zondag 15 september 2019

Commissie Saamaka Daka wil dat 19 september wordt ingesteld als eenmalige vrije dag

(Bron foto's: NII)
Commissie Saamaka Daka bezoekt minister Dikan

19 September 1762 werd vredesverdrag tussen Saamaka en koloniale overheid getekend


Een delegatie van de commissie Saamaka Daka heeft een bezoek gebracht aan de minister van Regionale Ontwikkeling, Edgar Dikan, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII, zondag 15 september 2019. Het doel van het bezoek was om de minister op de hoogte te stellen van de plannen van de commissie ter herdenking van de ondertekening van het vredesverdrag tussen de Saamaka en de koloniale overheid. De ondertekening heeft plaatsgevonden op 19 september 1762. 

Net als de overige stammen van Afro-Surinamers in het binnenland, bestaat ook de Saamaka uit tot slaaf gemaakte Afrikanen, die zichzelf hadden vrijgevochten of waren weggelopen en zich in het oerwoud hadden herenigd. De Saamaka Daka zal dit jaar voor het eerst groots worden gevierd.

Commissievoorzitter Rinaldo Huur heeft de bewindsman verzocht om de nodige maatregelen te treffen en alles wat binnen zijn vermogen ligt te doen teneinde de viering van deze dag tot een succes te maken. De commissie ziet Dikan ook graag bij de feestactiviteiten. Hij is al uitgenodigd. De commissie heeft onlangs een verzoek gericht aan de regering om in verband met de viering van de Saamaka Daka voor dit jaar de dag van 19 september in te stellen als een eenmalige vrije dag. Het doel daarvan is om de Saamaka gemeenschap de gelegenheid te geven om op deze vrije dag goed tot bezinning te komen.

'Het is belangrijk voor de groep om terug te gaan naar de manier waarop de voorouders van de Saramacaanse nazaten toen leefden. De commissie zal deze dag in Paramaribo op twee momenten op verschillende locaties vieren. De eerste zal een lezing zijn in hotel Krasnapolsky op 18 september. De lezing wordt gehouden door de adviseur van de commissie Saamaka Daka, Eddy Jozefzoon. De titel van de lezing is '19 september 1762: Een geschiedfilosofische beschouwing in perspectief'.
De volgende ochtend zal een 'tuwe wataa' (plengoffer) plaatsvinden bij het oude gebouw van de Geologische Mijnbouwkundige Dienst aan de Kleine Waterstraat. Er is gekozen voor deze locatie, omdat de plaats waar het gebouw staat veel verband houdt met de geschiedenis van de Saramaccaners. Daarna wordt de dag verder gevierd in de Palmentuin.

De Saamka Daka wordt ook op Brownsweg, Foetoe Naa Kaba en in nog vijf grote dorpen in het Boven Suriname-gebied gevierd.

De bewindsman is ingenomen met het initiatief om deze dag te herdenken. Hij heeft zijn volle ondersteuning toegezegd. Hij zal een deel van de viering van de Saamaka Daka financieren uit de begroting van de viering van 10 oktober.

Dikan hoopt op 19 september het eerste concept van de grondenrechtenwetten te presenteren. Op 9 augustus (Dag der Inheemsen) had hij het Stappenplan overhandigd aan president Desi Bouterse en op 10 oktober (Dag der Marrons) zal hij de goedgekeurde wetten presenteren. Op deze manier wil hij alle belanghebbende groepen betrekken.

Minister Misiekaba verblijft vier dagen in Boven-Suriname

(Bron foto's: NII)
Misiekaba wil zelf van mensen vernemen hoe zij werk van SoZaVo ervaren


De minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo), André Misiekaba, is zaterdag gestart met een 4-daagse missie in Boven-Suriname. Onderdeel van de missie is de betaling van de Algemene Kinderbijslag (AKB)in Boven-Suriname. Ook is een ander team bezig met de uitbetaling van de financiële ondersteuning aan mensen met een beperking en zwakke huishoudens over het dienstjaar 2018, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) zondag 15 september 2019.

Misiekaba wil persoonlijk van de mensen vernemen hoe zij de werkzaamheden van SoZaVo ervaren. 'Ik vind het fijn om als minister zelf op het veld te zijn en de mensen aan te spreken. De boodschap is nooit volledig als je het van anderen hoort', zegt de bewindsman die aangeeft dat hij deze manier van veldwerk overgenomen heeft van zijn politieke leider Desi Bouterse.

Vanuit Atjoni zal de minister verder varen naar Pikin Slee waar hij zal overnachten. Daarna vertrekt hij naar Asidonhopo en omliggende dorpen. Hij zal ook een bezoek brengen aan de granman.

Hij vervolgt zijn weg naar Pikin Lio en het Langu gebied.

