zaterdag 14 december 2019

Para beschikt over een eigen rampenplan

Rampenplan van NCCR moet door Assemblee tot wet worden verheven


Para heeft sinds vrijdag 13 december 2019 een eigen rampenplan. Districtscommissaris Armand Jurel ontving het plan van Jerry Slijngard, coördinator van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR). Het document kwam tot stand met input van verschillende diensten in het district, die zich van 2017 tot 2019 hiervoor hebben ingezet onder begeleiding van het NCCR en consultants, aldus het commissariaat Para.

Het plan is een handleiding voor het uitzetten van rampenbeheersing in Para en geldt als werkdocument voor het rampencomité van het district. Het voorziet in richtlijnen om maatregelen te implementeren en geeft het algemeen publiek een overzicht van de wijze waarop het district zal omgaan met een eventuele ramp.

Het rampenplan, dat dynamisch moet blijven, is ter beschikking gesteld aan diverse actoren in het district. Het document is ter behandeling aangeboden aan de voorzitter van De Nationale Assemblee. Het is de bedoeling dat het plan tot wet wordt verheven.

Politie arresteert bende van zeven jonge dieven

Verdachten - leeftijden 19, 20, 21(2), 22 (2) en 23 - leggen bekentenissen afLeden van het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) van het Korps Politie Suriname hebben maandag 9 december zeven verdachten op drie verschillende locaties te Paramaribo aangehouden. De zeven worden verdacht van verschillende strafbare feiten, waaronder diefstallen door middel van geweld, aldus het korps zaterdag 14 december 20199. 

De verdachten werden vervolgens overgedragen aan de politie van het bureau Nieuwe Haven.

Het gaat om A.M. (21), R.M. (21), O.M.( 22), A.A.(20), A.W.(22), J.A.(19) en C.S.(23). De jonge criminelen verplaatsten zich in een witte personenauto. De auto is hangende het onderzoek in beslag genomen.

Na overleg met het Openbaar Ministerie zijn alle verdachten in verzekering gesteld. Intussen hebben zij bekentenissen afgelegd over strafbare feiten die zij gepleegd hebben.

Medewerkster verkavelingsbedrijf aangehouden verdacht van oplichting

Vrouw liet klanten betalen voor al verkochte percelen 


Een 37-jarige medewerkster van een verkavelingsbedrijf dat bouwpercelen te Paramaribo-Noord verkoopt, is maandag 2 december door de afdeling Fraude van Korps Politie Suriname aangehouden. Zij zou klanten hebben laten betalen voor percelen die reeds verkocht waren. Dat meldt het korps vandaag pas, zaterdag 14 december 2019. 

Een benadeelde deed aangifte van oplichting tegen de vrouw, C.J. Uit het voorlopig onderzoek is naar voren gekomen, dat J. nog meer slachtoffers heeft gemaakt.

De vrouw is na overleg met het Openbaar Ministerie, hangende het onderzoek, in verzekering gesteld ter zake oplichting.

De Surinaamse politie wil meer slachtoffers spreken en roept personen, die ook aangifte wensen te doen, op om persoonlijk of telefonisch in contact treden met de afdeling Fraude. Die afdeling is te bereiken op de telefoonnummers 451313 en 455830,

VHP bezorgd over stopzetting export bepaalde groenten en fruit naar EU

'Lakse houding regering heeft zeer zeker bijgedragen aan huidige situatie'

'De export van Surinaamse landbouwproducten naar de EU is in gevarenzone terechtgekomen'


'De VHP is bezorgd over de stopzetting van de export van bepaalde groenten en fruit naar Nederland en andere landen van de Europese Unie (EU). Vanaf vandaag, zaterdag 14 december 2019 ,gelden er strenge regels voor de export van bepaalde landbouwproducten. Alleen met een certificaat van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) kunnen plantaardige producten en fruit geëxporteerd worden. 

Het is een grote aderlating dat sopropo niet geëxporteerd mag worden. Dat is zware klap voor Suriname en onze hardwerkende landbouwers. De strenge regels voor de export van groenten, fruit, planten zijn sinds 2016 bekend bij het ministerie van LVV, maar pas in januari 2019 zijn de landbouwers en exporteurs op de hoogte gesteld van de strenge EU-maatregelen. 

Het gaat ons verstand te boven, dat het ministerie van LVV en de regering, sinds 2016 nagelaten hebben te voldoen aan de waarschuwingen van de EU, om de controle op de veiligheid van onze agrarische producten na te leven. Drie jaar lang heeft het ministerie van LVV verzuimd om samen met de exporteurs en de boeren, de nodige maatregelen te treffen om te kunnen voldoen aan de strenge regels voor de export van groenten en fruit et cetera. Deze lakse houding van de regering heeft zeer zeker bijgedragen dat de exporteurs en de landbouwers nu met de handen in het haar zitten. Er zullen ook veel banen op de tocht komen te staan. 

De grote investeringen die de landbouwers gepleegd hebben dreigen nu een catastrofe te worden door nalatigheid van deze regering. Het ministerie van LVV moest tijdig maatregelen hebben getroffen om aan de strenge eisen te kunnen voldoen van de Europese Unie. Nu worden wij met de neus op de feiten gedrukt, de export van Surinaamse landbouwproducten naar de EU is in gevarenzone terechtgekomen. Het is evident dat deze regering geen duidelijke visie heeft om het landbouwbeleid te kunnen ontwikkelen. Bijna alle productiesectoren zijn door bemoeienis van de politiek kapot gemaakt. 

De VHP roept de regering op om samen met de exporteurs en de landbouwers naar een oplossing te zoeken voor de export van onze landbouwproducten. 

De regering moet niet alleen de rode loper voor buitenlandse landbouwbedrijven uitrollen maar ook voor onze eigen Surinaamse landbouwbedrijven. Onze bedrijven moeten ook ondersteund worden waardoor er banen gecreëerd kunnen worden. 

Wanneer de VHP regeerverantwoordelijkheid verkrijgt zal de partij gelijk met Nederland en de andere EU landen praten om de export van groenten en fruit weer op gang te brengen. Er zullen kansen gecreëerd worden voor nieuwe afzetmarkten, bijvoorbeeld in onze eigen regio. 

De VHP gaat voor sterke instituten waarin ook de private sector vertegenwoordigd zullen zijn. De partij is een grote voorstander van een nationale voedselveiligheidsinstituut. Hiermee kan de export van onze groente en fruit snel weer opgepakt worden.'

Hoofdbestuur NPS in spoedvergadering bijeen over aanhouding Wayne Telgt

'Het bestuur volgt zaak nauwgezet en zal op basis van de uitkomst zich beraden over eventueel te nemen stappen'


Het hoofdbestuur van de NPS is vandaag, zaterdag 14 december 2019, in spoedvergadering bijeengekomen om te praten over de kwestie Wayne Telgt. De NPS'er is aangehouden. Hij zou een 16-jarig meisje hebben gemolesteerd. Het meisje zou, net als Telgt, werkzaam zijn bij Apintie Radio & Televisie, het station waar Telgt presentator en cameraman is. Dit schrijft de Ware Tijd.

