maandag 8 juni 2020

President Bouterse condoleert familie overleden Covid-19 patiënte en samenleving

'Laten we dit fenomeen, het coronavirus, met z’n allen te lijve gaan' 


In Suriname is vandaag, maandag 8 juni 2020, de tweede dode als gevolg van het Covid-19 coronavirus te betreuren. President Desi Bouterse condoleert zowel de familie van de overledene als de totale Surinaamse gemeenschap. Het staatshoofd benadrukt dat een ieder zeer aangeslagen is, aldus het Nationaal Informatie Instituut.

Hij roept de totale samenleving op om de instructies gegeven van het  Covid-19 Managementteam op te volgen.

'Laten we dit fenomeen, het coronavirus, met z’n allen te lijf gaan. Laten we met z’n allen dit bevechten zodat wij zelf sterk uit dit gevecht kunnen komen. Laten we elkaar helpen. Laten we er zijn voor elkaar en laten we dit fenomeen, COVID-19, heel serieus nemen.'

Benadrukkend dat er weer een dode te betreuren is, zegt het staatshoofd dat Suriname de grote verliezer zal zijn indien niet samen wordt opgetrokken in de strijd tegen het virus. Hij spreekt de hoop uit, dat dit signaal én de professionele begeleiding van het Managementteam heel serieus worden genomen en dat iedereen begrijpt dat het om Suriname gaat.

Aantal Covid-19 besmettingen verder opgelopen met 6 naar 128

Aantal actieve gevallen bedraagt nu 117Het aantal Covid-19 besmettingen is vandaag, maandag 8 juni 2020 (rond 15.00 uur), verder opgelopen met 6 naar 128. De actieve gevallen staat nu op 117. Dit meldt Starnieuws.

Vandaag is ook een leven te betreuren door Covid-19. Het aantal doden is gestegen naar 2.

Vanaf vandaag is de beperkingsvrijheid van mensen beperkt. Vandaag mogen mensen boodschappen halen wiens familienaam begint met en A, B, C, D en E. Morgen zijn personen met de familienaam die begint met een F, G, H, I en J aan de beurt. Woensdag zijn alle winkels gesloten.

Personen die vandaag op straat waren, hebben gemerkt dat veel winkels dicht waren. Brood was al vroeg uitverkocht. 

Man (70) pleegt zelfmoord op Fredrikshoopweg

Man schiet zich met een jachtgeweer door het hoofd


Een 70-jarige man heeft zich vandaag, maandag 8 juni 2020, aan de Fredrikshoopweg met een jachtgeweer door het hoofd geschoten, aldus het Dagblad Suriname. 

De politie van Santo Dorp is ter plaatse bezig met het onderzoek.

Het lijk zal na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie worden afgestaan aan de nabestaanden.

Volgens de politie is het motief nog onbekend. Het jachtgeweer is voor onderzoek in beslag genomen.

Hoofdstembureau Paramaribo adviseert opnieuw stemmen op ressortraads-niveau stembureaus 185 en 188

Bezwaar NDP dat verkeerde stembiljetten zijn gebruikt op twee stembureaus is erkend

Hoofdstembureau Paramaribo adviseert bij komende verkiezingen geen publiek toe te laten bij vaststelling uitgebrachte stemmen


Het hoofdstembureau Paramaribo heeft het verkiezingsproces vandaag, maandag 8 juni 2020, afgerond van het grootste district. Op de bezwaren van de NDP is puntsgewijs ingegaan. Voor twee stembureaus, 185 en 188, wordt geadviseerd opnieuw te stemmen op ressortraads-niveau (rr). Het proces-verbaal is getekend door de leden van het hoofdstembureau en wordt doorgestuurd naar het Centraal Hoofdstembureau voor verdere afhandeling. Het werk van hoofdstembureau Paramaribo is voorlopig klaar, aldus Starnieuws. 

Wat met de adviezen gaat gebeuren, moet nog besloten worden. Het hoofdstembureau bevestigt het bezwaar van de NDP dat er verkeerde stembiljetten zijn gebruikt op twee stembureaus. Geadviseerd wordt om herstemming op die stembureaus op rr-niveau. Het is niet duidelijk of kiezers in voldoende mate in de gelegenheid zijn gesteld om de juiste kandidaat te stemmen.

Om sommige stembureaus waar zaken niet helemaal goed zijn gegaan, zijn de leden in de gelegenheid gesteld zaken in orde te maken. Enkele bezwaren moesten op het stembureau kenbaar worden kenbaar gemaakt. Deze zijn niet behandeld.

Het hoofdstembureau vindt dat de processen bij het in ontvangst nemen van de processen-verbaal correct zijn geweest. Het hoofdstembureau Paramaribo adviseert, dat bij de komende verkiezingen geen publiek wordt toegelaten bij het proces van vaststelling van het uitgebrachte totaal aantal stemmen. Het stagneert en vertraagt het werk en brengt leden van het hoofdstembureau in diskrediet. De goede naam en eer van de leden wordt te grabbel gegooid en wordt de veiligheid in gevaar gebracht. Er kan worden volstaan met geaccrediteerde waarnemers van politieke partijen.

OM en politie Curaçao heropenen cold case uit 2012 inzake de dood van Raiza Scoop

(Bron foto: OM)
Zaak heropend vanwege ernst, jonge leeftijd Scoop en vermoedelijk gruwelijke wijze waarop zij is vermoord


Eerder dit jaar, in de maand maart, lieten de politie en het Openbaar Ministerie (OM) weten, dat zij een zogenaamde ‘cold case’ hebben heropend. Hierbij werd de hulp van de Curaçaose bevolking ingeroepen en een beloning van Naf. 10.000,- gulden uitgeloofd voor de gouden tip of tips die leiden tot de oplossing van de zaak. Helaas heeft deze oproep tot op heden weinig opgeleverd. Mogelijk werd het nieuwsbericht ondergesneeuwd door corona-nieuws, aldus het OM vandaag, maandag8 juni 2020. 

