dinsdag 10 april 2018

Surinaams fastfoodbedrijf Naskip gaat vestigingen openen in Almere en Amsterdam

Naskip Kwatta (Bron foto: Naskip)
Binnen afzienbare tijd ook filialen in Paramaribo-Noord en in de Hermitage Mall



Directeur Glenn Nassy van Naskip NV bevestigt dinsdag 10 april 2018 in het Dagblad Suriname, dat het fastfoodbedrijf de vleugels uitslaat naar Nederland. Amsterdam en Almere zijn, mede vanwege de grote concentratie van Surinamers in die steden, gekozen als vestigingsplaatsen. 

Voorafgaande aan het definitief besluit tot vestiging in Europa is de haalbaarheid onderzocht. Aan de consument wordt fried chicken, French fries en gekookte kolfkoren aangeboden.

Naskip, het eerste fastfood bedrijf in Suriname, is al meer dat 50 jaar bekend en wordt gewaardeerd om haar kip en kipproducten, die volgens een eigen, geheim, recept en verse Surinaamse ingrediënten worden bereid.

In Suriname is Naskip te vinden aan de Henck Arronstraat, hoek Wanica en Verlengde Gemenelandsweg, Kwattaweg, in Latour en te Lelydorp. Binnen afzienbare tijd gaan de deuren van filialen in Paramaribo-Noord en in de Hermitage Mall open. Er wordt werkgelegenheid geboden aan 100 personen.

Suriname kent tientallen nationale en internationale fastfoodrestaurants. De concurrentie neemt toe ook vanwege barbecues langs de straten. De concurrentie is merkbaar, maar doet het bedrijf niet wankelen. De economische crisis die Suriname teistert, heeft ook Naskip geraakt, maar het bedrijf is vanwege de bedrijfsvoering, administratie, organisatie en goede naam vrijwel ongeschonden gebleven.

Het succes van Naskip is volgens Nassy te danken aan de kwaliteit, de smaak, de service en de redelijke prijs. ‘Naskip da’s kip is onze slogan. Wij zijn er trots op dat wij onze klanten altijd kwaliteit en service hebben kunnen bieden.’

Oud-NDP-Assembleelid Noreen Cheung voelt zich prima bij de NPS

'Ik kan zeggen dat ik de ambitie heb om weer op de lijst te staan'



Ex-parlementariër Noreen Cheung voelt zich prima bij de Nationale Partij Suriname (NPS). 'Ik ben wel happy dat ik binnen de NPS ben en functioneer de laatste tijden meer op de achtergrond als lid van de Adviesraad', zegt de politica dinsdag 10 april 2018 in het Dagblad Suriname. 

Cheung was tussen 2010 en 2015 namens de Nationale Democratische Partij (NDP) in Mega Combinatieverband lid van De Nationale Assemblee (DNA). Kort voor de verkiezingen van 2015 besloot zij echter haar lidmaatschap van de NDP op te zeggen en vormde zij een eigen fractie binnen het parlement. Als reden werd toen de onheuse behandeling door de NDP aangehaald.

Hierna sloot zij zich aan bij de NPS, maar werd echter niet op de lijst geplaatst van de V7-combinatie. Zij stelt, dat zij in de afgelopen periode weinig op de voorgrond is geweest vanwege privé en gezondheidsredenen. Nu de NPS te kennen heeft gegeven om zelfstandig de verkiezingen in 2020 in te gaan, wacht zij een reactie van de partijtop af om eventueel een gooi te doen naar een tweede termijn als parlementariër.

'Ik kan zeggen dat ik de ambitie heb om weer op de lijst te staan, maar het is uiteindelijk de partij die beslist. Ik zal mijn bijdrage in ieder geval blijven leveren zover ik kan', aldus de ex-parlementariër.

Cheung werd in 2010 met 195 stemmen gekozen tot parlementariër in Paramaribo. Zij stond op nummer 4 op de lijst van de MC.

Groot deel van Paramaribo zit zonder stromend water

(Bron foto: SWM)
Buis bij William Kraanplein beschadigd door graafmachine van Tjonga Langa

Ergernis bij SWM: 'Bedrijven verrichten graafwerkzaamheden zonder vooraf een tekening op te vragen en af te stemmen'


Een groot deel van Paramaribo zit zonder stromend water. Directeur Marlon Oosterling van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) zegt dinsdagavond 10 april 2018 op Starnieuws, dat een twaalf duim buis aan de Stanvastestraat bij het William Kraanplein is beschadigd door een graafmachine van Tjonga Langa. Dit zorgt voor enorm veel ongerief. 

Bij het William Kraanplein te Poelepantje is de hoofdader van de waterdistributie van de SWM. De toevoer van water naar verschillende gebieden is afgesloten. Het zal enkele uren duren voordat het probleem verholpen en onder controle is, aldus Oosterling. Als de breuk hersteld is, moet het water getest en gezuiverd worden.

Oosterling ergert zich eraan, dat bedrijven graafwerkzaamheden verrichten zonder vooraf een tekening op te vragen en af te stemmen. De SWM heeft pas aangifte kunnen doen van deze vernieling, nadat de politieleiding had ingegrepen. Het bedrijf kreeg op het politiebureau te horen dat er geen aangifte gedaan kan worden.

Oosterling voert aan, dat vaak vernielingen worden aangericht, zonder dat de schade wordt vergoed. De vernieler van de infrastructuur zal moeten opdraaien voor de kosten, stelt de SWM-directeur.

Camerabeelden J.A. Pengelluchthaven in beslag genomen in cocaïne-zaak bagagecontainer

'Iedereen die toegang heeft tot bagagecontainers op luchthaven kan mogelijke verdachte zijn'


De ruim zestig kilo cocaïne die is aangetroffen in een bagagecontainer op de J.A. Pengelluchthaven, moest op een vliegtuig worden geplaatst van de KLM. Het toestel werd klaargemaakt voor de vlucht van Suriname naar Amsterdam. 

Het beladen is sinds kort een aangelegenheid van Surair, een dochterbedrijf van de SLM.

De politie heeft camerabeelden in beslag genomen. 'Het is een aangelegenheid van de Surinaamse autoriteiten, dus het betreft niets van de KLM', zegt KLM country manager Alexander van de Wint.

De politie onderzoekt de zaak nauwgezet. Alle handelingen rond de belading worden door veiligheidscamera’s vastgelegd. 'Iedereen die toegang heeft tot de bagagecontainers op de luchthaven zou als mogelijke verdachte gezien kunnen worden in deze zaak. Het is daarom moeilijk te zeggen wie de daders zijn. Echter, het beladen wordt met alle nauwkeurigheid gedaan', zegt een informant dinsdag 10 april 2018 in de Times of Suriname. Het gaat dus vooral om veiligheid en accuratesse.

