zaterdag 15 december 2018

Colombiaans tribunaal veroordeeld Braziliaanse bouwfirma Odebrecht tot betaling van 250 miljoen dollar

Bouwgigant mag ook 10 jaar lang geen staatscontracten sluiten

Bedrijf betaalde ongeveer 30 miljoen dollar aan steekpenningen in Colombia


Een Colombiaans tribunaal heeft een consortium onder leiding van de in opspraak geraakte Braziliaanse bouwfirma Odebrecht veroordeeld tot betaling van 250 miljoen dollar en verbood het 10 jaar lang staatscontracten te sluiten, en zei dat de groep corruptie gebruikte om infrastructuurcontracten te winnen.

Odebrecht stond in het middelpunt van het grootste corruptieschandaal in Latijns-Amerika en erkende in 2016, dat het ambtenaren in een tiental landen omkocht. Het bedrijf betaalde ongeveer 30 miljoen dollar aan steekpenningen in Colombia, volgens het kantoor van de procureur-generaal.Het consortium was belast met de aanleg van de 528 kilometer lange Ruta del Sol 2-snelweg naar de Caribische kust, een contract ter waarde van meer dan $ 1 miljard.

De boetes die laat donderdag 13 december 2018 door de regionale rechtbank werden opgelegd, omvatten Odebrecht, Episol, een dochteronderneming van Corficolombiana en Grupo Aval, en Cass Constructores, evenals drie voormalige leidinggevenden van Odebrecht Colombia.

Veertien mensen die betrokken zijn bij het corruptieschandaal zijn gevangen gezet in het Andes-land, waaronder een voormalige senator en een voormalig minister van Transport.Episol zei in een verklaring, dat het het niet eens was met het besluit van het Cundinamarca provincie-tribunaal en de legale beschikbare opties zou onderzoeken. Tegen de beslissing kan beroep worden aangetekend.

Het kantoor in Colombia van Odebrecht zei, dat het geen onmiddellijk commentaar had.

De regering vroeg vorige maand de regulerende instantie om Odebrecht gedurende 20 jaar te verbieden overheidscontracten aan te gaan en verzette zich tegen het aanbod van de onderneming om $ 33 miljoen aan schadevergoeding te betalen in ruil voor het beëindigen van onderzoeken en een verbod op contractering.

(Suriname Mirror/El Colombiano/Reuters/Twitter/YouTube)

Braziliaanse rechter laat gevluchte terrorist Battisti oppakken

Battisti in thuisland Italië tot levenslang veroordeeld voor verschillende politieke moorden


Een rechter van het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft donderdag 13 december 2018 de onmiddellijke aanhouding bevolen van de oud-militair en extreemlinkse terrorist Cesare Battisti, met het doel hem uit te leveren aan Italië.

Battisti werd in zijn thuisland tot levenslang veroordeeld voor verschillende politieke moorden die hij in de jaren 1970 gepleegd zou hebben als lid van de ‘Gewapende Proletariërs voor het Communisme’.

De intussen 63-jarige Battisti werd in 1993 bij verstek veroordeeld. Hij heeft altijd beweerd onschuldig te zijn.


In 1981 ontsnapte hij uit een Italiaanse gevangenis en vluchtte het land uit. Hij leefde onder meer in Mexico en in Frankrijk en legde zich toe op het schrijven van misdaadboeken.

Toen hij in Frankrijk, onder het presidentschap van Jacques Chirac, bedreigd werd met uitlevering, vluchtte hij naar Brazilië. Hij zat er verscheidene jaren opgesloten, maar de linkse president Lula da Silva stelde hem op de laatste dag van zijn mandaat in 2009 in vrijheid. Daar komt nu verandering in.


Een rechter van het Hooggerechtshof beval zijn onmiddellijke aanhouding om te vermijden dat Battisti het land zou ontvluchten.

Met de uitspraak loopt het Hooggerechtshof vast vooruit op de inauguratie van de nieuwe extreemrechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro op 1 januari. De uitlevering van Battisti was een van diens verkiezingsbeloftes.

(Suriname Mirror/AD/g1.globo/Diario de Pernambuco/Twitter)

Ierse priester naar Rome na uitzitten celstraf van 4 jaar voor kindermisbruik in Chili

John O'Reilly misbruikte een minderjarig meisje in het privé Colegio Cumbres in Santiago


Een in Ierland geboren priester, die was veroordeeld voor het seksueel misbruiken van een meisje in zijn zorg op een religieuze school in Santiago, is vrijdag 14 december 2018 uit Chili vertrokken op we naar Rome na het uitzitten van een gevangenisstraf van vier jaar. 

Critici wezen al lang op de zaak van de eerwaarde John O'Reilly als een voorbeeld van clementie in een land waar de rooms-katholieke kerk al lang de macht heeft gehad in de politiek en de samenleving.Een rechter veroordeelde in 2014 O'Reilly, een leider van de Legionairs van Christus (Legionarios de Cristo), tot vier jaar 'gecontroleerde vrijheid' voor het misbruiken van een minderjarig meisje in het privé Colegio Cumbres in de welvarende wijk Las Condes tussen 2007 en 2009.