De politie en het OM vragen de Curaçaose bevolking nu dringend opnieuw om informatie over de zaak met hen te delen. De beloning van 10.000 gulden voor de gouden tip of tips, blijft staan.

De zaak waar het om gaat betreft de dood van een 19-jarige meisje, genaamd Rayziënne (Raiza) Scoop. In de nacht van 31 december 2011 op 1 januari 2012 verliet zij de woning van haar vriend. Zij was daarna lange tijd vermist. Op 19 maart 2012 werd een levenloos lichaam aangetroffen in de struiken bij Playa Canoa. Door middel van DNA-onderzoek werd uiteindelijk vastgesteld dat dit het lichaam van de 19-jarige Raiza Scoop betrof.

Destijds, in 2012, heeft de politie na onderzoek meerdere aanhoudingen verricht en getuigen verhoord. Op enig moment liep het politieonderzoek vast en kon men niet aan voldoende bewijs komen om iemand voor de rechter te brengen.

De zaak is op het moment heropend vanwege de ernst van de zaak, de jonge leeftijd van het slachtoffer en de vermoedelijk gruwelijke wijze waarop zij om het leven is gebracht.

Mensen die informatie hebben over de verdwijning en/of de dood van Raiza Scoop, waarbij elk detail welkom is, worden gevraagd zo spoedig mogelijk contact op nemen met de politie op telefoonnummer: 108. Alle tips die op dit nummer binnenkomen worden anoniem en vertrouwelijk behandeld.

SU4SU Covid-19 Support Fund maakt lijst openbaar van zaken aangeschaft met ontvangen donaties

Ruim US$ 512.000, Euro 275.000 en Srd 36.000 uitgegeven


Het SU4SU Covid-19 Support Fund heeft vandaag, maandag 8 juni 2020, een lijst van items gepubliceerd, die zijn aangeschaft met opgehaalde donaties. Het gaat daarbij om onder meer medisch apparatuur voor diagnostiek en beademing, test kits en beschermende middelen nodig voor de strijd tegen het coronavirus in Suriname, zo meldt Waterkant.net

In totaal is tot nu ruim US$ 512.000, Euro 275.000 en Srd 36.000 uitgegeven aan benodigde zaken, blijkt uit het overzicht van de aankopen (zie onderaan). Er zijn zaken als mobiele beademingsapparaten tot aan beademingsmaskers aangeschaft.

'We zijn met SU4SU begonnen met inzamelen van geld in een periode waarin de hele wereld op zijn kop stond en wij het in Suriname redelijk onder controle hadden. Sterker nog, een paar weken lang waren we een van de weinige landen in de wereld met nul besmettingen. Omdat we ruim twee maanden geleden begonnen zijn, hebben we tijd gewonnen. 

Het zoeken naar PPE (personal protective equipment) en andere benodigdheden kost tijd en een levertijd van twee maanden is niet uitzonderlijk. We hebben dus niet stilgezeten en onze eigen verantwoordelijkheid genomen om datgene te doen wat we konden', aldus de organisatie in een verklaring.

'Maar, nu hebben we wat meer hulp nodig. Er zijn niet alleen veel besmettingen, er is in Suriname momenteel ook sprake van community spread. Dat betekent dat we geen idee hebben hoeveel mensen er nu besmet zijn. En hoeveel mensen er zorg nodig zullen hebben. Daarom gaan we door. SU4SU, Surinamers voor Surinamers… we hebben iedereen nodig!' 

Het beheer en de controle van de in het fonds ondergebrachte middelen, ligt bij de VSB (Vereniging Surinaams Bedrijfsleven). Elke maand wordt aan alle partijen gerapporteerd waar de gelden voor gebruikt zijn. Een extra controle wordt uitgevoerd door het accountantskantoor Lakhisaran & Partners N.V. 

Hier een overzicht van de aankopen tot nu:

Tweede patiënt overlijdt aan Covid-19

Patiënt lag op de Intensive Care van het Wanica Ziekenhuis


Een tweede persoon is vandaag, maandag 8 juni 2020, overleden aan Covid-19. De vrouw was opgenomen op de Intensive Care van het Wanica Ziekenhuis en was er ernstig aan toe, aldus Starnieuws. Het overlijden is verwerkt in de teller op de website van het Covid-19 Managementteam.

Van de tweede dode is geen nadere informatie bekendgemaakt.

'Uit respect voor de familie en overige nabestaanden vraagt het ministerie van Volksgezondheid u allen om geen persoonlijke informatie over de overledene te verspreiden.'

In Suriname staat de teller van het aantal besmette personen op 122. Een deel van de mensen dat geen symptomen vertoont, wordt opgevangen in hotel Residence Inn.

Ricky Stutgard draait door: Vergelijkt strenge lockdown met het Hitler-tijdperk

'Is er sprake van een oorlogssituatie?'

Voedseltechnoloog roept juristen op om na te gaan of maatregelen in lijn zijn met de Grondwet


De aangekondigde strengere total lockdown die vandaag, maandag 8 juni 2020, ingaat moet juridisch getoetst worden. Dit stelt voedseltechnoloog Ricky Stutgard op Suriname Herald. Hij is tegen een totale lockdown, omdat hiermee juist andere problemen voor de samenleving worden gecreëerd. Hij vraagt zich af waarom zo’n maatregel nodig is voor Suriname. 