Hoofdinspecteur Humphrey Naarden van de publiciteitsdienst van het Korps Politie Suriname bevestigde vrijdag, dat de presentator in verzekering is gesteld vanwege een zedendelict.

Telgt was bij de verkiezingen van 2015 lijstduwer en behaalde rond de vijfduizend stemmen. De welbespraakte Telgt is vrij populair onder jongeren.

Verklaring NPS: 

'De Nationale Partij Suriname (NPS) is geschokt over de inverzekeringstelling van het hoofdbestuurslid Wayne Telgt. De NPS vindt dat alle gelegenheid moet worden geboden aan de justitiële autoriteiten om haar onderzoek inzake deze kwestie te doen. 

De partij heeft een traditie van respect voor een vrij en onafhankelijk rechts- en justitieel systeem en wacht de resultaten van het onderzoek dat nu tegen Telgt gaande is met belangstelling af.

Het hoofdbestuur van de partij is in een spoedvergadering bijeengekomen. Het bestuur volgt de zaak nauwgezet en zal op basis van de uitkomst zich beraden over eventueel te nemen stappen.'

Guyana lijkt zich te ontwikkelen tot een nieuwe oliestaat... - Buurman Suriname wacht nog steeds op eerste boorsucces

Oliehandelaren melden zich in Georgetown om te bieden op eerste ladingen olie


Suriname’s buurland Guyana lijkt zich te ontwikkelen tot een nieuwe oliestaat. Oliehandelaren melden zich dit weekeinde in de hoofdstad Georgetown om te bieden op de eerste ladingen olie, gewonnen voor de kust van het Zuid-Amerikaanse land. 


Dankzij een ontdekking van Exxon Mobil Corp in 2015 lijkt Guyana de komende jaren een grote speler te worden op de oliemarkt, vergelijkbaar met buurland Venezuela, een van de oprichters van het kartel van olie-exporterende landen (OPEC).

De regering heeft echter weinig ervaring met de internationale oliehandel, reden waarom de handelaren zijn uitgenodigd te bieden op 3 miljoen vaten lichte olie die voor de kust wordt opgepompt en onder de soortnaam Liza Blend wordt verhandeld. De biedingen moeten maandag persoonlijk in Georgetown worden overhandigd.


Exxon Mobil begint volgens persbureau Bloomberg in januari de productie van het olieveld Liza, maar het concern doet daarover geen mededelingen.

Ook voor de kust van Suriname wordt olie vermoed. Er worden daar proefboringen uitgevoerd door de Amerikaanse bedrijven Apache en Halliburton.


(Suriname Mirror/Bloomberg/ANP/Kaieteur News Online/Twitter

Probleemloze heropening filialen van Girobank op Curaçao

‘Lange rijen maar geen incidenten’


De heropening van de filialen van Girobank is gisteren zonder noemenswaardige incidenten verlopen. Ook de online-systemen, pinpassen en creditcards werken weer nadat het IT-systeem was aangepast, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 14 december 2019. 

Gisterochtend om acht uur gingen, nadat de bank drie dagen was gesloten, de deuren weer open van de filialen aan de Jan Noorduynweg, de Seru Loraweg te Janwé en de Scharlooweg. Het kantoor te Zuikertuintje is nog dicht. In totaal heeft Girobank 932 klanten kunnen bedienen, waarvan 336 bij het kantoor te Scharloo, 322 in Janwé en 275 aan de Jan Noorduynweg. Bij alle drie de locaties, die vandaag open zijn van 9.00 tot 15.30 uur, stonden gisteren voor achten al lange rijen klanten.

Politie en leden van het vrijwilligerskorps waren ter plaatse om de openbare orde te handhaven. 'Het was druk', zegt politiewoordvoerder Imro Zwerwer. 'Maar, er waren minder mensen dan het aantal waarop wij hadden geanticipeerd. De dag is rustig verlopen er hebben zich geen incidenten voorgedaan.' 

Girobank staat, sinds in 2013 de noodregeling werd afgekondigd, onder beheer van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). Namens de CBCS is de directievoering op dit moment in handen van gemachtigden Cornelis ‘Juni’ Rojer en Margaret Boskaljon-Römer. Dinsdag werd besloten dat de bank tijdelijk dichtging toen bleek dat verontrustend veel mensen en bedrijven hun deposito opnamen.

Curaçao int per 1 januari 2020 tarief van 1,32 dollar bij passagiers op Hato

Met geïnde gelden moet veiligheid bij grensbewaking worden geoptimaliseerd


Curaçao zal per 1 januari 2020 een tarief van 1,32 dollar innen om de grensveiligheid bij de grensbewaking (immigratie) te optimaliseren. Dit wordt door het ministerie van Justitie bekendgemaakt, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 14 december 2019. 

'Dit tarief zal namens het land door Curaçao Airport Partners (CAP) worden geïnd en heeft betrekking op alle vertrekkende passagiers en passagiers die hier een tussenlanding maken (in transit)', zo wordt nader uitgelegd.

'Het tarief van 1,32 dollar is reeds aan de luchtvaartmaatschappijen gecommuniceerd en deze zullen in december meer technische informatie hierover ontvangen. Dit tarief zal geïnd worden als onderdeel van de luchthavenkosten bekend als ‘passenger facility charge’ (PFC).' 

De wetgeving voor grensveiligheid is op 1 november 2019 geïntroduceerd en verwijst naar de kosten gerelateerd aan het verzekeren van een hogere mate van veiligheidsmaatregelen op de luchthaven zoals de introductie van het wereldwijde grensbewakingssysteem ‘Advanced Passenger Information System’ (Apis) en meer geautomatiseerde technologie zoals de eGates en andere immigratiebronnen.

Uitgelegd wordt, dat in 2015 de Immigratiedienst bij de luchthaven een begin heeft gemaakt met het automatiseren van het grensbewakingsproces om efficiëntie en veiligheid bij de grenzen te maximaliseren. De elektronische grenscontrolepoorten (eGates) zijn kort hierna geïnstalleerd. Passagiers van 18 jaar of ouder met een Europees, Canadees of Amerikaans paspoort kunnen sindsdien gebruikmaken van de eGates.

President Bouterse vervangt hoofd afdeling Contra Inlichtingen Directoraat Nationale Veiligheid

Politie-inspecteur Omar Terborg neemt plaats in van majoor Asiong Cha Ajong


President Desi Bouterse heeft het hoofd van de afdeling Contra Inlichtingen op het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) vervangen. Per 5 december is politie-inspecteur Omar Terborg in de plaats gekomen van majoor Asiong Cha Ajong. Cha Ajong is teruggeplaatst op het ministerie van Defensie en ter beschikking gesteld van de minister. 

Krachtens een presidentieel besluit waarin de ontheffing van Cha Ajong is vastgelegd, fungeerde hij zonder toestemming van de president als hoofd van de Contra Inlichtingen op het Directoraat Nationale Veiligheid van het Kabinet van de President.

Het nieuwe diensthoofd rapporteert volgens de aanstellingsbrief rechtstreeks aan de president en aan de minister van Defensie.

