maandag 30 april 2018

Maritieme Politie, Kustwacht en leden Visserscollectief zoeken naar slachtoffers van vier overvallen vissersboten

Van drie boten waarvan bevestigd is dat ze zijn beroofd, worden elf opvarenden vermist

Kapitein van één vissersboot herkent zijn Guyanese overvallers en bij bij 'naam' ...


De Maritieme Politie, de Kustwacht en leden van het Visserscollectief zijn op zoek naar de slachtoffers van de vier vissersboten die op vrijdag zijn beroofd in de Surinaamse wateren nabij de Wia Wia bank. De informatie die de politie heeft is, dat vier boten zijn aangevallen. Van drie boten waarvan bevestigd is dat ze zijn beroofd, worden elf personen vermist. Van de vierde boot is niets bekend, omdat daar geen slachtoffers van zijn gevonden. Dit bericht Starnieuws maandag 30 april 2018.

Op een vissersboot werken gebruikelijk vijf personen, de kapitein en vier bemanningsleden. Een booteigenaar deed zaterdag aangifte van de roof op het politiebureau te Nieuw Amsterdam. In de vooravond kwam een man met letsels aan zijn lichaam op hetzelfde politiebureau en verklaarde dat hij de kapitein is van een vaartuig en dat slachtoffer was geworden van zeepiraten.

De man verklaarde dat hij vrijdag bezig was netten uit te gooien toen een vaartuig hen naderde. In de boot was een Guyanees gewapend met een jachtgeweer. Hij herkende hem als ‘Dick’. In het vaartuig zaten ook ‘Bolo’, Crackhead’, ‘Sanbad’ en een donkere man die hij niet kende. Degenen die hij bij naam kende, zijn allemaal Guyanees.

‘Dick’ loste een schot en droegen de kapitein en zijn bemanning op te gaan liggen in het vaartuig. De zeerovers enterden de boot, waarna zijn de kapitein en zijn bemanning kapverwondingen toebrachten. Vervolgens moesten de kapitein en zijn bemanning overboord springen. Eén van de bemanningsleden wist niet te zwemmen en verdween in de diepte, vertelt de kapitein. Hij zegt dat toen hij in het water was gesprongen ‘Bolo’ een schot in zijn richting loste. Hij zwom weg, maar kon nog zien hoe de overige bemanningsleden die in het water waren met bamboestokken op het hoofd werden geslagen. Een voorbij varende vissersboot heeft hem zaterdagmiddag omstreeks twee uur geholpen.

Op dezelfde avond, zaterdag, tegen tien uur kreeg de politie bericht dat er een vaartuig naar binnen kwam met drie slachtoffers van een zeeroof. Het waren bemanningsleden van twee verschillende vissersboten. Ze hadden alle drie kapverwondingen aan het lichaam.

Twee van de slachtoffers waren van één boot en het derde slachtoffer van een andere. De twee die op dezelfde boot waren, bleken arbeiders te zijn van de booteigenaar die eerder aangifte van beroving had gedaan.

Uit het vaartuig van de kapitein, die aangifte heeft gedaan, is hij de enige die terecht is. Zijn vier bemanningsleden worden vermist. Uit het vaartuig van de booteigenaar die aangifte had gedaan, worden drie mensen vermist. Van het derde vaartuig is één van de vijf personen terecht.

Van de drie aangevallen boten worden dus elf opvarenden vermist. Van het vierde vaartuig dat zou zijn beroofd is niets bekend.

Inmiddels heeft het incident  ook nieuwspagina's over de grens gehaald, zoals bij 
de NOS
in De Telegraaf 
en zelfs de Washington Post

Een 36-jarige Nederlandse vrouw met cocaïne opgepakt in Brazilië

Vrouw met 2.2 kilo cocaïne betrapt op het vliegveld van de stad Recife


Een 36-jarige Nederlandse vrouw, N.J.A.C., is opgepakt in Brazilië, omdat ze cocaïne probeerde te smokkelen. Ze werd betrapt op het vliegveld van de stad Recife, Aeroporto Internacional dos Guararapes. In haar bagage zat 2,2 kilo drugs. 

De vrouw verklaarde dat ze niets wist van de verboden bagage, meldden Braziliaanse media. Ze zei dat ze naar Brazilië was gegaan om de dood van haar vader te verwerken en op weg terug naar huis was.

In de stad São Paulo zou ze hebben gelogeerd bij een Nigeriaan. Die zou haar een handtas hebben meegegeven, zodat ze niet hoefde te betalen voor overgewicht bij haar bagage. Ze zei dat ze geen geld van de Nigeriaan had gekregen.

Eerder deze maand werd een 55-jarige Nederlander opgepakt op het vliegveld van Recife. Hij had zes kilo hasj bij zich. De man zat in een rolstoel en deed of hij niet kon lopen, maar volgens de politie voerde hij een toneelstukje op.

En kort daarvoor was een 46-jarige Nederlander opgepakt in Brazilië. Hij probeerde 10.000 xtc-pillen te smokkelen. Hij liep tegen de lamp na aankomst op het vliegveld van Rio de Janeiro.

Wie in Brazilië wordt veroordeeld voor internationale drugssmokkel, kan tot 25 jaar gevangenisstraf krijgen.

(Suriname Mirror/Folhape/Nu.nl/Pleno.News)

Armand Zunder voorstander van bezoldiging vakbondsleiders

'Het vele werk en verantwoordelijkheid rechtvaardigen bezoldiging'

'Vakbonden zijn klein en contributie van leden maakt vergoeden van vakbondsleiders onmogelijk'


'Het vele werk dat verzet wordt, de kennis, de zorgvuldigheid die het ambt vraagt en de verantwoordelijkheid die de functie met zich meebrengt, rechtvaardigen de bezoldiging van vakbondsleiders’, aldus voorzitter Armand Zunder van de Progressieve Werknemersorganisatie (PWO) aan de vooravond van de Dag van de Arbeid 2018, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, maandag 30 april 2018.

‘In de statuten van de PWO en andere vakorganisaties en bonden is opgenomen, dat vakbondsleiders bezoldigd zouden kunnen zijn. Ik ben, gezien de inzet die van een vakbondsleider gevraagd wordt en de kwaliteit van het werk dat geëist wordt, van mening dat een financiële vergoeding op z’n plaats zou zijn. Daarvoor moet de vakbond wel inkomsten hebben. De kleinschaligheid in Suriname is echter een sta in de weg. Vakbonden zijn klein en de contributie van leden maakt het vergoeden van vakbondsleiders onmogelijk.’ 

Maar, deze materie wordt nauwelijks besproken binnen de vakbeweging.

Vakbondsleiders hebben een volle dagtaak. Er worden zeven dagen in de week lange uren gemaakt. Zunder: ‘De vakbeweging is een sociale partner die betrokken is bij ingrijpende werkzaamheden. Er moet regelmatig worden vergaderd, er dient onderzoek gepleegd, gestudeerd en rapporten geschreven te worden. De vakbeweging is vertegenwoordigd in meerdere organen en instituten, waaronder de Sociaal Economische Raad. Als voorbeeld kan de invoering van de BTW genoemd worden, die is opgeschort nadat de vakbeweging twijfels had uitgesproken over de gedegen uitvoering hiervan. De werkzaamheden binnen RaVakSur (Raad van Vakcentrales in Suriname) zijn ook niet mals.’ 

