woensdag 31 januari 2018

Commissie Ordening Goudsector beweert dat goudzoekers op Brownsberg haar aandacht hebben

'We treden op wanneer we daartoe de opdracht krijgen'

Commissie lijkt nauwelijks actief... en onderneemt niets op eigen initiatief


De situatie van illegale porknokkers in het Brownsberg Natuurpark heeft de aandacht van de Commissie Ordening Goudsector (COG). Dat beweert althans coördinator Stanley Benschop woensdag 31 januari 2018 in de Ware Tijd.

'Het zijn bewoners van Brownsweg en mensen die van ver speciaal naar het gebied komen om te mijnen. We hebben ze vaak ontruimd, want dat is ons werk', zegt Benschop.

Hij geeft toe, dat het vaak gebeurt dat de mensen na enige tijd terugkomen. 'Maar,  er moet ordening zijn, anders is het hek van de dam.'

Benschop zegt, dat de commissie ook heeft opgemerkt dat er aan illegale houtkap wordt gedaan binnen de grenzen van het natuurgebied. 'Maar, dat is niet ons pakkie aan. Als we echter iets constateren dat buiten het normale is, spelen we het wel door aan de autoriteiten of verantwoordelijken. We treden op wanneer we daartoe de opdracht krijgen van de overste Melvin Linscheer, die leiding geeft aan het beleidsteam van de commissie, en van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen.' 

Daarmee weerspreekt hij, aldus de Ware Tijd, berichten als zou de commissie niet meer actief zijn of weinig doen in het veld. Een belangrijk aandachtspunt van de commissie is erop toe te zien dat waar er officieel toestemming is om te werken, dat geschiedt volgens de regels. 'Eén daarvan is kwikvrij werken.'

Over het beleid met betrekking tot de scalians op het stuwmeer zegt Benschop: 'Dat bepaalt het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Wij voeren uit. En we hebben vaak scalians aan de ketting moeten zetten bij onze permanente post Alcatraz in het stuwmeer.'

Urwin Vyent directeur ad interim van NiNsee

Vyent (58) maakte sinds 2010 deel uit van Dagelijks Bestuur stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Urwin C. Vyent wordt met ingang van 1 februari 2018 directeur a.i. van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee). Dat heeft het NiNsee bestuur unaniem besloten, aldus de organisatie vandaag, woensdag 31 januari 2018. 

Zij is van mening, dat er behoefte is aan een verbindende en slagvaardige bestuurder, met ruime (politiek-) bestuurlijke ervaring, kennis van het Trans-Atlantisch slavernij dossier, die goed op de hoogte is van de behoefte bij de verschillende doelgroepen én voldoende draagvlak kan genereren binnen brede lagen van de belanghebbende groepen en organisaties.

De in Suriname geboren heer Vyent voorziet volgens het bestuur geheel in deze behoefte. Urwin Vyent zal de in 2016 ingezette bestuurslijn van professionalisering van het NiNsee verder ter hand nemen. Intern zal hij zich ook toeleggen op het opstarten van de procedure voor de nieuwe voorzitter en verdere aanvulling van het NiNsee bestuur.

Daarnaast zal hij starten met de verkenning voor de instelling van een redactieraad en de samenstelling van de werkgroep Herdenkingen.

Drs. Urwin C. Vyent (58) maakte sinds 2010 tot heden deel uit van het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Als stadsdeel bestuurder is hij verantwoordelijk geweest voor de stadsdeelportefeuille Economie, Kunst & Cultuur, Marktbeheer, Milieu en water, Reiniging, Zorg & Maatschappelijke Dienstverlening. 

 Na zijn doctoraalstudie Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij ook lid was van de Universiteitsraad, heeft hij onder meer gewerkt als manager van het jongerenwerk in Amsterdam Zuidoost en directeur van het cultureel- en debat Podium Kwakoe (tot 2010). Tussen 2005 en 2013 heeft Urwin Vyent in het kader van de 1 juli Herdenking, de Keti Koti maand en het Keti Koti festival een adviserende rol binnen het NiNsee gehad.

Weer goudzoeker (46) bedolven en gedood onder zand in goudput

Wand van goudput te Godo Olo stort in


De politie van Sipaliwini kreeg maandagmiddag een melding van een ongeval van een goudzoeker, bedolven in een goudput. Dit incident deed zich voor te Godo Olo, aldus het Dagblad Suriname. 

Uit de verklaring van een getuige, die de politie op de hoogte had gesteld, blijkt dat het incident rond negen uur 's morgens had plaatsgevonden. De politie werd iets voor twee uur 's middags bericht omtrent het ongeluk.

Uit het voorlopig politieonderzoek blijkt, dat een Braziliaan - Ezeguiel Valho Antonio (46) - bezig was met werkzaamheden in een goudput, toen een deel van de bergwand instortte. Als gevolg hiervan is de Braziliaan bedolven.

De politie werd in kennis gesteld nadat collega's het lichaam van de man uit de put hadden gehaald. Het lijk is door de politie in beslag genomen.

Ter informatie: 
http://suriname-mirror.blogspot.com/2018/01/braziliaanse-goudzoeker-te-grankreek.html 
http://suriname-mirror.blogspot.com/2017/12/illegale-goudzoeker-komt-om-het-leven.html

Chili en China intensiveren parlementaire uitwisselingen

China beschouwt Chili als belangrijkste partner in regio Latijns-Amerika en Azië/Pacific

(Bron foto: Xinhua)

Chili en China zijn overeengekomen de parlementaire uitwisselingen te versterken en gezamenlijke inspanningen te leveren om de bilaterale banden te bevorderen. De Chinese top politicus Zhang Dejiang zei maandag 29 januari 2018 tijdens gesprekken met de Chileense Senaatsvoorzitter Andres Zaldivar,  dat hij Santiago beschouwt als de belangrijkste partner van China in de regio Latijns-Amerika en Azië / Pacific, zo meldt persbureau Xinhua. 

China is de grootste handelspartner van Chili, zei de voorzitter van het Permanent Comité van het Nationale Volkscongres (NPC), wijzend op het feit dat beide partijen hun samenwerking op verschillende gebieden hebben uitgebreid en nauwe coördinatie hebben in multilaterale zaken.

'China hecht veel belang aan de banden met Chili', zei Zhang, en riep beide partijen op om 'de consensus van hun leiders te implementeren en hun uitgebreide strategische partnerschap te promoten.'

Zhang zei, dat Chili het eerste land in Latijns-Amerika was om een uitwisselingsmechanisme op te zetten tussen parlementen met China, en dat de Chinese NPC veel belang hecht aan zijn vriendschappelijke uitwisselingen met het parlement van Chili.

Hij riep beide partijen op om elkaar te steunen in hun kernbelangen en hun eigen ontwikkelingspaden. Zhang sprak ook de hoop uit, dat China en Chili meer zouden communiceren en meer ervaring zouden delen inzake bestuur.

Zaldivar zei, dat hij getuige was van de enorme veranderingen in China sinds de hervorming van China en openheid door China vele malen te bezoeken. 'Chili hecht veel belang aan haar betrekkingen met China en zal deelnemen aan de bouw van de 'Gordel en Weg'-constructie, zei hij, erop wijzend dat Chili meer zou coördineren met China in internationale aangelegenheden.

Hij zei verder, dat het Chileense parlement bereid is om de uitwisselingen met China's NPC te bevorderen om bilaterale banden te bevorderen, en hij bevestigde ook dat Chili zich altijd zal houden aan het één-China beleid.

(Suriname Mirror/Santiago Times/Xinhua)

Colombia kent het hoogste werkloosheidscijfer in Latijns-Amerika, na Venezuela.