Dat personen op basis van de eerste letter van hun familienaam naar de winkel moeten is vreselijk, vindt hij. Niet iedereen zal geld hebben om voor een week of langer voedsel te kunnen opslaan. Stutgard vraagt zich af wat er in Suriname gebeurt en of er sprake is van een oorlogssituatie. Er komen een heleboel strenge maatregelen en personen die hiermee komen, kunnen zich gemakkelijk bewegen, 'maar dat arm volk kan niet eens voor twee dagen voedsel opslaan'.

Hij vindt dat er maatregelen komen, maar de hulp naar de kleine man en vrouw toe blijft uit. De voedseltechnoloog roept daarom juristen op om na te gaan of de maatregelen in lijn zijn met de Grondwet. Hij voorspelt hiermee juist meer problemen in gezinnen. 'Je zal situaties krijgen waar er sprake zal zijn van huiselijk geweld en zelfmoord, omdat je als overheid juist personen in een dwangpositie plaatst.'

Hij vraagt zich af of de overheid weet hoeveel personen op dit moment zonder een baan en inkomen zitten. Deze groepen hebben geen optie en zien het niet meer zitten. Er gaan jaarlijks meer personen dood aan hart- en vaatziekten, tuberculose, suikerziekte en hoge bloeddruk. Ook in het verkeer zien we een probleem. In Suriname is er tot nu toe maar een personen overleden aan Covid-19 en eenieder raakt onnodig in paniek. Cijfers hebben aangetoond, dat maar twee procent van het aantal geïnfecteerden sterft en de rest zelf zonder medicatie geneest.

Er gaan jaarlijks meer personen dood in het verkeer en daarover maakt niemand zich zorgen, vindt Stutgard. Hij is niet tegen hygiënemaatregelen, maar de lockdown is volgens hem een verregaande beslissing.

De voedseltechnoloog vergelijkt deze periode met het Hitler-tijdperk, omdat het hier puur om onnodige strenge maatregelen gaat die helemaal niet nodig zijn in Suriname. Hij beweerde ook, zaterdag 6 juni op zijn Facebook-pagina, dat 'ze bezig zijn een concentratiekamp in Suriname aan het opzetten'. Verregaande boute uitspraken, waarbij je je afvraagt of Stutgard niet aan het doordraaien is.

Een man en twee minderjarigen, onder de zoon voormalig FARC-guerrilla, gedood in Colombia

15-Jarige Camilo Sucerquia, Carlos Barrera (17) en William Pérez (48) gedood in Ituango, Antioquia


Drie mensen zijn zaterdagmiddag 6 juni 2020 gedood in de gemeente Ituango, Antioquia, nabij de Colombiaanse stad Medellín, bij een vermeende aanval door schutters van de Clan del Golfo. 

Onder de doden bevinden zich een volwassene en twee minderjarigen, van wie er één de zoon is van een voormalige guerrilla van de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia, FARC.

De aanval vond plaats in de wijk Quebrada del Medio, zoals gemeld door het Caracol-radiostation.


De politieke partij Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común (FARC), erfgenaam van de gedemobiliseerde guerrilla's, heeft op Twitter gepost dat de slachtoffers zijn de 15-jarige Camilo Sucerquia, zoon van ex-guerrilla Nidia Sucerquia, Carlos Barrera (17) en William Pérez (48) en buschauffeur voor transportbedrijf Coonorte.

'Camilo Sucerquia Durango, zoon van een voormalige guerrilla in Ituango Antioquia, werd vermoord. Om 8:00 uur nam een ​​niet-geïdentificeerde groep in het dorp Quebrada del Medio de minderjarige weg en 's middags werd hij samen met twee andere mensen dood gemeld. Dit is een UITROEIING', heeft de FARC op Twitter aan de kaak gesteld.Het leger heeft gemeld, dat leden van de Zevende Divisie ter plaatse zijn verschenen samen met politieagenten, overheidsinstanties, controle-entiteiten en mensenrechtenorganisaties 'om het onderzoek te begeleiden om de feiten te verduidelijken'.

De FARC heeft voor de Colombiaanse Jurisdicción Especial para la Paz (JEP) ten minste 199 moorden op ex-guerrilla's en 34 familieleden ontkend.

Sinds de ondertekening van het vredesakkoord met de FARC in 2016, is Colombia getuige geweest van een golf van geweld als gevolg van de strijd tussen rivaliserende groepen om de voormalige gebieden en bedrijven van de FARC te veroveren en die is voorbereid met ex-strijders en sociale activisten.


(Suriname Mirror/El Tiempo/Twitter/Alerta Paisa/Caracoltv)

Wat veroorzaakte de kikkertjes passie van deze Colombiaanse? Gifkikkers op een luchthaven!

Veel vraag naar gifkikkers in de dierenhandel, waar ze voor honderden dollars kunnen worden verkocht


De Colombiaanse onderzoekster Bibiana Rojas zegt dat haar leven voor altijd veranderde toen ze in het echt een gifkikker ontmoette - nu bestudeert ze een reeks felgekleurde kikkers en motten en hoe ze omgaan met roofdieren. Rojas, afkomstig uit Bogota, Colombia, en nu een Academy of Finland Research Fellow aan de Universiteit van Jyväskylä in het centrum van Finland, zegt dat ze geïnteresseerd raakte in kikkers op de universiteit. 

