donderdag 10 september 2015

Den Blauwvinger: Onderwijsminister Peneux wil zich laten gelden

COLUMN: Peneux verbiedt dreadlocks en figuurtjes in haar bij jongens en gekleurd haar bij meisjes

Peneux moet investeren in leerlingen, ze motiveren en niet demotiveren

10-09-2015 Den Blawvinger/De Surinaamse Krant


Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) heeft sinds het aantreden van de regering Bouterse-Adhin een bewindsman aan het roer staan die zich wil laten gelden. De oud-directeur Onderwijs van het ministerie, Robert Peneux, staat bekend als een boeman en als een man die als een olifant door de porseleinkast kan gaan en die porseleinkast heeft hij nu stevig in handen.

Zijn nieuwste plannetje dat hij er door gaat drammen is een zogenoemd 'uniform schoolreglement' waarin onder andere worden opgenomen voorschriften voor kleding en gedrag waaraan alle VOJ- (Voortgezet Onderwijs op Juniorenniveau) en basisscholen zich moeten houden. Maar, erger, er wordt binnen de burelen van het domein van Peneux ook gewerkt aan een reglement voor leerkrachten. Enkele opmerkelijke en niet van deze tijd zijnde regels daarin zijn, dat het kapsel van jongens netjes en kortgeknipt moet zijn, figuurtjes en tekeningen in jongenskapsel en gekleurd haar bij meisjes zijn verboden. Dit geldt ook voor dreadlocks, tenzij het een leerling betreft die belijder is van het rastafari geloof.

Waar ligt de grens van betutteling voor Peneux?
Ongeloof. Absurd. Waar gaat deze minister de grens leggen als het gaat om het pesten van leerlingen? Wat kunnen zij nog meer verwachten van Peneux? Dat de jongens zwarte schoenen moeten gaan dragen met rode veters, dus, dat sportschoenen, instappers, slippers en ander schoeisel wordt verboden. Dat de meisjes geen vlechten of van die leuke gekleurde kraaltjes in hun haar mogen hebben? Straks worden ze nog verplicht om allemaal naar school te komen met op hun rug allemaal het zelfde, uniforme, rugzakje.

Sinds wanneer wordt leerproces scholieren beïnvloed door soort haardracht?
Draaft Peneux nu niet door? Is hij het contact met de werkelijkheid van alle dag volledig kwijtgeraakt? Ja. Velen keuren de nieuwe plannen af, zo blijkt uit de vele reacties op social media als Facebook. Peneux krijgt er flink van langs. Dreadlocks, figuurtjes in het haar bij jongens en gekleurd haar bij meisjes hebben toch geen invloed op het leerproces van de leerlingen?

Investeer in scholieren, motiveer ze in plaats van ze te demotiveren
Laat MinOWC eerst maar eens gaan investeren in moderne leerboeken voor de leerlingen. Want als u ziet waar scholieren in bijvoorbeeld het basisonderwijs hun lessen uit moeten leren...... Ongeloof. Oude versleten lesboeken. Rommel. Beschamend.

Laat MinOWC eerst maar eens gaan investeren in computertechnologie in scholen. Hoeveel scholieren in het basisonderwijs hebben de beschikking over een computer, een laptop? Neen, Peneux is maar wat blij met First Lady Ingrid Bouterse-Waldring die nu en dan eens een partij laptops cadeau krijgt van de Chinese ambassade en ze vervolgens dumpt in allerlei in de haast gecreëerde computerlokalen op scholen die met veel bombarie worden geopend. Maar, hier ligt een essentiële taak voor het ministerie.

Laat MinOWC eerst maar eens gaan investeren in nieuw schoolmeubilair. Schoolbankjes en stoelen. Het is triest en beschamend om te zien hoe scholieren moeten werken. Oude en vaak kapotte schoolbankjes en stoelen. Soms zelfs te weinig.
Vaak ook nog eens tussen 2e en 20e hands uit Nederland. In bijna geen enkel klaslokaal zult u nieuwe en allemaal dezelfde bankjes en stoelen zien. Beschamend. Het is 2015.
Laat MinOWC eerst maar eens gaan investeren in …....
Laat MinOWC eerst maar eens gaan investeren in …....

Laat Peneux daarin eens gaan investeren, nieuw modern lesmateriaal, computerapparatuur, schoolmeubilair, enzovoorts, enzovoorts.....

Investeer in de kinderen en leg ze niet aan een leiband... motiveer ze in plaats van ze te demotiveren!

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
10 september 2015
Amsterdam-Paramaribo