Geluiden als zou DNV-directrice Danielle Veira door de president uit haar functie zijn ontheven of zelf ontslag hebben genomen, blijken niet op waarheid te berusten. Beweerd wordt, dat Terborg de afgelopen dagen tevergeefs geprobeerd heeft de dienst onder zijn beheer te krijgen, maar Veira die dat zou moeten effectueren zou zich onvindbaar hebben gemaakt. Voornoemde beweringen zijn deel van 'een slecht uitgedacht scenario', zegt Veira vandaag, zaterdag 14 december 2019, in de Ware Tijd.

'Met de president is geen onderhoud geweest over het neerleggen van de functie, dan wel dat ik persoonlijk heb bedankt voor de functie. De heer Omar Terborg, inspecteur van politie, is inderdaad in een der operationele functies aangesteld als hoofd Contra Inlichtingen, Directoraat Nationale Veiligheid. Deze functie ressorteert onder de directeur. Al het andere mag u verwijzen naar het rijk der fabelen, totaal onprofessioneel. Dit zou nooit het niveau van de president en ondergetekende zijn', zegt de directrice.

Volgens een ingewijde betekent de bepaling, dat het hoofd Contra Inlichtingen rechtstreeks aan de president rapporteert, een uitholling van de functie van de DNV-directeur. Een adviseur van het staatshoofd zou hem inmiddels erop hebben gewezen, dat die bepaling geschrapt dient te worden. De verwachting is dat de beschikking van 5 december wordt ingetrokken en vervolgens een aangepaste worden geslagen.

Personeel Esther Stichting heeft het gehad met slecht communicerende directie

(Bron foto: Somo/Facebook)
'We werken met tegenzin en willen dat de situatie verandert' - Personeel staakt

Directrice Somo stoort zich aan het feit, dat er onwaarheden worden verteld


'We hebben genoeg van deze behandeling. We werken met tegenzin en willen dat de situatie verandert', zegt Jacintha Adel, secretaris van de bond bij Esther Stichting, vandaag, zaterdag 14 december 2019, in de Ware Tijd.

Het personeel is niet te spreken over het reilen en zeilen binnen het centrum en staakt sinds gisteren. Onder meer de slechte communicatie met de directie onder leiding van Liefda Somo stoort de medewerkers. 'Wij zouden haar back-up moeten zijn. Ze zou dus met ons moeten praten, maar dat wordt hier niet gedaan. Ze gaat ervan uit dat wat ze zegt wet is. Dat kan niet want je hebt ons nodig. De directeur heeft nooit een vergadering uitgeschreven om te praten over de problemen waarover we al heel lang klagen.' 

De bewoners van de stichting, ex-Hansen patiënten, worden nu voor een belangrijk deel door stagiaires geholpen.

Naast de slechte communicatie wil het personeel ook betere betaling. Adel stel dat er al geruime tijd sprake is van onderbezetting, maar de directie maakt geen haast om personeel aan te trekken. 'We krijgen geen middag-, wacht-, risico- en vervoerstoelage. Er zijn zusters hier die een extra baan hebben omdat ze niet uitkomen met het salaris. Maar, wanneer we met de directeur willen praten, snauwt ze ons af.' 

Ook de cliënten zijn niet te spreken over hoe het er aan toe gaat. Het eten bevalt niet en medicamenten laten lang op zich wachten. 'Niets komt op tijd. Elke dag moet ik kip eten terwijl ik als een oude man vitamine nodig heb. Ik zie de directeur bijna nooit en ook al klagen we, er komt geen verandering. Na libi libi den wani kiri mi dya', klaagt een bewoner. 'De keuken heeft geen cassave en bananen, hoe ga ik als suikerpatiënt dit overleven?', vraagt een andere zich af.

Directrice Somo zegt, dat er onnodig ophef wordt gecreëerd. Ze erkent het personeelstekort, maar volgens haar is de situatie niet zo erg als de bond dat wil doen geloven. Somo heeft er geen moeite mee dat de werknemers opkomen voor hun recht. Ze stoort zich wel aan het feit, dat er onwaarheden worden verteld en toont daarbij aantekeningen van vergaderingen die ze belegd zou hebben met het personeel. Daarnaast vindt ze het ook erg, dat privézaken van bewoners in de media worden besproken door de werknemers.

'Ik kom niet aan hun recht, maar laten de mensen de samenleving niet zomaar voor de gek houden. Problemen zijn er overal, maar we moeten volwassenheid tonen om er over te praten. Ik zou de verantwoordelijkheid niet nemen over een instelling waar een onmenselijke situatie heerst. Dan was ik ook niet meer hier, want ik zou mezelf dat niet kunnen vergeven.'

Ze is bereid te praten met het bondsbestuur als ze die opdracht krijgt van de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

NDP-afdeling Paramaribo: 'Politiek vonnis decemberstrafproces bedoeld om NDP te beschadigen op weg naar de komende verkiezingen 2020'

'De rechterlijke macht is gepolitiseerd'...

-'De NDP is drager van het dekolonisatie proces in Suriname'
- NDP-Paramaribo blaast loftrompet over Bouterse, maar durft de 8 decembermoorden en zijn rol daarbij niet te benoemen


'De afdeling Paramaribo van de Nationale Democratische Partij (NDP) volgt de ontwikkelingen voor wat betreft de politisering van de rechterlijke macht in ons land op de voet. In dit verband hebben de ettelijke aanvallen op onze voorzitter tevens president van de Republiek Suriname recentelijk een absoluut dieptepunt bereikt met het politieke vonnis in het bekende december strafproces. Deze uitspraak heeft overduidelijk de bedoeling om de NDP te beschadigen op weg naar de komende verkiezingen in 2020, ook al beweren tegenstanders anders, en bevestigt wederom dat de Rechterlijke Macht gepolitiseerd is. 

Het is de hoogste tijd om dit probleem aan te pakken, willen we voorkomen dat we toestaan dat een precedent wordt geschapen om politieke tegenstanders via het recht te criminaliseren en zelfs uit te schakelen. 

Het is bij vriend en vijand bekend dat de NDP drager is van het dekolonisatie proces in Suriname en absoluut ons land op eigen kracht met de ondersteuning van bevriende naties wil ontwikkelen. Het is niet uitgesloten dat daarbij fouten zullen zijn en worden gemaakt, echter kan niemand de partij verwijten haar nobele doelen te hebben verraden. 

Ook nu weer zal de strijd bij de verkiezingen in 2020 gaan tussen dekolonisatie (NDP) en rekolonisatie (oude politiek). Bij de overname van de macht in 2010 was de ontwikkelingshulp uitgeput en moest er worden gekeken naar alternatieve mogelijkheden om onze ontwikkeling te financieren, ook dat is de partij gelukt en niet in dank afgenomen. Ook nu weer zien we dat de tegenstanders van de NDP (vertegenwoordigers van de neo-koloniale krachten) wederom hebben getoond bereid te zijn om gebruik te maken van alle hun ten dienste staande middelen om het dekolonisatie proces dat wordt geleid door de NDP, te stoppen. 