'Mijn leven veranderde op de dag dat ik in het echt een gifkikker zag', zegt ze, 'een partij van ongeveer 400 gifkikkers die illegaal zijn gevangen in de Pacific-regio van Colombia, is in beslag genomen door de milieu-autoriteiten op de luchthaven El Dorado in Bogota.'

Ze zegt dat pijlgifkikkers, de algemene naam van een groep kikkers in de familie Dendrobatidae die inheems zijn in het tropische Midden- en Zuid-Amerika, helaas veel vraag is in de dierenhandel, waar ze voor honderden dollars kunnen worden verkocht, vooral als ze komen in een kleurvariëteit die hobbyisten nog nooit hebben gezien of gefokt. 'Het laboratorium waar ik mijn bachelorscriptie deed, kreeg 80 van deze kikkers en ik deed een klein project over hoe ze hun gevechten regelen en hun conflicten oplossen,' zegt ze.

Rojas zegt, dat ze uiteindelijk veldwerk heeft gedaan in het natuurreservaat Les Nouragues in Frans-Guyana om een ​​van de meest charismatische gifkikkers op te nemen, de schilderskikker (Dendrobates tinctorius). 'Ik ging naar het regenwoud omhet geluid op te nemen en de kleuren van die kikkers te documenteren, alleen om te horen dat ze, in tegenstelling tot alle andere gifkikkers die ik ken, niet te horen zijn!' zei ze, eraan toevoegend dat ze dat soms doen, maar niet op de voorspelbare, regelmatige manier waarop andere gifkikkers dat doen. 'Als ze geluid maken, doen ze het zo zacht dat het heel moeilijk kan zijn om ze te horen!'

Ze zegt dat ze hun kleuren ging bestuderen in de context van verdediging tegen roofdieren. 'Sommige dieren gebruiken bijvoorbeeld camouflage om te voorkomen dat ze worden opgemerkt of herkend door hun roofdieren, maar sommige anderen gebruiken zeer levendige kleuren die roofdieren gemakkelijk kunnen vinden en herkennen', zei ze. 'Deze kleuren informeren de roofdieren dat deze prooien niet iets zijn dat ze zouden willen eten, omdat deze prooien gewoonlijk worden verdedigd door stekels, irriterende haren, een walgelijke smaak of zelfs krachtige gifstoffen.'

Rojas stelt, dat roofdieren de associatie tussen die kleuren en een slechte ervaring leren kennen en dus deze prooi vermijden in toekomstige ontmoetingen, maar gezien het aantal kleuren en patronen die er zijn, werd lang gedacht dat deze variatie roofdieren zou verwarren. 'Ik heb een combinatie van experimenten in het veld in het laboratorium en uitputtende veldobservaties gebruikt om te begrijpen hoe felgekleurde en onsmakelijke dieren ondanks de veronderstelde nadelen in veel kleuren kunnen voorkomen.'

De manier waarop de onderzoeksgroep Rojas dat doet, klinkt bedrieglijk eenvoudig: vraag het de roofdieren zelf. 'We gebruiken relevante roofdieren om ze te vragen wat ze denken over de chemische afweer van deze motten en kikkers. Om dat te doen, werkte ik aan een methode die het mogelijk maakte om in het wild gevangen vogels de chemische afweer te laten proeven. vloeistoffen van deze motten en kikkers, op een manier die we kunnen kwantificeren hoe onsmakelijk ze zijn.'

Rojas zegt, dat ze met deze methode bijvoorbeeld hebben ontdekt, dat iets dat echt slecht smaakt niet noodzakelijk giftig is, en omgekeerd! 'Naast het werk met de kikkers zelf, is het belangrijkste aspect van mijn connectie met het Zuiden de mogelijkheid om studenten uit de regio te helpen opleiden en begeleiden om excellente wetenschap te doen en hun horizon te verbreden in termen van wat ze kunnen bereiken.'

Rojas zegt dat ze gelooft dat ze bevoorrecht is geweest met de opleiding die ze heeft gekregen en de kansen die ze heeft gekregen, en nu is het haar tijd om het 'voor te betalen'. 'Ik vind het leuk om Zuid-Amerikaanse studenten te begeleiden, vooral als ze afkomstig zijn van kleine universiteiten of universiteiten in andere steden dan de hoofdsteden. Bijdragen aan hun opleiding en hen toegang geven tot mensen en kansen die hun carrière kunnen brengen verder is voor mij veel meer lonend dan enig specifiek stuk 'kikkerkennis' dat ik aan hen kan doorgeven.'

Andere docenten in Colombia zorgen ervoor, dat de volgende generatie wetenschappers in de voetsporen van Rojas zal treden. Edna Matta-Camacho, een biochemicus die nu aan de Carleton University in Canada werkt, heeft met haar broer en schoonzus samengewerkt om studenten, vooral meisjes, in het Tolima-departement (staat) in het hart van Colombia betere kansen te bieden. Slechts 6% van de Amerikaanse wetenschappers is Latina's - maar deze inspirerende Colombiaanse meisjes kunnen dat veranderen.


(Suriname Mirror/Forbes)

Brazilië verwijdert corona-dodental uit statistieken - 'Doden kan je niet per decreet verstoppen'

'We zijn stilaan een internationale grap aan het worden wat volksgezondheid betreft'

(Bron foto: The Associated Press)

De 'statistische zuivering' komt op het moment, dat Brazilië uitgegroeid is tot één van de mondiale brandhaarden van de Covid-19 crisis. Op de website van het Braziliaanse ministerie van Gezondheid staat sinds dit weekend alleen het Covid-19 aantal van de voorbije 24 uur te lezen.