'Daarom wordt het hele proces van het beladen streng in de gaten gehouden en is alles continu te volgen op camerabeelden. In het belang van het onderzoek heeft de politie intussen de camerabeelden opgevraagd en nu zal worden nagegaan of te zien is hoe de drugs in de bagageruimte terecht zijn gekomen', aldus de informant.

Nationaal Leger gaat politie Albina ondersteunen om orde en rust terug te brengen

(Bron foto: NII)
Ondersteuning volgt op diverse recente ongeregeldheden


Het Nationaal Informatie Instituut (NII) heeft dinsdagmiddag 10 april 2018 bekendgemaakt, dat het Nationaal Leger de politie in Albina gaat ondersteunen om de orde en rust terug te brengen. Deze toezegging is gedaan door minister Ronni Benschop van Defensie.

De ondersteuning wordt gegeven naar aanleiding van de ongeregeldheden die recentelijk voordeden in Albina.

Benschop is van oordeel, dat het van bijzonder belang is de orde en rust terug te brengen in Albina, gezien haar strategische ligging als grensstad in het district Marowijne.

Volgens de bewindsman heeft het leger naast zijn primaire taak als bewaker van ‘s lands grenzen en soevereiniteit, als bijzondere taak, het verlenen van bijstand aan de politie wanneer hierom wordt gevraagd.

Dronken automobilist in Ecuador vlucht weg terwijl agente zich aan zijn voertuig vastklampt...

Politieagente Angélica Martínez verschillende kilometers meegesleurd in provincie Manabi


Politieagente Angélica Martínez beleefde maandag 9 april 2018 de schrik van haar leven toen ze in de provincie Manabi, Ecuador, verschillende kilometers werd meegesleurd op de weg Portoviejo – Crucita, door een dronken automobilist die wilde vluchten. 

De vrouw klampte zich tijdens de dolle rit wanhopig vast aan het open raam, maar moest plots loslaten waardoor ze met een harde smak op straat viel. Ze raakte gewond en werd in allerijl naar een lokaal ziekenhuis gebracht.



De agente had de man en zijn vier vrienden tegengehouden voor een alcoholcontrole. Toen ze half in de wagen hing door het open raam, drukte de dronken bestuurder plots het gaspedaal in en hij scheurde weg.

De agente werd gefilmd door een motorrijder terwijl ze zich wanhopig vastklampte aan het voertuig, maar plots moest loslaten. Na haar val kreeg ze steun van de motorrijder, die snel de hulpdiensten alarmeerde.

(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)
'We zullen het onderzoek niet stoppen tot we de schuldige hebben gevonden', aldus Jose Galvez, het hoofd van de Ecuadoraanse overheidsdienst die zich met transport en het verkeer bezighoudt. 'Dergelijke situaties maken geüniformeerde agenten dagelijks mee in ons land.'

De agente in kwestie raakte gewond aan het hoofd toen ze 'haar kracht verloor en moest loslaten'. De dader pleegde vluchtmisdrijf en wordt opgespoord door de politie. De auto is inmiddels gevonden.




(Suriname Mirror/Het Nieuwsblad/La FM/El Telegrafo/Twitter/YouTube)

John van Coblijn: ‘Anti-drugsbeleid moet met spoed regeringsbeleid worden’

'In de praktijk is niet te merken, dat autoriteiten hard werken aan drugspreventie'


Het is volgens politicus John van Coblijn zorgwekkend, dat haast elke week tonnen aan cocaïne door justitiële autoriteiten worden onderschept, terwijl de criminele figuren nog steeds niet ontmoedigd kunnen worden. Hoewel de nieuwe minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw, de bestrijding van drugscriminaliteit als één van zijn hoogste prioriteiten heeft gesteld, vindt Van Coblijn dit niet genoeg. 

'Wij hebben dat gehoord van alle gewezen Justitieministers, maar we hebben dat alleen niet gezien. Het antidrugsbeleid moet met spoed een regeringsbeleid zijn en niet van een minister alleen. Alle ministeries, de president, vicepresident, het parlement en het Openbaar Ministerie moeten zich gezamenlijk committeren tot dit beleid. Wij praten nu over het aantal drugs dat is onderschept, maar wij weten niet hoeveel drugs wel succesvol uit het land vertrekt. Hoeveel wordt ingevoerd? Het is niet goed voor ons imago, want wij worden al heel gauw in het buitenland getypeerd als een narcostaat', stelt de Unopo-trekker vandaag, dinsdag 10 april 2018, in het Dagblad Suriname.

Opnieuw heeft het BID-team (Bestrijding Internationale Drugshandel) van de politie op de J.A. Pengelluchthaven een grote hoeveelheid cocaïne onderschept. Bij controle zijn zondag 55 pakken drugs aangetroffen in een container waarin de koffers in het vliegtuig worden geladen. Deze ontdekking kwam precies een week nadat op 4 april al ruim 42 kilo cocaïne onderschept werd dat verborgen zat aan de onderkant van twee twintig voet containers.

Daarvoor hadden de justitiële autoriteiten in Antwerpen, België, melding gemaakt van de vondst van 270,5 kilo cocaïne, verstopt in een lading bananen afkomstig uit Suriname.

Een maand geleden zijn ook een cocaïne-duikboot en -Cessna, waarin 488 kilo cocaïne werd onderschept in het district Saramacca.

Van Coblijn voert aan, het jammer te vinden dat in de praktijk niet te merken is dat autoriteiten hard werken aan drugspreventie. Zo wordt nergens melding gemaakt van het rekruteren van meer manschappen voor de politie voor versterking van het politieapparaat, terwijl het niet duidelijk is of inderdaad met buitenlandse instituten wordt gewerkt om informatie uit te wisselen.

Het is voor hem in ieder geval duidelijk, dat ook buitenlandse criminelen grip hebben op deze drugsoperaties.

Assembleeleden laten het afweten: geen quorum, geen vergadering

Politici lijken een gemakzuchtig loopje te nemen met hun werk als volksvertegenwoordiger


Slechts 23 Assembleeleden hebben vanochtend, dinsdag 10 april 2018, de presentielijst getekend, waardoor de openbare vergadering van De Nationale Assemblee geen doorgang kon vinden, aldus Starnieuws. Waarnemend voorzitter Melvin Bouva opende de vergadering ruim 1.5 uur na het aanvangstijdstip van elf uur, en liet de namen van de aanwezige leden voorlezen door de griffier. 

De oppositie was wel in de zaal aanwezig, maar had de presentielijst niet getekend. Assembleelid Cleon Consalves (PALU) had zijn handtekening wel op de lijst geplaatst.

