maandag 18 december 2017

Personeel Medische Zending Brownsweg legt werk neer

Personeel eist concrete veiligheidsmaatregelen op complex gezondheidscentrum te Brownsweg

Acht inbraken in woningen medewerksters sinds mei 2017


De gezondheidswerksters van de Medische Zendingg te Brownsweg hebben maandag 18 december 2017 het werk neergelegd. Zij hebben de poli verlaten en zich gemeld bij het Coördinatiecentrum in Paramaribo. Zolang concrete veiligheidsmaatregelen op het complex van het gezondheidscentrum te Brownsweg uitblijven, gaan de medewerksters niet naar het werk. Het personeel eist onmiddellijke omrastering van het complex, het voorzien van alle woningen van dievenijzer en voor vooral 's avonds, permanente bewaking. Dit bericht Starnieuws maandagavond.

In de nacht van zondag op maandag werd weer ingebroken in de woning van een personeelslid. In dit geval de woning van de permanente arts, An van Immerseel. De voordeur werd geforceerd. Zij werd wakker door het geluid en sloeg alarm. De arts zegt aan de Medische Zending, dat zij daar niet meer kan slapen, omdat ze bang is dat de dieven terugkeren. Deze inbraak is de achtste op een rij sinds mei 2017. Er is al in vijf woningen van de medewerksters ingebroken. Bij twee van de vorige gevallen is het de inbrekers gelukt tot helemaal in de slaapkamer binnen te dringen en de slachtoffers met de dood te bedreigen.

In een bijeenkomst maandagmorgen met de directie op het Coördinatiecentrum is aan de werknemers de optie voorgehouden om voor de zorg overdag hen te vervoeren van Paramaribo naar Brownsweg. Deze optie is direct van de tafel geveegd. Volgens de gezondheidswerksters is er al lang genoeg door de vingers gekeken. Zij vragen ook de ondersteuning van de dorpsleiding om mee te werken aan een oplossing van dit vraagstuk. Krutu's hebben tot nu toe geen oplossingen gebracht.

Op 18 juli 2017 werd aan de ministers van Volksgezondheid, Justitie en Politie, Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Regionale Ontwikkeling, en Openbare Werken, Transport & Communicatie een verzoek gedaan tot ondersteuning bij de criminaliteitsbestrijding. Tot nu toe is er geen oplossing gekomen.

De directie van de Medische Zending heeft de hulp ingeroepen van Nationaal Leger om de dienstverlening van het gezondheidscentrum Brownsweg te herstellen. Ook worden bedrijven opererend in de omgeving en organisaties benaderd voor steun bij de beveiliging van het complex. Spoedgevallen worden voorlopig door het gezondheidscentrum te Klaaskreek opgevangen.

Intussen heeft de bond bij de Medische Zending een ultimatum gesteld over het uitbetalen van salaris, de gratificatie (bonus) en de Twk over 2017. Er is geen zicht op of de betalingen kunnen worden gedaan. Het ultimatum verstrijkt dinsdag. Maandagochtend werd het werk tussen zeven en elf uur neergelegd.

Oud-onderdirecteur Visserij René Lieveld begrijpt aanpak visserijsector door minister Algoe niet

'Visserij is een continu proces dat niet abrupt kan worden stopgezet'

'Bepaalde belangrijke functies worden bekleed door personen die geen verstand hebben van het visserijgebeuren'

 
Voormalig onderdirecteur Visserij, René Lieveld, vreest dat de wijze waarop minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zaken wil aanpakken in de visserijsector niet de juiste is. De bewindsman heeft onlangs in De Nationale Assemblee een grootscheepse actie aangekondigd. Hij wil als eerste stap alle visvergunningen per 15 januari 2018 vervallen verklaren. 

Visserij is een continu proces dat volgens Lieveld niet abrupt kan worden stopgezet. Hij vreest dat het plan van de minister technisch niet haalbaar zal blijken. 'Technisch is men niet instaat om alle vergunningen uit te schrijven. Vorig jaar hebben vissers heel lang moeten wachten. Als de bewindsman alle vergunningen per 15 januari nietig verklaart zou vanaf die datum geen enkele vissersboot op zee moeten zijn, tenzij ze gelijk een andere vergunning in handen krijgen', aldus Lieveld maandag 18 december 2017 in de Ware Tijd.

De onduidelijkheid die de minister constateert komt volgens Lieveld enigszins doordat bepaalde belangrijke functies bekleed worden door personen die geen verstand hebben van het visserijgebeuren. Lieveld stelt. dat hij zich als onderdirecteur Visserij voortdurend heeft ingezet dat de juiste mensen op de juiste plaats werden benoemd. 'Je moet mensen plaatsen die onderricht zijn.'

