dinsdag 24 september 2019

Nederlander (58) al een week spoorloos

Uitgebrand voertuig, vermoedelijk van vermiste man, door politie Jarikaba gevonden


De 58-jarige Nederlander Roy Hari is al een week spoorloos. Er is vorige week aangifte van vermissing door een familielid gedaan bij de politie, aldus de Ware Tijd dinsdag 24 september 2019. De politie bevestigt de aangifte.

Het onderzoek moet echter bepaalde procedures ondergaan alvorens een officiële bericht uit te brengen.

De familie van Hari heeft enkele dagen geleden een oproep via social media gedaan over de vermissing. Een familielid vertelt, dat zijn oom op 17 september voor het laatst contact heeft gemaakt met de familie. Vanaf die dag is er niks meer van hem vernomen.


De politie van Jarikaba heeft dinsdag 17 september een uitgebrand voertuig in een zijweg van de Wayamboweg in het district Saramacca aangetroffen. Het gaat vermoedelijk om het voertuig waarmee Hari voor het laatst was.

Vijf bemanningsleden Guyanese vissersboot aangehouden

Vissers hadden geen vergunning om te vissen en waren illegaal in Suriname


Het Korps Politie Suriname meldt dinsdag 24 september 2019 pas, dat de politie en de Kustwacht op zondag 15 september de vijf bemanningsleden R.E. ( 58 ), J.D.( 24), O.B. (47), M.T. (31) en de kapitein S.P. (36) hebben aangehouden en na overleg met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. 

De vijf bemanningsleden worden ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan overtreding van de Visstand Beschermingswet, overtreding Wet Economische Delicten en de Vreemdelingen Wet.

Onderzoek wees uit dat deze vijf Guyanese mannen vermoedelijk in Surinaamse wateren aan het vissen waren. Zij hebben geen vergunning om dat te mogen doen. Ook waren ze illegaal in Suriname.

Hangende het onderzoek is hun vissersboot, een buitenboordmotor, een visnet en een hoeveelheid vis en visblaas in beslag genomen. Deze zaak is voor verder onderzoek overgedragen aan de afdeling Maritiem van de politie van regio West.

BvL/ALS: 'Als leerkrachten à la dol gemuteerd worden, raken zij gedemotiveerd'

Leerkrachten moesten ook in de vakantie 'gedwongen' trainingen volgen

FOLS: 'Mutatie is kennisverrijking en gemeenschappen beter leren kennen'


Leerkrachten zijn niet te spreken over hun mutatie door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Ze hebben daarover hun beklag gedaan bij voorzitster Reshma Mangre van de Bond van Leraren/Alliantie van Leerkrachten in Suriname (BvL/ALS). Zij zegt, aldus de Ware Tijd dinsdag 24 september 2019, dat het ministerie uit rancune heeft gehandeld en dat de ontevredenheid groot is. 'Als leerkrachten à la dol gemuteerd worden, raken zij gedemotiveerd.' 

Mangre voorspelt dat er veel afmeldingen zullen zijn. Zij heeft intussen een gesprek gehad met het Bureau Basisonderwijs. Mangre benadrukt, echter dat haar leden niet kunnen ageren, want ze hebben slechts een briefje ontvangen waarin vermeld staat dat zij zich moeten aanmelden. 'Ze kunnen zich ook niet verweren. Bovendien is er niet overal schoolvervoer. Hoe wil het ministerie op deze manier richting geven aan kwaliteitsverbetering?'

Zij legt uit dat leerkrachten die verder van huis zijn geplaatst, nu hun eigen vervoer moeten inzetten. 'Waar gaan ze hun recht zoeken? Ik begrijp de logica niet. We gaan dit soort dingen niet pikken. Dit kan nooit goed zijn voor het onderwijs.'

Daarnaast moesten leerkrachten in de vakantie ook trainingen volgen. Mangre is er niet over te spreken dat leerkrachten in de vakantie 'gedwongen' trainingen moesten volgen, zoals bij de EBGS (Evangelische Broedergemeente in Suriname). Zij is van oordeel dat leerkrachten recht hebben op hun vakantie. 'Het ministerie moet met zijn vingers afblijven van leerkrachten. Niets moet worden opgelegd.' 

De BvL/ALS-voorzitster is ook bezorgd over de groep die diploma's heeft behaald, maar nog steeds niet in een hogere schaal is ingedeeld. 'Leerkrachten wachten al jaren om hoger ingeschaald te worden. Als dat gebeurd gaat de helft van het geld naar de belastingen.'

Marcelino Nerkust, president van de meer gematigde en 'regeringsgezinde' Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS), zegt dat hij nog geen klachten van zijn leden heeft ontvangen. Hij legt uit dat het ministerie elk jaar mutaties doorvoert. Vooral onder de groep die in het binnenland te werk is gesteld. Hij omschrijft mutatie als ervaring opdoen in een bepaald gebied. 'Het is kennisverrijking en gemeenschappen beter leren kennen.'

Verder stelt hij dat leerkrachten die in het binnenland werken beter kunnen sparen. Nerkust zegt dat in de meeste gevallen leerkrachten worden gemuteerd naar gebieden waar het ministerie wel voor transport zorgt. 'Als dat er niet is, mag de leerkracht wel ageren. De werkgever houdt rekening met alle omstandigheden.' 

'Bij het mutatiebeleid moet rekening worden gehouden met mensen die verder willen studeren. Na drie tot vier jaar aan een school verbonden te zijn, moet de leerkracht verder', stelt Nerkust.

Guyanese drugsbaron Shaheed 'Roger' Khan op borgtocht vrij

(Bron foto: Stabroek News)
Khan op borgtocht van $ 200.000 vrijgelaten na aflopen detentieperiode


De in de VS veroordeelde Guyanese drugsbaron Shaheed 'Roger  Khan, die vrijdagavond door de politie werd aangehouden, is weer op vrije voeten. Hij wordt in verband gebracht met de moord op politiek activist Ronald Waddell en bokscoach Donald Allison. 

Allison werd op 8 september 2005 doodgeschoten buiten de Ricola Boxing Gym in Agricola te Demerara. Waddell werd op 10 januari 2006 in zijn auto neergeschoten te Subryanville, Georgetown.
Khan's advocaat, Glenn Hanoman, bevestigt dinsdag 24 september 2019 in  Stabroek News, dat Khan op borgtocht van $ 200.000 is vrijgelaten. Dit nadat zijn detentieperiode van 72 uur was verstreken.