Op de agenda stond 'Behandeling van de ontwerpwet houdende goedkeuring van de Raamovereenkomst voor Economische, Wetenschappelijke, Technische en Culturele Samenwerking tussen de Regering van de Republiek Suriname en de Regering van de Republiek Equatoriaal Guinea'.

De oppositie ziet echter geen heil in de behandeling van deze overeenkomst.


Tijdens de mededelingen deelde Bouva mee, dat voorzitster Jennifer Geerlings-Simons afwezig is, omdat zij samen met enkele leden op dienstreis is. Hij gaf eveneens aan, dat de resoluties van de nieuwe ministers die aangetreden zijn, ook binnengekomen zijn. Bouva gaf vervolgens vicepresident Ashwin Adhin de gelegenheid om vier van de zes nieuwe ministers die aanwezig waren, te introduceren.

De oppositieleden die in de zaal waren, maar de presentielijst niet getekend hadden, maakten hier bezwaar tegen buiten de microfoon. Zij voerden aan, dat de vergadering niet rechtsgeldig was, omdat er geen quorum was.

Adhin stelde de ministers Stephen Tsang (Handel, Industrie en Toerisme), Patrick Pengel (Openbare Werken, Transport en Communicatie), Lalinie Gopal (Sport- en Jeugdzaken) en Lilian Ferrier (Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) voor. In een volgende vergadering, wanneer ook de ministers Stuart Getrouw (Justitie en Politie) en Antoine Elias (Volksgezondheid) aanwezig zijn, zullen zij zichzelf introduceren.

Bouva zei dat donderdag normaal zal worden vergaderd. Op de agenda staat dan de verhoogde heffing op import van kip en kipdelen. Die vergadering was al uitgeschreven.

Tweede Kamerlid André Bosman (VVD): 'Waarom Nederlands geld naar Curaçao voor aanpak Venezolaanse vluchtelingen?'

Nederland draagt 100.000 euro bij om de capaciteit van detentiecentra op het eiland te vergroten


De VVD wil dat het kabinet uitlegt waarom geld wordt vrijmaakt om Curaçao te helpen bij het vastzetten en terugsturen van Venezolaanse vluchtelingen. Minister Stef Bos (Buitenlandse Zaken) maakte vorige week tijdens zijn bezoek aan Curaçao bekend, dat Nederland 100.000 euro gaat bijdragen om de capaciteit van detentiecentra op het eiland te vergroten. 

Ook stuurt Nederland experts van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), zodat er sneller besloten kan worden wie ‘vluchteling’ is en wie wordt teruggestuurd.

Het Tweede Kamerlid André Bosman heeft maandag 9 april 2018 schriftelijke vragen (zie hieronder) gesteld aan minister Blok en staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties). De VVD wil van het kabinet weten op welke manieren Nederland de ‘financiële en technische steun’ biedt aan Curaçao.

Ook vraagt Bosman of de Nederlandse regering de portemonnee trekt uit ‘vrijwillige aard’ of vanuit ‘verplichtingen’ op basis van het statuut van het Koninkrijk. In de afgelopen weken heeft het Nederlandse kabinet meerdere keren laten weten dat Curaçao en Aruba zelf verantwoordelijk zijn voor de opvang van de Venezolanen. Eerder zei staatssecretaris Knops, dat de eilanden er niet op hoeven te rekenen dat Nederland ‘voor alles de portemonnee gaat trekken’.


  
2018Z06589



Vragen van het lid Bosman (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de steun van Nederland ten behoeve van detentie en uitzetting van ongedocumenteerden op Curaçao (ingezonden 10 april 2018)



1

Bent u bekend met het bericht 'Blok: 100.000 euro voor detentie ongedocumenteerden'? 1)



2

Hoe heeft de Curaçaose regering gereageerd op het aanbod van Nederland om 100.000 euro ter beschikking te stellen voor de detentie van illegalen op Curaçao? Kunt u specificeren welke vormen van financiële en technische steun Nederland in totaal heeft aangeboden?



3

Vloeien deze bijdragen voort uit de verplichtingen van Nederland krachtens het Statuut, of betreft het bijdragen van vrijwillige aard?



4

Kunt u aangeven, aangezien het kabinet van mening is dat de illegalen snel terug moeten, hoeveel illegalen op dit moment in afwachting van uitzetting op Curaçao en Aruba verblijven?



5

In hoeverre kloppen de uitspraken dat er nog steeds geen registratie van Venezolaanse migranten plaatsvindt op Curaçao? Kunt u aangeven in hoeverre deze registratie wel (succesvol) plaatsvindt op Aruba?



1) Amigoe, 6 april 2018

(Suriname Mirror/Caribisch Netwerk-NTR)

Surinaamse Kustwacht speurt in kustwateren naar zeepiraten

'Wij hebben drie boten, het lukt ons niet om te voorkomen dat calamiteiten zich voordoen'

Kustwacht probeert Vessel Monitoring System via wet- en regelgeving voor iedereen af te dwingen

 
De zeerovers die de afgelopen maanden hebben toegeslagen in en nabij de Surinaamse kustwateren, zijn nog niet achterhaald. Jerry Slijngard, directeur van de Surinaamse Kustwacht, zegt vandaag, dinsdag 10 april 2018, in de Ware Tijd, dat zijn organisatie samen met de Maritieme Politie er nog steeds aan werkt om de daders in beeld te brengen. Zo wordt de werkwijze van de zeepiraten onderzocht. 

Dit jaar zijn er zeker drie berovingen geweest, waarbij ten minste één dode is gevallen. Slijngard noemt dit aantal opvallend en zorgwekkend, omdat er vanaf 2014 tot begin dit jaar geen berovingen op zee waren gemeld. De beroving met dodelijke afloop heeft niet in Surinaamse wateren plaatsgevonden, maar heeft de aandacht van de Kustwacht.

Slijngard stelt, dat de Kustwacht over beperkte middelen beschikt. Hierdoor is het onmogelijk om overal op hetzelfde moment te zijn. 'Wij hebben drie boten, dus ook al varen wij de hele dag, het lukt ons niet om te voorkomen dat deze calamiteiten zich voordoen. Wat wij wel garanderen, is dat de pakkans vergroot wordt door de snelle reactietijd.'

Hij maakt zich daarnaast sterk voor verbeterde technologie. Volgens hem zal het Vessel Monitoring System (VMS), dat gedeeltelijk is ingevoerd, een grote vooruitgang zijn wanneer het volledig is geïmplementeerd. Dit zal ervoor zorgen, dat vissersboten gemakkelijk te achterhalen zijn door de Kustwacht. Ook kunnen boten die in gevaar zijn met een druk op de knop alarm slaan, waardoor de autoriteiten sneller in actie kunnen komen.