Men heeft als 'Surinamer' niet eens de moeite genomen om de openlijke buitenlandse inmenging in interne aangelegenheden van onze natie te verwerpen, ongeacht wat men ook mag denken over het vonnis zelf. Bovendien wordt met het vonnis ons volk weer in een politiek avontuur gesleept waarop geen enkele echte rechtgeaarde Surinamer zit te wachten. 

Het politiek gemotiveerde vonnis moet in dit kader worden gezien als een absoluut dieptepunt in de rechtspleging van Suriname. Men heeft zelfs niet geschroomd om het vonnis uit te spreken tijdens het staatsbezoek van de president aan de Volksrepubliek China, een actie die ruimschoots schaamteloos is. 

Evenzo moet het gedrag van bepaalde DNA-leden in dit kader ten stelligste worden afgekeurd, omdat ook deze volksvertegenwoordigers in hun persoonlijke politieke ambities er niet voor geschroomd hebben om het staatsbezoek van de President met hun a-nationale opstelling te moeten overschaduwen. Van een waarachtig DNA-lid mag namelijk worden verwacht dat deze in zijn opstelling altijd het nationaal belang laat prevaleren boven het enge partij politiek belang. Rechtgeaarde Srananmans let op uw zaak. Er wordt weer een poging gedaan door neo-koloniale krachten om de soevereiniteit van onze instituten aan te tasten. Deze aanval moet op gepaste wijze worden afgeslagen en de NDP zal u daarin voorgaan. 

De NDP roept hiertoe iedere rechtgeaarde Surinamer dwars door alle politieke partijen op om alert te zijn en de aanvallen intern en extern op onze soevereine natie, af te slaan. 

De afdeling Paramaribo roept de president alvast op om het proces van reorganisatie in te zetten zodat met maximaal vereende krachten met succes kan worden geanticipeerd op de concrete situatie. President gaat u voort op de ingeslagen weg, schroomt u echter niet om waar nodig zaken te corrigeren. 

Ten slotte willen wij de president en het totale Surinaamse volk feliciteren met het grote succes dat is behaald tijdens het Staatsbezoek van de president aan de Volksrepubliek China en oproepen om de vriendschappelijke relatie tussen onze naties nog verder te verdiepen. 

NDP-afdeling Paramaribo 
Namens deze, 
Ricardo Pollard secretaris'

Politie neemt meer dan 10.000 xtc-pillen in beslag - Twee mannen en een vrouw aangehouden

(Bron foto: Sargasso)
Pillen gevonden bij inval op een woonadres in het district Wanica


De Ware Tijd meldt vandaag, zaterdag 14 december 2019, dat de politie gisteren een grote hoeveelheid xtc-pillen in beslag heeft genomen. Drie personen zijn daarbij aangehouden en na verhoor in verzekering gesteld. 

De politie zou een inval hebben gedaan op een woonadres in het district Wanica. Daarbij werden meer dan tienduizend xtc-pillen aangetroffen en in beslag genomen.

Twee mannen en een vrouw werden ter plaatse aangehouden ter voorgeleiding. De drie verdachten zijn hangende het onderzoek in verzekering gesteld. De politie onderzoekt de zaak verder.

Reparatie van de Canawaima-veerboot eindelijk afgerond

Maar, nog onduidelijk wanneer veerboot in de vaart komt...

'Suriname heeft alles bekostigd en de onderdelen zijn allemaal nieuw'


De reparatie van de Canawaima-veerboot is later dan gepland afgerond. De boot zou op 15 oktober 2019 weer ingezet worden om de oeververbinding tussen Nickerie en Guyana te onderhouden, maar door onvoorziene omstandigheden in Nederland zijn de benodigde onderdelen later dan verwacht aangekomen. Sinds enkele weken is een andere boot, de Sandaka uit Guyana, ingezet, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zaterdag 14 december 2019.

Hanisha Jairam, president-commissaris van het bedrijf: 'Wij zouden vervolgens in november starten, maar hebben toen te maken gehad met veel kleine ingewikkelde problemen en ook met veiligheidsaspecten door de Maritieme Autoriteit Suriname.' Alle aanbevelingen van deze instantie zijn opgevolgd en het wachten is nu op het eindoordeel om vervolgens de dienstuitvoering met de Canawaima te kunnen hervatten. Ze verzekert dat de boot weer in topconditie verkeert.

Jairam wil geen datum noemen wanneer de afvaarten met de officiële boot zullen worden hervat, 'omdat er mensen zijn die zitten te wachten wanneer wij het niet halen om dan allerlei negativiteit te verkondigen. We gaan de hervatting van de vaarten met de Canawaima tijdig bekend maken via de media.' Ze hoopt dit jaar nog de boot te kunnen inzetten.

De president-commissaris benadrukt, dat ook de financiële informatie die over de veerboot wordt gelanceerd bezijden de waarheid is. 'Suriname heeft alles bekostigd en de onderdelen zijn allemaal nieuw. We kunnen nu bijna praten over een nieuwe veerboot.' De totale reparatie kost het land 365.000 euro. Een deel is reeds betaald en het resterende bedrag wordt afgehandeld wanneer de werkzaamheden volledig zullen zijn afgerond.

De exploitatie van de verbinding en het onderhoud van de boot zijn een Surinaams-Guyanese aangelegenheid. Dat Suriname nu voor alle kosten opdraait komt naar verluidt, omdat het land in het verleden verzuimd heeft zijn deel van de kosten te betalen.

Bankiersvereniging : 'US dollar-rekeningsaldi bij banken worden niet omgezet naar Srdl

'Samenleving wordt op het hart gedrukt om niet in te gaan op geruchten'


Amerikaanse dollar-rekeningsaldi bij banken worden niet omgezet naar Srd's. Het is ook niet waar, dat banken hun gehele Amerikaanse dollar-kasreserve dienen over te dragen aan de Centrale Bank van Suriname, meldt de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) vrijdagavond 13 december 2019 in een verklaring. 

De SBV voelde zich geroepen om in de pen te klimmen vanwege geruchten die de ronde doen op social media.

Het bestuur benadrukt, dat dergelijke instructies niet zijn ontvangen door de banken vanuit de Centrale Bank van Suriname.

De samenleving wordt ook op het hart gedrukt om alleen af te gaan op informatie afkomstig uit officiële bronnen en niet in te gaan op geruchten.

Man tot 8 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor ontucht met minderjarig stiefdochtertje

Nu 10-jarig meisje tussen 2014 en 2018 regelmatig gedwongen tot seks


P.N. is donderdag door de rechter tot acht jaar celstraf veroordeeld voor ontucht met zijn stiefdochtertje. De man heeft het nu tienjarige meisje tussen 2014 en 2018 regelmatig gedwongen tot seks en andere intieme handelingen. Hij gebruikte geweld en heeft het meisje ook met de dood bedreigd als ze haar moeder hierover zou vertellen. Dit bericht de Ware Tijd vrijdag 13 december 2019.

