘voldoende’ voor waarborgen continuïteit Insel Air International

Interim-management van Insel Air International werkt aan alternatief reorganisatieplan


Het interim-management van Insel Air International werkt aan een alternatief reorganisatieplan om met een aanzienlijk lagere financiering dan de eerdere voorziene 5 miljoen dollar voort te kunnen. Het zou dan gaan om een injectie van 1,5 miljoen dollar, inclusief de al beschikbaar gestelde 300.000 dollar. Zo schrijft de bewindvoerder van het particuliere luchtvaartbedrijf dat surseance van betaling is verleend, aldus vandaag, maandag 12 maart 2018, het Antilliaans Dagblad

'Op basis van dit plan zou de vennootschap met twee F-50’s en één F-70 moeten opereren. Het management heeft er vertrouwen in dat deze financiering op korte termijn rond is en dat de continuïteit dan voldoende gewaarborgd is', aldus bewindvoerder Rogier van den Heuvel in zijn jongste, inmiddels derde verslag, dat de periode van eind januari tot en met 6 maart bestrijkt.

De 300.000 dollar die al beschikbaar werd gesteld is ‘om aan enige lopende verplichtingen te kunnen voldoen. Overigens zijn de omstandigheden niet materieel gewijzigd ten opzichte van het vorige verslag.'

'Chaos door wegaanpassingen in en rond Paramaribo deels veroorzaakt door weggebruikers zelf'

'Als we zien hoe sommige weggebruikers zich gedragen, dan is het duidelijk hoe opstoppingen ontstaan'


Recente wijzigingen dan wel aanpassingen van wegen in en rondom Paramaribo leiden tot grote verkeersopstoppingen en ergernis onder vooral automobilisten. Mensen zijn veel langer onderweg dan vòòr de veranderingen. 

Henk Wip, hoofd van de afdeling Verkeer van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie, schuift voor een belangrijk deel de schuld in de schoenen van de weggebruikers zelf, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, maandag 12 maart 2018.

De Ringweg is sinds enkele weken een éénrichtingsweg en op belangrijke kruispunten, waaronder de hoek Coesewijnestraat/Ephraimszegen, is de verkeerssituatie totaal veranderd. Door deze wijzigingen zijn in de Anamoestraat, Wilhelminastraat en te Ephraimszegen regelmatig enorme files. Dit zorgt nogal voor irritatie bij weggebruikers.

Volgens Wip zijn de aanpassingen onderdeel van een groter plan, waarbij gefaseerd een aantal zaken zullen worden aangepakt. Hij benadrukt daarbij dat de oplossing van het drukke verkeer een voortdurend proces is. De technische maatregelen alleen kunnen niet zorgen voor een vlottere doorstroom van het verkeer. Hij meent, dat de weggebruikers de hand ook in eigen boezem moet steken. Geconstateerd is dat niet iedereen zich houdt aan de regels. Door onverantwoord rijgedrag zit het verkeer ook vast.

'Als we zien hoe sommige weggebruikers zich gedragen, dan is het duidelijk hoe opstoppingen ontstaan. Mensen die keren op de weg en mensen die een andere richting opgaan terwijl er een duidelijke richting is aangegeven', aldus Wip.

Om dit soort gedrag tegen te gaan, komt er binnenkort een intensievere samenwerking met de politie waardoor een einde zal komen aan de ongewenste situatie. Wip verzekert, dat alle problemen opgelost zullen worden.

Bushouder aangehouden verdacht van fraude

Busvergunning vervalst en ten onrechte brandstofsubsidie ontvangen voor niet rijdende bus


De 37-jarige A.P. is op 22 februari op verdenking van valsheid in geschrifte en oplichting door de afdeling Fraude van het Korps Politie Suriname aangehouden en na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. Dit meldt het korps pas zondag 11 maart 2018....

P. had zich naar de afdeling Busdienst van het ministerie van Openbare Werken Toerisme en Communicatie begeven om informatie in te winnen over zijn busvergunning. De medewerkers ontdekten echter, dat de vervallen busvergunning van de ondernemer is vervalst.

De vergunning is zodanig bijgewerkt, dat de indruk ontstaat dat deze nog geldig is. De politie werd  na de ontdekking ingeschakeld. Het verdere onderzoek heeft aan het licht gebracht, dat hij ook maanden lang ten onrechte brandstof subsidie voor ritten van die zelfde bus heeft ontvangen, terwijl de bus gedurende die periode niet heeft gereden.