In Brazilië zijn zaterdag 6 juni 2020  904 nieuwe coronadoden geregistreerd. Dat maakte het ministerie van Gezondheid zaterdagavond bekend. Het ministerie geeft niet langer meer het totaal aantal doden aan. Uitgaande van de cijfers van vrijdag, zijn nu 35.930 mensen in het land overleden.
Ook van het aantal nieuwe besmettingen geven de autoriteiten alleen nog maar die van de laatste dag: 27.075. Het totaal aantal besmette Brazilianen komt daarmee op 672.846.
Op de officiële site van het ministerie van Gezondheid staan eveneens alleen nog de cijfers van de afgelopen dag, waarbij het aantal herstelde coronapatiënten het meest prominent worden gemeld. Landelijke totalen, regionale cijfers en de verdeling in leeftijdsgroepen zijn allemaal verdwenen. 
Het ministerie van Gezondheid heeft geen uitleg gegeven bij het wissen van de gegevens op de Covid-19-website, die een sleutelrol vervulde in het bijhouden van gegevens over de coronapandemie.

Voor het aantal sinds de start van de pandemie, moeten Brazilianen voortaan bij de Johns Hopkins-universiteit zijn, die wereldwijd de data bijhoudt. Dat aantal is grimmig: met 673.000 bevestigde besmettingen met het coronavirus is Brazilië na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen. Dat cijfer is bovendien zo goed als zeker een onderschatting, omdat er nog altijd heel weinig getest wordt. Met net geen 36.000 overlijdens heeft het Zuid-Amerikaanse land Italië ingehaald, alleen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten tellen meer slachtoffers. In een 'tweet' zegt president Jair Bolsonaro dat de cumulatieve data 'de huidige situatie van het land niet weerspiegelen'.


De verwijdering van de data komt er nadat Brazilië voor de vierde dag op rij meer dan 1.000 overlijdens rapporteert, een statistiek die onderstreept hoe zeer Brazilië nu één van de mondiale brandhaarden van de covid-19 crisis geworden is.

Volgens Bolsonaro maakt het best bekeken nieuwsprogramma Jornal Nacional dagelijks 'maar al te graag bekend dat Brazilië het record van sterfgevallen heeft'. Door de vertraging zouden de cijfers volgens hem “niet langer een verhaal zijn”.
De lokale media laten zich echter niet zo makkelijk foppen door Bolsonaro. Jornal Nacional brak vrijdag in met een nieuwsflits over de nieuwe coronacijfers tijdens de dagelijkse soapserie, die nog meer kijkers trekt dan het journaal.


Bolsonaro heeft deze week de rijke ondernemer Carlos Wizard op het ministerie van Gezondheid aangesteld om de tot nu toe bekende coronacijfers te hertellen. Volgens Wizard zijn die cijfers nu te hoog, omdat de deelstaten moedwillig hoge doden- en besmettingsaantallen zouden opgeven om zodoende meer financiële steun van de federale regering te krijgen. Experts en onderzoekers zeggen juist, dat de Braziliaanse cijfers veel lager zijn dan in werkelijkheid, onder meer omdat er weinig testen worden uitgevoerd.

Domingos Alves is professor sociale geneeskunde aan de universiteit van Sao Paolo in Brazilië. 'We zijn stilaan een internationale grap aan het worden wat volksgezondheid betreft', zegt hij. 'Doden kan je niet per decreet verstoppen.'

De wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt al langer dat Zuid-Amerika en zeker ook Brazilië het nieuwe centrum worden van de pandemie. Maar vrijdag dreigde president Bolsonaro er nog mee uit de organisatie te stappen. Hij noemt de WHO een politieke en partijdige organisatie. President Bolsonaro vond het coronavirus lange tijd maar een griepje en weigerde ook drastische maatregelen te nemen.

Bolsonaro krijgt in eigen land, tot in de eigen partij toe, flink kritiek voor zijn aanpak van de Covid-19 crisis, zeker omdat hij ondanks de dagelijkse deprimerende statistieken de ernst van de gezondheidscrisis blijft loochenen. Bij de crisisaanpak zit hij ook vaak op ramkoers met de deelstaatgouverneurs, die vaak wel gewonnen zijn voor strengere maatregelen om de pandemie in te dijken.

(Suriname Mirror/Reuters/AD/Twitter)

Brazilië smokkelt anti-malaria medicijn Hydroxychloroquine temidden van Coronavirus pandemie

120 Dozen hydroxy- chloroquine uit Paraguay onderschept


Smokkelaars in Brazilië verspilden geen tijd met het smokkelen van een antimalariamiddel dat door president Jair Bolsonaro werd aangeprezen als een mogelijke behandeling voor het coronavirus, en brachten meer dan 3.000 doses illegaal het land binnen, dagen nadat de gezondheidsautoriteiten het gebruik ervan hadden goedgekeurd. 

Op 27 mei nam de politie in Brazilië 120 dozen hydroxychloroquine in beslag en arresteerde vier mensen op beschuldiging van smokkel van het medicijn uit het naburige Paraguay, meldde Última Hora.

Toen de politie de smokkelwaar ontdekte in een vrachtwagen in de Braziliaanse deelstaat Goiás, kregen de agenten te horen, dat de bestemming een veldhospitaal was in de verre noordelijke staat Maranhão. De 3.600 doses hydroxychloroquine werden geïdentificeerd als van oorsprong Paraguayaans en de vrachtwagen was vertrokken vanuit Campo Grande nabij de grens met Paraguay, aldus de politie.