Het meisje heeft verklaard, dat N. haar in haar slaapkamer heeft misbruikt. Hij drukte haar mond dicht met zijn hand, zodat ze niet kon schreeuwen. Haar broertje sliep in hetzelfde bed, maar heeft niets gemerkt. Ook de moeder wist van niets, ondanks het gat in de muur waardoor zij vanuit haar slaapkamer in de kamer van de kinderen kon kijken.

De advocaat van de verdachte had eerder aan de rechter gevraagd om het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren. Toen de rechter haar vonnis voorlas, probeerde N. haar via zijn tolk in de rede te vallen. De rechter wees hem terecht en zei dat hij geen gelegenheid meer had tot praten, omdat het onderzoek reeds is afgesloten.

'Als hij zo doorgaat stuur ik hem terug en spreek ik geen vonnis uit', zei ze via de tolk tegen de verdachte. N. bleef ontkennen, maar dat mocht niet baten. De rechter ging mee met de strafeis van het OM van acht jaar onvoorwaardelijke celstraf.

Mortieraanval op bijeenkomst overheidsfunctionarissen, staatsoliemaatschappij Ecopetrol en inheemse autoriteiten in noordoosten Colombia

(Bron foto: Twitter @Davidfernandez6)
President Ivan Duque vermoedt dat ELN-guerrilla's achter aanval zitten


Een mortieraanval verstoorde donderdag 12 december 2019 een ontmoeting tussen overheidsfunctionarissen, staatsoliemaatschappij Ecopetrol en inheemse autoriteiten in het noordoosten van Colombia. 

President Ivan Duque en de inheemse organisatie ONIC (Organización Nacional Indígena de Colombia) verwierpen fel de schijnbare mortieraanval in de gemeente Cubara, Boyaca, die volgens de president werd uitgevoerd door ELN guerrilla's (Ejército de Liberación Nacional).

De aanval vond plaats in het midden van een bijeenkomst waarin de lokale U'wa inheemsen de overheid verzochten om te voldoen aan afspraken die meer dan vijf jaar geleden werden gemaakt, aldus vredesadviseur Caceres.

De vredesadviseur registreerde de terreur die werd veroorzaakt door de explosies in de buurt van het inheemse reservaat waar de gesprekken werden gevoerd.


Volgens vice-minister Francisco Jose Chaux raakten drie soldaten gewond bij de aanval, maar dit werd tegengesproken door een lokale verslaggever en niet bevestigd door de nationale inheemse organisatie ONIC. Volgens de inheemse organisatie zorgt de aanval voor 'emotionele en psychologische schade aan de Cubara bevolking, met name aan de inheemse U'wa-bevolking'.Duque vertelde de pers, dat het ELN 'een van de militaire eenheden wilde aanvallen. Ze willen de strijdkrachten pijn doen, omdat ze weten dat de strijdkrachten hen hebben belegerd en verzwakt.'

Statistieken van het ministerie van Defensie en een onafhankelijke denktank zijn in tegenspraak met de bewering van de president. De statistieken geven aan dat het leger geen belangrijke militaire vooruitgang heeft geboekt en de denktank beweerde, dat de ELN in staat was zijn territoriale controle onder Duque uit te breiden.

Duque's verbale aanval op de rebellen volgde dagen nadat vredescommissaris Miguel Ceballos de deur naar vrede heropende met de ELN. Parlementariërs vroegen woensdag om Ombudsman Carlos Negret toestemming te geven om te bemiddelen tussen de guerrilla's en de president, wiens extreemrechtse partij fel gekant is tegen vredesbesprekingen. Duque staat echter onder voortdurende druk van het maatschappelijk middenveld en maatschappelijke organisaties om de gesprekken die hij tijdens zijn aantreden in augustus vorig jaar heeft opgeschort, te hervatten.

(Suriname Mirror/El Tiempo/Colombia Reports/Twitter)

Chileense Mapuche-leiderdoor rechters vrijgesproken van alle klachten - Alberto Curamil na 15 maanden cel vrij man

Curamil, 45, beschuldigd van gewapende overval en bezit illegale wapens


Curamil ontving Goldman Milieuprijs 2019 voor inzet strijd tegen bouw van hydro-elektrische dammen


Een inheemse Chileense leider die 50 jaar gevangenisstraf kreeg, liep vrijdag 13 december 2019 vrij rond nadat rechters hem unaniem van alle aanklachten hadden vrijgesproken. Alberto Curamil, 45, werd beschuldigd van een gewapende overval en bezit van illegale wapens, beschuldigingen die volgens aanhangers politiek gemotiveerd waren en gericht waren op het tot zwijgen brengen van zijn activisme. Een medeverdachte, Álvaro Millalén, werd ook vrijgesproken. 

De aanklachten tegen Curamil kwamen nadat hij een beweging had geleid die de bouw van hydro-elektrische dammen in een heilige rivier in het zuiden van Chili stopte en hem de Goldman Milieuprijs 2019 opleverde, bekend als de 'groene Nobel Prijs' of de 'Milieu Nobel Prijs'.
Sprekend buiten de rechtbank zei de Curamil's 18-jarige dochter, die internationaal voorstander was van zijn zaak: 'Ik ben erg blij, omdat we wisten dat zowel Alberto Curamil als Álvaro Millalén onschuldig waren. Als ze zo lang in de gevangenis zaten, dan is dat, omdat ze hun stem verhieven en vochten voor ons territorium, voor de vrijheid van onze 'mapu', de vrijheid van onze rivieren en de vrijheid van het Mapuche-volk.'


De zaak kreeg internationale aandacht van vier grote milieu- en juridische instanties, ondersteund door prominente Amerikaanse advocaten, waaronder Dinah Shelton, emeritus hoogleraar aan de George Washington University Law School, en John Knox, een professor in internationaal recht aan de Wake Forest University, die de speciale VN-rapporteur voor mensenrechten en het milieu was. Vorige week schreven ze namens Curamil een gerechtelijke brief waarin ze benadrukten, dat de rechterlijke macht 'een speciale bescherming moet bieden aan mensenrechtenverdedigers' en een 'fenomeen van de criminalisering van mensenrechtenverdedigers moet benadrukken als een van de manieren waarop hun werk vaak wordt belemmerd op het continent en in Chili, vooral in het geval van inheemse leiders.' De brief voegde eraan toe: 'De Amerika's zijn helaas de gevaarlijkste regio ter wereld voor de verdediging van rechten.' Hun waarschuwingen wijzen op een stijgend patroon, met name in Midden- en Latijns-Amerika, van milieuverdedigers die aan hetzelfde of erger lot lijden.


Joel Correia, professor aan de Universiteit van Florida, gespecialiseerd in Latijns-Amerikaanse studies, zei: 'De afgelopen 5-10 jaar is de opkomst van sociale criminaliteit, milieuactivisten, mensenrechten en landverdedigers in veel landen toegenomen in de regio.' 'Individuen worden regelmatig gestigmatiseerd om gerechtelijke vervolging tegen hen te rechtvaardigen, en suggereren ook vaak stilzwijgend, dat er extra juridische stappen tegen die persoon moeten worden ondernomen', voegde Correia eraan toe.