Naar zeggen van Zunder is het vakbondswerk nauwelijks te onderscheiden van wat hij dagelijks doet. ‘Vroeger hield de vakbeweging zich voornamelijk bezig met de klassenstrijd die zich bezighoudt met de strijd die voortvloeit uit de tegengestelde belangen van de verschillende klassen van de maatschappij. Anno 2018 moet de vakbondsleiders ook kunnen meepraten en denken over investeringen, productie, het milieu, nationale vraagstukken, problemen, crises, werkgelegenheid, vrede en andere complexe zaken. Van vakbondsleiders wordt verwacht dat zij in staat zijn om, waar zaken verkeerd lopen, oplossingen te bewerkstelligen.’

Volgens Zunder zijn leden van vakbonden veeleisend. Er is vaak onbegrip. Er wordt onvoldoende rekening gehouden met het feit dat zaken niet altijd snel tot stand komen.

Inhoud pleidooi advocaat Kanhai in 8 decemberproces geen verrassing

Kanhai wil vrijspraak voor zijn cliënten Dendoe, Dijksteel, Geffery, Caldeira en Alibux

Advocaat vraagt ook het OM niet ontvankelijk te verklaren op grond van de Amnestiewet


Advocaat Irvin Kanhai heeft op de zitting van de Krijgsraad vandaag, maandag 30 april 2018, in het 8 decemberstrafproces gepleit voor zijn cliënten Stephanus Dendoe, Iwan Dijksteel, Ernst Geffery, Winston Caldeira en Errol Alibux. Kanhai stelde dat de Krijgsraad onbevoegd is om kennis te nemen van deze zaak, aangezien in 2012 al een eindoordeel is geveld. Hij vroeg om het Openbaar Ministerie (OM) niet ontvankelijk te verklaren op grond van de Amnestiewet en vrijspraak voor zijn cliënten, aldus onder andere Starnieuws en De Telegraaf.

Auditeur-militair Roy Elgin heeft tegen Dendoe, Dijksteel en Geffery elk twintig jaar cel geëist. Tegen Alibux en Caldeira is vrijspraak geëist.

Kanhai lichtte na afloop van de zitting zijn pleidooi toe. Hij merkte op, dat Dendoe niet in het Fort aanwezig was rond 7, 8 en 9 december. Er is hiervoor alibi. Er zijn volgens hem tegenstrijdige verklaringen afgelegd over de betrokkenheid van Dijksteel en Geffery. Kanhai voerde aan dat Dijksteel lijfwacht was van toenmalig legerleider Desi Bouterse. Dezelfde getuige die verklaarde dat hij Bouterse daar niet gezien heeft, zegt dat Dijksteel er wel was. De advocaat stelt, dat dit onlogisch is, want de lijfwacht is er alleen wanneer de persoon die hij beveiligt ter plekke is. Hij vindt de getuigenverklaring leugenachtig.

Hij vraagt zich af waarom Caldeira en Alibux voorkomen op de verdachtenlijst.

Kanhai stelt, dat de Krijgsraad in 2012 een eindoordeel heeft gegeven in het strafproces. Zijn cliënten zijn hier niet tegen in beroep gegaan. Het vonnis heeft het 'gezag van gewijsde' gekregen en is niet voor herziening vatbaar. In 2016 kan volgens Kanhai niet ineens de zaak worden opgepakt door dezelfde rechtbank, die in 2012 verklaarde de grondwet niet te kunnen toetsen. Van waar komt de bevoegdheid vier jaar later om de Grondwet wel te toetsen, vraagt Kanhai zich af. Hij haalde aan dat op deze manier de geloofwaardigheid van de rechterlijke macht in twijfel wordt getrokken.

In de zaak van hoofdverdachte Desi Bouterse hield Kanhai 29 januari hetzelfde pleidooi. Ook voor hem eiste Kanhai toen vrijspraak.

Net als tijdens de verdediging van Bouterse kreeg Nederland ook deze keer een veeg uit de pan van Kanhai. Volgens hem was het overduidelijk, dat Nederland samen met de latere slachtoffers een coup voorbereidde om het militaire gezag onder leiding van Bouterse weg te werken. Als tegenreactie hierop had Bouterse de coupvoorbereiders en latere slachtoffers op laten pakken.

36-Jarige voetganger doodgereden op een verlaten gedeelte van de weg naar Brownsweg

Carlo Cayenni vermoedelijk door meerdere - doorgereden - auto’s overreden


De 36-jarige voetganger Carlo Cayenni is gisterochtend vroeg op een verlaten gedeelte van de weg naar Brownsweg aangereden en vermoedelijk door andere auto’s overreden. De politie van het ressort Brownsweg kreeg iets over zes uur de melding van een voorbijganger, dat een man dodelijk was aangereden, aldus het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 30 april 2018.

Daar aangekomen werd het slachtoffer verminkt op het wegdek aangetroffen.

Het vermoeden bestaat dat de voetganger in de vroege ochtend door de slechte verlichting op dat gedeelte van de weg is aangereden door een voertuig. De bestuurder is doorgereden en liet Carlo in hulpeloze toestand achter. Het slachtoffer moet daarna enkele keren door andere auto’s zijn overreden.

De voetganger was met bloot bovenlijf en gekleed in een donkerkleurige lange broek en is door de familie geïdentificeerd.

Carlo had geen vaste- woon en of verblijfplaats en had de gewoonte om te lopen van Brownsweg naar Paramaribo en omgekeerd.

De automobilist is nog niet achterhaald. Het onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de Verkeersunit van regio Midden.

Politie waarschuwt geen foto's van vermeende verdachten op social media te posten

Criminaliseren van onschuldigen is smaad en dus strafbaar


Het Korps Politie Suriname meldt zondag 29 april 2018, dat via social media een foto verspreid is van twee mannen die maandag 23 april op een adres zijn geweest om te vragen naar iemand. De vrouw des huizes, die de mannen te woord stond, maakte een foto van hen en publiceerde deze foto direct op social media met een waarschuwingstekst dat het om criminelen zou gaan. 

De twee mannen die later op de dag van hun vrienden en families de foto toegestuurd kregen, begaven zich de volgende dag naar de politie van Geyersvlijt om zich te beklagen over de onterechte beschuldiging aan hun adres. Het tweetal gaf aan, dat zij opzoek waren naar iemand, bij wie zij een pakket uit Nederland moesten afhalen en dat zij die bewuste mevrouw op dat adres hebben gevraagd.

De politie van Geyersvlijt heeft naar aanleiding van de aangifte een onderzoek ter plaatse ingesteld en de mevrouw in kwestie aangesproken.

