zaterdag 7 oktober 2017

Overheidsziekenhuizen in overlegorgaan bijeen om ernstige problemen te bespreken

Ontevredenheid over korting op declaraties door Stichting Staatsziekenfonds


De. Ware Tijd bericht zaterdagavond 7 oktober 2017 op haar website, dat de overheidsziekenhuizen niet te spreken zijn over de korting die de Stichting Staatsziekenfonds (SZF) toepast op hun declaraties. Ze kunnen hierdoor nog moeilijker aan hun verplichtingen voldoen dan voorheen. De korting varieert per ziekenhuis van 25 tot 40 procent. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo ontvangt nu maandelijks zes tot zeven miljoen Surinaamse dollar minder, zegt directrice Claudia Marica-Redan.

Tijdens het overleg van directeuren van overheidsziekenhuizen is vrijdag in Nickerie gesproken over knelpunten in de gezondheidszorg. Het overleg staat onder voorzitterschap van Antoine Elias, directeur van het Mungra Medisch Centrum (MMC). Hij zegt, dat de overheidsziekenhuizen vanwege gemeenschappelijke problemen een overlegorgaan in het leven hebben geroepen.

Op de vergadering werd onder andere gesproken over de algemene financiële situatie, de medicatievoorziening en de financiële injecties die de ziekenhuizen moeten krijgen van de overheid. Elias: 'Onze declaraties worden maandelijks ingekort door het SZF, terwijl de afspraak was dat we zouden krijgen wat we declareren en zouden verrekenen als blijkt dat wij teveel of te weinig gedeclareerd hebben.' Het SZF is volgens de MMC-directeur in mei begonnen met het inkorten van de declaraties. 'In juni ging dat iets verder, in juli nog meer en in augustus bleek het structureel te zijn. We kunnen niet verder en willen tariefverhoging. Wij van het MMC zien dit als een verkapte vorm van prijsverlaging, omdat wij de salarissen en de crediteuren niet kunnen betalen.'

Elias wil graag weten waarom de kortingen plaatsvinden. Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid heeft recent een gezondmakingsplan gepresenteerd in het parlement dat ook gedragen wordt door de ziekenhuizen en de regering, zegt Marica-Redan. 'Wij rekenen nu op de uitvoering. Het AZP loopt al jaren achter met betaling aan crediteuren en we hebben een enorme schuld bij de bank. Belangrijk voor ons is om gezamenlijk aan tafel te gaan en het gezondmakingsplan uit te voeren, zodat de overheidsziekenhuizen inderdaad uit de problemen geraken.'

De AZP-directrice wijst op de noodzaak van uitbetaling van het geld om de zorg te kunnen bieden. De ziekenhuizen zijn voor tachtig procent afhankelijk van de inkomsten die ontvangen worden van het SZF.

Bewoners van Maho blijven strijden tegen zandafgravingen in hun leefgebied

Voor tweede keer petitie bij Assemblee ingediend
 

Grote delen woongebied worden door derden ingepikt en zandafgravingen gaan ongeremd door


Bewoners van Maho uit Saramacca hebben vrijdag voor de tweede keer een petitie ingediend bij De Nationale Assemblee. Zij willen dat hun woongebied beschermd wordt en dat de zandafgravingen in hun leefgebied stoppen. De eerste petitie werd in oktober 2016 aan Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons overhandigd. Zij had er toen voor gezorgd, dat de activiteiten van een ondernemer in het woongebied van de inheemsen is stopgezet. Er zou ook bescherming komen, zo bericht Starnieuws zaterdag 7 oktober 2017.

Een jaar later is het woongebied kleiner geworden, grote delen worden door derden ingepikt en zandafgravingen gaan ongeremd door. De situatie wordt met de dag ondraaglijker voor de bewoners en kan zelfs uit de hand lopen.

Anwar Alibux, voorzitter van Al-Kemia, een organisatie die de bewoners van Maho juridisch bijstaat, geeft aan dat de mensen zich onderdrukt voelen. Ze moeten met lede ogen toezien hoe hun woon- en leefgebied aan derden wordt gegeven. Op listige wijze wordt te werk gegaan. Vals beschuldigen van zelfs de dorpskapitein wordt niet geschuwd, geeft Alibux aan.

Graafmachines nemen grote hoeveelheden zand weg en laten daar grote gaten achter die zich met water vullen. Hierdoor worden weer dieren als kaaimannen aangetrokken. De situatie is ongezond en gevaarlijk.

Daarnaast worden de inheemsen flink geïntimideerd en zelfs mishandeld. Vastleggen van de situatie is hen ten strengste verboden. Op de plaatselijke politie en het commissariaat kunnen ze zich niet beroepen, die treden juist als beschermer van de ondernemer op. De politiecommandant heeft beslist dat de ondernemer in het gelijk staat en woensdag beginnen de activiteiten weer, onder politiebescherming.