Na Boven-Suriname wil de minister een werkbezoek brengen aan Nickerie en Saramacca. 'We kunnen niet overal in Suriname gaan, maar we zullen op een strategische wijze de problemen in heel Suriname proberen te vernemen en voor de nodige oplossingen zorgen.' 

Hij keert woensdag met zijn delegatie terug naar Paramaribo.

Politie arresteert twee vluchtende verdachten bij Shell-pompstation hoek Kwattaweg-Van Idsingastraat

(Bron foto: Facebook-Keenen Gard)
Voertuig verdachten blijkt  bejaarde vrouw te hebben aangereden


De Surinaamse heeft vanmiddag, zondag 15 september 2019, twee vluchtende verdachten aangehouden bij het Shell-pompstation nabij de hoek van de Kwattaweg en Van Idsingastraat, meldt de De Ware Tijd, aldus Waterkant.net.

Waarvoor de mannen zijn aangehouden is nog niet duidelijk. Van hun arrestatie zijn beelden gemaakt die hieronder te zien zijn.


In het filmpje is te zien hoe agenten in burger met getrokken wapens uit een politieauto stappen en een zwarte Toyota Hi-lux naderen, waar ze de twee mannen sommeren om zich over te geven.

Op een foto die via Facebook wordt gedeeld is te zien hoe de twee verdachten geboeid op de grond liggen nadat ze door de politie waren gearresteerd. Volgens de Ware Tijd volgt de aanhouding op een klopjacht, al vanaf De Boerbuiten.

Het voertuig van de verdachten blijkt een bejaarde vrouw op de Abraham P.H. Samsonstraat te hebben aangereden. De vrouw werd in stabiele toestand naar het spoed eisende hulp gebracht.


Hoogste Gerechtshof van Peru halveert de detentie van politica Keiko Fujimori

Keiko zou US $ 1.2 miljoen illegale partijfinanciering van Odebrecht hebben geaccepteerd


Het Hooggerechtshof van Peru halveert de voorlopige hechtenis van Keiko Fujimori en maakt de weg vrij voor de oppositieleidster om de gevangenis in april van volgend jaar te verlaten.

Fujimori, 44, werd in oktober vorig jaar 36 maanden vastgehouden in een corruptiegeval in verband met de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht. Fujimori, die wordt vastgehouden in een vrouwengevangenis ten zuiden van de hoofdstad Lima, had bij de rechtbank een verzoek ingediend voor onmiddellijke vrijlating en haar advocaat zei dat zij in beroep zou gaan bij het Constitutionele Hof. 'We gaan alle wegen uitputten', vertelde Guilliana Loza aan verslaggevers.Keiko Fujimori, de oudste dochter van de in ongenade gevallen voormalige president Alberto Fujimori, wordt ervan beschuldigd US $ 1.2 miljoen aan illegale partijfinanciering van Odebrecht te hebben geaccepteerd voor haar presidentiële campagne in 2011.


Ooit de meest populaire politicus van Peru, geeft de rechterlijke beslissing haar theoretisch de tijd om campagne te voeren voor presidentsverkiezingen gepland voor 2021. President Martin Vizcarra heeft echter onlangs opgeroepen om verkiezingen te verplaatsen naar april 2020 om een ​​institutionele impasse te overwinnen met een door de oppositie gedomineerd congres. Hoewel het debat over de opkomst van de verkiezingen nog steeds aan de gang is, is uit enquêtes gebleken dat de steun voor Fujimori sinds het schandaal is gedaald tot slechts negen procent.

De hoorzitting kwam vijf dagen nadat Fujimori hartproblemen had die haar dwongen om tests te ondergaan, volgens haar  Fuerza Popular-partij.


Het Hooggerechtshof halveerde donderdag 12 september 2019 ook de vonnissen van twee van haar assistenten in verband met het schandaal, Jaime Yoshiyama en Pier Figari.

Officieren van Justitie hebben in totaal 11 mensen die banden hebben met Fujimori's partij beschuldigd van het runnen van een criminele organisatie om geld in te zamelen voor haar campagne in 2011. Odebrecht heeft toegegeven dat zij sinds 2004 minstens $ 29 miljoen aan steekpenningen aan Peruaanse functionarissen heeft betaald. Drie voormalige presidenten worden over Odebrecht onderzocht terwijl een vierde, Alan Garcia, in april zelfmoord pleegde nadat de politie bij zijn huis arriveerde om hem te arresteren voor het witwassen van geld.


(Suriname Mirror/La Republica/MercoPress/Exame/RPP Noticias/Twitter)

Chief Raoni Metuktire van Kayapo-stam, Brazilië, voorgesteld als kandidaat 2020 Nobelprijs voor de Vrede

Nobelprijs voor leven lang werken aan bescherming Amazone-regenwoud


Groep Braziliaanse antropologen en milieuactivisten draagt Raoni Metuktire voor


Een groep Braziliaanse antropologen en milieuactivisten heeft Chief Raoni Metuktire van de Kayapo-stam voorgesteld als kandidaat voor de 2020 Nobelprijs voor de Vrede voor een leven lang werken aan de bescherming van het Amazone-regenwoud.