'De politie stelt de alertheid van de burgers heel erg op prijs, maar doet een beroep op hen om in zulke situaties gelijk de politie in te schakelen. Indien het u gelukt is om een foto te maken, kunt u de wetsdienaren die de plek zullen aandoen de foto’s tonen, zodat zij op onderzoek kunnen uitgaan om met zekerheid te kunnen stellen dat het inderdaad om verdachte personen ging of om personen die slechts naar informatie op zoek waren.'

Het criminaliseren van onschuldigen valt onder smaad en is opgenomen in artikel 320 van het Wetboek van Strafrecht: 

Smaad, smaadschrift- artikel 320 Wetboek van Strafrecht
. Degene die opzettelijk iemands eer of goede naam aanrandt, door beschuldiging van een bepaald feit, met het kennelijke doel om daaraan ruchtbaarheid te geven, wordt als schuldig aan smaad, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden en geldboete van de derde categorie, hetzij met één van beide straffen 

2. Indien dit geschiedt door middel van geschriften, afbeeldingen of gegevens uit geautomatiseerde werken, verspreid, openlijk tentoongesteld of aangeslagen, of door geschriften of gegevens waarvan de inhoud openlijk ten gehore wordt gebracht, wordt de dader, als schuldig aan smaadschrift, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar en geldboete van de derde categorie, hetzij met één van beide straffen. 

3. Noch smaad noch smaadschrift bestaat voor zover de dader klaarblijkelijk heeft gehandeld in het algemeen belang of tot noodzakelijke verdediging. 

'Het Korps Politie Suriname benadrukt, dat zij de wil van de samenleving om samen te vechten tegen criminaliteit heel erg op prijs stelt, maar dat wij ervoor moeten waken dat wij geen onschuldigen criminaliseren.'

Politie Klaaskreek houdt vier zware criminelen aan

Het zou gaan om 3 Brazilianen en 1 Surinamer, leden van een actieve bende in BrokopondoDe politie heeft afgelopen weekend vier zware criminelen aangehouden. Bij hun aanhouding werden ook enkele zware wapens aangetroffen. Het gaat volgens Surinaamse media om 3 Brazilianen en 1 Surinamer. 

De criminelen zijn onderdeel van een bende die onder meer in het Brokopondo gebied al geruime tijd terroriseerde, schrijft Starnieuws gisteren, aldus Waterkant.net vandaag, maandag 30 april 2018.. De mannen werden aangehouden door de politie van post Klaaskreek en zijn in verzekering gesteld.

De politie is nog bezig met het verdere onderzoek.

Op social media verschenen dit weekend onderstaande foto’s van de arrestatie en de wapens die in beslag genomen zijn:

OM Colombia weerspreekt Wall Street Journal-artikel over onderzek tegen Ivan Marquez, FARC

'Geen onderzoek tegen voormalige FARC-onderhandelaar wegens drugshandel'


De procureur-generaal van Colombia bevestigde zaterdag 28 april 2018, dat er geen onderzoek is ingesteld sinds het vredesakkoord werd ondertekend, tegen de voormalige onderhandelaar van de voormalige FARC-rebellengroep Ivan Marquez (62) wegens vermeende drugshandel aanklachten, zoals wordt beweerd in een die dag gepubliceerd artikel in Wall Street Journal.
Volgens het artikel openden de Amerikaanse en Colombiaanse autoriteiten een onderzoek tegen Luciano Marín, ook bekend als Marquez, over zijn vermeende deelname aan de export van cocaïne naar het grondgebied van de Verenigde Staten. Het citeert mobiel videomateriaal waarin Marquez naar verluidt een medewerker van een bekende Mexicaanse drugshandelaar spreekt.

Marquez is momenteel in het landelijke dorp San Vicente del Caguan, waar Jesus Santrich eerder deze maand werd gearresteerd op aanklachten wegens drugshandel. Hij reageerde op de WSJ-beschuldigingen op Twitteren zei, dat ze 'oude spullen opwarmden in een poging om vredesinspanningen te doen zinken'.


Marquez was meer dan vier jaar lang rebellenonderhandelaar tijdens vredesbesprekingen tussen de regering en de FARC, die zijn initialen bewaarde, maar zichzelf de Revolutionaire Alternatieve Gemeenschappelijke Kracht (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común) noemt toen het een politieke partij werd.

Onder de voorwaarden van een vredesovereenkomst met de regering uit 2016 overhandigde de FARC duizenden wapens aan de VN en beloofde de drugshandel, die een belangrijke financieringsbron voor de groep was geweest gedurende vijf decennia van oorlog, in ruil voor 10 gegarandeerde zetels in Congres tot 2026 en andere voordelen.

Misdaden begaan door FARC-leden tijdens de oorlog moeten worden berecht door een speciaal tribunaal, maar degenen die na demobilisatie zijn gepleegd, zijn onderworpen aan de reguliere gerechtelijke procedure, die de mogelijkheid van uitlevering omvat.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Mexicaanse actrice en zangeres Dulce María in mooie bloemen bikini op Instagram

Dulce María is bekend geworden van haar rol in de telenovela Rebelde
Dulce María, bekend van haar rol 'Roberta' in de telenovela Rebelde, greep de aandacht van verschillende entertainmentmedia na het plaatsen van een bikina-foto op haar officiële Instagram-pagina.

Dulce María wenste haar duizenden volgelingen een 'goede dag' en die toonden hun geluk met verschillende complimenten die bij de recente publicatie van de actrice waren geplaatst. Op de foto is ze te zien in sexy bloemen badkleding die hartstocht opwekt...

A post shared by Dulce Maria (@dulcemaria) on
Binnen enkele uren bereikte de momentopname van Dulce María 235.000 'likes' en honderd reacties die de kenmerken van de populaire 'Roberta' benadrukken.

Dulce María Espinosa Saviñón (Mexico-Stad, 6 december 1985), beter bekend als Dulce María, begon als kind al met acteren in reclames. In 1993, op 8-jarige leeftijd, speelde ze in Plaza Sesamo, de Mexicaanse variant van Sesamstraat. Ze werd bekend van haar rol in de telenovela Rebelde, waaruit de band RBD voortkwam. Toen de band in maart 2009 uit elkaar ging startte Dulce María een solocarrière.

In oktober datzelfde jaar kreeg ze een platencontract bij Universial Music. Het eerste deel van haar debuutalbum Extranjera kwam uit in november 2010 en het tweede deel in februari 2011.


A post shared by Dulce Maria (@dulcemaria) on


A post shared by Dulce Maria (@dulcemaria) on
(Suriname Mirror/Peru.com/Instagram/YouTube)

Twee jonge inzittenden bus in Ecuador gedood door aardverschuiving

Weg Baños-Puyo, tussen Río Verde en Río Negro, door acht aardverschuivingen getroffen


Twee mensen kwamen om het leven en nog eens 29 raakten gewond toen een bus werd getroffen door een aardverschuiving op een weg in een Andesprovincie van Ecuador, meldt de geïntegreerde veilighridsservice ECU 911 zaterdag 28 april 2018.