In een tijd waarin wetenschappers en milieuactivisten wereldwijd alarm slaan over de klimaatcrisis, betalen sommige activisten met hun leven. Een groeiende lijst van mensen die zijn gedood in spraakmakende zaken na pogingen om milieuschade aan te pakken, zijn onder meer twee Goldman-prijswinnaars Berta Cáceres (2015), die in 2016 zijn vermoord na protesteren tegen dammen in Honduras; en Isidro Baldenegro (2005), die in 2017 werd doodgeschoten na 15 maanden gevangenisstraf wegens verzet tegen houtkap in Mexico.

Internationale NGO Global Witness meldde 164 sterfgevallen van land- en milieuverdedigers in 2018 wereldwijd - drie per week - en meer dan de helft vindt plaats in de Amerika'd.

Het belangrijkste bewijsmateriaal dat Curamil aan een overval koppelde, was een anonieme tip aan het ministerie van Binnenlandse Zaken van Chili, dat vervolgens maximale straffen zocht.

Curamil bracht meer dan 15 maanden in de gevangenis door in afwachting van het proces, waarbij een soortgelijk hydro-elektrisch project door het bedrijf Hueñivales werd goedgekeurd op dezelfde rivier. Opgesloten in de Temuco-gevangenis was Curamil - 'Lonko' of chef, in de Mapuche-taal van Mapudungun, niet in staat de Goldman-prijsuitreiking in april in San Francisco bij te wonen. In plaats daarvan reisde zijn dochter naar de VS en accepteerde in zijn afwezigheid een staande ovatie, waarin ze haar vader omschreef als een 'politieke gevangene'.
 
Curamil begon zijn gevecht eerder dit decennium tegen verschillende hydro-elektrische projecten in de rivier de Cautín, die door het hart van Araucanía loopt, een Chileense staat waar het grootste deel van de 2 miljoen Mapuche woont en het onderwerp van een decennia lang landconflict is. Hij werd in 2014 gearresteerd voor zijn aandeel in het organiseren van protesten tegen de dammen en riep niet-Mapuches op om deel te nemen aan de demonstraties, blokkades en andere protesten, maar werd later vrijgelaten. Chili heeft de projecten uiteindelijk in 2016 geschrapt, nadat Curamil advocaten had geraadpleegd die wetgeving gebruikten die bepaalde tegen een zwakke milieueffectbeoordeling en het niet-verkrijgen van toestemming van de inheemse belanghebbenden in de regio.

Maar, in 2018 werd Curamil opnieuw gearresteerd, na de anonieme tip aan het ministerie van Binnenlandse Zaken van Chili. Het Hof hoorde de beller beweren, dat Curamil een coöperatie van $ 76 miljoen pesos (ongeveer $ 100.000) met drie andere mannen had beroofd: Álvaro Millalén, Alberto José Cáceres en Víctor Llanquileo Pilquimán. Een inval zou verschillende illegale vuurwapens hebben blootgelegd in Curamil's huis in de gemeente 'Lof Radalko', nabij de stad Curacautín, dicht bij de rivier. Er zijn echter geen DNA-sporen van Curamil op de wapens gevonden en er is geen fysiek bewijs, dat Curamil ooit aan de dief heeft gekoppeld.


De Inter-Amerikaanse Commissie voor de rechten van de mens heeft in september een speciale bijeenkomst gehouden die specifiek was gericht op het aanpakken van kwesties rond de 'criminalisering van mensenrechtenactivisten op milieugebied'. Belén Curamil was een gastspreker. Ze hebben deze week ook een training gegeven in Washington voor verdedigers 'om voort te bouwen op hun capaciteiten en hun kennis te verdiepen' over strategie.

Miguel Melín, een auteur, vriend van Curamil en lid van de Mapuche Territorial Alliance, die Curamil heeft opgericht, zei: 'Ik denk dat Alberto's veiligheid voor iedereen van belang blijft.' 'De bekendheid die de Goldman-prijs hem heeft gegeven, hoewel het iets positiefs is, onthult hem ook veel meer als een doelwit van vervolging en pesterijen', zei Melín. 'Vooral  omdat hij doorgaat in de strijd voor de verdediging en territoriale restitutie van de Mapuche, zowel in zijn gemeenschap als in anderen.' Melín verwees naar een groeiend geschil met het Westen over natuurlijke hulpbronnen, die voor de Mapuche levende elementen zijn - een geschil waarvan Curamil zich bewust is, zei Melín, 'en bereid zijn de gevolgen van zijn zaak te aanvaarden.' 

(Suriname Mirror/biobiochile/EuroNews/CNN Chile/Twitter)

Klompvoetkikker in Colombia blijkt na dertig jaar niet uitgestorven

Deze kikkers leven op slechts één locatie, de Sierra Nevada de Santa Marta

(Bron foto: Fundacion Atelopus)
'Arhuaco-gemeenschap in Sogrome heeft een bijzondere band met deze amfibieën, die ze gouna noemen'

Een inheemse gemeenschap in Colombia beschouwt de amfibie met zijn kenmerkende witte stippen als een heilig dier. Onlangs gaven ze toestemming om de kikker opnieuw aan de wereld te tonen. Dertig jaar lang werd aangenomen dat de klompvoetkikker Atelopus arsyecue was uitgestorven, maar wetenschappers hebben het diertje nu herontdekt. 

Met een lengte van zo’n vijf centimeter en een opvallende tekening van witte stippen op een glanzend zwarte huid leven deze wonderbaarlijke kikkers op slechts één locatie: de Sierra Nevada de Santa Marta in Colombia, een van de hoogste en meest onherbergzame kustgebergten op aarde.

In het Engels wordt deze klompvoetkikker ‘starry night harlequin toad’ genoemd, een verwijzing naar de stralende sterrenhemel die vaak in deze bergen is te zien. Toen wetenschappers voor het eerst circa dertig zwart-witgevlekte exemplaren van de klompvoetkikker op de rotsen zagen zitten, 'deed het ze denken aan de nachthemel!', vertelt Lina Valencia, directrice Milieubehoud voor Colombia van Global Wildlife Conservation, een Amerikaanse ngo die samen met de Colombiaanse milieugroep Fundación Atelopus was betrokken bij de herontdekking van de soort.

Het was de inheemse gemeenschap van de Arhuaco-indianen in Sogrome, die in hetzelfde gebied leven waar de kikker voorkomt, die experts uitnodigde om nader onderzoek naar de soort te doen en de kikker opnieuw voor te stellen aan de wetenschap. Tientallen jaren lang vreesden biologen dat de ernstig met uitsterving bedreigde soort geheel was verdwenen, als het zoveelste slachtoffer van de snelle opmars van een gistachtige schimmel die bij amfibieën de dodelijke ziekte chytridiomycose veroorzaakt. Helaas hebben wetenschappers ontdekt dat vooral klompvoetkikkers gevoelig zijn voor de schimmel.

Van de 96 soorten van het geslacht Atelopus (dat van de klompvoetkikkers) worden maar liefst tachtig al dan niet ernstig met uitsterving bedreigd of zijn al in het wild uitgestorven. 'We vrezen dat als er niets wordt gedaan, de klompvoetkikkers het eerste geslacht van gewervelde dieren zal zijn dat in zijn geheel zal uitsterven', zegt Valencia.

