vrijdag 10 januari 2020

Politie Suriname neemt in 2019 8.000 aangiftes seksueel misbruik op.... - De groep die geen aangifte doet is groot

Veel seksueel misbruik in de leeftijdsgroep 11-18 jaar....

Belfort (ABOP): 'Per dag minimaal 21 aangiftes slachtoffers van seksueel misbruik bij de politie'


Onderzoek van sociologe Julia Terborg naar seksueel molest wijst uit, dat er nog veel seksueel misbruik voorkomt in de leeftijdsgroep 11-18 jaar. Als er gekeken wordt naar de cijfers die betrekking hebben op seksueel misbruik, blijkt dat in 2019, de politie 8.000 aangiftes genoteerd heeft, zo bericht De West donderdag 9 januari 2020.

'Per dag worden er minimaal 21 slachtoffers voor seksueel misbruik genoteerd bij de politie, terwijl de groep die geen aangifte doet veel groter is', beweert ABOP-parlementariƫr Edward Belfort.

Terborg heeft onderzoek gedaan onder moeders en andere vrouwelijke verzorgers, waarvan de kinderen op de basisschool of MULO-school zitten.

Volgens het rapport is de groep die geen aangifte doet groot. Er zijn verschillende redenen waarom slachtoffers zwijgen over seksueel misbruik. Vooral schaamte zorgt ervoor dat slachtoffers niet naar de politie stappen. Ook het ontbreken van lokale hulpdiensten die de slachtoffers zouden moeten opvangen, speelt een rol.

Volgens Belfort zou er een beleid ingevoerd moeten worden, dat er op alle scholen, vooral op de basisscholen, actieve voorlichting wordt gegeven. 'Wij waren reeds gestart met het geven van voorlichtingssessies, maar werden toen afgewezen door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, omdat wij volgens hen toestemming moesten vragen', aldus Belfort.

Centrale Bank governor Van Trikt zegt op valreep zijn lezing op VES nieuwjaarsreceptie af

Voor 14 januari geplande nieuwjaarsreceptie nu verzet naar de 27e

Reden afzegging Van Trikt niet bekend - Staatsolie-directeur Elias vervangt Van Trikt


De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) is genoodzaakt haar nieuwjaarslezing, die gepland stond voor 14 januari, uit te stellen. Centrale Bank governor Robert van Trikt, die de lezing zou verzorgen, heeft om voor de VES onduidelijke redenen ter elfder ure afgezegd. De traditionele nieuwjaarslezing en receptie wordt nu op maandag 27 januari gehouden, zo bericht Starnieuws vrijdag 10 januari 2020.

De lezing zal worden uitgesproken door Rudolf Elias, algemeen directeur van Staatsolie. De titel is Uitdagingen in 2020 en verder. Tijdens zijn presentatie zal Elias ingaan op de mogelijkheden en beperkingen die door de recente significante olievondst offshore voor Suriname in het verschiet liggen.

Hij zal het ook hebben over het ontwikkelpad dat gevolgd zal moeten worden om, in samenwerking met de multinationals, er voor de samenleving de beste resultaten uit te halen

Voorafgaand aan de Nieuwjaarslezing zal de voorzitter van de VES een terugblik geven over 2019 en zijn verwachting voor 2020 uitspreken. Tevens zal de Economie Scriptieprijs voor het jaar worden uitgereikt. De avond wordt afgesloten met de traditionele nieuwjaarsreceptie in de Royal Ballroom van Hotel Torarica.

Update: Man neergeschoten te Abrabroki bij kruising Bolletrie- en Herman Steinbergstraat

Vanuit een grijze auto werd  geschoten op een groep mannen

Gewonde man afgevoerd naar de Spoedeisende Hulp van het AZP


Starnieuws bericht, dat donderdag 9 januari 2020, achter in de middag, een man is neergeschoten nabij de kruising van de Bolletrie- en Herman Steinbergstraat te Abrabroki.

De gewonde man is afgevoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP.

Update:

De Ware Tijd meldt vrijdag 10 januari dat vanuit een grijze auto werd  geschoten op een groep mannen. Nadat er was geschoten reed het voertuig met een vaart weg. Kort na het schietincident werd de auto gesignaleerd in de Jowjowstraat te Ramgoelam en in het belang van het onderzoek in beslag genomen door politie. Van de schutter ontbreekt elk spoor.

Het is officieel: Jeangu Macrooy vertegenwoordigt Nederland op Eurovisie Songfestival

26 Plastic zakken vol afgehakte lichaamsdelen gevonden in ravijn te Tonala, Mexico

Autoriteiten proberen uit te zoeken hoeveel slachtoffers er kunnen zijn 

Naar verluidt houden de doden en lichaamsdelen verband met kartelgeweld


Mexicaanse forensische ambtenaren uit de staat Jalisco kondigden donderdag 9 januari 2020 de ontdekking aan van 26 plastic zakken vol afgehakte lichaamsdelen en zeiden dat ze nog steeds proberen uit te zoeken hoeveel slachtoffers er kunnen zijn. 

Autoriteiten zeiden dat ze de zakken in een ravijn hebben gevonden, maar nog geen aanwijzingen hebben voor de oorsprong van de overblijfselen.

De Officier van Justitie in Jalisco heeft een verklaring vrijgegeven over de ontdekking en zei dat het dinsdag de zakken begon te verzamelen in Tonala, nabij de buitenwijken van Guadalajara, volgens The Associated Press.


Ambtenaren vonden oorspronkelijk 14 zakken met lichaamsdelen, maar vonden er nog een dozijn tegen toen ze woensdag terugkwamen om hun zoektocht af te ronden. Het bewijsmateriaal werd later naar een Instituto Jalisciense de Ciencias Forenses, gebracht in een poging ze te identificeren.

Naar verluidt houden de doden en lichaamsdelen verband met kartelgeweld dat de afgelopen jaren in het gebied is toegenomen, aangezien het CĆ”rtel de Jalisco Nueva GeneraciĆ³n, CJNG, in omvang en sterkte is blijven groeien.

Autoriteiten moeten nog details verstrekken over hun onderzoek en aangegeven wie mogelijk verantwoordelijk is voor het bloedbad.

(Suriname Mirror/La Razon/FOX News/El Heraldo de Mexico/Twitter/Diario Basta/)

11-Jarige opent vuur in Cervantes del Bosque College in TorreĆ³n, Mexico - Zeker 2 doden en 4 gewonden

(Bron foto: Twitter)
'Jonge schutter kwam met twee wapens op school, schoot zijn leraar neer voordat hij zichzelf neerschoot'


Zeker twee mensen zijn doodgeschoten door een 11-jarige 'schoolschutter' die vervolgens zelfmoord pleegde. Het bloedbad vond vanochtend, vrijdag 10 januari 2020, plaats in het Cervantes del Bosque College te TorreĆ³n in de staat Coahuila, Noord-Mexico. 

Hulpdiensten werden om half negen lokale tijd naar de school geroepen.