Khan arriveerde vrijdagavond op de Cheddi Jagan International Airport met een American Airlines-vlucht vanuit Miami, Florida. Bij zijn aankomst werd de 47-jarige onder zware politiebewaking afgevoerd. Khan kreeg niet direct de gelegenheid om zijn raadsman te zien.

Hanoman vertelde later dat zijn cliënt hem informeerde dat de politie hem had uitgelegd dat hij achter de tralies zou blijven. De veroordeelde werd ook ondervraagd over de moorden.

Zaterdag had Hanoman verteld, dat onderzoekers het interviewproces met Khan hebben afgesloten en hij heeft verklaard onschuldig te zijn.

Khan werd in 2006 in Suriname gearresteerd en door een Surinaamse veiligheidsdienst naar Trinidad uitgezet. Daar werd hij aangehouden op verzoek van federale autoriteiten in de Verenigde Staten op verdenking van (onder meer) drugshandel. In New York kreeg hij in 2009 15 jaar gevangenisstraf, maar die straf is nu deels, 10 jaar, uitgezeten.

Bewoners Kabalebo wordt toegang ontzegd tot sommige gebieden

(Bron foto: tripadvisor.nl)
Geruchten over prominente NDP'er die aan goudwinning doet in het gebied doen de ronde


Bewoners van Kabalebo worden al een poos door derden verboden om zich te bevinden in sommige gebieden. Het gaat om plekken waar de mensen reeds jaren gaan om te jagen en vissen. 'Waarom mogen we niet gaan naar plekken in de omgeving van de Kabaleborivier, waar we gewoonlijk vrijelijk naar toegingen. Gebeuren er dingen daar die wij niet mogen weten?', vroeg oud-basya Frank Jong onlangs aan president Desi Bouterse tijdens een NDP-vergadering in Washabo. 

Hij wees Bouterse erop, dat vele mensen van de dorpen daarover kunnen vertellen. 'We willen graag met jou (Bouterse) samen met mensen van hier naar daar (Kabaleborivier) gaan, om te kijken wat er daar gebeurt', stelde Jong voor aan de president. De president reageerde, dat hij bereid is om naar het gebied te gaan samen met een groep mensen uit de drie dorpen namelijk Apoera, Section en Washabo.

'Luister wat we gaan doen. Laten we na 13 oktober naar daar gaan. Ik ben dan jarig en zal naar hier toekomen', zei Bouterse. Jong bleek tevreden te zijn met het antwoord van de president. 'We gaan ons voorbereiden om met je te gaan', reageerde de oud-basya. Hij zegt dinsdag 24 september 2019 in de Ware Tijd, dat er verschillende geruchten de ronde doen in het gebied waarom mensen sommige plekken niet mogen betreden.

Jong heeft vernomen dat een prominente NDP'er aan goudwinning doet in het gebied. Ook wordt volgens de oud-basya gezegd dat Bouterse in de omgeving van de Kabaleborivier een verblijf heeft. 'Ik weet niet of bovengenoemde zaken de redenen zijn waarom de bewoners zich niet mogen bevinden in sommige gebieden', zegt Jong.

Kapitein Sergio Srisria van Washabo weet, dat houtconcessionarissen borden hebben geplaatst in de concessiegebieden om de mensen buiten hun terreinen te houden. 'Op de borden wordt aangegeven dat de mensen daar niet mogen jagen en dat is erg lastig, als het om een gebied gaat waar de bewoners normaal op jacht gaan of vissen', zegt Srisria. De bedoeling is om deze concessionarissen aan te schrijven om over het probleem te praten. Het is volgens hem daarom belangrijk dat de dorpen worden gekend, voordat de concessies worden uitgegeven.

Ook herinnert hij zich dat een poos terug een illegaal vliegtuig was ontdekt te Amatopo in het zuidwesten van het land. Door het politieonderzoek mochten mensen niet naar die plek.

Fernandes Group schenkt twee koelapparaten aan de Bloedbank

(Bron foto: de Ware Tijd)
Schenking in verband met 80-jarig bestaan van Fernandes Bottling


Fernandes Group heeft twee koelapparaten, met een totale waarde van ruim Srd 194.000, geschonken aan de Bloedbank. Het gaat om een vriezer met gestandaardiseerde temperatuur voor de opslag van bloed en een koeler voor het bewaren van testmateriaal. De schenking gebeurde in verband met het tachtigjarig bestaan van frisdrankonderdeel Fernandes Bottling, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 24 september 2019.

'We hebben al decennia een relatie met Fernandes en het doet ons goed om weer een donatie te ontvangen', zegt directeur Maria Tjon A Loi van de Bloedbank. Tjon A Loi benadrukt dat bijna alle bedrijven onder de Fernandes Group-paraplu op één of andere manier het werk van de Bloedbank hebben ondersteund.

'Naast de bollen die wij wekelijks in de jaren tachtig kregen van de bakkerij, heeft het concern ons altijd ondersteund met het werven van bloeddonors.' Ze verwijst naar medewerkers van Fernandes die regelmatig bloed geven, onder wie Fernandes Bottling-directeur Bryan Renten en CEO Jules Fernandes.

'Het is voor mij een persoonlijke beslissing dat ik zoveel jaren bloed doneer, omdat ik weet wat het betekent om aan de ontvangende kant te zijn', vertelt Fernandes. 'Toen mijn vader ernstig ziek werd, deed hij vaak een beroep op de Bloedbank en het doneren van bloed is voor mij een manier om terug te geven.'

Het werven van bloeddonoren blijft een grote uitdaging voor de Bloedbank en tegen deze achtergrond is zij begin dit jaar een campagne hiervoor gestart. 'Wij weten dat wij een agressievere aanpak moeten toepassen om zo meer bloedgevers binnen te halen en rekenen onder andere ook op bedrijven', zegt Tjon A Loi. Ze waardeert het dat ondernemingen, zoals Fernandes hun medewerkers motiveren om actieve bloeddonoren te worden.