Raoni - een onmiskenbaar Amazone-icoon met zijn grote lipplaat, gele ara-veren hoofdtooi en oorbellen - werd internationaal bekend als een milieu-campagnevoerder in de jaren tachtig met muzikant Sting aan zijn zijde.Op 89-jarige leeftijd ging Raoni dit jaar weer op weg om hulp te zoeken bij het stoppen van een toename van branden die het bos vernietigen, wat hij heeft toegeschreven aan de plannen van de rechtse president Jair Bolsonaro om de Amazone economisch te ontwikkelen en de inheemse bevolking te assimileren.


De Darcy Ribeiro Foundation, genoemd naar een van de eerste antropologen van Brazilië, heeft aangekondigd dat ze Raoni's naam formeel had voorgesteld aan het Noorse Nobelcomité, dat beslist wie de jaarlijkse prijs wint.

De stichting heeft ook de Franse president Emmanuel Macron geschreven om te pleiten voor zijn goedkeuring van de nominatie. Raoni ontmoette dit jaar tweemaal Macron, die kritiek op de milieupraktijken van Brazilië leidde op de recente top van de Groep van zeven rijke landen in Biarritz.


Een woordvoerder van de stichting, Toni Lotar, zei zaterdag 14 september 2019, dat de nominatie aanvankelijk door de commissie was aanvaard, maar dat de stichting het volledige nominatieproces nog moet voltooien. 'Chief Raoni is een levend symbool van de strijd om de natuur en de rechten van inheemse mensen in de Amazone te beschermen', zei Lotar. 'Hij wordt wereldwijd gerespecteerd voor een leven gewijd aan het voortbestaan ​​van onze planeet dat zo bedreigd wordt door klimaatverandering.' 

De Braziliaanse regering heeft ontkend, dat het  recente branden heeft aangemoedigd die naar verluidt zijn veroorzaakt door boeren die de landbouwgrens in de Amazone willen verlengen en in plaats daarvan de schuld geeft aan de sterke stijging van het droge seizoen.

Bolsonaro stuurde het leger om de brand te blussen, die een wereldwijd protest veroorzaakte vanwege bezorgdheid over ontbossing die het regenwoud verwoest, beschouwd als een vitaal bolwerk tegen klimaatverandering. Noorwegen, tot voor kort de belangrijkste donor van een fonds om de ontbossing in de Amazone te beteugelen, deed in augustus een beroep op Noorse bedrijven die actief zijn in Brazilië om ervoor te zorgen dat ze niet bijdragen aan de vernietiging van de Amazone.


(Suriname Mirror/Veja/Reuters/Correio/Twitter/YouTube

Den Blauwvinger: Snuffelaars van de Ware Tijd storten zich op hotelkamer Adhin in New York

COLUMN: Politiek gekleurde berichtgeving over prijzen hotelkamers New York VN-delegatie

- De Ware Tijd krijgt informatie toegespeeld en hapt geil-primeur-gretig toe
- Krant laat zich naïef voor een politiek karretje spannen


Afgelopen week dacht de Ware Tijd met naar roddeljournalistiek riekende berichtgeving Suriname te verrassen met het bekendmaken van de prijzen van hotelkamers, in het Grand Hyatt Hotel in New York (Manhattan), van de delegatie die de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, VN, in New York gaat bijwonen.

Met haar toch wel politiek gekleurde artikel lijkt de Ware Tijd de regering te willen schaden en de belastingbetaler te willen vertellen hoe 'verkwistend' met zijn/haar geld wordt omgesprongen. Immers, het is geen nieuws, het is spijkers op laag water zoeken met kennelijk daartoe vanuit de overheid ontvangen gelekte informatie over de prijzen van de hotelkamers.

Nooit eerder ophef
Overigens, het is niet de eerste delegatie naar de VN of naar wie of wat dan ook in de wereld die in een hotel verblijft en nimmer was er enig ophef over hotelkosten. Maar juist nu, een paar maanden voor de 2020-verkiezingen krijgt de Ware Tijd informatie toegespeeld en hapt geil-primeur-gretig toe.

De Ware Tijd berichtte dinsdag 10 september, dat uit documenten blijkt, dat in het Grand Hyatt Hotel in New York 'voor de vicepresident en zijn echtgenote een VIP One Bedroom Suite is gereserveerd die voor de zeven geplande overnachtingen 19.250 Amerikaanse dollar zal kosten. Met een Executive King-kamer doet minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken het een stuk goedkoper. Met een tarief van 789 Amerikaanse dollar per overnachting kost haar verblijf van acht dagen de Staat Amerikaanse 6.312 dollar, los van de 217 Amerikaanse dollar daggelden per dag, representatiekosten van 1.500 Amerikaanse dollar en het vliegticket dat 2.589 Amerikaanse dollar kost. (...)'