Paraguay en Honduras willen hun ambassades in Israël naar Jeruzalem verplaatsen

Israëlische premier Netanyahu moet  officieel bezoek brengen aan Paraguay en Honduras

President van Guatemala, Jimmy Morales, heeft plannen om Guatemalteekse ambassade naar Jeruzalem te verhuizen


Paraguay en Honduras zijn de laatste Latijns-Amerikaanse landen die hun intenties hebben uitgesproken om de Verenigde Staten te volgen en hun ambassades naar Jeruzalem te verplaatsen. Ambtenaren uit de twee landen zijn 'in principe' akkoord met de verhuizingen, maar dan moet de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een officieel bezoek brengen aan Paraguay en Honduras, vertelde zondag 11 maart 2018 een vooraanstaande Israëlische diplomaat aan de Times of Israel.


In december kondigde Honduras publiekelijk zijn steun aan, aan het controversiële besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen - een initiatief dat de Amerikaanse ambassadeur in de Verenigde Naties, Nikki Haley, lof toezong.

'Dat was geen gemakkelijke beslissing voor welk land dan ook..., maar de bevolking van Honduras stond aan onze zijde om die beslissing voor onszelf te nemen en te beslissen waar we onze ambassade willen hebben en om te weten dat dit onze rechten zijn', zei Haley.


Washington zal op 14 mei de ambassade te verhuizen: de 70e verjaardag van de onafhankelijkheid van Israël, ook bekend als de 'Palestijnse catastrofe', toen ongeveer 760.000 Palestijnen door de bezetter uit hun huizen werden verdreven.

Vorige week bevestigde de president van Guatemala, Jimmy Morales, zijn eigen plannen om de Guatemalteekse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen. 'Ik zou president Trump willen bedanken voor het openen van dit pad. Zijn moedige beslissing moedigde ons aan om het goede te doen. In mei van dit jaar  zullen we het 70-jarig jubileum van Israël vieren en, onder mijn instructies, twee dagen nadat de Verenigde Staten zijn ambassade zal verplaatsen, zal Guatemala terugkeren en zijn ambassade permanent naar Jeruzalem verplaatsen.'


Het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde door te zeggen: 'De staat Palestina beschouwt dit als een flagrante daad van vijandigheid tegen de onvervreemdbare rechten van het Palestijnse volk en het internationale recht.'

Tsjechische president Milos Zeman heeft ook gezegd dat hij het een" topprioriteit "zal maken om zijn Israëlische ambassade naar Jeruselum over te brengen, hoewel" het onderwerp is niet op de agenda.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Times of Israel/Twitter/YouTube)

Oud-waarnemend directeur CASAS reageert op kwestie (berichtgeving over) belading vliegtuigen

'De luchtvaart in Suriname: het is en blijft mijn passie'


Recentelijk zijn diverse berichten in de media verschenen omtrent de vliegveiligheid in Suriname. In deze berichtgeving is ook de Civil Aviation Safety Authority (CASAS) alsmede ondergetekende, Brian de Souza, toenmalig waarnemend directeur van CASAS, genoemd. Naar aanleiding daarvan, heeft hij gemeend om inhoudelijk doch op persoonlijke titel, op deze berichtgeving te reageren. De Souza geeft een nadere toelichting over zijn reis naar China, de beladingskwestie op Zanderij, zijn opvolging en pensionering. 

Er is in het parlement gespeculeerd omtrent de redenen voor mijn recente reis naar China. In verband hiermee, kan ik het navolgende toelichten. 
De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) is thans doende haar vloot dat wordt ingezet op de regionale routes te vernieuwen. In het kader daarvan is er een Boeing 737-700 (Next Generation) ingehuurd. Nadat een vliegtuig in het Burgerluchtvaartuigenregister van Suriname is ingeschreven, is er een bewijs van luchtwaardigheid vereist als onderdeel van het proces voor het bijschrijven van dit vliegtuig op de Vergunning tot Vluchtuitvoering of beter bekend als de Air Operator Certificate (AOC). 
Pas nadat dit proces is afgerond kan dat toestel worden ingezet voor de vliegoperaties van de betrokken maatschappij. In mijn functie als waarnemend directeur bij CASAS, was ik ook als luchtwaardigheidsinspecteur belast met het toezicht op de luchtwaardigheid van de Boeing en Airbus type vliegtuigen in gebruik bij de SLM. Dit, omdat ik de enige persoon binnen CASAS was die de kennis, opleidingen en bevoegdheden heeft om dit soort type vliegtuigen te keuren op hun luchtwaardigheid volgens de geldende normen, criteria en procedures.
De SLM heeft aan mij in dat kader verzocht om het B737-700 toestel dat zij hebben ingehuurd, te onderwerpen aan een inspectie en te keuren op haar luchtwaardigheid. Dit zou dan om efficiency redenen gebeuren in dezelfde periode dat het toestel werd geïnspecteerd door de technische dienst van de SLM. Gelet op het belang van onze national carrier voor onze luchtvaart, heb ik daarmee ingestemd en ben ik op 16 februari jongstleden met een team van SLM naar China vertrokken om deze werkzaamheden uit te voeren. Inmiddels ben ik vrijdag jongstleden teruggekeerd. 

