maandag 18 februari 2019

Venezolaanse president Maduro organiseert ​​'immens' concert 'Manos fuera de Venezuela' aan de Colombiaanse grens

Maduro tracht 'Live Aid'-concert van Virgin Atlantic-oprichter Sir Richard Branson loef af te steken


De Venezolaanse president Nicolas Maduro is van plan om een ​​'immens' concert, 'Manos fuera de Venezuela', aan de Colombiaanse grens te organiseren ter compensatie van het 'Live Aid'-concert van Virgin Atlantic-oprichter Sir Richard Branson, gericht op het onder druk zetten van de regering om humanitaire hulp te bieden. 

Het concert, dat door de Venezolaanse regering wordt georganiseerd, vindt aanstaand weekend plaats op de Simon Bolivar-brug die de twee landen met elkaar verbindt, zei Informatie-minister Jorge Rodriguez maandag 18 februari 2019.'We hebben een voorstel van veel Venezolaanse artiesten geaccepteerd die om een ​​cultureel evenement hadden gevraagd, een groots concert voor de vrede', zei Rodriguez op staatstelevisie VTV.

Ondertussen plant Branson een line-up van internationale en regionale artiesten voor een concert aan de Colombiaanse kant van de grens. Optredens worden verwacht van onder andere Nacho, Alesso, Ricardo Montaner, Mau y Ricky, Camilo Echeverri, Luis Fonsi, Alejandro Sanz, Maluma, ManĆ”, Carlos Baute, Paulina Rubio, Gusi, Juan Luis Guerra en Reymar Amoroso.

Zijn doel is om $ 100 miljoen bijeen te brengen en de grenzen van Venezuela opnieuw te openen, 'zodat humanitaire hulp eindelijk die miljoenen kan bereiken die het het meest nodig hebben', zei Branson.

Het Caribische land lijdt aan jarenlang wanbeheer, een instortende economie en wijdverspreide honger die miljoenen mensen heeft doen vluchten. De VS slaan voedsel en medische benodigdheden op in het Colombiaanse grensplaatsje Cucuta voor interim-president Juan Guaido's 23 februari-deadline voor het Venezolaanse leger om humanitaire hulp toe te staan.

Maduro heeft zijn veiligheidstroepen bevolen om die benodigdheden te blokkeren, en beschrijft het als een 'show'.


(Suriname Mirror/El Espectador/Bloomberg/Twitter/El Nuevo Herald/)

Venezuela zendt 20.000 voedselpakketten voor hongerende kinderen in CĆŗcuta, Colombia...

(Bron foto: Twitter)
Interim president Guaido beschrijft de uitspraken van Rodriguez als 'cynisch'


De Venezolaanse regering zal komend weekend voedsel uitdelen aan arme inwoners van de Colombiaanse grensstad Cucuta, zei de minister van Informatie maandag 18 februari 2019, een poging die parallel zou lopen met de plannen van de oppositie om humanitaire hulp binnen te halen. 

Oppositie-activisten hebben zaterdag gezworen om voedsel en hulp aan te bieden die de Verenigde Staten deels via buurlanden heeft geleverd, ondanks de weigering van president Nicolas Maduro om hulp te aanvaarden.

Miljoenen ondervinden honger en ondervoeding te midden van ernstige voedseltekorten in het land met hyperinflatie.

'We gaan meer dan 20.000 dozen (voedsel) meenemen naar de broeders en zusters van Cucuta om te helpen met de situatie van extreme nood van de jongens en meisjes van Cucuta', zei Informatie-minister Jorge Rodriguez in op de televisie.


Hij zei niet expliciet dat het voedsel zou worden gedistribueerd in Cucuta.

Oppositieleider Juan Guaido, die vorige maand artikelen van de Grondwet aanriep om zichzelf tot president te verklaren, heeft zaterdag een nationale campagne gestart om voedsel en medicijnen het land in te brengen over land en over zee.

Guaido beschrijft de uitspraken van Rodriguez als 'cynisch'. 'Dit verandert niet in het minst ons plan om druk te genereren, om de komst van de hulp te verzekeren', zei hij op een nieuwsbriefing.

'Als het niet op de drieƫntwintigste binnenkomt, zal het op de vierentwintigste komen, het zal op de vijfentwintigste februari binnenkomen', zei hij.


(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

58-Jarige bromfietser dodelijk verongelukt

Pertab Narain Jodha rijdt tegen een elektriciteitsmast van de EBS


De 58-jarige bromfietser Pertab Narain Jodha is zondagmiddag dodelijk verongelukt op de kruising van de Cocobiacoweg en Arrowroothlaan, zo bericht het Korps Politie Suriname maandag 18 februari 2019. 

De politie van het bureau Uitvlugt stelde een onderzoek in. Daaruit blijkt, dat de heer Jodha tegen een elektriciteitsmast van de EBS was gereden. Hij was niet aanspreekbaar. Met een ambulance werd hij overgebracht naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Jodha overleed na enkele uren in het ziekenhuis ten gevolge van opgelopen letsels aan het hoofd.

Media in Colombia te afhankelijk van duistere contracten om overheidspropaganda te publiceren

'Vooral de regering en burgemeesters willen dat de pers hen van dienst is'


De media in Colombia zijn te afhankelijk van duistere contracten om overheidspropaganda te publiceren of te creĆ«ren, zo heeft FundaciĆ³n para la Libertad de Prensa,FLIP, in zijn jaarverslag bekendgemaakt. De overgrote meerderheid van de Colombiaanse mediakanalen zijn voor 40 tot 50% van hun inkomsten afhankelijk van 'officiĆ«le advertenties', wat de mogelijkheden van het nieuws om onafhankelijk te rapporteren in gevaar brengt. 