'De situatie is zeer urgent', zegt Audrey Christiaan, voorzitster van het inheems platform ESAV. 'Op dit moment is bescherming van de mensen het meest belangrijkste. Voorzitter Simons had ook al onmiddellijke stopzetting van de activiteiten gelast. De OAS heeft de Staat ook duidelijk gemaakt dat er een beschermingsbevel voor het gebied is. Maar, het schijnt dat ondernemer Abdoelrahman het niet begrijpt. Of hij vindt, dat hij het recht aan zijn zijde heeft en dus de uitspraken van de voorzitter naast zich neerlegt. Ook van de Staat die weet dat er een beschermingsbevel van kracht is.'

Amerikaanse FDA na kritiek gestopt met omstreden proeven op monki monki's (doodskopaapjes)

Monki monki's krijgen nicotine rechtstreeks in bloedbanen toegediend 

Proeven op Zuid-Amerikaanse aapjes om relatie tussen nicotinedosering en verslaving te testen...


De Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration, het agentschap van de federale overheid van de Verenigde Staten, dat de kwaliteit van het voedsel en de medicijnen in brede zin controleert) is vorige maand gestopt met onderzoek waarbij doodskopaapjes (Saimiri sciureus) (zie foto - Bron: Flickr) hoeveelheden nicotine toegediend kregen, na zorgen, waaronder die die werden opgeworpen in deze brief van de wereldbekende primatologe Jane Goodall:

 

Hoewel een FDA-woordvoerder aan Focus vertelde, dat de beslissing om de studie vorige maand te stoppen los moet worden gezien van Goodall's brief aan FDA Commissaris Scott Gottlieb, waarin zij schrijft, dat de FDA onderzoek doet in zijn National Center for Toxicological Research (NCTR) in Jefferson, Arkansas, waarbij meer dan een dozijn doodskopaapjes betrokken zijn, die nicotine via implantaten rechtstreeks in hun bloedbanen toegediend krijgen om de relatie tussen nicotinedosering en verslaving te testen. (Bron foto: Damian Dovarganes/AP)

Volgens het NCTR-jaarverslag van 2016 is een laboratorium voor gedragsmatige farmacologie ontwikkeld ter ondersteuning van de behoeften van het FDA's Centrum voor Tabaksproducten, met initiële studies om het vermogen van tabaksproducten te beoordelen om verslavende gedragingen daadwerkelijk te produceren en te onderhouden.

'Er zijn studies onderweg om fysiologisch gebaseerde farmacokinetische modellen te ontwikkelen om te helpen bij het definiëren en kwantificeren van blootstellingen. Gelijktijdige PET-beeldvormende studies worden uitgevoerd om aspecten van neurochemische veranderingen in verband met blootstelling aan nicotine en andere tabaksproducten te onderzoeken', aldus het rapport.

Gottlieb zei in een reactiebrief van 25 september dat: 'Op dit moment zijn alle experimenten waarbij de apen in de door u genoemde studie betrokken zijn, gestopt.'Hij zei, dat hij ook een medisch team van primatenexperts heeft gevraagd om een ​​ vervolgbezoek te doen om de veiligheid en het welzijn van de apen te evalueren.

Daarnaast heeft hij gezegd, dat hij een onafhankelijk FDA review team heeft aangesteld om de wetenschap en integriteit van het dieronderzoeksproces voor deze studie te beoordelen. En hoewel Gottlieb zei, dat er een evolutie is geweest van in vitro analyses en computermodellen 'die in bepaalde omstandigheden de behoefte aan dierlijke en menselijke studies kunnen repliceren en vervangen, maar toch toegang bieden tot kritische, betrouwbare gegevens ... momenteel zijn er nog enkele gebieden waarvoor niet-dierproeven nog geen wetenschappelijk geldige en beschikbare optie zijn.'

De opmerkingen volgen op een voorlopig advies, dat eerder dit jaar door de Europese Commissie en haar Wetenschappelijk Comité voor Gezondheid, Milieu en Opkomende Risico's is vrijgegeven, waarin wordt herhaald dat, wanneer alternatieven niet bestaan, het juiste gebruik van niet-mens primaten essentieel blijft voor biomedisch en biologisch onderzoek , evenals voor farmaceutische veiligheidsbeoordelingen.

In oktober 2008 werden 60 monki monki's door het bedrijf Tropical Wildlife in Paramaribo naar de VS geëxporteerd naar een berucht bedrijf, Worldwide Primates, in Miami dat apen verkoopt aan proefdierlaboratoria. Het blad Parbode was achter die informatie gekomen, en publiceerde er over in februari 2009:
Na 2008 zijn ieder jaar monki monki's uit Suriname geexporteerd, zoals blijkt uit de handelsdatabase van CITES (Convention on International Trade in Endangered Species):

Gross Exports Report

App. Taxon Term Unit Country 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
II Saimiri sciureus live SR 150 80 150 32 99 335 130 83


In 2012 werden 84 monki monki's naar de VS geëxporteerd voor de 'handel'.