Beladingskwestie Zanderij
Ingevolge de Wet Veiligheid en Beveiliging Burgerluchtvaart is een ieder verplicht elk incident of elke gedraging welke van invloed kan zijn op de veiligheid van de burgerluchtvaart te melden aan de directeur van CASAS. Indien deze melding niet wordt gedaan, levert dat een strafbaar feit op. Gedurende de periode dat ik de leiding had bij CASAS, hebben zowel de KLM als Caribbean Airlines noch mondeling, noch schriftelijk de veiligheid van hun vliegoperaties in twijfel getrokken vanwege een situatie die zich voordeed op de luchthaven te Zanderij.
Daarenboven geldt, dat de luchtvaartmaatschappij verplicht is om te werken volgens de voor die maatschappij goedgekeurde procedures, en dat het personeel dat belast is met de uitvoering van die procedures ter zake door die maatschappij is opgeleid om dat op een juiste en veilige wijze te doen. Kortheidshalve verwijs ik in verband met deze kwestie naar de verklaring van de Country Manager van de KLM, gisteren in een van de lokale dagbladen: 'Als het niet veilig is dan vliegen wij niet'

Opvolging CASAS-directie 
Ondergetekende heeft gemeend om op basis van prestaties, kennis en kunde, Anjulio Wolf voor te bereiden en uiteindelijk voor te dragen als directeur van CASAS. Eerder had ik een andere kandidaat voor de post afgewezen, vanwege gebrek aan werkervaring.
Ter voorbereiding van de heer Wolf voor de directiefunctie, heb ik hem ruim een jaar geleden benoemd in de functie van Flight Safety Division Manager. Daarmee had hij de verantwoordelijkheid over de secties die feitelijk belast waren met de toezichthoudende activiteiten op de burgerluchtvaart. Nadat hij naar mijn mening op correcte manier invulling heeft gegeven aan deze functie, heb ik gemeend om de heer Wolf formeel voor te dragen bij de minister, voor de functie van directeur van de CASAS. 

Minister Miranda - met wie ik altijd een zeer goede werkrelatie heb gehad - aanvaarde mijn voorstel en zette de benoemingsprocedure in. Wij hebben als streefdatum gesteld 1 februari 2018. Echter werd deze datum niet gehaald en werd de benoemingsresolutie getekend per 21 februari 2018 (terwijl ik in China was). In de resolutie werd als ingangsdatum de streefdatum van 1 februari 2018 gehanteerd. Minister Miranda heeft in het parlement gesteld, op vragen, dat de directeur van CASAS uitlandig was. Dit kan mijns inziens niet als een leugen worden beschouwd. Hij was op de hoogte van de voormelde werkzaamheden in China en was er tevens op de hoogte van dat de facto de leiding van deze organisatie nog niet door mij aan de heer Wolf was overgedragen. Er was dus simpelweg sprake van een transitieperiode. 

Pensioen
Inmiddels ben ik ruim 40 jaren ten behoeve van de luchtvaart in Suriname werkzaam geweest. Mijn loopbaan is begonnen bij de toenmalige luchtvaartinspectie (de voorloper van de CASAS); daarna als Flight Safety Division Manager bij de CASAS en ten slotte was ik de laatste 6,5 jaren belast met de leiding van deze organisatie.

Na 40 jaren in de luchtvaart werkzaam te zijn geweest, is het nu tijd voor mijn pensioen. Ik voel mij echter verplicht aan mijn land om mijn krachten, kennis en ervaring beschikbaar te blijven stellen ten behoeve van de ontwikkeling van de Surinaamse luchtvaart. 