Het mechanisme van 'officiƫle advertenties' biedt autoriteiten de mogelijkheid contracten te sluiten met mediakanalen om propaganda over projecten, beleid en plannen te verspreiden zonder mediabewaking. Zwakke regelgeving en systematisch misbruik maken echter enorme uitgaven aan propaganda mogelijk, vaak gepresenteerd als authentieke berichtgeving. Deze financiƫle afhankelijkheid heeft een systeem van patronage gecreƫerd waarin overheidsinstanties diegenen kunnen belonen die in overeenstemming zijn met de officiƫle boodschap en politiek, en om degenen die afwijkende reclame-inkomsten te ontnemen.

Dit systeem is gewapend om propaganda en zwijgzame kritiek te verspreiden. Van regionale bladen tot de belangrijkste krant van Colombia, El Tiempo, het hele media-ecosysteem van Colombia is vervuild met deze contracten.

In grote steden zoals Bogota, Medellin en Barranquilla was tot 70% van de informatie over deze contracten verborgen voor de onderzoekers van FLIP. Deze openbare instanties sluiten ook contracten met particuliere tussenpersonen, die niet verplicht zijn om informatie aan het publiek te verstrekken, waardoor informatie over deze deals voor onderzoekers wordt verdoezeld. Deze realiteit is een schending van het recht op informatie, uiteengezet in Colombia's wet inzake transparantie en toegang tot informatie.

Een van de meest getroffenen is lokale journalistiek, waar de winstmarges krap zijn en overheidsreclame een van de weinige opties is om niet failliet te gaan. Journalisten die in moeilijke lokale omstandigheden werken, zeggen dat de nieuwsagenda wordt vertekend door deze deals.

'De entiteiten, met name de regering en het kantoor van de burgemeester, willen dat de pers hen van dienst is', legt Otto SƔnchez uit, een journalist in Vichada. Branded content is een wereldwijde trend: veel kranten, waaronder de Financial Times en de New York Times, hebben speciale teams voor merkcontent en gesponsorde publicaties.

De giftige mix van Colombia van politiek, propaganda en handel ondermijnt nog meer het recht op informatie van het land en het recht op een vrije pers. FLIP heeft in het hele land meer dan 1.850 contracten gemeten, ter waarde van ongeveer $ 160 miljoen. Deze enorme contracten, vaak vaag geformuleerd, verbergen en verdraaien de ware aard van overheidsrelaties met media, die ver zijn afgedwaald van de grenzen die door de wetten van Colombia worden gesteld, en ver buiten de normen van internationale mensenrechtenverdragen.

Distorsie, censuur en propaganda door 'public advertising' zijn trends in de regio, ondanks de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens, die stelt dat lidstaten specifieke wettelijke regels over officiƫle publiciteit moeten aannemen. Zittende politici hebben toegang tot substantiƫle publieke middelen, die worden gebruikt om positieve publiciteit te genereren en zelfs tegenstanders aan te vallen: in 2018 stegen de uitgaven voor verkiezingen aanzienlijk, wat significante vragen opriep over de mogelijkheid van medialanding tijdens verkiezingsperioden van Ecuador tot Paraguay.

In 2017 oordeelde het Hooggerechtshof van Mexico dat officiƫle reclame moest worden gereguleerd, omdat het een schending van het recht op vrijheid van meningsuiting inhield. Er is echter weinig gedaan om dit besluit ten uitvoer te leggen, het minst in Colombia.

(Suriname Mirror/Colombia Reports)

Venezolanen lopen met zware hoeveelheden schroot op rug of hoofd via paden Colombia binnen

Met schrootverkoop proberen Venezolanen genoeg geld te verdienen om eenvoudig te overleven

(Bron foto:Raul ARBOLEDA / AFP)
Maria (52): 'Ik doe het, omdat het moet, ik vind dit werk niet leuk, het is heel moeilijk voor mij om deze bundels schroot te dragen'


In de dichte begroeiing langs de Colombiaanse grens banen groepen Venezolanen hun weg ongezien, puffend onder de zware ladingen schroot op hun rug, bedekt met vuil en proberen genoeg geld te verdienen om eenvoudig te overleven. 

Maria, een 52-jarige alleenstaande moeder van twee, moest onlangs stoppen met het besturen van de auto die ze ooit had gebruikt om haar brood te verdienen, omdat er geen reserveonderdelen meer te koop waren en ze geen geld had om ze te kopen. Nu sjouwt ze over een modderig pad door lange grassen, duwt een handkar vol met schroot dat ze heeft bijeen geschraapt van wie weet waar, om aan de andere kant van de grens te verkopen.

Het is een van de zo'n 30 grens oversteeklocaties die de Colombiaanse politie heeft vastgesteld langs de grens met Venezuela, dicht bij de Colombiaanse grensstad Cucuta en de Simon Bolivar International Bridge die de twee landen met elkaar verbindt - maar momenteel is die gesloten voor voetgangersverkeer.


De economie van Venezuela is geĆÆmplodeerd onder het leiderschap van president Nicolas Maduro en de meeste mensen kunnen de eindjes niet aan elkaar knopen.

Met wat ze verdient met de verkoop van het schroot, zal Maria - die weigerde haar achternaam te geven - bloem, aardappelen, wortels en knoflook kopen om haar familie een paar dagen te ondersteunen, voordat ze weer over het modderige pad moet gaan door het onkruid. 'Ik ga Colombia hier binnen met de kar, door deze modder, maar als ik terugkom, kom ik over de brug. Ik duw de kar langs dit pad, zodat ze niet confisqueren wat ik draag', zegt ze.

Voor degenen die in de grensregio wonen, zijn geen visa of andere speciale papieren nodig. Terwijl ze praat, passeren mensen - jong en oud - met bundels schroot. Sommigen dragen vodden, anderen zijn shirtloos. De gelukkigen hebben handkarren, anderen zijn dubbel gebogen onder het gewicht van de lading die ze op hun schouders dragen.

De grens is lange tijd een centrum van smokkel geweest, maar het was vroeger gericht op de veel waardevoller grondstof van benzine, die massaal door de staat werd gesubsidieerd en verkocht over de grens.

Nu is de smokkelwaar in wezen rommel - oude stuken metaal en banden, of wat mensen dan ook door hete struikgewas  kunnen dragen. 'Ik doe het, omdat het moet. Ik vind dit werk niet leuk, het is heel moeilijk voor mij om deze bundels te dragen', zegt Maria.