In een verklaring legt de ECU 911 uit, dat het incident plaatsvond rond half twaalf 's ochtends lokale tijd op de weg Baños-Puyo, tussen Río Verde en Río Negro, waar acht aardverschuivingen plaatsvonden, waardoor de weg werd afgesloten.

De bus met 31 personen, inclusief volwassenen en kinderen, 'werd getroffen door een van de aardverschuivingen die plaatsvonden in de El Placer-sector, Río Negro parochie [...] waardoor twee mensen gewond raakten, zonder vitale tekenen' en 29 gewonden.


De doden zijn een vrouw (20) en haar zoontje van vier jaar.(Suriname Mirror/El Universo/Twitter/Debate)

Venezolaanse bisschoppen willen uitstel verkiezingen van 20 mei

'Verkiezingen zullen problemen van het land niet oplossen, ze dreigen te leiden tot een nooit eerder geziene humanitaire ramp'De Venezolaanse bisschoppen vragen in een gemeenschappelijke verklaring om de verkiezingen van 20 mei uit te stellen. 


Deze verkiezingen zullen de problemen van het land niet oplossen, ze dreigen integendeel te leiden tot een nooit eerder geziene humanitaire ramp. 

De bisschoppenconferentie vreest dat de omstreden verkiezingen de spanningen alleen maar nog verder doen toenemen, terwijl het land al gebukt gaat onder een hyperinflatie.

Nu al kampt de bevolking met honger, armoede, een torenhoge werkloosheid en de uitbreiding van ziekten en epidemieën. De bisschoppen eisen voldoende garanties voor een eerlijk en transparant verloop van de verkiezingen. Die zijn er niet, onder meer omdat sommige politieke tegenstanders zijn uitgesloten.

http://comunicacioncontinua.com/declaracion-de-los-obispos-venezolanos-ante-la-crisis-politica-y-humanitaria/


(Suriname Mirror/Kerknet/SIC/Twitter)

Vijf mensen doodgeschoten in de wijk Vila Operaria van Rio de Janeiro, Brazilië

Op moment van schietpartij werd een populair feest, bekend als baile funk, gehouden


In februari en maart zijn 19 politieagenten gedood, terwijl 209 mensen zijn gedood door de politie in de staat Rio de Janeiro


Vijf mensen zijn zaterdag 28 april 2018 gedood, samen met een militaire politieagent, in het stadsgebied van Rio de Janeiro. Het bloedbad vond plaats in de wijk Vila Operaria, terwijl de politieagent in de wijk Jacarepagua werd vermoord.

Het onderzoek, uitgevoerd door de politie van Baixada Fluminense, geeft aan dat gemaskerde gewapende mannen in de richting van de vijf slachtoffers in Vila Operaria schoten en drie mannen en twee vrouwen doodden. De slachtoffers zijn geïdentificeerd als Marlon de Souza (19); Rosangela de Souza Ribeiro (49); Douglas Carneiro (35); Carla Gomes Maria (37); en Felix Fonseca da Silva (46).


Hoewel de motieven van de misdaad onbekend zijn, is gebleken dat tijdens het bloedbad een populair feest, bekend als een baile funk (funk dance), werd gehouden.Op hetzelfde momenr werd de 36-jarige politiesergeant Carlos Eduardo Gomes Cardoso dodelijk neergeschoten tijdens een operatie in de favela Bateau Mouche.

Gegevens vrijgegeven door de Fogo Cruzado (Kruisvuur) website onthullen, dat in de maanden februari en maart 19 politieagenten zijn gedood, terwijl 209 mensen zijn gedood door de politie in de staat Rio de Janeiro. Ondertussen is het aantal bloedbaden in Rio de Janeiro verdubbeld sinds de militaire interventie werd gestart op 16 februari, volgens een nieuw rapport van het Observatório da Intervenção van de Universidade Cândido Mendes.

De donderdag 26 april 2018 gepubliceerde studie - 'Doelloos: geen programma, geen resultaten, geen richting' - laat ook zien dat, ondanks dat federale troepen patrouilleren in de straten van Rio, het aantal schietpartijen ook aanzienlijk is toegenomen.

Silvia Ramos, coördinatrice bij het Observatório da Intervenção, zei dat de interventie een politieke beslissing was 'die nieuwe problemen veroorzaakte met de aanwezigheid van soldaten in het politieke leven van Brazilianen, die naar het midden van een landschap werden gesmeten zonder het probleem van de onveiligheid in Rio op te lossen.'(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/Globo/Brasil247/Folha de S. Paulo/YouTube)

Wetenschap en inheemsen in Braziliaans Mamirauá-natuurreserrvaat werken samen in jacht op en bescherming paca's

Paca's een van de meest populaire maaltijden voor gemeenschappen in Amazonegebied


Paca's (Cuniculus paca / 'haas' genoemd in Suriname) zijn het gemakkelijkst te vangen wanneer het maanlicht zwak is. Amazone jagers, zoals die wonen in het Reserva de Desenvolvimento Sustentável Mamirauá in Brazilië, verlaten hun gemeenschappen op de donkerste nachten en glijden stil door het bos in niet-gemotoriseerde kano's, op zoek naar prooi. Ze dragen een zaklantaarn - niet om de weg te verlichten, maar om deze grote, harige knaagdieren op te sporen en te verblinden. In de felle lichtbundel schitteren de ogen van de pacas rood en onthullen de schuilplaatsen van de dieren langs de oevers van de rivier.

Paca's zijn een van de meest populaire maaltijden voor gemeenschappen in het Amazonegebied, die afhankelijk zijn van vis en bushmeat voor voedsel. Kinderen groeien op en leren deze vreemde dieren op te sporen en te doden.

Overdag gebruiken jagers honden om de knaagdieren uit hun holen en de rivier te dwingen, waar iemand in een kano wacht met een kapmes of een stok om de klus te klaren. Dit zijn de jachttechnieken die Hani El Bizri van het Instituto de Desenvolvimento Sustentável Mamirauá opmerkte, toen hij in 2010 naar de Amazone kwam om de duurzaamheid van de paca-populaties te bestuderen.

Paca's zijn het op een na meest opgejaagde dier in het reservaat, na een varkenachtig zoogdier dat de witlip pekari wordt genoemd. Ze vormen een belangrijke bron van eiwitten voor de 4.000 mensen die er wonen. Terwijl overbejaging geen existentiële bedreiging vormt voor de paca's, kunnen lokale uitstervingen in de onmiddellijke nabijheid van een gemeenschap een probleem zijn, waardoor bewoners gedwongen worden om over een groter gebied te jagen of honger te lijden. 'Wat mij vooral bezighoudt, is of de lokale bevolking voldoende voedsel heeft. Ze jagen veel op deze soort en vertrouwen op ze voor hun voedselzekerheid. Daarom moeten we efficiënte methoden ontwikkelen om hun populaties te monitoren en te beheren', zegt El Bizri.


Wetenschappers hadden al eerder pogingen gedaan om de paca-populaties te monitoren, maar ze hadden geen succes. Ze hadden de neiging om Tomahawk-vallen te gebruiken om te proberen paca's te vangen om ze te bestuderen, een wetenschappelijk orthodoxe, maar niet erg efficiënte methode.