Waarom het VMS door een deel van de vissers wordt afgewezen is voor Slijngard niet duidelijk. 'De mensen willen dat gewoon niet.'

De Kustwacht probeert het systeem daarom via wet- en regelgeving voor iedereen door te voeren. Elke visser zal dan verplicht worden zo'n apparaat in zijn boot te installeren. De directeur wijst erop, dat de veiligheid op zee een aangelegenheid is van alle belanghebbende partijen.

Houthakker (39) geveld door ontwortelde boom in Avanavero-gebied

(Bron foto's: KPS)
Boom vermoedelijk door het zachte zand en de regen ontworteld


Het Korps Politie Suriname (KPS) meldt vandaag, dinsdag 10 april 2018, dat de 39-jarige John Alpin zaterdag is overleden nadat een ontwortelde boom op hem terecht was gekomen. John, zijn broer Patrick en vier zwagers vertrokken donderdag 5 april vanuit Apoera naar het Avanavero-gebied voor het kappen van hout. 

De mannen besloten omgehakte bomen te verwerken tot draadpalen. John en Patrick waren in dezelfde omgeving bezig. Patrick kreeg op een bepaald moment problemen met zijn kettingzaag. Pogingen deze weer aan de praat te krijgen lukte niet. Hij liep naar zijn vier zwagers, die in de directe omgeving bezig waren en liet John achter.

Terwijl Patrick tot zijn zwagers sprak, hoorden zij het geluid van een omvallende boom. Aangezien het geluid kwam vanuit de omgeving waar John zich bevond, renden zij naar die plek. Daar zagen zij John onder een boom liggen. Het vermoeden bestaat dat de boom door het zachte zand en de regen is ontworteld.

Het slachtoffer werd overgebracht naar de RGD poli te Apoera voor medische behandeling. Daar werd besloten, dat hij afgevoerd moest worden naar Paramaribo voor medische behandeling. Het slachtoffer, dat per vliegtuig werd overgevlogen naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, is kort na aankomst in de ziekeninrichting overleden.

Oud-minister Peneux stort zich op begeleiden en adviseren van drop-outs

Peneux start een consultancybureau en overweegt ook weer vak van makelaar/taxateur op te pakken


Oud-minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur wil de komende periode besteden aan het begeleiden en adviseren van drop-outs, ofwel vroege schoolverlaters. Dat wordt onderdeel van het takenpakket van zijn binnenkort op te zetten consultancybureau. 

'Dat is één van de grootste zaken waar ik naar streef, omdat ik van oordeel ben dat er nog zoveel braakliggend terrein is in het onderwijs', zegt hij vandaag, dinsdag 10 april 2018 in de Ware Tijd.

Peneux heeft zijn functie op 4 april overgedragen aan zijn opvolgster Lilian Ferrier, nadat hij in december zijn ontslag had ingediend bij de president. 'Maar, ik ga de huidige minister echt niet in de wielen rijden.'

Ferrier heeft zich ook een voorstander getoond van het benutten van kansen voor vroege schoolverlaters. Peneux wil daaraan een steentje bijdragen. 'Want, ze willen begeleid en gecoacht worden en willen weten wat de kanalen en de bronnen zijn om studiefinanciering te krijgen.'

Behalve het begeleiden en adviseren van drop-outs wil de oud-minister ook ambtelijke adviezen geven via zijn consultancybureau. 'Ik ken het ambtelijke op en top en daar wil ik mensen hulp bieden.'

Hij vat de primaire zaken waarop hij zich met het bureau wil gaan richten samen onder de noemer 'human resource development', de ontwikkeling van de mens binnen organisaties.

Peneux is ook beëdigd makelaar/taxateur. Hij was niet erg actief in deze branche, maar denkt er aan om daar nu wel wat mee te gaan doen.

Verbouwde apotheek Mungra Medisch Centrum officieel geopend

Opening laatste optreden Elias als directeur Mungra Medisch Centrum

Elias wordt beëdigd tot minister van Volksgezondheid

 
Antoine Elias, algemeen directeur van Mungra Medisch Centrum, heeft gisteren de verbouwde apotheek officieel geopend. Hij wordt vandaag, dinsdag 10 april 2018, beëdigd tot minister van Volksgezondheid, zo schrijft Starnieuws.

De verbouwing en meubilair hebben  ruim Srd 400.000 gekost. De financiering vond uit eigen middelen plaats. Het is een bij de tijd opgeleverde apotheek volgens de laatste trend, benadrukte Elias.

Apotheker Gerdie Sabajo zei, dat met deze verbouwing de Nickeriaanse gemeenschap een klantvriendelijke omgeving en behandeling mag verwachten. Er zal een betere voorlichting zijn naar de patiënten voor wat betreft de medicijnen en andere gezondheidsproducten. Kortere wachttijden en een reële voorraad medicijnen mogen van de heropende apotheek worden verwacht.

Medisch directrice Cleopatra Jessurun gaf aan, dat niet alleen een mooi gebouw opzetten met alle faciliteiten belangrijk is, maar ook het efficiënt en effectief gebruik van de aanwezige zaken belangrijk is. Het personeel gaat het nu gerieflijker hebben, dus de patiënt zal profiteren van de mooie dingen die er gebeuren binnen de organisatie.

De Assembleeleden Rashied Doekhie en Guilliano Snip (NDP) en William Waidoe (Pertjajah Luhur) waren ook aanwezig bij de heropening van de apotheek. Districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh en Assembleelid Snip knipten de traditionele lintjes door, waarna het gebouw heropend werd verklaard.

Kopstuk Colombiaanse rebellengroep FARC gearresteerd in Bogota op verzoek van de VS

(Bron foto's: Twitter)
Santrich wordt ervan beschuldigd van plan te zijn geweest 10 ton cocaïne naar VS te exporteren

 
Een van de topleiders van de voormalige rebellengroep van Colombia, de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), is gearresteerd in Bogota op verzoek van de VS. Jesus Santrich, een voormalig vredesonderhandelaar, wordt beschuldigd van drugshandel door een rechtbank in New York.

Hij was van plan om 10 ton cocaïne ter waarde van 320 miljoen dollar naar de VS te exporteren, zei de procureur-generaal van Colombia, Nestor Martinez.

Santrich blijft in hechtenis totdat de VS zijn uitlevering verzoekt.



Eén senior FARC-lid, Ivan Marquez, zei dat de arrestatie een van de ergste momenten was voor het vredesproces.