(Suriname Mirror/Regulatory Affairs Professionals Society, RAPS/The Washington Post/Twitter)

Dolphin Academy Curaçao start programma snorkelen met dolfijnen

'Snorkelen is net wat toegankelijker dan duiken'

(Bron foto: Dolphin Academy Curaçao)


Dolphin Academy Curaçao lanceert maandag een nieuw programma: snorkelen met dolfijnen in open water bij het koraalrif net buiten de lagune. Bij deze ‘experience’ draait het niet zo zeer om de trucjes die de dolfijnen kunnen, maar voornamelijk om interactie met de dieren, zo schrijft vandaag, zaterdag 7 oktober 2017, het Antilliaans Dagblad.

Coördinatrice Sales en Marketing Linda van Rijssel vertelt dat ze al langere tijd met het idee speelden om mensen in de zee te laten snorkelen met dolfijnen.

'We deden de ‘Open Water Dive’ al sinds 2004 en merkten dat de dolfijnen het onwijs leuk vinden om in het open water de interactie aan te gaan met de duikers', vertelt ze. 'Maar, de duik is slechts voor een select groepje weggelegd: het is vrij prijzig en een Padi-brevet is vereist.' 

Snorkelen is net wat toegankelijker. 'Al kunnen we dit vanwege de sterke stroming ook alleen doen met ervaren snorkelaars', zegt Van Rijssel.

Dynaf Caribbean en Bredenoord in Nederland slepen Aqualectra voor de rechter

Met rechtszaak wil Dynaf/Bredenoord voorkomen dat Aqualectra met Aggreko in zee gaat


Dynaf Caribbean sleept samen met Bredenoord, in Apeldoorn, Nederland, leveranciers van noodstroomgeneratoren, Aqualectra voor de rechter. Zij spannen een Kort Geding aan tegen het nutsbedrijf, omdat beide met klem stellen de laagste en meest gunstige offerte te hebben uitgebracht voor de levering van 10 megawatt gedurende zestien uur per dag voor een periode van negen maanden, met een mogelijke verlenging van nog eens drie maanden. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 7 oktober 2017.

Dat Dynaf/Bredenoord met de qua prijs voordeligste aanbieding uit de bus kwam bleek tijdens een eerdere zitting met notaris Myron Hu-A-Ng die de offertes voorlas, nadat hij ze had gecontroleerd op volledigheid.

Er waren drie gegadigden: naast Dynaf/Bredenoord, ook Equipment Solutions/SOEnergy America en Aggreko. Met de rechtszaak wil de combinatie Dynaf/Bredenoord voorkomen dat Aqualectra met Aggreko in zee gaat.

Fundashon Prevenshon op Curaçao heeft nog steeds geen cent subsidie ontvangen

Dankzij hulp van ‘heel goede vrienden’ is preventief onderzoek niet in gevaar gekomen

 
Het laatste kwartaal van het jaar is aangebroken, maar Fundashon Prevenshon heeft nog steeds geen dubbeltje gekregen van de 1.9 miljoen subsidie die de overheid mondeling heeft toegezegd. 'De situatie is precair', zegt Louise Elstak, directrice van de stichting, vandaag, zaterdag 7 oktober 2017, in het Antilliaans Dagblad

Eind juli bleek al dat de stichting die preventief onderzoek doet naar borst- en baarmoederhalskanker draaide zonder steun van de overheid en dankzij leningen van vrienden. Die situatie is op dit moment nog precies hetzelfde.

Dankzij de hulp van ‘heel goede vrienden’ is het preventief onderzoek niet in gevaar gekomen. Elstak: 'Maar ik denk, dat die donateurs langzamerhand hun wenkbrauwen optrekken en zich afvragen wat er in ’s hemelsnaam aan de hand is.'

Vakcentrale C-47-voorzitter Berenstein dreigt met 'fysieke acties'

'Wij gaan concrete actiemodellen plannen om het tij te keren'

'Vakbonden gaan zich nationaal en internationaal inzetten om ontslagen en massa mutaties van leerkrachten teruggedraaid te krijgen'


'Gelet op de steeds nijper wordende situatie in het land en de vertrapping van vakbondsrechten, problemen met als hoofdoorzaak het slechte beleid van deze regering, moeten we ons voorbereiden op fysieke acties. Wij gaan concrete actiemodellen plannen om het tij te keren', zei de voorzitter van C-47, Robby Berenstein, gisteren tijdens de Assemblee van de Arbeid, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 7 oktober 2017. 

Op korte termijn gaan de vakbonden zich nationaal en internationaal inzetten om de ontslagen en massa mutaties van leerkrachten teruggedraaid te krijgen.

Op de vergadering van vakbonden werd ingegaan op de tuchtmaatregelen tegen leerkrachten die vakbondsactiviteiten hebben bijgewoond, de verplichting van de minister van Financiën aan werknemers van overheidsinstellingen om een girorekening te openen bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), de invoering van de wet BTW en de brandstofprijs die haast elke week verhoogd wordt.

Berenstein stelde, dat in het geval van de leerkrachten de vakbonden juridisch sterk staan. Het komt erop neer, dat de maatregelen puur uit rancune zijn toegepast. Er zijn tot nu toe geen steekhoudende argumenten gegeven voor de ontslagen en honderden mutaties. In het geval van de SPSB zijn  brieven gestuurd naar minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en de directies van de bedrijven.