Op verzoek van minister Miranda zal ik het ministerie van OWT&C van advies dienen om ervoor te zorgen, dat wij als natie blijven voldoen aan de hoogstaande internationale normen en verplichtingen in de luchtvaart. Ook aan de CASAS zal ik de steun blijven geven om hun in staat te stellen de vliegveiligheid voor het reizende publiek te blijven garanderen, totdat zij in staat is dat zelf te doen met eigen personeel dat voldoet aan alle opleidings- en ervaringseisen. 

Ik zal mij altijd betrokken en verantwoordelijk voelen bij de ontwikkeling van de luchtvaart in Suriname: het is en blijft mijn passie.

Brian de Souza 
voormalig wnd. directeur CASAS

VHP-partijcongres vergroot transparantie en doorstroming

Partijcongres voert aantal belangrijke bestuurlijke wijzigingen door

(Bron foto: VHP)
 
Op een zeer druk bezocht partijcongres - het hoogste orgaan van elke politieke partij - heeft de VHP zondag 11 maart 2018, met logenstraffing van de negatieve berichtgevingen, onder meer aanvullende regels aangenomen om transparantie en doorstroming binnen de partij te bevorderen. Die zijn nu vastgelegd in de statuten en het huishoudelijk reglement. De aanvullende regels betreffen onder andere een versoepeling van de regelgeving met betrekking tot het oprichten van kernen en de doorstroming van jongeren binnen politiek bestuurlijke- en partij bestuurlijke organen. 

Een andere belangrijke wijziging is dat het congresbestuur niet meer benoemd. maar gekozen wordt op voordracht van het zittende hoofdbestuur en het zittende congresbestuur. Het laagdrempeliger maken van de mogelijkheid om kernen op te richten maakt het mogelijk, dat leefgemeenschappen en groepen van mensen met een gemeenschappelijk doel, belang en/of binding, zich in groepen als kern bij de partij kunnen aansluiten. Daarbij is het aantal personen verlaagd van minimaal 50 tot minimaal 25 zodat ook kleine eenheden de mogelijkheid hebben om zich tot een kern te verheffen in groepsverband. 

Voor wat de doorstroming betreft, is eenieder het er over eens, dat dit bij regelgeving binnen de partij vastgelegd dient te worden, om zodoende op transparante wijze leden te kunnen positioneren en om tegelijkertijd te voorkomen dat mensen vastgeroest raken in posities waardoor verstopping optreedt. Bij de uitvoering van deze regels is er vooral vooruitgekeken. De partij heeft zich laten leiden door het algemene principe in de rechtswetenschap dat regels niet met terugwerkende kracht mogen worden vastgesteld en toegepast. Het rechtszekerheidsprincipe. 

En zoals bij elke overgangsregeling snijdt het mes aan twee kanten. Voor een huidige kernvoorzitter bijvoorbeeld is zijn huidige termijn, het eerste, dus zou hij in principe nog 1 termijn in hetzelfde orgaan als kern voorzitter mogen optreden. Daarna moet hij plaatsmaken tenzij het hoofdbestuur, na gemotiveerde voordracht van daartoe aangewezen indieners, zwaarwichtige redenen aanwezig acht om nog een 3e termijn eraan toe te voegen. Zo niet, moet hij zich klaarmaken om in een ander orgaan van de partij zijn diensten te bewijzen. De VHP heeft eenieder nodig. Zo geldt dit ook voor alle andere politiek- en partij bestuurlijke functies in de partij, dus ook voor DNA-kandidaten en hoofdbestuursleden, om die met name te noemen. 

Voor het huidige bestuur dat deze regelgeving heeft voorgesteld, geldt de zittingstermijn tot 2021 als de eerste termijn. Dus vanaf de instelling van deze regelgeving. Op het moment van ingang van de regelgeving wordt er niet gekeken naar personen doch naar organen. Om het voorgaande te bewerkstelligen zijn er uitvoeringsbesluiten genomen die in een overgangsfase altijd voor wat deining zorgen. 

De dynamische ontwikkelingen in de partij hebben ertoe bijgedragen dat het hervormingsproces - vanaf het aantreden van het huidige bestuur - in een zodanige stroomversnelling is geraakt , dat het noodzakelijk bleek om partijregels reeds na anderhalf jaar wederom aan te passen. Het huidige bestuur voert het hervormingsproces uit als gevolg van een mandaat van het partijcongres gehouden in 2016.