Lieveld denkt dat het beste oplossingsmodel is communicatie met de doelgroep. 'Ik denk dat men met overleg betere resultaten kan behalen.'

Hij waarschuwt om geen eenzijdige beslissingen te nemen en wijst erop, dat er een raad is waar de minister terecht kan voor advies. 'Het is onbehoorlijk bestuur als de vergunningen worden ingetrokken zonder dat de visser de zekerheid heeft dat hij zijn activiteit ongehinderd kan voortzetten.' Lieveld vindt het belangrijk dat die zekerheid er is, omdat de visserijsector één van de belangrijke inkomstenbronnen van het land is.

Toch dompers voor Staatsmijnbouwbedrijf Grassalco na eerdere optimistische berichten

Grassalco stopt de productie en export van granietblokken

- Verlieslatende export van granietstenen, 'boulders', naar Bardados was al stopgezet
-  Overname kaolienfabriek bij Moengo door Grassalco afgeblazen


Staatsmijnbouwbedrijf Grassalco heeft de productie en export van granietblokken stopgezet, omdat het financieel-economisch resultaat tegenviel. Het bedrijf heeft besloten de blokken zelf te verzagen tot granietplaten en tegels voor zowel de lokale markt als export. Met buitenlandse potentiële partners worden nu mogelijkheden tot samenwerking bekeken, zegt directeur Sergio Akiemboto vandaag, maandag 18 december 2017, in de Ware Tijd.

Eerder was al de verlieslatende export van granietstenen, zogenoemde boulders, naar Bardados gestopt. Dit initiatief heeft het bedrijf een verliespost van ongeveer driehonderdduizend Amerikaanse dollar opgeleverd.

De blikken zijn voornamelijk gericht op export naar de regio, vooral de hotelsector. 'We kijken uit naar een partner, omdat de granietmarkt heel gevoelig is. Het is een nicheproduct', zegt de directeur. Afnemers zouden het product en de kwaliteit eerst moeten kennen voordat je op de markt wordt toegelaten, voegt hij eraan toe.

De overname van de kaolienfabriek bij Moengo iis door Grassalco afgeblazen, omdat met de verkoper geen overeenstemming kon worden bereikt. Omdat de onderhandelingen met de verkoper, een Franse partner die bereid was met Grassalco in zee te gaan, te lang duurden, trok die zich terug. De partner was bereid 80 procent van de productie af te nemen. Er was al overeenstemming bereikt en de Fransen waren ook bereid mee te investeren in de onderneming.

'Aan Surinaamse kant hebben we geen overeenstemming kunnen bereiken met de financiële instelling en de oude eigenaar. We kwamen er niet uit en na drie maanden heeft de buitenlandse partner besloten zijn geld ergens anders in te stoppen. Dat was reden voor ons om niet door te gaan', aldus de directeur. Hij voegde eraan toe, dat aangezien er geen gegarandeerde afzet meer zou zijn, het geen zin had de kaolienfabriek nog te kopen.

OAS: 'Presidentsverkiezingen in Honduras moeten opnieuw worden gehouden'

(Bron foto: Twitter)
'De mensen in Honduras verdienen een democratisch verkiezingsproces'

Oud-president Manuel Zelaya roept mensen op om wederom de straat op te gaan


De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) vindt dat de presidentsverkiezingen in Honduras opnieuw moeten worden gedaan. Eerder vandaag, maandag 18 december 2017,  riep het hoogste kiestribunaal van het land zittend president Juan Orlando Hernández uit tot winnaar. Maar, de secretaris-generaal van de OAS stelt daar nu vraagtekens bij. 


'De mensen in Honduras verdienen een democratisch verkiezingsproces. Het proces waarover het tribunaal vandaag heeft geoordeeld bood dat in elk geval niet', zei Luis Almagro van de OAS, het samenwerkingsverband van de landen in de regio. Volgens hem is er sprake van onregelmatigheden en fouten.


De verkiezing werd eind november gehouden, maar lang bleef onduidelijk wie de nieuwe president gaat worden. Ook de nipt verslagen kandidaat Salvador Nasralla had het over fraude. Hij noemde de uitspraak van het kiestribunaal 'een wanhoopsdaad'. De voormalige tv-presentator leek in eerste instantie een overtuigende overwinning te behalen op Hernández, met een ruime voorsprong nadat meer dan de helft van de stemmen was geteld. Nadat de telling meer dan een dag had stilgelegen, begon in de dagen daarna zijn voorsprong steeds verder te slinken.