Het ABS, dat rechtstreeks onder Financiën valt, meldt dat het ondertussen antwoord heeft ontvangen van de minister dat de huidige rekeningen bij andere banken niet hoeven te worden opgegeven. 'Maar, het is niet duidelijk of de verplichting ook is vervallen of blijft. Daarom zeg ik u, hou het aan. Ga geen rekening openen bij de SPSB, tenzij je al lid bent van die bank', zei Berenstein.

Het doordrukken van de BTW tijdens de economische recessie gaat alleen maar zwaarder drukken op de koopkracht van de werkers, gaf Berenstein aan. Het doordrukken van de wet geeft alleen maar aan hoe erg de regering naar geld hongert, stelde de vakbondsleider. De vakbonden gaan niet meewerken aan een belastingvorm die het volk nog armer gaat maken, kondigde Berenstein aan.

Over de brandstofprijzen zal de vakbond weer de voorstellen voor vaste pompprijzen voorleggen aan het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme. 'Brandstof is een essentieel factor bij het bepalen van prijzen. Men zegt dat het de laatste verhogingen te wijten is aan orkanen, maar een goed beleid maakt dat de klappen opgevangen kunnen worden. Nu is het dat de prijzen steeds maar stijgen ongeacht de wereldmarktprijzen.'

Berenstein benadrukte, dat de vakbonden nog steeds openstaan voor overleg. Dialoog is volgens de vakbondsleider de beste weg om te bewandelen in deze tijd van crisis. De praktijk wijst echter uit, nu in het geval van de onderwijzers, dat dialoog op de lange baan geschoven wordt en verwezen wordt naar instanties die weinig of geen autoriteit hebben. 'Ik hoop niet dat de regering de weg van confrontatie opgaat. In dat geval moeten we ons voorbereiden om fysiek in actie te komen.'

Berenstein twijfelt niet aan een massaal protest. 'Het is een kwestie van tijd. Hoelang kan je de massa voor de gek houden? Een massa is altijd mogelijk maar het is niet een doel. Het gaat een gevolg zijn van het slechte beleid en de groeiende bewustwording  van de bevolking over dat slechte beleid.'

Verklaring ministerie van RO over activiteiten rond Dag van de Marrons

'Alleen RO verantwoordelijk voor activiteiten van Nationale Commissie Herdenking en Viering Ondertekening Vrede met de Marrons'


Leo Atomang, voorzitter stichting 10 oktober 1760: 'Eenieder heeft het recht om op eigen wijze de Marrondag te vieren'


Het ministerie van Regionale Ontwikkeling onderstreept bij deze, dat zij alleen verantwoordelijk is voor activiteiten die worden georganiseerd door de Nationale Commissie Herdenking en Viering Ondertekening Vrede met de Marrons. De Nationale Commissie, wordt voorgezeten door directeur Wensley Misiedjan van het directoraat Duurzame Ontwikkeling Afro Surinamers Binnenland op het ministerie. 

Het departement distantieert zich van elke andere activiteit, door welke andere organisatie dan ook gepland, uitgezonderd evenementen waarvoor zij zich uitdrukkelijk achter heeft geschaard. 

De Nationale Commissie is belast met de supervisie over activiteiten rond de Dag van de Marrons op 10 oktober 2017. 

De dag van 10 oktober dient als een herdenkingsdag voor alle Afro Surinamers, die afstammen van de gemeenschappen die zich in het binnenland hebben gevestigd, nadat zij zich aan de slavernij hadden ontworsteld. Suriname herdenkt op deze dag de ondertekening van de vredestraktaten tussen voormannen van de Ndjukastam en het koloniaal bestuur van Suriname, toen nog kolonie van het Koninkrijk der Nederlanden. De vrede die toen op 10 oktober 1760 is ondertekend, heeft later gediend als basis voor de vrede met andere stammen zoals de Matawai en de Saamaka. 

Het thema voor de herdenking dit jaar is '10 Oktober 2017 in het kader van Duurzame Ontwikkeling in het Binnenland'. 

Aangezien deze dag door de regering is verheven tot een nationale feestdag en gelijkgesteld is aan de zondag, is het bijna vanzelf sprekend dat verschillende organisaties zich zullen beijveren om verschillende activiteiten te ontplooien in het kader van de feestviering.

Leo Atomang, voorzitter van de stichting 10 oktober 1760, zegt vandaag, zaterdag 7 oktober 2017, op Starnieuws, dat eenieder het recht heeft om op eigen wijze de Marrondag te vieren en zelf te bepalen in welke kring.

Aangezien het thema voor dit jaar 'integratie' is, vindt de stichting het passend om samen met de Haathi club activiteiten te organiseren in stichting 'De Olifant'.

Atomang zal morgenmiddag op een persconferentie ingaan op de verklaring van het ministerie van RO en de verworvenheden van de stichting 10 oktober 1760. Een van de activiteiten van deze stichting is een lezing over de betekenis van Marrondag en hoe de naam Ndjuka is ontstaan.