Tot op heden zijn slechts twee projecten die op deze methode vertrouwen erin geslaagd een enkel dier te vangen. Beiden werden uitgevoerd in de jaren 1980, in een deel van Panama dat bekend staat om zijn dichte populatie paca's.

El Bizri voelde een kans om samen te werken met de gemeenschappen in het reservaat, gebruikmakend van hun traditionele kennis om zijn eigen wetenschappelijke methoden te verbeteren en hen te helpen het voortbestaan van hun voedselvoorziening op hun beurt te verzekeren. Sindsdien heeft El Bizri gemeenschappen in het Amanã-reservaat ontmoet, met ze gewoond en samengewerkt om te leren deze ongrijpbare wezens op te sporen en te vangen. Hij werkte samen met de lokale bevolking - met name twee broers, Luiz Washington da Silva Araújo en Wigson da Silva Araújo - om twee jachthonden te trainen om niet langer elk dier dat ze hoorden te achtervolgen, en zich specifiek op paca's te richten. Samen codificeerden ze deze benadering in een gestandaardiseerde wetenschappelijke methode.

Het bleek veel effectiever te zijn dan het gebruik van Tomahawk-vallen, maar ook kostenefficiënter. Het stelde El Bizri in staat om een zeldzame dataset te verzamelen over de paca-populaties in de Amazone en om het reproductieve systeem van de paca te bestuderen - en volgens een lid van de gemeenschap bood het een zeldzame kans om te bewijzen dat hun beproefde methoden ook werkten op papier.

Hun gezamenlijke inspanningen hebben enkele alarmerende bevindingen opgeleverd, waaronder, dat paca's vaker zullen worden bejaagd tijdens de zwangerschap. El Bizri staat niet alleen in zijn bezorgdheid over de afnemende beschikbaarheid van bushmeat, en paca's zijn ook niet de enige soort die kwetsbaar is voor de dreiging van overbejaging. In 2016 waarschuwde een groep van 15 academici in een tijdschrift van de Royal Society dat een toename van de bushmeat-jacht momenteel 301 landzoogdieren bedreigt met uitsterven en de voedselzekerheid van honderden miljoenen mensen in delen van Afrika, Azië en Zuid-Amerika in gevaar brengt.

Maar, de inspanningen om de biodiversiteit te beschermen hebben, omgekeerd, geleid tot voorbeelden van beleid dat de behoeften van de lokale bevolking negeert en de inspanningen om dieren in het wild te beheren en te behouden kan schaden. Brazilië, bijvoorbeeld, heeft de jacht effectief verbannen door middel van complexe en tegenstrijdige wetgeving - een benadering die weinig doet om deze noodzakelijke en traditionele activiteit in het uitgestrekte Amazone-regenwoud te voorkomen, in plaats daarvan gemeenschappen dwingt om het illegaal en onhoudbaar te beoefenen.

Bovendien heeft het overheidsbeleid ter ondersteuning van arme plattelandsgemeenschappen in sommige gevallen geleid tot een verslechterende voeding voor diegenen die wel toegang hebben tot stedelijke gebieden, legt Flavia Mori uit, een onderzoeker op het gebied van gezondheid, voedsel en voeding aan de Universiteit van São Paulo. .
 Mensen die financiële steun ontvangen 'hebben de neiging om hun gewassen en hun traditionele praktijken in de steek te laten en winkelen in stedelijke steden voor geïndustrialiseerde levensmiddelen', zegt ze. 'De vervanging van de jacht en de landbouw in deze regio's is niet duurzaam en heeft ook niet de voedingswaarde van het vlees van bedreigde diersoorten. Als je landbouwactiviteiten uitbreidt, breng je die soorten in meer gevaar, omdat je de omgeving verandert, en ze beginnen stedelijke gebieden binnen te vallen en worden gedood.

Met inbreng van leden van de gemeenschap gebruikt El Bizri zijn bevindingen en gegevens om een paca-beheersplan te maken waarvan hij hoopt, dat het vrijwillig zal worden overgenomen in het reservaat van Amanã en uiteindelijk zal worden aangenomen als openbaar beleid in Brazilië. Dit kan het jagen op bepaalde tijden van het jaar zijn, of in een roterende selectie van gebieden, om populaties te laten herstellen tussen jachten. Voor El Bizri was het belangrijk om de bijdrage te zien die de traditionele kennis in zijn werk speelde, en vooral de twee broers die hem vergezelden door het bos en in zijn kano.

In onderstaand paper, dat hij in 2015 publiceerde in Wildlife Biology waarin hij zijn bevindingen uiteenzet, noemde hij Luiz en Wigson da Silva Araújo als co-auteurs.

(Suriname Mirror/Sierra/Scribd Suriname Mirror/YouTube)

Kustwacht Caribisch Gebied haalt opvarenden vastgelopen vissersvaartuig 'Iris' op

'Iris' vastgelopen ter hoogte van Oostpunt, Curaçao

(Bron foto's: Kustwacht)

De Kustwacht Caribisch Gebied (KWCARIB) kreeg vrijdag 27 april 2018 een melding dat een vissersvaartuig, de 'Iris', vastgelopen was ter hoogte van Oostpunt, Curacao. Er zaten negen personen aan boord. Het vaartuig maakte tevens water, zo meldt de Kustwacht. 

Een Super-RHIB vanuit steunpunt Curacao rukte gelijk uit om te kijken of ze konden assisteren en vrijwilligersorganisatie Citro werd ook ingelicht.

Bij aankomst van de Super-RHIB werd geconstateerd dat vanwege de rotsen het niet mogelijk was om het vaartuig via water te benaderen. Er is toen besloten om vanuit het land te assisteren.

Het Kustwachtpersoneel ging met een landpatrouille naar Oostpunt om daarna het laatste gedeelte te voet naar de locatie te lopen om de mensen te helpen en hun persoonlijke bezittingen van de boot te halen. Daarna liepen ze terug naar de voertuigen om vervolgens naar het steunpunt te Parera te gaan.

Een paar van de opvarenden hadden lichte verwondingen en konden ter plekke door het Kustwachtpersoneel worden behandeld. De schade aan het vaartuig was aanzienlijk en kon niet meer gesleept worden.

Komst twee nieuwe drijvende dokken van Damen Shiprepair in Curaçao trrekt veel bekijks

Rhuggenaath: 'Katalysator voor logistieke sector'

'Curaçao is nu de vijfde ter wereld met droogdokcapaciteit en de eerste in de regio'


Een enorme katalysator voor onze logistieke sector, voor de Curaçaose economie en onze concurrentiepositie in de regio. Zo reageerde premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren enthousiast op de komst van de twee nieuwe drijvende dokken. 'Curaçao is nu de vijfde ter wereld met droogdokcapaciteit en de eerste in de regio.' Dit schrijft vandaag, maandag 30 april 2018, het Antilliaans Dagblad.