Bij onlusten die daarop volgden kwamen 22 mensen om het leven.De oppositie en internationale waarnemers in het land hadden aangedrongen op een hertelling vanwege vermoedens dat is gesjoemeld met de uitslag. Dat leidde volgens het hoogste kiestribunaal niet tot noemenswaardige verschuivingen in de verkiezingsuitslag. Hernández komt uit op 42,98 procent, Nasralla op 41,38 procent.


Hernández is nu officieel uitgeroepen tot winnaar. Daarmee is de rust niet meteen weergekeerd. Oud-president Manuel Zelaya riep mensen op om wederom de straat op te gaan. Zelaya steunt Nasralla. Ook omringende landen lieten weten dat er nog veel vragen zijn rond de verkiezingsuitslag.

(Suriname Mirror/La Prensa de Honduras/Volkskrant/Twitter/YouTube)

Braziliaanse DJ Kaleb Freitas overlijdt na instorten deel podium op 'Atmosfeer Festival' in Esteio bij Porto Alegre

'De snelheid en kracht van de wind bleken te veel voor de capaciteit van metalen constructie boven het podium'


Een DJ is zondag 17 december 2017 gedood en drie mensen raakten gewond nadat een deel van een podium was ingestort tijdens het 'Atmosfeer Festival' voor elektronische muziek in Esteio bij de zuidelijke stad Porto Alegre, Brazilië. DJ Kaleb Freitas, die op dat moment optrad, werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, ernstig gewond aan zijn hoofd, maar stierf kort na aankomst.

Er is nu een onderzoek gestart naar de omstandigheden rond de tragedie in de rave-achtige show, die doorging, ondanks ernstige weerswaarschuwingen over zware wind, hagel en stortregens.Dramatische beelden vangen het moment dat een gigantische metalen constructie neerstortte te midden van een krachtige wind. De slechte weersomstandigheden kregen de schuld van het instorten van het podium.

Vrienden van de overleden 30-jarige DJ, die in Porto Alegre woonde en wiens echte naam Kalleby Freitas da Rosa is, gingen naar Facebook om hulde te brengen aan de muzikant.

Kaka Guimaraes schreef: 'Je was een persoon met veel licht en je glimlach charmeerde veel mensen. Ik heb je dat nog geen drie weken geleden verteld en we zijn ervan verzekerd dat we je altijd zullen herinneren met een enorme glimlach op je gezicht.'

Het incident, dat resulteerde in Kaleb's dood, gebeurde rond twee uur zondagmiddag. De beelden tonen aan dat bezoekers gekleed waren voor de zomer, ondanks de stormachtige wind en de bewolkte luchten - en velen bleken zich niet bewust van de tragedie, toen ze grapten over het podium dat over het geluid van de muziek kwam na het filmen van het dramatische moment.Rond 5.000 mensen waren aanwezig rond het tijdstip van het ongeluk, wat een stormloop bij het podium veroorzaakte toen feestgangers massaal vluchtten.

Sergio Bandoca, een van de mensen in leiding van het tentoonstellingscentrum waar ht festival plaatsvond, zei: 'Het was waanzin. De omvang van de tragedie had veel erger kunnen zijn. Er vlogen overal dingen rond. Er was paniek.'

Ambtenaren zeiden dat festivalorganisatoren 'Rave Atmosphere' de juiste vergunningen had om het evenement te organiseren en dat al hun papierwerk in orde was.

Een woordvoerder van het bedrijf zei, dat ze onderzoekers zouden helpen om tot op de bodem uit te zoeken wat er gebeurde, en voegde eraan toe: 'We zijn kapot, we hebben een vriend, een kunstenaar, verloren. Onze prioriteit is om de gewonden en hun families te helpen.' 

Lokale civiele verdedigingscoördinator Alexandre Camboa zei: 'De voorspelling voor zondagmiddag was stormachtige wind, hand en stortregens.' Luciano Machado Morais, commandant van de brandweer van Esteio, voegde hieraan toe: 'Het festival vond plaats in een open ruimte en de snelheid en kracht van de wind bleken te veel voor de capaciteit van de metalen constructie boven het podium.'
A post shared by Kaleb Freitas (@kaleb_freitas) on

(Suriname Mirror/Jornal do Tocantins/The Daily Mail/Twitter/Instagram)

Noorse Statoil koopt belang Roncador-olieveld Brazilië

Roncador heeft meer dan 1 miljard vaten aan olie-equivalent aan winbare reservesHet Noorse Statoil heeft een deal gesloten met Petrobras om een belang te nemen van 25 procent in het Braziliaanse offshore-olieveld Roncador. Met de overeenkomst is een bedrag van maximaal 2,9 miljard dollar gemoeid. Roncador ligt in het Santos Basin voor de kust van Brazilië en heeft meer dan 1 miljard vaten aan olie-equivalent aan winbare reserves.