Colombia heeft van oudsher een van hoogste werkloosheidspercentages in Latijns-Amerika


Het werkloosheidscijfer in Colombia groeide in 2017 tot 9,4%, waarmee het het land is met het hoogste werkloosheidscijfer in Latijns-Amerika, na Venezuela, volgens het Bureau voor de Statistiek van het land, DANE

Nog eens 8,5% van de bevolking was in het laatste kwartaal van 2017 onderbetaald. Dit was 9% in dezelfde periode een jaar eerder.


Het hoogste werkloosheidspercentage werd geregistreerd in de west-Colombiaanse stad Quibdo, Choco, waar 16,1% van de beroepsbevolking werkloos was. Kuststad Santa Marta markeerde het laagste werkloosheidscijfer van het land met 8%.

Colombia heeft van oudsher een van de hoogste werkloosheidspercentages in Latijns-Amerika. Het is echter achterhaald door Venezuela dat werd getroffen door een economische crisis als gevolg van het verlagen van de grondstoffenprijzen in 2014.

Terwijl de werkloosheid in Colombia tussen 2013 en 2017 van 9,6% naar 9,4% ging, zag Venezuela zijn werkloosheid omhoog schieten van 7,5% naar 24,3 %.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Vrachtwagen beschadigt beroemde historische Nazca-lijnen in Peru

Chauffeur negeert waarschuwingsborden bij binnen rijden archeologische zone van NazcaDe oude bijzondere zogenoemde Nazca-lijnen in Peru zijn 27 januari 2018 beschadigd geraakt toen een bestuurder per ongeluk zijn vrachtauto in de fragiele archeologische vindplaats in de woestijn ploegde, zeiden ambtenaren dinsdag 30 januari.

De lijnen, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan, zijn enorme tekeningen van dieren en planten die zo'n 2.000 jaar geleden door een pre-Inca-beschaving in de grond zijn geëtst. Ze worden het beste vanuit de lucht gezien.

De chauffeur negeerde waarschuwingsborden toen hij de archeologische zone van Nazca binnenging op 27 januari, zei het ministerie van Cultuur in een verklaring. De truck 'liet diepe afdrukken achter in een gebied van ongeveer 100 meter lang' en beschadigde 'delen van drie rechtlijnige geoglyfen', aldus de verklaring.Bewakers arresteerden de chauffeur en dienden aanklachten in bij het plaatselijke politiebureau, aldus de verklaring.


Het betreden van het gebied is ten strengste verboden vanwege de kwetsbaarheid van de grond rond de lijnen, en toegang is alleen toegestaan ​​in speciale met schuim bedekt schoeisel, volgens de Peruaanse autoriteiten.


De lijnen doorkruisen de Peruviaanse woestijn over meer dan 500 vierkante kilometer. Ze werden tussen 500 voor Christus en 500 na Christus door de Nazca-bevolking gemaakt en hebben archeologen al lang geïntrigeerd vanwege het mysterie van hun omvang en hun minutieus getekende figuren. Sommige van de tekeningen tonen levende wezens, andere gestileerde planten of fantastische wezens, andere geometrische figuren die kilometers lang zijn.


Dit is niet de eerste keer, dat de Nazca-lijnen in de afgelopen jaren zijn beschadigd. In september 2015 werd een man aangehouden nadat hij de site was binnengegaan en zijn naam op een van de geoglyfen had geschreven.
In december 2014 zetten Greenpeace-activisten grote letters op naast een van de ontwerpen, bekend als de Kolibrie, die luidde: 'Tijd voor verandering! De toekomst is hernieuwbaar.' Het protest leidde  tot een furieuze reactie van Peru, dat toentertijd VN-gesprekken organiseerde die gericht waren op het terugdringen van de opwarming van de aarde.(Suriname Mirror/Phys.org/El Pais/PubliMetro/Twitter/YouTube)

Afwezigheid CBB-directeur Saharie in verband met onregelmatigheden uitgifte paspoorten aan Chinezen

'De zaak van de paspoorten is in onderzoek bij de procureur-generaal'

'Saharie krijgt een andere rol binnen het ministerie' 


Het gonst al enige tijd van geruchten op het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Aanleiding hiertoe is de plotselinge afwezigheid van directeur John Saharie sinds midden december. Bronnen bij CBB, dat valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken, laten vandaag, woensdag 31 januari 2018, de Ware Tijd weten, dat de afwezigheid van Saharie te maken heeft met geconstateerde onregelmatigheden met paspoorten die mogelijk verstrekt zouden zijn aan Chinezen.

Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken zegt dat er inderdaad een ontheffingsprocedure is ingezet tegen Saharie. 'Ik kan u zeggen dat er in het verleden dingen zijn gebeurd met paspoorten en dat mensen zijn gepakt. Maar, of meneer Saharie daarmee te maken heeft is nu nog onduidelijk. Natuurlijk heeft elk schip een kapitein maar je hebt zoveel ambtenaren. Sommige doen hun werk goed, anderen minder goed. Maar, de zaak van de paspoorten is in onderzoek bij de procureur-generaal en we wachten de uitkomst van het onderzoek af.'

De minister zegt verder, dat het CBB op dit moment een transformatie doormaakt. De directe reden voor de afwezigheid van Saharie zou meer daarmee te maken hebben.

'We zijn bezig met een algehele evaluatie van hoe het allemaal loopt bij het CBB. We zijn de processen aan het evalueren en willen meer efficiëntie in de dienstverlening. We hebben daar nu een sterke manager nodig. Wij hebben deze inzichten besproken met de directeur en zijn toen de procedure voor ontheffing gestart. Het gebeurt allemaal in gemeen overleg.'

Noersalim benadrukt, dat Saharie in geen geval werkeloos thuis komt te zitten. 'Met zijn kennis en ervaring is het ondenkbaar dat hij thuis gaat zitten. Hij krijgt een andere rol binnen het ministerie.'

Personeel verzorgings- en verpleeghuis Ashiana weer in actie

Bewoners klagen ook - 'Je moet nu Srd 35 maandelijks betalen voor gebruik  radio in de kamer'

'We moeten constant antroea en boulanger eten uit eigen tuin, ik weet niet wie die kok is, maar, als je geen vermicellisoep kan koken dan weet je echt niet te koken'


Het personeel van het verzorgings- en verpleeghuis Ashiana is in actie. De verzorging van de bewoners ligt nu in handen van afdelingshoofden. Ze hebben de Lallarookhweg gedeeltelijk geblokkeerd, aldus de Ware Tijd vanochtend, woensdag 31 januari 2018.

De poorten en de omrastering zijn beplakt met protestborden.

'Ashiana had nooit zoveel onderdirecteuren en draaide beter', zeggen de werksters. De strijd voor verbeterde arbeidsomstandigheden leveren ze al zeven jaar.

Ook zegt een senioren burger, dat bewoners nu Srd 35 maandelijks moeten betalen voor het gebruik van de radio in de kamer.

Hij zegt verder, dat het eten al geruime tijd éénzijdig is. Dat wordt ook bevestigd door een medewerkster die aangeeft, dat de bewoners constant antroea en boulanger eten uit eigen tuin.'Ik weet niet wie die kok is. Maar, als je geen vermicelli soep kan koken dan weet je echt niet te koken', vult de bewoner aan.


Drie zaken van advocaat Kanhai in het 8 decemberproces uitgesteld naar 27 maart

Advocaat Pick pleit voor vrijspraak verdachte Ritfeld

- Verdachten Wim Carbière en Orlando Heidanus niet verschenen - Tegen de twee was vrijspraak geëist 
- Krijgsraad beslist over niet-ontvankelijkheid zaak tegen overleden verdachte Rozendaal


De Krijgsraad heeft verschillende zaken in de militaire kamer vandaag, woensdag 31 januari 2018, uitgesteld naar 27 maart. Op de rol stond de zaak van zeven verdachten in het 8 decemberproces. Advocaat Irvin Kanhai vroeg om uitstel voor de zaak tegen zijn cliënten Stephanus Dendoe, Ernst Geffery en Iwan Dijksteel. Tegen alle drie is 20 jaar cel geëist. Kanhai stelde er niet aan toe gekomen te zijn om het pleidooi op papier te zetten. Dit bericht Starnieuws.