O 'Reilly voltooide zijn vonnis op 10 december, volgens een verklaring van de Legionairs van Christus vrijdag, en de Chileense rechtbank hebben hem vervolgens uit het land gezet. Hij ging vrijdag aan boord van een vlucht in Santiago, op weg naar Rome, waar hij zal wachten op een formele canonieke straf van de Legionairs van Christus, aldus de verklaring.O'Reilly kon niet onmiddellijk worden bereikt voor commentaar.

De vrijlating van de priester komt op een moment van groeiend seksueel misbruik in de katholieke kerk in Chili. Chileense aanklagers hebben dit jaar honderden gevallen van vermeend misbruik en een dekmantel door geestelijken onderzocht.

In mei hebben alle 34 bisschoppen van het land hun ontslag ingediend bij de paus. O'Reilly's vonnis is bekritiseerd als mild. Tijdens zijn veroordeling was hij niet thuis en hoefde niet periodiek in te checken bij een ambtenaar en was vrij om het land uit te reizen. Officieren van Justitie hadden tien jaar gevangenisstraf geëist.

De stichter van de Legionairs van Christus, de Mexicaans Marcial Maciel, werd door een onderzoek in het Vaticaan ontmaskerd als een bedrieger en pedofiel die meerdere kinderen had verwekt.

(Suriname Mirror/Cooperativa/Reuters/El Mostrador/24horas/YouTube/Twitter)

Apotheek Tjong Akiet geeft het goede voorbeeld en doet plastic in de ban

'Mensen gooien hun plastic zakken achteloos op straat en richten daarmee schade aan het milieu'


Apotheek Tjong Akiet zegt vaarwel tegen plastic. Deze stap is niet uit de lucht komen vallen, het bedrijf heeft jaren geleden al de intentie gehad om deze overgang te realiseren. De kosten zijn daarbij vele malen hoger dan het gebruik van de plastic meeneem zakjes. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 15 december 2018.

Voor John Tjong Akiet, aan de Martin Luther Kingweg 91, was de kostenfactor uiteindelijk van minder belang dan het besef dat het milieu alleen maar gered kan worden als de daad bij het woord wordt gevoegd. Ondanks de 5 tot 10 maal hogere kosten voor de biologisch afbreekbare zakken, heeft de eigenaar van apotheek Tjong Akiet de overstap gewaagd.

Deze stap is niet onopgemerkt gebleven in de samenleving. 'Terwijl iedereen praat over kostenbesparing doen wij het tegenovergestelde. Als we om ons heen kijken op straat is het gewoon triest hoe men met afval omgaat. Mensen gooien hun plastic zakken achteloos op straat en richten daarmee schade aan het milieu. Reken maar uit hoeveel zakken per dag worden weggegooid', zegt de apotheker.

Voor Tjong Akiet gaf nog een andere reden de doorslag. Nadat de apotheekeigenaar op een dag een foto zag van een nog jonge zeeschildpad, die verstrikt was geraakt in een ring van een blik en daardoor door de jaren heen verminkt was geraakt, vormde de extra stimulans om mee te werken aan een schoner milieu.

'Onze biologisch afbreekbare zakken zijn er in twee maten en worden gebruikt voor de klanten die recepten ophalen en de klanten die buiten de recepten om iets komen kopen. Die laatste groep betaalt wel Srd 1 of Srd 2 per zak. De zak is bovendien herbruikbaar. Het is voortaan dus een win-win voor mens en milieu bij apotheek Tjong Akiet.'

'Agenten mogen 24 uur per dag dienstwapen bij zich hebben'.... - Is toch vragen om moeilijkheden...

Bij een grote showactiviteit in Hermitage-gebied is agenten toegang ontzegd vanwege wapenbezit

'Dit is brutaliteit van sommige organisatoren'
- Maar, is het niet vragen om moeilijkheden wanneer agenten ook in privétijd dienstwapen mogen dragen?


Het komt steeds vaker voor dat agenten die buiten dienst, privé, een openbare activiteit willen bezoeken de toegang wordt geweigerd, omdat zij hun dienstwapen bij zich hebben. 'Dit is brutaliteit van sommige organisatoren', beweert hoofdinspecteur Humphrey Naarden, hoofd van de afdeling Voorlichting van het Korps Politie Suriname. Hij zegt vandaag, zaterdag 15 december 2018, in de Ware Tijd, dat een agent zijn pistool de hele dag bij zich dient te hebben....

Bij een grootse showactiviteit donderdag in het Hermitage-gebied, is een aantal agenten de toegang ontzegd op grond van wapenbezit. Dit is niet in goede aarde gevallen bij de agenten die een toegangsbewijs hadden. Maar, kennelijk waren de dienders in burger, buiten diensttijd....