Surinaamse Federatie van Belastingadviseurs houdt invoering BTW tegen het licht

SFB houdt 20 oktober seminar  over fiscale wetgeving als basis voor duurzame ontwikkeling


De Surinaamse Federatie van Belastingadviseurs (SFB) stelt dat invoering van de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) een grote impact zal hebben op de economische bedrijvigheid en het leven van de doorsnee burger. Daarom is het belangrijk dat bij de totstandkoming van het wettelijk en administratief kader van de BTW, ook zoveel mogelijk relevante inzichten worden meegewogen in de besluitvorming daarover. 

De SFB, onder leiding van Roy Shyamnarain, houdt 20 oktober een seminar over het thema Fiscale wetgeving als basis voor duurzame ontwikkeling. Aan de hand van de ontwerpwet BTW zullen op het seminar twee inleidingen worden verzorgd onder de verzameltitel De BTW: Belasting of Toegevoegde Waarde?

De fiscalisten Roy Rijger en Milton van Brussel, beiden leden van de SFB, houden een inleiding. Hierna volgt een discussie met een panel, bestaande uit beide inleiders en andere deskundigen en vertegenwoordigers van relevante stakeholders.

Uit de ingediende begroting 2018 blijkt, dat de invoering van de BTW een belangrijke financieringsbron zal zijn voor de geplande overheidsuitgaven. De regering verwacht met deze nieuwe belasting ruim Srd 400 miljoen binnen te halen.

Als belangengroep van in Suriname werkzame professionals op het gebied van belastingen, onderschrijft de SFB het belang van belastingen als mogelijke financieringsbron voor duurzame ontwikkeling binnen de Surinaamse samenleving. Goede wetgeving is daarbij een heel belangrijk instrument, stelt de organisatie. De SFB vindt het een goede zaak als er (nieuwe) wetgeving daarover komt. Vooral als die gericht is op verbetering van de compliance en de rechtszekerheid bij belastingplichtigen.

De SFB is één van de belangrijke directe stakeholders binnen de fiscale praktijk in Suriname en haar leden hebben daarin ook behoorlijke relevante ervaring opgebouwd. Om die reden ziet de SFB het als een nationale plicht om de verzamelde expertise en ervaring dienstbaar te maken aan het verbeteren van het fiscale klimaat in ons land.

Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme houdt ontwikkeling prijzen in winkels in de gaten

'Verhoging benzineprijs betekent niet, dat winkels hun tarieven drastisch moeten aanpassen'


Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme houdt de ontwikkeling van prijzen in de winkels in de gaten. Waar er sprake is van het maken van woekerwinsten, zal hard worden opgetreden. Deze garantie geeft ministerie Ferdinand Welzijn, aldus vandaag, zaterdag 7 oktober 2017, het Nationaal Informatie Instituut. 

De bewindsman zegt dit naar aanleiding van de forse verhoging van de brandstofprijzen. Niet omdat de prijs aan de pomp nu hoger uitvalt betekent het, dat de winkels en supermarkten hun tarieven drastisch moeten aanpassen, vindt hij.

De Economische Controle Dienst (ECD) heeft reeds instructies ontvangen van de minister om deze kwestie goed in de gaten te houden. Minister Welzijn geeft de garantie dat er streng zal worden opgetreden waar dat nodig mocht blijken.

Hij riep de samenleving op om ook waakzaam te zijn en gevallen waar er mogelijk sprake is van prijsopdrijving door te geven aan het ministerie, zodat er daarop kan worden ingespeeld.

BEP: 'Vredesverdrag van 10 oktober 1760 was geen filantropische daad van de kolonisator'

'Grote challenge voor huidige generatie Fiimang Paansu is de juiste correlatie te vinden/ontwikkelen tussen westerse en traditionele cultuur'


De politieke partij Broederschap en Eenheid in Politiek, de BEP, wil in het kader van de herdenking van de totstandkoming van het vredesverdrag tussen het koloniaal bestuur en de zichzelf bevrijde Afrikaanse slaven op 10 oktober 1760, alle Surinamers doch in het bijzonder de Fiimang Paansu, feliciteren met deze dag. 

Het is exact 257 jaar geleden dat deze markante gebeurtenis zich heeft voltrokken in onze geschiedenis. Daarvoor hebben diverse groepen Afrikaanse slaven, uit diverse plantages een ware bevrijdingsstrijd gevoerd tegen de mensonterende slavernij. Met deze bevrijdingsstrijd, die uiteindelijk mede zou leiden tot de afschaffing van eerst de slavenhandel in 1809 en later tot de formele afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863, hebben de moedige/dappere vrijheidsstrijders getoond zich niet te willen onderwerpen aan de gruweldaden van de blanke overheersers. Overigens was de slavernij, welke in wezen begon vanaf de verschillende factorijen in met name de Westkust van Afrika en tijdens de trans-Atlantische operaties, een regelrechte dehumanisering en vernedering van de tot slaaf gemaakte Afrikanen, die een zeer hoge vorm van cultuur en beschaving hadden. 