Raadsman Benito Pick heeft wel gepleit voor Edgar Ritfeld en vroeg algehele vrijspraak. Pick is er niet over te spreken, dat Ritfeld op de verdachtenlijst staat, terwijl het duidelijk is dat hij niks te maken heeft met de 8 decembermoorden. De auditeur-militair heeft ook vrijspraak tegen hem geëist. Pick stelde dat zijn cliënt al jarenlang gebukt gaat door de beschuldiging, terwijl er helemaal geen bewijs is tegen hem. Hij vroeg om deze kwestie zo snel mogelijk tot een eind te brengen.

De verdachten Wim Carbière en Orlando Heidanus zijn niet komen opdagen en hadden ook geen advocaat. De Krijgsraad, onder leiding van Cynthia Valstein-Montnor, merkte op dat de verdachten Carbiere en Heidanus blijkbaar geen gebruik willen maken van hun recht van pleidooi. Tegen Carbiere en Heidanus heeft Elgin vrijspraak geëist.

Auditeur-militair Roy Elgin vroeg het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren in de zaak tegen Ruben Rozendaal, die overleden is. Op de vraag van Elgin om het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren in de zaak tegen Rozendaal, zal de Krijgsraad officieel een besluit nemen. Indien een verdachte overlijdt, wordt de zaak niet verder behandeld.

Aflegvereniging Michaël slaat alarm over 'lanti beri's'

Identieke kistjes twee overleden baby's zonder aanduiding tezamen met afval - menselijke resten - van ziekenhuizen in een truck afgevoerd

'Ze zijn dood, maar dat betekent nog niet dat zij het verdienen op een dergelijke manier naar hun laatste rustplaats gebracht te moeten worden'


Aflegvereniging Michaël hekelt de mensonwaardige manier waarop met twee dode baby's is omgegaan. De vereniging schetst een situatie die zich voordeed bij het mortuarium van 's Lands Hospitaal, zo meldt Starnieuws vandaag, woensdag 31 januari 2018. 

Ouders van twee overleden baby's hebben uit financiële nood gekozen voor het zogenoemde pakket voor een ‘lanti beri’. Er kwam een truck aangereden waarin beide kistjes, tezamen met het afval van ziekenhuizen die ook daar begraven zou worden, in lagen. De beide kistjes waren identiek en er waren geen markeringen die aangaven welke baby in welk kistje lag.

'Ze zijn dood, maar dat ze maar kort op deze wereld geweest zijn, betekent nog niet dat zij het verdienen op een dergelijke manier naar hun laatste rustplaats gebracht te moeten worden. Dan hebben wij het nog niet over het feit dat zij tussen ziekenhuisafval naar hun laatste rustplaats zijn gereden!', stelt de vereniging.

De Ware Tijd schrijft, dat de menselijke resten geamputeerde ledematen zijn. Ze worden in het mortuarium bewaard en één keer per week, als er een begrafenis van overheidswege is, worden ze vervoerd om op dezelfde locatie begraven te worden. Het gebeurt op deze manier, omdat dezelfde begrafenisondernemer belast is met het transport van zowel lijken als de menselijke resten.

'Tot de dag van vandaag zijn er niet alleen bij de ouders, maar ook bij ons als afleggers, twijfels of wij de juiste baby in het juiste graf hebben gelegd en begraven. Wij van aflegvereniging Michaël zijn de mening toegedaan dat ook als het om een ‘lanti beri’ gaat, de doden op een waardige wijze afscheid moeten kunnen nemen van dit leven en de manier hoe zij naar hun laatste rustplaats worden begeleid. Nabestaanden mogen ons inziens nooit met de vraag blijven zitten of zij de juiste persoon te grave hebben gedragen.'

Deze kwestie heeft de afleggers, die wel wat gewend zijn, zo aangegrepen dat zij na intern overleg besloten hebben dit probleem publiekelijk te bespreken.

Deskundigen uit ziekenhuizen en begrafenisondernemers hebben tegen deze onethische manier van werken en handelen meermaals bezwaar aangetekend bij de autoriteiten, maar hebben nul op het rekest gekregen. 'Wij vragen daarnaast ook aandacht voor de omstandigheden bij de begraafplaats(en) die bekend staat als ‘lanti berpe’, welke aangemerkt kunnen worden als mensonwaardig en onethisch', zegt de aflegvereniging.

Werkloosheid op Curaçao neemt afgelopen vier jaar elk jaar toe

Grootste stijging in werkloosheid in de leeftijdscategorie 25 tot 34-jarigen


Beroepsbevolking neemt ten opzichte van 2016 af, maar het aantal werklozen is toegenomen


De werkloosheid is in de afgelopen vier jaar (2014, 2015, 2016 en 2017) elk jaar toegenomen. In 2017 is door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een werkloosheidspercentage vastgesteld van 14,1 procent, in absolute getallen 10.313 personen. De grootste stijging in werkloosheid is in de leeftijdscategorie van 25 tot 34-jarigen. De werkloosheid in deze leeftijdsgroep stijgt boven het gemiddelde uit en is 18,8 procent. Dit blijkt uit een onlangs gegeven presentatie van gegevens uit Arbeidskrachtenonderzoek (Labour Force Survey), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 31 januari 2018. 

De onderzoeksperiode besloeg de maanden september en oktober 2017. Opvallend is dat de beroepsbevolking ten opzichte van 2016 is afgenomen en dat het aantal werklozen is toegenomen.

In 2014 was de werkloosheid 12,6 procent, in 2015 11,7 procent en in 2016 13,3 procent. Er zijn meer vrouwen dan mannen werkloos. In 2017 15,2 procent vrouwen tegenover 12,9 procent mannen.

Uit de CBS-gegevens blijkt verder, dat de werkgelegenheid bij de overheid is toegenomen en hoger is dan de jaren ervoor. Werkte in 2016 nog 20 procent van de beroepsbevolking bij de overheid, dit is in 2017 22,9 procent.

Bij private ondernemingen, het bedrijfsleven, is een daling te zien. In 2016 was daar 64,9 procent van de beroepsbevolking werkzaam, nu is dat 60,5 procent.

Zeventien specialisten op Curaçao nemen afstand van kritiek bestuur VMSC op inspecteur-generaal Volksgezondheid

Vereniging Medisch Specialisten Curaçao laakt de werkwijze van de Inspectie


Zeventien specialisten hebben zich gedistantieerd van de kritiek die het bestuur van de Vereniging Medisch Specialisten Curacao (VMSC) heeft geuit op de inspecteur-generaal voor de Volksgezondheid. De VMSC laakt de werkwijze van de Inspectie in een ingezonden brief in het Antilliaans Dagblad van gisteren, zo bericht het dagblad vandaag, woensdag 31 januari 2018.

De zeventien specialisten stellen het oneens te zijn met het bestuur van de vereniging, die wordt voorgezeten door Alex Saleh, internist/gastroenteroloog, met gynaecoloog Allan Henriquez als vicevoorzitter en oogarts Stephen Palm als penningmeester. Het bestuur bestaat verder uit Ralph Voigt en Igor Gomes Bravio, beiden gynaecoloog, en KNO-arts Nadjia Wagner-Buitenweg.

De zeventien ondertekenaars stellen: 'Als medisch specialisten willen wij ons distantiëren van de ingezonden brief van de VMSC gepubliceerd in de pers, onder andere het Antilliaans Dagblad op 30 januari jongstleden, getiteld ‘Meet de Inspectie met twee maten?’ Helaas hebben wij gedurende de laatste jaren meerdere uitspraken voorbij zien komen van de VMSC, in feite gedaan door leden van haar bestuur, waar wij niet achter staan.'