Naarden maakt zich boos, dat het steeds vaker gebeurt dat politieagenten die zich willen vermaken, worden gehinderd daarbij. 'Op elk moment van de dag als er iets gebeurt, moet een politieambtenaar kunnen optreden. Hij moet zijn wapen als instrument kunnen gebruiken om indien nodig zichzelf te beschermen', stelt de woordvoerder.

Inspecteur Revelino Eijk, die deel uitmaakt van de structuren van de politiebond, zegt op persoonlijke titel, dat een politieambtenaar te allen tijde het dienstwapen bij zich dient te hebben. Ook al is hij vrij van dienst. 'Het mag niet in ongerede geraken of verliezen. Het wapen is persoonlijk.'

Eijk is van mening dat de districtscommissaris bij het verlenen van een vergunning duidelijke instructies moeten geven aan de organisator van een evenement over politieambtenaren en het dragen van hun dienstwapen.

Maar, is het niet vragen om moeilijkheden wanneer agenten ook in privétijd dienstwapen mogen dragen? 
Waarom kunnen agenten na diensttijd hun dienstwapen niet achterlaten op hun politiepost? 
Zijn er niet teveel incidenten geweest met het gebruik van een dienstwapen door een 'schietgrage' agent in privétijd? Misschien vraagt dit issue aandacht van Assembleeleden....

Wordt Motiva Enterprises (VS) / Aramco (Saoedi-Arabië) de redding voor Isla, Curaçao?

Motiva Enterprises voldoet in vrijwel alle opzichten aan de eisen en wensen


Het Antilliaans Dagblad bericht vandaag, zaterdag 15 december 2018, dat Motiva Enterprises in het Amerikaanse Houston, een volledige dochter van Saudi Refining dat weer valt onder de Saoedische oliegigant Aramco, de zogeheten ‘preferred bidder’ is voor de overname van de Curaçaose Isla-raffinaderij vanaf 2020 of mogelijk - via een ‘early step in’ indien dit noodzakelijk blijkt - al eerder. 

Dat heeft het dagblad uit meerdere goede en betrouwbare bronnen. De keuze van en een akkoord met een goede partner voor de exploitatie van de Isla is voor Curaçao van nationaal belang, gezien de werkgelegenheid van een paar duizend personen die op het spel staat en de economische impact ervan. Er is de Curaçaose regering- Rhuggenaath daarom alles aan gelegen om spoedig solide afspraken te maken met een krachtige partner.

Motiva Enterprises voldoet in de ogen van Curaçao in vrijwel alle opzichten aan de eisen en wensen. Het betreft een bedrijf met ervaring in de petroleum- en raffinage-industrie, met kennis van zaken, voldoende gegarandeerde toevoer van ruwe olie, oog voor strenge milieueisen en financiële slagkracht.

Overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) streeft ernaar medio januari een Memorandum of Understanding (MoU) te tekenen met deze voorkeurskandidaat voor het runnen van de Isla, als het leasecontract met het Venezolaanse PdVSA op 31 december 2019 eindigt.

Bij Motiva Enterprises werken, volgens de website van de onderneming, 2.300 Amerikaanse personeelsleden, waarvan 1.500 op de Port Arthur Refinery. Deze grootste Noord-Amerikaanse raffinaderij heeft een productiecapaciteit van 630.000 vaten olie per dag. Het petroleumbedrijf levert brandstof aan Shell en '76'-pompstations in de Verenigde Staten. Voorheen was Motiva een joint venture van Saudi Refining en Shell, maar vanaf 2017 is Shell er helemaal uit.

Veertig boeren in Patamaccagebied hopen uiterlijk 2020 biologische podisiri te exporteren naar Europa en VS

Streven is om per maand een container met 20.000 tot 25.000 kilo podosiri te verzenden


Veertig boeren uit het Patamaccagebied maken zich klaar om uiterlijk 2020 biologisch geteelde podisiri (acaibes) te exporteren naar Europa en de VS. Het streven is om op maandbasis een container met 20.000 tot 25.000 kilo podosiri te verzenden. Daaraan voorafgaand zal van de traditionele verbouwers podosiri worden opgekocht om al in maart 2019 te exporteren. 

De oogst van de veertig boeren zal volledig bestemd zijn voor export, omdat zij niet aan de broodwinning van de traditionele verbouwers willen komen.

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) en directeur Ruud Souverein van Suriname Candied Fruits nv (SCF) hebben daartoe donderdag, tijdens een bezoek van minister Dikan aan de podosirifabriek, Apodo Tropical Fruits (ATC), in de omgeving van het dorp Ovia-olo te Patamacca in Marowijne, een document ondertekend. Directeur Souverein zegt, dat zijn bedrijf bereidt is alle verwerkte podosirie van de fabriek op te kopen, zolang die voldoet aan de kwaliteitseisen. Ook kunstmest en pesticiden zijn uit den boze.

Dikan zegt, dat de boeren zich hebben aangemeld, nadat ze over het plan hoorden. Hij is ervan overtuigd, dat de verdiencapaciteit van de overheid met dit project wordt vergroot en dat 'de koopkracht voor de mensen wordt versterkt'. Dikan voorspelt dat hiermee economische en sociale rust zal ontstaan.