Meer dan 40.000 mensen passeren de Simon Bolivar-brug elke dag, volgens grensarbeiders in Colombia. Het is echter onmogelijk om in te schatten hoeveel mensen elke dag illegaal oversteken langs de 2.200 kilometer lange grens. De crisis in Venezuela heeft het illegale grensoverschrijdende verkeer alleen maar versterkt.

'We hebben het afgelopen jaar een grote hoeveelheid vlees in beslag genomen', zegt kolonel Francisco Gelvez, plaatsvervangend commandant van de politie in Cucuta. Hij stelt, dat het gebrek aan sanitaire controles in Venezuela betekent, dat vee daar werd geslacht en het vlees in Colombia wordt verkocht tegen 'knock-down'-prijzen. Hij voegt eraan toe, dat hij zich zorgen maakt over de gezondheidsrisico's van dergelijk smokkelvlees.

Alleen Cucuta heeft al ongeveer 2.000 politieagenten die de grens in de gaten houden, niet alleen voor de gebruikelijke smokkelaars, maar ook voor guerrilla's van Colombia's laatst overgebleven linkse opstandige guerrillagroep, de ELN (EjĆ©rcito de LiberaciĆ³n Nacional), die geld afperst van de handelaars.

Dayana Pirela verdwijnt bijna achter de zeven plastic kratten die ze draagt. De kleine voormalige universiteitsstudente, nu 29 jaar oud, moest stoppen met het verkopen van kleding toen de economische crisis haar land in de greep kreeg. 'We waren gelukkig en we wisten het niet ... nu is mijn leven aan het recyclen, met blikjes en steelpannen, schroot, wat we ook op straat tegenkomen', zei ze. Ze werkt om zichzelf en haar twee kinderen te onderhouden, beiden jonger dan 10.

Op de paden tussen het gebladerte, spreken mensen met zachte stem over hoe ze Maduro's regering de schuld geven voor de crisis die hen in zulke moeilijke omstandigheden heeft gedwongen. 'De paden zijn onze manier van leven op dit moment, een manier om onszelf te voeden,' zegt Pirela.

(Suriname Mirror/AFP)

Protesten in Braziliƫ tegen dood 19-jarige zwarte tiener in supermarkt in chique wijk van Rio

Pedro Henrique Gonzaga gesmoord door bewaker in supermarkt Extra in wijk Barra da Tijuca Activisten in heel BraziliĆ« gingen zondag 17 februari 2019 de straat op na de dood van Pedro Henrique Gonzaga, een 19-jarige zwarte tiener die donderdag (14 februari) stierf aan een hartaanval, nadat hij naar verluidt werd gesmoord door een bewaker in de supermarkt Extra in de chique wijk Barra da Tijuca van Rio de Janeiro. 

Honderden demonstranten, die zich identificeerden als Black Lives Matter in Braziliƫ, stonden buiten de supermarkt Extra waar het incident plaatsvond terwijl ze de naam Gonzaga scandeerden.'Er is nog nooit een Black Lives Matter beweging in Braziliƫ geweest vergelijkbaar met de Verenigde Staten', riep Rene Silva, een van de organisatoren van het protest. 'Dit jaar denk ik dat het vaker zal gebeuren, omdat de zwarte gemeenschap meer en meer verenigd is.'

Soortgelijke protesten vonden ook plaats in het weekend in SĆ£o Paulo, Belo Horizonte, Fortaleza en Recife.

Het incident vond plaats afgelopen donderdag in de Extra supermarkt toen Gonzaga in bedwang werd gehouden door bewaker Davi Ricardo AmĆ¢ncio. Videobeelden laten zien dat AmĆ¢ncio languit op Gonzaga ligt en niet lijkt te bewegen.Omstanders kunnen worden gehoord die tegen AmĆ¢ncio zeggen Gonzago te laten gaan, met een vrouw schreeuwend, 'hij is hem te stikken'.

Gonzaga was bewusteloos en werd naar een ziekenhuis gebracht waar hij uiteindelijk overleed. Volgens onderzoekers vertelde AmĆ¢ncio de politie, dat Gonzaga probeerde het geweer van de bewaker te grijpen en herhaaldelijk zei: 'Ik ga doden! Ik ga moorden!.'
AmĆ¢ncio beweert, dat hij Gonzaga in bedwang hield en alleen zijn gewicht boven op hem liet rusten en niet in zijn nek drukte of hem stikte. AmĆ¢ncio werd ter plaatse gearresteerd, maar werd de volgende dag op borgtocht vrijgelaten.


In een verklaring stelt de supermarktketen Extra, dat 'het geen enkele daad van geweld en excessen accepteert en alle vormen van racisme verwerpt'. Zij voegde daaraan toe, dat het 'niet is vrijgesteld van de verantwoordelijkheden van wat zich heeft voorgedaan' en dat het 'alle belang erbij heeft dat een en ander wordt opgehelderd.... We werken samen met de autoriteiten om alle beschikbare informatie te verstrekken.'


(Suriname Mirror/Brasil247/The Rio Times/Correio Braziliense/Folha de Sao Paulo/Twitter/ YouTube)

Ministerie van OWT&C haalt diverse lozingen op in Paramaribo-Noord

In sommige delen van lozingen zijn koelkasten en huisvuil aangetroffen....


Het ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie (OWT&C) haalt diverse lozingen op in Paramaribo-Noord. Deze werkzaamheden zijn in december 2018 gestart en worden in eigen beheer uitgevoerd. De controle op deze werkzaamheden wordt door de afdeling Ontwateringswerken van het ministerie uitgevoerd. Momenteel is men bezig de Sluiskreek op te halen -
een belangrijke ader voor de ontwatering van Paramaribo-Noord -, zo meldt het ministerie vandaag, maandag 18 februari 2019, via het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Vinodh Bissesar, waarnemend coƶrdinator Open Riolering van de afdeling Ontwateringswerken, geeft aan dat deze werkzaamheden donderdag zijn gestart en volgens planning binnen 12 werkdagen zijn afgerond.