De specialisten stellen het onjuist te vinden om inhoudelijke discussies over specialistische zorg en al haar problemen op een niet constructieve wijze in de pers te voeren. Om die reden hebben zij nooit in de pers gereageerd, maar, zeggen ze. 'De inhoud van het schrijven noodzaakt ons echter nu openlijk hiervan afstand te nemen.' 

Curaçao wil duurzame samenwerking met Dominicaanse Republiek

Dominicaanse associatie van exporteurs: 'Beste producten in het land reserveren voor Curaçao'


Minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina (MAN) heeft maandag overleg gehad met regeringsvertegenwoordigers van de Dominicaanse Republiek en Dominicaanse exporteurs van groenten en fruit. Martina bepleit een duurzame samenwerking. Dit  bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 31 januari 2018. 

Tussen Curaçao en de Dominicaanse Republiek bestaat reeds een Memorandum of Understanding voor wat betreft de levering en afname van groenten en fruit. De intentieverklaring werd twee weken geleden getekend, nadat president Nicolás Maduro van Venezuela op 8 januari de sluiting van de grens met de Benedenwindse Eilanden voor onbepaalde tijd verlengde.

De Dominicaanse associatie van exporteurs ProDominicana heeft, bij monde van zakelijk vertegenwoordiger Vladimir Pimentel, toegezegd ‘de beste producten in het land te reserveren voor Curaçao’.

Inzet van onderhandeling is de logistieke organisatie. De logistieke transportketen begint bij het laden van de goederen. Dit wordt gevolgd door het afleveren bij geconsolideerde magazijnen en douane-entrepots, het vullen van containers, terminalactiviteiten door de vervoerder, douaneformaliteiten bij de export, procedures aan boord van het schip en de afvaart. Gedurende de hele transportoperatie dient de elektronische papierstroom bijgehouden te worden.

Wachtrijen op stoep SZF zijn niet meer van deze tijd.....

SZF weet zich geen raad met toestroom mensen voor aanvraag en verlenging Basiszorgkaarten

(Bron foto: Dagblad Suriname)

Het Dagblad Suriname meldt dinsdag 30 januari 2018, dat er dagelijks een drukte van jewelste heerst op de stoepen van het SZF. De toeloop houdt verband met de aanvraag en de verlenging van de Basiszorgkaarten.

Tussen de wachtenden zijn zwangere vrouwen, peuters, senioren burgers en minder validen.

Een bejaarde die slecht ter been is, merkte op dat hij om de zes maanden in de rij moet staan. ‘Ik vraag mij af waarom de kaarten slechts een geldigheidsduur van zes maanden hebben? Ik zie het nut daarvan niet in. Het brengt alleen maar kopzorgen, geloop, onkosten en ongemak voor mij en het SZF met zich mee.’

Brug over Coppenamerivier bij Witagron staat op instorten

(Bron foto: Facebook)
Truckhouders die boomstammen vervoeren houden geen rekening met de dorpelingen


De politie houdt sinds gisteren een oogje in het zeil bij Witagron, waar de brug over de Coppenamerivier op instorten staat. Deze langste oeververbinding van 200 meter over de weg naar Apoera is sinds 24 januari voor onbepaalde tijd gesloten voor verkeer boven vijf ton. Dit verbod werd echter genegeerd door truckhouders die houtblokken transporteren. Zij hielden geen rekening met de dorpelingen uit de omgeving die controleerden en daarom is nu de politie ingezet. Personen mogen wel van de brug gebruik maken. 

'De stalen brug verkeert in deplorabele staat. Planken van het rijvlak zitten los, bouten schieten eruit en er zijn verzakkingen', zegt districtscommissaris Ludwig Mettendaf van Boven-Coppename vandaag, woensdag 31 januari 2018, in de Ware Tijd.

Of dit komt door slecht onderhoud, kan hij niet zeggen. 'Die vraag is voor deskundigen.' Mettendaf stelt dat het maximaal toegestane gewicht van de brug acht ton is. 'De trucks met de houtblokken zijn veel zwaarder en hierdoor gaat de brug kapot.' Hij denkt dat de houtondernemers waarschijnlijk 'des duivels' zijn, maar volgens hem is er gekozen voor het algemeen belang. 'Ze mogen boos zijn, maar als de brug instort, zal iedereen hiervan de dupe worden. De overheid moet ook dan snel de middelen opbrengen om het probleem aan te pakken.'

Hij voegt hieraan toe dat deskundigen van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C) voorbereidingen treffen om de brug te restaureren. Wanneer daarmee zal worden begonnen en hoelang de werkzaamheden zullen duren weet Mettendaf niet.

Zwaar beladen houttrucks hebben al menige brug kapot gereden. Eén daarvan is de brug over de Grote Falawatrakreek in het bestuursressort Kabalebo die in oktober instortte. De hiervoor verantwoordelijke ondernemer heeft zelf voor het herstel gezorgd. Minister Jerry Miranda van OWT en C is boos, omdat vervoerders van zwaar materieel, onder wie houttransporteurs, de vele waarschuwingen vanuit het ministerie steeds in de wind slaan. De bewindsman kondigde enige tijd geleden daarom strenger optreden aan.

Gajadien (VHP): 'Assembleevoorzitster dient slaafs de dictatuur in het land'

'Ze maakt misbruik van haar voorrecht om aangevraagde vergaderingen uit te schrijven'

Geerlings-Simons schrijft geen spoedvergadering over gezondheidszorg uit


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) is niet te spreken over, dat een spoedvergadering over de gezondheidszorg nog steeds niet is uitgeschreven door Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons. Hij zegt vandaag, woensdag 31 januari 2018, op Starnieuws, dat de parlementsvoorzitster slaafs de dictatuur in het land helpt dienen door misbruik te maken van haar voorrecht om aangevraagde vergaderingen uit te schrijven. 

Gajadien, stelt dat terwijl in de samenleving enorme problemen ondervonden worden binnen de gezondheidszorg.

'De voorzitster stelt alles in het werk om de aangevraagde vergadering door de oppositie niet uit te schrijven. Honderden mensen staan dagelijks op de stoep van kantoor basiszorg om geholpen te worden, die worden teruggestuurd. Personen die de hard nodige medicijnen moeten krijgen, moeten ervoor betalen. Baby’s gaan dood door nalatigheid, ga maar zo door, voert de volksvertegenwoordiger aan. Ik kan niet begrijpen dat het parlement onder deze omstandigheden niet vergadert, of het een voortzetting zou zijn van de behandeling van de begrotingen of de situatie in de gezondheidszorg. Het volk wordt aan zijn lot overgelaten. Alleen in een dictatoriale Staat kan de regering of de coalitie doen wat zij willen zonder de belangen van het volk in acht te nemen.'

De voorzitster van De Nationale Assemblee geeft de voorkeur aan een huishoudelijke vergadering over invoering van rij- en voertuigen belasting vandaag, in plaats van de problemen waarmee het volk te kampen heeft aan de orde te stellen. 'Niet het volk maar de regering wordt beschermd', concludeert Gajadien.

Districtscommissaris Nerkust van Paramaribo-Noordoost stelt paal en perk aan venters bij evenementen

Verbod op de verkoop dranken in glazen flessen tijdens evenementen


Hosselaars die drank en voeding verkopen tijdens evenementen worden nu strenger in de gaten gehouden. Districtscommissaris  Mike Nerkust van Paramaribo-Noordoost zegt, dat vanaf komend weekend de politie er extra op zal toezien dat ook deze venters zich aan de regels houden. Hij heeft een Districtscommissaris (dc) Mike Nerkust van Paramaribo-Noordoost. Hij heeft een verbod laten instellen op de verkoop in glazen flessen tijdens evenementen, aldus vandaag, woensdag 31 januari 2018, de Ware Tijd

Nerkust noemt het onacceptabel dat publiek na het feesten flessen kapot slaat, wat gevaar vormt voor anderen die nog willen nagenieten. Ook weggebruikers ondervinden vaak last van scherven van kapotgeslagen flessen.