De FARC-rebellen ondertekenden in 2016 een vredesakkoord met de Colombiaanse regering. Nadat de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia vorig jaar ontwapend waren, kondigde de groep de vorming van een politieke partij aan. Het hield het acroniem FARC, maar veranderde wat de letters betekenen, Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común. Als onderdeel van de deal kreeg de FARCc tot 2026 10 zetels in het Congres, ongeacht het aantal stemmen dat ze bij verkiezingen ontvangen.

Santrich, wiens echte naam Seuxis Hernández Solarte is, zou in juli zijn zetel in het Congres innemen.


President Juan Manuel Santos zei, dat de vermeende misdaden zijn gebeurd nadat de vredesovereenkomst in 2016 werd ondertekend, omdat onder het vredesverdrag eerdere drugsmisdrijven niet langer strafbaar zijn door de wet.


(Suriname Mirror/BBC/El Heraldo/El Espectador/Twitter/YouTube)

Rust lijkt te zijn neergedaald rond Dreipada Poule na krutu

(Bron foto: NII)
Verschillende partijen maken afspraken over manier waarop in toekomst aan goudwinning wordt gedaan


Tijdens een krutu over de goudkwestie te Brokopondo zijn met de verschillende partijen afspraken gemaakt over de manier waarop in de toekomst aan goudwinning zal worden gedaan. De ontstane spanningen over de Dreipada Poule, tussen de dorpen Tapoeripa en Dreipada, zijn besproken en partijen zijn het erover eens, dat een structurele aanpak nodig is. Dit meldt het Nationaal  Informatie Instituut (NII) maandag 9 april 2018.

Districtscommissaris Kenya Pansa van Brokopondo is blij dat partijen respectvol met elkaar zijn omgegaan en dat er ruimte is om de fouten die zijn ingezien te corrigeren.

‘Na taki e seeka sani, a fasi fa un taki, da a waka mooi', zegt Kapitein Albert Dalen van Tapoeripa. Hij is blij dat het overleg vlot is verlopen en dat de afspraken duidelijk zijn.


De samenwerking is nieuw en partijen moeten daaraan wennen, zegt Winston Kentie woordvoerder van beide dorpen. Hij is de mening toegedaan, dat deze overeenkomst belangrijk is voor de komende generaties. Samen met de gemeenschap is gekozen voor een structurele oplossing.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) geeft aan, dat er een blauwdruk is gemaakt hoe zaken aangepakt moeten worden.

Ten eerste zullen de activiteiten volledig stopgezet worden,
ten tweede moet de gemeenschap geordend worden, ondernemers moeten worden geïdentificeerd en mensen die aan goudwinning willen doen moeten geregistreerd worden en onder één paraplu geplaatst worden en
als derde zal er een sterke partij binnen de goudindustrie geïdentificeerd moeten worden die de activiteiten kan overzien.

Blok sluit zijn eerste buitenlandse deal met Venezolaanse ‘boeven’

Opheffing blokkade Venezuela van ABC-eilanden in perspectief....


Zijn eerste buitenlandse deal sluit Blok met Venezolaanse ‘boeven’. Zo kopte NRCHandelsblad gisteren naar aanleiding van het zaterdag getekende akkoord tussen het Koninkrijk en Venezuela, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 10 april 2018.

Opheffing van de grensblokkade, waar in het hele Koninkrijk verheugd op is gereageerd, is slechts onderdeel van dit akkoord. Het Koninkrijk, en dan vooral Nederland, heeft zich ertoe verbonden technische bijstand te verlenen aan Venezuela. Met de ondertekening door de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok kan Venezuela rekenen op hulp van Nederland bij de bestrijding van smokkel van ‘grondstoffen en goederen die voor de Bolivariaanse Republiek van strategische waarde zijn’.

'Alle partijen in de Tweede Kamer zijn opgetogen over de opheffing van de grensblokkade. Ze hopen dat de import van voedsel en goederen uit Venezuela weer snel op gang komt. Tegen Bloks contacten met Al Aissami heeft geen van de partijen principiële bezwaren', schrijft NRC Handelsblad.

De krant doet een boekje open over de Venezolaanse vicepresident Tareck El Aissami die geldt als een van de machtigste, en meest omstreden, kopstukken binnen het Maduro-regime:

Ministers Curaçao buigen zich over bestemming Sha Caprileskade in Punda

Opheffing Venezolaanse blokkade aanleiding toekomst Sha Caprileskade tegen licht te houden


De Raad van Ministers buigt zich morgen over de bestemming van de Sha Caprileskade in Punda, de voormalige locatie van de drijvende markt. Dat zegt minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina (MAN) vandaag, dinsdag 10 april 2018, in het Antilliaans Dagblad.

'Nu het embargo van Venezuela is opgeheven, dient de vraag zich aan of de beslissing van de overheid om de marktplaatsen aan de kade te verhuren aan lokale ondernemers moet worden teruggedraaid, ja dan nee', zegt Martina.

'Het nieuwe beleid van de overheid zal morgenochtend door het kabinet tegen het licht worden gehouden.'

Inmiddels hebben 450 ingezetenen van Curaçao zich bij het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) gemeld, omdat zij graag in aanmerking willen komen voor het huren van een van de stands aan de kade.

MEO organiseerde op 22 maart een bijeenkomst in het buurtcentrum Otrobanda, waar geïnteresseerde ondernemers werden geïnformeerd dat verkopers van producten van lokale bodem en van handgemaakte souvenirs zullen worden geselecteerd. 'We kunnen nu drie dingen doen', zegt minister Martina. 'Of de stands worden toegewezen aan lokale ondernemers, of de traditionele drijvende markt komt terug, met als derde optie een combinatie van die twee.'

Minstens 200 illegale prostitutiehuizen op Curaçao

Een weelderige illegale prostitutie-business op eiland


Er is een weelderige illegale prostitutie-business ontstaan op Curaçao, buiten het zicht van zowel de justitiële als medische autoriteiten. Volgens een onderzoek uitgevoerd door Stichting Famia Planiá Kòrsou zijn er minstens 200 (illegale) prostitutiehuizen op Curaçao waar ongeveer 2.500 zogenoemde ‘trago-meisjes’ werken. 

De stichting voorziet in een leemte met gratis medische consulten, de verstrekking van condooms en andere anticonceptiemiddelen die tegen gereduceerde prijzen verkocht worden en er kan een zwangerschapstest afgenomen worden.

Bij Famia Planiá kwamen vorig jaar 12.000 tot 15.000 klanten binnen. Daarnaast is er een ambulante medewerkster die met twee vrijwilligers de hele dag op straat is en onder andere de trago-meisjes opzoekt, hen begeleidt, anticonceptiemiddelen uitdeelt en hen informeert over de stichting die gratis medische controles uitvoert en zowel vrouwen- als mannencondooms gratis verstrekt.