Het op een na grootste transportschip ter wereld Xin Guang Hua met aan boord twee nieuwe drijvende dokken voor Curaçao maakte gisterochtend - na een reis van 5.000 mijlen vanuit de haven van Rotterdam - rond zed uur een veilige doorvaart door de Sint Annabaai.

Wanneer de dokken - een van 230 meter lang en een van 120 meter - gelost zijn, zullen ze naar de eindbestemming worden gebracht: Damen Shiprepair Curaçao. Naar verwachting gebeurt dat vanochtend.


'Dit is een toegevoegde waarde voor onze haven. Met de additionele capaciteit zal Damen meer scheepvaartverkeer en meer economische activiteiten in onze haven genereren', aldus minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling.

De passage en doorvaart van het transportschip onder de Koningin Julianabrug richting het Schottegat was eerst gepland voor zaterdag. Een groot publiek verzamelde zich toen in de stad om de komst van de nieuwe drijvende dokken te aanschouwen. Door te veel wind moest de doorvaart echter worden uitgesteld. De sterke wind vormde een te groot risico, zo laat Damen in een schriftelijke verklaring weten. 'In dezen is gekozen voor veiligheid boven alles.'


Damen Shiprepair Curaçao stelt‘enorm trots te zijn op de professionaliteit en het precisiewerk van Curaçao Ports Authority (CPA) en Kompania di Tou Kòrsou KTK). 'Zij hebben in goede samenwerking het schip veilig aan de kades van de Isla afgemeerd.' Ook de minister-president is vol lof over alle betrokken partijen. 'Een geweldige klus waarbij Curaçao opnieuw laat zien hoe een klein eiland groot kan zijn als we samenwerken.'

Bond bij Geologische Mijnbouwkundige Dienst (GMD) gereanimeerd

Vakbonds-nieuwkomer Wayne Telgt geeft leiding aan het voorlopige bestuur

Deskundigen bij de GMD moeten plaats maken voor loyalisten


De bond bij de Geologische Mijnbouwkundige Dienst (GMD) is geheractiveerd. Wayne Telgt, die zijn intrede doet in de vakbeweging, geeft leiding aan het voorlopige bestuur. Dit bestuur moet volgens het personeel op zeer korte termijn zorgen voor de herinschrijving van leden en zal tevens verkiezingen moeten organiseren. Het voorlopige bestuur bestaat verder uit Clifton Acton (ondervoorzitter), Marcia Clumper (secretaris), Santusha Jozefzoon (penningmeester) en Vincent Cairo (commissaris). Robby Naarendorp van C-47 is als adviseur aangesteld. 

Volgens de vakorganisatie heeft het personeel ervaren, dat bij het ontbreken van een vertegenwoordiging van de werknemers, het overgeleverd is aan willekeur. Werkers worden frequent geconfronteerd met mutaties naar het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Daarbij wordt niet eens de procedure van overplaatsing middels een beschikking gevolgd.

Voorts blijkt, dat deskundigen bij de GMD plaats moeten maken voor loyalisten. Het ontbreekt die mensen aan ervaring om het werk naar behoren te kunnen doen, meldt het C-47 bulletin, aldus vandaag, maandag 30 april 2018, Starnieuws.

Het personeel vreest het ergste voor de revenuen van Surinames natuurlijke hulpbronnen. Gesteld wordt dat de GMD een bijzonder belangrijke dienst voor het land is, waardoor niet op deze manier ermee moet worden omgesprongen.

 De vakbond wil via dialoog werken naar een gezonde werksfeer. Ook zullen er voorstellen gedaan worden die moeten leiden tot verbetering van de werksituatie en de bejegening van de werknemers vanuit de leiding. Het bondsbestuur zal op korte termijn de dienstleiding vragen om ontvangen te worden voor een kennismaking en zal van die gelegenheid gebruik maken enkele aandachtspunten bespreekbaar te maken.

Sinds bekend is dat vier vissersboten zijn overvallen is vrijwel niemand meer uitgevaren

Kustwacht-directeur pleit weer voor invoering van het Vessel Monitoring System (VMS)


Joan Parris treurt vandaag, maandag 30 april 2018, in de Ware Tijd, over de vermissing van haar 21-jarige zoon Glenroy Jones die sinds vrijdagavond met vijftien andere vissers wordt vermist, nadat ze zijn overvallen door zeerovers. De meeste zijn gedwongen om overboord te gaan. 

Sinds bekend werd dat er zoveel boten zijn overvallen, is vrijwel niemand meer uitgevaren voor de vangst, weet secretaris Mark Lall van het Vissercollectief. 'De mensen zijn bang.'

Het is niet de eerste keer dat zoveel boten in één keer zijn overvallen, 'Maar, ik heb de indruk dat nu de meeste doden in één keer te betreuren zullen zijn.'

De Kustwacht, de Maritieme Politie, de Marine en vissers zijn samen naar het gebied gevaren in een poging nog levens te redden en na te gaan hoe groot het drama precies is. Tot nog toe is de zaak niet helemaal helder.

Kustwacht-directeur Jerry Slijngard zegt, dat nadat via de politie de melding binnen kwam, gelijk actie is ondernomen. Hoewel reeds eerder overvallen zijn geweest in het gebied kan hij niet zeggen of van een trend kan worden gesproken.

Hij pleit opnieuw voor invoering van het Vessel Monitoring System (VMS), dat mogelijk in een maand operationeel kan zijn. Dat systeem geeft niet alleen aan waar de boten zijn, maar beschikt ook over een panic button, ofwel noodknop, waardoor in geval van calamiteit een noodsignaal kan worden uitgezonden. 'Dan weten we dat er nood is, maar ook precies waar de boot zich bevindt.'

Directeur Belastingdienst weerlegt uitspraken dat BTW pas na verkiezingen 2020 wordt ingevoerd

'Canadese deskundigen transformeren nu huidige computersysteem in een nieuw systeem'

'Technisch gezien moeten zaken binnen drie maanden rond zijn'


Roy May, directeur van de Belastingen, weerspreekt dat de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) pas na de verkiezingen komt. Hij verwijst uitspraken hierover naar het rijk der fabelen. May benadrukte in het programma Welingelichte Kringen gisteren op Radio ABC, dat om technische redenen de invoering van de BTW uitgesteld moest worden. Dit bericht Starnieuws vandaag, maandag 30 april 2018.

May legt uit dat Canadese deskundigen bezig zijn met de transformatie van het huidige computersysteem in een nieuwe. In feite moest dit in januari rond zijn. De handelingen rond de BTW moeten elektronisch plaatsvinden.

De Belastingdirecteur denkt dat technisch gezien binnen drie maanden de zaken rond moeten zijn. Ook moet de wetgeving nog naar De Nationale Assemblee.

Een nieuwe datum voor de invoering van de BTW moet nog worden bepaald. De invoering van BTW betekent niet automatisch dat de goederen en diensten duurder moeten worden. Voorgesteld is om de BTW, die in de plaats moet komen van de omzetbelasting, tussen 10 en 15% moet liggen. Er is nog geen besluit genomen over de juiste hoogte van de BTW. De inkomsten van de Staat worden gelijk verhoogd, omdat iedereen in het systeem komt bij de invoering van de BTW. Iedereen die goederen en diensten aanschaft, betaalt automatisch de belasting.