'De mensen doen wat ze willen. Het is niet nieuw dat de mensen een vergunning moeten aanvragen, maar nu zullen wij strakker op ze moeten letten en als zij toch in glazen flessen verkopen, zal alle verkoopwaar in beslag genomen worden. Ook zullen de schuldigen een boete moeten betalen.'

Hij zegt, dat burgers vaak bij hem geklaagd hebben over scherven op de weg en ook zijn mensen gewond geraakt. Nerkust heeft de politie per brief gevraagd om het probleem aan te pakken. Politieagenten zullen erop toezien dat de hosselaars zich aan de regels houden en niemand last mag ondervinden van kwaadwilligen, zoals mensen die flessen kapotslaan. Ook ordeverstoorders zullen aangepakt worden.

'Het zijn niet de mensen die organiseren, het zijn vaak de hosselaars. Ik heb geen problemen met ze, maar je moet rekening houden met de veiligheid van anderen. Het mag niet dat ten gunste van geld in jouw zak de veiligheid van anderen in gevaar komt. Kom je vergunning aanvragen en houd je aan de regels; zo simpel is het en dan gaat alles volgens de regels. We vertrouwen op de politie dat ze haar werk zal doen.'

VIDS ontvangt EU mensenrechtenprijs voor haar inzet voor Surinaamse inheemsen

(Bron foto's: Theo Jubitana)
'Deze award is kroon op het werk dat de VIDS heeft verzet in het bijzonder het afgelopen jaar'


Voor haar werk op het gebied van rechten van inheemsen is de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) door de Europese Unie onderscheiden met de EU Human Rights Award. Die werd gisteren uitgereikt aan het bestuur onder leiding van Theo Jubitana. Hij mocht als voorzitter de onderscheiding in ontvangst nemen uit handen van EU-ambassadeur Jernej Videtic, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, woensdag 31 januari 2018.

'Deze award is de kroon op het werk dat de VIDS heeft verzet in het bijzonder het afgelopen jaar. Wij hebben een bewustwordingscampagne gevoerd over grondenrechten van inheemsen. Er zijn workshops verzorgd op de universiteit, tv-spotjes gemaakt en er is ook een banner ontworpen', zegt Jubitana.


 Aan deze projecten heeft de EU financieel bijgedragen. De inspanning van de VIDS heeft volgens de voorzitter de organisatie geen windeieren gelegd. 'Grote delen in de samenleving, in het bijzonder de politie, zijn meer bereid om met ons te praten over de grondenrechtenkwestie.'

Jubitana stelt, dat vorig jaar de Commissie Grondenrechten, waarvan de VIDS deel uitmaakt, onder meer een stappenplan heeft geproduceerd voor het oplossen van het grondenrechtenvraagstuk. Dit plan is vorige week maandag goedgekeurd door de raad van ministers. 'Nu moet de president het ondertekenen, zodat het kan worden uitgevoerd. We zien dat onder meer ons bewustwordingscampagne heeft geleid tot dit punt.'

De uitreiking is samengevallen met het werkbezoek van de EU-ambassadeur aan ons land. Het is de eerste keer dat de EU-award in Suriname is toegekend. De EU-ambassadeur zegt, dat van zeven mensenrechtenonderscheidingen er vijf zijn uitgereikt aan organisaties in Guyana en twee in Suriname (naast de VIDS ook aan Stichting Projekta).

Hij wijst erop dat er voor de VIDS is gekozen vanwege de bijdrage die de organisatie heeft geleverd aan het promoten en verdedigen van inheemse rechten in Suriname. Een direct gevolg van de interventie van de vereniging kan zijn dat er in de nabije toekomst een wet wordt aangenomen in het parlement voor het beschermen van inheemse gronden.

Japan schenkt voor anderhalf miljoen Amerikaanse dollar hulpgoederen aan NCCR

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
Maar, in ruil moet Suriname  Japanse kandidatuur op verschillende internationale fora steunen...


Het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) krijgt binnen afzienbare tijd een schenking van hulpgoederen uit Japan. Wanneer die er eenmaal is zal het centrum beter en sneller kunnen optreden bij een calamiteit. Er zal in Japan een aanbesteding worden gehouden voor de goederen. Het pakket wordt samengesteld op basis van de wenselijkheden die zijn aangegeven door het NCCR zelf. Het zal onder andere bestaan uit ambulances, trucks, watertanks, mobiele verlichting en mobiele tenten, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 31 januari 2018.

De ondertekening van het document voor het beloofde pakket heeft gisteren plaatsgevonden op het ministerie van Buitenlandse Zaken door minister Yldiz Pollack-Beighle en de Japanse ambassadeur Mutsuhiko Okada.

De schenking die begroot wordt op anderhalf miljoen Amerikaanse dollar is voortgekomen uit het werkbezoek dat de Japanse minister van Buitenlandse Zaken in juli 2017 aan Suriname heeft gebracht.

Japan stelt voor de schenking wel als tegen voorwaarde, dat Suriname  Japanse kandidatuur op verschillende internationale fora ondersteunt.

De aanleiding voor de schenking was de waterramp in het binnenland in februari vorig jaar.

Minister Pollack-Beighle sprak bij de ondertekening van een relatie met wederzijds voordeel. De bewindsvrouwe belooft dat de goederen goed ingezet zullen worden, onder andere na rukwinden. De ambulances zullen gebruikt worden voor snel transport van getraumatiseerde personen bij rampen. Wanneer er meer capaciteit nodig mocht blijken te zijn, zal er weer een beroep op het leger gedaan worden.

Jerry Slijngard, coördinator van het NCCR, zegt dat het de eerste keer is dat een schenking van deze omvang aan het centrum wordt gedaan. 'Door het beleid van het ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen wij deze schenking ontvangen.' De goederen zijn nodig tijdens rampen, vooral in het binnenland. 'Een aantal van de voertuigen zal ingezet worden als het onverhoopt komt tot een ramp.'

Japan, dat Suriname al vele jaren ondersteunt, heeft nog meer in petto. Zo zal het zorgen voor capaciteitsversterking door een koelfaciliteit in Commewijne te bouwen. Verder maken jaarlijks Surinamers gebruik van trainingen. Japan is ook de partner om de lokale visserijsector te ontwikkelen.

Bekend is dat Suriname Japan al vele jaren steunt in de Internationale Walvis Commissie (IWC) waar het gaat om de controversiële Japanse jacht op walvissen.

Leden Vereniging van Medici in Suriname buigen zich over uitkomst gesprekken met SZF

SZF-directeur Kromodihardjo: 'Ik heb goede hoop, wij hebben veel besproken en veel opgelost' 


De algemene ledenvergadering van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) zal zich vanavond, woensdag 31 januari 2018, uitspreken over de uitkomst van de vier gesprekken die gevoerd zijn met het Staatsziekenfonds (SZF). Ook was er een onderhoud met minister Patrick Pengel van Volksgezondheid. 

'Ik heb goede hoop. Wij hebben veel besproken en veel opgelost. Het had niet alleen met geld te maken', zegt SZF-directeur Rick Kromodihardjo op Starnieuws.

Hij kan op dit moment niet inhoudelijk ingaan op de gesprekken die samen twintig uur geduurd hebben. De SZF-topman zegt dat alles is gedaan om structurele oplossingen te zoeken voor knelpunten. Hij wacht het resultaat van de algemene ledenvergadering van de VMS af.

Voor later vandaag heeft het SZF een onderhoud met de Vereniging van Apothekers. Intussen heeft minister Gillmore Hoefdraad van Financiën geld overgemaakt naar het SZF voor betaling van de ziekenhuizen, apothekers en artsen. De apothekers en de VMS hadden gedreigd hun diensten stop te zetten aan de SZF-verzekerden als er geen structurele oplossingen zou komen.