Toch zitten er ook veel positieve aspecten aan dit verhaal, zegt Cori Richards-Zawacki, een amfibie-expert van de University of Pittsburgh die uitgebreid studie heeft gedaan naar klompvoetkikkers, maar niet bij het onderzoek naar Atelopus arsyecue was betrokken. Om te beginnen hebben biologen in de afgelopen jaren meerdere soorten klompvoetkikkers herontdekt, waaronder de bonte klompvoetkikker in 2013, de Azuay-klompvoetkikker in 2015 en de langsnuitklompvoetkikker in 2016. Dat kan natuurlijk mede te danken zijn aan hernieuwde pogingen om in onherbergzame gebieden op zoek te gaan naar deze amfibieën, zegt Richards-Zawacki, maar er zijn ook aanwijzingen dat sommige populaties de dodelijke opmars van chytridiomycose hebben overleefd en zich nu beginnen te herstellen. 'Het is heel spannend', zegt zij. 'Het gaat om fragmenten uit een reeks positieve berichten, die na de ziekte de eerste tekenen van herstel voor de amfibieën kunnen zijn.'

De tweede akte in het verhaal van Atelopus arsyecue begint met een man genaamd Ruperto Chaparro Villafaña, die in de Arhuaco-gemeenschap van Sogrome woont, een dorp dat afhankelijk is van de bergbeekjes waar ook de klompvoetkikkers leven. Als zelfverklaard milieuactivist volgde Chaparro Villafaña de activiteiten van de stichting Fundación Atelopus, die zich inzet voor het behoud van de amfibieën, en hij wist dat er langs de bergbeken binnen het gebied van zijn indianenstam, de Arhuaco, nog steeds exemplaren van Atelopus arsyecue waren te vinden. Maar, het besluit om dat nieuws met de buitenwereld te delen, was niet eenvoudig.

'De Arhuaco-gemeenschap in Sogrome heeft een bijzondere band met deze amfibieën, die ze gouna noemen', zegt Chaparro Villafaña in een bericht via WhatsApp dat werd vertaald door Valencia. 'We zijn in een constant gesprek met deze dieren, alsof ze tot onze stam behoren.' Die band heeft een spiritueel en ook een praktisch karakter. Al generaties lang luisteren de Arhuaco-indianen naar het gezang van de kikkers als aanwijzing voor het tijdstip waarop ze bepaalde gewassen moeten planten en spirituele ceremonies moeten uitvoeren. Ze zien de soort ook als een 'autoriteit' op milieugebied – een idee dat wordt ondersteund door het wetenschappelijke inzicht dat amfibieën zeer goede indicatoren zijn voor de gezondheid van hele ecosystemen. 'Als we geen gouna meer zien, betekent het dat ook wij zullen verdwijnen', zegt Chaparro Villafaña.

De spirituele leiders van de stam, de mamos, gaven uiteindelijk toestemming om contact te zoeken met de buitenwereld, waarna Chaparro Villafaña in 2016 enkele foto’s van Atelopus arsyecuein Sogrome naar de Fundación Atelopus opstuurde. Toch zouden er nog vier jaren van gesprekken nodig zijn voordat wetenschappers toestemming van de Sogrome-stam kregen om de kikkers met eigen ogen te gaan bekijken. Als een test van vertrouwen moesten de wetenschappers op hun eerste bezoek hun camera’s thuis laten.

'Toen we de eerste exemplaren van Atelopus arsyecue zagen, waren we enorm opgetogen en hoopvol over het feit dat we deze soort in levenden lijve aantroffen', zegt Jefferson Villalba, medeoprichter en voorzitter van de Fundación Atelopus, eveneens via WhatsApp.

Toen de relaties met de Sogrome-stam verbeterden, kregen de onderzoekers uiteindelijk toestemming om foto’s van de klompvoetkikkers te maken en een publiciteitscampagne rond de herontdekking van de soort op touw te zetten. Tegelijkertijd werken beide milieuorganisaties samen met het Arhuaco-volk door de stamleden te laten zien hoe ze de soort in de gaten kunnen houden, onder andere door gegevens over zaken als populatiedynamiek en -morfologie te vergaren. Atelopus arsyecue wordt zelfs gebruikt als boegbeeld voor Amas la Sierra, een breder milieuproject in samenwerking met lokale gemeenschappen.

'Ons doel is om wetenschappelijke kennis te combineren met de voorouderlijke en culturele kennis van het Arhuaco-volk en zo het voortbestaan van de soort veilig te stellen', zegt Villalba.

(Suriname Mirror/National Geographic)

15-Jarige inheemse jongen vermoord in Brazilië aan rand zwaar ontbost inheems reservaat in de staat Maranhão

Lichaam Erisvan Soares Guajajara met messteken gevonden in Amarante do Maranhão


Een 15-jarige inheemse jongen is vermoord in Brazilië aan de rand van een zwaar ontbost inheems reservaat in de staat Maranhão, aan de rand van de Amazone. 

De moord, de vierde van de Guajajara-stam in de afgelopen weken, kwam toen een golf van racistisch misbruik tegen inheemse volkeren social media in de staat overspoelde.

De Conselho Indigenista Missionário (CIMI), een non-profitgroep, meldde dat het lichaam van Erisvan Soares Guajajara vrijdag 13 december 2019 met messteken is gevonden in Amarante do Maranhão.


De groep zei, dat hij met zijn vader naar de stad was gereisd, aan de rand van het inheemse reservaat Araribóia. De G1-nieuwssite meldde, dat een niet-inheemse man genaamd Roberto Silva, 31, ook werd gedood met Erisvan en dat beide stierven in de vroege uren van vrijdag op een feest in een gebied genaamd Vila Industrial.


'Nog een brutale misdaad tegen het Guajajara-volk', tweette Sonia Guajajara, een leidster van dezelfde stam die uitvoerend coördinatrice is van de Braziliaanse inheemse vereniging ABIP (Articulação dos Povos Indígenas do Brasil). 'Iedereen die ons niet mag, voelt zich toegestaan ​​te doden, omdat ze straffeloosheidsregels kennen. Het is tijd om GENOEG te zeggen.' 

Volgens CIMI-cijfers stegen moorden op inheemse bevolking 23% in 2018, en zijn landinvasies gestegen sinds de  extreem-rechtse president Jair Bolsonaro aantrad in januari. Hij heeft inheemse mensen die in reservaten leven vergeleken met 'prehistorische mannen' en zei dat hun land zou moeten worden ontwikkeld.

In een verklaring, zei de deelstaatregering van Maranhão dat voorlopig onderzoek aangaf, dat 'het misdrijf niet was gemotiveerd door haat, landconflicten of ontbossing in inheemse reservaten'. Het Braziliaanse bureau Funai (Fundação Nacional do Índio) zei dat het de zaak volgt.