Uiteraard was te verwachten, dat bij elke vorm van dehumanisering, uitbuiting van productiekracht, er verzet zou komen van de onderdrukten. Dit heeft zich ook in de toenmalige kolonie Suriname voltrokken met als gevolg het ontstaan van autonome dorpsgemeenschappen in het binnenland van Suriname. Laat het duidelijk zijn, dat het vredesverdrag van 10 oktober 1760, dat de basis gelegd heeft voor de vredesverdragen van 1762 en 1764 met de overige stammen, geen filantropische daad van de kolonisator is geweest. Nee, het is het resultaat van decennia lange en harde bloedvergieten strijd geweest voor bevrijding en zelfbeschikkingsrecht.

Dit doelbewuste streven voor bevrijding en naar zelfbeschikkingsrecht, middels strijd, is met de ondertekening van de vredesverdragen door het koloniale bestuur als legitiem streven of eis erkend. Dat is een feit. Dat de huidige generatie Fiimang/marrons rechten op de gronden binnen het traditionele woongebied ontlenen is naar de inzichten van de BEP rechtmatig. Hoewel volgens de traktaten alsook uit de orale overleveringen de afbakeningen van de woongebieden van deze groep Surinamers evident zijn, wordt door hen het grondenrechten vraagstuk vanuit een nationale opstelling benaderd. Hiermede demonstreren de in stamverband levende volken in Suriname, ondanks de historische feiten omtrent de afbakening van hun woongebied, dat zij de ondeelbaarheid van het grondgebied van de republiek Suriname voorstaan. No doubt about that. De gemeenschappen zijn middels eigen op Afrikaanse lees geschoeide basis opgebouwd en in stand gehouden tot op heden. 

Uiteraard hebben gedurende die periode acculturatieprocessen zich voltrokken binnen die gemeenschappen, welke op diverse momenten ertoe geleid hebben, dat onder ander de traditionele bestuursvorm onder grote druk is komen te staan. In 1850 is formeel een aanvang gemaakt met het onderwijs in zijn institutionele vorm door de Evangelische Broeder Gemeente. Dit impliceert tegelijk ook de verruiming van de mogelijkheid voor de Fiimang Paansu om zich cognitief te ontwikkelen en wel naar westerse maatstaven. Het gevaar dat met het onderwijs en de daaraan gerelateerde ontwikkeling gepaard ging, was de eventuele totale vervreemding van de geschoolden van de eigen cultuur en omgeving. Althans, dat was de redenering in die dagen. Er zijn derhalve decennia lang, verschillende verzetshaarden geweest tegen het laten volgen van onderwijs. Vooral de meisjes mochten in vele gebieden niet naar school gaan. Vele personen uit die gemeenschappen hebben echter vanaf 20e eeuw tot heden een explosieve groei binnen het onderwijs doorgemaakt op alle onderwijsniveaus. Dit heeft als resultaat de duidelijke zichtbaarheid van intellectuelen uit de onderhavige gemeenschappen in diverse sectoren in het land. 

Er zijn ook culturele groepen in de loop der jaren opgericht met als hoogste doel het doen conserveren en beleven van de cultuur die door de voorouders is achtergelaten. Immers cultuurbewustzijn leidt tot dignity en humanisering. 

De grote challenge voor de huidige generatie Fiimang Paansu, is om de juiste correlatie te vinden/ontwikkelen tussen de westerse en de traditionele cultuur. 

De partij wil bij deze 10 oktober herdenking alle Fiimang Paansu oproepen de ingezette weg om zich cognitief te ontwikkelen en meer nog zich te bekwamen, voort te zetten. Dit om de individuele alsook de collectieve maatschappelijke positie te verruimen en te consolideren. Het moet voor een ieder duidelijk zijn, dat onderwijs het middel, de sleutel is tot ontwikkeling. 

Helaas ziet de BEP ook dat enkele Fiimang Paansu jongeren de school vroegtijdig verlaten. Voor deze groep jongeren is het van belang de geschiedenis van de voorouders goed ter harte te nemen. Waardigheid, strijdlust om te overleven in het oerwoud, maar ook de strijdlust om zichzelf te bevrijden van overheersing en uitbuiting, zijn kenmerken of karakteristieken die de voorouders hebben gedemonstreerd. De partij verwacht dat deze positieve waarden overgenomen worden door alle Fiimang Paansu jongeren. Voor deze jongeren in het niet te laat om zich verder te scholen, omdat scholing de enige weg is om zich te bevrijden van uitbuiting en overheersing in onze moderne maatschappij. 

De BEP wil ten slotte alle Surinamers oproepen om in eenheid op te trekken tegen armoede, uitbuiting en discriminatie. Op 10 oktober 1760 is zoals eerder gesteld het signaal gegeven van de Nationale bevrijding. Solidariteit en eensgezindheid samenwerken aan de opbouw van ons geliefd land Suriname. 