' (…) Ondervoorzitter van het parlement, Melvin Bouva (NDP), heeft met 389 Amerikaanse dollar per nacht de goedkoopste kamer van alle delegatieleden. Hij verblijft twee dagen in New York. (...)'

Ministerie blaast riooljournalistiek-achtige artikel de Ware Tijd van tafel
Miriam Mac Intosh, directrice van het ministerie van Buitenlandse Zaken, reageerde snel, met de mededeling, dat tijdens deze periode de druk op accommodaties in Manhattan toeneemt, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) woensdag 11 september. 'Daar maakt ook de vrije markt in Amerika gretig gebruik van door de prijzen op te schroeven. De prijs schiet dan omhoog en dat heeft geen enkel land en geen enkele delegatie in de hand. Rekening houdend met de vrije markt in New York en met name in Manhattan, zijn dit de normale en gangbare prijzen.' Een meer dan logische en terechte reactie.

Mac Intosh: 'De gemiddelde prijs in New York, buiten de week van de Algemene Vergadering van de VN is minimaal 250 Amerikaanse dollar. Maar, met de Algemene Vergadering van de VN en de druk op de accommodaties schiet de prijs omhoog en dat heeft geen enkel land en geen enkel delegatie in de hand. Suriname reserveert daarom van tevoren, waardoor ons land nog geen exorbitante bedragen hoeft neer te tellen.'

Voor een politiek karretje spannen
Met haar reactie heeft Mac Intosh feitelijk het riooljournalistiek-achtige artikel in de Ware Tijd van tafel geblazen. De redactie van die krant blijkt niet bij machte om te relativeren en zaken in de juiste context te plaatsen.
Neen, ze hoort de klok luiden, maar is niet in staat de klepel te vinden.
Neen, ze ziet wat prijzen van hotelkamers in haar aangeleverde documenten met een gekleurd politiek doel en denkt verder niet na. Dit is niet hoe serieuze journalistiek wordt bedreven.
Neen, de Ware Tijd laat zich naïef voor een politiek karretje spannen. Haar lezers zijn gewaarschuwd.

En, tot slot, laten we wel wezen, een vicepresident van een land 'stop' je niet in een doorsnee hotelkamer.
Een beetje 'standing', allure, mag er toch wel zijn...

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
15 september 2019
Paramaribo – Suriname

Leerkrachten OS Compagnieschool in Brokopondo willen van ministerie garantie voor hun veiligheid

'In een jaar tijd is er voor de tweede keer bij mij ingebroken'

'Leerkrachtwoningen moeten worden voorzien van diefijzer'


Leerkrachten van de OS Compagnieschool in Brokopondo willen van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur garantie voor hun veiligheid. Het komt vaak voor dat er inbraken worden gepleegd in de onderwijzerswoningen. Afgelopen week was het weer raak. 

'In een jaar tijd is er voor de tweede keer bij mij ingebroken', zegt leerkracht Dulcine Steenberg vandaag, zondag 15 september 2019, op Starnieuws. 'Nu ben ik mijn televisietoestel kwijt en twee gascylinders. Ik weet niet hoe ik die spullen weer moet aanschaffen.'

De dieven zijn er ook vandoor gegaan met bezittingen van twee andere collega's.

De leerkrachten hebben aangifte gedaan bij de politie van Brokopondo. Daarnaast zijn zij ook geweest naar het ministerie om de situatie te bespreken. De klachten zijn vervat in een brief die in behandeling is genomen door Onderwijs. De leerkrachten willen dat er goede verlichting komt op het lerarencomplex. Daarnaast moeten de huizen worden voorzien van diefijzer.

'Wij hebben gevraagd om de maatregelen te treffen voordat de school begint, want wij voelen ons niet meer veilig', zegt Steenberg. Het wachten is nu op het antwoord van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. De leerkrachten hopen dat met voortvarendheid de veiligheid op het complex wordt verbeterd.

Politieke streber Remy Pollack, oud-NPS'er, aast op NDP-zetel in Assemblee na 2020-verkiezingen

Pollack profileert zich al geruime tijd als dè NDP-kandidaat voor en in Commewijne


De voormalig districtscommissaris van Commewijne en Paramaribo Zuid-West, Remy Pollack, bereidt zich voor als kandidaat voor de Nationale Democratische Partij (NDP) in Commewijne. Hoewel de Assemblee-kandidaten nog niet bekend zijn, is hij door de partij aangewezen als coördinator van Nieuw-Amsterdam. In dat ressort houdt hij kleine bijeenkomsten, hij gaat er huis aan huis, aldus de Ware Tijd vandaag, zondag 15 september 2019.