Uit de eerste berichten blijkt, dat een leraar was neergeschoten en kinderen gewond waren geraakt, voordat de jonge jongen het wapen op zichzelf richtte. Er zouden ook vier mensen gewond zijn geraakt bij het tragische incident.


Getuigen ter plaatse meldden, dat ze het geluid van huilende en gillende kinderen hoorden. De schietpartij vond naar verluidt plaats in een zesde klas lokaal. Bezorgde gezinnen stroomden naar de school en verzamelden zich buiten. Er werden velen gezien die hun kinderen vasthielden nadat ze uit de school waren ontsnapt.


Er zijn geen meldingen geweest van een motief voor de schietpartij. Burgemeester Jorge ZermeƱo Infante zei, dat de jonge schutter twee pistolen droeg toen hij het vuur in zijn school opende.


Mayor Infante zei: 'Het is heel triest wat er is gebeurd. Ik wil nergens over speculeren en het incident is nog steeds onder onderzoek, maar het lijkt erop dat de jongere een probleem had en bij zijn oma woonde. Het lijkt erop dat hij met twee wapens op school is aangekomen en zijn leraar heeft neergeschoten voordat hij zichzelf neerschoot. Er zijn drie kinderen gewond geraakt en liggen stabiel in het ziekenhuis en een andere leraar die gewond is geraakt aan een arm.'


Torreon, een stad met ongeveer 679.000 inwoners, ligt ongeveer 350 mijl ten zuidwesten van Laredo, Texas, en 200 mijl ten westen van de Mexicaanse stad Monterrey.


(Suriname Mirror/PubliMetro/Mirror/El Siglo de Torreon/Twitter/noticieros.televisa/YouTube)

Peru wil een miljoen bomen planten rond ruĆÆnes Incastad Machu Picchu

Overheid wil met boomplantactie Machu Picchu beter beschermen tegen modderstromen en bosbranden


Peru wil een miljoen bomen gaan planten rond de ruĆÆnes van Incastad Machu Picchu. Dat maakte president Martin Vizcarra donderdag 9 januari 2020 bekend.

De Peruaanse overheid wil Machu Picchu met de boomplantactie beter beschermen tegen modderstromen en bosbranden, zei Vizcarra.

De bomen moeten behalve de wereldberoemde ruĆÆnes ook de flora en fauna ten goede komen, zeiden milieudeskundigen van de regering donderdag.Het is de tweede maatregel die Lima binnen een jaar tijd neemt rond de Incastad. In mei besloot de regering drie delen van Machu Picchu af te sluiten voor bezoekers om aftakeling tegen te gaan.

(Suriname Mirror/France24/La Republica/Con Nuestro Peru/Twitter)

Colombia heeft in 2019 meer dan 100.000 hectare coca uitgeroeid

President Duque: 'Gebied beplant met illegale gewassen moet eind 2022 of 2023 met 50% zijn verminderd'


Colombia, een topbron van coca, het basisingrediĆ«nt in cocaĆÆne, heeft vorig jaar meer dan 100.000 hectare van het gewas uitgeroeid, zei president Ivan Duque donderdag 9 januari 2020. 

Het Andes-land is herhaaldelijk onder druk komen te staan ​​van de Verenigde Staten, een belangrijke bestemming voor cocaĆÆnezendingen, om de cocateelt te verminderen, vooral omdat de oogstcijfers de laatste jaren zijn gestegen.

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump heeft de inspanningen van Duque om de uitroeiing op te voeren geprezen.


De Colombiaanse regering ging vorig jaar 80.000 hectare uitroeien. 'Vanaf nu zullen we zonder twijfel de uitdaging van het opnieuw planten aangaan, maar Colombia heeft zijn doel duidelijk om het gebied dat beplant is met illegale gewassen tegen het einde van 2022 of 2023 met 50% te verminderen', zei Duque in een televisie verklaring, het toevoegen van het cijfer van 100.000 hectare was een record en dat de manuele uitroeiingseenheden van het leger 94.000 hectare van het gewas hadden vernietigd.

Vorig jaar werd meer dan 434 ton cocaĆÆne in beslag genomen, voegde Duque eraan toe, dat zijn regering het aantal uitroeiingseenheden heeft verhoogd van 23 naar meer dan 150 tijdens zijn 17 maanden op kantoor.

Duque dringt aan op het opnieuw starten van luchtbesproeiingen van coca - wat efficiƫnter is dan handmatige uitroeiing. De praktijk werd in 2015 door het Grondwettelijk Hof verboden totdat de regering aan bepaalde veiligheidsvoorwaarden kon voldoen, maar Duque heeft gezegd dat een herstart binnen de parameters van de rechtbank dit jaar mogelijk zou kunnen zijn.

(Suriname Mirror/El Heraldo/MercoPress/La Opinion/Twitter)

Braziliaanse Hooggerechtshof vindt dat homoseksuele Jezus op Netflix mag

'Het christendom kan heus tegen een stootje'


Het christendom kan heus tegen een stootje en daarom is censuur van een komische Netflix-film over een homoseksuele Jezus niet nodig. Tot dit oordeel kwam de hoogste rechter in BraziliĆ« donderdag 9 januari 2020. 

Een dag eerder had een lagere rechter geĆ«ist dat Netflix de satire zou verwijderen om verdere escalatie van geweld in het land te voorkomen. ‘Het is niet aannemelijk dat een satire de magische kracht heeft om de waarden te ondermijnen van het christelijke geloof, dat al ruim tweeduizend jaar bestaat’, citeert persbureau AP uit het vonnis van het Hooggerechtshof.


Netflix was tegen de uitspraak van woensdag in beroep gegaan. De eis om de film offline te halen kwam neer op censuur en intimidatie, stelde de streamingdienst. ‘De eerste verzoeking van Christus’, een drie kwartier durende ‘kerstspecial’ van de Braziliaanse komiekengroep Porta dos Fundos, heeft in BraziliĆ« en onder christenen wereldwijd tot commotie geleid.


In de film, die bol staat van de onderbroekenhumor, keert Jezus na een verblijf van veertig dagen in de woestijn terug naar huis om zijn vriend voor te stellen aan zijn ouders.

Een petitie tegen de film werd meer dan twee miljoen keer getekend en het productiekantoor van Porta dos Fundos in Rio de Janeiro werd op kerstavond bekogeld met brandbommen. Het offline halen van de film moest de rust doen terugkeren, stelde de rechtbank woensdag.

Netflix had de film in afwachting van het beroep niet offline gehaald. Terecht, zo bleek uit de uitspraak van het Hooggerechtshof. ‘Wij zijn tegen elke daad van censuur en geweld’, reageerde Porta dos Fundos in een statement op Twitter. ‘Het is ons werk om humor te maken, te entertainen en reflectie te stimuleren.’ 