Statoil en Petrobras hebben de ambitie om die reserves met minstens 50 procent te vergroten.

De productie van Roncador bedroeg in november 240.000 vaten olie per dag en het equivalent van 40.000 vaten aan gas per dag. Petrobras houdt een belang van 75 procent in Roncador en is de exploitant van het veld.

De deal met Statoil moet per 1 januari ingaan.(Suriname Mirror/De Telegraaf/ANP/AFN/Bloomberg/Statoil/Scribd Suriname Mirror)

Corendon Dutch Airlines zoekt in Braziliaanse Natal nieuwe bestemming

(Bron foto: Corendon)
Regionale toerismeautoriteit onderhandelt met Nederlandse touroperator over twee wekelijkse vluchten van Amsterdam naar Natal


Corendon kijkt naar de mogelijkheid om Brazilië aan het bestemmingenaanbod toe te voegen. Volgens een Braziliaanse krant is de regionale toerismeautoriteit in onderhandeling met de Nederlandse touroperator over twee wekelijkse vluchten van Amsterdam naar Natal, aldus vandaag, maandag 18 december 2017, Luchtvaartnieuws.nl.

Corendon erkent tegenover Reismedia de interesse in Brazilië. 'Daar kijken we inderdaad naar, overigens net als Zanzibar, India en de Kaapverdische Eilanden. Of we er inderdaad mee gaan starten is op dit moment nog niet duidelijk', zegt een woordvoerster. Ze benadrukt, dat Corendon-topman Atilay Uslu continu op zoek is naar mogelijke nieuwe vakantiebestemmingen.

Aangezien het gaat om reizen vanaf het volgende winterseizoen, moeten binnen enkele weken knopen worden doorgehakt over het aanbieden van deze verre zonbestemmingen.

'De kans dat we gaan starten is even groot als de kans dat het niet gaat gebeuren.' Pas als alles definitief is volgt er een officiele aankondiging.

Meer details over de mogelijke vluchten naar Natal waar de krant Tribuna do Norte (zie onderaan) over bericht zijn op dit moment nog niet bekend, behalve dat het zou gaan om twee wekelijkse vluchten van Schiphol naar Natal.

Corendon Dutch Airlines zou die bestemming met een van de eigen Boeing 737-800’s kunnen aanvliegen, maar gezien het vliegbereik van dat type moet dan onderweg wel een tussenstop worden gemaakt om te tanken.

http://www.tribunadonorte.com.br/noticia/sem-hub-da-latam-rn-estuda-retirar-incentivos-a-s-aa-reas/399775

Twee van terreur verdachte broers blijven ontkennen

'Geen belastende bewijsstukken gevonden tijdens de huiszoeking'

Het is nog niet bekend wanneer de twee voor de rechter moeten verschijnen


De twee van terreur verdachte broers hebben alle beschuldigingen ontkend bij de onderzoeksrechter. De voorgeleiding bij de rechter-commissaris leverde weinig nieuws op in vergelijking met het politieverhoor. Volgens advocaat Raoul Lobo hebben de broers R.A. en N.I. ontkend dat ze betrokken waren bij het voorbereiden van een aanslag op een buitenlandse diplomaat. De aanslag zou volgens het Openbaar Ministerie in Suriname plaatsvinden. 

Lobo zegt vandaag, maandag 18 december 2017, in de Times of Suriname, dat het duo ook de deelname ontkend aan een organisatie, die zich ten doel stelt terroristische aanslagen te plegen.

R.A. en N.I. houden ook voet bij stuk geen banden te hebben met de in het Midden-Oosten actieve ISIS. N.I. heeft zelfs laten weten geen voorstander te zijn van het gedachtengoed van ISIS.

Volgens de verdediging zijn er geen belastende bewijsstukken gevonden tijdens de huiszoeking. Intussen zijn ook getuigen gehoord.

Lobo zegt nog niet te weten wat er staat te gebeuren nadat de verdachten zijn gehoord. Het is dan ook niet bekend wanneer de twee voor de rechter moeten verschijnen. Zoals het er nu naar uitziet zal dat in elk geval pas in het nieuwe jaar gebeuren.

