donderdag 14 december 2017

Vandalen snijden met een scherp voorwerp de water intake buis door te Brownsweg

Bewoners in het gebied zijn nu verstoken van water


Het was een vreugdevol moment toen bewoners in het district Brokopondo, in het gebied Brownsweg, na jaren water kregen uit de kraan, helaas heeft deze vreugde niet lang geduurd. Vandalen hebben woensdag met een scherp voorwerp de intake buis doorgesneden waardoor de bewoners in het gebied momenteel verstoken zijn van water. 

Marlon Oosterling, directeur van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM), laat donderdag 14 december 2017, via het Nationaal Informatie Instituut (NII) weten, dat het bedrijf met man en macht bezig is de situatie te verhelpen, zodat de bewoners weer kunnen beschikken over stromend water uit de kraan.

De directeur vertelt verder, dat de bronpomp onlangs ook is bewerkt met een scherp voorwerp. Het is nog niet duidelijk wie de schade heeft/hebben aangericht.

Oud-FC Barcelona ster Ronaldinho wil de Braziliaanse politiek in

(Bron foto: Twitter)
Oud-Feyenoorder Somalia mogelijk de running-mate van Ronaldinho


Ronaldinho Gaúcho (37) ambieert een politieke loopbaan. Volgens de Braziliaanse krant O Globo wil de voormalige ster van onder meer FC Barcelona volgend jaar een gooi naar een zetel in de Senaat doen. Oud-Feyenoorder Somalia wordt in dat geval de running-mate van Ronaldinho.


Ronaldinho zou zich willen aansluiten bij de PEN-partij (Partido Ecológico Nacional) waarmee het rechtse congreslid Jair Bolsonaro volgend jaar de presidentsverkiezingen wil winnen.

Om kans te maken op de senaat in de staat Minas Gerais, moet Bolsonaro in maart wel eerst gekozen worden tot partijleider. Oud-Feyenoorder Somalia wordt in dat geval de running-mate van Ronaldinho.


Het besluit van Ronaldinho wordt niet overal in Brazilië toegejuicht. Zijn compagnon Bolsonaro kwam in het verleden regelmatig in opspraak vanwege homofobe en vrouwonvriendelijke uitspraken. Zelf noemt hij zich de Braziliaanse Donald Trump.


De landelijke verkiezingen in Brazilië zijn in oktober.

Ronaldinho zou niet de eerste gewezen topvoetballer uit Brazilië zijn die de politiek in gaat. Romário maakte deel uit van de Socialistische Partij in de Senaat namens de staat Rio de Janeiro en is tegenwoordig lid van Podemos.

(Suriname Mirror/AD/O Globo/Twitter)

AKMOS bezorgd over drastische afname toeristen door 'boycot' Insel Air

Binda ziet motieven om SLM te bevoordelen

'Gaan we zitten hameren op kleine zaken en achterstallige betalingen door Insel Air, is dat belangrijker dan toerisme?'


De Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS), onder leiding van Sham Binda, is bezorgd over de perikelen tussen minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) en de Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air. 

De minister heeft onlangs te kennen gegeven, dat hij het niet zal dulden dat deze luchtvaartmaatschappij vluchten onderhoudt naar Suriname. Binda stelt vandaag, donderdag 14 december 2017, in het Dagblad Suriname, dat de minister ‘niet kortzichtig moet handelen’. De economische omstandigheden in het land laten het niet toem dat de toerismesector op deze wijze schade wordt berokkend. Het frappante is echter, aldus het Dagblad, dat Insel Air 'ongestoord' adverteert.Doordat de tarieven van Insel Air ietwat lager liggen in vergelijking met de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) en gezien de feestdagen die voor de deur staan, grijpt men naar deze aanbiedingen. 'Maar, welke garantie heeft men dat de vluchten uitgevoerd worden?'

Vanaf 18 december zijn er wekelijks twee vluchten gepland van Insel Air, waarmee passagiers vanuit Curaçao naar Paramaribo en vice versa kunnen reizen. 'Er zijn veel Surinamers op de Caribische eilanden en via Curaçao komen ze bij hun families in Suriname. Men staat er niet bij stil dat zaken geboycot worden.'

Binda ziet hierin motieven om de SLM te bevoordelen. 'Maar, de SLM bezit de capaciteit niet om al die mensen te vervoeren. Voor ons als bedrijfsleven, vooral de touroperators en appartement-verhuurders, is het belangrijk dat onze inkomsten niet in rook opgaan.'

Naar zeggen van de AKMOS-voorzitter zou men in feite moeten streven om zoveel mogelijk toeristen aan te trekken om de toerismesector te ondersteunen. 'Gaan we zitten hameren op kleine zaken en achterstallige betalingen door Insel Air? Is dat belangrijker dan toerisme? De overheid zelf is een grote wanbetaler! Het ontberen van toerisme betekent het verliezen van verdiencapaciteit!'

Binda vraagt zich af welk belang de minister tracht te dienen door zich op deze wijze op te stellen. Het is vooralsnog onduidelijk in hoeverre de vluchten van Insel Air voortgang zullen vinden.

Republic Bank doneert Srd 825.000 aan projecten sociale instellingen

Donatie voor Mytylschool Suriname, Huize Ashiana, Stichting Kinder- en Jongeren Telefoon en Stichting Sprint2Tokyo


 
De Republic Bank is voor de derde keer van start gegaan met het financieren van projecten voor sociale instellingen. Dit in het kader van het ‘Power to make a difference’ programma voor de periode van 2017/2018. In het Courtyard by Marriott hotel zijn de organisaties, die in aanmerking zijn gekomen voor deze donatie, onthuld. Het betreft Stichting Mytylschool Suriname, Huize Ashiana, Stichting Kinder- en Jongeren Telefoon en Stichting Sprint2Tokyo die groen licht hebben gekregen om hun projecten gestalte te geven, aldus vandaag, donderdag 14 december 2014, het Dagblad Suriname.