'Onze medewerkers weten dat zij op de dag dat zij bloed hebben gegeven een halve dag verlof krijgen', vertelt Renten. Dit zou meer moeten motiveren om donor te worden. Het exacte aantal medewerkers dat zich hiervoor heeft opgegeven had hij bij zijn toespraak niet bij de hand, 'maar ik kan wel zeggen dat het jaarlijks langzaamaan stijgt'.

Colombiaans Congreslid gearresteerd verdacht van illegale goudwinning in beschermd regenwoud

Jimmy Harold Diaz zou illegaal goud hebben gewonnen in rivieren in Amazone 

Hij was toen - 2012-2015 - gouverneur van de zuidelijke Putumayo-provincie


Terwijl president Ivan Duque maandag 23 september 2019 sprak over het behoud van de Amazone bij de Verenigde Naties, heeft de politie van Colombia een van zijn bondgenoten gevangengezet wegens illegale mijnbouw in het beschermde regenwoud. 

Conservatief Congreslid Jimmy Harold Diaz werd op bevel van het Hooggerechtshof gearresteerd en naar de Picota-gevangenis in Bogota gebracht om het proces af te wachten.

Volgens het Hooggerechtshof wordt de politicus ervan verdacht illegaal naar goud te delven in rivieren in de Amazone, terwijl hij gouverneur was van de zuidelijke Putumayo-provincie tussen 2012 en 2015.De vermeende criminele activiteit van de bondgenoot van Duque 'veroorzaakte aanzienlijke schade aan de waterbron, de flora en fauna en zelfs de inwoners van de regio', aldus het Hooggerechtshof.

Harold werd door het Openbaar Ministerie in 2017 ondervraagd nadat hij ervan werd beschuldigd dat hij een van de hoofdverantwoordelijken was voor de moord op ten minste 300 mensen bij een ramp in Mocoa, de hoofdstad van Putumayo.


Terwijl gouverneur, zou Harold de bezuinigingsbegrotingen van milieuschade ernstig hebben verlaagd, waardoor de overstromingsramp zou hebben plaatsgevonden. Dit onderzoek ging in de doofpot tot maandag, toen het Hooggerechtshof aankondigde dat het het strafrechtelijk onderzoek had overgenomen en de politicus had gekoppeld aan illegale goudwinningsactiviteiten, die hadden geprofiteerd van de bezuinigingen op de begroting.


Het coalitie Congreslid wordt nu geconfronteerd met strafrechtelijke aanklachten, waaronder samenzwering om een ​​misdrijf te plegen, misbruik van autoriteit om derden te bevoordelen, contracten ondertekenen die de wettelijke vereisten negeren en milieuvervuiling.

Harold is det tweede vertegenwoordiger van de minderheidscoalitie van Duque die mogelijk een gevangenisstraf krijgt opgelegd na Aida Merlano die vorige week tot 15 jaar gevangenisstraf is veroordeeld wegens verkiezingsfraude. Omdat vermeende criminele Congresleden niet mogen worden vervangen, verdwijnt door de arrestatie van het conservatieve Congrelids een andere zetel uit de coalitie van Duque van conservatieve en extreemrechtse partijen in het Huis van Afgevaardigden.

(Suriname Mirror/Blu Radio/Colombia Reports/Twitter/LA FM/Canal RCN)

Tien ex-leidinggevenden Chiquita Brands Colombia beschuldigd van financiering paramilitaire groep

Verdachten zouden tussen 1997 en 2004 paramilitaire groep AUC hebben gefinancierd


Het kantoor van de procureur-generaal in Colombia heeft tien ex-leidinggevenden van Chiquita Brands in staat van beschuldiging gesteld. Zij worden ervan verdacht tussen 1997 en 2004 de paramilitaire groep Autodefensas Unidas de Colombia (AUC), die in de regio Urabá Antioquia misdaden beging, te hebben gefinancierd. 

Verschillende verdachten zijn in beroep gegaan tegen de beschuldigingen, maar het Openbaar Ministerie heeft de aanklacht niet alleen bevestigd, maar heeft daarnaast gesteld dat het gaat om een misdaad tegen de menselijkheid.

De voormalig leidinggevenden zouden met Carlos Castaño en andere paramilitairen een klein percentage per geëxporteerde bananendoos afgesproken hebben en geprobeerd hebben hieraan een legale status te geven door de betalingen te doen via een Convivir, een coöperatie van legale particuliere beveiligingsorganisaties, die door paramilitaire groepen als dekmantel werden gebruikt. Dat getuigt Raúl Emilio Hasbún, een voormalig paramilitair leider.

Volgens de aanklager kan uit de verklaringen van voormalige paramilitaire leiders worden afgeleid dat Banadex - een dochteronderneming van Chiquita in Colombia - en Banacol 'ermee instemden de diensten van de Convivir te gebruiken als dekmantel voor de financiering aan de AUC, vanwege het feit dat een directe link met dergelijke criminele organisatie problematisch zou zijn voor deze bedrijven'.

Het Hooggerechtshof heeft erop gewezen dat samenzwering met verzwarende omstandigheden om een misdrijf te plegen op zichzelf als misdaad tegen de menselijkheid kan worden gezien en dat in dit geval wordt voldaan aan de voorwaarden om in deze categorie geplaatst te worden, aangezien het 'verband houdt met de misdaden tegen de menselijkheid' die door de paramilitaire groepen in deze regio van het land werden begaan.

De volgende personen zullen worden vervolgd vanwege deze aanklachten: Reinaldo Elías Escobar de La Hoz, voormalig juridisch adviseur van Chiquita Brands in Colombia;
Víctor Julio Buitrago Sandoval;
John Paul Olivo;
Fuad Alberto Giacoman Hasbún;
José Luis Valverde Ramírez;
Álvaro Acevedo González, voormalig directeur van Banadex;
Víctor Manuel Henríquez Velásquez, voormalig directeur van Banacol;
en Javier Ochoa Velásquez, voormalig agrarisch manager.

(Suriname Mirror/El Espectador/AGF)

63 Mensen opgepakt in Brazilië tijdens militaire operatie om bosbranden iAmazone te bestrijden

(Bron foto's: Twitter)
Ook voor in totaal 8,7 miljoen dollar aan boetes uitgeschreven


In een maand tijd zijn in Brazilië 63 mensen opgepakt in het kader van een militaire operatie - Operacão Verde Brasil - om de bosbranden in het Amazonegebied te bestrijden. Dat heeft het Braziliaanse ministerie van Defensie maandag 23 september 2019 gemeld. 