De Sluiskreek sluit aan tot de Anton Dragtenweg, is 3.300 meter lang en ongeveer 20 meter breed. De lozingen langs de Rubenstraat, de Pommerakstraat, de Nachtegaal- en de Leonardo da Vincistraat zijn reeds opgehaald.

De lozingen langs de Bazaltstraat en de Picassostraat zullen volgens planning in de komende weken ook worden opgeschoond. Het hangt allemaal af van de heersende weersomstandigheden.

In sommige delen van de lozingen zijn koelkasten en huisvuil aangetroffen. Bij het betrappen van personen die zich schuldig maken aan deze handelingen zullen er zeker maatregelen tegen hen worden getroffen. Gedurende deze werkzaamheden kunnen zich tijdelijk verkeersopstoppingen voordoen, echter zal dit alleen het geval zijn gedurende de verplaatsing van machines.

IUCN Nederland ontvangt 2,4 miljoen euro van Nationale Postcode Loterij ter bescherming jaguar Zuid-Amerika

Jaguars worden in landen als Bolivia, Suriname en Guyana steeds vaker gestroopt

(Bron foto: IUCN NL)

Natuurorganisatie IUCN NL (International Union for Conservation of Nature) heeft van de Nationale Postcode Loterij een extra bijdrage van 2,4 miljoen euro gekregen voor het project ‘Operation Jaguar’. Hiermee kan zij stroperij en illegale handel in jaguars in Zuid-Amerika terugdringen. IUCN NL werkt hiervoor samen met IFAW, Elephant Action League en ARTIS. Dit bericht IUCN Nederland vandaag, maandag 18 februari 2019.

Jaguars – de grootste katachtigen van het westelijk halfrond – worden in landen als Bolivia, Suriname en Guyana steeds vaker gestroopt. Dit lijkt bijna volledig te worden gedreven door de vraag vanuit China, waar jaguartanden, -vlees en -botten worden verwerkt tot medicijnen en sieraden.

Door de criminele netwerken te ontmaskeren, en de opsporing en vervolging door autoriteiten te professionaliseren, willen de organisaties deze wildlife crime bestrijden. Ook zetten ze in op preventie door stropers te weren uit de leefgebieden van jaguars. Zo kan dit toproofdier zijn belangrijke rol in het ecosysteem blijven vervullen.

'De jaguar is de enige van de vijf ‘big cats’ die nog niet bedreigd is', vertelt Liliana Jauregui van IUCN NL. 'Maar, de tijd dringt. We kunnen ons niet permitteren af te wachten tot ook hij het predicaat ‘bedreigd’ heeft. Met deze bijdrage van de Postcode Loterij gaan wij daarom alles op alles zetten om de jaguar het lot van zijn neven te besparen.' 


De bekendmaking van de miljoenenschenking aan het project is gedaan in aanloop naar het Goed Geld Gala van de Postcode Loterij op 4 maart. Dan maakt de Loterij bekend welk bedrag zij in totaal kan schenken. De helft van de inleg van deelnemers aan de Postcode Loterij gaat naar goede doelen op het gebied van mens en natuur. Vorig jaar was dit een totaalbedrag van ruim 357,5 miljoen euro voor een betere wereld.


Nurmohamed (VHP): 'Problemen op Natin geven rancuneus beleid regering weer'

'Indien de regering niet spoedig ingrijpt, is men bezig het volk, vooral jongeren, te misleiden'

'De leraren worden meteen gemuteerd als ze wat zeggen en daarom is het goed dat de vakbonden opkomen voor hen'


'De perikelen binnen het Natuurtechnisch Instituut (Natin) vragen om een kordate aanpak van Onderwijsminister Lilian Ferrier. Indien de minister er niet in slaagt de vele issues op dit opleidingsinstituut te verhelpen, is dat reden genoeg om haar troon over te dragen.' Dit stelt volksvertegenwoordiger Riad Nurmohamed (VHP) vandaag, maandag 18 februari 2019, in het Dagblad Suriname. 

'Het is heel ernstig dat de studenten geen onderwijs kunnen volgen en dat leraren gedemotiveerd zijn, terwijl de huidige regering wel alle aandacht en middelen heeft om allerlei populistische projecten uit te voeren. Indien de regering niet spoedig ingrijpt, is men bezig het volk, in het bijzonder de jongeren, te misleiden.'

Vakbondsleidster Reshma Mangre, die de noodklok op het Natin afgelopen vrijdag heeft geluid, spreekt van een schaarste aan vakleraren waardoor de studenten geen onderwijs kunnen genieten. Op de vraag of deze schaarste binnen afzienbare tijd opgelost kan worden, gaf Nurmohamed het volgende te kennen. 'Het vinden van goede vakleraren is inderdaad niet meteen op te lossen, maar daar had het Onderwijs-ministerie toch vanaf het begin zorg voor moeten dragen?'

Alhoewel Natin al enkele maanden opgezadeld zit met een communicatiegebrek tussen de leiding van dit instituut en de leraren, stagnatie in het leerprogramma vanaf het eerste kwartaal van het huidig schooljaar, geen uitbetaling aan gecommitteerde leraren, abrupte herverdeling van de lesuren en geen herkansingsmogelijkheid voor de studenten, is pas vrijdag melding hiervan gemaakt. Het verwondert Nurmohamed niet dat de leraren zich nu pas hiertegen verzetten. 'Er is enorm veel rancune vanuit de regering, niet alleen op Natin, maar ook op andere scholen. De leraren worden meteen gemuteerd als ze wat zeggen. En daarom is het goed dat de vakbonden opkomen voor hen.'

Als volksvertegenwoordiger heeft Nurmohamed erop aangedrongen om het mutatiebeleid transparant te maken, dit moet namelijk valide redenen ten grondslag hebben. 'Maar, dat is nooit gebeurd.'