Deze projecten hebben respectievelijk betrekking op ‘the power to learn’ (introductie van op maat gesneden onderwijs dat voldoet aan specifieke leerbehoeften van kinderen), ‘the power to care’ (renovatie van toiletgroepen van het bejaardentehuis), ‘the power to help’ (bewustwordingscampagne voor jongeren) en ‘the power to succeed’ (participatie van de Surinaamse wielrenner Jair Tjon En Fa aan de Olympische Spelen 2020). Gezamenlijk bedraagt de totale financiering Srd 825.000.


'Het is het derde jaar dat we de ‘Power to make a difference’ programma gaan uitvoeren. Hiermee willen we teruggeven aan de gemeenschap. Voor ons is het heel belangrijk dat we onze bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van organisaties in Suriname. Vandaar dat de bank elk jaar een bepaald bedrag opzij zet voor dit soort projecten', aldus Montague McLeod, manager Business Banking bij Republic Bank.

Hij moedigt de sociale instellingen aan om hun projecten in te dienen bij de bank. 'Ik kan niet beloven dat elke organisatie in aanmerking komt voor de donatie, maar als je het niet doet, maak je in ieder geval geen kans.'

Illegale goudzoeker komt om het leven in ingestorte tunnel

Collega goudzoekers weten één goudzoeker vanonder het zand te redden


Het Dagblad Suriname meldt vandaag, donderdag 14 december 2014, dat gisteravond een illegale goudzoeker dodelijk is verongelukt. De politie van Brownsweg kreeg een melding van een ongeval te Brokopondo. 

In het IAmGold concessiegebied waren illegale goudzoekers een tunnel aan het graven, waarbij de tunnel op twee personen is ingestort. Het lukte andere gouddelvers om een van hun makkers vanonder het zand weg te halen.

De tweede persoon was nog onder het zand bedolven en heeft als gevolg daarvan het leven gelaten. De personalia van de omgekomen persoon zijn vooralsnog niet bekend.

61-Jarige voetganger overleden na te zijn aangereden door auto op mr. J. Lachmonstraat

Slecht ter been zijnd slachtoffer valt op voetgangersoversteekplaats en wordt aangereden


De 61-jarige voetganger Ramon Renfrum is gisteren in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) overleden, na eerder op de dag te zijn aangereden door een auto op de mr. J. Lachmonstraat, zo bericht het Korps Politie Suriname vandaag, donderdag 14 december 2017.

Het slachtoffer werd met fracturen en een barstwond op het hoofd aangetroffen op het wegdek. De 26-jarige autobestuurder L.K. reed vanuit het stadscentrum richting de Coesewijnestraat. Ter hoogte van HGG Group stond Renfrum bij de voetgangersoversteekplaats om over te steken.

Volgens verklaring van de bestuurder en een getuige kwam de man, die slecht ter been was en met een stok liep, bij het oversteken languit op het wegdek te vallen. De bestuurder, die niet meer kon afremmen, reed hem aan.

Per ambulance werd het slachtoffer afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het AZP, waar hij na enkele uren overleed.

De automobilist werd onderworpen aan een blaastest en bleek niet onder invloed van alcohol te verkeren. Zijn rijbewijs is hangende het onderzoek ingevorderd.

Regering trekt resolutie in inzake regeling betaling nieuwe overuren en fictieve overuren

BvLwas tegen de resolutie en is blij met de intrekking

 
Vicepresident Ashwin Adhin heeft vandaag, donderdag 14 december 2017, meegedeeld dat de resolutie van 29 september 2017 wordt ingetrokken. Hierin is de betaling van de nieuwe overuren en fictieve overuren geregeld. Het VOS-Directeurenberaad en de Bond van Leraren (BvL) hadden moeite met deze resolutie. Ook de brieven die op basis hiervan zijn geschreven door minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur worden ingetrokken, aldus Starnieuws.

Wilgo Valies, voorzitter van de BvL, zei na afloop met de bespreking met Adhin, dat het gesprek positief was. Hij zal eerst met zijn leden vergaderen voordat er verdere mededelingen worden gedaan.

De BvL was tegen de resolutie en is blij met de intrekking.

Volgens Adhin is de communicatie met het onderwijsveld onvoldoende geweest. De vicepresident  praat volgende week verder met de BvL en het Directeurenberaad. Ook met andere betrokkenen uit het onderwijsveld zal worden gesproken. Er komt een brede evaluatie van het onderwijs. De bevindingen worden doorgegeven aan president Desi Bouterse die de ontslagaanvraag van de minister in beraad heeft. Op basis van de evaluatie zal de president een besluit nemen.

Adhin merkt op, dat het de president is die ministers benoemt en ontslaat. De acties op het ministerie noemt hij een interne kwestie. Adhin heeft de directeuren en de leraren opgeroepen om het onderwijsproces te normaliseren. Hij verwacht dat morgen de scholen normaal open zijn.

De nieuwe resolutie is in concept al af. Adhin verwacht wel, dat met het besluit de stagnatie in het onderwijsproces wordt opgeheven. De regering heeft immers de resolutie ingetrokken en deze wordt herzien. Dit is schriftelijk vastgelegd.

Colombia's grootste criminele bende Golf Clan heeft een eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd

Golf Clan of Los Urabeños controleert veel drugssmokkelroutes


Colombia's grootste criminele bende heeft een eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd om 'vrede tot stand te brengen'. De bende, bekend als de Golf Clan of Los Urabeños, zei dat het 'offensieve militaire acties vanaf 13 december zou stoppen'. De wapenstilstand komt drie maanden nadat de leider van de bende zei, dat hij zich zou overgeven en dat hij zichzelf zou aangeven. Er wordt nog aan gewerkt. 