Kromodihardjo hoopt dat met alle inzet van betrokken partijen de rust terugkeert in zorgsector.

Advocaat Truideman vraagt in 8 decemberproces vrijspraak voor verdachte Etienne Boerenveen

Truideman twijfelt aan betrouwbaarheid getuigenverklaringen


Advocaat Frank Truideman heeft dinsdag 8 december 2018 in het 8 decemberproces vrijspraak gevraagd voor zijn cliënt Etienne Boerenveen voor alle hem ten laste gelegde feiten, omdat er geen wettig en overtuigend bewijs zou zijn.

Truideman ging zakelijk en puntsgewijs in op de ten laste gelegde feiten moord, uitlokken van levensberoving met voorbedachte rade in vereniging en medeplichtigheid. Tegen Boerenveen is door auditeur-militair Roy Elgin 20 jaar gevangenisstraf geëist.

Truideman merkte op, aldus Starnieuws, dat 35 jaren verstreken zijn sedert de feiten. Na 18 jaar is het strafrechtelijk onderzoek begonnen. 'Getuigenverklaringen, zelfs indien deze oprecht op het geheugen gebaseerd zijn, zijn door dergelijk tijdsverloop per definitie minder betrouwbaar', stelde de advocaat. Hij merkte op dat het gaat om gebeurtenissen op 7, 8 en 9 december 1982. Er kan gemakkelijk een vergissing worden gemaakt over een herinnering op een specifiek moment.


Hij wees ook op het gevaar van vooringenomenheid. Vooral personen met leidinggevende functies binnen het leger - zoals zijn cliënt - zouden daarvan het slachtoffer kunnen worden. Truideman voerde aan, dat zijn cliënt pas in augustus 1981, 18 maanden na de staatsgreep van 25 februari 1980, in Suriname aankwam, door Elgin wordt opgevoerd als een politieke machthebber. Hij deelde mee dat Boerenveen niet behoorde tot het tweehoofdige Militair Gezag, dat de politiek-bestuurlijke koers in het land bepaalde.

De advocaat meent, dat de auditeur-militair zonder harde argumentatie, eigenlijk meer aan de hand van vermoedens tot de conclusie, dat Boerenveen als een van de planberamers dan wel pleger, medepleger of medeplichtige moet worden beschouwd. Het dossier bevat daarvoor echter geen enkel bewijs, benadrukte Truideman. De advocaat betoogde dat aan de Krijgsraad een moeilijke taak is opgedragen, namelijk waarheidsvinding.

'Rechtspraak geschiedt door middel van vaststelling van de feiten, gevolgd door een op die vaststelling geënte beoordeling. Indien de feiten door een onvoldoende graad van zekerheid niet onomstotelijk kunnen worden vastgesteld, dan dient een vrijspraak te volgen', meent Truideman. 'Niemand heeft verklaard dat mijn cliënt bij enige vorm van planning of voorbereiding van de gepleegde daden dan wel bij het doden van de opgebrachte personen betrokken zou zijn geweest.'

De stelling van de auditeur-militair, dat er sprake is geweest van een draaiboek en één alomvattend plan, dat ook tevoren bekend was bij zijn cliënt, wordt volgens Truideman door geen enkel schriftelijk stuk gesteund. In deze procedure gaat het volgens de raadsman niet om collectieve boetedoening af te dwingen of om morele verantwoordelijkheid toe te delen. Het gaat er om, dat per verdachte moet worden vastgesteld of hij op strafwaardige wijze betrokken was bij de feiten.

'De uitkomst van de beoordeling kan slechts zijn, dat het aan bewijs ontbreekt om de heer Boerenveen schuldig te achten aan het medeplegen van meervoudige moord, dan wel aan het uitlokken van meervoudige moord, dan wel medeplichtigheid daaraan of daarbij', betoogde de advocaat.

Grootste particuliere gift in Chili van natuurgebied ooit van een privé-entiteit, Tompkins Conservation, aan een land

'Tegenwoordig wordt Patagonië beschermd door een nieuw netwerk van parken'De Chileense presidente Michelle Bachelet heeft maandag 29 januari 2018 een decreet ondertekend en daarmee nieuwe grote nationale parken gecreëerd met land dat is geschonken door een Amerikaanse organisatie voor natuurbehoud, in wat wordt beschouwd als de grootste particuliere gift van land ooit van een privé-entiteit aan een land.


De overeenkomst werd ondertekend door Bachelet en Kristine McDivitt Tompkins, de weduwe van Doug Tompkins, een oprichter van het North Face-bedrijf voor outdoorkleding die het land vóór zijn dood heeft verzameld.


Hiermee worden de nieuwe nationale parken Pumalin en Patagonië gecreëerd, terwijl andere worden uitgebreid om een ​​'Route van Parken' te creëren. De reeks van 17 parken zal meer dan 2.400 kilometer beslaan over de Zuid-Amerikaanse natie, dat zich uitstrekt van Puerto Montt tot Kaap Hoorn. In totaal moet het plan uiteindelijk het nationaal natuurgebied van Chili met meer dan 40.400 vierkante kilometer te vergroten.

Bachelet zei, dat de nationale parken in Chili met 38,5 procent zouden worden uitgebreid. 'Dit is niet alleen een ongeëvenaarde poging tot behoud', zei Bachelet tijdens een ceremonie omringd door ongerepte natuur.


'Het is ook een uitnodiging om andere manieren voor te stellen om rationeel onze gebieden te benutten, om andere economische activiteiten te creëren, om natuurlijke hulpbronnen te gebruiken zonder erop te azen, met andere woorden, het gaat om het genereren van duurzame ontwikkeling.'

Tompkins Conservation, onder leiding van McDivitt Tompkins, stelde dat het gebied dat wordt beschermd drie keer zo groot is als de nationale parken Yosemite en Yellowstone in de Verenigde Staten samen, of ongeveer zo groot als Zwitserland. 'Vandaag is een historische dag voor Chili en voor de wereld. Tegenwoordig wordt Patagonië beschermd door een nieuw netwerk van parken', zei Rodrigo Catalan, hoofd natuurbescherming bij het Wereld Natuur Fonds in Chili. Het land zal eeuwenoude bossen, unieke fauna- en florasoorten beschermen en een van de zuiverste waterreservoirs ter wereld, zei hij.

Maar, ze bieden ook enorme uitdagingen voor behoud, inclusief hoe ze worden gefinancierd en hoe ze de lokale gemeenschappen ten goede komen. 'Het is een dag om te vieren, maar morgen moeten we nadenken over hoe we dit behoud echt zullen maken', zei hij. 'Hoe gaan we deze geweldige erfenis beheren en financieren? Het is een enorme nalatenschap van behoud die we voor de wereld moeten verzorgen.'


Sinds de dood van haar man bij een kajakongeval in 2015, heeft McDivitt Tompkins de miljoenen hectaren die het paar in de loop van een kwart eeuw verwierf permanent beschermd tegen ontwikkeling.

Haar man was een Amerikaanse natuurbeschermer en mede-oprichter van de kledingbedrijven North Face en Esprit, en hij gebruikte een groot deel van zijn vermogen om enorme stukken land te kopen in Patagonië, een dunbevolkt gebied van ongetemde rivieren en andere natuurlijke schoonheid in het zuiden van Chili en Argentinië.

Aanvankelijk veroorzaakten zijn aankopen van land om strookjes wildernis in stand te houden verdenking en sterke tegenstand van lokale politici, houthakkers, energiebedrijven en nationalisten die geruchten opwekten dat hij water en andere bronnen probeerde te stelen. Maar, hij beloofde dat hij uiteindelijk het land zou teruggeven aan beide regeringen om te worden bewaard als natuurreservaten of parken.