Slechts een week voor de inbeslagname van het medicijn tegen malaria hebben Bolsonaro en het ministerie van Volksgezondheid nieuwe richtlijnen aangenomen die het gebruik ervan bij de behandeling van coronavirus goedkeuren.


Het land is de afgelopen weken geteisterd door het coronavirus, met meer dan 560.000 gevallen en 31.000 sterfgevallen op 3 juni 2020.

Hoewel Bolsonaro toegaf, dat er geen consensus bestaat over de werkzaamheid van het medicijn en de mogelijke bijwerkingen, die onder de loep zijn genomen, is hij één van een handvol wereldleiders die hydroxychloroquine nog steeds aanprijzen als therapie voor het coronavirus. Als reactie hierop hebben Braziliaanse farmaceutische bedrijven hun productie van hydroxychloroquine verhoogd en heeft het land ook de invoer van het medicijn van elders, waaronder de Verenigde Staten, ontvangen.

De Amerikaanse president Donald Trump en de president van El Salvador, Nayib Bukele, hebben ook het gebruik van hydroxychloroquine aangemoedigd, beide beweren dat ze het zelf hebben ingenomen.


De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gewaarschuwd tegen de voortijdige goedkeuring van hydroxychloroquine als behandeling, en tot dusver heeft geen enkel onderzoek aangetoond dat het enig effect heeft op het virus. Van het medicijn is ook bekend, dat het potentieel schadelijke cardiologische bijwerkingen heeft.

Op 3 juni registreerde het land 1.349 sterfgevallen als gevolg van coronavirus, het hoogste aantal eendaagse metingen tot nu toe, voor een totaal van 32.548 doden.

(Suriname Mirror/InSight Crime/Twitter)

Geen oordeel Nationale Ombudsman Bonaire over klacht inwoner Bonaire tegen Korps Politie Caribisch Nederland

Volgens de burger is geweld gebruikt tijdens binnenvallen in zijn woning


De Nationale Ombudsman onthoudt zich van een oordeel over de klacht van een inwoner van Bonaire tegen het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN). De verklaringen van de betrokkenen liggen te ver uiteen en professionele verslaglegging ontbreekt. De Koninklijke Marechaussee (KMar) krijgt voor dit laatste wel een tik op de vingers in het vorige week verschenen rapport, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 8 juni 2020. 

De Ombudsman kan niet vaststellen wat tijdens de woninginval op 8 juli 2016 exact heeft plaatsgevonden. Wel oordeelt de Ombudsman ‘ambtshalve’, dat de KMar in haar verslaglegging over de woninginval is tekortgeschoten en daarmee heeft gehandeld in strijd met de vereiste professionaliteit. Volgens de burger is er geweld gebruikt tijdens het binnenvallen in de woning. Hij zou een vuistslag in het gezicht hebben gekregen en lange tijd naakt op de grond hebben gelegen.

Ondertussen was het de klager niet duidelijk dat het om een politie-inval ging.Hij was volgens zijn klacht anderhalf uur lang in de veronderstelling dat het om een overval ging. Verklaringen van politieambtenaren spreken dit tegen.Het proces-verbaal van de KMar, die het KPCN opdracht gaf de woning binnen te vallen wegens een verdenking van de aanwezigheid van drugs en wapens in de woning, zou uitsluitsel moeten geven over de handelingen tijdens de woninginval. Maar, in dit proces-verbaal ontbreekt feitelijke informatie, waardoor het onmogelijk is vast te stellen wat er is gebeurd.

Uit het verslag blijkt bijvoorbeeld niet op welke manier de aanwezigen in de woning zijn aangetroffen.

De Ombudsman kan niet oordelen over politieoptredens als er geen professionele verslaglegging plaatsvindt, aldus het rapport. Hij doet de Koninklijke Marechaussee daarom de aanbeveling om na een inval altijd een volledig proces-verbaal op te maken dat voldoet aan de vereiste van professionaliteit en aan de wettelijke vereisten.

Executoriaal derdenbeslag bij Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA

Beslag gelegd door ConocoPhillips Petrozuata bv, Nederland, en Phillips Petroleum Company Venezuela Ltd. op Bermuda


ConocoPhillips Petrozuata bv in Nederland en Phillips Petroleum Company Venezuela Ltd. op Bermuda hebben via Curaçao executoriaal derdenbeslag gelegd bij de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA. Dat blijkt uit een aankondiging van de Curaçaose gerechtsdeurwaarder Marlon Bazur, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 8 juni 2020.

Dit is een nieuwe stap in het miljardengeschil waarover eerder internationaal is bericht.

Executoriaal beslag houdt in, dat er een definitieve rechterlijke of arbitrale uitspraak is, maar dat de schuldenaar/schuldenaren daaraan niet hebben voldaan, en de schuldeiser(s) daarom tot beslaglegging op vermogensbestanddelen zijn overgegaan om zo (een deel van) hun vordering te verhalen.

In de aankondiging van Bazur wordt verwezen naar exploten van 27 mei 2020, waarvan afschriften zijn gelaten aan de officier van justitie bij het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao, die de oorspronkelijke voor ‘gezien’ heeft getekend. Het betreft een geschil tussen genoemde ondernemingen en Petróleos de Venezuela SA (PdVSA) alsmede PdVSA Petróleo SA.

In de bekendmaking meldt Bazur, dat hij executoriaal derdenbeslag heeft gelegd onder zijn collega, namelijk gerechtsdeurwaarder Robertico Ramazan, voor de in exploten omschreven bedragen.