De politie heeft gewaarschuwd, dat criminele bendes, zoals de Golf Clan, het grootste veiligheidsrisico in Colombia zijn.

De Golf Clan heeft naar schatting ongeveer 1.500 actieve leden. Het controleert veel van de routes die worden gebruikt om drugs van Colombia naar de VS en zo ver weg als Rusland te smokkelen.  De groep houdt zich ook bezig met afpersing, illegale mijnbouw, mensenhandel, gedwongen verhuizingen en moord.

Vorige maand nam de politie 12 ton cocaïne in beslag die naar verluidt van de Golf Clan was.

Terwijl de bende ontstond in het noorden van Colombia, in de Golf van Urabá - vandaar zijn naam - is die uitgebreid naar veel van de provincies in Colombia en daarbuiten. Maar, de afgelopen maanden zijn de nummer twee en 34 andere sleutelfiguren gedood of gearresteerd in een gezamenlijke politie- en militaire operatie. Toen zijn plaatsvervanger werd vermoord en de veiligheidstroepen dichterbij kwamen, kondigde de bendeleider, bekend als Otoniel, in september aan, dat hij bereid was zich over te geven.

In een verklaring zei de bende, dat hoewel dat wettelijke kader nog niet bestond, de bende 'bleef streven naar de inspanningen die ons in staat zullen stellen bij te dragen aan een totale, duurzame en integrale vrede'.

Vorig jaar ondertekende de grootste rebellengroep van Colombia, de FARC, een vredesakkoord met de regering en onderhandelaars voeren momenteel besprekingen met de op één na grootste guerrillagroep, het Nationale Bevrijdingsleger, ELN.

De politie waarschuwt dat sommige gebieden die voorheen onder de controle van de rebellengroepen stonden, zijn overgenomen door criminele groepen zoals Los Urabeños en dat hun strijd om grondgebied geweld opdrijft.

(Suriname Mirror/BBC)

Meest gezochte wapenhandelaar van Brazilië gearresteerd in Paraguay

(Bron foto: Twitter)
Marcelo Pinheiro Veiga, bekend als Marcelo Piloto, gearresteerd in de stad Encarnación


De meest gezochte wapenhandelaar van Brazilië, een vermeende wapenleverancier voor de grootste criminele bende van Rio de Janeiro, het Rode Commando (CV), is woensdag 13 december 2017, in het zuiden van Paraguay gearresteerd, aldus de autoriteiten van Rio, terwijl zij strijden tegen de groeiende criminaliteit in de stad.

Marcelo Pinheiro Veiga, bekend als Marcelo Piloto, werd gearresteerd in de stad Encarnación na zich jarenlang te hebben verstopt in Paraguay, buurland van Brazilië.


Van daaruit stuurde hij wapens, drugs en munitie naar favela's gedomineerd door de grootste bende van Rio, zeiden de autoriteiten van Rio in een woensdag uitgebrachte verklaring.

Een politiebron, die weigert te worden genoemd, bevestigt dat de bende het Rode Commando is. De Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) nam deel aan de arrestatie van Veiga, die wordt gezocht voor onder meer moord en drugshandel, aldus de verklaring.


De autoriteiten van Rio proberen de toenemende criminaliteit in de toeristenbestemming aan zee te bestrijden.

Eerder deze maand arresteerden ze Rogerio 'Rogerio 157' Avelino, een drugshandelaar wiens oorlog met zijn voormalige bendeleider toenemend geweld voedde in Rio's Rocinha-favela.

De misdaad is dit jaar sterk toegenomen, terwijl de politie moeite heeft gedaan om de veiligheid te behouden die bereikt was in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2016. Een diepe economische crisis heeft geleid tot forse bezuinigingen op de uitgaven van de politie en andere diensten.(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/YouTube)

Afdelingen en Stafcollectief MinOWC staan achter minister Peneux en leggen werk neer

Stafcollectief ervaart tegenwerking bij uitvoering Staatsbesluit van 9 oktober 2017 uit leerkrachten en schoolleiding


Diverse afdelingen van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en het Stafcollectief zijn vandaag, donderdag 14 december 2017, in beraad gegaan. Zij vinden het niet in de haak dat minister Robert Peneux met ontslag moet gaan, terwijl het Staatsbesluit van 9 oktober 2017 dient te worden uitgevoerd. Het Stafcollectief zegt tegenwerking te ervaren bij de uitvoering vanuit het onderwijzend personeel en de schoolleiding. De poorten van het hoofdkantoor van het ministerie zijn gesloten, aldus Starnieuws.

Het Stafcollectief is per direct in beraad gegaan en wacht het besluit van president Desi Bouterse af.

De minister heeft zijn portefeuille ter beschikking gesteld van het staatshoofd. Hij stelt zich principieel op in het uitvoeren van het Staatsbesluit. Niet uitvoeren van het Staatsbesluit wordt als desavouering van het gezag van de minister ervaren.

Het Stafcollectief zegt, dat op diverse momenten conflicten zijn ontstaan tussen partijen, waarbij werknemers geen invulling geven aan opdrachten van de werkgever. Op die manier is van het maken van beleid geen sprake. Als climax heeft een groep directeuren van VOS het vertrouwen opgezegd in de minister. De situatie is niet acceptabel voor het Stafcollectief.