'Dit is een weerspiegeling van de kracht van dromen en ideeën, pad voor pad', zei McDivitt Tompkins. 'We zijn het bewijs dat niets onmogelijk is, geen droom moet onvervuld blijven.'

(Suriname Mirror/Sacramento Bee/The Associated Press/Twitter)

dinsdag 30 januari 2018

Lawrance Pereira (71), oud-voorzitter Vereniging van Surinaamse Melkboeren, overleden

Pereira is rustig ingeslapen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo


Lawrance Pereira, gewezen voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Melkboeren (VSMB), is overleden. Hij was ook lid van de Raad van Commissarissen van de Melkcentrale en adviseur van het Kabinet van de President. Pereira werd 71 jaar. 

Echtgenote Peggy Pereira-Adneij zegt dinsdag 30 augustus 2018 op Starnieuws, dat haar wederhelft heel rustig is ingeslapen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Hij was op 19 januari opgenomen en overleed op 28 januari.

Pereira was in april vorig jaar naar Nederland vertrokken waar hij succesvol is behandeld aan prostaatkanker. De behandeling liep goed, waardoor hij van de oncoloog drie maanden met vakantie naar Suriname mocht. 'Dat was de hartenwens van mijn echtgenoot.'

In Suriname aangekomen liep hij na vijf dagen een longembolie op die goed werd verholpen. Na enige tijd werd Pereira toch weer ziek. Na grondig onderzoek en antibiotica knapte hij wat op, maar uiteindelijk was hij zo verzwakt, dat hij de strijd verloor.

Pereira heeft zich jarenlang ingezet voor de melkboeren en heeft zich beijvert om hun omstandigheden van de boeren en het vee te verbeteren. Onder zijn leiding werd de melkprijs voor boeren aangepast. De wijze waarop testen plaatsvonden door de Melkcentrale is verbeterd.

Paus Franciscus laat seksueel misbruik in Chili onderzoeken

(Bron foto: Twittter)
Franciscus stuurt vertrouweling naar Chili om opheldering te krijgen over handelswijze Juan Barros

 
Paus Franciscus stuurt een vertrouweling naar Chili om opheldering te krijgen over de handelswijze van Juan Barros, de bisschop van Osorno. Deze wordt ervan beschuldigd een pedofiele priester die zich heeft vergrepen aan minderjarigen te hebben beschermd. 

De paus kreeg onlangs tijdens zijn bezoek aan het Zuid-Amerikaanse land flinke kritiek wegens zijn omgang met dat geval van seksueel misbruik.

Het Vaticaan deelde vandaag, dinsdag 30 januari 2018, mee (zie onderaan) dat Charles Scicluna, de aartsbisschop van Malta, naar Santiago gaat om van slachtoffers te horen wat hen is overkomen.


Scicluna behoort tot de hoogste geestelijken die seksueel misbruik in de katholieke kerk moeten bestraffen en uitbannen.

Franciscus hield eerder deze maand de bisschop van Osorno de hand boven het hoofd omdat bewijzen voor diens betrokkenheid ontbraken. Hij verontschuldigde zich tijdens de terugvlucht naar Rome wel voor zijn woordkeus.

De Chileense slachtoffers beweren dat Barros van de misstanden wist en dat hij zelfs aanwezig is geweest toen ze werden misbruikt door de priester. Deze is schuldig is bevonden.

(Suriname Mirror/Cooperativa/El Comercio/De Telegraaf/Twitter)

Vijf scalians actief op Stuwmeer bij Sarakreek..... !

Het wachten is weer op een al of niet geloofwaardige verklaring van minister Dodson...Voormalig Colorado Rockies en Florida Marlins werper Marcos Carvajal overlijdt in geboorteland Venezuela aan longontsteking

Dood Carvajal mogelijk veroorzaakt door tekort aan medicijnen in Venezuela


Een voormalig Colorado Rockies en Florida Marlins werper is 24 januari 2018 op 34-jarige leeftijd overleden in zijn geboorteland Venezuela aan een longontsteking, waarvan honkbalcollega's beweren dat het verergerd is door het tekort aan medicijnen in het door een financieel-economische crisis getroffen land. Marcos Carvajal gooide voor de Rockies in 2005 en kort voor de Marlins twee seizoenen later.

Hij keerde later terug naar Venezuela en speelde voor een team in zijn geboorteplaats Ciudad Bolivar en werkte op het moment van zijn overlijden als jeugdtrainer in de staat Bolivar.

Alejandro Castillejo, voorzitter van de honkbal associatie van de staat, vertelde zaterdag tegen The Associated Press, dat Carvajal zichzelf in december in een ziekenhuis had laten controleren op een luchtwegaandoening.


Hij zei, dat de familie van de voormalige werper zich moest inspannen om antibiotica te vinden die bijna verdwenen zijn uit de schappen van Venezuela. Uiteindelijk werden de medicijnen vanuit het buitenland gestuurd en Carvajal keerde terug naar het huis, dat hij deelde met zijn broers en zussen en grootouders.

Maar, zijn baas zei dat hij ongerust werd toen Carvajal na de kerstvakantie niet meer naar het werk ging zoals verwacht.


'We belden hem, maar hij zei ons niet wat er aan de hand was', zei Castillejo. 'We nemen aan dat hij depressief was door de situatie, zijn ziekte en vooral de hoge kosten van het medicijn.'

Carvajal werd maandag met spoed naar het ziekenhuis gebracht en kreeg een terugval en stierf een dag later, zei Castillejo. Hij was 34.

(Suriname Mirror/The Associated Press/Twitter/ESPN/Primera Hora)

Staat Peru eist zo'n 1,08 miljard Amerikaanse dollar schadevergoeding van Braziliaanse bouwer Odebrecht

'We verwachten dat het bedrijf Odebrecht zijn houding zal veranderen'


De Peruaanse staat zal ongeveer 1,08 miljard Amerikaanse dollar schadevergoeding eisen van de Braziliaanse bouwer Odebrecht, zo is bekendgemaakt door Peru's procureur-generaal Jorge Ramirez in de Odebrecht-omkopingszaak.

'De som bereikt 1,08 miljard Amerikaanse dollar voor drie projecten: de zuidelijke gaspijpleiding, de Chacas Snelweg in Ancash en de Zuid-Inter oceanische Snelweg', vertelde Ramirez het plaatselijke nieuwsprogramma van Cuarto Poder.

In het geval van de Zuidelijke gaspijpleiding, toegekend tijdens het bestuur van de gevangen gezette voormalige president Ollanta Humala (2011-2016), heeft het Openbaar Ministerie 461 miljoen Amerikaanse dollar schadevergoeding berekend.Met betrekking tot de Chacas Snelweg, toegekend door voormalig Ancash-gouverneur Cesar Alvarez, is het te vragen bedrag ongeveer 77 miljoen Amerikaanse dollar.

Wat betreft de Zuid-Inter oceanische Snelweg, een project toegekend tijdens de regering van voortvluchtige ex-president Alejandro Toledo (2001-2006), bedraagt de schadevergoeding ongeveer 540 miljoen Amerikaanse dollar..

'We verwachten dat het bedrijf Odebrecht zijn houding zal veranderen, ze kunnen onmogelijk 66 miljoen dollar schadevergoeding aanbieden, ik denk dat ze moeten nadenken over deze zaak en, als ze het goed willen maken, hoop ik dat ze met een hoger bedrag komen', aldus Ramirez.


(Suriname Mirror/Andina/Radio Nacional/El Comercio/Twitter/YouTube)

Biologen ontdekken een unieke hamerhaaien 'kraamkamer' bij de Galapagos-eilanden

Overbevissing en illegale vangst hebben de haaien op de lijst van bedreigde diersoorten geplaatstBiologen hebben een hamerhaaien 'kraamkamer' bij de Galapagos-eilanden ontdekt en voorzien jonge haaien van gps-apparatuur. Overbevissing en illegale vangst hebben deze haaien op de lijst van bedreigde diersoorten geplaatst.

