maandag 25 december 2017

Venezolaanse ambassadeur mag Canada niet in

(Bron foto: Twitter)
Venezolaanse zaakgelastigde tot 'persona non grata' verklaard

 'Canada blijft niet aan de zijlijn staan terwijl de Venezolaanse regering haar volk berooft van fundamentele democratische - en mensenrechten'


De Canadese regering heeft besloten de Venezolaanse ambassadeur te weren. De landen liggen met elkaar in de clinch over de mensenrechtensituatie in Venezuela. 'Canada blijft niet aan de zijlijn staan terwijl de Venezolaanse regering haar volk berooft van fundamentele democratische - en mensenrechten', stelde minister Chrystia Freeland (Buitenlandse Zaken).

Chrystia Freeland Freeland maakte maandag 25 december 2017 bekend, dat de ambassadeur van Venezuela haar land niet meer inkomt. Ook verklaart Ottawa de Venezolaanse zaakgelastigde tot 'persona non grata'.

Venezuela had de ambassadeur overigens al teruggeroepen nadat Canada eerder dit jaar sancties had ingesteld.

De directe aanleiding voor het weren van de diplomaten is een vergelijkbare zet van de Venezolanen. Zij lieten volgens Freeland weten, dat de Canadese zaakgelastigde niet meer welkom is in het Zuid-Amerikaanse land. 'Dat is typisch voor het Maduro-regime, dat doorlopend alle inspanningen heeft ondergraven om de democratie te herstellen en het Venezolaanse volk te helpen', oordeelde de minister.


(Suriname Mirror/De Telegraaf/Twitter)

Man (41) op J.A. Pengelluchthaven aangehouden met cocaïnepasta in koffer

Cocaïnepasta verstopt in dubbele bodem nieuwe koffer

Politie bericht vaak te laat over misdrijven - Starnieuws laat in die gevallen willens en wetens datum gepleegd delict weg


Het Korps Politie Suriname meldt vandaag pas, maandag 25 februari 2017, dat het Bestrijding Internationale Drugshandel (BID) team dinsdag 19 december de 41-jarige R.A. heeft aangehouden op de J.A. Pengelluchthaven.

A., die op vertrek stond naar het buitenland, werd betrapt op drugssmokkel. In zijn koffer werden tijdens de scancontrole twee pakketten met vermoedelijk cocaïnepasta aangetroffen. De drugs zat verborgen in een geconstrueerde dubbele bodem van de reiskoffer.

De man verklaarde, dat hij niet op de hoogte was van het bestaan van een dubbele bodem in de nieuwe koffer. A. is in het belang van het verdere onderzoek overgedragen aan de afdeling Narcotica Brigade. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie is hij in voorlopige verzekering gesteld.

Met regelmaat bericht de politie overigens pas vele dagen na een misdrijf er over. De afdeling Voorlichting functioneert wat dat betreft niet optimaal. De nieuwswebsite Starnieuws laat in haar berichtgeving over politiepersberichten (die letterlijk worden overgenomen, mèt allerlei fouten) negen van de tien keer ten onrechte de datum waarop een misdrijf is gepleegd weg. Daarmee de indruk wekkend dat een feit recent is gepleegd....


Sint-Maarten opgeschrikt door vrij krachtige aardbeving

'Een orkaan zie je aankomen,  zo'n aardbeving komt plots'


Drie en een halve maand na orkaan Irma is Sint-Maarten opnieuw opgeschrikt door natuurgeweld. Een vrij krachtige aardbeving van 5.2 op de schaal van Richter zorgde even voor paniek onder de bewoners. 

'Het was akelig, echt vreselijk', vertelt Ivy Essed-de Keyzer vandaag, zondag 25 december 2017, aan RTL Nieuws vanuit de hoofdstad Philipsburg. Ze heeft wel vaker aardbevingen gevoeld, maar 'nog nooit zo hard en dichtbij'. Het epicentrum lag ongeveer 30 kilometer uit de kust, op zo'n 75 kilometer diepte.


'We zaten gezellig in de kamer met vrienden die kerstcadeautjes kwamen brengen. Ineens was daar een harde knal. We dachten eerst dat er een botsing was op straat, maar daarna begon het hele huis te trillen. We zijn toen naar buiten gerend, de trap af naar beneden. De buren kwamen ook allemaal naar buiten.' Ivy vertelt dat ze een heel sterk huis heeft, maar dat de schok desondanks groot was.
'Ik zat op de vloer. Ik voelde het trillen door mijn hele lichaam. Iedereen was in paniek.'


Ivy heeft nog een tijdje buiten gestaanm omdat ze bang was voor naschokken. Die zijn tot op heden uitgebleven. 'Je bent wel op je hoede. Als er een grote vrachtwagen langskomt, en het begint te trillen, dan denk je wel even: was het wel echt die vrachtwagen of was er weer een aardbeving?'