Er werd ook voor in totaal 8,7 miljoen dollar (7,9 miljoen euro) aan boetes uitgeschreven, aldus minister van Defensie Fernando Azevedo e Silva tijdens een persconferentie, die plaatsvond op de dag dat president Jair Bolsonaro in New York aankwam voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.
In augustus zijn in het Amazonegebied in Brazilië 30.901 brandhaarden geregistreerd, bijna drie keer zoveel als in augustus vorig jaar (10.421), zo blijkt uit satellietgegevens. Defensie spreekt van 17.095 brandhaarden in de tropische bossen tussen 1 en 22 augustus.

'We zullen de resultaten van de operatie tonen. Wat gezegd werd, vooral van buitenaf, was dat het Amazonegebied in brand staat. We zullen de realiteit tonen, en denk dat dat ver staat van een Amazonewoud dat in vlammen opgaat', aldus de minister. Hij drukte wel zijn bezorgdheid over bepaalde zones, vooral in het centrum van de regio.


President Bolsonaro, een notoir klimaatscepticus, ondertekende op 23 augustus onder grote internationale druk een decreet waardoor het leger mag ingrijpen in de strijd tegen de bosbranden. De operatie werd vorige week verlengd tot 24 oktober.

Sinds het begin van de operatie werden 571 interventies op de grond en 250 interventies vanuit de lucht uitgevoerd.

In Brazilië woeden de zwaarste bosbranden sinds jaren. Sinds januari namen het vuur en de ontbossing in het grootste land van Zuid-Amerika met 83 procent toe vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar. Het Amazonegebied beschikt over de grootste biodiversiteit ter wereld, die een grote rol speelt in het tegengaan van de opwarming van de aarde.


Bolsonaro krijgt veel kritiek omdat hij weinig doet voor de bescherming van het Amazonewoud. Veel branden worden aangestoken om plaats te maken voor landbouw en andere activiteiten. En hoewel dat illegaal is, lijkt het bestraffen ervan geen prioriteit voor hem.

(Suriname Mirror/Belga/Twitter)

Venezolaanse president Maduro op bezoek bij Russische collega Poetin

Maduro wil betrekkingen met vriend Rusland versterken vanwege sancties


De Venezolaanse president Nicolas Maduro wil de betrekkingen met bondgenoot Rusland versterken, met het oog op de steeds strengere sancties tegen zijn land. Hij is maandagavond, 23 september 2019, naar Rusland vertrokken. 

'Ik zal onze vriend Vladimir Poetin en een groep ondernemers ontmoeten', aldus Maduro in een televisietoespraak. 'We zullen de dynamiek van onze betrekkingen bekijken en nieuwe wegen zoeken om onze samenwerking op te voeren.'


Maduro is al maandenlang verwikkeld in een machtsstrijd met de zelfverklaarde interimpresident Juan Guaido. Vele landen erkenden die laatste al als de rechtmatige staatsleider en eisen dat Maduro aftreedt. Hij krijgt wel steun uit Rusland, China, Iran, Turkije, Cuba, Bolivia en Nicaragua.

De Verenigde Staten en de Europese Unie legden Maduro en zijn entourage harde sancties op. Rusland blijft daarentegen zaken doen met het land. Moskou en Caracas werken ook militair samen.

(Suriname Mirror/VoA/Belga/RT/Twitter/Noticias24)

Medicatiepaspoort blijkt een succes

Bedenker Albert Alleyne: 'Ik sta er zelf versteld van'


Het medicatiepaspoort, dat enkele maanden geleden is geïntroduceerd, blijkt een succes. Ontwikkelaar Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring, zegt niet te hebben stilgestaan bij de mogelijkheden ervan.

'Ik sta er zelf versteld van omdat er meer dingen zijn waarvoor mensen het gebruiken en het zijn dingen waaraan ik niet had gedacht. Een hiervan is dat mensen die geen bloed toegediend willen krijgen als er iets ernstigs met hen gebeurt, dat in het medicatiepaspoort schrijven', zegt hij vandaag, dinsdag 24 september 2019, in de Ware Tijd.

Het product is officieel in juni geïntroduceerd en wordt verkocht voor Srd 5. Alleyne kent het exacte aantal verkochte exemplaren niet, maar schat dat er in groot Paramaribo ruim zevenduizend stuks zijn verkocht. Hij weet niet of het medicatiepaspoort al in andere districten wordt aangeboden. Aan hem is voorgesteld om het aan te bieden aan verzekeringsmaatschappijen.

Het paspoort is ook nuttig voor schoolgaanden, vindt Alleyne: er zijn veel leerlingen met diabetes. 'Ze gebruiken medicijnen en als men het niet weet en ze zouden een keer plotseling in elkaar zakken, kan het paspoort helpen om achter de oorzaak te komen.'

Hij vertelt dat enkele bedrijven het opvouwbare kaartje voor elk personeelslid hebben aangeschaft.

Alleyne zegt, dat hij enkele maanden geleden in het ziekenhuis meemaakte hoe een patiënte werd afgesnauwd, omdat zij niet wist welke medicatie ze gebruikt. 'Ik kende de namen van mijn medicatie ook niet.' Hij heeft de situatie als minder prettig ervaren en zo ontstond het idee voor het medicatiepaspoort dat medio dit jaar is uitgekomen.

Alleyne zegt dat dit product past in het streven naar bescherming van de consument. Hij vindt dat burgers bewust moeten worden gemaakt van het nut ervan.

Onderwijsminister Alcalá-Wallé dient klacht in bij OM Curaçao tegen Statenlid Cooper (MFK)

Alcalá-Wallé: 'MFK heeft maar één doel, de regering omverwerpen'


Onderwijsminister Marilyn Alcalá-Wallé (PAR) heeft gisteren in reactie op de aangifte van Charles Cooper (MFK) zelf een klacht ingediend bij het Openbaar Ministerie (OM) tegen het Statenlid. De bewindsvrouw beschuldigt de parlementariër en andere MFK-leden van smaad en laster. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 24 september 2019.