ConocoPhillips Petrozuata en Phillips Petroleum Company Venezuela worden lokaal vertegenwoordigd door advocaat Karel Frielink en zijn collega Jaap Maris van het kantoor BZSE. Zij willen/mogen van de opdrachtgevers geen mededelingen doen. Ook niet op de vraag wat de rol van Curaçao is in dezen en of dit gevolgen kan hebben voor Curaçao, zoals het beslag enkele jaren geleden - samen met andere factoren en oorzaken - ertoe leidde dat de toen door PdVSA geëxploiteerde Isla-raffinaderij de facto tot stilstand kwam.

Regering Curaçao wil luchtgrenzen per 1 juli deels openen voor Nederland

(Bron foto: © Suriname Mirror)
Met openstellen grenzen komt personen- en toeristenverkeer weer langzaam op gang


Alles wijst erop, dat de regering van Curaçao vandaag, maandag 8 juni 2020,  bekendmaakt dat de luchtgrenzen - na 3,5 maand sluiting in verband met het coronavirus - per 1 juli deels weer open zullen gaan, namelijk voor Nederland. Ook zou er een ‘travel bubble’ komen van Curaçao met de BES-eilanden (lees: Bonaire). Deze gelden eveneens als verlaagd risico. Dit meldt het Antilliaans Dagblad.

Aruba en Sint Maarten zitten ook in de bubbel, totdat zij Amerikanen toelaten. Dan gaan beide weer uit de bubbel, omdat anders indirect via deze eilanden toch het verhoogde risico uit de Verenigde Staten van toepassing is. Behalve de VS, moeten ook Canada en Zuid- en Midden-Amerika nog even wachten.

Met het openstellen van de grenzen van en naar vooral Nederland - maar ook België en Duitsland - komt het personen- en toeristenverkeer weer langzaam op gang. Dat is voor de lokale economie en de werkgelegenheid van cruciaal belang. Nederland en Europa zijn voor Curaçao de voornaamste landen waar toeristen vandaan komen.

Het zou in de eerste maand om een maximumaantal van 10.000 passagiers gaan; later kan dit worden opgevoerd. Ministers belast met Economie/Toerisme, Volksgezondheid en Verkeer weigerden gisteren al iets los te laten.

Vanochtend om 11.30 uur staat een buitengewone persconferentie gepland van premier Eugene Rhuggenaath, de ministers Steven Martina (Economische Ontwikkeling) en Suzy Camelia-Römer (Gezondheid) alsmede epidemioloog Izzy Gerstenbluth. Onderwerp is ‘grensbeleid tijdens Covid-19’. Laatstgenoemde had een bijeenkomst met de hotelsector. Gesproken is onder andere over hoe hotels weer veilig open kunnen, welke trainingen voor personeel nuttig en noodzakelijk zijn. Gerstenbluth heeft de sector verzocht om nog niets naar buiten te brengen; totdat hij er zelf - na grondige analyse - uit is over hoe dit heropstarten van het toerisme het best kan worden vormgegeven.

Intussen zijn er al gastenverblijven die op internet aangeven vanaf 1 juli weer bezoekers te kunnen ontvangen. Reizigers uit Nederland en BES zullen zich moeten onderwerpen aan een coronatest die snel een uitslag geeft, terwijl voor hen die uit de andere landen komen vooralsnog een quarantaineplicht in een hotel geldt.

Later vandaag worden de langverwachte details uit de doeken gedaan.

Ministerie van OWCS op Curaçao moet in 2021 45,8 miljoen gulden bezuinigen

Voorstel: Het ministerie van OWCS reorganiserenHet ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) zal in 2021 45,8 miljoen gulden moeten bezuinigen. Dit blijkt uit een memo in handen van het Antilliaans Dagblad, aldus het dagblad vandaag, maandag 8 juni 2020. 

Daarin wordt verslag gedaan van de begrotingsaanschrijving voor 2021 en de bezuinigingen die bij alle ministeries moeten plaatsvinden, maar specifiek beschrijft het wat er bij OWCS gekort moet worden. In het algemeen zal er bij alle stichtingen 18 procent gekort worden en ook de operationele kosten van de overheid zullen verlaagd worden met 18 procent vanwege de krimp in de economie.

Meer specifiek zal er voor 15,7 miljoen gulden gekort worden op OWCS-subsidies.

De grootste kortingen zijn op de begroting die Uitvoeringsorganisatie Onderwijs en Wetenschap (UOW) beheert voor een totale inkorting van ruim 39,2 miljoen gulden. Het gaat voornamelijk om inkortingen van de subsidies aan de bijzondere schoolbesturen en de verschillende stichtingen. 'De inkortingen van de begroting van het ministerie zijn aanzienlijk', zo wordt geconstateerd in het memo gedateerd 18 mei 2020.

Om de bezuinigingen waar te maken wordt voorgesteld het ministerie van OWCS te reorganiseren. 'Het ministerie functioneert niet optimaal in de huidige samenstelling', aldus het memo. De huidige bezetting van het ministerie is hoog maar niet effectief en functioneel, zo wordt geconstateerd.

'We dienen zo veel mogelijk te herstructureren rekening houdend met de capaciteit van de huidige bezetting', is het interne advies. Er kan 300.000 gulden gekort worden op het inhuren van extern personeel zoals beveiliging en schoonmaak van alle gebouwen van het ministerie. Ook op huur kan bezuinigd worden voor een bedrag van een kleine 550.000 gulden.

De plannen om gezamenlijk naar het oude Bestuurscollege te verhuizen moeten doorgezet worden, zo vinden de opstellers. Verder kan ook gekort worden op water en elektriciteit voor een bedrag van 1,2 miljoen gulden.