Zorgen bij NPS-leider Rusland over overname poli's Medische Zending door Mungra Medisch Centrum

'De duurzaamheid van de zorg is ernstig in gevaar gebracht'

 Minister Pengel: 'Er is een permanente arts aangesteld die pendelt langs de dorpen om zorg aan te bieden'


NPS-fractieleider Gregory Rusland heeft dinsdag in De Nationale Assemblee tijdens de begrotingsbehandeling dringende aandacht van de regering gevraagd voor het proces van overname van de poliklinieken van de Medische Zending (MZ) door het Mungra Medisch Centrum (MMC) in Nickerie. Hij meent, dat met de optie van overname op een ondeskundige wijze de duurzaamheid van de zorg ernstig in gevaar is gebracht.

Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid zegt vandaag, donderdag 14 december 2017, in een reactie op Starnieuws, dat er een permanente arts is aangesteld die pendelt langs de dorpen om zorg aan te bieden. Samen met de gezondheidsassistent en een A-verpleegkundige kunnen we juist spreken van versterking van de zorg, stelt Pengel.

Het Assembleelid wees erop, dat instituten versterkt en niet afgebroken dienen te worden. De MZ heeft vele jaren ervaring, benadrukte Rusland. Door deze dienst aan de kant te zetten om de zorg over te dragen aan een instelling die de ervaring mist, zal dat verdere achteruitgang van de zorg teweeg brengen.

'De MZ heeft een hele tijd geen zorg geleverd aan het dorp Tapoeripa. De gemeenschap heeft dit meerdere keren aan de orde gesteld. Tijdens het laatste bezoek van de president is dit ook gebleken. De samenleving vroeg naar een oplossing, omdat per eigen gelegenheid naar poli Donderkamp bij twee uren in beslag nam', zegt de minister.

Eerstelijnszorg behoort niet tot het kennisgebied en niet tot de kerntaken van een ziekenhuis, voerde het Assembleelid aan. In zijn onderbouwing wees Rusland op medische structuren in het binnenland die er reeds 275 jaar bestaan. Nu bestaat het gevaar dat die middels één armslag kapot zullen worden gemaakt.

Pengel: 'Inderdaad is het MMC niet de traditionele aanbieder van Primary Health Care. Er is aantal taken dat uitgevoerd moet worden zoals consultatiebureauzorg, chronische-aandoeningenzorg, vaccinatie, gezondheidsvoorlichting. MMC is van deze taken op de hoogte.'

'De abrupte onttrekking van de zorg door de MZ in vijf gebieden langs de Wayambo en Kabalebo, is amateuristisch en slecht voorbereid. Het MMC Nickerie heeft geen enkele ervaring met eerstelijnszorg.' Volgens Rusland is er vanuit het MMC op dagbasis voor patiënten geen enkele overlegstructuur tussen gezondheidsassistenten en primary health care artsen. 'Er is geen duidelijke verwijsstructuur en geen begeleiding van de gezondheidsassistenten.'

De minister merkt op, dat de aanhoudende klachten vanuit de gemeenschap en van veel Assembleeleden tijdens achtereenvolgende begrotingsbehandelingen de president mogelijk hebben genoodzaakt tot dit besluit te komen.

De NPS-volksvertegenwoordiger zegt, dat er nu ook geen bij- en nascholingstraject van gezondheidsassistenten is. Hij vraagt zich af wie de kindervaccinaties gaat doen. Dit is volgens hem uiterst belangrijk, maar het is niet geregeld. Eveneens is niet duidelijk wie belast wordt met de moeder- en kindzorg.

Het simpelweg maandelijks bezoeken van de dorpen door een specialist is volgens de NPS-fractieleider geen goede oplossing. Temeer omdat de bewoners aan de regering hebben gevraagd om regelmaat in de gezondheidszorg. De parlementariër is bezorgd over deze ontwikkeling en vraagt zich af waarom de regering er niet voor kiest om in overleg te treden met de MZ om te achterhalen wat de eikelpunten zijn. Wanneer die duidelijk zijn, kan besloten worden om te werken aan het gezond maken van dat instituut in de ruimste zin des woords.

Het ministerie van Volksgezondheid zal de vinger aan de pols houden en in overleg blijven met zowel MMC als MZ, aldus Pengel.

Oud-parlementariër en staatssecretaris Patrick Illidge op Sint-Maarten veroordeeld voor omkoping

(Bron foto: YouTube)
Illidge veroordeeld tot 16 maanden gevangenisstraf, waarvan 10 maanden voorwaardelijk

Illidge mag ook vijf jaar lang geen publieke functie vervullen en heeft zijn passieve kiesrecht verloren


De Telegraaf bericht vandaag, donderdag 14 december 2018, dat op Sint-Maarten oud-parlementariër en staatssecretaris Patrick Illidge woensdag in hoger beroep is veroordeeld voor omkoping. Hij kreeg 16 maanden gevangenisstraf, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Tevens mag Illidge vijf jaar lang geen publieke functie vervullen en heeft hij zijn passieve kiesrecht verloren. Hij mag dus niet aan verkiezingen meedoen.

In 2013 verscheen een video-opname van Illidge in sexclub Bada Bing op Sint-Maarten. Daarop was te zien hoe de politicus geld aannam van de Nederlandse nachtclubeigenaar Jaap van den Heuvel. Het geld was voor het verkrijgen van een vergunning voor danseressen.

Van den Heuvel werd dinsdag veroordeeld tot 32 maanden gevangenisstraf, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Hij is schuldig bevonden aan onder meer witwassen van geld en belastingontduiking. Hij is vrijgesproken van vrouwenhandel.