Erisvan woonde in het inheemse reservaat Araribóia, dat door houthakkers is gedecimeerd. Een groep boswachters van Guajajara verdreef houthakkers uit het reservaat. maar zijn geconfronteerd met bedreigingen en gewelddadige aanvallen. In november werd voogd Paulo Paulino Guajajara gedood door houthakkers in een hinderlaag en een andere, Laércio Guajajara, werd neergeschoten en gewond. Houthakkers in illegale voertuigen opereren openlijk rond Amarante, maar de politie grijpt zelden in. 

'Er is veel racisme tegen inheemsen in Amarante', zegt Gilderlan Rodrigues, CIMI's Maranhão-coördinator. De groep zei dat de familie van Erisvan de opmerkingen van de lokale politie weerlegde om de moorden te koppelen aan de drugshandel.

Afgelopen zaterdag werden twee Guajajara-leiders - Firmino Silvino Guajajara en Raimundo Bernice Guajajara - neergeschoten en gedood in een drive-by-shoot op een snelweg in het nabijgelegen inheemse reservaat Cana Brava in dezelfde staat. Twee anderen raakten gewond. De mannen kwamen terug van een vergadering toen een groep mannen in een witte auto het vuur opende.


Een Funai-functionaris zei, dat de moord te maken had met frequente overvallen op de snelweg die het reservaat passeert, maar de mensenrechtenorganisatie van Maranhão gaf de schuld aan de toenemende vooroordelen.

Sindsdien heeft een golf van racistisch misbruik social media in de regio overspoeld. 'Degenen die schoten hadden minstens 50 moeten doden,' zei een lokaal lid van een WhatsApp-groep. 'De overheid moet een bom gooien en deze schandelijke inheemse bevolking uitroeien', zei een ander. 'Dit zijn gewone mensen ... aanzetten tot misdaden tegen inheemse mensen', zei Érika Nogueira, de directric van de inheemse vereniging van Ascalwa. 'Dat is het meest zorgwekkend, het is het maatschappelijk middenveld.'

(Suriname Mirror/CIMI/The Guardian/El Pais Brasil/O'Globo/Twitter/ YouTube)

Brumadinho-dam ramp in Brazilië veroorzaakt door ophoping water en gebrek aan drainage

'Dam vertoonde geen tekenen van instabiliteit vóór de breuk'


De ineenstorting van de grote Brumadinho residudam in Brazilië werd veroorzaakt door ophoping van water en gebrek aan drainage, hoewel de faciliteit eerder geen tekenen van instabiliteit vertoonde, aldus een rapport in opdracht van de eigenaar van de dam en donderdag 12 december 2019 gepubliceerd.

De dambreuk op 25 januari in de mineraalrijke staat Minas Gerais deed miljoenen tonnen giftig mijnafval over het platteland stromen, waardoor 270 mensen werden gedood of vermist raakten en eigenaar Vale werd gedwongen een deel van zijn activiteiten op te schorten.

Een groep specialisten, ingehuurd door de Braziliaanse mijnreus, ontdekte dat 'de breuk en de resulterende slibschuif te wijten was aan de statische vloeibaarmaking van het afval van de dam', wat betekent dat het vaste damafval slib werd door de ophoping van water.

Volgens het rapport van de specialisten had de dam in het midden van het regenseizoen onvoldoende afwatering en verzamelde zich water. Als gevolg hiervan was het gevuld met 'zacht' en 'zwaar' afval vanwege het hoge ijzergehalte. De groeiende druk creëerde een 'marginaal stabiele dam' - met andere woorden, het was 'nabij het breekpunt', omdat het bijna niet in staat was om water af te voeren.


Het rapport voegde eraan toe, dat de dam 'geen tekenen van instabiliteit vertoonde, zoals grote vervormingen die scheuren of zwelling veroorzaakten vóór de breuk'. Hoewel daaropvolgende data-analisten kleine vervormingen identificeerden gedurende de 12 maanden voorafgaand aan de breuk, waren de vervormingen 'te langzaam om te worden gedetecteerd door grondradar en andere bewakingsapparatuur', aldus het rapport. Het rapport verwees niet naar de resultaten van andere onderzoeken.


Uit een rapport van 5 november van de Agência Nacional de Mineração (ANM) blijkt, dat het mijnbouwbedrijf op de hoogte was van problemen met een horizontaal afvoersysteem dat zeven maanden vóór de ramp was geïnstalleerd. Op 10 januari - twee weken voordat de dam scheurde - toonden twee meetapparatuur aan dat de vloeistofdruk noodniveaus had bereikt.

Ten minste zeven Vale-werknemers, van wie geen één senior manager is, en zes werknemers van de Duitse auditor TUV SUD worden onderzocht wegens het gebruik van valse informatie om te certificeren dat de Brumadinho-dam aan de veiligheidsvereisten voldeed.

ANM's beschuldigingen kwamen op de vierde verjaardag van de ineenstorting van een andere residudam in eigendom van een joint venture tussen Vale en de Anglo-Australische mijnbouwbedrijf BHP. Het instorten van de Fundao-residuendam ontketende een stortvloed van bijna 40 miljoen kubieke meter zeer giftig mijnslib over gebieden van het Mariana-district, ook in Minas Gerais. De modder heeft 19 mensen gedood en 39 steden onder water gezet, wat de ergste milieuramp van Brazilië markeert.

(Suriname Mirror/AFP/Mining Technology/Twitter)

Braziliaan (43) verkleedt zich als zijn moeder om rijexamen voor haar af te leggen

Heitor Schiave trekt bloemetjesblouse aan, lakt zijn nagels, zet een pruik op


Zoonlief gearresteerd vanwege identiteitsfraude, maar werd weer snel in vrijheid gesteld


De 43-jarige Heitor uit Brazilië dacht de oplossing te hebben bedacht voor het probleem dat zijn moeder maar bleef zakken voor haar rijexamen. Hij verkleedde zich gewoon als zijn 60-jarige mama en dan zou het wel goed komen. Maar, de examinator had het helaas door en Heitor werd opgepakt. 

Toen Maria, de 60-jarige moeder van Heitor Schiave uit Brazilië, voor de derde keer zakte voor haar rijexamen, besloot haar zoon in te grijpen. Hij trok een bloemetjesblouse uit de kast, lakte zijn nagels, zette een pruik op en ging vervolgens naar de plek waar zijn moeder moest afrijden.


Heel even leek het goed te gaan, totdat instructeur Aline Mendonça iets in de gaten kreeg, schrijft de Braziliaanse nieuwswebsite G1 woensdag 11 december 2019.

Mendonça: 'Hij probeerde zich zo normaal mogelijk te gedragen. Hij had zelfs make-up opgedaan en droeg sieraden.' Mendonça belde de politie en Heitor werd gearresteerd vanwege identiteitsfraude.

Mendonça: 'Hij bekende gelijk en gaf ook aan dat zijn moeder niets wist van zijn plan.'

De politie heeft Heitor niet lang vastgehouden, maar onderzoekt nog of hij vervolgd wordt. Moeder Maria zal in ieder geval nog even moeten wachten op haar rijbewijs.

(Suriname Mirror/ RTL Nieuws/G1.Globo/Correio Braziliense/Twitter)