(Suriname Mirror/Diario do Litoral/Twitter/Volkskrant/YouTube/Diario do centro do mundo)

Kraan kantelt tijdens te water laten schip in Braziliƫ

Drie vrachtwagens en twee tractoren nodig om sleepboot uit water te halenHet te water laten van een sleepboot in Braziliƫ is dinsdag 7 januari 2020 desastreus verlopen. De kraanwagen die het schip in de GuaporƩ-rivier, in Pimenteiras do Oeste-RO, moest plaatsen, kantelde tijdens de handeling.


Drie vrachtwagens en twee tractoren werden gebruikt om de sleepboot uit het water te halen.


De marine zei in een verklaring, dat het een inspectieteam naar het wrak had gestuurd. De strijdkrachten stelden, dat er geen slachtoffers en watervervuiling waren.

Het ongeval kwam aan het licht nadat beelden van het moment waarop een kraanwagen de boot in de GuaporƩ-rivier probeert te zetten, maar achterwaarts tuimelt, in social media circuleren.

De politie geloofde dat de situatie werd veroorzaakt door een lichte daling van de grond tijdens de manoeuvre. Maar, herhaald werd dat de zaak een ongeluk is.(Suriname Mirror/Jornal de Brasilia/YouTube/Diario da Amazonia/G1.Globo)

Bijna 300 zeeschildpadden afgelopen weken op stranden Mexicaanse staat Oaxaca gedood door parasiet

(Bron foto: AFP)
Zeker 292 dieren zijn omgekomen, tot dusver zijn 27 schildpadden gered


Bijna driehonderd schildpadden zijn de afgelopen weken op stranden van de Mexicaanse staat Oaxaca overleden door een parasiet. Dat blijkt uit de autopsie van de dieren door het Mexicaanse ProcuradurĆ­a Federal de ProtecciĆ³n al Ambiente (Profepa).Zeker 292 dieren zijn omgekomen, tot dusver zijn 27 schildpadden gered. Het gaat om Warana dwergschildpadden en Zwarte zeeschildpadden die al met uitsterven worden bedreigd.


De zuigwormen bevonden zich in algen die het water rood doen kleuren. Deze rode vloed was rond kerst zichtbaar voor de Pacifische kust van Mexico. Vanuit de algen kwamen de parasieten in de luchtwegen van de schildpadden terecht. Daardoor konden de dieren niet meer ademen.


Reddingswerkers probeerden de dieren te redden door ze op het land te houden met een nat vest aan.


(Suriname Mirror/Excelsior/El Comercio/Tlaxcala Quadratin/De Telegraaf/YouTube/Twitter)

President Bouterse keurt voordrachten van NDP-fractie voor invulling Constitutioneel Hof goed

Voordrachten van oppositie zouden te laat zijn gedaan

Gajadien (VHP): 'Door niet te wachten op de andere voordrachten heeft de veroordeelde president wederom bewezen dat hij niet werkt aan een breder gedragen Hof'


President Desi Bouterse heeft de voordrachten van de NDP-fractie voor de invulling van het Constitutioneel Hof goedgekeurd. Bouterse deelt Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons mee, dat de voordrachten gedaan op 24 december, zijn goedgekeurd. De benoemingsprocedure is intussen ook ingezet, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 10 januari 2020.

Ook de oppositie had voordrachten gedaan, maar de behandeling ervan werd uitgesteld. De voordrachten zouden te laat zijn gedaan.


De NDP-fractie heeft Jimmy Kasdipowidjojo voorgedragen als voorzitter van het CHof. Hij is in februari beƫdigd als plaatsvervangend lid van het Hof van Justitie. Officier van justitie, Gloria Karg-Stirling is voorgedragen als ondervoorzitter. Als leden zijn voorgesteld de juristen Anoeradha Ramautar, gehuwd Akkal, Magda Venoaks, gehuwd Hoever en Maya FokkƩ-Manohar. Als plaatsvervangers komen op de lijst van de NDP-fractie voor de juristen Rinette Djokarto, Bien Sojo en Jornell Vinkwolk.

Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) zegt, dat het scenario van de coalitie om haar voordrachten door te drukken is volbracht. 'Door niet te wachten op de andere voordrachten heeft de veroordeelde president wederom bewezen dat hij niet werkt aan een breder gedragen Hof. Er is gewacht met een huishoudelijke vergadering om verzekerd te zijn dat de president zijn instemmingsbrief naar het parlement kon sturen', zegt Gajadien. De oppositie zegt deze a-nationale houding van de regering en coalitie af te keuren.

Gajadien benadrukt weer, dat wanneer het de president goed uitkomt hij oproept om nationale houding te etaleren en waar hij juist die opstelling moet tonen met zijn daden, hij zijn privƩ- en partijbelang laat prevaleren.

Parket van Antwerpen start onderzoek na vondst 1.468 kilo cocaĆÆne in haven Antwerpen

CocaĆÆne al op 18 november gevonden in lading yucca uit Colombia


Het parket van Antwerpen heeft een onderzoek geopend na de vondst van een partij cocaĆÆne op 18 november, maar dat is nu pas door het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. De douane vond 1.468 kilo coke tussen een lading yucca uit Colombia. De drugs werden in beslag genomen en de federale gerechtelijke politie van Antwerpen startte een onderzoek. 

Op 18 november controleerde de douane een container op kaai 730 aan het Bevrijdingsdok in de Antwerpse haven. Tussen een lading yucca, die gebruikt worden als tuin- of sierplanten, werden in totaal 1.321 pakken gevonden met daarin in totaal 1.468 kilo cocaĆÆne.

'De container stond op een schip dat afkomstig was van Colombia', zegt het Antwerpse parket. 'De drugs werden in beslag genomen. Het verdere onderzoek wordt gevoerd door de federale gerechtelijke politie van Antwerpen.' 

Ondanks dat de drugsvangst zich al in november voordeed, werd het onderzoek nu pas geopend, omdat de douane het volledige dossier pas recent overmaakte. De drugs hebben een straatwaarde van ongeveer 73,4 miljoen euro.

Woensdag 8 januari  2020 maakte het Belgische ministerie van FinanciĆ«n nog bekend, dat 2019 een recordjaar voor drugsvangsten in BelgiĆ« was. In de Antwerpse haven ging het om 119 onderschepte ladingen met in totaal 61,8 ton cocaĆÆne. Dat is een stijging van bijna een kwart ten opzichte van 2018 en 660 procent in vijf jaar tijd. De cocaĆÆne kwam vooral uit BraziliĆ«, Suriname, Ecuador en Colombia.

(Suriname Mirror/Het Laatste Nieuws/De Telegraaf)

Minister Misiekaba stoort zich aan negativisten... - Misiekaba toont geen begrip voor relativerende kritische 'negatieve' reacties na olievondst

'Onvoorstelbaar dat je ondanks deze hele goede tijding, toch mensen hebt die negatief zijn en negatief blijven'


'Onvoorstelbaar dat je ondanks deze hele goede tijding voor Suriname, toch mensen hebt die negatief zijn en negatief blijven, onvoorstelbaar.' Het kan er bij minister AndrĆ© Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting niet in, dat delen van de samenleving negatief reageren op de olievondst voor de kust van Suriname, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) vandaag, vrijdag 10 januari 2020. 