'Ik heb een zee van tijd. Ik ben nu met verlof, aansluitend ga ik met pensioen.'

Elke week ontvangt hij de coördinatoren van de negen wijken in zijn ressort. In een luchtig gesprek hoort hij de noden aan. Wat snel opgelost kan worden, wordt direct aangepakt of anders doorgestuurd naar de partij. De meeste klachten draaien om grondaanvragen en de goedkeuring daarvan.

Pollack zegt, dat de minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) nog vóór eind van het jaar grondbeschikkingen zal toewijzen in het gebied. Er wordt volgens hem ook gewerkt aan de oplossing van een ander probleem, namelijk het ontbreken van stromend water. 'Over enkele maanden beschikt heel Commewijne over water', verzekert Pollack, die de mensen aanspoort om ondernemend en zelfvoorzienend te zijn.

'Pollack heeft altijd goed gescoord in Nieuw-Amsterdam. De mensen kennen mij. Ik ben een begrip en heb veel gedaan hoewel ik geen kandidaat was. Ik heb altijd een open oor. Dat was ook zo in mijn hoedanigheid als onderwijsinspecteur. Ik scheep niemand op met beloftes.'

Hij legt uit, dat de NDP in Commewijne de meeste stemmen heeft behaald bij de verkiezingen van 2015. 'Nu gaan we verder om veel meer te halen.' Zijn motto is: 'Samen gaan. Als je snel wil gaan moet je alleen gaan. Maar als je ver wil gaan moeten wij het samendoen'.

Pollack was voorheen lid van de Nationale Partij Suriname (NPS). In 2015 stond hij niet op de lijst van die partij in Commewijne omdat hij de partij zou helpen in Paramaribo stemmen te trekken. Hij had zich om die reden uitgeschreven uit Commewijne. Een jaar vóór de verkiezingen werd hij door de NDP gevraagd om districtscommissaris te worden. Dat was het moment waarop hij de groene partij de rug toekeerde.

'Het districtcommissarisschap was voor mij een manier om burgers tegemoet te komen. Ik had een armslag en kan achteraf zeggen dat ik een goede job heb gedaan. Ik heb minimaal tweeduizend mensen achter mij.' Dat staaft hij met de cijfers van de verkiezingen van 2005 en 2010 waar hij respectievelijk 2.100 om 1.900 stemmen behaalde. 'De verkiezing is voor mij een dag waarop je een keuze maakt. Daarna moeten wij de gelederen sluiten. Suriname moet er beter van worden.'

Mexicaanse autoriteiten vinden 44 lichamen in stukken in waterbron nabij de stad Guadalajara

Put gevuld met in totaal 119 zakken met menselijke resten erin...


De Mexicaanse autoriteiten hebben in een waterbron nabij de stad Guadalajara 44 lichamen gevonden. Het gaat vermoedelijk om slachtoffers van de drugsoorlog die Mexico al jarenlang in zijn greep houdt. De lichamen werden begin september gevonden in een waterbron net buiten Guadalajara, nadat buurtbewoners klaagden over de stank. 


De stank bleek uit een twintig meter diepe put te komen op het vier hectare grote terrein. De buren dachten dat er een koe in gevallen was; ze hadden geen idee dat de put gevuld was met in totaal 119 zakken met menselijke resten erin. Die waren daar gedurende enkele maanden in gegooid. Lokale media spreken van de ‘gruwelput’.De meeste lichamen waren in stukken gezaagd, waardoor het lastig is om iedereen te identificeren. In de zakken zaten onder meer hoofden, torso’s en losse ledematen, aldus een woordvoerder van de lokale veiligheidsdienst.


Tot nu toe heeft het forensisch team van het Jalisco Institute of Forensic Sciences 44 mensen weten te onderscheiden. Naar verwachting zal dat aantal de komende dagen nog stijgen, omdat nog niet alle lichaamsdelen zijn onderzocht.

De provincie Jalisco, waarvan Guadalajara de hoofdstad is, is het epicentrum van de drugsoorlog die Mexico al jarenlang in zijn greep houdt. Eerder dit jaar werden bij een soortgelijke lugubere vondst al eens 19 lijken gevonden.


(SSuriname Mirror/Diario de Yucatan/AD/Diario de Leon/Twitter)

Santokhi (VHP) ervan overtuigd dat er politieke druk op Staatsolie is om olie te vinden

'Regering heeft maar één doel, olievondst bekendheid te geven om het stemgedrag te beïnvloeden'


Staatsolie heeft geen olievoorraden langs de kust van Nickerie gevonden. Een maand geleden had Staatsolie aangekondigd dat het mogelijk een gigantische olieveld bij Kankantrie, de put voor de kust bij Nickerie, zou aantreffen. Er zouden 800 miljoen barrels liggen. 'Er is helaas geen olievoorraad aangetroffen', deelt Staatsolie mee. De volgende boring vindt 30 kilometer voor de kust van Paramaribo plaats. 

VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi: 'Maar we blijven uitkijken naar een olievondst. We maken ons wel zorgen over wat er zal gebeuren als de vondst gedaan wordt tijdens deze regering.' De VHP-leider vreest dat het land onder deze leiding zal gaan lijden aan de ‘Dutch disease’ ook wel ‘resource curse’ genoemd, het fenomeen waarbij landen met enorme natuurlijke hulpbronnen nauwelijks of helemaal niet vooruitkomen. 'Ze hebben niets gevonden bij Nickerie en gaan nu op een andere plek boren', aldus Santokhi vandaag, zondag 15 september 2019, op Starnieuws.

Hij vindt het niet pluis dat aankondigingen van olievondsten op deze manier worden gedaan. Hij is ervan overtuigd dat er politieke druk op Staatsolie is om olie te vinden zodat de regerende partij met de eventuele vondsten kan stunten bij de komende verkiezingen. 'Deze regering heeft maar één doel, en dat is de olievondst bekendheid te geven, soms met verkeerde informatie om zodoende het stemgedrag te beïnvloeden', stelt de politicus. 'Je ziet ook hoe Staatsolie zich opstelt, onder druk van de regering, door nu al te zeggen dat over drie weken olie gevonden zal worden. Zo werkt dat ook weer niet. De komende negen maanden gaat de regering alles doen om de samenleving te beïnvloeden, om te manipuleren.'

'De West Castor boortoren heeft de Kankantrie exploratieput geboord tot een diepte van 2.910 meter. Momenteel vinden de afrondende activiteiten plaats waarna de put dicht gecementeerd zal worden en de zeebodem teruggebracht zal worden in de oorspronkelijke staat', zegt Staatsolie. 'Helaas is er geen olie-accumulatie aangetroffen in Kankantrie. De Kankantrie exploratieput had een kans op het succesvol aantreffen van een olie-accumulatie van 10%. De verwachte reservoirzanden zijn aanwezig, maar bleken waterhoudend te zijn. Er zijn wel oliesporen aangetroffen, waarvan monsters zijn genomen die verder onderzocht zullen worden.'

Na het afsluiten van het boorgat vertrekt de boortoren rond 20 september naar de volgende locatie, ongeveer 30 kilometer ten noorden van Paramaribo, waar het Powisi prospect aangeboord zal worden. Powisi wordt de vierde exploratieput en heeft een kans op succes van 20%.

'Natuurlijk zullen we blij zijn als er olie gevonden wordt', benadrukt de VHP-voorzitter. 'Mijn zorg is alleen dat als tijdens deze regeerperiode olie gevonden wordt, deze regering alles zal doen om die aandelen die ze heeft in Staatsolie, direct te verkopen. Er waren eerder al plannen om Staatsolie te verkopen en om de nog te vinden olievoorraden te verkopen aan een Trinidadiaans bedrijf.'


Santokhi merkt op, dat de bevolking alert moet blijven en niet in de beloftes moet trappen die de regering zal doen. 'Men gaat het zodanig brengen dat door de olievondsten iedereen miljonair gaat worden. Maar, we hebben ook miljarden aan goud. Zijn we miljonair geworden? En wie zijn er wel beter van gevonden? Slechts een kleine groep. Hetzelfde staat te gebeuren met de olie als er geen maatregelen getroffen worden. Dan verdwijnen de inkomsten in de zakken van enkelen en verarmt het land en het volk nog meer. We willen geen Dutch disease, ik hoop niet dat dat het beleid is van de regering.' 

De politicus zegt, dat de regering niet bepaald voortvarend is met het treffen van voorbereidingen op de eventuele vondsten die worden aangekondigd.

'Er is geen speciaal beleid in de maak, desbetreffende instituten worden niet opgezet en bestaande worden niet versterkt, het spaar – en stabilisatiefonds is nog niet actief. VHP in de regering gaat daar wel op toezien. Wij gaan ook voor internationale samenwerkingen op dit gebied. We zijn ook van plan een nieuwe studierichting bij de universiteit op te zetten om het eigen kader te vergroten. Wij willen wel optimaal gebruik maken van de inkomsten uit onze natuurlijke hulpbronnen om het land vooruit te brengen.'