Minister Ferrier: 'Het is nog geen verloren schooljaar'

'Wat mij betreft gaan we eerder met vakantie en synchroniseren we ons schooljaar meteen met regio' 


De regering heeft nog geen besluit genomen hoe het schooljaar 2019-2020 verder zal worden afgewikkeld. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zal hierover nog met alle betrokken partijen en groepen praten. Vooral door de verscherpte lockdown zijn plannen van het ministerie om vanaf maandag de scholen gefaseerd te herstarten - te beginnen met de examenklassen - in de wielen gereden, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 8 juni 2020. 

'We hebben nog geen beslissing genomen. Vooral de situatie in Sipaliwini is niet te overzien', zegt minister Lilian Ferrier. Overigens, De bewindsvrouwe praat niet over 'een verloren schooljaar'. 'Vanaf het begin was de bedoeling de nog niet behandelde leerstof zoveel mogelijk aan te bieden en op basis van de al behaalde toetsresultaten de leerlingen te laten doorstromen. Alleen voor de examenklassen is er naar andere opties gekeken.'

'Wat mij betreft gaan we dus eerder met vakantie en synchroniseren we ons schooljaar meteen met de regio. Toetsing van de studenten vindt dan plaats in het nieuwe schooljaar. Maar, dit moet nog besproken worden met de verschillende stakeholders.'

Ook voor de onderwijsbonden BvL (Bond van Leraren) en ALS (Alliantie voor Leerkrachten in Suriname) is het nog geen verloren schooljaar. 'We moeten de koppen bij elkaar steken en met creatieve oplossingen komen om dit schooljaar te redden. Het is nog niet verloren. Absoluut niet', zegt bondsvoorzitster Reshma Mangre.

Zij stelt, dat de belanghebbenden in overleg met elkaar moeten treden, zodat samen gesleuteld wordt aan het jaarprogramma. Nagegaan dient te worden wat leerlingen essentieel nodig hebben voor de aansluiting op het volgend leerjaar of vervolgonderwijs. Ballast moet voor nu geschrapt worden.

Mangre voert aan dat in het curriculum en in het jaarprogramma altijd rekening wordt gehouden met onvoorziene omstandigheden. 'We moeten nagaan wat nodig is en wat gebruikt kan worden om ervoor te zorgen dat zaken naadloos kunnen worden overgeheveld naar het nieuwe schooljaar.'

De bondsvoorzitster merkt verder op, dat momenteel gezondheid prioriteit geniet en dat er geen paniek bij ouders en leerlingen hoeft te ontstaan. Als voorbeeld noemt ze Nederland waar de bonden en onderwijsautoriteiten er ook in zijn geslaagd om het schooljaar weer op te pakken ondanks de achterstand die was opgetreden. De BvL en ALS wachten op een uitnodiging van het ministerie om over deze voortgang en afronding van het schooljaar te praten.

Hoofdstembureau Paramaribo behandelt in openbare zitting bezwaren NDP tegen stemming Paramaribo

Mathoera, VHP: 'NDP moet niet ontvankelijk worden verklaard'


Het hoofdstembureau Paramaribo zal vandaag, maandag 8 juni 2020, om 12.00 uur een openbare zitting houden in de Anthony Nesty Sporthal. Dan zal de brief met bezwaren ingediend door de NDP worden behandeld. De NDP heeft gevraagd om een hertelling te houden in Paramaribo. 

VHP-Assembleelid Krishna Mathoera, die de meeste stemmen heeft gehaald in Paramaribo, zegt op Starnieuws dat de NDP niet ontvankelijk moet worden verklaard. Mathoera voert aan, dat er geen gronden zijn voor hertelling. De resultaten zijn bekend.

Zij merkt op, dat er nauwelijks verschil is tussen de resultaten die bekend zijn van de turflijsten van de politieke partijen, de cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken, het hoofdstembureau Paramaribo en het Onafhankelijk Kiesbureau. Hertellen zal geen ander resultaat met zich meebrengen. Er zal ook niks veranderen aan de zetelverdeling in Paramaribo, meent Mathoera.

Het hoofdstembureau Paramaribo had aangekondigd, dat er advies gevraagd zou worden aan Binnenlandse Zaken, het Centraal Hoofdstembureau en het Onafhankelijk Kiesbureau.

Op de openbare zitting van 4 juni is het bezwaar van de NDP niet behandeld, omdat de voorzitter en ondervoorzitter niet aanwezig waren. Aan de politieke partijen werd meegedeeld, dat het resultaat kenbaar gemaakt zou worden.

Mathoera stelt, dat de NDP alleen maar met vertragingstactieken bezig is. Zij hoopt dat zaken morgen afgewikkeld worden, waardoor het Centraal Hoofdstembureau zo spoedig mogelijk de verkiezingsuitslag bekendmaakt en de gekozenen hun verkiezing kunnen aanvaarden. Zij vindt dat zo snel mogelijk de nieuwe Assemblee aan de slag moet, want de situatie vereist dat de nieuwe regering zo snel mogelijk aantreedt.

Douane onderschept 2020 kilo cocaïne in de Rotterdamse haven

(Bron foto: OM)
Drugs zaten verstopt in container geladen met bananen uit Guayaquil, Ecuador


De Douane heeft zaterdag 6 juni 2020 tijdens een controle in de Rotterdamse haven ruim 2020 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een container geladen met bananen. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM).

De container was afkomstig uit Guayaquil (Ecuador) en bestemd voor een bedrijf in Hongarije.

De ontvanger heeft vermoedelijk niets met de smokkel te maken.

De straatwaarde van deze partij cocaïne is ruim 151 miljoen euro.