Een vervolggesprek met de vakbeweging voor belastingverlichting van loontrekkers zal nog worden gevoerd, zegt May. Door de verschuiving van de invoeringsdatum is meer tijd hiervoor.

May merkt op, dat hij aangetrokken is om het BTW-traject in goede banen te leiden en de inkomsten van de Staat te verhogen. De inning van belasting is enorm teruggelopen. Het is een grote uitdaging om de inkomsten van het land te verhogen. Nu de invoeringsdatum van de BTW is verschoven, heeft de Belastingdienst de opdracht om de middelen die misgelopen worden, toch binnen te halen door intensieve inning van de belastingen.

Assembleelid Sharman (VHP): 'Waarom heeft minister Elias zo'n haast om inkopen te doen bij Siemens?'

'Ik denk dat het verstandig is om de hele relatie met Siemens onder vergrootglas te plaatsen'

'Pijnlijk te constateren, dat de eerste lijn zorg wordt verwaarloosd'


Assembleelid Dew Sharman (VHP) heeft bedenkingen over de aankopen die minister Antoine Elias verricht voor verschillende ziekenhuizen bij Siemens Healthcare in Den Haag. 'Waarom heeft een nieuwe minister, die nog geen behoorlijk overzicht heeft van de zorg, zo'n haast om inkopen te doen? Dit roept ongetwijfeld vraagtekens op', zegt de volksvertegenwoordiger, die ook arts is, vandaag, maandag 30 april 2018, op Starnieuws.

Ook al waren de afspraken met Siemens al gemaakt toen Elias directeur was van het Mungra Medisch Centrum, dan had hij de uitvoering moeten overlaten aan de nieuwe leiding van het ziekenhuis.

'Ik denk dat het verstandig is om de hele relatie met Siemens onder het vergrootglas te plaatsen',  stelt het Assembleelid.

De vorige minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel, had op meerdere momenten aangegeven dat gezamenlijke inkopen van de ziekenhuizen wenselijk is. Sharman merkt op, dat apparatuur ingekocht wordt op basis van evaluatie van de behoeften in de zorg en de prioriteiten. Voor zover Sharman bekend is, zijn de directies van de ziekenhuizen niet gekend in het besluit om deze aankopen te doen. Bovendien is er geen openbare aanbesteding gehouden. Een stukje betrokkenheid en transparantie ontbreekt. Ook is niet bekend wat de goederen kosten.

Sharman voert aan, dat nieuwe apparatuur geld kost. Hoe zal dat worden terugverdiend en op welke termijn? Wie zal opdraaien voor de kosten, de verzekerde of de verzekeraar?

Het Assembleelid benadrukt dat vervangingsinvesteringen planmatig moeten worden uitgezet. Met de verdiensten moet het apparaat onderhouden worden. Een ander aspect bij deze aankopen is dat ze voor een groot deel worden voorgefinancierd door Siemens. Er is volgens Sharman sprake van een nieuwe lening op de schouders van de samenleving. Alle details en de voorwaarden over deze lening ontbreken.

'Andermaal heeft de minister getoond, dat voor hem de tweedelijnszorg belangrijker is dan de basiszorg, de eerste lijn', concludeert het Assembleelid. 'Hiermee is niet gezegd dat tweede lijn onbelangrijk is, maar het is wel pijnlijk te constateren, dat de eerste lijn wordt verwaarloosd. We blijven de minister volgen. In ieder geval heeft hij getoond een slechte inkoper te zijn, omdat er bij aankopen van apparatuur er veel meer aan de hand is dan de aanschaf alleen.'

Nabestaanden slachtoffers 8 decembermoorden trekken zich terug als beledigde partij in 8 decemberproces

'Terugtrekking als procespartij zorgt niet voor stagnatie van het strafproces'

Advocaat Kanhai vraagt het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren in zaken van zijn cliënten


Nabestaanden van de 15 slachtoffers van de 8 decembermoorden hebben een verzoek aan de Krijgsraad gericht om zich als beledigde partij terug te trekken uit het 8 decemberstrafproces. Advocaat van de nabestaanden, Hugo Essed, kreeg vanmorgen, maandag 30 april 2018, bij de voortzetting van deze strafzaak, van de rechtbank het verzoek om een en ander toe te lichten. Dit melden de Ware Tijd en Starnieuws.

De zitting werd geopend met de zaak tegen verdachte Stephanus Dendoe tegen wie het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van 20 jaar heeft geëist. Deze zitting is voornamelijk bedoeld voor de advocaten van de verdachten om hun pleidooi te houden.

De Krijgsraad had besloten de nabestaanden als beledigde partij toe te laten. Zij mogen echter geen bewijzen aandragen in het proces, maar slechts schadevergoeding vragen. Het doel van de nabestaanden was juist om deel te zijn van het strafproces waarbij ook de bewijsvoering geleverd zou worden.

Essed benadrukt, dat de nabestaanden op basis van artikel 8 van het Inter-Amerikaans verdrag voor de Rechten van de Mens gevraagd hadden om procespartij te zijn. De Krijgsraad heeft dit artikel niet van toepassing verklaard, maar besloot op basis van het Surinaams Wetboek van Strafvordering de nabestaanden te voegen in het proces als beledigde partij.
De Krijgsraad zal over her verzoek nog een besluit nemen, zei Krijgsraad presidente Cynthia Valstein-Montnor.

Essed verwacht niet dat de Krijgsraad het verzoek zal afwijzen, omdat het niet vertragend werkt en de verdachten geen schade hiervan ondervinden. De nabestaanden hebben gewacht met indiening van de terugtrekking totdat het proces vlot zou verlopen. Dit is sinds de strafeis van de auditeur-militair wel het geval, meent Essed. De nabestaanden zullen eventueel na het vonnis een civielrechtelijk proces aanhangig maken over een vergoeding.

Tijdens de zitting vandaag heeft Irvin Kanhai gepleit voor diverse cliënten van hem. Hij vroeg het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren. Dit op basis van de Amnestiewet, die niet van toepassing is verklaard.

NPS-delegatie praat met bewoners te Pontbuiten

Bewoners klagen over hoge prijzen in winkel, lage lonen, verwaarloosde infrastructuur,  criminaliteit


Een delegatie van de Nationale Partij Suriname (NPS), onder leiding van voorzitter Gregory Rusland, heeft zaterdag 28 april 2018 gesproken met bewoners van Pontbuiten. Met de informatie die verzameld wordt door gesprekken met de buurtbewoners, is de partij bezig zich voor te bereiden op eventuele regeerverantwoordelijkheid vanaf 2020. Dit meldt Starnieuws.

De mensen gaven aan, dat er verandering moet komen, zegt Rusland. Duidelijk kwam naar voren dat de mensen het moeilijk hebben en klagen over onder andere de hoge prijzen in de winkel, de lage lonen, de verwaarloosde infrastructuur, de criminaliteit.