Hij herinnert eraan, dat president Desi Bouterse dinsdag bij het bekendmaken van het nieuws, heeft benadrukt dat de regering samen met iedereen de weg vooruit wil uitstippelen en nagaan wat we precies willen met de olievondsten. De bewindsman betitelt het als een open deur intrappen wanneer dezelfde personen aangeven, dat er geen jubelstemming hoeft te heersen, omdat de olie niet meteen uit de grond gepompt zal worden. 'Dat is een open deur intrappen, natuurlijk weten we het.'

De minister neemt Guyana als voorbeeld om aan te geven, dat nadat in 2015 de eerste olievondsten voor de kust van het buurland werden gedaan, het ruim twee jaren heeft geduurd om het proces verder te ontwikkelen. Suriname heeft het voordeel dat zij met het beschikken over een raffinaderij een kleine voorsprong heeft op Guyana en op dat punt dus al wat deskundigheid in huis heeft.

Minister Misiekaba weet, dat er in de regel anderhalf tot twee jaren nodig zijn om het proces te starten en afhankelijk van hoe geavanceerd men wil werken het drie tot vier jaar kan duren om een olieindustrie op te zetten. Het allerbelangrijkste nu is, aldus de bewindsman, dat de olie wordt gevonden. Hij verwacht toch dat dit zal gebeuren, dat men niet alleen op meer bronnen zal stuiten, maar dat zelfs meer olievoorraden dan die van Guyana gevonden zullen worden.

Het zal volgens minister Misiekaba betekenen dat Suriname voor de komende decennia zodanige deviezeninkomsten zal hebben, 'zodat we van dit land een pracht van een land kunnen maken en eigenlijk kunnen onze kinderen en kindskinderen nu al lachen'.

'Grassalco wil productie van steenslag twee tot driemaal vergroten'

(Bron foto: NII)
Directeur Diko kijkt positief en optimistisch naar de toekomst


Grassalco N.V. heeft positieve vooruitzichten voor wat betreft haar bedrijfsactiviteiten. 'Het streven is om het bedrijf minimaal op het huidig niveau te houden en verder de bedrijfsactiviteiten uit te breiden', zegt Grassalco-directeur Linus Diko donderdag 9 januari 2020 in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII).


Het ligt in de planning om de productie van steenslag op te voeren. 'We willen onze productie op Royal Hill vergroten. Twee tot driemaal vergroten. Onze nieuwe prospect op Jacob uitbouwen. Onze lokale verkopen vergroten en zeker de exporten naar Guyana vergroten', aldus de directeur.

'Te Maripaston doen we aan goudexploratie en ook eens aan exploitatie. Vorig jaar heeft onze exploratie hele interessante resultaten opgeleverd. Interessant voor mogelijke toekomst partners. Voor dit jaar zijn we gestopt met productiewerkzaamheden, omdat het op dit moment gezien de ligging van het ertslichaam niet winstgevend zal zijn voor het bedrijf om te exploiteren. Het resultaat is dat de geschatte voorraad die we voorheen hadden gezien verdubbeld is. Er kan nog veel meer daar zitten dan we tot nu toe hebben gezien. Waar wij nu naar kijken is partners die geĆÆnteresseerd zijn om met ons te investeren.' 

Voor wat betreft de planning van de bedrijfsactiviteiten van InVitroPlants, de dochteronderneming van Grassalco welke vorig jaar is geopend, is de organisatie op schema. De directeur zegt, dat het plantvermeerderingsbedrijf in november vorig jaar haar eerste proefexporten heeft gedaan. Mogelijk zullen na het eerste kwartaal van 2020 de exportvolumes worden opgevoerd. In 2019 is een Memorandum of Understanding getekend tussen het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en Volksgezondheid. InVitroPlants ressorteert onder het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Binnen de samenwerkingsovereenkomst zal het bedrijf zorgen voor de hennepzaadjes voor de telers. 'Hennepteelt kan een bron van enorme welvaart zijn', dat zegt de directeur op basis van de ervaringen die andere landen hebben hiermee.

In Patamacca richt Grassalco zich op natuursteen. In dat gebied wordt een graniet operatie uitgevoerd in samenwerking met het Chinese bedrijf GloSur N.V. 'Het project loopt heel hard. Wij zijn in de fase van constructie. De installaties worden opgezet, waardoor er op dit moment niet wordt geproduceerd. De planning is dat de productie rond eind van het eerste kwartaal op gang komt. Gaandeweg zal het ook worden opgevoerd. China is een interessante markt en je mogelijkheden zullen toenemen wanneer je partners vindt om de markt te bereiken.'

Facebook verwijdert pro-NDP en pro-Bouterse pagina FƔya PeprƩ Nieuws - NDP'ers gebruikten pagina voor nepnieuws over politieke opponenten

FĆ”ya PeprĆ© Nieuws opent nieuwe Facebookpagina Faya Pepre Nieuws...šŸ˜‚

Het wachten is op de volgende verwijdering van Facebook als Faya Pepre Nieuws op oude voet doorgaat 


Facebook heeft de pro-NDP en pro-Bouterse pagina FĆ”ya PeprĆ© Nieuws (FPN) verwijderd. Waarom daartoe is overgegaan is vooralsnog onduidelijk. FPN heeft inmiddels een nieuwe pagina aangemaakt met de zelfde naam, maar wel een andere schrijfwijze, namelijk Faya Pepre Nieuws, zo bericht Waterkant.net vandaag, vrijdag 10 januari 2020. 

Vanuit de nieuwe pagina reageert FPN op de verwijdering van haar oude pagina. Beweerd wordt dat de verwijdering een actie van de oppositie is, met name de ABOP en de VHP. 'Wij delen onze trouwe volgers mede dat onze zeer populaire Facebook page Faya Pepre Nieuws al een tijdje het slachtoffer is van allerlei ongefundeerde wraakacties vanuit de oppositie. De abop media heeft in samenwerking met de vhp deze pagina gerapporteerd bij Facebook', meldt FPN op haar nieuwe pagina.

FPN meldt verder, dat zij revisie heeft gevraagd van de rapportage en zal haar archieven na de beoordeling van Facebook te zijner tijd weer terug hebben. 'Voor nu bieden we onze welgemeende verontschuldigingen voor het ontstane ongerief en bedanken u voor uw ondersteuning en brede draagvlak die wij genieten', aldus FPN.

De pagina is vaak beschuldigd en betrapt op het verspreiden van valse, misleidende en onjuiste informatie. Zo beweerde de VHP recentelijk, dat FPN een nepbericht over twee van haar parlementariƫrs verspreidde. Volgens het verspreidde bericht zouden de Assembleeleden in Suriname racistische uitspraken hebben gedaan over ander bevolkingsgroepen in een e-mail wisseling. Na enkele weken werd het bericht door Facebook verwijderd.