Minister Elias brengt een kort bezoek aan Cuba

(Bron foto's: NII)
Elias werkt aan verdere verdieping samenwerking tussen Suriname en Cuba op gebied gezondheidszorg


Een Surinaamse delegatie onder leiding van de minister van Volksgezondheid van Suriname, Antoine Elias, heeft vrijdag een kort bezoek gebracht aan Cuba. Tijdens het bezoek zijn gesprekken gevoerd met verschillende Cubaanse autoriteiten belast met de gezondheidszorg, waaronder het Internationaal Gezondheidscentrum 'La Pradera', Servicios Medicos Cubanos (Cubaanse Medische Diensten) en de minister van Volksgezondheid. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) zaterdag 14 september 2019.

Tijdens het bezoek aan La Pradera, een instituut dat zich voornamelijk bezighoud met de rehabilitatie van patiënten, is tijdens een uitgebreide presentatie door de leiding van dit instituut aangegeven dat patiënten eveneens terecht zijn voor een volledig gespecialiseerde assistentie op klinische gebieden zoals oncologie, neurowetenschappen en fonologie. Tevens beidt dit centrum met het oog op het bevorderen van gezondheidstoerisme diensten aan in een natuurlijke omgeving met resort voorzieningen en hotelcomfort. Na de presentatie heeft de Surinaamse delegatie een rondleiding gehad in het gezondheidscentrum.


Vervolgens heeft minister Elias gesprekken gevoerd met een vertegenwoordiging van de Servicios Medicos Cubanos, het Cubaans instituut belast met de commercialisatie van Cubaanse Medische Diensten, waarbij onder andere een mogelijke introductie van het Heberprot-P geneesmiddel in Suriname aan de orde is gekomen. Heberprot-P is vooralsnog het enig geneesmiddel tegen ontstekingen aan de ledematen van diabetespatiënten en wordt alleen op Cuba geproduceerd. Dit efficiënt geneesmiddel kan onder meer amputatie bij diabestespatiënten voorkomen.

Voorts heeft minister Elias op de ambassade van Suriname te Cuba een deel van de Surinaamse studentengemeenschap ontvangen waarbij de studenten de gelegenheid werd geboden hun ervaring te delen en is ook van gedachten gewisseld over vraagstukken hun studie regarderende.

Ten slotte hebben minister Elias en delegatie een onderhoud gehad met de Cubaanse minister van Volksgezondheid, José Angel Portal Miranda, waarbij de verdere verdieping van de samenwerking tussen Suriname en Cuba op het gebied van de gezondheidszorg wederom aan de orde is gekomen.

De Surinaamse delegatie bestond verder uit minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, ambassadeur Marciano Edgar Armaketo en de Eerste Ambassade Secretaris.

Suriname wil mijnbouwexperts uit Zambia aantrekken

(Bron foto: Facebook)
President Bouterse zou verzoek aan Zambia hebben gedaan


Suriname zoekt naar mogelijkheden om mijnbouwexperts uit Zambia aan te trekken die mijnen kunnen ontwikkelen. Volgens Alfreda Kansembe, ambassadeur van Zambia in Brazilië met een extra accreditatie in Suriname, zei dat een verzoek van Suriname daartoe is ingediend in afwachting van een proactieve reactie van Zambia. President Desi Bouterse zou het verzoek aan Zambia hebben gedaan tijdens bilaterale gesprekken met ambassadeur Kansembe nadat zij haar geloofsbrieven had aangeboden, zo schrijft Starnieuws vandaag, zondag 15 september 2019. 

Kansembe zei volgens de Lusaka Times van vrijdag, dat Suriname al een Memorandum of Understanding aan Zambia heeft gepresenteerd.


Suriname zou graag bilaterale overeenkomsten voor mijnbouw, toerisme en culturele samenwerking willen sluiten, zodra de relevante autoriteiten positief reageren, voegde de diplomaat eraan toe. Ze merkte op, dat de Surinaamse president optimistisch is dat Zambiaanse mijnbouwingenieurs met hun enorme ervaring, de vitale industrie in zijn land zullen helpen.

Ambassadeur Kansembe zou haar genoegen hebben uitgesproken bij het vooruitzicht op werkgelegenheid voor mijnbouwexperts van wie de remittances (overmakingen naar hun geboorteland) de Zambiaanse economie kunnen stimuleren.

De informatie van Lusakatimes is ontleend aan een verklaring van de eerste secretaris voor Press en Public Relations van de Zambiaanse ambassade in Brazilië, Grace Makowane.


Zambia, officieel de Republiek Zambia, is het voormalige Noord Rhodesië. Het ligt in Afrika en grenst aan de Democratische Republiek Congo, Tanzania, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibië en Angola. De belangrijkste economische drijfveer van Zambia is de mijnindustrie, voornamelijk koper. Volgens het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft 68% van de bevolking in Zambia onder de armoedegrens. Net als in veel Afrikaanse landen is aids een gezondheidsbedreiging in Zambia. Het land is er nog niet in geslaagd oplossingen te vinden om de verspreiding van aids tegen te gaan.