De trekker binnen RO is de afdeling Agrarische Ontwikkeling Binnenland. De boeren krijgen een contract waarin staat dat zij ondernemer worden, om hen zo te stimuleren tot planten. Ze krijgen elk twee hectare grond, die door het ministerie wordt opgeschoond. RO stelt een tractor met operator ter beschikking en de boeren zorgen voor brandstof en smeermiddelen.

De groep wordt getraind en vervolgens gecertificeerd om biologisch te telen door gebruik te maken van organisch materiaal bij het planten. Er is ook grond die deel uitmaakt van gemeenschapsbos, waarover het traditioneel gezag het beheer voert.

Schoolvervoerders eisen 40% loonsverhoging - Ministerie komt overeengekomen afspraken niet na

'Geen verhoging, dan gaan we het schoolvervoer compleet lamleggen per 1 januari 2019'

'NVB doet niet mee aan de wilde actie van de schoolvervoerders'


De ongeveer 100 boothouders en 125 bushouders van het schoolvervoer zijn het wachten op hun 40% loonsverhoging moe. Deze loonsverhoging met terugwerkende kracht (twk) vanaf mei 2016 is tussen de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS) en de leiding van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) wederzijds overeengekomen en vastgelegd in de principeovereenkomst van juni 2017. Vanaf dat moment tot heden is deze overeenkomst niet in zijn totaliteit uitgevoerd, aldus het Dagblad Suriname vrijdag 14 december 2018.

Rekening houdende met de financiële positie van de overheid was de OBS akkoord gegaan om voorafgaand aan de 40% loonsverhoging genoegen te nemen met een looncorrectie van 25%. Thans blijkt, dat de autoriteiten er een gewoonte van hebben gemaakt om slechts 25% uit te betalen. Deze gewoonte moet spoedig afgeleerd worden om commotie binnen het openbaar vervoer te voorkomen.

'We willen onze 40% loonsverhoging ontvangen, anders gaan we het schoolvervoer compleet lamleggen per 1 januari 2019', meldt Mirka Kalloe, penningmeester van OBS, aan Dagblad Suriname.

Deze lamlegging betreft overigens geen overmachtsituatie; de reguliere betalingen zijn reeds voldaan. De schoolvervoerders hadden de noodklok reeds in oktober van het huidig jaar geluid, echter heeft het ministerie zich hiervan niets aangetrokken. Daardoor vertikken de schoolvervoerders het om langer op hun rechtmatige loonsverhoging te wachten.

Iwan Woon, ondervoorzitter van de OBS staat niet achter de lamlegging van het schoolvervoer. Alhoewel de 40% loonsverhoging ook betrekking heeft op de boot- en bushouders van het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB), garandeert Woon, dat het NVB-vervoer niet in gedrang komt. 'NVB doet niet mee aan de wilde actie van de schoolvervoerders', verduidelijkt Woon.

Hij kan niet bevatten hoe de schoolvervoerders ineens een andere koers willen opgaan, daar er intern andere afspraken zijn gemaakt. 'We waren drie weken geleden bij elkaar gekomen om zaken te bespreken. We hebben besloten om weer om de tafel te zitten met de regering; het gaat dan niet over de onderhandeling maar over de uitvoering. En wij van NVB houden ons wel aan die afspraken. Op dit moment is er eigenlijk geen conflict om in actie te gaan.'

Woon voert aan, dat de schoolvervoerders goed weten dat het uitbetalen van die 40% loonsverhoging in de huidige maand vrijwel onmogelijk is voor de regering. 'Wij hebben in ieder geval geen afspraken gemaakt met de overheid om die 40% eind december uit te betalen. De overheid was zelf met het voorstel gekomen om alvast 25% te voldoen en dat hebben ze tot heden gedaan. Ook de twk van 25% krijgen we sedert juli 2017.'

Woon is zich ervan bewust dat de twk in de periode van mei 2016 tot en met juli 2017 nog uitbetaald moet worden. Hij benadrukt, dat er nog geen concreet vervolgtraject is vastgesteld. 'Dan kan je ineens toch geen actie aankondigen? Wij distantiëren ons compleet van de lamlegging van de schoolvervoerders. Ik ga mij niet laten gebruiken door een stelletje grappenmakers', aldus Woon.

Misiekaba (NDP) pleit voor verruiming aantoonplicht in ontwerpwet 'ID-Kaartenwet 2018',

'Ik denk dat dit artikel het doel voorbij schiet en ik vraag regering om nog een keer hiernaar te kijken'


Zoals het nu staat in de ontwerpwet 'ID-Kaartenwet 2018', wordt een boete van Srd 100 opgelegd als iemand geen identiteitskaart (ID-kaart) kan tonen aan een politieambtenaar. 'Ik val nog steeds over het artikel en ik stel voor dat wij de aantoonplicht verruimen', zei André Misiekaba (NDP), voorzitter van commissie van rapporteurs, gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) tijdens de behandeling van de ontwerpwet die nodig is voor de nieuwe ID-kaarten, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 15 december 2018.