'Ons doel is om seksueel overdraagbare ziektes te voorkomen en te zorgen voor de gezondheid van de bevolking, dus zowel van de vrouwen die zich prostitueren als van de mannen en jongens die van hun diensten gebruikmaken', zo stelt directeur Daisy Frans van de stichting Famia Planiá vandaag, dinsdag 10 april 2018, in het Antilliaans Dagblad.

Sharman (VHP) plaatst grote vraagtekens bij nut samenwerking met Equatoriaal-Guinea

'Ik vraag mij af of  het land echt in staat is van zo'n grote betekenis te zijn voor Suriname'


Suriname en het Afrikaanse Equatoriaal-Guinea staan op het punt hun nu al zes jaar durende samenwerking te laten bekrachtigen door hun parlementen. Op 25 februari 2012 werd een raamwerkovereenkomst getekend voor samenwerking op verschillende gebieden. Vandaag, dinsdag 10 april 2018, zal in  De Nationale Assemblee een aanvang worden gemaakt met de behandeling van de ontwerpwet waarin deze samenwerking officieel wordt vastgelegd, voor economische en culturele samenwerking. Dit schrijft de Ware Tijd.

Volgens Dew Sharman, VHP-parlementariër en lid van de commissie die de conceptwet heeft voorbereid, heeft Equatoriaal-Guinea niets te bieden aan Suriname. De samenwerking heeft volgens het concept een vrij breed karakter. Het gaat om projecten die van belang zijn op de gebieden van infrastructuur, industrie, handel, transport, onderwijs, gezondheidszorg, sport, financiën, bankwezen, onroerend goed, telecommunicatie en maatschappelijke dienstverlening. Ook de productie en distributie van water en elektriciteit worden genoemd.

In artikel vijf van het concept worden ook nog genoemd samenwerking in de sectoren, landbouw en veeteelt, energie, mijnbouw, bosbouw, toerisme en alle andere gebieden van gemeenschappelijk belang. De opsomming eindigt met het toekennen van studiebeurzen, specialisatie en het aanbieden van professionele trainingen en het ontwikkelen van andere vormen van economische, handels, culturele, wetenschappelijke en technische samenwerking die noodzakelijk voor de duurzame ontwikkeling van de beide landen.

Sharman zegt verbaast te zijn over deze veelheid en omvangrijke samenwerking. Hij vraagt zich af off  het land echt in staat is van zo'n grote betekenis te zijn voor Suriname.

Daarnaast struikelt hij over het internationaal imago dat Equatoriaal-Guinea de afgelopen jaren heeft opgebouwd. 'Ik kom op de vergadering uitgebreid terug op deze kwestie, maar het staat nu al vast dat, dat dat land Suriname niets te bieden heeft', zegt Sharman.

De regering zal overigens moeten aantonen welke samenwerkingsactiviteiten er in de afgelopen zes jaar zijn uitgevoerd en wat de voordelen zijn geweest en zullen zijn voor Suriname.

In augustus 1979 pleegde de neef en onderminister van Defensie, generaal Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, een coup. Hij liet president Macías Nguema executeren en werd zelf president. Godsdienstoefeningen werden weer toegestaan en het socialistische economisch beleid werd radicaal gewijzigd (geleidelijke invoering vrije markteconomie).

Generaal Nguema Mbasogo trad echter hard op tegen tegenstanders van zijn regime, met name tegen die van de bevrijdingsbeweging GNBA (Nationalistische Groep van het Bubi-volk van de Eerste April). In 1986 probeerden hoge militairen het bewind van Nguema Mbasogo omver te werpen, maar de president bleef stevig in het zadel zitten.

In 1987 richtte Nguema Mbasogo de Partido Democrático Guinea Ecuatorial (Democratische Partij van Equatoriaal-Guinea, PDGE) op. De PDGE werd de enige toegestane partij. In 1991 werd officieel het meerpartijenstelsel ingevoerd. Politieke partijen (behalve de PDGE) moeten echter aan zoveel regels voldoen dat er geen sprake is van een echte oppositie. In 1996 werd Obiang Nguema Mbasogo met een overweldigende meerderheid als president herkozen.

Zijn zoon Teodorin Obiang, die getrouwd is met een voormalige Miss Denemarken, stond in januari 2017 bij verstek terecht voor een Franse rechtbank op beschuldiging van misbruik van publieke gelden, corruptie en het witwassen van oneerlijk verkregen rijkdommen. Het proces tegen de zoon van de president, die een fortuin zou hebben vergaard als minister van Land- en Bosbouw in het Afrikaanse land, is het gevolg van een campagne van Sherpa en Transparency International, twee organisaties strijden tegen wereldwijde corruptie.

Equatoriaal-Guinea probeerde het proces tegen te houden met een beroep op de immuniteit van Obiang, die in 2016 door zijn vader was benoemd tot vicepresident. In september 2011 had de Franse Justitie al negen luxueuze auto's van Obiang jr. in beslag genomen wegens frauduleuze praktijken met overheidsgeld en witwassen.

Het land heeft de rechten van journalisten zeer sterk ingeperkt. Volgens Freedom House behoort het land tot de 10 slechtste landen op dit gebied en staat tussen Noord-Korea, Syrië en Turkmenistan.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

'De regering helpt niet mee om de ontwateringsinfrastructuur in orde te maken'

(Bron foto: Nationaal Informatie  Instituut)
Oud-districtscommissaris Jiawan kritisch over gebrekkig optreden overheid


Verschillende ressorten zijn door de zware regenval van de afgelopen dagen getroffen, zo ook in het district Wanica. Volgens Rawin Jiawan, lid van de VHP en voormalig districtscommissaris, is een van de grootste oorzaken de nalatigheid van onderhoudswerkzaamheden door de overheid.

'De regering helpt niet mee om de ontwateringsinfrastructuur in orde te maken voor de burgers. De mensen lijden schade, wie gaat dit betalen voor de mensen? Er wordt niet getrokken aan de decentralisatiegedachte. Zij wordt niet uitgebuit door het districtscommissariaat waardoor het niet in eigen beheer dingen kan doen.'

'Elke keer dat een gebied onder water gaat, krijg je dat gewassen verloren gaan, vooral seizoengewassen. Dit is elke keer verlies voor de mensen die vaste lasten hebben.'

De kernen van de VHP hebben bij hem hun ontevredenheid geuit over ondergelopen gebieden. In 2011 is een complete inventarisatie gemaakt van alle waterwegen, maar er is de afgelopen tijd niet voortijdig op zaken ingespeeld om calamiteiten te voorkomen, stelt Jiawan.