Naar voren kwam steeds, dat de mensen het beter hadden met de NPS in de leiding van het land en dat de situatie toen stabiel was vanwege het verantwoord beleid dat gevoerd werd. Een gezin vertelde de NPS-delegatie, dat het de dag tevoren salaris had ontvangen en na één bezoek aan de markt het geld al op was. 'A san dis no kan go so doro', werd gezegd.

Het bezoek was een aanzet voor een programma van de NPS-afdeling Paramaribo dat voor de komende jaren zal worden uitgevoerd ter voorbereiding op de verantwoordelijkheden die de partij wachten, bij voldoende ondersteuning van de kiezers in 2020. De partij gaat voor een ruim mandaat bij die verkiezingen, aldus Rusland.

16 Opvarenden van vier vissersboten vermist na overval zeepiraten

Meeste bemanningsleden overboord gezet, minstens drie met een accu aan hun benen gebonden

Autoriteiten zouden nog niets hebben gedaan om naar de vermisten te zoeken


De Ware Tijd bericht zondagavond 29 april 2018, dat voor de kust van Suriname zeerovers vrijdagavond vier vissersboten hebben overvallen. Van de in totaal twintig opvarenden zijn er pas vier terecht. Twee vissers werden met kapverwondingen van hun boot gehaald, twee anderen werden door andere boten uit het water gevist. Over het lot van de zestien anderen is niets bekend. Gevreesd wordt dat zij om het leven zijn gekomen. 

De vier boten zouden zijn overvallen door piraten die vermoedelijk van Guyanese afkomst zijn. De rovers hebben één boot meegenomen, de drie andere zijn compleet leeggeroofd.

De meeste bemanningsleden zijn overboord gezet, volgens getuigenverklaringen minstens drie van hen met een batterij aan hun benen gebonden.

De vier overlevenden zijn te Nieuw-Amsterdam aan land gezet. Familieleden van de vermisten verklaren, dat ze teleurgesteld zijn in de autoriteiten, die tot op heden niets zouden hebben gedaan om naar hun dierbaren te zoeken.

Vroegere Boliviaanse dictator Luis García Meza (88) overleden

Tijdens zijn 13 maanden schrikbewind werden politici, vakbondsleiders en journalisten vermoord

García Meza werkte nauw samen met cocaïnehandelaren en de naar Bolivia gevluchte Duitse oorlogsmisdadiger Klaus Barbie


In Bolivia is oud-dictator Luis García Meza overleden. Hij was 88 jaar oud en is overleden na een hartaanval. Onder het 13 maanden durende schrikbewind van García Meza werden politieke tegenstanders genadeloos vervolgd. In 1993 werd hij veroordeeld tot 30 jaar wegens mensenrechtenschendingen. 


Luis García Meza kwam in juli 1980 aan de macht na een bloedige staatsgreep. Tijdens zijn 13 maanden durende schrikbewind werden veel politici, vakbondsleiders en journalisten vermoord. García Meza werkte ook nauw samen met cocaïnehandelaren en de naar Bolivia gevluchte Duitse oorlogsmisdadiger Klaus Barbie.

Hij werd door de Amerikaanse autoriteiten gezocht wegens grootschalige drugshandel. Na alweer een rebellie werd hij in augustus 1981 afgezet. Tijdens de daaropvolgende maanden probeerden drie opeenvolgende militaire regeringen een einde te maken aan de chaos in het land, maar uiteindelijk moesten de militairen de macht doorgeven aan burgerpresident Hernán Siles Zuazo.


In 1993 werd García Meza veroordeeld tot 30 jaar cel wegens mensenrechtenschendingen. In 2017 veroordeelde een Italiaanse rechtbank hem en zeven andere Zuid-Amerikaanse militairen tot levenslang voor hun aandeel in Operatie Condor, een samenwerkingsverband van Zuid-Amerikaanse dictaturen in de jaren 70 en 80 dat politieke tegenstanders meedogenloos liet vervolgen.(Suriname Mirror/VRT/El Pais/La Razon/Twitter/YouTube/TeleSUR)

Senaat Colombia keurt gebruik van chemische castratie van kinderverkrachters goed

'Elk uur worden in Colombia twee minderjarigen verkracht, dat zijn bijna 48 kinderen per dag'


Deze week keurde de Colombiaanse senaat een wetsvoorstel goed om kindermisbruik te bestrijden, waaronder het gebruik van chemische castratie van kinderverkrachters. Het land worstelt met een duizelingwekkend aantal gevallen van seksuele misdrijven tegen minderjarigen, volgens lokale berichten. Het wetsvoorstel moet nu worden aangenomen door het Huis van Afgevaardigden van het land. 

Veroordeelden kunnen het ministerie van Volksgezondheid ook vrijwillig vragen om gratis 'anafrodisiacische' medicijnen te krijgen die de seksuele begeerte verminderen, in combinatie met psychiatrische en psychologische behandeling. Het voorstel bevat een nationaal strafregister dat toezicht houdt op het gedrag van daders om toekomstige aanrandingen in de toekomst te voorkomen, evenals gevangenisstraffen tussen 30 en 41 jaar.

Senator Maritza Martinez van de U-partij (Partido Social de Unidad Nacional), die het wetsontwerp schreef, vertelde de lokale pers: 'Het gaat niet om genitale verminking voor mannen en vrouwen of wie dit soort misdaden begaat, het gaat om het nemen van medicatie - via tabletten of injectie - om seksuele verlangens te remmen en in bedwang te houden bij verkrachters.'


Ze vertelde het radiostation La FM: 'Elk uur worden in Colombia twee minderjarigen verkracht, dat zijn bijna 48 kinderen per dag, dus het is absoluut noodzakelijk dat we een instrument inbrengen om deze misdaad te beheersen, en dat is waar de wet voor is.'


De wet komt na publieke verontwaardiging over gevallen van kinderverkrachting. In januari werd een man, bekend als Ferocious Wolf, die naar verluidt minstens 274 kinderen in Colombia mishandelde, na een vijf jaar durende klopjacht in Venezuela gearresteerd.

De 37-jarige verdachte, Juan Carlos Sánchez, verkocht beelden van kinderen die werden misbruikt voor pedofielen, meldde de Colombiaanse krant El Tiempo indertijd.Een andere ernstige misdaad die Colombia choqueerde, was de dood van de 7-jarige Yuliana Samboní, die in 2016 werd gekidnapt, verkracht en vermoord door verdachte Rafael Uribe Noguera, een 38-jarige architect. Duizenden mensen gingen de straat en social media op om gerechtigheid te eisen. Noguera werd in 2017 tot 51 jaar gevangenisstraf veroordeeld, meldde BBC Mundo.

Andere landen hebben die chemische castratie toestaan - hetzij met dwang, hetzij om de gevangenistijd te verkorten - zijn Argentinië, Australië, Estland, Nieuw-Zeeland, Polen, Rusland en Moldavië, zo meldt CNN.

(Suriname Mirror/Newsweek/Twitter/YouTube)