Weer is een Venezolaanse ex-burgemeester gevlucht naar Colombia

'Ze wilden me weer opsluiten, omdat anders denken in Venezuela een misdaad is'


Opnieuw is een Venezolaanse ex-burgemeester gevlucht die de regering-Maduro bekritiseerde. Delson Guárate week uit naar Colombia. 'Ze wilden me weer opsluiten, omdat anders denken in Venezuela een misdaad is', liet hij woensdag 13 december 2017 in een audioboodschap weten.


Hij beloofde vanuit het buurland de strijd tegen het socialistische regime in Venezuela voort te zetten.

Vorige maand vluchtte onder anderen Antonio Ledezma, de voormalig burgemeester van hoofdstad Caracas, al naar Colombia. Hij had huisarrest.


Guárate zat vast wegens een milieudelict, maar was even vrijgelaten om zondag in zijn stad Mario Briceño Iragorry, ten westen van Caracas, mee te kunnen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Hij verloor niet alleen van de kandidaat van de regeringspartij, maar maakte ook melding van een poging hem uit de weg te ruimen.

Een vertegenwoordiger van de Venezolaanse oppositie en de politieke gevangenen nam woensdag in Straatsburg de Sacharov-mensenrechtenprijs in ontvangst. Het Europees parlement kende die in oktober toe uit waardering voor het moedige verzet tegen president Nicolás Maduro, onder wiens leiding Venezuela is afgegleden naar een dictatuur.


(Suriname Mirror/DPA/Twitter/ANP/El Nacional)

Vicepresident van Ecuador Jorge Glas is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf

(Bron foto: Twitter)
Glas heeft illegaal smeergeld aangenomen van Braziliaanse bouwreus Odebrecht

In totaal heeft Glas 13,5 miljoen dollar aan Odebrecht-smeergeld ontvangen


De vicepresident van Ecuador is gisteren, woensdag 13 december 2017, veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens het aannemen van illegaal smeergeld van een Braziliaanse bouwreus. Jorge Glas is de hoogste politicus die veroordeeld wordt in de wijdverspreide zaak rond Odebrecht, wiens praktijk van het geven van steekpenningen voor het verkrijgen van contracten voor openbare werken als een donkere wolk hangt boven ambtenaren en ex-ambtenaren in verschillende Latijns-Amerikaanse landen.


Glas, 48, zat sinds oktober preventief in hechtenis. Zijn rechtszaak voor het Hooggerechtshof van Ecuador begon vorige maand en hij werd gisteren veroordeeld. Aanklagers zeiden, dat hij in totaal 13,5 miljoen dollar aan Odebrecht-smeergeld ontving, via een oom die ook werd gearresteerd.

Odebrecht heeft toegegeven steekpenningen te hebben betaald om in een aantal landen contracten in de wacht te slepen en  heeft al 3,5 miljard dollar aan schikkingen betaald in de Verenigde Staten, Brazilië en Zwitserland.

Als nauw bondgenoot van de linkse ex-president Rafael Correa, diende Glas vanaf 2013 als Correa's vicepresident en behield de positie onder de huidige president Lenin Moreno. In augustus werd hij door Moreno van zijn taken ontheven, die hem ervan beschuldigde geen teamspeler te zijn.

Drie andere personen zijn in dezelfde zaak veroordeeld tot 14 maanden gevangenisstraf, hun straffen zijn verlicht door hun 'effectieve samenwerking' met autoriteiten, volgens het vonnis van rechter Edgar Flores.

In een interview in oktober vanuit de gevangenis in Quito zei Glas, dat hij het slachtoffer is van  wraak van de bouwreus, nadat hij in 2008 het bedrijf uit Ecuador had geschopt na een geschil over de reparatie van een waterkrachtcentrale. Glas, die minister van Strategische Sectoren was voordat hij in 2013 vicepresident werd, ontkende elke link naar het Odebrecht-schandaal, hoewel zijn oom, Ricardo Rivera, werd gearresteerd vanwege zijn vermeende betrokkenheid.

Onder onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie stemde Odebrecht in december ermee in om het recordbedrag van 3,5 miljard dollar te betalen nadat hij had toegegeven, dat hij 788 miljoen dollar aan steekpenningen in 12 landen had betaald om contracten te verkrijgen.

Het schandaal heeft politici in verschillende landen verstrikt, waaronder Mexico, Peru, Panama en Venezuela.

Ecuadoraanse openbare aanklagers zeiden, dat Odebrecht 47,3 miljoen dollar aan steekpenningen in hun land had uitgegeven om overheidsopdrachten te krijgen.

De voormalige president van Ecuador, Rafael Correa, vertelde CNN Spaans vanuit Panama, dat Glas een 'politieke gevangene' is en dat er 'geen bewijs tegen hem' was. Hij beweerde, dat de veroordeling een manier was voor zijn opvolger, president Lenin Moreno, om de controle over het kantoor van de vicepresident te grijpen.


Woensdag werd tevens duidelijk, dat president Pedro Pablo Kuczynski van Peru mogelijk geld heeft ontvangen van Odebreht. In totaal is 4,8 miljoen dollar overgemaakt aan bedrijven die met hem in verband worden gebracht, zou blijken uit een document dat Odebrecht naar het Congres heeft gestuurd.

De betaalopdrachten zijn gedaan tussen 2004 en 2012 toen Kuczynski verschillende ministersfuncties bekleedde. De president zegt niets fout te hebben gedaan, maar ontkent ook niet dat het is gebeurd. In 2016 trad hij aan als president.

(Suriname Mirror/Daily Mail/BBC/YouTube)

Ministerraad Curaçao stemt in met het Visiedocument duurzame ontwikkeling Bullenbaai

‘Binnen zes maanden’ moet er een uitgewerkt plan op tafel liggen


De ministerraad heeft gisteren ingestemd met het Visiedocument duurzame ontwikkeling Bullenbaai. Minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling zegt, dat nu de masterplanning begint. ‘Binnen zes maanden’ moet er een uitgewerkt plan op tafel liggen. Dat meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 14 december 2017.