De pagina werd ook betrapt op het verspreiden van een fake bericht over de Surinaamse PRO leider Gerold Sewcharan. De leider zou volgens FĆ”ya PeprĆ© zonder veiligheidsgordel hebben gereden en de pagina plaatste een foto als ‘bewijs’. Het bewijs klopte volgens PRO echter van geen kanten. Hoewel het erop leek, dat hij geen seatbelt om had, heeft een filmpje dat op vrijwel hetzelfde moment als de foto was gemaakt, duidelijk laten zien dat Sewcharan zijn gordel wel droeg.

Gaat Faya Pepre Nieuws op dezelfde voet verder als FƔya PeprƩ Nieuws, dan is het wachten op de volgende verwijdering van en door Facebook...

Directeur Cairo van Diakonessenhuis: 'Ligdagtarieven moeten echt op de schop, want ze dateren van 2015

'Grootste uitdagingen dit jaar financiering zorg en afremmen wegtrekken  verplegend personeel'


'De ligdagtarieven moeten echt op de schop, want ze dateren van 2015 en zijn zeker niet meer bij de tijd', zegt Clyde Cairo, algemeen-directeur van het (particuliere) Diakonessenhuis, vandaag, vrijdag 10 januari 2020, in de Ware Tijd. 

Hij noemt als grootste uitdagingen voor dit jaar financiering van de zorg en het afremmen van het wegtrekken van verplegend personeel. De zorginstellingen hebben gezamenlijk meerdere keren het ministerie van Volksgezondheid proberen te overtuigen van de noodzaak om de ligdagtarieven te verhogen tot een realistisch niveau. Cairo hoopt dat dit in het nieuwe jaar eindelijk gebeurt, of dat de regering de ziekenhuizen financieel ondersteunt en haar verplichtingen tegenover de zorginstellingen regelmatig nakomt.

Door de bijna precaire financiƫle situatie is het Diakonessenhuis niet in staat het personeel loonsverhoging te geven. 'Wij zijn totaal afhankelijk van de ligdagtarieven. De overheidsziekenhuizen hebben in 2018 een loonsverhoging van 25 procent gegeven, wat leidde tot een groot verschil tussen de lonen binnen de sector', zegt Cairo. Het gevolg is dat verpleegkundigen van de twee particuliere ziekenhuizen wegtrekken naar ziekenhuizen van de overheid, die op hun beurt vrijwel machteloos staan tegenover het vertrek van ervaren krachten naar het buitenland.

Ruth Mangroe, verpleegkundig-directrice van het Diakonessenhuis, onderschrijft dit. 'Sinds vorig jaar april tot nu toe zijn er meer dan vijftig verpleegkundigen naar overheidsziekenhuizen overgestapt.' Mangroe denkt dat dit komt door de beloning. 'Er is geen eenduidigheid in de salariĆ«ring van verpleegkundigen. Als particuliere instantie is onze grote uitdaging het bestaande personeel te behouden.' 

Om te kunnen groeien in haar diensten, zoals het uitbreiden van moeder- en kindzorg, hoopt directeur Cairo de bouw van een hierop gericht, gespecialiseerd centrum te kunnen realiseren. Maar, dan moet eerst worden voldaan aan andere voorwaarden zoals behoud van personeel en voldoende geld voor de exploitatie. 'De financiering van de zorg moet op de schop als wij kwaliteit met hart willen garanderen zoals onze slogan aangeeft.'

Total SA: 'We zijn erg blij met deze eerste belangrijke olie-ontdekking'

(Bron: Noble Corp. Plc/Shutterstock)
'We zijn optimistisch over grote resterende potentieel van het gebied dat nog moet worden ontdekt'


Starnieuws heeft vandaag het persbericht van Total SA van 7 januari over de olievondst voor de kust van Suriname vertaald voor haar website. Onderaan het officieel Total-persbericht. 

'De Maka Central-1-put werd geboord bij een waterdiepte van ongeveer 1.000 meter, waarbij is gestuit op meer dan 123 meter netto hoogwaardige lichte olie- en gasrijke condensaat, in meerdere gestapelde reservoirs in Boven-Krijt-Campaniaanse en Santonische formaties. Er zullen verdere boringen en testen worden uitgevoerd om de hulpbronnen en productiviteit van het reservoir te beoordelen', schrijft Total Oil, de partner van Apache in blok 58 voor het Surinaamse kustgebied.

Total en Apache kondigen op 7 januari aan dat zij een significante olie-ontdekking hadden gedaan bij de Maka Central-1-put in blok 58. De olievondst is in lijn met de succesvolle ontdekkingen in het aangrenzende Stabroek-blok van buurland Guyana. De maatschappijen hebben nog geen duidelijkheid gegeven of de vondst deel uitmaakt van het Haimara-reservoir waar ook Guyana olie heeft ontdekt.

'We zijn erg blij met deze eerste belangrijke olie-ontdekking, gedaan vlak na onze intrede in Blok 58. Het resultaat is zeer bemoedigend en bewijst de uitbreiding van het productieve Guyana Krijtachtige olieveld van wereldklasse in de wateren van Suriname', aldus Kevin McLachlan, senior vicepresident Exploration bij Total.

'We zijn optimistisch over het grote resterende potentieel van het gebied dat nog moet worden ontdekt en zullen verschillende andere vooruitzichten op hetzelfde blok testen.' 

Apache heeft de Maka Central-1 exploratieput geboord als operator met een 50% werkbelang en met Total als de jointventure-partner met 50% werkbelang. De volgende exploratieput zal worden geboord op bij Sapakara West-1. Nadat een derde exploratieput is voltooid zal het exploitantschap worden overgedragen aan Total.


https://www.total.com/en/media/news/press-releases/suriname-total-and-apache-make-significant-discovery-block-58

Suriname: Total and Apache Make Significant Discovery in Block 58 


Paris, January 7, 2020 - Total and Apache have made a material oil discovery with the Maka Central-1 well on Block 58 offshore Suriname, on trend with the prolific discoveries in the adjacent Stabroek block in Guyana.


The Maka Central-1 well was drilled by a water depth of about 1,000 meters and encountered more than 123 meters net pay of high-quality light oil and gas rich condensate net pay, in multiple stacked reservoirs in Upper Cretaceous Campanian and Santonian formations. 
Further drilling and testing will be carried out to appraise the resources and productivity of the reservoir.


“We are very pleased with this first significant oil discovery, made just after our entry into Block 58. The result is very encouraging and proves the extension of the prolific world-class Guyana Cretaceous oil play into Suriname waters,” said Kevin McLachlan, Senior Vice President Exploration at Total. “We are optimistic about the large remaining potential of the area still to be discovered and will test several other prospects on the same block.”