'Wanneer ik thuis zit en naar de winkel op de hoek loop en er gebeurt iets waar de politie erbij komt en zij vraagt mij naar mijn ID-kaart, dat ik niet meteen beboet wordt. De politie moet mij de gelegenheid geven om met mijn ID-kaart bij de post te komen. Anders gaan we mensen a la dol beboeten, omdat de gewone burger niet naar de winkel gaat of gaat voetballen met zijn ID-kaart op zak. Ik denk dat dit artikel het doel voorbij schiet en ik vraag de regering om nog een keer hiernaar te kijken', aldus Misiekaba.

Hij wordt hierin ondersteund door NPS-fractieleider, Gregory Rusland. 'Wanneer een burger loopt zonder ID-kaart kan die door een ambtenaar gestopt worden en bij het niet kunnen tonen van de ID-kaart, beboet worden. Ik vind dat het te ver gegrepen is', meent Rusland.

Hij maakt zich een voorstelling, dat een heleboel mensen die boete van Srd 100 niet kunnen betalen en vraagt ook aandacht voor de aantoonplicht zoals die opgenomen is in de ontwerpwet.

Misiekaba is de mening toegedaan, dat het doel van de boete, om elk lid van de samenleving die de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt te voorzien van een ID-kaart, niet bereikt wordt op deze manier. 'Om het doel te bereiken, moet je voorlichting geven, naar scholen gaan, met mobiele units naar het binnenland gaan', benadrukte de politicus.

Ingrid Karta-Bink (PL) vroeg zich af of met de komst van de nieuwe ID-kaarten, het paspoort en rijbewijs komen te vervallen als legitimatiebewijzen.

De minister die verantwoordelijk is voor de nieuwe wet, Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken, is in het buitenland en werd vervangen door. Zijn collega Stephen Tsang (Handel, Industrie en Toerisme).

De verdere behandeling is uitgesteld naar maandag.

Taxihouders route Albina-Paramaribo zijn chaos beu die heerst op Wilhelminaplein in Albina

(Bron foto: archief de Ware Tijd)
'We willen geen gehaal en getrek meer met anderen die geen lid zijn van onze vereniging'

Alle taxi's worden nu voorzien van een groene sticker


De Ware Tijd schrijft vandaag, zaterdag 15 december 2018, dat taxihouders die de route Albina-Paramaribo vice versa onderhouden af willen van de chaos die heerst op het Wilhelminaplein in de grensplaats. Zij hebben zich opnieuw geregistreerd om ordening te brengen. 

'We willen bij onze standplaats geen gehaal en getrek meer met anderen die geen lid zijn van onze vereniging', zegt Eduard Austin, voorzitter van de Vereniging Taxi’s Albina-Paramaribo.

Ongeveer driehonderd taxihouders zijn lid van de belangenorganisatie. Austin stelt, dat de vereniging samenwerkt met het districtscommissariaat om de problemen aan te pakken. Binnenkort wordt een standplaatstarief ingevoerd en de taxihouders zijn bereid dit te betalen, om zo zeggenschap te hebben over de parkeerplek. 'Alleen degene die betaalt, kan daar parkeren.'

Er zijn volgens hem taxihouders die geen lid zijn van de vereniging, maar toch hun diensten aanbieden. Hij beseft dat hieraan niet veel gedaan kan worden.

Volgens de voorzitter wordt er ook gewerkt aan een betere herkenbaarheid van de taxi's, vandaar het besluit om alle voertuigen te voorzien van een groene sticker. Austin wijst erop, dat ook bedrijfstaxi's die van Paramaribo een rit rijden naar Albina op het Wilhelminaplein parkeren om niet leeg naar de stad terug te keren. 'De spoeling is al dun en we willen deze mensen niet erbij.'

De groene sticker is volgens de voorzitter ook belangrijk om herkend te worden door toeristen uit onder meer Frans-Guyana. De taxihouders komen volgens Austin eveneens georganiseerd en betrouwbaar over.

Vakbondsleider Valies: 'Verplichte psychiatrische begeleiding leraren Hendrikschool is absurd'

Ministerie stuurt leerkrachten naar PCS nadat twee leerlingen zelfmoord pleegden

Valies: 'Wie is het ministerie om de leraren zo'n begeleiding op te leggen, men kan dit niet zomaar gaan eisen'


Op de Hendrikschool (Paramaribo) heeft zich om onduidelijke redenen een tragisch incident voorgedaan in november 2018. Twee leerlingen pleegden suicide. Naar aanleiding hiervan heeft het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur een verplicht psychiatrisch begeleidingstraject ingesteld voor de leraren van deze MULO-school. 

Zo moest de school donderdag omstreeks elf uur sluiten, zodat de leraren zich konden melden bij het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS). Bij vele van de leraren is dit niet op prijs gesteld.