Volgens districtscommissaris Sarwan Ramai van Wanica Zuid-West is het commissariaat samen met het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) bezig een plan van aanpak te maken. Een deel van de kanalen valt volgens hem onder het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Alles moet gezamenlijk worden gedaan, waarbij de districtscommissaris de prioriteitsgebieden aangeeft. Er wordt al gewerkt, maar vanaf maandag worden er meerdere machines ingezet, aldus Ramai.

De oorzaak van het probleem is volgens hem niet dat het commissariaat niet was voorbereid. Er is volgens hem extreem veel neerslag geweest, maar ook wordt op sommige plekken zoveel grof vuil gedumpt in de kanalen, waardoor het probleem eigenlijk verergert.

'Het gebied is uitgestrekt, de middelen zijn wat beperkt, waardoor het moeilijk wordt. Er wordt een beroep gedaan op het volk om samen het probleem aan te pakken. Het moet niet alleen iets van de overheid zijn, iedereen moet een steentje bijdragen.'

Zijn collega Audrey Hankers van Wanica Noord-Oost beaamt, dat er samen met OWT&C en LVV gewerkt wordt aan het probleem. In haar bestuursgebied is begonnen met het ophalen van de kanalen in de Sumatraweg.

Ruim Srd 150.000 gestolen uit kluis ministerie van Sport- en Jeugdzaken

(Bron foto: YouTube)
Kluis met een snijbrander open gebrand, terwijl wachters belast zijn met de bewaking...


Bij de Administratieve Diensten van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken aan de Johan Pengelstraat is gisteren een inbraak ontdekt. Starnieuws bericht vandaag, dinsdag 10 april 2018, te hebben vernomen, dat ruim Srd 150.000 is gestolen uit de kluis, die met een snijbrander is opengesneden. 

De inbraak moet in het weekend hebben plaatsgevonden. Wat er allemaal weg is, weet onderdirecteur Administratieve Diensten, Mitchell Kisoor, nog niet precies.

'Het gebouw is laat in de middag vrijgegeven door de politie. Ik kan niet zeggen om welk bedrag het gaat. De autoriteiten zijn nog bezig met het onderzoek. Wij moeten het resultaat afwachten', zegt hij.

Er moet ook nog een inventarisatie worden gemaakt door het personeel. In het gebouw zijn onder andere ondergebracht de administratieve diensten, personeelszaken, begroting, algemene zaken en de ICT-afdeling.

Het gebouw werd vrijdagmiddag afgesloten, waarna het personeel maandag weer aan het werk kwam. Kisoor zegt, dat er beeldmateriaal is. Verder waren wachters belast met de bewaking.

Hoofdkapiteins der Saramaccaners horen niets van Bouterse in kwestie granman

'We hadden niet gedacht dat het zolang zou duren dat we niets horen, dat is niet goed'

Lang voortslepend granman-geschil lijkt geen prioriteit te zijn voor president


Hoofdkapiteins van de stam der Saramaccaners hebben nog niets vernomen van president Desi Bouterse over de kwestie invulling van de functie van granman. Zij hebben ruim een maand geleden in een brief aan Bouterse een oplossingsvoorstel gedaan, schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag 10 april 2018.

Volgens hoofdkapitein Erwin Fonkel van Jaw Jaw is aan de president gevraagd om te besluiten wie van hen de functie van granman mag gaan bekleden.

De kapiteins vertegenwoordigen drie verschillende groepen. Elk van de kapiteins is van mening, dat de functie van granman uit de vertegenwoordigde groep moet komen. Dit op basis van afstammingsregels die op drie verschillende manieren toegepast zouden kunnen worden.

'We hadden niet gedacht dat het zolang zou duren dat we niets horen. Dat is niet goed. President moet ja of nee zeggen tegen het voorstel en dan zullen we weten wat we verder doen', zegt Fonkel. De brief bevatte geen tijdslimiet. 'We blijven wachten en weten nog niet wanneer we hierover bijeen zullen komen.'

Maar Carlo Sampie, hoofdkapitein van Nieuw Aurora, zegt dat hij nog maar een paar dagen zal wachten op een reactie. Daarna zal hij de andere hoofdkapiteins vragen om zich opnieuw over de kwestie te buigen. 'Misschien moeten we nog een brief richten aan de president om hem te herinneren', stelt Sampie. Ook hij had gedacht dat de president spoedig zou reageren op het schrijven.

Districtscommissaris Yvonne Pinas van Boven-Suriname heeft ook nog niets vernomen van Bouterse.

Arthy Gorré, verdachte in het 8 decemberstrafproces, overleden

Gorré heeft steeds verklaard, dat hij niets te maken had met de 8 decembermoorden


Arthy Gorré, ex-bevelhebber van het Nationaal Leger en verdachte in het 8 decemberstrafproces is maandag 9 april 2018, overleden. Dat meldt Starnieuws. Hij was al geruime tijd ernstig ziek. Zijn situatie was zo verslechterd, dat zijn advocaat John Kraag op 30 januari de Krijgsraad vroeg de behandeling van zijn zaak uit te stellen.

Het was niet mogelijk voor Kraag om met Gorré te communiceren, waardoor hij geen instructies kan krijgen over de verdediging. Tegen hem is 20 jaar cel geëist door het Openbaar Ministerie. Gorré heeft steeds gesteld dat hij onschuldig is.

Gorré heeft tijdens zijn verhoor in december 2011 verklaard, dat hij niets te maken heeft met de 8 decembermoorden. Hij was commandant van het elitekorps 'Echo Compagnie', maar zou buitenspel zijn gezet.

Hij beweerde uit rancune op de verdachtenlijst geplaatst te zijn, omdat hij de toenmalige legerleider Desi Bouterse niet had uitgeschakeld. Gorré maakte deel uit van de 'groep van 16' die op 25 februari 1980 een staatsgreep pleegde.

Gorré nam dienst bij het Korps Mariniers en gedurende die tijd haalde hij als marinier zijn groene baret bij het Korps Commandotroepen. Vervolgens stapte hij over naar de Koninklijke Landmacht en volgde een opleiding tot sergeant aan de Koninklijke Militaire School, waarna hij werd hij geplaatst in het Duitse Seedorf.

In november 1975 nam hij ontslag uit de Koninklijke Landmacht om in Suriname te gaan helpen bij het nieuw opgerichte Nationaal Leger van Suriname. Hij arriveerde in Suriname met hetzelfde vliegtuig waarin ook Desi Bouterse zat; beiden waren ze ook gelegerd geweest in Seedorf.

Hij was bevelhebber van het Nationaal Leger van 15 mei 1993 tot 30 juni 1995, tijdens de regering-Venetiaan.