'De toekomstverwachting voor de internationale en regionale maritiem-logistieke sector is positief', aldus het visiedocument.

'De kuststrook van Bullenbaai kan worden doorontwikkeld tot een volwaardige, moderne diepzeehaven waarmee Curaçao optimaal kan inspelen op de vraag naar logistieke dienstverlening vanuit de regionale scheepvaartmarkt, op marktontwikkelingen (transportroutes, tonnages van schepen), op het regionale aanbod (de concurrentie en mogelijkheden voor samenwerking) en op de fysieke mogelijkheden die Bullenbaai en de Curaçaose territoriale zee bieden.'

Advent Ziekenhuis op Curaçao krijgt aanwijzing van Inspectie voor de Volksgezondheid

Maatregel na ernstige calamiteit binnen groep interne geneeskunde in het Advent

Een van de twee internisten in ziekenhuis mag komende twee maanden geen patiënten opnemen


Het Advent Ziekenhuis heeft een aanwijzing gekregen van de Inspectie voor de Volksgezondheid. Eén van de twee internisten in het ziekenhuis mag de komende twee maanden geen patiënten opnemen, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag14 december 2017. 

Tot die maatregel heeft de inspectie besloten nadat zich een ernstige calamiteit voordeed binnen de groep interne geneeskunde in het Advent ‘leidend tot het overlijden van een patiënte’. Dat gebeurde terwijl - na een audit begin 2016 en daarna nog eens een onderzoek in het laatste kwartaal van 2016 - ‘al twijfels bestonden over de kwaliteit en patiëntveiligheid van de internistische zorg in het Advent Ziekenhuis’, aldus de inspectie.

Na het recente incident dat de dood van een patiënte tot gevolg had, werd de situatie op de afdeling in het ziekenhuis onmiddellijk opnieuw onderzocht en is ‘als eerste voorlopige conclusie naar voren gekomen dat de situatie op gebied van kwaliteitszorg en patiëntveiligheid nog steeds van onvoldoende niveau is’. 'Dit spitst zich toe op het handelen van één van de twee in het Advent werkzame internisten.'

De aanwijzing verplicht het Advent om met onmiddellijke ingang en gedurende twee maanden een opnamestop in te voeren voor de betreffende internist.

Vicepresident Ashwin Adhin door president Bouterse gevraagd voor continuering onderwijs te zorgen

Bouterse roept leerkrachten en schooldirecties op hun onderwijstaak te vervullen


President Desi Bouterse heeft de terbeschikkingstelling van de portefeuille van minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur in beraad. Het staatshoofd heeft inmiddels besloten de vicepresident Ashwin Adhin te vragen om in overleg te treden met het VOS-Directeurenberaad en al het andere te verrichten ter continuering van het onderwijs. Dit deelt het Nationaal Informatie Instituut mee in een vanochtend vroeg, donderdag 14 december 2017, gepubliceerd persbericht

Met deze garantiestelling, doet het staatshoofd tevens een oproep aan alle onderwijsgevenden en directies van scholen om hun onderwijstaak te vervullen per heden, in het belang van het Surinaamse kind.

Het belang en de toekomst van de opkomende jeugd staat centraal in de ontwikkelingsvisie van de regering, staat in het bericht.

Naar aanleiding van het gerezen principieel verschil van mening tussen enerzijds de minister en het VOS-Directeurenberaad over onder meer de aanpassing van de vigerende overuren regeling voor leraren, heeft Peneux zijn portefeuille ter beschikking gesteld van de president. Dit is woensdag, na ampele overweging, gebeurd.

'Paramaribo loopt nu al honderd jaar onder water'

'Het wordt tijd dat het probleem eindelijk wordt opgelost en het kan'

Nauwelijks tot niets gedaan met twee masterplannen (1971, 2001) voor modernisering ontwatering en riolering van de hoofdstad


Suriname heeft nog een lange weg te gaan om zijn waterhuishouding op een duurzame en effectieve manier te beheren. Dit zei Manodj Hindori, voorzitter van het Waterforum Suriname, dinsdagavond tijdens de viering van het vijfjarig bestaan van het overleg platform, aldus de Ware Tijd en Starnieuws vandaag, donderdag 14 december 2017.

Naast de noodzaak om wetgeving te moderniseren, zal het land rekening moeten houden met gezondheidsrisico’s die niet los gezien kunnen worden van de veelvuldige wateroverlast in de binnenstad.

'Het kan veel beter om onze grootste natuurlijke hulpbron te behouden voor ons nageslacht', zei ingenieur weg- en waterbouwkunde Marcel Meyer. Hij mocht de eerste 'Water Career Award' in ontvangst nemen voor zijn ruim vijftig jaar lange carrière in en buiten Suriname.

Als hoofdverantwoordelijke van Sunecon heeft hij een groot aantal watergerelateerde projecten uitgevoerd. Enkele grote projecten waar hij leiding aan gaf zijn de stedelijke ontwatering van Groot Paramaribo, riolering van Paramaribo Zuid, inpoldering van gebieden langs de kust, aanleggen van irrigatie- en drainagekanalen in Nickerie, constructie van pompgemalen, aanleggen van dijken en ontwerpen van drinkwatervoorzieningen in rurale gebieden. Veel van deze werken heeft hij samen met zijn studievriend George Soerjoesing uitgevoerd.