Ook vakbondsleider Wilgo Valies moest zijn wenkbrauwen fronsen over dit abrupt ‘oplossingsmodel’. Hij vindt het totaal absurd waarmee het ministerie bezig is.

'Wie is het ministerie om de leraren zo'n begeleiding op te leggen? Men kan dit niet zomaar gaan eisen, het ministerie mist die bevoegdheid. Alleen een psychiater kan zoiets stellen', beklemtoont Valies in het  Dagblad Suriname van vrijdag 14 december 2018.

Dit geval, oplegging van de psychiatrische begeleiding, was donderdag nog niet onder de aandacht van het bestuur van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) gebracht. Valies gaat desalniettemin het fijne van de zaak onderzoeken. De motieven achter de suïcide zijn bij hem evenmin bekend.

Toen dit aan het licht kwam, had de vakbondsleider wel voorgesteld dat een psycholoog of psychiater ingeschakeld zou worden om de leerlingen te begeleiden, aangezien de onderwijsgevenden die bagage niet hebben meegekregen tijdens hun opleiding. 'Je moet kunnen voorkomen dat zo'n situatie zich herhaalt. En die leerlingen hebben die begeleiding wel gekregen, maar nu moeten de leraren ineens een behandeling ondergaan? Dit is ondenkbaar', aldus Valies.

Duidelijke taal LVV-minister: 'Als schepen Ros National Fishery NV niet voldoen aan voorwaarden, geen vergunning'

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
Soerdjan gaat ervan uit dat de zes Chinese hektrawlers allen geen vergunning krijgen

'Alleen de minister van LVV is bevoegd vergunning te verlenen'


Minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft gisteren in De Nationale Assemblee onomwonden gesteld, dat er geen vergunning gegeven zal worden aan Ros National Fishery NV als de boten niet voldoen aan de voorwaarden. Twee van de zes Chinese hektrawlers die al geïnspecteerd zijn, krijgen geen vergunning. Twee trawlers worden vandaag, zaterdag 15 december 2018 geïnspecteerd. Binnen enkele dagen zullen de bevindingen van alle boten binnen zijn. Dit bericht Starnieuws.

De bewindsman zei gisteren, dat alle zes trawlers sprekend op elkaar lijken, waardoor nu al gesteld kan worden dat geen van ze vergunning zullen krijgen. Hij moet wel de formele rapportage afwachten.

Kijk en luister vanaf 1:22:00


Assembleeleden hebben indringende vragen gesteld over de Chinese fabrieksschepen en hoe het mogelijk was om een toestemmingsbrief te geven aan de ondernemer. Soerdjan heeft uitgelegd dat zijn voorganger, Soeresh Algoe, de aanvraag voor afhandeling had doorgeleid naar de directeur van LVV, Djoemadie Kasanmoesdiran. De procedure is, dat advies wordt gevraagd van het onderdirectoraat Visserij. Soerdjan kon niet aangeven hoe het mogelijk is, dat de schepen het toegestane motorvermogen, tot zes maal overschreden hebben. Het vermogen van de motor is 3.084 pk, terwijl 500 pk is toegestaan.

De bewindsman heeft geconstateerd, dat er meer vergunningen zijn uitgegeven dan de beperking die opgenomen is in de beschikking die elk jaar wordt opgemaakt. Hij is bezig na te trekken om hoeveel vergunningen en toestemmingsbriefjes het gaat. Soerdjan zei dat hij nog niet zeker weet of alle documenten boven water zijn.

Hij benadrukte, dat alleen de minister van LVV bevoegd is vergunning te verlenen. Hier gaan de toestemmingsbriefjes aan vooraf, waarbij de aanvrager de boten binnen mag brengen voor inspectie. Als de vaartuigen goed bevonden zijn, komt de Maritieme Autoriteit Suriname in beeld voor keuring en registratie. Een jurist is in de arm genomen door minister Soerdjan om te kijken naar vergunningen die zijn verstrekt en juridisch advies uit te brengen.

'Ik ben sterke voorstander van intrekken van de vergunningen, maar wil eerst juridisch advies', zei de bewindsman. Hij wil op basis van een goed fundament handelen om te voorkomen dat de Staat in de schulden wordt gejaagd. Er is ook goed overleg met de visserijsector hierover.

Ook zal de controle opgevoerd worden, opdat de bedrijven zich houden aan de voorwaarden. Het beleid zal eveneens worden aangescherpt. De minister beloofde de stukken te sturen naar De Nationale Assemblee.

Tijdens de begrotingsbehandeling zal deze kwestie diepgaand aan de orde worden gesteld. Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons heeft de regering gevraagd om maandag op enkele vragen in te gaan.