Rachied Doekhie (NDP): ‘Soerdjan is vergruisd en beledigd door de VHP, nu schelden ze hem uit’

'Ja, Soerdjan was misschien de zwakste schakel binnen de VHP, omdat hij nooit heeft gestolen'

'Asis moet ons komen vertellen op welke manier hij de rijkste schakel is geworden'


Het NDP-Assembleelid Rachied Doekhie uit Nickerie kan het zich niet voorstellen, dat na de beëdiging van Lekhram Soerdjan tot minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), hij verwijten toegeslingerd krijgt van VHP’ers, de partij waar hij voorheen deel van uitmaakte. Ook parlementariër Asis Gajadien schroomt er niet voor om Soerdjan te betitelen als ‘de zwakste schakel’. 

'Ja, Soerdjan was misschien de zwakste schakel binnen de VHP, omdat hij nooit heeft gestolen, maar Asis moet ons komen vertellen op welke manier hij de rijkste schakel is geworden. Wat hij allemaal heeft uitgespookt op OW.’ 

Volgens Doekhie, maandag 9 april 2018, in het Dagblad Suriname, doen de VHP’ers het overkomen ‘alsof de personen die deel uitmaken van de partij, eigendom zijn van de oranje partij’. Doekhie zegt dat er sprake is van een leegloop bij de VHP ‘vanwege het beleid dat binnen de partij wordt gevoerd’.

Doekhie memoreert, dat de oppositie en vooral VHP-Assembleeleden erop zaten te springen dat de oud-minister van LVV, Soeresh Algoe, ‘weggejaagd moest worden’. 'Hij is daadwerkelijk weg. Er is in de persoon van Soerdjan een andere geschoolde jongeman uit hetzelfde district op zijn plaats. En ze hebben ook ruzie met Soerdjan.'

Doekhie legt er de nadruk op, dat de NDP in Soerdjan geen oud-VHP’er ziet, maar een rechtgeaarde, geschoolde en kundige Surinamer die een belangrijke job kan doen als minister van LVV. ‘Hij heeft zijn sporen verdiend.’

Doekhie vertelt ook, dat toen Soerdjan als coalitielid namens de VHP en Doekhie als oppositielid namens de NDP in het parlement zaten, zij niet door een deur konden gaan. ‘Ja, ik sloeg hard terug’, weet hij zich nog te herinneren, maar vermeldt erbij, dat al deze zaken deel uitmaken van de politiek, dat het beslist geen buitengewoon verschijnsel is.

Doekhie meent, dat Soerdjan geen verwijten toegeslingerd moet krijgen van de leden van de VHP. Hij werd al jaren miskend door de partij waar hij deel van uitmaakte. ‘Hij werd niet meer uitgenodigd, er werd niet naar hem omgekeken.’ De NDP'er vergelijkt deze situatie met die van een vrouw die jaren trouw is gebleven aan haar echtgenoot. Op een gegeven ogenblik wordt zij in een vergeethoekje gedrukt, er wordt niet eens naar haar omgekeken. Dan verschijnt er opeens een jongeman die wel alle tijd en aandacht voor haar heeft. ‘Wie is dan fout in deze?

Meer dan een jaar geleden was Soerdjan thuis bij president Bouterse te Leonsberg. Dit hield geen verband met zijn ministerschap. Het betrof gewoon een kwestie om de partij te ondersteunen.

Doekhie zegt ook met klem, dat zijn partij bij het aanstellen van de diverse personen niet kijkt naar de politieke achtergrond van de persoon, maar het feit dat zij Surinamers zijn en kundigheid beschikken om hun krachten te geven aan het land. Hierbij haalt hij aan dat grootouders aan hun kleinkinderen moeten kunnen doorgeven wat ze voor het land hebben gedaan. ‘Dan moeten ze niet zeggen, ‘opa heeft niets gedaan beta, omdat opa een racist was’. Niet nu, maar vanaf de Revo-periode worden personen op posten geplaatst waarbij niet gekeken is naar de politieke achtergrond van die persoon. Kalloe, Ajodhia, Punwasie, Breeveld en Van Dijk Silos zijn slechts enkele namen uit de reeks.’

Noorse aluminiumproducent Norsk Hydro ontkent dat Alunorte-raffinaderij in Brazilië lokale wateren heeft vervuild

Alunorte hoopt nu volledige productie van de fabriek te kunnen hervatten


De Noorse aluminiumproducent Norsk Hydro ontkent maandag 9 april 2018, dat zijn Alunorte-aluminiumoxide-raffinaderij in Brazilië de lokale wateren heeft vervuild, hetgeen in tegenspraak is met de bevindingen van Evandro Chagas Institute, een Braziliaanse volksgezondheidsgroep.

Onder verwijzing naar een interne studie en een rapport in opdracht van het groene adviesbureau SGW Services, zegt Hydro dat er geen bewijs is gevonden van overloop van zijn bauxietafzettingen of van enige significante of blijvende milieu-impact.




Het bedrijf heeft eerder toegegeven, dat het een aantal ongereguleerde lozingen van onbehandeld water had gedaan, waarvan het zei dat het 'volstrekt onaanvaardbaar was'. Hydro herhaalde maandag dat het de waterbehandeling van de plant zou verbeteren.

'Beide rapporten bevestigen onze eerdere verklaringen, dat er geen overloop was van de bauxietresiduafzettingsgebieden, evenals geen indicatie of bewijs van besmetting van de nabijgelegen lokale gemeenschappen van Alunorte als gevolg van de hevige regenval in februari', zei Hydro CEO Svein Richard Brandtzaeg in een verklaring.


Alunorte heeft momenteel een capaciteit van ongeveer 50 procent onder een rechterlijk bevel. Het bedrijf gelooft, dat de twee milieurapporten het bedrijf zullen helpen toestemming te winnen om de volledige output van de fabriek te hervatten, vertelde Brandtzaeg aan Reuters.

'Dit plaatst de feiten op tafel en geeft ons een fundament voor het oplossen van de situatie', zei hij, en voegde eraan, toe dat het bedrijf in een 'constructieve dialoog' was met de lokale autoriteiten.

Alunorte, gelegen in de Noord-Braziliaanse staat Para, is 's werelds grootste aluminiumoxide-raffinaderij met ongeveer 2.000 werknemers en een productiecapaciteit van 6,3 miljoen ton, waarmee bauxiet in aluminiumoxide wordt omgezet, dat wordt omgezet in aluminium bij smelters.

Op 6 april dagvaardde Alunorte aanklagers in de Braziliaanse deelstaat Para en vroeg een rechtbank om de bevindingen van het door de overheid gesteunde Evandro Chagas Institute te verwerpen. Eind februari hebben de Braziliaanse autoriteiten Hydro opdracht gegeven de productie van de fabriek tijdelijk te halveren.



(Suriname Mirror/Reuters/Prensa Latina/R7 Noticias/Twitter)