Gezien de ernst van de zaak, en dat de minister geen luisterend oor heeft voor het bestuur van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie in Leerkrachten in Suriname (ALS), is het kristalhelder dat onderwijs geen prioriteit is voor Ferrier. 'Een minister is bedoeld om de problemen die onder zijn/haar ministerie vallen op te lossen. Het is geen kwestie van willen of niet, je dient met de vakbond te onderhandelen, anders moet de minister bedanken', aldus Nurmohamed.

ASFA wil eindelijk erkenning van het keurmerk Made in Suriname

'Het is niet zo, dat any body die bezig is in Suriname een Made in Suriname-stickertje kan plakken'


De Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) wil dat het keurmerk Made in Suriname eindelijk erkend wordt. Zij is daarom blij met de aandacht die het ministerie van Handel, Industrie & Toerisme (HI&T) heeft gegeven aan dit initiatief van de fabrikantenorganisatie. 

'Het is niet zo, dat any body die bezig is in Suriname een Made in Suriname-stickertje kan plakken. Wanneer je het logo Made in Suriname draagt, is het in feite helemaal door een proces gegaan van kwaliteitskenmerken, zodat we met trots kunnen zeggen, dit is Made in Suriname', zegt ASFA-voorzitter Wilgo Bilkerdijk vandaag, maandag 18 februari 2019, op Starnieuws.

Het idee van het Made in Suriname-keurmerk is volledig uitgewerkt, maar is volgens de ASFA-topman in een nieuwe opstart, omdat de organisatie de overheid erbij wil betrekken. Dit project is een hele poos blijven liggen. De bedoeling is om de overheid zover te krijgen om dit ook te erkennen als een keurmerk dat geldt voor producten die in Suriname zijn geproduceerd.

Bilkerdijk zegt op schappen wel eens producten te zien, waarop staat Made in Suriname, maar waarvan de concrete herkomst en kwaliteit niet te traceren zijn.

Hij zegt hierover: 'Dat is op zich wel waar, want het is hier geproduceerd, maar bij ons gaat het niet erom dat het hier is geproduceerd, het gaat erom dat het hier goed is geproduceerd. Het is te traceren en we gaan zover, dat we teruggaan naar die primaire producent, bijvoorbeeld die persoon die vruchten levert voor de voedsel- en voedselverwerkingsindustrie.'

Bewoners van Wintiwai in afwachting definitief besluit OWT&C inzake bouw 'uitvaartpark'

(Bron foto: Gilliamo Orban/de Ware Tijd)
OWT&C: 'Vooralsnog kan de bouwvergunning niet worden ingetrokken'

Ministerie wacht op resultaat van een juridisch en bouwtechnisch onderzoek


Bewoners van Wintiwai die geen uitvaartpark aan de Draibatrastraat willen, hebben tot nu toe niet de gewenste reactie gekregen van het ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie (OWT&C). Dit departement heeft onlangs in een schrijven laten weten, dat het vooralsnog de bouwvergunning niet kan intrekken zoals de bewoners hebben verzocht. Het ministerie stelt dat op grond van de ruis die bij de bewoners is ontstaan naar aanleiding van de mogelijke afwijking van de vergunningsvoorwaarden, de bouw is stopgezet, zo bericht vandaag, maandag 18 februari 2019, de Ware Tijd.

'Na de stopzetting van de bouwwerkzaamheden is door het ministerie een juridisch en bouwtechnisch onderzoek uitgevoerd, waarvan het resultaat wordt afgewacht', aldus het departement.

Het ministerie schrijft verder dat tot nu toe de districtscommissaris (Remy Pollack) hem niet formeel in kennis heeft gesteld misleid te zijn, zoals door de bewoners is aangehaald in hun schrijven.

De grondslag voor het ministerie voor het afhandelen van de aanvraag voor een bouwvergunning is onder andere gebaseerd op de verklaring van geen bezwaar die is verleend door de districtscommissaris. OWT&C is er vanuit gegaan dat alle procedures, voorafgaand aan het afgeven van de desbetreffende verklaring, in acht zijn genomen. Ook is eerder uit de bouwvergunningaanvraag niet gebleken, dat er een faciliteit voor het cremeren in het gebouw zal worden geplaatst, zegt het ministerie.

In het schrijven van de bewoners staat, dat districtscommissaris Remy Pollack hen op 21 januari heeft gezegd, dat hij is misleid door uitvaartbedrijf M. J. Poese. 'Hij heeft uitgelegd dat hij op 23 maart 2017 een verzoek heeft gekregen voor de bouw van een zakenpand ten behoeve van een uitvaartcentrum, maar nu blijkt het te gaan om een uitvaartpark waar een begraafplaats, mortuarium, crematorium en aula zullen komen', staat in de brief. Intussen is Pollack gestopt als districtscommissaris en opgevolgd door Eric Grauwde.

De woordvoerder van de bewoners, Reuel Koanting, zegt dat binnenkort een petitie zal worden ingediend bij parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons. Er zal daarna uiterlijk twee weken worden gewacht op maatregelen door de overheid. Eerder had Koanting gezegd, dat bewoners de weg zouden barricaderen waar het gebouw in aanbouw is. 'We wilden eerst bij alle instanties aan de bel trekken en als er niets gebeurt, gaan we actie voeren', aldus Koanting.

Militair op bromfiets valt agent bij verkeerscontrole aan met valhelm

Man heeft wel een valhelm bij zich, maar niet op zijn hoofd...


De politie hield zaterdagavond een reguliere verkeerscontrole op de kruising van de Charlesburg- en Ringweg in Paramaribo. Tijdens die controle werd een bromfietser staande gehouden, omdat hij wel een valhelm bij zich had, maar deze niet op had, zoals de wet voorschrijft, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, maandag 18 februari 2019. 

Terwijl een politieman bezig was deze man te verbaliseren, pakte de bromfietser de valhelm en viel daarmee de agent aan.

Regiocommandant Lloyd Tolud van het Korps Politie Suriname zegt, dat de overtreder met aangerukte versterking van andere collega’s werd aangehouden. Hij werd in de boeien geslagen en overgebracht naar het bureau.