Voorts is op het partijcongres ook het financieel verslag aangeboden en goedgekeurd. 

Het beleid voor de komende twee jaar is eveneens aan de orde gekomen waarbij onder meer een trainingstraject wordt uitgezet voor leden om het land te kunnen redden, gewapend met kennis. 

Op het partijcongres in 'de Olifant' was er 1 stem tegen, 0 onthouding en de rest was uiteraard allemaal voorstemmers. VHP-voorzitter Chan Santokhi heeft de congresgangers bedankt voor de goedgekeurde wijzigingen. Hij gaf hen mee, dat de VHP vandaag al met veréénde kracht gaat werken aan de verdere groei van de partij om in 2020 de regeerverantwoordelijkheid over te nemen om Suriname weer op het juiste spoor te brengen.

VHP

Agent schiet 'er maar wat op los' na diefstal accu uit auto buurvrouw

Mogelijk onschuldige automobilist door schietgrage agent onder vuur genomen


Het Dagblad Suriname bericht zondag 11 maart 2018, dat een agent van politie  vrijdagochtend gericht heeft geschoten op een voertuig, dat kort tevoren betrokken was bij een auto-inbraak in de Kamperfoelistraat. 

Uit het voorlopig politieonderzoek blijkt, dat de politieman in de Kamperfoelistraat woonachtig is. Hij keek uit een raam, omdat zijn honden danig tekeer gingen. Hij zag een man een accu uit de wagen van zijn buurvrouw wegnemen. De dief stapte met de accu in een blauwe auto en reed weg.

De agent pakte zijn dienstwapen en ging uit zijn woning om achter de dief aan te gaan. Hij zag dat de auto over de Zonnebloemstraat reed en loste twee schoten op het voertuig. Volgens de politieman heeft de autobestuurder de bevelen van hem genegeerd, waarna hij gericht schoot op de wagen.

De agent beweert verder, dat de autobestuurder kort daarvoor iemand aan de L’Hermitageweg had afgezet.

Na de schietpartij meldde een slachtoffer zich op de afdeling Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo met schotwonden in zijn borststreek en rechterarm. Uit de verklaring van de gewonde blijkt, dat hij niets te maken heeft met de auto-inbraak. Hij reed met zijn vriendin, toen iemand gericht op zijn voertuig schoot. Zijn vriendin die ook in de wagen zat, heeft de gewonde man naar het ziekenhuis gebracht. Er is geen andere accu in de wagen van de automobilist aangetroffen. Het onderzoek duurt voort.

Naakte fiets(st)ers in massaprotest in straten Braziliaanse stad Sao Paulo

Bloot fietsend protest tegen vervuiling en gebrek aan fietspaden in het landDuizenden naakte fietsers zijn zaterdag 10 maart 2018 in een massaprotest door de straten van São Paulo gegaan. Ze benadrukten de effecten van vervuiling evenals het gebrek aan fietspaden in het land. 

Het evenement was georganiseerd als onderdeel van de World Naked Bike Ride. Deelnemers eisten betere wegen voor fietsers. Ze beweren dat de wegen niet veilig genoeg zijn.

De groep claimt, dat São Paulo enkele van 's werelds meest gevaarlijke wegen voor fietsers heeft. Ze wilden ook de aandacht vestigen op de gezondheids- en milieuvoordelen van fietsen.

Foto's tonen jongens en meisjes met verf op hun lichaam en met spandoeken. Het evenement is jaarlijks - dit is het 11e jaar op rij dat het is georganiseerd. Naakte protesten op fietsen hebben over de hele wereld plaatsgevonden.(Suriname Mirror/The Daily Star/El Nuevo Diario/YouTube)

Voor baby's van Venezolanen die naar Brazilië zijn gevlucht, zijn de eerste levensdagen zwaar'

'Ik kwam, omdat ik mijn baby niet in Venezuela kon krijgen, het wordt erger en erger'

Dayana Rodriguez, 17, en haar dochtertje Sofia, Roraima, Brazilië, 26 februari 2018 (Bron foto: AFP)

Hun ouders ontsnapten aan armoede en chaos, maar voor baby's van Venezolanen die naar buurland Brazilië zijn gevlucht, zijn de eerste levensdagen nog steeds zwaar. In Boa Vista, hoofdstad van de deelstaat Roraima, stegen de geboorten van Venezolaanse migranten in de enige openbare kraamkliniek van de stad van 288 in 2016 tot 572 vorig jaar, wat de nieuwste maatstaf is voor de groeiende humanitaire uitdaging aan de Braziliaanse grens. 