The Maka Central-1 exploration well was drilled by Apache as operator with 50% working interest and with Total as the JV partner with 50% working interest. The next exploration well will be drilled on the Sapakara West-1 prospect and the operatorship will be transferred to Total after completion of a third exploration well.
Carte Suriname


About Total

Total is a major energy player that produces and markets fuels, natural gas and low-carbon electricity. Our 100,000 employees are committed to better energy that is safer, more affordable, cleaner and accessible to as many people as possible. Active in more than 130 countries, our ambition is to become the responsible energy major.

Politiek leiders Santokhi (VHP) en Brunswijk (ABOP) voeren overleg

Santokhi en Brunswijk praten over samenwerking in het binnenland


VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi en ABOP-leider Ronnie Brunswijk hebben gisteren met elkaar gesproken. Santokhi zegt vandaag, vrijdag 10 januari 2020, op Starnieuws dat er regelmatig gesprekken worden gevoerd met oppositiepartijen om opties over samenwerking op Ressortraadsniveau te bespreken. 

Er is van gedachten gewisseld met Brunswijk over samenwerking in het binnenland, zegt Santokhi. Hij stelt dat het geen geheime gesprekken zijn.

Verschillende politieke leiders, onder wie Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, hebben opgeroepen om met elkaar samen te werken, in elk geval op het niveau van ressortraad.

Om de president in De Nationale Assemblee te kunnen kiezen, is twee derde meerderheid nodig. Indien de gekwalificeerde meerderheid niet gehaald wordt, moet de Verenigde Volksvergadering de doorslag geven.

Asfalteringswerkzaamheden weg Apoera-Section-Washabo liggen al sinds oktober stil

'Onderbreking in planning opgenomen, er is ook rekening gehouden met de regentijd'

Tot frustratie van bewoners worden werkzaamheden pas in maart hervat


Bewoners van Kabalebo hoeven vooralsnog niet te rekenen op asfalteringswerkzaamheden van de Baitali Group aan de weg die door Apoera, Section en Washabo loopt. Het bedrijf is in september begonnen met het aanbrengen van de eerste asfaltlaag op de acht kilometer lange weg, maar is hiermee in oktober gestopt, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 10 januari 2020.

Volgens Farsi Khudabux, general-manager van Baitali, zijn de werkzaamheden niet vertraagd. 'De onderbreking is in de planning opgenomen. Er is hierbij ook rekening gehouden met de regentijd.' Khudabux legt uit, dat het project in twee fases wordt uitgevoerd. De eerste, waarin vier kilometer van de weg is geasfalteerd, is in oktober gereed gekomen. In de tweede fase zal het project afgerond worden.

'We gaan in maart, in de kleine droge tijd, hiermee beginnen. Trouwens Apoera ligt ver van Paramaribo en wij willen geen arbeiders daar naar toe sturen die niet zouden kunnen werken vanwege de regen.' 

Tot de werkzaamheden behoort onder andere ook de renovatie of vervanging van twee bruggen. Baitali moet contractueel volgens Khudabux het project eind dit jaar opleveren. Indien het vaak droog is, kan het werk eerder afgerond worden.

Bewoners hebben begrepen dat Staatsolie momenteel geen bitumen - een belangrijk bestanddeel voor asfalt - kan leveren, maar Khudabux spreekt dit tegen. Kapitein Carlo Lewis van Apoera zegt dat bewoners zeer ontevreden zullen zijn, wanneer ze horen dat de werkzaamheden pas in maart hervat worden. Volgens hem heeft gisteren nog een bewoner zich beklaagd over de gang van zaken.

'Nu al klagen de mensen, omdat in de weg heel wat gaten zijn ontstaan. Ook is het moeizaam om over het grind te fietsen.' Bij droog weer ondervinden de mensen last van het stof dat ontstaat door passerende voertuigen. Lewis zal binnenkort in een vergadering de bewoners informeren waarom het project stil ligt. De kwestie kan volgens hem besproken worden met districtscommissaris Joanna Aroepa van Kabalebo, Zij kan Baitali vragen om het werk eerder te hervatten.

Overstap Birgen di Rosario op CuraƧao naar nieuwe verzekeraar voor pensioenvoorziening leidt tot onrust bij personeel

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)
Personeel houdt een ‘walkout’

- Pensioencontract bij de ene instelling liep af, waarop het instituut ging informeren naar een betere deal 
- 'Het is geen gemakkelijke beslissing geweest en we zijn niet over een nacht ijs gegaan'


Bejaardenzorginstelling Birgen di Rosario, met 250 personeelsleden en vier locaties, is voor de pensioenvoorziening van het personeel overgestapt van de ene verzekeraar naar de andere. Dat heeft voor onrust gezorgd bij het personeel dat gisteren een ‘walkout’ organiseerde onder leiding van zorgbond CBV, aldus vandaag, vrijdag 10 januari 2020, het Antilliaans Dagblad.

Algemeen directrice Indra Rossen-Lucasius legt uit, dat de overstap ten gunste is van de werknemers en dat het elders opgebouwde pensioen behouden blijft en ook gewoon uitbetaald wordt bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Omdat het pensioencontract bij de ene instelling afliep, besloot het instituut te informeren naar een betere deal elders en stapte over. 'Het is geen gemakkelijke beslissing geweest, en we zijn niet over een nacht ijs gegaan. We hebben informatie ingewonnen bij de geĆ«igende instanties, offertes opgevraagd en een actuaris ingeschakeld. We hebben alles zo transparant mogelijk gedaan. De werknemers zijn zeker niet gedupeerd en het is juist in het belang van zeker de jongere generatie die net begint met het opbouwen van een pensioen. Het is uiteindelijk een zakelijk besluit geweest over een goede offerte.' 

De algemeen directrice zegt, dat bij het protest de zorg niet in gevaar is gekomen. Na de walk-out is er overleg geweest met de vakbond en is ook het personeel voorgelicht en uitleg gegeven.

'Ik vind het jammer dat een deel van het personeel niet inziet dat de stap die we genomen hebben voor hun bestwil is. Wat precies de angst is, is mij ook onduidelijk.'

'Zeer onwaarschijnlijk dat Kustwacht op Bonaire bootje illegale Venezolanen heeft doorgestuurd naar CuraƧao'

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)
'Ze gingen naar Bonaire, ze waren verkeerd, want ze wilden naar CuraƧao en zijn doorgezet naar CuraƧao'


Shalick Clement, woordvoerder van de Kustwacht, acht het zeer onwaarschijnlijk dat de Kustwacht op Bonaire een bootje met illegale Venezolanen heeft doorgestuurd naar CuraƧao. Zij reageert hiermee op wat de directeur Risicobeheersing en Rampenbestrijding, Lesley Fer, deze week tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) naar voren heeft gebracht, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 10 januari 2020.

Op zijn slide in de presentatie staat met rode letters: 'Opmerkelijk: Vaartuig met Venezolanen aan boord wordt vanuit Bonaire doorgestuurd naar CuraƧao.'