Daarnaast was Meyer betrokken bij omvangrijke studies in consortiumverband met lokale en buitenlandse ingenieursbureaus. Hierbij kunnen genoemd worden het Stondansieproject, het masterplan drinkwatervoorziening, ontwatering van de weg Moengo-Albina en de regeneratie van de kustgebieden ten noorden van de weg Burnside-Wageningen. Bescherming van het milieu was altijd belangrijk voor Meyer.

Mede door zijn waterbouwkundige werken zijn grote delen van het Surinaamse kustgebied behouden gebleven. Meyer is jarenlang vaste docent geweest op de Anton de Kom Universiteit van Suriname, waar hij de technische vakken in de infrastructuur verzorgde. In 2015 heeft hij met Hillebrand Ehrenburg het boek Bouwen aan de Wilde Kust uitgegeven, dat gaat over de geschiedenis van de civiele infrastructuur van Suriname tot 1945.

Hij pleit op de eerste plaats voor versterking van de met water belaste organisaties als de Meteorologische Dienst, het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij en de Maritieme Autoriteit Suriname. 'Zij zullen op een hoger niveau moeten functioneren en moeten samenwerken.'

Dataverzameling en uitwisseling tussen dergelijke instituten of instellingen zijn volgens hem van belang voor de verdere ontwikkeling van het land. 'Paramaribo loopt nu al honderd jaar onder water en het wordt tijd dat het probleem eindelijk wordt opgelost en het kan', aldus Meyer. Hij verwees naar twee masterplannen voor de modernisering van de ontwatering en riolering van de hoofdstad. Het eerste uit 1971 is slechts gedeeltelijk uitgevoerd wegens gebrek aan geld en het tweede, geschreven in 2001, is onaangeroerd gebleven.

* Lees met betrekking tot het masterplan uit 2001 onderstaande artikelen uit 2006 en 2016:

https://suriname-tribune.blogspot.com/2006/05/compleet-ontwateringsplan-groot.html
- Compleet ontwateringsplan Groot-Paramaribo ligt sinds 2002 in de kast van ministerie van OW Geen geld voor ontwateringsplan Paramaribo

https://suriname-tribune.blogspot.com/2016/07/regering-suriname-laat-uit-2002.html
- Regering Suriname laat uit 2002 daterend 'master' ontwateringsplan Groot Paramaribo in la liggen    
Sinds 2001 duikt ontwateringsplan nu en dan op, maar uitvoering blijft achterwege
Betrokken Nederlandse bedrijven en een Surinaams bureau bevestigen bestaan 'Masterplan Ontwatering Groot Paramaribo' – Ministerie van OW doet er echter het zwijgen toe.....

Het aanpakken van wateroverlast is volgens hem dringend, niet alleen omdat het regelmatig voorkomt, maar ook omdat het erger belooft te worden vanwege klimaatverandering. De gevolgen voor de openbare gezondheid, en de economische schade aan voertuigen, wegen en woningen zijn niet te overzien.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd/Starnieuws)

Minister Peneux biedt zijn ontslag aan aan president Bouterse

Vertrouwen in bewindsman opgezegd door VOS-Directeurenberaad en BvL en ALS

Nog niet bekend of president Bouterse ontslagaanbod accepteert


Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft zijn ontslag aangeboden aan president Desi Bouterse. Starnieuws bericht vanochtend, donderdag 14 december 2017, vernomen te hebben, dat de bewindsman zich principieel opstelt over de uitvoering van het Staatsbesluit van 9 oktober 2017. Dit had hij dinsdagavond duidelijk aangegeven in De Nationale Assemblee. 

Het VOS-Directeurenberaad heeft het vertrouwen opgezegd in de minister. Ook de Bond van Leraren (BvL)  en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), die geleid worden door Wilgo Valies, hebben dat gedaan in een brief aan de president.

Vicepresident Ashwin Adhin heeft gisteren een onderhoud gehad met het VOS-Directeurenberaad. Tijdens deze bijeenkomst is de brief die geschreven is aan de president toegelicht. Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat er geen oplossing werd bereikt. Besloten werd, geen mededelingen te doen omdat de president zich buigt over deze zaak.

Deze crisis binnen het onderwijsveld doet zich voor midden in de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee. Minister Peneux is in de eerste ronde aan het woord geweest. Hij gaf aan, dat er extra middelen vrijkomen voor de Anton de Kom Universiteit van Suriname, het directoraat Cultuur en voor leermiddelen.

Het is nog niet bekend wat het besluit van de president is. Hij was gisteravond nog in overleg over deze kwestie.

Suriname wil in 2018 banden met Rusland verstevigen

(Bron foto: Twitter)
Mogelijk brengt Russische BuZa-minister Lavrov een bezoek aan Suriname


Het ligt volgens minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken (BuZa)  in de bedoeling dat Suriname in 2018 meer inhoud geeft aan de relatie met de Russische Federatie. 'Er zijn reeds diverse afspraken gemaakt voor een follow up in de sectoren handel, investeringen, industrie, bank- en financiële dienstverlening, toerisme, onderwijs, wetenschap en cultuur', benadrukte de bewindsvrouwe dinsdag tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA), aldus het Dagblad Suriname woensdag 13 december 2017. 

Ook ligt het in de bedoeling dat de minister van Buitenlandse Zaken van de Russische Federatie, Sergey Lavrov, een bezoek brengt aan Suriname om de relatie verder aan te scherpen.
Pollack-Beighle bracht onlangs een driedaagse bezoek aan Rusland. Zij heeft tijdens haar bezoek samenwerkingsovereenkomsten getekend met haar Russische ambtgenoot.President Desi Bouterse heeft eerder tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen aangegeven, dat de banden met Rusland vanwege de vele voordelen, wederom zullen worden aangehaald. Suriname heeft volgens Bouterse kort na de onafhankelijkheid goede banden opgebouwd met de toenmalige Sovjet-Unie, waarbij er zelfs een ambassadegebouw in Suriname was. Maar, deze ambassade werd wegens bijzondere omstandigheden rond 1990 gesloten.