Tegelijkertijd wijst Alcalá-Wallé op de recente uitspraken van procureur-generaal Roger Bos, dat bestuurders vaker in debat de oplossing zouden moeten zoeken, in plaats van zich te wenden tot het strafrecht en geeft de minister daarom aan dat zij de Statenvoorzitter zal benaderen met het verzoek om een vergadering op te roepen ‘om dit onderwerp binnen het parlement te behandelen’.


MFK - bij monde van Cooper - heeft eerder de volle aanval geopend op de minister en haar ervan beschuldigd in strijd met de Wet integriteit (kandidaat-)ministers te hebben gehandeld door er nevenfuncties op na te houden.

De minister stond tot voor kort bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als directeur van de nv ‘Alcalá CQI Medische Praktijk’ en ook bij haar stichting Marilyn Alcalá-Wallé Foundation (MAWF).

In een tegenaanval wijst de minister in haar klacht op verschillende verdenkingen die volgens haar lopen tegen het MFK-Statenlid. Zo wijst zij op verdenkingen van ‘hand- en spandiensten’, de dubieuze wijze van een terreinuitgifte bij Caracasbaai aan een ‘grote investeerder’, verschillende andere ‘dubieuze terreinuitgiftes bij Knip en Playa Abou aan investeerders zonder de juiste weg te hebben bewandeld waardoor hij in 2010 niet ministeriabel was’.

Aliansa Civil & Road Works verliest weer rechtszaak tegen havenbedrijf Curaçao Ports Authority

Aliansa Civil verliest zaak om project ‘Rehabilitatie kadewanden’ 


Aliansa Civil & Road Works heeft een zaak tegen havenbedrijf Curaçao Ports Authority (CPA) voor de tweede maal verloren. Vorig jaar al in eerste aanleg en afgelopen week in hoger beroep, zo meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 24 september 2019.

Voor het project ‘Rehabilitatie kadewanden van Motetwerf naar Nieuwe werf CPA’ had Aliansa op uitnodiging - samen met vier andere aannemers - ingeschreven voor een bedrag van bijna 10,6 miljoen gulden. Dat bleek het laagste bod. Maar, in de begroting was een post ‘Korting door economischer ontwerp toe te passen’ van ruim 1,5 miljoen opgenomen.

CPA stelt dat het bedrag van 10,6 miljoen niet is gebaseerd op het originele bestek, maar op een alternatief ontwerp. De offerte op grond van het originele bestek bedroeg 12,1 miljoen. Dit bedrag was hoger dan de biedingen van enkele andere partijen, op grond waarvan het havenbedrijf heeft besloten om het project aan een ander te gunnen.

Aliansa Civil & Road Works had CPA wanprestatie en onrechtmatige daad verweten en op grond hiervan schadevergoeding gevorderd van positief contractbelang van 690.000 en negatief contractbelang van bijna 50.000 gulden. CPA betwistte dat sprake is van wanprestatie, aangezien geen verbintenis tot stand is gekomen. Het aannemersbedrijf is in het ongelijk gesteld. Tweemaal.

Het bod van 10,6 miljoen leek ten opzichte van de overige partijen in eerste instantie het laagste bod te zijn. Uit de later door Aliansa overlegde begroting bleek echter dat door Aliansa in haar begroting een korting - naar het gerecht begrijpt wegens minderwerk - was toegepast van 1,5 miljoen, aangezien naar de mening van het bedrijf een alternatief ontwerp voordeliger zou zijn.

Suriname leent 11.13 miljoen Amerikaanse dollar van India voor rehabilitatie Melkcentrale

(Bron foto: NII)
Melkcentrale krijgt Ultra High Temperature Processing Unit


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en de vertegenwoordiger van de Exim Bank van India, Ajay Rana, hebben gisteren een leningsovereenkomst getekend. Het betreft een overeenkomst voor een bedrag van 11.13 miljoen Amerikaanse dollar ten behoeve van de rehabilitatie van de Melkcentrale en de productie van steriele melk en melkproducten. Dit meldt vandaag, dinsdag 24 september 2019, het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Bij deze gelegenheid waren ook aanwezig zijn collega minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij met zijn staf, de directeur van De Melkcentrale Paramaribo N.V., de ambassadeur van India en de directeur van Ontwikkelingsfinanciering van het ministerie van Financiën.

De Melkcentrale werd in 1961 opgezet om de bevolking van Suriname van melkproducten te voorzien en levert tot en met heden nog steeds een belangrijke bijdrage bij de voorziening van de lokale markt van melk en melkproducten. In de loop der jaren heeft zij ook voldaan aan internationale HACCP en ISO-standaarden en heeft zij haar productenlijn uitgebreid.

Met deze investering via de India Eximbank zullen enkele moderniseringen binnen de fabriek van de Melkcentrale plaatsvinden. De belangrijkste is de opzet van een Ultra High Temperature (UHT) Processing Unit die het mogelijk maakt dat melkproducten een langere levensduur hebben en ook op kamertemperatuur kunnen worden gehouden. Hierdoor hoeven de producten niet meer gekoeld vervoerd en bewaard te worden. Hiermee zullen de producten van de Melkcentrale makkelijker over het gehele land gedistribueerd kunnen worden. 

Overige projecten in uitvoering van de Credit Lines met India zijn de pompgemalen projecten ten behoeve van de irrigatie van verschillende landbouwgebieden, deze projecten worden uitgevoerd via het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. In de samenwerking met India is ook in voorbereiding een elektrificatie project ten behoeve van de elektriciteitsvoorziening van de rurale gebieden. Deze overeenkomst zal waarschijnlijk in de komende maand worden geformaliseerd.

Arbeiders Nickerie General Contractors dreigen Hennarbrug te bezetten

64 Medewerkers eisen betaling achterstallig loon

-'We zullen tot het uiterste gaan om het geld los te krijgen'
- Bedrijf moet van ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur nog miljoenen Surinaamse dollars ontvangen


Arbeiders die kort vóór de verkiezingen van 2015 in dienst zijn genomen door Nickerie General Contractors, hebben het bedrijf een ultimatum gesteld tot eind september om achterstallig loon te betalen. Het gaat om 64 medewerkers die variërend van vijf tot zeventien maanden als bewaker hebben gewerkt voor het bedrijf op scholen in het district, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 24 september 2019.

Bedrijfsdirecteur Jerry Doelwijt bevestigt dit. Hij is niet in staat zijn personeel te betalen omdat de overheid niet betaalt voor verleende diensten.