Sinds miljoenen jaren zijn pasgeboren hamerhaaien opgegroeid in 'kraamkamers' beschut door de mangrovemoerassen en riffen van de Galapagos-eilanden, veilig voor menselijke dreiging. Maar tot november hadden biologen geen idee, dat de haaien hun eigen schuilplaats hadden, een van de laatste geheimen van deze afgelegen archipel op 1.000 kilometer afstand van de Pacifische kust van Zuid-Amerika.


'Het was vrij toevallig dat we deze natuurlijke 'kraamkamer' voor babyhamerhaaien hebben gevonden, een soort met een hoge mate van bedreiging', zei Eduardo Espinoza, de bioloog die verantwoordelijk is voor het monitoren van ecosystemen in het Galapagos zeereservaat.

'Het is een uniek gebied van groot belang voor natuurbeschermers', zei hij. 'De vrouwtjes komen om te bevallen en gaan dan weg. De jongen hebben al het voedsel dat ze hier nodig hebben en de riffen bieden bescherming tegen grote roofdieren', zei Espinoza. Na een of twee jaar, wanneer ze opgroeien en meer voedsel nodig hebben, begeven ze zich naar de open oceaan en kunnen duizenden kilometers reizen, drie meter lang worden en maximaal 50 jaar oud worden.

De parkwachters zijn al jaren bezig met het monitoren en labelen van honderden haaien, een van de meest markante soorten van het 138.000 vierkante kilometer grote mariene reservaat, het op een na grootste oceanische park ter wereld, dat een natuurlijke erfgoedsite is. Maar, de ontdekking van deze kleine haaien was een bijzonder gevoelige kwestie, omdat overbevissing en de illegale vangst van haaien hen op de lijst van bedreigde diersoorten heeft geplaatst, twee niveaus onder uitsterven, volgens de Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur (IUCN, International Union for Conservation of Nature). Hun trage fysieke ontwikkeling en lage reproductiecijfers hebben de dreiging alleen maar verergerd.

Om de hamerhaaien te redden heeft de regering van Ecuador, waartoe de eilanden behoren, in 2016 een extra beschermd gebied toegevoegd - een 38.000 vierkante kilometer grote zone tussen Darwin en Wolf eilanden, waar alle visserij verboden is. Het gebied is de meest dichtbevolkte zone voor haaienpopulaties in de wereld.


Jose Marin, een bioloog bij de Charles Darwin Foundation, een internationale non-gouvernementele organisatie voor wetenschappelijk onderzoek, zei dat Ecuador 'gigantische inspanningen' levert op het gebied van het behoud van haaien, waarvan de vinnen een zeer gewaardeerde delicatesse zijn in de Aziatische keuken.

(Suriname Mirror/Agence France-Presse/Phys.org/YouTube)

Project 'Financiering van urgente importen' gaat binnenkort van start

(Bron foto: ministerie van HI&T)
30 Miljoen Amerikaanse dollar voor financiering importen van grond- en hulpstoffen en verpakkingsmateriaal


De voorbereidingen voor de start van het project voor benutting van de kredietfaciliteit vanuit de International Islamic Trade Finance Cooperation (ITFC) ter financiering van urgente importen, verkeert thans in afrondende fase. Dat bericht het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) vandaag, dinsdag 30 januari 2018.

Deze financiële middelen, voor een bedrag van 30 miljoen Amerikaanse dollar, zullen gebruikt worden voor de financiering van de importen van grond- en hulpstoffen en verpakkingsmateriaal voor de lokale productie van geselecteerde basisgoederen, medicijnen, medisch verbruiksartikelen en input voor de landbouw en tuinbouw.

De producent/ leverancier van deze producten zal via een internationaal aanbestedingsproces in aanmerking komen voor de levering. Strenge technische voorschriften zullen in acht worden genomen bij de selectie en gunning. De ITFC zal de leverancier rechtstreeks vergoeden nadat de lokale afnemer de tegenwaarde in Srd gestort heeft.

Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme  is aangewezen als de executieve agent en heeft daardoor de algehele coördinatie van de voorbereidingen, uitvoering, distributie, voorlichting en evaluatie van dit project.

Voor de uitvoering van dit project is er na goedkeuring door de Raad van Ministers een interdepartementale commissie geïnstalleerd door de Minister van HI&T op 25 januari 2018 met vertegenwoordigers van de ministeries van HI&T, Financiën, Landbouw, Veeteelt en Visserij, Volksgezondheid en Regionale Ontwikkeling. De commissie heeft in het proces van de voorbereidingen om zo spoedig een aanvang te maken met de financiering al gesprekken gevoerd met geïnteresseerde bedrijven.

Zaak tegen Arthy Gorré in het 8 decemberproces voor onbepaalde tijd uitgesteld

Gorré zou ernstig ziek zijn


De zaak in het 8 decemberproces tegen Arthy Gorré is vanochtend, dinsdag 30 januari 2018, tot nader order uitgesteld. Zijn raadsman John Kraag heeft aangevoerd dat zijn cliënt ernstig ziek is. Het is niet mogelijk voor hem om met Gorré te communiceren, waardoor hij geen instructies kan krijgen over de verdediging. Dit meldt Starrnieuws.

Auditeur-militair Roy Elgin voerde aan, dat uitstel verleend kan worden als er sprake is van een geestelijke aandoening. In het geval van Gorré gaat het volgens hem om een lichamelijke aandoening. Hij liet de beslissing aan de Krijgsraad over.

President Cynthia Valstein-Montnor schorste de zitting kort voor overleg met de overige leden van de Krijgsraad. Hierna werd de zaak, zoals gevraagd door Kraag, uitgesteld tot nader order.

Gorré is al enige tijd ernstig ziek. Tegen hem heeft Elgin 20 jaar cel geëist.

Marineschip Van Speijk redt 9 drenkelingen van brandend Panamees schip uit Caribische Zee

(Bron foto's: Defensie Caribisch Gebied)
Zes Venezolanen, twee Colombianen en een Dominicaan springen van boord 


De bemanning van de Zr.Ms. Van Speijk redde zaterdag negen opvarenden van een Panamees schip uit de Caribische Zee. Een patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied ontdekte het schip eerder die nacht, zo bericht Defensie Caribisch Gebied maandag 29 januari 2018.


De Zr.Ms. Van Speijk was in de buurt voor een routine controle toen de bemanning van het vaartuig aangaf water te maken en zinkende was. Kort daarna brak er brand uit en werd over de marifoon aangegeven dat het schip onbestuurbaar was.

De negen opvarenden (6 Venezolanen, 2 Colombianen en 1 Dominicaan) zijn hierna van boord gesprongen.

Met de NH-90 boordhelikopter en de kleine vaartuigen van de Van Speijk zijn de drenkelingen uit het water gehaald, aan boord van de Van Speijk opgevangen en verzorgd. Het vaartuig is in de loop van de nacht gezonken. De Van Speijk heeft nog gezocht naar restanten en heeft zeker gesteld dat er geen gevaar voor de scheepvaart bestond.


De drenkelingen zijn overgedragen aan de lokale autoriteiten van Aruba, die nader onderzoek doen naar de situatie en de omstandigheden.

Zr.Ms. Van Speijk opereert sinds eind oktober als stationsschip in het Caribisch gebied. Voor het bestrijden van drugshandel heeft het schip een Amerikaans Law Enforcement Detachment van de kustwacht (USCG LEDET) aan boord. In het kader van drugsbestrijding was zij eerder al succesvol: op 22 december onderschepte de Van Speijk 550 kilo cocaïne op een Go-Fast en op oudjaarsavond heeft het LEDET van het stationsschip ruim 1.600 kilo cocaïne onderschept.