De voorzitter van de BEP 
Drs. C.W.Waterberg

Orkanen Irma en Maria krijgen van regering schuld van verhoogde brandstofprijzen

'Moment van inkoop en bij welke raffinaderij is ook bepalend voor de prijs'

De wereldmarktprijs van olie is dalende...


De brandstofprijzen zijn fors gestegen bij SOL en Roy Boedhoe Enterprises (RBE) doordat de orkanen Irma en Maria enorme schade hebben aangericht in het Caribisch Gebied en in de VS. 

Minister Ferdinand Welzijn van Handel en Industrie zegt vandaag, zaterdag 7 oktober 2017, op Starnieuws, dat de effecten van de orkanen merkbaar zijn geweest bij de olieprijs. Het gaat hier om een tijdelijke stijging. Verschillende raffinaderijen in het Caribisch Gebied en Houston (VS) waren gesloten. De wereldmarktprijs van ruwe olie steeg eveneens.


Een, niet bij naam genoemde, olie-expert zegt dat het moment van inkoop en bij welke raffinaderij ook bepalend is voor de prijs. Op grond daarvan is er ook een verschil in prijs tussen SOL en Gow2. Bij SOL ging de pompprijs van ongelode benzine met maar liefst 54 cent de lucht in. Diesel steeg met 30 cent. Bij Gow2 is de stijging minimaal.

De effecten van de orkanen zijn na enige tijd merkbaar bij de pomp. Minister Welzijn had verwacht dat vanuit de oliemaatschappijen een verklaring zou komen, aangezien de prijs bepaald wordt op basis van de calculaties die gedaan worden door de importeurs van brandstof. De consument werd vrijdag verrast met de forse verhoging, nadat een dag eerder op social media de nieuwe prijzen bij SOL en RBE al de ronde deden.

Overigens, de wereldmarktprijs van olie is dalende...

(Suriname Mirror/Starnieuws/NBC)

Misvatting over beelden op social media van traditioneel marronfeest met drieling

'Het gaat om de vruchtbaarheid van de ouders en niet om het kind dat daar ligt'


Op Facebook circuleert sinds enkele dagen een video van een feest in het binnenland waarbij op, aldus de Ware Tijd vrijdag 6 oktober 2017, 'provocerende wijze' wordt gedanst op en nabij een drieling. Puu a döö is de traditie waarbij een speciaal feest wordt gehouden voor meerlingen. Op dit feest worden de kinderen letterlijk ‘naar buiten’ gebracht en aan de buitenwereld getoond.

'Het is seksueel en best ordinair, maar het gaat om de vruchtbaarheid van de ouders en niet om het kind dat daar ligt', zegt Marijke Agwense van de Saamaca Academia. Zij is zich ervan bewust dat personen buiten de marrongemeenschap deze traditie niet zullen begrijpen.
Het dansen boven de lichamen is een 'ode' aan de vruchtbaarheid van het koppel. In het filmpje ligt de drieling - twee meisjes en een jongen - op pangi op de grond. Er wordt gezongen en veel mensen staan om ze heen. Op een gegeven moment gaan de voorzanger van de band en een man gehurkt zitten boven het baby-meisje en maken daarbij, volgens de Ware Tijd, 'suggestieve bewegingen'. Ook de tekst is seksueel getint. Deze suggestieve 'seksueel getinte' bewegingen en zeker het daarbij behorende lied schoten bij velen in het verkeerde keelgat.

Als het ritme enigszins oploopt, gaat een vrouw over de jongen dansen. Opmerkelijk is, dat niemand zich stoort aan de vrouw die met een 'open' pangi over het mannelijke kind danst.

De reacties varieerden van 'het is maar cultuur' tot 'het is afgoderij'. Marronactiviste Ina Gafuna zegt via Facebook, dat ze het zeer jammer vindt dat er vanwege onbegrip en onwetendheid zoveel commotie is ontstaan over een drie minuten durend filmpje over de prisiri van de drieling.

'Jammer dat slechts deze kant van het mooie spel is getoond. Dat was slechts een heel klein onderdeel van een drie uur durende happening waarbij er van alles wordt uitgebeeld en gedemonstreerd. Als dat feest in zijn geheel was geplaatst had de gemeenschap het misschien veel beter begrepen. Het is traditie en onderdeel van de culturele uitingen bij feesten voor meerlingen bij voornamelijk de Saamaka-marrons. Er valt nog heel veel te leren over de reden waarom er 'ordinaire' vertoningen erbij komen. Voor dit alles is er een verklaring. Als we vinden dat het niet past in deze tijd moeten wij het binnen onze gemeenschappen bespreken. Laten wij niet te snel oordelen.' 