Chinees bedrijf Power China gaat Pikin Slee en Guyaba in binnenland voorzien van zonne-energie

(Bron foto: NII)
Stroom gaat met zonnepanelen opgewekt worden


Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft vrijdag op het ministerie van NH een overeenkomst getekend met Power China in Beijing om twee dorpen in het binnenland te voorzien van elektriciteit. Het gaat in deze om hernieuwbare energieproject bedoeld om Pikin Slee en Guyaba van 1 x 24 uur stroom te voorzien, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) zaterdag 14 september 2019.

De twee dorpen zullen dit jaar nog over energie beschikken, dat met zonnepanelen opgewekt zal worden. De minister zegt, dat er ook andere projecten in planning zijn voor de elektrificatie voorziening van het binnenland. De regering zet zich in om steeds meer dorpen en uiteindelijk het totale binnenland te voorzien wordt van 1 maal 24 uur elektriciteit.

'We zijn bezig met meerdere partijen te kijken hoe we de elektrificatie voorziening in het binnenland te optimaliseren. Het blijft niet bij deze twee dorpen', benadrukt minister Akiemboto.

Het beleid van de regering is erop gericht om ook te voorzien in de behoefte van de binnenlandbewoners als het aankomt op elektriciteit. Om steeds meer ontwikkeling opgang te brengen in het binnenland is het voor de regering van eminent belang deze gebieden ook te voorzien van 1 x 24 uur elektriciteit.

Het project zal worden uitgevoerd door Power China, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het opwekken van hernieuwbare energie. Het bedrijf is aangetrokken om een hybride systeem voor het opwekken van zonne-energie ten behoeve van Pikin Slee en Guyaba op te zetten.

Minister Akiemboto zegt dat het bedrijf ervoor zal zorgdragen dat het systeem in december dit jaar functioneert. 'Ze werken slagvaardig. Ze doen zelf hun eigen inkopen als het aankomt op benodigde materialen. Ze doen zelf de financiering. Hun prijzen zijn redelijk goed.' De minister zegt dat de regering voor de financiering van dit project gebruik heeft gemaakt van een zachte lening vanuit China.

Ambassadeur Liu Quan van China in Suriname heeft de vertegenwoordiging van Power China op het hart gedrukt kwalitatief goed werk te leveren. 'In China is het bedrijf aan top wanneer het aankomt op het opzetten zonne-energiesystemen. Ik ben ervan overtuigd dat jullie kwaliteit zullen leveren', aldus ambassadeur Liu Quan.

'Met invoer cash-dollars via Amerikaanse FED moet de stabiliteit van de koers worden bereikt'

'Belangrijk is dat gewerkt wordt naar betere kredietbeoordeling voor Suriname'


Met de invoer van cash-dollars via de Federal Reserve Bank (FED), de Centrale Bank van de VS, moet de stabiliteit van de koers worden bereikt. Governor Robert van Trikt van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zegt vandaag, zondag 15 september 2019, op Starnieuws dat 'na vijf maanden intensief werken, een geweldige mijlpaal is bereikt'. 

Suriname heeft de toets doorstaan, waardoor de FED de eerste contante dollars beschikbaar heeft gesteld. Van Trikt zegt, dat er hard gewerkt is om aan te tonen dat Suriname de regels stringent toepast. Een delegatie van de FED is ook in Suriname geweest voor het doen van onderzoek. Er is nu een directe lijn met de FED over toevoer van Amerikaanse dollars, waardoor de schaarste is opgeheven. De cash-dollars wordt verstrekt via de commerciële banken.

Door de inbeslagname van 19.5 miljoen euro in april vorig jaar door de Nederlandse justitie, konden er ook geen US-dollars worden geïmporteerd. De geldverzending verliep via Nederland. Door de schaarste aan Amerikaanse dollars, is de koers flink gestegen.

Nu is het volgens de governor van de CBvS belangrijk dat de koers een stabiel punt bereikt en daarop gehouden kan worden. Met alle voorzieningen kan nu worden bepaald wat de koers daadwerkelijk zal zijn. 'Belangrijk is dat er gewerkt wordt naar een betere kredietbeoordeling voor Suriname. Wij moeten met z'n allen historie schrijven door een 'double B' te halen. Dat is mijn streven', zegt Van Trikt.

Het succes dat bereikt is met de FED is heel belangrijk voor Suriname, benadrukt Van Trikt. Aangetoond is dat Suriname voldoet aan de strenge regels van de Amerikaanse Centrale Bank. Met de enorme inzet van medewerkers van de CBvS is het goede resultaat neerzet, merkt de governor op. Intussen wordt verder gewerkt aan de Nationale Risk Assessment en aanscherpen van wettelijke regelingen.