Suriname en Brazilië tekenen zes overeenkomsten ter versteviging samenwerking

Ministers Pollack-Beighle en Nunes Ferreira uitermate tevreden over onderlinge relatie

(Bron foto's: NII)

In het kader van het versterken van de samenwerking tussen Suriname en Brazilië zijn vrijdag 14 december 2018 in het ministerie van Buitenlandse Zaken in Paramaribo zes overeenkomsten getekend. De documenten zijn ondertekend tijdens een bilaterale ontmoeting tussen de minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Pollack-Beighle en minister Aloysio Nunes Ferreira van Buitenlandse Zaken van Brazilië, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII. Waar die documenten betrekking op hebben vermeldt het NII niet....👎😠

Beide ministers benadrukten het belang van dit bezoek om de bestaande, bevriende relaties te evalueren en nieuwe gebieden van samenwerking te identificeren. Verder hebben beide bewindslieden van gedachten gewisseld over regionale en multilaterale kwesties.

Zowel minister Pollack-Beighle als minister Nunes Ferreira hebben aangegeven, dat deze bilaterale bijeenkomsten, die op reguliere basis plaatsvinden tussen de ministers van Buitenlandse Zaken, essentieel zijn, niet alleen voor het monitoren van de bestaande samenwerking, maar ook de gelegenheid bieden voor verdere verdieping en bekrachtiging van de historische bilaterale relaties gebaseerd op de traditionele hechte band tussen de twee landen.

 
Tijdens deze ontmoeting, de tweede van 2018 tussen deze ministers en voor minister Nunes de laatste vanwege de nieuwe regering-Jair Bolsonaro die per 1 januari 2019 zal aantreden in Brazilië, hebben de beide ministers de relatie tussen beide landen onder de loep genomen. De samenwerking verloopt vlot. 


Dit jaar hebben twee missies plaatsgevonden van het Agentschap voor Samenwerking van Brazilië, met name de II Working Group on Technical Cooperation Brazil-Suriname van 16-20 april 2018, om de lopende projecten te evalueren en over nieuwe project voorstellen te onderhandelen en voor te bereiden, gebaseerd op aanvragen van Suriname. 

Een Aanvullende Missie in het kader van the II Working Group on Technical Cooperation Brazil-Suriname van 19-23 november 2018. Tijdens deze ontmoeting op het ministerie hebben beide ministers de aanvullende overeenkomsten ten behoeve van de projecten op het gebied van diplomatie en landbouw, overeengekomen tijdens de tweede ABC-missie van november 2018, ondertekend. 

Beide bewindslieden hebben hun tevredenheid geuit over de bestaande 'excellente' samenwerkingsrelatie.

Oppositie kritisch over omgekeerde wijze totstandkoming ontwerpwet 'ID-kaartenwet 2018'

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
Rusland (NPS): 'Er komen inzake werkwijze een heleboel vraagtekens naar voren'


In De Nationale Assemblee (DNA) is gisteren tijdens de behandeling van de ontwerpwet 'ID-kaartenwet 2018' flink gediscussieerd over hoe de uitvoering hiervan verloopt. Verschillende leden van de oppositie hebben hun ongenoegen geuit over de volgorde van de totstandkoming van de ontwerpwet. Zij vindt dat de omgekeerde weg wordt gevolgd, waardoor de positie van het college wordt ondergraven, zo schrijft Staarnieuws vandaag, zaterdag 15 december 2018.

NPS-fractievoorzitter Gregory Rusland, vroeg de regering of er voorbereidingen zijn getroffen om de nieuwe identiteitskaarten (ID-kaarten) te maken en welke bedragen zijn afgesproken. 'Ik denk dat hier een omgekeerde weg gevolgd wordt waarbij een heleboel vraagtekens naar voren komen', zei Rusland, doelend op de voorbereidingen die reeds getroffen zijn voor het maken van de nieuwe ID-kaarten, terwijl de wet die dit alles moet regelen nog niet aangenomen is.

André Misiekaba (NDP), voorzitter van de commissie die de wet heeft voorbereid voor openbare behandeling, zei het niet helemaal eens te zijn met de stelling van Rusland. Misiekaba is de mening toegedaan, dat terwijl de technische voorbereidingen gedaan worden, de wet die daarvoor nodig is, behandeld wordt. 'We vervangen niet slechts een oude ID-kaart, we zijn hier bezig om eigenlijk een sleutel te geven waarmee we een heleboel dingen vergemakkelijken voor de burgers.'


In zijn betoog citeerde commissielid William Waidoe (Pertjajah Luhur), artikel 71 lid 1 van de Grondwet, waarin staat dat De Nationale Assemblee bevoegd is te beslissen over alle wetsontwerpen die aan haar ter goedkeuring worden voorgelegd. 'Een lening wordt eerst gesloten en dan pas wordt de wet gestuurd naar het parlement. Houdt de regering wel rekening met de theoretische mogelijkheid dat het parlement deze wet kan afwijzen, terwijl we al $ 9 miljoen hebben geleend? Waar stoppen we en waar trekken we de lijn dat we deze werkwijze van de regering niet voortzetten?' Hoewel hij zei volledig achter de nieuwe ontwerpwet te staan, keurt hij de werkwijze van de regering af.