Inwoners Maho in actie tegen activiteiten ondernemer in het dorp

(Bron foto: Facebook/Maisha Neus)
Ondernemer Mohamed Abdoelrahman graaft zand af in inheems dorp

'Het gaat om een voormalige plantage die de ondernemer heeft gekocht'


Bewoners van het inheemse dorp Maho hebben gisteren actie gevoerd, omdat zij de 'illegale activiteiten' van een ondernemer in hun dorp moe zijn. De bewoners hadden een graafmachine gehuurd om een gat te dichten, dat wss ontstaan na zandafgravingen, op een plek waar een weg loopt. Maar,  ondernemer Mohamed Abdoelrahman ontkent zich hieraan schuldig te hebben gemaakt. Hij zegt dat het om eigendomsgrond van hem gaat en dat daar geen weg loopt. Er is inderdaad zand afgegraven, maar om een andere plek op te hogen, aldus de Ware. Tijd vandaag, maandag 18 december 2017. 

De dorpelingen werden ondersteund door vertegenwoordigers van inheemse organisaties.

Bewoner Ibrahim Ligorie zegt, dat Abdoelrahman dit jaar al enige tijd zand afgraaft in het dorp. 'Ondanks ettelijke verzoeken aan de overheid zijn de inheemsen weer aan hun lot overgelaten. Bij het minste verzet worden we door de politie opgepakt.'

De inheemsen willen het gebied, dat hen traditioneel toebehoort, terug. Ze menen er, zoals internationaal is geregeld, collectief recht op te hebben voor onderhoud en versterking van hun cultuur. Om duidelijkheid te verschaffen, is van het gebied dat de inheemsen claimen, recentelijk een nieuwe kaart vervaardigd op basis van de verklaring van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).

De voorzitster van De Nationale Assemblee, Jennifer Geerlings-Simons, heeft opgeroepen alle activiteiten rondom het gebied van inheemsen terstond stop te zetten.

Greg Sitaram, advocaat van Abdoelrahman, zegt dat de mensen geen beheersdaden op de grond mogen plegen, omdat zijn cliënt daar een eigendomstitel op heeft. Hij zegt dat het gaat om een voormalige plantage die de ondernemer heeft gekocht. Sitaram stelt, dat als de Staat de mensen wil helpen, zij de grond moet kopen en daarvoor het volle pond moet betalen. 'We willen niet gecompenseerd worden, want het gaat niet om grondhuur.'

Ministerie van Financiën Curaçao lijkt in verlegenheid te zijn gebracht door lek

Medewerker oud-minister Jardim zou onjuist gedeclareerd hebben


Het ministerie van Financiën lijkt in verlegenheid te zijn gebracht doordat interne correspondentie is uitgelekt waaruit zou blijken, dat de naaste voormalige medewerker/adviseur van oud-minister José Jardim, David van ’t Hof, op onvolledige en onjuiste wijze zou hebben gedeclareerd. Ochtendkrant Vigilante bracht vrijdag informatie hierover naar buiten, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 18 december 2017. En noemde daarbij een bedrag van circa 130.000 gulden dat zou ‘ontbreken’ en waar onderzoek naar wordt gedaan. 

Tegenover het Antilliaans Dagblad verklaarde de Vigilante over het bewuste document te beschikken, maar het niet aan andere media beschikbaar te willen stellen of te laten inzien, omdat de Vigilante-redactie voornemens was het in de maandageditie af te drukken.

Gistermiddag echter werd de brief op persoonlijke titel via WhatsApp verspreid door verslaggever Richeron Balentien, die werkzaam is bij Radio Direct. Het blijkt te gaan om een schrijven van 9 februari 2017 van de secretaris-generaal (SG) ad interim destijds, Paul Soethoudt, aan Van ’t Hof. De huidige waarnemend SG is Lisette Melfor; het is niet bekend welke functie Soethoudt momenteel bij Financiën bekleedt.

'Inspecteur-generaal Volksgezondheid Curaçao vertelt bewust waarheid niet en verdraait de feiten'

(Bron foto: Extra)
Advent Ziekenhuis-directrice noemt aanwijzing ‘onbezonnen besluit’ 


Inspecteur-generaal voor de Volksgezondheid Jan Huurman kiest er bewust voor om de waarheid niet te vertellen en de feiten te verdraaien bij gebeurtenissen die buitengewoon alarmerend zijn voor de gezondheid. Dit is in feite onacceptabel en de inspectie onwaardig. Dat stelt directrice Cenaida Panneflek van het Advent Ziekenhuis in een schriftelijke verklaring, aldus vandaag, maandag 18 december 2018, het Antilliaans Dagblad.

Volgens Panneflek deed de inspecteur-generaal bewust voorkomen alsof een patiënt bij het Advent Ziekenhuis was overleden.

'Dit is gewoonweg niet waar en het Advent Ziekenhuis heeft deze insinuatie moeten rechtzetten. De inspecteur vertelt de waarheid niet en insinueert dat hij niet op de hoogte is van het dringende probleem dat voor de patiënten en het personeel ontstaat met zijn aanwijzing.'