'Indien betaling uitblijft hebben wij geen andere keus dan met onze gezinnen de Henarbrug te bezetten. We zullen tot het uiterste gaan om het geld los te krijgen', zegt Radjkoemar Mohan die zeventien maanden heeft gewerkt zonder daarvoor betaald te zijn.Door de onzekere situatie was hij genoodzaakt om samen met collega's het contract met het bedrijf per 7 januari 2018 op te zeggen. 'Ik had geen ander inkomen om aan mijn verplichtingen te voldoen. Daarnaast had ik een kind op de middelbare school voor wie een fors bedrag betaald moest worden als inschrijfgeld en voor schoolbenodigdheden.' Mohan is toen gaan werken in de rijstsector om te kunnen voorzien in het dagelijks onderhoud van zijn gezin.

De gedupeerde arbeiders hebben intussen ook de aandacht gevraagd van districtscommissaris Nisha Kurban-Baboe. Ze heeft de mensen aangehoord en op 13 juni 2019 een brief gericht aan vicepresident Ashwin Adhin. 'We leven nu enkele maanden verder en het blijkt dat hij geen aandacht heeft voor ons probleem.'

Mohan zegt, dat hij door Doelwijt is aangetrokken met de afspraak dat hij maandelijks uitbetaald zou worden. 'In het begin gebeurde dat wel, maar kort na de verkiezingen in 2015 werd niet meer betaald.' 

'Wij hebben onze diensten aan de overheid, vooral het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur geleverd, maar zijn helaas niet uitbetaald geworden', reageert Doelwijt. Volgens hem zijn er andere bedrijven die ook geen geld hebben gekregen voor verrichte werkzaamheden. Hij zegt dat het bedrag dat zijn bedrijf moet krijgen van het ministerie in de miljoenen Surinaamse dollar loopt. 'In Nickerie alleen moeten wij 64 mensen uitbetalen. De lonen liggen tussen de Srd 1.300 en 1.500 per maand en daarnaast komen extra dagen die de arbeiders maakten.'

Minister Parmessar bezoekt gebracht de oude plantage Bakkie in het district Commewijne

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituuut)
Parmessar zegt ondersteuning toe voor herstellen van sluiswand, de achterdam


Een werkgroep van het ministerie van Landbouw, Veelteelt en Visserij (LVV) heeft samen met minister Rabin Parmessar een bezoek gebracht aan de oude plantage Bakkie in het district Commewijne, aldus het ministerie gisteren, maandag 23 september 2019.

Bakkie, de voormalige plantage Reynsdorp, ligt aan de rechteroever van de Commewijnerivier. De plantage heeft een klein privémuseum met een collectie van oude flessen, prenten, kaarten, schilderijen, documenten en gebruiksvoorwerpen, die een beeld geven uit de tijd van de slavernij.

De bewindsman kreeg een uiteenzetting van de eigenaren van de guesthouse aldaar, Bas Spek en Marsha Mormon. Plantage Bakkie heeft een klein bevolkingsaantal, waarvan een deel van de lokale bevolking aan landbouw doet. Daarnaast zijn zij ook actief bezig binnen de visserijsector.

Minister Parmessar heeft ondersteuning toegezegd aan de bewoners van de plantage, voor het laten herstellen van de sluiswand, de achterdam, door Surzwam N.V.

De minister kreeg uit handen van Marsha Mormon, een gedenkboek mee met alle relevante informatie over de plantage. Hij beloofde deze beschikbaar te stellen aan de bibliotheek van het ministerie, zodat de LVV-bezoekers informatie kunnen verkrijgen over de plantage.

25 April was de opening van het eerste deel van het nieuwe fietspad in Noord Commewijne. Nu wordt gewerkt om het hele fietspad van 24 kilometer lang van Bakkie (plantage Reynsdorp) naar plantage Rust en Werk afgerond te krijgen. Vanuit Bakkie is reeds 8 kilometer van het fietspad aangelegd.

Met de aanleg van het fietspad, voor met name de lokale gemeenschap en andere ondernemers, worden er unieke kansen geboden om de economisch activiteiten aldaar een boost te geven. Dit initiatief helpt om het Commewijne district tot ontwikkeling te brengen, zonder dat de waarde van de natuur, cultuur en geschiedenis van het gebied verloren gaat.

Regering wil baggerprojecten Saramaccakanaal en Surinamerivier in versneld tempo uitvoeren....

Ministerie denkt eerste week oktober contract te tekenen met aannemer voor baggeren Surinamerivier


Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C) wil de baggerprojecten van het Saramaccakanaal en de Surinamerivier in versneld tempo uitvoeren. 'We praten er zolang over en ik ben al moe om erover te horen. Nu is het tijd om in actie te gaan', zegt minister Vijay Chotkan vandaag, dinsdag 24 september 2019, in de Ware Tijd.

Hij deelt mee dat morgen de start plaatsvindt van het baggerproject Saramaccakanaal in aanwezigheid van de minister van Financiën en een vertegenwoordiger van de Wereldbank. 'Wij, het ministerie van OWT en C, zijn de opdrachtgever. De financiering geschiedt door de Wereldbank via het ministerie van Financiën.' Er moet nog een baggeraar in beeld worden gebracht. De bedoeling is om hierna versneld zaken uit te voeren.

De Wereldbank heeft eerder dit jaar via een lening 35 miljoen Amerikaanse dollar beschikbaar gesteld aan Suriname voor de rehabilitatie van het Saramaccakanaal.

Voor wat betreft het baggeren van de Surinamerivier is het ministerie van plan om volgende week een contract te tekenen met de aannemer die daarvoor in aanmerking komt. Chotkan verwacht dat er daarna twee tot drie weken uitgetrokken moeten worden alvorens alle voorzieningen er zijn, zodat het werk kan beginnen.

Hij legt uit dat de werkzaamheden veelomvattend zijn, omdat daarbij ook de ontwatering van Groot-Paramaribo wordt meegenomen. 'In dat kader hebben wij bij de Raad van Ministers een aanvraag voor de plaatsing van acht pompen ingediend en wat reeds is goedgekeurd.' Het gaat volgens Chotkan om vier pompen te Uitkijk en de andere vier bij de monding van de Surinamerivier. Die moeten zorgen voor het efficiënt ontwateren van Paramaribo, Wanica en daaraan verbonden gebieden.