Tijdens de begrotingsbehandeling werd vanuit de oppositie flink kritiek geuit op het buitenlands beleid van de regering.

Over de opening en sluiting van de ambassade op Trinidad & Tobago voerde de minister aan, dat deze beslissing werd genomen om kosten te drukken. Ook wordt gedacht aan de reciprociteitsgedachte. 'Mede na consultatie met het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme is besloten om het accent van Surinames aanwezigheid binnen Caricom en Cariforum vanuit Georgetown te bedienen.' Het voordeel volgens haar is dat hier ook de hoofdkwartieren van Caricom en Cariforum zijn gezeten.

Over de sluiting van de ambassade in Zuid-Afrika voerde Pollack-Beighle aan, dat beide landen sinds februari 1995 diplomatieke betrekkingen onderhouden.

Zij benadrukte wederom het belang van reciproque vestigingen van herkomstlanden waaronder de Volksrepubliek China, India en Indonesië in Suriname. 'Wanneer de gedachte bestaat dat Zuid-Afrika als herkomstland zou moeten worden bestempeld, is het goed op te merken dat het Afrikaanse continent een totaal van maar liefst 24 onafhankelijke staten kent. De geschiedenis leert ons verder dat de voorouders van de Afro-Surinaamse bevolking voornamelijk afkomstig zijn van West-Afrika waaronder Ghana, Senegal en Ivoorkust', benadrukte de minister in reactie op de beweringen van VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi.

Santokhi voerde eerder aan, dat Zuid-Afrika gerekend wordt tot de BRICS-landen en een van de belangrijkste economieën is op het Afrikaans continent. De opening van ambassades op het Aziatische en Afrikaans continent betroffen volgens de VHP’er in eerste instantie de fysieke aanwezigheid van Suriname in landen waar veel van haar burgers hun ‘roots’ hebben.

Gajadien (VHP): 'Gratis snelle stroomaansluitingen voor politieke bonzen'

NH-minister Dodson spreekt beweringen Gajadien echter met klem tegen


'Politieke bonzen' kunnen al geruime tijd beschikken over een snelle stroomaansluiting vanuit de NV Energiebedrijven Suriname (NV EBS). Dit zei VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien dinsdag tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA), aldus het Dagblad Suriname woensdag 13 december 2017.

'Voor deze mensen vinden gratis aansluitingen plaats, terwijl burgers die al jaren betaald hebben, nog geen aansluiting kunnen krijgen', stelde Gajadien.

De politicus eiste een overzicht van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) over de opdrachten die aan de EBS zijn gegeven om stroomnetten en aansluitingen aan te leggen.

Dodson sprak de beweringen echter met klem tegen. Integendeel, er is volgens hem altijd een spanningsveld tussen de EBS en NH om erop toe te zien dat zaken gerichter verlopen. De bewindsman schaarde zich achter de verdedigende woorden van NDP-fractieleider André Misiekaba die hij typeerde als de fractieleider van de grootste partij.

'Ik kan niet naar EBS gaan en zeggen, doe iets voor de partij DOE. Wij hebben duidelijke afspraken met elkaar.' Dodson corrigeerde zich voor deze opmerking door aan te geven dat het hem ontgaan was, dat hij niets meer mag zeggen over de DOE.

Justitie Suriname niet in staat drugsorganisaties aan te pakken die vanuit het buitenland opereren

Maar, is Justitie wel in staat om Surinaamse drugsorganisaties aan te pakken...

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)

Waarnemend minister van Justitie en Politie presenteert geen cijfers over aanhoudingen in drugsdossiers in Suriname


Justitie is niet in staat drugsorganisaties en drugsbonzen aan te pakken die vanuit het buitenland opereren. De praktijk heeft uitgewezen dat 'personen en grote drugsorganisaties die illegale drugs verhandelen zich in het buitenland bevinden en vooralsnog voor de lokale justitiële autoriteiten ongrijpbaar blijven'. Dit zei waarnemend minister van Justitie en Politie Ferdinand Welzijn gisteren in het parlement tijdens de begrotingsbehandeling 2018 op vragen over drugsbestrijding, aldus de Ware Tijd woensdag 13 december 2017.

Hij voegde hieraan toe, dat daarom de samenwerking met internationale drugsbestrijdingsorganisaties verstevigd wordt door zo snel mogelijk informatie tot in de details uit te wisselen.

AB-Assembleelid Edward Belfort vroeg hoeveel verdachten zijn aangehouden in verband met recente grote cocaïnevangsten in Suriname. Welzijn benadrukte, dat effectieve bestrijding slechts kan plaatsvinden indien de verkregen informatie verder kan worden uitgewerkt zodat verdachten die zich in en buiten Suriname bevinden kunnen worden vervolgd. Deze werkwijze vormt onderdeel van de integrale aanpak van het drugsbestrijdingsplan, dat momenteel wordt aangepast.

Aan de minister zijn ook vragen gesteld over de ontwikkelingen binnen het Korps Politie Suriname waar agenten vorige week uit onvrede met een nieuw dienstrooster over zijn gegaan tot burgerlijke ongehoorzaamheid en verstoring van de openbare orde. Zij barricadeerden voor enige tijd de Duisburglaan bij het hoofdbureau van politie. De dienstleiding heeft vervolgens het gewraakte nieuwe dienstrooster teruggedraaid.

Welzijn vroeg het parlement medewerking om vanwege de gevoeligheid geen mededelingen in het openbaar te doen. Hij deed een beroep op het parlement om in besloten verband deze zaak te bespreken.