'Zo'n aardbeving kan elk moment gebeuren. Dat maakt het spannend. Een orkaan zie je aankomen. Dan kun je een veilig heenkomen zoeken. Zo'n aardbeving komt plots, dat maakt het zo akelig.' Of de aardbeving voor veel (nieuwe) schade heeft gezorgd op het eiland, is nog niet duidelijk.



(Suriname Mirror/RTL Nieuws/Twitter)

Fly All Ways-vlucht vanuit Curaçao naar Suriname met dag vertraagd

Technisch mankement houdt vliegtuig aan de grond


Veel passagiers van Fly All Ways werden gistermiddag onaangenaam verrast toen zij op de luchthaven van Curaçao, Hato, aankwamen. De meeste mensen kregen daar te horen, dat hun vlucht naar Paramaribo met 24 uur was vertraagd door een technisch probleem. De vertrektijd is nu gepland om vier uur vanmiddag, maandag 25 december 2017, lokale tijd met een tussenstop op Port of Spain, Trinidad & Tobago, aldus Starnieuws.

Een gedupeerde passagier zegt, dat de e-mail die in de ochtend is gestuurd door de luchtvaartmaatschappij niet iedereen had bereikt. Er zijn onder de passagiers ook mensen die van andere eilanden naar Willemstad, Curaçao, zijn gekomen om door te vliegen naar Suriname.

'Pas toen wij al op de luchthaven waren, kregen wij het slechte nieuws dat de vlucht is vertraagd met 24 uur. Vooral voor passagiers met kinderen was dat geen mooi nieuws. Sommigen mensen hebben nog een plek kunnen vinden op de SLM', zegt een passagier.

De transito-passagiers zijn ondergebracht in een hotel.

Santokhi (VHP): 'Regering houdt zich niet aan haar woord in kwestie Alcoa-Suralco'

'Steeds blijkt weer dat de regering haar huiswerk niet op tijd af heeft'


VHP-voorzitter en fractieleider in De Nationale Assemblee, Chandrikapersad Santokhi, constateert dat de regering zich niet gehouden heeft aan haar woord in de kwestie Alcoa/Suralco. Beloofd was dat het resultaat van de onderhandelingen in december gestuurd zou worden naar De Nationale Assemblee. De werkzaamheden voor dit jaar zijn afgesloten en de definitieve overeenkomsten zijn niet ter goedkeuring voorgelegd aan de volksvertegenwoordiging. 

Santokhi zegt zondag 24 december 2017 op Starnieuws, dat steeds blijkt dat de regering haar huiswerk niet op tijd af heeft.

In de Memorandum of Understanding tusssen de Staat en het Amerikaanse Alcoa zijn drie belangrijke onderwerpen vervat waarover onderhandeld wordt, namelijk; 
1. het ontmantelen van de Paranam raffinaderij en milieu-aspecten
2. het voortijdig beëindigen van Brokopondo Overeenkomst en de overdracht van de waterkrachtwerken
3. het mogelijk voortzetten van de bauxietindustrie in Suriname.

Eind september zei vicepresident Ashwin Adhin, dat de regering uiterlijk december meerdere overeenkomsten met de Suralco zou sluiten. Er zouden aparte overeenkomsten gesloten worden. Tijdens de Jaarrede beloofde Adhin, toen nog waarnemend president, plechtig dat er nadere afspraken gemaakt zouden worden over de overname van stroomlevering tussen partijen. Ook de milieu-overeenkomsten tussen Alcoa en Suriname werden aan de orde gesteld. Het zou gaan om de opruiming van milieu schadelijk afval en de rehabilitatie van uitgemijnde gebieden.

Vicepresident Ashwin Adhin is ervan overtuigd dat voor wat betreft de Paranam faciliteit, inclusief haven, eerst de rehabilitatie van uitgemijnde gebieden, conform de overeenkomsten, zal worden gepleegd door de Suralco.

Santokhi merkt op, dat de Suralco tot nu toe niets van zich heeft laten horen en dat de regering zwijgt in alle talen.

Volgens de vicepresident is het overleg met Alcoa/Suralco, ter afwikkeling van haar activiteiten in Oost Suriname, ook in afronden fase van overleg en over de formulering van een hoofdovereenkomst ter definitieve beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst ultimo december 2019. Er zou ook een conceptovereenkomst worden aangeboden aan het parlement ter goedkeuring over de ontwikkeling van de bauxietvoorraden in het Bakhuysgebied in West Suriname.

'Helaas wacht het parlement nog steeds op de conceptovereenkomst. Deze regering maakt haar huiswerk niet. Volgens deskundigen heeft Suriname al zijn troeven bij de onderhandelingen met Alcoa laten liggen. De multinational heeft de situatie naar zijn hand gezet. Suralco kijkt alleen maar naar zijn eigen voordeel. Hij heeft zich niet altijd aan de Brokopondo Overeenkomst gehouden en wordt er juist sneller van bevrijd', stelt Santokhi.