Alleen al in januari werden er 74 Venezolaanse baby's geboren in het ziekenhuis, het dubbele aantal dat in januari vorig jaar ter wereld kwam en ambtenaren verwachten dat er tegen eind 2018 ongeveer 700 zullen zijn.

Met moeders die vreselijke armoede en vaak onhygiënische levensomstandigheden doorstaan, zijn veel van de geboorten gecompliceerd. 'Dit is nooit het soort patiënten dat hier slechts een dag of twee doorbrengt. Velen hebben premature baby's of zijn moeders met diabetes', zegt Luiz Gustavo Araujo, technisch directeur van het ziekenhuis Nossa Senhora de Nazare.

Maar, alles is beter dan de economische ineenstorting en politieke instabiliteit onder president Nicolas Maduro, zeggen Venezolaanse moeders. 'Ik kwam, omdat ik mijn baby niet in Venezuela kon krijgen. Het wordt erger en erger', zegt Dayana Rodriguez, die afgelopen november in Brazilië aankwam. 'Er waren complicaties met de zwangerschap, dus we waren beiden gestorven als ik achterbleef.'De 17-jarige leed aan stuiptrekkingen toen ze in de bevalling ging en na de bevalling met keizersnede van dochter Sofia twee weken in Nossa Senhora de Nazare moest doorbrengen.  Tegenwoordig wonen ze samen met een familielid in Boa Vista en Rodriguez ziet geen weg terug. Sofia 'zou daar vrijwel geen toekomst hebben', zegt ze.

De kraamafdeling heeft schone, ruime kamers met maximaal vijf bedden, vaak met familieleden van de aanwezige vrouwen. Yulianny Vazquez, ook net 17, zegt dat ze geen medische controle had gehad van haar zwangerschap totdat ze haar huis in El Tigre, westelijk Venezuela, vier maanden geleden verliet. 'Ik kwam vanwege de situatie in Venezuela. Ik was bang om daar te blijven, omdat er geen manier is om een ​​baby groot te brengen. We hebben daar geen eten of medicijnen.'

Araujo stelt, dat de afbraak van het gezondheidszorgsysteem in het olierijke Venezuela achter de vele problematische geboorten zit, met aandoeningen zoals hoge bloeddruk en diabetes die vaak niet gediagnosticeerd of onbehandeld werden. Veertig procent van de geboorten onder Venezolanen vorig jaar in Boa Vista werd als een hoog risico beschouwd. 'Van de zes doden die we vorig jaar tijdens de bevalling hebben geregistreerd, waren er twee van Venezolanen die hier in een ernstige toestand waren', aldus de directeur van het ziekenhuis. 'Ze komen door een gebrek aan medicijnen in hun eigen land, maar dat leidt tot hogere kosten voor ons, omdat we niet zijn ingesteld om met dit type bevolking om te gaan', voegde hij eraan toe.

Ongeveer 40.000 Venezolanen zijn naar schatting in Boa Vista gevlucht en de toestroom nam toe het afgelopen jaar. Velen leven in onhygiënische onderkomens. Waar vroeger migranten van net over de grens kwamen, registreren ambtenaren nu mensen die van zo ver weg komen als Caracas, 1.500 kilometer verderop.

Eurimar Perez, 36, had haar eerste drie kinderen in Santa Elena de Uairen, een stad aan de Venezolaanse kant van de grens. Voor haar vierde besloot ze echter naar Boa Vista te gaan. 'Dingen zijn veranderd. Alles is erger geworden. Er is niets meer in het ziekenhuis waar ik mijn andere kinderen had. Er zijn geen artsen, geen medicijnen. Ik zou het niet riskeren om mijn baby daar te hebben', zegt ze.

In een aangrenzende kamer zorgt Rodriguez voor haar pasgeboren Sofia. Welke toekomst zou ze denken, dat het meisje gaat hebben? Rodriguez snikt en zegt: 'Of het nu in Brazilië of Venezuela is, ik wil haar gewoon zien opgroeien en ervoor zorgen dat ze heeft wat ik nooit heb gehad: een moeder.'

(Suriname  Mirror/The Malay Mail/AFP)