Henk Ramnandanlal (PALU): 'Verwarrende Financiële Nota misleidend'

'Opgenomen financiële cijfers worden onvoldoende verantwoord en/of onderbouwd'

'Fictieve cijfers in Financiële Nota zijn geen wetsovertredingen, maar zijn minimaal erg slordig en een teken van slecht bestuur'


Met de begrotingsbehandelingen op komst en nog niet alle data in detail beschikbaar, blijkt nu reeds dat de regering voor dit jaar verwarrende cijfers presenteert in de Financiële Nota 2018 aan de samenleving. De in dit document opgenomen financiële cijfers worden onvoldoende verantwoord en/of onderbouwd en de cijfers geven de indruk bewust misleidend te zijn gepresenteerd om ze 'mooier' te doen lijken. 

De PALU heeft vanaf 2010 constant hierop gewezen, kritiek geleverd en concrete voorstellen voor wijzigingen ingediend. Door leningen bij de eigen inkomsten te boeken wordt op een oneigenlijke wijze het begrotingstekort omlaag gebracht. 

In de Financiële Nota voor 2018 wordt nu voor het eerst het begrotingstekort op een correcte wijze gepresenteerd volgens internationale standaarden van het IMF. Zoals overigens door de PALU is in 2013 voorgesteld. Maar, het is te betreuren, dat de regering zich onvoldoende inzet om tot inhoudelijk correcte en meer realistische begrotingen te komen. Erger nog, er worden twee tabellen naast elkaar gezet die beide verschillende cijfers bevatten voor de uitgaven en berekende begrotingstekorten die voor verwarring zullen zorgen bij de komende begrotingsbehandelingen. Het is te betreuren, dat de regering te weinig moeite heeft gedaan om juist in deze crisis met een duidelijke begroting te komen, waardoor de bevolking erop kan rekenen, dat datgene dat is begroot, daadwerkelijk zal worden uitgevoerd. 

In de eerste tabel van de Financiële Nota 2018 staan nu heel overzichtelijk de totale eigen inkomsten boven de totale uitgaven. Vervolgens wordt door een simpel aftreksommetje het begrotingstekort/-saldo berekend waarna wordt aangegeven hoe de regering denkt dit tekort te financieren (door middel van buitenlandse leningen en overige financiering). Maar, de cijfers aan de uitgaven zijde voor 2017 blijken in deze overzichtstabel lager te zijn dan begroot en goedgekeurd door De Nationale Assemblee (DNA) eerder dit jaar. Dit kan twee redenen hebben. Of de regering denkt nu reeds dat de uitgaven van 2017 niet het begroot niveau zullen halen, en dus minder uitgevoerd zal worden; er is per slot van rekening slechts iets minder dan 9% gerealiseerd over de eerste 6 maanden van dit jaar volgens het Jaarplan 2018. Of de regering is bezig een bewuste misleiding te maskeren, namelijk dat het goedgekeurd begrotingstekort over het lopend jaar boven internationale normen van meer dan 10% ligt. Indien de goedgekeurde cijfers over het dienstjaar 2017 in deze tabel zouden zijn verwerkt, dan zou overduidelijk deze misleiding boven water komen. Om nu toch het tekort lager te doen lijken zijn in de bewuste tabel 'fictieve , veel lagere bedragen voor de uitgaven voor 2017 opgebracht, terwijl de bedragen aan de inkomsten zijde op hetzelfde niveau zijn gehouden. 

Hetzelfde blijkt voor de cijfers van 2018 gedaan te zijn. De verwarring wordt compleet gemaakt doordat in de Financiële Nota een tweede tabel is opgenomen waarvan wordt beweerd, dat de cijfers 'ingevolge de Wet' zijn weergegeven. 

De berekende begrotingstekorten voor 2017 en 2018 blijken ook verschillend uit te komen in de twee tabellen, zonder dat de regering de verschillen verklaart. 

Ook blijkt volgens de nota, dat het BBP ten opzichte van 2016 met meer dan 30% zal groeien in 2017, en in 2018 met meer dan 7%. De bedragen zijn in Srd’s aangegeven, zonder een uitleg waarom de regering die groei verwacht. Zelfs met de inflatiecorrectie en de devaluatie van de Srd is deze groei niet verwachtbaar. In 2017 zal zelfs de economie krimpen en op diverse momenten is aangegeven dat voor 2018 een reële groei van het BBP verwachtbaar is van slechts 0.5%. Of is de extra groei van het BBP opgebracht om het begrotingstekort lager te doen lijken? 

De Financiële Nota is een officieel onderliggend document dat wordt aangeboden aan DNA tezamen met de begrotingen en dat tekst en uitleg geeft over het uitgezet beleid en de macro-economische ontwikkelingen. Fictieve cijfers in de Financiële Nota zijn geen wetsovertredingen, maar zijn minimaal erg slordig en een teken van slecht bestuur te noemen. 

De komende begrotingsbehandelingen hebben nu reeds een wrange smaak. Het is te betreuren, dat de regering op deze wijze omgaat met zo een belangrijk moment in het planningsproces voor onze ontwikkeling. Het vertrouwen in de regering wordt hiermee nog meer geschaad. De regering heeft hiermee ruimte gegeven voor speculaties als dat haar optimisme voor 2018 kennelijk op los zand is gebaseerd. 

---- Henk Ramnandanlal
Ondervoorzitter PALU en ex-Assembleelid