Hoofdverdachte in 395 kilo-cocaïnezaak nog voortvluchtig

Van drie aangehouden verdachten is één inmiddels vrijgelaten


De hoofdverdachte in de 395 kilo-cocaïnezaak van oktober is nog voortvluchtig. Van de drie aangehouden verdachten is één, de persoon die de importvergunning afhandelde, inmiddels vrijgelaten. Over de hoofdverdachte, die nog voortvluchtig is, is niet veel bekend. 

Het Hof van Justitie heeft het verzoek van advocaat Arjan Ramlakhan voor vrijlating van een inklaarder afgewezen. Het Hof bevestigde hiermee een besluit van de rechter-commissaris. De advocaat vermoedt, dat deze beslissing is genomen, omdat zijn cliënt een machtigingsstuk heeft getekend bij de afhandelprocedure van de container waarin de drugs zijn onderschept. De advocaat had na de afwijzing van de rechter-commissaris tot vrijlating bij het Hof van Justitie hoger beroep aangetekend voor zijn cliënt.

Ramlakhan zegt vandaag, maandag 18 december 2017, in de Ware Tijd, dat de inklaarder zich alleen heeft beziggehouden met de afhandeling van de container, zoals hij dat gewend is. De man zou niet weten wat er is gebeurd nadat de container is verplaatst van het havencomplex naar de Zwartenhovenbrugstraat. Ook is het onduidelijk wie stukken valselijk heeft opgemaakt, zegt Ramlakhan.

De politie bevestigde enkele dagen na de onderschepping van de drugs, dat er ook een douaneambtenaar is aangehouden. Hij zou de inklaarder gevraagd hebben om de container af te handelen.

Diverse Assembleeleden willen meer geld in begroting 2018 voor districten

Op aandringen parlementsleden is het bedrag iets aangepast


Verschillende Assembleeleden hebben afgelopen week tijdens de begrotingsbehandeling aangegeven dat de bijdrage aan de districten te weinig is om de vele problemen op te lossen. De meeste districten hadden Srd 250.000 op de begroting voor het komende jaar. 

Op aandringen van de volksvertegenwoordigers is het bedrag iets aangepast. Totaal zullen de districten in 2018 Srd 8 miljoen krijgen. In de Nota van Wijziging zijn de bedragen aangepast, aldus Starnieuws vandaag, maandag 18 december 2017.Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling gaf aan, dat naast de bijdrage in het districtsfonds, ook andere ministeries investeren in de districten. Hij noemde onder andere de departementen van Landbouw, Veeteelt & Visserij, Openbare Werken, Transport en Communicatie en Natuurlijke Hulpbronnen.

Door regionalisatie van het beleid zou beter blijken welke bedragen naar de districten gaan. Alleen al om de Wakaypompen draaiende te houden in Nickerie, wordt Srd 3 miljoen vanuit Regionale Ontwikkeling uitgegeven.

In Paramaribo, Wanica en Nickerie hebben de districtscommissariaten meer mogelijkheden om gelden te innen. Zo heeft de Centrale Markt dit jaar Srd 1 miljoen opgebracht. Door ordening van de markt en betere inning van gelden, is er veel meer geld binnengekomen. Diverse districten moeten de mogelijkheden om meer geld te kunnen generen beter benutten.

Medische Zending Werknemers Organisatie houdt een sit-downactie

Personeel wil dat het salaris, de gratificatie en de twk-betaling over 2017 worden uitbetaald


De Medische Zending Werknemers Organisatie voert vanochtend, maandag 18 december 2017, een sit-downactie om de directie zover te krijgen, dat ze uiterlijk morgen het salaris, de gratificatie (bonus) en de twk-betaling over 2017 uitbetaalt. Dit meldt de bond zondagavond in een persbericht, aldus de Ware Tijd.

De actie duurt van zeven tot elf uur. De bond heeft dit besluit vrijdag tijdens een spoed-ledenvergadering genomen, omdat de directie niet kan garanderen dat de uitbetalingen over de maand december op tijd zullen plaatsvinden.

Na de actie zal worden bepaald wat de volgende stap wordt.

Grassalco-directeur Akiemboto gevraagd voor ministerspost ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen

Minister Dodson: 'Alleen de president is gerechtigd om mededelingen hierover te doen'


Sergio Akiemboto, president-directeur van staatsmijnbouwbedrijf Grassalco, heeft gisteren op een vraag in Welingelichte Kringen op Radio ABC geantwoord, dat hij is gevraagd om minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) te worden (zie hieronder).