'Is het mogelijk om de wet nog aan te houden, na zoveel kanttekeningen te hebben aangehoord? En is DNA dan nog het hoogste college van de Staat?', vroeg Waidoe zich af. '

'Er is hier sprake van een omgekeerde volgorde en ik vind dat wij met alles wat in ons is, DNA en de waardigheid van het instituut moeten benadrukken onder alle omstandigheden. Het democratische systeem wat wij hanteren is er één waarbij DNA dé plek is waar de wet eerst wordt gemaakt, voordat ze wordt uitgevoerd. Als wij het toelaten zoals het tot nu toe plaatsvindt, dan zullen wij zonder meer er achteraf spijt van hebben dat de assemblee haar kracht verliest. De regering zal elke keer maar doorgaan met zaken doen en achteraf bij ons komen', zei DOE-fractievoorzitter, Carl Breeveld.

'We zijn als samenleving in een crisis en deze vraagt van ons dat elk dubbeltje verantwoord moet worden en dat is ook het wezen van DNA. Wij vragen om verantwoording, omdat het niet gaat om 9 cent maar $ 9 miljoen en dat is een behoorlijk bedrag', stelde  het Assembleelid.

Misiekaba beweerde blij te zijn met de scherpte van de discussie en nodigde de regering uit om die scherpte te omarmen en om met scherpe antwoorden uit te komen.

De behandeling van de ontwerpwet wordt maandag voortgezet in De Nationale Assemblee.

Ministerie van Justitie en Politie kondigt voor deze maand extra inzet diensten aan

Opvallende en onopvallende veiligheidseenheden worden ingezet tegen ordeverstoorders

De politie zal zichtbaar zijn en ook landelijk roadblocks houden


Het ministerie van Justitie en Politie geeft deze extra aandacht aan het totale grondgebied van Suriname. Vooral gelet op de drukte deze maand, is het van belang om extra alert te zijn, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut vrijdag 14 december 2018.

Het ministerie stelt al haar ten dienste staande middelen beschikbaar om te zorgen voor het waarborgen van de veiligheid in het land. Alle dienstonderdelen, te weten het Korps Politie Suriname(KPS), het Korps Brandweer Suriname (KBS), de Beveiliging en Bijstandsdienst Suriname(BBS) en het Korps Penitentiaire Ambtenaren(KPA), zullen een optimale mate van alertheid vertonen.

Er is extra detachement gestuurd naar vooral de gebieden waar het veiligheidsrisico groter is. Opvallende en onopvallende veiligheidseenheden zullen worden ingezet tegen orde verstoorders.

Vanuit de afdeling Verkeer wordt samen met het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie alle inspanning gepleegd om het verkeer in goede banen te leiden. Waar  werkzaamheden op de wegen worden uitgevoerd zal duidelijk verkeersmeubilair worden aangebracht of zal de politie ter plekke zijn om het verkeer te regelen. De politie zal zichtbaar zijn en ook landelijk de bekende roadblocks houden.

Weggebruikers wordt gevraagd om zich strikt te houden aan de verkeersregels, verkeersinzichtelijk te handelen en de instructies van de politie stipt op te volgen. Het ministerie doet er alles aan om het veiligheidsgevoel in de ruimste zin des woord binnen de samenleving op te waarborgen en rekent ook op de bijdrage van elke burger.

Diakonessenhuis krijgt forse financiële injecties via het Staatsziekenfonds

Minister Elias van Volksgezondheid: 'Hiermee wordt de dienstverlening gegarandeerd'


Het Diakonessenhuis heeft in de afgelopen maanden Srd 500.000 als financiële injectie via het Staatsziekenfonds (SZF) ontvangen, naast de normale overmakingen van de facturen die ingediend worden voor ligdagen. Eind deze maand wordt nog eens Srd 2 miljoen overgemaakt, terwijl in januari 2019 weer Srd 500.000wordt geïnjecteerd.

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid bevestigt vrijdagavond 14 december 2018 op Starnieuws, dat hiermee de dienstverlening wordt gegarandeerd.

De bewindsman en de directie van het Diakonessenhuis hadden donderdag een goed onderhoud met elkaar. Hierbij waren aanwezig Julian Pengel, medisch directeur, Ruth Mangroe, verpleegkundig directrice, de voorzitster van het Stichtingsbestuur Deborah Haakmat en de leden Cindy Eersel en Robert Dongor.

Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt, dat er een goede relatie is met de ziekenhuizen. Zij hebben nauw contact met het SZF.

'Er is altijd een platform van continue overleg geweest, waarbij knelpunten zowel in de Nationale Ziekenhuisraad als in bilateraal verband besproken zijn tussen alle partijen. Het ministerie heeft zich juist de afgelopen tijd bijzonder beijverd om samen met het SZF extra gelden over te maken naar alle ziekenhuizen, waaronder ook het Diakonessenhuis', zegt de minister.

Met hulp van het ministerie van Financiën zijn de afgelopen maanden regelmatig geldinjecties gegeven om dringende noden aan te kunnen pakken. Door het SZF zijn de reguliere declaraties op tijd betaald. Afgesproken is dat bij verschil van inzichten over de ingediende en uitbetaalde facturen in overleg wordt opgelost.