In een toelichting zegt hij: 'Wij werken samen op dit dossier met de ABC-eilanden. Er was een situatie waar een Venezolaans schip naar Bonaire ging met mensen die vermoedelijk ongedocumenteerd waren en die zijn gewoon naar CuraƧao doorgestuurd. Dus als die ongedocumenteerden hier naar CuraƧao komen, dan ‘processeren’ we ze, en verwijderen ze. Ze gaan naar Bonaire, en dan wordt gezegd ‘oh nee, jullie moesten naar CuraƧao toch? CuraƧao is die kant op’. Dat is eigenlijk iets wat heel erg opmerkelijk was. Daarom geef ik dat ook mee, want het was voor mij in ieder geval opmerkelijk.' 

Toen GroenLinks-Tweede Kamerlid Nevin ƖzĆ¼tok op dit punt terugkwam en nog eens vroeg naar de ongedocumenteerden die van Bonaire doorgestuurd werden naar CuraƧao, herhaalde Fer: 'Het gaat om dat ene geval, dat ongedocumenteerden vanuit Bonaire doorgestuurd zijn naar CuraƧao, door de Kustwacht en de grensbewaking daar. Ze gingen naar Bonaire, ze waren verkeerd, want ze wilden naar CuraƧao en zijn doorgezet naar CuraƧao.'

Nieuwe ambassadrice van Venezuela brengt werkbezoek aan LVV-minister Parmessar

(Bron foto: LVV)
Rijstexport en ureumimport belangrijke aandachtspunten Flores Riva en Parmessar


Ayerim Yesenia Flores Riva, de nieuwe ambassadrice van Venezuela, heeft woensdag 8 januari 2020 een werkbezoek gebracht aan minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). De nieuwe ambassadrice, die maandag haar geloofsbrieven aangeboden heeft aan president Desi Bouterse, is reeds bekend met zowel de bilaterale als multilaterale zaken tussen Venezuela en Suriname, aldus LVV.

Flores Riva heeft eerder al gesprekken gevoerd met minister Parmessar over de rijstexport naar Venezuela en de import van ureum. In haar huidige hoedanigheid zijn de besprekingen met de minister weer opgepakt in aanwezigheid van een juridisch team van LVV, de onderdirecteur van het onderdirectoraat Landbouw Ashween Ramdhin, andere relevante actoren binnen de sector en de rijstverwerker en exporteur Bhagwatpersad Ramadhin.

Tijdens de gevoerde gesprekken kwam onder andere aan de orde de verscheping van rijst naar Venezuela. Er is overeengekomen de eerste verscheping vanuit de haven van Nickerie plaats te doen vinden en de overige verschepingen vanuit de haven van Paramaribo. Dit is overeengekomen, omdat vanuit Nickerie per keer slechts 2.500 ton verscheept kan worden en vanuit Paramaribo 6.500 ton per keer in containers.

Ook werden de bijkomstige acties betreffende de verscheping besproken die, naar tevredenheid van beide partijen, kostenbesparend kunnen werken. Er zijn echter wel enkele juridische zaken die nader bekeken zullen worden alvorens tot actie over te gaan. Minister Parmessar ziet een schema van de heer Ramadhin betreffende de rijstzendingen tegemoet ter inzage.

De komende tijd zullen er meerdere ontmoetingen plaatsvinden tussen de bewindsman en de Venezolaanse ambassadrice om zaken betreffende de rijstexport en de ureumimport in goede banen te leiden naar tevredenheid van beide landen.

Glomac-directrice: 'Belangrijke figuren in het land lusten ons niet om ordening sector te helpen trekken'

'Suriname weigert systematisch Glomac te betrekken bij afronding invoering wet op het Verdrag KPCS'


Glomac, het enige edelstenenopkoop- en verwerkingsbedrijf in Suriname, heeft zich sinds medio 2019 gedistantieerd van elke poging van de Surinaamse overheid om de diamantenindustrie in het land verder te ontwikkelen. Naar zeggen van directrice Claudia Griffith-Telting weigert Suriname systematisch om het bedrijf te betrekken bij de afronding van de invoering van de wet op het Verdrag van de Kimberley Process Certificate Scheme (KPCS), zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 10 januari 2020.

Volgens haar wordt Glomac bewust overgeslagen en wordt de belangrijke positie van taxateur van de Surinaamse diamant in handen gelegd van de Geologisch Mijnbouwkundige Dienst (GMD) die geen expertise op dit gebied heeft.

De Ware Tijd heeft contact gezocht met NDP-Assembleelid Melvin Bouva als voorzitter van de vaste parlementaire commissie Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en met NH-minister Sergio Akiemboto, maar kreeg geen gehoor.

Ter informatie:


In maart vorig jaar heeft De Nationale Assemblee het belangrijke verdrag van de KPCS goedgekeurd om de handel in Surinaamse diamanten op de internationale markt mogelijk te maken. Het doel van de wet is om het land te laten delen in de economische voordelen van de handel in de eigen diamant. 'Wij hebben aan de wieg gestaan van deze wet, maar al gauw is gebleken dat belangrijke figuren in het land ons niet lusten om de ordening van de sector te helpen trekken', zegt Grffith-Telting.

De directrice wijst erop, dat haar bedrijf een te goede naam wereldwijd heeft. 'En die willen we liever niet in verband brengen met perikelen bij de ordening van het beleid in Suriname. Hoewel wij de expertise in huis hebben om deze totaal nieuwe sector transparant en betrouwbaar te maken voor de interne en externe handel, merken we dat wij worden tegengewerkt. We willen absoluut geen bemoeienis meer hebben met de ordening die wij zelf waren komen starten.'

Vanaf dit jaar vaart Glomac dan ook een andere koers en zijn er dochterondernemingen in nieuwe landen geopend. Het bedrijf blijft wel kantoor houden in Suriname als een internationaal georiƫnteerde onderneming. 'Voordat we hier kwamen waren we al serieus bezig met de handel in diamant tussen meerdere landen en we gaan dat verder doen. We zijn gewoon een privƩbedrijf en verder niets meer', aldus Griffith-Telting.

Glomac zal niet schromen te helpen indien mijnwerkers aankloppen voor trainingen om effectief de Surinaamse diamant te zoeken en hoe de mijnen in het binnenland kwikvrij te opereren. De mensen die nu de felbegeerde diamant in Suriname verhandelen zijn niet illegaal bezig, totdat de wet in werking treedt. Griffith-Telting: 'Zo lang de diamant nog niet op de zogenoemde negatieve lijst geplaatst wordt, kan de uitvoer van diamanten door wie dan ook niet als illegaal door Suriname worden aangemerkt. En zo verliest het land veel deviezen.'

NH zal als uitvoerder de sector moeten ordenen door onder meer een taxateur in te stellen en de betrokkenheid van de politie en douane bij de handel goed vast te stellen. Het laatste wat Griffith-Telting weet is dat men bezig was de GMD te transformeren tot een mineraal instituut. 'Maar, wij weten niets meer en hebben geen overzicht van hoever men is en wat er gebeurt, omdat we ons bewust hebben teruggetrokken. We hebben geen contact met welke ambtenaar dan ook over de verdere ordening.'