Uit het onderzoek blijkt, dat de bromfietser een militair is. Het verdere onderzoek is dan ook overgedragen aan de Militaire Politie, zegt Tolud.

Dorpsgemeenschappen in Mapanegebied willen herstel van de rijweg naar Carolina

(Bron foto: Frans Nijda)
Delegatie ministerie van OWT&C oriƫnteert zich ter plaatse


Dorpsgemeenschappen in het Mapanegebied kijken uit naar het herstel van de rijweg naar Carolina. Die verkeert al geruime tijd in zeer slechte staat, waardoor omliggende dorpen moeilijk bereikbaar zijn. Nadat ze vaak hebben aangeklopt bij de overheid voor aanpak van het probleem, heeft een delegatie van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) zich zaterdag met vertegenwoordigers van het commissariaat Para ter plekke georiƫnteerd, zo meldt de Ware Tijd vandaag, maandag 18 februari 2019.

Frans Nijda, kapitein van het dorp Peninika, was er ook bij. 'Zij zullen praten met de minister. Ik hoor daarna wat er verder zal gebeuren. De staat van de weg is nog steeds zeer slecht', zegt hij desgevraagd.

Volgens een andere kapitein, Frans Noordzee van het dorp Java, zijn er veel houtconcessies in het gebied. Hij zei eerder, dat er bijna dagelijks vrachtwagens met grote houtblokken gebruikmaken van de weg, waardoor deze nog slechter wordt. 'In de regentijd is het gebied haast niet toegankelijk. Zelfs als je met een four wheel drive-pick-up gaat zit je vast en het is moeilijk om eruit te komen.'

Noordzee zegt dat niet alleen dorpelingen worden gedupeerd, maar ook bezoekers. Hij vertelt dat er vroeger veel gebruik werd gemaakt van de weg, maar deze raakte verwaarloosd doordat veel mensen naar de stad verhuisden. Door de economische activiteiten in het gebied, wordt de weg weer veel gebruikt.

VHP heeft nu ook een kern in Palumeu

'Houd u ons niet voor de gek, wij eren de partij die ontwikkeling brengt in het binnenland'

(Bron foto: VHP)
'Mijnheer Chan u heeft nu de kans om voor eeuwig de harten van de inheemsen te winnen'


VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi heeft de gemeenschap van Palumeu in zuid-Suriname (Boven Tapanahonirivier) gistermiddag bij de installatie van een kern verzekerd, dat zijn partij het vertrouwen in haar gesteld, niet zal beschamen. 

De partij heeft de noden van de mensen, die reeds zes maanden in het donker zitten, aangehoord. Ook drinkwater is een probleem als het niet regent, zo bericht Starnieuws vandaag, maandag 18 februari 2019.

Dit is de tweede kern in het gebied. De eerste kern zag zaterdag het levenslicht in het inheemse Trio-dorp Pelelu Tepu. De VHP stelt dat het gaat om dezelfde noden als in heel het binnenland. Het verre binnenland is in geen tijden zo verwaarloosd geweest, zeggen de dorpsbewoners. Zij hebben hun hart gelucht en zeggen dat ze zwaar in de steek zijn gelaten.

Aangegeven werd tijdens de vergadering, dat de VHP niet eerder op bezoek is geweest en geen beloften heeft gedaan. Een van de dorpsoudsten presenteerde Santokhi aan de samenleving. De mensen van het dorp zijn blij hem nu 'face to face' te zien. 'Houd u ons niet voor de gek', zei de dorpsoudste bij de introductie. 'Wij eren de partij die ontwikkeling brengt in het binnenland.'


'Mijnheer Chan u heeft nu de kans om voor eeuwig de harten van de inheemsen te winnen. Zij hebben allemaal de kans gehad en zij hebben ons allemaal bedrogen. U begint met een schone lei. Wij gaan u ondersteunen. Maak het waar', zei Patakajana Seymor een van de prominenten uit het dorp.

De jongerenorganisatie van Palumeu heeft in een brief enige wenselijkheden aan de partijvoorzitter overhandigd. Aan het verzoek om voetballen kon de VHP-voorzitter direct gehoor geven met het overhandigen van drie voetballen. Ook werd een honderdtal kinderboeken toegezegd voor de mini schoolbibliotheek, waar een leerkracht om heeft gevraagd. Deze zullen spoedig worden overgevlogen.

Om aan te geven dat Santokhi het vertrouwen van de mensen niet zal beschamen, heeft hij de kernvoorzitter Sikiwa Malaika omgedoopt tot 'Chan'. 'Palumeu heeft zijn eigen Chan via wie het werk zal worden voortgezet', beloofde Santokhi.

Vier Europese parlementsleden bij aankomst in Venezuela toegang tot land geweigerd

(Bron foto: Twitter)
Esther de Lange (CDA): ‘Dit zal ongetwijfeld consequenties hebben’


Vier Europese parlementsleden zijn zondag 17 ebruari 2019 bij aankomst in Venezuela de toegang tot het land geweigerd. Een van de vier parlementariĆ«rs die werd weggestuurd is de Nederlandse Esther de Lange (CDA). ‘Dit zal ongetwijfeld consequenties hebben’, reageert De Lange in een bericht op Twitter. ‘We kwamen hier niet om te provoceren, maar om te kijken hoe het met de medische hulpgoederen gaat en om te pleiten om humanitaire steun toe te laten.’ 

De delegatie was in het bezit van diplomatieke paspoorten en naar Venezuela afgereisd op uitnodiging van de Asamblea Nacional inclusief de voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken, die volgens een tweet van De Lange op de delegatie stond te wachten buiten de luchthaven.De vier werd de toegang tot het land geweigerd en op de eerste vlucht terug naar Madrid het land uitgezet.