De minister onderstreept dat zeker 62 procent van het ontwateringsstelsel van Paramaribo en een groot deel van Wanica afgestemd is op het Saramaccakanaal. Hij stelt, dat het baggeren slechts een van de maatregelen is om de economie een boost te geven en meer inkomsten binnen te halen voor het land. Suriname heeft een gunstige geografische ligging maar er is nog veel werk aan de winkel om daarvan te profiteren. 'We maken er niet voldoende gebruik van.' Dit is volgens de bewindsman ook de reden waarom het ministerie er belang aan hecht om zoveel mogelijk luchtvaartovereenkomsten aan te gaan met andere landen. Niet alleen om meer passagiers aan te trekken, maar ook voor het vergroten van de verdiencapaciteit door vrachtafhandeling.

Hij merkt dat landen meer zijn gaan verdienen, doordat ze meer mogelijkheden hebben geboden aan buitenlandse investeerders door niet alleen hun haven te moderniseren maar ook door hun luchtvaartsector te upgraden. Chotkan: 'Dat betekent dat we veel werk aan de winkel hebben, maar het is niet onmogelijk. Als het in andere landen is gelukt, moet het bij ons ook lukken.'

Veerdienst tussen Suriname en Guyana hervat

Dienst zal worden onderhouden met Guyanese vaartuig M.B. Sandaka


De veerdienst tussen Suriname en Guyana wordt vanaf donderdag hervat. Hierover hebben beide landen op ministerieel niveau een akkoord bereikt, aldus maandag 23 september 2019 het Nationaal Informatie Instituut (NII). 

Minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport & Communicatie, die de afgelopen dagen besprekingen heeft gevoerd in het Guyana, is maandagavond teruggekeerd naar Suriname waar hij op het vliegveld Zorg & Hoop informatie verschafte aan de media.

De dienst zal nu worden onderhouden met het Guyanese vaartuig M.B. Sandaka. De Canawaima veerboot werd op 27 mei uit de vaart gehaald vanwege mechanische problemen. Van Surinaamse zijde werd besloten het op eigen kosten naar de dock te sturen voor een integrale reparatie, maar de twee buurlanden konden niet tot een overeenstemming komen omtrent de betaling. Intussen is dit probleem uitgepraat.

Minister Chotkan voerde in Guyana gesprekken met zijn collega van Transport en diens staf bijgestaan door het bestuur van de Guyanese Canawaima Management Company. Van Surinaamse zijde was ook Joyce Blokland van de Suriname Canawaima Ferry Services aanwezig. Minister Chotkan zegt, dat nadat de Canawaima op initiatief van Suriname uit de vaart was gehaald, Guyana conform het Memorandum of Understanding toen had moeten inkomen met de M.B. Sandaka. Hij benadrukte dat Guyana niets van zich liet horen, maar Suriname ook niet kon blijven wachten met de reparatie. Dit is de afgelopen dagen ook concreet met de Guyanezen besproken.

Volgens de bewindsman heeft het buurland zich respectvol opgesteld en zou er sprake zijn geweest van een communicatiestoornis. Hij zegt dat van de andere kant ook beaamd is dat er brieven zijn ontvangen. De kwestie van betaling is volgens hem uitgepraat en geen issue meer. Verder heeft Guyana ook recht om te weten wat met het bedrag gaat gebeuren. Er zijn voor een deel reeds documenten uitgewisseld en te zijner tijd zullen er modaliteiten worden uitgewerkt om dit stuk verder gestalte te geven.

Belangrijk was, aldus minister Chotkan, dat de veerboot weer in de vaart moest. Hij benadrukt dat het om een stukje verdiencapaciteit gaat. 'Je kan halen en trekken over een nulletje erbij, maar aan het eind van de dag moet je kunnen verdienen en geld op tafel leggen.' Ook vanwege dit gegeven was het volgens de bewindsman nodig een herstart te maken met de dienst.

Intussen is hervatting van de veerdienst ook aangekondigd door het Guyanese ministerie van Infrastrtuctuur.

De M.B. Sandaka zal Moleson Creek Terminal verlaten om 09:00 uur en vanuit South Drain-Suriname om 11:30 uur vertrekken. Het publiek wordt erop gewezen dat de M.B. Sandaka niet geschikt is voor 20ft en 40ft containers en vrachtwagens met een hoogte en breedte van respectievelijk meer dan 3 meter en 2,7 meter. 

De M.B. Sandaka werd onlangs gerepareerd en uitgerust met twee hydro-master voortstuwingssystemen, aangedreven door twee rups 3406-motoren.

Asgar 'de jongen van de kerk' Koster betuigt spijt voor seks chatcontact met deelneemster Youth Voice

Koster bekent met late spijtbetuiging schuld


Muziekproducent en artiest Asgar Koster betuigt spijt voor ontoelaatbare handelingen waardoor hij vorige week in opspraak kwam en zijn reputatie een flinke deuk heeft opgelopen. Hij werd door de directie van de STVS als jurylid van het talentenprogramma Youth Voice aan de kant gezet wegens onaanvaardbaar contact met één van de vrouwelijke contestanten. Koster had seks chatgesprekken gevoerd met het meisje waarna haar ouders hun beklag bij het tv-station hadden gedaan, met als gevolg dat de directeur van de STVS met onmiddellijke ingang de samenwerking met hem verbrak. 

De leiding van de STVS noch Koster wilden inhoudelijk op deze zaak ingaan.

'Ik besef dat ik mij als coach van het programma Youth Voice had moeten onthouden van elke vorm van contact met de contestanten. Vanuit deze plaats wil ik daarom mijn welgemeende verontschuldigingen aanbieden aan alle contestanten van Youth Voice, wederom aan de contestante waar ik mee in contact ben geweest en haar familie, de STVS en al haar medewerkers en de overige coaches', stelt het gewezen jurylid in een verklaring, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 24 september 2019.

Koster zegt verder ook excuses aan te bieden aan anderen die hij met zijn handelingen heeft gekwetst.

'De totale Surinaamse gemeenschap, met daarin inbegrepen de verschillende kerkgenootschappen, mijn familie, vrienden en collega-artiesten, alsook mijn zakenpartners. In het bijzonder aan een ieder die mij als rolmodel heeft beschouwd bied ik mijn verontschuldigingen aan', vervolgt hij.