Een deskundige zegt, dat de grootste troef van Suriname de Paranam haven is geweest, maar daar is helemaal niet over onderhandeld. De haven ligt strategisch genoeg voor onze buurlanden die willen investeren in infrastructuur om hun goederen via deze haven te transporteren naar de rest van de regio en de wereld. Het is meer dan duidelijk, dat de Memorandum of Understanding in deze vorm een ramp is voor Suriname. 'Heel jammer dat Suriname de komende jaren geen nieuwe bauxiet industrie zal kunnen ontwikkelen', zegt de voorzitter van de VHP.

Heel triest is volgens Santokhi, dat Suriname ook niet kan beschikken over de Afobakacentrale. 'Wij gaan een dure prijs betalen voor onze eigen stroom.' De Nationale Assemblee heeft vaker gesteld dat de regering de beëindiging van de Brokopondo-overeenkomst eerst naar het parlement moet brengen, hetgeen tot nog toe niet is gebeurd. De regering probeert de onderhandeling, om haar moverende redenen, zoveel mogelijk buiten het gezichtsveld te houden van De Nationale Assemblee te houden. 'Daartegen heeft de oppositie altijd geprotesteerd en we zullen blijven protesteren. De coalitie in het parlement speelt onder een hoedje met de regering en ondersteunt de regering om de onderhandeling buiten het parlement te houden.'

Het standpunt van de VHP is:
- voer een onderhandeling in nationaal belang.
- de overdracht van opstallen en andere rechten en/of bezittingen moet aan de Staat plaatsvinden en niet aan (rechts) personen. De Staat moet deze overgedragen zaken ten algemene nutte gebruiken voor duurzame ontwikkeling van het land.
- geef transparantie over de onderhandelingen in alle details
- behoud de bauxiet sector voor Suriname
- lever de energie om niet aan de staat Suriname, dan zal het Surinaamse volk goedkoop energie krijgen.
- maak duurzame afspraken voor overname van de stuwdam, het beheer en het onderhoud ervan door Suriname.

Waarvoor gewaakt moet worden is, dat Suralco de Staat Suriname een bedrag betaalt en daarmee haar verplichtingen om de uitgemijnde gebieden te rehabiliteren afkoopt, waarschuwt de politicus. 'En als de transparantie uitblijft, zullen wij als oppositie naar de internationale gemeenschap gaan, om hiervoor aandacht te vragen en de transparantie af dwingen. Alcoa moet zorg dragen voor dat alle vervuiling op de grond, onder de grond en het milieu duurzaam wordt schoongemaakt. We zullen hieromtrent verder vragen stellen in De Nationale Assemblee en eisen dat de onderhandelingen in volksbelang plaatsvinden op basis van transparantie en het afleggen van verantwoordelijk aan het parlement', aldus Santokhi.

Vier op de tien vrouwen in Brazilië wordt seksueel geïntimideerd

'Beter opgeleide vrouwen meer lastig gevallen dan vrouwen met alleen basisschoolonderwijs'

(Bron foto: AP/Nelson Antoine)


Ten minste vier op de tien vrouwen in Brazilië zeggen, dat ze seksueel zijn geïntimideerd, zo blijkt uit een peiling die zaterdag 23 december 2017 door het peilingsinstituut Datafolha is vrijgegeven. Uit het onderzoek blijkt, dat 42 procent van de geïnterviewden seksuele intimidatie heeft ondervonden, waarvan 29 procent van de incidenten op straat plaatsvond en 22 procent in het openbaar vervoer.

Van de beter opgeleide vrouwen meldt 44 procent dat ze worden lastig gevallen, terwijl slechts 13 procent van degenen met alleen een basisschoolonderwijs hetzelfde zei. 'Er is een probleem tussen sociale groepen in Brazilië bij hoe intimidatie moet worden gedetermineerd', zei Debora Diniz, een advocate en activiste bij vrouwenrechtengroep Anis. 'Armere vrouwen zijn degenen die in veel grotere mate worden blootgesteld aan intimidatie op locaties die het meest waarschijnlijk zijn', zei ze. 'Dus hoe kunnen we uitleggen, dat ze meer blootgesteld worden op plaatsen met een hoog risico, maar minder last hebben van intimidatie?'


Deskundigen zeiden, dat ze geloven dat het totaal cijfer veel hoger is dan wat werd gerapporteerd, maar vrouwen delen hun ervaringen niet vaak publiekelijk uit angst om beschuldigd te worden.

In 2016 rapporteerde de sociale rechtvaardigheidsorganisatie ActionAid dat 86 procent van de 503 ondervraagde vrouwen zei, dat ze seksuele intimidatie hadden ervaren. Datafolha interviewde 1.427 vrouwen en zei, dat de peiling een foutenmarge had van 2 procentpunten.


(Suriname Mirror/AP/Twitter)