Oppositieleider Juan GuaidĆ³ verklaarde zichzelf op 23 januari interim-president, maar NicolĆ”s Maduro is nog steeds de officiĆ«le president. Die wil geen hulp toelaten, omdat hij ontkent dat zijn land in crisis is. GuaidĆ³ wil toch proberen om de hulpgoederen het land in te krijgen. ‘Het leger heeft Ć©Ć©n week tijd om het juiste te doen. Zullen jullie aan de kant van jullie familie staan?

Volgens de minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela heeft hij de delegatie een paar dagen geleden al gewaarschuwd dat de Europarlementariƫrs het land niet zouden inkomen. 'Ik heb ze gezegd om weg te blijven om een provocatie te voorkomen.'


De Venezolaanse regering zegt verder dat de Europeanen van plan waren om Juan GuaidĆ³ te ontmoeten.
Het is erg onrustig in Venezuela, en de spanningen lopen nog hoger op sinds de verkiezingen van 10 januari. Toen werd Maduro beƫdigd voor een tweede termijn, maar de internationale druk om af te treden neemt toe. Het land kampt met een tekort aan voedsel en medicatie. De Venezolaanse economie ligt in puin, geld is niets meer waard, van gezondheidszorg is amper nog sprake, de criminaliteit stijgt en drie miljoen Venezolanen zijn gevlucht voor de ellende.(Suriname Mirror/Twitter/NOS/Politico/www.jn.pt/De Telegraaf)

Etnel (NPS): 'Het boek van de NDP moet nu eindelijk gesloten worden'

'Strijd moeten wij leveren om af te rekenen met het het volksbedrog geleid door Bouterse'


NPS-Hoofdbestuurslid en -Assembleelid Patricia Etnel vindt dat het boek van de NDP nu eindelijk gesloten moet worden. Zij gaf zaterdagavond tijdens de 'opo yari vergadering' van de partij in Coronie aan, dat symbolisch een boom wordt gepland, die bedoeld is om ontwikkeling te brengen in Coronie en het gehele land. Dit bericht Starnieuws vandaag, maandag 18 februari 2019.

De NPS maakt zich op om in 2020 het roer van het land over te nemen. Etnel wil na de verkiezingen van mei 2020 een sterk ontwikkeld Coronie zien, waar ondernemerschap kan gedijen. Zij wil sterke gezinnen en vrouwen zien in het district. Daarom moet de boom die symbolisch gepland is, flink groeien tot een kankantri. Zij riep de mensen van Coronie op om samen met de rest van het land ervoor te zorgen dat de NPS weer in het machtscentrum komt.


Wayne Telgt haalde aan dat de NPS ontwikkeling heeft gebracht en dat kan in de toekomst herhaald worden. 'Wij willen de goede en betere tijden terug. Na Bouta zal Gregory Rusland de scepter in Suriname zwaaien.' 

Michel Felisi, die onlangs toetrad tot de NPS, bracht onder de aandacht, dat als de regering iets belooft vaak het tegenovergestelde gebeurt. Als voorbeeld haalde hij de koers aan, waarvan was beloofd dat die lager zou worden.

NPS-voorzitter Gregory Rusland heeft op de vergadering een kettingzaag overhandigd aan  ondernemer Raoel Maarbach, voorzitter van de jongerenvereniging Cosu. Met deze geste geeft de NPS de push om niet afhankelijk te zijn, maar zelf de tools in handen te nemen om vooruit te komen.

Onbekenden bekladden USS Erie-monument op CuraƧao met anti-Donald Trump tekst

Bekladding mogelijk vanwege aanbod CuraƧao als hub voor humanitaire hulp aan VenezuelaOnbekenden hebben het USS Erie-monument aan de Koredor beklad met een tekst tegen de Amerikaanse president Donald Trump, zo meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 18 februari 2019.

Allan van der Ree van Stichting Battle-Station Blaauw die het initiatief nam om het monument indertijd te plaatsen, staat er verslagen bij, zo is op een YouTube-filmpje te zien, gemaakt door journalist Dick Drayer:De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Zita Jesus-Leito (PAR) loopt ook even langs. 'Dit is te gek voor woorden', stelt zij.

Het is overigens niet de eerste keer dat het monument kapot gemaakt is. In juli 2017 was het ook al doelwit van vandalen. En dat was toen de tweede keer in enkele maanden. Het monument werd beschadigd door stenen. 'Er zitten op dit moment veel Amerikaanse toeristen in de omliggende hotels. Zij lopen hier langs en zullen het niet snappen', aldus Van der Ree.

Hij legt uit dat het oorlogsmonument voor het schip de USS Erie, het feit herdenkt dat dit vĆ³Ć³r Piscadera getorpedeerd werd door een Duitse onderzeeĆ«r op 12 november 1942. De kapitein van de Erie zette het zwaargehavende schip op het Rif van Piscadera en redde daarmee nagenoeg de gehele bemanning met uitzondering van zeven opvarenden die het leven verloren bij de inslag van de torpedo. 'De Erie voerde een konvooi schepen aan. Weliswaar ging de Erie ten onder, maar daarmee werd de rest van het konvooi, waar ook CuraƧaoĆ«naars meevoeren, gered. Wat heeft dit met Trump te maken?'

Op de vraag of dit te maken kan hebben met het CuraƧaose aanbod als hub te dienen voor humanitaire hulp aan Venezuela, stelt Van der Ree: 'Ik ga daar geen uitspraak over doen. Ik houd me bij de geschiedenis.' Zijn doel en dat van zijn stichting is immer het uitdragen van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en dan voornamelijk de rol hierin van de Amerikanen die op CuraƧao bij Blauwbaai gelegerd waren.

'De MAN blijft CuraƧao als vredeszone beschouwen'

'CuraƧaose gemeenschap mag onder geen enkel beding slachtoffer worden van geopolitieke acties'


De MAN blijft CuraƧao als vredeszone beschouwen, precies zoals steeds het geval is geweest in het verleden. Dat stelt de fractie in een schriftelijke verklaring, aldus vandaag, maandag 18 februari 2019, het Antilliaans Dagblad.