De artiest geeft voorts aan als mens de gevolgen van zijn handelingen te moeten dragen en verzekert dat hij 'er alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat dit gedrag zich niet herhaalt.'. Koster ten slotte: 'Het spijt mij!'

Man (30) in Nickerie opgepakt verdacht van verkrachting alleenstande vrouw

Slachtoffer betrapt man in woning die haar vervolgens mishandelt en verkracht


De 30-jarige D.T. is maandag 16 september door de politie van Nickerie opgesloten op verdenking van verkrachting, zo meldt het Korps Politie Suriname pas maandag 23 september 2019....

Agenten deden na een melding van het Command Center het opgegeven woonadres aan voor het verrichten van een onderzoek. Op het adres werd een alleenstaande vrouw aangetroffen die verklaarde, dat zij T. betrapt had in haar woning.

Hij ging vervolgens ertoe over om haar te mishandelen waarna hij haar verkrachtte. De man werd door de politie opgespoord en aangehouden.

Na overleg met het Openbaar Ministerie is hij hangende het onderzoek in verzekering gesteld.

Vernieuwde Waterkant van Domburg heropend

Na de facelift wordt op meer bezoekers gehoopt

(Bron foto: NII)

De Waterkant van Domburg heeft een metamorfose ondergaan. Deze plek staat al jaren bekend als trekpleister voor lekker eten en het mooie uitzicht op de Surinamerivier. Afgelopen zondag vond onder grote publieke belangstelling de heropening plaats, aldus maandag 23 september 2019 het Nationaal Informatie Instituut (NII).

De facelift was noodzakelijk aangezien de bewoners van de omgeving jarenlang last hadden van wateroverlast. De plaats moet nu na de facelift meer bezoekers dan voorheen aantrekken.

Districtscommissaris van Wanica Zuid-Oost, Audrey Hankers, zegt dat de samenleving eraan moet blijven werken dat Domburg een trekpleister blijft voor toeristen en ingezetenen. Hoewel Wanica niet veel recreatieplekken heeft, ziet ze de Waterkant van Domburg als een recreatieoord dat moet worden gekoesterd. Traditionele voeding, een mooi uitzicht en het feit dat veel zeilboten daar aanmeren maken dat deze plek zeer geliefd is bij velen, zei ze.

Hankers deed een oproep aan het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie om de weg naar Domburg te rehabiliteren. Minister Vijay Chotkhan van dit ministerie geeft aan, dat dit verzoek niet aan dovemansoren is gericht. Hij wil geen termijn verbinden aan de uitvoering van dit project, maar gaf de zekerheid dat zijn ministerie ook dit weggedeelte zal aanpakken. In principe is er volgens hem al een aanvang hiermee gemaakt, door de brug over de Pararivier alvast te herstellen. Het is volgens de bewindsman de bedoeling dat Domburg gemakkelijk en snel bereikbaar moet zijn. Hij deed een beroep op de weggebruikers om zich te houden aan de toegestane snelheid wanneer ze van de weg gebruik maken.

Eddy Fung A Loi, een van de oudere bewoners van Domburg en omgeving, kan zijn geluk niet op, dat de Waterkant een vernieuwing heeft ondergaan. Door de ravage die het rivierwater aanrichtte aan de oever van de Waterkant is veel vernietigd. Toerisme en werkgelegenheid hebben eronder geleden.

Ook plantage Laarwijk waaraan onder meer sinaasappelteelt wordt gedaan, heeft eerder last gehad van het rivierwater. Het doet hem goed dat nadat de overheid een damwand heeft opgezet de plek nu verfraaid is. Fung A Loi gaf aan, dat de omgeving dreigde leeg te lopen, omdat de voorzieningen kwamen weg te vallen. Hij verwacht dat nu meer ontwikkeling in het gebied opgang zal komen. Ook zal dit de toerismesector ten goede komen.

Rosebel Gold Mines verwacht binnen 30 dagen volledige mijnactiviteiten te hervatten.

Werkzaamheden in Mayo- en Royal Hill Pit zijn al opgestart


Uiterlijk binnen 30 dagen verwacht Rosebel Goldmines zijn volledige mijnactiviteiten te hervatten. In de zuidelijke putten Mayo en Royal Hill zijn de activiteiten intussen ook weer opgestart. 

Het bedrijf kondigt maandag 23 september 2019 in onderstaand persbericht aan, dat het zijn werkzaamheden op de Saramacca-site ook weer heeft opgepakt. In de planning ligt ook om de 325 werknemers, die op 15 augustus de wacht waren aangezegd, terug te roepen.

Met de lokale gemeenschap is een overeenkomst getekend die mogelijk maakt dat begin november de Saramacca erts kan worden vervoerd naar de Rosebel raffinaderij.'We hebben samen met onze stakeholders gewerkt aan een duurzame oplossing, wat heeft geresulteerd in de hervatting van de mijnbouwactiviteiten in de zuidelijke putten in Rosebel', zegt Stephen Letwin, president en CEO van de Canadese moedermaatschappij IAmGold. 'We zijn verheugd dat we onze samenwerking met de lokale gemeenschappen en de overheid hebben versterkt tijdens dit proces, en we kijken ernaar uit om onze werk gezamenlijk voort te zetten.'

Na een onderbreking van bijna een maand begon Rosebel met de herstart van zijn mijnactiviteiten in de noordelijke putten. In minder dan een maand tijd kwam Letwin naar Suriname door de ontwikkelingen die zich hadden voltrokken op de concessie van Rosebel, zo schrijft Starnieuws. Ongeregeldheden in het Royal Hill Pi-tgebied hadden ertoe geleid dat een illegale mijnwerker was doodgeschoten. Daarop vernietigden verhitte dorpsbewoners en illegale mijnwerkers bezittingen van het goudbedrijf. Machines en bussen werden in brand gestoken.

Rosebel heeft daarop zijn personeel geëvacueerd, omdat het de veiligheid van zijn arbeiders niet kon garanderen. De wekenlange onderbreking van de mijnactiviteiten heeft het bedrijf en het land enorme schade berokkend. Het bedrijf heeft zijn prospecties voor dit jaar al naar beneden bijgesteld, waardoor Suriname ook minder inkomsten in de vorm van royalties zal ontvangen.