Minister Regilio Dodson die momenteel in het buitenland is, weigert hierop te reageren. Hij. zegt vandaag, maandag 18 december 2017, op Starnieuws, dat het de president is die ministers benoemt en ontslaat. 'Hij alleen is gerechtigd om mededelingen hierover te doen.'

Het is al enige tijd publiek geheim, dat president Desi Bouterse een deel van de ministers wil vervangen. Waarschijnlijk zal dat in januari gebeuren, nu de begrotingsbehandeling nog gaande is.Aan Akiemboto werd de vraag gesteld of hij de nieuwe minister van NH wordt. 'Ik werd inderdaad gevraagd om mijn bijdrage daar te leveren. Alleen zeg ik wel onder condities. Ik zou wel heel graag een vinger willen hebben in mijn opvolger bij Grassalco. Dat heb ik gevraagd', antwoordt Akiemboto.

Hij sluit het niet uit dat hij de nieuwe minister wordt op NH. Hij heeft het nog in overweging. Of het een ruil wordt dat minister Dodson naar Grassalco gaat en Akiemboto naar NH, zei Akiemboto dat hij de president gevraagd heeft om iemand daar te plaatsen die weet wat de visie is, iemand die weet welke richting Grassalco opgaat. Iemand die weet wat er is voorbereid voor het bedrijf en waarvoor het bedrijf staat. Er zijn wel mensen in het bedrijf en ook buiten het bedrijf. Er moet continuïteit zijn van beleid.

Grassalco heeft diverse grote plannen voor het komende jaar.

Rijstboer (67) overlijdt tijdens bewerken rijstareaal te Clarapolder, district Nickerie

(Bron foto: Facebook)
Tractor kantelt tijdens lostrekken uit modder en belandt op bestuurder die door verstikking overlijdt


Sieuwkoemar Ramai (67) is zondagmiddag om het leven gekomen tijdens het bewerken van een rijstareaal in het district Nickerie, aan de Ramadhar Rajaramweg te Clarapolder. Volgens de gewestelijk politiecommandant van Nickerie, hoofdinspecteur Mohamed Dawood Asruf, zou de tractor vast zijn komen te zitten in de modder. Dit meldt Starnieuws.

Terwijl men probeerde deze los te krijgen, kantelde de tractor en kwam op de bestuurder terecht, die was gevallen in de modder.

De ingeschakelde arts heeft de dood door verstikking vastgesteld. De Forensische Opsporing van het Korps Politie Suriname is ook ter plaatse geweest.

Man belandt met zijn auto in zandput te Daboengton, Saramacca

Nog niet duidelijk wat zich precies heeft afgespeeld - Slachtoffer dood uit auto gehaald


Starnieuws bericht zondagavond 17 december 2017, dat een man met zijn auto in een zandput is beland te Daboengton, Saramacca. Eerder op de dag hebben duikers en de brandweer het voertuig en het lichaam van de man uit het water gehaald. 

Het is nog niet duidelijk wat er zich precies heeft afgespeeld.

De politie en verschillende autoriteiten zijn nog belast met het onderzoek.

http://www.politie.sr/ontzielde-lichaam-vermiste-visser-aangetroffen-meer/


Conservatieve miljardair en voormalig president Sebastián Piñera wint presidentsverkiezingen in Chili

Linkse opponent Alejandro Guillier geeft overwinning toe en feliciteert Piñera

(Bron foto: EPA)
Latijns-Amerikaanse regeringen maken ruk naar rechts


Een conservatieve miljardair en voormalig president, Sebastián Piñera, heeft zondag 17 december 2017 de presidentsverkiezingen in Chili gewonnen. Zijn linkse tegenstander Alejandro Guillier heeft de overwinning toegegeven en feliciteerde de voormalige president met zijn overwinning. Met meer dan 95% geteld, had Piñera al meer dan 54% van de stemmen.

Het is een duidelijke beweging naar rechts voor het land, dat momenteel wordt geleid door de socialistische presidente Michelle Bachelet. Ze had Guillier gesteund.

Ongeveer 14 miljoen mensen konden deelnemen aan de stemming, waaronder Chilenen die voor het eerst in het buitenland woonden. De opkomst van de kiezer was echter laag.

Piñera won de eerste ronde van stemmen met een ruime marge, toen het aantal kandidaten verminderde van acht naar twee voor een laatste run-off. Hij heeft het land al bestuurd van 2010 tot 2014, toen hij twee decennia van onafgebroken centrum-links beëindigde. Maar, de vorige president had slechts een kleine voorsprong in de meest recente opiniepeilingen vóór de verkiezingsstemming van zondag.Tijdens zijn campagne beloofde hij de hervormingen van presidente Bachelet in te tomen, terwijl zijn tegenstander, Guillier, campagne voerde op basis van haar nalatenschap.