De blauwe partij meldt met verbazing kennis te hebben genomen van uitlatingen van de Nederlandse minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken dat CuraƧao als hub voor humanitaire hulp aan Venezuela zal fungeren.

'Met verbazing, omdat er bij onze autoriteiten nog geen officieel verzoek hiervoor is binnengekomen', aldus de MAN, die aangeeft niet in te zien waarom CuraƧao nu een andere positie in zal moeten nemen dan dat van een ‘vredeszone’.

'De CuraƧaose gemeenschap mag onder geen enkel beding het slachtoffer worden van geopolitieke acties, waarbij lokale autoriteiten totaal geen invloed hebben op de wending of ontwikkelingen.' De partij stelt de Venezolaanse bevolking als een goede buur te beschouwen; de partij uit in dit kader dan ook medeleven voor de zware tijden waar het land en zijn mensen mee geconfronteerd worden.

'De MAN is pro humanitaire hulp. Wij zijn echter van mening dat deze hulp onder de huidige omstandigheden verleend moet worden door internationale organisaties die speciaal belast zijn met dit soort missies, zoals bijvoorbeeld de Verenigde Naties en het Rode Kruis.'

Zoals gemeld maakte Blok vorige week ietwat voorbarig bekend, dat CuraƧao als humanitaire hub zal fungeren bij het leveren van humanitaire hulp aan het noodlijdende Venezuela. Een dag na de brief van Blok aan de Tweede Kamer waarin dit bekend werd gemaakt, hield de CuraƧaose premier Eugene Rhuggenaath een persconferentie waarin hij aangaf nog niet de kans te hebbengekregen de Staten hierover te informeren en dat een officieel verzoek nog niet was ontvangen. Wel heeft CuraƧao aangegeven bereid te zijn als hub te fungeren, zo liet de premier weten. De details moeten nog worden uitgewerkt, aldus de minister-president.

Solidaridat Sindikal komt bijeen om standpunt te bepalen in kwestie CuraƧao hub te voor humanitaire hulp aan Venezuela

(Bron foto: Facebook)
Bonden: 'CuraƧao wordt misbruikt in de strijd van de Verenigde Staten tegen Venezuela'

'CuraƧao moet zich te allen tijde als vredeszone blijven opstellen'


Solidaridat Sindikal, een vereniging van verschillende vakbonden, komt vanochtend, maandag 18 februari 2019, om elf uur weer bijeen om dan een standpunt te bepalen in de kwestie dat CuraƧao bereidheid heeft getoond als een hub te fungeren voor humanitaire hulp aan het noodlijdende Venezuela. Dat verklaart Gherrel Remilia, voorzitter van vakbond Apri, die het stafpersoneel bij de Isla-raffinaderij vertegenwoordigt, in het Antilliaans Dagblad

Vrijdag hebben de bonden een brief overhandigd aan premier Eugene Rhuggenaath (PAR) waarin zij hun ongenoegen kenbaar maken over het principebesluit dat CuraƧao als mogelijk steunpunt beschikbaar is. Volgens de bonden wordt CuraƧao misbruikt in de strijd van de Verenigde Staten tegen Venezuela en moet CuraƧao zich te allen tijde als vredeszone blijven opstellen.

In de brief schrijven de vakbonden, dat ze met veel aandacht de ontwikkelingen van de afgelopen periode hebben gevolgd, ‘die uiteindelijk tot een confrontatie tussen Venezuela en de VS hebben geleid’. 

'In dit kader is bovendien een gevoelige situatie in Venezuela ontstaan waarbij er nu twee presidenten zijn. Zo is ook het verzoek voor humanitaire hulp ter sprake gekomen.' 'De vakbonden van CuraƧao zijn niet tegen humanitaire hulp voor welk land dan ook. Maar, we hebben kennisgenomen van het feit dat deze humanitaire hulp gepaard zal gaan met mogelijke militaire eenheden.'

Volgens de bonden - en zo verklaarde voorzitter Angelo Meyer, voorzitter van de bond PWFC voor de Isla-werklieden, vrijdag ook al - wordt deze vorm van humanitaire hulp door Venezuela gezien als een confrontatie. Maduro’s opposant Juan GuaidĆ³ juicht elke vorm van civiele hulp van buitenaf - voedsel en geneesmiddelen, waar een chronisch tekort aan is - juist toe

Minister Hoefdraad: 'Betalen salarissen personeel Anton de Kom Universiteit van Suriname geen vraagstuk'

Het geld voor betaling van salarissen zal beschikbaar worden gesteld door Financiƫn


Het betalen van salarissen aan het personeel van de Anton de Kom Universiteit van Suriname is geen vraagstuk, zegt minister Gillmore Hoefdraad van FinanciĆ«n vandaag, maandag 18 februari 2019, op Starnieuws. 

Sinds medio vorig jaar worden de salarissen van de universiteit door het ministerie van Financiƫn normaal afgehandeld via de post 'onvoorzien' legt de minister uit. Dit heeft te maken met het begrotingsverschil.

Een uitgelekte brief van de onderdirecteur Financieel Beheer van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur aan minister Lilian Ferrier wordt rondgestuurd via social media. Hierin wordt aangegeven, dat de minister in contact moet treden met haar collega van Financiƫn om te voorzien in het tekort dat is ontstaan, omdat de begroting van 2019 nog niet is goedgekeurd.

In januari heeft de universiteit Srd7 miljoen ontvangen aan salarissen, waarbij Srd 2 miljoen is ingehouden aan AOV en loonbelasting. Op de begroting voor het dienstjaar 2018 was Srd 15 miljoen goedgekeurd voor de onderwijsinstelling. De raming voor dit jaar is Srd 160 miljoen. Omdat de begroting nog niet is goedgekeurd in De Nationale Assemblee, moet het geld via Financiƫn beschikbaar worden gesteld.

Minister Hoefdraad zegt, dat het hier niet om een probleemgeval gaat. Het geld voor de betaling van salarissen zal, net zoals de afgelopen maanden, beschikbaar worden gesteld door Financiƫn. Het gaat om een normale procedure.