De voorgenomen diamantbeurs die Glomac had gepland gaat niet door.

Vijftiende verbrandingsoven van landelijk project in gebruik genomen te Wanhati, Marowijne

(Bron foto's: NII)
In 2e fase project komen 30 verbrandingsovens in Paramaribo en kustdistricten


Het Nationaal Informatie Instituut (NII) bericht donderdag 9 januari 2020, dat woensdag de vijftiende verbrandingsoven in gebruik is genomen te Wanhati, in het district Marowijne. Aanwezig waren de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Sergio Akiemboto, en districtscommissaris Margaretha Malonti, die Kenya Pansa van het gebied vertegenwoordigde. Daarnaast was ook de kapitein van het dorp aanwezig. 


Tijdens de ingebruikname zijn verschillende toespraken gehouden door de verschillende vertegenwoordigers. Hierbij werd het belang van het zorgvuldig en verantwoord omgaan met de verbrandingsoven benadrukt.

Minister Antoine Elias gaf aan, dat er in de eerste fase dertig verbrandingsovens geplaatst moeten worden in de verschillende districten, waarvan 15 reeds geplaatst zijn. In de tweede fase zullen 30 verbrandingsovens in Paramaribo en de kustdistricten geplaatst worden. 'Dat is het mooie. Meestal beginnen de zaken in Paramaribo, maar in dit geval zijn de verbrandingsovens eerst in het binnenland geplaatst en daarna gaan wij naar de kustvlakte’, aldus minister Elias.

Minister Akiemboto van Natuurlijke Hulpbonnen gaf aan hoe cruciaal het Surinaamse bos is op internationaal niveau en waarom dit project een vitale rol kan spelen in het beschermen van het milieu. 'In ondersteuning naar de lokale gemeenschap is het een goede stap en het sluit aan bij de gedachte dat wij voorziener zijn van zuurstof naar de wereld.' 

Verder werden door de ministers certificaten uitgereikt aan personen die belast zijn met het beheer en onderhoud van de verbrandingsoven. Het project 'vuilverwerking middels verbrandingsovens' wordt over heel Suriname uitgevoerd.

Onrustige avond voor bewoners Soemintrastraat te Sunny Point: schietpartij en woningbrand

Jongen schiet met jachtgeweer op water halende jongen en meisje

Boze buurtbewoners steken woning schutter in brand...


Waterkant.net bericht donderdagavond 9 januari 2020, dat het op dat moment onrustig was in de Soemintrastraat te Sunny Point. Er waren een schietincident en woningbrand.

Een jongen en een meisje waren water aan het vullen op de hoek en zijn plotseling beschoten door een jongeman van de buurt met een jachtgeweer. Vervolgens sloeg de verdachte op de vlucht en hebben boze buurtbewoners zijn woning in brand gestoken.

Ondertussen was de politie al ter plaatse bezig hem op te sporen. Hij werd niet aangetroffen in de woning. Vermoedelijk hield de verdachte zich schuil in de omgeving.


De brandweer kreeg de melding van de woningbrand. Ter plaatse aangekomen hebben boze buurtbewoners een ruit van een brandweerauto vernield. De politie vroeg meteen assistentie. Via het Command Center werden verschillende Surinaamse speciale politie-eenheden opgeroepen.

Beide slachtoffers werden per ambulance afgevoerd voor medische behandeling. Het meisje is geraakt in haar borststreek, linkerarm en rechterbeen. De jongen is geraakt in zijn rug en rechterarm.

Rond half elf 's avonds was de situatie ter plaatse onder controle.

Suriname en Mexico verstevigen bilaterale relatie

(Bron foto: Buitenlandse Zaken)
Mexico en Suriname willen directe luchtverbinding tussen beide landen


Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken heeft woensdag in Mexico's hoofdstad, Mexico-Stad, een bilateraal onderhoud gehad met haar collega Marcello Ebrard Casaubon. Er is gesproken over het verdiepen van de bilaterale relatie tussen beide landen, zo meldt Buitenlandse Zaken donderdag 9 januari 2020.

Het bilateraal onderhoud spitste zich toe op de benutting van nieuwe vormen en mogelijke gebieden van samenwerking waaraan intensieve follow up aan beide zijden zal worden gegeven. Hierbij zijn onder andere de volgende gebieden geĆÆdentificeerd: economische samenwerking, met name bevordering van de handel inclusief de uitwisseling tussen het bedrijfsleven, milieu, landbouw, toerisme, capaciteitsversterking en onderwijs.

Er is ook stilgestaan bij de noodzaak voor het hebben van een directe luchtverbinding tussen de beide landen. Bij deze gelegenheid is er een lang onderhandelde visumafschaffingsovereenkomst voor houders van diplomatieke en dienstpaspoorten ondertekend.

Ministerie van LVV ondersteunt duurzame ontwikkeling visserijsector

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
WWF Guianas verstrekt visserijsector info over beschermde diersoorten in de kustwateren


Het onderdirectoraat Visserij van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) verleent haar ondersteuning aan organisaties als het gaat om zaken betreffende de visserijsector en hoe die duurzaam te ontwikkelen. Het World Wildlife Fund (WWF) Guianas organiseerde dinsdag de ‘Training workshop on reducing the bycatch of Endangered, Threatened and Protected (ETP) species in fisheries of the Guianas: Improved species identification and monitoring’. Deze eendaagse workshop werd gehouden in de zaal van het Visserijcentrum JICA te Bethesda, zo bericht LVV donderdag 9 januari 2020. 

Het doel van deze workshop was het verschaffen van informatie over de verschillende beschermde diersoorten in de kustwateren en zee, zodat zij ook een bijdrage kunnen leveren aan het beschermen van de ETP-diersoorten.

Naast de personeelsleden van het onderdirectoraat Visserij, hebben ook vertegenwoordigers van visverwerkingsbedrijven, visserijcoƶperaties en vissers deelgenomen aan deze workshop. Er zijn diverse presentaties gehouden door Tomas Willems, National Project Coƶrdinator van het project REBYC-II LAC, een project dat zich bezighoudt met de bijvangsten van bodem trawlvisserijen duurzaam te beheren in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

Daarnaast heeft Mario Ijspol, hoofd van de afdeling Statistieken, enkele PowerPoint-presentaties verzorgd. De deelnemers deden mee aan enkele groepsopdrachten, waarbij zij de verkregen informatie konden toepassen. Aan het eind van deze sessie kregen zij een copy gids, die waterbestendig is, met ongeveer 50 beschermde diersoorten in de kustwateren en het zeegebied van Suriname en omgeving.

'Het ministerie van LVV zal altijd haar ondersteuning geven in het belang van duurzame ontwikkeling van de agrarische sector. Op deze manier kunnen wij veel meer realiseren voor het land', zei minister Rabin Parmessar.