Terwijl de progressieve agenda van presidente Bachelet in het buitenland lovende woorden kreeg, daalde haar populariteit tijdens haar tweede ambtstermijn deels als gevolg van een corruptieschandaal in 2015 waarbij haar schoondochter betrokken was. Dit jaar overwon de presidente echter de conservatieve oppositie door de strenge anti-abortuswetten van Chili met succes te versoepelen.Conservatieve critici zeggen, dat mevrouw Bachelet haar hervormingen te ver heeft doorgevoerd. Ze was niet in staat om haar herverkiezing te verkrijgen onder de Grondwet van het land.

Guillier vertegenwoordigt zes partijen in een linkse coalitie. Hij versloeg voormalig president Ricardo Lagos voor de nominatie door de Socialistische Partij in april 2017, en beloofde het brede hervormingsprogramma van mevrouw Bachelet voort te zetten.Een decennium geleden werden Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Cuba, Ecuador, Honduras, Nicaragua, Uruguay en Venezuela allemaal bestuurd door linkse leiders. Maar, in de afgelopen jaren zijn conservatieven aan de macht gekomen in Argentinië, Brazilië en Paraguay, en de 'Bolivariaanse Revolutie'van Venezuela is zwaar onder druk komen te staan doordat anti-overheidsprotesten maandenlang de straten bezet hielden.

(Suriname Mirror/BBC/BioBioChile/Twitter/YouTube)

Militair schiet in noorden Colombia inheemse boerenleider dood

(Bron foto: Twitter)
'Ze vermoorden ons één voor één, de regering verdraait de waarheid'

Alexander Jose Padilla Cruz had net PNIS ondertekend om van coca over te stappen op ander gewas


Alexander Jose Padilla Cruz, inheemse boerenleider van de organisatie Coccam en FARC-lid is op het platteland in Colombia vermoord door een militair in het noordoosten van het land.  Hij was cocabladeren aan het plukken op zijn kleine boerderij in Tierra Alta, gelegen in het departement Cordoba in het noorden van Colombia. Volgens Andres Chica Durango, directeur van de Cordoberxia Foundation, zei de soldaat tegen Cruz dat hij moest stoppen. 'Cruz deed het niet, en de soldaat schoot hem neer ... (Cruz) pleegde geen enkele misdaad', voegde hij eraan toe.


Cruz had net het regeringsakkoord ondertekend, het nationale integrale programma, integraal voor de vervanging van illegale gewassen, of PNIS (Programa Nacional Integral de Sustitución de Cultivos de Uso Ilícito) - zie hierna -, ontworpen voor kleine boeren die de afgelopen zes decennia in afgelegen plattelandsgebieden hebben geleefd, in de steek gelaten door de staat. Deze campesinos zijn afhankelijk van groeiende illegale teelt voor hun levensonderhoud.Het programma, onderdeel van het grotere vredesakkoord van de regering met de voormalige Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia, FARC, probeert kleine boeren te helpen illegale gewassen te vervangen door legale gewassen.

Volgens Durango staat PNIS boeren toe om 'door te gaan met het cultiveren van (illegale gewassen), maar ze kunnen ze niet verwerken. Het leger zou niet eens in deze zone moeten zijn, omdat alle 53 boeren hier deel uitmaken van het PNIS-akkoord.'


Meer dan 115.000 gezinnen die 72.000 hectare coca verbouwen, maken deel uit van PNIS.

Gemeenschapsleden van Tierra Alta hielden de soldaat vast, die ervan beschuldigd werd Cruz te hebben vermoord en droegen hem aan de autoriteiten over.

Sinds januari van dit jaar heeft het leger 20 PNIS-leden vermoord. Nog maar twee dagen geleden marcheerden leiders van de sociale beweging in Bogota om te eisen dat autoriteiten iets zouden doen aan de militaire en paramilitaire moorden op PNIS-leden en activisten van landrechten op het platteland.

'Ze vermoorden ons één voor één, de regering verdraait de waarheid en zegt dat de moorden gaan om het afhandelen van scores, maar welke scores hebben ze om zich bij ons te vestigen?', zei een van de gemaskerde demonstranten.

Veeboeren die toegang willen tot campesino-landen werken hand in hand met strijdkrachten om ze uit hun territorium te roeien. Niettemin hebben 15 groepen van ongeveer 700 dissidenten in totaal geweigerd de voorwaarden van de deal te accepteren, volgens een rapport van vorige week van de stichting Vrede en Verzoening.


(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)